» «
שמפניה
איך התפתחה השמפניה?



"כשהשמפניה צוחקת, כל העולם צוחק" נאמר לא פעם על המשקה המבעבע והחגיגי הזה. השמפניה (Champagne) היא ללא ספק מלכת היינות המבעבעים וכשחוגגים - זה בדרך כלל יהיה עם בקבוק שמפניה..

לאבי השמפניה נחשב דום פייר פריניון, נזיר צעיר שהתמנה ב-1670 למנהל יקב במנזר ולאחר ניסיונות מתמידים הצליח ליצור יין מבעבע שיהפוך לשמפניה. הוא נעזר בטכנולוגיות חדשניות שנולדו בזמנו, כמו ניפוח בקבוקי זכוכית ושימוש בפקקי שעם.

מאז הפכה השמפניה למשקה חגיגי שמלכים ורוזנים חגגו איתו. עד היום, כשבכל בר ומסעדה אפשר להזמין שמפניה ולחגוג, היא המועדפת להרמת כוסית שכזו.

שמפניה מיוצרת באזור שמפאן  (Champagne), אזור היין הצפוני שבאזורי היין הצרפת ומהצפוניים בעולם היין בכלל. מדובר באזור קשה לגידול ענבים טובים ליין, הן בגלל האקלים והן בשל אדמת הגיר שבאזור. בעלי היקבים הצליחו להפוך את המגבלה ליתרון ויצרו את היין הכי רווחי ומצליח בעולם.

ועדיין חשוב לציין שאלכוהול לא מומלץ ואף אסור לילדים ולבני נוער!


הנה השמפניה:

https://youtu.be/b-8puOeAro4


הכימיה של המשקה המבעבע:

https://youtu.be/rrVgGjuFDus


ופרסומת ליקב במחוז שמפיין:

https://youtu.be/yiL-6KWLivc
בירה
איך מייצרים בירה?



הבירה היא משקה עתיק מאד. כבר לפני 7000 שנה ידעו לייצר בירה ועד היום זהו אחד המשקאות האהובים בעולם. לא רבים יודעים שהסוד של הבירה היא התסיסה שלה.

ייצור בירה הוא תהליך שבו משתמשים במרכיבים כמו מים, שמרים, כשות ולתת - שהיא שעורה שעברה הנבטה וייבוש באמצעות קלייה.

כדי להכין את הבירה מבשלים בתהליך ייצור שנקרא "בישול". מכאן זכו מפעלי בירה לכינוי "מבשלות בירה".

ממשיך? - אז מהבישול נוצר התירוש, שממנו מפרידים את הקליפות. אחר כך מרתיחים את התירוש ואז מקררים ומוסיפים לו שמרים.

השמרים גורמים לתסיסה. אחרי פרק זמן של שבועיים-שלושה מקררים את הבירה מאוד ומסננים אותה, כדי לקבל את הבירה הצלולה שההורים כל כך אוהבים.


הנה כמה ממבשלות הבירה הקטנות של ישראל (עברית):

https://youtu.be/vzMy6gmg-ck


ייצור של בירה במפעל מודרני (עברית):

http://youtu.be/iGZs94d02Ts


כך ייצרו בירה בימי קדם (עברית):

https://youtu.be/8dd6bufFj74?t=2m23s


והבירה העתיקה בהיסטוריה (עברית):

https://youtu.be/rDrDLWS-k8c
תסיסה
מהי התסיסה ואיך היא מייצרת אוכל ומשקה?



מה משותף ליין, לחם, בירה, יוגורט, גבינות וסוגי נקניקים שונים? - ובכן מדובר בתסיסה (Fermentation), תהליך שהתגלה בשנת 1875 על ידי המדען הצרפתי קינדארד דה לה-טור. הוא גילה את התסיסה, שנוצרת כששמרים חד-תאיים ממשפחת הפטריות, יוצרים תהליך כימי שמייצר אלכוהול מסוכר ועמילן.

הבירה היא משקה עתיק מאד. כבר לפני 7000 שנה ידעו לייצר בירה ועד היום זהו אחד המשקאות האהובים בעולם. לא רבים יודעים שהסוד של הבירה היא התסיסה שלה.

כמו בלחם, גם בייצור בירה מתבצעת תסיסה בשמרים. בירה מכינים ממים, שמרים, כשות ולתת, שהיא שעורה שעברה הנבטה וייבוש באמצעות קלייה.

