שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו הסוד של השוקולד השוויצרי?
השוקולד השווייצרי (Swiss Chocolate) הוא אולי השוקולד הידוע ביותר בעולם. טעמו המיוחד מפורסם ורבים מתייחסים אליו כאל הטוב ביותר. השוויצרים הם גם צרכני השוקולד הנלהבים בעולם. בכל שנה צורך שוויצרי ממוצע כ-12 קילוגרמים של שוקולד!
סודות השוקולד השוויצרי נעוצים בכמה המצאות שנולדו במדינה ההררית הזו. ראשית, בשל המחסור בשטחים לחקלאות, פיתחו השוויצרים תעשייה מצוינת במקום גידולים חקלאיים. גם ההמצאות החשובות שתרמו לעולם השוקולד תרמו להפיכתה של שווייץ לאימפריית השוקולד.
זה החל בהמצאת שוקולד החלב על ידי שוקולטייר שווייצרי בשם דניאל פטר שערבב בשוקולד את אבקת החלב שהמציא יצרן המזון המפורסם הנרי נסטלה. שנים ספורות אחר-כך הצליח לינדט השוויצרי לשפר את טעם השוקולדים שייצר על ידי ערבוב ארוך של החומרים, תוך כדי חימום, תהליך שנידף ריחות וטעמים לא טובים ועידן את טעמם.
אבל המוכר מכל השוקולדים של שווייץ הוא ללא ספק הטובלרון, שהומצא בתחילת המאה ה-20 על ידי ז'אן טובלר. לא רבים יודעים שצורת המשולשים המפורסמת שלו עוצבה בדמותם של הרי האלפים של שווייץ.
הנה כמה מיצרניות השוקולד השווייצרי המעולה:
https://youtu.be/Ns_C5doCy4o
ביקור במפעל שוקולד שוויצרי:
http://youtu.be/wL-Y2MwtGLU
וייצור שלו מפרסומת לשוקולד השוויצרי:
https://youtu.be/R2524Sasm3I
השוקולד השווייצרי (Swiss Chocolate) הוא אולי השוקולד הידוע ביותר בעולם. טעמו המיוחד מפורסם ורבים מתייחסים אליו כאל הטוב ביותר. השוויצרים הם גם צרכני השוקולד הנלהבים בעולם. בכל שנה צורך שוויצרי ממוצע כ-12 קילוגרמים של שוקולד!
סודות השוקולד השוויצרי נעוצים בכמה המצאות שנולדו במדינה ההררית הזו. ראשית, בשל המחסור בשטחים לחקלאות, פיתחו השוויצרים תעשייה מצוינת במקום גידולים חקלאיים. גם ההמצאות החשובות שתרמו לעולם השוקולד תרמו להפיכתה של שווייץ לאימפריית השוקולד.
זה החל בהמצאת שוקולד החלב על ידי שוקולטייר שווייצרי בשם דניאל פטר שערבב בשוקולד את אבקת החלב שהמציא יצרן המזון המפורסם הנרי נסטלה. שנים ספורות אחר-כך הצליח לינדט השוויצרי לשפר את טעם השוקולדים שייצר על ידי ערבוב ארוך של החומרים, תוך כדי חימום, תהליך שנידף ריחות וטעמים לא טובים ועידן את טעמם.
אבל המוכר מכל השוקולדים של שווייץ הוא ללא ספק הטובלרון, שהומצא בתחילת המאה ה-20 על ידי ז'אן טובלר. לא רבים יודעים שצורת המשולשים המפורסמת שלו עוצבה בדמותם של הרי האלפים של שווייץ.
הנה כמה מיצרניות השוקולד השווייצרי המעולה:
https://youtu.be/Ns_C5doCy4o
ביקור במפעל שוקולד שוויצרי:
http://youtu.be/wL-Y2MwtGLU
וייצור שלו מפרסומת לשוקולד השוויצרי:
https://youtu.be/R2524Sasm3I
איך מייצרים שוקולד?
במפעל השוקולד מייצרים את השוקולד מקקאו וממרכיבים נוספים. יצרני השוקולד מייצרים את השוקולד הגולמי. חלקם מייצר מהשוקולד הגולמי את סוגי השוקולד והתערובות שמהם מכינים את המוצרים השונים. השוקולד הנקי הוא שוקולד מריר. אם מצרפים לו תערובות חלב מקבלים שוקולד חלב, יש שוקולד בטעם תפוז או עם תוספות של אגוזים וכן הלאה.
במפעלים כאלה מייצרים גם את טבליות השוקולד שאנו כה אוהבים. הם שופכים את השוקולד לתוך תבניות, שנותנות לו את הצורות השונות.
כך אוספים את פולי הקקאו ומעבירים למפעל השוקולד:
https://youtu.be/pSEf-yzMq7M
כאן מייצרים מפולי הקקאו את השוקולד:
https://youtu.be/PXFLLsqVgbY
מפעל השוקולד מייצר את השוקולד שאנו מכירים:
https://youtu.be/nL-onodO91A
מכונות שמייצרות בונבוניירות וביצי הפתעה משוקולד:
https://youtu.be/XNXWr5tg6ho
וסרטון אנימציה לפעוטות - כך מכינים שוקולד:
http://youtu.be/PT7Q9B-eG1k?t=30s
במפעל השוקולד מייצרים את השוקולד מקקאו וממרכיבים נוספים. יצרני השוקולד מייצרים את השוקולד הגולמי. חלקם מייצר מהשוקולד הגולמי את סוגי השוקולד והתערובות שמהם מכינים את המוצרים השונים. השוקולד הנקי הוא שוקולד מריר. אם מצרפים לו תערובות חלב מקבלים שוקולד חלב, יש שוקולד בטעם תפוז או עם תוספות של אגוזים וכן הלאה.
במפעלים כאלה מייצרים גם את טבליות השוקולד שאנו כה אוהבים. הם שופכים את השוקולד לתוך תבניות, שנותנות לו את הצורות השונות.
כך אוספים את פולי הקקאו ומעבירים למפעל השוקולד:
https://youtu.be/pSEf-yzMq7M
כאן מייצרים מפולי הקקאו את השוקולד:
https://youtu.be/PXFLLsqVgbY
מפעל השוקולד מייצר את השוקולד שאנו מכירים:
https://youtu.be/nL-onodO91A
מכונות שמייצרות בונבוניירות וביצי הפתעה משוקולד:
https://youtu.be/XNXWr5tg6ho
וסרטון אנימציה לפעוטות - כך מכינים שוקולד:
http://youtu.be/PT7Q9B-eG1k?t=30s
איך התגלה השוקולד?
בני המאיה של דרום אמריקה היו הראשונים בעולם שהפיקו שוקולד מפולי הקקאו. השוקולד שלהם היה שונה מאוד מהשוקולד המוכר לנו כיום, ולמעשה מדובר במשקה שוקולד נוזלי ומריר. המאיה אהבו והעריכו כל כך את משקה השוקולד שלהם, שהם כינו אותו "משקה האלים". בממצאים ארכיאולוגים התגלו דמויות של מלכים ואלים של בני המאיה, לוגמים את משקה השוקולד.
לצורך הפקת השוקולד, הם טחנו את פולי קקאו ועירבבו אותם עם מים ועם חומרים שונים כגון: קמח, תירס, וניל וצ'ילי. את התערובת שנוצרה הם העבירו במהירות מכלי לכלי עד שהיה נוצר עליה קצף סמיך, בשלב זה המשקה היה מוכן לשתייה. המאיה לא הוסיפו סוכר לשוקולד שלהם ולכן טעמו היה מריר.
