» «
סמארטפון
איך מייצרים טלפונים סלולאריים?



מכשירים אלקטרוניים זעירים כמו הטלפונים החכמים של היום מיוצרים כמעט לחלוטין על ידי רובוטים ומכונות ענק ממוחשבות. משלב הרכבת המעגלים המודפסים, שכוללים מליוני טרנזיסטורים ממוזערים ועד לשלב סגירת המכשיר - הכל נעשה כמעט ללא מגע יד אדם.

רק בשלב האחרון, של בדיקת המכשירים והאריזה הסופית, נכנסים לתמונה עובדים מיומנים שמתמחים בבדיקות מהירות ומקצועיות, ממש כמו הבעלים החדש של המכשיר שזה עתה הורכב. 


הנה כל שלבי התכנון, העיצוב והייצור של הטלפון הסלולארי מהסוג הפשוט והטוב:

http://youtu.be/SAlsbgJGyD4


תהליך הייצור של טלפון הנקסוס של גוגל:

http://youtu.be/W9qeN42KAc0?t=27s


והדרך שבה מייצרים או ייצרו את הטלפונים של נוקיה:

http://youtu.be/HqjgEdPLFCA
מוטורולה דיינהטק
מה היה הטלפון הסלולארי הראשון?



הטלפון הסלולארי הראשון בהיסטוריה היה של חברת מוטורולה, מדגם שנקרא "דיינהטק 8000X".

הטלפון הזה, שזכה לכינוי "לבנה", היה גדול וכבד במיוחד. אבל גודלו ומשקלו. לא הפריעו למצטיידים המוקדמים להיסחב איתו לכל מקום. הוא היה הדבר הכי מסעיר בקהילה העסקית - טלפון נייד ראשון, שניתן לקחת לכל מקום.

כשהציגה אותו מוטורולה לעולם, בשנת 1984, "טלפון הלבנה" היה יקר ומסורבל להפליא. לא היו בו אפליקציות, יכולות ניווט, וידאו או כל פיצ'ר אחר שאנו מכירים מהסמארטפון המודרני.

אבל חשוב לזכור שבלי חלוצים שכאלה, לא היינו מגיעים לעידן שבו הטלפון הוא הנווט, הטלוויזיה, יומן הפגישות, נגן המוסיקה ותיבת המכתבים שלנו, בצירוף המון דברים מרגשים נוספים.


הנה המוטורולה דיינהטק 8000X - "טלפון הלבנה", סליחה, הסלולארי הראשון:

https://youtu.be/0WUF3yjgGf4


את האבטיפוס הראשון, שפותח במוטורולה, 11 שנה לפני כן, ראו רק עיתונאים:

https://youtu.be/axx56_7Vz6Q


תולדות ההמצאה של הטלפון הנייד:

http://youtu.be/DMbGrakUHc4


לא כולם יודעים שהטלפון הסלולארי הראשון נבחן כבר בתחילת המאה ה-20:

http://youtu.be/ILiLaRXHUr0


ותולדות הטלפון הנייד עד ימינו:

https://youtu.be/g6wDRiE8JaM?long=yes
מרטין קופר
מיהו ממציא הטלפון הסלולארי?



כיום כבר נדיר למצוא מקרים של ממציא בודד ששוקד בעצמו על המצאה טכנולוגית, כמו שאולי היה פעם. ואכן, את הטלפון הסלולארי פיתח צוות שלם של מהנדסים ואנשי פיתוח, עובדי חברת מוטורולה. היא ממציאת הטלפון הסלולרי.

אבל מרטין קופר (Martin Cooper), ראש הצוות בחברת מוטורולה שהמציא את הטלפון הנייד הראשון, נחשב לדמות שמייצגת את ממציאי הטלפון הנייד. יש אפילו סרטון וידאו שמראה אותו במקום שממנו עשה את שיחת הטלפון הנייד הראשונה בהיסטוריה, בשנת 1973..


הנה תולדות ההמצאה של הטלפון הנייד:

http://youtu.be/DMbGrakUHc4


הנה סרטון על הסלולארי הראשון:

http://youtu.be/UfcMyoNHKes


לא כולם יודעים שהטלפון הסלולארי הראשון נבחן כבר בתחילת המאה ה-20:

http://youtu.be/ILiLaRXHUr0


וכך התפתחו הטלפונים הניידים מאז ועד היום:

https://youtu.be/JcnXOhrmDB8


פרסומות לטלפונים ניידים וגדולים במיוחד:

https://youtu.be/yCB6gUrma2c
צילום בסמארטפון
מהם סודות הצילום הבסיסי בסמארטפון?



הסמארטפון שלכם הוא חתיכת מצלמה משוכללת, מצלמה דיגיטלית מהסוג שבעבר היה עולה המון כסף. מדובר ביכולות טכנולוגיות ורזולוציה, יכולת הפרדה, גבוהים ביותר, בהשוואה למצלמות דיגיטליות של לפני מספר שנים. כמובן שיש להקפיד על עדשה נקייה, בניקוי עם מטלית מתאימה ולא להסתיר אותה כשמצלמים.


ועדיין יש כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם בצילום:

היו יציבים - פשוט לא לזוז תוך כדי צילום, גם שנייה אחרי הלחיצה. כך תצלמו בצורה יציבה ותקבלו תמונה חדה יותר. אם צריך, הישענו על הקיר או על משטח וצלמו.

תאורה לא בפריים - האור צריך להיות על מה שרוצים לצלם ולא מאחוריו, כי זה יקלקל את התמונה, אלא אם תרצו לקבל צללית של המצולם. אם צריך לקבל יותר אור, זוזו לזווית אחרת, הזיזו את המצולם, או הפעילו פלאש, גם ביום.

