» «
בוטניקה
איך מתרחשת ה"פוטוסינתזה"?



לא רק בני אדם ובעלי חיים, אלא גם הצמחים צריכים לאכול. הפוטוסינתזה הוא תהליך בו הצמחים לוקחים את אור השמש ומשתמשים בו לייצור המזון והסוכרים שהם צריכים כדי לגדול.

כלומר, הצמחים מייצרים לעצמם מזון מאור השמש וכך הם ניזונים ומתפתחים. כימית, אפשר לומר שבתהליך הפוטוסינתזה מייצר הצמח מתרכובות דלות באנרגיה, דוגמת הפחמן דו-חמצני והמים, תרכובות עתירות אנרגיה, בדגש על פחמימות וסוכרים.

כך, למעשה, מאפשרת אנרגיית האור לצמח לצבור אנרגיה החשובה לצמיחה ולהתפתחות שלו.

תהליך הפוטוסינתזה מתחיל בשלב בו האור מאפשר לצמח לספק את חומרי האנרגיה שדרושים לקיום התהליך השני והלא תלוי באור, זה שמייצר בצמח את הסוכר. המדענים אומרים לא פעם שהתהליך הזה מזכיר מעט את הנשימה התאית, תהליך שמתרחש במיטוכונדריה.

תפקיד מרכזי בפוטוסינתזה משחק אברון קטן בשם כלורופלסט. מדענים שתומכים בתיאוריה האנדוסימביונטית גורסים שמקורו של הכלורופלסט בתאים קדומים, שבלעו תאים פוטוסינתטיים ויצרו אותו. אך הקשר הסימביוטי שנוצר ביניהם פיתח תלות הדדית בין הטורף לנטרף. הסימביוזה, כלומר התלות ההדדית הזו, מתבטאת בכך שהתא הטורף מספק הגנה וחומרי גלם לכלורופלסט ובתמורה זוכה ממנו לאנרגיה, לסוכרים ולסילוק של פחמן דו-חמצני.

מה שחשוב הוא שרק בצמחים נמצאים הכלורופלסטים שמסוגלים להפוך את אנרגיית השמש לאנרגיה זמינה ליצורים חיים. ובזכות תהליך הפוטוסינתזה, הצמחים הפכו עם האבולוציה לבסיס של כל שרשרת המזון. הם מהווים את מקור התזונה והאנרגיה לבעלי חיים רבים, שבתורם משמשים מזון לטורפים אחרים וכך הלאה - עד לטורפי-העל.

לכן כל כך מסוכנת הפגיעה בצמחים, שחלה בעשורים האחרונים בעולם. הפגיעה בכמויות העצים והצמחים בעולם, בהיותם עומדים בבסיס הרחב של פירמידת המזון, עלולה להרוס בתי גידול שלמים. בנוסף, הפחמן הדו-חמצני, שהצמחים הופכים אותו לחמצן הנחוץ כל כך לחיים בכדור הארץ, הוא מגזי החממה שתורמים להתחממות הגלובלית. הצמחים הם אחד האמצעים החשובים והתורמים ביותר לסילוק גזי החממה ההרסניים הללו ובהיעלמותם עלול כדור הארץ להשאר חסר חיים.


כך מתבצעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

https://youtu.be/877kdO3dcHI


תופעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

http://youtu.be/eo5XndJaz-Y?t=11s


עוד על התהליך של הפוטוסינתזה:

http://youtu.be/2xNwZCk2CHY


והתוצאה היא צמח בריא שמזמין אליו את מאבקיו:

https://youtu.be/tIoip2yFyVs
בוסקו ורטיקל
מהם מגדלי "היער האנכי"?



מגדלי ''בוסקו ורטיקלה'' (Bosco Verticale), בעברית "היער האנכי" הם דוגמה למגדלים המעוררים פליאה, לא בשל גובהם או הפאר שלהם, אלא בגלל שהם הראשונים בעולם שהחזירו את תפארת הגנים התלויים של בבל. מדובר ב"מגדלים חיים" שנבנו בעיר מילנו שבאיטליה ובהם מגדלים הדיירים עצים באוויר. עצים של ממש הגדלים על הבניין.

לא סתם נבחרו מגדלי "בוסקו ורטיקל" (Bosco Verticale) המיוערים שבמילנו לגורדי השחקים הבינלאומיים המצטיינים לשנת 2014. המגדלים שעוצבו על ידי האדריכל האיטלקי סטפאנו בוארי, צוינו כדוגמה מרהיבת לסימביוזה בין אדריכלות וטבע.

במגדלים שמתנשאים לגובה של מעל 100 מטרים, יש מעל אלף מיני צמחים, הותקנו בהם מערכות מים אפורים, שיאפשרו השקיה במי מקלחת וכדומה והם מצוידים במערכות פאנלים סולאריים, לייצור חשמל וחימום המים באמצעות אנרגיית השמש. כך יצרו בהם סביבת מיקרו-אקלים שחוסכת באנרגיה ותורמת לסביבה ולשיקומה האקולוגי ומאפשרת קיום של חיים הרמוניים של אדם וצמחיה זה לצד זה.

