» «
פטריות
מהן הפטריות?



הפטריות (Fungi), על אף שהן נראות כצמחים, הן למעשה ממלכה נפרדת בעולם החי, בצד ממלכת בעלי החיים והצמחים. אין להן פה ולכן הן סופגות חומרים אורגניים שמהם הן ניזונות, דרך שטח גופן. כלומר, פירוק המזון שאצל בעלי חיים נעשה בתוך הגוף, מתרחש אצל הפטריות מחוץ לגופן.

במדע הביולוגיה נקרא התחום העוסק בפטריות מיקולוגיה.

בצד הפטריות חד-תאיות, יש מינים רבים של פטריות רב-תאיות, שאת גופן מרכיבים תאים רבים. הם יוצרים קורים דקיקים וארוכים בגוף הפטריה.

יש בעולם מעל 100,000 מינים של פטריות. חלק גדול ממיני הפטריות הוא רעיל, בעוד שאת השאר ניתן לאכול. הפטריות מקנות למאכלים טעם עשיר וטעים. ישנם סוגים רבים של פטריות מאכל, כולל שמפיניון, פורטבלו, שיטאקי והשמרים שהן למעשה פטריות חד-תאיות.

את הפטריות ניתן למצוא כמעט בכל מקום - באדמה, באוויר, במים ובדברי מזון. בעולם יש פטריות הזוהרות בחושך. בתנאים של לחות, ישנן גם פטריות שיכולות לגדול על גופנו, כמו האקזמה שלעיתים מתפתחת בין האצבעות.


הנה היופי של הפטריות וכיצד הן יכולות להציל את העולם:

https://youtu.be/EDkR2HIlEbc


לא מעט מהפטריות הן טפילות והיקרה ביותר בעולם היא אחת מהגרועות ביותר:

https://youtu.be/iV4WHFU2Id8


מסתבר שצמחים מתקשרים ביניהם באמצעות בעזרת רשת של פטריות:

https://youtu.be/dibKZHhij6k
פטריות
איך מגדלים או מייצרים פטריות?



פטריות (Fungus) אינן צמחים ואינן בעלי חיים רגילים. הן סוג של ממלכה נפרדת בעולם החי בצד ממלכת בעלי החיים. יש בעולם מעל 100,000 מיני פטריות. יש פטריות באדמה, במים, באוויר ובמזון.

הפטריות שמגיעות אל המטבח שלנו ונקראות באנגלית Mushrooms, הן למעשה הפרי של הפטריה. כדי לגדל אותן, מכינים ערימות של קומפוסט, שאותן צריך להפוך מזמן לזמן, כדי שהעיסה תקבל אוויר. יש זני פטריות שמגדלים על גזעים של עץ ולעיתים הן מגודלות בחממות מבוקרות חום.

לאחר שהקומפוסט זכה לתוספות של חומרים לדישון והאצת ההכנה שלו, מפסטרים את הקומפוסט, כדי שלא יהיו בו חרקים שיפגעו בפטריות שיגדלו בו בקרוב.

הפטריות הן בעל החיים היחיד שלא זקוק לאור שמש כדי להתפתח. הן גדלות בסביבה חשוכה יחסית ולכן מגדלים אותן בבקתות מיוחדות ומעט חשוכות, או בחממות מיוחדות. לאחר זמן מה מתחילות לצאת פטריות רבות ובהדרגה הן מוכנות לקטיף.

כשקוטפים את הפטריות הללו יש לעשות זאת מבלי לפגוע בשורשים. כך ניתן יהיה לקבל אחת לכמה ימים עוד פטריות מכל שורש. את הפטריות שנקטפו מניחים בסלסלות ומכניסים למקרר בטמפרטורת הקפיאה. זאת כדי שהקור יעצור את תהליך הגדילה שלהן.

