» «
רכבת
מהי רכבת?



רכבת (Train) היא כלי תחבורה שנוסע על מסילת ברזל. בחזית הרכבת נוסע הקטר, המושך אחריו קרונות רבים.

הרכבת משמשת להובלה של נוסעים או מטען והיא מסוגלת לנסוע למרחקים גדולים מאד.

לרכבות היה תפקיד חשוב והיסטורי במה שנקרא "המהפכה התעשייתית", מהפכה טכנולוגית שבמידה רבה יצרה את הקידמה האנושית של המאה ה-20.

הכירו את סוגי הרכבות ותפקידם בתגית "רכבות".


הנה הרכבת:

https://youtu.be/9x8SkBakj8I


הרכבת המהירה לירושלים:

http://youtu.be/hRXsOlwU5Is?t=9s


נוסעת בהרים:

http://youtu.be/GaxP83FizJc


רכבת נוסעת בשלג כבד:

http://youtu.be/6acPX_00M9Q


בשיא החורף בהרי שווייץ:

https://youtu.be/bADR5QowGXc


וסצנות מטורפות עם רכבות מהסרטים הישנים:

https://youtu.be/Moh2l7udjio
אויוני
מהו בית הקברות לרכבות?



לא רחוק מהעיר אויוני שבבוליביה יש בית קברות לרכבות ישנות. בעבר הייתה אויוני מרכז של רכבות להובלת מינרלים אל נמלי האוקיינוס השקט.

בשנות ה-40 של המאה הקודמת התמוטטה תעשיית הכרייה של המינרלים ובעמק זה ננטשו רכבות רבות. בעבר הן היו מטרד, אבל בני המקום למדו שהתיירים מאד אוהבים את המסתורין והקסם של קרונות וקטרי הקיטור הישנים והמחלידים.


הנה סרטון של בית הקברות לרכבות:

http://youtu.be/7AFICftDaI4



הנה עוד בית עלמין לרכבות בבודפשט:

http://youtu.be/eTNHtzsFj5k



הנה מצגת וידאו של בית הקברות של הרכבות בבוליביה:

http://youtu.be/bDkxwbOLG1U
פוניקולר
כיצד פוניקולר מטפס על הרים?



רוב הילדים של היום מכירים את רכבת ההרים המפחידה שבגני השעשועים והלונה פארק. אבל רכבות ההרים לא היו תמיד רק מכשיר לריגוש ובילוי. פה ושם יש רכבת הרים שנועדה ממש להעלות ולהוריד אנשים בהרים. רבות מהן נקראות פוּנִיקוּלַר (Funicular).

הפוניקולר הוא למעשה קרון שמטפס על הרים ואין לו קטר. במקום קטר יש בפוניקולר כזה כבלים תחתיים המושכים אותו אל פסגת ההר, בכוח של מנוע המושך אותו למעלה. ביחד עם כוח המנוע, מסייע לו גם כוח הכבידה. כיצד זה קורה? - ממש כמו בנדנדה שבה המשקל של ילד אחד מעלה את הילד השני, כך מושך את הקרון בעליה, קרון נוסף היורד במורד ההר. בצורה כזו מושכים הקרון היורד והמנוע את הכבלים, שמעלים את הקרון העולה במעלה ההר.

יש פה ושם בעולם גם רכבות מעטות, שנועדו לטפס על הרים והן אינן פוניקולר. הן מצוידות בגלגלי שיניים שנאחזים בפסים המשוננים שבמעלה ההר ומסייעים לרכבת לטפס על ההר. אלה רכבות הרים אך הן נדירות מאד כיום, מחוץ לפארקי שעשועים.


הנה פוניקולר:

http://youtu.be/Jv2MATdUb58


ויש גם מיני פוניקולר:

http://youtu.be/6CmcPw7OewU
רכבת הילדים
איפה נמצאת רכבת הילדים?



בהונגריה מופעלת מאז שנת 1948 רכבת נוסעים, שנוהגים אותה ילדים בגילאים 10-14. רכבת הילדים נוסעת על גבי מסילה באורך של 11 ק"מ ומסיעה נוסעים בכל גיל. רכבת הילדים הוקמה ב-1948 עבור תנועות הנוער הקומוניסטיות, כחלק מהליך חינוכי ומאז ועד היום עוברת הרכבת בנוף גבעות ירוק של אזור בודה (האזור שליד בודפשט הבירה).

נוסעי הרכבת יכולים לרדת בכל אחת מתחנות הביניים ולטייל ביערות ובשבילי הטיולים בטבע. בתחנה הסופית של הרכבת, בגבעת יאנוש, יוצאים רוב הנוסעים לטיול ותצפית מרהיבים על בודפשט.

חלק מקרונות הרכבת הם קרונות פתוחים והאווירה ברכבת היא מיוחדת, בגלל הכרטיסן ושאר בעלי התפקידים שהם ילדים. ולמען ההורים המודאגים - בקטר ועל המסילה ניצבים גם מבוגרים ששומרים על הבטיחות של הנסיעה ומוודאים שהילדים מתפקדים כמו מבוגרים..


