» «
ענבר
איך נוצרות אבני ענבר?



אבן עִנְבָּר (Amber) היא אבן חן שנוצרה בתוך האדמה, משרף עצים מאובן, לרוב שרף של עצי מחט. צבען של אבני הענבר הוא כתום-צהוב והן שקופות יחסית. ריכוזים של אבני ענבר נמצאו באירופה, במקומות כמו אזור הים הבלטי, פולין ולחוף נהר הדנובה.

אבן הענבר נוצרת כשהמרכיב הנדיף נעלם מהשרף הוא הולך ומתקשה. לעיתים מכילה אבן הענבר גם חרקים, עלים ובועות אוויר, שנלכדו בשרף המתקשה. החרקים הללו, למשל, נשארים ונשמרים בתוך הענבר לתקופות ארוכות מאד. במקרים כאלה שווייה של הענבר גדול הרבה יותר, בגלל שפריטים כאלה נדירים מאד. חוץ מזה, מה יותר מגניב מלענוד תכשיט עם חרק שגילו מיליוני שנים?

בשנים האחרונות מנסים המדענים לבודד מתוך חרקים פרהיסטוריים שנלכדו בענבר, את ה-DNA שלהם. כך למשל, חוקרים גילו ענבר שנמצא בצפון מזרח איטליה, באיזור האלפים הדולומיטים. בתוך אבן הענבר הזו התגלו זבוב וקרדית עתיקים שמקורם בעידן השלישוני, בעלי חיים ש"הוקפאו" בענבר כבר לפני 230 מיליון שנה.

אבן הענבר נחשבת לאחד המינרלים העתיקים ביותר. כמו אבן הברקת, גם שמה של הענבר הפך לשם של גוון צהוב או כתום נוטה למוזהב. בשירים ופזמונים מוזכרות לעיתים הזריחה והשקיעה כ"שמש בצבעי ענבר".


הנה הסבר על היווצרות הענבר מהשרף וכיצד הוא כולא לעיתים חרקים ודבורים בתוכו:

http://youtu.be/Fyub9CUALc4


כך נמשכים החרקים לשרף המתוק ונלכדים בו:

http://youtu.be/SI8eoSDilb8?t=7s


הליטוש של אבן הענבר הגסה לחרוזי ענבר עדינים ויפים:

http://youtu.be/hlfGbNwPvQo


וכך תייצרו ענבר בבית:

https://youtu.be/2mMpGgiTwFk
זהב
מהו הזהב?



הזהב הוא מתכת נדירה שניתן למצוא באדמה. הזהב יקר ערך משום שאין ממנו הרבה בעולם.

הזהב לא נקשר לחומרים אחרים והוא נמצא בטבע במצבו הנקי. כל שצריך לעשות הוא להפריד מהזהב את החול או הסלע שבתוכם הוא נמצא. זה שונה ממרבית המתכות האחרות, שמצויות באדמה כמחצבים שמהם יש להפיק את המתכת במאמץ רב.

לכן הפך הזהב כבר בימי קדם לנחשק ושווה הרבה מאד. רק האצילים והעשירים במיוחד החזיקו בזהב היקר. כיום, בנוסף על יצירת תכשיטים, משמש הזהב גם בטכנולוגיה ובתעשייה. יתרונו של הזהב הוא המוליכות החשמלית הגבוהה שלו והעמידות שלו לקורוזיה. במכשירים אלקטרוניים שונים נמצאות כמויות זעירות של זהב.


הנה סרטון שמסביר על היסוד הכימי זהב ויתרונותיו:

http://youtu.be/nuNVbfy9Wig


פעמון זהב עתיק שיכול היה להיות רק לעשירים (עברית):

http://youtu.be/xWevkJsanIA?t=3s


וכך כורים זהב בימינו:

http://youtu.be/S16q_x8TUo0
תכשיטים ניאנדרטליים
כיצד יצר האדם הניאנדרטלי תכשיטים הראשונים?



רוב מה שיצר האדם בתקופה הניאנדרטלית, הפלאוליתית התיכונה ובאלה שלפניה, היו דברים שימושיים. ואולם בחפירות ארכיאולוגיות נמצאו גם פריטים יותר נדירים שהצביעו על כך שלראשונה נוצרו אז גם תכשיטים פשוטים, שיצר האדם הניאנדרטלי.