לאחר שהן מוצאות מהמקרר, נשקלות הפטריות והסלסלות נעות על פס הייצור לעיטוף בניילון שישמור על טריותן. בהמשך תבוא מכונת המדבקות והפטריות ייארזו בארגזים ויישלחו לחנויות. בתיאבון!


כך מגדלים ומשווקים את הפטריות שאנו אוכלים:

https://youtu.be/HLtGRHX0sLI


חממת פטריות למאכל:

https://youtu.be/IP3GZBZ_AEE


וחוות פטריות שיטאקה שמורכבת מגזעי עצים שעליהם צומחות הפטריות:

https://youtu.be/r5FiB7F_jBk
פטריית השיניים המדממות
מהי פטריית "השיניים המדממות"?



בעולם הטבע ובקרב הפטריות לא חסרות כאלה המספקות הזיה או מראה מפתיע או אפילו משונה. אבל יש פטריה אחת שהיא ממש לא מה שאתם רואים.

הפטריה הזו מהתלת במי שמביטים בה. יש אנשים שהיא מזכירה להם עוגת תותים מתוקה ומפנקת. לאחרים המראה שלה דומה יותר לדם המבצבץ משיניו של יצור אימתני שראשו בולט מתוך האדמה.

המראה הזה הוא מה שהקנה לה את השם הציורי "פטריית השיניים המדממות" (Bleeding tooth fungus).

לשמה זכתה הפטרייה בזכות השכבה הלבנה שמעליה. ממנה מופרשות טיפות של נוזל אדום וסמיך, המזכיר ריבת תותים. טיפות הנוזל האדומות נובעות הישר מתוך נקבוביות הצמח ואכן מזכירות דם.

"פטריית השיניים המדממות", שגדלה בעיקר ביערות של יבשות אירופה וצפון אמריקה, איננה רעילה. למעשה, מדובר בפטריה אכילה ולא מזיקה, אם כי הטעם שלה הוא מר באופן קיצוני וקשה להתגעגע לנגיסה נוספת.

המרירות הזו לא מנעה מהפטריה הזו לזכות בעוד שמות מגרים ומרחיבים את הדמיון. ביניהם בולטים כינויים כמו "תותים בשמנת", "שן השד", "השן של השטן", "שן המיץ האדום" ו"פטריית המיץ האדום".

אגב, כמו כל דבר בטבע, הזמן גם כאן עושה את שלו. ככל שהפטריה הזו מתבגרת, היא הופכת כהה יותר ומאבדת את המראה המגרה והמבלבל כל כך. לא עוד עוגת שמנת או שד עם דם המבצבץ מתוך שיניו, אלא עוד פטריה על פני קרקע היער.


הנה פטריית השיניים המדממות:

https://youtu.be/-xccEjXp3Kc


והיא אחת מהפטריות המרירות שיש:

https://youtu.be/lZZH2FpU5fw
עובש
מה זה עובש?



עובש הן סוגי פטריות שונים שאנו נתקלים בהם כשהם מכסים מזונות מקולקלים, בצורה של נקודות ירוקות על הלחם, עיגולים סגולים על פרי, או משטח דמוי חול לבן על גבינה וכדומה. או כשהם מצטברים על משטחים לחים, כמו העובש שמתפתח בשל רטיבות בקירות הבית. העובש מופיע גם כפטריות זעירות שגדלות על צמחים ובעלי חיים.

העובש שונה מחיידקים הנוצרים מתא אחד, בכך שהוא נוצר מתאים רבים. יש לעובש מעין חוטים דקים, שהם בעצם ענפיו ושורשיו של העובש. על עובש שמופיע על מזון יש לרוב גם חיידקים רבים.

פעמים רבות יש בעובש נבגים, שיכולים לגרום למחלות שנגרמות בשל חיידקים. עובש גם יכול לפגוע באנשים בעלי בעיות נשימה או מי שלוקים במערכת חיסון חלשה.

יש לעובש שימושים תעשייתיים של ממש, בתחומים כמו תעשיית המזון והרפואה ובעולם המחקר המדעי.


