» «
סטרומבוס
מיהו החילזון הפורש כנף?



הסטרומבוסים (Strombus) הם חלזונות טרופיים צמחוניים, המצטיינים בכנף הפרושה שלהם. בצעירותם הם גדלים, עד לשלב בגרות, שאז מסתיים גידולם הרגיל ונפרשת "כנף" רחבה. בשלב הזה הם מתחילים להתעבות ולעתים הם כבדים למדי.

הכנף לרוב היא פשוטה, אך במקרה של השיבען הים-סופי היא נושאת שבעה זיזים חדים. הבדואים בסיני נהגו לשלות אותם ולאכול את בשרם. חלק מהקונכיות שובצו בקירות החושות שלהם - סוג של ארכיטקטורה בדואית.


כך החלזון נע על הקרקע החולית ומתחת לכנף הפרושה מציצים עיניים משוכללות ויפהפיות, על קנה ארוך:

http://youtu.be/hRTbACS-OGk


וכך הסטרומבוס מנצל את הרגל השרירית שלו כדי להדוף טורף ולהתהפך ואף לקפץ במים:

http://youtu.be/z50h_q1rpMs
חלזונות
איך החילזון נע ואיך השתמשו בו בימי קדם?



החילזון (Snail) מתגורר בתוך קונכייה, שנוצרת וגדלה מחומרים שגופו מפריש. כשהוא חש סכנה, או כשחם לו, החילזון נכנס לתוך הקונכייה שלו. בתוכה הוא גם ישן כשהוא עייף.

החילזון ידוע כמחסל גינות וצמחים. ואכן, הוא יכול לאכול כמויות ענקיות של עלים וירקות. הסוד הוא בפיו, שיכול להתרחב לגודל ענקי ביחס לגופו. על לשונו יש לו אלפי שיניים חדות וזעירות, שבעזרתן הוא לועס ומרסק את המזון.

מצד שני, עוד משחר האנושות, אכלו בני האדם חלזונות והכינו מהם תרופות לטיפול בכאבים ומחלות.

החילזון הוא בעל חיים חירש והוא אינו שומע דבר. בראשו יש לו 4 מחושים, ובעזרתם הוא מבחין בין אור לצל. את מזונו ואת דרכו בעולם הוא מוצא בזכות חוש הריח המפותח שלו. את רוב הפעילות שלו עושה החילזון בלילה, או בשעות נעימות, כשהטמפרטורות בהן לא חמות.

אבל איך החילזון נע עם הקונכייה שמעליו, ממקום למקום?

ובכן, גוף החילזון בנוי בצורה של מעין רגל עם שרירים, שהוא מכווץ ומשחרר. בזכות תנועת הגוף-רגל הזה הוא נע לאיטו, ממקום למקום. הוא גם מפריש ריר בזמן התנועה. הריר הזה מקל עליו את התנועה ומונע מגופו הרך פגיעות ונזקים בזמן שהוא נע ממקום למקום.

הריר שהוא מפריש כל כך טוב ומונע כל כך הרבה נזקים, עד כדי כך שהוא מונע ממנו פגיעה, אפילו כשהוא נע מעל זכוכיות חדות או נוגע בסכין גילוח. בריר הזה, אגב, משתמשים בתעשיית הקוסמטיקה לייצור של קרמים שמונעים קמטים.

מה שמזכיר שלחלזונות היה בכל מקרה שימוש רב במהלך ההיסטוריה של הרפואה העממית. בעולם העתיק הם היוו מרכיב של ממש ביצירת תרופות ומשחות לטיפול במחלות וכאבים מגוונים.

גם ליופי השתמשו בחלזונות בימי קדם. משחו אז את הפרשותיהם, מה שנקרא ה"סליים" שיוצא מהם, על עור הפנים.

מכל מקום, יש בעולם מעל 60,000 מינים של חלזונות. בעבר עוד היו ונכחדו מינים רבים נוספים.

אגב, אנו מתייחסים אל החילזון בתור זכר, אבל החלזונות הם בעצם גם זכר וגם נקבה. לכן ניתן להתייחס אליהם גם כזכר וגם כנקבה. נסו לומר "החילזון נעה ממקום למקום..."


הנה סוד התנועה של החלזונות (עברית):

https://youtu.be/MTG4C43ODpE


שימושי היופי ב"סליים" של החלזונות:

https://youtu.be/ac_iW3iA01E


המסע המופלא שלו הוא די דביק:

https://youtu.be/5qmAoTSw63w


ואפשר גם לעשות מרוצים עם חלזונות:

https://youtu.be/FGZv3VDOnDA
דיונון
מיהו אמן ההסוואה של הטבע?



