» «
תזונה נכונה
מה וכמה כדאי לאכול באכילה נכונה?
כמה נכון לאכול?
כמה כדאי לנו לאכול?


המזון שאנו אוכלים הוא כמו דלק לכלי רכב. הוא מספק כוח ואנרגיה לגוף.

אכילה מוגזמת הופכת אותנו לשמנים ומעלה את משקלנו יותר מדי, מה שמגביל אותנו ואף מביא מחלות. שתיית הרבה מים תמנע בלא מעט מקרים אכילה מיותרת ןמשמינה והיא לכשעצמה טובה לבריאות הגוף.

אכילה מועטת מדי אינה מספקת, מחלישה את הגוף ומקטינה את יכולתו להילחם במחלות ואף יכולה להביא למוות מרעב.

כדי להיות בריאים ולגדול היטב, יש לאכול במידה הנכונה ולהעדיף ירקות מסוגים ומצבעים שונים, על בשר ומוצרים מעובדים. מהמתוקים כדאי להעדיף את הפירות - אך לא להגזים גם בהם.

אכילה נכונה מחייבת גם צריכת מזונות קבועה ומאוזנת. המלצה של דיאטנית שווה זהב.

כדאי גם לעשות פעילות גופנית, שתאזן את האנרגיה שמצטברת מהמזון העודף.


הנה סרטון על תזונה בריאה של ירקות ופירות (עברית):

http://youtu.be/OGyuJ7rL-7Q


מה כדאי לי לאכול? (מתורגם)

https://youtu.be/xyQY8a-ng6g


על דיאטות מומלצות ולא מומלצות (מתורגם):

https://youtu.be/P7yM0TKvUm4


והסבר מדעי לתזונת 5 הצבעים של פירות וירקות (עברית):

http://youtu.be/PSl3MK4tlEE?t=12s
נוגדי חמצון
מהם נוגדי חמצון?



דמיינו צבא משתולל של חומרים שמזיקים לגופנו ופוגעים לנו בבריאות. ולפתע, בואו עוד קצת בדמיון, מגיח צבא ההגנה שלנו, חומרים טובים שנלחמים בצבא המזיק ומרחיקים אותו.

זה משהו שהוא מעין "שוטרים וגנבים", גרסת הגוף - וזה בדיוק הסיפור של נוגדי החִמצוּן (Antioxidant), חומרים כימיים טובים, שמסוגלים להקטין את קצב החמצון של חומרים אחרים בסביבתם.

"נוגדי החימצון" ידועים גם כ"אנטיאוקסידנטים", סותרים ונלחמים בתוך גופנו ב"רדיקלים החופשיים", החומרים הרעים, שמזיקים לגופנו ופוגעים בבריאותנו מאוד. אלו מולקולות יציבות שמגינות על הגוף מנזקי הרדיקלים החופשיים ומעכבים את תהליכי ההזדקנות.

אותם "רדיקלים חופשיים" הם סוגי מולקולות שנוצרות בגוף כשאנו חשופים לעישון, גם פאסיבי ובאופן כללי בחשיפה לעשן ולמגוון זיהומי אוויר. החומרים הללו גורמים להתחמצנות שפוגעת בתאי הגוף ומאיצה התפתחות של מחלות.

למעשה, החִמצוּן היומיומי שמואץ כך בגופנו הוא המנגנון העיקרי שאחראי להזדקנות הגוף.

לפי התיאוריה הזו, של ההזדקנות עקב נזקי החִמצוּן או הרדיקלים החופשיים, אותם נוגדי חמצון, האנטיאוקסידנטים, יכולים לסתור ולהתנגד להרס שנגרם מאותם רדיקלים חופשיים שבגוף, הרס שמסַכן את האיברים והרקמות ולבסוף גם את תפקוד הגוף כולו.

לנוגד החמצון יש אלקטרון עודף שמועבר מנוגדי החמצון אל הרדיקל החופשי ובכך מנטרלים אותו ואת הסיכון שבו. נוגדי החמצון החיצוניים שאנו אוכלים, ותודה לירקות והפירות הטבעיים שמשמשים כתגבורת וכהגנה נוספת לנוגדי החמצון המיוצרים בגופנו ואינם מספיקים כיום לעמוד בפני הרדיקלים החופשיים המוגזמים שהגוף המודרני מוצף בהם.


#מזונות מרובי נוגדי חמצון
נוגדי החמצון הטבעיים מצויים במזונות מסוימים שאפשר לצרוך יותר, כגון פלפלים בצבעים מגוונים, גזר, דלעת, בטטות, תה ירוק לסוגיו, שהוא בכלל משקה בריאות מעולה ולמעשה גם קפה ותה שחור.

פירות יער כמו אוכמניות, תותים, דובדבנים וכמובן רימונים כהים, לצד קיוי ופירות הדר ואוהבי שוקולד בחרו בשוקולד הכהה, שוקולד מריר, איכותי ועם הרבה קקאו.

המודעות כיום ישנה, שנוגדני החמצון הטבעיים דוגמת בֶּטא-קַרוֹטֵן, ויטמין E או ויטמין C וגם A, הם מרכיב משמעותי ומומלץ במאבק הבריא שלנו מול רדיקלים חופשיים.

