» «
איי האשפה
מהם איי האשפה המכונים "היבשת השביעית"?



כמות הזבל שיוצרת החברה המודרנית היא בלתי נתפסת. ברוב בעולם המתקדם יש חברות תעשייתיות שמייצרות כמויות אדירות של מוצרים, שכוללים בהם מרכיבים שיהפכו לזבל. להמחשה של גודל הבעיה חשוב לספר שבכל שנה נפלטים 8 מיליון טון של פסולת פלסטיק אל הימים.

במשך אלפי שנים התייחס המין האנושי לימים ולאוקיינוסים כאל פח אשפה עצום, שיכול לקלוט את כל הפסולת שלנו. אבל בעשורים האחרונים זה הפך לתהליך הרסני בטירוף. בימינו, מעל 10 מיליון טונות של פסולת, ש-80% ממנה הוא פלסטיק, מוצאות את דרכן בכל שנה לאוקיינוסים.

באוקיינוסים צפים כיום מעל 50 מיליארד פריטי זבל של חלקי פלסטיק. ההערכות גורסות שהם שוקלים 270 אלף טון. זהו ריכוז הזבל שבאוקיינוס, זה שזכה לשם "היבשת השביעית" או "כתם הזבל של האוקיינוס השקט" (Great Pacific Garbage Patch).

רק שנבין - זו המזבלה הגדולה בעולם. השטח של יבשת הזבל הזו הוא כפול מזה של מדינת טקסס כולה ויש אומרים שכבר עבר את שטחה של צרפת.

אז איך זה שאי אפשר לראות אותה בתצלומי לוויין? - מסתבר שחתיכות הפלסטיק שמרכיבות אותה, התפרקו על ידי השמש, המים והרוחות. מרבית החתיכות הללו הן למעשה חלקיקים קטנים, או פלסטיק שהולך והופך לחלקיקים כאלה. מה שנוצר מהתהליך הזה הוא מה שצ’ארלס מור, חוקר האוקיינוסים שגילה במקרה את “איי הפלסטיק” הללו,עוד בשנת 1997, מכנה ”מרק של פלסטיק”. זו שכבת פסולת דקה אך הרסנית של פסולת, שנעה על פני הים.

הפלסטיק הזה מרעיל את הסביבה, פוגע בחי בה ומשחית לחלוטין את שרשרת המזון. המוות וההכחדה העצומים של דגים, ציפורים ויצורי ים נוספים הוא בלתי נתפס. הללו אוכלים את הפלסטיק ונפצעים, מורעלים, נחנקים, מתים, או מתרבים תוך פגיעה בוולדות שלהם. הם מסתבכים בחלקי הפלסטיק ומתים בהמוניהם. עלינו לעצור את זה. עכשיו!


כך נוצר כתם הזבל שבאוקיינוס השקט (מתורגם):

https://youtu.be/_6xlNyWPpB8


מעט נתונים מפחידים על אי הפלסטיק הצף באוקיינוס:

https://youtu.be/vrPBYS5zzF8


יש תכניות להפוך אותו לאי אמיתי שעליו תיבנה עיר צפה:

https://youtu.be/p2Bv4dBGF2I


או לאסוף את הפסולת העצומה הזו:

https://youtu.be/lamLUzZN0qg


מיזם שיצא לדרך, לאיסוף הפסולת הזו:

https://youtu.be/O1EAeNdTFHU


חרם קשיות פלסטיק - האם הוא יעזור? (עברית)

https://youtu.be/T7QhPlZGkFU


הצעה לכל אחד מאיתנו? - להימנע מכמויות הפלסטיק בחיינו:

https://youtu.be/YFZS3Vh4lfI


כיצד הפך הפלסטיק למזהם הנורא של כדור הארץ ולאיום על קיומנו כאן (מתורגם):

https://youtu.be/RS7IzU2VJIQ?long=yes


וסרט תיעודי על זיהום הפלסטיק שבים:

https://youtu.be/lsJqMmuFWO4?long=yes
זיהום אוויר
מה הסכנות שבזיהום אוויר?



האם זיהום אוויר הוא משהו שגורם לאוויר להיות כהה, מפויח ולא מצטלם טוב וזהו?

זיהום האוויר בגזים ובחלקיקי פחם גורמים לבני האדם והחיות למחלות רבות. בעיקר אנו מושפעים מזיהום האוויר בדרכי הנשימה ובכלי הנשימה שלנו. החוקרים גילו שמחלת האסתמה (מחלת הקצרת) נמצאת בעליה מתמדת בעולם, בעיקר בשל זיהום האוויר בכדור הארץ.

גם בצמחייה פוגע זיהום האוויר קשות. העצים הם שנפגעים הכי קשה מזיהומי אוויר. חלקיקי הפיח שנמצאים באבק המרחף והמזוהם, שוקעים על העלים של הצומח ומפריעים לנשימה של הצמחים ולתהליכי הפוטוסינתזה (ההטמעה) שלהם. אולי אם זה היה רק פוגע בצורתם או ביופיים של הירקות והפירות היינו יכולים להתעלם מכך, אבל מסתבר שכשאנו צורכים אותם אנו מכניסים לגופנו את החומרים הרעילים שנספגו דרך האוויר ופוגעים קשה בבריאותנו.


הנה סרטון על זיהום האוויר בישראל:

http://youtu.be/JiHtMf8kqf0


הנזקים והמחלות הנגרמים מזיהום האוויר:

http://youtu.be/KZFnGMeXvgc


וסרטון לדוגמה, על זיהום אוויר בירושלים:

http://youtu.be/AN2zF2BC3CM
חומרי הדברה
אילו נזקים גורמים חומרי הדברה?



חומרי ההדברה (Pesticides) נחשבים לא בריאים אך האדם המודרני משתמש בהם רבות. חומרי הדברה הם למעשה חומרים רעילים, כימיקלים (חומרים כימיים) המשמשים את החקלאים כדי להדביר, להרוג, בעלי-חיים שמזיקים למזון או מטרידים את המין האנושי.

