» «
ציד
איך נולד הציד בשביל בשר ופרווה?



מובן לכולנו שאכילת הבשר (Meat) היא הסיבה העיקרית להיווצרות הציד, נכון?

היו כמובן גם הפרווה המחממת וחומרים שונים, כמו שנהב שבקרניים או עור שניתן לעבד לביגוד, אבל בתחילה התחרה האדם הקדמון עם חיות הטרף על הנבלות של בעלי החיים, בעיקר לצורך של השגת בשר.

זה היה קל יחסית ובשר הנבלה היה די טעים. אבל תוך זמן קצר ובדרכים כואבות ואולי אף קטלניות למדו שוכני המערות שיש במזון שכזה סכנה. מזון מבשר של בעל חיים מת הוא לא פעם בשר שכבר הרקיב ועלול לגרום לאוכלים אותו כאבים, מיחושים ומחלות, לפעמים אף למוות.

ברור היה לאבותינו הקדמונים שהם ייאלצו ללמוד לצוד את בעלי החיים בעצמם ולזכות כך בבשר טרי ובריא ואל מול הרבה פחות מתחרים מבעלי החיים ואוכלי הנבלות הטורפים את בשר החיה המתה.

ואכן, בתחילה נעשה הציד באמצעים פשוטים למדי. ענפים ומקלות שמשו קבוצה של ציידים בכדי להכות ולהכניע את החיה הניצודה. אבל כל ציד כזה היה מורכב וקשה לתיאום בין כל הציידים ולציד בעלי חיים גדולים הם נזקקו למספר רב של ציידים.

הפתרון של הציידים היה לייצר לעצמם כלי ציד יעיל יותר, שבעזרתו יוכלו צייד אחד או שניים לצוד, מבלי להזדקק לקבוצת ציידים גדולה.

כך הם גילו בתקופה הפלאוליתית שאבן היא החומר המתאים ביותר לייצור של כלי ציד חדים ויעילים. בהמשך הם ילמדו להשתמש באבנים וסלעים שיצליחו לסתת ולחדד בעצמם, בכדי ליצור כלי ציד יעילים.

ואכן, בתקופת האבן למדו ציידים קדמונים שאבן הצור היא האבן הטובה ביותר לסיתות וחידוד. האבן הקשה, שניתן לסתת לחדות מרבית, התגלתה במהירות כשימושית גם לחיתוך בשר, גם ככלי נשק נגד קדמונים שכנים וגם ככלי ציד מעולה.

לצורך הציד נהגו הציידים ולקשור את האבן החדה לענף עץ וכך ליצור לעצמם גרזן (Axe) ראשוני. העיצוב יילך וישתפר עם הזמן ודי מהר יהפוך הגרזן הזה לאחד מכלי הציד היעילים ביותר להשגת בשר טרי. בהמשך יצטרפו אליו גם החץ והקשת וכשהאדם ילמד לאלף עופות דורסים וכלבי ציד ולקבל מהם סיוע, הציד יהפוך ליעיל ופורה אף יותר. ציד נעים אבל רק אם חייבים!


הנה הבשר והמזונות האחרים של האדם הקדמון:

https://youtu.be/9kafuTmY-YA


כך למד האדם לסתת אבני צור לכלי ציד ועבודה (עברית):

http://youtu.be/SasVGcBupDU?t=2m26s


למה נהגו לבשל אותו?

https://youtu.be/Wpfwu__PF7Y


כך צדו בתקופת האבן:

https://youtu.be/ucwqR3Pt-LM


וכמה בריא הוא הבשר? (מתורגם)

https://youtu.be/ouAccsTzlGU?long=yes
ציד
מהי ההיסטוריה של הציד?



בימי קדם, בתקופה הפרהיסטורית, למדו קדמוני האדם שהציד הוא הדרך להשיג בשר. במקום להתחרות עם חיות הטרף על נבלות בעלי החיים ולהסתכן במזון שכבר הרקיב וגורם לכאבים ומחלות, הם למדו לצוד את החיות בעצמם.

בתחילה, הציד נעשה באמצעים פשוטים, כשענפים ומקלות משמשים קבוצת ציידים להכות ולהכניע את החיה הניצודה, או לדחוק אותה על ידי הפחדתה, היישר אל התהום. אחר כך היו יורדים אל גופתה ומבתרים אותה בכדי לאסוף את הבשר.

אבל ציד כזה היה מסוכן, מורכב מאוד וקשה לתיאום בין כל הציידים.

הפתרון הגיע כשלמדו הקדמונים לייצר לעצמם כלי ציד יעילים יותר, שבעזרתם יוכלו לצוד בקבוצות קטנות ואף לבדם. כך גם יכולים היו הגברים להתפצל לצוותי ציד רבים ולהשיג יותר בשר.

הם למדו לייצר ראשי כלי ציד מאבן וקשרו אותם לחניתות, גרזנים ועם המצאת החץ והקשת גם לראשי חיצים. התקופה אכן זכתה לשם "תקופת האבן".

וכך סיפק הציד בתקופת הפרהיסטוריה את עיקר התזונה והביגוד של האדם. בנוסף להם שימשו הפרוות והעורות של בעלי החיים גם לבניית אוהלים, בעוד קרניים ועצמות היו לחומרי גלם מצוינים שמהם יצר האדם הקדמון כלי אוכל ועבודה.

עם המהפכה החקלאית, המהפכה הנאוליתית, החל ביות של בעלי חיים. כשיש לך חיות שאתה מגדל למאכל ולשימוש בעורם, בפרווה ובצמר שלהן, הצורך לצוד להשגת מזון יורד משמעותית.

מצד שני, למי שממשיכים לצוד משמש הביות של בעלי חיים הזדמנות ענקית. בתרבויות שונות מבינים שאפשר לנצל תכונות של בעלי חיים כדי לשפר את הציד. בהדרגה מתחילים להשתמש בבעלי חיים לצורך עזרה בציד. כך הופך העיט למסייע בציד במונגוליה, כלבים מאולפים לסייע בציד באירופה, עופות כמו הקורמורן מסייעים במזרח הרחוק לדיג וכך הלאה.

