» «
קטלן
איך פועל הלווייתן הקטלן במשותף?



הפעולה הקבוצתית של הלווייתן הקטלן היא מהדוגמאות המדהימות וקטלניות בטבע, של שיתוף פעולה להשגת מטרה.

הלווייתנים הקטלנים הם טורפי-על ומהיצורים הקטלניים והמפחידים בים. בתור טורפי העל אין שום יצור שטורף אותם. וכשמחברים את יכולת הטרף שלהם לטרף קבוצתי ומאורגן - הם קטלניים במיוחד וניצבים כמעט בראש שרשרת המזון - רק האדם יכול להיות קטלני מהם.


הנה להקת קטלנים צדה כלב ים באמצעות התארגנות משותפת ליצירת גל שיפיל אותו מהקרח:

http://youtu.be/p3xmqbNsRSk


ולהקת קטלנים שכמעט ומתה מתחת לקרח שנגרם בהפתעה, אך לבסוף נחלצה משם:

http://youtu.be/DkqYtOt_erI
סוריקטה
למה הסוריקטה משאירים זקיף?



הסוריקטה (Meerkat) הזקופים הם השומרים של מדבר קלהארי בדרום אפריקה. לסוריקטה הקטנים יש אויבים וטורפים כמו העיט, שמעוניינים לטרוף אותם.

לכן כשהם מחוץ למחילה, הסוריקטה, הידועים גם כ"מירקט", מחפשים אחר מזון. כאן נכיר את הזקיף שלהם - תמיד יתייצב במקום גבוה, לפחות אחד מחברי הלהקה, כדי לתצפת על האזור ולשמור עליהן.

פעמים רבות ניתן לראותם צופים לכיוון של איום או צליל מאיים. כשהצופה של הסוריקטה מבחין בראייתו החדה בעיט, הוא משמיע קריאת אזעקה וכל הסוריקטים, או המירקטות, רצים להסתתר במחילותיהם.


הנה הסוריקטות בספארי (עברית):

https://youtu.be/6tMl42Bv2nY


כך ניצבים הזקיפים בעת סכנה במשפחת הסוריקטה שבמדבר קלהרי:

https://youtu.be/er9gET5m8RU


להקות הסוריקטה השומרים:

http://youtu.be/D8JKXlTY70g


כך נראים הגורים של הסוריקטה:

https://youtu.be/X_eVEW_Y02o


ציפור מערימה על הסוריקטות:

https://youtu.be/tEYCjJqr21A


וצלם טבע מספר חוויות מהמפגש עם החיה המקסימה הזו:

https://youtu.be/tGC888FfsMM
דנאית מלכותית
להיכן נודדת הדנאית המלכותית?



פרפר הדנאית המלכותית (Monarch Butterfly) ידוע במסע הנדידה החד-שנתי הארוך שלו מידי שנה מצפון אמריקה הקרה למקסיקו ובחזרה.

המסע המופלא הזה מתקיים על ידי כמה דורות של פרפרים, כשמי שמגיע בחזרה למקום שממנו יצאו הפרפרים הוא משהו כמו דור הנינים של הפרפרים שיצאו אל הדרך. לכן זכתה הנדידה הזו לשם "נדידה בין דורית".

זאת מכיוון שפרפרי הדנאית המלכותית יכולים לייצר כארבעה דורות במשך קיץ אחד. תוחלת החיים של שלושת הדורות הראשונים תהיה 2-6 שבועות והם ינועו לכיוון צפון. אך באופן מופלא למדי תוחלת החיים של הדור הרביעי תהיה שונה לגמרי, הוא יכול לחיות עד תשעה חודשים וזהו הדור שיעשה את מסע הנדידה הארוך דרומה.

הדנאית המלכותית נודדת לקראת החורף למרחק אדיר של כ-4,500 קילומטרים דרומה. לאחר מסע מפרך, הם מגיעים למקסיקו החמה ושוהים בה במהלך החורף.

בסוף החורף הקשה, משמגיע האביב, עושים צאצאיהם את דרכם בחזרה צפונה, חוצים מעל הרי קליפורניה ומגיעים בחזרה לקנדה ולצפון הקר של אמריקה. הם מגיעים לשם ומבלים את הקיץ החמים והנעים להם.

החלק המדהים ביותר הוא שכל שנה, בתום הנדידה שלהם, שבים הפרפרים הנינים בדיוק לאתרי הרבייה שלהם. זאת על אף שהם עצמם מעולם לא ביקרו באתרים הללו קודם לכן.

החוקרים סבורים שיכולות הניווט שלהם בנדידה עוברים בתורשה והן טבועות בחומר הגנטי של כל פרפר. נראה ששילוב בין השעון הביולוגי שנמצא במחושי הפרפרים לבין מיקום השמש בשמיים במהלך שעות היום, הוא שמאפשר להם לנהל את לוח הזמנים שלהם בצורה אופטימלית ולהגיע בצורה כה מדויקת, בדיוק מופלא אל היעד.


הנה השעון הביולוגי המופלא של נדידת הדנאית המלכותית:

https://youtu.be/_-nnc6dWUJg


דנאיות מלכותיות בשמורת הפרפרים שליד העיירה המקסיקנית אנגנגואאו:

https://youtu.be/adB638SIE1k?t=35s


נדידת המונרך באטרפליי, שנקראים בעברית הדנאית המלכותית:

http://youtu.be/yIFB9reAkwU


מחזור החיים המלא של פרפר הדנאית המלכותית:

https://youtu.be/2s9GfUyjWH0


מצגת וידאו שמספרת על הדלדלות מספר הפרפרים שמשלימים את המסע בימינו, בשל מחסור במזון:

https://youtu.be/Z9rZz3fILt4


והמחקר על הנדידה המדהימה של הדנאית המלכותית ממקסיקו:

https://youtu.be/mXc1ZeRlOe0?long=yes


בואו לראות ב-360 מעלות את הדנאית המלכותית:

https://youtu.be/xmei3faE6F0?qr=yes
גל הדבורים
למה הדבורים עושות גלים?



