» «
קרובי
מה מיוחד בכפר הסקוטי קרובי?



כפר הדייגים הסקוטי קרובי (Crovie) הוא כפר קטן ומהנידחים ביותר מבין כפרי הדייגים שלמרגלות צוק ביוקאן.

הכפר נבנה במאה ה-18, בידי משפחות שפונו והוזזו מאדמתם כדי לפנות מקום לעדרי הצאן של בעל הבית שלהם. המקום היחיד שהם הצליחו לקבל ממנו היה על החוף הצר.

משום כך גם החלו אנשי הכפר לעסוק בדיג, על גבי הסירות של אותו בעל הקרקע. עד אמצע המאה שאחריה בנו כמה מהדייגים סירות משלהם ובשלהי אותה מאה כבר יצאו מהכפר קרובי אל הים כ-50 סירות דיג שהופעלו על ידי בעליהן.

עד היום, בנוי הכפר עצמו על אי דייגים קסום ולא גדול. המבנה שלו הוא של שורה בודדת של בתים, שנבנו ממש על חוף הים.

מה שמיוחד בקרובי הוא מדף הקרקע הצר במיוחד שעליו יושב הכפר. מדובר במדף כה צר, עד שיש בו מקום רק לשורת בתים ולשביל שלפניהם. הירידה אל החוף הסלעי ואל הים נמצאת מטרים ספורים בלבד קדימה משורת הבתים.

ומשום שהכפר הקטן באברדינשייר נבנה על חוף ים כל כך צר, אין בו מקום לכביש. לכן, תושבי הכפר נאלצים להשאיר את המכוניות שלהם על הגבעה או בקצה הדרומי של הכפר ולרדת אל ביתם ברגל.

הכפר הקטן משקיף אל מעבר למפרץ, לכפר גארדנסטאון, שהוא גדול מקרובי וממוקם בצורה בטוחה ממנו.

המראה הנפלא של הכפר קרובי מהים אל החוף הוא זה שזכה לפרסום בעיני רבים כמראה של אחד הכפרים היפים בעולם.


הנה הכפר שעל האי הקטן קרובי (עברית):

https://youtu.be/WJhUNyrL63Q


על הכפר קרובי:

https://youtu.be/R6UNutqVv-E


והגעה לכפר ונסיעה ברכב על הרציף הצר שבין הבתים לים:

https://youtu.be/LoCYfpcMYvE
כפר
מתי נולדו הכפרים הראשונים בהיסטוריה?



הכפר (Village) הוא צורת התיישבות מסורתית, לרוב קטנה יותר מעיירה, בה חיו בדרך כלל עד כ-30 משפחות.

סביב בתי הכפר השתרעו האדמות החקלאיות שעיבדו תושביו. אדמות אלה פרנסו אותו ולמעשה אפשר לומר שבייתו את האדם. כי עד המצאת החקלאות התפרנס האדם ממזון שצד או ליקט בטבע.

אך מרגע בו החלו בני המין האנושי לעבד את האדמה ולביית חיות, הם בויתו והפכו בעצמם לשוכני בית וכפר, למגדלי בעלי חיים ולאיכרים בשדותיהם.

היה זה לפני כ-8,500-9,500 שנים, כשהופיעו הכפרים הראשונים הידועים. אלה היו הכפרים הקדומים ביותר בעולם. זה היה אזור הסהר הפורה, מסופוטמיה מזרח התיכון ועד מרכז אסיה.

עדויות שונות, עם זאת, מצביעות על כך שעוד הרבה יותר מוקדם, בין 12,000 ל-7,000 שנה אחורה, יושבו על ידי ציידים-לקטים, כפרים קדומים אף יותר.

הכפר המסורתי היה צורת התיישבות שנולדה עם המהפכה החקלאית. התבסס כמעט תמיד על חקלאות ומוקם בדרך כלל באזור ספר, לא באזורים צפופים.

יוצאי דופן הם כפרי הכְּלוֹנְסָאוֹת (Stilt house) שנבנו בצורת בתים על גבי כלונסאות של עץ. בתי הכפרים הללו נבנו מעל מים או על פני הקרקע, כדי להגן עליהם משיטפונות, הצפות וגאות של מי הים.

ראו כפרים בעולם בתגית "כפרים".


הנה הכפר הנאוליתי קרחן טפה שבדרום טורקיה:

https://youtu.be/I9VZODsOVPM


הכפר האוסטרי הלשטט מהעתיקים בעולם:

https://youtu.be/dGRna6rMnmE


כפר יהודי באתיופיה (עברית):

https://youtu.be/4SJRmTkntF4


כפר בן ימינו בכרתים:

https://youtu.be/pKKG973qqsg


הכפר שלמרגלות הטירה דולצ'יאקווה האיטלקי:

https://youtu.be/aKJNrczl8xo


כפר כלונסאות על המים באסיה:

https://youtu.be/AbDLOfz6ITw


ושרידי כפר אנגלי מימי הביניים:

https://youtu.be/53dSJJ9o-cU
זאנס חאנס
מהו הכפר ההולנדי זאנסה חאנס?



זאנסה זכאנס (Zaanse Schans) הוא כפר הולנדי מהמאה ה-17, שנראה בדיוק כמו בימים ההם. היום הוא אתר תיירות בהולנד אבל בעבר הוא היה כפר טחנות הרוח.

