» «
מגדל
איך בונים מגדלים וגורדי שחקים?



מגדלי-העל, או בלשון הציורית יותר גורדי השחקים (Sky Scrapper), הם מגדלים גבוהים שנבנים הנאה השנים האחרונות לגבהים שלא יאומנו.

בניית מגדלי ענק משלבת כיום בנייה מתועשת, של חלקים שנבנו במפעל והובאו לאתר הבניה כדי להרכיבם. כאן מגיעה הבנייה אל האתר עצמו, של חלקים ומרכיבים שהובאו מהמפעל ויש לבנות באתר הבניה, במיקומו של המגדל הסופי.

בעולם הגיעו ב-50 השנים האחרונות למיומנות מדהימה וליכולת בניה לגובה שהיא גם בתחום הבניה, גם בבטיחות וגם במהירות הבניה.

בסין ניתן כיום לבנות מגדל ענקי בפחות מחודש ימים!


כך בונים בימינו גורדי שחקים כה גבוהים (מתורגם):

https://youtu.be/kF54-camgCg


על בנייתו של בורג' חליפה, מהמגדלים הגבוהים בעולם:

https://youtu.be/yNfpwdLVZ4c


המהירות המדהימה, הטכניקות והבניה של מגדל בן 30 קומות בסין, שנבנה ב-15 יום:

http://youtu.be/rwvmru5JmXk


מגדל בן 57 קומות שנבנה ב-19 יום:

https://youtu.be/N6f_sayw0mM


והשוואה בין המגדלים הגבוהים ביותר בעולם:

https://youtu.be/fzGRje4Lixo
טורה דוויד
מהו טורה דוויד, מגדל העניים של ונצואלה?



באחד מפרקי סדרת הטלוויזיה המצליחה "הומלנד" משמש בתור המחבוא של ניק ברודי מגדל גבוה ומשונה שנראה כסקוואט עצום, מקום שפלשו אליו חסרי בית והם חיים בו בקומות רבות, שאינן בנויות עד הסוף. רק שמיכות ווילונות משמשים בו כקירות ל"דירותיהם" המאולתרות והם חיים בו ללא מים או חשמל.

המבנה מעורר הסקרנות הזה הוא מקום אמיתי, שנמצא בעיר קראקס בוונצואלה. שמו "טורה דוויד" (Torre David caracas), בעברית "מגדל דוד", על שם מתכננו והיזם של, דוד בריימבורג.

טורה דוויד נבנה במקור כמגדל בן 45 קומות לעשירים שנקרא "המרכז הפיננסי קונפיננסאס". הוא נועד להיות בניין יוקרתי ומפואר, סמל עוצמתי לקפיטליזם, עם מנחת מסוקים בראשו ושוערים שמונעים כניסה של אנשים לא רצויים אליו.

אך מותו של דוויד היזם ומשבר בנקים שפקד את ונצואלה, הביאו ב-1994 לקריסת הבנק שבנה אותו ולהפסקת הבנייה.

משם נקלעה ונצואלה למשבר כלכלי קשה. בסוף אותו עשור עלה לשלטון הוגו צ'אווס והמצב המשיך להתדרדר. בתחילת שנות האלפיים הביאה מצוקת הדיור במדינה לכך שרבים איבדו את בתיהם ולעתים קרובות גם את פרנסתם.

הבניין עמד בשממונו כ-10 שנים, אך המצב הכלכלי הקשה הביא ב-2007 לתחילתה של פלישה של משפחות שלמות אל גורד השחקים הנטוש.

הפולשים החלו מאלתרים בקומותיו התחתונות מעין דירות לעצמן, כשממשלת ונצואלה עוצמת עיניים ולמעשה מאפשרת להם להתגורר במגדל.

עם הזמן פלשו אלפי עניים וחסרי דיור אל המגדל הנטוש בקרקאס והקימו בו מעין התנחלות הבנויה לגובה. יותר ויותר קומות נכבשו וללא מעלית או אמצעי בטיחות שימנע נפילה מגובה של עשרות מטרים, עלו וירדו דיירים מאות מדרגות בכל פעם, כשיותר ויותר קומות התמלאו בדיירים.

היו שנהגו לעלות לקומותיו הגבוהות ולרדת מהן בנסיעה על קטנועים.

רבים מהדיירים החדשים העדיפו את הדירה הלא גמורה במגדל שבלב העיר על פני ערי הפחונים בהם חיו עניי קראקס. די מהר הפך "מגדל דוד של ונצואלה" למה שקיבל את התואר "הסקווט הגבוה ביותר בעולם".

כשחיו ב-23 קומותיו בסביבות 700 משפחות, מעל 2,000 פולשים, הם כבר ניהלו בבניין חיי קהילה מאורגנים למדי, שכללו גם שירותי בריאות, רווחה, פנאי ואבטחה מאורגנים, חדר כושר מאולתר ומודעות על שירותים שהם הציעו זה לזה. נמצאו גם מי שפתחו בו אפילו בתי עסק זעירים וסיפקו משיעורי עזר ועד לטיפולים, חנויות זעירות, שירותי קעקועים וניקיון אלו לאלו. המגדל הפך לעיר קטנה הבנויה לגובה.

בהמשך נוהלה כל קומה מהקומות המאוכלסות בו על ידי מנהל מהדיירים והם אפילו הצליחו לגרש מהבניין סוחרי סמים כבדים שאף הם התמקמו בו.

היו שהתקינו במקום חיבורים חלקיים לביוב, לחשמל ואפילו למים, שהובאו בתחילה במשאיות.