הנה עובש מתפשט באביב:

https://youtu.be/GY_uMH8Xpy0


סרטון קפיצות זמן שמציג את העובש שהולך ומתפתח בתפוח נגוס:

https://youtu.be/sbvNaLpOCtM


וסרט תיעודי על היישומים הרבים שעושים כיום בעובש ובפטריות:

https://youtu.be/BlcKBKJ8uro?long=yes

פטריות

פטריות כמהין
מה מיוחד בפטריות כמהין מדבריות?



את פטריות הכמהין (Desert truffles) המדבריות, מעדן עונתי מבוקש מאד בעיראק, מביאים ציידי הפטריות מהמדבר. השם "כמהין" ניתן לפטריה הזו מפני שהיא גדלה מתחת לפני הקרקע, באדמה, ומשום כך היא כמהה לאור השמש.

בשביל למצוא אותן, סורקים מחפשי הפטריות הללו את קרקע המדבר ועושים זאת בתשומת לב רבה. בשווקים המקומיים מחירן מגיע בקלות ל-12 דולר לקילוגרם.

במדבר לא קל למצוא את פטריית הכמהין. ציידי פטריות הללו מחפשים את פטריות הכמהין המדבריות בעיניהם. בדרך כלל הם ימצאו אותן במקומות בהם הקרקע סדוקה ומעט מורמת.

ריחן וטעמן של פטריות הכמהין פחות עז וחזק מאלו של הפטריות באירופה. אבל בזכות טעמן העדין והמרקם הבשרי שלהן, העיראקים מאוד אוהבים ונאמנים להן. אומרים שלכל משפחה עיראקית יש מתכון פטריות כמהין העובר מדור לדור והמשפחה אוהבת ורגילה לאכול.

האגדה המקומית מספרת שהפטריות האלה הן מתנה מאלוהים. הסיפור הנפוץ והידוע כאן הוא על מריה, אימו של ישו. היא בקשה מאלוהים לסעוד הסעודה, הכוללת בשר אך ללא עצמות. הפתרון שהיא קיבלה מאלוהים היו פטריות הכמהין הטעימות.


מה קורה כשמגלים את פטריות הכמהין בחצר (עברית):

https://youtu.be/PL-RbPcRyUE


שף מתחרה בראליטי מתלהב מכמהין:

https://youtu.be/u1GsQOD1N_k


מה מקור המחירים הגבוהים שלהן:

https://youtu.be/9gXXceSzL5E


ניסיון נוסף להסביר למה היא כל כך יקרה:

https://youtu.be/RQ1nY51txoA


אוספים מהאדמה את המעדן העונתי הזה:

https://youtu.be/AOckXf_43Fg


הנה עונת הציד של פטריות הכמהין בישראל (עברית):

https://youtu.be/0lxSh0X5CFw?long=yes


עוד על הכמהים לכמהין בחולות חלוצה (עברית):

https://youtu.be/HBdsCm6fZu8?long=yes


וכתבה על האוכל היקר ביותר בעולם:

https://youtu.be/JUVcxa-wGcE?long=yes
קורדיספס
מהי הפטריה הרוצחת?



אחת משיטות הקיום בטבע היא הטפילות, שבה חי אורגניזם אחד "על חשבונו" של אחר. מהטפילים כולם נחשבת תופעת "הפטריות ההורגות" (Killer fungi) לאחת המבעיתות והאלימות שיצרה האבולוציה.

