» «
המהפכה הצרפתית
למה התרחשה המהפכה הצרפתית?



המהפכה הצרפתית (The French Revolution) התרחשה כשהעם הצרפתי קץ במלוכה ובשלטון זכויות היתר של האצילים והכמורה הנוצרית בצרפת.

זו הייתה מפלת הפריבילגים. העם מאס בזכויות היתר שהוענקו לאצילים, בעושר, המותרות והפינוקים שהם אגרו, בזמן שהעם, העניים וילדיהם סובלים חרפת רעב מתמשכת.

סיסמתם של המהפכנים הייתה "חירות, שוויון ואחווה" ובין השנים 1789-1799 הם הפילו את האצולה והחליטו להפוך את הממלכה הצרפתית לרפובליקה שוויונית וחופשית.

במקום משפחת המלוכה והאצילים שהוצאו להורג בהמוניהם, הועבר השלטון לידי פרלמנט נבחר. ביחד עם המלך והמלכה, הוצאו להורג גם רבים מבני האצולה ב"גיליוטינה", שמה של מכונת עריפת הראשים שמילאה במהפכה הצרפתית תפקיד משמעותי במיוחד ובמידה רבה הפכה לסמל שלה.

המהפכה התנערה באופן אכזרי מהשלטון האבסולוטי ומעריצות המלכים הצרפתים והאצולה המקורבת אליהם. אז הוקמה בשנת 1792 הרפובליקה הצרפתית. מטרתה הייתה להתבסס על זכויות האדם, על שותפות ועל שוויון.

אך מה שהתרחש לאחר הקמתה היה לבלגן פוליטי שלם. ממהפכה שקראה לחירות, לשיוויון, לשחרור מעמדות ולהכרה בזכויות האדם, נולדו מהומות אלימות שהעלו שליט רצחני ואכזרי בשם רובספייר. הוא הנהיג שלטון של טרור והפך לגרוע כמו קודמיו ואף יותר.

תקופת המהפכה הצרפתית הסתיימה 7 שנים לאחר מכן, כשבשנת 1799 תפס מצביא צעיר ומוכשר בשם נפוליאון בונפרטה את השלטון בהפיכה צבאית. לאחר תקופת שלטון קצרה הוא הכתיר את עצמו לקיסר צרפת בשנת 1804. וכך, נפוליאון שהקים את הקיסרות הראשונה של צרפת סיים את עידן המהפכה והחזירה לשלטון יחיד.

ב-1815 תחזור המלוכה לצרפת ונדמה יהיה שצרפת תשוב ותהיה למונרכיה, אך ב-1848 תבוטל המלוכה לתמיד וצרפת תשלים את השינוי.

כי המסר של המהפכה בצרפת יבשיל ויהפוך לתהליך היסטורי שעתיד לשטוף חלק ניכר מהעולם. הרעיון של שלטון העם יצטרך אמנם להמתין עוד כמה שנים, כשיקומו האזרחים באמריקה כנגד השלטון הבריטי וייסדו את ארצות הברית של אמריקה, הדמוקרטיה האמיתית הראשונה בעולם. במהפכות 1848 ואחריהן ישלימו רעיונות הלאומיות והליברליזם זה את זה ובזו אחר זו יהפכו לדמוקרטיות עוד ועוד ממלכות וארצות שנשלטו על ידי שליטים יחידים, ביניהן גם צרפת.


הנה סיפורה של המהפכה הצרפתית (עברית):

http://youtu.be/Tn2smZuiSuc


המעמד השלישי הוא שהניע את המהפכה הזו (עברית):

https://youtu.be/hnqE9PCM6vI


הגורמים למהפכה הצרפתית והנסיבות ההיסטוריות שבהן התחוללה (מתורגם):

https://youtu.be/PBn7iWzrKoI


על המהפכה ששינתה את צרפת (מתורגם):

https://youtu.be/tw2nCsXAUhk


מצגת וידאו על המהפכה הצרפתית:

http://youtu.be/vscic_dm-BQ


וסיפור המהפכה ששינתה את העולם:

http://youtu.be/VEZqarUnVpo
גיליוטינה
למה השתמשו בעבר בגיליוטינה?



גיליוטינה (Guillotine) היא מתקן ששימש בעבר לעריפת ראשים בהוצאות להורג בצרפת ומעט בארצות נוספות באירופה.

הגיליוטינה שימשה במהלך המהפכה הצרפתית, כמכשיר ההוצאה להורג של תקופת המהפכה. באמצעותה הוצאו להורג רבים מהשלטון הצרפתי המלכותי ומי שנתפסו כבוגדים ופושעים. השימוש הרב שנעשה בה להוצאות להורג, בנוכחות קהל רב ובכיכרות הערים, הפכו אותה לסמל הטרור של המשטר המהפכני.

לפחות 20 אלף איש הוצאו להורג במהפכה הצרפתית, ביניהם גם מלך ומלכת צרפת, המלך לואי ה־16 והמלכה מארי אנטואנט, שהוצאו להורג בשנת 1793.

בתחילה נקראה הגיליוטינה בצרפת "הלואיזה" ורק בהמשך זכתה לשם גיליוטינה, שניתן על ידי ההמונים, על שמו של מי שאחראי להפעלתה בצרפת, דוקטור ז'וזף איגנס גִיוֹטַן (Joseph-Ignace Guillotin). גיוטן הוא שיזם את שכלולו של מתקן עתיק לשחיטת בהמות, שכבר מהמאה ה-14 השתמשו בו ברחבי אירופה להוצאות להורג. המתקן נולד כ"גרדום הליפקס" האנגלי, משם התפשט לארצות אחרות וזכה לשמות כמו "מאנאיה" באיטליה, ו"הבתולה הסקוטית" בסקוטלנד. בעברית אגב נתנו לה את השם "מערפת".

הגיליוטינה הכילה סכין גדולה וכבדה, ששחרורה ערף את ראש הנידון למוות, שנפל אל תוך סל המונח למרגלותיה. היא נועדה להמית את הנידון למוות, במהירות וללא סבל. למרבה האירוניה היא נועדה להחליף אמצעים אחרים, כמו הגרזן והחרב, שנתפסו כאכזריים וכגורמים לסבל מיותר. עם זאת, רבים ראו בגיליוטינה אמצעי שמוזיל חיי אדם והפך בתקופת המהפכה לפס ייצור אדיר של מוות ואמצעי לחיסול חשבונות והטלת טרור על העם.


כך שימשה הגיליוטינה במהפכה הצרפתית:

http://youtu.be/VEZqarUnVpo


הוצאתו בקולנוע להורג של מלך צרפת לואי ה-16 בשיא המהפכה הצרפתית:

http://youtu.be/XB5fyimVXUo


ההוצאה להורג של מארי אנטואנט ויומה האחרון:

https://youtu.be/lB1eh5_Mwf0


בימינו הגיליוטינה נשארה שעשוע מפחיד בלבד:

http://youtu.be/3fr8O6Tn6nc


בצרפת של הימים ההם ההמונים באו לראות הוצאות להורג כבילוי מרגש:

https://youtu.be/OnP8WDkRIZs?long=yes
סמלי המהפכה הצרפתית
מהם סמלי המהפכה הצרפתית?



אי אפשר להגזים בחשיבות ההיסטורית של המהפכה הצרפתית. מדובר באחד האירועים ההיסטוריים החשובים באירופה החדשה. היא החלה את השינוי של הממשל המדיני ברחבי אירופה כולה ובמקומות רבים בעולם.

אבל המהפכה הזו אינה רק מה שהיא ביטאה או יצרה, אלא גם ההשפעה התרבותית שהייתה לה, מבחינה סימבולית, של הסמלים שהיא הכניסה לרוח האומה, סמלים שחלחלו בהדרגה לתרבות של עמים רבים ושיצרו בהמשך את המהפכה האמריקאית, בה נלחמו וזכו תושבי היבשת הרחוקה בעצמאות, ואת "אביב העמים" שבו, רק 50 שנה אחרי המהפכה הצרפתית, תבעו עמים רבים את הזכות לעצמאות מדינית.