בפוקוס - הדבר הבא שאתם רוצים להצליח זה לצלם בפוקוס (Focus), כלומר שנושא הצילום לא יהיה מטושטש. כל מה שצריך זה לגעת במסך, על העיניים של המצולם, או על המקום שהכי חשוב שיהיה בפוקוס.

בפריים יפה - עכשיו ניצור את הצורה הנכונה של התמונה, כלומר נכניס את הכל ל"פריים" יפה (Frame). קודם כל נצלם כמו צלמים, כשהטלפון לרוחב ולא עומד. נמקם את נושא הצילום מעט בצד ולא במרכז. דמיינו שיש שני פסים שמפצלים את התמונה ל-3 חלקים. מקמו את נושא הצילום על הפס הימני או השמאלי אבל לא באמצע. כך התמונה תיראה מקצועית ולא בינונית ומשעממת, כמו כל כך הרבה תמונות חובבים.

רק אחרי שדאגתם לכל אלה, יציבות, תאורה, פוקוס ופריים, תוכלו ללחוץ על כפתור הצילום ולצלם (Shoot). קיבלתם תמונה יפה, לא?


Focus, Frame & Shoot - כך עושים זאת במצלמה מקצועית:

https://youtu.be/xA5zfuF_oJg


וכך ניתן לצלם דברים לא שגרתיים בסמארטפון:

https://youtu.be/fTz4Nhgm_SQ

סלולארי

טלפון
איך עובד הטלפון?



הטלפון הוא מכשיר שמאפשר לדבר עם אנשים שנמצאים רחוק מאיתנו. פעם היה הטלפון מחובר למרכזיה, שאיפשרה לכל אדם לחייג בטלפון החוגה או להקליד על הספרות מספר ואחרי התחברות אליו, לשוחח עם כל בעל טלפון אחר שזהו מספר הטלפון שלו.

הקול של המדבר מתורגם בטלפון לאות חשמלי. אות זה עובר בחוטי הטלפון ומגיע אל המכשרי של מי שנמצא בצדו השני. במכשיר שלו מתורגם האות החשמלי לקול וכך ניתן לשמוע את מה שנאמר על ידי המשוחח עמו.

הטלפון המודרני אפילו לא מחייב חיבור בחוט. טלפונים אלחוטיים בבית מקושרים בקשר אלחוטי (ללא חוט) אל הבסיס שלהם. הם מאפשרים לנהל שיחות טלפון בלי חוט שמחבר בין שפופרת הטלפון ואותו בסיס, שהוא עצמו מחובר בכבל למרכזת של חברת הטלפונים.

הכי ניידים הם הטלפונים הסלולריים. הם מאפשרים לאנשים לדבר זה עם זה, כשכל אחד מהם נמצא במקום שיש ממנו תקשורת אל אנטנה סלולרית קרובה.


הנה סרטון לקטנטנים שמסביר באנגלית איך פועל הטלפון:

https://youtu.be/TVNNXZvaFMk


הסבר על תקשורת בין טלפונים מסוגים שונים:

http://youtu.be/Ygrx3yVeyF0


והסבר על הטלפון לילדים גדולים יותר:

http://youtu.be/1v6XvjjfkUI
פאלם
במה היה מכשיר הפאלם פיילוט מיוחד?



בשנות ה-90 הייתה חברת פאלם המובילה העולמית בתחום של מחשבי הכיס. באותם ימים עוררו מכשירי הפאלם פיילוט קנאה אצל רבים ונחשבו לסמל סטטוס של ממש.

פאלם, שהחל מאמצע שנות התשעים ועד תחילת שנות ה-2000 זכתה להצלחה גדולה, ייצרה אז מחשבי כף יד, שפעלו על מערכת ההפעלה יחודית שפיתחה.

החברה נחשבת מחלוצות מחשבי כף היד והייתה מהחברות הראשונות בעולם שהציגו מכשיר שכזה. בדיעבד, המכשירים הללו היו ההורים הטכנולוגיים הרוחניים של האייפון והטלפונים החכמים בכלל.

בהמשך ייצרה פאלם גם טלפונים חכמים אבל הם היו מגושמים והצליחו הרבה פחות מהמחשבים הזעירים, שבזמנם היו פורצי דרך וזיהו כתב יד, כפי שנכתב על המסך, באמצעות סטיילוס, סוג של עט חרט.

מערכת ההפעלה שלה הצטיינה גם ב-HotSync. זו הייתה יכולת סנכרון אוטומטי של המכשירים עם המחשב האישי. הסנכרון בה התבצע אוטומטית, מיד עם הנחת מכשיר הפאלם בעריסה המיוחדת שנמכרה איתו.

אבל במחצית השנייה של שנות ה-10 של המאה ה-21 נולדו הטלפונים החכמים, שהביאו להתיישנות כמעט מיידית של החדשנות הטכנולוגית של מכשירי ה-Palm.

החברה נכשלה במעבר מהשוק שבו שלטה, של מחשבי כף היד, אל השוק הסלולרי ולעולם הסמארטפונים. היא מצאה עצמה נמכרת לחברת HP, שגם היא לא הצליחה להחזירה להצלחה ומכרה חלק ניכר ממנה לחברה אחרת. בהמשך ניסתה גם חברת TCL הסינית, שקנתה את החברה והמותג, לייצר מכשירי פאלם חדשים, אבל ההצלחה לא ממש הגיעה.


הנה פרסומת לפאלם:

https://youtu.be/NatcefK02L4


תולדות מחשבי כף היד ופאלם כשיא האבולוציה הזו:

https://youtu.be/Iz4GwLpxAhc


טלפון הפאלם היה הצלחה, עד שהגיע האייפון:

https://youtu.be/qla5LvFrvGc


מערכת ההפעלה שלו הייתה ממש מוצלחת:

https://youtu.be/9pAgJ9x-2IA


הניוטון קדם לו אבל גם הקדים את זמנו:

https://youtu.be/pXy_wbsDO00


והחברה הוציאה אפילו מחשב כזה:

https://youtu.be/ltsC31QOCOU
טלפוני העתיד
איך ייראו הטלפונים בעתיד?