ההכנה מתחילה בבישול הבירה, שיוצר תירוש, ממנו מפרידים את הקליפות. אחר כך מרתיחים את התירוש ואז מקררים ומוסיפים לו שמרים. השמרים גורמים לתסיסה. לאחר פרק זמן של שבועיים-שלושה מקררים את הבירה מאוד ומסננים אותה, כדי לקבל את הבירה המוכנה ואהובה כל כך.


הנה החיידקים שעושים לנו אוכל (מתורגם):

https://youtu.be/eksagPy5tmQ


סרטון על התסיסה:

https://youtu.be/MPToC2_tjxo


הסבר על התסיסה מבחינה כימית:

https://youtu.be/6-D1oes63_U


התסיסה ביוגורט:

https://youtu.be/V4MuECi05hc


וכך מכינים בירה בעזרת התסיסה (עברית):

http://youtu.be/iGZs94d02Ts
יין
איך מייצרים יין והאם הוא בריא?



מאז ימי קדם גילו שמיץ או פרי עוברים תהליך כלשהו שגורם למשקה להיות משכר. העובדה שהיין גרם לשכרות ולשמחה התגלתה כמסייעת ורק בהמשך גילו שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת לבעיות ונזקים לבריאות. רק בשנים האחרונות התגלה ששתייה מתונה של יין מועילה במניעת מחלות לב.

בימינו היינן מכין את היין בדרכים חדשניות ומבוססות מכונות. בעבר אנשים ממש דרכו ברגליים על אשכולות הענבים, שהוכנסו את הגת, מעין בריכה בה עמדו יחפים וריסקו ברגליהם, כדי שהמיץ של הענבים ייצא החוצה.

ואכן, המיץ נאסף והועבר לאיחסון בתוך חביות עץ שביקב. מכאן החל השלב שנקרא "יישון" (מלשון "ישן"). זה השלב בו היין מאוחסן למשך זמן רב בחבית ובתנאים של חושך וקרירות. כך הולך ונוצר בחבית היין האיכותי שאנשים אוהבים ומוכנים לשלם עליו מחיר יקר יחסית.

מזנים שונים של ענבים מייצרים טעמי יין שונים. גם סוג החביות ומשך ואופי האיחסון שלו משפיעים מאד על הטעם. יינות אדומים פשוטים ומרבית היינות הלבנים למשל, מיושנים במכלי נירוסטה. יינות איכות מסוימים מעדיפים אנשי היקב ליישן דווקא בחביות עץ אלון.

אמנות עשיית היין הפכה מזמן לתעשייה עתירת ממון. שוב ושוב הצליחו להוכיח שיינות יקרים אינם דווקא הטעימים ביותר, אך זה לא מפריע לבקבוקי יין מסוימים להגיע למחירי עתק של אלפי דולרים ויותר!


כך מייצרים את היין בגאורגיה, מולדת היין:

https://youtu.be/ev7KMJl79UI


בייקב ישראלי קטן:

http://youtu.be/9XPeeiSbp1w


כך דורכים על ענבים לייצור של יין:

https://youtu.be/ms2bU7LZ06w


ייצור היין במפעל גדול:

https://youtu.be/7gquYRxLMFI


וכבר אלפי שנים שמייצרים את היין בצורה דומה אך בכמויות אחרות:

https://youtu.be/3PInCVXBsS8

משקאות חריפים

טקילה
מה יש בטקילה המקסיקנית ובמסקל?



טקילה (Tequila) הוא משקה אלכוהולי שמיוצר באזור העיר "טקילה" שבמקסיקו. מייצרים אותו מהליבה של שיח אגבה (Agave), ששמו "אגבה כחולה" והוא נפוץ במדבר של מקסיקו. אגב, בניגוד למה שחושבים רבים, אגבה אינו סוג של קקטוס, אלא צמח מדברי ממשפחה אחרת.

הממשלה המקסיקנית היא היחידה שמורשית לאשר את השם "טקילה" למשקאות אלו. זו כנראה הסיבה לכך שמשקה אלכוהולי דומה מאד, בשם "מֶסְקָל" (Mezcal), קיבל שם אחר, על אף שהוא כמעט זהה לחלוטין לטקילה.

מה שכן, המסקל מכיל לא פעם סוגים ומינונים שונים של אגבה. ומה שעוד יותר מעניין הוא שהמסקל מכיל לא פעם תולעת!