והעיקר הבריאות!


כן לתזונה עתירת נוגדי חמצון ולא בתוספי מזון - האמת על נוגדי החימצון (עברית):

https://youtu.be/YcEj--_YZSw


נוגדי חמצון:

https://youtu.be/lG3OOXIXvxw


מומחית המספרת את האמת ואז ממליצה על תכשיר מסחרי (מתורגם):

https://youtu.be/NdPV5jA5IM8


מצגת וידאו על נוגדי חמצון (עברית):

https://youtu.be/LS8V9y8OjSM


והחשיבות האדירה של אכילת מזונות הכוללים נוגדי חמצון (מתורגם):

https://youtu.be/fC5MyyWGpZY
ארוחת בוקר
מה חשוב בארוחת הבוקר ואיפה אוכלים אותה בריאה?



נהוג לומר שארוחת הבוקר (Breakfast) היא הארוחה החשובה ביותר שלנו. כשאנו קמים בבוקר, הגוף שלנו עייף וצריך אנרגיה. ארוחת הבוקר נותנת לנו כוח וחיזוק, לקראת היום שמתחיל.

זאת בתנאי שהיא בריאה, כמובן. דגנים, למשל, ובמיוחד דגנים מלאים, הם מצויינים לארוחת בוקר שמטעינה את הגוף באנרגיה.

בארוחת הבוקר לא כדאי לאכול הרבה מתוק. במקומות שונים בעולם מתחילים את היום בארוחת בוקר מלאה סוכר, במאפים עתירי סוכר ופחמימות ו מעדנים רוויי מתיקות. איש לא ימליץ על ארוחת בוקר כזו וגם לא יעודד את האוכלים בשר מטוגן בארוחת הבוקר שלהם, מה שוודאי לא מזמין בריאות.

ודווקא מהים התיכון יצאה הבשורה לעולם. עם מרכיבים מנצחים מבחינה בריאותית, כמו ירקות טריים, שמן זית, גבינה, יוגורט, טחינה, לא פעם קטניות כמו פול או חומוס, טונה, הרבה לימון, פחות שומן רווי או בשר אדום וקינוח או מיץ עשויים מפירות טריים - ארוחת הבוקר במדינות הים התיכון נחשבות לבריאות ביותר בעולם. דיאטנים רבים ממליצים על מאכלים ים תיכוניים כאלה לאנשים המעוניינים בדיאטת בריאות.


על חשיבות ארוחת הבוקר:

https://youtu.be/vQ3XNgoa8U8


ארוחת הבוקר הים-תיכונית על שלל סגנונותיה נחשבת לבריאה ביותר ואפילו דיאטטית:

https://youtu.be/PPuj05ZQyc8


הצעות לארוחת בוקר בריאה? (עברית)

https://youtu.be/_zoMWdyopYQ


ועדיין - יש לא מעט הפתעות בארוחת בוקר כזו (עברית):

https://youtu.be/w8g6xWinrkk


בצפון אפריקה המציאו את השקשוקה:

https://youtu.be/618QsMaVXp8


השוואה בין מרכיבי ארוחת הבוקר במדינות שונות בעולם:

https://youtu.be/ry1E1uzPSU0


למה ארוחת הבוקר של אמריקאים רבים היא מתוקה?

https://youtu.be/YvbgE2eCgDY


גם בארגנטינה היא כזו (מתורגם):

https://youtu.be/-5Q9cKUWgAM


והאם ולמי ארוחת בוקר אנגלית היא טעימה?

https://youtu.be/3HL9TLH0uEM
בננות
איך מכינים גלידת בננות טבעית?


להכין גלידה טבעית, בלי חומרים סינטטיים ולא בריאים, זו תמיד משימה.

גלידה טבעית היא עוד יותר מעניינת, כי צריך להכין אותה ללא סוכר, שמקורו אמנם טבעי אבל כיום הוא עובר תהליכים רבים ובריא בטוח שהוא לא.

ברשת יש המון מתכונים שמאפשרים לשלב טעם ובריאות, מעדנים עם טבע. צריך לחפש אותם ובעזרת גוגל זה ממש קל.


אז הנה מתכון וידאו להכנת גלידת בננה טבעית וללא סוכר (עברית):

https://youtu.be/xB9OwSNCdDQ

תזונה נכונה

ויטמינים
מהם ויטמינים?



ישנם בטבע חומרים שונים שגופנו צריך כדי לשמור על בריאות והתפתחות ראויה. אלו הם הוויטמינים. את רוב הוויטמינים אנו מקבלים מהמזון שאנו צורכים. ככל שאנו אוכלים מוצרים טבעיים כמו פירות וירקות, גופנו זוכה לוויטמינים טובים ובריאים לו.

אך אם כל מזון טבעי מספק את הוויטמינים שיש בו, בעידן מודרני רבים אוכלים יותר ויותר מזון תעשייתי ומעובד, חסר ויטמינים. לכן מנסות בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מזון להוסיף למוצרי המזון הללו, ויטמינים שונים באופן מלאכותי. כך הן נותנות הרגשה שהמוצרים בריאים יותר וטובים לגופנו.