הצד הבריאותי שבחומרי ההדברה הוא הלא נעים בעניין. כל החומרים הללו נכנסים בסופו של דבר למזוננו. הגידולים החקלאיים מרוססים ישירות. בנוסף לכך, רבים מבעלי חיים שהאדם צד אכלו חלק מחומרי ההדברה הללו במזונם. כך למעשה, אוכלים רבים מזון שרוסס וצבר חומרים לא בריאים. תעשייה שלמה מספקת כיום מזון אורגני, כזה שלא רוסס בכימיקלים שכאלה, אך גם שם מסתבר שהתגלו במהלך השנים לא מעט חקלאים שבכל זאת ריססו, בכדי שלא לאבד את היבול לטובת המזיקים השונים.

כך או כך, נראה שהתעשייה תצטרך לפתח יותר חומרים ירוקים, טבעיים ולא מזיקים שבעזרתם ניתן יהיה להרחיק ולהדביר את המזיקים - מבלי "להדביר" אותנו...


הנה הפגיעה בדבורים למשל, שגורמים חומרי הדברה (עברית):

https://youtu.be/w07FOTcGqSM


על הצורך בשימוש בחומרי הדברה לא בריאים (מתורגם):

https://youtu.be/GLllZ-qiXJA


מטוס ריסוס מרסס שדות בחומרי הדברה:

http://youtu.be/KGpMV8Rhw0I?t=08s


והסכנה הבריאותית בריסוס הזה למתגוררים בסמוך (עברית):

https://youtu.be/tfP0Bo6xuZ4
שקיות
למה כדאי לחסוך בשימוש בשקיות פלסטיק?



מאות מיליארדים של שקיות ניילון או פלסטיק מיוצרות בכל שנה. אנו מקבלים אותן בחינם בחנויות, אבל בגלל עלות המיחזור היקרה, רובן אינן ממוחזרות. המיחזור, מה לעשות, הוא יקר מהייצור של שקיות ניילון חדשות..

השקיות הללו הופכות לזיהום רציני בים, באגמים ובחופים בעולם, חיות וציפורים בולעות אותן וגם הפירוק שלהן עם הזמן הופך אותן לחלקים קטנים ורעילים של חומר. כי רבים לא יודעים, אבל משך הזמן שלוקח לשקית ניילון להתכלות ולהתפורר, עד שהיא נעלמת לחלוטין וחוזרת לטבע, הוא 400 שנים! - במשך כל התקופה משחררת שקית הפלסטיק או הניילון הזו חומרים רעילים ולא בריאים - לאוויר, למים ולאדמה. החומרים הללו הורגים בעלי חיים ונכנסים לשרשרת המזון, שתפגע גם בבני-אדם.

בואו נחסוך בשקיות ניילון. כמה שפחות - יותר טוב!


ללא מילים - על נזקי שקיות הפלסטיק:

https://youtu.be/dNsDxRytmXQ


מצגת וידאו שמסבירה למה כדאי להשתמש פחות בשקיות פלסטיק (עברית):

http://youtu.be/rvt1-0Z2_1g


והאמת היא שאם כבר מצמצמים, אז גם את התוכן של השקיות - צמצום האוכל הנזרק (עברית):

https://youtu.be/rEqgFBJcDOw

פגיעה בסביבה

אסון אקולוגי
מהו אסון אקולוגי?



אסון אקולוגי (Ecological disaster) הוא מצב שבו נגרם נזק בלתי הפיך לסביבה. אסון כזה הוא לרוב תוצאה של זיהום סביבתי גדול מאד, שנגרם מתאונה-אקולוגית חמורה ביותר, או משורת תקריות מצטברות שנגרמו בגלל פעולות שגרמו בני-האדם.

בין האסונות האקולוגיים הקשים ביותר שעשה האדם, ניתן למצוא את אסון צ'רנוביל. אסון דליפת הנפט ממיכלית אקסון ואלדזאסון אקולוגי במפרץ הנסיך באלסקה ודליפת הנפט במפרץ מקסיקו בשנת 2010.

ישנם גם אסונות אקולוגיים מתמשכים כמו שינוי האקלים והתחממות כדור הארץ, שגורמים מעשי האדם.

בארץ גרמה תקלה בצינור נפט גולמי לנזילה של מיליוני קוב של נפט גולמי אל אדמות הערבה ולפגיעה בחי ובצומח בסביבה.


הנה אסון אקולוגי בזיהום ימי במאוריציוס:

https://youtu.be/_vOFcfM6MgQ


האסונות האקולוגיים הגדולים:

http://youtu.be/cPiINrpQEgI


ועוד רשימה של אסונות סביבתיים:

https://youtu.be/0vEy-uSLkBY
ימת אראל
איפה יש מאות ספינות במדבר?



אם תראו פעם תמונות של אניות במדבר, די סביר שמדובר יהיה בצילומים של מאות האניות התקועות במרחבי החול שנותרו מחלקיה של מה שהייתה פעם הימה הרביעית בגודלה בעולם, ימת ארָאל (Aral Sea).

ימת ארל נמצאת באגן יבשתי סגור באזור קזחסטן שבמרכז אסיה. מדובר בבית הקברות הגדול ביותר לאוניות, שבאופן מעט אירוני נמצא במקום שבו מת דווקא הים.

הספינות מתו אחריו. בכלל, ב-50 השנה האחרונות הולכת ימת אראל ומתייבשת, לאחר שהרוסים היטו לצורכי חקלאות את הנהרות שהזינו אותה במים.

גם זיהומי מים, ניסויי נשק ופרויקטים של תעשיה וחקלאות מזהמת פגעו בה באופן חמור. הימה הענקית והתוססת כבר איבדה מעל חצי מגודלה והיא ממשיכה להיעלם בקצב מהיר.