גם האצטקים נהגו לטחון את פולי הקקאו ולהכין מהם משקה מר ומתובל בצ'ילי. הם קראו למשקה שהרגיע כאבי בטן וכאבים שונים צ'וקואטל וממנו הגיע השם לשוקולד של ימינו.
במאה ה-16 הביאו הכובשים הספרדים את פולי הקקאו לאירופה. גם האירופאים הכינו מהם את משקה הקקאו, אבל אצלם נוספה מתיקות על ידי הסוכר.
רק בהולנד של תחילת המאה ה-19 נוצרה חמאת הקקאו שאיפשרה לשוקולד להפוך למוצק. השוקולד המוצק של אז היה טעים ומוכר לנו בתור שוקולד מריר. עד היום הוא בריא יותר, אולי בזכות העושר שלו בנוגדי חמצון.
כשהתאחדו יצרן השוקולד רודולף לינט וממציא אבקת החלב אנרי נסטלה, הם המציאו את שוקולד החלב. השניים פרצו עם הממתק הכל כך טעים וממכר הזה, עד שהם הפכו אותו לממתק המבוקש ביותר בעולם.
בהמשך באו המצאות שוויצריות נוספות, כמו שוקולד הטובלרון שנולד ב-1908, וקיבל את צורת הפסגה המשולשת של הר המטרהורן שבאלפים של שווייץ. לצדו קיבע מבחר של שוקולדים שוויצריים איכותיים ונמכרים ביותר, את מעמדו של השוקולד השוויצרי בתור השוקולד המבוקש והאהוד ביותר בעולם.
הנה תולדות ועלילות השוקולד (מתורגם):
https://youtu.be/ibjUpk9Iagk
ההיסטוריה של השוקולד:
http://youtu.be/XrIFGfZyvGs
תיאור היסטורי של תולדות השוקולד:
http://youtu.be/9g3q-KcFlt4
ופרסומת מבנגלדש המשלבת את תולדות השוקולד:
http://youtu.be/TsRO8dLZn64
בני המאיה של דרום אמריקה היו הראשונים בעולם שהפיקו שוקולד מפולי הקקאו. השוקולד שלהם היה שונה מאוד מהשוקולד המוכר לנו כיום, ולמעשה מדובר במשקה שוקולד נוזלי ומריר. המאיה אהבו והעריכו כל כך את משקה השוקולד שלהם, שהם כינו אותו "משקה האלים". בממצאים ארכיאולוגים התגלו דמויות של מלכים ואלים של בני המאיה, לוגמים את משקה השוקולד.
לצורך הפקת השוקולד, הם טחנו את פולי קקאו ועירבבו אותם עם מים ועם חומרים שונים כגון: קמח, תירס, וניל וצ'ילי. את התערובת שנוצרה הם העבירו במהירות מכלי לכלי עד שהיה נוצר עליה קצף סמיך, בשלב זה המשקה היה מוכן לשתייה. המאיה לא הוסיפו סוכר לשוקולד שלהם ולכן טעמו היה מריר.
גם האצטקים נהגו לטחון את פולי הקקאו ולהכין מהם משקה מר ומתובל בצ'ילי. הם קראו למשקה שהרגיע כאבי בטן וכאבים שונים צ'וקואטל וממנו הגיע השם לשוקולד של ימינו.
במאה ה-16 הביאו הכובשים הספרדים את פולי הקקאו לאירופה. גם האירופאים הכינו מהם את משקה הקקאו, אבל אצלם נוספה מתיקות על ידי הסוכר.
רק בהולנד של תחילת המאה ה-19 נוצרה חמאת הקקאו שאיפשרה לשוקולד להפוך למוצק. השוקולד המוצק של אז היה טעים ומוכר לנו בתור שוקולד מריר. עד היום הוא בריא יותר, אולי בזכות העושר שלו בנוגדי חמצון.
כשהתאחדו יצרן השוקולד רודולף לינט וממציא אבקת החלב אנרי נסטלה, הם המציאו את שוקולד החלב. השניים פרצו עם הממתק הכל כך טעים וממכר הזה, עד שהם הפכו אותו לממתק המבוקש ביותר בעולם.
בהמשך באו המצאות שוויצריות נוספות, כמו שוקולד הטובלרון שנולד ב-1908, וקיבל את צורת הפסגה המשולשת של הר המטרהורן שבאלפים של שווייץ. לצדו קיבע מבחר של שוקולדים שוויצריים איכותיים ונמכרים ביותר, את מעמדו של השוקולד השוויצרי בתור השוקולד המבוקש והאהוד ביותר בעולם.
הנה תולדות ועלילות השוקולד (מתורגם):
https://youtu.be/ibjUpk9Iagk
ההיסטוריה של השוקולד:
http://youtu.be/XrIFGfZyvGs
תיאור היסטורי של תולדות השוקולד:
http://youtu.be/9g3q-KcFlt4
ופרסומת מבנגלדש המשלבת את תולדות השוקולד:
http://youtu.be/TsRO8dLZn64
מי המציאו את השוקולד?
השוקולד התגלה בדרום אמריקה שם נהגו האצטקים לטחון את פולי הקקאו ולהכין משקה מר ומתובל בצ'ילי שהם קראו לו "צ'וקואטל", ששובש על ידי הכובשים הספרדים ל"שוקולד". הכובשים הללו הביאו את פולי הקקאו במאה ה-16 לאירופה והוסיפו לו סוכר.
בתחילת המאה ה-19 יצרו בהולנד את חמאת הקקאו שהבטיחה שהשוקולד יהיה מוצק ומריר - הגיע השוקולד המריר! בהמשך יצרו רודולף לינט, יצרן השוקולד, ואנרי נסטלה, ממציא אבקת החלב, את שוקולד החלב הראשון. סוף סוף נוצר מה שיהפוך לממתק הכי מבוקש בעולם.
הנה סיפורו של השוקולד (מתורגם):
https://youtu.be/ibjUpk9Iagk
סרטון על תולדות השוקולד:
http://youtu.be/XrIFGfZyvGs
מצגת וידאו על ההיסטוריה של השוקולד:
https://youtu.be/68VKwcazQts
ו"סוד השוקולד" - סרט לילדים על השוקולד (עברית):
http://youtu.be/_ixMuVcAGhA?long=yes
השוקולד התגלה בדרום אמריקה שם נהגו האצטקים לטחון את פולי הקקאו ולהכין משקה מר ומתובל בצ'ילי שהם קראו לו "צ'וקואטל", ששובש על ידי הכובשים הספרדים ל"שוקולד". הכובשים הללו הביאו את פולי הקקאו במאה ה-16 לאירופה והוסיפו לו סוכר.
בתחילת המאה ה-19 יצרו בהולנד את חמאת הקקאו שהבטיחה שהשוקולד יהיה מוצק ומריר - הגיע השוקולד המריר! בהמשך יצרו רודולף לינט, יצרן השוקולד, ואנרי נסטלה, ממציא אבקת החלב, את שוקולד החלב הראשון. סוף סוף נוצר מה שיהפוך לממתק הכי מבוקש בעולם.