מי שהיה פעם במגרש כדורגל יתכן שראה את המחזה המרהיב של "גל האוהדים", שאותו עושים אוהדי הספורט כדי לעודד את קבוצותיהם. פחות ידוע הוא שגם דבורים משתמשות באותה מחווה. אך בניגוד ל"גל האוהדים", אצל הדבורים זה נעשה כדי להזהיר תוקפים.

ההגיון במחזה המרהיב של גל הדבורים די מובן, אם זוכרים שדבורה שעוקצת מתה מיד. לכן מעדיפות הדבורים להזהיר את הפולש או את המאיים עליהן ולא לעקוץ אותו מיד. זו תופעה מקובלת בטבע, שבעלי חיים משנים את המראה שלהם כדי להרתיע יריב או בעל חיים מאיים. כשהדבורים עושות גלים אדירים של אלפי דבורים בבת אחת, מדובר במחזה נדיר ומשונה, ודאי גם מאיים לבעלי חיים שונים ונראה שהוא פשוט עובד להם. זוהי עוד אחת מהדוגמאות בטבע לשיתוף פעולה בקבוצה.


הנה תופעת "גל הדבורים" וכיצד היא מתרחשת:

https://youtu.be/ce24W6jM4gI


ההסבר המדעי לצורות המופלאות שיוצר הגל של הדבורים:

https://youtu.be/vll_2xH_SQY


מחקר שמתעד את ההרתעה של הדבורים באמצעות הגל:

https://youtu.be/Sp8tLPDMUyg


וכך זה נראה מהצד:

https://youtu.be/gxltqK8ZW1s

פעולה קבוצתית

נדידת בעלי חיים
מהי נדידת בעלי חיים?



אחד מסיפורי התנ"ך הזכורים הוא על יעקב שנודד עם משפחתו למצרים, לאחר שבארץ מתפשט הרעב. אבל הנדידה אינה יחודית לנו, לבני האדם. למעשה, נדידה המונית של בעלי חיים (Animal migration) ממקום למקום, בעקבות מקורות מזון או כדי להתרבות, היא תופעה נפוצה מאד בטבע.

לפעמים הנדידה הזו גורמת לבעלי החיים הנודדים לגמוע מרחקים עצומים על פני כדור הארץ. עופות, פרפרים, חרקים, דגים, סרטנים ועוד נחילים של בעלי חיים, נודדים כך כל שנה.

המניע לנדידה בטבע הוא בדרך כלל חיפוש אחר מזון או מעבר לאזורי מחיה עדיפים. אצל בעלי חיים רבים מתרחשת הנדידה לפי עונות השנה ומטרתה בדרך כלל לעבור לאזורים חמים שבהם קל למצוא מזון ויוכלו לשרוד את עונת החורף.

בתקופות של חורף קשה, המזון במדינות קרות אינו זמין. השלג מכסה את האדמה והעצים נושרים. נדידת הציפורים השנתית לקראת החורף, מביאה אותן למקסיקו או לאפריקה החמה, שבהן יש קיץ באותו זמן והמזון זמין. כשתם החורף שבות הציפורים בחזרה לאירופה המתחממת באביב, כיוון שאז מתחיל החורף באפריקה ומקסיקו.

לא פעם סיבת הנדידה היא הצורך למצוא מקום להתרבות. מטרת הנדידה היא חיפוש אחר אתרי רבייה, שיאפשרו לוולדות לשרוד.

דגי הסלמון ידועים בתור הנודדים הרחוקים, השבים למקום שממנו יצאו. כמוהם גם פרפרי הדנאית המלכותית. אבל המדהים מכל הוא ששני המינים הללו נודדים פעם אחת בחייהם לאתר ההתרבות ומי ששב בדיוק אל המקום שממנו יצאו הם הצאצאים שלהם, שמעולם לא היו שם!


הנה נדידת איילי הצפון בחורף אל הארצות החמות:

https://youtu.be/1wB-FhUp0gI


נדידת הציפורים למרחקים עצומים (מתוך הסרט "La Peuple Migrateur" באנגלית: "winged migration"):

http://youtu.be/Q40h8dPmgwQ


נדידה הדומה למחול ענקי של הטבע:

https://youtu.be/jv4d9dFhVl8


ציפור וירטואלית מצלמת את היציאה לנדידה של נחיל בן חצי מיליארד פרפרי דנאית מלכותית:

https://youtu.be/lWOySU_hAz0


והנדידה הגדולה היא לא פעם גם מסוכנת, כאן בשמורת הסרנגטי (עברית):

https://youtu.be/KnODHmP3bq8
נדידת הציפורים
למה הציפורים נודדות בחורף דרומה?



הקור של החורף באירופה מקשה על הציפורים את חיפוש המזון. המזון בחורף אינו רב והימים לחיפוש המזון קצרים יותר (בחורף הימים תמיד יותר קצרים). לכן הציפורים נודדות בסתיו בהמוניהן לארצות החמות של אפריקה.