מסתבר שטלפונים סלולאריים הפכו לאחד התחומים הצומחים והמתפתחים בטכנולוגיה העולמית. הביקוש העצום לטלפונים חכמים, שהולכים ומשתכללים והפכו כבר מזמן למחשבים זעירים לכל דבר, רק הולך וגובר. היצרניות מתחרות ביניהן בהמצאות מלאות דמיון וטכנולוגיה. מעיצוב ועד תכונות שרק לפני עשור לא היינו מאמינים שטלפונים יוכלו להציע - ההתפתחות המהירה שלהם לא מפסיקה לרגע.

הטלפון העתידי יכול להתפתח לכיוונים רבים. מטלפונים דקים וגמישים, דרך מסכי הולוגרמה שיקרינו מסכים מדומים וגדולים על האוויר או על עור הגוף, טלפונים שייראו כמו צמידים ויהיו מסך אחד עגול, מכשירים שיאפשרו לדבר מהשעון, הצמיד או העגילים שלנו ועוד שלל אפשרויות שאת רובן אנחנו עוד לא יודעים אפילו.


הנה חזון לטלפון העתידי:

http://youtu.be/u5OV_BJreTA


הנה טלפונים אפשריים בעתיד:

http://youtu.be/vTFZ0I0R0Ug


הנה סרט שמנסה להציג אפשרויות:

http://youtu.be/DN__D5ixme0


וכך ראתה נוקיה ב-2007 את העתיד של הסלולאר:

http://youtu.be/G32JmZkRddc
פרויקט ARA
מהו הטלפון המודולרי והאם זה העתיד של הניידים?



"פרוייקט ארה" (Project Ara) של חברת גוגל היה אחד המעניינים של החברה אבל נסגר. הוא התמקד בפיתוח של טלפון מודולרי, כזה שמורכב מחלקים שניתן להוסיף ולהחליף כרצוננו. זהו מעין טלפון לגו סלולארי שניתן להרכיב ממודולים שונים. הטלפון בנוי משלד בסיסי שעליו ניתן להרכיב את המודולים, יחידות שונות שניתן להחליף לפי הצורך - מצלמה, מעבד, זיכרונות, מסכים, רמקולים ועוד.

הרעיון הוא שכל משתמש יכול להוסיף רק את מה שחשוב לו בטלפון נייד ולא לשלם עבור מה שאינו נחוץ. זה רעיון יפה ויצירתי שאינו חדש. חברת מודו הישראלית ניסתה את מזלה בפיתוח דומה, שלא צלח. לכן, על אף שמדובר בטלפון שיכול לשנות את השוק הסלולארי ולהיות גורם מערער, שיוצר שינוי מסעיר בשוק, מומחים רבים הטילו מלכתחילה ספק בהצלחתו העתידית של "פרוייקט ARA".

מצד שני, כולם הודו שיש יצירתיות רבה ברעיון - במקום שנבחר את הטלפון שלנו לפי המצלמה למשל, נבחר את המצלמה בשביל המכשיר שברשותנו. זה היה אמור להיות העתיד של הטלפונים ואולי אף יהיה, אבל נכשל בפרויקט ארה שוב.


הנה דוגמה מ-2015 של המודולריות של ארה:

https://youtu.be/R93fQKmM350


המחשה של הטלפון הסלולארי המודולרי של גוגל:

https://youtu.be/aWW5mQadZAY


הצד המדעי של הטלפון להרכבה:

https://youtu.be/AAu9Bm1ula0


ומדוע טלפונים מודולאריים נכשלו עד היום:

https://youtu.be/CcQxdjHlKO4


Ocean Reef
מה זה טלפון סלולארי תת ימי?



כולנו יודעים שכשצוללים אין טעם לקחת את הסלולארי. גם אם הוא יכול לסבול מים, הרי שהלחץ שיכולים הטלפונים הסלולאריים לסבול הוא מוגבל מאד.

אבל יש כבר טלפונים שיכולים לצלול איתכם ולסבול את הלחץ התת-מימי וגם לקלוט קליטה סלולארית מתחת לפני המים. אמנם הם ראשוניים מאד ומוגבלים ביכולת הקליטה במעמקים, אבל העתיד, אתם יודעים, עולה על כל דמיון.

בעתיד, כשבני האדם ייאלצו אולי לחיות מתחת לפני הים לתקופות ארוכות, הטלפונים הללו יתפתחו ודאי עוד יותר ויוכלו גם לשהות ולקלוט ממש במעמקים גדולים.


הנה הטלפון התת-ימי נפטון של "אושן ריף":

https://youtu.be/WtHtS1SdR98


וכך מגדירים אותו לעבודה:

https://youtu.be/4L0vnIoFE_U
מתי נולד הטלפון החכם?



הרגע הזה שבו נולדת טכנולוגיה שתשנה את העולם לחלוטין הוא הרגע שאיש לא יכול לחזות את השפעתו. אמנם רובנו יודעים לדקלם מתוך שינה שהאייפון הראשון של "אפל", זה שהציג ב-2007 מייסד החברה והמנכ"ל שלה סטיב ג'ובס, הוא הטלפון החכם הראשון.

אבל אם האייפון היה אכן הטלפון שעתיד להוביל את המהפכה החדשה של הסמארטפונים הקלים, הפשוטים להפעלה וכמובן בעלי מסך המגע. האמת היא שהוא לא היה הראשון.

כי הטלפון החכם הראשון נולד הרבה לפני כן והוא ממש לא היה הצלחה או אפילו מוצר נפוץ. אולי משום שהוא הקדים את זמנו ב-15 שנה...