אתם בטח חושבים שהזיקית, על צבעי גופה המשתנים במהירות, היא מלכת ההסוואה. אבל מלך ההסוואה בטבע הוא דווקא דג הדיונון (Cuttlefish או Squid). יכולתו של הדיונון לשנות צבעים, מרקמים וצורות על פני גופו היא בלתי נתפסת.

הדיונון, כמו קרובו התמנון, משתמשים ביכולת הסוואה זו גם כדי ללכוד טרף וגם לחמוק מטורפים המחפשים אחריו.


הנה סרטון על הדיונון, אמן האשליה וההסוואה של הטבע:

https://youtu.be/0wtLrlIKvJE


ניסוי של יכולת ההסוואה המדהימה שלו:

http://youtu.be/pgDE2DOICuc


השינוי המהיר של הדיונון:

https://youtu.be/WPFCFGB5IHA


כך הוא מתעניין בצוללנים שמתקרבים אליו:

https://youtu.be/6ZZIv1BYmw8


והדיונון הענקי בציד:

http://youtu.be/E-zodF-XrSE
מינג (צדפה)
איזה בעל חיים חי הכי הרבה שנים?



כנראה ששיאנית אורך החיים בעולם היא צדפה איסלנדית מסוג "ארקטיקה איסנלדיקה". הצדפה הנחבאת הזו חיה בים הצפוני ובים הבלטי. לרוב היא מסוגלת לחיות עד גיל של 220 שנה.

לפני כמה שנים נמצאה צדפה כזו שהייתה בת 507 שנים! - כיוון שהחלה את חייה בתקופת הזמן של שלטון שושלת מינג הסינית, היא זכתה לשם "צדפת מינג". לצער החוקרים, במהלך המחקר היא הומתה בטעות על ידם.

אורך חייה של הצדפה עולה אפילו על אורך חייהם של צבי הגלפגוס המפורסמים, שחיים עד 150 שנה.


הנה צדפת "מינג" הזקנה מאיסלנד:

http://youtu.be/3v8l-y332pw


והצדפה המבוגרת הזו, כשעוד חשבו שהיא רק בת 405 שנים:

http://youtu.be/uITbrVFtNmo

רכיכות

חילזון אפריקאי ענק
מהו החילזון הגדול ביותר בעולם?



מבין כל החלזונות שבעולם יש אחד שהוא גוליית אמיתי. מדובר בחילזון הגדול ביותר בעולם - החילזון האפריקני הענק (Giant African Snail). החלזונות הענקיים ממין זה הם לרוב בגודל של כ- 15 סנטימטרים, יכולים להגיע ל-20 סנטימרים והם החלזונות היבשתיים הגדולים ביותר.

כשמו כן הוא, החילזון האפריקאי הענק חי בעיקר באפריקה. הוא מצוי בסביבה עתירת עלים וחרקים, מהם הוא ניזון. מרבית החלזונות הללו מטילים ביצים ועם כמות שיכולה להגיע ל-1000 ביצים בשנה וקצב הריבוי שלו נחשב גבוה מאד.

במהלך השנים, התגלו חלזונות ענק כאלו בארצות שונות בעולם. הם נחשבים למין פולש במיוחד והגיעו למקומות שונים בעולם, בעיקר בעקבות בריחה של חלזונות, שהוברחו ביבוא לא חוקי. את מרבית החלזונות ייבאו אנשים שרצו לגדלם בביתם כחיות מחמד או לצרכי מאכל.

ממקומו הטבעי, שבאזור הטרופי שבמזרח אפריקה הטרופית, הוא הובא והתרבה באזורים טרופיים באמריקה, כמו קליפורניה, פלורידה וברזיל ודרום-אסיה ועוד.


הנה החילזון הכי גדול בעולם:

https://youtu.be/ehhwqSB82Uc?t=11s&end=1m07s


חילזון אפריקאי ענק, החילזון הגדול ביותר בתבל, בסביבתו הטבעית:

https://youtu.be/uQA0ItkgaqU


הסכנות שבו:

https://youtu.be/zIEGQo80WTU


הנה האנשים שמגדלים אותם כחיות מחמד:

https://youtu.be/w01gsWMu-Vk


ויש מדינות שבהן מחסלים אותם, כדי שלא יתרבו ויזיקו בהן לחקלאות:

https://youtu.be/n3tXAPkqbFg


וסרטון של מוצא מאושר שלו:

https://youtu.be/-NIP2zgVsRY?long=yes
פי כושים
מיהם חלזונות הפי כושים?



פי-כושים הם חלזונות מפוארי-קונכייה. אלו חלזונות מיוחדים שתמצאו 2 מינים שלהם בים התיכון ולפחות 15 מינים במפרץ אילת. ייחודם הוא צורת הקונכייה המיוחדת שבתחילה היא גלולה וכל "סיבוב" מכסה את קודמו ולה פתח רחב. בהתבגרה הפתח הופך לצר ועטור בליטות - "שיניים", כפי הכושי – וזה מקור שמו העברי. כיום השם הזה לא היה מתקבל ואנו מציינים אותו רק מכיוון שהוא עדיין השם המקובל.