הנה סיפורו של השוקולד (מתורגם):
https://youtu.be/ibjUpk9Iagk
סרטון על תולדות השוקולד:
http://youtu.be/XrIFGfZyvGs
מצגת וידאו על ההיסטוריה של השוקולד:
https://youtu.be/68VKwcazQts
ו"סוד השוקולד" - סרט לילדים על השוקולד (עברית):
http://youtu.be/_ixMuVcAGhA?long=yes
שוקולד
איך השוקולטייר מכין שוקולד?
השוקולטייר (בצרפתית זה נשמע כמו "שוקולטייה" ובעברית תרגמו את זה לשׁוֹקוֹלָדַאי) הוא בעל מקצוע ואומן להכנה של ממתקים מיוחדים ואיכותיים במיוחד שעשויים שוקולד.
למעשה, מדובר בקונדיטור שהתמחה בשוקולד.
מומחיותם של השוקולטיירים היא הכנה של פרלינים, סוגים של ממתקי שוקולד ממולאים, אבל רבים מהם ממציאים גם סוגים מגוונים של ממתקי שוקולד אחרים, מעצבים שוקולד וחלקם אפילו מפסלים בשוקולד.
השוקולטיירים לא מייצרים את השוקולד הגולמי. את זה עושים יצרני השוקולד (ראו באאוריקה בתגית "שוקולד, איך מייצרים דברים").
הנה העבודה של השוקולטייר שגם מפסל בשוקולד, הצרפתי פטריק רוז'ר (עברית):
https://youtu.be/p97N50XknGc?t=13
עוד שוקולטייר:
https://youtu.be/3lBLqT0dDaU
ועוד אחד:
https://youtu.be/PFJqgHip8yI
קורס לשוקולטיירים:
https://youtu.be/0ORYh9hE-OE
חלק מהם עובדים בחברות המפורסמות ביותר:
https://youtu.be/cFB0XBV6JdU
והסיפור של שוקולטייר מפורסם ומפעל השוקולד האיכותי שלו:
http://youtu.be/v1F_VehRFB4
השוקולטייר (בצרפתית זה נשמע כמו "שוקולטייה" ובעברית תרגמו את זה לשׁוֹקוֹלָדַאי) הוא בעל מקצוע ואומן להכנה של ממתקים מיוחדים ואיכותיים במיוחד שעשויים שוקולד.
למעשה, מדובר בקונדיטור שהתמחה בשוקולד.
מומחיותם של השוקולטיירים היא הכנה של פרלינים, סוגים של ממתקי שוקולד ממולאים, אבל רבים מהם ממציאים גם סוגים מגוונים של ממתקי שוקולד אחרים, מעצבים שוקולד וחלקם אפילו מפסלים בשוקולד.
השוקולטיירים לא מייצרים את השוקולד הגולמי. את זה עושים יצרני השוקולד (ראו באאוריקה בתגית "שוקולד, איך מייצרים דברים").
הנה העבודה של השוקולטייר שגם מפסל בשוקולד, הצרפתי פטריק רוז'ר (עברית):
https://youtu.be/p97N50XknGc?t=13
עוד שוקולטייר:
https://youtu.be/3lBLqT0dDaU
ועוד אחד:
https://youtu.be/PFJqgHip8yI
קורס לשוקולטיירים:
https://youtu.be/0ORYh9hE-OE
חלק מהם עובדים בחברות המפורסמות ביותר:
https://youtu.be/cFB0XBV6JdU
והסיפור של שוקולטייר מפורסם ומפעל השוקולד האיכותי שלו:
http://youtu.be/v1F_VehRFB4
איך מכינים כדורי שוקולד?
כדורי שוקולד זה כיף וטעים מאד, נכון? - בואו נלמד להכין כדורי שוקולד במהירות ובקלות. יש לנו אפילו מורה מצוינת בשבילכם, חני נחמיאס המתוקה.
הנה מתכון וידאו לכדורי שוקולד (עברית):
http://youtu.be/HfLwze_Swm4
כדורי שוקולד זה כיף וטעים מאד, נכון? - בואו נלמד להכין כדורי שוקולד במהירות ובקלות. יש לנו אפילו מורה מצוינת בשבילכם, חני נחמיאס המתוקה.
הנה מתכון וידאו לכדורי שוקולד (עברית):
http://youtu.be/HfLwze_Swm4
איך להכין מקופלת בבית?
השוקולד המקופל, המכונה "מקופלת", נחשב לאחד האהובים בישראל. רבים היו שמחים להכינו בעצמם, בבית.
הנה מתכון וידאו להכנת מקופלת כמו בחנות:
http://youtu.be/bZfwwT1xBO0
ומתכון מקופלת נוסף, בסרטון עם הסברים:
http://youtu.be/FgxkX36DNww
השוקולד המקופל, המכונה "מקופלת", נחשב לאחד האהובים בישראל. רבים היו שמחים להכינו בעצמם, בבית.
הנה מתכון וידאו להכנת מקופלת כמו בחנות:
http://youtu.be/bZfwwT1xBO0
ומתכון מקופלת נוסף, בסרטון עם הסברים:
http://youtu.be/FgxkX36DNww
למה הטובלרון עשוי משולשים?
שוקולד הטובלרון שנולד ב-1908 מוכר בעולם כולו בצורתו היחודית. הוא מורכב מגושי שוקולד משולשים. לא רבים יודעים שהסיבה לצורה של השוקולד השוויצרי המפורסם היא שהמשולשים הללו הם מחווה להר המטרהורן שבאלפים של שווייץ.
ממציא התערובת היחודית שממנה מיוצר השוקולד הזה היה שוויצרי בשם תיאודור טובלר. הוא ערבב שוקולד חלב שוויצרי ואיכותי במיוחד, עם שקדים, נוגט ודבש. היצירה המשולשת שלו קיבלה את השם "טובלרון", שילוב של שמו "טובלר" והמילה "טורון" שמשמעותה נוגט.
הנה סיפורו והכנת שוקולד הטובלרון:
https://youtu.be/0SvuKc64DRo
ההר שהיווה את ההשראה לשוקולד:
http://youtu.be/wwwcKEnfius
עוד מהר מטרהורן:
http://youtu.be/mV7G6rjfM14
מצגת וידאו של ההר המפורסם:
https://youtu.be/I4dzvR6oEjc
למה אנחנו הישראלים צריכים להביא טובלרון מחו"ל?
https://youtu.be/JcIGuCOlEVw
ובכל אופן, נראה שאנשים אוהבים טובלרון:
http://youtu.be/khszj7rnewg
שוקולד הטובלרון שנולד ב-1908 מוכר בעולם כולו בצורתו היחודית. הוא מורכב מגושי שוקולד משולשים. לא רבים יודעים שהסיבה לצורה של השוקולד השוויצרי המפורסם היא שהמשולשים הללו הם מחווה להר המטרהורן שבאלפים של שווייץ.
ממציא התערובת היחודית שממנה מיוצר השוקולד הזה היה שוויצרי בשם תיאודור טובלר. הוא ערבב שוקולד חלב שוויצרי ואיכותי במיוחד, עם שקדים, נוגט ודבש. היצירה המשולשת שלו קיבלה את השם "טובלרון", שילוב של שמו "טובלר" והמילה "טורון" שמשמעותה נוגט.
