» «
פצעונים
האם מתח יכול לגרום לפצעונים?



הפצעונים יכולים להיגרם ממתח או לחץ גדול. הפחד או הלחץ הוא תגובה גופנית לסכנה. כשאנו פוחדים או חוששים מאד, גורמים לנו הורמוני לחץ להתמודד מול הסכנה, בלחימה נגדה או בבריחה ממנה.

אבל כשאיננו יכולים להילחם או לברוח מקשיים שאנו חווים, אותו הורמון לחץ שנקרא קורטיזול, מצטבר בגוף ומשפיע על בריאותנו. הורמוני הלחץ מגבירים את הדלקות בגוף, מחלישים את המערכת החיסונית והופכים אותנו רגישים לזיהומים. כך גופנו מתקשה יותר להילחם בחיידקים שגורמים לנו לפצעונים בעור ומגבירים את ייצור השומן בעורנו.

כך שכן - לחץ ומתח מגדילים את הסיכוי לפצעונים בפנים ובגוף.


הנה האקנה:

https://youtu.be/ue0uX-Eq19E


הקשר בין מתח ולחץ לפצעונים (מתורגם):

http://youtu.be/qz1FKi6z4Fc?t=14s


הכימיה של האקנה:

https://youtu.be/vy6KX5bZOg0


ויש כל מיני שיטות שמתיימרות לפתור את בעיית פצעוני האקנה:

https://youtu.be/dEJo4Bq6100
עור
האם עובי העור בכל הגוף זהה?



ממש לא. באזורי גוף שבאים במגע רב עם משטחים וחומרים חיצוניים העור עבה יותר. כך למשל יהיה העור שבכפות הרגליים, עור כפות הידיים וכריות האצבעות עבה יותר מהעור הדק של העפעפיים.


הנה מעט על העור (עברית):

http://youtu.be/EKWNp6W9Z04


על שכבות העור:

http://youtu.be/d-IJhAWrsm0


ואדם עם עור מאוד דק וגמיש:

http://youtu.be/f46SpiboAew
עור
איך העור שלנו בנוי?



לעור שלנו יש שכבה חיצונית, קשה וחסינה למים. קוראים לה אפידרמיס. תפקיד האפידרמיס לשמור על גופנו מפגיעה ונזקים חיצוניים.

הדרמיס, השכבה האמצעית, מכילה את כלי הדם העדינים שמובילים דם ואת העצבים, שמאפשרים לנו לחוש תחושות וחום או קור מהעור.

השכבה הפנימית התחתונה של העור, מחברת את העור לשרירים שנמצאים מתחתיו.


הנה סרטון שמלמד על העור שעל גופנו (עברית):

http://youtu.be/EKWNp6W9Z04


והסבר רפואי של דוקטור לרפואה סינית על העור (עברית):

http://youtu.be/L6eqlXqOulY?t=24s
כתמי לידה
מהם כתמי לידה?



המדענים אינם יודעים מה הסיבה לכתמי הלידה, שאנו נולדים איתם או שמופיעים בשבועות הראשונים לחיינו. בהרבה מקרים הם קורים בשל התרחבות של כלי דם בעור או מתחתיו.

לרוב כתמי לידה אינם מסוכנים, אך כדאי לשים לב שאינם משתנים עם הזמן. בכל מקרה כדאי לפנות לרופא עור ולבקש שיבחן אותם ויוודא שכתמי הלידה הללו הם תקינים.


הנה כתמי הלידה והנמשים שאנו נולדים עימם:

http://youtu.be/oJpCBdpmIFA


והסבר על הסיכון המסוים שיש בהם (עברית):

http://youtu.be/VMPs-z9JLZg

בריאות העור

נקיון
האם העור האנושי הוא נקי?



העור שלנו לעולם לא יהיה נקי לחלוטין, גם אחרי מקלחת. כי גם כשהוא שטוף ומסובן, יוותרו על עורנו מיליארדי חיידקים.

מצד שני, צריך לשמור על נקיון הגוף ולעשות מקלחת בכל יום, כדי למנוע ככל הניתן מחלות שבאות מלכלוך מיותר ולא בריא.