הכפר נמצא כ-20 קילומטרים בלבד ממרכז אמסטרדם. יש בו אוסף מדהים של טחנות רוח, בתים משוחזרים וציוריים, בתי עץ, ברווזים וברבורים, אסמים, בתי מלאכה וסדנאות אמנים.

כיום זאנסה סכאנס הוא מעין מוזיאון פתוח, שבו אפשר ללמוד על הולנד של המאה ה-17. יש כאן ריכוז גדול של תחנות רוח פעילות שניתן להיכנס ולראות את דרך פעולתן. בבתי הכפר העתיקים יש היום חנויות מסורתיות, המאפשר את קיום המקום המיוחד הזה וכניסה חינם לתיירים.

ואכן, מיליוני מבקרים פוקדים מידי שנה את הכפר הציורי שהפך לכפר אומנים והוכרז בהולנד כפרויקט לאומי לשימור ההיסטוריה, התרבות והמסורת ההולנדית הכפרית.

פועלים בו עשרות בעלי מלאכה ואמנים שיוצרים ומייצרים מוצרים מסורתיים בסגנון של הולנד הישנה. כצפוי, הלהיט כאן הם האמנים שמייצרים את נעלי העץ ההולנדיות, כמו מפעל כפכפי העץ, שעד היום רואים בו את ייצור הכפכפים ההולנדיים מעץ הצפצפה.


הנה סיבוב מודרך בכפר:

https://youtu.be/_Wmpj3XBgDc


כאן רואים בעלי מקצועות עתיקים ומלאכות שהיום כבר אין:

https://youtu.be/J49K4WSdiJc


ביקור כאן הוא כמו קפיצה לימי הביניים:

https://youtu.be/rAZ9UCt7Lfk


מהמראות המיוחדים של זאנסה חאנס:

https://youtu.be/KfJal4BakTI


ומצגת וידאו של הכפר המיוחד הזה:

https://youtu.be/CVYzcbhtbyM
וונג שן
למה תלויים כפרי צוק על הרים בסין?


הכפר התלוי בוונג שן הוא דוגמה לכפר שבתיו ממש תלויים על דופן צוק גבוה, בצידו שח עמק וונג שיאן שבסין.

מדובר בעשרות בתים פשוטים הנראים קשורים לשמיים וידועים בהיותם תלויים על הצוקים.

זה האזור של וונג שן (Wang shen valley), או "ואנקסיאן ואלי" (Wangxian valley), לפי הכתיב האנגלי מהניב הסיני. האזור הזה הוא אטרקציה לאומית לתיירים ול-Airbnb אבל הוא לא לבדו במיקום המדהים של בתיו.

כי לא פחות מעניין ממנו הוא כפר הסולמות, "כפר הצוק" הידוע של ליאנגשאן שבמחוז סצ'ואן בסין. הכפר, הידוע ככפר אטוליר, כפי שנקרא פעם. יש בו כ-70 משפחות שמתגוררות בו.

הכפר הזה ממוקם במעבר הרים בגובה של 1,400 עד 1,600 מטרים. המדהים הוא שתושבי הכפר שיוצאים ממנו, נאלצים לרדת או לטפס בחזרה הביתה, על גבי סולמות באורך של כמעט 800 מטרים. יש בעליה הזו 13 עד 17 סולמות עם 218 מדרגות של עץ.

כבר 200 שנה, שהאזור מלא במעשי שוד ומלחמה, מה שאילץ את תושבי הכפר למצוא להם את המקום המבודד והשליו הזה, בו יוכלו להסתתר מתוקפים ושודדים ובעצם להימלט בו מסכנות העולם.

המדהים הוא שתושבי הכפר מלמדים את ילדיהם לטפס בסולמות הללו כבר מגיל 6. אין להם ברירה כי בית הספר המקומי ממוקם בעמק שלמטה והילדים בגיל בית ספר חייבים להגיע אליו כל יום.

היות ואין שום דרך אחרת בכדי להיכנס ולצאת מהכפר, מחייב המרחק האנכי את העלייה והירידה בת 800 המטרים שבטיפוס או הירידה מהמצוק.

הסכנה ברורה, מן הסתם. כי במשך השנים נפלו לא פעם תושבי הכפר למטה וחלקם לצער התושבים גם מתו בנפילה לתהום.


הנה בתי הכפר וונג שן:

https://youtu.be/gCDqLH6T-Ik


הבתים התלויים:

https://youtu.be/SQntTNm6AUk


יש כפרים שהעליה היומיומית אליהם היא בסולמות:

https://youtu.be/CEwIHNNJZvo


וסרט תיעודי על הדרך אל ומבית הספר בסולמות:

https://youtu.be/mouIlHhuQp0?long=yes

כפרים

הלשטאט
איזה כפר הוא העתיק באירופה?



הכפר האוסטרי הלשטאט (Halsstatt) נחשב לכפר העתיק ביותר באירופה. זה כמובן לא אומר שאין כפרים שהיו עתיקים ממנו, אבל הוא הכפר הכי עתיק שעדיין מתגוררים וחיים בו בני אדם.

הכפר הציורי שוכן ליד אגם האלשטאט, אגם אלפיני (בין הרי האלפים) זעיר, כשמאחוריו ניצבים המורדות התלולים של רכס דאכשטיין העצום.

החוקרים גילו שכבר בשנת 5000 לפני הספירה התגוררו במקום תושבים שכרו את המלח שבו האזור כל כך עשיר וסחרו בו.

