» «
בירה
איך מייצרים בירה?



הבירה היא משקה עתיק מאד. כבר לפני 7000 שנה ידעו לייצר בירה ועד היום זהו אחד המשקאות האהובים בעולם. לא רבים יודעים שהסוד של הבירה היא התסיסה שלה.

ייצור בירה הוא תהליך שבו משתמשים במים, לתת (שעורה שעברה הנבטה וייבוש באמצעות קלייה), שמרים וכשות. מבשלים את הבירה ונוצר התירוש, ממנו מפרידים את הקליפות. אחר כך מרתיחים את התירוש ואז מקררים ומוסיפים לו שמרים. השמרים גורמים לתסיסה, שאחרי פרק זמן של שבועיים-שלושה מקררים את הבירה מאד ומסננים אותה, כדי לקבל את הבירה הצלולה שההורים כל כך אוהבים.


הנה סרטון ייצור של בירה:

http://youtu.be/iGZs94d02Ts

כך מייצרים בירה:
שמפניה
איך התפתחה השמפניה?



"כשהשמפניה צוחקת, כל העולם צוחק" נאמר לא פעם על המשקה המבעבע והחגיגי הזה. השמפניה (Champagne) היא ללא ספק מלכת היינות המבעבעים וכשחוגגים - זה בדרך כלל יהיה עם בקבוק שמפניה..

לאבי השמפניה נחשב דום פייר פריניון, נזיר צעיר שהתמנה ב-1670 למנהל יקב במנזר ולאחר ניסיונות מתמידים הצליח ליצור יין מבעבע שיהפוך לשמפניה. הוא נעזר בטכנולוגיות חדשניות שנולדו בזמנו, כמו ניפוח בקבוקי זכוכית ושימוש בפקקי שעם.

מאז הפכה השמפניה למשקה חגיגי שמלכים ורוזנים חגגו איתו. עד היום, כשבכל בר ומסעדה אפשר להזמין שמפניה ולחגוג, היא המועדפת להרמת כוסית שכזו.

שמפניה מיוצרת באזור שמפאן  (Champagne), אזור היין הצפוני שבאזורי היין הצרפת ומהצפוניים בעולם היין בכלל. מדובר באזור קשה לגידול ענבים טובים ליין, הן בגלל האקלים והן בשל אדמת הגיר שבאזור. בעלי היקבים הצליחו להפוך את המגבלה ליתרון ויצרו את היין הכי רווחי ומצליח בעולם.

ועדיין חשוב לציין שאלכוהול לא מומלץ ואף אסור לילדים ולבני נוער!


הנה השמפניה:

https://youtu.be/b-8puOeAro4


הנה הכימיה של המשקה המבעבע:

https://youtu.be/rrVgGjuFDus


ופרסומת ליקב במחוז שמפיין:

https://youtu.be/yiL-6KWLivc
יין
איך מייצרים יין והאם הוא בריא?



מאז ימי קדם גילו שמיץ או פרי עוברים תהליך כלשהו שגורם למשקה להיות משכר. העובדה שהיין גרם לשכרות ולשמחה התגלתה כמסייעת ורק בהמשך גילו שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת לבעיות ונזקים לבריאות. רק בשנים האחרונות התגלה ששתייה מתונה של יין מועילה במניעת מחלות לב.

היינן מכין את היין בדרכים חדשניות כיום אבל בעבר דרכו על אשכולות הענבים בגת, המיץ נאסף ולאחר שעבר לאיחסון ביקב, בשלב שנקרא יישון (מלשון "ישן") נוצר היין האיכותי שאנו מכירים. זנים שונים מייצרים טעמי יין שונים וגם סוג החביות ומשך ואופי האיחסון משפיעים מאד על הטעם. יינות אדומים פשוטים ומרבית היינות הלבנים למשל, מיושנים במכלי נירוסטה. יינות איכות מסוימים עדיף ליישן דווקא בחביות עץ אלון.

אמנות עשיית היין הפכה מזמן לתעשייה עתירת ממון. שוב ושוב הצליחו להוכיח שיינות יקרים אינם דווקא הטעימים ביותר, אך זה לא מפריע לבקבוקי יין מסוימים להגיע למחירי עתק של אלפי דולרים ויותר!


הנה הכנת היין בייקב קטן:

http://youtu.be/9XPeeiSbp1w


והנה דרך הכנת יין:

http://youtu.be/w2_w_JvRi5g
טקילה
מה יש בטקילה המקסיקנית ובמסקל?



טקילה (Tequila) הוא משקה אלכוהולי שמיוצר באזור העיר "טקילה" שבמקסיקו. מייצרים אותו מהליבה של שיח אגבה (Agave), ששמו "אגבה כחולה" והוא נפוץ במדבר של מקסיקו. אגב, בניגוד למה שחושבים רבים, אגבה אינו סוג של קקטוס, אלא צמח מדברי ממשפחה אחרת.

הממשלה המקסיקנית היא היחידה שמורשית לאשר את השם "טקילה" למשקאות אלו. זו כנראה הסיבה לכך שמשקה אלכוהולי דומה מאד, בשם "מֶסְקָל" (Mezcal), קיבל שם אחר, על אף שהוא כמעט זהה לחלוטין לטקילה.

מה שכן, המסקל מכיל לא פעם סוגים ומינונים שונים של אגבה. ומה שעוד יותר מעניין הוא שהמסקל מכיל לא פעם תולעת!