הנה סרטון על החיידקים שעל עורנו וכיצד חלק מהם תורמים לבריאותנו:

https://youtu.be/enxYPfMl2fA


על תפקיד העור בגופנו (מתורגם):

https://youtu.be/OxPlCkTKhzY


והרצאת וידאו על היצורים שחיים על עורנו:

https://youtu.be/rwZdXJO6eQQ
צלקת
איך נוצרות הצלקות ומהי בעצם הצלקת?


לכל אחד מאיתנו יש כנראה צלקת (Scars) במקום כלשהו בגוף, שפעם הייתה פצע, שהגליד והשאיר לנו מזכרת. אבל איך נוצרות צלקות בעור?

כשיש לנו פצע ורקמה בגוף נפגעת, מתחיל תהליך החלמה, שנמשך זמן רב. משתתפים בו סוגי תאים רבים ושונים, שכל אחד מהם תורם יכולות ותכונות יחודיות להבראת המקום הפגוע. כך, באופן הרמוני ומופלא, תורמים מיליארדי תאים את חלקם לאיחוי הרקמה הפגועה שבעור, תהליך שיכול לקחת שנה שלמה.

כמובן שהרקמה הזו לא תחזור לעולם להיות כמו שהייתה לפני הפציעה - לא באחידות שלה, לא בגמישות ולא בכוח שהיה לה קודם. זו הצלקת ואיתה אנו לומדים לחיות.

בניגוד לכאלה שהצלקת הוסיפה לקסם האישי ולעניין בהם ובחייהם, מסתבר שצלקות בולטות או כאלה שלא החלימו כראוי הופכות לא פעם לבעיה שמשפיעה על הדימוי העצמי והחברתי שלנו. רבים מייחסים לצלקת בגוף השפעה מזיקה על המראה החיצוני או התדמית שלהם בעיני אחרים.

רק ניתוחים פלסטיים יכולים להעלים לחלוטין צלקות שכאלה והם, כידוע עולים כסף רב ולעיתים יוצרים מוזרויות אחרות במראה שלנו. כמוהם גם קעקועים שמיועדים להסתיר צלקות והופכים למשהו שאנשים נושאים כל חייהם.

גם אם רובנו היינו מעדיפים שהצלקות ייעלמו מגופנו והעור ישוב להיות חלק ואחיד, הצלקת היא עובדה שלרוב תישאר עליו לתמיד. בואו נלמד לאהוב את הצלקות שלנו, כי באופן מסוים ואמיתי, הן סיפור חיינו - לטוב ולרע.


כך נוצרות צלקות על גופנו (מתורגם):

https://youtu.be/ucRMDdw82yw
גזעים
למה יש לאנשים בעולם צבע עור שונה?



ישנם עמים שחיים בארצות חמות ויש שחיים בארצות קרות מאד.

בארצות החמות העור של הילידים המקומיים מלא בחומר שמגן על הגוף מכוויות שמש. החומר הזה נקרא מלנין והוא שהופך את עורם של ילידי המדינות החמות, כמו מדינות אפריקה למשל, לכהה יותר.

לעומתן, בארצות קרות אין הרבה שמש. עורם של המקומיים, כמו בסקנדינביה למשל, הוא בהיר, כי אין בו מלנין.


הנה הסבר מצוין על גווני עור וכיצד הם נוצרו (מתורגם):

https://youtu.be/_r4c2NT4naQ
צביעת שיזוף
מה זו צביעת שיזוף ולמה אנשים צובעים את גופם?



הממים האינטרנטיים והלעג התקשורתי לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על צבע השיזוף שלו, קשורים אולי ללעג הקבוע שלו עצמו ליריביו הפוליטיים. אך גם אם הוא הרוויח את הלעג הזה ביושר, הדבר לא פוטר אותנו מבדיקה של ההיגיון בצביעת הגוף, לעומת שיזוף אמיתי של העור, נכון?

אז מהי צביעת השיזוף?

צביעת שיזוף (Spray tans) היא שיטה לשיזוף מלאכותי, בה מחליף צבע גוף בגוון שזוף את המלנין, אותו פיגמנט חום שהוא שמקנה לגופנו את המראה השזוף. במונחים של בריאות, במקום קרני השמש האולטרה סגולות שפוגעות בעור ומסכנות אותו בסרטן העור, בא צבע פשוט בהתזה ועוטף את העור למשך תקופה מסוימת, עד שהוא דוהה.

ההתזה נעשית בספריי צבע, שמתבצע אצל קוסמטיקאית או באופן עצמאי, במקלחת. הצביעה אכן נעשית לרוב בהתזה, אך יש גם תכשירים למריחה.