העושר שהקנה להם המסחר במלח היה כה גדול שבאלף הראשון לפני הספירה נוצרה באזור תרבות מתקדמת שזכתה לשם "תרבות האלשטאט" (Hallstattzeit).

בהדרגה שלטה תרבות זו על כל מרכז אירופה. החוקרים משערים שבני התרבות היו ראשוני הקלטים. לשיא פריחתה הגיעה תרבות האלשטאט בתקופת הברזל המוקדמת. כריית המלח נמשכה עד וגם בימי הביניים.

כיום מזכירים החיים בהלשטט חיים בתוך גלוייה. האלשטט נחשב בצדק לאחד הכפרים היפים, יש אומרים היפה ביותר באוסטריה. הוא גם מהמצולמים בכפרי המדינה.

הבתים, מגדלי הכנסייה והפונדקים העתיקים של הלשטאט משתקפים במימי האגם ויוצרים את פנינת הנוף המיוחדת שאותה כולם זוכרים אחרי ביקור בו.

זהו כפר ללא מכוניות, שניתן להגיע אליו רק ברכבת ובספינה. רק בסוף המאה ה-19 התפתחה התחבורה אל הכפר. עד אז ניתן היה להגיע אל האלשטאט רק בשיט על האגם או דרך שבילי הרים צרים.

את הדרך הראשונה לכפר סללו רק בשנת 1875. היא נעה לאורך החוף המערבי של האגם. והייתה הדרך היחידה להגיע אל הלשטאט. כמאה שנים אחר כך, ב-1966, נכרתה מנהרה בהר שממערב לכפר והגיע הכביש למקום.


הנה נופי הכפר הלשטאט:

http://youtu.be/MGM3nqILWEA


סרטון קפיצות זמן בתנועה של הלשטאט:

http://youtu.be/gNDVgoojr0Q


ובגלשן אוויר מעל הלשטאט:

http://youtu.be/R7BjkCWoSi4
טירה שולטת
למה הטירות באירופה בנויות מעל הכפר?



אירופה של סוף ימי הביניים היא יבשת אלימה בה פושטים צבאות ושבטים מבחוץ על כפרעה ומנסים כל העת לכבוש ולבזוז את אוצרותיה. גם הממלכות והנסיכויות המקומיות לא טמנו נשקן בצלחת ונלחמו זו בזו ללא הרף.

מיקום הטירה הגבוה נועד לאפשר לה הגנה מירבית מאויבים ופושטים שעלולים לתקוף אותה.

הטירות, משום כך, נבנו בדרך כלל על גבעה רמה ורצוי אף על צוק תלול, שיהיה קשה לעלות עליו ולכבוש אותו.

אלא שאדמות האציל, בעל הטירה, נמצאות מן הסתם בעמק שלמטה. האריסים שלו, איכרים פשוטים, התגוררו בדרך כלל בבתים פשוטים לידן. כך הלכו והתפתחו הכפרים שמתחת לטירה.

הטירות באירופה הן בדרך כלל חסונות ומבוצרות היטב. עם חומות בעובי של כ-12 מטר, בהן מוקמו חדרי עובדים, משרתים וחיילים. אלה התגוררו בחומה עצמה, במעגל החיצוני של ההגנה על הטירות הללו, שהיו אחרי הכל מבצרים שידעו להגן על עצמם היטב.

הטירות הללו נבנו בעיקר מהמאה ה-14 ואילך. החיילים וכלי הנשק שהוחזקו בהן, אפשרו בדרך כלל לאבירים ולבני האצולה שמסביבם להגן על דרכי המסחר המובילות אל הטירה ולתת הגנה גם לכפר עצמו, שהלך והתפתח באדמותיהם, ממוקם מתחת לטירה ומשרת אותה.


על אדמות הטירה - כך נבנו הכפרים בימי הביניים:

https://youtu.be/yq3q7KMlvw0


כפר איטלקי אופייני הבנוי מסביב לטירה המביאה ומגינה עליו מלמעלה:

https://youtu.be/aKJNrczl8xo


והפאודלים:

https://youtu.be/Z2-f4ZXKsUE
קינדרדייק
מהו כפר טחנות הרוח קינדרדייק?



הכפר ההולנדי קינדרדייק (Kinderdijk) הוא כפר טחנות הרוח. כלומר, יש בו את המקבץ הגדול ביותר של טחנות רוח עתיקות. 19 טחנות רוח של הכפר שרדו מאז שנת 1740.

טחנות הרוח שהוקמו במאה ה-18 ניצבות אחת ליד השנייה, אבל הן לא נועדו לטחון קמח בהכרח, אלא כדי לייבש שטחים לחקלאות, על ידי שאיבת המים מהשטחים שליד והעברתם אל הנהר.

כיום באים תיירים רבים לראות את המראה היפה של הטכנולוגיה של לפני 200 שנים, עם היופי הכפרי של הולנד המודרנית. טחנות הרוח הללו הן האמהות של טורבינות הרוח המודרניות המוכרות לנו כיום. כמוהן הן נבנו כדי לנצל את האנרגיה של הסביבה, במיוחד רוח ומים, לפעולות המחייבות אנרגיה רבה.


הנה הכפר עם הכי הרבה טחנות רוח בהולנד:

http://youtu.be/qamAcPhSCQg


הנופים הציוריים של טחנות הרוח:

https://youtu.be/Ya2RepDLMcY


וטחנות הרוח מקרוב:

https://youtu.be/GdSwzpYuu1A
אוגשימה
איזה כפר יושב בתוך לוע של הר געש?