יתרון סביבתי נוסף הוא בחיפוי האקוסטי ובהפחתת זיהום הרעש שיובילו העצים והצמחייה שבמרפסות הדירות ביער האנכי הזה. הם גם יסייעו להקטנת זיהום האוויר והאבק בדירות. כמובן שעצים יקטינו גם את השמש הישירה הנכנסת אל הדירות בעונות החמות ויקטינו את הפרעת הרוחות לחיי הדיירים.


הנה העצים ש"ננטעו" על מגדלי "בוסקו ורטיקל":

https://youtu.be/ijdtJDsBNy4


העצים 5 שנים אחרי נטיעתם:

https://youtu.be/XXRu_qMhRbs


המבנים הללו הם חלק משינוי גישה סביבתית במילאנו:

https://youtu.be/yj1CSMEL1nM


מצגת וידאו על מגדלי היער הוורטיקלי:

https://youtu.be/T0xqRj8zGQE


והגנים התלויים של מילאנו מהאוויר:

https://youtu.be/lGefukU8MCc
רוסיה
נכון שברוסיה יש הכי הרבה יערות?



מכיוון שרוסיה היא המדינה בעלת השטח הגדול בתבל, כמעט טבעי שהיא גם המדינה המיוערת ביותר בעולם. יש בה כחמישית מהיערות בעולם, חלקם עצומים בגודלם.

סוגי עצים מגוונים ובעלי חיים מיוחדים חיים ביערות של רוסיה. ביערות הצפוניים, בין אשוחיות ואורנים חיים איילי צפון, דובים חומים וזאבים.

במרכז רוסיה נמצאים יערות העד של הרי האורל וביערות הדרום יש מגוון עצים ירוקי-עד ונשירים. ביניהם מסתובבים איילים, נמרי שלג וטיגריסים סיביריים.


הנה היערות העצומים של רוסיה והסכנות שאורבות להם:

https://youtu.be/YIZD_gDoMPw


עוד מהנופים והיערות של רוסיה:

https://youtu.be/dof-G2r2vF0


סרטון קפיצות זמן במוסקבה הבירה:

https://youtu.be/ZQhcJi3qiR0


יום בחיי הבירה מוסקבה:

https://youtu.be/SwOHi8E7R7U


ויער כזה מבפנים:

http://youtu.be/DTlzIGFrL_4?qr=yes
יערות הגשם
מהו מזג האוויר של יער הגשם?



ליער הגשם (Rain Forest) יש למעשה מזג אוויר משלו. ביער הגשם מתאדים כל הזמן אדים רבים ויוצרים עננות תמידית, שמורידה בהמשך גשמים רבים. זו הסיבה שהם נקראים יערות גשם.

ואכן, בזכות כמויות הענק של הגשם, שיערות הגשם הללו סופגים, עד ל-10 מטרים של גשם בשנה, מתאפיינים היערות ירוקי-העד הללו בצמחייה צפופה וירוקה כל השנה.


הנה סרטון הסבר על יער גשם:

http://youtu.be/OS2VrgRFCzc


הסבר נהדר של תלמיד (עברית):

https://youtu.be/jllT4LxdcGw


ומסע ליער האמזונס הגדול פי 30 משטח מדינת ישראל (עברית):

https://youtu.be/yg4As3nL4Vc

צמחיה

הגנים האבודים של הליגן
מה יש בגנים האבודים של הליגן?



הגנים האבודים של הליגן (The lost gardens of Heligan) נמצאים בקורנוול שבאנגליה, ליד העיירה מוואגיסי (Mevagissey). מלאים בצמחייה שופעת ובנויים בסגנון הגנים האנגליים של המאה ה-19, הם נחשבים מהגנים הבוטניים הידועים והמרשימים של הממלכה המאוחדת.

הגנים הללו הם בני מאות שנים. הם משתרעים על פני יותר מ-800 דונם וכוללים פסלי צמחים, עטופי צמחייה שופעת עלים ומעוררי דמיון, כמו מגיחים מקרקעית היער ומחכים למבקרים שיגלו אותם מחדש.

עם ג'ונגל ירוק, גינות ירק נעימות וצמחים בני יותר מ-100 שנה, בין וליד קבוצת מבני אבן עתיקים, הגנים האלה נתנו השראה ברבות השנים ללא מעט אגדות ילדות קסומות.

במהלך המאה ה-18 ועד לתחילת המאה ה-20 ול"מלחמה הגדולה", טיפחו את הגנים בני משפחת טרמיין. לאחר מאות שנים של פעילות, הוזנחו הגנים, עת רבים מעובדי המקום נהרגו במלחמה האיומה ולא שבו עוד הביתה.