עם הזמן נוצרה אפילו הנהלה של ממש לבניין, שתמורת תשלום חודשי לכיסוי ההוצאות איבטחה את הדיירים וניהלה בו סוג של חיי תרבות ופנאי.

בשנת 2014 ובעקבות מה שראתה כמפגעים בטיחותיים חמורים, החלה ממשלת ונצואלה לפנות מיושביו את גורד השחקים של העניים. משפחות שלמות הועברו לדירות שנבנו עבורם בשכונה חדשה, במרחק של 50 קילומטרים מהעיר.


הנה מגדל העניים של ונצואלה:

https://youtu.be/5KxZfsU_Xtw


המגדל בפרק מהסדרה "הומלנד":

https://youtu.be/b9110j78lyM


על החיים בטורה דה דוויד:

https://youtu.be/v1p9jlQUW0k


זו בעצם שכונת עוני בגורד שחקים:

https://youtu.be/4ZrCzgprPT8


הרצאת טד על "טורה דוויד", מגדל דויד הבלתי גמור בעיר קרקס שבוונצואלה (מתורגם):

https://youtu.be/SxwLfSlkJDI?long=yes


וכתבת טלוויזיה על הסלאמס הבנויים לגובה:

https://youtu.be/YmzklVLwILA?t=30s&long=yes
מגדלי גרביטציה
האם יהפכו מגדלי בטון לאמצעי אגירת אנרגיה?



הבטון (Concrete) הוא חומר הבניה השימושי בעולם וליטרלי ניתן לומר שהוא שבנה את העולם המודרני. עכשיו דומה שיש סבירות יפה שהוא גם יוכל להציל אותנו מהרס כדור הארץ. השיטה: אוגרים חשמל כשיש עודף ממנו ומנצלים אותו כשצריך.

הרעיון הוא של חברה שוויצריות שמציעה מודל חדש של אגירת אנרגיה וקוראת לו "אנרגיית גרביטציה" (Gravity Energy). החברה בונה מגדלי ענק, עם מנופים מטורפים, שמרימים ומורידים קוביות בטון ענקיות. הרעיון שלה הוא לשמר אנרגיה פוטנציאלית מהזמן שיש יותר מדי אנרגיה לזמן שבו נזדקק לאנרגיה והיא איננה.

מתי אין אנרגיה ירוקה? - כשאין שמש למשל. בחורף, בלילה או ביום מעונן. או כשאין רוח וטורבינות הרוח, אלה עם השבשבות הענקיות, לא מייצרות חשמל.


#איך פועלים מגדלי הגרביטציה?
זה עובד ככה: בשעות שבהן יש רוח רבה, למשל, מייצרות הטורבינות האדירות עם שבשבות הענק שלהן המון חשמל. החשמל הזה עובר למגדלי הבטון והם מעלים לגובה המון קוביות בטון כבדות. כך הם שומרים את האנרגיה הפוטנציאלית.

אם בימים חסרי השמש או בשעות שבהן הרוח לא נושבת צריך חשמל ואין אותו, אז מגיעה השעה לממש את הפוטנציאל של האנרגיה שנאגרה במגדלים. אז מורידים המנופים את קוביות הבטון לקרקע. כוח הכבידה שמושך את הקוביות אל הקרקע, מפעיל טורבינות שמייצרות... חשמל.

פשוט, יצירתי להפליא ומעורר השראה. כי מגדלי הבטון של אנרג'י וולט (Energy Vault) הופכים בכך לסוללות גרביטציה (Gravity Batteries) עצומות, המשתמשות בחשמל שיצרו משאבים בלתי מתכלים כמו שמש ורוח, כדי לאגור אנרגיה שתמומש לחשמל באמצעות כוח הכבידה, שכל היקום בנוי עליו ולעולם לא בו יהיה מחסור או פגיעה סביבתית.

במילים פשוטות, המגדלים הללו הם מצברים או סוללות נטענות לכל דבר. רק שהפרשי הגודל עצומים. ממש כמו הטעינה של הטלפון שלנו, טוענים אל המגדל שמספק חשמל לפי הצורך.


#אז האם זה הפתרון לאגירת חשמל?
האם העולם ייהנה מהאצת ייצור החשמל הירוק מרוח ושמש ויזנח את הדלק, הפחם והגז המזהמים כל כך? - יתכן שזה אכן אחד הפתרונות ואולי אפילו הטוב שבהם. אבל יש ויכוחים אדירים על הצד הכלכלי של אנרגיית הגרביטציה שנצברת כך. האם הבנייה האדירה שדרושה כדי לבנות סוללות גרביטציה שכאלה היא כלכלית? ומה באשר לזיהום ולמשאבים שדרושים כדי לייצר את כל המערך הזה, כולל כמויות עצומות ומזהמות לכשעצמן של בטון?

אלה רק חלק קטן מהשאלות שכלכלנים מנסים לברר ומומחי סביבה מתווכחים עליהם. נמתין ונראה.


הנה הדרך בה מציגה אנרג'י וולט את שיטתה:

https://youtu.be/dQSOj-LfaSE


מצגת על מגדלי הגרביטציה (עברית):

https://youtu.be/GdqXYCUY5_I


הביקורת על השיטה היא ממש לא פשוטה:

https://youtu.be/iGGOjD_OtAM


הדגמה של המערכת באנימציה:

https://youtu.be/itbwXMMkBQw


ניתוח כלכלי של סיכויי מערכות גרביטציה כמו מגדלי הבטון והמשאבות אל מול מצברי הענק של אילון מאסק:

https://youtu.be/lGPlrzk5iDE?long=yes


וסרטון תיעודי על סוללות הגרביטציה השוויצריות:

https://youtu.be/WCawtiU4o1o?long=yes
בוסקו ורטיקל
מהם מגדלי "היער האנכי"?