חמישה סמלים משמעותיים וברורים השתמרו בצרפת מהמהפכה הצרפתית:

דגל הטריקולור - שבו נופפו ההמונים במהלך המהפכה.

המנון המהפכה ("המארסייז") - השיר שהפך להמנון הצרפתי לאחריה.

יום כיבוש הבסטיליה (14 ביולי) - היום בו נחרב הכלא הסמלי הזה, סמל השליטה המלוכנית בעם.

נערת המהפכה מריאן, זו שמופיעה, בין השאר, בתמונת המהפכה של דלקרואה.

מקדש האלים הגדולים ("הפנתיאון") - נבנה במקורו ככנסייה ודמיונו למקדש יווני, בניגוד לכנסיות הגותיות שזוהו עם המלך, תאם את הטעם המהפכני, שהפכו למקדש המולדת והאנשים הגדולים.


הנה כמה מהסמלים שנוצרו במהפכה הצרפתית, כולל הכובעים והבגדים האופייניים:

http://youtu.be/hkm9aWumy0c
בסטיליה
כיצד הפכה הבסטיליה לסמל המהפכה הצרפתית?



הבסטיליה, בצרפתית "מבצר", היא מילה רגילה. אבל ב-14 ביולי 1789, בעת המהפכה הצרפתית, דרשו ההמונים כלי נשק ממפקד אחד מבתי הכלא של פאריס. קראו לו "בסטילית סן אנטואן", אבל אנו מכירים אותו בתור "הבסטיליה" - המבנה שהריסתו הייתה לסמל המהפכה הצרפתית.

מנהל הכלא סרב כמובן וההמונים התפרצו למבצר והרגו אותו ואת כל החיילים שניהלו את בית הכלא שבו.

היסטורית הוקמה הבסטיליה כמבצר להגנת פאריס. המלך לואי ה-14 הפך אותה לבית כלא. האסירים שוכנו בחדרים קטנים בשמונה המגדלים שבבסטיליה. חוץ מפושעים ועבריינים נהגו מלכי צרפת לשלוח אליה מתנגדים ואסירים פוליטיים. הבסטיליה הפכה בעיני המוני העם הצרפתי למקום של אימה ודיכוי ולסמל המובהק לאכזריות של השלטון המלוכני והאטום בצרפת.

כיכר הבסטיליה בפאריס של היום נמצאת במקום שבו עמדה הבסטיליה. חלק מהריסותיה פוזר ברחבי צרפת, כסמל לנפילת הבסטיליה והשלטון המלוכני שהשתמש בה כדי לדכא את העם.


הנה הפריצה אל מבצר הבסטיליה במהפכה הצרפתית:

https://youtu.be/4OCheQDr5ag


קטע מסרט המתאר את הרס הבסטיליה:

https://youtu.be/ZbivW-bQdJs


וחגיגות יום הבסטיליה השנתיות בפאריס:

https://youtu.be/HsyHynebp4s

המהפכה הצרפתית

נפוליאון
מי היה נפוליאון בונפרטה ומה הוא עשה?



נפוליאון בונפרטה, הוא נפוליאון הראשון, היה קיסר צרפת. לרוב מכנים אותו פשוט "נפוליאון" (כמו מדונה או ריטה). הוא היה המצביא המהולל בתולדות צרפת ואחד מגדולי המצביאים בכל הזמנים.

הוא נחשב לאמן ההפתעה הצבאית. מצביא שידע לשער היטב מה האויב חושב ולהפתיע. בעיקר הוא התמקד בלשער מה האויב חושב שהוא לא יעשה ושלא הגיוני שמפקד כלשהו יעשה ואז עשה בדיוק את הלא צפוי ומפתיע את הצד השני.

ומנצח.

בתקופתו צרפת הפכה לאימפריה כובשת ורק פסע עמד בינו לבין שלטון על מרבית אירופה. היה אף שלב שהוא יצא למזרח התיכון, בשאיפה לכבוש גם את המזרח הרחוק. המקום שבו הוא נעצר היה העיר עכו. כשכתב את זכרונותיו הוא ציין ש"אם עכו הייתה נופלת בידי, הייתי משנה את העולם".

נפוליאון עלה לראשונה לשלטון בהפיכה, זאת לאחר קריירה מזהירה כאיש צבא מצליח. כשליט צרפת הוא התגלה כבעל כושר ארגוני מדהים, בעל כריזמה ומנהיגות מופלאה ומנהיג חכם.

מהר מאוד הוא מבסס את שלטונו בצרפת ומגלה שהוא איש ארגון ומנהל מעולה. בונפרטה הכניס סדר בצרפת המבולגנת של אחרי המהפכה הצרפתית והופך אותה למעצמה גם בשדה האזרחי והמנהלי.

אבל אז הוא יצא לכבוש את אירופה ואף הכריז על עצמו קיסר צרפת. גורלו השתנה כשבחורף הרוסי הקשה הוא נאלץ לסגת, הובס לראשונה ואיבד את מרבית צבאו.

ערים לחולשתו הזמנית, קואליציה של כל המדינות שהתנגדו לו התארגנה כנגדו במהירות וצבאות הקואליציה הביסו אותו והביאו לגירושו לאלבה, אי זעיר שבו הותר לו לשלוט.

כך הפך נפוליאון הגדול, כמעט שליט העולם, לשליטו של אי זעיר בטוסקנה. אבל כמו בונפרטה אמיתי, הוא שיפר את האי ללא הכר ועד היום התושבים המקומיים של האי מודים לו על כך.

לאחר מספר שנים, כשהבין ששלטון המלוכה שהומלך בצרפת נחלש, בונפרטה נמלט מהאי וחוזר לשלוט בצרפת. אך שלטונו היה קצר ונמשך רק כמו שהתקופה הזו מכונה: "תקופת מאה הימים". כי בונפרטה יצא להגן על שלטונו מפני כוחות הקואליציה האירופית האנטי-נפוליאונית, שסרבה לקבל את שובו והתארגנה כנגדו.

שוב חוזר הניגון והוא ניצח פה וניצח שם, עד שהגיע הקרב המכריע שלקראתו התאחדו הכוחות כנגדו. הפעם הוא נתקל בגאון צבאי לא פחות מרשים, הדוכס הבריטי מוולינגטון. כאן האויב לא אפשר לו להפריד בין הצבאות, כפי שתמיד היטיב לעשות ולהביסם כך. באופן מתואם, תוך תפיסת עמדות מוצלחות, המתינו הכוחות לצבא צרפת ליד העיר הבלגית ווטרלו והביסו אותו.

אפילו מזג האוויר היה הפעם נגדו והבוץ הרב היקשה על חיילי צרפת להתקדם למול הביצורים של האנגלים. בקרב ווטרלו הובס נפוליאון בונפרטה סופית וירד מבימת ההיסטוריה.

זה היה סוף הקריירה המפוארת והמעט שחצנית של האיש שלא עצר לרגע, עד שההיסטוריה עצרה אותו. שוב, אך הפעם לתמיד, נשלח נפוליאון אל גלות, הפעם באי המבודד והמרוחק סנט-הלנה. באי הקטן הזה הוא חי עד מותו והוא עוד לא בן 52.

על אף נפילתו וכשלונותיו, הצרפתים זוכרים אותו בגדולתו. אולי משום שימיו היו ימיה הגדולים של צרפת. אחר-כך היא החלה לרדת ולהידרדר ביכולותיה הצבאיות, מה שהוריד במידה רבה גם את כוחה הפוליטי ביבשת אירופה. במלחמת העולם הראשונה היא עוד תחזיק מעמד כחלק מהברית המנצחת, אבל במלחמת העולם השנייה היא תובס די מהר על ידי הנאצים, ששלטו בה ועשו בה כרצונם. נפוליאון יהפוך למזכרת נעימה של ימי השיא של האימפריה הצרפתית שלא שרדה.