ויטמינים שונים ניתן כיום לצרוך באמצעות כמוסות שיש בהן מבחר גדול של ויטמינים. הן נקראות "מולטי ויטמין" וכוללות ויטמינים שונים שהתגלו כחסרים בגופו של האדם המודרני. השלמה כזו של ויטמינים יכולה לתמוך במי שתזונתם לקויה וככל שהגיל עולה והמצב הבריאותי ירוד, כדאי ליטול ויטמינים כאלה, תוך התייעצות עם הרופא.

אך כללית, ככל שנקפיד לאכול מזון מגוון וטבעי יותר, גופנו יקבל את סוגי הוויטמינים השונים שלהם הוא זקוק, כדי להתפתח ולהיות בריא.


הנה הסבר של תפקיד הויטמינים בגוף האדם (מתורגם):

http://youtu.be/ISZLTJH5lYg


וסרטון אנימציה על הוויטמינים ולמה כל אחד מהם טוב בגוף (ללא מילים):

http://youtu.be/wt0mnA8At8I
שרירים
אילו מאכלים מחזקים את השרירים שלנו?



לא כולם מודעים כמה שהתזונה שלנו משפיעה על השרירים. אם נאכל דברים טובים לגופנו, נזכה לשרירים בריאים וחזקים. מאכלים עם הרבה מגנזיום (Magnesium) יסייעו לחיזוק השרירים שלנו ויהפכו אותנו לחזקים ובריאים מאד.

מזונות עשירים במגנזיום הם: אגוזי פקאן, אגוזי לוז, שקדים, אבוקדו, אורז מלא, דגי מקרל, קטניות, גרעיני חמניה, סובין וטופו. גם בעלים ירוקים כהים כמו תרד ומנגולד יש הרבה מגנזיום.

אבל גם ביצים, שיבולת שועל, דגים, אגוזי מלך ובשר בקר יעשו טוב לחיזוק השרירים.


הנה כמה מאכלים שיתרמו לבניית השרירים:

https://youtu.be/hgY9SA66UR0


עוד הסבר ורשימה כאלה:

https://youtu.be/bzmimoph_nM


תרומת המגנזיום לשרירינו:

https://youtu.be/dGqJttaHBvk


ומאכלים מומלצים לשרירים:

https://youtu.be/ukrMQuoNIzw
פקאן
מהו אגוז הפקאן ולמה הוא בריא למאכל?



אגוזי פקאן (Pecan) הם אגוזים של עץ נשיר חורף, בעל צמרת זקופה ורחבה, המגיע לגובה של 40 מטרים. לפקאן צמרת שהיא גם רחבה ומאפשרת להשתמש בו גם כעץ נוי, המיטיב להטיל צל.

בארץ מוצאו של הפקאן, במכסיקו ובאזור עמק המיסיסיפי התחתון שבמרכז ארה"ב, מעריכים את תוחלת חייו של העץ בכ-300 שנה. פירות הפקאן, האגוזים של הפקאן, שימשו את ילידי צפון אמריקה לליקוט האגוזים שמהם הם ניזונים. יתרונם הגדול של האגוזים הללו הוא בהיותם פירות יבשים שניתן לשמור לתקופה ארוכה, מבלי שירקבו.

ממקסיקו ודרום ארה"ב לקחו הספרדים במאה ה-16 את הפקאן לאירופה. בנוסף לאירופה, הוא הפך לגידול חקלאי גם באסיה ואפריקה ובהמשך גם לאוסטרליה. גם בנגרות רהיטים משתמשים בעצת הפקאן.

הפקאן הוא עץ אלרגני מאוד. אבקת פרחי הפקאן, שבעונת הפריחה מתפזרת בכמויות ענק ברוח, גורמת אצל מי שרגישים ואלרגיים, לתופעות אלרגיה קשות. במקומות ציבוריים וחקלאיים רבים גורמים עצי הפקאן הללו לסבל למי מהתושבים שסובלים מאלרגיה ונאלצים באותה עונה, לעזוב את ביתם לכמה שבועות.


#אכילה וצריכת פקאן
בריאותית ותזונתית וכדי ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שהם מציעים, יש לצרוך את אגוזי הפקאן במצבם הטבעי, כשהם לא קלויים ולא מומלחים. רצוי גם להשרותם במים, לפחות ל-5 שעות.

ידוע שאגוז הפקאן עשיר בסיבים תזונתיים, וגם בסידן, ברזל, מגנזיום, מנגן אשלגן, אבץ ןסלניום. אכילתם תורמת גם לבריאות המערכת החיסונית. תכולת השומן הגבוהה שבאגוזי הפקאן מגדילה את תחושת השובע שלנו.

אכילה כמותית ויומיומית של אגוזי פקאן טובה להפחתה של הסיכון למחלות לב וכלי הדם, כמו גם להסדרת הפעילות של מערכת העיכול. מומלצת אכילת אגוזי פקאן, לא קלויים כמובן, גם למי שסובלים מנדודי שינה, אסטמה, כאבי מחזור, אקנה, אבנים בכליות ובעיות און גברי.

