» «
אף
איך לגרום לאדם להרגיש שיש לו אף ארוך?



האשליה שמוצגת בניסוי הבא מאפשרת לגרום לחבר לאשליה שיש לו אף ארוך במיוחד, כמו לפינוקיו. נסו את זה עם חברים ותראו כמה שזה מגניב..


הנה סרטון שמציג את האשליה המוחית הזו:

http://youtu.be/X9VdyS7Oxso?t=16s
פיל
מיהו הפיל, בעל החיים עם האף הארוך ביותר?



לפיל, שהוא היונק היבשתי הכי גדול בטבע, יש את האף הארוך ביותר בעולם. אורך אפו של הפיל הוא 2.5 מטרים והאף הענקי הזה מכיל לא פחות ממאה אלף קווצות שרירים!

החדק הוא המאפיין הבולט ביותר של הפילים. החדק משמש לפילים להמון דברים, מאף להרחה, זרוע לטלטול עצים, "יד גבוהה" לליקוט מזון ממרומי העצים, משאבת מים לשתייה, שנורקל לנשימה בעת רחצה במים, אמצעי קולי לתקשורת עם פילים אחרים, מעין שוט בעת קרב ועוד.


הנה פילים צעירים משחקים באפיהם הארוכים:

http://youtu.be/icWOPQTkVh0


שיר על פילון עם אף ארוך:

http://youtu.be/AI55ykbv8Xw


ופיל שלמד לצייר פילים בעזרת אפו:

http://youtu.be/i-vH9LfRmx0
פילים
כמה חכמים הפילים?



לורנס אנטוני היה אוהב פילים אמיתי. האיש שזכה לכינוי "הלוחש לפילים", הציל פילים רבים בחייו וחילץ אותם מזוועות שגרמו להם בני אדם. כשמת לורנס אנתוני, קרה המקרה המופלא שזוכר כל מי שאוהב ומעריך את החיה הגדולה הזו. בלי כל הסבר לכך, החלו להגיע אל ביתו של אנתוני עדרי פילים מכל הסביבה והקיפו אותו בעצב מופגן.

זה לא הפליא את מי שמכיר פילים. הפילים הם מהחיות הנבונות בטבע ויש להם גם רגשות מפותחים, ניסיון חיים, זיכרון וזוגיות מופלאה. בדומה לשימפנזים, הדולפינים והלווייתנים, גם הפילים משתפים פעולה עם בני האדם בדרכים שונות. יכולת הלמידה הגבוהה של הפילים גם היא מוכחת שוב ושוב. מדענים צפו בפילים שהשתמשו במקלות, כדי להסיר קרציות ובכפות תמרים כדי למעוך זבובים שמציקים להם. כשרצו להתגנב למטע בננות הם השקיעו את הפעמון שעל צווארם בתוך הבוץ, כדי שלא ישמיע רעש.


יש פילים מאולפים שלמדו לצייר פילים בעזרת אפם:

http://youtu.be/i-vH9LfRmx0


פילה מצילה את הפיל התינוק שלה ולא נוטשת:

https://youtu.be/C9NeeuQpZ74


פילון צעיר נרדם לשירת שיר ערש על ידי המטפלת שלו:

https://youtu.be/WhkwK3olFfM


וכך בוחנים את האינטליגנציה של הפילים:

https://youtu.be/FBFMGmbi2Io
סייגה
למה נועד האף המוזר של הסייגה?



האף של הסייגה (Saiga) ענקי ומזכיר שואב אבק משונה. יש בו תעלות אף שנועדו לסנן ולהוסיף לחות לאוויר היבש והמאובק של מרכז אסיה.

אבל בלי קשר לאף המדהים שלה, הסייגה הולכת ונכחדת באסיה במהירות, בשל ציד של הזכרים, בשביל הקרניים שלהם. אם במאה הקודמת הסייגות חיו במיליונים באסיה וממאות אלפים קטן מספרן של הסייגות לכמה עשרות אלפים בלבד.

אז עם החוטם המנופח ומראה שמזכיר דמות מסרט בסדרת ד"ר סוס, נאבקת הסייגה על קיומה בעולם. ממדיה מזכירים את אלו של העז הקטנה – הזכרים במשקל 41 קילוגרמים והנקבות במשקל 27 קילוגרם.

הסאיגה חיה בערבות רבות במזרח אירופה ומרכז אסיה. בזכות מאמצי שימור שבה האנטילופה הזאת, הנתונה בסכנת הכחדה, לככב בקרב חיות הבר .

