» «
תה
מהו תה?



התה (Tea) הוא המשקה השני האהוב בעולם, אחרי הקפה. מהמאה ה-17 הפך התה לאחד מהדברים הכי מבוקשים מהמזרח.

"תה" מכנים כל משקה שחולטים מעלים של צמח עלי התה, או בשמו המדעי "קמיליה סיננסיס" (Camellia sinensis). מצמח זה נוצרו בעיקר 3 סוגי התה העיקריים, שהיו ונשארו התה הירוק, התה השחור ותה הקולונג. הצמח הזה גדל באקלים חם ולח, במקומות בהם יורד הגשם לאורך כל השנה. ארצות כמו הודו, סין, טאיוון ויפאן היו ונשארו אלה שמגדלות את עיקר התה בעולם.

בשל סגולות המרפא שיוחסו לו, שימש התה כסוג של תרופה, עד למאה ה-5 לספירה. מאז החלו עשירי סין להנות ממנו באירועים חברתיים ולהעניק חבילות תה כמתנות יוקרתיות. כך החל להתפתח טקס התה הסיני

בהדרגה החלה בשורת התה להתפשט ליפאן ובהמשך גם לאירופה. הגעת התה לאירופה הייתה אירוע משמעותי שיצר תחרות על שליטה במזרח, בתחילה בין הולנד לבריטניה. בעקבות ההתלהבות מהתה הפכו חברות הולנדיות ובריטיות שקיבלו זכיון לייבא את התה המון כוח והפכו לגורמים שיצרו שליטה אירופית בהודו, סין ובארצות אחרות במזרח הרחוק. התהליך יצור את הקולוניאליזם וישנה את ההיסטוריה.

התה התגלה מעל 2000 שנה לפני הספירה. האגדות לא סגורות אם זה היה חכם סיני או הקיסר בכבודו ובעצמו, שיצא אל הטבע והתקין מדורה כדי להכין אוכל. לתוך הכלי עם המים הרותחים התעופפו ברוח מספר עלים מצמח התה הלא מוכר עדיין. במקרה הם צנחו היישר אל תוך המים הרותחים. כשהוא לגם מהמים שנצבעו בירוק, התפעל מהטעם המיוחד ומהניחוח המשכר. הוא הבחין לא רק בארומה המיוחדת של המשקה האקראי אלא גם לכך שהמשקה המריץ אותו. נפעם ונרגש מהתגלית, הוא מצא עוד מהעלים הללו ונולדה אחת מההתמכרויות הנינוחות של המין האנושי - שתיית התה.

עד כמה שזה אולי מוזר, מקור המילה תה הוא במילה הסינית קיה (Kia), שבמהלך המאה ה-6 השתנתה ל-Cha. כשהגיע התה במאה ה-17 לאירופה התחלפה ההברה Ch ב-T הנוח יותר להגייה ומשם עברה המילה למרבית שפות העולם.


הנה התה בתרבות האנושית:

https://youtu.be/jEAjp9_u-yU


מצגת וידאו של תולדות התה:

https://youtu.be/lFVC7AnVulI


כך נפוץ התה מסין אל העולם כולו:

https://youtu.be/Rwz4kQA5TXk


ובתרבות:

https://youtu.be/raptRo19ibE


סרט תיעודי קצר על תולדות התה:

https://youtu.be/wiU6mJ9E84k?long=yes


וסרט תיעודי ארוך על תעשיית התה:

https://youtu.be/QCmGOXa9eLc?long=yes
קפה
למה אנשים כל כך אוהבים קפה?



קפה הוא משקה מעורר וטעים, שמבוגרים בכל העולם מרבים לשתות. בכל יום שותים בעולם לא פחות מ-2 מיליארד כוסות קפה! - כל כך רבים אוהבים וזקוקים לקפה, עד שאחרי המים, הוא המשקה הפופולרי ביותר בתבל!