קראתם נכון. בבקבוק המסקל יש גם תולעת מתה, שהמקסיקנים וחובבי הטקילה מתים עליה... למעשה, מדובר בזחל של עש, שתוקף את צמח האגבה. המקסיקנים קוראים לזחל הזה "גוּסנוֹ", שפירושו בספרדית תולעת. כשמכינים את המסקל, נוהגים לקלות את ליבת האגבה, מה שהופך את טעמו של המשקה למעושן. זה מה שגורם למקסיקנים לאכול את ה"תולעת" של המסקל, או הטקילה, בהנאה רבה...

ואגב, לא רק תולעים מוכנסים למסקל, שהוא הטקילה, אלא גם עקרבים, שגם אותם אוכלים השתיינים בהנאה רבה.


הנה הטקילה והמסקל:

https://youtu.be/YZ9yDyon37Q


כך מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/GhJSRApadt4


ועוד סרטון על ייצור הטקילה:

https://youtu.be/uU8urYBd-3w


במקסיקו מוכרים מסקל, משקה דומה לטקילה עם תולעים או עקרבים, שאותם גם אוכלים:

https://youtu.be/xdGmT0gXQpk


הנה 14 דברים מעניינים על הטקילה:

https://youtu.be/jIz17VM3cxw


קציר צמח האגבה שממנו מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/YfNxo2vkdUU

משקאות חריפים

כרם
מהו כרם?



כֶּרֶם (vineyard) הוא מטע שחקלאים מגדלים בו עצי פרי, אמנם מכנים כרמים גם מטעי זיתים ושקדים, אבל בדרך כלל אנו מזהים את הכרם עם הגפנים. פירות הגפן הם הענבים. את הענבים אנו אוכלים, אבל לא פחות מזה גם מייצרים מהם יין.

הגפן שגדלה בכרם היא שיח מטפס. לכן חשובים בכרם העמודים שעליהם מטפס הגפן ונקראים "קרדונים". בכרם המודרני תומכים חוטים וקושרים את הזמורות הצעירות שנושאות את אשכולות הענבים אל הקרדונים.

שורות שורות, בסדר מופתי, תלויים הגפנים על עמודי הקרדונים, בגובה של כמטר אחד. מהכרם אוספים את אשכולות הענבים ומעבירים אותם אל היקב. שם מוחצים אותם והופכים אותם למיץ ענבים, שבתהליך ארוך ומוקפד יהפוך ליין.


הנה הכרמים של טנוטה סן לאונרדו, אחד מיצרני היין הטובים בעולם:

https://youtu.be/WAQHcfpE75E


כך מטפלים בכרם לאורך השנה:

https://youtu.be/j_BX-aIbtYM


וכרם במדבר:

https://youtu.be/nE9sbkqNjC4?t=4m58s


כך אוספת הבוצרת, מכונת הבציר, את הענבים בכרם:

https://youtu.be/A7-59Q0kGrA


"שיר הבוצרים" מתוך סרטו של נתן גרוס בסרטי גבע 1953:

https://youtu.be/M7SE9rqLNys


והנה דרך הכנת יין בעבר:

https://youtu.be/o6_4jN8hN4U
יין
איך גילו את היין?



איש לא יודע בוודאות כיצד התגלה היין. העדויות הראשונות על ייצור יין, נמצאו על ידי ארכיאולוגים בדרום הקווקז וארמניה והעלו שעוד בתקופה הניאוליטית באלף השישי לפני הספירה ייצרו שם יין. הירוגליפים מאוחרים יותר משנת 2500 לפני הספירה, שנמצאו באזור מסופוטמיה ובעמק הנילוס, הציגו גם הם ייצור של יין. כד היין העתיק ביותר שהתגלה בעולם נמצא בגיאורגיה שגם היא בסביבה.

ההיסטוריה הפרסית מספרת על ג'משיד, שליט שציווה לאחסן ענבים לימי החורף. כשהודיעו לו עבדיו לאחר זמן שהענבים התקלקלו, הוא הורה לסגור אותם בחבית כדי להרעיל פושעים בהוצאות להורג. נערה בארמונו שסבלה מדיכאון, נטלה מהענבים הללו במחשבה שתמות, אבל היא חשה נפלא ושבה לאיתנה. כשראה השליט את התוצאות הנהדרות של הענבים התוססים הוא הורה להכין עוד מהיין הזה ולחלק לחייליו, כדי לחזקם ולהקשיח אותם לקראת הקרב.

הזואולוג הידוע דזמונד מוריס טוען שהאדם הקדמון ראה את פילי בר משתכרים לעתים לאחר שאכלו מפירות מותססים. כשחקרו הקדמונים מדוע הם מתנודדים על רגליהם הענקיות ומאבדים מיציבות, הם החליטו לטעום וגילו את היין.


הנה לידתו של היין וההכנה שלו בצורה העתיקה ביותר:

http://youtu.be/TJnHLdGxhlc?t=1m00s


והנה גיאורגיה, המולדת של היין:

http://youtu.be/MYgSQw9EL-o


כך נולד לאחרונה גם היין של ניו זילנד הרחוקה:

http://youtu.be/bMKwfKdx7Ho


ואולי כך התגלה האלכוהול:

http://youtu.be/1XMrW7lPH4U


וסרט ארוך על היין בעולם העתיק:

http://youtu.be/4UJmB3EqhU0?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.