הנה סיפורו של נפוליאון (מתורגם):

https://youtu.be/VdNOXmtcRm8


משפט ההיסטוריה נגד נפוליאון (מתורגם):

https://youtu.be/8aq_gRfmjgY


הרצאת וידאו באנגלית על חייו של נפוליאון:

http://youtu.be/tfHnwqtJT9U


החדר ביפו הכבושה, שבו שיכן נפוליאון בשנת 1799 את חולי הדבר (עברית):

http://youtu.be/Yalz6RlcD48


כך הובס בעכו ונעצרה תכניתו לכבוש את אסיה (עברית):

https://youtu.be/PqYbnchHyd4


כובעו של נפוליאון מקרב ווטרלו מועבר למוזיאון אחר:

https://youtu.be/bt5cJZFxZOM


כשחזר לצרפת הוא אסף סביבו את הצבא מחדש. הנה הפגישה ביניהם:

https://youtu.be/puZh2LARvHU


שחזור קרב של נפוליאון בימינו:

http://youtu.be/tr3yUB-LibM


האי סנט הלנה והבית שבו התגורר ומת נפוליאון בונפרטה:

https://youtu.be/p4T3ieZZxfE


ו"שעה היסטורית" עם פרופסור הרסגור על חייו של נפוליאון בונפרטה (עברית):

https://youtu.be/BOQM4nDqlPM?long=yes
מות מארה
מי המהפכן המת בציור "מות מארה"?



הציור "מות מארה" (La Mort de Marat) מאת הצייר הניאו-קלאסי ז'אק לואי דויד, סיפר את סיפור רציחתו של חברו שהיה אחד ממנהיגי המהפכה הצרפתית, ז'אן פול מארה.

מדובר באחד מהמייסדים של שלטון הטרור המהפכני, בהנהגתו של רובספייר הרצחני, ששם קץ לחלומות על רפובליקה של חופש ואחווה בצרפת. הציור היה שנוי במחלוקת כיוון שתאר באופן אוהד את אחד האנשים השנואים על העם הצרפתי, שזמן קצר לאחר מכן הוציא להורג גם את מנהיגו רובספייר.

אבל מיוחדת מאוד איכות הציור והיכולת של הצייר לתאר את המנוח באופן ריאליסטי ובו בזמן להפוך אותו כמעט קדוש.

ההצלחה של ז'אק לואי דוד להציג אירוע אלים וקשה כמו רצח בצורה עדינה ונוגעת ללב. בעזרת כשרונו האמנותי, הוא השכיל להפוך את חברו מארה לגירסה של ישו מודרני. זו הצלחה של אמן שמכיר את מלאכת הציור והרגש הגלומה בה בצורה מושלמת.

ציור מעניין אחר, של הצייר הצרפתי פול ז'אק אמי בודרי, התייחס לאותו ציור בציורו "שרלוט קורדיי". הוא מתאר בו את הרצח מזווית שונה, עם דמותה של הרוצחת הנוכחת בו.

גם אמנים מודרניים שונים התייחסו ליצירה ופיקאסו התבלט בגירסה משלו לציור המפורסם הזה.

הציור "מות מארה" נמצא כיום במוזיאון הבלגי המלכותי לאמנויות שבעיר בריסל.


הנה סקירה קצרה על "מותו של מארה":

https://youtu.be/Z5MCNKLBOfo


שיעור וידאו קצר על הציור המפורסם:

http://youtu.be/Hw2_hv439Fg


ומבט מקרוב על פרטים בציור "מותו של מארה":

http://youtu.be/UUT_YAgkfLo
החירות מובילה את העם
מה אירוני ב"חירות שמובילה את העם"?



אחד מסמליה המפורסמים ביותר של המהפכה הצרפתית הוא הציור "החירות מובילה את העם" (Liberty Leading the People) של הצייר אז'ן דלקרואה. הוא צייר אותו בשנת 1832, שנתיים לאחר המהפכה שהוא מתאר.

מה שמעניין ואירוני הוא שהציור שרבים כל כך מזהים עם המהפכה הצרפתית, מתאר למעשה את מהפכת יולי 1830 בצרפת, מהפכה שהייתה מנוגדת לרוח המהפכה הצרפתית ושהעלתה לשלטון בחזרה את המלך, לואי פיליפ מלך צרפת.

זו הייתה מהפכת-נגד. אם המהפכה הצרפתית נועדה להעיף את המלך ואציליו מכסאם וממרומי מעמדם ולהשליט את העם על צרפת, כאן צייר דלקרואה מהפכה מלוכנית, שבאה להחזיר את בית המלוכה ואת האצילים, בעלי זכויות היתר, אותם אלה שכל כך הרגיזו את העם הצרפתי, 30 שנה לפני כן.

דלקרואה עצמו לא השתתף בקרבות אבל צייר, לדבריו, כדי לתמוך ולהביע פטריוטיות בצרפת.

ולא שקשה לראות זאת בציור. בראש ההמון החמוש, מובילה מריאן, המייצגת את החירות, גופה חצי חשוף, אולי כדי לייצג את התשוקה לצרפת צודקת יותר. בידיה דגל הטריקולור, על צבעיו המודגשים. הנער שלידה, כדי להדגיש שלמהפכה שותפים כל המינים והגילאים, אוחז אקדחים ונלהב גם הוא,כמו גם המורדים שאחריה. מסביבם שרועות גופות המהפכנים על הקרקע וברקע עולה עשן לבן.

דלקרואה אינו תמים והוא לא עושה הנחות למהפכה. כאמן אמיתי, הוא מציג את האנשים ואת צדדיה השונים של המהפכה. מצד אחד נוכחות כאן הגבורה והפטריוטיות, כמו גם הניצחון, אבל בד בבד הוא מציג את הכאב, המוות והטרגיות של הצד המפסיד, האספסוף של בני מעמד הפועלים, אלו שלא ייצאו נשכרים מהמהפכה המכוערת והברוטלית הזו.

לצד הבורגנים ניצבים כאן גם בני מעמד הפועלים, מה שאכן קרה במהפכה הזו, שמעמד הפועלים השתתף בה, אך היסטורית לא זכה להשתתף בשלטון ברפובליקה החדשה שעתידה לקום.

יצירת המופת המיוחדת הזו מוצגת כיום במוזיאון הלובר בפאריס.


הנה סקירה יפה על הציור הנודע "החירות מובילה את העם":

https://youtu.be/DZNoOmQNbok


"החירות מובילה את העם" של דלקרואה היא בעצם שקר:

https://youtu.be/yFu3aJgkYkU


שירי המהפכה עם הציור:

https://youtu.be/t39QLfL4pu4
הפיכה ומהפכה
מה ההבדל בין מהפכה להפיכה?



רבים שומעים את המונחים הפיכה ומהפכה וסבורים שהם כנראה אותו הדבר. זה אפילו מצלצל דומה וגם ככה מרבית האותיות דומות.

אז זהו, שיש הבדל ביניהם. אבל מהו?


#מהפכות
נתחיל במהפכה. מהפכה היא שינוי של שיטת המשטר, לרוב שינוי שהוא מהקצה אל הקצה. כשנאצר והקצינים שלו השתלטו על מצרים והפילו את המלך פארוק - זו הייתה מהפכה.

עוד דוגמה? - המהפכה הצרפתית החליפה את השלטון המלוכני של לואי ה-16 בשלטון רפובליקני. אפשר להתווכח על הרבה דברים ברפובליקה האכזרית שנולדה בה אז אבל בטוח שהיא לא הייתה מלוכה. מהפכה.

כך גם היה במהפכה הרוסית ב-1914. הצאר נופל ושלטונו מוחלף בשלטון ברזל קומוניסטי שבינו לבין שלטון הצאר אין הרבה דומה, מלבד אולי האכזריות. זו הייתה מהפכה קשה שהשפיעה על העם הרוסי למשך עשורים רבים.

