» «

מסע הצלב השלישי

פרידריך ברברוסה
במה נודע פרידריך ברברוסה?



פרידריך הראשון ברברוסה (Frederick I Barbarossa), בעברית "פרידריך אדום הזקן", היה קיסר האימפריה הרומית הקדושה. מספרים עליו שהיה לו זקן אדום ואדיר, באורך של חצי מטר וכך הוא גם מתואר בפסלים שלו.

הוא נולד ב-1122 בעיר הגרמנית הוהנשטאופן - להיינריך החמישי, מלך גרמניה, ולבריטה, בתו של מלך דנמרק. שתי המשפחות של הוריו של פרידריך היו מהחשובות והחזקות בגרמניה והיו יריבות זו לזו.

פרידריך היה נסיך נמרץ ותאב תהילה, שהוכשר ללחימה מאז ילדותו עתיד להיות קיסר גרמניה. הוא השתתף במספר מסעות צלב. בשנת 1147 הצטרף למסע הצלב השני, אך השתחרר משבי המוסלמים לאחר שנה.

בשנת 1152 הפך פרידריך למלך גרמניה ו-3 שנים אחר כך הוכתר לקיסר האימפריה הרומית הקדושה. בכך הוא היה לראשון הקיסרים לבית שטאופן, שושלת שתשלוט באימפריה במשך כ-300 שנה.

פרידריך היה מנהיג חזק וערמומי. הוא ניסה לאחד את האימפריה הרומית הקדושה תחת שלטונו, אך נתקל בהתנגדות מצד הנסיכים הגרמנים. הוא גם ניהל מלחמות נגד ערי איטליה, שסירבו להכיר בשלטונו.

בשנת 1187 יצא פרידריך למסע הצלב השלישי. הוא הגיע לארץ ישראל בשנת 1190, אך תוך כדי הובלת הצבא במסע הצלב, הוא מת בטביעה בנהר סאלף שבאסיה הקטנה. אמרו שהוא טבע כשניסה לחצות את הנהר, אחרים אמרו שרצה לרחוץ בו ויש שגרסו כי סוסו הפיל אותו ברכיבה.

מותו זרע מבוכה וחוסר אונים בצבאו. חיילים רבים התאבדו, נהרגו או ערקו בחזרה לגרמניה. בנו פרידריך ה-6 ניסה לשמר את גופתו בחומץ ולהביאו לקבורה בירושלים, אך זה לא צלח והוא נטמן כשגופו בכנסיית פטרוס הקדוש ביוון, עצמותיו בכנסייה של העיר צור וליבו והאברים הפנימיים שלו בעיר טרסוס.

אחרי מותו של ברברוסה ובלעדיו נחלש מסע הצלב השלישי, כשהצרפתים עושים מצור כושל על עכו והאנגלים מובסים בשערי ירושלים בידי צלאח א-דין.


#הישגיו של פרידריך ברברוסה
כמי שנחשב הן לגיבור והן לרודן, פרידריך ברברוסה היה דמות שנויה במחלוקת. מצד אחד, הוא נחשב בגרמניה לגיבור לאומי. זאת בזכות מאמציו לאחד את האימפריה תחת שלטונו. בנוסף, הוא גם נתפס כמנהיג חזק וערמומי, שהצליח להגדיל את כוחה של האימפריה הרומית הקדושה באופן משמעותי מאוד.

מנגד, פרידריך, "אדום הזקן", נחשב גם לרודן. זאת בשל יחסו לנסיכים הגרמנים ולערי איטליה. הוא אף נכנס למלחמות רבות, כשניסה להרחיב את כוחו, על חשבון מדינות שכנות.

כמנהיג חזק וכריזמאטי, שהשפיע רבות על התפתחות האימפריה הרומית הקדושה, פרידריך עתיד להפוך לדמות חשובה בהיסטוריה של אירופה.

בין הישגיו הבולטים של פרידריך אפשר למנות את הרחבת שטחי האימפריה הרומית הקדושה. הוא המלך שהוסיף לה את שטחי שווייץ, אוסטריה וחלקים מאיטליה. פרידריך גם יזם רפורמות משמעותיות במנהל הציבורי של האימפריה והפך אותה ליעילה יותר ולא פחות מכך - הוא תמך רבות באמנות ובתרבות ואף הקים מספר מוסדות תרבותיים חשובים.