כיום המצב השתנה והסייגה חזרה להיות מין נפוץ הרבה יותר. בקזחסטן, למשל, היא כבר חוזרת ומתרבה, תודות למאמצי השימור הנמרצים ברחבי העולם ובקזחסטן עצמה.


הנה האף המשונה של הסייגה:

https://youtu.be/6ZOBJCTPEu0


בשל הציד של קרניהן, הסייגות מאוימות כיום בעולם:

https://youtu.be/FXeUhuwKrqg


וקריאה למנוע את הכחדת הסייגות:

https://youtu.be/NWbdCR4dT0M

אף

חדף
מיהו עורף הראשים שבין היונקים?



היונק הזעיר ביותר בעולם נקרא חַדַּף (Shrew). השם הזה מקורו באפו המחודד, קיצור של המילים בעברית "חַד" + "אַף". גודלו של החדף הזעיר, המין הקטן ביותר במשפחה, מגיע עד 5 ס"מ ומשקל של 2 גרם.

מבין היונקים, החדף חי את החיים הכי קצרים. עד שנה וחצי. בשל גודלו הזעיר, הוא חייב לאכול ללא הפסקה כדי לשרוד.

החדף אוכל חיפושיות ואצל החיפושיות המוח אחראי לתנועה. מה שמדהים הוא שהן מסוגלות לחיות גם ללא המוח או הראש שלהן. לכן ממשיכות חיפושיות ללא ראש לחיות, גם אם אינן יכולות לזוז.

אז במהלך האבולוציה פיתח החַדַּף שיטה גאונית לתזונה. בניגוד לבעלי חיים אחרים שהיו טורפים חיפושית אחת או שתיים ומגלים ששאר החיפושיות כבר ברחו, נוהג החדף אחרת. יש לו שיטה שמאפשרת לו לאכול הרבה חיפושיות. המון.

איך הוא עושה את זה?

כשהחדף מצליח לאתר קן של חיפושיות, הוא נוגס וטורף במהירות את ראשן של כל החיפושיות שבמקום. ללא מוח, החיפושיות ערופות הראש אינן מסוגלות לברוח.

החיפושיות ללא הראש לא זזות, אבל הן ממשיכות לחיות. כך סועד החדף את ליבו בניחותא, בסעודה של חיפושיות טריות מהמאגר העצום שהכין לו. טורף ונהנה. כולן שלו ואף אחת לא בורחת ממנו.


הנה החדף מכניע נחש ואז נאבק בחדף אחר:

https://youtu.be/NNowlueg4H4
מרמוסט
מהם קופי האצבע?



הם מכונים "קופי אצבע", אבל שמם הוא מרמוסטים (Marmoset Monkey). אלו הם הקופים הקטנים ביותר בעולם. גודלם מגיע ל-20 סנטימטרים ומשקלם קטן מ-150 גרם.

קופי המרמוסט הם חיות חברתיות מאוד, שנוהגים לחיות בקבוצות קטנות של 5-6 קופים. הם מתקשרים ביניהם בהשמעת קולות, סימון ריח ושפת גוף.

הכינוי "קופי האצבע" דבק בהם בשל גודלם הזעיר והחיבוק החזק שהם נוהגים לתת לאצבעו של מי שאוחז בהם. כקופים הם מהפחות מפותחים ומאפיינים בגופם מעידים על כך, החל מהמוח המפותח פחות, דרך טפרים שיש להם בידיים, במקום הציפורניים שמאפיינות מינים מפותחים יותר של קופים, או שערות החישה שעל פרק כף ידם.

אזור המחייה של המרמוסטים הוא אזור יערות הגשם באמזונס. מעבר למזונם, שכולל חרקים, פירות ועלים, חלק מהמינים של המרמוסטים ניזונים מהגומי שבעצים. הם עושים זאת על ידי ניקוב של חורים בגזעי העצים, ושאיבת הגומי שנוזל מהם.

אבל בקצה השני של העולם, בסין הרחוקה, נחשבים המרמוסטים הננסיים והאקזוטיים, לחיות מחמד מבוקשות. מכיוון שהם בסכנת הכחדה ולפיכך מכירתם אסורה על פי חוק, מחיר מרמוסט אחד בשוק השחור מגיע ל-5,000 דולר ויותר.


הכירו את המרמוסטים הזעירים - הקופים הקטנים בעולם:

https://youtu.be/MKOYu7HWsRg?end=1m21s


הוא חמוד ואהוד על עשירים שמחפשים לרכוש לעצמם אחד:

https://youtu.be/dbZLUHKngj8


הסבר על קופי האצבע:

https://youtu.be/ZoSh14I97JM


וקולו של גור המרמוסט:

https://youtu.be/MemQOa503lo
חדפי פיל
מיהו חדף הפיל?



