» «
מטוס מסוק
מהו מטוס-המסוק המחבר בין מסוק ומטוס קרב?



החברות בואינג וסיקורסקי מפתחות בימים אלו את מסוק-מטוס העתיד, שיחליף את מסוקי הבלק הוק ואת מסוקי התקיפה מסוג אפאצ'י.

מדובר במטוסי קרב שיודעים להמריא ולנחות ללא כל צורך במסלול, ממש כמו מסוקים. היתרון הגדול בכלי טיס שיש לו את היתרונות של מסוק ומטוס בו-בזמן הוא גם צבאי וגם כלכלי, אבל בראש ובראשונה הוא יתרון מבצעי - זה לקבל שתי יכולות מבצעיות, של מסוק ושל מטוס קרב למשל, בכלי תעופה אחד.

למשל מטוס ה-X2 שהוא שילוב של מסוק ומטוס וגם המתחרה המוצלח שלו, מטוס ה-V-22, שניהם מסוקי-מטוס משוכללים ובעלי יכולות של נחיתה אנכית ויכולות ניווט מצויינות.

מה שמאפשר את היכולות הללו הוא בעיקר הרוטור הייחודי של מטוסי מסוק שכאלה, כלומר המדחף עם הלהבים המסתובבים שיש בכל מסוק, אבל כאן הוא יכול להסתובב ולתפקד גם לטיסה אופקית וגם להמראה ונחיתה אנכית.

וגם ה"אקס טיוב", מסוק מטוס ה-X3 החדש של איירבוס, הציב שני רוטורים עליונים מקבילים ותחרות קשה לאחרים.


הנה יתרונות המטוס-מסוק V22 (עברית):

https://youtu.be/q8DkwcAcy1c


מטוסי-מסוקי X2 החדישים והמשולבים, עם הרוטורים המתכווננים למעלה ולמטה:

https://youtu.be/dHzH21-TkL8


הטכנולוגיה של המסוק המהיר ביותר - הסיקורסקי X2:

http://youtu.be/gK7ktLXhq88


וה-X3 ה"אקס טיוב" שמומחים אומרים עליו שהוא "עומד לשנות את עולם התעופה":

http://youtu.be/cPYKktIdvoM
תותח לייזר
מהו תותח הלייזר המהפכני?



טכנולוגיית ירי באמצעות קרני לייזר בסגנון "מלחמת הכוכבים" מפותחת על ידי ארצות הברית וישראל לקראת עתיד שכלל אינו בדיוני.

ארכימדס החל עוד ביוון העתיקה במיקוד קרני שמש לקרן מרוכזת ששרפה ספינות אויב. אלברט איינשטיין היה זה שהציב את התשתית התיאורטית לנשק הלייזר שיפעל בקרן לייזר מרכזת. ניקולה טסלה יצר, גם בתחום הזה, חזון טכנולוגי של "קרני מוות" ובימינו מהנדסים מנסים להשלים את פיתוח ירי הלייזר לכדי נשק יעיל וחדשני.

באמצעות סוכנות המחקר והפיתוח שלו לאמצעי הגנה DARPA, וחברת לוקהיד מרטין, מפתח הצבא האמריקאי תותח לייזר (Laser attack weapon) שיופעל מהקרקע להשמדת רקטות לטווח קצר, מספינות או ממטוסים, בהם ישמיד כלי טיס וטילים של האוייב, בקלות, מהירות ודיוק בלתי נתפסים.

בניגוד לטילים של ההווה, הנשק העתידני הזה יוכל לחלוש על 360 מעלות מסביבת המטוס היורה. האפשרות המדהימה היא היכולת לירות על כלי טיס של האויב לכל הצדדים שמסביב למטוס אך גם מעליו ומתחתיו ואפילו מאחורי המטוס היורה.

המבחנים הצבאיים והאיירודינמיים שנעשים כיום על הנשק העתידני יוכיחו אם מדובר בנשק בטוח ויעיל. על פניו, לפחות בגרסה הישראלית "מגן אור" (Iron Beam), הוא יהיה מדהים - עם קרן לייזר הפוגעת כמעט מיד ומהירה מכל טיל הגנה, השמדת טילים בלתי מוגבלת במלאי, עם אפס זמן טעינה מחדש של משגרים (שבכיפת ברזל נמשכת כמה שעות) ובמחיר השמדה כמעט אפסי לעומת מערכות ההגנה הרגילות.