אוגשימה הוא אי געשי בלב הים הפיליפיני, שנמצא תחת שליטת יפאן. זהו אחד האיים המבודדים בעולם, שיש בו ישוב. האי כולו הוא מכתש געשי ענק שבמרכזו הר געש נוסף, קטן יותר, שמוגדר כפעיל.

אבל מה שמיוחד באמת באי אוגשימה, הוא שחיים בו כפריים אמיצים במיוחד, ממש בלוע של הר הגעש. הכפר שלהם ממוקם מסביב להר-הגעש הקטן - בתוך פי הר געש גדול יותר!

ללא ספק זו צורת חיים מפחידה מאד, לא?


הנה תצפית על יושבי האי אוגשימה ביום יפה, כשבמרכז רואים את הר הגעש הקטן ומסביבו בתיהם של אנשי הכפר:

http://youtu.be/G-M5cITV0rk


האי גוקי
מהו הכפר הירוק שעל האי הנטוש גוקי?



האי גוקי (Goqui Island) שבסין הוא אי שננטש כבר מזמן. האי הוא חלק מארכיפלג האיים שנגסי, אחד מתוך קבוצה של כ-400 איים שנמצאים בקצה נהר היאנגצה. ארכיפלג האיים של שנגסי הוא קבוצת האיים הגדולה ביותר בסין.

על האי יש כפר דייגים שפעם היה הומה אדם. אנשים ודייגים רבים עבדו בו לפרנסתם ומשפחות בנו בו את בתיהן. אבל כשהגיעה הקדמה לאזור, עברו כמעט כל התושבים לערים הגדולות, כדי לחפש עבודה.

כשעזבו כולם, נותר הכפר נטוש כמעט לגמרי. במהלך השנים הלכו ונטמעו מרבית הבתים בתוך השיחים שעטפו אותם והם נבלעו על ידי הטבע. כך נותר הכפר כשבתיו ירוקים כולם ועטופים בשיחים המטפסים על בתיו הריקים מאדם.


הצצה אל האי הנטוש גוקי:

https://youtu.be/OZbWtUe5B3Q?t=3m38s&end=4m00s


בואו לטיול באי הנטוש:

https://youtu.be/kwKHZlicAU8


ומצגת וידאו של הכפר הירוק בגוקי:

https://youtu.be/S_CEuOPIWrE
איך נבנה הכפר מונסנאטו בין סלעים?



כשמטיילים בכפר הפורטוגלי מונסאנטו (Monsanto) בתחילה אולי לא שמים לב למיוחד שבו, אבל אחרי כמה רגעים פתאום מתחילים להבין - הכפר מונסנטו, שנקרא לעיתים "כפר הסלעים", בנוי בין סלעי ענק.

כן, בתיו של הכפר ממש נצמדים אל הבולדרים, הסלעים האדירים הללו. הבתים הללו נראים לא פעם ממש דחוקים ביניהם. בתוך הכפר, גם הוא בין סלעים ובתוכם, יושב לו גם מבצר עתיק, שניצב על צלע ההר.

בתי הכפר הציורי עשויים אבן גרניט ונדחקים בין הסלעים הענקיים בשילוב כל כך מיוחד שהכפר הזה הפך לאחד המקומות האהובים בפורטוגל. רבים כינו אותו במהלך השנים ומכנים אותו היום "הכפר הכי פורטוגזי של פורטוגל".

כיום מונסנטו הוא מוזיאון חי - מקום שמבקרים בו תיירים רבים. הוא נשמר באווירה של פעם, כדי שלא לפגום ביופיו ובמשהו מפורטוגל הישנה שהוא עדיין מציג.


הנה הכפר מונסנטו הבנוי בין האבנים:

https://youtu.be/wrgMc0hc_Jo


וסרטון על הכפר:

http://youtu.be/eYl6835pjr0?t=12s
מיהו שבט הדורזה שחי בכוורות ענק?



שבט הדורזה (Dorze) שבעמק האומו, בדרום אתיופיה הוא שבט מעניין שנודע ביכולת האריגה שלו.

השבט חי בכפר צ'נצ'ה במגורים מיוחדים במינם. בתי הכפר בהם חיים בני השבט הם מעין סוכות במבוק בגובה של 10 מטרים. הבתים הללו מעט מעט מוזרים ומזכירים משהו שהוא בין ראש של פיל, כוורת דבורים ענקית ומעין איגלו אפריקאי.

בני הדורזה הם שבט המתבסס עדיין על אורח חיים של ציידים-לקטים, לצד גידולים מעטים המדגימים את המעבר לחקלאות שהמין האנושי עשה לפני כ-10 אלפים שנה. כך, למשל, מגדלים בני השבט במבוק וצמח בשם אנסט המזכיר בננה.

צמח האנסט (Enset) מספק לבני השבט עלים, שמהם הם מכינים את לחמם ובונים את בתיהם.

אגב, אותם עלים שמהם בונים את סוכות הדרזה משמשים גם לאפייה בשבט הזה. לאחר יישון העלים הם הופכים אותם ללחם.