חַדַּפי הפיל (Elephant shrew), או חדפים קופצים, הם יונקים קטנים שאוכלים חרקים. אך עם כל הדמיון לחדף הם כלל אינם קרובי משפחה שלו. חדפי פיל הם דווקא קרובי משפחה של... החזיקו חזק, הפילים!

ואכן, לחַדַּף הפיל אף מחודד וארוך, שמזכיר את החדק של הפיל. גודלו עם זאת, לא קרוב אפילו לזה של הפיל, כי חדפי הפיל הכי גדולים מגיעים לגודל של 30 סנטימטרים בלבד.

את חדפי הפיל ניתן למצוא כמעט בכל בית גידול אפשרי, מהיערות של אפריקה ועד למדבר של נמיב.

הם נפוצים בעיקר בחלקה הדרומי של אפריקה. רק מין אחד הוא יוצא דופן - זה של חדף הפיל הצפון אפריקני, שחי הרחק מדרום היבשת.


הנה נקבת חדף הפיל עם הגור שלה:

https://youtu.be/wdfIMx7t9cs


חדף הפיל נס מלטאה:

https://youtu.be/1xVlD4KizAw


חדף הפיל מתארח בתכנית טלוויזיה:

https://youtu.be/hFEYkzOMjtU


הנה גורי חדף צעירים:

https://youtu.be/-wrIOW8mcvQ


ובחיוך כשהחדף שר (לא ממש, סתם מונטאז' משעשע):

https://youtu.be/Dc6pAuRiyVo
ספינקס
להיכן נעלם אפו של הספינקס?



הספינקס המצרי הוא הפסל שבנוי מאבן אחת הגדול בעולם. אין עוד בתבל פסל מונולית כל כך גדול. אבל על צורתו וגודלו העצומים מעיב האף השבור של הפסל המרשים הזה.

האגדה מספרת שהמצביא הצרפתי נפוליאון הוא ששבר את האף המלכותי, כשכבש את מצרים. ככל הנראה הייתה זו יריית פגז תותח של צבא נפוליאון, ששברה את האף.

לא ברור מי נתן את ההוראה, אבל בין אם זה המצביא המפורסם שהורה לעשות זאת, או סתם חייל צרפתי טיפש שהפגין את יכולתו לקלוע למטרה, נראה שהסיפור אינו נכון. ההוכחה: כבר בשנת 1755, הרבה לפני שצבאו של נפוליאון כבש את מצרים, התפרסם ציורו של הצייר הדני פרדריק לואיס נורדן (Frederic Louis Norden), בו מופיע הספינקס ללא אפו...

הצרפתים, אגב, מעדיפים דווקא גרסה המספרת על חייל בריטי שעשה את המעשה. אחרים מספרים שחייל טורקי הוא הוואנדילסט שעשה זאת. ויש גם מי שמאשימים את הממלוכים. בקיצור, כל אחד מעדיף שהטיפש יהיה מצבא אחר...

אבל הארכיאולוגים מצידם מספרים שהאף נשבר כפי הנראה הרבה לפני כן, בין המאה ה-11 למאה ה-15. שרידים של שני מוטות חדים שנמצאו בחפירות ליד הספינקס, חיזקו את סיפורו של ההיסטוריון המצרי בן המאה ה-15, אל-מקריזי. הוא כתב כבר אז שהיה זה מנהיג מוסלמי סופי, שיים אל-דהאר (Sa'im al-Dahr), שהורה ב-1378 לשבור את אפו של הספינקס. זאת לאחר שדווח לו שהאיכרים המוסלמים מהסביבה סוגדים לספינקס, בכדי שיגדיל את יבולם.

אגב, אותו אל-דהאר, פנאט ומחמיר וכנראה לא חכם גדול, שילם בחייו על מעשה הוונדליזם שפגע באל של האיכרים הללו. בזעמם והחשש על שבגללו לא יצמח היבול בשדותיהם, עשו בו האיכרים הללו לינץ' והרגו אותו.

אז לא ברור לגמרי מה גרם לשבר המסתורי של אף הספינקס. ככל הנראה, התשובה לא תיוודע בביטחון גם בעתיד. מצד שני, אולי חלק מהקסם במדע הארכיאולוגיה הוא הניסיון המתמיד למצוא תשובות שחלקן לא יימצא לעולם.