לאחר מלחמת העולם הראשונה, הלכו הגנים המקסימים ונשכחו מן העולם. רק בשנת 1992, לפחות 200 שנים לאחר הקמתם, בנו, ושחזרו אותם פועלים חרוצים, תוך שהם משיבים את הגנים לימיהם הגדולים.

תוכלו לראות כאן פסלים צומחים וירוקים, מרשימים ומיוחדים, המעטרים את פינות הגן בדמויות אדם מרשימות, עם שמות מעוררי דמיון כמו בת הבוץ הקטנה (The Mud Maiden), ראש נערה חולמנית (Dreaming Girls' Head), הגברת האפורה, עלמת הבוץ (Mudmaid) וראשו הענק של הליגן.


הנה סיפורם של הגנים האבודים בהליגן:

https://youtu.be/c48IK05tOZg


הגנים האבודים של הליגן:

https://youtu.be/yMc9kd3iEHU


וגני הליגן האבודים:

https://youtu.be/7529ZIR3BS0
נימפית הסרפד
מהם הפרפרים הנודדים אלפי קילומטרים ולא חוזרים?



רבים יודעים על נדידת הציפורים, אבל מדהימה אף יותר היא נדידת הפרפרים הנודדים. הפרפרים בעלי הכנפיים השבריריות והדקיקות יכולים להגיע למהירות תעופה של עד 40 קילומטרים בשעה. הם נודדים בקיץ מצפון אפריקה לאירופה ולקראת החורף לכיוון ההפוך.

בשל חייהם קצרים, הפרפרים שעשו את הדרך לכיוון אחד לא חוזרים בחזרה לארץ שממנה יצאו ורק הצאצאים שלהם הם שעושים את המסע ההפוך, בנדידה שזכתה לשם "נדידה בין דורית". את הדרך הם מוצאים בעזרת צופן גנטי שירשו מהוריהם.

נימפית הסרפד למשל, היא פרפר יפה שידוע בשמו האנגלי "האדמירל האדום". נימפית הסרפד נקרא כך כיוון שהוא חי על פונדקאים, צמחי הסרפד והכותלית שעליהם הוא מתארח. הוא נודד בחורף הקר מאירופה לאפריקה החמה. בישראל רואים את נימפית הסרפד בעיקר בתקופת הנדידה בסתיו ובאביב.

שיאני הנדידה מעל ישראל הם פרפרי נמפית החורשף. הם נודדים בלהקות כדי למצוא אתרים חדשים עם צמחייה שבה יוכלו להמשיך ולהתקיים.


הנה השעון הביולוגי המדהים שמנהל את נדידת הפרפרים דרומה לקראת החורף:

https://youtu.be/_-nnc6dWUJg


גם נימפית הסרפד עושה זאת:

http://youtu.be/TWPjCZc1KoU


פרפרי דנאית מלכותית, המונרך של אמריקה, נודדים למרחקים של מעל 5,000 קילומטרים:

http://youtu.be/yIFB9reAkwU


ושיר על הנדידה דרומה, למקסיקו:

https://youtu.be/01epJR2Dzzs
עץ דקל
מהם עצי הדקל?



עולים מארצות ערב יספרו לכם תמיד על הדקלים בארצות שמהן באו. ילידי עיראק ייזכרו בגעגוע בתמרים הלחים והגדולים שאכלו כילדים מהדקלים שעל גדות נהר הפרת. העולים ממצרים יספרו בערגה על הדקלים בכפר שעל שפת הנילוס ולאחרים יזכיר "פרי התומר", הפרי של הדקל, כמו שכינה אותו אלתרמן בשירתו, את הפלמ"ח.

עצי הדקל (Palm tree), או בעצם בני משפחת הדקליים, הם צמחי יבשה קדמונים. ממצאים מראים שהמינים הראשונים של משפחת הדקליים הופיעו עוד לפני 85 מיליון שנה.

עץ התמר הוא עץ גבוה מאוד, מהגבוהים שבעצים. לאיסוף פירותיו של הדקל קוראים "גדיד תמרים".

בעת העתיקה סימל העץ הזה את ארץ ישראל ואת העם היהודי שבה. הוכחה סמלית לכך נתנו הרומאים כבר לפני כ-2,000 שנה, במטבע ושמו "יהודה שבויה", שהוציאו לרגל דיכוי המרד היהודי. על המטבע הופיעה יהודיה אבלה, כשהיא ישובה תחת עץ תמר ולידה חייל רומי עם רומח בידו.

כמה סוגי דקלים משמשים אצלנו וחלקם גם במדינות המערב. בישראל גדלים חלקם בר, כמו התמר המצוי ודקל דום מצרי, אך מרביתם מתורבתים ומשמשים לצורכי נוי וגינון - ביניהם וושינגטוניה חוטית שמקורה בקליפורניה ואריזונה שבארה"ב, וושינגטוניה חסונה, שמגיעה לגובה של 20 מטרים ויותר, הוֹוִיאָת בֶּלְמוֹר, צמח ביתי גבוה שמקורו באוסטרליה ותמר קנרי, שפירותיו אכילים אבל די תפלים.