מדובר בטלפון של חברת IBM משנת 1992 שזכה לשם סיימון (Simon). הוא הושק ב-1994 ופעל על מערכת הפעלה Zaurus, הפופולרית אצל יצרנים של מכשירי כף יד (PDA) באותם ימים.

במשקל חצי קילוגרם, עם זמן סוללה של שעה בלבד ומחיר של 900 דולר, הטלפון הזה לא יכול היה להיות פופולרי באותם זמנים. היה לו מסך LCD בגווני ירוק, גודל של 1.5 על 4.5 אינץ' ורזולוציה של 290 על 160 פיקסל.

אבל אי אפשר לקחת מה"סיימון" את העובדה שבנוסף לביצוע שיחות הוא היה הראשון שאיפשר פיצ'רים חדשניים כמו קריאת מיילים, רשימת אנשי קשר, קבלת פקסים, עדכון פגישות ובדיקה של היומן. והוא גם זיהה כתב יד טבעי וכתיבה בעט סטיילוס..

"Simon" היה מכשיר הסלולר הראשון שהציג יכולות מקוונות מתקדמות, דוגמת ציור חופשי, מקלדת וירטואלית ואלגוריתם שהשלים מילים.

חייו של ה"סיימון" היו קצרים. הוא נמכר רק בכמה מדינות בארצות הברית ו-50,000 יחידות בלבד ממנו נמכרו. השאר הושמדו. יעברו עוד עשור וחצי עד שסטיב ג'ובס יעלה על הבמה ויציג את הטלפון הכי חכם הבא.


הנה הטלפון החכם הראשון אי פעם:

https://youtu.be/XD_mLPIV_GE


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZGoNMSBvYUw


וכך עובר אליו המידע:

https://youtu.be/eHp1l73ztB8
איך ניתן לצלם בסמארטפון בתלת-ממד?



בימנו כבר לא נדרשות מצלמות מיוחדות לצילום תלת-ממדי. צילום כזה אפשרי אפילו בסמארטפון רגיל. גאדג'ט חדש מאפשר לצלם בתלת ממד בטלפונים סלולאריים ובמצלמות רגילות.

השיטה הנהדרת שפיתחו הממציאים מאפשרת למערכת של 4 מראות מכוונות היטב ללכוד 2 תמונות בזווית מעט שונה. העדשות של המתקן, המתלבש על הטלפון, הן במרחק דומה למרחק שבין שתי העיניים וכך הן מצלמות סרט, המדמה את מה שרואות העיניים האנושיות.

בעזרת אפליקציה שהחברה פיתחה משתלבות התמונות לתמונה תלת-ממדית, שנותנת את האשליית המוכרת של העומק. זה נעשה באמצעות שתי תמונות שונות במעט, המופיעות על מסך בסמארטפון.

כיום מוצעות שלל טכנולוגיות נוספות, המאפשרות הצגה בתלת ממד בסמארטפון רגיל. יש המשלבות שימוש בהולוגרמה המוקרנת מהטלפון. אחרות משתמשות בשכבות צילום המטעות את המוח ומאפשרות לייצר תחושת תלת ממד לעין בלתי מזוינת, כלומר ללא מתקני צפייה כמו משקפיים מיוחדים ועוד.


הנה ביקורת על מתקן המאפשר צילום בתלת ממד בסמארטפונים:

https://youtu.be/Qd86wyrfUpQ
כיצד נפלה יצרנית הטלפונים הניידים המובילה נוקיה?



יצרנית הטלפונים הניידים "נוקיה" (Nokia) הייתה עד שנת 2008 יצרנית הטלפונים הניידים המצליחה בעולם. הטלפונים שלה הובילו את השוק ונחשבו לאיכותיים ביותר והנחשקים מכולם.

זו לא הייתה יצרנית ממדינת ענק או אימפריית הייטק, כמו ארצות הברית או יפן וודאי לא ענקית ייצור כמו סין או דרום קוריאה. נוקיה היא חברה פינית. היא ופינלנד היו פעם מילים נרדפות. למעשה נוקיה, בתור חברה מפינלנד כל כך הצליחה עד כדי כך שדיברו אז עליה במונחים של "חברה שיש לה מדינה".

אז איך נפלה חברת הסלולר הענקית של פעם מהאולימפוס של הסלולר?

נתחיל מ-1871 בה הוקמה חברה לא גדולה לעסקי עץ. עם הזמן היא התפרשה לתחומים נוספים, מייצור מוצרי גומי, כבלי חשמל ואלקטרוניקה. בשנות ה-80 קנתה נוקיה חברת טלפונים ניידים בשם "מובירה". היא יצרה את חלוצת הרשתות הסלולרית בעולם והשיקה את הטלפון הנייד הראשון לרכב. בהמשך נוקיה השתלטה על העולם והשוק הסלולרי והתרכזה בו. בשנת 2007 שווי השוק שלה היה 110 מיליארד אירו.

שנה אחר כך מגיעה תחילת הסוף של נוקיה. זה היה ביום שבו הכריז סטיב ג'ובס על מה שיהפוך לסיוט של היצרנית הפינית ולמפרק הלא רשמי שלה - מכשיר האייפון של חברת "אפל". מכשיר ששינה את העולם הסלולרי ברגע בו הוכרז, בדיוק כמו קודמו האייפוד ששינה את עולם נגני המוסיקה הניידים פחות מעשור לפני כן, רק במהירות גדולה פי כמה.

בעוד האייפון הולך וכובש את העולם בסערה, נוקיה נאחזה במערכת ההפעלה הבסיסית סימביאן שאין לה שום יכולת לעמוד בפני הפופולריות והאפיל (שימו לב למשחק המילים...) של iOS מבית אפל ואפילו של מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל, שהגיחה די מהר כמעט משום מקום ונתנה פייט לאפל, עד שהשתלטה בעצמה כמערכת הפעלה על עולם המובייל, לפחות בכמות המכשירים שמריצים אותה - יותר מאלה של אפל.