שתיית הקפה היא טקס בכל מקום שהוא, משתיית קפה עם חברים, דרך אירוח בדואי שכולל קלייה וכתישה של פולי קפה ועד הפסקות קפה בחברות הייטק וישיבה בבית קפה עם חברים. לרבים מהווה הקפה מרכיב מיידי בהשכמת הבוקר, כשהקפאין שהוא מכיל הוא הדלק שמניע את הגוף העייף.

הקפה, שהתגלה באתיופיה שבאפריקה, נפוץ משם לכל העולם. שנים רבות לאחר מכן, כשנסוגו התורכים העות'מאנים מהמצור על וינה, הם השאירו אחריהם שקי קפה. הווינאים כל כך התלהבו מהטעם שלו, שבית הקפה שנפתח בווינה הפך להצלחה מסחררת ולתחילתה של אופנה פופולרית בכל העולם המערבי. כיום נחשבת דרום אמריקה לאזור גידול הקפה המרכזי בעולם. ברזיל וקולומביה הן מגדלות הקפה הגדולות בתבל.


הנה סיפורו של הקפה - המשקה השני בפופולריות שלו בעולם, אחרי המים:

http://youtu.be/MGj17DTYxIM


מקומות שבהם מגדלים קפה אורגני בפרו:

https://youtu.be/E7Ia8brtCgA


כך מכינים קפה טורקי בטורקיה:

https://youtu.be/R6efa37Gk-Q


הנה הצורך בו וההשפעה שלו שהפכו אותו המשקה האהוב בעולם:

https://youtu.be/o0W_0MuvlwQ
עייפות
למה אנו כל כך צריכים קפה ומה ההטעייה שבו?


אחרי נפט, הקפה הוא החומר הנצרך ביותר בכדור הארץ. המין האנושי צורך 100 אלף טונות של קפאין בכל שנה והמדענים רואים בו גם את הסם הנפוץ בעולם. אבל זו לא "העבירה" היחידה של הקפאין... מדובר בחומר שהוא אחד הנוכלים הגדולים של עולם הטבע.

כולנו יודעים שהקפאין והקפה שמכיל הרבה ממנו, גורמים לנו אמנם לנדודי שינה, לחץ דם גבוה יותר ואולי גם מוסיפים מעט לחרדות שלנו, אבל הם גורמים לנו גם להיות אנרגייים, נלהבים ועירניים...

אבל רגע... עירניים? - זו טעות. הקפאין נחשב סם מעורר אבל הוא כלל לא מעורר אותנו, אלא מטעה את מוחנו לחשוב שאיננו עייפים. למעשה אנו מוטעים לחשוב שאנו עירניים, מה שכלל לא הופך אותנו לעירניים באמת.

כימית, הפעולה שקפאין מחולל במוח היא מרתקת - הוא מעכב את מעכבי הגוף. זה קורה בשהקפאין חוסם מולקולות שנקראות אדנוזין. המולקולות הללו הן שגורמות לנו לישון על ידי כך שהן גורמות לנוירונים במוחנו להאט את פעולתם ובכך לסמן לגוף להוריד הילוך ולהאט את פעולותיו. אבל כאן בא הקפאין, המתחרה באדנוזין וגורם לפעולה הפוכה - הוא מאט את האטת הנוירונים, כלומר לא נותן לנוירונים לגרום לתחושת עייפות ולהוריד את הקצב, משמע להרפות וללכת לישון.

אגב, כל העניין של הקפאין וההטעיה שהוא עושה למוח עובד גם כנגד הגמילה מהצורך של מי שהתרגלו לשתות קפה ורוצים להפסיק. אם ננסה להפסיק, יבואו מולקולות האדנוזין במשנה מרץ ויגרמו לנו לעייפות, לכאבי ראש ולמצב רוח ירוד. זה אמנם יעבור אחרי כמה ימים, כשהגוף יתרגל למצב החדש ונטול הקפאין, אבל השלב הזה מונע מרבים להפסיק עם צריכת הקפה המוחלטת. מה שאגב לא בטוח שהוא מומלץ, בשל יתרונות לא קטנים שהקפאין מעניק בכל זאת לבריאותנו.