הנה סיפורו והכנת שוקולד הטובלרון:
https://youtu.be/0SvuKc64DRo
ההר שהיווה את ההשראה לשוקולד:
http://youtu.be/wwwcKEnfius
עוד מהר מטרהורן:
http://youtu.be/mV7G6rjfM14
מצגת וידאו של ההר המפורסם:
https://youtu.be/I4dzvR6oEjc
למה אנחנו הישראלים צריכים להביא טובלרון מחו"ל?
https://youtu.be/JcIGuCOlEVw
ובכל אופן, נראה שאנשים אוהבים טובלרון:
http://youtu.be/khszj7rnewg
מאיפה בא הקקאו המשמש לייצור שוקולד?
מגידול הקקאו ועד לחפיסות השוקולד שאנו כל כך אוהבים - מדובר בתהליך ארוך של גידול, קטיף והכנה של המתוק וטעים הזה.
השוקולד נולד מעץ הקקאו (Cacao tree), או עץ השוקולד (Chocolate tree). העץ הזה גדל בעיקר באפריקה ודרום אמריקה ובמדינות שנמצאות ליד קו המשווה. הפירות הטרופיים שנקטפים מעצי הקקאו, נקטפים ומועברים לעיבוד.
תהליך העיבוד של פרי הקקאו נעשה כבר מאות שנים בשיטה זהה וכשפותחים את הפרי מתגלה הקקאו הלבן. רק כשמייבשים אותו הוא הופך לחום, כפי שהיינו מצפים מהקקאו שלנו.
לאחר שהקקאו נארז בתוך שקים, הוא נשלח למפעל השוקולד. שם הוא יעובד לשוקולד שכולם כל כך אוהבים.
הנה סיפורו של עץ הקקאו (מתורגם):
https://youtu.be/jtpqv4fGVVc
הסבר של ילדה חכמה על פרי הקקאו (עברית):
https://youtu.be/VAPIUxJYVGs
פרי הקקאו מקרוב:
https://youtu.be/V-4FsJ6-bzc
ייצור של שוקולד במפעל גדול:
https://youtu.be/-3v4OsPmsUg
עוד מפעל לייצור של שוקולד:
https://youtu.be/xPe1jMuX32s
ייצור במפעל קטן יותר:
http://youtu.be/hSC9ogSFml0
וכמה דברים שלא ידעתם על השוקולד (עברית):
https://youtu.be/PYvEMyufXAs
מגידול הקקאו ועד לחפיסות השוקולד שאנו כל כך אוהבים - מדובר בתהליך ארוך של גידול, קטיף והכנה של המתוק וטעים הזה.
השוקולד נולד מעץ הקקאו (Cacao tree), או עץ השוקולד (Chocolate tree). העץ הזה גדל בעיקר באפריקה ודרום אמריקה ובמדינות שנמצאות ליד קו המשווה. הפירות הטרופיים שנקטפים מעצי הקקאו, נקטפים ומועברים לעיבוד.
תהליך העיבוד של פרי הקקאו נעשה כבר מאות שנים בשיטה זהה וכשפותחים את הפרי מתגלה הקקאו הלבן. רק כשמייבשים אותו הוא הופך לחום, כפי שהיינו מצפים מהקקאו שלנו.
לאחר שהקקאו נארז בתוך שקים, הוא נשלח למפעל השוקולד. שם הוא יעובד לשוקולד שכולם כל כך אוהבים.
הנה סיפורו של עץ הקקאו (מתורגם):
https://youtu.be/jtpqv4fGVVc
הסבר של ילדה חכמה על פרי הקקאו (עברית):
https://youtu.be/VAPIUxJYVGs
פרי הקקאו מקרוב:
https://youtu.be/V-4FsJ6-bzc
ייצור של שוקולד במפעל גדול:
https://youtu.be/-3v4OsPmsUg
עוד מפעל לייצור של שוקולד:
https://youtu.be/xPe1jMuX32s
ייצור במפעל קטן יותר:
http://youtu.be/hSC9ogSFml0
וכמה דברים שלא ידעתם על השוקולד (עברית):
https://youtu.be/PYvEMyufXAs
איך מייצרים קרמבו?
הקרמבו הוא אחד הממתקים האהובים בישראל. לרבים הוא חלק מהילדות וממתק מנחם אמיתי. מה שמזכיר שעם 100 קלוריות ליחידה הוא גם לא מהמשמינים שבהם.
על אף שמקורו הוא בכלל מאירופה, אנו בישראל הזללנים הגדולים ביותר של קרמבו בעולם. כאן הוא לא חלבי אלא פרווה והשוקולד אינו שוקולד אלא צימקאו. בקיצור ממתק עניים, אבל מי שאכל באירופה את הקרמבואים ה"אמיתיים" יודע שאיכשהו לחיך הישראלי שלנו הוא הכי טעים מביניהם.
אגב, קרמבו, חיבור של המילים "קרם" ו"בו", הוא שם מסחרי שרק חברה אחת מחזיקה בו ומכנה כך את המוצר שלה. פעם קראו לו באחד המפעלים "כושי" אבל הזמנים השתנו והיום זה נחשב לשם פוגעני ולכן הוא השתנה. אצל הערבים זה פחות מפריע והם נוהגים לקרוא לו "ראס אל-עבד", בעברית "ראש של עבד".
אז נחזור לייצור של הקרמבו - התעשייה יודעת כיום לבצע את רוב הייצור של הקרמבו במכונות אוטומטיות, אבל עטיפת הקרמבו נעשית עדיין כמו פעם - את הקרמבו עוטפים בלא מעט מפעלים בידיים. מכיוון שאין מכונה שמסוגלת לעטוף קרמבו ברגישות מספקת, מבלי לשבור אותו, עובדים מיומנים עוטפים אותם אחד אחד, ברדיד אלומיניום עדין ומתכתי.
הנה קיצור הייצור של הקרמבו:
https://youtu.be/KWoTZ-KF-ig
הנה פס הייצור של הקרמבו (ללא מילים):
https://youtu.be/lY3aFsvL5g4
כך מכינים את הקרמבו במפעל (עברית):
http://youtu.be/lC92U2j4dMo
כך תכינו קרמבו בעצמכם (עברית):
http://youtu.be/_usuhJc1hVc?t=5s
וכך קרמבו נהיה קרמבו (עברית):
https://youtu.be/Dr_-HuwRARc?long=yes
הקרמבו הוא אחד הממתקים האהובים בישראל. לרבים הוא חלק מהילדות וממתק מנחם אמיתי. מה שמזכיר שעם 100 קלוריות ליחידה הוא גם לא מהמשמינים שבהם.
על אף שמקורו הוא בכלל מאירופה, אנו בישראל הזללנים הגדולים ביותר של קרמבו בעולם. כאן הוא לא חלבי אלא פרווה והשוקולד אינו שוקולד אלא צימקאו. בקיצור ממתק עניים, אבל מי שאכל באירופה את הקרמבואים ה"אמיתיים" יודע שאיכשהו לחיך הישראלי שלנו הוא הכי טעים מביניהם.
אגב, קרמבו, חיבור של המילים "קרם" ו"בו", הוא שם מסחרי שרק חברה אחת מחזיקה בו ומכנה כך את המוצר שלה. פעם קראו לו באחד המפעלים "כושי" אבל הזמנים השתנו והיום זה נחשב לשם פוגעני ולכן הוא השתנה. אצל הערבים זה פחות מפריע והם נוהגים לקרוא לו "ראס אל-עבד", בעברית "ראש של עבד".