הנה רכבת הילדים של בודפשט:

http://youtu.be/J3lVTSMq7OQ?t=23s


ורכבות הילדים בנסיעה:

http://youtu.be/ZhlB5MgbNEA

רכבות

מונורייל
איך נוסע המונורייל?



בניית פסי רכבת היא פרויקט יקר מאד. לכן תכננו בעבר את המונורייל - רכבת שנוסעת על פס אחד בלבד. הבעיה הייתה שכמו שאופנוע יציב פחות ממכונית, גם פס אחד מקטין את היציבות של הרכבת. הפתרון שניתן לכך בטכנולוגיית המונורייל היה לתלות את הרכבת על הפס הבודד, במקום שהיא תיסע מעליו. ואכן, גלגליה של רכבת המונורייל הורכבו על גגה והיא נוסעת כשהיא תלויה על פסי הרכבת.

המונורייל הראשון הותקן והופעל בשנת 1824 בלונדון. אז היו אלה סוסים שגררו את הקרון התלוי. 70 שנה אחר-כך הופעל בצרפת המונורייל הראשון שהונע בידי קטר חשמלי.

הניסיונות להפעיל מונורייל שאינו תלוי נמשכו שנים רבות, אך לא צלחו. בשום מקום לא הצליחו לייצר מונורייל מסחרי מוצלח, שבו הרכבת נוסעת על גבי הפס ולא מתחתיו. כיום הטכנולוגיה הזו כן פועלת, אבל עולם הרכבות כבר דהר הרבה יותר קדימה - הוא מייצר רכבות ללא פסים..


הנה המונורייל התלוי:

https://youtu.be/n5eIl9eKjfA


עוד מונורייל תלוי באוויר:

https://youtu.be/STRz0gjCMsw


והיום יש גם מונורייל שאינו תלוי:

https://youtu.be/33KTUQ9XbRg
רכבת תחתית
מהי רכבת תחתית?



רכבת תחתית היא רכבת שנוסעת על מסילה שנמצאת במנהרות מתחת לאדמה. זוהי מעין רכבת קלה ותת-קרקעית. רכבת תחתית מצויה בעיקר בערים גדולות וצפופות בעולם, משום שבערים כאלה קשה לבנות פסי רכבת ולהפעיל רכבות ברחובות העמוסים.

בכל מקום הרכבת התחתית מכונה אחרת, בהתאם לשפת המקום. בצרפת היא נקראת מטרו, טיוב בניו יורק, אנדרגראונד בלונדון וכך הלאה.


הנה סרטון שמסביר על הרכבת התחתית לילדים:

http://youtu.be/FdJ8gilCpfA


המטרו של פאריס - הרכבת התחתית שעכשיו נוהגת אוטומטית ללא נהגים:

https://youtu.be/QoH-2g-j59A


והרכבת התחתית המפורסמת של ניו יורק:

https://youtu.be/26-QEKM_UoY
סקיי טראן
מהי סקיי-טראן, רכבת האוויר העירונית של העתיד?



"סקיי-טראן" (SkyTran), או סקייטראן, הוא מיזם שמפתח ביחד עם סוכנות החלל האמריקנית נאס"א, רכבת אוויר שתיסע בערים גדולות - מעל לכבישים.

אבל זו לא סתם רכבת שנעשה באוויר. כזו יש כבר מזמן בעיר בנגקוק שבתאילנד והיא נקראת סקיי טריין. אבל החידוש כאן הוא שמדובר בקפסולות קטנות, קרונות בצורת בועה שנעים באוויר. זוהי מערכת הסעה המונית המשתמשת בטכנולוגיית רחיפה מגנטית, מה שנקרא בעולם הרכבות "מגלב". המערכת של סקייטראן היא הראשונה מסוגה בעולם, שמיישמת את הטכנולוגיה הזו לרכבת אוויר.

ולא מדובר רק בפתרון חדשני לתחבורה ציבורית, אלא גם במיזם קל יחסית להקמה, שיאיץ את התנועה בעיר הגדולה באופן דרמטי. הבועות של הסקייטרן, מעין קרוניות זעירות שיכילו את הנוסעים, יסיעו אותם מנקודה לנקודה, בתדירות גבוהה ובנסיעה מהירה - מעל לכבישים ומסילות הרכבות הקלות או התחתיות. כל בועה שכזו תנוע במסלול הייחודי שמביא את הנוסעים ליעד שאליו הם צריכים.

זה כמובן אומר שלפחות בשלב הראשון, נראה שהסקייטראן לא תהווה תחרות לרכבות ולאוטובוסים, אלא יותר יתחרה במוניות. הסיבה - כל קרון ברשת התחבורה הזו יוכל לפי התכניות לאכלס רק שני נוסעים. זה הופך את הקמת מסילות האוויר לקלה הרבה יותר. היזמים טענו בעבר שבמידת הצורך ניתן אף לחבר את המסילות של הסקייטראן אל עמודי החשמל הרגילים.