אז מה היה לנו שם? - נוכל חלקלק, היורד במורד הגרון וגורם לנו לחוש עירנות, אבל במידה רבה ובכמויות מדודות גם עוזר להפיח אנרגיה בגופנו. בקיצור, המשיכו לשתות קפה ולתת להצגה של הקפאין להימשך - אבל במידה ובכיף!


הנה הצורך האנושי בקפה:

https://youtu.be/4YOwEqGykDM


כך מעוררת אותנו שתיית הקפה (מתורגם):

https://youtu.be/foLf5Bi9qXs


אבל הקפאין לא מעורר אלא מטעה את מוחנו:

https://youtu.be/xq0scBg5XF4
נמנום קפה
מהו נמנום הקפה, הנמנום הטוב ביותר?



שתיית קפה ונמנום מיד אחריה היא הדרך הטובה ביותר להתעורר. זה נקרא "נמנום קפה" (Coffee nap) וזו טכניקה מעולה לחדש אנרגיה במהלך היום, במיוחד לאנשים שנמצאים בעבודה ולא יכולים סתם כך לתפוס תנומת צהריים של ממש.

ארוחת הצהריים היא לרוב ארוחה כבדה יחסית, שנוטה להפוך אותנו לרדומים. הגוף משקיע אנרגיה רבה בעיכול האוכל שאכלנו והוא נוטה להיחלש. העייפות גוברת.

מנגד, הקפאין הוא חומר מעורר. לכן כדי להחזיר לעצמם את האנרגיה, במיוחד בשעת השבירה בצהריים, הגיעו חוקרים בריטיים למסקנה שהדרך היעילה ביותר להתעורר היא נמנום מהיר אחרי קפה. הם ממליצים לשתות כוס קפה, לכוון שעון מעורר לרבע שעה בלבד ולנמנם עד רבע שעה, כשהשעון מצלצל.

הרעיון הוא שהשפעת הקפה אינה מיידית ועד שהיא מתרחשת ניתן לתפוס תנומה קצרה ויעילה, שבסופה מתעוררים חיוניים ומלאי אנרגיה, מוכנים להמשך היום.

ואכן, המחקר הבריטי הוכיח בבירור את מה שרבים יודעים כבר זמן רב - נמנום הקפה הזה עושה את העבודה. נמנום קצר ואחריו עירנות מופלאה להמשך היום.


הנה סרטון מתורגם שמסביר את נמנום הקפה, שמשלב שתיית קפה עם נמנום קצר:

https://youtu.be/CaI5LWj6ams


וכך מעוררת אותנו שתיית הקפה:

https://youtu.be/foLf5Bi9qXs

משקאות חמים

קפוצ'ינו
מאיפה בא הקפוצ'ינו?



הקפוצ'ינו (Capuccino) הוא אחד מסוגי הקפה האהובים בעולם. כמו את האספרסו שהם המציאו, האיטלקים מצטיינים גם בהכנתו של הקפוצ'ינו ומאיטליה הוא עבר לארצות רבות בעולם.

וינה, בירת אוסטריה והעיר שבה נוסד בית הקפה הראשון בעולם היא גם בית הולדתו של הקפוצ'ינו. כנראה שהוא נולד בטעות, כשמישהו הציב כוס חלב ליד הצינור של פליטת האדים מהדוד של מכונת אספרסו קדומה. כשראה מי שראה את הקצף שנוצר וניסה להוסיפו מעל קפה האספרסו הוא ודאי התרשם מאד מהשילוב של השניים. מכאן הייתה הדרך קצרה להציעו ללקוחות ולהוסיף מעליו מעט אבקה של שוקולד.

חשוב לציין שהטעם והצורה של הקפוצ'ינו שאנו מכירים כיום הוא שדרוג של הקפוצ'ינו האוסטרי המקורי, שבא מאיטליה. הקפוצ'ינו המקורי גם השתנה בקצף שלו. אם בעבר הונחה ''גבעה'' של קצף סמיך מעל האספרסו, זה השתנה לקצף קרמי ופחות כבד, מה שעושה את הקפוצ'ינו המודרני רזה יותר וקליל לשתייה. עליו גם התפתחה עם הזמן אמנות הקפה - אותם ציורי קפה מרשימים שהבריסטות, מומחי הכנת הקפה, יודעים ואוהבים להכין מעל הקצף.