צביעת הגוף, במקום שיזוף מהשמש, מוצעת כאחד הפתרונות לסכנות שנובעות משיזוף בשמש ומפגיעת קרינת העל-סגול של קרני השמש.

אגב, החומר בריא יותר אבל קשה לומר עליו שהוא בריא ומומלץ לחלוטין. ממחקרים ותחקירים שהולכים ומצטברים, מסתבר שבכל זאת חלקו הקטן מצליח לפעפע לזרם הדם, מה גם שהנשימה שלו בזמן הריסוס, ברור שאינה בריאה. אבל למי שמעוניינים במראה שזוף, הוא בריא הרבה יותר.

כך או כך, צביעה של העור בהתזה מחליפה כיום במקומות רבים את השיזוף הבעייתי בשמש ואת מיטות השיזוף שגורמות לנזק אף יותר חמור ומהיר יותר מזה שגורמת קרינת השמש. ניתן לומר על השיטה הזו בפשטות שהיא הרע במיעוטו.


הנה צביעת שיזוף (Spray tans) שהיא פתרון קוסמטי שמחליף את השיזוף המסוכן:

https://youtu.be/Eg6MmiEW6_Y


אוהל ההתזה נועד למנוע פיזור של הצבע מסביב:

https://youtu.be/0lIPd-3OqS0


באירופה בה השמש נעדרת במשך מרבית השנה מקובלת התזת שיזוף מאוד - למשל בפולין:

https://youtu.be/pTGUqKQvnzs


באמריקה יש רבים שמתיזים גם על ילדיהם הפעוטים:

https://youtu.be/qlq_pnAnvlg


כך משווקים את שירות ההתזה של צבע גוף שזוף:

https://youtu.be/WYKc9slnt9M


ובחיוך, הנה אחד הממים על קו הצביעה של הנשיא לשעבר טראמפ:

https://youtu.be/ETUHH-LR6II


כתובת קעקע
למה אנשים עושים קעקועים?



קעקוע (Tattoo) הוא רישום או סימן שמצויר לתמיד, מתחת לעור. מדובר בהשתלה של פיגמנט, או ציור באמצעות צבע מיוחד או דיו, שמוחדר אל מתחת לעור.

בעולם המודרני הקעקועים מאד פופולאריים. יש לכך סיבות שונות, תרבותיות בעיקר. בקרב רבים נתפס כיום הקעקוע כדרך לזכות ביחודיות, בעולם שהולך ונעשה זהה, שבו כולם לובשים את אותם מותגים, מהלכים באותן תסרוקות ועם אותם הרגלים, שומעים את אותם אמנים, צופים באותן סדרות ואותם סרטים ועוד. ככל שאנו דומים יותר, אנשים רבים רוצים שיהיה להם משהו שהוא רק שלהם, לרכוש משהו משמעותי שיילך איתם כל החיים, יזכיר להם אירוע או אדם ויהפוך את גופם, שהוא כל כך דומה לשל כולם - ליחודי ושונה. הקעקוע הוא הדרך הפשוטה לעשות זאת.

המעניין הוא שבשבטים ותרבויות עתיקות היה הקעקוע חלק מטקס שדווקא העיד על השתייכות, התבגרות ושינויי סטטוס חברתי. אם כיום אוסרים מרבית ההורים על ילדים ומתבגרים לקעקע את גופם, בתרבויות מסוימות בעבר היה הקעקוע סוג של מנהג, חלק ממסורת וחובה חברתית, שלב בטקסי חניכה והתבגרות דווקא.

מקור המילה בעברית הוא מהתנ"ך, כמו שנאמר בספר ויקרא יט, כח: "וּכְתֹבֶת קַעֲקַע לֹא תִתְּנוּ בָּכֶם". באנגלית ובשפות רבות אחרות משתמשים במילה Tattoo, שמקורה בטהיטי שבפולינזיה ופירושה שם "לסמן".