הסקייטראן תהיה אוטומטית לחלוטין. הנוסעים יזמינו קרון באמצעות אפליקציה בסמארטפון שלהם. הקרון ימתין להם בתחנה הקרובה ויסיע אותם ישירות ליעד, במסלול הכי מהיר ויעיל בשבילם.


הנה הסקייטראן כפי שתעבוד בעתיד:

https://youtu.be/OEMOpCRktm4


הסבר על המיזם העתידי:

https://youtu.be/EQtCBsoGUns


מצגת וידאו של המיזם:

https://youtu.be/qR2_3_kXyYI


וזו הסקייטריין של ימינו - רכבת האוויר הישנה של בנגקוק:

https://youtu.be/h7MEPyhgbDY
רכבת מהירה
איפה נמצא קו הרכבת הארוך בעולם לרכבת מהירה?



בסין נחנך בשנים האחרונות קו הרכבת המהירה הארוך בעולם. הוא מחבר בין בייג'ינג ובין העיר גואנג ג'ואו, מרחק של 2250 ק"מ. מהירות הרכבת 300 קילומטר לשעה ומשך הנסיעה בין שתי הערים הוא כ-8 שעות.


הנה סרטון קצר על קו הרכבת המהירה החדש והארוך בעולם שבנתה סין (עברית):

http://youtu.be/LJ83FLXPVyY


רכבת העמק
מה היתה רכבת העמק?



רכבת העמק היתה קו מסילת רכבת שחיבר את חיפה בתקופה העות'מנית למסילת הרכבת החיג'אזית. הרכבת נבנתה בתחילת המאה ה-20 וקישרה בין חיפה לסמח' ומשם לדמשק בירת סוריה. אמנם השם "רכבת העמק" לא היה שמה הרשמי של הרכבת הזו, אך השתמשו בכינוי כל כך הרבה ביישוב היהודי בארץ ישראל, שהוא הפך לשם המקובל על כולם.

רכבת העמק פעלה עד מלחמת השחרור. בחבלות של פלוגות ההגנה ב"ליל הגשרים" נהרסו גשרים רבים כדי למנוע את פלישת צבאות ערב למדינת ישראל הצעירה. היות ובחודשים שקדמו לפיצוץ היתה רכבת העמק לכלי המרכזי שבו נשלחו תגבורות לעזרת הלוחמים הערבים בקרבות מלחמת העצמאות, היה ברור שרק שיתוק קו הרכבת ימנע את התחזקות הכוחות הערביים ואף את נצחונם. מאז ועד היום לא הופעל הקו.

בשנים האחרונות מתבצעת הקמה של מסילה חדשה ל"רכבת העמק" ולאחרונה נכנס הקו המודרני לפעילות.



הנה ההיסטוריה של רכבת העמק:

http://youtu.be/LE1a10Hp0os




וסרטון המחשה של התכנון לרכבת העמק החדשה:

http://youtu.be/ZQLfFk5qk8k?t=5s
כיצד הובלו היהודים ברכבות המוות אל מותם?



ההשמדה היא ללא ספק הדבר האיום והאכזרי ביותר שעשו הנאצים ליהודים במהלך השואה. אבל רכבות המוות, או הטרנספורטים (Transports) בשואה, היו אחת החוויות הקשות שהם חוו בדרך למחנות ההשמדה והריכוז.

המוני יהודים בתוך קרונות משא, סגורים כמעט לחלוטין, בנסיעות שארכו ימים ארוכים ברציפות.

לאחר שחוייבו להגיע לאומשלגפלאץ, או רומו על ידי הנאצים שמי שיגיע לכיכר ההתייצבות יקבל אישור עבודה, השומרים הצעידו את היהודים בברוטליות לרציף והם אולצו לעלות על קרונות הרכבת, שתיקח אותם, לפי עוד שקר, להתיישבות במזרח.

אמנם היהודים הצטוו להביא עמם רק חפצים מעטים, אך גם את המזוודות העלובות שלהם ריכזו לא פעם הגרמנים בקרונות נפרדים מהם או בקרון שלהם בערימה לא זמינה להם.

כך או כך, את המזוודות שלהם הם לא יפגשו שוב. כל התרופות, הבגדים והצעצועים לילדים יועברו לגרמניה ויחולקו למשפחות וילדים גרמנים שיזכו בהם במסגרת ההטבות שמחלק המשטר לחברי המפלגה הנאצית.

הנסיעה מתחילה. בקרונות אימה. משפחות ויחידים, מכרים וזרים - אנשים נדחפו לקרונות כמו חיות. צעקות, בכי ודם של מי שנפצעו לא עזרו. דלתות הברזל נסגרות על הקרונות הדחוסים עד אפס מקום והרכבות יוצאות לדרך מבלי לעצור.