קוראים לה קורדיספס (cordyceps sinensis) והיא סוג של פטריה שנמנים עליו 680 מיני פטריות שונים. הקורדיספס היא פטרייה טפילה באורך של עד 11 סנטימטרים, שחיה בסביבה לחה, עתירת עשב ושלגים. הפטריה הזו היא טפילה של חרקים. היא חודרת לגוף החרק בצורת נבגים שהחרק שואף ומשתלטת על מוחו. כשנמלה, למשל, מסניפה את נבגי הפטריה, הפטריה משתלטת על מוחה וגורמת לה לטפס על גבעול או גזע גבוה יחסית ולעמוד שם ללא הגבלה. בהדרגה יוצאת הפטריה מגוף הנמלה או החרק המתים, בצורה המזכירה אנטנות קטנות וגבוהות. אחרי מספר ימים עד שבועיים, מתחילה הפטריה לפזר את נבגיה לכל עבר. הגובה שבו התמקמו הנמלה או החרק מאפשר הפצה טובה יותר של נבגי הפטריה. הנבגים הללו יעשו בעתיד הקרוב דבר דומה - כל נבג לחרק שעליו ישתלט... כך יכולה פטריית קורדיספס אחת להשמיד מושבה שלימה של נמלים, הכוללת מיליוני נמלים, כולן ישאפו נבגים טפיליים וימשיכו במורשת הפצת הפטריה הטפילית וההרסנית.

המעניין הוא שאם הפטרייה הזו מחסלת חרקים, לבני האדם היא דווקא טובה... הפטרייה הזו מקנה סגולות רבות לאדם, החל מעירנות ועד לכוח גברא. היא גדלה בטיבט ובהרי סין וההימליה, בגבהים דלי החמצן של 3000 מטרים. סגולותיה התגלו על ידי רועים שהבחינו שהצאן מלחלח את העשב והופך עירני ואנרגטי. כשבדקו מה מכיל העשב הם גילו את הקורדיספס. משניסו אותה בעצמם בחליטה לתה, הם קיבלו אנרגיה וחשו שהם נושמים טוב יותר בתנאי חוסר החמצן. כך החלו להגיש את חליטת הפטריה הזו לאורחים, כדי שיוכלו לנשום טוב יותר, בתנאי החמצן הקשים של האזורים הגבוהים. משגילו את סגולותיה לאדם נהגו לאסוף אותה ביחד עם שרידי הגוף של החרק.

כשהקיסר הסיני שמע על נפלאותיה ולאחר שניסה אותה הוא הוציא צו שמחייב את כל המוצא קורדיספס, למסור אותה לקיסרות. היא הפכה אז כה יקרה שהשתוותה במחירה לזהב.

בשנות ה-80 של המאה הקודמת. הצליחו לתרבת לראשונה את הקורדיספס וכיום מגדלים את הפטריה הזו על מצע של צמחים. אם בעבר היה איסוף הפטרייה תהליך קשה ומסובך וקילו של קורדיספס בר היה שווה אז 70 אלף דולר, בימינו מגדלים אותה בתרבית ובתנאי מעבדה ומחירה ירד מאד וניתן לקנותה בכל חנות מוצרי בריאות. שום קיסר לא יכעס עליכם...


זוהי הפטריה הרוצחת:

https://youtu.be/r4TeOa4liDs


וכך הורגות הפטריות הטפילות את החרקים:

https://youtu.be/XuKjBIBBAL8
שמרים
איך מאפה שמרים גדל כל כך?



ודאי ראיתם לא פעם בצק שמרים שתופח פי כמה מנפחו המקורי. מה גורם לשמרים להתפיח את הבצק כך?

השמרים הם למעשה פטרייה חד תאית. בגוש שמרים קטן ישנם מיליוני פטריות חד-תאיות כאלו, שהעמילן מדביק זה לזה והם הופכים למיקשה אחת.

הפלא נעשה כשמוסיפים את השמרים לקמח ומים ומערבבים את שלושתם. זה הרגע שבו מעכלים השמרים את הקמח מחוץ לגופם, על ידי הוצאה של מיצים שמרככים את הקמח ומאפשרים לשמרים "לאכול" אותו ולגדול.