נוקיה, עם גראפים קשים, צנחה בהכנסות שלה מהאולימפוס להר מירון. 4 שנים אחרי הכרזת באייפון שווייה צנח מאותם 110 מיליארד אירו ל-6.3 מיליארד בלבד.

היסטורית, נוקיה הפכה לקורבן של חדשנות משבשת, עוד מקרה של קורבן צונאמי טכנולוגי שהופך את המוצרים שלה למיושנים ולא רלוונטיים באחת.

וכך, משהיא מתייאשת מהמאבק חסר התוחלת להילחם במפלצות החדשות, נאלצת נוקיה למכור את חטיבת המובייל שלה למיקרוסופט. האחרונה, גם היא לא ממש מצליחה לעמוד בתחרות עם שתי המעצמות הסלולריות החדשות, מוכרת את זכויות השימוש במותג נוקיה לחברה פינית אחרת וזו מצליחה לייצר טלפונים לא רעים ולמכור מצוין במזרח, כשהיא משתמשת במותג נוקיה בתבונה ובהצלחה די מרשימה.

אז היום נוקיה כחברה כמעט ולא קיימת. אבל המותג, בידי בעליו החדשים, ממשיך לפרוח, לשמור על אמינותו כתמיד ולהסתפק בשווקים זולים בעולם השלישי ושוקי נישה כמו טלפונים לא חכמים, שיש להם לא מעט דרישה בעולם, כולל אצלנו כטלפונים כשרים לחרדים. יתכן שבעת קריאת הערך גם השווקים האלה קטנו או גדלו.

אבל מהסיפור של נוקיה אפשר בעיקר להתרשם כיצד נופלות גם הענקיות ביותר, אם הן לא מצליחות לשמור על חדשנות ויצירתיות עסקית, לא מתעוררות בזמן לעבודה וממשיכות לנמנם על זרי ההצלחה ומתחת לשמיכה החמימה, כשבחוץ מתחוללת סערה כמו זו של הסמארטפון.


הנה סיפור עלייתה ונפילתה של חברת נוקיה (עברית):

https://youtu.be/xcXAaZrC0iA


באנגלית:

https://youtu.be/hKN6wbLnlB4


פרסומת נוקיה מ-2004:

https://youtu.be/DRBusVykhgo


היא מייצרת גם היום סמארטפונים טובים אבל זו כבר לא נוקיה המקורית (עברית):

https://youtu.be/kpXuB25w-o4


והחברות החדשות של פינלד (עברית):

https://youtu.be/4QeMvyd2Evs
איך הטלפון יודע את המיקום שלנו?



מערכת ה-GPS היא מערכת מתוחכמת שמאפשרת לנו לדעת בדיוק את מיקומנו על כדור הארץ. היא עושה זאת בסיוע של 24 לוויינים הממוקמים בגובה של כ-15 אלף קילומטרים מעל פני כדור הארץ.

הצלבת המרחק שבו אנו נמצאים ביחס לכל לוויין שמעלינו, היא שמאפשרת דיוק של מטרים באבחון מקומנו על פני כדור הארץ.

באמצעות שידור וקליטה של מידע ה-GPS, אנו משתמשים כיום במערכת הלוויינים הזו, בסיוע הרשתות הסלולריות שיודעות לדייק לפי הצלבת המרחקים שלנו מהאנטנות הקרובות אלינו, בכדי לנווט את דרכנו מכל מקום לכל מיקום מדויק אחר בעולם.


#אבל איך נולד ה-GPS?
הכל נובע מההיסטוריה הצבאית של מערכת הלוויינים הללו. ב-1978 הושקה מערכת הלוויינים שמאפשרת זיהוי מיקום מדויק של כל פינה בעולם.

המטרה הייתה למנוע אז הפלת מטוסים שטעו בניווט ונכנסו לתחום האווירי של מדינות אויב. אבל פתיחת המערכת לשימושים מסחריים היא שאפשרה את כל השירותים מבוססי המיקום של העידן הנוכחי.


כך נולד ה-GPS (עברית):

https://youtu.be/MnIMc8zNm4s


כך מזהה הטלפון מיקום (מתורגם):

https://youtu.be/70cDSUI4XKE


זו שיטת ה-GPS (מתורגם):

http://youtu.be/xdCpgjnmDOg


ועקרון הפעולה של מערכות ה-GPS (מתורגם):

https://youtu.be/0rR24Y-KrOA
מהי טכנולוגיית הסטרימינג?



סטרימינג (Streaming), או "הזרמת מדיה", היא טכנולוגיית אינטרנט שבה מעבירים מדיה דיגיטלית, כמו מוסיקה, רדיו או וידאו, באופן רציף ומתמשך. המשתמש נהנה מהמדיה בזמן אמת, כשהיא משוגרת אליו דרך האינטרנט והוא לא נאלץ להמתין עד שתרד כולה למכשיר שלו ורק אז יוכל ליהנות ממנה (כך היו הדברים בעבר).

בימים שהמחשב הפך למוקד בידור מרכזי והטלפון הנייד שלנו הפך לכל כך הרבה יותר מטלפון, סטרימינג היא אחת התופעות החזקות ביותר בטכנולוגיה הבידורית המודרנית. שירותים כמו "ספוטיפיי" (Spotify) ו"אפל מיוזיק" (Apple music) מספקים שירים בהזרמה, מהשרתים שלהם לאוזניות שלכם. הצעירים של ימינו, דור ה-X אם תרצו, אפילו לא יודעים מהם קבצי mp3.

הרעיון הפשוט בסטרימינג הוא שמרגע שהמשתמשים "התחברו" לספק המדיה, תוכן כמו מוסיקה וסרטים מועברים אליהם באופן שוטף וכמעט ללא המתנה. בדרך זו מאפשר הסטרימינג התגברות על עומסי העברת המידע ברשת האינטרנט תוך האזנה קלה ורציפה למוסיקה מהענן, צפייה בשידורים חיים באינטרנט ובסרטים ממאגרים מקוונים.