באירופה של ימי הביניים צדים רק בני משפחות המלוכה והאצולה. באחוזות שלהם ומסביב לארמונותיהם שטחי ציד נרחבים, שבהם צדים הם ומקורביהם, לשירות המשפחה ולסעודות הארמון.

בהמשך האלף השני מפסיק הציד להיות צורך קיומי, אך הוא נמשך. ציידים מקצועיים משפרים את יכולתם לצוד, לומדים להשתמש בכלי נשק משוכללים ומספקים בשר לאצילים. אבל גם בני האצולה ממשיכים לצוד, כסוג של ספורט בו הם מפיגים את השעמום שלהם, שהרי הם אינם צריכים לעבוד, ובמקביל מפגינים את האומץ והיכולות שלהם כציידים.

המנהג הרווח, החל מהמאה ה-19, הוא להציג את שלל הציד על ידי הצבת פוחלצים של חיות מרשימות שצד בעל הבית, או תלייה של ראשים מפוחלצים על הקיר. גם הפרוות והעורות משתמשים לא פעם כשטיחים המדגימים את יכולתו המדהימה של בעל הבית להשתחץ בציד שלו.

וכך, במאה ה-20 יוצאים מתעשרים ועשירים רבים לציד במסעות ספארי באפריקה ובשלל מקומות אקזוטיים בעולם. אין כאן יותר צרכים קיומיים. הציד הוא לשם ההנאה שבציד והכבוד בשלל ובהישגים של הציד העשיר.

הציד הזה מוסיף להכחדת המינים בעולם ומשבש את שרשרת המזון. אבל למי זה אכפת, כשאתה יכול להראות תמונות מופלאות שלך, עם ראש של צבי או רעמה של אריה שצדת במסע הציד האחרון?


ההיסטוריה של הציד מתחילה בקבוצות גדולות התוקפות חיות פרא:

https://youtu.be/QGV3PpGgH5I


המעבר מציד פרימיטיבי לציד עם כלי ציד ראשונים:

https://youtu.be/zAVwqnizKfI


הכנת כלי ציד קדומים עם אבני צור:

https://youtu.be/qqGNE3tQs0Y


ציידים-לקטים מטנזניה שצדים בימינו ממש כמו אז:

https://youtu.be/E_Q5LnNlwZs


כך שיפר סיתות של אבני צור את הציד בתקופת האבן:

https://youtu.be/ucwqR3Pt-LM


בעלי חיים דוגמת העיט צורפו לציד, מה שעד היום נהוג במונגוליה:

https://youtu.be/bNreRZyGVZQ


הציד משתפר ובהדרגה מגיע לציד בעלי חיים ענקיים:

https://youtu.be/2nFdqCr0A1A


וספארי ציד של עשירים במאה ה-20:

https://youtu.be/nlL2VGFAY_k
ציידים
מה עושים הציידים ומהו ציד?



צַיִד (Hunting) הוא לכידה והריגה של בעלי חיים מהטבע, על מנת להשתמש בבשרם של בעלי החיים הניצודים לאכילת מזון, בפרווה שלהם לבגד וכך הלאה.

זהו גם תחביב עתיק יומין של מלכים ואצילים וגם אחד המקצועות העתיקים בעולם, אם לא העתיק ביותר.

הציד הוא תמיד של בעלי חיים לא מבויתים, כלומר פראיים והציד לצורך מאכל הוא אכזרי, אך היה בדרך כלל נחוץ לתזונת האדם ובעבר אף היה ממש הכרחי.

מטרת הציד בדרך כלל היא שימוש בחלקי גופו של בעל החיים, מאכילת בשרו, שימוש בפרווה, בשומן, בעור או בחלקים אחרים של בעל החיים הניצוד, או במקרה המטריד של ציד לשם הנאה של הציידים החובבים והפריבילגים מהאצולה.

במהלך הציד נעזרו הציידים ונעזרים גם היום בכלי ציד (ראו בתגית "כלי ציד"), כמו גם בבעלי חיים המסייעים לציד, כולל כלבי ציד, עופות דורסים כמו עיט, בים בדולפינים וכדומה.


הנה צייד מתושבי הקוטב צד דוב קוטב:

https://youtu.be/TN_SUvQmKl4


ציידים מתקופת האבן:

https://youtu.be/ucwqR3Pt-LM


ציידים מונגולים הנעזרים בעיט מאולף לציד:

https://youtu.be/jagKnS2mE7w


וציידי נמרים:

https://youtu.be/W_QFipwZ2CA
ציד לווייתנים
האם צדים עדיין לווייתנים?



הלווייתנים הגדולים הולכים ומתמעטים בעולם. ציד הלווייתנים (Whale Hunting) שבעבר היה חוקי ושימש בעיקר לצרכי מאכל, הלך וגבר. הוא הביא מינים שונים של לווייתני ענק לסכנת הכחדה. כיום ציד לווייתנים הוא בלתי חוקי. ברחבי העולם מנסים פעילי איכות סביבה לאכוף את החוק וספינות של ארגוני סביבה מנסות לאתר ציידי לווייתנים ולעצור אותם. ההצלחה, עצוב לאמר, היא חלקית.

ארגונים כמו "רועה הים" (Sea Shepherd) להגנת בעלי חיים ימיים, פועלים כל הזמן כדי לאתר את ציידי הלווייתנים ולהפריע להם בכך. ציידי הלווייתנים היפאנים נלחמים בהם ולעיתים אף מטביעים ספינות שלהם, אך הארגון מצליח באומץ ובנחישות למנוע מהם את כמויות הלווייתנים שבעבר התרגלו לצוד.


הנה ציד הלווייתנים המסורתי והאכזרי של תושבי איי פארו:

https://youtu.be/x-FAKksjXMY


הציד הכמותי והאכזרי של הלווייתנים בסרטון שצולם בשנות ה-90:

https://youtu.be/H20udjJr3j8


הציד המודרני שהולך ומכחיד אותם:

https://youtu.be/27nX3Dsv9Xk


והסירות של פעילי ארגון "רועה הים" שמבריחים את הלווייתנים ומפריעים לצייד היפאני:

https://youtu.be/yZQ-dj1DiuA

ציד

קרנפיים
איזו חיה רואה בקושי אבל מסתדרת לא רע?