קראתם נכון. בבקבוק המסקל יש גם תולעת מתה, שהמקסיקנים וחובבי הטקילה מתים עליה... למעשה, מדובר בזחל של עש, שתוקף את צמח האגבה. המקסיקנים קוראים לזחל הזה "גוּסנוֹ", שפירושו בספרדית תולעת. כשמכינים את המסקל, נוהגים לקלות את ליבת האגבה, מה שהופך את טעמו של המשקה למעושן. זה מה שגורם למקסיקנים לאכול את ה"תולעת" של המסקל, או הטקילה, בהנאה רבה...

ואגב, לא רק תולעים מוכנסים למסקל, שהוא הטקילה, אלא גם עקרבים, שגם אותם אוכלים השתיינים בהנאה רבה.


הנה הטקילה והמסקל:

https://youtu.be/YZ9yDyon37Q


כך מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/dmAZ0aH0P9o


ועוד סרטון על ייצור הטקילה:

https://youtu.be/uU8urYBd-3w


במקסיקו מוכרים מסקל, משקה דומה לטקילה עם תולעים או עקרבים, שאותם גם אוכלים:

https://youtu.be/xdGmT0gXQpk


קציר צמח האגבה שממנו מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/YfNxo2vkdUU


ולהיט עצום מפעם שנקרא על שם המשקה "טקילה":

https://youtu.be/pRQjsJ3YWLY
כרם
מהו כרם ומהם הגפנים שמגדלים בכרמים?



כֶּרֶם (vineyard) הוא מטע שחקלאים מגדלים בו עצי פרי, אמנם מכנים כרמים גם מטעי זיתים ושקדים, אבל בדרך כלל אנו מזהים את הכרם עם הגפנים.

פירות הגפן הם הענבים. את הענבים אנו אוכלים, אבל לא פחות מזה גם מייצרים מהם יין.

הגפן שגדלה בכרם היא שיח מטפס. לכן חשובים בכרם העמודים שעליהם מטפס הגפן ונקראים "קרדונים". בכרם המודרני תומכים חוטים וקושרים את הזמורות הצעירות שנושאות את אשכולות הענבים אל הקרדונים.

שורות שורות, בסדר מופתי, תלויים הגפנים על עמודי הקרדונים, בגובה של כמטר אחד. מהכרם אוספים את אשכולות הענבים ומעבירים אותם אל היקב. שם מוחצים אותם והופכים אותם למיץ ענבים, שבתהליך ארוך ומתוחכם יהפוך ליין.


הנה הכרמים של טנוטה סן לאונרדו, אחד מיצרני היין הטובים בעולם:

https://youtu.be/HAFTQQaN3qs


כך מטפלים בכרם לאורך השנה:

https://youtu.be/j_BX-aIbtYM


כרם במדבר:

https://youtu.be/nE9sbkqNjC4?t=4m58s


כך אוספת מכונת הבציר, הבוצרת, את הענבים בכרם:

https://youtu.be/A7-59Q0kGrA


"שיר הבוצרים" מתוך סרטו של נתן גרוס בסרטי גבע 1953:

https://youtu.be/M7SE9rqLNys


והנה דרך הכנת יין בעבר:

https://youtu.be/o6_4jN8hN4U
בירה
מהי בירה?



הבירה היא משקה עתיק מאד. האדם למד לבשל בירה ממש בתקופה בה החל המין האנושי לייצר לחם.

במזרח התיכון הקדום של לפני 8,000 שנה כבר ידעו בביטחון לייצר בירה ויש אף חוקרים הסבורים שכבר לפני 14,000 שנים, אפילו קודם למהפכה החקלאית ולתירבות החיטה, כבר יצר האדם הקדמון בירה.

מכל מקום, עד היום הבירה היא אחד המשקאות האהובים בעולם. הבירה ידועה כמשפרת האולטימטיבית למצב הרוח ודי קל להבחין בזה. בפאבים למשל, אנשים מתיידדים בקלות רבה, נפתחים הרבה יותר וגם בלי להיות שיכורים, עושים דברים שללא בירה בידם ובגופם לא היו מרשים לעצמם לעשות.

מבחינה גאוגרפית משתנים הטעם, הצבע והריח של בירות ברחבי העולם. הסיבה היא שהמרכיבים המשמשים לבישול הבירה שונים גם הם ממקום למקום ומתרבות לתרבות.

בעידן המודרני יש מקצוע שנקרא "אוצר בירה". ובדומה לאוצרי יין, מדובר במומחים לבירות, על על תחומי הידע הקשורים בהם.