הנה תרבות הקעקועים (עברית):

https://youtu.be/WQgEk6r_NTs


המקעקעים והמקועקעים בישראל (עברית):

https://youtu.be/8gdnn1O346A?t=5s


תולדות הקעקועים (מתורגם):

http://youtu.be/MYn15yDBvxM


המקעקעת הצעירה בארץ (עברית):

https://youtu.be/NfTye2UNu9s


תרבות הקעקועים ומה שמסביבם (עברית):

https://youtu.be/s8BnDw8p2WA?t=22s


קעקועים כסימן זיהוי שבטי באפריקה ונגד רוחות רעות:

https://youtu.be/8ddcxLqO0zo


כאמנות בת זמננו:

https://youtu.be/fk_Q0EmMdl4


יש סכנות בקעקועים המסרטנים (עברית):

https://youtu.be/IL2A7X8nhow


וכמו בתחומים אחרים, יש מי שמפתחים אובססיה לקעקועים:

https://youtu.be/_ZSUtRnwFLs


או ממש מגזימים?

https://youtu.be/RTuPzXiAEOg
מה יעשה הקעקוע האלקטרוני?



קעקועי הדיו הפכו בעשרים השנים האחרונות לסממן אופנה נפוץ. מה שהיה פעם נחלתם של פושעים, אנרכיסטים ואופנוענים שניסו לחקות את "מלאכי הגיהנום", נכנס למיינסטרים. אבל הסימנים על הגוף, שכשאתה מתבגר, נראים קצת לא קשורים והם מטרידים לא מעט מהמקעקעים על גופם או ממי שחושבים על קעקוע.

קעקוע אלקטרוני (Electronic Tattoo) הוא אולי פתרון למי שאינו רוצה לחרוץ את גופו בדיו. בדרום קוריאה מפתחים בשנים האחרונות טכנולוגיה של קעקוע שקוף וגמיש, שנצמד לעור הגוף ומשמש קעקוע אלקטרוני. יתרונו הוא בקלות שבה ניתן להסירו מהעור, בניגוד לקעקועי דיו המוחדרים אל מתחת לעור.

אבל ההסרה הקלה מהגוף היא רק חלק מהקסם שצופן בחובו הקעקוע האלקטרוני. בעתיד מתכוונים החוקרים לפתח קעקוע שהוא סוג של מסך תצוגה, שיישב על עור גופנו ויוכל לשמש לצרכים שונים. מהחלפת הסקינים, תרתי משמע, על חלקים מהגוף, דרך קבלת מסרים אל היד במקום לנייד, אולי אף מכשיר טלפון סלולארי על העור וכמובן לשימוש בקעקוע חשמלי כמסך על הגוף.

מסך כזה יציג נתונים שיועברו אליו מחיישנים ביולוגיים המצויים בתוככי הגוף. אלה יתריעו על בעיות גופניות כמו ירידה בסוכר, בעיות בדופק, שינויים בפעילות המוח, או לחץ דם קיצוני.

אגב, הקוריאנים לא היחידים במירוץ לקעקועים אלקטרוניים. חברת גוגל כבר רשמה פטנט על קעקוע אלקטרוני שיכלול מיקרופון וישדר אל הסמארטפון באמצעות תקשורת לטווח קרוב כמו בלוטות'.

לטכנולוגיית קעקוע העור האלקטרוני תורם גרפן (Graphene), אותו חומר כימי קל להפליא ומופלא, שחלק מהפוטנציאל הגדול שלו הוא בתחומי הביוטכנולוגיה. החוקרים מקווים שבבוא היום יוכל הגרפן להסתיר את המעגלים החשמליים הדרושים לקעקועים שכאלה. הציפייה הייא שבזכות הפיכת החומרים הללו לשקופים יתאפשר פיתוח של מסכי עור שימושיים, שיוכלו להחליף קעקועים מדיו ולהיות סוג של יפים..


הנה הקעקוע האלקטרוני וכיצד ישתמשו בו בעתיד:

https://youtu.be/HPhH1Z62QTY


מחקר לפיתוח העור האלקטרוני שיאפשר פיתוחים כאלה:

http://youtu.be/4oqf--GMNrA


והדגמה של כפתורים לשליטה בסמארטפון שיכול להכיל הקעקוע האלקטרוני:

https://youtu.be/jNo321ZxFmY
איך נוצרים פצעי בגרות?



תהיתם פעם כיצד נוצרים פצעי הבגרות, או בשפה יותר מדעית - איך נוצר אקנה?

פצעי בגרות, או פצעוני אקנה, הם פצעים המופיעים על הפנים ונקראים בשפה העממית "חצ'קונים". זוהי סוג של מחלה כרונית, עם נטייה שהיא בדרך כלל תורשתית, ממנה יסבלו בשלב כלשהו בגיל ההתבגרות, כ-85% מבני הנוער.