הקרנפים (Rhinoceros) הם חלק ממשפחת הקרנפיים, שהם מפריסי פרסה גדולים במיוחד, עם קרן אחת במצח ועור עבה במיוחד.

חושי הריח והשמיעה של הקרנפים מעולים אך הראיה שלהם חלשה מאד. אז איך הם בכל זאת מסתדרים? - הכוח הרב שלהם מאפשר להם להגן על עצמם טוב מאד ואף לתקוף פילים.

הקרנפים הם חזקים ומסוכנים מאד. במזרח אסיה הם נחשבים בעלי החיים המסוכנים ביותר. בהודו ובנפאל, למשל, הקרנפים נחשבים החיות המסוכנות ביותר לבני אדם, אפילו יותר מהטיגריסים והנמרים!

אבל חשוב לציין שהחיה המרשימה והחזקה הזו לא עומדת בפני הציידים והיא נמצאת כיום בסכנת הכחדה.


הנה הקרנף עם הסברים לילדים (עברית):

http://youtu.be/PIfgt9SIX3o


הקרנפים נאבקים בסכנת ההכחדה המרחפת מעליהם:

https://youtu.be/R02QrS2aCDM


וכשהם חשים מאויימים הם יודעים לתקוף:

https://youtu.be/xL6CUdw84jI
הומו ספיאנס
איך הפך ה"הומו ספיאנס" לשליט העולם?



השלב הראשון וההכרחי בהשתלטות האדם על העולם, היה שלב השפה והלשון. כשהתפתחה יכולתו הלשונית של הומו ספיאנס (Homo sapiens) הוא יכול היה להתחרות על המזון האיכותי, גם מול מתחרים מסוג אדם שהיו חזקים ממנו, כמו האדם הניאנדרתלי. כך גם למול חיות הטרף חזקות ממנו. יכולתו לשתף פעולה בקבוצות של ציידים אפשרה להומו סאפיינס לצוד אפילו את חיות הטרף הללו בעצמן.

תסייע למין האנושי גם האש, בה למד להשתמש כבר לפני 1.4 מיליון שנים. היא תסייע לו לנדוד מאפריקה אל אסיה וממנה אל אירופה הקרה ולבשל מזון שצד, מה שיאפשר לו התפתחות גופנית מעולה.

כך התאפשר לאדם המודרני, הומו ספיאנס, לעבור לראש שרשרת המזון. אך למעשה, זה היה השלב שבו האדם החל מבלי דעת את מסעו להשתלטות על העולם.

אבל לשם כך הוא נזקק לעוד תכונה חשובה - החשיבה המופשטת (ראו באאוריקה בתגית "חשיבה מופשטת"). בזכותה הוא ימציא דרכי תקשורת ושיתוף פעולה בקבוצות גדולות של אנשים שלא מכירים זה את זה ויארגן אותם במבנים חברתיים מתוחכמים (כמו מדינות, איגודים ורשתות חברתיות), יעלה השערות ויחקור אותן וכך יגלה דברים מופלאים על היקום והעולם, ילמד לגדל את מזונו בחקלאות, לייצר דברים חדשים בתעשייה להפיץ רעיונות בדפוס ולקשר בין פריטי מידע באינטרנט ועוד.


התהליך מתחיל עוד לפני 7 מיליון שנה, כשמי שיהיו בעתיד ההומו סאפיינס נפרדו מהשימפנזים:

https://youtu.be/ehV-MmuvVMU


התייצבות על שתי רגלינו תרמה להתקדמות בעולם והולידה את כאבי הגב:

https://youtu.be/vOPvqRcXBZo


המצאת החקלאות שהולידה את התרבות האנושית, שנולדה ביישובים שהקימו בני האדם ליד שדותיהם והבהמות שבייתו:

https://youtu.be/bhzQFIZuNFY


התפתחות התקשורת האנושית שהחלה בהומו ספיאנס ונמשכת עד היום באופן די דומה:

http://youtu.be/LiKarbAMUjs


השתלטות המין האנושי האינטליגנטי על העולם לא תמיד הייתה נחמדה כל כך:

http://youtu.be/WfGMYdalClU


סרטון על מקור ההתפתחות האנושית והומו ספיאנס (מתורגם):

https://youtu.be/dGiQaabX3_o?long=yes
נחשון
איזה עוף משתמש במקור כצלצל לציד דגים?



צווארו הארוך של הנחשון (African Darter או Anhinga rufa) משמש אותו למטרות ציד בצורה מושלמת.

לנחשונים, עופות-מים עם הליכה ותעופה מסורבלות, יש נוצות ומבנה גוף המאפשרים להם לצלול ולשחות במהירות וביעילות על פני המים.

צוואר גמיש וארוך יש לו ובקצהו הראש, עם מקור ארוך, חד ומשונן. כשהוא שוחה במים, גופו של הנחשון מצוי מתחת לפני המים, כשרק צווארו הארוך והמעוקל בולט החוצה.

הצוואר הזה, הבולט מהמים, מזכיר יותר נחש מאשר עוף ומכאן גם שמו העברי נחשון. הברזילאים מכנים את הנחשון Anhinga, שמשמעותו "ציפור הנחש" או אפילו "ציפור השטן".

עם צווארו המעוקל והמקור המשונן שלו הוא אורב לדגים. כשהוא מוצא הזדמנות, הוא צד. אבל איך הציד הזה מתרחש? - הסוד הוא במקור הזה. אל תטעו, מקורו של הנחשון הוא כלי ציד של ממש. הנחשון משתמש בו כצִלְצְל. באמצעותו הוא משפד דגים.

תנועה חדה של המקור והוא צד איתו דגים וכשיש לו הזדמנות, גם בעלי חיים אחרים מסביבו.