הבועות שמתפיחות את הבצק, אגב, נוצרות כשהסוכר שבקמח מתפרק וגז בשם פחמן דו-חמצני מנפח בועות של בצק. בתנור הבועות הללו נעשות גדולות אף יותר ויוצרות כיכרות לחם או עוגות גדולות ואווריריות.


הנה סרטון על הכנת בצק שמרים (עברית):

http://youtu.be/VUiN_0Cm4yU


כך מכינים בצק שמרים ומתפיחים אותו:

https://youtu.be/Rp-UpAUZ_aI


וכך מכינים עוגת שמרים עם שוקולד (עברית):

https://youtu.be/GbpiB5bw6GM
רוקפור
גבינת רוקפור עם עובש היא כל כך טעימה?



גבינת רוקפור (Roquefort) היא גבינה שהצרפתים המציאו. הכל התחיל בימי הביניים, כשהמקומיים גילו שהעובש המתרקם על הגבינה שלהם, פטריה שנקראת "פניצליום רוקפורטי", מעניק לה טעם טוב. לא הפריעו להם הסירחון של הפטריה ולא העובדה שהתחושה הכללית היא של גבינה מקולקלת - הטעם קבע והטעם ניצח.

היא לא גבינת העובש היחידה. גבינת רוקפור היא אחת מהגבינות הכחולות, שיש להן עורקי עובש כחולים-ירקרקים.

את גבינות הרוקפור מכינים מחלב כבשים בלבד. הצרפתים אף נהגו להכינו רק מחלב כבשים של חבל הבסקים או מהאי קורסיקה, שטעמו הוא הטוב ביותר לדעתם.

בעבר הם נהגו להציב את הגבינות במערות הגיר, שם הפטריה חיה בטבע ומתיישבת במהירות על הגבינה ומעניקה לה את העורקים הכחולים והמתוקים שרואים כשפורסים אותה. כיום הם מייצרים אותה במפעל אבל עדיין מכניסים למיכלי ייצור הגבינה חומר נוזלי שהופק מהחומר של אותן מערות.


הנה גבינת העובש המפורסמת ביותר בעולם:

https://youtu.be/RLhmG-LIwnE?end=1m25s


כך מייצרים את גבינת הרוקפור היום:

https://youtu.be/j9gVisnWfpc


ומצגת וידאו על הגבינה הכחולה המובילה:

https://youtu.be/OSGfrYhKHG0


ארמילאריה
מהו היצור החי הגדול בכדור הארץ?



מבין כל היצורים שבכדור הארץ, היצור החי הבודד הגדול ביותר היה פטריה שגדלה לפני שנים במדינת אורגון שבארצות הברית. הפטריה הזו גדלה כבר אלפי שנים לממדי ענק. היא השתרעה בעבר על פני שטח של 2,200 דונם וממשיכה לגדול כל הזמן!

מדובר בארמילאריה (Armillaria), סוג של פטריות פרזיטיות שחיות הרבה שנים ומסוגלות ליצור אורגניזמים, בעלי חיים, גדולים בצורה לא נתפסת. הפטרייה הגדולה ביותר בעולם, שחיה באורגון, היא בת אלפי שנים ומשתרעת על פני יותר מ-10 קילומטרים רבועים, גדול יותר מהשטח של גיברלטר.

איך זה יכול להיות שפטריה קטנה וחמודה כזו יכולה לגדול לגודל כה עצום? - ובכן, מבחינה ביולוגית מה שאנחנו קוראים פטריה וקוטפים בהתלהבות, היא למעשה הפרי של הפטריה. היא החלק שבולט מעל פני האדמה. הפטריה עצמה גדלה מתחת לאדמה והיא עצומת ממדים. אלה רק הפירות שלה, שאנו קוטפים ואוכלים.

אז שוב, על פני השטח לא תראו סימנים לגודלה האמיתי, אלא ראשי פטרייה רגילים למראה הפזורים ביער. אלו, אתם כבר יודעים, הפירות שלה. אבל מתחת לאדמה נמצא גוף הפטרייה הענקי.