מקור השם קפוצ'ינו הוא מה"קפוצ'יו". זהו שמו של הברדס שלובשים נזירים במסדר איטלקי נוצרי של הפרנצ'סקנים. שילוב הצבעים של הקצף הלבן מעל האספרסו החום הזכיר למישהו את הקפוצ'יו הפרנצ'סקני והוא מותג כמשקה קפה קפוצ'ינו.


הנה תולדות הקפוצ'ינו:

https://youtu.be/HJK3ZjAlesA


סיפור תולדות המשקה המוקצף מפיו של בריסטה מומחה:

https://youtu.be/-saz9hakthw


כך מכינים קפוצ'ינו משובח:

https://youtu.be/2Ao5b6uqI40
תה תורכי
מה הסיפור של התה הטורקי?



שלא כמצופה, המשקה הלאומי התורכי הוא , למרבה הפלא, לא קפה תורכי, אלא תה תורכי. התה הטורקי, המכונה "צ'אי" (ÇAY או באנגלית Turkish tea), הוא כהה וחריף.

נראה שהטורקים ממש מתים עליו... הצ'אי מוגש אין ספור פעמים במהלך היום. פעם, כששלטו בחצי האי ערב ובמוצא הקפה, בנמל מוחה שבתימן, שתו התורכים המון קפה. במאה ה-20, הלך הקפה והתייקר. התה, לעומתו, גדל בתורכיה בלי בעיות ובכמויות ענק, מה שהפך אותו לזול מאד ופופולרי.

טעמו אמנם חריף למדי לחיך של האירופאים ובכללם הישראלים, אבל התורכים אוהבים אותו בדיוק כך.


הנה התה התורכי:

https://youtu.be/AkVVJnCmmsk


כך יוצרים תה דו - שכבתי:

https://youtu.be/DZiC8BIvNME


והנה מלצר תורכי מיומן במיוחד מגיש:

https://youtu.be/YpP2NAHVP9Y
קפה
איך מייצרים קפה?



ייצור קפה מתחיל בגידולו. אנו מכירים את הקפה בתור אבקה, אבל הקפה גדל על צמח, שפירותיו הם פולי הקפה.

לאחר שאוספים את פולי הקפה, ממיינים אותם במכונות שבוחרות רק את הפולים האיכותיים (אלו ששוקעים בשטיפה), אחר כך מכונה מרסקת את הקליפה ואז קולים אותם, אורזים ומפיצים. לעיתים הם מועברים לפס ייצור של קפה נמס ולעיתים רק טוחנים אותם לשיווק כקפה טחון, להכנה מיידית של קפה.

לאחר שהקפה מוכן, הוא עובר לאריזה וכשהאריזות מוכנות, הן מוכנסות לארגזים ונשלחים לחנויות ולבתי הקפה.


כך גדלים פולי הקפה על העץ ועושים את דרכם למפעל ואל הכוס שלנו:

https://youtu.be/xD-pLgLgZGo


הסבר על הכנת הקפה:

http://youtu.be/Osrh1jiGl4k


ואז מגיעים השקים עם פולי הקפה למפעל ונטחנים ונארזים:

http://youtu.be/dt-y3N0Sy9Y


כך הפך הקפה לאהוב בכל העולם:

https://youtu.be/PrjkBDfmn1o
טיוגואנין
מהו התה היקר ביותר בעולם?



התה בסין הוא מוצר ומשקה חובה. לא פעם מגיעים סוגי תה מסוימים למחירים גבוהים מאד. התה של האי ג'ונשאן (Junshan island), למשל, נחשב לתה יקר מאד.

אבל התה היקר ביותר שנמכר בעולם הוא תה יקר בהרבה. מדובר בתה שמספרים עליו גדולות ונצורות אבל קשה למצוא צילומים או סרטים שלו, כי התה הכי יקר בעולם הוא תה ירוק סיני שנקרא טיוגואנין (Thioguanine). התה הזה עולה מעל 3,000 דולר לקילו תה. זה אומר שכוס קטנה של תה עולה להכין בבית כ-15 דולר, מעל 50 שקלים. בבית קפה סביר שהייתם משלמים לפחות 100 שקלים עבור כוס אחת של תה!