הנה הנחשון האפריקני יוצא עם דג מהמים:

https://youtu.be/jfvkYtUxMwU


סביבת הנחייה של הנחשון:

https://youtu.be/JJyqodtxIwY


ניקוי עצמי בעזרת המקור:

https://youtu.be/waR0WY625tc


וקולו המיוחד:

https://youtu.be/wFFGSs96DyI
מינים שנכחדו
מה זו הכחדת מינים וכיצד היא מתרחשת עכשיו בכדור הארץ?



הכחדת המינים (Species extinction) היא היעלמות של מיני בעלי חיים, בחלק מהמקרים כחלק מתהליך טבעי שמתרחש בבית הגידול שלהם ובמקרים אחרים בשל מעשי המין האנושי.

ההכחדה נגרמת בשל העובדה שקצב ההשמדה של מינים גבוה מקצב ההתרבות שלהם. חלקם נכחדים בשל הפגיעה בסביבה וחלקם בשל עודף ציד ודיג, בכמויות ובקצב שעולה בהרבה על התרבותם.

יש הכחדה טבעית של מינים ויש הכחדה שנובעת ממעשי האדם.

מהסיבות להכחדה טבעית הן תחרות על מקורות מחייה, נוכחות טורפים מאיימת, שינויים אקלימיים ומגיפות. אם נשווה את ההכחדה הנוכחית לקצב הכחדת המינים הטבעי של מינים, בתקופתנו הוא פי 50 עד 100 פעמים יותר גדול מקצב ההכחדה הטבעי שלהם בעבר.

הכחדת המינים בשל מעשי האנושות, לעומת זאת, לובשת כיום ממדים של אסון. אם עד לפני 200 שנה היה הזמן הממוצע להכחדת מין אחד כ-50 שנה, כיום נכחדים עשרות אלפי מינים בכל שנה.

סיבות רבות להכחדות מינים "מודרניות". למשל העיור הגובר, כלומר בנייה מואצת והתרחבות הערים אל הטבע, הדוחקת את המינים מבתי הגידול שלהם. אבל גם הרג בעלי-חיים בשביל מזון או מותרות דוגמת פרוות, ציד, ספורט ושעשועים, השלכת פסולת שפוגעת בבעלי חיים, שימוש בכימיקלים להדברה, חיסולי חיות למניעת מחלות אצל בני אדם, העברה של מינים זרים לבתי גידול חדשים וכדומה.

אבל הבעיה של הכחדת מינים היא לא רק היעלמות של הפרטים של כל מין נכחד. הנזק העוד יותר גדול הוא בכך שהמין הזה שייך לשרשרת מזון. מקומו בשרשרת המזון יכול להיות כה משמעותי, עד שהטרף שלו יתרבה אחרי ההכחדה באופן לא פרופורציונלי, יצרוך מזון בכמויות ענקיות מהטבע ויפגע בצמחים שהוא צורך עד לחיסולם, בשל העובדה שהוא מתרבה עתה בשיעור מטורף.

בדיוק דבר כזה קרה לאחר שזאבים ועוד כמה טורפים נכחדו בפארק ילוסטון שבארה"ב, בשנות ה-30. אותם טורפים נהגו לטרוף איילים ובהיעדרם האיילים הללו התרבו, חיסלו עצים, התחילו לרעוב, גרמו להיעלמות מיני הציפורים שלא מצאו יותר עצים לקנן בהם, היעדר העצים הביא למצב שבו השורשים לא בלמו עוד סחיפת אדמה כבעבר וזה שינה את נתיבם של נהרות בסביבה.

ראו את קורבנות הכחדות העבר בתגית "בעלי חיים שנכחדו".


כה רבים המינים שנכחדו בעבר:

https://youtu.be/aO9mOAKXvJs


הנה חלק מהכחדת המינים החדשה, זו שעושה ועשה האדם:

http://youtu.be/Q7IzvcVa53A


ויש מינים שכבר חשבו שנעלמו ואז הם חזרו:

http://youtu.be/5txntHK7GyU


חשיבה מופשטת
איך קידמה החשיבה המופשטת את האדם?



להומו סאפיינס היו לא מעט יתרונות על פני מינים אחרים ועל פני סוגי אדם אחרים, כמו האדם הניאנדרטלי שבו התחרה. גודל המוח היה משותף לשניהם, אך להומו סאפיינס הייתה יכולת להתחבר בקבוצות של ציידים ולעבוד באופן מתואם כדי לצוד. הם גם היו הראשונים שלמדו ליצור מבנים חברתיים מורכבים ולפצל את המשימות בין בני-אדם שונים.

הדימיון האנושי, שנבע מהשפה המפותחת של הומו סאפיינס, אפשר לו להגיע להישגים מופלאים ולפתח כלכלה שמבוססת על הסכמה על השווי של סמלים כמו כסף, מניות, אגרות חוב וכדומה. לכל אלה אין שווי של ממש ורק ההסכמה על כך שהם שווי ערך לדברים מוחשיים, היא שמקנה להם את הערך. לשום יצור אחר בעולם אין הסכמות שכאלה. שום יצור לא יתן דבר מוחשי לאחר, בתמורה למשהו סמלי ומופשט דוגמת שטר או מטבע.

כך נוצרת לאדם חשיבה מופשטת (Abstract thinking). מדעני המוח יודעים היום שהאונות הקדמיות הענקיות של המין האנושי הן שמקנות לו את היתרון המוחי על פני שאר המינים בטבע.

החשיבה המופשטת, חשיבה על רעיונות ודברים שאינם מוחשיים, עתידה לשנות את ההיסטוריה של כדור הארץ לחלוטין. כי אותה חשיבה, של רעיונות, הסכמות ואידיאלים, יצרה לטוב ולרע את החוקים, הדתות, העסקים ובמיוחד את המדעים. המדע הוא שאפשר לאדם את מרבית ההמצאות והפיתוחים הטכנולוגיים המדהימים שהוא יצר.

החשיבה הזו בנתה את המערכת העסקית והביאה יזמים להקים חברות, לרשום פטנטים, להמציא המצאות ולשנות את העולם.