#שימושים עתיקים
במוצרי הדקל עשו שימוש גם לייצור תרופות וגם בפולחן הדתי של דתות שונות.

ביהדות משמשים כפות תמרים לא פעם כסכך לסוכה. פרי העץ, התמר, הוא היחיד שנזכר גם בארבעת המינים וגם בשבעת המינים.

הנוצרים מקשטים את הכנסיות, ביום ראשון של שבוע לפני הפסחא, בכפות תמרים. אצלם הוא גם נקרא "יום ראשון של הדקלים", מתוך האמונה שישו התקבל כך על ידי תושבי ירושלים בימים שלפני צליבתו.


מגוון של עצי הדקל מהיפים בעולם:

https://youtu.be/QgUrsT7fUXI


משתלה עם דקלי זנב שועל:

https://youtu.be/XtBhI4Cbuz8


כך מפרים דקל נקבי עם אבקנים מעץ דקל זכר (עברית):

https://youtu.be/TitTfnRtaNg


גדיד בקיץ:

https://youtu.be/vjDWaOOtVLY


והשיר הנפלא "צל עץ תמר" (עברית):

https://youtu.be/vdzysWujnhI
כלנית
מהן הכלניות ולמה נעלבו החיילים הבריטים?
מה בין החיילים הבריטים לפרח הכלנית?


הכלנית (Anemone), אותו פרח אדום ומרהיב שהוא הראשון לפרוח בחורף, בין דצמבר למרץ. שמו המלא כלנית מצוייה. מדובר ללא ספק בכוכב של החורף הישראלי.

הפרח הזה הוא גם פרח שחי ונע, ממש מול עיני המתבונן. מדובר בפרח שאפשר לראות בשדה, כשהוא נוטה, ממש מתנועע, לכיוןן השמש. הוא גם נפתח ונסגר בשינויי מזג האוויר.

מי שרוצה להבדיל בינה לבין הנורית והפרג הדומים לה, יוכל לזהותה בעזרת הטבעת הלבנה שלה, המתרחבת לאחר ההאבקה.


#אבל מה הסיפור עם החיילים הבריטיים שנעלבו ממנה?
השיר "כלניות" הפך ללהיט המזוהה ביותר עם הזמרת שושנה דמארי ורבים מכירים אותו רק בביצועה. הוא נולד בשנת 1945, בתכנית השנייה של תיאטרון ה"לי-לה-לו", תיאטרון צעיר ובידורי שהוקם בידי האמרגן ואיש התאטרון משה ואלין, מי שרצה לשלב בידור ושירים קלילים ברוח שטות, מוסיקה ואווירה טובה.

ככל שהתקרב מועד הבכורה של המופע הרגיש ואלין שחסר בו שיר המרכזי, להיט שעליו יקום המופע ויביא את הקהל. הוא פנה אל נתן אלתרמן, משורר שכתב גם פזמונים מצוינים. אלתרמן נזכר שכתב פעם פזמון על הכלניות היפות והאדומות.

ואלין קיבל את הטקסט בשמחה. הוא כבר הבין משהו שיכול לצמוח מעניין כלשהו אבל לא גילה לאלתרמן. את ההלחנה הוא הטיל על פסנתרן צעיר וביישן, שהתפרנס בעיקר בתור פסנתרן ומנצח של תזמורת ריקודים ב"קפה נוגה" בתל אביב. קראו לו משה וילנסקי ומדי פעם הוא השלים הכנסה בהלחנת פזמונים.

שושנה דמארי משתתפת בתפקיד משני בהצגה. היא זמרת מתחילה, בת 20 וללא הצלחות מרשימות בעבר. היא לא ממש מתלהבת מהשיר ומוכנה לשיר אותו רק אחרי שוואלין פוקד עליה לעשות זאת.

מה שוואלין כבר ידע, אבל מסביבו אף אחד לא הבין, זה שהשיר מזמין שערוריה ופרסום חינמי...

באותה תקופה הגיעו להיות מוצבים בארץ-ישראל חיילי הדיוויזיה המוטסת השישית של הצבא הבריטי. מדובר על חיילי חטיבת הצנחנים הבריטיים, שנלחמו באומץ ובהצלחה בחיילי הצבא הנאצי ועכשיו הגיעו להילחם, או לפחות לשמור, מפני לוחמי המחתרות היהודיות.

כמו כל הצנחנים הבריטים, גם הם חבשו כומתות צנחנים אדומות. בשל צבע הכומתות שלהם, נהגו ילדי היישוב לכנות אותם בכינוי הלעגני "כלניות".

המילים הקלילות של אלתרמן והלחן הנהדר שהלחין משה וילנסקי, בהשראת שיר פולני מוכר, היו חלק מהצלחת ההצגה המסחררת. אבל השיר "כלניות" היה משהו אחר.