מכאן, במשך ימים ארוכים, הרכבת הייתה נוסעת לאיטה, בין עיירות ותחנות. יש לגרמנים זמן. בלי אוורור, מזון או מים, כשהם סגורים בתוך קרון המשמש להובלת בקר, עם חלון זעיר שרק דרכו נכנס חמצן, או בקרונות נוסעים ישנים שחלונותיהם כוסו, היא עושה את עבודת ההשמדה עוד לפני ההגעה למחנות.

בקרון חום קשה בקיץ וקור כלבים בחורף. הם עומדים דחוקים ודחוסים, אין מקום לשבת, במשך יממות רצופות, נואשים לנשום אוויר ועומדים בתור לשימוש בשירותים, שהם דלי מצחין ועמוס בצואה ובשתן.

נזכיר שאין מים. כדי להינצל ממוות, החכמים והנועזים שבהם שותים מהיד את השתן של עצמם. מי שלא עושים זאת, הולכים ומתייבשים. בנסיעות ארוכות דינם נחרץ עוד בקרון המוות.

די מהר מתחיל הקרון להתמלא בגופות המתים. כשהם מגיעים למחנה מעירים אותם מעילפונם נביחות הכלבים והצעקות בגרמנית של אנשי הגסטפו. הם יורדו מהקרון באלימות, חלקם נדרשים לפנות את הגופות למטה. לא פעם זה הבן, הבת או האימא שלהם, שהם נושאים בזרועותיהם אל עגלת המתים.

הנסיעה הזו היא סיוט לכל בן אנוש ועדיין - היא עדיין לא הייתה הרע מכל. הרע הזה עוד מחכה להם במחנות הריכוז, העבודה וההשמדה הנאציים, מפעלי המוות שהוקמו על ידי הנאצים בפולין.


על הנסיעה ברכבות למחנות ההשמדה (עברית):

https://youtu.be/yD5lpJpwyrk


אם שנשבעה להציל את בתה או שגרמני לא יהרוג אותה (עברית):

https://youtu.be/4-nr4eWsO5U


עדות על הנסיעה ברכבות המוות לאושוויץ (עברית):

https://youtu.be/pBjowngqzSc


על ילדה קטנה שסבלה היה מסוג אחר (עברית):

https://youtu.be/6C-A6YcHHEU


וזכרונות מרכבות המוות של הנאצים (עברית):

https://youtu.be/Q57aCvwXpyI?long=yes
איפה נמצאת רכבת העננים?



"רכבת העננים" או "רכבת אל העננים" (בספרדית: Tren de las Nubes או Tren a las nubes, בהתאמה) היא הכינוי של קו הרכבת המחבר בין העיר סלטה שבצפון-מערב ארגנטינה לבין אובל לה פולבוריז'ה, שבהרי האנדים. הקו נוסע בגבהים של 4200 מטרים מעל פני הים.

מקור השם "רכבת העננים" הוא בסרט שצולם בשנות ה-60 על ידי שני סטודנטים מטוקומאן. לצורך הסרט הם ביקשו מנהג הקטר שישחרר קיטור לצילום של אחת הסצינות. מכיוון שהיה קר מאד, לקח זמן מה עד שהתפזר הקיטור ונוצרה אשליה של עננים. הסרט התיעודי שהפיקה חברת הרכבות מהחומר שצילמו הסטודנטים, נקרא "רכבת אל העננים" והשם נדבק לקו הרכבת הזה.


הנה רכבת העננים:

http://youtu.be/vzmt1PBYqk8
למה חופרים מנהרות לנסיעה?



את המנהרה חוצבים כדי לקצר את זמן הנסיעה של רכבות או כבישים, בנסיעה בהרים. נסיעה בין ההרים הייתה בעבר על כבישים מפותלים, שעלו וירדו מההרים. כיום מאפשרות המנהרות החצובות בהרים לקצר את זמן הנסיעה ולנסוע ישירות, מבלי לעלות ולרדת על ההרים, בדרכים מסוכנות.

בערים רבות נחצבו מנהרות מתחת לפני הקרקע ובהן עוברות מסילות הרכבת התחתית. כך ניתן להגיע במהירות ממקום למקום בערים צפופות, מבלי להתעכב ברמזורים ופקקי תנועה.

חציבת המנהרות כל כך התקדמה עד כדי כך שכיום חצובות מנהרות גם מתחת לים. כזו היא המנהרה שמחברת בין אנגליה לצרפת ועוברת מתחת לים.


הנה מנהרה שחצובה בהרים ותוביל את הרכבת החדשה לירושלים:

http://youtu.be/6VGjHPrCOBs


הנה חציבה של מנהרה:

http://youtu.be/zRmczNZMxo8


וכך פועלת מכונת החציבה האדירה:

http://youtu.be/79ZxTL7NXaM
מה היה שוד הרכבות הגדול?



שוד הרכבות הגדול היה אחד ממבצעי השוד המפורסמים בהיסטוריה של הפשע. השוד שביצעה כנופיית פושעים בת 15 חברים, בשנת 1963 שאב את ההשראה מסרטי המערב הפרוע.