החשיבה המופשטת גם יצרה את הפוליטיקה וגם את החינוך. היא שמאפשרת ללמד ולהעביר את הידע מדור לדור, גם ידע שימושי שיקנה לו יתרונות, אבל גם ידע בתחומים שאינם שימושיים בהווה אך בעתיד אולי עשויים לתרום לאדם.


הנה היתרון שמצוי באונות הקדמיות הענקיות שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/5NubJ2ThK_U


הסבר החשיבה המופשטת:

https://youtu.be/bAVTLjhDjuw


חשיבה מופשטת היא חשיבה על חשיבה במקום על חפצים או אובייקטים קיימים, שניתן לגעת בהם:

https://youtu.be/6SB9eykoE38
מהם כלבי הגרייהאונד - אלופי המרוצים?



כלבי הגרייהאונד (Greyhounds) הם הקטנים במשפחת כלבי הרוח ונחשבים לכלבים המהירים בעולם, "הפרארי של עולם הכלבים". מדובר בכלבים שיכולים להגיע למהירות של יותר מ-60 קילומטרים לשעה, מה שהופך אותם לכוכבים של מרוצי כלבים בעולם כולו.

מאז ומתמיד היה הגרייהאונד חביבם של מלכים וקיסרים בעולם העתיק והוא שמר עד היום על מעמדו הסמלי ככלב של עשירים. פרידריך השני, מלך פרוסיה, גידל 100 כלבים כאלו וכל כך אהב אותם, עד שביקש וגם זכה להיקבר עימם. בהשראת הגרייהאונדים שלו, אגב, מיוחס לו המשפט הידוע, ש"הכלב הוא ידידו הטוב של האדם"...

אבל עוד משחר האנושות היה הגרייהאונד, המכונה על ידי רבים "מלך כלבי הרוח", בן הלווייה הנאמן של האדם המורם-מעם. הוא אחד מהגזעים העתיקים בעולם הכלבים, שמופיע באינספור ממצאים ארכאולוגיים ויצירות עתיקות. שוב ושוב אותרו כלבי הצייד העתיקים הללו בפסלים, תחריטים ובציורי קיר עתיקים, שנמצאו במקומות שונים בעולם העתיק. הם שמשו במגוון משימות, משמירה והגנה, דרך כלבי עבודה ועד לכלבי לוויה לקיסרים ולמיוחסים בתרבויות השונות.

הפרעונים במצרים העתיקה למשל, אהבו מאד את כלבי הרוח העתיקים מטיפוס הגרייהאונד. הם הותירו אינספור ציורים שלהם בקברים מצריים של מלכים פרעוניים, כמו תות אנך רמון, רעמסס הרביעי וחטשפסות.

אבל יש עדויות קדומות עוד יותר לכלבים אלו. כמו ציור עתיק עוד יותר של כלב הנראה כמו גרייהאונד, ככל הנראה משנת 4200 לפני הספירה. הוא נמצא על כד קבורה בסוסה שבאיראן. תחריטי סלע מהאזור האלג'ירי של מדבר סהרה, שמוערכים לשנת 3000 לפני הספירה, מציגים כמה סוגי כלבים שונים, ביניהם סוג שיש לו רגליים ארוכות, זנב ארוך וראש עדין ומאורך - מאד דומה לגרייהאונד של ימינו.

בימי הביניים באירופה לא זכו בתחילה כלבי הגרייהאונד להצלחה אצל האצילים. באותה תקופה מי שהצילו את הגזע היו אנשי הכמורה, שגידלו אותם כדי למכור אותם לציידים ולאצילים. בהמשך ימי הביניים, החלו יותר ויותר מאצילי אירופה, להשתמש בכלבים המיוחדים והיפים הללו כסממני אצולה, במיוחד עת יצאו איתם לציד.

בהדרגה הפך גזע הכלבים הזה לסממן שלטוני של בתי המלוכה והאצילים. במאה ה-11, למשל, מתועד איסור בחוק מלכותי, על פשוטי העם באנגליה, להחזיק בכלבים אלו. היסטורית החזיק חוק אנגלי זה 400 שנה, אבל נראה שהוא לא היה יוצא דופן. מעמדו המלכותי של הגרייהאונד, בסוף ימי הביניים ובשנים שאחריהן, לא היה שונה בחצרות רבות ביבשת ובעולם העתיק. הם היו שייכים לאליטות ורק להן.


הנה כלבי הגרייהאונד:

https://youtu.be/jaMs0mkGhjE


תכונות הציד של כלבי הגרייהאונד שרודפים אחרי ארנבת:

https://youtu.be/cZqgZj-OPvQ


במרוצי כלבי הגרייהאונד הם מדהימים בריצתם:

https://youtu.be/i9e3xlqmR0U


ומי מהיר יותר - הגרייהאונד או הצ'יטה?

https://youtu.be/jc8Hno4M0Qs
מהם כלבי הציד?



כלבי ציד (Hunting dogs) הם כלבים שאולפו לסייע לבעליהם בציד. כלבים אלו ניחנו במהירות, חושים מעולים, סבלנות, סיבולת, תבונה ואיפוק רב.

כבר מימי קדם, מאז בוייתו הזאבים והפכו לכלבים, אימנו בני אדם את הכלבים לעזרה במלאכות שונות בשבט. היו כלבים שאולפו לשמירה והיו לכלבי שמירה. אחרים אולפו לסייע במרעה הצאן והיו לכלבי רועים. כלבי עבודה אומנו לעבוד וכלבי מזחלת הובילו מזחלות בשלג.

כלבי הציד היו כלבים בעלי חושים מתאימים, שאולפו כך שחושיהם גויסו למלאכת הציד. חוש הריח שלהם, למשל, הוא מעולה והוא עולה פי 60 על חוש הריח האנושי. יש לחוש הריח של כלבי הציד עוד תכונה מיוחדת - אם הכלב הריח את ריחו של האדם הניצוד, למשל, הוא מכבה את שאר חושיו ורודף בעזרת חוש הריח בלבד!

כלבי הציד משמשים בשלבי הציד השונים, מאיתור הטרף, דרך הברחתו ממאורתו החוצה וחשיפתו לציידים ועד למרדף אחרי הציד, לכידתו והבאתו אל הצייד.