ואם הצרות הללו לא מספיקות, ימת אראל גם הפכה עם הזמן לסכנה בריאותית של ממש למי שגרים לידה.

ועדיין בשנים האחרונות מתחיל להשתנות מעט המצב. הממשלה הרוסית, ביחד עם גורמים בינלאומיים, מצליחה לאיטה למלא את הימה מחדש. זה רק בצד הצפוני והמים אינם רבים עדיין, אבל יש סוף סוף מעט תקווה לאגם הענקי הזה.


הנה סרטון על הספינות במדבר שפעם היה ימה ומה שנשאר ממנה:

http://youtu.be/oNDjL_q7kHU?t=5m2s


על מה שמכונה "צ'רנוביל השקטה":

http://youtu.be/eVCf9lwW6eI


מצגת וידאו של המראות בימת אראל:

http://youtu.be/F9OPTz6IA4s


והתקווה - בחלקה הצפוני של ימת אראל ההתייבשות נעצרה מעט, הוחזרו לו חלק מהמים ודגים שוב שוחים בה:

https://youtu.be/_nB8cQKCW8o
זבל
כיצד הזבל שלנו מזיק לסביבה?



הזבל שאנו משליכים פוגע קשות בסביבה. הוא מחדיר לאדמה חומרים הרסניים ומזהמים, פוגע במי השתייה שלנו, מזהם שטחים גדולים ומזין מסות של מזיקים. הזבל הזה חונק נהרות ופוגע בשטחי מרעה, שריפת זבל גורמת לזיהום אוויר חמור והשלכתו או הזרמתו לים פוגעת בחי שבו ובעקיפין גם בבני האדם.

הפסולת המושלכת במזבלות מתפרקת בחלקה עם הזמן, אך זה לוקח במקרים רבים דורות ובחלק מהמקרים - הפסולת הזו אינה מתפרקת כלל, כמו למשל הקלקר, שאינו מתכלה והפלסטיק שמתכלה בקצב איטי מאוד.

אגב, הפתרון העיקרי לבעיה הוא בהקטנה של כמות הזבל. שתי העצות הפשוטות שבהן ניתן להתחיל היא בקניה חכמה של מוצרים - לא להגזים בכמויות כדי שלא נזרוק כל כך הרבה מהם ובמיחזור הפסולת שלנו, באמצעות מיכלי מיחזור והפרדת הפסולת לפסולת נייר, פלסטיק וכדומה.


כך כדאי לשמור על הסביבה מהזבל שבני אדם ממלאים בה (עברית):

http://youtu.be/y6O7aGoDJQg


על כמויות הזבל העצומות שאנו מייצרים בישראל (עברית):

http://youtu.be/gFLsm_n8EFk?t=36s


הפלסטיק שמגיע לים והפך לאיום סביבתי מטורף (עברית):

https://youtu.be/mrJrPmYwWpc


כך פסולת הפלסטיק הורגת את כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/_6xlNyWPpB8


וישראלית שהחליטה לא לזרוק זבל (עברית):

https://youtu.be/_oJqYqif7mA
ערפיח
מהו ערפיח?



ערפיח (Smog) הוא ענן סמיך שרובץ מעל לערים שזיהום האוויר בהן גבוה. הערפיח נראה כמו ערפל צהבהב וגורמים אותו עשן המכוניות והאוטובוסים ועשן שיוצא מארובות של מפעלי תעשייה מזהמים. הערפיח הוא בעצם שילוב בין ערפל ופיח.

ההרכב הכימי שלו עלול להפוך את הערפיח לגורם קטלני. כתוצאה מהשפעותיו הקשות של הערפיח, מתים בכל שנה מיליונים בעולם. אחוז גבוה מהם תופסים אנשים קשישים וכאלו שסובלים מקשיי נשימה. הערפיח נחשב גם לגורם משמעותי של מחלות ריאה והתקפות אלרגיה.

כיום מנסים לצמצם או למנוע כליל בעולם את תופעת הערפיח. אמצעי הכרחי ועיקרי הוא מעבר לצריכה יעילה יותר של דלק, שתאפשר להקטין את הזיהום משריפה של דלקים, ככל הניתן. אמצעי נוסף ומניעתי, הוא צמצום של מזהמים בערים, על ידי פיתוח תחבורה ציבורית יעילה אל המטרופולינים, הערים הגדולות, והגבלות על תנועת כלי רכב באזורים עירוניים.


הנה סרטון על הערפיח שבערים הגדולות בסין:

http://youtu.be/JSyc72cE32Q


וידאו של העיר הסינית בייג'ינג שמראה את הערפיח היטב:

https://youtu.be/BPzzlBVtXH0


המסכות שמפיצים בסין, כדי לשמור על הבריאות בערפיח:

http://youtu.be/aIRkax6WUwQ


ומעבדת מחקר שמוקדשת למחקר של הערפיח וכיצד ניתן להקטין אותו:

http://youtu.be/JVcFps_gWpk


זיהום רעש
מהו זיהום רעש?



זיהום רעש היא אחת הבעיות של החיים בעידן המודרני. החוקרים גורסים שרעש בעוצמה של מעל 60 דציבל מתחיל להפריע ולהטריד את מנוחתנו. מכשירים שונים ורעשי פיתוח ובניה גורמים למגוון רעשים שמקיפים אותנו ומטרידים בהתמדה. לעיתים קרובות נראה שאין מה לעשות בעניין, אבל מסתבר שיש.

למשל אוזניות שמבטלות חלק גדול מהרעש שחודר מבחוץ. שיטת הפאזה ההפוכה מאפשרת לבטל את הרעש זה ברובו.