מגדלי ''בוסקו ורטיקלה'' (Bosco Verticale), בעברית "היער האנכי" הם דוגמה למגדלים המעוררים פליאה, לא בשל גובהם או הפאר שלהם, אלא בגלל שהם הראשונים בעולם שהחזירו את תפארת הגנים התלויים של בבל. מדובר ב"מגדלים חיים" שנבנו בעיר מילנו שבאיטליה ובהם מגדלים הדיירים עצים באוויר. עצים של ממש הגדלים על הבניין.

לא סתם נבחרו מגדלי "בוסקו ורטיקל" (Bosco Verticale) המיוערים שבמילנו לגורדי השחקים הבינלאומיים המצטיינים לשנת 2014. המגדלים שעוצבו על ידי האדריכל האיטלקי סטפאנו בוארי, צוינו כדוגמה מרהיבת לסימביוזה בין אדריכלות וטבע.

במגדלים שמתנשאים לגובה של מעל 100 מטרים, יש מעל אלף מיני צמחים, הותקנו בהם מערכות מים אפורים, שיאפשרו השקיה במי מקלחת וכדומה והם מצוידים במערכות פאנלים סולאריים, לייצור חשמל וחימום המים באמצעות אנרגיית השמש. כך יצרו בהם סביבת מיקרו-אקלים שחוסכת באנרגיה ותורמת לסביבה ולשיקומה האקולוגי ומאפשרת קיום של חיים הרמוניים של אדם וצמחיה זה לצד זה.

יתרון סביבתי נוסף הוא בחיפוי האקוסטי ובהפחתת זיהום הרעש שיובילו העצים והצמחייה שבמרפסות הדירות ביער האנכי הזה. הם גם יסייעו להקטנת זיהום האוויר והאבק בדירות. כמובן שעצים יקטינו גם את השמש הישירה הנכנסת אל הדירות בעונות החמות ויקטינו את הפרעת הרוחות לחיי הדיירים.


הנה העצים ש"ננטעו" על מגדלי "בוסקו ורטיקל":

https://youtu.be/ijdtJDsBNy4


העצים 5 שנים אחרי נטיעתם:

https://youtu.be/XXRu_qMhRbs


המבנים הללו הם חלק משינוי גישה סביבתית במילאנו:

https://youtu.be/yj1CSMEL1nM


מצגת וידאו על מגדלי היער הוורטיקלי:

https://youtu.be/T0xqRj8zGQE


והגנים התלויים של מילאנו מהאוויר:

https://youtu.be/lGefukU8MCc

מגדלים

בניין לוידס
מהו מגדל האינסייד אאוט של לוידס?



בניין לוידס (Lloyd building) הוא נקודת ציון ותיקה יחסית בלונדון של ימינו, אייקון לונדוני שנפתח ב-1986 ועדיין מעורר מחלוקת. זהו בניין עתידני, עתיר זכוכית ומתכת, כסוף ברובו ובעל מראה קר ומטאלי, מבנה שחושף החוצה את הצינורות ואת גרמי המדרגות שלו ושומר בתוכו את הרכות ואת עמודי הבטון המעוגלים והיפים שבו.

תכנן את בניין לוידס ריצ'ארד רוג'רס, מהאדריכלים המפורסמים ומכוכבי הארכיטקטורה הגדולים של בריטניה. סגנונו בבניין הזה זכה לתואר "אדריכלות האינסייד אאוט", שכן הוא הוציא אל מחוץ לבניין את כל המערכות שלרוב נמצאות בתוכו - צינורות, תעלות איוורור, מערכות מיזוג, כבלי חשמל, מעליות ועוד.

המחלוקת על מה שהפך אותו לאחד הבניינים המודרניים החשובים בעולם, קשורה בכך שהבניין, שתוכנן עבור חברת הביטוח לוידס בשנות ה-80, הוא המקבילה הלונדונית והאולטרה מודרנית למרכז פומפידו שבפריז. האדריכל ריצ'ארד רוג'רס, מי שהיה שותף גם בעיצוב של מרכז פומפידו, יצירת מופת של סגנון ההייטק באדריכלות, המשיך גם כאן, בלוידס בילדינג, את הקו הסגנוני שבלט שם.

יש הרואים בבניין "שהקרביים שלו בחוץ" יצירת מופת של אדריכלות ההייטק, אחרים המבקרים אותו, טוענים שהוא מזכיר מזקקת נפט שנחתה על לונדון. הטענה היא שהאדריכל כפה על יושבי הבניין את רעיונותיו העיצוביים והחדשניים ולא התחשב מספיק בצרכים של "הדיירים". התומכים לעומתם מדגישים את ההיתרון בהוצאת הקרביים החוצה, למשל, מה שאיפשר יצירת חללים פנימיים גדולים ופתוחים, לאחר שהוצאו המערכות החוצה.

כך או כך, גרמי המדרגות החיצוניים המפורסמים והעיצוב חושף הקרביים שלו, על אף האפקט הוויזואלי המהמם שלהם, הופכים את בית לוידס למבנה שקשה ויקר לתחזק. הוא אכן עובר תחזוקה מתמדת ולא זולה.

מנגד, מדובר בבניין שהפך בקלות לאחד המבנים החשובים מבחינה אדריכלית, בלונדון. עד להופעתו של הגרקין, "בניין המלפפון החמוץ" ששוכן גם הוא בסיטי של לונדון, היה לוידס האייקון המבשר את הבנייה המודרנית ברובע העסקי והעשיר של לונדון. הוא עורר ויכוחים על יופי וכיעור, אבל איש לא התעלם ממנו...