האילוף של כלב להתגבר על תאוות הטרף הטבעית שלו ולשרת את הצייד באופן מוחלט היא משימה לא פשוטה. במהלכה הכלב מאולף להביא את הטרף אל הציד, או למנוע מהטרף לברוח עד שיגיע אליו הציד. חושים חדים כמו חוש ריח או ראיה מצוינים, יכולת ריצה מהירה במיוחד ואיפוק הן התכונות החשובות לכלבי ציד.

גזעי כלבים שונים אומנו במהלך השנים ואף הושבחו למשימות שונות בציד. כלבי הפוינטר למשל, אולפו להצביע (point) על הטרף. כלבי סטר פשוט ישבו (sit) לידו, כדי לסמן את מקומו לציידים והרטיריברים (retrieve) הביאו את הטרף לציידים.

בעידן המודרני, שבו הצטמצם הציד בעזרת כלבים, הוסבו כלבים מגזעים של כלבי ציד למשימות שחושיהם המצוינים מסייעים בהן. בין המשימות הללו מציאת נעדרים, סיוע לבני אדם בסכנה, איתור סמים וחומרי נפץ, נחיית עיוורים ועוד.


הנה כלבי הציד:

http://youtu.be/18v_S6rj8VQ?t=30s


בגידול כלב לבית יש לאלף אותם בהתאם לכך שהם ציידים באופיים (עברית):

https://youtu.be/y8rUN6JgzYY


וכלב הסלוקי מסייע לציד הבדואי במדבר:

https://youtu.be/JiCkQ9WrpOM
מהם קורי העכביש וממה הם עשויים?



רשת קורי העכביש (Spider Web) היא הרשת המורכבת שעכבישים טווים מחומר שהם מייצרים בגופם. רשתות אלה משמשות כמלכודות חרקים.

רשתות קורי העכביש הן מצורות הציד המתוחכמות בטבע. מרבית העכבישאים צדים את החרקים לתזונתם באמצעות קורי עכביש שכאלה ובאמצעות שיטה זו, של טוויית רשת לכידה.

רק מעטים משתמשים בקורים לצרכים אחרים, כמו רשת טיפוס, שהיא מעין סולם טבעי, או עטיפה של הטרף בתוך פקעת קורים שטוו מסביבו.

אבל איך הם מייצרים את קורי העכביש וממה הם עשויים בדיוק?

הקורים הללו הם בעצם חוטי חלבון חזקים במיוחד, שמייצר העכביש בתוך גופו, באמצעות "פטמות טוויה" (Spinneret), איברים שממוקמים אצלו בחלק התחתון של הבטן.


הנה עכביש לוכד דבורה שנתפסה בקורי העכביש:

https://youtu.be/6eBIeBgKNcY


עכבישת צרעה טווה קורים:

https://youtu.be/a69hql8A5MU


ליד נחלים קורה לא פעם שמיליוני עכבישים טווים קורים כדי ללכוד את היתושים הרבים שעל המים:

https://youtu.be/wWDgFXzgkSo


וקורי עכביש באורך של קילומטר שנפרסו אחרי שטפון באוסטרליה:

https://youtu.be/UOxw48Ze1CA
מהו הקורמורן שנודע כציפור המעמקים?



עופות הקורמורן (Cormorant) הם עופות מים, שאוכלים דגים ונחשבים לציידי דגים מעולים.

משפחת הקורמורניים כוללים 38 מינים של עופות מים. אחד הבולטים שבהם הוא הקורמורן הגדול. זהו עוף ימי גדול, שחי בבתי גידול מועדפים כמו אגמים, מקווי מים יבשתיים, שפכי נהרות וחופי ים.

עיקר תפוצתו הגיאוגרפית של הקורמורן לסוגיו היא באוקיינוס האטלנטי, בחופי דרום וצפון אפריקה ובאירופה המערבית, כולל איסלנד וגרינלנד.

הקורמורן אוכל דגים, שאותם הוא צד בצלילה אל מתחת לפני המים. מבנה כפות רגליו מאפשר לו צלילה יעילה וציד מצוין.

יכולת ציד מעולה זו של דגים לא נעלמה מעיניהם של הדייגים היפנים והסינים ועוד מימי קדם הם מאמנים את הקורמורנים לסייע להם בלכידת הדגים.

במקומות שונים ביפאן ובסין מהווה הדיג הלילי בעזרת הקורמורנים אטרקציה תיירותית של ממש. קראו על כך בתגית "קורמורנים דייגים".


הנה הקורמורן טורף:

https://youtu.be/3n9xy6yqQ9U


פרט נדיר בחוף אשקלון:

https://youtu.be/s9yGRj0Dj00


צד מתחת למים:

https://youtu.be/rF5gAUJUZXA


דייגים מנצלים את יכולות הקורמורנים ולוקחים את הדגים מפיהם:

https://youtu.be/Um6kcV6z1yc


וסרטון תיעודי קצר על השימוש בו לדיג בסין:

https://youtu.be/1ua9SKVee18?long=yes
מתי הומצאו החץ והקשת?



עוד הרבה לפני שהפכו החץ והקשת (Bow and arrows) לכלי הנשק העתיקים ביותר בעולם, הם התפתחו ככלי ציד קדומים. הציידים הקדומים גילו בעזרתם את היעילות של כלי ציד משוכללים. הקשת והחיצים אפשרו להם לצוד מרחוק, אך גם להגדיל את המהירות והדיוק של הציד. הם שיפרו כלי ציד קדומים עוד יותר, כמו החנית, הבּוּמֵרַנְג והצִלצָל.

כבר בתקופת האבן השתמשו בני אדם בחץ וקשת למטרות ציד. היות וחומרים קדומים, כמו עץ, ששימשו את הקשתות והחיצים הקדומים לא שרדו, החוקרים מסתמכים רק על ממצאים של ראשי חיצים מאבן. ואכן, חץ וקשת כאלה שימשו ציידים כבר בשנת 15 אלף לפני הספירה. אז היו יוצרים את החץ על ידי שיוף האבן לצורת להב וקשירתה אל ענף מגולף וישר. בתקופת הברזל החלו נפחים באירופה ליצור להבי חצים מברזל. בהמשך גם למדו בני השבטים לייצב את החץ על ידי קשירה של נוצות ציפורים לזנבו.