אז נחזור לייצור של הקרמבו - התעשייה יודעת כיום לבצע את רוב הייצור של הקרמבו במכונות אוטומטיות, אבל עטיפת הקרמבו נעשית עדיין כמו פעם - את הקרמבו עוטפים בלא מעט מפעלים בידיים. מכיוון שאין מכונה שמסוגלת לעטוף קרמבו ברגישות מספקת, מבלי לשבור אותו, עובדים מיומנים עוטפים אותם אחד אחד, ברדיד אלומיניום עדין ומתכתי.
הנה קיצור הייצור של הקרמבו:
https://youtu.be/KWoTZ-KF-ig
הנה פס הייצור של הקרמבו (ללא מילים):
https://youtu.be/lY3aFsvL5g4
כך מכינים את הקרמבו במפעל (עברית):
http://youtu.be/lC92U2j4dMo
כך תכינו קרמבו בעצמכם (עברית):
http://youtu.be/_usuhJc1hVc?t=5s
וכך קרמבו נהיה קרמבו (עברית):
https://youtu.be/Dr_-HuwRARc?long=yes
איפה נולד הקרמבו?
מקורו של הקרמבו, מהממתקים האהובים בישראל, הוא באירופה. אמנם יש ארצות אירופיות שונות שטוענות שהוא הומצא בהן, אבל נראה שהקרמבו הומצא בדנמרק, אי שם, במהלך המאה ה-19. ברוב סקנדינביה תוכלו לראות קרמבו בחלונות הראווה.
אם אצלנו הוא מעדן יומיומי, עשוי מרנג, שהוא קצף חלבוני ביצים וסוכר סמיך, נח על גבי ביסקוויט ועטוף בשכבת צימקאו שברירית ודקיקה שעושים אותה מחמאת קקאו ושומן צמחי, בגרסה הדנית והאירופית, מייצרים את הקרמבו משמנת, על עוגיית חמאה ומצופה בשוקולד מריר איכותי.
בדנמרק נפוץ וזמין הקרמבו הדני "לחמניית שמנת" (Flødeboller) ברוב בקונדיטוריות והמגדניות. אבל שם אוכלים אותו מעדן בעיקר בחגים ואירועים מיוחדים, כמו ימי הולדת.
גם הטעמים שלו, שאצלנו הם הווניל והמוקה, בדנמרק מתאפיינים במגוון אדיר של פינוקים. בנוסף להם יש בקרמבו הדני טעמים מגוונים של קצפות, כמו תפוז, קפה, נוגט, שבבי קוקוס ופטל.
יש הטוענים שהיצרנית הגדולה בעולם של קרמבו היא מדינת ישראל. האמת היא מעט שונה. ישראל היא הצרכנית הגדולה בעולם שלו. אבל הייצור בדנמרק גדול ממנה פי כמה וכמה.
הממתק הזה שבערבית קוראים לו "ראס אל עבד" - ראש של עבד, היה מושא לעניינים קולוניאליסטיים או גזעניים במקומות רבים. כבר בימי המנדט הבריטי, בפלשתינה של שנות ה-40, מכרו כאן את ה"כושי" ו"ראש כושי". גם בדנמרק, בה הוא נקרא "לחמניית קרם" ("Flødebolle") נהגו תושבי הבירה קופנהגן לקרוא לו "לחמניית כושי" ("Negrobolle"), לא מאוד פוליטקלי-קורקט, אבל מתאים לתקופה ולתפיסה שלה.
הנה סיפורו של הקרמבו (עברית):
https://youtu.be/Nbwe25lYUjM?t=20s
כך מייצרים את הקרמבו (ללא מילים):
https://youtu.be/WY90QNHoDFY
הכנת פלודהבולר (Flødeboller) בדנמרק:
https://youtu.be/ob86g3kegLc
בסו דה מוזה (Beso de moza) בספרד:
https://youtu.be/2txPA556KCo
נגרזונן (Negerzoen) בהולנד:
https://youtu.be/sdx6Od73aoU
תחרות אכילת קרמבו משעשעת בערוץ הילדים (עברית):
http://youtu.be/RLJUOZUodis
והרבי ששר תשובה, האם בשבת מותר להפריד את הקרמבו מהעוגיה (עברית):
https://youtu.be/K3vBduj45nQ
הטרנד ב-2024 של הכנת Schokokuss, קרמבו עם אספרסו (גרמנית):
https://youtu.be/i_ynXNDNlgQ?long=yes
מקורו של הקרמבו, מהממתקים האהובים בישראל, הוא באירופה. אמנם יש ארצות אירופיות שונות שטוענות שהוא הומצא בהן, אבל נראה שהקרמבו הומצא בדנמרק, אי שם, במהלך המאה ה-19. ברוב סקנדינביה תוכלו לראות קרמבו בחלונות הראווה.
אם אצלנו הוא מעדן יומיומי, עשוי מרנג, שהוא קצף חלבוני ביצים וסוכר סמיך, נח על גבי ביסקוויט ועטוף בשכבת צימקאו שברירית ודקיקה שעושים אותה מחמאת קקאו ושומן צמחי, בגרסה הדנית והאירופית, מייצרים את הקרמבו משמנת, על עוגיית חמאה ומצופה בשוקולד מריר איכותי.
בדנמרק נפוץ וזמין הקרמבו הדני "לחמניית שמנת" (Flødeboller) ברוב בקונדיטוריות והמגדניות. אבל שם אוכלים אותו מעדן בעיקר בחגים ואירועים מיוחדים, כמו ימי הולדת.
גם הטעמים שלו, שאצלנו הם הווניל והמוקה, בדנמרק מתאפיינים במגוון אדיר של פינוקים. בנוסף להם יש בקרמבו הדני טעמים מגוונים של קצפות, כמו תפוז, קפה, נוגט, שבבי קוקוס ופטל.
יש הטוענים שהיצרנית הגדולה בעולם של קרמבו היא מדינת ישראל. האמת היא מעט שונה. ישראל היא הצרכנית הגדולה בעולם שלו. אבל הייצור בדנמרק גדול ממנה פי כמה וכמה.
הממתק הזה שבערבית קוראים לו "ראס אל עבד" - ראש של עבד, היה מושא לעניינים קולוניאליסטיים או גזעניים במקומות רבים. כבר בימי המנדט הבריטי, בפלשתינה של שנות ה-40, מכרו כאן את ה"כושי" ו"ראש כושי". גם בדנמרק, בה הוא נקרא "לחמניית קרם" ("Flødebolle") נהגו תושבי הבירה קופנהגן לקרוא לו "לחמניית כושי" ("Negrobolle"), לא מאוד פוליטקלי-קורקט, אבל מתאים לתקופה ולתפיסה שלה.
הנה סיפורו של הקרמבו (עברית):
https://youtu.be/Nbwe25lYUjM?t=20s
כך מייצרים את הקרמבו (ללא מילים):
https://youtu.be/WY90QNHoDFY
הכנת פלודהבולר (Flødeboller) בדנמרק:
https://youtu.be/ob86g3kegLc
בסו דה מוזה (Beso de moza) בספרד:
https://youtu.be/2txPA556KCo
נגרזונן (Negerzoen) בהולנד:
https://youtu.be/sdx6Od73aoU
תחרות אכילת קרמבו משעשעת בערוץ הילדים (עברית):
http://youtu.be/RLJUOZUodis
והרבי ששר תשובה, האם בשבת מותר להפריד את הקרמבו מהעוגיה (עברית):
https://youtu.be/K3vBduj45nQ
הטרנד ב-2024 של הכנת Schokokuss, קרמבו עם אספרסו (גרמנית):
https://youtu.be/i_ynXNDNlgQ?long=yes
איך מייצרים בונבוניירות?