הנה ייחודו של בניין לוידס:

https://youtu.be/Pzpd3oV_czg


על בניין לוידס המרשים:

https://youtu.be/BzFdjRKnR2Y


ומבט אל פנים בניין לוידס:

https://youtu.be/KVmbq8gTRlM
בניין עיריית לונדון
מהי ההברקה של בית העיריה של לונדון?



בית העיריה של לונדון (London City Hall) תוכנן על ידי אדריכל העל נורמן פוסטר והוקם בשנת 2002. הוא מעט נטוי כדי שקומותיו העליונות יטילו צל על הקומות התחתונות וכך ייחסך חשמל רב, לקירור ומיזוג המבנה העצום.
ההצלחה של התכנון הפשוט והחכם של פוסטר היא גדולה מאד, שכן האנרגיה שנדרשת למבנה היא כרבע מהאנרגיה שדרושה לבנייני משרדים מסוגו. גם צורתו המעגלית של בניין עירית לונדון מפחיתה את שטחי הפנים של המבנה וכך מצליחה למנוע אבדן רב של אנרגיה במבנה.

יש בתוך הבניין מעבר ספירלי, שמעלה את הצועדים בו לכל הקומות, במעין שביל מדרגות ארוך ומעגלי באורך של 500 מטרים.


הנה הסבר על בית העיריה של לונדון:

https://youtu.be/bhyVYzKgdCA


מבפנים ומחוץ לבניין:

https://youtu.be/uEIhzdHg7dg


והבידור שהבניין מספק לצופים בו:

http://youtu.be/WAYD0iUqNMM
קאפיטל גייט
מהו המגדל הנטוי של אבו דאבי?



המגדל הנטוי של אבו דאבי הוא הכינוי של ה"קאפיטל גייט" (Capital Gate), גורד שחקים בן 35 קומות, שנבנה בהטייה קצת מפחידה של 18 מעלות. לפיכך הוא זכה, על שם המגדל הנטוי של פיזה, לכינוי "המגדל הנטוי של אבו דאבי".

המגדל הנטוי הזה נכנס לספר השיאים של גינס בתור המגדל הנטוי ביותר בעולם. תכננו ותו במשרד ארכיטקטים מדובאיי, עוד נסיכות עשירה מהמפרץ. יש בו טכנולוגיות מאד מתוחכמות שנועדו לחזקו ולהקנות לו יציבות, בפני זעזועים של רעידות אדמה ורוחות מדבר חזקות.

בקאפיטל גייט שוכנת התערוכה הלאומית של אבו-דאבי, הנסיכות העשירה כקורח, שהיא חלק מהאמירויות הערביות המאוחדות. נבנים בה כיום חלק מהמבנים המרשימים והיוקרתיים בעולם.


הנה המגדל הנטוי של אבו דאבי:

https://youtu.be/UEfeqgXPHPA


יש בו בין השאר גם מלון, מסעדות ובריכת שחייה יוקרתית מאד:

https://youtu.be/7OuoYv0QPxI


וסרט תיעודי על המגדל הנטוי החדש:

https://youtu.be/ZGTgFGEs9Go?t=20s?long=yes
מחט החלל
מהי מחט החלל?



כיום מבנים שנראים עתידניים הם מחזה נפוץ בערי העולם, אבל בשנת 1962 היה מגדל אחד ששילהב את הדמיון. קוראים לו מחט החלל (Space Needle). זהו מגדל בגובה של 180 מטרים שמעוצב בצורה של מחט, או כמו טיל המשוגר לשמיים. גורד השחקים שנבנה בעיר סיאטל שבארצות הברית לקראת היריד העולמי של 1962, תוכנן בידי האדריכל ג'ון גראם.

בקצה הבניין הנישא יש מסעדה מסתובבת, בצורה של צלחת מעופפת. העיצוב העתידני שלו נתן אז השראה לאדריכלים בעולם כולו, שיצרו ברוחו והשפעתו מבנים חדשניים ומודרניים שונים.

המגדל בעל הצורה המיוחדת הפך עם השנים לסמל המוכר ביותר של סיאטל, אבל הוא גם בניין חכם שהושקעה בו מחשבה רבה. הוא תוכנן כדי להתמודד עם בעיות שונות. מרוחות עזות, דרך רעידות אדמה, סופות ברקים ועוד - האדריכל גראם תכנן אותו כך שיעמוד בפני כל בעיה אפשרית ויבטיח את יציבותו וחוזקו של המגדל ש"מביט לחלל בעיניים"..


הנה מחט החלל:

http://youtu.be/zsHro1r5Zzk


בואו נעלה במעלית עם הנוף היפה אל מרפסת התצפית:

http://youtu.be/7ARD_h6YzNM


אל בית הקפה המסתובב של מחט החלל:

http://youtu.be/6fezfDGZ2a4


ורעידת האדמה בסיאטל ב-2001, שלא הזיזה לו:

http://youtu.be/V0WuSCaTYI0


מגדל פנינת המזרח
איפה נמצא מגדל פנינת המזרח?



מגדל פנינת המזרח (Oriental Pearl Tower) הוא מגדל תקשורת שנבנה ב-1994 על גדת נהר הואנגפו, בשאנגחאי, סין. עד שנת 2007 היה מגדל פנינת המזרח המגדל הגבוה ביותר בסין. כיום יש גבוהים ממנו במדינה המתפתחת במהירות.

בראש המגדל יש לו רצפת זכוכית שאפשר להגדיר רק כמפחידה במיוחד. הצעידה עליה היא כמו ללכת באוויר והיא רק לבעלי לב חזק..