מדובר בלהקות עצומות של ציפורים נודדות, מיליארדים בכל שנה. רק בעונת האביב הן יעשו את הדרך בחזרה לאירופה המתחממת ובה ימצאו שפע של מזון טבעי, במהלך כל תקופת הקיץ.


על נדידת הציפורים בישראל (מתורגם):

https://youtu.be/Q-mMMpl_T80


ישראל היא תחנה קבועה לציפורים הנודדות במהלך נדידתם (בעברית):

https://youtu.be/18aK3Vef_ks?t=22s


ובואו לנדוד עם הציפורים בסרטון הבא (מתוך הסרט "La Peuple Migrateur" באנגלית: "winged migration"):

http://youtu.be/Q40h8dPmgwQ
להקות דגים
למה דגים חיים בלהקות?



התגודדות של דגים בלהקת דגים ענקית היא מראה יפהפה. נחיל דגים ענקי (Fish Swarm) מבלבל את הטורפים ומקשה עליהם לצוד דגים מתוכו.

להקות או נחילי דגים כאלה יכולים להגיע לגדלים עצומים של מיליוני דגים בלהקה אחת. כשהם מזהים איום או מזון, הם מחליפים כיוון בפתאומיות ובתיאום מושלם, כאילו היו בעל חיים ענקי אחד, הם פועלים.

ואכן, זה הסוד של נחיל הדגים, או הלהקה העצומה שלהם. ה"ביחד" שלהם מאפשר להם לשרוד טוב יותר, אל מול טורפים או לצוד טוב יותר את טרפם.

בנחיל דגים שכזה שימר כל דג על כיוון זהה בשחייה מתמדת ועל קרבה לשכניו, תוך הימנעות מהתנגשות בדגים האחרים בלהקה. כך נוצרת התנועה המתואמת והמושלמת של הלהקה - כולם כאחד, אך לא מתנגשים זה בזה.


הנה נחילי הדגים הענקיים וכיצד הם פועלים כקבוצה, כדי לשרוד (מתורגם):

https://youtu.be/dkP8NUwB2io


להקת דגים ענקית ומרשימה, שנראית כמו "סופה של דגים":

http://youtu.be/_Ack-YNt1Zw


סרטון של להקות דגים שונות וכיצד הן נעות במתואם:

http://youtu.be/DU62Z3mk4ro


ולהקת דגים עצומה שבתוכה כריש קטן המנסה לאכול מהם:

http://youtu.be/KasJjuuaCiM
דיג עם דולפינים
איך דולפינים עוזרים לדייגים?



רבים בעולם מעידים על שיתוף הפעולה של הדולפין, מהיצורים החכמים בטבע, עם האדם. כבר במיתולוגיה היוונית סופר על אפולו שלאחר שהתחפש לדולפין, הוא הוביל סירות מכרתים אל דלפי. ואכן, במשך מאות שנים האמיני הדייגים בים התיכון, שבמקרה של מצוקה בים ייחלצו דולפינים לעזרתם ויובילו את ספינותיהם בשלום אל נמל הבית.

חוקרים מצאו מגוון של סיפורים על דולפינים שמובילים להקות של דגים היישר אל רשתות הדייגים וזוכים לקבל מהדייגים בחזרה את חלקם בדיג. למשל הדולפינים במפרץ סנטה-קטרינה בברזיל שכבר משנת 1847 רועים את הדגים, כמו כלבי רועים נאמנים, לתוך רשתות הדייגים. ואם בברזיל יוזמים הדולפינים את הדיג המשותף, אצל בני האימראגן (Imragen) שבמאוריטניה שיתוף הפעולה הפוך. כאן הדייגים הם שמפעילים את הדולפינים. כל פעם, בתחילת הדיג, נוהגים דייגי האימראגן להכות בעזרת מקל על המים. רעש החבטות על המים מזעיק את הדולפינים והם מתחילים לדחוק להקות דגים לכיוון החוף. כל מה שנותר לדייגים שעל החוף הוא לאסוף את שלל הדגים מהרשתות שפרשו לפני כן. הדולפינים עצמם ממתינים בשקט, עד שהדייגים מותירים להם מעט מהדגים שנאספו ברשת - תמורה על עבודתם.

סימנים נוספים שמזכירים הימצאות של דגים לטרף, כמו הצלפה על החול שבקרקעית הים או התזת המים שמזכירה את הרעש של נחיתת הדגים שזינקו מהמים על פני הים - סימנים כאלה הם מעין "אות מוסכם" בין הדייגים לדולפינים ולמעשה הם הזמנה לשיתוף פעולה משתלם לשני הצדדים.

שיתופי פעולה דומים בין דייגים לדולפינים קיימים במקומות נוספים בעולם, כמו במוזמביק באפריקה, באיי פולינזיה שבאוקיינוס השקט ועוד. מסתבר שזה נפוץ משחשבו גם בצפון ודרום אמריקה, באוסטרליה ובסביבתה.


הנה שיתוף פעולה של הדולפינים עם הדייגים:

https://youtu.be/42MpfPqWkhk


והכל נובע מהתבונה של הדולפינים ויכולות הציד החכמות שלהם:

https://youtu.be/bzfqPQm-ThU


קבוצת רכישה
מה זו קבוצת רכישה?



קבוצת רכישה היא קבוצה של אנשים שמתארגנת יחדיו כדי לרכוש קרקע ולבנות בנין מגורים משותף או שכונה שנבנית במשותף.

הסיבה להקים קבוצת רכישה היא חיסכון כספי והקמת בניין או ישוב שאיכות השכנים בו ידועה. בקבוצות רכישה נחסך הרווח הגדול שלוקח הקבלן וגם הכסף שיוציא על פרסום ושיווק, כיוון שאל קבוצת רכישה מצטרפים חברים ששמעו על קיומה מפה לאוזן. בקבוצת רכישה ניתן גם לבחור את השכנים וכך נמנעים מאנשים שאינם שכנים טובים.