דוגמה אחרונה, אבל בקטע טוב יותר, המהפכה האמריקאית החליפה את שלטון הממלכה הבריטית במושבות שביבשת אמריקה בשלטון דמוקרטי, שהיה במקרה גם נאור וחכם וברוב המקרים, במיוחד אם היית לבן באותם ימים, שלטון שוחר חופש.

גם זו הייתה מהפכה ואחת היפות.


#הפיכות
הפיכה היא משהו אחר. הפיכה היא שינוי רק של השולטים, שינוי אישים אבל באותה שיטת משטר וללא שינוי שלה.

הפיכות כאלה מתרחשות בעולם לא מעט, לרוב במדינות מפגרות, עם שלטון אבסולוטי ואלים המוחלף בידי שליטים אבסולוטיים ואלימים חדשים. אבל השיטה, כאמור, נשארת.

שלטון דמוקרטי רגיל מתחלף בבחירות. אבל אם הוא מתחלף באופן אחר, לא דמוקרטי ושאיננו לגיטימי - זו הפיכה.

קבוצת קצינים משתלטת על המדינה ושולטת בכוח הצבא במקום הדיקטטור הקודם? - זו הפיכה צבאית, כי דיקטטורה חדשה, מונהגת על ידי גנרלים, ממשיכה דיקטטורה ישנה. כך השתלט שלטון הגנרלים על יוון של שנות ה-70.

אוקיי, אז בהפיכה מדובר בשינוי אישי בין הדמויות השולטות, כשהן עצמן משתנות אבל השיטה נשארת כשהייתה. כשמלך חדש הורג את המלך הישן ונוטל את המלוכה זו הפיכה, כי הוא עדיין מלך.

כשקבוצה או יחיד משתלטים על דיקטטורה ומחליפים אותה בדיקטטורה חדשה - זו הפיכה. ארדואן, היטלר ורבים אחרים טענו שהיה ניסיון הפיכה כנגדם והוציאו להורג, עינו וכלאו לשנים רבות את כל מתנגדיהם הפוליטיים.

מלך חדש ממשפחת המלוכה מחליף את המלך הקודם שלא בירושה? - הפיכת חצר.

כי בעבר, כשהמלך היה השליט הקובע, דיברו לא פעם על הפיכת חצר. אח של המלך, או אפילו בנו חסר הסבלנות, משתלטים על הממלכה, מכניסים את המלך לכלא או פשוט מוציאים אותו להורג ומחליפים אותו מיידית על הכיסא. עם הפינוקים והמנעמים שמגיעים למלך וכמובן בכוח ולא פעם באכזריות. זו הפיכה בחצר המלך, הפיכת חצר, כי השיטה היא עדיין מלוכנית.

אגב, המלך הורדוס, אחד מהאכזריים והאפקטיביים במלכי ההיסטוריה, הרג וטבח רבים מבני משפחתו מחשש להפיכת חצר דומה. הוא שלט בכיף שנים רבות ומנע כך הפיכה כנגדו.


#לסיכום
אז מהפכה היא שינוי של שיטת המשטר, שינוי משיטת משטר אחת, נניח מדמוקרטיה לדיקטטורה או ממלכות לרפובליקה למשל. לרוב מדובר בשינוי מהקצה אל הקצה.

הפיכה היא שינוי של השולטים או השולט במדינה, אבל ללא שינוי בשיטת המשטר עצמה. למשל, כשדיקטטור מעיף דיקטטור וממשיך בדיקטטורה דומה, למעט העובדה שעכשיו הוא הרודן. שלא נדע...


הנה כמה הפיכות בעולם - ככה זה עובד:

https://youtu.be/uNqEy69vBv4


המהפיכה הרוסית:

https://youtu.be/KOK1TMSyKcM


לוחמה ברחובות בנסיון הפיכה בטורקיה:

https://youtu.be/64UmSN5wpVY


כשחגגו 20 שנה להבסת ההפיכה נגד השליט הנבחר בוונצואלה:

https://youtu.be/KX9bDt-Tvus


דגל הטריקולור
מה סיפורו של דגל הטריקולור הצרפתי?



לאחרונה עלה דגל הטריקולור (tricolore) הצרפתי לכותרות, בנסיבות קשות, כשרבים הזדהו עם הצרפתים ומחו כנגד פיגוע הטרור האכזרי בפאריס, על ידי צביעת תמונות הפרופיל שלהם בצבעיו.

חובבי הכדורגל מכירים את הכינוי "נבחרת הטריקולור" שהוצמדה לשחקני נבחרת הכדורגל הלאומית הצרפתית. הסיבה היא במדים של השחקנים שצבועים בצבעי הדגל הצרפתי, דגל הטריקולור (tricolore).

הטריקולור, אחד הדגלים המוכרים בהיסטוריה, נולד בתקופת המהפכה הצרפתית. הדגל בעל 3 הצבעים האנכיים, כחול, לבן ואדום, נולד במהלך המהפכה, שהביאה לקץ השלטון העריץ של מלכי צרפת. לצד סמלי מהפכה האחרים, כמו "המארסייז" המנון המהפכה, הנערה נושאת החרב מריאן, הבסטיליה ההרוסה והגיליוטינה שהזרימה את דמם הכחול של האצילים על מדרכות פאריס, נולד אז ה"טריקולור", דגל שלושת הצבעים הצרפתי.

הטריקולור החליף במהפכה הצרפתית את הדגל הקודם של ממלכת צרפת - דגל לבן עם שלושת פרחי האירוס המלכותי. מקורו בסמל מצרי שככל הנראה הובא מארץ ישראל על ידי הצלבנים ששבו ממסעי הצלב ואומץ על ידי מלכי צרפת.

יש גירסאות שונות למשמעות של כל צבע בדגל הצרפתי, אבל מקובל לומר שצבעי הדגל מייצגים את עקרונות המהפכה הצרפתית. הכחול מייצג את החירות, הלבן הוא השוויון והאדום פירושו אחווה.

לאחר המהפכה אומץ דגל הטריקולור להיות הדגל הרשמי של צרפת ומאז הוא דגל צרפת עד היום (פרט לאפיזודה קצרה, שהתרחשה כשחזרה המלוכה לזמן קצר והדגל הקודם הוחזר, אבל לאחרי הפלתה חזר הטריקולור לתמיד.

אגב, לטריקולור יש גם היבט אופנתי - הצרפתים היו הראשונים לאמץ דגל מסוג זה ובעקבותיהם הלכו מדינות רבות ושינו את דגליהן לדגלי 3 צבעים, ביניהן גרמניה, רוסיה, מצרים ועוד. מאז ומתמיד הייתה צרפת בירת האופנה..


הנה סיפורו של דגל צרפת (עברית):

http://youtu.be/uBTn1tW1zCs


ובאנגלית, סיפורו של דגל הטריקולור:

http://youtu.be/lD_L0i-Wbbo


"נבחרת הטריקולור" הצרפתית:

http://youtu.be/l05oQiNWuIs


והטריקולור עם המנון המארסייז ברקע:

https://youtu.be/4K1q9Ntcr5g
מי המציא את הגיליוטינה?



הגיליוטינה (Guillotine) זכתה לפרסום בהיסטוריה במהלך המהפכה הצרפתית, כששימשה מתקן לעריפת ראשים של בני האצולה ובית המלוכה. אך רבים לא יודעים שהגיליוטינה הייתה מתקן פופולארי להוצאה להורג בארצות נוספות באירופה.

תחילתה של גיליוטינה כמתקן עתיק לשחיטת בהמות, שנולד ככל הידוע באנגליה, כ"גרדום הליפקס". במהלך המאה ה-14 החלו להשתמש בגרדום השחיטה בארצות שונות ברחבי אירופה, להוצאות להורג של פושעים.

בארצות אחרות זכה "גרדום הליפקס" לשמות מגוונים. באיטליה הוא כונה "מאנאיה" ובסקוטלנד הוא כונה "הבתולה הסקוטית".