הנה ההליכה על ראש המגדל, כולל רצפת הזכוכית המפחידה:

http://youtu.be/aNu7nmFtyuE


כל מגדל פנינת המזרח:

http://youtu.be/NLZ2Zi_QZNE


והעיר שנגחאי:

http://youtu.be/Jr5BhBxWKT8
מהו מגדל "המלפפון" בלונדון?



האדריכל נורמן פוסטר הוא אחד מהאדריכלים המובילים בעולם. פוסטר כבר בנה כמה בניינים אייקוניים שקשה לשכוח. אחד מהם הוא מגדל "המלפפון" (The Gherkin) שבלונדון, או בשמו המדויק - "המלפפון החמוץ" - מגדל שמאז שנחנך הפך לאחד מסמליה הבולטים תרתי-משמע של לונדון.

מגדל "המלפפון" נמצא בסיטי של לונדון, אזור העסקים המרכזי שבבירה הבריטית. הוא המגדל השישי בגובהו בעיר והוא הושלם בשנת 2004. "המלפפון" הוא בניין ירוק, מבנה המנצל את משאבי הסביבה בצורה היעילה ביותר, ומקטין את רמת הזיהום הסביבתי שלו במיוחד.


הנה סרטון של מגדל "המלפפון" בלונדון:

https://youtu.be/QtbDj2zTc3c


תכניות הבניין המקוריות מהמצגת:

https://youtu.be/uZKd31Gx5wo


מה שמגדל המלפפון החמוץ עושה לקו הרקיע של בירת אנגליה:

https://youtu.be/OujTCU6IBWc


ומהאוויר ומה רואים מהמסעדה שבראשו של המגדל המלפפוני שתכנן נורמן פוסטר:

https://youtu.be/ug0R_U_6BDU
מי בנה את מגדל אייפל ומה הסיפור שלו?



אוסקר וויילד אמר פעם שהיה רוצה לגור בראשו של מגדל אייפל, כי זה המקום היחיד בפריז שלא יצטרך לראות את כיעורו אל מול עיניו...

אבל מגדל אייפל (Eiffel Tower) הוא הסמל של פאריז וללא ספק אחד המבנים המפורסמים בעולם. במקור הוא תוכנן להיבנות בברצלונה, לכבוד תערוכת ה-Expo העולמית, אך משלא מצאו את המימון לבנייתו הוא נדחה ורק עשור לאחר מכן הוא נבנה בפאריז, לקראת ה-Expo של 1889.

הוא תוכנן לעמוד במקומו רק 20 שנה, לפני שייהרס. לבסוף הוא כל כך התחבב על תושבי העיר והתיירים עד שהושאר לצמיתות. אגב, זה אירוני, שכן בשנתיים הראשונות לאחר הקמתו דרשו רבים את פירוקו, בשל מה שהוצג כ"חוסר הטעם והיופי שלו"...

יש למגדל אייפל לא פחות מ-1665 מדרגות וביום טוב רואים ממנו למרחק של 70 קילומטרים!

מתכנן ובונה המגדל היה גוסטב אייפל, מהנדס צרפתי גאון, שעשה פרויקטים רבים וחשובים נוספים בצרפת, במיוחד בבניית גשרים מפלדה אבל לא רק. גובהו של מגדל אייפל 324 מטרים ועד שנת 1930 הוא היה המגדל הגבוה בעולם.

אגב, את מחיר הבניה היקר החזירו כרטיסי הכניסה לתערוכה כבר בתום שנה אחת!


הנה מגדל אייפל:

https://youtu.be/DUafW5QkASA


סרטון קצר על המגדל המפורסם:

http://youtu.be/pPOUg26EXiU


עלייה במעלית אל ראשו של מגדל אייפל:

https://youtu.be/I7Ine0AprAY


ותולדות בניית המגדל, בסוף המאה ה-19:

https://youtu.be/r65KAj2sB0U
מהם מגדלי הלהבה של באקו?



מגדלי הלהבה (Flame Towers) הם שלושה מגדלים גבוהים ומיוחדים שנבנו בעיר באקו, בירת אזרבייג'ן. גובהם של המגדלים מתנשא לגבהים שבין 140 ל-190 מטרים וכמו רוב המגדלים המודרניים גם הם מצופים בזכוכית.

אבל המיוחד במגדלי הלהבות של באקו הוא עיצובם המזכיר בצורתו להבות אש של ממש. ביחד עם כ-10,000 גופי תאורת הלד (LED) שפרושים עליהם, משמשים המגדלים בלילה מעין מסכי ענק המקרינים להבות אש, דגלים ודמויות סמליות. מכאן גם שמם 'מגדלי הלהבה'.

מגדלי הלהבות הסימטריים בבאקו הפכו בשנים האחרונות לסמלה של העיר המתחדשת ומסמלים את העושר והשפע שנוצר בה, בזכות שפע הנפט שהתגלה שם, אם כי מרבית תושבי המדינה לא נהנים מכך.


הנה מגדלי הלהבה ה"דולקים" בעיר באקו:

http://youtu.be/DvlHn5nJu4w


האפקטים שניתן להציג בתאורת הלד שעל המגדלים הם רבים מספור:

http://youtu.be/s3nfIZL4XiQ


מראה מרחוק:

http://youtu.be/iMLsbFh0z0E


ומבט מגוגל ארץ:

http://youtu.be/wN-GeLVxThQ
מה היה המלון הגבוה בעולם?