הנה בעיית זיהום הרעש והאפשרויות המוכרות להתמודדות:

http://youtu.be/z7Dckph9Dhk

שיטת הפאזה ההפוכה לביטול רעשים:

http://youtu.be/VTx4JgYsW5s


השיטה הפיזיקלית לביטול רעשים:

http://youtu.be/Ien0UI8QTSo


ומסעדה שמותחת את הסועדים שלה במגפונים:

http://youtu.be/vlF_c6wdcCk
מה תרם ומה גרם החד"פ לעולם?



את יתרונות השימוש בסכו"ם ובכלים חד פעמיים כולם מבינים. הקלות בה מושלכים הכלים הללו לפח האשפה בסוף הארוחה, במקום שטיפת הכלים הוא חיסכון בזמן ובכוח עבודה.

תולדות החד-פעמי קשורים קשר הדוק לתעשיית המזון המהיר. הנייר והפלסטיק היו זולים ובעבר נעלם המחיר הסביבתי שלהם מהעין, מה שלא היקשה לרגע להשתמש בחד"פ.

ומה שמדהים הוא שבלי הכלים והסכו"ם חד הפעמים לא הייתה תעשיית המזון המהיר משתלטת על העולם.

כי הכלים והסכו"ם חד הפעמיים (Disposable dishes) היו בסוף שנות ה-40 אחד ממרכיבי ההצלחה העיקריים של מסעדת מקדונלדס המקורית בקליפורניה. את זה למד גם ריי קרוק, מי שרכש את המסעדה הבודדת והמצליחה הזו והפך אותה לרשת המזון המהיר הגדולה בעולם. כל שאר הרשתות הלכו בעקבותיה והשאר היסטוריה.

בזכות יתרונם של החד"פ, בביטול הצורך ברחיצת הכלים, הפך השימוש בכלים החד-פעמיים נפוץ בכל מקום. ממסעדות מזון מהיר, דרך מסיבות ואירועים רבי משתתפים ועד לפינות שתייה ומטבחים של מקומות עבודה.

אלא שסכו"ם, כוסות וצלחות חד-פעמיים עשויים לרוב מפלסטיק, בעוד חלק מצלחות חד"פ וכוסות למשקאות חמים עשויים גם מנייר. את הנייר קל אם רוצים למחזר, בעוד שהפלסטיק מעולם לא טופל מספיק והפך לנזק סביבתי עצום וברובו לא ממוחזר.

יתרון נוסף בשימוש בסכו"ם, כוסות וצלחות חד פעמיים הוא בעניין כשרות של כלים עבור הסועדים היהודים, המקפידים על כשרות. מכאן שהנהנית השנייה מכוסות, סכו"ם ושאר כלים חד פעמיים היא מדינת ישראל, המדורגת בראש טבלת צריכת כלי הפלסטיק בעולם. בעולם של זיהום פלסטיק השיא הזה הוא ממש לא מחמאה.

כי הצרכנים העיקריים של הכלים החד-פעמיים אצלנו, לצד תעשיות המזון המהיר והטייק-אווי הפורחות כאן הם אנשי הקהילה החרדית. בקהילה זו המשפחות הגדולות והכשרות אינה קלה, שכן היא מחייבת להפריד בהן בין כלי מטבח בשריים וכלים לאוכל חלבי. משום כך הפכו הכלים החד-פעמיים לפתרון נוח וזול ולתחליף של ממש להדחת הכלים המפרכת שלאחר הארוחה, במיוחד במשפחות גדולות.

בנוסף, מתחילת שנות האלפיים, עם קפיצה מדהימה בעידן הקורונה, זינקה בישראל ובכל העולם תרבות הטייק אוויי. היר הגדילה משמעותית את השימוש היומיומי בכלים חד פעמיים. כך יצא שהחל ממארזים לסכו"ם וכלי אוכל לארוחות שלמות, דרך כוסות פלסטיק, מכסים, בוחשני קפה ומנשאים לכל אלה - הפלסטיק הפך כאן למוצר שהשימוש האנושי בו נמשך פחות משעה, אך הוא לא מתכלה וקיומו הוא לאלפי שנים קדימה, כשהמחיר האמיתי הסביבתי הוא עצום וברור יותר ויותר.


הנה הבעיה בסכו"ם חד פעמי ובכלים חד פעמיים (עברית):

https://youtu.be/b_XUwfye37A


הם הפכו לבעיה הכי גדולה גם של הים (עברית):

https://youtu.be/_jEvk-oEUeg


אדם ששחה למרחק אדיר של פלסטיק (עברית):

https://youtu.be/-SZED7gdf7U


יש פתרונות וצריך פשוט לאמץ אותם (עברית):

https://youtu.be/SVZyxiU-SJc


ולא יעזרו גם פתרונות מתכלים (עברית):

https://youtu.be/uTJ5TN8eWBw?long=yes
למה מכוניות אמריקאיות הן כל כך גדולות?



מכוניות אמריקאיות היו במשך שנים רבות מכוניות ענק, במיוחד בשנות ה-50 של המאה הקודמת. הן היו יקרות לתחזוקה, צרכו דלק בטירוף, פגעו בסביבה ועלו הרבה יותר, אבל הייתה סיבה להתלהבות האמריקאית מהן והיא קשורה גם להיסטוריה וגם לפסיכולוגיה של ארצות הברית כאומה.

מכוניות הענק של אמריקה בשנות החמישים היו סוג של השתקפות של ארצות הברית של אותה תקופה. אחרי מלחמת העולם השנייה זו הייתה אמריקה חזקה, מנצחת ובעלת צמיחה כלכלית עצומה. החלום האמריקאי מומש אז באופן מלא וארצות הברית צעדה אל שגשוג ופריחה כלכלית שאולי מעולם לא נהנתה ממנה.