היה זה צחוק הגורל שדוקטור בשם ז'וזף איגנס גִיוֹטַן (Joseph-Ignace Guillotin) הביא את "גרדום הליפקס" לצרפת, בכוונה להשתמש בו להקטנת סבלם של הנידונים למוות בהוצאות להורג. גיוטן יזם את שכלולו של המתקן שבו ימצאו בעתיד את מותם רבים מהשלטון הצרפתי המלכותי והחל להפעילו בצרפת, עד שאושרה הפעלתו באופן קבוע.

בתחילה נקראה הגיליוטינה בצרפת "הלואיזה" אבל בהמשך ייקרא המתקן לימים בשם "גיליוטינה", שם שניתן לו על ידי הציבור הצרפתי, על שם הדוקטור גיוטן.

בעברית תורגם שם המתקן, שמן הסתם לא הופעל מעולם בארץ, בשם "מערפת".


הנה תולדות הגיליוטינה:

https://youtu.be/dbBkybZMa7g


על האדם האחרון שהוציא להורג בצרפת באמצעות הגיליוטינה:

https://youtu.be/DL2lVyqDwTw


עדיף לראות במשחק מחשב - גיליוטינה בפעולה:

http://youtu.be/eI4_imk_4iQ


וסרט תיעודי עם סיפורו של הממציא גיוטן וההמצאה:

https://youtu.be/ACUz8tAQHv8?long=yes
מה מיוחד בציור "שבועת ההוראטים"?



את הציור "שבועת ההוראטים" (Oath of Horatii), או "שבועת האחים ההוראטים", צייר הצייר הצרפתי הנודע ז'אק-לואי דויד.

בציור מוצגים שלושת האחים ההוראטים, בניו של קיסר רומא, היוצאים לקרב נגד שלושת האחים הקוריאטים משבט אלבה לונגה הגרמני, שאיים לפלוש לרומא. בציור משביע הקיסר את בניו בחרבות להילחם באומץ בבני משפחה שעתידים לבוא מהשבט הגרמני.

הסיפור מהמאה ה-7 לפני הספירה מציג נושא פטריוטי ומוסרי מאוד. יש כאן תיאור של האחים, הנשבעים לחרב ומתאחדים למען המטרה. הם מאמינים בצדקתם ומעמידים את טובת המדינה מעל השיקולים האישיים ואפילו מעל טובת משפחתם. זו דוגמה אמנותית שמציג האמן לפטריוטיזם ולקבלת הדין בשלוות נפש סטואית.

האחים ההוראטים מדגימים לעם הצרפתי אזרחים הנקראים להקריב למען מדינתם את כל כולם. דויד קורא לצרפתים בעצם, להניח בצד את רצונותיהם ואת טובתם האישית ולהקריב את עצמם למען המדינה בכל מחיר.

הצייר דויד חילק את התמונה בין האב, האחים ודמויות הנשים. כל אחד מהמרכיבים הללו ממוסגר בחלק של הארקדה. שימו לב לדמויות, הממוקמות במעין במה צרה.

הרמז היחידי לאבל בציור הוא הדאגה והבכי של האמהות והאחיות שברקע. אבל המשפחה היריבה קשורה בקשר משפחתי גם למשפחת האימהות ואבלן הוא על הסיכוי הברור שיאבדו או בעל או אח.

בתום הקרב ניצל אחד האחים, אבל הוא הרג את אחותו, על שבכתה על אחד מאויביו, שמת בקרב ולו היא הייתה מאורסת. האח הרוצח הורשע על הרצח במשפחה אך רצון העם הביא לו מחילה.

נקודת המגוז בציור נמצאת בחרבות שהוראטיוס נותן לבניו. שני האחים שמאחור מחזיקים את החרבות ביד שמאל, בעוד האח הקידמי אוחז את החרב ביד ימין ובה הוא נשבע.

מבחינה אמנותית דויד עשה זאת ככל הנראה, כדרך ליצור הרמוניה בין הדמויות. ישנם רבים שאוחזים בדעה שהאח שבחזית הציור יהיה האח שישרוד בקרב.

שימו לב גם לחרבות המנצנצות בציור. הקודקוד המשולש שהן יוצרות, ביחד עם זוויות הידיים האוחזות בהן. זה משולש הרמוני, שמביא את הקומפוזיציה כולה לשיא.


#רקע
הציור נמצא היום במוזיאון הלובר בפאריס. ההיסטוריונים רואים בו סנונית ראשונה של עידן הניאו קלאסיקה, סגנון האמנות החזק בצרפת של המחצית הראשונה של המאה ה-19 (1790–1840). הסגנון הוא תוצר של האמנות הצרפתית בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, שהושפעה מהמהפכה הצרפתית ומהרעיונות שהולידו אותה.

דויד שאף ליצור בסגנון מקורי וחדש, שיהיה מנוגד לסגנון הרוקוקו והבארוק השולטים באותה עת. אחרי שנסע לרומא ללמוד מהסגנון הקלאסי, הוא יצר את הציור שהדגים את עוצמת ההשפעה של הקלאסיקה עליו.

ואכן, הקומפוזיציה מסודרת כאן ממש כמו בבמה של תאטרון. הרצפה והקירות מדגישים את מבנה החלל הגיאומטרי. מאחור תוכלו לראות שלוש קשתות המהדהדות את קשתות הניצחון הרומיות. בכל קשת ממקם האמן את אחת מהקבוצות שבציור. הניאו קלאסיות מדויקת כאן בקשתות הרומיות המעוגלות, שנתמכות בעמודים הדוריים של העידן הקלאסי.


הנה סרטון על הציור "שבועת ההוראטים":

https://youtu.be/eTKkj_IQnGc


הסבר של סטודנטים:

https://youtu.be/H-6i4JFM5AY


ומצגת וידאו קצרה על הציור:

https://youtu.be/n56XNIjTnrU
למה שנאו ההמונים את המלכה מארי אנטואנט?



מארי אנטואנט (Marie Antoinette) הייתה אשתו של לואי ה־16, מלך צרפת האחרון, זה שלפני המהפכה הצרפתית. היא הוצאה להורג בגיליוטינה במהלך אותה מהפכה. האשימו אותה שגילתה אדישות לגורל העם הצרפתי וחגגה חיי פאר, בזמן שהעם נאנק בקשיים כלכליים.

המלכה הזו למדה על בשרה את ערכו של מוניטין רע. היא התפרסמה בשל אמירה שיוחסה לה בטעות: "אם אין לחם, שיאכלו עוגות". האמת ההיסטורית, אגב, היא שהדברים הללו מעולם לא נאמרו על ידיה ושהיא דווקא חילקה לחם להמונים הרעבים, שצבאו על שערי הארמון. זה כמובן לא עזר לה והיא הוצאה להורג בגיליוטינה, לעיני אותם המונים, שבאו לחזות במותה של מלכתם.

אבל למה זה מה שקרה?

מארי אנטואנט נישאה בגיל 14 ליורש העצר הצרפתי, בנישואים פוליטיים בין בתי המלוכה האוסטרי והצרפתי. היא נולדה כארכידוכסית באוסטריה, ששמה מריה אנטוניה, בתה של קיסרית האוסטרית מריה תרזה.

לבקשתה, בנה לה בעלה לואי ה-16 כפר מדומה לצד ארמון ורסאי המפואר שלהם, הארמון המפואר באירופה. הכפר הפרטי שלה כלל בתים כפריים קטנים ששימשו ליצירת אשליה עבור המלכה, של חיי כפר שלווים. הכפר הידוע בשם "הכפר הקטן" או "כפר המלכה" (Petit hameau) ונתפס כעוד סימן לאטימות ולניתוק מהעם של זוג המלכים הזה. ההתנהגות הזו, גם אם לא הפכה אותה באמת לאויבת העם הצרפתי, הקנתה לה מוניטין שברבות הימים יביא אותה אל הגיליוטינה.