#בירה ובריאות
ודאי יעניין רבים לדעת שכל עוד לא שותים ממנה יותר מדי, הבירה היא דווקא בריאה. הסיבות מגוונות, החל מזה שבירה מייצרים משעורה, שנזכיר שהיא דגן עשיר בוויטמינים מקבוצה B החשובים לבריאות.

הבירה גם מכילה מינרלים ונוגדי חמצון, שהם מאוד בריאים והיא מסייעת לתפקוד מיטבי של המערכת החיסונית שלנו ולשיפור הפעילות הקוגניטיבית, כלומר החשיבה והזיכרון.

שתייה מתונה של בירה גם מורידה את הסיכון למחלות לב ומחלות בכלי דם, מפחיתה דלקות, טובה למאבק בסוכרת, מקטינה סיכוי לסוגים של סרטן.

אז נסיים במנטרה של השותים: "בגן עדן אין בירה, אז כדאי שנשתה כאן!"


כראוי לפאב נתחיל בסצנת שמות הבירות הקצרצרה מהסרט "טד":

https://youtu.be/RqVP1XoYpWM


והאוטובירה:

https://youtu.be/ftKKfzF6fSQ


עניין כרס הבירה ומה האמת מסביבה:

https://youtu.be/oJtQth3bl5M


הפאב, כאן "או פלקו" בעיר פראג, הוא מקום מפגש חברתי:

https://youtu.be/4n7z7TZxqV0


יש בעולם עשרות אלפי מותגים של בירה אבל בגדול החלוקה בסוגים מתחילה משניים (עברית):

https://youtu.be/n8sRdPyvR2Q


הבירה העתיקה בהיסטוריה (עברית):

https://youtu.be/rDrDLWS-k8c


ואוהבי בירה מספרים (עברית):

https://youtu.be/JNGF-9ShZ6o
יקב
מהו יקב ואיך מייצרים בו יין?



יקב (Winery) הוא מקום או מתקן בו מייצרים יין מענבים (ולעתים גם פירות אחרים).

לא פעם ממוקם היקב בסמוך לכרמים בהם מגדלים את הענבים ליין. במקרה שהוא מרכזי, מובאים אליו הענבים מאזורי הגידול ובו הם מעובדים ליין.

תהליך הפקת היין ביקב מתבצע בשלבים. הם כוללים הפרדה של הענבים מהשזרות והגבעולים ואז מעיכה באמצעות שבירת הקליפה, מה שהתבצע בעבר בדריכת הענבים באמצעות הרגליים. מכאן ניגר התירוש למכלים.

התירוש שנסחט עובר למכלי תסיסה וכדי לקבל תסיסה מבוקרת מוסיפים לו שמרים טבעיים. השמרים יהפכו את הסוכר שבתירוש לאלכוהול ולגז דו-תחמוצת הפחמן.

בסיום התסיסה של יין אדום ייסחטו הענבים והנוזל יופרד מהמוצקים. אגב, ההפרדה הזו ביין לבן, מתבצעת לפני התסיסה.

לשלב היישון יועבר היין למנוחה במכלי נירוסטה, לפחות כשמדובר ביינות רגילים. יינות איכות יועברו לחביות עץ אלון והיין שבהם יקבל עם הזמן ניחוחות נוספים. עתה מתבצעת פעולת סינון טבעי שנקראת "שפייה". מה שקורה הוא שמצטברים משקעים במהלך היישון, בתחתית המכל או החבית. לכן יועבר נוזל היין בשפייה, אל מכל אחר, בלעדי המשקעים, כשכמות המשקעים הללו יורדת משפייה לשפייה.

בשלב האחרון בכרם מבקבקים את היין. זהו שלב ה"בִּקבוק", השלב האחרון בתהליך. בשלב זה מועבר היין מהחביות למילוי בבקבוקים. כל כך בקבוק יתקינו פקק, שישמור על טריות היין וידביקו אנשי הכרם תווית.


מהכרם אל היקב - כך מייצרים את היין (עברית):

https://youtu.be/0Gq_HhI-x2U


יקב שמגדל את ענביו בכרמים, בוצר אותם ויוצר יינות איכות (עברית):

https://youtu.be/PaKoI4Nj3S4?t=38s


היקב המשפחתי שטוען לכתר הוותיק בישראל (עברית):

https://youtu.be/C2NwF7nQ4tU


עוד יקב איכות בישראל (עברית):

https://youtu.be/KAfeH4PGwgk


ובחיוך יש גם שעשוע ביקב (עברית):

https://youtu.be/VmdmplfFG98


יין
איך גילו את היין?