המכוניות האמריקאיות העצומות היו גם שיקוף אז - של הגודל, גם הפיזי וגם התדמיתי, שארצות הברית חוותה אז. זה היה פחות מעשור אחרי שאמריקה ניצחה את המשטרים הפשיסטיים של היטלר ויפן, בנוקאאוט גרעיני. היא הפכה בבת אחת לאימפריה עולמית והמכוניות הללו, באופן מוצדק או לא, היו ההוכחה שהיא נתנה לעצמה לעוצמתה כמובילת העולם החופשי.


הנה פרסומות למכוניות אמריקאיות בשנות ה-50:

https://youtu.be/wGhho4WYtVw


המכונית הגדולה היא חלק משנות החמישים:

https://youtu.be/9rTTesS5wTE


תרבות המכוניות של שנות החמישים:

https://youtu.be/7f-9otKq1I8


וזה חוזר:

https://youtu.be/Y4NdDkXku4c


ובימינו, כשהדלק שובר שיאים במחיריו (עברית):

https://youtu.be/2NJyL8Rs294
מהו זיהום אור ובמה הוא פוגע?



בין הזיהומים שמייצר האדם בכדור הארץ, על הפגיעה שלהם בסביבה, בצומח ובחי, אחד מהפחות מוכרים בציבור הוא זיהום אור (Light Pollution).

זיהום האור הוא מושג שמתאר עודף של אור מלאכותי בשמי הלילה. הוא נובע בדרך כלל מבזבוז מסיבי של אור ותאורה, שלרוב הוא תוצר לוואי של העידן התעשייתי והערים הגדולות של העידן המודרני.

מה שמביא לזיהום אור הם תופעות של אור עודף ומוגזם, בזבוז משמעותי של אור מלאכותי, כבישים ומתקנים העוברים בשטחים פתוחים שהם בתי גידול של בעלי חיים, או כיוון גרוע של אור שגורם לו לפנות למקומות שאין צורך להאיר.

גורמים כמו ערפל, עננים, אירוסול ואפילו פחמן דו-חמצני מחזקים או יכולים לחזק זיהום אור ולהחריף אותו.

התופעה הבולטת ביותר שנגרמת מזיהום אור היא זיהום האור האסטרונומי, שגורם להיעלמות הכוכבים בשמי הלילה. יש בזה כמובן גם מפגע אסתטי, הנובע מכך שבמקום לראות כוכבים מנצנצים בשמיים, אנו רואים אותם בקושי, דרך ענן של אור מעל העיר. זו גם הסיבה העיקרית שהקמה של מצפה כוכבים מחקרי תהיה כמעט תמיד באזורי מדבר או במקומות רחוקים מערים ויישובים גדולים שכאלה.

אך גם אם הכי ידועה מהתופעות שנגרמות כתוצאה מזיהום אור היא זו של הסתרת הכוכבים בשמי הלילה, היא ממש לא היחידה. עוצמת התאורה המלאכותית בשעות הלילה התגברה במאה האחרונה לממדים שפוגעים קשות בבתי הגידול, באקולוגיה ובביולוגיה של החי והצומח שבטבע.

בשל העובדה שחלק גדול מהפעילות של חיות בר ובעלי חיים מתרחש בשעות הלילה, הנזק לחיי הטבע הוא משמעותי. הסובלים הם רבים מהמינים ולא חסרות דוגמאות. מצבי הים הזעירים שאך זה בקעו מהביצים ובמקום אל הים המנצנץ מושכים אותם דווקא אורות העיר.

אם זה הסינוור של ציפורים נודדות הנעזרות באור הכוכבים לניווט בלילה, חרקים המשמשים מזון ומתקבצים דווקא ליד עמודי תאורה ובכך משנים את מעגל התזונה הלילי, אם זו הפגיעה בהתמצאות המרחבית של יונקים גדולים שנדרסים בכבישים, או שינויים ב"שעון הביולוגי" של בעלי חיים שונים, כתוצאה מהאור שיוצר בלבול בין יום ללילה. אלה רק חלק מפגיעות הזיהום של האור.

האדם לא צריך להפסיק להאיר את חייו בלילות. עלינו רק לשים לב שאנו עושים את המקסימום שלא לפגוע בסביבתנו, גם בנושא זה. תאורה חכמה, חסכונית, ממוקדת רק במה שצריך ובעיקר מתחשבת וכזו שמכבים בכל זמן שאינה נדרשת - כל אלו הם המינימום ההכרחי לשמירה על הטבע שמעניק לנו כל כך הרבה.


הנה הסבר על זיהום האור (עברית):

https://youtu.be/tqJ5HyZBCKE


סרטון שמציג את זיהום אורות:

https://youtu.be/V_A78zDBwYE


השפעת האור על ראיית הכוכבים:

https://youtu.be/0FXJUP6_O1w


השפעות פחות ידועות ודי מזיקות שלו:

https://youtu.be/sYAzTYmXMBg


ומשום כך טלסקופים לצפייה בחלל העמוק יימצאו תמיד במדבר:

https://youtu.be/IM4hhIwlYpY
ממה נוצר הדלק?



את הדלק סיפרו לנו שמייצרים מהנפט, שאותו שואבים מהאדמה. אבל לא כולם יודעים שהנפט נוצר באדמה, בתהליך שנמשך מאות מיליוני שנים.

לעיתים אומרים בחיוך שהנפט נוצר מדינוזאורים שמתו, אבל הנפט נוצר בעיקר גם משרידים של יצורי ים זעירים שנקראים פלנקטון, כמו גם משלדים של יצורים ימיים אחרים, שמתו והצטברו בקרקעית האוקיינוסים הקדומים.