בהיותם בחיים עוטפת רקמה דקה צבעונית (גלימה) את הקונכייה ומקנה לה ברק. לקונכיית כל אחד מהמינים דגם צבעים ייחודי. קונכיות אלה שרובן טרופיות מבוקשות מאד בין החובבים בעולם ובתקופות היסטוריות שימשו גם כחפצי פולחן ומטבעות לסחר בארצות אפריקה והמזרח.


הנה כמה מיני פי-כושי שצולמו בתאילנד ונמצאים גם במפרץ אילת:

http://youtu.be/5WkkJUDD4ao


וסרטון נוסף על פי-כושים:

http://youtu.be/Mc-KOSsigJU
חילזון הכפתורים
מאיזה חילזון עשו כפתורים?
מהו חלזון הגלגל ומה הקשר בינו לבין כפתורים?
מיהו חילזון הכפתורים?


משפחת הגלגליים כוללת חלזונות אוכלי אצות, שמיוצגים כמעט בכל חופי הסלעים בעולם. כמה מהם, כמו המין הקרוי גלגל-שיניים מגיעים לגודל מרשים. שני מינים נוספים, גלגל רכסים וגלגל סתום הם כמעט זהים אך לאחד שקע טבורי עמוק ולשני טבור סתום.

בימי קום המדינה, בטרם פותח הפלסטיק, נהגו לייבא קונכיות גלגל-שיניים מדרום ים- סוף. בבית החרושת "דר" שבבני ברק היו חותכים מהם כפתורי צדף למכירה. נהגו אז לשבץ שברים קטנים של צדפות או חלזונות המצופים דר ברהיטים שונים, שנודעו כרהיטים דמשקאים, שכן דמשק הייתה מרכז הייצור הזה.


הנה חילזון גלגל גדול כשהוא נע באיטיות על השונית והסלעים שבקרבתה:

http://youtu.be/7q6Ou3eJRss


ביצים מופרות של הגלגל או אחד מקרוביו, המתפתחות לאיטן לדרגה הקרויה מפרשן VELIGER, בראשית התפתחות הקונכייה:

http://youtu.be/RWyuHWYq-lo


ריהוט "דמשקאי" עשוי דר מוטבע מיוצר כיום במצריים, באינדונזיה ובסין:

http://youtu.be/iOF8D78qDiM


ועוד חפצים משובצי חלזונות כאלה:

http://youtu.be/Kq-kaxyir8I
חשופיות
מהן החשופיות ומה ההבדל בינן לבין החלזונות?



חשופית (Slug) היא סוג של חילזון שאין לו קונכיה על הגב. מפני שהן חסרות קונכייה וחשופות לחלוטין, מכונות החשופיות לא פעם בחיבה "שבלולים עירומים".

מוכרים לכולנו מינים של חשופיות החיים ביבשה, תמיד במקום לח. מבין אותם חלזונות חסרי קונכייה אנו מכירים בעיקר את החשופית הצהובה. זוהי החשופית היבשתית שרואים לרוב בגינות ובחצרות הבתים, אם כי הן יוצאות פעמים רבות ממרתפי בתים ומהביוב.

אך ישנן גם חשופיות שחיות בים. חשופיות הים הן לרוב צבעוניות ובעלות צורה מרהיבה, הן לצורכי הרתעה מחומרי הרעל שבגופן והן לצורכי חיזור. הצורות שלהן משמשות לעיתים גם להסוואה, על פי הדימיון לבעלי חיים אחרים.

לרוב ניזונה החשופית מאצות, פטריות ורקבובית של צמחים.


הנה החשופיות - החלזונות חסרי הקונכייה:

https://youtu.be/mHvCQSGanJg


החשופית הוורודה של אוסטרליה:

https://youtu.be/UOjPtfy0qVE


חשופיות נמר בזוג:

https://youtu.be/ST_AEmm3GmI


ובחור מצחיק שחושב שהוא חשופית (אף שהוא לבוש בבגד ים):

https://youtu.be/pu2qSH3y6xc


אוזן ים
מהי אוזן הים הנאכלת?



אוזני הים הם חלזונות משוטחים כמו הצלחיות שראיתם, אולם הקונכייה משוטחת כאוזן, ומצופה מתוכה בשכבת דַר (אם הפנינה) שלה מספר נקבי נשימה פתוחים, דרכם נעשה חילוף מים לנשימה. הגוף משוטח אף הוא ומזונם הוא האצות הגדלות בתחום הכרית. מין גדול של אוזן ים, אבאלוני, הגדל בימים הממוזגים משמש מזון מבוקש לאוכלי "פירות הים".