ראשי החיצים הקדומים באמריקה נמצאו בקלוביס שבצפון ארצות הברית. הם משנת 10 אלפים שנה לפני הספירה. גם באירופה נמצאו ראשי חץ קדומים, בהולמגרד (Holmegaard) שבדנמרק והם משנת 9000 לפני הספירה.


הנה הציידים הקדומים שהשתמשו בחץ וקשת לציד של חיות גדולות בתקופת האבן:

https://youtu.be/QCrI9lY_89s


כך יצרו את החיצים הקדומים לפני 10 אלפים שנה:

http://youtu.be/NhRbGG_0kzc


ההמצאה אפשרה ייעול משמעותי לציד:

https://youtu.be/xp_64UIpScM


כך יצרו האינדיאנים באמריקה את החיצים שלהם:

http://youtu.be/CUxcnn6ZdZI


והנה הקשת האנגלית:

https://youtu.be/_sY3XQZBx2w
מה למדו מהנדסי רכבות מהשלדג?



השלדג (Kingfisher) הוא ציפור שמתמחה בלהביט למים ולהמתין לדגים. כשהוא רואה דג, מסתער עליו השלדג ולוקח אותו מהמים. הוא עושה זאת במהירות אדירה וכמעט בלי להתיז מים ברגע הפגיעה בהם, עם הנחיתה מלמעלה. למה זה חשוב? - מיד תבינו...

אולי תתקשו להאמין אבל מהשלדג למדו מהנדסי רכבות כיצד לייצר רכבות מהירות במיוחד. זה קרה כשמהנדס הרכבת יפאני, שהיה גם צפר חובב, צפה בשלדג בעת הצלילה שלו לתוך המים ושם לב למשהו שצפרים רבים ראו, אבל איש לא הבין כמוהו.

הוא שם לב שכניסת השלדג לתוך המים, היא חלקה לגמרי וכמעט ואינה מייצרת גל רעש. השלדג חייב את השקט היחסי הזה, בעת הפגיעה במים. המהנדס החליט לחקור מה מיוחד במבנה גופו של השלדג ושמאפשר לו לשמור על מים שקטים יחסית, למרות שהוא עובר מתווך אחד לאחר, מהאוויר אל המים.

די מהר הוא הבין שהדבר דומה למעבר של רכבת שיוצאת ממנהרה אל האוויר הפתוח. המעבר הזה, במיוחד כשמדובר ברכבות מהירות במיוחד, מייצר חיכוך שמהווה בעיה ואף סכנה במהירויות כה גבוהות, כמו אלה של רכבות הקליע היפאניות. תובנה זו של המהנדס החכם הובילה אותו לחקור את מבנה גופו של השלדג ובמיוחד את צורת המקור שלו ולתכנן מחדש את צורתו של קטר הרכבת על בסיס מקור השלדג. הרכבות הללו מהירות ובטוחות בזכות הלמידה מהשלדג, הרבה יותר.

לשמו זכה העוף הזה כמובן, בזכות דרך השגת המזון שלו - קוראים לו "של-דג" כי הוא שולה מהמים, כלומר מוציא, דגים מתוך המים.


מהנדסי הרכבות שלמדו מהשלדג כיצד לתכנן רכבות שקטות (מתורגם):

https://youtu.be/iMtXqTmfta0


הנה השלדג:

https://youtu.be/1CsyenHROSE


שיטת הציד של השלדג:

https://youtu.be/6YRM0sy3xIY


כך הוא גם לוכד לטאות ובעלי חיים אחרים:

https://youtu.be/laio6NW-PMs


כשהוא צד או לא, השלדג בכל מקרה הוא עוף יפה להפליא:

https://youtu.be/xX9J-lVUQd0


וזה הפך את השלדג ל"נער הפוסטר" של הביומימיקרי:

https://youtu.be/pynSWVdphH4
מהו זאב הערבה?



זאב הערבות (Coyote) או קוֹיוֹט, הוא חיית טרף שבדרך כלל צדה בגפה או בזוג מונוגמי, גם אם מעת לעת הזאבים הללו צדים בקבוצות קטנות, בעיקר כשהם צריכים להרוג טרף גדול.

זאבי ערבות נפוצים בצפון אמריקה והם חיים כ-6 שנים. את זנבם העבה הם מחזיקים בדרך כלל נמוך לגובה הרצפה.

אפם ואוזניהם של זאבי הערבות נראים מאוד ארוכים ומחודדים ביחס לגודל הראש. הם רזים מאוד ואף אם הם בריאים הם עשויים להיראות כאילו אינם אוכלים בתזונה מספיקה.


הנה זאב הערבות:

https://youtu.be/7S1JQzwC1s4


זאבים שבאים לערבה ממדינת ירדן, אוכלים וחוזרים לישון שם:

https://youtu.be/oqo5WP3TsZw
איך צד החכאי את טרפו?



דג הַחַכַּאי (Angler fish), שיש המכנים "שד הים", הוא מהחקיינים הטובים בטבע ומהציידים המצוידים ביותר. החכאי, דג מעמקים שחי בעומק של 1500 מטרים, נראה כמו אבן שמונחת לתומה על קרקעית הים. ממש מעל פיו, יוצאת מעין אנטנה שדומה לחכה מגופו.

החכאי מזיז את חתיכת הבשר הזו, שמזכירה תולעת, מצד לצד וכך הוא מפתה דגים קטנים לנסות לאכול אותה. אבל ממש ברגע שהם מנסים לנגוס ב"תולעת" של החכאי, הוא מקדים וטורף אותם.

גם החיזור של החכאים מעניין. הנקבות גדולות והזכרים זעירים. הזכר נצמד אל הנקבה וגופו מתחבר לגופה, עד סוף חייו. הם הופכים להיות לגוף אחד שיחיה כך לתמיד. עד סוף חייהם יעביר הזכר זרעים לנקבה, בכל אימת שהיא תוכל להפרות אותם.