התכשיטים הללו נוצרו מעצמות, שיניים ושרידי בעלי חיים. אלה היו כנראה הצורות הראשונות של הבעת חוש אסתטי וביטוי סמלי בקרב בני האנוש. כנראה שהם גם שימשו ביטוי למעמדם בקבוצה, של מי שענדו את התכשיטים הללו.


הנה הסבר על התכשיטים שיצרו ניאנדרטלים מציפורני נשרים:

https://youtu.be/kvZI6TihvXI


עוד על אמנות הצורפות של הניאנדרטלים:

https://youtu.be/sJmTUJ_vRng


הסבר (רובוטי) על האמנות הזו שלהם:

https://youtu.be/SqNtTQeB8Cc


תכשיטים עתיקים פחות, החל מהאלף השני לפנה"ס:

https://youtu.be/Of3on3bru7Q


ומוזיאון קראפינה המציג ממצאים כאלה:

https://youtu.be/jMzhDm1gjj8
כסף
מהי מתכת הכסף?



הכסף היא מהמתכות יקרות הערך. בבית יש לנו לעתים תכשיטי כסף או כלי אוכל משפחתיים שעברו בירושה ועשויים כסף. גם ספורטאי מצטיין זוכה למדליית כסף, אם זכה במקום השני, אחרי מדליית זהב שבה זוכה המקום הראשון.

כמו הזהב, גם מתכת הכסף שימושית גם בתעשייה המודרנית. כמעט בכל מכשיר חשמלי ניתן למצוא כמות קטנה של כסף, כולל במחשבים, טלפונים ניידים, מצלמות, מכשירים רפואיים וכדומה.

מתכת הכסף התגלתה לפני כ-5000 שנה בטורקיה העתיקה. היא עובדה אז לראשונה והפכה מאז לאחת המתכות ששומרות על שוויין ולחומר ביד היוצרים, של תכשיטים וכלים שעשויים ביד אמן.


על מתכת הכסף:

http://youtu.be/jRwUmGpmF38


על היציבות של שווי הכסף:

http://youtu.be/8WbfdTyloYY

תכשיטנות

ביצת פברז'ה
מהן ביצי פברז'ה?



ביצי פברז'ה (Les Fameux de Faberge) הן תכשיטים בצורת ביצים שאותם יצר יוצר תכשיטים רוסי מתקופת הצארים, ששמו פטר קארל פברז'ה (Peter Carl Faberge). בעולם ידועות 69 ביצים כאלה, כולן עשויות מתכות יקרות ואבני חן נדירות. הן נוצרו כביצי פסחא, כחלק מהמנהג הנוצרי.

את ה"תרנגולת", ביצת פברז'ה הראשונה, יצר קרל פברז'ה בשביל הצאר אלכסנדר השלישי בשנת 1885. את כלל הביצים האימפריאליות יצר פטר קארל פברז'ה, עבור משפחת המלוכה הרוסית מבית רומנוב  (Romanov).

נהוג לראות בביצי פברז'ה כמסמלות לידה מחדש. כל ביצה נושאת בתוכה פתגם רוסי מסורתי. בעיני הרוסים הן מסמלות גם את תחיית האביב.

בשנת 2011 שבה חברת פלינגהורסט, הבעלים הנוכחי של המותג פברז'ה (Faberge) ליצור ביצים כאלה מחדש. הם החלו אז להציג את אוסף הביצים המעוצבות החדש, הראשון מאז שנת 1917. האוסף החדש כלל 12 תכשיטי ביצה מעוצבים שמחירם הגיע עד ל-600 אלף דולר ליחידה.

בין הביצים בסדרה הוצגה למשל ביצת "היהלום" העשויה טיטניום וכללה שיבוץ של יהלומים לבנים, במשקל העולה על משקל הטיטניום. ביצת פברזה אחרת, ביצת "דיאגילב", הוקדשה לענק המחול הרוסי סרגיי דיאגילב (Diaghilev) ושובצה יהלומים ואבני אודם. בין השאר עוצבה בה מגירה סודית עם הפתעה שהוטמנה בה.


הנה סרטון על ביצי הפברז'ה:

http://youtu.be/Qev5Ug_Fd5o


כמה מביצי הפברז'ה המרשימות:

http://youtu.be/einUJNYy7Kg


ו"דודל גוגל" שהקדישה גוגל לביצים של פברז'ה:

http://youtu.be/YAuRsZqqT9o
פנינה
איך נוצרות הפנינים?