אין עוד משקה בעולם שמוכנים לשלם עליו כל כך הרבה.


הנה התה היקר והפחות מרתיע של האי ג'ונשאן:

https://youtu.be/hlMYrblsZp4


וסרט תיעודי ארוך על המשקה האהוב בכל העולם:

https://youtu.be/QCmGOXa9eLc?long=yes


חקלאות התה
איך מייצרים את התה?



ייצור התה שאנו שותים מתחיל מגידולו החקלאי. התה הוא בעצם שיח, שמגלגלים את עליו, מייבשים וכותשים אותם. את התה הכתוש, היבש והכהה או בהיר, אורזים בארגזי עץ ומשווקים לכל העולם.

בכל מדינה מקבלות חברות התה את ארגזי התה ואורזים אותו בקופסאות. חלק גדול מהתה נארז בשקיקי תה שאותם יטבלו הצרכנים במים רותחים, להכנה מהירה ונוחה של תה.

לאחר ההכנה של השקיקים, או אריזת התה בשקית גדולה, מכניסים אותם לקופסאות והם נשלחים לשיווק, כדי למכור אותם לחנויות ולצרכנים.


הנה תהליך הייצור של התה:

http://youtu.be/ZJFaYKEDle4


גידול התה הוא ענף מכניס להרבה חקלאים בסין:

https://youtu.be/Cb9iMSGFXQc


תהליך הייצור של שקיקי התה:

https://youtu.be/PDjt03_ka2E?t=7m14s&end=11m


והכנת תה ביפאן:

https://youtu.be/reJPNlky2HM
מאיפה השם קפה תורכי אם בתורכיה שותים תה דווקא?



שמו של הקפה הטורקי (Turkish Coffee) הוא עניין מוזר. השם הזה, שבו מכירים את הקפה השחור ברחבי העולם, נובע מאי-הבנה אחת גדולה.

נתחיל בזה שבתורכיה שותים כבר מאות שנים, כמעט הכל חוץ מקפה... למעשה זו מהמדינות שבהן הקפה עצמו הוא גם לא תמיד מוצלח. הרי התורכים בכלל מתים על תה!

אז נכון, התפשטות האיסלאם היא שאחראית להפצה של הקפה מאתיופיה אל אירופה, אבל מה החלק של התורכים בזה?

כנראה שהוא די קטן. דווקא לתימן יד תפקיד חשוב כי סוחרים תימנים הם שהפיצו את הקפה מאתיופיה, שם התגלה לראשונה, אל חצי האי ערב ומשם הוא יצא לעולם כולו. אם כבר אז התרומה הטורקית להפצת הקפה היא שנהתורכים הם אלה שהמציאו את מטחנת הקפה הראשונה. אבל כך או כך כנראה שלא כאן טמונה ה"טורקיות" של הקפה...

הסיפור של הקפה התורכי מתחיל בקרב וינה, שהתרחש בסיום המצור הארוך של הצבא העות'מאני, הצבא התורכי, על העיר וינה, בירת האימפריה האוסטרו-הונגרית. הקרב הזה הסתיים בתבוסה תורכית גדולה ובבריחה המונית של החיילים העות'מאנים ובשלל ציוד ואספקה תורכיים שנשארו נטושים מאחור.

בין שאר הציוד שמצאו במחנה התורכי ראו הווינאים את שקי הקפה הראשונים אי-פעם. הם לא כל כך הבינו במה מדובר ולא העריכו את האבקה הכהה שבשקים, אבל יזם וינאי ממוצא פולני, שמו קוזינסקי, קנה אותם מהצבא ופתח בית קפה וינאי, שעתיד להיות בית הקפה הראשון באירופה.