יותר מכל אגוז אחר, אגוז הפקאן הוא האגוז עתיר הכי הרבה קלוריות, עם אחוז שומן גבוה במיוחד. לכן מומלץ לשלבו לצד פירות, כך שתכולת השומן בהם תאזן את עליית רמת הסוכר בדם מהפירות.


כך נראה אגוז הפקאן כשהוא גדל על העץ (עברית):

https://youtu.be/OQIz8CWOMMo


כך מקלפת אותו המכונה בתעשייה (עברית):

https://youtu.be/lRGJ1tXI8So


לאוהבי המלוחים (עברית):

https://youtu.be/LXJjr-r8IC8


אפילו פה ושם בטבע (עברית):

https://youtu.be/yJdpVVdP7hA


וכך גדלים אגוזי פקאן:

https://youtu.be/k61hXCNyq-E?long=yes
פחמימות
מהן פחמימות?



הפחמימות הן תרכובות אורגניות שונות, מהנפוצות ביותר בכדור הארץ. הפחמימות נחוצות לכל היצורים החיים, במיוחד לבניית התא וכדי לתת אנרגיה. גם ל-DNA, החומר התורשתי שבגופנו, תפקידן של הפחמימות חשוב. יש להן גם תפקיד בזיהוי התא, שתורם למערכת החיסונית של יצורים שונים.

הפחמימות מורכבות מהיסודות פחמן, מימן וחמצן. לגוף האדם הפחמימות מהוות את מקור האנרגיה העיקרי שלו. קיימות פחמימות פשוטות ומורכבות. הפחמימות הפשוטות הן מתוקות. ביניהן הסוכר הלבן, דבש, סוכר חלב וסוכר הפירות (על פחמימות בסוכר למשל, ראו בתגית "סוכר"). הפחמימות המורכבות, דוגמת העמילן, נמצאות במוצרי לחם כגון סוגי לחם, תפוחי אדמה, פסטה, אורז, קטניות ודגנים. לקבוצת הפחמימות המורכבות משתייכים גם הסיבים התזונתיים.


הנה הפחמימות מבחינה כימית (מתורגם):

http://youtu.be/FllgvG4u6yo


כבר מזמן הם הפכו ל"אשם תמיד" של עולם ההשמנה (עברית):

https://youtu.be/nekzU0lRuyA


ואילו פחמימות כדאי לאכול? (עברית)

http://youtu.be/8EGOsXEMQvA?t=20s


שומן
מהו שומן ולמה יש שומן מומלץ ושומן לא מומלץ?



איך זה שיש שומן בריא ויש שומן שאינו בריא?
מהו בדיוק השומן?

מה שמזיק לבריאותנו באמת הוא לא כמות השומן שאנו אוכלים, אלא סוג השומן שאנו אוכלים. זה מאד מעניין כי זה מסביר איך כימיה קובעת כמה אנחנו בריאים..

הכל מתחיל ממולקולות שנקראות טריגליצרידים. הרכב המולקולות הללו הוא שקובע האם השומן הזה בריא או לא, נוזלי או מוצק וכן הלאה. מבחינה מדעית, סוג הקשר בין אטומי הפחמן שבמולקולה הוא שקובע עד כמה השומן שלה בריא. כשהקשר בין חומצות השומן הוא בודד, פירושו של דבר שחומצות השומן רוויות ואלה השומנים שכשהם בעודף, הם אינם בריאים לגופנו!

אבל גם כשהשומנים לא רוויים, יכולה להיות בהם בעיה בריאותית. בסידור האטומים המצטלב שנקרא "שומן טראנס" יש מרכיבים שמזיקים גם הם לבריאותנו. מאד מזיקים. אפילו יותר משומן רווי! - לכן, כשתראו מהיום על רשימת הרכיבים של דבר מאכל את הצירוף "הידרוגנציה חלקית" - הימנעו ממנו, כי הוא מאד מאד מזיק לבריאות!


הנה סרטון שמסביר מהו השומן (מתורגם):

http://youtu.be/QhUrc4BnPgg?t=13s


האם לגוף שלנו יש זיכרון משלו לפחות בענייני דיאטה (עברית):

https://youtu.be/j9NAZkdZ5vc


הייתכן שהשמנה היא דבר מדבק (עברית):

https://youtu.be/K8KQK8N5nQU


ומה הכימיה של השומנים (מתורגם):

http://youtu.be/ZA2KJf0ejfE
מהי הכרס בעצם?



אחת הבעיות המודרניות הקשות היא ההשמנה בקרב בני אדם. תוצאותיה של ההשמנה הן לא פעם כרס גדולה, או מה שנקרא "השמנה בטנית".

הכרס (Stomach ובשם העממי יותר belly) היא בטן שהשמינה באופן מוגזם. מדובר בחלק בטן מעוגל ובולט שתלוי מתחת לבית החזה והבטן האנושית.

גברים נוטים לגדל כרס יותר מנשים. רבים חושבים שזה מפני שהם שותים בירה ואף התקבע הביטוי "כרס בירה". אז נכון שהמון בירה מגדילה את הכרס, אבל בירה פה ושם אין בה בעיה (אגב, יש בעיה עם כל הפיצוחים והבייגלה שמסביב ואת זה חשוב לומר).