ועדיין, בסופו של דבר, השפעתו של פרידריך "אדום הזקן" ברברוסה הייתה גדולה. השפעתו באירופה ניכרת עד היום ולא פלא שהוא היה לדמות מפתח בהיסטוריה שלה.


#האגדה על פרידריך אדום הזקן
אגדות רבות נקשרו בשמו של פרידריך ברברוסה "אדום הזקן". אחת הבולטות שבהן היא זו של הגיבור הנרדם, אגדה מקבילה לאגדות בריטיות וקלטיות קדומות שסופרו על המלך ארתור ואביריו, אבירי השולחן העגול ואגדות מקבילות מפורטוגל שנקשרו בשמו של המלך סבשטיאו הראשון.

לפי האגדה "אדום הזקן" לא מת, אלא ישן עם אביריו במערה שבהר קיפהאוזר (Kyffhäuser) בתורינגיה, או בהר אונטרסברג (Untersberg) שבבוואריה. לפי האמונה, כשיפסיקו העורבים לעוף מעל ההר יקום פרידריך משנתו ויחזיר את גרמניה לגדולתה מימיה הגדולים.

זקנו האדום של פרידריך, מספרת האגדה, צומח מבעד לשולחן שלידו יושב המלך הישן. עיניו אמנם עצומות למחצה, אך מעת לעת הוא מרים את ראשו ומבקש שולח מאחד הילדים לצאת החוצה ולבדוק האם הפסיק מעופם של העורבים מעל פסגת ההר.


הנה סיפורו של פרידריך ברברוסה:

https://youtu.be/FXCnY9AkGOI


קטע ממשחק מחשב שמוקדש לו:

https://youtu.be/RgvfU-1ycUs


קדימון הסרט שהוקדש לו:

https://youtu.be/lD8Q1-9Z0lQ


וסיפורו המלא של פרידריך ברברוסה:

https://youtu.be/vdkJM3XPb2s?long=yes
מספר מסעי הצלב
כמה מסעי צלב התקיימו בהיסטוריה?



בין המאה ה-11 למאה ה-13 יצאו 8 מסעי צלב מאירופה לארץ ישראל. מסעות צלב אלו נועדו למנוע מהמוסלמים להשתלט על האדמה הקדושה של ארץ ישראל ובמיוחד של ירושלים, הקדושה לנצרות.

במסעי צלב אלה השתתפו אבירים צרפתיים, נורמנים, אנגליים, גרמניים ואחרים. מסע הצלב המצליח ביותר היה מסע הצלב הראשון, שהסתיים בכיבוש ירושלים מידי הצלבנים. אחריו היו מסעות צלב נוספים, אך חלקם היו כשלונות צבאיים של ממש וכללו תבוסות מפני הצבא המוסלמי.

מסע הצלב השלישי, למשל, נולד בעקבות התבוסה במסע הצלב השני, שפגעה בהישגי מסע הצלב הראשון והניצחונות הנוצריים בו, בעיקר כיבוש ירושלים.

אחרי התבוסה בקרני חיטין ואובדן ירושלים למוסלמים בפיקודו של צלאח א-דין, התקשו הנוצרים לעמוד בהשפלה ובכאב הדתי. עיקר התבוסה והבושה הייתה על כך שהמוסלמים כבשו בניצחונם עליהם את המקומות הקדושים ביותר לנצרות.

הפגיעה האיומה שהנחיל צלאח א-דין לצלבנים גם פגעה אנושות במיתוס שרווח באירופה לפני כן, מיתוס שסיפר שצבא הצלבנים הוא בלתי מנוצח.

לכן נפלה ההחלטה לצאת פעם נוספת לארץ ישראל, אל מסע הצלב השלישי. יצאו אל הדרך שלושת המלכים החשובים והחזקים באירופה - פרידריך הגדול מלך גרמניה, מלך צרפת פיליפ אוגוסט ומלך אנגליה - ריצ'רד לב הארי.