הבונבוניירה או הפרלינים הם מהממתקים הפופולאריים בשוק המתנות. העיגולים הקטנים עם המילוי המתוק והמגוון אהובים על כולם. הכנת הבונבוניירה מחולקת להכנת השוקולד ולעיצוב כל פריט בפרלינים, אותם פניני שוקולד וטעם חלומי.
כך מייצרים השוקולטיירים את מעדני השוקולד הללו בידיהם:
https://youtu.be/w8EkS1AYnEw
במפעלים יש מכונות שמייצרות את הבונבוניירות וביצי ההפתעה משוקולד:
https://youtu.be/XNXWr5tg6ho
והסבר מפורט באנגלית כיצד מפעל גדול מייצר את המעדנים האלה:
http://youtu.be/rdTpA0luD2U
הבונבוניירה או הפרלינים הם מהממתקים הפופולאריים בשוק המתנות. העיגולים הקטנים עם המילוי המתוק והמגוון אהובים על כולם. הכנת הבונבוניירה מחולקת להכנת השוקולד ולעיצוב כל פריט בפרלינים, אותם פניני שוקולד וטעם חלומי.
כך מייצרים השוקולטיירים את מעדני השוקולד הללו בידיהם:
https://youtu.be/w8EkS1AYnEw
במפעלים יש מכונות שמייצרות את הבונבוניירות וביצי ההפתעה משוקולד:
https://youtu.be/XNXWr5tg6ho
והסבר מפורט באנגלית כיצד מפעל גדול מייצר את המעדנים האלה:
http://youtu.be/rdTpA0luD2U
מה הסיפור של שוקולד פרה?
לא ברור אם זו פרובינציאליות או סתם טעם רע, אבל במדינתנו הקטנטונת מככב לו שוקולד בינוני בטעמו כבר עשרות שנים, כמעט ללא מתחרים. במשך הזמן יוצרו כאן שוקולדים הרבה יותר מוצלחים, קמו חברות שיצרו שוקולדים מובחרים וזולים ממנו, יבואנים הזרימו לארץ מכולות של שוקולד איכותי משווייץ ומרחבי העולם, אבל הפרה חזקה מכולם.
איש לא יודע מה סודה של הפרה. ככל הנראה מדובר בסנטימנט, זיכרונות הילדות שלנו והשנים היפות של ההורים. מה שבטוח, שוקולד הפרה, מותג ישראלי מנצח, הפך יקר מדי ביחס לאיכותו. במיוחד הוא התייקר מאז שנרכשה היצרנית, חברת עלית, על ידי תאגיד שטראוס העשיר, שגם נודע במחיריו הגבוהים וגם הקפיד לבלוע שוב ושוב את מתחריו.
הנה שוקולד הפרה והדרך שבה פרסום מחזק את הקשר בין הישראלים שאנחנו לבינו (עברית):
https://youtu.be/6UqDZs0-bxc
גם אם הטעם לא מובחר, נוסטלגיה וזיכרונות הם סוד קסמה של הפרה (עברית):
https://youtu.be/UYL7_j6_L5Y
בפרסומות יש לפרה הזו הרבה יכולות אחרות (עברית):
https://youtu.be/iTFrCWcrXS4
עלית ידעה גם לייצר חלומות שעשויים משוקולד (עברית):
https://youtu.be/8q2jT76GRf0
כיום הפרה היא מותג שאפשר להשתולל אתו (עברית):
https://youtu.be/MWBZJGvQGc4
לא ברור אם זו פרובינציאליות או סתם טעם רע, אבל במדינתנו הקטנטונת מככב לו שוקולד בינוני בטעמו כבר עשרות שנים, כמעט ללא מתחרים. במשך הזמן יוצרו כאן שוקולדים הרבה יותר מוצלחים, קמו חברות שיצרו שוקולדים מובחרים וזולים ממנו, יבואנים הזרימו לארץ מכולות של שוקולד איכותי משווייץ ומרחבי העולם, אבל הפרה חזקה מכולם.
איש לא יודע מה סודה של הפרה. ככל הנראה מדובר בסנטימנט, זיכרונות הילדות שלנו והשנים היפות של ההורים. מה שבטוח, שוקולד הפרה, מותג ישראלי מנצח, הפך יקר מדי ביחס לאיכותו. במיוחד הוא התייקר מאז שנרכשה היצרנית, חברת עלית, על ידי תאגיד שטראוס העשיר, שגם נודע במחיריו הגבוהים וגם הקפיד לבלוע שוב ושוב את מתחריו.
הנה שוקולד הפרה והדרך שבה פרסום מחזק את הקשר בין הישראלים שאנחנו לבינו (עברית):
https://youtu.be/6UqDZs0-bxc
גם אם הטעם לא מובחר, נוסטלגיה וזיכרונות הם סוד קסמה של הפרה (עברית):
https://youtu.be/UYL7_j6_L5Y
בפרסומות יש לפרה הזו הרבה יכולות אחרות (עברית):
https://youtu.be/iTFrCWcrXS4
עלית ידעה גם לייצר חלומות שעשויים משוקולד (עברית):
https://youtu.be/8q2jT76GRf0
כיום הפרה היא מותג שאפשר להשתולל אתו (עברית):
https://youtu.be/MWBZJGvQGc4
מה לשוקולד, שעונים והרים גבוהים?
שווייץ היא מדינה לא גדולה במרכז אירופה, הידועה בשעוניה, בשוקולד ובגבינות שלה. כמדינה שהיא פחות או יותר המופת העולמי לדיוק, סדר וניקיון, שווייץ היא גם מדינה מוצלחת כמעט בכל תחום שבו היא מתמקדת. בשווייץ נופים הרריים יפים וקשים למעבר, שאינם מתאימים לחקלאות.
מכיוון שחקלאות היא לא התחום החזק שלה, התמקדה שווייץ בתעשיה. כך נוצרה בה איכות ורמת חיים גבוהות ותעשיית שעונים ושוקולד מובחרים וידועים בעולם כולו. גם האולרים השוויצריים זכו לשם עולמי וכך גם הגבינות השווייצריות הידועות.
שווייץ היא דמוקרטיה בעלת מסורת רבת שנים של נייטרליות פוליטית וצבאית כלפי חוץ. מכיוון שהיא אינה מזדהה עם צדדים במקרים של עימותים בין מדינות, הפכה שווייץ לאחד המקומות השלווים והיציבים בעולם. בזכות היציבות הזו, שוכנים בשווייץ ארגונים בינלאומיים רבים וחשובים ובנקים גדולים, שהפכו את הבנקאות השוויצרית ליציבה, בטוחה ועשירה מאד. הבנקים השוויצרים ידועים באמינות, הסודיות והדייקנות שלהם. זו הסיבה שרבים מעשירי העולם מחזיקים בהם כספים ורכוש שהם רוצים לשמר ממשברים פוליטיים ומלחמות.
מצד שני, חייבים לציין שחלק מהבנקים הללו שמרו לעצמם סכומי עתק, השייכים ליהודים שנספו במלחמת העולם השנייה, כמו גם אוצרות עצומים, שהפקידו בהם בכירי הנאצים, משוד וגזל שלקחו מהיהודים.