הנה סרטון על החכאים המוזרים ומעניינים כל כך:

http://youtu.be/XUVerZsbYiw


החכאי משתמש באור כדי למשוך אליו, תכונה הנקראת ביו-לומינציה (מתורגם):

http://youtu.be/oKjFVBVGad0


ומצגת על דג החכאי:

http://youtu.be/Z-BbpaNXbxg


איך מוצאים בשמיים את קבוצת הכוכבים אוריון הצייד?


אחרי העגלה הגדולה, קבוצת אוריון היא אולי קבוצת הכוכבים הידועה ביותר בשמיים. העובדה שניתן לראותה כמעט מכל מקום בעולם, הופך את הקבוצה בת 10 הכוכבים למוכרת וחשובה במיוחד.

קבוצת אוריון נקראת על שם הצייד מהמיתולוגיה היוונית. צורתה היא של מלבן שבתוכו ניתן לראות מעין ראש חץ.

בישראל ניתן לראות את קבוצת אוריון בשעות הערב. מיקומה בשמיים משתנה לאורך תקופות השנה. באוקטובר ובנובמבר אוריון נמצאת במזרח, בעוד שמחודש דצמבר עד מרץ היא בדרום השמיים.

כדי לזהות את אוריון חפשו בשמיים 3 כוכבים בהירים בשורה. אלה הם חגורתו של אוריון הצייד. ממנה יורדים 3 כוכבים המשלימים את חרבו. ריבוע הכוכבים שמסביבם מייצג את הכתפיים והברכיים של אוריון. בוהקים בו במיוחד "ביטלג'וז" (הענק האדום שנמצא בכתפו הימנית של אוריון) ו"ריגל" (שצבעו כחול והוא ברגלו השמאלית).

אגב, במיתולוגיה היו אוריון ושני כלביו ציידים מצטיינים. האלים הכעוסים על הצייד האכזרי שלחו את העקרב להורגו ואז עלו כולם אל השמיים. אוריון וכלביו נמצאים בסמוך ונראים בחורף, בעוד שהעקרב מופיע בקיץ...


הנה קבוצת כוכבי הצייד, הוא אוריון:

http://youtu.be/3SUrZXdVDmw?t=5s


וסרטון נוסף המציג את קבוצת הכוכבים אוריון הציד:

http://youtu.be/89VFb9t69nM
מהו פסטיבל "העיט הזהוב" במונגוליה?



בפסטיבל "העיט הזהוב" או "נשר הזהב" מציינים מסורת של צייד בעזרת נשרים. זוהי מיומנות עתיקה של הקזחים, שנעזרו בנשרים כדי לצוד חיות קטנות.

במונגוליה נשארו מעטים שעדיין מיומנים בציד עם נשרי הזהב. כל צייד שמתחרה בפסטיבלי מוכיח את יכולתו של הנשר המאולף שלו לצוד ומתחרה בחבריו עם נשרים מאולפים מכל רחבי הסביבה.

הפסטיבל משמר את ההיסטוריה הנעלמת הזו ועושה הכל כדי לקדם את המסורת אצל צעירי המונגולים. הוא מתקיים מדי שנה בחודש אוקטובר במערב מונגוליה.


הנה סרטון מפסטיבל העיט הזהב של מונגוליה:

http://youtu.be/4BoUyojMo-A


עוד מפסטיבל העיטים הזהובים שבמונגוליה:

http://youtu.be/E9vXI4kIOHc


ומצגת וידאו על פסטיבל העיט הזהוב (עברית):

http://youtu.be/gHfhQUsZnWw
כיצד המדוזה צדה את טרפה?



ההסוואה של המדוזה השקופה מקשה על הטרף להבחין בה. המדוזה הקובייתית פורשת את המשושים שלה וממתינה. כשדג תמים עובר לידה בלי להבחין בה, משתק אותו הארס שבמשושיה והיא בולעת אותו במהירות.


כך נראית המדוזה הקובייתית בים:

http://youtu.be/zejJw1F-AWA


כאן צדה המדוזה הקובייתית המסוכנת הזו דגים:

http://youtu.be/WrMRwddl7iQ


סרטון שמסביר עד כמה המדוזה הקובייתית יכולה להיות קטלנית ומסוכנת לבני אדם:

http://youtu.be/-2KR8LypESI


וכך עוקצת המדוזה ואף הורגת (מתורגם):

https://youtu.be/Pu_ijC8HFRU
איך צדו בתקופת האבן והשיגו בשר לאכול?



בתקופה, שתקבל את השם "תקופת האבן", הבחינו הציידים שאבן היא החומר הכי מתאים לייצור של כלי ציד חדים ויעילים.

כך הגיעו אז, לשלב בו למד האדם להכין כלי אבן. האדם קדמון השתמש באבנים וסלעים שהצליח לסתת ולחדד, בכדי ליצור לעצמו כלי ציד יעילים, לצד כלי עבודה וכלי נשק אחרים.

מתוך האבנים למדו הקדמונים שסוג האבן הכי טובה לסיתות וחידוד היא אבן הצור. היתרונות של אבן הצור ברורים - זוהי אבן קשה, שניתן להביאה בסיתות למצב חד במיוחד, מה שהפך אותה שימושית לחיתוך ולהגנה ככלי נשק.

הציידים נהגו להלביש ולקשור אותה לענף עץ ובכך ליצור מעין גרזן קדום. זה הפך לכלי הציד המבוקש ולאמצעי היעיל להשגת בשר טרי.


כך צדו בתקופת האבן:

https://youtu.be/ucwqR3Pt-LM


והאדם לומד ללטש אבנים לכלי הציד והעבודה (עברית):

http://youtu.be/SasVGcBupDU?t=2m26s?long=yes
איזה עכביש רודף אחרי טרפו?
מה זה ספארי?
מהם החיצים המורעלים?
מדוע נמר השלג הולך ונעלם?
למה כלבי ים חיים ליד חורים בקרח?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.