למסע הזה ולניצחון הם התכוננו היטב ובמשך 3 שנים. נישאו דרשות ונאומים הושמעו, המון תפילות בכנסיות, תעניות וצומות ואפילו פוגרומים - ביהודים, כמובן.


הנה כל מסעי הצלב:

http://youtu.be/XQUMaWgumkU


סיפור מסעי הצלב וחשיבותם ההיסטורית:

http://youtu.be/dBim4Ma0QKA


ומסעי הצלב של הצלבנים בסרטון תיעודי על התקופה כולה (עברית):

https://youtu.be/9FfVvXpHBRw?long=yes
מסעי הצלב
מה היו מסעי הצלב?



הכל החל כשבשנת 1095, קרא האפיפיור, מנהיג הנוצרים, להציל את ארץ הקודש מידי המוסלמים. עם אבירים רבים כחיילים ובראשות מלכים אירופיים נוצרים, יצאו לדרך "מסעי הצלב".

מסעי הצלב, או כמו שרבים אומרים "מסעות הצלב", היו מסעות של צלבנים שנלחמו בימי הביניים כנגד המוסלמים, בכל רחבי אירופה ואסיה.

הכוחות החמושים של אבירים נוצרים הגיעו במיוחד מממלכות אירופיות חזקות, כמו צרפת ואנגליה, כדי להילחם על שמירת ארץ ישראל מפני המוסלמים.

ב"מסעי הצלב" רצו הנוצרים לשחרר ולשמור על המקומות הקדושים לנצרות מפני המוסלמים, דת צעירה שצברה כוח רב וכבשה אזורים נרחבים במזרח התיכון. האבירים הצלבנים ניצחו בחלק ממסעי הצלב ובחלק נכשלו והובסו.

הנוצרים במסעי הצלב החשיבו במיוחד את השליטה בירושלים, עיר הקודש בשבילם. הם נלחמו במסע הצלב הראשון לכבוש אותה ואף זכו בה לשליטה. זה היה במהלך תקופה מסוימת, אחרי מסע הצלב הראשון, כשהם הקימו בה את "ממלכת ירושלים" הנוצרית.

אבל בסיום השלב ההיסטורי הזה, הסתיימו כל מסעי הצלב באי הצלחה, עד כישלון צורב. שורה של תבוסות נוצריות, בקרבות חשובים כנגד כוחות האיסלאם, הובילו לכך שארץ ישראל ואזורים רבים במזרח הקדום ובמזרח התיכון במיוחד הפכו למקומות שיישלטו במשך מאות רבות של שנים בידי המוסלמים למיניהם.


#השתשלות היסטורית
כי מסע הצלב הראשון, בו ניצחו בסוף המאה ה-11 הצלבנים ממערב אירופה, הביא להקמת ממלכה גדולה שהשתרעה מסוריה ולבנון בצפון ועד עזה ואילת בדרום. ההישג של הניצחון הצלבני, שבכוח צבאי בן 1,500 איש בלבד הצליח לכבוש שטחים אדירים היה מדהים וחסר תקדים והביא לשאננות נוצרית. מאבקים פנימיים וסכסוכים במחנה הנוצרי פגעו בממלכה הנוצרית והביאו להצלחה הדרגתית של המוסלמים בהשבת הארץ כולה לידיהם.

קרב קרני חיטין, כ-100 שנה אחרי הניצחון הצלבני הגדול, סימן תבוסה מוחצת של הנוצרים הצלבנים. למוסלמים זה היה ניצחון צבאי, תעמולתי ותודעתי בלתי נתפס. תוצאות הקרב הזה הן הפעם הראשונה מאז כינון ממלכת ירושלים שצבא מוסלמי מנצח צבא צלבני גדול באופן מוחץ כל כך. הניצחון הזה גם שבר את המיתוס של הצלבנים הבלתי מנוצחים. השמחה המוסלמית על גודל הניצחון תסייע להם שוב ושוב לעמוד בפני מסעות הצלב הבאים שיגיעו מאירופה. הצלבנים המבוצרים לא יעזו יותר לצאת לקרב גדול בלי להסתמך על כוחות סיוע שיגיעו במיוחד מאירופה. כל התקוות ניתלו במסעות צלב נוספים שישיבו להם את שטחי הממלכה הנוצרית, שנלקחו על ידי המוסלמים.