במיוחד הוא שאב השראה מהמערבון הראשון בתולדות הקולנוע - "שוד הרכבת הגדול" של אדווין פורטר, סרט שבו הוצגה, אגב, כנראה לראשונה בתולדות הקולנוע, עריכה מקבילה, או עריכה צולבת, שהיא עריכת סרט המתארת בהצגה סינכרונית, מספר אירועים המתרחשים באותו זמן, אך במקומות שונים.

במהלך השוד פשטה הכנופיה על רכבת דואר שנשאה שטרות כסף שמיועדים להשמדה בלונדון. חברי הכנופיה הצליחו לקחת מהרכבת שלל בשווי של 2.6 מיליון ליש"ט - סכום דמיוני שהפך את השוד הזה לגדול ביותר במאה ה-20.

מכונית שהמתינה ליד הגשר אספה אותם והסיעה לחווה עזובה בשם לזרסלייד שבה המתין להם מטוס. רק ילד אחד שמכר להם היה שם כדי לספר לשוטרים על "האנשים הנדיבים שהיו כאן.." ולגרום בכך לאיתור שמותיהם.

בשבועות שלאחר מכן נתפסו כל חברי הכנופיה, חוץ מנהג קטר ששכרו. המרכזיים שבהם נדונו לעונשי מאסר כבדים ומתוכם שניים נמלטו - צ'רלס ווילסון, שנרצח כעבור זמן קצר בספרד ורוני ביגס, שיברח לברזיל ויהפוך לגיבור תרבות נועז, מעין סלב מקומי, יינשא לאישה מקומית ויבלה שם שנים רבות.

רק בזקנתו, חולה ומתגעגע, יחזור לאנגליה, ירצה מאסר קצר וישוחרר בשל מצבו הבריאותי.

והכסף, אתם שואלים... רק חלק קטן מהכסף שנשדד נמצא. מי אמר שהפשע לא משתלם?


הנה רוני ביגס, האסיר הנמלט של שוד הרכבות הגדול:

http://youtu.be/H5R5SoBYu_Y


ביקור במקום שבו נשדדה הרכבת ב-1963:

http://youtu.be/Eb2AK-me1b8


וסרטו של אדווין פורטר משנת 1903 על שוד הרכבת הגדול מהמאה ה-19, שמהווה מאז השראה לשודדי רכבות:

http://youtu.be/Bc7wWOmEGGY
איפה יש שוק שלם על פסי רכבת?



בשוק מקלונג (Maeklong market) שבתאילנד, בעיר התאילנדית סמוט סונגקהרם, כשעה נסיעה מבנגקוק, אחת לכמה שעות, שמונה פעמים ביום, מקפלים המוכרים את כל הדוכנים והרכבת עוברת במרכז השוק, מעל לפירות ולירקות המונחים במקביל לפסים. דוכנים גבוהים מגולגלים על גלגלים לצדדים ואם מישהו שוכח - הדוכן הולך!

איך זה התחיל? - השוק היה שם קודם וכשהחליטו שפסי הרכבת יעברו שם, הוא פשוט לא עבר מקום והמוכרים התרגלו להתקפל לקראת בוא הרכבת ולחזור לעבודה, לאחר שהיא עוברת.


הנה סרטון של שוק מקלונג המעניין:

https://youtu.be/2sxuAm569IY


כך השוק מתארגן לקראת בוא הרכבת ואחריה:

http://youtu.be/UqUafue6vBE
מה היו תחנות הרוחות של ברלין?



האם ידעתם שבברלין היו פעם תחנות רוחות?

אל תיבהלו. "תחנות הרוחות" (Ghost Stations) של ברלין היו תחנות רכבת סגורות ומסוגרות, שהיו מלאות בחיילי מזרח גרמניה. הללו מנעו מאנשי מזרח העיר לעלות על הרכבות שבאו ממערב ברלין ולברוח אל הצד המערבי והחופשי של העיר הקרועה לשניים. קראו להן בגרמנית "Geisterbahnhöfe".

הכל התחיל כשהוקמה חומת ברלין ב-1961. השלטון הקומוניסטי לא רצה שאזרחיו יבואו במגע עם תושבי מערב ברלין. כל מגע ביניהם היה מסגיר את השקר הגדול של הקומוניסטים והיה מראה לתושבי מזרח העיר, עד כמה הם עניים ולא-חופשיים, ביחס לתושבי מערב העיר, אלו שנהנו מחופש וממצב כלכלי הולך ומשתפר.

במקביל לבניית חומת ברלין, החליט השלטון הקומוניסטי של מזרח גרמניה, על ניתוק מערכת הרכבות העירונית, מערכת רכבות שהייתה מחוברת עד אז, לשתי רשתות רכבות נפרדות - אחת למזרח העיר ואחת למערבה.