מגבלותיו העיקריות של נשק הלייזר הן כרגע בטווח הפעילות ובמזג אוויר. קרן הלייזר פחות יעילה בערפל ומזג אוויר קשה ובטווחים היא מוגבלת כרגע לכ-10 קילומטרים.

אגב, אם תותחי הלייזר האווייריים ייכנסו לשירות פעיל הרי שמדובר בהגשמת חזונו של גאון הטכנולוגיה ניקולה טסלה, שחזה כבר לפני 100 שנים את קיומן של "קרני מוות" ללוחמה כזו וניבא שיום יבוא וקרני לייזר רבות עוצמה יאפשרו בדיוק את זה.


בקרוב נשק הלייזר הזה יגיע למטוסי קרב (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8


ניסויי "מגן אור" הישראלי ב-2022 (עברית):

https://youtu.be/DQBaFpWA2eo


דיווח של הצי האמריקאי על תותחי הלייזר הללו:

https://youtu.be/EqN2v8iVuqg


דיווחים וציטטות של בכיר בצבא האמריקאי על שימוש מבצעי שנעשה בנשק הזה במפרץ הפרסי:

https://youtu.be/hFPl2O84xJU


התקנות ראשונות כבר פועלות באמריקה:

https://youtu.be/N-SCnrmRrKg


חזונו של טסלה שהופך לממשי:

http://youtu.be/3bEs7IvBToM


וסרטון תיעודי על תותחי הלייזר שישראל מפתחת:

https://youtu.be/aIZd325AeGs?long=yes
רחפן קרבי
איך השתפרו רחפני הקרב הלוחמים?



רחפני קרב (Combat drone או Tactical drones) היו עד לא מזמן סוג של פנטזיה טכנולוגית של צבאות מתקדמים, חלום שיצרני כלי נשק מתוחכמים משקיעים מאמצים רבים בכדי לממש.

הפנטזיה הזו אכן הולכת בהדרגה ומתממשת ועימה גם החזון של הקטנת הסיכון ללוחמים, תוך שימוש בטכנולוגיות תקיפה מתקדמות של מעין חיילי רגלים מעופפים המופעלים מרחוק.

יכולותיהם הקרביות של רחפני הקרב כוללות ירי של כדורים, לא פעם הטלת רימונים על האויב ובמקרי קיצון גם "התאבדות" על מטרות.

ב-2022 הם אמנם בגרסאות ראשוניות והניסיון הקרבי שלהם הוא קטן, אך רחפני קרב חמושים במקלעים כבר מסופקים לצבאות שונים. לחלקם ניתן אף להוסיף מטול רימונים.

רחפנים כאלה שוקלים עשרות בודדות של קילוגרמים והם בעלי טווח טיסה של כ-10 ק''מ ויותר. הם מצוידים בדרך כלל גם בחיישני ראיית לילה ולחישובי מרחק וזווית הירי, כמו גם כיוון הרוח, הם מצוידים במד-טווח לייזר.

רחפני קרב מסוג זה מצוידים במצלמה המאפשרת למפעיל עם מסך להפעילם מרחוק. במקלע גם מחסנית עם כמה מאות כדורים, המסוגלים לירות צרורות ולפגוע במטרות בדיוק גבוה יחסית.

הקושי במדידת זוויות ירי וטווח בכלי טיס בעל יציבות נמוכה הוא לא קטן. אם מוסיפים את הרתע מכל כדור שנורה ומשפיע על הכינון לקראת הכדור הבא מובן שהדיוק הוא אתגר לא פשוט. ועדיין, רמת הדיוק משתנה והולכת ומשתפרת, אך ב-2020 חלקם הניבו דיוק של פחות מ-20 ס''מ לטווחים של עד 250 מטר.

לדיוק מוסיפות גם זרועות רובוטיות המקטינות את הרעד בגוף הרחפן ומפצות על התזוזות שנגרמות מהרתע שגורם הירי.

אין ספק שרחפני התקיפה הללו יהיו חלק בלתי נפרד מזירת הקרב המשתנה כבר בשנים הקרובות. עם הזמן ניתן להניח שיתווספו להם גם טכנולוגיות של בינה מלאכותית ורובוטיקה, שיאפשרו להם תפקוד עצמי רב ו"קבלת החלטות" טקטיות בעצמם. כלומר קבלת החלטות עצמית הקוראת את תמונת הקרב ללא שליטה מרחוק.