מלון ריוגיונג (Ryugyong Hotel) שבצפון קוריאה הוא כנראה המבנה הכי כושל ויומרני שנבנה אי-פעם. את המלון בן 3000 חדרים החלו לבנות בשנת 1987. הוא תוכנן להיות בית המלון הגבוה בעולם, מגדל בן 105 קומות בצורת פירמידה שישקף את גדולתה של המדינה הקומוניסטית שקראה תיגר על המערב העשיר והקפיטליסטי. אך לאחר שבניית המבנה שאבה כ-2% מהתוצר המקומי הגולמי של צפון קוריאה, נעצרה בשנת 1992 בנייתו של המיזם השאפתני העשוי כולו בטון מזוין. זה לקח 25 שנה עד שהוא הושלם.

בעזרת המבנה המגלומני בצורת פירמידה קדמונית עצומה שאף הדיקטטור של צפון קוריאה למשוך משקיעים מהמערב לבירה פיונגיאנג. יתכן שזה עוד יקרה, מכיוון שמאז 2008 חזרו הצפון קוריאנים לבנות והשלימו את בנייתו של "הפיל הלבן" הגדול ביותר בעולם. מצד שני, בשנת 2013 נעצרה הבניה שוב ויש כבר מלון אחר שהוא גבוה וגדול ממנו..


הנה המבנה הכי מבטיח ועצוב בעולם - מלון ריוגיונג כשלד:

http://youtu.be/5rMV-YtYVYg


לקראת פתיחתו ב-2013:

http://youtu.be/hIhBOKDK5lU


מצגת וידאו שלו:

http://youtu.be/lU-D0gkzIfg


ופנים המלון כיום:

http://youtu.be/ktviuLiBZGQ
מהם בנייני ה"תאומים" הגבוהים ביותר בעולם??



בסוף שנות ה-90 ועד שנת 2004 הם היו המגדלים הגבוהים בעולם. היום מגדלי פטרונס (The Petronas Towers) שבקואלה לומפור, בירת מלזיה, הם "סתם" זוג מגדלים מרשימים להפליא. גובהם כ-452 מטרים ויש בכל אחד מהם 88 קומות.

האדריכל שתכנן אותם, סזאר פלי האמריקאי ממוצא ארגנטינאי, עשה זאת בסגנון פוסט-מודרני כדי שיהוו סמל חדשני לקואלה לומפור של המאה ה-21. היופי בהם הוא בשילוב שבין המודרניות מחד ומנגד - המסורת של מלזיה ומוטיבים מהאמנות האיסלמית. אלה באים לידי ביטוי בערבסקות האיסלמיות, במבנה השער שנוצר על ידי המגדלים והגשר שמחבר ביניהם ובצורות הגיאומטריות של המבנים. אלמנטים מודרניים כמו הזכוכית והנירוסטה, שעוטפים את המגדלים, מוסיפים לחיבור המיוחד שבין ישן וחדש, מסורתי ופוסט-מודרני, שמציגים גורדי השחקים הללו. חובבי הקולנוע הקלאסי יזהו שם דימיון למגדלים שהוצגו בסרט "מטרופוליס" משנות ה-30 של המאה הקודמת.

ואגב, אם בכל זאת רוצים לדעת במה הם מצטיינים, מגדלי פטרונס מחזיקים עדיין בשיא עולמי, בתור זוג הבניינים ה"תאומים" הגבוהים בעולם. גם היסודות שלהם הם העמוקים בתבל, 120 מטרים עומקם! - הסיבה היא שייצוב המבנים הללו גם הוא עניין לא פשוט, בגלל סוג הקרקע שבאזור ומשטר הרוחות שמסביב.

ביניהם עובר גם "גשר שמיים", המחבר בין המגדלים בקומות ה-41 וה-42. בנייתו המורכבת הביאה לכך שהוא נבנה על פני האדמה, והונף למיקומו בין המגדלים, כשקשת מצולעת מתחתיו תומכת בו.


הנה מגדלי פטרונס שבקואלה לומפור:

http://youtu.be/vHAGkipBt5U


מה שבתוכם והשילוב שלהם במרחב העירוני:

http://youtu.be/y8s9f8znQdg


הסבר נוסף:

http://youtu.be/0MfneG2aWPg


המגדלים מלמטה:

http://youtu.be/G9AWQJM1KbM


ואם אתם חושבים שמפחיד להביט מלמעלה, אז תראו מה עושה האיש הזה:

http://youtu.be/keAXHZnJU2E
מהם הבניינים המרתקים שתכנן דניאל ליבסקינד?



דניאל ליבסקינד הוא אדריכל יהודי, מהמובילים בעולם כיום. הוא בנם של ניצולי שואה שנבחר לתכנן את המוזיאון היהודי בברלין, מוזיאון שנחנך בדיוק ביום שבו נחרבו מגדלי התאומים בניו יורק.

12 שנה לאחר מכן, סגר האדריכל המוערך מעגל והשלים את "מגדל החירות". זהו מגדל שמתנשא לגובה 1776 רגל - סמל לשנת הכרזת העצמאות האמריקאית. הוא הפך בכך למגדל הגבוה ביותר בארצות הברית. אבל סגירת המעגל היא לא גובהו או שמו של המגדל אלא העובדה שהוא הוקם על חורבות מגדלי התאומים, שהוחרבו ביום שבו קנה ליבסקינד את עולמו בברלין.

ליבסקינד ידוע כמי שמתכנן בניינים אייקוניים - בניינים שקשה לשכוח והם כה מיוחדים שהם הופכים לעוצרי נשימה. ממגדלי ה"השתקפויות" שבמפרץ קפל, סינגפור ועד ל"מגדל החירות" שבמרכז הסחר העולמי החדש בניו יורק, על מקום נפילת המגדלים התאומים ב-11 בספטמבר 2001.