יכולות נהדרות אלה גם עודדו את הפרסונליזציה של שירותים כאלה, שלומדים כיום את המשתמשים וממליצים להם על אמנים, שירים וסגנונות מוסיקליים, למשל, שהם עשויים לאהוב. בכך הם מגבירים את הנאמנות לשירות, את השימוש בו וההמלצות עליו לחברים.

בסטרימינג משתמשים גם שירותי הווידאו, הסרטים וסדרות כמו יוטיוב (YouTube), או "נטפליקס" (Netflix), שנוהגים להזרים סרטונים וסרטים, גם באיכות גבוהה מאד - לטלוויזיות החכמות שבבית, למחשבים ולסמארטפונים בתנועה.

בשידור תוכן בסטרימינג, הוא מושמע או מוצג למשתמש, עוד בטרם הסתיים תהליך ההעברה של כל המידע המרכיב אותו. כלומר, כבר בזמן הזרמת התוכן דרך האינטרנט יכול המשתמש לשמוע או לצפות בחלק שכבר הספיק להגיע למחשבו או אל הטלפון שלו עד אותו הרגע.

השיטה לבצע זאת היא ב"הזרמת" המדיה בחלקים ולא בבת-אחת. במקום שהמשתמש יקבל את כל השיר למשל, ורק אז יתחיל להאזין לו, מועבר אליו חלק קטן מהשיר והוא מתחיל להתנגן, כשבזמן שהוא שומע את החלק שכבר אצלו, מוזרם אליו החלק הבא. כך מושמעים ברצף כל חלקי השיר, כיחידה אחת. כך בדיוק מנוגנים גם סרטים בסטרימינג, כשבכל שלב עוברים חלקים מהסרט (כמה אלפי פריימים), במקביל לצפייה בו.


הנה שוק הסטרימינג המודרני שבמרכזו נטפליקס (עברית):

https://youtu.be/aeeFnx0nzDI


הסבר על הסטרימינג ויתרונותיו:

https://youtu.be/UpbfcI7Zbqw


ספוטיפיי - שירות הסטרימינג המוסיקלי המוביל כיום (עברית):

https://youtu.be/tI7Wsj-NhVg?t=19s


והסטרימינג של המוזיקה הוא שהמליך סופית את הסינגל על פני האלבום (עברית):

https://youtu.be/pREu6urcI8k
מהי שפה טבעית ואיך היא קשורה למחשבים?



שפה טבעית (Natural language) היא שפה שמדברים בה בני אדם. בניגוד ל"שפות מלאכותיות" כמו שפות המחשב שבעזרתן מתקשרים עם מחשבים, או שפות לוגיות ואחרות, השפה הטבעית נוצרה באופן טבעי, על ידי בני אדם וכדי לתקשר אחד עם השני. אנגלית או עברית למשל, הן שפות טבעיות. מדהים שיש בעולם כ-6000 שפות טבעיות ועד לפני מספר שנים לא ניתן היה לתקשר עם מחשב באף אחת מהן.

כמובן שהתקשורת עם מחשב בשפה טבעית, על ידי דיבור או כתיבה בשפה רגילה, היא נוחה וטבעית יותר. בשנים האחרונות שופרו היכולות הללו של תקשורת בין אדם למחשב בעזרת שפות טבעיות. זה תחום שנקרא "עיבוד שפה טבעית" (Natural language processing, או בקיצור NLP). הוא מבוצע בין השאר על ידי פיתוח תוכנות חכמות ולומדות, המנצלות בינה מלאכותית כדי שהמחשב "יבין" על מה המשתמש מדבר, כשהוא מתקשר אתו בשפה טבעית.

ממחשבי על חכמים ועד לסייענים אישיים באפליקציות סלולאריות - תוכנות רבות כיום מבינות ברמות שונות "שפות טבעיות" (Natural languages), שמאפשרות תקשורת עם המשתמש בדיבור רגיל ולא בשפת מחשב מיוחדת.


הנה קדימון הסרט "היא" על אדם שמתאהב במערכת הפעלה חכמה, שמבינה שפה טבעית:

https://youtu.be/4F_tHMxx23I?t=5s


הסבר המושג "עיבוד שפה טבעית":

https://youtu.be/J5IlKj7H8T8


שיחה עם קווירי, אפליקציה המסייעת בחיפושים, ה"מבינה" שפה טבעית:

https://youtu.be/-jrjfIDGYAE


ועוזר רפואי באפליקציה שמשתמשת ב-NLP להבנת הדיבור של המשתמש:

https://youtu.be/foQIVavHA4Y
מהן אפליקציות ומה ההבדל בינן לבין תוכנות?



אפליקציה היא יישום לטלפון חכם, לדפדפן או לטאבלט. אם זוהי תוכנה לסמארטפון, המאפשרת להשתמש בטלפון החכם ממש כמו במחשב ולבצע משימות תוכנה עם מורכבות של ביצועי תוכנה. אפליקציה לדפדפן היא תוכנה קטנה במשאבים שלה המופעלת ישר משורת הכתובת של הדפדפן, על ידי לחיצה על אייקון זעיר המופיע בה.

את האפליקציות ניתן להתקין במכשיר הטלפון החכם בפשטות, על ידי לחיצה על "התקנה" בחנויות האפליקציות, שנקראות באנגלית "App stores". החנויות הללו הן אתרי ענק, או אפליקציות בעצמן, המאפשרים בחירה מבין מיליוני אפליקציות בכל תחום שהוא והתקנה מיידית.

מרבית האפליקציות בעולם הן חינמיות, בעוד חלק קטן עולה כסף. זה לא אומר שמפתחי האפליקציות הללו לא מרוויחים כסף. חלקם מרוויחים מפרסומות או ממכירות למשתמשים בתוך האפליקציה.