הנה ניסיון לטעון שהספינקס המצרי מייצג דמות בעלת אף ארוך במיוחד, שמופיעה בעוד ממצאים עתיקים:

http://youtu.be/tKgAQossqyQ


ומצגת עם גירסאות שונות של הגורמים לאף השבור והחליטו אתם מי שבר אותו:

http://youtu.be/ffPumAnRtvk


סאיגה
לאיזו חיה יש מסנן אבק באף?



אמנם הסאיגה (Saiga) נראית כאילו יצאה מסרט מדע בדיוני ומפריסת הפרסה החביבה הזו היא מהחיות הפחות ידועות שבכדור הארץ. אבל הסאיגות חיות במרכז אסיה וניתן לראותן. הסאיגה נראית כאנטילופה עם חוטם משונה. החוטם המוזר הזה, מעין חדק קטן במרכז הפנים, מסייע לה בנדודיה בסינון האבק המדברי מהאוויר ובחורף המדברי הקר, לחימום האוויר שהיא שואפת. האף המיוחד של הסאיגה נראה כאילו הוא תלוי על הפה, קצת כמו אלה של הטפיר והדיקדיק.

הסאיגה נמצאת בסכנת הכחדה, בעיקר בשל השימוש בחוטם שלה ברפואה הסינית.


הנה הסאיגה מקרוב:

http://youtu.be/6ZOBJCTPEu0


הסיפור מצויר על הסאיגות:

http://youtu.be/k99uPp-tc4k?t=1m31s


והסאיגה בסביבתה הטבעית:

http://youtu.be/qF6kEGext8U
מדוע קוף החוטם אינו הפינוקיו של הקופים?



קוֹף חוֹטֶם (Proboscis Monkey) הוא קוף צמחוני שניתן לזהות בזכות חוטמו, האף הגדול והבולט של הזכרים שלו. אבל בניגוד לפינוקיו שחוטמו גדל בגלל שקריו, קוף החוטם נהנה מאהבת הנקבות ככל שחוטמו ארוך יותר...

קופי החוטם קיבלו את שמם מהחוטם הארוך של הזכר, אך לא ברור כיצד הוא התפתח ומדוע. ההשערה של החוקרים היא שהאף הבולט של הקופים ארוכי האף התפתח בזכות הברירה הטבעית.

מכיוון שהנקבות של קופי החוטם העדיפו את הזכרים שהיו בעלי אפים גדולים, אלו הלכו והתרבו, בעוד שהזכרים שאפם היה קצר הלכו והתמעטו וכך הפכה תכונה זו לנפוצה יותר ויותר במין זה של קופים.

כך שלמעשה מצליחים קופים ארוכי אף למשוך את הנקבות דווקא בזכות אורכו. פינוקיו ענה חוגג איתם...

אגב, לקופי החוטם יש גם כרס גדולה, המאפשרת להם עיכול מתמשך של הצמחים שהם אוכלים. ומעל מקום, קופי חוטם נפוצים בטבע רק בבורניאו, באינדונזיה ובדרום מזרח אסיה.


הנה סיפורם של קופי החוטם של בורניאו:

http://youtu.be/eRHJYOtwmsA


הקפיצות המדהימות שלהם והסכנות:

http://youtu.be/JDYstx7znOc


וסרטון הסבר מקיף על הקופים הללו:

https://youtu.be/qDZS1KO1SgA?long=yes
מהו הטפיר?



הטפירים (Tapir) הם יונקים שמזכירים חזירים, אך החדק שלהם וצורתם המיוחדת והמעט משונה מעידה על קרבתם דווקא אל הסוס והקרנף. באמצעות החדק אוסף הטפיר עלים ונבטים וכשהוא שוחה, החדק הקטן משמש לו מעין שנורקל לנשימה.

את הטפיר מוצאים פעמים רבות במים. המים בשבילו הם גם הנאה, כשהוא מצנן בהם את גופו, אך גם מקום מסתור ומפלט מטורפים כמו היגואר, שמנסים לטרוף אותו.


הנה הטפיר וחייו:

https://youtu.be/zJm6nDnR2SE


נקבת טפיר וגורה מתלקקים:

https://youtu.be/TUi3FUT-jqA
מהו חוש הריח?



המוח שלנו מקבל מידע מתאים מיוחדים באף. המידע הזה הוא על הריחות השונים שאנו מריחים. לכל דבר אורגני יש מולקולות ריח נדיפות, המשתחררות ממנו. חלקן פוגשות את מאות קולטני הריח שמצויים בחלל האף. קולטני הריח הללו הם חלק ממערכת עצבית מתוחכמת בצורה לא רגילה, היודעת להבחין בין סדר גודל של טריליון ריחות שונים.