הנה מבני המגורים של בני השבט בצורת כוורות דבורים ענקיות:

https://youtu.be/Ux7_U5z7ht8


ריקוד ושירה של בני השבט:

https://youtu.be/gdF7Pmr-ED4


טוויית הכותנה בשבט הדורזה:

https://youtu.be/vrcmBwxI-lc


וביקור אצל בני שבט הדורזה והשבטים שמסביבו:

https://youtu.be/Jx66UEEF5mY?long=yes
מה הסיפור המוזר של הלכודיש העברית מהכפר הנוצרי?



זו שפה מוזרה, יש שיגידו שאפילו לא שפה, אלא ניב מקומי סודי. מדובר בכפר גרמני, או עיירת-רפאים נידחת בשם "שוֹפְּפְלוֹך" (Schopfloch), שנמצאת בין שטוטגרט לנירנברג, מדרום לפרנקפורט. בכפר הזה חייתה פעם קהילה יהודית ענפה, שיחסיה עם הנוצרים שבכפר היו הרמוניים והדדיים. למעשה, הקהילה היהודית הזו השפיעה על התושבים הנוצרים שבו כל כך, עד שאלה אימצו לעצמם שפת סתרים מיוחדת, שהיא בעצם הכלאה בין עברית לאידיש.

נראה ששמה של השפה "לכודיש" (Lachodisch) הוא שיבוש של הביטוי "לשון קודש" בעברית.

מקורה ההיסטורי של התופעה היחודית הזו, בכל אירופה, בסוחרי בקר יהודיים, שהתיישבו בכפר במאה ה-14. הללו דיברו ביניהם עברית, בכדי שהגויים לא יבינו את סודות הסחר-מכר שעשו איתם. במשך השנים למדו המקומיים הרבה מהמילים של "השפה הסודית" שלהם והיא הפכה לניב מקומי. בראשית המאה ה-19 היו שליש מתושבי הכפר יהודים. חלקם היגר מהכפר בתקופת האמנציפציה והגיע לערים הגדולות. אחרים היגרו מעבר לים.

עד פרוץ מלחמת העולם השנייה, התגוררה בשופפלוך הקהילה היהודית הענפה, שתור הזהב שלה מתחיל עוד בימי הביניים. בשיאה היא הגיעה למספר תושבים, עד כדי שליש מבני המקום ויש בה בית עלמין יהודי, שהחלו לקבור בו בשנת 1612.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת פרסם קארל פיליפ, המורה המקומי שלימד בשופפלוך במשך 40 שנה, ספרון שמהווה מעין מחקר על שפת הלכודיש, הכולל גם מילון קטן.

במחקר הוא סיפר על קומץ קשישים נוצרים, המדקלמים מילים בשפה מסתורית וייחודית לכפר. השפה מזכירה שילוב מוזר בין עברית ליידיש. קשישי העיירה יודעים גם להגות, במבטא גרמני כבד, את כל האלף-בית העברי.

בני הדור המבוגר שבמקום, אלו שראו בלכודיש מעין שפת סתרים, הולכים כיום לעולמם. כמו היהודים בשואה ועל אף הנסיונות להצילה, הולכת גם הלכודש ונעלמת בדרך כל שפה... בבית המועצה המקומית ניתן עדיין למצוא חומר מחקרי על "שפת הלכודש" ואפשר גם לתאם פגישה עם קשישים דוברי השפה, או לקחת בהשאלה את המפתח לבית הקברות היהודי המקומי.

באוצר המלים של ה"לכודיש", ניתן למצוא מילים כמו "מלמד" שהוא מורה, "כיילף" שזה כלב, "מכשי'פלה", שפירושה המעט נבזי הוא "אשתי", "ויים" הוא יין, "שופל" לשפל, "בוסר" הוא "בשר" ויש עוד כמה מאות של מילים כאלה. ביניהן "שופט", שכך מכנים עד ימינו את ראש העיר בשופפלוך ו"מזל דוף" שזה מזל טוב.


הנה תושבי הכפר הגרמני שופפלוך חוגגים:

https://youtu.be/LdOpygc6qPQ
מהי ונציה של הולנד?



חיטהורן (Giethoorn) היא עיירה קטנה ושלווה השוכנת בחלק הצפון-מערבי של מחוז אווריסל (Overijssel) שבהולנד. השם חיטהורן הוא שיבוש של הפירוש ההולנדי ל"קרני עיזים". שמה זה של העיר ניתן לה על ידי המתיישבים הראשונים שהגיעו לאיזור בשנת 1230 לערך. הם מצאו בה קרני עיזים פזורות בכל עבר (ככל הנראה עקב שיטפון שקטל את העיזים במקום כמה עשרות שנים קודם לכן).

אבל חיטהורן מכונה גם "ונציה של הולנד". הסיבה לכך היא שכמו ונציה, גם פינת החמד הזו בנויה, רובה ככולה, על תעלות מים שמעליהן גשרים נחמדים. בחיטהורן אין דרכים כלל וכל התנועה מתקיימת בה באמצעות התעלות שבין הבתים.


הנה חיטהורן, ונציה של הולנד:

https://youtu.be/R3t1cg2ZOxc


סרטון של חיטהורן:

https://youtu.be/2ZNwfJ00Vgs


עוד מוונציה של הצפון:

https://youtu.be/FIYQLKBu9rQ


שיט מוסיקלי:

https://youtu.be/-tF48LQy7QM


והיכרות בשיט ארוך עם המקום:

https://youtu.be/wqNCvQMv8oo?long=yes
מהם כפרי הכלונסאות של מיאנמר?