מה זו אפליקציה - הסבר ויזואלי:

https://youtu.be/D5GrsDmxp1k


הסבר מקיף יותר של מהי אפליקציה:

https://youtu.be/21mpGLef_jY


אפליקציית טיולים בחו"ל והדרכות כמו שהיא מתוארת בסרטון:

https://youtu.be/ubPzfD5kidM


ובחיוך - להקת אפליקציה בלהיט "רכב חברה":

https://youtu.be/wd6yAIY5V30
איך פעל טלפון החוגה?



ב-1961 יצא הטלפון מדגם Fetap 611 של חברת והגדיר מחדש את עיצוב מכשיר הטלפון. זה היה טלפון חוגה (Rotary Telephone).

אם לפניו צריך היה המדבר לומר את המספר הרצוי למרכזית שיושבת במרכזיית הטלפון, החוגה אפשרה לו לחייג את מספר הטלפון של כל אדם או ארגון. החויג היה ספרה אחר ספרה. לאחר שחייגת למשל את הספרה 3, היית צריך להמתין עד שהחוגה תשוב למקומה ובתוך כך היא הייתה מייצרת רצף של 3 פולסים, לפי המספר שהיא מייצגת. רק כשסיימה ושבה למקומה, יכולת לחייג את הספרה הבאה.

בתום חיוג המספר, חיברה מרכזיית הטלפונים את המחייג אל המספר הזה ומהרגע שהצד השני ענה לצלצוליו, החלה השיחה.

עם השנים הלכה החוגה והתיישנה. היא הוחלפה במקלדת מספרים, שעליה נדרש רק להקיש על כל ספרה רצויה, במקום לחייג אותה ולהמתין עד שהחוגה תשוב למקומה.


הנה טלפון החוגה:

https://youtu.be/cXxP3eQiTQI


זו התגובה של ילדים של היום לטלפון החוגה של פעם:

https://youtu.be/XkuirEweZvM


כך לימדו פעם כיצד לחייג בטלפון חוגה:

https://youtu.be/TGWAkLVhuVI


והיו מי שיצרו סרטי הדרכה ארוכים לאותה הפעולה בדיוק:

https://youtu.be/PuYPOC-gCGA?long=yes


איך פועלת טעינה אלחוטית?



טעינה אלחוטית (Wireless charging) היא טכנולוגיה שמאפשרת לטעון מכשירים חשמליים ללא חיבור חוטי. למעשה, הטכנולוגיה הזו מאפשרת מעבר של חשמל ממקום למקום "דרך האוויר".

כיצד ניתן להעביר חשמל באוויר?

ובכן, הטעינה האלחוטית מתבססת על השראה אלקטרומגנטית. זהו עיקרון פיזיקלי שמאפשר לשני סלילי נחושת, המוצבים במרחק זעיר זה מזה, להעביר חשמל מאחד מהם, הטעון בזרם חילופין, אל השני. האחראי להעברת האנרגיה החשמלית באופן אלחוטי הוא השדה המגנטי שנוצר בין הסלילים.

ממש כמו ששידורי הרדיו משודרים ונקלטים דרך האוויר, במקלטי הרדיו המצויידים באנטנה, כך "נקלטת" אנרגיה חשמלית, באופן אלחוטי ובאמצעות השראה אלקטרומגנטית, ממכשירים ה"משדרים" חשמל דרך האוויר, אל מכשירים שיש בהם "מקלט" של אנרגיה כזו.

ההיסטוריה של הטעינה האלחוטית היא עתיקה למדי, שכן הטכנולוגיה הזו מתבססת על פיתוחים מהמאה ה-19, בין השאר של חוקרים וממציאים גאוניים, כמו מייקל פאראדיי וניקולה טסלה, שיצר בשנת 1891 את סליל טסלה, שנאי תהודה שמייצר זרם חילופין חזק במתח חשמלי גבוה והפך לאבן יסוד במערכת החשמל המודרנית.


כך פועלת טעינה אלחוטית ומי יוצריה:

https://youtu.be/5cILFl0tzpI


הסבר טכני:

https://youtu.be/-Wf7aadxBkE


אפילו חברת איקאה הוציאה סדרת רהיטים שטוענים אלחוטית:

https://youtu.be/Uwmm_NCKSps


ומעט על האמת על הטעינה האלחוטית של הטלפונים:

https://youtu.be/iOVg62_DUYU?long=yes
איך משתמשים בגלי מיקרוגל למחקר על העולם והיקום?



כולנו מכירים את גלי המיקרוגל בחימום המזון שלנו במכשיר המיקרוגל, אבל רבים לא יודעים שגלים אלה משמשים בתחומי המדע, המחקר והטכנולוגיה.

בין השימושים שנעשים בקרני מיקרוגל חשובים במיוחד חקר האבק הבין-כוכבי, מחקר הסופרנובות ביקום, חיזוי מזג-אוויר ותקשורת סלולרית.


הנה סרטון על גלי המיקרוגל והקרינה האלקטרומגנטית במחקר על העולם והיקום (מתורגם):

http://youtu.be/AtjfXOTRjDM
מה התהליך המופלא שעברה אינסטגרם?



האפליקציה המצליחה "אינסטגרם" (Instagram) היא הרבה מעבר לאפליקציית צילום. היא הפכה תוך זמן קצר מאד לרשת חברתית עצומה ומבוססת צילום.

הרעיון שכל חבר ברשת יכול לעקוב אחרי כל חבר אחר, לראות את צילומיו ולחוות באופן ויזואלי, חזותי, את החוויות שהוא עובר, הפך אותה להצלחה עולמית עצומה.

רכישת הרשת בידי פייסבוק, בעלת הרשת החברתית הגדולה והעשירה בעולם, רק הדגימה עד כמה הייתה אינסטגרם מדוייקת ומוצלחת במונחים חברתיים.