צעדים רבים ננקטים כיום כדי למנוע דיג-יתר והכחדה של חילזון זה שמהווה מזון מאד מבוקש בארצות רבות – קליפורניה, דרום אפריקה, טסמניה ועוד.


כך שולה צוללן אוזני ים בחוף קליפורניה, באזור הממוזג. בידו הוא אוחז קנה מידה שמאשר שגודלו מורשה לשלייה על ידי החוק:

http://youtu.be/Zw0jIXrJcPk
איך התמנון נדבק לדברים?



בין כל התכונות המופלאות של התְּמָנוּן (Octopus) חשוב לזכור את מאות, עד 2,000 כריות ההצמדה, אותם ה"כפתורים" הנצמדים שעל זרועותיו.

אלה כריות הצמדה הנקראות באנגלית "Suckers", כי הן נצמדות במעין מציצה לכל דבר. כריות הצמדה אלה מסייעות לתמנון להיאחז בעצמים שונים ולבצע פעולות שונות.

אבל כיצד נצמדות כה חזק כריות ההצמדה הללו, שעל שמונה הזרועות של התמנון, לכל דבר? - ובכן, הסוד שלהן היא יניקה ושאיבת המים, ליצירה של ואקום חלקי או מלא.

כן, באמצעות פעולה דמויית מציצה (suction), יוצרים אותם "כפתורים" קטנים ואקום ו"נדבקים" לכל יצור שבו הם נוגעים כך. בצורה כזו, למשל, יכול התמנון ללפות בקלות את הטרף, באמצעות זרועותיו ולהגישו לפיו. כך הוא גם יכול לרתק אליו תוקף ולחסלו.

המוני האיברים הקטנים הללו שלאורך זרועותיו של האוקטופוס, הם מרכיב גופני מעולה להישרדות התמנון. בעזרתם ובעזרת הואקום, יכול התמנון להיאחז במשהו חזק שלידו ולא להרפות.

לתמנון יש שליטה נפרדת על כל אחת מככריות ההצמדה החזקות הללו. הן מאפשרות לו להידבק אפילו אל צוללנים שצללו בסמןך אליו. לא פעם מגלים צוללן או צוללנית שתמנון קטן נדבק לזרועם ומסרב להרפות ממנה, במשך דקות ארוכות.

אגב, כריות ההצמדה יכולות לא רק להיצמד ובכך להוות כלי ציד ומלחמה לתמנון. בעזרתם יכולים התמנונים גם לחוש, להריח ולטעום דברים. רבים אינם יודעים שזרועות התמנון, שעליהן כריות ההצמדה הללו, הן איברים משוכללים מאד, שבהן טמונה יותר ממחצית האינטליגנציה של היצור החכם הזה. למעשה, לתמנון יש מעין מוח נפרד לכל זרוע מה-8 שלו, כשעל כל זרוע יש לו עשרות ועד מאות כריות הצמדה שכאלה, המריחות וטועמות את הסביבה שלו. אם יש יצור בים שיכול היה להיות מבקר מסעדות מוצלח, זה כנראה הוא.


הנה כריות ההצמדה של התמנון המדהים:

https://youtu.be/XXMxihOh8ps


וקדימון הסרט הנפלא "מורתי התמנונית" שנעשה על תמנונית אחת ב"כף הסערות" שבדרום אפריקה:

https://youtu.be/3s0LTDhqe5A
איזה חילזון מדביק אבנים וקונכיות על עצמו?



האבנן הוא חילזון מיוחד במינו, שמסווה את עצמו על ידי הדבקה של אבנים או קונכיות לקונכייה שלו.

החילזון עושה זאת על ידי כך שהוא נצמד אל האבן או לעצם מוצק אחר, ומחדיר לתחתיתו את הגלימה הרכה, שממנה מופרש במשך שעה ויותר חומר גירי, חומר שמדביק באופן קבוע את האבן לקונכייה.

בדרך זו מסוגל האבנן להערים גם על קונכיות וכך הוא מעלים את עצמו בסביבתו הטבעית.


הנה החילזון בטבע:

http://youtu.be/ykufWhBDf-k


וחוקרת מסבירה את דרך איסוף הפריטים שהאבנן מדביק על עצמו:

http://youtu.be/qCrN1VxuI3w
עד כמה התמנון חכם?



התמנון (Octopus) הוא יצור מיוחד במינו, תבוני, חכם ובעל תושיה ולפני הכל - יצור שלומד כל הזמן ויודע לייצר אסטרטגיה להישרדות, לטרף, להסוואה וכדומה.

התמנון יכול לזכור חוויות שעבר ולשנות את התנהגותו על פי מה שחווה בעבר. הוא מזהה צורות גיאומטריות ומזהה את מי שמאכיל אותו, כמו שלמדו החוקרים באקווריומים ברחבי העולם. באקווריום המצפה התת-ימי באילת ,למשל, תוכלו לראות שהתמנון מסוגל לפתוח פקק של בקבוק בהברגה ולשלוף מתוכו מזון שהכינו עבורו.