את הקפה שהוא מכר כינה בעל בית הקפה "קפה תורכי". מבחינתו זה היה שם טבעי, ששיקף את מקורו, אבל הוא כבר גילם בתוכו את האבסורד הגדול, שכן בתורכיה של אותם זמנים, כמעט ולא שתו קפה. הצבא התורכי מצא, שלא לומר בזז אותו, ממקומות אותם כבש. הצבא נהנה מהקפה שהיה מעורר ומילא את הלוחמים באנרגיה, אבל בתורכיה עצמה שתו יותר תה...

אבל השם תפס. ועוד איך תפס, כי עד היום, במרבית מדינות אירופה נקרא הקפה השחור... נו, אתם כבר יודעים...

עם הזמן הביא הצבא התורכי את הקפה גם לתורכיה עצמה, במיוחד לאחר שהובס במלחמת העולם הראשונה ושב הביתה. מאז נפוץ גם בה הקפה יותר. טקס הכנת הקפה התורכי משתנה ממקום למקום, אבל הוא קיים בכל מקום בצורה כלשהי. במדינות שהצבא העות'מני, הצבא התורכי, שלט בהן פעם, הוא הכי מפותח, עד היום.

אגב, במקום אחד זה לא תפס. המדינה היחידה ששינתה את השם בכוונה היא ככל הנראה יוון, האוייבת ההיסטורית של התורכים. שם קוראים לקפה השחור "קפה יווני"...


הנה הסיפור של הקפה הטורקי:

https://youtu.be/hePJjQz2_t4


כך המציאו התורכים גם את מטחנת הקפה הניידת:

https://youtu.be/MFSusIQ1ZE0?t=5s


וסרט תיעודי על תולדות הקפה הטורקי:

https://youtu.be/uRhlzYxMxAQ?long=yes
מי המציא את הקפה הנמס?



קפה נמס (Instant Coffee), נס קפה, או קפה אינסטנט כפי שהוא מכונה בעולם, הוא משקה קפה שניתן להכין מערבוב של אבקה עם מים חמים או חלב חם. קצת כמו תרכיז ממותק, הוא הקפה הנגיש והפשוט להכנה.

ראשון נולד ה"נסקפה". זהו הקפה הנמס הראשון. שהושק בשנת 1938. הוא פותח על ידי חברת נסטלה ונמכר תחת השם נס קפה, לאחר שבתקופת השפל הגדול הצטברו בברזיל עודפי יבול וממשלת ברזיל ביקשה מנסטלה לפתח משקה כזה.

הם רצו בברזיל משקה זול, המתאים לשנות השפל הכלכלי העולמי, עידן של חסרון כיס אצל הלקוחות בברזיל ולמעשה - בכל העולם. מצחיק שהיום הקפה הנמס כבר לא כל כך זול...

אולי הוא לא זול כי הנס-קפה של חברת "נסקפה" הגיע עד לירח. ניל ארמסטרונג וחבריו לטיסה ההיסטורית של החללית אפולו 11 שתו את הנס-קפה שלהם בירח והפופולריות של המשקה הנמס הרקיעה, תרתי משמע, שחקים...

בכל מקרה, את אבקת הקפה הנמס מייצרים מפולי קפה קלויים שנטחנו היטב ובושלו בשיטת חליטה שמאפשרת למצות את הקפה לרכז קפה, קפה מרוכז. את הקפה המרוכז הזה מייבשים ומקבלים את האבקה.

כיום הקפה הנמס הוא משקה קפה פופולארי מאד, גם בברזיל מכורתו וגם בעולם כולו.

השם "נסקפה" הוא צירוף של שם החברה "נסטלה" ושל קפה.


כך הומצא הקפה-נמס:

https://youtu.be/xma7Hye25AI


כך מייצרים קפה נמס:

https://youtu.be/4G5LcVUcWAg


וסרט תיעודי על הנסקפה:

https://youtu.be/uRhlzYxMxAQ?long=yes
מה הסוד של קפה טורקי?



קפה טורקי (Turkish Coffee), או קפה תורכי, הוא הקפה ששטף בשנת 1683 את כל אירופה. זה קרה כשלאחר קרב וינה נלקחו שקי קפה משלל הצבא העות'מאני המובס. שקים ראשונים אלו היו הבסיס לבית הקפה הווינאי, שיהיה גם הראשון באירופה.