הסיבה של היווצרות הכרס היא כמות השומן ופיזורו במאגרים השונים שבגוף. בעוד אצל גברים מרוכזים בבטן כ-20-10 אחוזים מסך השומן שבגופם, כמות השומן הביטני בבטן הנשית מתמצה בחצי מזה, כ-10-5 אחוזים בלבד מכלל השומן שבגוף. גם נשים יכולות להשמין אבל באזורים אחרים בגוף ואחרי גיל המעבר, גם בכרס.

מכיוון שגם גנטיקה משפיעה על פיזור השומן בגוף וכדי לפתח טיפולים להתמודדות עם שיעורי ההשמנה העולים בעולם, מנסים המדענים לאתר את הגֵנים שמשפיעים על פיזורו של השומן בגוף.


#מה לעשות נגד הכרס?
רבים שואלים כיצד מונעים השמנה בטנית כזו הנראית לא יפה בעיני אחרים. אז האמת המרה היא שמניעת התפתחות של כרס או הורדה שלה בלבד אינה דבר אפשרי. הורדה של הכרס היא חלק מהורדת משקל כללית. מה שיעשה את העבודה בעניין הוא שילוב של שני דברים: תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה.

אגב, אלה גם שתי הדרכים הטובות ביותר למניעת כרס מראש. אם אתם אנשים רזים יחסית ולא מעוניינים לסבול בעתיד מהשמנה בטנית, פשוט איכלו נכון ועשו כושר, שזה השם הטרנדי לפעילות גופנית. אגב, כושר להורדת הכרס ולבריאות לא חייב להיות בחדר כושר. מספיקה הליכה יומית של 10,000 צעדים.

עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר חולנית וכחלק משלים לניתוחי קיצור הקיבה, יש ניתוח קשה, מורכב ומסובך להסרת השומן התוך-בטני. על ניתוח כזה מחליטים הרופאים והם עושים זאת בכובד ראש ובדרך כלל בזהירות המתבקשת.


הנה הכרס וקצת בירה לא גורמת אותה:

https://youtu.be/oJtQth3bl5M


איך מונעים את החלל הבטני (עברית):

https://youtu.be/oJ95ysM9e_A


הסבר מצוין לגבי הדרך להיפטר ממנו (עברית):

https://youtu.be/2yku_yxUPUM


מצגת וידאו על הכרס:

https://youtu.be/vzhoVK9AyQs


תרגילים לבטן התחתונה (עברית):

https://youtu.be/zGITL_k1D2U


ועוד תרגילים ביתיים לפעילות גופנית משלימה לתזונה נכונה שתמנע ותקטין כרס ושומן בוטני (עברית):

https://youtu.be/rs-KxRITRnI
מהו מודל היופי במאוריטניה בו הנשים משמינות כדי להיות יפות?



בכל מדינה מתקדמת בעולם נתפסת כיום האכלת יתר (Force feeding) כתופעה שלילית בגידול וחינוך ילדים. אם פעם היו אימהות שהכריחו ילדים לאכול, כדי שיגדלו ו"יהיו בריאים", היום הגישה היא אחרת. אמהות עדיין רוצות שילדיהם "יאכלו מספיק כדי לגדול" אבל האבסה וההאכלה בכמויות גדולות כבר אינה מקובלת כלל.

אבל מודל היופי במקומות שונים בעולם עדיין שונה פלאים. מסתבר שהניגוד המוחלט לאופנת הרזון הנשי במערב הוא טיפוח ההשמנה של נשות מאוריטניה. במדינה האפריקאית הזו הכל עובד הפוך - לפחות במה שקשור למודל היופי הנשי. השומן שם הוא עדות לבריאות וזה כל כך מושרש שם, עד שזה הפך למודל היופי המקומי. נשים שמנות נחשבות שם עוצרות נשימה ביופיין, בעוד שנשים רזות כמו במערב נחשבות ללא בריאות, לא יפות וככאלה שאיש לא יסכים לשאת לאישה.

איך זה עובד? - אם בחברות מערביות עושים, במיוחד עושות, דיאטות קיצוניות, על מנת להרזות ולהישאר רזות, נשות מאורטניה מפטמות את בנותיהן, ממש בכוח, מאביסות אותן במזון, כדי להפוך אותן לשמנות ובכך לאפשר להן שידוך טוב ונישואין מוצלחים, עם גברים בעלי טעם טוב.

מודל היופי ההפוך הזה הוא קיצוני במיוחד. אישה או נערה מאוריטנית שלא תהיה שמנה מספיק, לא תקבל הצעת נישואין. נשים שמנות במיוחד הן המבוקשות ביותר במאוריטניה ולהן יהיו הרבה מחזרים. הרבה מחזרים פירושו שהן יוכלו לזכות בגברים הכי טובים מביניהם. מכאן לא צריך לפרט - נשים שמנות במאוריטניה הן נשים מסודרות. כבדות תנועה ולא בריאות, אבל חברתית הן בפסגה.