סיפור הפטריה שהיא היצור החי הכי גדול בעולם:

https://youtu.be/QoQdU49A080


כמו 1650 מגרשי כדורגל - זה גודלה העצום של הפטריה הזו:

https://youtu.be/Q7CuEaxcRcw


והרצאת טד על הארמילאריה ויצורים אחרים שחיים אלפי שנים (מתורגם):

https://youtu.be/Oa82WNk0mis?long=yes
מהי הפטריה הגדולה בעולם?



הפטריה הכי גדולה בעולם, היא גם היצור החי הגדול ביותר בתבל. מדובר בפטריה שגדלה במדינת אורגון שבארצות הברית, לממדי ענק. היא השתרעה בעבר על פני שטח של 2,200 דונם וממשיכה לגדול כל הזמן!

שמה הוא ארמילאריה (Armillaria), סוג של פטריות פרזיטיות שחיות הרבה שנים ומסוגלות ליצור אורגניזמים, בעלי חיים, גדולים בצורה לא נתפסת. הפטרייה הגדולה ביותר בעולם, שחיה באורגון, היא בת אלפי שנים ומשתרעת על פני יותר מ-10 קילומטרים רבועים, גדול יותר מהשטח של גיברלטר, או במילים אחרות - גודלה הוא כגודלם של 1650 מגרשי כדורגל המחוברים זה לזה...

איך זה יכול להיות שפטריה קטנה וחמודה כזו יכולה לגדול לגודל כה עצום? - ובכן, מבחינה ביולוגית מה שאנחנו קוראים פטריה וקוטפים בהתלהבות, היא למעשה הפרי של הפטריה. היא החלק שבולט מעל פני האדמה. הפטריה עצמה גדלה מתחת לאדמה והיא עצומת ממדים. אלה רק הפירות שלה, שאנו קוטפים ואוכלים.

אז שוב, על פני השטח לא תראו סימנים לגודלה האמיתי, אלא ראשי פטרייה רגילים למראה הפזורים ביער. אלו, אתם כבר יודעים, הפירות שלה. אבל מתחת לאדמה נמצא גוף הפטרייה הענקי.


הנה הפטריה שהיא היצור החי הכי גדול בעולם:

https://youtu.be/QoQdU49A080


כמו 1650 מגרשי כדורגל - זה גודלה העצום של הפטריה הזו:

https://youtu.be/Q7CuEaxcRcw


השוואה שלה ליצורי ענק אחרים, כולל כאלו ששוקלים יותר:

https://youtu.be/20SRMtweyP0?long=yes


והרצאת טד על הארמילאריה ויצורים אחרים שחיים אלפי שנים (מתורגם):

https://youtu.be/Oa82WNk0mis?long=yes
מהן נמלים גוזרות עלים ומה הקומפוסט שהן מייצרות?



מאז המצאת החקלאות, בני האדם בטוחים שהם היחידים בטבע שמגדלים את מזונם ולא רק מלקטים או צדים אותו. אבל זה לא מדויק. ודאי לא אם בוחנים את עולם הנמלים.

נמלים גוזרות עלים (leaf cutting ants) הן מין מיוחד של נמלים, אם כי לא היחיד, שמגדל את מזונו.

הנמלים הללו גוזרות עלים מהצמחים שבסביבה ונושאות אותם בשיירה ארוכה, כשהעלים מונפים באוויר, עד שהן מגיעות אל הקן התת-קרקעי שלהן, בעומק של מספר מטרים בעומק האדמה.

אבל העלים האלה לא נגזרים על ידן כמזון. מדובר בחלק ממפעל חקלאי של ממש. בקן משתמשות הנמלים הגוזרות בלסתותיהן החזקות, המאפשרות להן לגזור במהירות את העלים הקשים לפיסות קטנות.