מצד שני ליבסקינד הוא גם האדריכל המזוהה ביותר עם תכנון של אתרי הנצחה בעולם. המוזיאון היהודי בברלין בנוי אצלו כבניין מלא בסדקים שמסמלים את העבר הקשה של יהודי גרמניה וברלין. במוזיאון המלחמה בדרזדן שבגרמניה למשל, הוא הפליא להוסיף למבנה חמור-הסבר מהמאה ה-19 אגף מודרניסטי שמייצג בעיניו את ההווה הדמוקרטי.


הנה סרטון עם בניינים שתכנן הארכיטקט דניאל ליבסקינד:

http://youtu.be/xLlV3y1r91s


ומגדלי "ההשתקפויות" שתכנן ליבסקינד בסינגפור:

http://youtu.be/0QLISAps2sM
מהו המגדל שגובהו קילומטר?



המגדל בגובה קילומטר עדיין לא קיים. בעיר החוף ג'דה שבערב הסעודית, לחופי ים סוף, בונים את מגדל ה"קינגדום טאואר" (Kingdom Tower), שיהיה המגדל הגבוה בעולם.

גובהו המתוכנן והמדויק של מגדל ג'דה יהיה 1007 מטרים. עם 157 קומותיו, הוא מבטיח להיות הראשון שיעבור בגובהו את מחסום הקילומטר.

עלות הבנייה של הקינגדום טאואר על קילומטר הגובה שלו אינה זולה כלל והיא נאמדת ביותר ממיליארד דולר.

בניית המבנה עצום המידות הזה הייתה אמורה להיות מושלמת בשנת 2018, אבל די מהר התברר שהמבצע ההנדסי המטורף הזה ייקח קצת יותר זמן.

כשיושלם המגדל ובנייתו תסתיים, איפשהו בין שנת 2021 ל-2022, הוא עתיד להפוך למבנה הגבוה ביותר בעולם ולמבנה הראשון בתולדות המין האנושי שמגיע לגובה של קילומטר.


הנה התכניות של קינגדום טאואר בערב הסעודית:

https://youtu.be/Gtf_uK4C09g


תיאורו העתידי:

https://youtu.be/cV7F7DfWsog


ומצגת וידאו על מה שיהיה המגדל העצום בתבל:

https://youtu.be/3vbkVLFMvRI
מה הסיפור של מגדל בבל?



סיפור מגדל בבל מסביר כיצד קרה שעל אף שכל בני האדם הם צאצאיו של אדם הראשון, הם מדברים שפות שונות. שם העיר "בבל" בא מבלילת השפות ומהבלבול שנוצר בבניית מגדל בבל.

סיפור מגדל בבל מתחיל בנוח, האיש והתיבה. לנוח נולדו ילדים, נכדים ונינים רבים. אחד מניניו של נוח היה נמרוד, שהיה מלך עובד אלילים, ציד ואכזרי. הוא הקים עיר ויזם את הקמתו של מגדל גבוה, כדי להגיע עימו לשמיים. אלוהים, שלא אהב את בניית המגדל, בלבל את שפתם של הבונים לשפות שונות וכיוון שלא הבינו זה את זה, לא הצליחו להמשיך ולבנות את המגדל. האל גרם לעצירת הבניה בכך שהפיץ את האנשים ברחבי העולם, איש איש עם שפתו שלו.

יש כיום חוקרים שטוענים שמגדל בבל אכן היה קיים, בתור זיגורט שהוזמן בידי נבוכדנאצר השני.


הנה סיפור מגדל בבל (עברית):

https://youtu.be/9ikQXfHt488


הסיפור באנגלית:

https://youtu.be/FZDfzArL42I


כך סבא טוביה מזמר את הסיפור המפורסם (עברית):

https://youtu.be/KIeGK4n0TzU


העניין ההיסטורי במגדל בבל:

http://youtu.be/Hjq31Xk1MZ8?t=5m24s&end=6m06s


מהמחקר - על האמת שמאחורי סיפור מגדל בבל:

https://youtu.be/kgksU2F18lg


הבלוגר המפורסם נאס מסביר למה זה לא עניין של דת אלא של תקשורת:

https://youtu.be/l5RUufmRsYc


ובואו לחייך על אלה שתקועים בבבל ומתים לחזור לירושלים (עברית):

https://youtu.be/-SgpTGgiKHI


מהו המגדל ששומר על הסביבה?



צורתו של מגדל נהר הפנינים (Pearl River Tower) דומה לכנף ענקית, אבל הוא לא רק נראה מעניין ומרהיב אלא גם בנוי בצורה ירוקה. את הבניין בן 71 הקומות חוצות שתי מנהרות רוח לרוחבו. ניצול הרוח שנושבת במנהרות הללו מספק לו אנרגיה חשמלית, שמפחיתה כמעט בחצי את צריכת החשמל שלו ואת התלות בתשתית העיר עצמה.

המגדל, שנמצא בעיר גואנגזו שבסין, תוכנן על ידי סום, ממשרדי המעצבים האמריקנים הבולטים כיום. הוא נחשב לאחד המגדלים הירוקים בעולם ומבנה כמעט מהפכני בהתייחסותו לסביבה, במיוחד בהשוואה לאלפי המגדלים שנבנו בסין בשנים האחרונות.


הנה התצפית מראש מגדל נהר הפנינים:

http://youtu.be/Yxj1Q6jDRiA


כך מתחזקים בו את החלונות:

http://youtu.be/x_V4ueZaOnY


כך בנו אותו:

http://youtu.be/jkGWHLiHEw4


ומצגת וידאו:

http://youtu.be/x_V4ueZaOnY
מהו בורג' אל-ערב?