הנה הרחפן הקרבי:

https://youtu.be/1fENz69DS2Y


רחפן ירי בהדגמה בזמן הפיתוח:

https://youtu.be/X97zpheNdxA


רחפנים ורובוטים המשמשים ללוחמה נגד מחבלים (עברית):

https://youtu.be/MWBpCfE_fTo


רחפן קרבי איכותי וזול שפותח בטורקיה:

https://youtu.be/Wil6V0sYHf8


כשצריך מאלתרים - חיילים אוקראיניים מחברים פצצה לרחפן מסחרי ומשגרים לעבר הרוסים:

https://youtu.be/oUWoSMD1raU


רחפני הנפץ שמופעלים כדי להרוג (עברית):

https://youtu.be/hFvjOy3A0Ls


נגד רחפני תקיפה טקטיים פותחו גם מקרקעי הרחפנים של האויב:

https://youtu.be/_GPLsJ4FLuA


רחפני קרב משמשים במלחמת אוקראינה להשמדה של טנקים רוסיים באמצעות אימונים המוטלים עליהם מהאוויר:

https://youtu.be/3vQ6THsPix4?long=yes
השמדת לוויינים בקרן לייזר
האם צבאות יחסלו לוויינים בירי קרן לייזר מהקרקע?



קאלינה (Kalina) הוא שמו של פרויקט שמפתחת רוסיה בצפון אזור הקווקז, לפגוע, או כמו שהם מנסחים זאת - ליירוט של לוויינים.

מדובר במערכת לייזר שמטרתה ליירט לוויינים עוינים, אם כי המושג עוין נראה כרגע קצת ציני כשמדובר ברוסיה של 2022.

המשימה של כל הפרויקט היא למנוע מלוויינים של מדינות אחרות לצלם ולתצפת מעל רוסיה או לתקוף בה בעתיד.

את המערכת הזו הרוסים בנו בפסגת הר ברכס הקווקז, הר שגובהו שני קילומטרים ונמצא לא רחוק מהעיר זלנצ'וקסקייה, בה מתגוררים האסטרונומים הרוסים שמעורבים בפרויקט.

על ההר נבנה מערכת לייזר אופטית מבוסס טלסקופים. אחד מהם מיועד לכוון אלומות לייזר מדויקות לעבר לווייניים שחגים בחלל, מסביב לכדור הארץ.

כל המערך הזה פועל באמצעות קרני לייזר, המתואמות עם טלסקופ, בעזרת מראות מסתובבות ומתכווננות, כדי ליירט את הלוויין.

היירוט מתבצע באמצעות תקיפה של מערכות האופטיקה, הצילום והמעקב של הלוויין המותקף, בזמן שהוא נמצא מעל אדמת רוסיה.

לידת הפרוייקט היא איפה שהוא בסביבות שנת 2011, אבל עיכובים שונים גרמו להאטה בו. במערב סבורים שמאז 2019 המערכת היא מבצעית, כלומר יכולה להשבית לוויינים, באמצעות מערכת לייזר ניידת שהותקנה בה בשלב הזה.

הקאלינה, אגב, היא לא המערכת הראשונה שנועדה מבחינת רוסיה למנוע מלוויינים לטוס מעליה למטרות תצפית או תקיפה. בעבר הם פיתחו לפחות שתי מערכות לייזר נגד לוויינים, שבמערב לא ברורה הכשירות המבצעית שלהן. אחת מהן היא ה"סמולה", מערכת יירוט לוויינים שהותקנה על משאית והשנייה "סוקול-אשלון", מערכת דומה ומוטסת למטרה זו.

לא מן הנמנע שמעצמות נוספות פיתחו, מפתחות או יפתחו גם הן "מחסלי לוויינים" שכאלה, כולל מערכות שיפגעו בלוויין באופן מלא, יוציאו אותו משימוש ויהפכו אותו לגרוטאה שמרחפת בחלל.

המערכות הללו הן, מכל מקום, עוד שלב ביישום הצבאי שמקרב את האנושות להגשמת חזונו הלא מלהיב של ניקולה טסלה, גאון הטכנולוגיה שחזה כבר לפני מאה את "קרני מוות", ללוחמה באמצעות אנרגיה עוצמתית ומרוכזת בקרניים אלימות, שהיום אנו מכירים בתור "קרני לייזר".


הנה סיפורו של פרויקט קאלינה:

https://youtu.be/twIu_O0haNM


טילים לחיסול לוויינים כבר נוסו בהצלחה על ידי רוסיה:

https://youtu.be/Bo0sd5xB3ic


אם נשק הלייזר אוטוטו מגיע למטוסי קרב אז ודאי שיוכל להיות מכוון מהקרקע אל לוויין (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8


מצגת וידאו על הפרויקט של פוטין:

https://youtu.be/dp0ke6GVt0c


רוסיה לא לבד - ישראל כבר בשלב, מתקדם של פיתוח מערכת לייזר להשמדת טילים:

https://youtu.be/TG2kUanmo5U?long=yes

נשק העתיד

טילים היפר-סונים
מהם טילים היפרסוניים ומה מפחיד בהם?