בשנים האחרונות התגלו לא מעט בעיות בקבוצות רכישה. נפילות כספיות של קבלנים וספקים של קבוצות כאלה הביאו להפסדים ענקיים לחברי חלק מהן, טעויות בהתנהלות שלא פעם גרמו לעיכובים גדולים, בעיות ארגוניות והפסדים.


הנה סרטון על קבוצות הרכישה:

https://youtu.be/c4QKaJ6TcDk


פרסומת אופיינית לקבוצת רכישה:

https://youtu.be/9JH42s3gVl0


אזהרה של מקצוענים מקבוצות הרכישה הללו:

https://youtu.be/R0X9ZN05eDE


וראיון טלוויזיה על נושא קבוצות הרכישה:

https://youtu.be/XaRFduQbwxk?long=yes
מהן רשתות חברתיות ואיך הן המציאו מחדש את הקשרים?



רשתות חברתיות (Social networks) הן מושג כללי לקבוצות של אנשים שיש ביניהם קשר. בשנים האחרונות מתייחס המושג בדרך כלל לרשתות חברתיות באינטרנט.

רשת חברתית היא קבוצת אנשים שמקיימים ביניהם קשרים שונים. התקשורת ברשת החברתית מאפשרת לתקשר עם חברים, להכיר חברים חדשים בעלי תחומי עניין כמו שלנו, לשתף תכנים שונים ומידע עם אחרים וליצור קבוצות וקהילות שונות. ברשתות חברתיות ניתן להזמין לאירועים ולהשתתף באירועים שאחרים יזמו או הזמינו אליהם.

מבחינת הפצת מידע הפכו הרשתות החברתיות כבר מזמן לכלי תקשורת המונים לכל דבר. כמובן שישנו הבדל מהותי בין רשת חברתית שהיא דמוקרטית יותר באופיה, שכן רבים בה מפרסמים עבור צרכנים רבים (Many to many), אל מול עיתון, תכנית רדיו או טלוויזיה, בהם פונים עיתונאי או מערכת ממוסדת אחת לצרכני תקשורת רבים (One to many).

הרשתות החברתיות הפופולאריות ביותר מתחלקות בין האוכלוסיות והגילאים. בעוד מרבית המבוגרים נמצאים בפייסבוק ההמונית ובלינקדאין הקרייריסטית, הצעירים עזבו אותה זה מכבר, לטובת שיתוף תמונות וסטוריז באינסטגרם ובסנאפצ'ט ותקשורת, כמעט חיים חברתיים שלמים בווטסאפ. העיתונאים ואמריקה מצידם מתקשרים בטוויטר, בעוד שוחרי העיצוב והסטייל משתפים בפינטרסט.

במידע העצום שמצטבר כיום ברשתות החברתיות השונות, מטפלים בטכנולוגיות של ביג דאטה ודאטה סיינס. תוכנות מיוחדות ואלגוריתמים חכמים שפותחו לשם כך, מזהים במידע העצום שנאסף על כל משתמש את תחומי העניין שלו, כמו גם מאפייני התנהגות שונים ועוד.

המידע שנאסף כך משמש את הרשתות החברתיות הללו להגדלת השימוש בהן ולהצגת פרסומות רלוונטיות שמכניסות לבעליהן רווחים עצומים.

המידע הזה גם נמכר לחברות אחרות, המנצלות אותו כדי לטרגט את הפרסומות והמוצרים שלהם באופן מדויק מאי-פעם. זה המחיר שאנו משלמים על השימוש החינמי ברשתות החברתיות הללו - הפרטיות שלנו בתמורה לחיבור החברתי. כלומר, אנו המשתמשים, אנחנו הסחורה בהן, במיוחד אם אנו שואלים ממה מרוויחות הנהלות הרשתות החברתיות ומהו המוצר שלהן.

בצד ההצלחה הכלכלית האדירה של הרשתות החברתיות המובילות הן גם מחזקות תופעות פסיכולוגיות קשות, כמו דיכאון, חרדות, תחושת החמצה (FOMO) ובצידן תופעות סוציולוגיות חברתיות כמו חיזוק האלימות המילולית, קיטוב והקצנה. לא פעם הן גם כלי יעיל לשיסוי המשתמשים אלה באלה בידי פוליטיקאים ובעלי עניין, להפצת חדשות כזב, הפייק ניוז ולהדהוד יעיל יותר מאי פעם של תיאוריות קונספירציה.


הנה הסבר על עולם הרשתות החברתיות (עברית):

http://youtu.be/bvU8c46EXUA


כך הרשתות הללו מחווטות את מוחנו מחדש:

https://youtu.be/CkMh6xdJNeM


וכך משנות הרשתות החברתיות את העולם:

https://youtu.be/trH4iuebjjI?long=yes
מהו מוח-כוורת ולמה זה טוב?



ידוע שלא מעט גולשים נועצים ומתייעצים, בפורומים וברשתות חברתיות כמו פייסבוק או טוויטר, במכרים, ידידים, או חברים לגבי דברים שהם צריכים להחליט או לפתור. זוהי דוגמה לפנייה ל"מוחכוורת" (Hive Mind).