ואלה לא רק מבצרים וערים בצורות שנכבשו על ידי המוסלמים. חמור מכל היה האובדן הנוצרי הקשה של ירושלים. הזעזוע של כיבוש ירושלים והמקומות הקדושים לנצרות בידי המוסלמים היה הגורם שיניע את מסע הצלב השלישי לארץ ישראל. גם מסע צלב הזה, בו הובס צבא צלבני בן עשרות אלפי חיילים, לא השיב לצלבנים אלא רצועת חוף דלה וצרה שנכבשה בחזרה.

שאר מסעי הצלב יילכו וייכשלו, בזה אחר זה. יעבור כמעט מילניום שלם מאז מסע הצלב הראשון, עד שהמוסלמים העות'מנים יובסו במלחמת העולם הראשונה ובריטניה תשלוט באזור, אבל על כך במקום וזמן אחר.

עוד על הנושא בתגית "מסעי הצלב".


הנה סקירה קצרה על מסעי הצלב (עברית):

https://youtu.be/sXFwD9cHrtM?


באנגלית:

http://youtu.be/dBim4Ma0QKA


כיבוש ירושלים האכזרי בידי הצלבנים במסע הצלב הראשון (עברית):

https://youtu.be/EjDoO1KGq04


תולדות הצלבנים (עברית):

https://youtu.be/daTskfCs5o0


סקירה של כל מסעי הצלב:

http://youtu.be/XQUMaWgumkU


וראש מסע הצלב השלישי ריצ'ארד לב הארי:

http://youtu.be/eQsrJN0sCMg


בחיוך על מסע הצלב הראשון (עברית):

https://youtu.be/C03jeBpiS3o


וסרט ארוך על מסעי הצלב (עברית):

https://youtu.be/9FfVvXpHBRw?long=yes
קרב קרני חיטין
איך ניצח צלאח א-דין את הצלבנים בקרב קרני חיטין?



חודש יולי, שנת 1187. קרב קרני חיטין (Battle of Hattin), או חיטים, עומד להתחיל. זהו אחד הקרבות החשובים והידועים שהתקיימו על אדמת ישראל אי-פעם. זה עומד להיות קרב ההכרעה בין שתי דתות, שכל אחת רואה בירושלים ובארץ ישראל את המקומות הקדושים לה. מצד אחד עומדים המוסלמים, כוח חזק ועולה שהולך ומשתלט על המזרח התיכון. מנגד - הצלבנים, ששלטו עד עתה בארץ, כבר 88 שנה ורוצים להמשיך לשלוט בארצו של ישו. הם לא יוותרו.

בראש המוסלמים עומד צלאח א-דין. הוא מנהיג צבאי חכם, כריזמטי ואפילו הוגן. בקרב הזה הוא עתיד להשמיד את הצבא הצלבני, לשבות ולהרוג את רנו הצרפתי ואת מלך ממלכת ירושלים, גי דה ליזיניאן. בקרוב, לאחר 88 שנות שליטה צלבנית בה, הוא יכבוש גם את ירושלים. המוסלמים יטהרו את כיפת הסלע ומסגד אל אקצה מכל הסממנים הנוצריים שהוסיפו אליהם הצלבנים ותתחיל תקופה ארוכה מאד של שלטון מוסלמי.

זה היה חודש יולי, חם וצורב, בשיא הקיץ. הצבא הצלבני מגיע אל הקרב המכריע כנגד צבאו של צלאח א-דין. הצלבנים חמושים ועטופים בשריונים לוהטים. גם סוסיהם עטופים מפני פגיעת החִצים של המוסלמים. אבל הם לא יודעים היכן הבארות והמעיינות באזור והם צמאים. מאד. מזג האוויר הלוהט והמחסור במים היו אולי הגורמים העיקריים לתבוסתם. נוספה לכך אש שהוצתה בקוצים ובשדות שמסביב לקרני חיטין והקשו עוד יותר על הנוצרים. במיוחד בהשוואה למוסלמים, ששפעו מים טובים וזמינים והשתמשו במיגון קל יחסית לשריוני האבירים ומרבית חיילי הרגלים של הצבא הצלבני.