בחזרה הגנרלית נותר הקהל אדיש לשיר הזה. התחושה הייתה שהוא "לא מספק את הסחורה". הוא לא הלהיט שיביא קהל. אבל ברירה לא הייתה וכאמור, בהצגת הבכורה למחרת, דמארי הוכרחה לבצע אותו.

וכאן באה תפנית בעלילה. כשהביצוע בבכורה של "כלניות" הסתיים, התלהב הקהל באולם בצורה שאפילו ואלין, שועל הצגות ופופולריות מנוסה, לא צפה. קירות האולם רעדו מתרועות ומחיאות הכפיים הסוערות של הקהל. ארבע פעמים החזיר הקהל את שושנה דמארי ל"השתחווייה" ולא ויתר לה - עד שביצעה שוב את "כלניות".

בימים שאחרי, הפכה ההצגה ללהיט ענק, או "שלאגר" כמו שנהגו לומר אז. אבל במקביל קרה עוד משהו.

השיר החל להתנגן ברדיו. די מהר כולם שרו אותו והוא נישא בפי כל. אבל הוא החל לצאת משליטה וקיבל גם תפקיד של שיר מחאה נגד חיילי הצבא הבריטי. ילדי היישוב, בכל פעם שראו חייל בריטי עם כומתה אדומה, נהגו לשיר לו בלעג "כלניות אדמדמות אדמוניות ".

אחרי שקיבלו הסבר על פשר השירה של הילדים, נעלבו חיילי הדיוויזיה המוטסת השישית כל כך, עד שבאחת מהצגות המופע הם כיתרו את התיאטרון ונכנסו לאולם, כשהם חובשים כומתות אדומות כמובן, רק כדי להפסיקה בכוח.

ואלין נעצר והובל בתוך משוריין בריטי, כשהוא אזוק, היישר למעצר ברמלה. רק לאחר שחבר משפטן התערב ושחרר אותו, בוטל גם האיסור על השמעת "כלניות" והתיאטרון חזר להעלות את השלאגר שלו.

מאז, הפך "כלניות" לנכס צאן ברזל. הוא אחד השירים הלאומיים והמושמעים בימי העצמאות והזיכרון. הרומנטיקה השתלבה עם הקול האלמותי של דמארי ועם הסיפור של ימי המנדט הבריטי, שלפני קום המדינה.

כך שירים עושים היסטוריה. בקריצה ובאהבה ליופי ולמנגינה.


הנה הכלנית (עברית):

https://youtu.be/OVJcSZL-Vgs


היא ואחיותיה (עברית):

https://youtu.be/sI5Ffy6G-3g


"כלניות" של שושנה דמארי והחיילים הבריטיים הנעלבים (עברית):

https://youtu.be/3-ttXz_IbRo


וסיפורו של השלטון הבריטי בארץ ישראל (עברית):

https://youtu.be/JEtd0TJvPZc?long=yes


יער גשם
מהם יערות הגשם ולמה הם נקראים כך?



יערות הגשם (Rainforests) הם יערות בהם יורד גשם רב. הם מתאפיינים בצמחייה צפופה והם ירוקי עד, כלומר הצמחייה בהם ירוקה כל השנה. היערות הללו סופגים כמויות ענק של גשם, עד ל-10 מטרים של גשם בשנה!

למעלה ממחצית מכל מיני בעלי החיים והצמחים בכדור הארץ חיים ביערות גשם.

בני האדם עושים שימוש נרחב ביערות גשם ומפיקים מהצמחייה שלהם רהיטים, מזונות, מוצרים שונים ותרופות. התרומה של יערות הגשם לרפואה היא עצומה וישנם יותר מ-120 תרופות מרשם המתבססות על צמחים הגדלים ביערות גשם.

#גודלם העצום
יער האמזונס לבדו הוא גדול פי 30 משטח מדינת ישראל כולה. אך אם בעבר יערות הגשם כיסו כ-14 אחוז משטח היבשה בכדור הארץ, כיום הביאו כריתת יערות ושריפות יזומות את השטח זה לכ-6 אחוז בלבד. את התוצאות אנו מרגישים בין השאר בהתחממות הגלובלית, שהאפקט המקרר של יערות הגשם הולך וקטן, ככל שהם מצטמצמים.


#הם מייצרים חמצן הכרחי לנשימה
יערות הגשם מכונים "הריאות הנושמות של כדור הארץ". הסיבה היא תרומתם ליצירת החמצן, שטוב לנשימה שלנו ושל בעלי החיים שמסביבנו. את החמצן הם משחררים לאוויר בחזרה, לאחר תהליך הפוטוסינתזה, בו הם גם סופגים וטומנים באדמה את הפחמן הדו-חמצני CO2, שנמצא באוויר ומגביר את משבר האקלים (קראו על כך בתגית "עצים, נשימה").


#בעולם
נותרו לנו בעולם 3 יערות גשם גדולים: באמזונס, בקונגו ובאינדונזיה.