אבל הייתה בעיה - מסלולי הרכבות של מערב ברלין עברו, גם לאחר הפיצול, במזרח העיר החצויה. המצב החדש שנוצר היה של רכבת מערב ברלין שחצתה מתחת למזרחה, אך לא נעצרה בתחנות שבמזרח. אלו עתידות לקבל את הכינוי "תחנות הרוחות".

הסיבה היא שמבחינה היסטורית, המצב שבו חצו חלק מהרכבות העירוניות המערביות את מזרח ברלין, הכריח את השלטון הקומוניסטי להציב בכל תחנות הרוחות הללו חיילים ושומרים חמושים. תפקידם היה להשגיח עם רובים ולעשות הכל כדי למנוע מתושבי מזרח ברלין מלקפוץ על הרכבות העוברות של מערב העיר ולברוח אל המערב ואל החופש. למרבה האירוניה, מי שמימן את השמירה הזו היו שלטונות מערב ברלין. הם נאלצו לשלם מיליוני מרקים למזרח גרמניה על המעבר בשטחם...

בשנות ה-90, לאחר איחוד העיר, אוחדו הרכבות התחתיות של שני חלקי העיר ברלין. בהדרגה נפתחו התחנות הנטושות, שהיו סגורות קרוב ל-20 שנה, לשימוש הציבור. כיום, בברלין המאוחדת, תחנות הרוחות לשעבר, הן תחנות פעילות ושוקקות אדם. רק מוזיאון זעיר וחופשי לכולם, מוצג על קירות תחנת נורדבנהוף (Nordbahnhof) שבעיר ומזכיר לכולם עד כמה החופש אינו מובן מאליו.


כך נראו "תחנות הרוחות" האסורות בברלין:

https://youtu.be/C0HAMfLMmqY


התחנות ההן כיום:

https://youtu.be/4eSKOsHNkRA


וסרטון תיעודי קצר עם תיעוד של תחנות הרוחות של מזרח ברלין:

https://youtu.be/x21In7YV9nQ?long=yes
איך ייראו רכבות העתיד?



יש סיכוי שרכבת העתיד היא רכבת המגלב שהפכה בשנים האחרונות לעובדה קיימת ביפאן, סין ובמקומות נוספים, אם כי מעטים בעולם.

רכבות כאלה שאינן משתמשות בדלק הן רכבות חסכוניות ומהירות ביותר. אבל יש אפשרויות נוספות ומעניינות לא פחות, ביניהן רכבות שיסעו בתוך המסילה ולא מעליה ומיזם ההייפרלופ של אילון מאסק, המבוסס על קרונות רכבת בודדים שייסעו במהירויות בלתי נתפסות במעין צינור מבוסס ואקום.


הנה רעיונות לרכבות העתיד (עברית):

https://youtu.be/ISTRjsK_QvE


הרעיון לרכבת על מעין צינורות שמקיפים את הרכבת:

http://youtu.be/2cShtEadkEc


וקרונות ההיפרלופ שיגיעו למהירות של 6500 קמ"ש:

http://youtu.be/GiYb_0wOWqY
מה הייתה רכבת האוריינט אקספרס?



אם ישאלו אתכם פעם בשעשועון טריוויה "מה משותף ללב טולסטוי, לורנס איש ערב או מהטה הארי, סביר שהתשובה היחידה תהיה נסיעה ברכבת "אוריינט אקספרס" (Orient Express).

ואכן, האוריינט אקספרס הייתה רכבת נוסעים יוקרתית וידועה, שנולדה מחלום של כמה יזמים במאה ה-19, לחבר את העיר פריז לאיסטנבול.

ואכן, הרכבת הזו פעלה החל משנת 1883, בין פריז לאיסטנבול. התוואי המקורי שלה היה פריז - שטרסבורג - מינכן - וינה - בודפשט - בוקרשט - איסטנבול.

מתחילת המאה ה-20 רכבת ה-Orient Express הצליחה לא רק לספק שירות נסיעות מהיר ומפנק אלא גם להעניק חוויה תרבותית ייחודית ומשמעותית לרבים ממי שנסעו בה.

הנסיעה ברכבת זו, בין מערב אירופה למזרח התיכון ואל האימפריה העות'מנית, נחשבה ליוקרתית ומענגת והציעה קרונות רכבת מפוארים, אוכל גורמה ושירות מעולה. זה התאים לנוסעים שהיו ברובם עשירים ואמידים.

רכבת "האוריינט אקספרס" הפכה במהירות מסתם אמצעי תחבורה מכובד לאחד מסמלי התרבות והיוקרה של אותה תקופה, סמל מעמדי ותענוג השמור למשפחות מבוססות, אצילים, דיפלומטים, אנשי עסקים ואמנים שנסעו בה, בין אירופה למזרח התיכון. עוד נהגו לנסוע בה גם נשיאי מדינות, נכבדים, עשירים ומרגלים.

במהלך השנים הפכה הרכבת למוקד עלילות של ספרים וסרטים רבים. היא ממש כיכבה ב"רצח באוריינט אקספרס", אחד מרומני הבלשים המפורסמים בהיסטוריה.