איש לא יודע בוודאות כיצד התגלה היין. העדויות הראשונות על ייצור יין, נמצאו על ידי ארכיאולוגים בדרום הקווקז וארמניה והעלו שעוד בתקופה הניאוליטית באלף השישי לפני הספירה ייצרו שם יין. הירוגליפים מאוחרים יותר משנת 2500 לפני הספירה, שנמצאו באזור מסופוטמיה ובעמק הנילוס, הציגו גם הם ייצור של יין.

כד היין העתיק ביותר שהתגלה בעולם נמצא בגיאורגיה שגם היא בסביבה.

ההיסטוריה הפרסית מספרת על ג'משיד, שליט שציווה לאחסן ענבים לימי החורף. כשהודיעו לו עבדיו לאחר זמן שהענבים התקלקלו, הוא הורה לסגור אותם בחבית כדי להרעיל פושעים בהוצאות להורג. נערה בארמונו שסבלה מדיכאון, נטלה מהענבים הללו במחשבה שתמות, אבל היא חשה נפלא ושבה לאיתנה. כשראה השליט את התוצאות הנהדרות של הענבים התוססים הוא הורה להכין עוד מהיין הזה ולחלק לחייליו, כדי לחזקם ולהקשיח אותם לקראת הקרב.

הזואולוג הידוע דזמונד מוריס טוען שהאדם הקדמון ראה את פילי בר משתכרים לעתים לאחר שאכלו מפירות מותססים. כשחקרו הקדמונים מדוע הם מתנודדים על רגליהם הענקיות ומאבדים מיציבות, הם החליטו לטעום וגילו את היין ואת האלכוהול, שמאז גורם לאובדן היציבות גם לאדם.


כך התגלה או הומצא האלכוהול (מתורגם):

https://youtu.be/y5XEwTDlriE


לידתו של היין וההכנה שלו בצורה העתיקה ביותר:

http://youtu.be/TJnHLdGxhlc?t=1m00s


אולי כך התגלה האלכוהול:

http://youtu.be/1XMrW7lPH4U


וסרט ארוך על היין בעולם העתיק:

http://youtu.be/4UJmB3EqhU0?long=yes
מהי חמרמורת או הנג אובר?



הנג אובר (Hangover), בעברית חֲמַרְמֹרֶת, היא תופעה, או למעשה קבוצת תסמינים שהם גם פיזיים וגם נפשיים, שאנשים חווים אחרי שיכרות (תגית "שיכרות") או סתם צריכה של יותר מדי אלכוהול.

בדרך כלל הנגאובר מתרחש בבוקר אחרי שתייה מרובה. לרוב הוא יימשך כמה שעות אבל לעתים גם יום שלם. כמובן שזה תלוי בכמות האלכוהול שנצרך, הסבילות לאלכוהול של השתוי והמהירות בה נצרך האלכוהול.

התסמינים? - מכאבי ראש ובחילות, סחרחורת, עצבנות, דרך הקאות, צמא, עייפות, קשיי ריכוז ורגישות לאור ולקול.

הגורם האמיתית לחמרמורת היא ההתייבשות הנגרמת עם סילוק האלכוהול מהגוף. הסיבה היא השתן הרב שמעודד האלכוהול ושמביא לאובדן הרבה מים מהגוף ובעקבות כך להתייבשות.

תרופה להנגאובר לא קיימת. לרוב ממליצים בעלי ניסיון או רופאים על שתיית מים, על מנוחה ומשככי כאבים, שלא פעם מסייעים ומקל על חלק מהתסמינים.

קבלו טיפ ייחודי ומומלץ ממקסיקו, למניעה של חמרמורת: לסחוט רבע לימון לטוס של קפה שחור וסוכר.


הנה הצד המדעי של ההנגאובר (מתורגם):

https://youtu.be/FZc-Y9gqjHI


סיפורו של ההנגאובר:

https://youtu.be/oTz-QX6-l1w


למה בעצם אנו משתכרים? (מתורגם)

https://youtu.be/gCrmFbgT37I


על ערבוב של משקאות והצד המדעי של החמרמורת (עברית):

https://youtu.be/O5RGsieeFeo


כמה שיטות טבעיות למניעת הנגאובר:

https://youtu.be/e9u4p3SCiUU


ושיר על הנגאובר של כוכב על קוריאני עם הראפר סנופ דוג:

https://youtu.be/HkMNOlYcpHg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.