עוד דבר מעניין בשווייץ הוא המבנה הפוליטי המעניין שלה. כמו ארצות הברית, גם שווייץ היא קונפדרציה. היא מחולקת ל-26 קנטונים, מעין מדינות זעירות, שהיו עד אמצע המאה ה-19 מדינות עצמאיות. זוהי דמוקרטיה אמיתית לכל דבר, כי בשווייץ דעתם של האזרחים נחשבת, לא רק בבחירות. מתקיימים בה משאלי-עם בשלל נושאים ואזרחי שווייץ למעשה קובעים ישירות את דעתם ומצביעים על נושאים רבים בחיי האומה.
הנה סרטון על המסורות של שווייץ:
http://youtu.be/VEShPZvZHqo
תיאורים מטיול בארץ היפה (עברית):
http://youtu.be/19k2hsNGx5w
החורף השוויצרי:
http://youtu.be/tWcfngiDrR4
מראות מהטבע הפראי וההררי של שווייץ:
https://youtu.be/X3uYcHQjLBE
הכספות בבנקים השווייצרים:
https://youtu.be/jQkJl_I--Vc
ושעוניו של אחד היצרנים השוויצרים המובילים:
https://youtu.be/ioqLfj33uQg
שווייץ היא מדינה לא גדולה במרכז אירופה, הידועה בשעוניה, בשוקולד ובגבינות שלה. כמדינה שהיא פחות או יותר המופת העולמי לדיוק, סדר וניקיון, שווייץ היא גם מדינה מוצלחת כמעט בכל תחום שבו היא מתמקדת. בשווייץ נופים הרריים יפים וקשים למעבר, שאינם מתאימים לחקלאות.
מכיוון שחקלאות היא לא התחום החזק שלה, התמקדה שווייץ בתעשיה. כך נוצרה בה איכות ורמת חיים גבוהות ותעשיית שעונים ושוקולד מובחרים וידועים בעולם כולו. גם האולרים השוויצריים זכו לשם עולמי וכך גם הגבינות השווייצריות הידועות.
שווייץ היא דמוקרטיה בעלת מסורת רבת שנים של נייטרליות פוליטית וצבאית כלפי חוץ. מכיוון שהיא אינה מזדהה עם צדדים במקרים של עימותים בין מדינות, הפכה שווייץ לאחד המקומות השלווים והיציבים בעולם. בזכות היציבות הזו, שוכנים בשווייץ ארגונים בינלאומיים רבים וחשובים ובנקים גדולים, שהפכו את הבנקאות השוויצרית ליציבה, בטוחה ועשירה מאד. הבנקים השוויצרים ידועים באמינות, הסודיות והדייקנות שלהם. זו הסיבה שרבים מעשירי העולם מחזיקים בהם כספים ורכוש שהם רוצים לשמר ממשברים פוליטיים ומלחמות.
מצד שני, חייבים לציין שחלק מהבנקים הללו שמרו לעצמם סכומי עתק, השייכים ליהודים שנספו במלחמת העולם השנייה, כמו גם אוצרות עצומים, שהפקידו בהם בכירי הנאצים, משוד וגזל שלקחו מהיהודים.
עוד דבר מעניין בשווייץ הוא המבנה הפוליטי המעניין שלה. כמו ארצות הברית, גם שווייץ היא קונפדרציה. היא מחולקת ל-26 קנטונים, מעין מדינות זעירות, שהיו עד אמצע המאה ה-19 מדינות עצמאיות. זוהי דמוקרטיה אמיתית לכל דבר, כי בשווייץ דעתם של האזרחים נחשבת, לא רק בבחירות. מתקיימים בה משאלי-עם בשלל נושאים ואזרחי שווייץ למעשה קובעים ישירות את דעתם ומצביעים על נושאים רבים בחיי האומה.
הנה סרטון על המסורות של שווייץ:
http://youtu.be/VEShPZvZHqo
תיאורים מטיול בארץ היפה (עברית):
http://youtu.be/19k2hsNGx5w
החורף השוויצרי:
http://youtu.be/tWcfngiDrR4
מראות מהטבע הפראי וההררי של שווייץ:
https://youtu.be/X3uYcHQjLBE
הכספות בבנקים השווייצרים:
https://youtu.be/jQkJl_I--Vc
ושעוניו של אחד היצרנים השוויצרים המובילים:
https://youtu.be/ioqLfj33uQg
מהו הפרח עם ריח השוקולד?
הפרח שנקרא קוסמוס השוקולד הוא אחד הפרחים המעניינים של אמריקה. קוסמוס השוקולד (Chocolate Cosmos) הוא מהפרחים הנדירים ביותר בעולם. זהו פרח עם ריח משכר של... שוקולד.
למעשה נכחד הפרח הזה שגדל במקסיקו ובדרום ארצות הברית כבר לפני יותר ממאה. אך בסוף המאה ה-20 הוא שוכפל ומאז החלו לגדלו ולשבט אותו במקומות שונים בעולם.
הקוסמוס של השוקולד מזוהה במשפחת הקוסמוסים בזכות צבעו החום העמוק והעשיר. בכל קיץ הוא מדיף את הניחוח השוקולדי המפורסם שלו.
הנה קוסמוס השוקולד:
https://youtu.be/1rFvDclbuoA
עוד על קוסמוס השוקולד - הפרח עם ריח של שוקולד:
https://youtu.be/AqEgE7KzEcU
ועוד מהפרחים המרהיבים של משפחת פרחי הקוסמוס:
https://youtu.be/MYJ1SES80zU
הפרח שנקרא קוסמוס השוקולד הוא אחד הפרחים המעניינים של אמריקה. קוסמוס השוקולד (Chocolate Cosmos) הוא מהפרחים הנדירים ביותר בעולם. זהו פרח עם ריח משכר של... שוקולד.
למעשה נכחד הפרח הזה שגדל במקסיקו ובדרום ארצות הברית כבר לפני יותר ממאה. אך בסוף המאה ה-20 הוא שוכפל ומאז החלו לגדלו ולשבט אותו במקומות שונים בעולם.
הקוסמוס של השוקולד מזוהה במשפחת הקוסמוסים בזכות צבעו החום העמוק והעשיר. בכל קיץ הוא מדיף את הניחוח השוקולדי המפורסם שלו.
הנה קוסמוס השוקולד:
https://youtu.be/1rFvDclbuoA
עוד על קוסמוס השוקולד - הפרח עם ריח של שוקולד:
https://youtu.be/AqEgE7KzEcU
ועוד מהפרחים המרהיבים של משפחת פרחי הקוסמוס:
https://youtu.be/MYJ1SES80zU
מהם נוגדי חמצון?
דמיינו צבא משתולל של חומרים שמזיקים לגופנו ופוגעים לנו בבריאות. ולפתע, בואו עוד קצת בדמיון, מגיח צבא ההגנה שלנו, חומרים טובים שנלחמים בצבא המזיק ומרחיקים אותו.
זה משהו שהוא מעין "שוטרים וגנבים", גרסת הגוף - וזה בדיוק הסיפור של נוגדי החִמצוּן (Antioxidant), חומרים כימיים טובים, שמסוגלים להקטין את קצב החמצון של חומרים אחרים בסביבתם.