אז אם בחברה המערבית פונות הנשים למחנה הדיאטה, כדי להוריד ממשקלן באופן קיצוני, הרי שבמאוריטניה הן מעדיפות לעטות על גופן שכבות שומן הרסניות מבחינה בריאותית, רק כדי להיות יפות בעיני הגברים המאוריטניים ולהתחתן.


על השמנת היתר של נשות מאוריטניה:

https://youtu.be/a-BPDEtzU3Q


סיפורו של מודל היופי של נשות מאוריטניה:

https://youtu.be/X6VrzGWCq2I


וסרט תיעודי על האבסת הילדות האכזרית במאוריטניה כדי להשמינן:

https://youtu.be/ZM2q7XFOOgg?long=yes
מהי דיאטה?



דיאטה (Diet), בהגדרה כללית, נוגעת לבחירות המזון והשתייה שאדם עושה במטרה להשיג יעד בריאותי או להגיע למשקל כלשהו.

אז אמנם יש "דיאטת השמנה", בשיח היומיומי הדיאטה מתקשרת בדרך כלל לאכילה מוגבלת או מבוקרת, המכוונת בעיקר למטרות של הרזיה או לשיפור המצב הבריאותי.

המילה עצמה באה מיוונית עתיקה, בה "דיאט" היא אורח חיים. ואכן, הדיאטה הים-תיכונית, למשל, היא בעצם חלק מאורח חיים, של אכילה נכונה ובריאה ולא של עינוי גופני שבמרכזו הימנעות והרעבה עצמית.

ואגב, שתייה מרובה חשובה ומומלצת להרזיה. הסיבה לכך היא שלא פעם אנו טועים ומחליפים תחושת צימאון בתחושת רעב ואוכלים במקום לשתות. שתיית מים תימנע לא פעם אכילה מיותרת והיא גם בריאה.


#דיאטות לדוגמה
ישנם סוגים שונים של דיאטות, ביניהן אלו שמתמקדות בהגבלה של קבוצות מזון מוגדרות. דיאטות כאלה הן למשל דיאטות דלות שומן או דיאטה דלת פחמימות. יש דיאטות הפוכות, המתעדפות סוגי מזונות מסוימים, דיאטות צמחיות או דיאטות פליאו, שמנסות לחזור ולחיות כמו האדם הקדמון, ומעדיפות הרבה בשר ושומן, במקום פחמימות ומזון מעובד.

דיאטה של הוצאת נוזלים מבוססת על אכילה של פירות וירקות בלבד. אלה מכילים המון אשלגן, שגורם להפרשת נוזלים, יחד עם הפרשת עודפי האשלגן. כך הגוף מאבד עד כ-1.5 קילו ביום, אך זו אינה ירידה ברקמת השומן אלא אובדן נוזלים בלבד, שיש בה גם סכנה של התייבשות הגוף ונזקים שהיא גורמת.

יש גם דיאטות כסאח, שממש לא מומלצות ואינן מאוזנות, הן מבחינה קלורית והן בהרכב של אבות המזון שהגוף צריך.


#חשוב מאוד!
בכל מקרה, לפני דיאטה שווה לפנות לייעוץ מקצועי ומהימן, אפשר אצל דיאטנית בקופת החולים. בכל מקרה חשןב להימנע מדיאטות מוזרות ולא מאוזנות, שעלולות ממש לפגוע בבריאות הגוף ואפילו הנפש, בהפרעות אכילה קשות.


הנה הדיאטה הים תיכונית (עברית):

https://youtu.be/fo1xQWOmZs8


כדאי לדעת מה חווה הגוף שלנו בדיאטה רגילה (עברית):

https://youtu.be/j9NAZkdZ5vc


יש דיאטות מהירות אבל האם הן מומלצות? (מתורגם):

https://youtu.be/P7yM0TKvUm4


אולי זו הדרך היותר טובה להורדת משקל (עברית):

https://youtu.be/Nwt4sA4nDNU


שיר נפלא של אפרת גוש על "דיאטה" שאולי באה ממצוקה ופרידה (עברית):

https://youtu.be/_53JXbiqRcA


וכדאי לחשוב טוב טוב על הדיאטות שמציעים לכם ולא לפגוע בבריאות (עברית):

https://youtu.be/JnzvnJaTAZU?long=yes
מה המהפכה שעשתה הדוגמנית טוויגי?
מיהי טוויגי הדוגמנית השדופה?


בשנות ה-60 עשתה דוגמנית רזה ששמה טוויגי (Twiggy) מהפכה של ממש במראה הנשי המועדף. רק בת 17 ובעלת מראה אנדרוגיני, משהו בין נערה לנער, היא הייתה מתבגרת בריטית בעלת גוף המושלם לקידום של אופנת שמלות המיני שפרצו אז לאופנה, בעזרת מעצבים כמו מארי קוואנט הבריטית והצרפתי אנדרה קוראז'.

טוויגי, או בשמה האמיתי לסלי הורנבי, הייתה נערה עם מראה של ילדה, עיניים גדולות ותספורת נערית, שהיממה את כולם. לבושה במיני וחמושה במגפיים, היא פרצה לתודעה והפכה בתוך ימים לאייקון אופנה שלא היה כמותו. למעשה, ניתן לומר עליה שהיא הייתה הסופר מודל הראשונה.