"מוח-כוורת" הוא כינוי ל"חוכמת המונים". מדובר במעין דימוי של מוח משותף שיוצר החיבור של מוחותיהם של אנשים רבים. ממש כמו פעולה קבוצתית של דבורים בכוורת, שמביאה לתוצאות מדהימות בזכות שיתוף פעולה, מצליח לא פעם מוח הכוורת להסביר את סוד הקואורדינציה בין נבחרות ספורט, להקות רקדנים וכדומה.

מוח-הכוורת הוא גם זה שמסוגל לתת תשובות מצוינות ומסייעות למי ששואלים או או נועצים בו.

ביטויים נרדפים למוח-כוורת הם "ויקימוח", או "מוחבר" (מוח של חבר). בתכניות טלוויזיה כמו "אחד נגד מאה" יש מאבק של מוח יחיד ולרוב מוצלח, במוח-הכוורת של מאה המשתתפים שנגדו. לא מעט שעשועונים כאלו מאפשרים פנייה לחבר טלפוני, או עובר אורח ברחוב, כצירוף בסגנון "מוח הכוורת".

רבים משתמשים ברשתות החברתיות בפנייה אל ה"מוחכוורת", כשהם רוצים להזמין את חבריהם לסיעור מוחות ולהתייעץ עימם. החברים ברשת עונים, מייעצים ומביעים את דעתם בסוגיה. חוכמת ההמונים הזו מנצחת בדרך כלל, כי מתוך רבים שנותנים תשובות או עצות, מתקבלים לא פעם רעיונות ופתרונות טובים.

זה נכון גם לגבי דעות של ה"מוחכוורת" לגבי מה לבחור מבין אפשרויות, או כיצד לנהוג במקרה של התלבטות - דעות כאלו מסייעות לקבלת החלטות טובה של המתייעץ.

מול הרשתות החברתיות ניסו כבר ליצור טיפוסים של אפליקציה, שמשתמשת במוחכוורת של המשתמשים שלה, כדי לאפשר התייעצות ביניהם. הן לא הצליחו. כנראה שהרשת החברתית ניצחה גם בנושא הזה. אבל ללא ספק, יש יתרון בהיוועצות המונים שמתאפשרת תודות למוח-הכוורת.

או במילים אחרות - "האדם הכי חכם בחדר הוא כולם"!


מוחכוורת הוא המפתח לתיאום מושלם וקואורדינציה קבוצתית גם אצל בני אדם:

https://youtu.be/YHe_ToK80Y4


ומכאן לומדים לפתח אלגוריתמים לרחפנים למשל:

https://youtu.be/MlFtHuXPbv4


המחשה ויזואלית למוחכוורת בקליפ נהדר:

https://youtu.be/DXfqLhoqtm4


ושיר משעשע על אחת שלא מתייעצת במוחכוורת:

https://youtu.be/7XzH6V3hzMM
מה זה פלאש מוב?



פלאש מוב הוא תופעה תרבותית חדשה יחסית, שבה קבוצה גדולה של אנשים מתאספים בהפתעה במקום ציבורי, רוקדים או עושים פעולה שונה מהרגיל במשך זמן קצוב ואז מסיימים ונעלמים כפי שבאו.

הייחוד והקסם שבהופעות הפלאש-מוב הם בזכות גורם ההפתעה והכוח שיש בביצוע המשותף והיצירה ביחד.


הנה פלאש מוב היסטורי בתחנת רכבת ליברפול, הפלאש מוב הראשון בהיסטוריה או לפחות אחד הראשונים אי-פעם:

https://youtu.be/VQ3d3KigPQM


פלאש מוב מיומן וחברתי בכיכר:

https://youtu.be/a-hSDyy0o-E


פלאש מוב בסופרמרקט על שיר של ביונסה:

http://youtu.be/9q7R9qFcrbI


פלאש מוב של אסירים מהפיליפינים:

http://youtu.be/9OawiTae0bA


הצעת נישואין בפלאש מוב:

https://youtu.be/5uCP1bkpe9o


ופלאש מוב מתוכנן להפליא בנמל התעופה בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/mZ_nbinWkvE
כיצד שומרים הדולפינים על בני אדם?



דולפינים ידועים בתור בעלי חיים אינטליגנטים במיוחד. הם נוהגים לסייע לאדם בדיג ובציד בים וזוכים לתמורה על כך. אבל לא כולם יודעים שהדולפינים מרחיקים כרישים שמסוכנים לבני אדם ומצילים ספנים שנזרקו לים. הימאים יודעים לספר שטורפים לא יעזו לפגוע בבני-אדם שבמים בנוכחות הדולפינים.

תועדו לא מעט מקרים שבהם הצילו דולפינים בני-אדם מטביעה ומפגיעת טורפים במים. המצטיין שבדולפינים מצילי-החיים הוא האורקה הקטלן, שאינו קטלני לבני-אדם והוא נוהג להצילם. פעמים רבות כשטובעת ספינת ציידי לווייתנים הרחק מן החוף, מגיעים הקטלנים ומתחילים לשחות מסביב לניצולים. בכך הם מונעים מהכרישים לפגוע בהם. ויותר מזה - כשהקטלנים חשים שמי מהניצולים מתעייף וטובע במים, הם שוחים מתחתיו ומצמידים סנפירים לזרועותיו, כך שיישאר על פני המים וישרוד, עד שיבואו המצילים.


הנה הדרך שבה דולפינים מתמודדים עם כרישים ועם טביעה כדי להציל אנשים:

http://youtu.be/GmLYGzlPLj0


וכאן מצילים האורקות אנשים מטביעה ומכרישים:

http://youtu.be/r1ZkkHesyjg
מהו היו הפורומים של פעם ומה נשאר מהם?