איך נוצר הדלק? (עברית)

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


כך נוצרים דלקים וחומרי בעירים מצמחים ובעלי חיים שמתו:

http://youtu.be/_8VqWKZIPrM


כך נוצר הפחם שבאדמה:

http://youtu.be/BQ_Ethb6_Wk


הסבר מורחב ומעמיק להיווצרות הפחם באדמת כדור הארץ:

http://youtu.be/MBeXRRTGjNE


כך נוצרו הדלקים העתיקים ומשמשים אותנו כדלקים וחומרי בעירה:

http://youtu.be/8YHsxXEVB1M


כך מוציאים גז ממעמקי האדמה:

http://youtu.be/Uti2niW2BRA


וכך מוציאים אותו מהים:

http://youtu.be/YQtDiX2Dbr0
למה דולפינים ולווייתנים מתאבדים על החוף?



תופעת ההחפה (beaching), מלשון "חוף", היא תופעה קשה, בה יונקים ימיים כמו לווייתנים ודולפינים עולים מהים אל החוף ומתים.

זוהי תופעה מסתורית ומוזרה, שמתרחשת שוב ושוב בחופי העולם. איש לא יודע בוודאות מה גורם לקבוצות גדולות של יונקים אלה לעלות אל החוף ולהתאבד.

מדענים משערים שפגיעה בחוש הניווט שלהם גורמת לתופעה. השערות המדענים שפגיעה כזו נובעת משיבושים טבעיים בשדה המגנטי של כדור הארץ - זה שמכוון את בעלי החיים בנדידה.

השערה אחרת מתייחסת לגלי הקול שנשלחים על ידי מערכות סונאר של ספינות ורעשים על-קוליים שגורם האדם בים ומבלבלים אותם. כי לווייתנים, כמו דולפינים עטלפים, משתמשים בניווט ואיתור מזון על ידי אקולוקיישן, שיטה טבעית מדהימה, של השמעת קולות והאזנה להדים המוחזרים מהם. יש סיכוי שבתדרים מסוימים, פוגע הסונאר הצבאי או זה של הספינות ביכולת הניווט של הלווייתנים והם מתבלבלים ועולים על חופי הים מבלי יכולת לחזור.

השערה אלא היא שזה קשור דווקא בזיהומים במי הים שפוגעים ביכולת הניווט ואפילו השערה על אודות התאבדות יזומה של בעלי החיים הללו, בשל אחווה והזדהות עם פרטים חולים או תשושים, טענה שלא מקבלת הרבה תמיכה מדעית.


הנה סרטון שבו נופשים בחוף בברזיל מצילים להקת דולפינים שנסחפה אל החוף על ידי החזרתה אל הים:

http://youtu.be/oF2CdXKWX3U


החפה של 50 לווייתנים שנסחפו אל החוף ומתו:

http://youtu.be/Xl29gPgfIjE


אנשים שמצליחים להחזיר לים ולחיים 43 לווייתנים מתוך כ-200 שנסחפו לחוף:

http://youtu.be/ezzmkEQILO0


ו-39 לווייתנים שמתבלבלים אל החוף ומתים:

http://youtu.be/8K3gs0Fy7A0
האם הטכנולוגיה עתידה להרוס את העולם?



כולנו מבינים שהעת הזו אינה קלה לאנושות. שליטים מגלומניים ומלאי בטחון עצמי לצד תנועות טרור מטורפות ומלאות זעם ושנאה, אוחזים בכל כך הרבה אמצעי השמדה ונשק הרסני, שיכול לחסל את העולם אלפי פעמים ברגע.

אבל לצד אלו, גם הטכנולוגיה הידידותית שמייצרת לנו אוכל, בידור וחוויות - גם היא עלולה להביא אותנו אל פי פחת.

היתכן שהטכנולוגיה שעושה את חיינו כה נוחים עומדת להרוס אותנו?

המילה אחת - לגמרי. מה שנראה לפני שניים שלושה דורות כמדע בדיוני הוא היום יום שלנו עתה. חיינו נוחים מאד בזכות ההמצאות והפיתוחים הטכנולוגיים שהביאו לנו הדורות האחרונים. המכשירים שמקיפים אותנו מכל עבר הפכו את חיינו לנוחים מכל דור שהוא בעבר.

אבל באותה מידה אנו מכורים לכל מרכיבי המודרניזציה הזו ולא יכולים בלעדיהם. זה אמנם בסדר - כל עוד הכל בסדר. אבל זו תהיה בעיה אם נמשיך להיות מכורים להם ולצרוך אותם בלי גבולות ומגבלות, גם כשניווכח שהם הולכים והורסים את העולם שלנו, את הטבע שמסביבנו, האוויר שאנו נושמים וחיים בזכותו ואת מקורות האוכל והשפע שלנו, של ילדינו ושל ילדיהם ונכדיהם.

ומה אם נאמר לכם שהמצב הוא כבר כזה? - ויותר מזה, מה אם נסביר שהעולם מתקרב במהירות לנקודת האל-חזור של שינוי האקלים העולמי. בשלב שבו נגיע אל נקודת האל-חזור של האקלים יקרה אירוע אקלימי שככל הנראה עתיד להיות מצב סופני למין האנושי.

שום סרט אסונות הוליוודי לא מסוגל להמחיש מהו מצב סופני לעולם ולמין האנושי. מדובר באובדן שליטה, בו שינוי האקלים המואץ על פני כדור הארץ יימשך, גם אם נפסיק לחלוטין לפלוט גזי חממה. העולם יילך ויתחמם, עד שלא ניתן יהיה לחיות בו. מוות יהיה הקלה של ממש לאור החיים עליו.

המסקנה חייבת להיות מובנת: אם המין האנושי רוצה להמשיך להתקיים כאן לשנים רבות, עלינו לנקוט פעולה מיידית ולעצור את שינוי האקלים במהירות ובעוצמה חד משמעיים. זה הסיכוי היחידי שלנו למנוע אסון אקלימי נוראי לכם הילדים שלנו, לילדיכם ולנכדיכם והלאה.

אל תוותרו על העתיד שלכם. מידע רב ונוסף על כך תוכלו לקבל בתגית "הרס כדור הארץ".