#בעולם שני סוגים עיקריים של יערות גשם
יערות גשם טרופיים - יערות גשם הנמצאים באזור קו המשווה, הם מתאפיינים בטמפרטורה חמה ויציבה. יערות הגשם הטרופיים הגדולים נמצאים בדרום אמריקה, באזור נהר האמזונס ונהר האורינוקו, באזור נהר הקונגו שבמערב אפריקה ובדרום מזרח אסיה.

יערות גשם ממוזגים - יערות גשם הנמצאים הרחק קו המשווה. היערות הללו מתאפיינים בטמפרטורה קרירה. יערות הגשם הממוזגים הגדולים נמצאים בצפון אמריקה, על חוף האוקיינוס ​​השקט.


הנה סקירה על יערות הגשם (עברית):

https://youtu.be/jllT4LxdcGw


מסע ביערות הגשם של האמאזונס (ללא מילים):

https://youtu.be/yg4As3nL4Vc


הנזק העצום שנגרם להם ולנו מעקירתם (עברית):

https://youtu.be/svgvVj_Xwo4


כריתת יערות הגשם היא אסון אקלימי (עברית):

https://youtu.be/npvKBxG1WlQ


הסיבות מגוונות, ביניהן תעשיית הבשר (עברית):

https://youtu.be/0T3AUVETjjY


טיול ביער גשם, חלקו כנראה בסיוע אנושי, במאווי:

http://youtu.be/_eZVT56O9jU


על החשיבות של שמירת יערות הגשם למען העולם ובריאותנו:

http://youtu.be/vJmCphX9_o8


האווירה והקולות של יערות הגשם:

http://youtu.be/OEuF2om_THg


רוצים להיות רגע ביער גשם?

http://youtu.be/m_JO7oqBLFE?qr=yes


וסרט תיעודי על יערות הגשם:

https://youtu.be/InT2qpJRpfs?long=yes
מהי שרשרת המזון?



"שרשרת מזון" (Food chain) היא רצף פשוט של יחסי הזנה, או במילים פשוטות - מי אוכל את מי.

כלומר, זהו דימוי של רצף יצורים חיים, אורגניזמים, המחוברים זה לזה דרך יחסי התזונה שלהם, אלו מאלו.

נסביר.

בשרשרת מזון, כל יצור חי ניזון מיצור אחר, והאנרגיה, כלומר היכולת לחיות ולהתקיים, עוברת מהיצורים הללו זה לזה.

את המושג "שרשראות מזון", אגב, המציא לראשונה אל-ג'היז, מי שהיה פילוסוף ערבי במאה ה-10.

#"היצרנים"
הם היצורים החיים הראשונים בשרשרת המזון. בדרך כלל מדובר בצמחים, ביניהם עצים, עשב או אצות - כולם מהווים את מקור המזון והאנרגיה של בעלי חיים רבים. הם נקראים יצרנים כי מסוגלים לייצר את מזונם בעצמם ובמרבית המקרים לא צריכים לאכול יצורים חיים אחרים.

מה שמאפשר את הקיום העצמי שלהם הוא תהליך הפוטוסינתזה, שהפך את הצמחים לבסיס של כל שרשרת המזון - ראו בתגית "פוטוסינתזה". לכן, אגב, פגיעה בצמחים ובעצים תהרוס ותפגע בכל שרשרת המזון, כי היא הורסת את הבסיס הרחב של כל פירמידת המזון.

#"הצרכנים"
הם היצורים החיים הניזונים מהיצרנים. הם יכולים להיות צמחוניים, כלומר ניזונים מצמחים בלבד, או טורפים, כלומר ניזונים מבעלי חיים אחרים. אלה אותם בעלי חיים המשמשים בתורם כמזון לבעלי חיים אחרים, המוגדרים בתגית "טורפים".

#"הטורפים"
הם יצורים חיים הניזונים מ"הצרכנים". הם יכולים להיות טורפים ראשוניים, כלומר ניזונים מבעלי חיים צמחוניים, או טורפים משניים, כלומר ניזונים מבעלי חיים טורפים כמוהם, המשמשים להם כמזון. הכירו אותם בתגית "צמחוניים" או בתגית "טורפים".

#"טורפי העל"
בראש שרשרת המזון נמצאים טורפי-על, כמו אריות, דובי גריזלי ולווייתנים קטלנים. הם אינם נטרפים על ידי אף יצור חי אחר. הכירו אותם בתגית "טורפי על".


#דוגמה פשוטה לכזו שרשרת
קבלו דוגמה לשרשרת מזון פשוטה שתיראה כך:
יצרן: צמח
צרכן ראשוני: פרפר
טורף ראשוני: ציפור
טורף משני: שועל
טורף-על: נמר


#מארג המזון
מארג מזון (Food web) הוא ייצוג מעט יותר מורכב של יחסי ההזנה במערכת אקולוגית. מארג מזון כולל מספר שרשרות מזון משתלבות זו בזו.

במארג מזון, יכול כל יצור חי להיות חלק משרשרות מזון רבות. כך לדוגמה, ציפור יכולה להיות טורף ראשוני בשרשרת מזון אחת, וטורף משני בשרשרת מזון אחרת.