בטבע האוקטופוס, כלומר התמנון, הוא מכונת מלחמה של ממש. ראיייתו חדה מאד, הוא מסווה את עצמו היטב, נע במהירות ובמגוון שיטות תנועה ומשתמש בדיו קטלנית שגורמת לאויביו לאבד את יכולת ההתמצאות שלהם.

גם הרבייה של התמנונים היא מעניינת: לזכר יש זרוע אחת מתוך השמונה המקיפות את פתח הפה, שנקראת זרוע הרבייה. זרוע זו שונה מכל היתר במנגנון ההצמדה שיש לה. מנגנון זה אומן להכנס לכיס הגוף של הזכר, לחפון מעין גלולות שבתוכן זרע ואת אלו יעביר באמצעות הזרוע אל כיס הנקבה, בעת ההזדווגות. כשיפתחו הגלולות הללו, הן יפרו את ביציות הנקבה.

מרגע שייצאו הביצים ממנה, תתחיל הנקבה להזין את הביצים הרבות, עד חצי מיליון שהיא תשריץ. כוחה שלה, לעומתם, יילך וייעלם. היא תגסוס עד מוות, לטובת הדור הבא. מרבית הביצים והוולדות של התמנונים לא ישרדו. רק מעטים יזכו להפוך לתמנונים בוגרים.

מה לעשות, אלה הם חייהם של מרבית האורגניזמים בטבע ובתוכן הרכיכות דוגמת התמנונים: "לחיות מהר ולמות צעיר".

מצד שני, הראינו כאן שלתמנון יש מוח מצוין. לא סיפרנו ועכשיו נספר שיש לו גם לב... ולא לב אחד כמו לסתם אנשים שכמונו, גם אם רגישים, לתמנון יש שלושה, כן יש לתמנון 3 לבבות!


הנה התמנון המדהים:

https://youtu.be/epbJi35lzEs


יש לו תכונות לא רגילות:

https://youtu.be/oSyEZAm8nb8


הוא יכול להלך על שתיים מזרועותיו, כמו אדם, אך בלי עצמות או שלד ואפילו צד כך:

https://youtu.be/BFda1MZ54G4


כך גילו למה כרישים נעלמו באקווריום.. הסתבר שהתמנון אורב להם ובולע אותם במהירות רבה:

http://youtu.be/p9A-oxUMAy8


כאן מסווה את עצמו התמנון מפני טורפים, בתוך צדפות שהוא מוצא:

http://youtu.be/K7V5a3boptQ


תמנון חמקמק שמתגלה כ"הודיני של הים":

https://youtu.be/9yHIsQhVxGM


ותמנון פותח בקבוק:

http://youtu.be/38jQPFhISpM
מתי שימש הדיו של הדיונון לכתיבה?



שמו של הדיונון בעברית ניתן לו בזכות שובל הדיו שהוא פולט כשהוא מתחמק מפני טורפים או כדי להטעות את הטרף שלו. הדיו מסייע לו להסוות את כיוון הבריחה שלו, ממש כמו שצבאות משתמשים בעשן כדי להסוות את תנועת החיילים והשריון בשטח.

כיום מפיקים דיו לכתיבה ולעטים באופן סינתטי. לא כולם יודעים שבעבר השתמשו אבותינו בדיו של הדיונון לצורכי כתיבה. כמובן שהיו אמצעים נוספים להשגת דיו מהטבע באותם הזמנים, כגון דיו שהופק מקליפות אגוזים וזרעים, מפחם ובהמשך ההיסטוריה גם מתרכובות כימיות.

בנוסף לדיו, הדיונון מסוגל להחליף את צבעו במהירות הבזק, באמצעות הרחבה וכיווץ של תאים מיוחדים שעל פני עורו. בזכות היכולת הזו הוא יוצר מגוון עצום של צבעי ומרקמי הסוואה שמותאמים מיידית לכל סביבה שבה הוא חי. גם לצבע הקבוע של דיונוני המעמקים שהוא אדום כהה, יש תפקיד של הסוואה כיוון שבמעמקי הים הוא נראה פחות מאשר גוונים אחרים.


כך הדיונון פולט שובל דיו ומנסה להמלט מהמצלמה:

http://youtu.be/qVRYxMmkUZs


הדיונון הענקי ויכולתו להשתנות, להחליף צבעים ולהסוות את עצמו בצורה מדהימה כדי לצוד:

http://youtu.be/E-zodF-XrSE


הדיו של הדיונון וכיצד הוא פולט אותו כדי להטעות את הטרף שלו - במקרה זה דג פתיון של דייגים:

http://youtu.be/nSN-kn-IRCQ?t=4m19s


דיונונים אוסטרליים אדומים בים:

http://youtu.be/n45x2Ek-jAk?t=50s


והסבר היכולת המדהימה של הסקוויד לחמוק במהירות ולפלוט דיו הסוואה:

http://youtu.be/uiT79Lfxwps?t=41s
מהי צדפת הפנינים?