לא רבים יודעים שההשראה לפיתוח של "אינסטגרם" עלתה במוחו של המפתח שלה, קוין סיסטרום, מזכרונותיו ממצלמת האינסטמטיק שהייתה לו בילדותו. האינסטמטיק הייתה מצלמה זולה ששיווקה חברת קודאק החל משנות ה-60 לבני נוער וצעירים. המצלמה המצליחה הוציאה תמונות דומות ריבועיות שהפכו לסימן ההיכר של "צילומי צעירים".

סיסטרום, בוגר אוניברסיטת סטאנפורד ובעל חיבה לצילום, רצה ליצור אפליקציה שתהיה מעין אינסטמטיק בגרסת רטרו. שתתן את החוויה של התמונות של פעם, ביחד עם היכולות המדהימות של הצילום הסלולארי ויכולת העיבוד הדיגיטלי שלהן.

אגב, בשנת 2012 רכשה פייסבוק את אינסטגרם, במיליארד דולר. זה היה סכום דמיוני עבור אפליקציית תמונות צעירה, עם "בקושי" 30 מיליון משתמשים וללא הכנסות כלל. ב-2018 יש בה מיליארד משתמשים, היא שווה פי 100 וקולטת את כל הנוטשים של פייסבוק עצמה. עיסקה לא רעה לכנופיה של צוקרברג...


הנה סיפורה של אפליקציית אינסטגרם:

https://youtu.be/I5qDiJ3FVLA


מקור ההשראה - מצלמת האינסטמטיק של קודאק:

https://youtu.be/Uhg0UpFziQU


דברים שלא ידעתם על האינסטוש שלכם:

https://youtu.be/RVJZANaUg-0


גם באינסטגרם האשטג משנים את החיים:

https://youtu.be/qr2fv_rxUZU


היום נוצרו גם "שקרי אינסטגרם":

https://youtu.be/0EFHbruKEmw


מוזיאונים שנפתחו בשביל האינסטגרם:

https://youtu.be/Qx_r-dP22Ps


ויש אפילו מי שאופים עוגת אינסטגרם:

https://youtu.be/GlgTQ6-5LIQ
איך פועל מנגנון לסינון רעשים?



סינון רעשים (Noise Cancelling) הוא צורך מורגש במצבים שבהם אנו זקוקים לפעילות שקטה ונמצאים בלב סביבה רועשת. אוזניות ומערכות קול שונות מצוידות במערכות למחיקת רעשים, שרובן מתבססות על 'פאזה הפוכה', שיטה שבה מיקרופונים מיוחדים "מאזינים" לרעש שבא מבחוץ ומשתמשים באמצעים אקוסטיים כדי להשתיקו.

המנגנון האלקטרוני החכם לסינון רעשים, שמותקן כיום במכשירים כאלה, דוגמת טלפונים חכמים ואוזניות איכותיות, מבחין בין רעש הרקע שמסביב לצליל המוסיקה או הדיבור שבאוזניות ומצמצם את רעש הרקע. כך ניתן להאזין למוסיקה בזמן טיסה, או לנהל שיחה בטלפון גם כשנמצאים בסביבה רועשת כמו רחוב הומה אדם, אוטובוס מלא בדיבורים ורעשים, או מועדון ריקודים מפוצץ אדם.

בשיטה זו מזהים המיקרופונים החיצוניים לסינון רעשים את כיווני רעש וחוסמים אותם נקודתית. מיקרופון חיצוני קולט את הרעש שבא מבחוץ ומערכת אלקטרונית "משמיעה" במקביל אליו את הרעש הזה בהיפוך, בשיטת 'הפאזה ההפוכה'. פעולה זו מצמצמת את מרבית הרעש ומשאירה את המוסיקה או את קולו של הדובר שבצד השני של הטלפון הסלולארי נקיים ובהירים יותר.

צמצום הרעש בשיטה זו משמש כיום באוזניות, מכוניות, תאי שקט ועוד. יש גם פיתוחים שמנסים לעשות זאת בעזרת מכשיר הנצמד אל החלון ומשתיק את רעש הרחוב.

אך אלגוריתם סינון הרעשים הממוצע, של הטלפון למשל, אינו מושלם. הוא פוגע ומטשטש גם את הקול שמצדו השני, שכן הוא מתבסס על הבחנה בין רעש הרקע לקולו של הדובר וצמצום הרעש כולו. שיטות מתקדמות יותר שפותחו לאחרונה מצליחות לצמצם רעשים מוגדרים, מבלי לפגוע במוסיקה או בקולו של הדובר שבצדו השני של הטלפון. כך מושתק הרעש המטריד, אך קולו של הדובר ברור יותר והמוסיקה נפגעת הרבה פחות.


הנה הסבר השיטה של פאזה הפוכה:

http://youtu.be/F7D_pnaexG0


מנגנון ביטול הרעשים האקטיבי, בקיצור ANC, מאפשר כיום בחירה בין סוגי ורמות סינון:

https://youtu.be/vuoxprrEwbg


הסבר השיטה לביטול רעשים שפותחה בידי מהנדסי חברת Bose:

https://youtu.be/zj33WAODsJg


הסבר מילולי יותר:

http://youtu.be/KHsXA_LE3e4


מערכת ביטול רעשים מודרנית ל אוזניות אלחוטיות הן ממש חכמות:

https://youtu.be/VIi04uD8LtY


ופיתוח של כפתור שקט המאפשר לסנן את רעשי הרחוב בסלון שלך:

http://youtu.be/Mv6sBuwzLhk
מהו גראפין - חומר העתיד?
מהי אלקטרומגנטיות?
מה טינדר שינה בעולם ההיכרויות?
מי המציא את האוזניות מסננות הרעשים?
איך הפכה אנדרואיד למלכת המובייל?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.