אם לא היו מספיק דאגות סביב המתקפה הרוסית על אוקראינה, הרי שנוסף לה גם השימוש בטילים ההיפר-סוניים (HyperSonic missiles) שרוסיה שיגרה לאוקראינה. ועכשיו גם החות'ים בתימן מתחילים להשתמש גם הם בהם, אז מהם הטילים ההיפרסוניים שמדאיגים את העולם?

נשק היפר-סוני הוא נשק המסוגל להגיע למהירות של יותר ממאך 5, משהו כמו 1.7 ק"מ לשנייה. טילים היפרסונים, למעשה הם יותר מטוסים ללא טייס מאשר טיל כמו שאנו מכירים אותו, כבר מגיעים היום למהירויות של 10 מאך ויותר.

ההערכה הייתה שטילים היפר-סונים יכנסו לשירות בסביבות 2025 לכל המוקדם. רוסיה הקדימה, מסיבותיה האסטרטגיות. השיגור, שבוצע במלחמה נגד אוקראינה, לא היה מחויב המציאות, במיוחד אם רצה להדגים את היתרון הגדול של הנשק ההיפר-סוני והוא היכולת שלו לחמוק ממערכות ההגנה העכשוויות. אלה בלאו הכי לא נמצאו ברשות צבא אוקראינה.

הטילים ההיפרסוניים מצטיינים במנועים חזקים באופן קיצוני, המטיסים אותם במהירות מטורפת, מבלי שיתפוצצו. יש להם יכולות ניווט מדויקות ופגיעות כמעט ודאיות במטרות. המדהים הוא שהתכונות הללו מאפשרות להם לפגוע ולהשמיד את המטרות, עוד לפני שמערכות ההגנה שלמטה מבינות ומצליחות לפענח מה עבר מעליהן.


#סוגי טילים היפר-סוניים
ישנם שני סוגים של טילים היפר-סוניים. הסוג הראשון הוא טילים גולשים, טילי דאון, טילי גלישה או גולשים היפרסוניים.

הגולשים ההיפרסוניים הם טילים "גולשים" שיכולים אף לשאת ראשי נפץ גרעיניים. הם משוגרים מטיל, שבדרך כלל יהינ טיל בליסטי, המקנה להם את המהירות, כשממנו הם משיכים לצבור מהירות, תוך כדי גלישה.

הסוג השני הוא של טילי שיוט היפר-סוניים. טילי השיוט ההיפר-סוניים הללו מקבלים מהירות מהמנוע המטורף שלהם ואפילו לא זקוקים להנעה של טיל נוסף. מדובר במתקני דאייה היפר-קוליים, המשלבים בין המהירות של טיל בליסטי ליכולות הדיוק והתמרון המעולות של טילי שיוט.

בניגוד לטיל בליסטי, טיל גלישה היפר-סוני יוצא מחוץ לאטמוספרה וחוזר לתוכה תוך גלישה לטווחים של מאות ואף אלפי קילומטרים. הוא יכול לנווט במהלך הטיסה שלו, מה שמוסיף להיותו מהיר במיוחד, את העובדה שקשה מאוד לגלות וליירט אותו.




הכירו את הטיל ההיפר-סוני שניתן לתמרן (עברית):

https://youtu.be/j0J-TLBsMDs


באנגליש:

https://youtu.be/qWAijhqgZcE


הטיל הסיני ההיפרסוני שבאופן מדהים הקיף את כדור הארץ ופגע במטרתו (עברית):

https://youtu.be/U_C8KFsgOfk


סיפורו של הטיל ההיפר-סוני:

https://youtu.be/J4PzhNDzvCM


השימוש הרוסי בו נגד אוקראינה:

https://youtu.be/MIkB6exCmk0


דיווח על הטיל ההיפרסוני שנורה באוקראינה:

https://youtu.be/UAipiOkCq-I


מרוץ החימוש ההיפרסוני מעמיד את סין במיקום חזק (עברית):

https://youtu.be/x2U_TSbB_8g?long=yes


והמרוץ העולמי לטילים היפרסונים:

https://youtu.be/Qe4UOM2Kb_w?long=yes
סוני-גייט
האם פרצה מלחמת הסייבר הראשונה בעולם?