כשהתרחשה המהפכה הפכה מארי אנטואנט בעיני המהפכנים לסמל השחיתות השלטונית בצרפת. התדמיתה שלה הושחרה והיא נתפסה יותר ויותר כדמות מפלצתית, שרק אם יפטרו ממנה יבוא הקץ לסבל העם. מצבה ומצב בעלה רק החמיר עם ניסיון הבריחה של המשפחה המלכותית לאוסטריה, בה קיוו להתיישב ולנהל משם מאבק על המלוכה בצרפת.

לאחר תקופה בה המשיכו להחזיק אותם במאסר, הותזו ראשיהם של לואי ה-16 ומארי אנטואנט בגיליוטינה, כשהבינו המהפכנים שרק הוצאתם להורג תביא קץ לתקוות להחזיר את המלוכה לצרפת.


הנה סיפורה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA


על חייה (עברית):

https://youtu.be/u64_-SqCOM4


וסופם בהוצאתה להורג על ידי המהפכנים:

https://youtu.be/lB1eh5_Mwf0
מה הקשר של קולדפליי עם פעמוני ירושלים?



השיר של להקת הרוק קולדפליי "Viva la Vida", פירושו בספרדית "יחי החיים". חברי הלהקה כתבו אותו לאלבומם הרביעי, Viva la Vida או Death and All His Friends (2008).

ויוה לה וידה שוחרר למכירה והפצה ביוני 2008 והיה לסינגל הראשון של הלהקה בארה"ב ובבריטניה. הוא התקבל בהערכה על העומק והידע שאינם שכיחים בשירי רוק של ימינו.

לא מעט מאיתנו בוודאי התפלאו לשמוע בו את השורה "אני שומע את פעמוני ירושלים מצלצלים". רגע, מה? - מה לירושלים ולרוק בריטי, איכותי ככל שיהיה?

אז כן, השיר עמוס במשפטים ורפרור לעניינים היסטוריים ונוצריים, עם התייחסויות לפעמוני ירושלים, סנט פיטר וחיל פרשים רומי. יש בו שלל רפרורים לכתבים הנוצריים (פרטים בוויקיפדיה למטה) והוא עורר כצפוי אינספור ויכוחים והשערות.

את הדיונים לגבי המשמעויות שלו העדיפה הלהקה לפטור באמירה שהשיר בכללותו עוסק במלכים ומהפכות. אבל הדיעה הנפוצה בקרב המעריצים היא שמדובר ספציפית במהפכה הצרפתית ובדברים שאומר מלך צרפת, לואי השישה עשר, רגע לפני שהוא מוצא להורג בגיליוטינה, בידי המהפכנים שהפילו אותו מכס המלוכה.

ואגב, השיר המצוין הזה לא פחות מעניין במוסיקה המצוינת שלו, גם אם קלילה ביחס לשירים של להקת אלטרנטיב. קולדפליי אמנם ידעה להתפוצץ שוב ושוב במכירות, עם מלודיות לא מהעולם הזה. אבל היא לא ממש התמסרה למיינסטרים, שלרוב שואב את כולם למצעדי המכירות. בשיר הזה היא יצאה לרגע לז'אנר רוק התזמורות הלא מאוד מוחמא, אבל נגעה בשמיים וחזרה משם בשלום.

בניגוד ללואי...

ומכאן שלמרות שהשיר זכה להצלחה מסחררת אצל המעריצים וההשמעות, הוא גם אסף אינספור פרסים, כולל גראמי לשיר השנה, ומקומות ראשונים במצעדים בכל העולם. גם המבקרים וגם המוסיקאים נוהגים לומר עליו שהוא איכותי ואף עמוק.

אולי אחת הסיבות לכך נעוצה בעובדה שבמהלך הפקת האלבום הקליטה הלהקה כמה גרסאות שונות שלו ולבסוף הצביעו החברים ובחרו את המוצלחת ביותר לדעתם.

אגב, שם השיר בספרדית בא ככל הנראה מציור בשם "Viva la Vida", של הציירת פרידה קאלו.


הנה השיר בהמחזה להוצאה להורג של המלך לואי ה-16:

https://youtu.be/AvWx-tthNO8


הקליפ של Coldplay (מתורגם):

https://youtu.be/60up_E-8q98


הרשמי:

https://youtu.be/dvgZkm1xWPE


קליפ מתמונות Al:

https://youtu.be/4nIohoeShIA


והמילים:

https://youtu.be/y4zdDXPYo0I
מה היו 100 הימים של נפוליאון?



לאחר שנפוליאון הכריז על עצמו קיסר צרפת ונסוג בחורף הרוסי הקשה, הוא הובס לראשונה בקרב על ידי קואליציית הארצות שהתנגדה לו. הללו הביסו אותו וגרשו אותו אל האי הזעיר אלבה. כך הפך נפוליאון, ברשות, לשליטו של אי קטן בטוסקנה שבאיטליה, במקום לשליט אירופה כולה.

אבל לאחר מספר שנים, משנחלש השלטון בצרפת, עזב בונפרטה ביוזמתו את האי וחזר לצרפת. הוא השתלט ללא קושי מיוחד על הרפובליקה, ששיוועה לימיה הגדולים בראשותו. כך החלה תקופת שלטונו השנייה, "תקופת מאה הימים".

שוב בשלטון, נפוליאון בונפרטה לא איבד זמן כדי להגן על שלטונו מכוחות הקואליציה האירופית. קואליציית המנצחים, שהביאה לגלותו באי הקטן, סרבה להתיר לו לשוב לשלטון. אבל נפוליאון לא נכנס להיסטריה ולא מתעסק בהיסטוריה. הוא עושה אותה. שוב הוא ניצח פה ושם ושוב הוא מתקדם לעבר קרב מכריע. הקרב הזה מתקיים ליד העיירה ווטרלו.

נפוליאון נחוש להחזיר את צרפת לימיה הגדולים, אבל בקרב ווטרלו הוא הובס על ידי כוחות הקואליציה, בראשות הדוכס הבריטי מוולינגטון.

כך הובס נפוליאון בונפרטה בקרב ווטרלו סופית וירד מבימת ההיסטוריה.. תמו מאה הימים של נפוליאון. הפעם נשלח נפוליאון לגלות באי המבודד והמרוחק סנט-הלנה, שבו הוא יחיה שנים ספורות, עד מותו בגיל 52.


כך שהה נפוליאון באי האיטלקי אלבה, שאליו הוגלה לאחר שנכשל ברוסיה, עד ששב ממנו לצרפת:

https://youtu.be/142bkmUb9DU


כשחזר לצרפת הוא אסף סביבו את הצבא מחדש והחל את מאה הימים. הנה הפגישה ביניהם:

https://youtu.be/puZh2LARvHU


האי סנט הלנה והבית שבו התגורר ומת נפוליאון בונפרטה:

https://youtu.be/p4T3ieZZxfE


וסרט תיעודי על בונפרטה המצביא, הקיסר ומי שיקבל מאה ימים של הזדמנות נוספת:

https://youtu.be/t5fO_Jc_Lps?long=yes
איך הצליח בן של פקיד בשם נפוליאון להפוך לקיסר?



עד המאה ה-20 הייתה התופעה של אדם פשוט ההופך למלך או קיסר אירוע די נדיר. אם הוא התרחש, הרי שלרוב זה קרה במהלך הפיכה אלימה שביצע.

אך נפוליאון בונפרטה היה מקרה שונה. הוא היה אזרח צרפתי רגיל, חייל שהתחיל מלמטה, כמעט מכלום ועדיין נאלץ לעשות מרחק עצום אל השלטון. מקורו, צריך לזכור, באי קטן ומרוחק מפריז, שזה משהו כמו לכבוש ולהנהיג בימינו את ארצות הברית של היום מעיירה זעירה, שאיו בה אפילו אינטרנט בטקסס. ועדיין, משם נפוליאון הגיע הכי גבוה שאפשר בצרפת, לטופ הפוליטי של ארצו.