בורג' אל-ערב, או "מבצר הערבים", הוא מהמבנים הידועים בנסיכות העשירה דובאי. בורג' אל-ערב שבנייתו הושלמה בשנת 2000, הוא מלון יוקרתי שהוקם על אי מלאכותי שהוקם במיוחד עבורו. עלות הלינה במלון היוקרתי והיפה הזה נעה מסכום של 1,000 דולר ללילה ומגיעה גם ל-30,000 דולר ללילה אחד!

רבים מעשירי העולם ומאלו המעוניינים לנופף בעושרם, נמשכים למלון בזכות הייחודיות האדריכלית שלו והשהייה המפנקת שבמלון.


הנה סרטון על בורג' אל-ערב:

http://youtu.be/RLeB8FtP5rk


ונחיתה בהליקופטר על המלון המיוחד הזה:

http://youtu.be/e3w73SVl0Es
מהו המגדל המפורסם בעולם?



פעם הוא היה הגבוה בעולם. הוא היה הסמל לכוחה, עושרה ועוצמתה של אמריקה. גם אם מגדלים רבים עברו מאז את גובהו של האמפייר סטייט בילדינג (Empire State Building), בעיני רבים הוא נשאר עדיין המגדל החשוב והמוכר ביותר בעולם. הבניין הגבוה שנחשב כסמל תרבות אמריקאי, נראה שונה בסגנונו ממגדלים מודרניים אחרים, כיוון שהוא בנוי בסגנון "אר דקו" שהיה פופולארי באותן שנים. אגב, צורתו ההולכת ונעשית צרה ככל שעולים בו, נבעה מהחוק בניו-יורק של אותה תקופה, שאסר על גורדי שחקים לחסום את אור השמש ברחוב.

אבל את דרכו החל הבניין, שהיום נחשב כאחד משבעת פלאי העולם המודרני, ככישלון של ממש. העובדה שנפתח בתקופת השפל הגדול של שנות ה-30 ומרחקו מתחנות הרכבת גרמו לכך שחלקו הגדול לא הושכר בשנותיו הראשונות. תושבי ניו יורק נהגו אז לכנותו בחיוך "בניין המדינה הריק" (Empty State Building). רק עשרים שנה לאחר מכן, בגאות הכלכלית של אחרי מלחמת העולם השניה, הוא יהפוך להצלחה כלכלית.

בניין אמפייר סטייט בעל ה-103 קומות, נמצא במנהטן שבעיר ניו-יורק. הוא נבנה בשנות ה-30, תוך שנה וקצת, ונחנך בשנת 1931. אגב, רק כשהוסיפו לו מוט ארוך לקשירת ספינות אוויר הפך האמפייר סטייטס בילדינג באופן רשמי להיות הגבוה ביותר בעולם בתקופתו.

פירוש שמו "בניין מדינת האימפריה", על שם מדינת ניו יורק שכינויה באמריקה היה אז "מדינת האימפריה".


הנה האמפייר סטייט בילדינג:

http://youtu.be/3XLjLx5fvsM


כך בנו אותו:

http://youtu.be/bEnCpWMl91s


כך ניקו בשנות ה-30 את חלונות המגדל הגבוה בעולם:

http://youtu.be/d8Qe07A7DFw


בשנים האחרונות המגדל המפורסם זכה לשיפוץ יקר, שהפך אותו לירוק ויעיל במיוחד מבחינת אנרגיה:

http://youtu.be/PfOqGpL3jlk


ומערכת התאורה ההיקפית שלו היא למעשה מסך טלוויזיה עצום בגודלו:

http://youtu.be/NDjwyi5UcnE
מה מיוחד במגדל סי אן שבטורונטו?



הסי אן טוואר בטורונטו, מגדל סי אן (CN Tower) הוא מגדל תקשורת שנמצא בעיר טורונטו שבקנדה. הוא הפך עם השנים לסמלה של העיר ולאטרקציה מספר אחת בקרב התיירים המבקרים בעיר.

במרומי סי-אן טאוור, המגדל הקנדי הלאומי, יש מסעדה מסתובבת בזווית של 360 מעלות. במגדל נמצאת נקודת התצפית הגבוהה ביותר בעולם. רואים ממנה את כל העיר וסביבתה מגובה של כמעט חצי קילומטר ולמרחק של 120 קילומטרים, לכל הכיוונים.

המגדל הזה נבנה במשך שלוש וחצי שנים והבנייה עלתה רבע מיליארד דולר - המון כסף!

יעודו המקורי של הסי אן טוואר היה לצרכי תקשורת רדיו וטלוויזיה. גובהו של המגדל שמושך אליו מיליוני תיירים בשנה, הוא 553.33 מטרים. המגדל היה במשך יותר משלושים שנה, המבנה הגבוה בעולם, שניצב ללא תמיכה חיצונית.


הנה המגדל ורצפת הזכוכית של המצפה שבראשו:

https://youtu.be/VI0TCo6c2zc


סיפור הקמת מגדל הסי אן של טורונטו:

https://youtu.be/pKNBqwVhgIo


וביקור בסי אן טוואר שבטורונטו:

https://youtu.be/35mCwA46MqA
מהו המגדל הגבוה בעולם?
ממי קיבל הביג בן את שמו?
מהו מבנה ה-CCTV המרשים של בייג'ינג?
מהם מגדלי מרילין מונרו?
מה מיוחד בתאורה של האמפייר סטייט?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.