פורום (Forum) היה פעם הכלי העיקרי ששימש את משתמשי האינטרנט בכדי לדון, לשוחח ולשתף ביניהם מידע בנושאים שונים. הפורומים היו דרך מצוינת לקבל סיוע מאחרים, לפתח את הידע המשותף, לשתף ולהתחבר עם אנשים בעלי עניין משותף לשלך.

פורומים היו בעבר עצמאיים ופעלו כקהילה עצמאית, או תפקדו כחלק מאתרי אינטרנט גדולים. חברי הקהילה יכולים היו לכתוב הודעות, להגיב להודעות או שאלות של אחרים ולנהל דיונים סביב נושאים שונים שעלו בהם.

כל נושא בפורומים הובדל ונפרד מאחרים, בצורת אשכול (Thread) של תגובות ותשובות להודעה או שאלה עצמאית. המשתמשים יכולים היו להגיב ולתרום לדיון, כשכל תגובה או תשובה הוצמדה לזו שאליה התייחסה, בהכנסה קלה לתוך השורה, היוצאת מבנה ויזואלי אלכסוני של השיחה.

כיום, בעידן הרשתות החברתיות וה-AI, יש הרבה פחות פורומים מבעבר, אך הפורום הוא עדיין פלטפורמה או אתר באינטרנט שמאפשר שיתוף עם קבוצה ולמעשה, קבוצות הפייסבוק הן סוג של פורום מתקדם.

מנועי חיפוש התבססו בעבר על המון מידע וידע שנוצר בפורומים, כי קל היה לאנדקס את המידע שבהם ובצורה טובה. האתר רדיט, למשל, אתר דיונים וחדשות חברתי, הוא אתר פורומים מהגדולים שעדיין קיימים ומקור מידע עצום עבור אותם מנועי חיפוש.

גם בימינו מסתמכים במנועי חיפוש כמו גוגל על מקורות כאלה, לצד אתרי תוכן דוגמת ויקיפדיה, אם כי פחות.


הנה הפורומים "העתיקים" של שנות ה-90:

https://youtu.be/dO1shs4O7lE


כך נראה פורום באתר רדיט:

https://youtu.be/xJfNtBy7fSw


הסבר של Reddit המודרני:

https://youtu.be/RVi-jDUBN3g


והתייעצות עם קבוצה, כפי שהיא באה לידי ביטוי במושג "מוחכוורת":

https://youtu.be/YHe_ToK80Y4
למה כדאי לסייע זה לזה ולעבוד ביחד?



עבודת הצוות היא דבר חשוב מאד, שכן היא מאפשרת להגיע ביחד להישגים נפלאים, לעומת עבודה לחוד וללא שיתוף פעולה.

פעמים רבות ניתן לראות זאת אצל צוותים טובים של ילדים או מבוגרים, שהם עובדים ביחד ומצליחים להשיג דברים מדהימים.

אבל מסתבר שעבודת הצוות מתבצעת בטבע באופן כמעט תמידי, כדי לחזק את הקבוצה למול טורפים או אויבים אפשריים, כדי להקל עליה בהשגת מזון וצרכי מחיה אחרים, כדי להקל את גידול הצאצאים ועוד.


הנה היתרונות של עבודת צוות:

https://youtu.be/yg-a2SpGQBk


נמלים בונים גשר. רק כך הן יוכלו לחצות את המרחק שבין הענפים:

http://youtu.be/_5Eokd5TC5A


עבודת הצוות של אווזי הבר מסייעת להם לנדוד למרחקים כפולים ממה שהיו מצליחים לבדם (עברית):

http://youtu.be/VLpvHlYDDAU


וסרטון אנימציה על מה אפשר לעשות ביחד, כנגד אויב משותף:

http://youtu.be/jop2I5u2F3U
מה טוב בעבודת צוות?



עבודת צוות היא עבודה משותפת של כמה אנשים או בעלי חיים, שפועלים כולם ביחד לאותה מטרה. פסי ייצור בתעשיה, עם עובדי ייצור או עם רובוטים בתעשייה המודרנית, הם דוגמה לעבודת צוות שמצליחה לייצר מוצרים ברמות גבוהות שאף אדם בודד לא היה מתקרב אליהן. אבל גם בטבע משמשים קיני הנמלים ולהקות הציפורים דוגמאות חיות לעבודת צוות.


היתרונות של עבודת צוות הם:

הישגים - השגת יעדים הרבה יותר טובים.

השלמה - אנשים משלימים זה את זה וכל אחד מביא את הכשרונות שלו לטובת המשימה.

חיפוי - אנשים חזקים או מוכשרים יותר מחפים על חולשותיהם או המחלות של אחרים בצוות.

הגנה - אויבים או תוקפים יתקשו לפגוע בקבוצה, לעומת הפגיעה הפשוטה יחסית בבודדים.

הנאה - בקבוצה יש גם צד חברתי והנאה שתורמים להשתדלות ולהשגת היעדים.


כדאי ללמוד לפעול בצוות ובשיתוף פעולה. לימדו כיצד לעשות זאת וכשתגדלו תוכלו להגיע רחוק!


הנה סרטון שמדגים באופן יפה את היתרונות של עבודת הצוות בהגנה (ללא מילים):

http://youtu.be/uL5mHE3H5wE


ונמלים חקלאיות היכולות להפוך את עצמן לשרשרת:

https://youtu.be/G_dv_dNJf3U
כיצד בונות נמלי האש רפסודה?