אגב, רבים לא יודעים שגם בגיל מבוגר קיימת לעתים תופעה של אקנה ופה ושם אפילו תינוקות יכולים לסבול ממנה. מכאן שעד כמה שזה נשמע מוזר, בכל גיל אפשר לסבול מ"פצעי בגרות".

לא בדיוק ברור מהם הגורמים לאדם אחד לסבול מפצעים (חצ'קונים) ולשני לא. דומה שהורמונים, תזונה ונפש משחקים תפקיד בהיווצרותם.


#גורמי אקנה
פעילות הורמונלית מוגברת - מחקרים מצאו שאחד הגורמים שמופיעים בשכיחות גבוהה אצל מי שסובלים מאקנה היא פעילות הורמונלית מוגברת. פעילות כזו עלולה לגרום להיווצרות פצעים ומתבטאת למשל במחזור חודשי או בשינויים הורמונאליים שנוטים להתרחש בגיל התבגרות. עלייה בהורמוני המין הזכריים, כשהיא מתרחשת במהלך גיל ההתבגרות, יוצרת למשל לא פעם הפרשה שומנים יתרה של בלוטות החלב, שתוצאתה היא היווצרות של אקנה, כלומר "פצעי בגרות".

פסיכולוגיה - עניינים פסיכולוגיים משפיעים גם הם על היווצרות של אקנה. מחקרים רפואיים מצביעים על קשר הדוק בין לחץ נפשי, סטרס ומתח להיווצרות של אקנה.

תזונה - אמנם לא ברורה לחלוטין ההשפעה של התזונה על הופעה של אקנה, אך ברור שאצל מי שיש להם נטייה לכך התזונה יכולה להשפיע לרעה. במחקרים רפואיים נמצא שההסתברות להופעת אקנה גוברת בצריכה של מוצרי חלב ומזון עתיר בסוכרים.


כך נוצרים פצעי אקנה (עברית):

https://youtu.be/P01xR9hKIIM


הרצאת וידאו קצרה על מאפייני האקנה (עברית):

https://youtu.be/E6AhMWp6-xM


התסמינים (עברית):

https://youtu.be/KOFee8iyWhk


ולמתעקשים לפוצץ פצעי בגרות - הנה הדרך הנכונה לנהוג באקנה:

https://youtu.be/lQPjbsVh61c
מה עושה העור בגופנו?


העור (Skin) שלנו הוא "החומה של הגוף", קו ההגנה הראשון שלנו כנגד מחלות וחיידקים.

כמו מגדלי שמירה על חומת המבצר, בעור יש תאים מיוחדים שיכולים לזהות פולשים. יש בו גם בלוטות שיכולות לייצר חומרים אנטי-בקטריאליים, חומרים נוגדי חיידקים, היכולים לחסל לא מעט מהחיידקים והנגיפים שמנסים להיכנס אל גופנו.

עורנו שומר עלינו מכניסה של מחלות, לכלוך וחיידקים לגוף. כשהעור מונע כניסה של חשודים כ"מחוללי מחלות" לגוף, הוא מבטיח לנו יותר בריאות.

אבל על העור יש לנו גם עצבים, שמאפשרים לנו לחוש דברים כמו כמה חם לנו והאם כואב לנו או נעים. כך הוא שומר על גופנו מגורמי פגיעה אפשריים.

העור גם מונע מהגוף לאבד נוזלים. אם איברי הגוף היו גלויים וללא עור שעוטף אותם, היו נוזלי הגוף מתאדים הרבה יותר מהר והיינו סובלים מהתייבשות.


הנה סרטון על העור שלנו ולמה יש לנו עור (עברית):

http://youtu.be/EKWNp6W9Z04


למה נחוץ לנו עור:

http://youtu.be/r8AYLGJuyvw


ופרק מ"היה היה" על העור (עברית):

https://youtu.be/qnqvCwifctQ?long=yes
מה זה חכם בשמש?