כמה מיני צדפות החיות באזורים הטרופיים מייצרות פנינים יקרות-ערך. הדבר נעשה ככל הנראה, בתגובה על חדירת גרגרי חול או טפיל אחר בין הגלימה והקונכייה. הצדפה מפרישה על המטרד שכבות של גיר במבנה מיוחד הנקרא "דר". בתום שנים, הפנינה היא עגולה למשעי או לעתים מקבלת את צורתו של המטריד - דגים או גביש של חומר קשה המצופה בדר.

ביפאן ובמדינות טרופיות נוספות יש חוות לגידול פנינים תרבותיות. הן מגדלות את הצדפות ומשתילות בהן פנינה פחותת ערך או חומר אחר, שסביבו נוצרת הפנינה המתורבתת. רוב הפנינים הנסחרות בעולם כיום הן פנינים מלאכותיות שכאלה.


הסרטון הבא מראה כיצד נוצרת פנינה:

https://youtu.be/m07OvPEoR6g


וכך הופך יצור טפיל בחלל הצדפה לפנינה:

http://youtu.be/T18E58vOTus
מהי צדפת המסרק ששוחה בעזרת מחיאות כף?



מיני מסרק הן צדפות סימטריות וצבעוניות שניחנו בתכונה המבדילה אותם ממינים אחרים – הן מסוגלות לשחות במים באמצעות "מחיאות כפיים".

הצדפות הללו פותחות לרווחה את חללן, המתמלא במים וכאשר הן פולטות אותם במהירות הצדפה מקפצת במים ובכך נמלטת מהטורף הכי מסוכן שלה – כוכב הים. כדי להבחין בטורף הן מצוידות בעשרות עיניים צבעוניות בשולי הגלימה.

גם הצדפה ששילב הצייר בוטיצ'לי בציור המפורסם "הולדת ונוס" היא בעצם מסרק יעקב, מסרק-ים גדול ונפוץ למדי בים התיכון.


כך משתלבת הצדפה בנוף התת-ימי וכיצד היא בורחת מסכנות בשחיית "מחיאת כפיים":

http://youtu.be/a1xIQvx0i60


ועוד מצדפת המסרק:

http://youtu.be/KQHg6M7-Du0
איך התמנון מסווה את עצמו במים?



התְּמָנוּן (Octopus) ידוע בתור בעל חיים אינטליגנטי במיוחד, הלומד ומפתח בצורה מעוררת השתאות אסטרטגיות של ציד, הישרדות ועוד.

אבל לא רבים מודעים לכך שמדובר גם באמן הסוואה לא קטן. התמנון יודע להגן על עצמו מטורפים באמצעות הסוואה מעולה ובצד זה הוא גם מסתתר היטב, כדי לטרוף בעצמו יצורי ים אחרים שבשרם הוא ניזון.

להסוואה שלו נעזר התמנון בכ-2,000 כריות ההצמדה (Suckers) העגולים שעל זרועותיו. כריות הצמדה אלה יכולות להיצמד לכל דבר, במעין מציצה שיוצרת ואקום.

לשם הסוואה מסייעות כריות ההצמדה לתמנון להיאחז בעצמים שונים ולבצע פעולות שונות. אחת מהן היא, למשל, לעטוף את עצמו בצדפים, קונכיות ובעלי חיים קטנים מסביבתו, כדי להסתתר מפני טורפיו, שאחדים מהם הם כרישים מהירים ובעלי חוש ריח מצוין.

בתור מאורה יכול התמנון להסתתר בכל מרווח בין סלע לקרקעית הים, בין אבנים וסלעים תת ימיים וכדומה. כדי להתמזג במרקם הסלע, הוא יודע לשנות את צבעיו ואת המרקם שלהם.

לעיתים מסתתר התמנון בין האצות ולמעשה עוטף את עצמו בהן. טריק מצוין כי הן גם מסתירות אותו וגם סופחות את הריח שלו, מה שמבלבל עוד יותר את הכרישים.


הנה תמנון מסווה את עצמו בסלעים ועושה עוד פעולות מדהימות:

https://youtu.be/6QCF2MeUnKY


כריות ההצמדה של התמנון המדהים:

https://youtu.be/XXMxihOh8ps


כך הוא מסווה את עצמו בתוך קוקוס ומתגנב באמצעותו לציד:

https://youtu.be/Y2EboVOcikI


האם יצליח להשתחל אל תוך בקבוק כדי לאכול:

https://youtu.be/ZWJ2C4vkdkA


וקדימון הסרט הנפלא "מורתי התמנונית" שנעשה בנטפליקס על הקשר עם תמנונית ב"כף הסערות" שבדרום אפריקה:

https://youtu.be/3s0LTDhqe5A
איך השבלולים מתקדמים?