הפנינה (Pearl) נולדת כשגרגר חול או טפיל ימי זעיר, חודר לתוך צדפה בים. הצדפה היא יצור חי שמוטרד מהפולש הזעיר.

כדי למנוע את אי-הנוחות בשהייתו של עוד יצור בתוכה ולהיות מוטרדת פחות מהחיכוך שהוא יוצר, הצדפה פולטת חומר שעוטף אותו.

החומר, שנקרא בשם "קונכיאולין", מעגל אותו והופך אותו לבעל פנים חלקות, כך שלא יפריעו לה.

כך, הופך עם הזמן ובהדרגה הפולש הזר והלא נעים לפנינה יפה ומיוחדת.

כבר אלפי שנים שאת הפנינים הללו משלבים בתכשיטים, משרשרות פנינים ועד טבעות משובצות בפנינה. בכתרי מלכים שובצו לא פעם פנינים יקרות ולא פעם גם גדולות מהרגיל.

את הפנינים הללו מחפשים שולי הפנינים לדלות מהים ולמכור בהרבה כסף. זה עיסוק עתיק יומין שבו התמחו מי שיכולים היו לצלול למשך זמן ארוך, בכדי לחפש, למצוא ולאסוף את צגםות הפנינים ממעמקי הים.

בשל הביקוש הגדול לפנינים, מגדלים כיום פנינים בחוות מיוחדות לגידול פנינים. חוות כאלה נמצאות בכל דרום אסיה, כולל סין, אוסטרליה ומלזיה.


כך נוצרות הפנינים בטבע:

https://youtu.be/m07OvPEoR6g


עוד על היווצרות הפנינים הטבעיות:

http://youtu.be/HeqtLl4313M?t=5s


חווה לגידול פנינים במלזיה:

http://youtu.be/SX01Yqps6zQ


וזו הסיבה שהפנינים כה יקרות?

https://youtu.be/O0ihGlsLL1Y
טורקיז
מהי אבן הטורקיז?



אבן טורקיז (Turquoise), שבעולם נקראת גם פירוזה (Firoza), היא אבן חן עשויה ממינרל בצבע טורקיז, גוון אטום, בין תכלת לירקרק.

עוד בימי קדם השתמשו באבני הטורקיז. כבר במצרים העתיקה הרבו לשבץ אותן בפסלונים. הרחק משם, ביבשת אמריקה שמעבר לים, הרבו אנשי שבט הנאוואחו, ילידי אמריקה, לשבץ את הטורקיז בתכשיטים שיצרו. בתרבות שלהם הייתה אבן הטורקיז סמל של בריאות, אושר ומזל.

גם בתרבות האצטקית, ששלטה במקסיקו של היום, קישטו במאה ה-15 חפצי פולחן באבני טורקיז.

במאה ה-19 נכנסה אבן הטורקיז לאופנה באירופה, לאחר שהיא כיכבה ב"קליאופטרה", המחזה הפופולרי של התקופה.

במקביל נחשבה הטורקיז בארצות המזרח התיכון, דוגמת ארצות ערב, איראן וגם אצל היהודים, כדבר שמגן מפני "עין רעה".

אחד השימושים הנפוצים של אבן הטורקיז בעולם הוא הכנה של קמעות ותכשיטים. גם היום משמשת האבן בהמון שימושים יפים, מתכשיטים ועד לציפוי של כיפות מסגדים.

במשך מאות שנים יובא הטורקיז לאירופה בדרך כלל ממרכז אסיה. האירופאים, שהיו בטוחים שמקור אבן הטורקיז הוא בטורקיה, קראו לה "האבן הטורקית" ועם הזמן התפשט ביבשת השם הצרפתי "טורקיז", שמשמעו "טורקי". המצחיק הוא שהמקור האמיתי של האבן היה אז מפרס, איראן של היום דווקא.

עם הזמן אומץ השם "טורקיז" גם לשמו של צבע המינרל, צבע הטורקיז.


הנה אבן טורקיז:

https://youtu.be/Th5zXQO2AIA


מצגת וידאו על אבני הטורקיז:

https://youtu.be/gj8vbyua7B4


הסבר על אבני טורקיז:

https://youtu.be/iDWCLZ1EvfU


היא משווקת גם כאבן חן וגם כאובייקט רוחני ומרפא (עברית):

https://youtu.be/ezMeLZLD_Es


ומצגת מפורטת:

https://youtu.be/rhxFwyI6kDM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.