"חכם בשמש" זוהי התנהגות נכונה בשמש, שנועדה כדי להימנע ממכת שמש. אותיות המילים משמשות גם ראשי תיבות לדברים החשובים ביותר שיש לזכור כשנמצאים בשמש, כך שיהיה לילדים קל לזכור ולשנן אותם:

ח - חיפוש צל

כ - כובע

מ - משקפי שמש


ב - ביגוד (המגן מפני השמש)

ש - שעות (שעות שהייה בטוחות בשמש)

מ - מסנן קרינה

ש - שתייה


הנה הדרכים להתמודד עם השמש (עברית):

https://youtu.be/AwyiuznByx8


החכמים בשמש (עברית):

http://youtu.be/jp_4Atvr6MA


אחד שלא יודע (עברית):

http://youtu.be/VUeskxCnMz0


שיר החכמים בשמש (עברית):

http://youtu.be/eOLt8Y7ac6k


והמון מחוכמתם של גור ואוח, הנזהרים בשמש (עברית):

http://youtu.be/iIJVjMi2uzs
כיצד מסווה הקונסילר כתמי פנים ופגמים?



אם את נראית עייפה בפנים, אם צמח לך חצ'קון או שיש משהו שמעיב על הפנים החלקות שלך, קונסילר יכול להיות הפתרון. כשאישה רוצה להעלים כתמים על הפנים, פצעונים או כל מיני מטרידים אחרים, היא משתמשת בקוֹנְסִילֶר (Concealer), בעברית חִפּוּי.

הקונסילר הוא מהתכשירים המרכזיים ביצירת בסיס מושלם לאיפור. הוא מטשטש ומסווה סימנים כהים ועיגולים שחורים מתחת לעיניים, הוא משמש להארות והצללות, מסתיר חצ'קונים, אדמומיות על העור ואפילו צלקות.

את הקונסילר שווה תמיד לשמור בסביבה. זהו תכשיר איפור שתורם כיסוי והארה מתחת לעיניים, בין אם כדי לכסות עיגולים שחורים או סימן על העור שהופיע בן לילה.


#השיטה הנכונה לקונסילר
כמו לפני מריחת כל איפור, גם לפני הנחת הקונסילר, חשוב לוודא שהעור נקי, לח ומסודר.

עתה יש ללחוץ אותו עם הספוג הלח, אל תוך העור. במקום המברשת להנחת איפור, שבשימוש לא נכון עלולה להשאיר פסים זעירים, מומלץ להשתמש במיני ביוטי בלנדר. יש להניח קודם על האזור הכהה, ומשם לערבב את הקונסילר כלפי חוץ, במעגל סביב האזור הכהה.

ודבר אחרון וחשוב מאוד: מריחה של הקונסילר רק מתחת לעיניים היא בולטת מדי. למראה חלק וטבעי, השיטה הנכונה היא למשוך את הקונסילר מאזור העין לאזור הלחיים. בעזרת ספוג האיפור, יוצרים מעין משולש שיורד מהעין למטה ומתמזג לכיוון מרכז הלחי.


#איך לבחור בין הקונסילרים?
מריחת קונסילר תסייע להסתיר כהויות מתחת לעיניים או להסתיר חורים ופצעונים על עור הפנים.

יש להקפיד ולבחור רק גוון שמתאים לצבע העור שלך ולא בהיר יותר ותמיד בגוון טיפה יותר בהיר מהמייקאפ.

מי שיוצאת לאירוע, תעדיף לרוב קונסילר עמיד, אבל באופן יומיומי עדיף קונסילר עם לחות.

לשימוש מתחת לעיניים, למשל, מומלץ להשתמש בקונסילר עשיר בלחות, שיתאים לאיזור זה של הפנים, שנוטה להיות יבש יחסית וחסר בלחות.

הבעיה הגדולה בבחירת קונסילר היא שקונסילרים מרובי לחות סובלים מחוסר עמידות וההיפך - העמידים יותר נוטים להיות יבשים יותר.

הפתרון הוא בדרך כלל תלוי הקשר. לאירוע נשים נוטות לבחור איפור עמיד ויציב, כזה "שלא יזוז" ומצד שני די מהר יביא ליובש ולקמטים באיזור. ליום יום הבחירה תיטה לכיוון של קונסילר לח, שיצטרכו לבדוק מזמן לזמן ולתקן, אבל כזה שיבטיח שהעור יישאר מלא בלחות והמראה הצעיר יישמר.


#קונסילר טבעי
הקונסילר הטבעי הוא המוכר ביותר. לרוב הוא ישמש כבסיס נקי לאיפור ויטשטש כוויות ופצעונים.