את קרעי ופיסות העלים הזעירות מסדרות הנמלים כמעין מצע. באמצעות רוק הן הופכות את מצע העלים הזה לקומפוסט של ממש. בו הן ישתמשו כגינה של ממש ויגדלו עליו פטריות זעירות המשמשות אותן למאכל.

במילים פשוטות, הנמלים הגוזרות עלים הן אחד המינים ולא היחיד של הנמלים החקלאיות - נמלים שמגדלים את מזונם באופן פעיל. כוחן גדול והן נושאות את העלים הכבדים בכוח שלא יאומן. די אם נסביר שהמשקל שאותו הן נושאות מגיע לפי 30 ממשקל גופן!


#אבל מה זה הקומפוסט שהן מייצרות?
על פיסות העלים שהן גזרו והניחו כמצע לגידול הפטריות, מפרישות הנמלים ויוצרות רקבובית שמאפשרת צמיחה של גן פטריות שלם.

זו דוגמה מדהימה לקומפוסט שיוצרים חרקים לצרכים חקלאיים. הנמלים אפילו מדבירות את הגידולים שלהם, באמצעות חומר אנטיביוטי שהן מפרישות על הפטריות, כדי למנוע מתקפת חיידקים שתביא לריקבון ועובש על הפטריות.


כך הנמלים הגוזרות מבצעות את כל התהליך החקלאי, מהתחלה ועד הסוף:

https://youtu.be/-6oKJ5FGk24


ושיירת הנמלים הנושאות את העלים אל הקן:

https://youtu.be/Xxnmh4IDYaU
נגד מי מגינה המערכת החיסונית על הגוף?



המערכת החיסונית (Immune system) היא המערכת בגוף שאחראית לזהות, להשמיד ולתעד לעתיד פתוגנים (Pathogens), גורמים זרים שפולשים אליו, כולל חיידקים, וירוסים, פטריות, רעלנים, גידולים סרטניים וטפילים.

תגובה חיסונית יכולה להתרחש בגוף בהרבה מקומות, גם באזור בו התרחש הזיהום בפועל וגם באזורים רחוקים דוגמת בלוטות הלימפה הסמוכות.

המערכת החיסונית היא מערכת מורכבת מאוד. יש בה שני סוגי תגובות - התגובה המורשת והתגובה הנרכשת. המערכות הללו שונות במהותן, אבל שלובות, תלויות זו בזו ופועלות בשיתוף פעולה ובתיאום ביניהן. בכך הן מאפשרות לגוף הגנה מיטבית מפני פתוגנים.

אם לא הייתה בגוף החי מערכת חיסון שתמנע זאת, חיידק אחד שחודר אליו יכול ליצור בתוך 24 שעות בלבד בסביבות 16 מיליון עותקים של עצמו...

לצד היכולת שלה לזהות מספר עצום של פתוגנים, אחד המאפייניה הבולטים והמרשימים של מערכת החיסון אצל בעלי חוליות הוא הזיכרון החיסוני. מדובר בתגובת זיכרון (Memory Response) - יכולת יעילה, חזקה ומהירה מאוד של המערכת החיסונית לזכור ולפעול במרץ כנגד פתוגן שעמו היא התמודדה בעבר, לסלק אותו במהירות ולמנוע התפתחות מחלה עתידית.

תגובת הזיכרון מאפשרת למערכת החיסון לפעול נגד הפתוגן ולמנוע התפתחות חוזרת של המחלה בעתיד.


הנה המערכת החיסונית שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/zQGOcOUBi6s


כך פועלת המערכת החיסונית (מתורגם):

https://youtu.be/z3ubVwb_fBs


אפשר לגרום למערכת החיסונית לתקוף תאים סרטניים (עברית):

https://youtu.be/3mTqsoQCsPw


ומערכת ההשמדה של מערכת החיסון שלנו - המוני חלבונים שזורמים בדם ומשמידים תוקפים (מתורגם):

https://youtu.be/BSypUV6QUNw?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.