לאחר שהמוח מעבד את הנתונים ואז אנו מזהים את הריח, בהנחה שכבר הרחנו אותו בעבר ואנו זוכרים מהו. אם הריח חדש לנו, הזיכרון שומר על אופיו ואם נדע מהו הריח ומה מקורו, יש סיכוי רב שבעתיד נדע לזהות את הריח הזה מהזיכרון.

אפשר לראות את חוש הריח כאחד משלושת "חושי השוליים", החושים הפחות מפותחים אצל האדם. הסיבה היא שלחוש הטעם, חוש המישוש וחוש הריח מקדישים בני אדם פחות תשומת לב מלחושי הראייה והשמיעה. מצד שני, יש הוכחות לכך שחוש הריח הוא החוש שמגדיר חלק נכבד מחוויית מה שאנו קוראים "חוש הטעם" שלנו.


הנה סרטון על חוש הריח (מתורגם):

http://youtu.be/snJnO6OpjCs?t=7s


רק את עצמנו אנו לא מצליחים להריח (עברית):

https://youtu.be/zARlSzOf6XY


ותכנית חינוכית על חוש הריח (עברית):

https://youtu.be/pcsVjClVHF4?long=yes
מהי הנשימה?



הנשימה היא התהליך שאחראי לאספקת חמצן לדם, כדי להפיק אנרגיה ולפלוט פחמן דו-חמצני מהגוף.

כשבעלי חיים ובני האדם שואפים אוויר, הוא נשאב דרך צינור הנשימה, מהאף או מהפה ומצינור הנשימה אל הריאות.

מכל הגזים שהיה באוויר ונכנס לריאות, רק לחמצן יש תפקיד חיוני לנשימה ולכן הוא נשאר בגוף.

מהריאות עובר החמצן לדם. הלב, משאבת הדם שדואגת לתנועתו של הדם בגוף, מעביר את הדם לאיברי הגוף השונים ומפיץ אותו בכל חלקיו של הגוף.


הנה הסבר הנשימה בסרטון קצר (עברית):

http://youtu.be/yWGCnHnBpbE


כל תהליך הנשימה (מתורגם):

http://youtu.be/Kl4cU9sG_08?t=13s


ויש אפילו מכשירים לחיזוק הגוף בנשימה:

http://youtu.be/2vbed3bHyEk
מהי מערכת הנשימה ואיך היא תורמת לנשימה?



הנשימה היא תהליך שבו קולט אורגניזם חי חומרים מסביבתו כדי להפיק אנרגיה. הגוף מבצע נשימה שנקראת "נשימה פיזיולוגית". זו נשימה שבה בעלי חיים קולטים את האוויר וישנו חילוף של גזים בתוך הריאות.

בתהליך זה אנו שואפים אוויר דרך הפה והאף. משם מעביר הגוף את החמצן שבאוויר אל הריאות. מהריאות מוזרם החמצן אל מחזור הדם. כך החמצן מגיע אל כל אחד מהתאים בגוף ומאפשר להם לתפקד ולהתפתח.

בהמשך, פולטים התאים גז שנקרא פחמן דו-חמצני בחזרה אל מחזור הדם. הפחמן הדו-חמצני עובר במחזור הדם לכיוון ההפוך, אל הריאות. מהריאות נפלט הפחמן דו-החמצני החוצה בנשיפה, אל הסביבה.

זהו המעגל המתמיד של תהליך הנשימה. לאורך כל חיינו אנו נושמים כך. הפסקה של כמה דקות בתהליך, בשל חניקה או סתימה בזרימת האוויר, תגרום למוות.

מערכת הנשימה מתפקדת בצורה עצמאית ולא רצונית ונשלטת ומבוקרת על ידי מערכת העצבים האוטונומית, אך היא ניתנת גם לשליטה מודעת ורצונית, ולמעשה היא המערכת היחידה בגוף האדם שגם שגם פועלת בצורה לא רצונית וגם ניתנת לשליטה רצונית.


כך פועלת מערכת הנשימה בגופנו (מתורגם):

http://youtu.be/Kl4cU9sG_08?t=13s


הדגמה של מערכת הנשימה:

https://youtu.be/Du__lAwqhag


כך פועלות הריאות (מתורגם):

http://youtu.be/8NUxvJS-_0k


וסרט לימוד על מערכת הנשימה (עברית):

https://youtu.be/LrnYAMVUVjA?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.