את הקפה נוהגים להרתיח בקנקן קפה שנקרא ג'זווה. אגב, בניגוד לישראל, שבה מכונה הג'זווה פינג'אן, בטורקיה פינג'אן הוא דווקא שמה של הכוס שממנה נוהגים לשתות את הקפה המבושל הזה. בראש הג'זווה צריך להיווצר בתום הבישול ה"קאימק". זהו מעין קרמה, קצף קפה, שנחשב לכבודו של המכין הטורקי ואות למיומנותו בהכנת הקפה.

ככלל, טקס הכנת הקפה המכונה קפה טורקי אפוף בטקסיות בחברות השונות במזרח התיכון ובטורקיה. הוא גם נקשר לא פעם לרגשות לאומיים. כשהטורקים והיוונים נקלעו למלחמות ביניהם, שינו האחרונים את שמו של הקפה הזה אצלם ל"קפה יווני". גם כשישראל נקלעה למשבר עם טורקיה, דרשו רבים בישראל שיוחלף שם המוצר ל"קפה שחור".

אגב המנהג של המארחות בתורכיה הוא להמתין שהאורח ישתה את הקפה וכשהוא מסיים ומניח את הכוס ההפוכה על הצלוחית, הן נוהגות לקרוא לו את העתידות. בתור מנבא העתיד שלו משמשות שאריות המשקעים של הקפה, שנשארו בתחתית הכוס.


הנה הסיפור של הקפה הטורקי:

https://youtu.be/hePJjQz2_t4


כך מכינים קפה טורקי בתורכיה:

https://youtu.be/xGgs7Zh89_k


וסרט תיעודי על תולדות הקפה הטורקי:

https://youtu.be/uRhlzYxMxAQ?long=yes
איך נולדו שקיקי התה?



האגדה מספרת שאת שקיקי התה אנו חייבים לאחת הטעויות המוצלחות בהיסטוריה. הסיפור התרחש לכאורה בתחילת המאה ה-20, כשכמה מלקוחותיו של תומאס סאליבן, סוחר תה מניו-יורק, קיבלו ממנו דוגמאות תה ששלח להם בשקיקי משי קטנים. חלקם סברו שמדובר ברעיון חדשני והחליטו לטבול את השקיקים הממולאים בכוסות מים רותחים ולשתות. כשסיפרו לסאליבן על ההנאה שלהם מהשיטה ש"המציא", הוא הבין שבעוד שהוא רק ארז את הדוגמאות בשקיקים, הם טבלו אותם כמו שהם ונהנו. מכאן ועד לאריזה בשקיקי נייר הייתה הדרך קצרה.

אבל בעוד סאליבן ארז שקיקי תה גדולים בהרבה, מי שיצרו את שקיקי התה האישיים לטבילה וגם רשמו על עליהם פטנט, הן שתי נשים חרוצות ורציניות מוויסקונסין, רוברטה לוסון ומרי מולרן, שהיו הראשונות לשווק את התה כך.

כך או כך, הופעת שקיקי התה הוזילה את מחירי התה והפכה את המשקה לפופולרי מתמיד. לראשונה ניתן היה לשתות תה, ללא צורך לחלוט אותו בכלים מיוחדים וזה מה שהפך את התה למשקה להמונים ולמעשה למשקה החם השני בפופולריות בעולם (אחרי הקפה).


הנה הסיפור האמיתי של המצאת שקיקי תה:

https://youtu.be/BpRCyLi5UXw


רבים מכינים שקיקי תה של תה מובחר או תערובות תה בעצמם:

https://youtu.be/o7TsDhi3qHU
מהם טקסי התה בעולם?



אין עוד משקה בעולם שתרבויות שלמות נוהגות להתענג עליו כך, כמו התה (Tea). הרי, ביחד עם הקפה, מדובר על אחד משני המשקאות האהובים בתבל.