בסמטאות כפרי הכְּלוֹנְסָאוֹת של אגם אִינְלֶה לא מהלכים אלא שטים. בתי הכפרים הללו הם בתי כלונסאות - בתים שבנויים על כלונסאות של עץ, בתוך המים או על יבשה. הכלונסאות הללו, מעין "קביים" שעשויים מעץ, שומרים על הבתים מהצפות בזמן גאות, לרוב גאות שנגרמת בשל שטפונות.

בעשרות הכפרים שבאגם זה, במדינת מיאנמר שבמזרח אסיה (פעם קראו לה בורמה), גרים כך אנשים. הם נאלצו לבנות את בתיהם במים, מאחר שהיגרו לפני 800 שנה מדרום המדינה אל האגם, אך לא היו להם משאבים בכדי לקנות אדמה ולבנות עליה בית. לכן הם בנו את בתיהם על פני המים ובמים גם מצאו בהמשך את פרנסתם.

הם נעים בין הכפרים ובתוכם באמצעות סירות צרות וארוכות, שלעיתים הן מצוידות במנוע קטן, אך לא פעם הם פשוט חותרים בסירות דיג, אמצעות הרגל שלהם, המונחת על משוט בודד ומשיטה אותו.

בכפרים הללו עובר שוק צף ונייד, כשבכל יום הוא מתייצב בכפר אחר מהכפרים המרכזיים של אגם אִינְלֶה. תושבי הכפרים הקטנים והחדשים יותר שטים אל השוק וקונים את מזונם, או מוכרים את מה שגידלו בעצמם לאחרים. שווקי הסירות הצפים הללו הם גם מקום המפגש בין הכפרים, מקום לקבל בו ידיעות ולשמוע חדשות ורכילויות על הנעשה בשאר כפרי האגם.


הנה בתי הכלונסאות שמהם בנויים הכפרים שעל מימי האגם במיאנמר:

https://youtu.be/AbDLOfz6ITw
מהם בתי המערות של קנדובן באיראן?



הכפר האיראני קנדובן (kandovan cave houses) הוא כפר סלעי בצפון מערב איראן, שגילו 7,000 שנה. הוא ידוע בתור מקום עם בתי מערות - בתים שנבנו במערות טבעיות, פחות או יותר, בהרים הוולקניים.

הפסגות הבלתי רגילות של ההרים הללו נוצרו כשהר הגעש סהאנד, כיום הר געש רדום, התפרץ לפני אלפי שנים. האפר הוולקני, הלבה והפסולת הגעשית התקשו עם הזמן לאבן ותהליכי בלייה הם שיצרו את הצורות הייחודיות שלהם.

הכפר, הממוקם כשעה מהעיר טבריז, מזכיר את אזור קפדוקיה שבטורקיה. זהו כפר המערות היחידי באיראן, שעדיין נמצא בשימוש למגורים. לא פלא דהוא מושך אליו תיירים מכל העולם.

בשפה המקומית "קנדובן" פירושו כוורת ושיטוט או טיפוס במעלה השבילים המפותלים של כפר המערות ימחיש את מקור שמו של הכפר.

בתי המערות של קנדובן הם לא סתם כאלה. הכפר הייחודי הזה מקורו בעמים קדומים שלפני אלפי שנים נמלטו מהפלישה המונגולית אל מורדות הרי הסהנד. הם התיישבו באזור וחפרו בתים בצלע ההרים המהווים

בתי המערות, שהפכו לבתים על ידי הכפריים המקומיים, עדיין ראויים למגורים. עובי הקירות של בתי המערות הוא כ-2 מטרים, מה ששומר על קרירות בקיץ ושמירת האוויר חם במהלך החורף. בבתים יש חשמל ומים ואפרופו, יש בסביבה מים מינרליים וצלולים, שאפילו מציעים סגולות מרפא. כל אלה הופכים גם לתיירים את השהות בבתי המערות בקנדובן לנעימה למדי ולאורך כל עונות השנה.


הנה סיפורו של הכפר האיראני קנדובן:

https://youtu.be/HHlsxsPh490


הכפר הבנוי מזקירים וולקניים:

https://youtu.be/KBIFtZdXqvg


ומבט מהאוויר:

https://youtu.be/KphwU9iSGrY
מהו הכפר המת?



סיפורו המצמרר של הכפר הצ'כי לידיצ'ה הוא רק סיפור אחד מבין רבים מפשעי הנאצים אבל חשוב לספרו, גם בכדי להבין כיצד השיגו הנאצים בשנים הראשונות של המלחמה שליטה כה גדולה בכל מקום שכבשו.

הסיפור של לידיצ'ה מתרחש בשנת 1942, כשמספר חברים במחתרת הצ'כית מצליחים להתנקש בחייו של מי שכונה אז "הקצב מפראג", המפקד הנאצי האכזרי של צ'כיה ומי שהיה אדריכל הפתרון הסופי, ריינהרד היידריך.

אותו היידריך היה מגדולי המרצחים הנאציים וחביב נפשו של היטלר. כשהפיהרר הנאצי שמע על חיסולו של היידריך הוא רתח. במונחים של היטלר הוא ממש הצטער. היידריך היה נאצי נלהב, אכזרי ויעיל מבחינתו, אחד מאלו שבהם תלה לא מעט תקוות וסמך עליהם. עתיד גדול הוא הכין לו ועתה נלקח ממנו בהתנקשות של המחתרת המקומית בצ'כיה.