כך הורס היצור הכי תבוני בכדור הארץ את ביתו (מתורגם):

https://youtu.be/CfxqqBUlBGw


עם הכישרון שלכם, גם אתם יכולים לשנות את המצב (מתורגם):

https://youtu.be/DbXLoNHWWmI


"אפקט שולחן הביליארד" שמסביר יפה את הסכנה הגדולה בשינויים הקטנים שהאקלים עובר (מתורגם):

https://youtu.be/EoYSToa2Yfw


הסבר על מה שהתעשייה גורמת וכיצד ניתן לעצור זאת (עברית):

https://youtu.be/IPV4NfDV3MA


שימו לב לנבואה הזו ולתנועה שמנסה לעצור את העתיד הקשה ולהביא אותנו לניאו-אנושות:

https://youtu.be/01hbkh4hXEk


סרטון קצר על הנושא:

https://youtu.be/INtl84jUylE


מי אשם במשבר העולמי הזה? (מתורגם)

https://youtu.be/ipVxxxqwBQw?long=yes


והסרט המרהיב "Home" באורך מלא, המסביר גם הסכנה שבנקודת האל חזור (מתורגם):

https://youtu.be/NEnRsTlSsxM?long=yes
איך אש באמזונס פוגעת בכדור הארץ שהעצים תורמים לו?



שריפות הענק שמציתים איכרים ביער האמזונאס נמשכות חודשים רבים בכל שנה. האיכרים הללו מבעירים את השריפות העצומות הללו כדי לפנות שטחי עיבוד חדשים לצורכיהם החקלאיים. השריפות מתפשטות על פני אלפי קילומטרים רבועים וממשיכות לבעור במשך חודשים עד שהגשמים מגיעים ומכבים אותן.

הכי עצוב זה שאחרי כמה שנים מוצאים החקלאים שהקרקע אינה פוריה ואז הם מציתים חלקות יער חדשות וממשיכים בהרס היער. בשלושים השנה האחרונות הושמדו בכל שנה כ-20 אלף קילומטרים רבועים של יער. בתהליך מתמשך ועצוב שנקרא "דפורסטיישן" (deforestation) הושמד היער בשטח ששוה לגודלה של ספרד כולה!

אבל מעבר לאובדן היערות היפים ומלאי החיים הללו יש משמעות סביבתית איומה לשריפות הענק הללו. השריפות באמזונס משנות לרעה את מאזן הגשם ביער הגשם העצום. הן פוגעות במה שמכונה בפי רבים "הריאות של העולם". אלפי טונות של פחמן-דו-חמצני נפלטים לאטמוספרה בכל יום מהשריפות הללו ופוגעות גם בהשפעתו המקררת של יער האמזונס, שמגיעה עד אירופה.

אך גם באמזונס, כמו בכל העולם, מביאה ההתחממות הגלובלית שהיא חלק ממשבר האקלים העולמי, לעליית טמפרטורת המקסימום ולגלי החום שמגדילים את כמות השריפות בעולם.

מומחים מסבירים שזוהי התוצאה של התחממות העולם בכמעלה אחת. לדבריהם, אם לא נייצב את מצב האקלים ונעצור את ההתחממות הגלובלית, יילך המצב הזה ויחריף. הסכנה היא אובדן שליטה עד כדי מעבר של נקודת האל חזור, שממנה גם אם נשנה את המצב, זה כבר לא יעצור את משבר שינוי האקלים החמור שהעולם עובר.


הנה תפקיד העצים באקלים כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/3hxE7Af98AI


על הפגיעה ביערות הגשם באמזונס (מתורגם):

http://youtu.be/13ClKVhGggs


תוצאות משבר האקלים נכון לשנת 2021 (עברית):

https://youtu.be/UJQ8Wk5p1p4


דמיינו עולם ללא עצים - זה הרבה יותר גרוע:

https://youtu.be/wxy5k88IZiI


תופעת הדפורסטיישן:

https://youtu.be/nUstYj4o2VQ


הנזק שהיא גורמת לכדור הארץ:

https://youtu.be/Nc7f5563azs


התוצאות הסביבתיות הקשות:

https://youtu.be/c8Frtk6hfYo


והסליחה שאנו צריכים לבקש מכדור הארץ ומהדורות הבאים שלנו:

https://youtu.be/eRLJscAlk1M
איזה גז גורם להתחממות כדור הארץ?



רבות מדובר על כך שפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם זינקו במאה האחרונה ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים.

ההתחממות נגרמת מגזים שעוטפים את האטמוספרה, לא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה. הגזים הללו נקראים "גזי חממה" והבולטים מביניהם הם פחמן דו חמצני וגז המתאן.

מה שקורה הוא שהגזים הללו גורמים לחום להילכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה והוא הולך וגובר משנה לשנה.

בכך הולכים הגזים הללו וגורמים להתחממות כדור הארץ, הנגרמת במה שנקרא "אפקט החממה".

#למה חממה?
כי זה מזכיר את התחממות האוויר בחממות חקלאיות, תהליך שבחקלאות הוא מכוון כדי ליצור אקלים שמנותק מהטמפרטורה שבחוץ וכך לגדל בתנאי חום מבוקרים, צמחים גם במהלך העונות הלא אופייניות להם.

#גזי החממה
גז החממה העיקרי בין גזי החממה שגורמים לאפקט החממה הוא הפחמן הדו-חמצני (CO2). את הפחמן הדו-חמצני אנו מכירים כגז הפסולת בתהליך הנשימה, גז שאותו משחרר הגוף של כל בעל חיים בנשימה, אל האוויר. זה קורה במקביל לשאיפת החמצן הדרוש לו כדי לחיות.