האוריינט אקספרס המשיכה לפעול עד שנות ה-70 של המאה ה-20. בתקופה זו היא הוחלפה ברכבות מהירות ומחלקות ראשונות במטוסי נוסעים.

היות ועד היום נותרה רכבת ה-Orient Express סמל ליוקרה ואלגנטיות עשירה, החזירו אותה בשנים האחרונות לפעולה. זה קרה לאחר שב-2015 גילה חוקר ההיסטוריה התעשייתית, ארתור מטטל (Arthur Mettetal) את קרונות האוריינט אקספרס המקוריים והם שופצו למטרה זו.

כיום פועלות כמה רכבות כאלה בתור רכבות לעשירים, המשלבות טיול יוקרתי עם גלמפינג נייד. מצד שני רבים אומרים שרק הגעגוע יכול לקשור בינן ובין האוריינט אקספרס האותנטית של הימים ההם.


כמו פעם - הנה האוריינט אקספרס:

https://youtu.be/EreHHwoCAek


המקומות:

https://youtu.be/c0hF0YxKQ98


בתוכה:

https://youtu.be/XxaJDC_pN_E


קדימון הסרט "רצח באוריינט אקספרס" על פי הספר הידוע של אגאתה קריסטי:

https://youtu.be/-UyKxC-BXXM


הקדימון מ-2016:

https://youtu.be/OXNuz7dMmvA


וסרט תיעודי על תולדות רכבת האוריינט אקספרס:

https://youtu.be/hY3YDVmXRbI?long=yes


מהי רכבת ההרים הכי מפחידה ומהנה בעולם?



"סמיילר" היא רכבת ההרים המפחידה ביותר בעולם. היא ככל הנראה זו שיש לה את הכי הרבה לולאות, "לופים" וזו שהדגישה את החיוכים הרחבים שהיא מותירה לנוסעים בה, בתום הסיבובים וההיפוכים שלה.

כי רכבת ההרים הזו מציעה לנוסעים בה לא פחות מ-14 לולאות, שזה הכי הרבה לופים מבין רכבות ההרים בעולם.

הסמיילר ממוקמת במגדלי אלטון באנגליה. היא זכתה לשם "סמיילר", מכיוון שמחקרים שנעשו עליה הראו שמסתבר שבתוך סערת הרגשות שמעוררת החווייה, הרגש הברור ביותר של מי שחווים את רכבת ההרים הזו ואולי אף בכלל, הוא החיוך הלא-נגמר שכל פני הנוסעים, בסוף הנסיעה בה.


הנה סרטון של רכבת ההרים שיאנית גינס במספר הלולאות:

http://youtu.be/7UrqbWF9fJ8


חוויית נסיעה ברכבת ההרים הזו:

http://youtu.be/qqN9PDS3hOc


ואולי זו רכבת הרים מפחידה במיוחד, לפחות כמו שזה נראה על פני הנערה שכאן:

https://youtu.be/LwF5WiMkBXo


עלו לרכבת ההרים המפחידה:

http://youtu.be/Js_Jv5EzOv0?qr=yes
מהי רכבת קיטור ומה הניע אותה?



רכבת קיטור (Steam Train) היא רכבת שנוסעת בכוח הקיטור שנפלט מדוד מים רותחים. השיטה פשוטה: בכל קטר של רכבת קיטור היה כבשן שהוסק בפחם וחימם דוד מים. הקיטור שנפלט מהדוד הניע את הבוכנות, ואלה הניעו את גלגלי הרכבת. תמיד היה הקרון הראשון של רכבת הקיטור קרון דלק ובו אוחסן הפחם ששימש במהלך הנסיעה להסקת התנור ולהנעת הרכבת.

לפי אחת הגרסאות, ההמצאה נולדה עם ריצ'רד טרוויתיק, שהמציא בשנת 1804 קטר שהוביל פחם אל מפעל מתכת בדרום ויילס שבבריטניה. בעזרתו הוא הצליח להוביל פחם על גבי מסילה באורך של כ-15 ק"מ ובמהירות של 8 קמ"ש.

גרסה אחרת נותנת את הבכורה לג'ורג' סטיפנסון, שפיתח בשנת 1812 את ההנעה באמצעות מכונת קיטור. הוא קיבל את ההשראה לכך מהמשאבה שהכיר ממכרות הפחם שבהם עבד, משאבה ששימשה לשאיבת מים במכרה. הקטר שבנה סטיפנסון משך את קרונות הפחם במכרה והצליח להחליף את הסוסים שעשו זאת עד אז.

גם אם לא היה הראשון, בעקבות ההישג המרשים הוזמן סטיפנסון לבנות רכבת על מסילת ברזל שתחבר בין הערים האנגליות ליברפול ומנצ'סטר. הוא הצליח להפוך את רכבת הקיטור לאמצעי תחבורה של ממש כשבשנת 1830 נפתח קו הרכבת הראשון של ליברפול-מנצ'סטר באופן רשמי.