וואו. איך זה קורה?

נפוליאון, בנו של נוטריון מהאי קורסיקה, הבין את המצב הפוליטי שאליו נקלעה צרפת אחרי המהפכה הצרפתית. המהפכה הזו הייתה סימן ברור בעיניו לכך שהסתיימה התקופה שבה השלטון מבוסס על המוצא המשפחתי והמעמד האציל שלך. הוא הבין שאם בעבר רק למעטים הייתה האפשרות לזכות בשלטון, בעיקר לרשת אותו מאב מלך, הנסיבות בצרפת השתנו.

נפוליאון, איש צבא מקצועי וחריף בשכלו, גבר במהירות על מתחריו בדרכו לפיקוד על הצבא. הוא הבין שהמלחמות עומדות להיות יותר ויותר גדולות ולהתבסס על המוני חיילים מגויסים, הלוחמים בטקטיקה של הפתעה. הוא סבר שעידן המלחמות המסורבלות של המאה ה-18, עם צבאות המבוססים על שכירי חרב ולוחמה במערכי קרב מסורבלים וקבועים, סיים את תפקידו ההיסטורי.

לכן הוא הקים צבא צרפתי המוני ומנוהל היטב, עם מנהלה ומפקדות ערוכות בצורה מודרנית ומאות אלפי לוחמים. עם הצבא הזה הוא יצא למלחמות בכל אירופה והפך את צרפת לאימפריה הגדולה של אירופה באותה תקופה.

מנהיגותו והמיומנות שגילה בשדה הקרב, יכולת הנאום שלו, שלהוב החיילים למען צרפת ובמיוחד יכולות הניהול והשליטה של נפוליאון היו יוצאי דופן. היה שם עוד משהו - נפוליאון עורר השראה בחייליו והערצה אדירה.

כמה כריזמה הייתה צריכה להיות לאיש הקטן, נמוך הקומה הזה, שהם אהבו כל כך והלכו אחריו אל האש?

שמועות על האיש המהפנט, החלילן מקורסיקה, שחייליו נוהים אחריו, הגיעו גם לראשי המהפכה והרבה לפני שהיה לראש הצבא. לאור המצב המבולגן והכאוס בצרפת הפוסט-מהפכנית, הם מחליטים למנות אותו לשליט צרפת, בתקווה שהוא יעשה בה סדר.

והוא עשה בדיוק את זה. נפוליאון בונפרטה המתוחכם הפסיק את הבלגן והאלימות ששררו בצרפת אחרי המהפכה ושיפר את המצב במדינה החזקה שלו. הוא היה רפובליקאי אבל הרגיש מלך העולם. המנהיג שצרפת חלמה עליו הרבה שנים.

ואז הוא מחליט להפוך לקיסר. מילא קיסר, אם הוא היה עוצר כאן אז ככל הנראה הוא היה הופך לאחד המנהיגים המצליחים בהיסטוריה של צרפת. אבל נפוליאון בלי מלחמות הוא לא נפוליאון ולכן הוא המשיך בחרחור מלחמותיו, בכיבושיו ובקרבות בכל פינה באירופה ואחר כך גם מחוץ ליבשת.

עד שהוא החל להפסיד.

משם ההתדרדרות הייתה ברורה. ה-nobody הזעיר, שהפך גיבור ומנהיג ואז ייסד קיסרות ורצה לשלוט בכל אירופה ומסביבה, הובס על ידי החורף הרוסי. מאות אלפי חיילים איבדו את חייהם בשל שאיפותיו. הוא גם הביא לאיחוד של מדינות אירופה נגדו ונגד הקיסרות שלו והובס על ידם, כשצרפת היא זו שמורידה אותו מהשלטון.

האיש שהפך את עצמו מכלום, לאחת הדמויות המוכרות בהיסטוריה, מלך המיתוג העצמי שסובב את הכובע הצבאי שלו ב-90 מעלות ובכך הפך את עצמו לאייקון המזוהה בכל פינה ביבשת, תוך שהוא מעמיד ציירים לצייר אותו בשלל מחוות מנצחים. מי שדאג שליד דמותו בציור המפורסם של ז'ק לואי דויד יירשמו שמותיהם של חניבעל וקרל הגדול, כדי להעצים את עצמו לצד גדולי הכובשים - האיש הזה מת לבסוף בודד וחולה, אפילו בלי אשתו, כמה שנים לאחר שהוגלה אל האי המבודד סנט הלנה.


הנה הקריירה הבלתי נתפסת של נפוליאון בונפרטה (מתורגם):

https://youtu.be/8aq_gRfmjgY


מחייל לקיסר - תיאור צמיחתו של נפוליאון בונפרטה:

https://youtu.be/E2MHFwYXLck


מצגת וידאו על חייו של בונפרטה:

http://youtu.be/A1x9-N7vZFQ


וקברו של האיש הפשוט שהיה לקיסר צרפת:

http://youtu.be/RCVN1z7gQZ8
היכן החלו מהפכות 1848 הידועות כ"אביב העמים"?



המהפכות של 1848 היו סדרת התקוממויות ומחאות ששטפו את אירופה, החל משנת 1848 ובעיקר בה. הן זכו לכינוי "אביב העמים" (Revolutions of 1848)

מקור המהפכות הללו הוא בגורמים שונים, כשבמרכזם דיכוי פוליטי ושאיפה לעצמאות לאומית, לצד מצוקה כלכלית.

מקור המהפכות הללו הוא בצרפת, כשקבוצת פוליטיקאים ואינטלקטואלים ליברליים הפילו בפברואר 1848 את המלך לואי פיליפ והקימו את הרפובליקה השנייה.

היה זה הרוזן פון מטרניך, הקנצלר האוסטרי שאמר אז "כשפריז מתעטשת - אירופה מצטננת." ואכן, חווה את נפילת ממשלתו. רבים באירופה למדו מההתקוממות האלימה של הפריזאים נגד השלטון והתקוממויות דומות התקיימו אז במדינות נוספות, ביניהן איטליה, גרמניה והאימפריה האוסטרו-הונגרית.


#מנועי השינוי
שני מושגים הובילו את המהפכנים אז: ליברליזם, כלומר החופש, שהדרישה אליו התחזקה אז באירופה, ולאומיות, שהפכה לכוח מניע משמעותי.

ואכן, המנועים העיקריים של מהפכות 1848 היו שניים: אחד הוא בני מעמד הביניים והעובדים, שדרשו ייצוג פוליטי, לצד הגדלת ההזדמנויות הכלכליות. השני הוא של תנועות לאומיות ואף לאומניות, ששאפו להקים מדינות עצמאיות, על בסיס הזהויות התרבותיות והלשוניות המשותפות.


#התוצאות
כמעט בכל מדינה באירופה (חוץ מאנגליה ורוסיה) הופלו ב-1848 ממשלות. לא מעט כיסאות מלוכה אז רעדו.

בצרפת בוטל השלטון המלוכני, אותה מונרכיה שב-1815 הוקמה מחדש, אחרי שבוטלה במהפכה הצרפתית. ההישג הגדול ביותר הושג בווינה, כשממשל מטרניך המדכא הודח. לעומת זאת הקיסר פרנץ יוזף הראשון, הקיסר האוסטרו-הונגרי מבית הבסבורג, המשיך לשלוט. ועדיין, הפיאודליזם, ששלט אלפי שנים במחוזות האימפריה שלו, בוטל כמעט לחלוטין.

ועדיין, בתוך שנה חזר ושב הסדר על כנו. ב-1849 נראה היה שבמרבית ממלכות אירופה לא נותר הרבה מההתקוממויות של 1848, למעט הרושם והאווירה.

ובכל זאת, אף שהמהפכות הללו לא הצליחו להפיל את מרבית השליטים, "אביב העמים" סימן שינוי משמעותי בהיסטוריה האירופית. במדינות רבות הוכנסו רפורמות חברתיות ופוליטיות חשובות. בשתיים מהמרכזיות שבהן נסללה הדרך לאיחוד בין הנסיכויות הרבות, מה שהוליד שתי אומות גדולות ומאוחדות - גרמניה ואיטליה.