אבל טוויגי הייתה גם מי שבישרה על עידן הרזון, זמן שבו בנות ונשים החלו לרזות כדי להיראות כמותה. היא גילמה את רוח התקופה באופן המדויק ביותר, משהו כמו ה"איט גירל" של הסיקסטיז.

הכל התחיל כשאמרגן בריטי בשם נייג'ל דיוויס נכנס ביחד עם תלמידת תיכון צעירה בעלת מראה גרום למספרה בלונדון. אחרי 7 שעות של ניסויים ושינויים, היא יצאה משם עם לוק חדש, שעתיד לשנות את פניה של האישה המודרנית. כי מה שבאמת קרה שם היה שהספר שסיפר אותה התקשר לצלם וביקש שיגיע מהר לצלם מישהי...

המישהי הזו הייתה טוויגי והתמונה הזו עשתה היסטוריה, שלא לומר היסטריה. אחת התמונות של הנערה שצולמה במספרה הלונדונית התפרסמה באותה שנה ב"דיילי אקספרס" הלונדוני. הכותרת הייתה "הפנים של 66'".

המראה שלה היה רענן וחדש לחלוטין. גם העובדה שצבעה את ריסיה בשחור-דבר הייתה חדשנית וחסרת תקדים. היא הייתה עוף מוזר וקסום. הפרופורציות הבלתי רגילות שלה, שכללו מראה דקיק וגרום, עיניים ענקיות, תספורת של בנים ויופי נערי ורך - כל אלה קראו תיגר על המראה הנשי של אותם ימים. כמעט ולא היה לה חזה וקימורי גופה היו חסרים, היא הייתה כמו שלד, עם עצמות בולטות ולחיים רזות.

בשנים הבאות לא היה מגזין אופנה אחד שפספס אותה. כל צלמי האופנה הגדולים של התקופה עמדו בתור לצלם את טוויגי. ההתפעלות הפכה לשינוי של ממש באופנה. טוויגי הייתה אייקון של דור שחווה את ה"מוד" (Mod), המעבר משנות ה-50 השמרניות לשנות ה-60. אלה הפכו לשנות החופש והמתירנות, שנים שבהן הצעירים הם שנותנים את הטון וקובעים את הלך הרוח החברתי במדינות המערב. אלה היו שנים שבהן החברה הגבוהה של הדוכסים והדוכסיות באנגליה החלה מפנה את מקומה לחברה עילית חדשה, של מוסיקאים, דוגמניות, מעצבים וצלמי אופנה מצליחים.

וטוויגי עצמה לא נשארה בבריטניה. הופעתה על שער המגזין "ניוזוויק" הייתה האות להגעת הבשורה האופנתית של ה"מוד" לארצות הברית. טוויגי הגיעה לשם וזכתה להיסטריה דומה לזו שחוו הביטלס כמה שנים לפניה. ממש בהמשך לפלישה הבריטית לארצות הברית הגיעה הפלישה האופנתית של הבריטים והאמריקאים חוו היסטריה נוספת...


הנה סיפורה של טוויגי הדוגמנית הרזה:

https://youtu.be/Lk0fv4xZmlM


הדוגמנית טוויגי בשיאה:

https://youtu.be/0SbQrNtMFeI


טוויגי הזמרת:

https://youtu.be/u8FPSIXSuB8


וסרט תיעודי על טוויגי - הביטלס של הדוגמנות:

https://youtu.be/R8O7Li1rah4?long=yes
איך חיסלה אנורקסיה את הצמד המצליח בעולם?
כיצד נכחד הצמד המצליח בעולם בשל אנורקסיה?


הם היו הקול הבהיר, הרך המלטף של הסוונטיז האמריקאי. הם זה הקרפנטרס (The Carpenters), קארן, שהחלה כמתופפת מחוננת והתגלתה בצעירותה כבעלת קול אלט מלטף וריצ'רד, מפיק מוסיקלי מוכשר.

זה צמד אחים צעיר ויפה, שהפך לאחד ההרכבים המצליחים ביותר של שנות ה-70. מצליחים זו לא מילה. עם להיטים כמו "Superstar", "Close to You", "Top of the World" ו-"We've Only Just Begun", הם היו בדיוק מה שצריכות צעירות מתבגרות באמריקה לשמוע.

הסוונטיז, חשוב לציין, הוא העשור של הקולות המלטפים. אבל הקול של קארן היה גם עשיר וגם מאוד ייחודי, מזוהה ובולט בזירת הפופ של אותם ימים.

וכשקארן היא הסולנית, האח ריצ'רד הוא המפיק המוסיקלי של הצמד והאחראי על העיבודים לשירים, התוצאה הייתה בלדות שמאלץ מרהיבות ולא מתנצלות, עם ים של שכבות מיתרים קסומות, מלודיות של גדולי הכותבים, רוך שנשפך כמו יין והכל מונח על מצע של יחידת קצב הדוקה ורומנטית מספיק.