האות ניתן לכיבוש העולם בידי רכבת הקיטור. בשנת 1850 היתה כבר רוב אירופה מרושתת במסילות ברזל ובשנת 1869 כבר נחנכה בארצות הברית מסילה שחיברה בין החוף המערבי לחוף המזרחי שלה.

במשך כמאה השנים הראשונות לקיומה של הרכבת הונעו הרכבות על ידי מנוע קיטור. אז נכנסו מנועי הדיזל שהחליפו אותם ברכבות המודרניות.




רכבת הקיטור באנגליה הייתה סממן מרכזי בתחילת המהפכה התעשייתית (עברית):

https://youtu.be/4wAiBWYsFnI


רכבת עם קטר קיטור בדרום-מערב גרמניה:

http://youtu.be/UCGOXtA4_jE


כך פועל מנוע הקיטור (מתורגם):

https://youtu.be/fsXpaPSVasQ


רכבת קיטור שעדיין נוסעת באגם לואיז:

https://youtu.be/1Z8MIXXDPls


ורכבת קיטור עם מסכה משעשעת באוסטרליה:

https://youtu.be/qjpKQic9Wd0
מהי הרכבת המגנטית המהירה בעולם?



בשאנגחאי שבסין נבנתה רכבת המגלב (קיצור של המילים MAGnetic LEVitation) המהירה ביותר בעולם. המגלב, רכבת הריחוף המגנטי, היא רכבת שבמקום לנסוע על פסי רכבת היא מרחפת מעל מסילת הרכבת, בלא שהיא זקוקה לגלגלים. הנעת הרכבת בשיטת ריחוף מגנטי היא בעזרת כוח אלקטרומגנטי. כוח זה נוצר באמצעות מגנטים ואלקטרומגנטים שדוחפים את הרכבת כלפי מעלה מהמסילה ואחרים שדוחפים את הרכבת קדימה, בהתאם להוראות נהגי הרכבת.

רכבת ריחוף מגנטי, שמפותחת בגרמניה מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, נוסעת במהירות גבוהה יותר מרכבות רגילות שנוסעות על גלגלים ולכן היא הרכבת המהירה ביותר בעולם. בניסויים הגיעו רכבות מגלב למהירויות של כמעט 600 קמ"ש. העובדה שאין מגע פיזי בין הרכבת למסילה מונעת חיכוך ביניהן ולכן הנסיעה מהירה וחלקה מאד. חסרונה של רכבת זו שהיא גורמת רעש גדול יותר מבחוץ ובנייתה היא יקרה הרבה יותר.


הנה התכנית המקורית של הרכבת המהירה בתבל:

http://youtu.be/tOK1goFBWQM


על רכבת המגלב:

http://youtu.be/SUBUTo82EQw


נסיעה בתוכה:

http://youtu.be/PTo-krTSZBA


והטכנולוגיה של רכבת המגלב:

http://youtu.be/aIwbrZ4knpg
מהי רכבת הקליע היפנית?



רכבת הקליע (Bullet Train) היא רכבת מהירה מאד שנוסעת כבר שנים רבות ביפן. רכבות הקליע הגיעו למהירויות של 320 קילומטרים לשעה ויותר.

כיום רכבת הקליע אינה המהירה ביותר ביפאן. בשנת 2014 הושק קו רכבות חדש ומתחרה שבו הרכבות מגיעות למהירות של 500 קילומטרים לשעה. זוהי רכבת ש"צפה על המסילה" בטכנולוגיית הריחוף המגנטית, הידועה בראשי התיבות "מגלב" (MAGLEV).

רכבות הקליע משמשות כבר שנים רבות ברשת הרכבות היפאנית "שינקנסן" (Shinkansen). זוהי רשת הרכבות המהירות שהוצגה ביפאן כבר בשנת 1964.

את השם "רכבות הקליע" קיבלו רכבות השינקנסן בזכות מהירותן הגדולה ובשל הצורה העגולה והמחודדת של הקרון המוביל, שמזכירה צורה של קליע.


הנה רכבות השינקנסן, רכבות הקליע של יפן:

https://youtu.be/F2q9vXLHrmE


רכבת הקליע מגיעה למהירויות גבוהות ושוברת שיא עולמי:

https://youtu.be/41X8-RQm6rc


רק 350 קמ"ש - כך נראות רכבות הקליע ה"איטיות" בסין (עברית):

https://youtu.be/fzzsoTvXHDI


ורכבת הקליע מככבת בקרב הרכבות המהירות בתבל (עברית):

https://youtu.be/LE6cMcxhXY4?long=yes
להיכן נעלמה רכבת הזהב הנאצית?
איך חופרים מנהרות לכלי רכב ורכבות?
מהו סימולטור הנהיגה?
מהי רכבת המגלב המהירה כל כך?
מהי המנהרה הארוכה ביותר בעולם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.