נקמתו של היטלר "המזועזע" לא איחרה לבוא. בהוראה ישירה שלו השמידו הנאצים שני כפרים, אחד מהם הוא הכפר השליו, הסמוך למקום ההתנקשות בהיידריך. הכפר פשוט הועלם מעל פני האדמה. תושביו, הגברים והנערים ובהמשך גם נשים וילדים, נרצחו בהוצאות להורג ביריה. עוד נשים וילדים הוגלו בהמוניהם למחנות ריכוז וחלק ניכר מהם נרצח. אפילו בית הקברות של הכפר נהרס, לאחר שהגרמנים הוציאו את המתים מהקברים והשחיתו כל זכר למצבות.

היום יש בכפר ההרוס, שנמצא כ-20 קילומטרים מפראג הבירה, אתר זיכרון ומוזיאון קטן עם אנדרטה מזעזעת של דמויות מפוסלות רבות של ההורים וילדיהם מ"הכפר המת". אלו גובלים בכפר החדש, שהוקם אחרי המלחמה, בשביל המעטים ששרדו מבני הכפר.

אבל עוד מזכרת מפתיעה ומרגשת נמצאת במקום. מעט אחרי שנהרס הכפר ושטחו יושר כאילו לא היה מעולם, נבט לפתע מבין הריסותיו שתיל של עץ אגס. השתיל הקטן הלך וגדל והיה לעץ גדול, שפורח עד היום, דורות לאחר שהכפר נמחה מעל פני האדמה.


הנה סרטון מתוך סרט על נקמתו של היטלר בכפר לידיצ'ה:

https://youtu.be/KPlZm588QuU


מצגת וידאו עם סיפורו של הכפר ותמונות אותנטיות:

https://youtu.be/ZqqepSjbb2M


ואתר הזיכרון לכפר:

https://youtu.be/o1BScMbTbVA
איך שלטה הצרעת באי הפירטים ספינלונגה?



האי הסלעי הזעיר ספינלונגה נמצא במפרץ מירבלו, ממזרח לאי הגדול כרתים. הוא מכונה "אי המצורעים" מאז שנת 1903 בה הקימה ממשלת יוון על האי מושבה למצורעים.

היות ומחלת הצרעת היא מדבקת ומסוכנת, חשוב היה באותה התקופה לבודד את מי שחלה במחלה מהקהילה הבריאה. לכן הוא זכה לכינוי "אי המתים החיים".

עד 1953, שבה נכנסה לשימוש תרופה שפותחה למחלה, ספינלונגה שימש כמושבת מצורעים, כפר שבו חיו רק מי שחלו בצרעת. ב-1953 מת המצורע האחרון באי ובשנת 1957 הוא פונה מאחרון המצורעים שישבו בו.

את סיפור האי ומושבת המצורעים שהייתה עליו מספר הרומן, הספר העלילתי "האי של סופיה". הסיפור כתוב מזווית אישית וטראגית, על דמות בדויה, אך כזו שדרכה מסופר סיפורם של אנשים שהורחקו ממשפחותיהם, מאהוביהם מחבריהם וקהילתם - הורחקו לכל ימי חייהם וצפו מהאי בכפרם שהוא ממש ממול.

זה היה גורלם של מי שחלו אז בצרעת.

ניתן להגיע אל האי בסירה מהכפר ועיירת הנופש אלונדה. יש בו גם בית קברות שבו נקברו מצורעי האי שנפטרו מהמחלה. בתקופת המצורעים קראו לאי הזה גם בשם "אי המקוללים".

בתקופות שונות ישבו באי עמים שונים ואפילו פיראטים שכנו בו בימים הגדולים של כרתים כמוקד הפיראטים בים התיכון. על האי יש מצודה ענקית ויפה שבנו הוונציאנים ששלטו כאן, בשנת 1579. בימי הוונציאנים היה האי כה מבוצר, שלקח לעותמנים 45 שנה לכבוש אותו!


הנה סיפורו של אי המצורעים ספינלונגה (עברית):

http://youtu.be/3Exq2UCBjq8


מבט אל האי ספינלונגה מרחוק:

http://youtu.be/VHv1Wfa5i4w


הנה מחלת הצרעת:

https://youtu.be/GB6L2lOMnGE


ומותר לצחוק על אנשים שמוכנים לצרעת בשביל גימלים בצבא (עברית):

https://youtu.be/2bOiA3rvl0I


מיהם צועני-הים מכפר הדייגים הצף בסין?



בעיר נינג' שבדרום מזרח סין, חיים כבר דורות רבים אנשי הטנקה, "צועני הים" של סין, בבתים צפים. בכפר הדייגים הצף שלהם חיים כ-7,000 איש שמעדיפים את החיים הפשוטים על המים על חיים מודרניים ויבשים מחוץ לאוקיינוס.

הם נמצאים בכפרים הצפים הללו מאז שושלת טאנג הסינית, בה היו דייגים שהעדיפו לחיות בכלי השיט שלהם כדי להימנע מתקיפות ואלימות כנגדם.

פעם הם היו כל כך נפרדים מהאוכלוסיה הסינית שנאסר עליהם להינשא ולחבור לאנשי היבשת ואפילו הלוויות של המתים שלהם נערכו על הים.

כשהוכרזה הרפובליקה העממית של סין שודרג מעמדם וכל ההגבלות הוסרו. חלקם אף בנו בתים על החוף אך רובם נשארו לחיות על המים, ממש כמו אבותיהם.