השבלול (Pulmonata) הוא חילזון שאין לו זימים, אלא איבר נשימה שיותר מזכיר ריאה. אבל הדבר המעניין בשבלול הוא התנועה שלו. מכיוון שלשבלול אין רגליים, הוא מתקדם בזחילה. יש לו שריר, שהוא מעין רגל שמסייעת לו להתקדם ואפילו לשחות במים.

איבר התנועה של השבלול נראה כסוליה שטוחה ושרירית המצופה בריר דביק. האוויר גורם לריר הזה להקריש וכך להגן על הסוליה בזמן התנועה. בעזרת הסוליה השרירית והרירית יכול החילזון להיצמד למשטחים חלקים ולזחול היטב על כל סוג משטח ידוע. יש טענות על כך שהשריר שמשמש לתנועתו הוא כה קשיח ומוגן, עד כדי כך שהשבלול יכול לזחול על סכין גילוח מבלי להיחתך.


הנה שבלול בתנועה - בהילוך מהיר:

https://youtu.be/feKYw5Adheg


שבלול הגינה מטייל לעבר הדשא:

http://youtu.be/DczmpqrxFuc


שבלול השדה:

http://youtu.be/d4zy2ui7LW8


שיר שמוקדש לשבלול על ידי אריק איינשטיין וחברי "לול" (עברית):

http://youtu.be/RvZOIsavFIw


ומר שבלול לילדים הצעירים (עברית):

http://youtu.be/BR-i4Ev9TDQ


מהי ההנעה הסילונית של התמנון והדיונון?



לתמנון, האוקטופוס (Octopus) שאנו מכירים, יש מערכת הנעה שמזיזה אותו ממקום למקום בצורה יעילה במיוחד. מערכת ההנעה הסילונית של התמנון מזכירה יותר מטוס סילון מאשר יצור חי.

הוא מצויד ביכולת לשחות באמצעות שולי הגלימה או בעזרת כיווץ של זרועותיו, אבל המנגנון האמת מופלא שלו הוא זה שמאפשר לו תנועת סילון מהירה מאוד, המתבצעת על ידי פליטה חזקה של מים, דרך תעלה צינורית גמישה בגופו, שמזכירה סיפון. הסיפון הזה פולט מים בחוזקה, ממש כמו מתקני הסודה או המשקאות המוגזים במסעדות מזון מהיר המוציאים את המשקה בחוזקה.

כך בדיוק קורה גם במטוס סילון, שפולט סילון אוויר ובזכות זה הוא טס חזק ובמהירות עצומה.

התמנון אמנם אינו היחיד שמשתמש בשיטת תנועה שכזו. גם הדיונונים, קרובי משפחתו, נעים כך והם לא היחידים. אבל אצל הדיונון, יצור ימי מרתק ובכל כשרונות אינספור, הכל עובד בצורה שמרתקת את הדמיון.

גם בנושא התנועה מנסים המהנדסים כבר שנים ללמוד כיצד פועלת מערכת ההנעה הזו, כדי לבנות רובוטים יעילים במיוחד שמחקים את יכולותיו והיעילות שלו, כולל התנועה המהירה במרחב.

אבל כיצד בדיוק פועלת מערכת ההנעה של היצורים המופלאים הללו?

התמנונים דוחסים את הגלימה השרירית שלהם כדי לינוק מים, ואז פולטים אותם בזרם חזק, דרך פתח דמוי משפך שנמצא בקצה הגלימה הזו. כך הם יוצרים סילון מים מאחור, שכמו סילון האוויר של מטוסי הג'מבו, מניע אותם קדימה. סילון המים שבאמצעותו מניעים התמנונים את עצמם יוצר מערבולת מים טבעתית, שדוחפת אותם קדימה במהירות וביעילות מופלאים.

אגב, כשהתמנון לא מתפקד כסוג של יצור סילוני ימי, הוא נע על רגליו. נכון, אנחנו חושבים שאלה לא בדיוק רגליים, אלא שמונה זרועות שיש לו. אבל מחקרים מודרניים גילו ששתיים מהזרועות של התמנון הן למעשה רגליים. בעזרת שתי אלה הוא נע, ממש כמו אדם ההולך על רגליו, בעוד 6 הזרועות האחרות משמשות את האוקטופוס לאכילה ולאחיזת אובייקטים, בעזרת כריות ההצמדה שלו.