נראה שבדצמבר 2014 נפל דבר והחלה מלחמת הסייבר הגלויה הראשונה בעולם.

כשחברת הסרטים של סוני עשתה סרט משעשע על מנהיג צפון קוריאה קים גונג-און, הוא לא נשאר חייב ושלח את צבאו הקיברנטי לפרוץ לשרתיה ולהפיץ בכל רחבי האינטרנט סרטים שעדיין לא יצאו לשוק. עוד נדרשו חיילי הסייבר של קים לחשוף תכתובות מביכות של מנהלי החברה, פרטים סודיים שלה, תכניות פיתוח ומה לא.

צפון קוריאה לא הודתה שהיא עשתה זאת אבל כל מי שמכיר את הדיקטטורה שבראשה עומד מי שדרש פעם למשל שכל אזרחיו הצעירים יסתפרו כמוהו, ידע מיד שצבא הצללים הוירטואלי שלו הוא היד שלוחצת על העכבר.

סוני כבר חשבה לוותר על הפצת הסרט, אבל אז הודיע נשיא ארה"ב ברק אובמה שזה לא נאה וסוני יצאה למלחמת שיווק. היא הפיצה את הסרט בכל זאת ואף הודיעה שהוא יוצג באינטרנט לכל המעוניין.

פיונגיאנג בירת צפון קוריאה המשיכה במעשיה ואז גילתה שמשהו מוזר קורה לה. שוב ושוב קרסו האינטרנט ורשתוףת הסלולר של צפון קוריאה והשיבושים והניתוקים המוחלטים של האינטרנט במדינה הרודנית היו ברורים - עכשיו היא היעד למתקפת סייבר מיומנת.

עדיין לא ברור האם המתקפה הזו תחזור ותהפוך למלחמות סייבר של ממש, גלויות ואף כאלו שפוגעות בתשתיות כמו מערכות החשמל והנשק המנוהלות דרך מערכות מחשוב רגישות.

בכל מקרה, העידן החדש של המלחמות כבר כאן ובגלוי. הסייבר הוא אחד מכלי הנשק של העתיד.


הנה סרטון על תחילתה של פרשת "סוני גייט":

http://youtu.be/ZVAbFzll0cU


ההמשך בנאומו של ברק אובמה על המתקפה:

http://youtu.be/0YvRk8EfRHM


והחמרת הפרשה בהדממת האינטרנט:

http://youtu.be/VVJpfqQcj5Q
רובוטים צבאיים
האם רובוטים יילחמו בשבילנו בעתיד?



טייסים אוטומטיים, מזל"טים ומל"טים, רובוטים משטרתיים וטכנולוגיות דומות מסמנים את מה שהולך להיות הדור הבא של הלוחמים - הרובוטים. ניתן כבר לחזות שבעתיד יתנהלו מלחמות ועימותים צבאיים, כשיותר ויותר רובוטים וטכנולוגיות חכמות עומדים במרכזן ומחליפים חיי אדם יקרים בהרס של מכונות, יקרות אמנם, אבל פחות מחיים של אנשים בשר ודם..

ממשלות של מדינות מתקדמות כמו ארה"ב, ישראל ויפאן מפתחות כיום טכנולוגיות מדהימות לניהול תבוני של לוחמה, מעקב, ריגול וכדומה. הרבה משימות מסוכנות יתבצעו בעתיד על ידי מכונות ורובוטים, כשחלקן מתבצעות רק על ידי המכונות, ללא מעורבות של גורמים אנושיים ובקבלת החלטות ממוכנת.

לצד לוחמת הסייבר, שתוכל להכריע מדינות באמצעות פגיעה במערכות חיוניות ואפילו הפנייה של כוחות שלהן כנגד עצמן, מלחמות העתיד הרובוטיות תהיינה אולי פחות כואבות, אך יותר יקרות. מנגד, יש הסבורים שהמלחמות בעתיד יפגעו באנשים רבים יותר בעורף, שכן השפעה של פגיעות סייבר למשל, עלולה להיות כואבת לאוכלוסיה עצומה ומגוונת. דמיינו למשל פגיעה במערכת החשמל במדינות קרות בשיא החורף...


הנה סקירה של מלחמות העתיד הללו:

http://youtu.be/PVT5TfFL4Os


הרובוט אטלס שמפותח לצרכים צבאיים - בעברית:

https://youtu.be/7KWcxgcrqRU


הרובוט הקרבי:

https://youtu.be/y3RIHnK0_NE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.