הנה כפר הדייגים הצף של סין:

http://youtu.be/f8Fk1nib2RE


נופי שיכוני הסירות שבכפר הדייגים העצום שבמחוז נינג':

http://youtu.be/U-1qSax7g6c


ומצגת וידאו של תמונות מהנופים המיוחדים של כפרי הסירות:

http://youtu.be/ET6POk-u_Yc
מהו גן ג'יברני של קלוד מונה בכפר?



הכפר ג'יברני (Giverny) הוא כפר צרפתי קטן שנמצא באזור נורמנדי, על גדות נהר הסיין. זהו הכפר שבו חי ופעל במשך כמעט 40 שנה הצייר קלוד מונה.

לראשונה התגלה הכפר לבכיר האימפרסיוניסטים קלוד מונה, בעת שהוא נסע ברכבת וראה אותו במקרה מהחלון. הוא כל כך התלהב מיופיו המתפרץ שהחליט לעבור ולהתגורר בו.

לאחר שחסך פרוטה לפרוטה קלוד מונה רכש בכפר המרוחק מפאריס בית ולצידו שטח שעליו החליט לנטוע גן. עשר שנים עמל מונה על הקמת ועיצוב הגן. הוא יקפיד על איזון והרמוניה, שלווה וסדר ובשנים הבאות הוא יצייר בו ובהשראתו רבים מציוריו.

בגן אפשר לראות את הגשר היפאני המפורסם מציוריו של הגאון. הוא גם שופע חבצלות מים רבות, אותן נימפאות שהופיעו ביפים שבציוריו. יש בו אגמים זעירים עם השתקפויות מושלמות, אוסף של עצים וערוגות פרחים צבעוניים, ציוצי ציפורים ועוד. מונה טיפח את הגן בצורה מיוחדת. דומה שהוא גן של צבעים ולא סתם של פרחים, מה שמתאים לאמן מונה, מי שנחשב לאחד לגאוני הצבע מבין הציירים.

הגן לא ניסה להיות מסודר מדי או מופרד בצבעיו אלא טבעי ומתפרץ. בבת אחת ובמבט אחד ניתן לקלוט את שלל צבעי הקשת שבו.

בגנים שאותם טיפח האמן המפורסם ובשטחם צייר חלק מיצירותיו המוכרות ביותר, מתהלכים כיום מאות אלפי תיירים בכל שנה. ציוץ הציפורים והמים המפכים ממלאים את הלב בתחושה שציוריו של מונה התעוררו לחיים.

המעניין הוא שהציוריו של מונה ניסו להעביר את תחושות האמן בגנו שלו ולהנציח אותם, כך שבמבט אחד הציורים יזכירו את הגן המופלא. אבל התחושה אצל המוני המבקרים, שרובם כבר מכירים מקודם את ציוריו, היא הפוכה - הגן שלו, דווקא הוא שמזכיר להם תמונה אימפרסיוניסטית.


הנה הגן בג'יברני שבו צייר קלוד מונה את ציוריו המפורסמים:

http://youtu.be/BMey7gOLEgY


עוד מהגינה של מונה שבכפר גיברני:

http://youtu.be/m_4_RqpWfmU


ובגן גיברני הכל מתגבש לכדי תמונה אימפרסיוניסטית:

http://youtu.be/rVNakLfaimw
מהו הכפר הגלובלי?



הכפר הגלובלי (Global Village) הוא דימוי של העולם ככפר קטן. כולנו, כל אזרחי העולם, גרים ב"כפר" הזה ואנו בקשר זה עם זה, ממש כאילו היינו שכנים בכפר. התקשורת העולמית, במיוחד האינטרנט של היום, מאפשרים ליצור קשר עם כל אדם על פני הגלובוס ולשוחח אתו, ממש כאילו הוא נמצא לידנו.

את מושג "הכפר הגלובלי" תרם חוקר התקשורת מרשל מקלוהן. בספרו משנת 1962 "הגלקסיה של גוטנברג" דימה מקלוהן את העולם ככפר קטן, כדי להדגים את הדרך שבה תקשורת ההמונים משפיעה, מקרבת ומשתפת אנשים שמנותקים וחיים רחוק זה מזה. הוא טען שהתקשורת המודרנית משתפת את כל אזרחי העולם בצריכת החדשות מכל רחבי תבל ותחומי העניין הופכים גם הם משותפים. זה היה בשנות ה-60 ואז זו נראתה נבואה שמקדימה את זמנה. כיום, בעידן האינטרנט, הרשתות החברתיות ואפליקציות המסרים המידיים, הדימוי הזה מקבל משנה תוקף.


הנה מרשל מקלוהן מציג את הכפר הגלובלי בטלוויזיה בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת:

https://youtu.be/viuIKgjLnDE


כמי בכל כפר, גם בכפר הגלובלי יש שכנים (עברית):

https://youtu.be/jmPWIie29-c


בדובאי לקחו את זה צעד אחד קדימה ובנו פארק של הכפר הגלובלי:

https://youtu.be/iYqi2TcHlDs


זהו הדימוי האהוב בעידן האינטרנט - איך העולם היה מתפלג אם היו בו רק 100 אנשים:

https://youtu.be/kgsM4Ww3Uwc


והתקשורת בכפר הגלובאלי הייתה זקוקה לאינטרנט (עברית):

https://youtu.be/r9Sn-Eeu2yc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.