רובנו שמענו על נמלי אש (Fire ants) בקשר לעקיצות המכאיבות שלהן ולהגעה הרשלנית אל מדינת ישראל במשלוח אחד של עצים נגועים בהן. מה שאיננו בהכרח יודעים זה עד כמה נמלי האש הן נאמנות ושורדות וכיצד הטבע העניק להן את היכולת לבנות מבני הצלה, שבהם הנמלים הן גם הבנאיות וגם חומר הבנייה.

כשיורד גשם במיוחד ונוצרים שטפונות המאיימים על קיומן של מושבות נמלי האש, הן אינן נבהלות.. כדי להציל את המלכה ואת המושבת הנמלים שלהן, נמלי האש של המושבה מתקבצות כולן ביחד ויוצרות מבנה שמזכיר רפסודה, שבעזרתו הן שטות על פני המים, עד שהן מגיעות לאזור יבש. גוף הנמלים משמש ככלונסאות בנייה, כשנמלי האש מחברות את הגפיים שלהן ומתחברות לגוף אחד, קל וחזק.

אבל לא מדובר בהפלגת נופש, אלא בהישרדות המושבה כולה. ה"רפסודה" עשויית הנמלים נועדה להשיט למקום יבש את המלכה ואת הגלמים של המושבה שניצבים איתה במרכז הרפסודה. רק כך תינצל המושבה ותמשיך לשרוד, שכן במהלך חייה המלכה תלד מיליוני נמלים חדשות שיאפשרו למושבה להמשיך להתקיים.

הדרך בתחתית הרפסודה מלאה בסכנות. מכיוון שבמים לא יכולות נמלי האש האכזריות לתקוף בחזרה, ייאכלו רוב הנמלים שבצידה התחתון על ידי הדגים ולא ישרדו את המסע ההירואי להצלת המושבה. אך במסע הקבוצתי הזה הנמלה הבודדת מקריבה את עצמה לטובת הקבוצה והשורדות ייבנו את המושבה מחדש.


הנה פלא ההצלה של מלכת נמלי האש על ידי הפועלות של המושבה (מתורגם):

https://youtu.be/l_JypQmoL4I


רפסודת נמלי האש:

http://youtu.be/L2ZysgGAABw


הן מהדקות את אחיזתן זן בזו כדי לחזק את ה"רפסודה":

http://youtu.be/0kijgfV86do


כך שומרת הדוברה של הנמלים את המלכה יבשה:

http://youtu.be/x6dXgPHMvu0


כך הן משלימות את המסע על פני השלוליות הגדולות:

http://youtu.be/A042J0IDQK4


או שלעתים הרפסודה של הנמלים נתקעת ולא זזה וזו בעיה:

http://youtu.be/x6dXgPHMvu0


מיהי מלכת הנמלים?



מלכת הנמלים (Queen ant) היא הנמלה היחידה שמטילה ביצים בקן. המלכה שגופה תפוח וגדול, מטילה את כל הביצים בקן ומיד לאחר ההטלה, אוספות הנמלים הפועלות את הביצים שלה לחדרים מיוחדים שבהם יטופלו הביצים עד שיבקעו. הן גם יאכילו את הזחלים שייצאו מהביצים, עד שהם יגדלו ויהפכו לנמלים בוגרות. הגדולות מביניהן יהפכו לנמלים חיילות, שיגנו על הקן מפני פולשים והיותר קטנות יהפכו לנמלים פועלות.

המלכה היא הסיבה לקיומו של קן הנמלים. לאחר מות המלכה תדעך אוכלוסיית הקן לאיטה, עד שהוא יינטש לחלוטין.

המלכה מטילה בין הביצים גם ביצים שבהן מלכות נמלים חדשות. כשתתבגר, תערוך כל מלכה צעירה מעוף כלולות ותקים קן חדש משלה. לרוב מוקם הקן כשמלכה מופרית מוצאת כוך שבו תטיל את ביציה. הנמלים שבוקעות מהביצים מתחילות להקים את הקן. מעתה תהיה אוכלוסיית מושבת הנמלים מורכבת רק מהצאצאים של המלכה הזו והם שיטפלו בה כל חייה.

יש מיני נמלים שבקן שלהם ישנן כמה מלכות. במינים אלו הקן יינטש לעיתים רחוקות, מכיוון שכל המלכות בו צריכות למות, כדי שהקן יינטש ויתחילו קנים חדשים.


הנה חייה של מלכת הנמלים:

http://youtu.be/MHoRiFq3ekw


על מלכת הנמלים האורגות, עם הכנפיים והתעופה:

https://youtu.be/PhH4SRvN67k


כך בנוי הקן עם המלכה שבמרכזו:

http://youtu.be/_lFzDQkOcYU


חפירה של קן הנמלים החדש:

http://youtu.be/X-XidMcwKAI


ולעיתים המלכה תחוסל על ידי נמלים מקן אחר, שרוצות להגדיל את סיכויי ההשרדות של הקן שלהן:

http://youtu.be/cVy3k9hXom8
מה אפשר ללמוד מהעופות הנודדים?



מסתבר שבעולם הטבע יש לא מעט דברים מעניינים. אחד המסקרנים שבהם הוא היכולת של ציפורים לעוף למרחקים עצומים ובלתי נתפסים במהלך חייהן.

חלק מהכוח לבצע את המשימה הזו נעוץ בצורת היחסים שלהן זו עם זו. מסתבר ששיתוף הפעולה והיחסים בלהקת ציפורים נודדות הוא מדהים והוא מדגים עד כמה שיתוף פעולה יכול לחזק את הפרט ולהביאו לשיאים של יכולת, ביחד עם חבריו.