"נוגדי החימצון" ידועים גם כ"אנטיאוקסידנטים", סותרים ונלחמים בתוך גופנו ב"רדיקלים החופשיים", החומרים הרעים, שמזיקים לגופנו ופוגעים בבריאותנו מאוד. אלו מולקולות יציבות שמגינות על הגוף מנזקי הרדיקלים החופשיים ומעכבים את תהליכי ההזדקנות.
אותם "רדיקלים חופשיים" הם סוגי מולקולות שנוצרות בגוף כשאנו חשופים לעישון, גם פאסיבי ובאופן כללי בחשיפה לעשן ולמגוון זיהומי אוויר. החומרים הללו גורמים להתחמצנות שפוגעת בתאי הגוף ומאיצה התפתחות של מחלות.
למעשה, החִמצוּן היומיומי שמואץ כך בגופנו הוא המנגנון העיקרי שאחראי להזדקנות הגוף.
לפי התיאוריה הזו, של ההזדקנות עקב נזקי החִמצוּן או הרדיקלים החופשיים, אותם נוגדי חמצון, האנטיאוקסידנטים, יכולים לסתור ולהתנגד להרס שנגרם מאותם רדיקלים חופשיים שבגוף, הרס שמסַכן את האיברים והרקמות ולבסוף גם את תפקוד הגוף כולו.
לנוגד החמצון יש אלקטרון עודף שמועבר מנוגדי החמצון אל הרדיקל החופשי ובכך מנטרלים אותו ואת הסיכון שבו. נוגדי החמצון החיצוניים שאנו אוכלים, ותודה לירקות והפירות הטבעיים שמשמשים כתגבורת וכהגנה נוספת לנוגדי החמצון המיוצרים בגופנו ואינם מספיקים כיום לעמוד בפני הרדיקלים החופשיים המוגזמים שהגוף המודרני מוצף בהם.
#מזונות מרובי נוגדי חמצון
נוגדי החמצון הטבעיים מצויים במזונות מסוימים שאפשר לצרוך יותר, כגון פלפלים בצבעים מגוונים, גזר, דלעת, בטטות, תה ירוק לסוגיו, שהוא בכלל משקה בריאות מעולה ולמעשה גם קפה ותה שחור.
פירות יער כמו אוכמניות, תותים, דובדבנים וכמובן רימונים כהים, לצד קיוי ופירות הדר ואוהבי שוקולד בחרו בשוקולד הכהה, שוקולד מריר, איכותי ועם הרבה קקאו.
המודעות כיום ישנה, שנוגדני החמצון הטבעיים דוגמת בֶּטא-קַרוֹטֵן, ויטמין E או ויטמין C וגם A, הם מרכיב משמעותי ומומלץ במאבק הבריא שלנו מול רדיקלים חופשיים.
והעיקר הבריאות!
כן לתזונה עתירת נוגדי חמצון ולא בתוספי מזון - האמת על נוגדי החימצון (עברית):
https://youtu.be/YcEj--_YZSw
נוגדי חמצון:
https://youtu.be/lG3OOXIXvxw
מומחית המספרת את האמת ואז ממליצה על תכשיר מסחרי (מתורגם):
https://youtu.be/NdPV5jA5IM8
מצגת וידאו על נוגדי חמצון (עברית):
https://youtu.be/LS8V9y8OjSM
והחשיבות האדירה של אכילת מזונות הכוללים נוגדי חמצון (מתורגם):
https://youtu.be/fC5MyyWGpZY
דמיינו צבא משתולל של חומרים שמזיקים לגופנו ופוגעים לנו בבריאות. ולפתע, בואו עוד קצת בדמיון, מגיח צבא ההגנה שלנו, חומרים טובים שנלחמים בצבא המזיק ומרחיקים אותו.
זה משהו שהוא מעין "שוטרים וגנבים", גרסת הגוף - וזה בדיוק הסיפור של נוגדי החִמצוּן (Antioxidant), חומרים כימיים טובים, שמסוגלים להקטין את קצב החמצון של חומרים אחרים בסביבתם.
"נוגדי החימצון" ידועים גם כ"אנטיאוקסידנטים", סותרים ונלחמים בתוך גופנו ב"רדיקלים החופשיים", החומרים הרעים, שמזיקים לגופנו ופוגעים בבריאותנו מאוד. אלו מולקולות יציבות שמגינות על הגוף מנזקי הרדיקלים החופשיים ומעכבים את תהליכי ההזדקנות.
אותם "רדיקלים חופשיים" הם סוגי מולקולות שנוצרות בגוף כשאנו חשופים לעישון, גם פאסיבי ובאופן כללי בחשיפה לעשן ולמגוון זיהומי אוויר. החומרים הללו גורמים להתחמצנות שפוגעת בתאי הגוף ומאיצה התפתחות של מחלות.
למעשה, החִמצוּן היומיומי שמואץ כך בגופנו הוא המנגנון העיקרי שאחראי להזדקנות הגוף.
לפי התיאוריה הזו, של ההזדקנות עקב נזקי החִמצוּן או הרדיקלים החופשיים, אותם נוגדי חמצון, האנטיאוקסידנטים, יכולים לסתור ולהתנגד להרס שנגרם מאותם רדיקלים חופשיים שבגוף, הרס שמסַכן את האיברים והרקמות ולבסוף גם את תפקוד הגוף כולו.
לנוגד החמצון יש אלקטרון עודף שמועבר מנוגדי החמצון אל הרדיקל החופשי ובכך מנטרלים אותו ואת הסיכון שבו. נוגדי החמצון החיצוניים שאנו אוכלים, ותודה לירקות והפירות הטבעיים שמשמשים כתגבורת וכהגנה נוספת לנוגדי החמצון המיוצרים בגופנו ואינם מספיקים כיום לעמוד בפני הרדיקלים החופשיים המוגזמים שהגוף המודרני מוצף בהם.
#מזונות מרובי נוגדי חמצון
נוגדי החמצון הטבעיים מצויים במזונות מסוימים שאפשר לצרוך יותר, כגון פלפלים בצבעים מגוונים, גזר, דלעת, בטטות, תה ירוק לסוגיו, שהוא בכלל משקה בריאות מעולה ולמעשה גם קפה ותה שחור.
פירות יער כמו אוכמניות, תותים, דובדבנים וכמובן רימונים כהים, לצד קיוי ופירות הדר ואוהבי שוקולד בחרו בשוקולד הכהה, שוקולד מריר, איכותי ועם הרבה קקאו.
המודעות כיום ישנה, שנוגדני החמצון הטבעיים דוגמת בֶּטא-קַרוֹטֵן, ויטמין E או ויטמין C וגם A, הם מרכיב משמעותי ומומלץ במאבק הבריא שלנו מול רדיקלים חופשיים.
והעיקר הבריאות!
כן לתזונה עתירת נוגדי חמצון ולא בתוספי מזון - האמת על נוגדי החימצון (עברית):
https://youtu.be/YcEj--_YZSw
נוגדי חמצון:
https://youtu.be/lG3OOXIXvxw
מומחית המספרת את האמת ואז ממליצה על תכשיר מסחרי (מתורגם):
https://youtu.be/NdPV5jA5IM8
מצגת וידאו על נוגדי חמצון (עברית):
https://youtu.be/LS8V9y8OjSM
והחשיבות האדירה של אכילת מזונות הכוללים נוגדי חמצון (מתורגם):
https://youtu.be/fC5MyyWGpZY