אבל בעידן המודרני הגז הזה CO2 לא לבד. גם גז מתאן שנוצר בכמויות מוגזמות מזיק מאוד. בטבע הוא נוצר מריקבון של חומרים אורגניים ומנפיחות וגיהוקים הבאים מקיבות של כבשים ופרות. כמה שזה נשמע מוזר גרפסים ופלוצים של בקר מזיקים לכדור הארץ מאוד. הצרה היא שמגדלים כמויות עצומות של בקר כיום, בשל צריכת הבשר האדירה של המין האנושי.

אבל לפליטתו של הפחמן הדו חמצני גורמים גם התיעוש והטכנולוגיה, שתורמים למצב הקשה בפליטת הגז האדירה והלא מרוסנת שבאה ממפעלי תעשייה, כלי רכב ממונעים, תחנות-כוח ומתקני הסקה ביתיים.

עוד תרומה למשבר האקלים באה מהשמדת יערות בכלל ויערות הגשם העצומים בפרט. למשל בכריתה עצומה של יערות ושריפות יזומות שעושים בהם, כדי לפנות קרקע לתעשיות שונות ולגידול מזון לבעלי חיים לתעשיית הבשר - כל אלה פוגעים בעצים שמייצרים את החמצן בעולם ומקטינים את הפחמן הדו חמצני (ראו בתגית "נשימה, עצים").


הנה הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


על אפקט החממה:

http://youtu.be/ab6jV4VBWZE


המדהים הוא שזה אותו הגז שאחראי לפוטוסינתזה ולחלק גדול מהחיים בעולם (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


מדענים שרים על התחממות כדור הארץ וכמה היא מסוכנת:

http://youtu.be/HHP9Rh-ooh0


וכתבת טלוויזיה בעברית שמדווחת על כדור הארץ שמשתגע:

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes


מה הבעיה בדלק מאובנים?



דלק מאובנים (חחח) הוא חומר בעירה שנוצר במהלך מיליוני שנים משרידי בעלי חיים וצמחים שמתו על קרקע כדור הארץ.

הדלק הפוסילי, שם נוסף לדלק המאובנים, הוא משאב טבע המופק מכדור הארץ, בעיקר למטרות של ייצור אנרגיה. הוא כולל שלושה סוגי חומרים: פחם, נפט וגז-טבעי.


#איך נוצר דלק המאובנים?
שלושה חומרי הדלק הפוסילי, הפחם, נפט וגז-טבעי נוצרים באופן דומה, אך בהבדלים קטנים.

הפחם נוצר מצמחים שנבלו ושקעו בביצות, כוסו בסחף של אדמה, סלעים וצמחים נוספים ובלחץ של מיליוני שנים משקל שרבץ מעליהם, התאבנו לפחם.

היווצרות הנפט והגז הטבעי היא דומה. היא נוצרה משרידי בעלי-חיים, אורגניזמים וצמחים שנסחפו לים או שקעו מלכתחילה בשכבות על קרקעיתו. בתהליך בן מאות מיליוני שנים וכתוצאה מהחום שגרם משקלם האדיר של מי הים והשכבות הרבות שנדחסו מעליהם, הפכו שרידי בעלי החיים הללו לנפט ולגז טבעי.

אף שהיווצרותם של הדלקים הפוסיליים החלה בים או בביצות, אפשר למצאם גם ביבשה, וזאת בגלל נסיגת הים לאחר היווצרותם.


#הזיהום
שריפת דלק המאובנים הללו, בלי הבדל אם זה נפט, גז או פחם, מביאה לפליטות עצומות של הפחמן הדו-חמצני לאוויר. כמויות הפליטה שלו לאטמוספרה בעולם זינקו במאה האחרונה במיליוני אחוזים ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים והבלתי נתפסים שאנו מרגישים כיום היטב.

פחמן דו חמצני הוא גז הפסולת מתהליך הנשימה של בעלי חיים. לאחר ששאף את החמצן הדרוש לו כדי לחיות ובסיום תהליך הנשימה שלו, משחרר כל יצור חי גז כזה לאוויר.

כל זמן שתהליכי נשימה היו העניין לא הייתה בעיה. כי בעוד בעלי החיים נושמים חמצן מהאוויר ופולטים אליו בחזרה פחמן דו-חמצני, הצמחים והעצים עשו את הפעולה ההפוכה - את הפוטוסינתזה, המעין נשימה שלהם, במהלכה הם קלטו מהאוויר פחמן דו-חמצני ופלטו חמצן.

שנבין - רק יערות הגשם באמזונס לבדם מייצרים כך מעל 50 אחוז מהחמצן בעולם.

אבל התעשייה שינתה את הכל.

כמויות הפחמן הדו חמצני שנפלטו לאוויר ממיליוני מפעלים ובתי מלאכה, מיליארדי כלי רכב וכדומה, בתהליכי שריפת דלק מאובנים, הן לא כמויות שהצומח יכול להמיר החזרה לחמצן. הם גם הולכים ומרתיחים את כדור הארץ, מכחידים אינספור מיני בעלי חיים ועוד שלל נזקים קשים מנשוא לכוכב שעליו אנו חיים.


#התוצאה
אם מביטים היטב במשאבות הנפט הגדולות, אפשר ממש לדמיין את חרגולי הברזל הללו כאילו הם אוכלים ולועסים את כדור הארץ שלנו ולא משאירים ממנו זכר.

זו הסיבה שכל כך חשוב לצמצם את פליטת הפחמן הדו חמצני העצומה, שהובילה להתחממות כדור הארץ לממדים הרסניים במאה האחרונה.

רק אם נצליח ונדע לומר שלום לבנזין, לפחם ולגז הטבעי, נוכל להתקדם לעבר תיקון איטי ומורכב של מצב האקלים.


הנה הדלק, דלק המאובנים שנחשב אנרגיה מתכלה (עברית):

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


תוצאת שריפתו של הדלק היא הפחמן הדו חמצני (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הצמחים הם ממירי הפחמן הדו-חמצני בפוטוסינתזה לחמצן המבטיח לכולנו חיים (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.