הנה סרטון שמדגים יפה את מהירותו של התמנון בעת ציד למשל:

http://youtu.be/O43hgHGn4KQ


דיונונים אוסטרליים בעומק הים:

http://youtu.be/n45x2Ek-jAk?t=50s


תמנון "מהלך" על שתיים מרגליו:

https://youtu.be/23qzi88k3aM


והסבר נוסף על ההליכה הזו וכיצד היא משתלבת ביכולות המדהימות האחרות שלו:

https://youtu.be/WIbK9KpEzi0
מיהן צדפות הענק?



צדפת הענק היא הרכיכה בעלת הקונכייה הגדולה ביותר. יש כמה מינים שהגדול בהם הוא "צדפת ענק ענקית" (Tridacna gigas) שמגיעה לגודל של 130 ס"מ ומשקל של 300 קילוגרם ויותר.

יש לנו באילת שני מיני צדפת-ענק, שמגיעות לשיא גודלן בכ-40 סנטימטרים, ומשקלה כ- 30 קילוגרם, הקונכייה כבדה מאד.

מהו סוד של צדפות הענק הללו? - כמו האלמוגים, גם הן מאכסנות ברקמות גופן אצות מיקרוסקופיות, המקיימות פוטוסינתזה בתנאי אור מלא ומספקות לצדפה גם מזון. הן גם מסייעות בהשקעת הגיר.


הנה צדפות ענק שכאלה בעומק הים:

http://youtu.be/ZBfviWg7kKM


הוכחה שהאגדות על צדפות הענק הלוכדות ותוקפות בני אדם אינן נכונות:

http://youtu.be/Z-32RfYNbOY


צדפת-ענק ענקית שהובאה בגיל 5 שנים, גודלה באקווריום בהוואי במשך 30 שנה והגיעה למשקל 70 ק"ג ויותר:

http://youtu.be/SVKMzLcSDis


וצוללן עם צדפת ענק שמצא בעומק הים ושגדולה כמעט כמוהו:

https://youtu.be/tbK-TAJ5C44?long=yes
מיהם חרוטי הים?



בין חלזונות הים יש מיני חלזונות צמחוניים וגם מינים טורפים. אחד המשוכללים שבטורפי הים הוא חרוט-הים. זהו חלזון בצורת קונוס (חרוט), שיכול להגיע לגודל של 15 ס"מ, אם כי רוב המינים קטנים ממנו. ראשו ופיו מצוידים בחדק המתארך מאד, שבו אשפת חיצים דקיקים. חיצים אלו הם שכלול של שיניים שבמינים הצמחוניים משמשים לגירוד צמחים, המחוברים לאשפת החיצים בחוט שקוף. כאן הם נאגרים ובעת הצורך החילזון יורה אותם לכיוון הדג או החיה שאותם ירצה לטרוף.

המדהים הוא שבארס החרוט, שנפלט מבלוטת הרוק, ישנם לפחות 50 מרכיבים ארסיים ורעילים. חומרי רעל וארס אלה מרדימים, משתקים ומרעילים בתוך דקות את הטרף, והוא נבלע מיד.

חרוט הים עלול גם להכיש בני אדם שאינם נזהרים. בהיעדר נסיוב נגד הארס, הדבר עלול לגרום למוות, כתוצאה משטפי דם ותופעות קשות אחרות.


הנה חרוט-הים הגיאוגרפי, המסוכן מבין חרוטי הים:

http://youtu.be/zcBmMPJrrKk
מיהם הגדולים ביצורי הים?



היצורים הגדולים ביותר בים הם לא תמיד הכי גדולים. הדיונון למשל הוא רכיכה קטנה, שגם צדים אותה למאכל, אך במעמקי הים יש דיונון ענק, המגיע לאורך 15 מטר ומתמודד עם הטורפים הכי מסוכנים, כמו לווייתני השיניים הגדולים.

בעבר, אגב, ידעו על קיומו רק מצלקות שמצאו על גופם של הלווייתנים.

לכל אחד מהם סיפור משלו אך הנה עשרת הגדולים של הים: לווייתן המזיפות, כריש הלוויתן, דג השמש, צב ים, דיונון ענק, כוכב ים ומדוזה, סרטן עכביש ענק, ולבסוף צדפת הענק. רובם ככולם אינם טורפים.


הנה הדיונון הענק בסרטון נדיר:

https://youtu.be/EV-xtEO1Zs4


קבלו את יצורי הים הגדולים ביותר:

http://youtu.be/r1sF8x0rkQQ


האמת על הדיווח המצולם על שטיפת דיונון כזה לחוף היא...

https://youtu.be/95DGOB22Pi0


ואחד מסרטי "קינג קונג" בו יש סצנה מרשימה איתו:

https://youtu.be/CKSNR7Q8UdU
מה זו קונכולוגיה?
מהי קונכית החלזון שבימי קדם שימשה כמטבע?
מהו מאכל האסקרגו הצרפתי?
מהי קונכיית הנאוטילוס העתיקה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.