על השינוי שיצרה התקופה המשמעותית הזו בהיסטוריה - ראו תגית "אביב העמים".


הנה מהפכות 1848 ו"אביב העמים" לילדים (עברית):

https://youtu.be/Z-ePLk7drew


סקירת מהפכות שנת 1848:

https://youtu.be/dPUVlVmwHc0


פודקאסט מתוך "שעה היסטורית" עם פרופסור הרסגור על 1848 ואביב העמים באירופה (עברית):

https://youtu.be/gtYMs3jM9vY?long=yes


והרצאת וידאו מלאה על המהפכות של אותן שנים באירופה:

https://youtu.be/cXTaP1BD1YY?long=yes
איך נכשל אביב העמים ב-1848 אך הצית את הלאומיות?



"אביב העמים" (Springtime of nations) הוא כינויה הציורי של תופעה היסטורית מדהימה שהתרחשה במהלך שנתיים באמצע המאה ה-19.

בשנים 1848-1849 זה היה מאבק לחירות. המאבק הזה יצר שורה של מהפכות במדינות שונות באירופה, כנגד אימפריות ששלטו בהן.

מרבית מהפכות אביב העמים היו מהפכות לאומיות, שמטרתן הייתה השגת עצמאות מדינית. מיעוטן היו מהפכות פוליטיות וחברתיות.

מהפכנים ליבֶּרלים הם שהובילו את המהפכות הללו, כנגד השמרנות שאיפיינה את אירופה בתקופה שלאחר נפוליאון. בנוסף להם, השתתפו בהן אזרחים רבים, שבאותה תקופה כוחם והמעורבות שלהם בחיי המדינה עלו משמעותית.

הלאומיות באה ברצון לשבור את הסדר הישן, בהמשך למהפכה הצרפתית. הסדר הישן, בו שלטו בני מעמד האצולה והכנסייה באירופה, זכה בפעם הראשונה לתנועת נגד, ממוקדת מטרה, בועטת ודורשת זכויות.

בתוך חודשים ספורים דוכאו מרבית מהפכות אביב העמים. אבל העקרונות של החירות והשוויון שבהם האמינו, ביססו וחיזקו את הליברליזם ואת התנועות הלאומיות, בעמי אירופה. בטווח הקצר, כמעט ולא הצליחה אף מהפכה כזו. לטווח הארוך יותר, יצר נחשול "אביב העמים" שינוי אמיתי.


#השפעת אביב העמים
כאמור, גם אם בטווח הקצר נכשל "אביב העמים", כמעט בכל מקום שבו פרצה מהפיכה, בטווח הארוך, הוא השפיע על כל אירופה והביא לאירועים שונים ומגוונים בתקופת המחצית השנייה של המאה ה-19.

כ-10 שנים אחרי "אביב העמים" החלו הנסיכויות הרבות באזור שמדרום לאוסטריה להתאחד לממלכה אחת, היא איטליה. הונגריה זכתה באוטונומיה. באוסטריה ובגרמניה לא חזרו האיכרים לשיעבוד הפאודלי ובהמשך איחד אוטו פון ביסמרק את כל גרמניה, על כל מדינותיה.

ניצוצות התסיסה הליברלית והלאומית שנדלקו באביב העמים, הביאו בהמשך המאה ה-19 להתחזקות הכוחות הלאומיים והליברליים ולשינויים משמעותיים באירופה, גם בתחום החוקתי וגם בפוליטי.

הלאומיות שנולדה והתחזקה ב"אביב העמים", עתידה להביא בהמשך המאה ה-19 לשינויים רבים בעולם, כולל יצירת מדינות הלאום, תהליכים של חילון (מלשון חילוניות) ועוד.

במאה ה-20 הלאומיות תבשיל, תתפתח ותהיה גורם מרכזי לפרוץ מלחמת העולם הראשונה, לפאשיזם שלמעשה מהווה הקצנה משמעותית שלה ובהמשך גם למלחמת העולם השנייה.


הנה סיפור האביב הקצר של הלאומיות:

https://youtu.be/gXU0wQDO53U


שיעור בלאומיות (עברית):

https://youtu.be/r10tp0M9ovU


עוד על הלאומיות (עברית):

https://youtu.be/IXx395EdN9Q


הסבר מעמיק לתופעה המרתקת של עמים שרוצים הגדרה עצמית (עברית):

https://youtu.be/WHVR28tVW8Q


ופודקאסט מתוך "שעה היסטורית" עם פרופסור הרסגור על אביב העמים באירופה (עברית):

https://youtu.be/gtYMs3jM9vY?long=yes


למה חבשו אצילי צרפת פאות?



פאה (Wig) היא אחד מפריטי האופנה העתיקים בהיסטוריה. יש עדויות על חבישת פאות כבר במאה ה-11 לפני הספירה. לאירופה הגיעה הפאה הרבה יותר מאוחר.

לפריט אופנתי הן הפכו ככל הנראה בימי הביניים. באותה התקופה היו הכינים אחת הצרות המעיקות של תושבי אירופה. הפתרון הסטרילי של בני האצולה, בעלי הממון, היה לגלח את הראש ולחבוש פאות מסוגננות על ראשיהם. כך הפכה אז הפאה לפריט אופנתי של בני המעמד הגבוה באירופה. בציורים ובפסלים מאותה התקופה אנו רואים בדרך כלל את האצילים חבושי פאות גנדרניות.

במאה ה-16 הגיע עידן המלוכה האבסולוטית באירופה. ממש במקביל לה חזרו הפאות לאופנה. מלכי ומלכות אירופה התהדרו בפאות מפוארות וגדולות באופן מוגזם. ברבים מבתי המלוכה הללו המשיכו להשתמש בפאות הללו עד למאה ה-19.

גם האופנה הצרפתית של אצילי צרפת במאות האחרונות הכילה את הפאה כפריט חובה. המלך לואי ה-13 היה הראשון שחבש פאה ושוב היא הפכה אופנתית ורווחת בקרב אצילי צרפת, עד לתקופה שלפני המהפכה הצרפתית. כמובן שרק האצילים יכולים היו להרשות את הפאות היקרות כל כך, בעוד העניים המשיכו להתגרד ולקנא..

בדרך כלל האצילים גם בזקו על פאות האצילים הללו אבקות ריחניות. הריחות הכבדים של האבקות הללו נישאו למרחק והשניאו את האצולה על העם העני עוד יותר. הצדק הפואטי יגיע די מהר, כשבמהפכה הצרפתית יובאו רבים מהאצילים הללו אל הגיליוטינה ויאבדו את הפאות שלהם, ביחד עם הראש..

בממלכות אחרות הפאות המשיכו לשרת את האצולה עוד זמן רב ורק במאה ה-20 איבדו הפאות את תפקידן האופנתי והמעמדי. בעולם המודרני הן הפכו להיות בעיקר כיסוי ראש למתקרחים ולנשים המחוייבות בכיסוי ראש ומעדיפות את מראה השיער, על פני המטפחת.


כך נראו הפאות האירופיות של בני המעמד העליון:

http://youtu.be/prMwslgrtfI


גם לאמריקה הן הגיעו עם האירופים:

http://youtu.be/n57NZCjOAKI


כך נולדו הפאות של המצרים הקדמונים:

http://youtu.be/zM12-NzIDS0


וכך מייצרים אותן היום:

http://youtu.be/dv5wXwuApK4
מהי תסמונת מארי אנטואנט, שהשיער מלבין תוך לילה?



אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.

בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).

אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".

הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.

בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.

המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.

המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.

את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.

אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.


על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:

https://youtu.be/mBVFF3ou-j4


האם זה יכול להיות?

https://youtu.be/pvEg7oCm09c


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/ObzGK5czo0o


על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:

https://youtu.be/KqHacO7lQo0


וחייה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.