הנה סרטון שמדגים את שיתוף הפעולה הזה (עברית):

http://youtu.be/hvfTiy4ZrnA


שימו לב למבנה התעופה המאורגן שלהן מקרוב:

https://youtu.be/owiwCIhc0I0



ולהקות הענק בנדידתן:

https://youtu.be/nZSkitrLE34
איך הדולפינים פועלים ביחד?



הדולפינים ידועים בשיתוף הפעולה שלהם עם דייגים ברחבי העולם, לצורך ציד ותמורת חלקם בדגה. אבל שיתוף הפעולה אצלם הוא הרבה יותר מפותח משהיה ידוע. מסתבר שדולפינים צדים באופן קבוצתי תמיד. הם פועלים ביחד כדי לצוד דגים והתיאום שלהם מפותח מאד.

מבנה מוחם וגודלו, יכולת הסונאר שלהם ליצור תמונה תלת-ממדית של מה שמסביבם והתפיסה המהירה שלהם - כל אלה מסייעים להם לגבש שיטות עבודה קבוצתיות, שבהן לכל אחד יש תפקיד שתורם לפעולה הקבוצתית.

ביחד צדים הדולפינים מזון וביחד הם ממלאים משימות כמו הצלת חיים של בני אדם ובעלי חיים, סיוע לדייגים בתמורה לחלק משלל הדיג ועוד.


הנה שיתוף פעולה של הדולפינים כדי לצוד דגים באמצעות מלכודות חול שהם יוצרים:

http://youtu.be/-xm9PjKdf00


כאן הם צדים אפילו על החוף:

https://youtu.be/FE49xEU_z7g


כך הם מצילים בני אדם ביחד:

http://youtu.be/pWpCZsIoDtw


ודולפיני האורקה מצילים טובעים ומגינים עליהם מהכרישים שמגיעים לטרוף:

http://youtu.be/r1ZkkHesyjg
מהו סיעור מוחות?



סיעור מוחות (Brainstorming) הוא תהליך חשיבה קבוצתי, העלאת רעיונות בקבוצה. בסיעור המוחות יושבים חברי הקבוצה ו"זורקים רעיונות". הללו שנרשמים ומעובדים בקבוצה, בכדי להגיע להחלטות משותפות.

בשנות ה-50 אימצו ארגונים את סיעור המוחות בהתלהבות רבה, שכן הרעיון החדשני סייע לייצר רעיונות ופתרונות בפיתוח מוצרים ושירותים חדשים. היתרונות בו היו העושר הרעיוני, היצירתיות, העיבוד המשותף והמהירות היחסית של ההגעה לתוצרים. בסיעור מוחות מגוייסות יכולות היצירה של הקבוצה כולה, כדי לפתור בעיות ולפתח רעיונות, במהירות יחסית.

המושג " סיעור מוחות" נולד בשנות ה-50 בספרו של אלכס פ. אוסבורן "Applied Imagination". אוסבורן הסביר שכדי שסיעור המוחות יצליח, חשוב מאד לאפשר לאנשים להשמיע רעיונות מבלי שיוגדרו כמגוחכים. היצירתיות היא תהליך עדין שחשוב לעודד בו ולהרגיע ולאסור על לעג ושיפוט. כדאי אף לשכוח בשלב הראשון מאיכות ולשאוף לכמות של רעיונות. חשוב להמשיך גם אם וכשהדף יתמלא בשטויות, כי כך מאפשרים לדימיון להשתחרר והמוח מספק את הסחורה.

סיעור מוצלח לא יהיה בזריקת רעיונות מיידית לאוויר, אלא בכך שנותנים זמן למשתתפים להעלות קודם את רעיונותיהם על הכתב, בפרטיות. לאחר מכן רושמים את כל הרעיונות לעיני כולם, מבלי לשפוט אותם. מקדישים עוד מעט זמן כדי להעלות רעיונות חדשים שנבטו מהרעיונות שנרשמו על הלוח. בשלב הבא עורכים סינון ראשוני של הרעיונות, אם הקבוצה גדולה אז רצוי בצוות מצומצם. לבסוף עורכים דיון משותף ברעיונות שנשארו ובוחרים את הטובים מביניהם.

אלכס אוסבורן כתב בספר על השיטה. הוא תאר את הכללים לקיום של סיעור מוחות יעיל וביניהם הרעיונות הבאים:

פתיחות - יש להימנע משיפוטיות.
אל חשש - חשוב לומר כל רעיון שעולה בראשכם.
ריבוי - ככל שיירבו הרעיונות זה טוב.
פיתוח - מומלץ לייצר רעיונות מתוך רעיונות של אחרים.


כך נראה סיעור מוחות:

http://youtu.be/W1h5L_0rFz8


בסרט "אפולו 13" רואים תהליך כזה כשיש לפתור בעיה רצינית:

http://youtu.be/5tS9aZhB9cs


דוגמה לשיפור סיעור המוחות (עברית):

http://youtu.be/B8EAYSqinn0


כך משפרים את סיעור המוחות:

http://youtu.be/yAidvTKX6xM


קליפ מוסיקלי שניתן לדמות לסיעור מוחין:

http://youtu.be/0VqTwnAuHws


וסיעור מוחות משונה שמייצר פתרון מבריק לבעיה. אם זה לא היה עצוב היינו צוחקים (מתורגם):

http://youtu.be/E60gj878mGE
מהו משל האווזים?
איך חיות הנמלים?
מהי הנמלה האורגת?
מהן נמלים גוזרות עלים ומה הקומפוסט שהן מייצרות?
מהי ספינת המלחמה הפורטוגזית?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.