#חשיבות שרשרת מזון ומארג מזון
שרשרת מזון ומארג מזון חשובים לתפקוד תקין של מערכות אקולוגיות. הם מאפשרים ליצורים חיים לקבל את האנרגיה והחומרים האורגניים הדרושים להם כדי לשרוד ולצמוח.

שרשרת מזון ומארג מזון גם משחקים תפקיד חשוב במחזור החומרים במערכת האקולוגית. הם מאפשרים לחומרים אורגניים לעבור מיצורים חיים אחדים לאחרים, ובכך לשמור על איזון במערכת האקולוגית.


הנה שרשרת המזון (עברית):

https://youtu.be/dUtebDQOsEQ?t=48s


הסבר באנגלית:

https://youtu.be/YuO4WB4SwCg


לילדים - כך פועלת שרשרת המזון:

https://youtu.be/aesKZR7J2nI


הטבעונים רואים בתעשיית הבשר פגיעה מלאכותית בה (עברית):

https://youtu.be/Eym7Cf672mw


ובחיוך - הדגמה של שרשרת המזון בבריונות מדוברת (עברית):

https://youtu.be/wuTi_LFrhwQ?t=36s
איך צמחים צומחים ומה מאפשר את הצמיחה?



הצמיחה של הצמח היא תופעה מופלאה, לא פחות מזו של בעלי חיים. הוא מתחיל מזרע קטן, חלקיק זעיר שיהפוך במהלך הצמיחה לצמח ואפילו לעץ שיכול להגיע לממדים עצומים.

אבל איך זה קורה?

כדי לגדול הצמח זקוק לכמה דברים במיוחד: אור (רצוי אור שמש) שהכרחי לתהליך הפוטוסינתזה, מים (אבל לא יותר מדי) ויציבות, כלומר לא להזיזו ממקום למקום, מה שמבלבל ופוגע בצמח שיצר לעצמו סוג של ”למידה” על התנאים והזמנים במיקומו הקודם.

אז נתחיל כמו תמיד מהתחלה...

הזרע - הוא צורת הרבייה המוכרת ביותר של צמחים. יש גם צורות אחרות - נבגים, שלוחות, נצרים, ברוט ועוד. אך מבחינה אבולוציונית הזרע נחשב לצורת הריבוי המפותחת מביניהן.

מכל מקום, הזרע נוצר בתוך הפרי של הצמח, לאחר שהביצית שלו מופרית בשחלה על ידי האבקנים. כשהוא נשתל באדמה, הזרע צריך מים ויכול לנבוט. במהלך הנביטה יגיח ממנו בשלב מסוים שורשון זעיר.

שורשון - כשהשורשון ייצא החוצה הוא יקבל מים וכימיקלים מהקרקע, לעתים הוא ייהנה גם מחומרי דשן שמסייעים לגדילה שלו. כך הוא ימשיך לגדול ולהתפתח, כשהוא ניזון מהקרקע.

ניצרון - בשלב מסוים, עם הגדילה, יופיע מהשורשון ניצרון קטן.

שורשים - בהמשך, תוך גדילתו, יתחילו לצאת ממנו השורשים של הצמח שעתיד לגדול.

פוטוסינתזה - כשהצמח יגדל, הוא יבצבץ מהאדמה ויתחיל לצמוח לגובה. העלים שלו ייהנו מאור השמש והצמח יתחיל בתהליך מופלא שילווה אותו לתמיד - הפוטוסינתזה.

הפוטוסינתזה (Photosynthesis) הוא אחד התהליכים החשובים בצמיחה של צמחים ועצים. באמצעותו מאפשרת אנרגיית האור לצמחים לגדול. אגב, כך זה גם אצל אצות ואפילו בחיידקים. זה קורה תודות למזון שאור השמש מאפשר להם לייצר. הכירו את התהליך הזה בתגית "פוטוסינתזה".

תהליך הפוטוסינתזה הפך את הצמחים לבסיס של כל שרשרת המזון. כלומר, הם מהווים את מקור המזון והאנרגיה של בעלי חיים רבים. אותם בעלי חיים משמשים בתורם מזון לחיות אחרות, בעלי חיים שמוגדרים בתגית "טורפים".

חשוב לציין שלכל צמח דרושים כמות אור וזמן אור שונים. ישנם צמחים שזקוקים ומתפתחים היטב בשמש ישירה וחזקה, בעוד אחרים "מעדיפים" אור עקיף ולא שמש קופחת.

כך גם בקשר למים להם הצמח זקוק. אם העלים מתחילים להתייבש הרי שהוא זקוק ליותר מים, אבל גם יותר מדי מים זה לא טוב, כי אם הצמח רווי מדי במים הוא יסבול מריקבון באזור השורשים וימות.