צלאח א-דין לא פראייר. הוא פוקד להבעיר את השדות היבשים, תחת רגליהם של הצלבנים. תרגיל מבריק, רושמת לעצמה ההיסטוריה. בעוד הצלבנים, החלשים מצמא ומהחום שבשריוניהם, בעוד הם נאבקים עם סוסיהם באש שתחת רגליהם, המוסלמים קלים ונחושים. הם מנוסים ומכירים את האקלים של המזרח התיכון. הם נחושים להגיע אל סוף הקרב בקרני חיטים, כשהניצחון שלהם.

ואכן, עוד באותו ערב מנצח צלאח א-דין את הצבא הצלבני. זה היה אסון גדול בשביל הצלבנים ונקודת מפנה בתולדות ירושלים וארץ הקודש. ממלכת ירושלים הצלבנית עומדת ליפול. התבוסה הצלבנית הייתה ברורה וצורבת. המוסלמים הביסו את שומרי הארץ הצלבנים, הראו את שליטתם בארץ הקודש ויהפכו מכאן לכוח עולמי.

תוצאותיו של הקרב היו מרחיקות לכת בכל הטווחים. בטווח הקצר הושמד למעשה הצבא הצלבני בקרב. בחודשים הקרובים ינצל צלאח א-דין את ההצלחה ויכבוש כמעט את כל הממלכה הצלבנית, חסרת ההגנה, זו שרוב לוחמיה נהרגו בקרב.

גם בטווח הארוך, נפגעו הצלבנים ומעולם לא הצליחו לשוב למעמדם הקודם. הם שבו אמנם וכבשו מידי צלאח א-דין כעבור שנים אחדות שטחים חשובים, בעיקר החופים המערביים, אבל למרות שהם נשארו באזור עד 1291, זה כבר לא היה אותו שלטון חזק כמו זה שהם התרגלו אליו, לפני אותו קרב מכריע.

בשולי אותה תבוסה גדולה, התחיל בעמק קרני חיטין גם תהליך שיגרום לתבוסתו המתמשכת ולהתפוררתו של הכוח הצבאי החזק של הנוצרים, הטמפלרים, "הקומנדו הנוצרי" של אבירים לוחמים נועזים ומאמינים, שעד קרני חיטין נחשבו בלתי-מובסים.

אגב, אם צלאח א-דין חיסל וגירש את נוסעי ונושאי הצלב, ליהודים הוא היה דווקא טוב והתיר להם לשוב לארץ הקודש.

כך או כך, הניצחון בקרב הדרמטי עתיד גם להפוך לאירוע מכונן בלאומיות הערבית עד ימינו. כי מסאדם חוסיין, מי שגדל במקום ממנו יצא גם צלאח א-דין, דרך חאפז אל-אסד, גמאל עבד אל-נאצר ואפילו אנשי חטיבת "חיטין" בצבא השחרור הפלשתיני - כולם ראו את עצמם יורשיו המודרניים של צלאח א-דין.

הרי הוא שניצח את צבא הכופרים במוחמד והפך לשליט כל-יכול, אייקון מוסלמי שדורות ידברו עליו בכבוד וכזה שמנהיגים ערביים ינסו להשתוות לו לאורך דורות וממש לא יצליחו.


הנה ההקשר ההיסטורי של קרב קרני חיטים (עברית):

https://youtu.be/TOcwx4SErSw


אתר הקרב בימינו (עברית):

https://youtu.be/9HNnHrdW_Bg


מראות הקרב בקולנוע:

https://youtu.be/ClWM3dTrB58


שחזור הקרב הגדול בקרני חיטין:

https://youtu.be/WUrRA_6SsaU?t=22s?long=yes


הקרב, כחלק מסיפור הצלבנים בארץ ישראל של אותה תקופה (עברית):

https://youtu.be/9FfVvXpHBRw?long=yes


וסיור מודרך וארוך באתר הקרב עצמו (עברית):

https://youtu.be/WfhA1lZzP3o?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.