אבל מה שלא פחות מעניין הם הטקסים הקטנים שנהוגים בתרבויות שונות, טקסים בעלי כללים יחודיים לכל עם ומוגדרים היטב. חלק מהם כולל פעילות אמנותית נלווית וכולם בני מאות שנים.

עמים שונים נוהגים אחרת במנהגי שתיית התה שלהם. כך נוהגים היפאנים בטקס התה היפאני העתיק, הסינים יושבים בבתי התה שלהם והאימפריה הבריטית בארוחת המנחה, טקס התה היומי שלה, שגם אצלנו הוא התנחל פעם ונקרא היום "ארוחת ארבע".

ראשונה היא סין. בתור מגלת ויוצרת משקה התה, לא פיתחו כל האזורים בסין טקס יומיומי. בחלק גדול מסין יש מעין צורת בילוי יומיומית, במקומות התכנסות לשתיית תה הנקראים "בית תה". אצל מרבית הסינים הטקס אולי אינו כה קבוע וחשוב, אבל אצלם בית התה (Tea house) הוא מוסד חברתי חשוב, שמקביל לבית הקפה של ארצות המערב.

גם במדינות שמסביב לסין כמו מונגוליה, קזחסטן, קירגיזסטן, טג'יקיסטן ודרום-מזרח רוסיה, נפוץ בית התה הסיני. גם בתרבויות כמו של טורקיה ואיראן ובערים מערביות בעלות אוכלוסיית מהגרים ממוצא סיני, כמו ניו יורק וסן פרנסיסקו, קיימים בתי תה אסיאתיים בסגנון דומה.

ביפאן כבר נחשבת הכנת התה לאמנות מיוחדת והיא כרוכה בפולחן של ממש. יש בו תנועות קבועות ומוגדרות שנחשבות לחלק בלתי נפרד מטקס ה"צ'אדו", ביפנית "דרך התה", טקס שנחשב למרכזי במסורת היום יום ובתרבות היפנית. בטקס, שהתגבש עוד לפני המאה ה-15, נוהגים היפאנים להגיש את התה בספלי חרס מיוחדים, המיוצרים ביד ושונים זה מזה. בניגוד לאנגלים, למשל, התה ביפן לא מומתק בסוכר.

גם שעת התה של האנגלים (Tea time) או "תה מנחה" (Afternoon tea) ארוחת המנחה הנהוגה בכל אחר-הצהריים, היא טקס אנגלי יומיומי ובעל משמעות רבה ובו מוגש תה חלש עם חלב. כינו אותו בעבר גם "תה נמוך" כיוון שהאנגלים נהגו להגיש אותו על שולחן חדר המגורים ("הסלון") הנמוך.

מקורו של "תה המנחה" הוא בתקופת האימפריה הבריטית. אז הפכה הארוחה הזו למנהג חשוב מאד מבחינה תרבותית, שהונהג ברוב ממלכות חבר העמים הבריטי. הוא אף התפשט למדינות רבות באירופה. בעבר נהגו האנגלים להגיש עם התה וחלב המומתק בסוכר, גם כריכים קטנים. כיום נוהגים מרבית האנגלים לאכול עם תה המנחה פרוסת עוגה.


הנה סרטון של שולחנות טקסי התה מהעולם:

https://youtu.be/6woaO0lCWmU


הנה טקס תה יפני:

https://youtu.be/faPDLeyVOg8


ובטבע:

https://youtu.be/ZF2X6OxkcPY


הסבר בעברית על הכנת תה יפני:

https://youtu.be/8uWrn6jgVLE


טקס הגונג פו צ'ה הסיני:

https://youtu.be/LFWfJpgM8GU


הגונג פו צ'ה מודגם בבית תה סיני:

https://youtu.be/t7zUE6xnnCU


וטקס סיני נוסף המוקדש לתה:

https://youtu.be/q-f4l5VhNEs


שעת תה מנחה אנגלית:

https://youtu.be/2jZDBz0qVtM


טקס תה וייטנאמי:

https://youtu.be/CDWr3bcMATY


והנה סרט תיעודי על תולדות התה ומנהגיו:

https://youtu.be/wiU6mJ9E84k?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.