כדי "להאיר" את הפנים, השימוש בקונסילר הטבעי יהיה בגוון בהיר יותר מהגוון של המייק-אפ, במיוחד כשהוא יבוא מתחת לעיניים.


#קונסילר מתקן
זהו הקונסילר הצבעוני, המשמש לנטרול של גוונים וכתמים לא רצויים בעור. מניחים אותו על העור לפני המייק אפ והקונסילר הטבעי.

ירוק, ורוד, צהוב, כתום וסגול - הקונסילר המתקן מגיע במגוון עשיר של גוונים וצבעים, כולל תת-גוונים כמו ירוק פסטלי, כתום כהה או סגול לילך. כל אחד מהם יכול לתקן פגמי עור בצבע המסוים, כפי שהוא מופיע בטבלת הצבעים.

בדרך כלל מתאימים את הקונסילר לסוג הכהות או הפיגמנטציה שמתחת לעין, תוך התעלמות מוחלטת מצבע המייקאפ שיונח מעליו אחר כך.

המלצה לדוגמה - בעלות עור בהיר, עם כהות משמעותית מתחת לעיניים, יעדיפו לקנות שני קונסילרים: קונסילר כתום כהה, שיבוא קודם ותפקידו לנטרל את הכהות, וקונסילר צהוב בהיר, שאפשר בהחלט להחליפו בטוש הארה והוא ישמש כדי לחבר בין הקונסילר הכהה לבין המייקאפ.

כלומר, עדיף להשתמש ב"קונסילר מאיר" לאחר ששמת תחילה קונסילר בסיס שמתאים לגוון העור שלך ומכסה במלואו את הכתמים הכהים.


איך בוחרים את גוון הקונסילר המתאים לעורנו?

https://youtu.be/dkArQwTPv-Y


מדריך למריחת קונסילר (עברית):

https://youtu.be/mguCXGFLGUk


טיפים לקונסילר:

https://youtu.be/5tbQOo37c_c


איך להניח קונסילר? (עברית)

https://youtu.be/d8LFGsLtbUs
איך מעבדים הבורסקאים וצובעים עורות?



בורסקאות (Tanning) הוא מהמקצועות העתיקים בעולם. מדובר במעבדי עורות, בעלי מקצוע שהופכים את עור החיה, שמגיע מלוכלך, מלא שומן ושיער והוא גס וקשה לעיבוד, לעור נקי ומעובד, חלק ומוכן לעבודה.

העיר העתיקה פז (Fes) שבמרוקו, פועלים מאחרוני הבורסקאים בעולם. העיר שהיא העיר הימי ביניימית הפעילה והגדולה בעולם, הם ממשיכים לעבד עורות כמו לפני אלף שנים ויותר.

במתחמי הבורסקאים של פז מאות בורות סיד לניקוי העורות וצביעתם. כל כמה בורות שייכים למשפחה אחרת, רובן של בעלי מקצוע שהם חלק משושלת ארוכה, בת מאות שנים.

אל בורות הסיד הלבנים מוכנסים העורות, להשריה בתוך תערובת של סיד, מים ולשלשת יונים, תערובת שמפרקת את השומן והשיער שצמודים אל העור ובכך מקלים את הסרתם ממנו.

לאחר מכן מועברים העורות לצביעה בבריכות צבע ולאחר שנצבעו הם מונחים לייבוש על גגות המבנים הסמוכים. אז יועברו אל בעלי המקצוע שיכינו מהם תיקים, נעליים, מעילים ועוד מוצרי עור.


הנה אחד מאזורי הבורסקאים בעיר פס שבמרוקו:

https://youtu.be/oFyknF8l2tI


תהליך עיבוד העורות:

https://youtu.be/MeuMcYB4BL8


בריכות הצביעה של העורות בעיר העתיקה של פאז:

https://youtu.be/lIIJst69Ovo


כל זה בעיר הגדולה ביותר ששורשיה בימי הביניים:

https://youtu.be/5fesOgYB0as


יש בה הרבה בעלי מקצועות עתיקים:

https://youtu.be/gQK8dX0AGXo


וסרטון תיעודי של כל תהליך העיבוד של העורות:

https://youtu.be/UUunnTq9i10?long=yes
מיהו שבט אדומות העור של נמיביה?