כך מנביטים זרע ועוזרים לו במשתלה להפוך לעץ (עברית):

https://youtu.be/mDJnaiBV-uI


הנה הצמיחה של צמח, לאורך 25 ימים:

https://youtu.be/w77zPAtVTuI


תופעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

http://youtu.be/eo5XndJaz-Y?t=11s


צמיחה בהילוך מהיר של זרעים שונים:

https://youtu.be/ECibetK2EYI


וכך גדלים הצמחים מתחת לפני הים?

https://youtu.be/2rZ3e9_baJg
מהי פוטוסינתזה ולמה חשוב אור השמש לצמחים?



הפוטוסינתזה (Photosynthesis) היא תהליך שבו יצורים חיים, כמו צמחים, אצות, ואפילו חיידקים, מתפתחים תודות לאנרגיית האור. באופן הפשוט ביותר - אור השמש מאפשר להם לייצר מזון.

בתהליך הפוטוסינתזה מאפשרת אנרגיית האור לצמח לצבור אנרגיה שחשובה להתפתחותו. בתהליך זה הוא מייצר מתרכובות שיש בהן מעט אנרגיה, כמו פחמן דו-חמצני ומים, תרכובות שיש בהן הרבה אנרגיה, כמו פחמימות.

הפוטוסינתזה, שנקראת בעברית "הטמעה", היא האחראית לגדילתו, להתפתחותו וכמובן לבריאותו של הצמח.

בשל הכמות הדלה של ימי שמש, יורדת הפוטוסינתזה בסתיו ובחורף, באופן משמעותי. בעונות המעוננות הללו שורד הצמח, תודות לאנרגיה שצבר באביב ובקיץ, כשהשמש זורחת - כמעט בכל בוקר.


הנה תופעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

http://youtu.be/eo5XndJaz-Y?t=11s


על המדען שפספס את הפוטוסינתזה אבל גילה את הגז שאחראי לה (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


עוד על הפוטוסינתזה:

http://youtu.be/1gLa5EWn9OI?t=1m13s


הצד המדעי של הפוטוסינתזה (מתורגם):

http://youtu.be/877kdO3dcHI?t=18s


מחקר על חשש לפגיעה בו ואיך ניתן לעצור אותה (עברית):

https://youtu.be/pDy7bpafHDg


ואיך לדעתכם מגדלים צמחים מתחת לפני הים, בחקלאות תת-ימית?

https://youtu.be/2rZ3e9_baJg
מה זה פרויקט עדן?



האם בעתיד נצטרך לחיות בערי-חממה ענקיות כדי לנשום אוויר צח ולגדל עצים וצמחים מסביבנו?

קחו מחצבה ישנה ומוזנחת והפעילו את הדמיון.

פרויקט עדן (Eden Project), היער הסגור הגדול בעולם, תוכנן על ידי האדריכל ניקולאס גרימשו ונבנה במכתש מלאכותי קטן בקורנוול שבאנגליה, בדיוק במקום שבו הייתה בעבר מחצבת מינרלים נטושה.

גרימשו, אדריכל מוביל בתחום הבנייה הירוקה, בחר את הכיפות הגאודזיות הללו ל"פרויקט עדן", אבל הוא תמיד הדגיש שהן תוכננו בעצם על ידי הטבע. הסיבה: הן מחקות את המבנה של חלות הדבש של הדבורים, כולל המשושים האופייניים כל כך.

מעבר למראה העתידני והמרהיב של הכיפות החצי שקופות הללו, הפרויקט הזה הוא גם חלק מתהליך תכנוני ומחקרי, הלומד מהיופי והיעילות שבטבע ומנסה לייעל תהליכים שונים שהמין האנושי יכול לשפר.

פרויקט עדן הוא פרויקט חינוכי ותיירותי, שנועד להיות מקום גידול לצמחים מכל העולם. במיוחד שוקדים בו על הצגת צמחיה של אקלים טרופי ואקלים ים-תיכוני.

הפרויקט מצוי בתוך מתחם סגור שכולל גנים בוטניים ומבנים. הגנים נראים כמו יערות גשם שנוח לשוטט בהם וללמוד על פלאי הצמחייה של העולם ולהבין את החשיבות של שימור הצמחייה הזו.

כך הפך פצע מכוער באדמה לפרויקט חינוכי ומהנה, שמעניק שעות של הנאה למבקרים ומנסה ללמוד כיצד ניתן לשמור על כדור הארץ ובו בזמן לייעל ולקדם את האדם.


הנה פרויקט עדן המרשים:

https://youtu.be/f8unx8-pZxg


הצגה של יערות הגשם בפרויקט עדן:

http://youtu.be/JkTGpETay10?t=8s


תצוגה מפורטת של הצמחים המיוחדים שרואים בתוך הפרויקט עדן:

http://youtu.be/g9ZYIt6f19w


מצגת וידאו של היער הסגור הגדול בעולם:

https://youtu.be/1LocBVbnw2Q


והרצאת טד על הלמידה מהטבע וקידום האדם, בבניית הפרויקט המרתק (מתורגם)

https://youtu.be/3QZp6smeSQA?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.