שבט ההימבה (Himba Tribe) הקדום ידוע כיום בתור "שבט אדומות העור". כינוי זה ניתן לו על שום צבע עורן האדום לוהט של נשות השבט. הללו נוהגות למרוח את גופן ושערן באבקה אדומה שעשויה מחרסית מעורבת בשומן עזים.

השבט הקטן מונה כמה אלפי אנשים והוא מתגורר בצפון מערב נמיביה, על גבול אנגולה. בשפת ההררו פירוש השם "היבמה" שניתן לשבט חסר-הכל, הוא פשוט "תן לי"..

כתוצאה מהתנאים הקשים של חייהם, תוחלת החיים של בני השבט קצרה במיוחד. כיום הם אטרקציה תיירותית והתיירות מפרנסת אותם היטב.

ובכלל, חייהם של בני השבט נעימים - הנשים כמעט ולא עובדות, נהנות מגופן המטופח ומשקיעות זמן רב בטיפוחו. הגברים נוהגים לנגן בכלי נגינה המכונה "קשת פה" ושותים משקה אלכוהולי שהם מכינים מעצי הדקל שמסביב.


הנה סיפורו של שבט ההימבה:

https://youtu.be/hQwOdNCldOU


על תרבות הטיפוח וצבע הגוף של נשות השבט:

https://youtu.be/S2c_KzoU8O0


וסרטון שמציג את שבט ההימבה (עברית):

http://youtu.be/wO-rTfmux5A?t=5s
מהי מחלת ויטיליגו של דוגמנית העור המנומר?



וויני הארלו (Winnie Harlow), הדוגמנית הקנדית ששמה האמיתי שנטל בראון-יאנג, היא מקרה מדהים של יפהפיה שמחלה שלקתה בה הפכה אותה להצלחה מסחררת ולבעלת יופי מיוחד במינו.

שנטל בת ה-19 סובלת ממחלת עור בשם "ויטיליגו" (vitiligo ובעברית "בהקת" או "בהרת"). המחלה גורמת לעור באזורים שונים בגוף לאבד את צבעו ולהפוך בהירים מאד. למעשה, הלוקים במחלה זוכים לעור עם כתמים לבנים, שמזכיר פרווה של חיות.

שנטל, הידועה גם בשם הבמה שלה וויני הארלו, הייתה ילדה ממוצא אפרו-אמריקאי שבגיל 4 החל עורה להתבהר באזורים שונים בגוף. בהדרגה הכתמים הלכו והתרחבו והתרבו בגופה. אבל במקום להסתיר את המחלה או להתבייש בה, היא החלה לדבר עליה בטלוויזיה ולפרסם המון תמונות ומידע ברשתות החברתיות.

היא סיפרה לא פעם שבילדותה לעגו לה הילדים בכינויים כמו "פרה" "זברה" ו"מווו" והיא התביישה בעור שלה. גם תקופת ההבגרות הייתה קשה לה מאד והיא הפכה לנערה מורדת, כדי להימלט מגורל של נערה מוחרמת ומבוישת על ידי בני השכבה שלה.

אבל השינוי החל בגיל 17, כשהפכה וויני לדוגמנית וסרבה להסתיר את הכתמים שלה. היא הפכה לדוגמנית מסלול בתצוגות אופנה, הופיעה בקליפ של הלהקה האלקטרונית JMSN והשתתפה בתכנית הריאליטי הנחשבת "הטופ מודל של אמריקה". גם בתי האופנה הגדולים רצים אחריה, בין השאר כדי לזכות ביחסי ציבור טובים. כך היא הופכת לדוגמנית מבוקשת.

זה מה שנקרא "להפוך את הלימון ללימונדה", כלומר, לא להתייחס לבעיה כבעיה אלא כהזדמנות.


הנה שנטל גיבורת הטופ מודליות של אמריקה:

https://youtu.be/MBg_X4S9lrE


מונולוג שלה על הרצון לככב עם המחלה:

https://youtu.be/iZw9sofBE5g


החולה המפורסם ביותר במחלת ויטיליגו היה מייקל ג'קסון:

https://youtu.be/62XLH5Hjl8g


תכנית של BBC בה אומרים דברים שאין לומר לסובלים מוויטליגו:

https://youtu.be/z4bLKt9k5dk


והיא לא לבד בעניין הזה של להיות דוגמנית מיוחדת:

https://youtu.be/17mEinpPX4g


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.