ההצלחה המסחררת של הצמד הופכת אותו לאחד ההרכבים המצליחים של התקופה. מכירות האלבומים שלהם עוברות את 100 מיליון העותקים והרדיו מתפוצץ מלהיטים של "הקרפנטרז". השניים הם אורחים קבועים בקלטות ובתקליטי התקופה. אין מסיבה בלי סלואו שלהם ואין מיקסטייפ של מתבגרת בלי נוכחותם.

אבל אז מגיעה הטרגדיה הגדולה של הצמד. בשנת 1983 מתגלה הכאב הגדול שמאחורי ההצלחה. קארן קרפנטר, מסתבר, התמודדה עם אנורקסיה נרבוזה, המחלה הזו שהנפש רוצה בה לרזות, גם כשהגוף לא עומד בזה. אנורקסיה שהלכה והחמירה לה, מאז אמצע שנות ה-70.

תחילתה של המחלה בביקורת רנדומלית ולא מוצדקת בתקשורת על משקלה, ממשיך בלוח ההופעות המלחיץ והצפוף וכמובן הלחץ המתמיד של הכוכבות. קארן, שהתחילה רק בדיאטה קיצונית, השתמשה במהלך השנים בגלולות הרזיה, עם התירוקסין, הורמון בלוטת התריס שהשפיע על משקלה והוריד אותו מ-63 ל-35 קילוגרם.

ב-4 בפברואר 1983, כחודש לפני יום הולדתה ה-33, הציבור והמעריצים נדהמים לשמוע שקארן קרפנטר התמוטטה בבית הוריה שבדאוני, קליפורניה ומתה מדום לב, שנגרם מסיבוכי האנורקסיה נרבוזה, ממנה סבלה.

האופן בו סיימה קארן את חייה זכה לפרסום אדיר. זה היה אחד המקרים הראשונים של מוות מאנורקסיה והוא תוקשר היטב בתעשיית הבידור.

בעקבות מותה עלתה באופן דרמטי המודעות הציבורית למחלה. בקשר ישיר אל האירוע הטרגי הוקמה בארצות הברית "קרן קארן קרפנטר", העוסקת בטיפול ובמחקר של הפרעות אכילה.

כמפיק וכיוצר, הקריירה המוסיקלית של ריצ'רד קרפנטר המשיכה, אך להצלחה של הצמד הוא מטבע הדברים, לא זכה שוב מעולם. מהקרפנטרס נותרו בעיקר השירים, זכרון הקול הנהדר של קארן, העיבודים המוסיקליים העדינים ונקיים כל כך שריצ'רד השכיל ליצור ולהזמין וההשפעה שלהם על המוסיקה הפופולרית בעשור המרגש ההוא, כשכולם היו צעירים ותמימים יותר, רגע לפני שהפרעות האכילה מתפשטות בעולם כולו.


הנה סיפורם העצוב של הקרפנטרז:

https://youtu.be/Y5qJRy9nTs8


הקרפנטרז בהופעה - קארן על התופים:

https://youtu.be/91PpfWU-rmA


כמה שהיא הייתה זמרת וכותבת מעולה, על התופים היא הייתה מלכה:

https://youtu.be/sdHyzGXAJPg


השיר על "כוכב העל":

https://youtu.be/SJmmaIGiGBg


קארן וריצ'ארד קרפנטר בהופעה לקראת הסוף:

https://youtu.be/icDlp_Ry878


וסרט תיעודי על קארן קרפנטר המתופפת:

https://youtu.be/6dJUnh6N8-U?long=yes
מהי המחלה הנפשית אנורקסיה?



אם אתן סופרות קלוריות בצורה כפייתית, מרבות עד הגזמה בפעילות גופנית, נשקלות שוב ושוב והסובבים אתכן אומרים שאתן לא תופסות נכון את המציאות - יתכן בהחלט שמה שהתחיל אצלכן כדיאטה וככוונה תמימה לרדת במשקל, הפך למחלה שמסכנת את חייכן.

אנורקסיה, או במונח הרפואי אנורקסיה נרבוזה (Anorexia nervosa) הוא שמה של הפרעת אכילה שהלוקים בה חוששים מהשמנה והופכים משום כך לרזים באופן קיצוני, עד כדי סכנת מוות.

הירידה הדרסטית במשקל והעיסוק הכפייתי במשקל יכולים להוביל להרעבה עצמית, ללקיחת חומרים משלשלים, לפעילות גופנית מוגזמת ולעיתים גם להקאות מרובות.

החולים באנורקסיה חווים את עצמם כשמנים על אף המשקל הנורמלי שלהם או הרזון הקיצוני שאליו הביאו את עצמם.

אם בעבר נחשבה האנורקסיה כמחלה של צעירים, במיוחד בגיל ההתבגרות כיום הוכח שהיא יכולה להופיע אצל בני כל הגילאים ושני המינים, אם כי רוב הלוקים בה הם נשים (רק 10%-5% מהחולים הם גברים).

לא פעם נולדה המחלה בעקבות אירוע שפגע בתדמיתם ובדימוי העצמי של החולים וגרם להם להתחיל בדיאטת הרזיה. כמו בכל הפרעת אכילה, רוב המומחים סבורים ששורש האנורקסיה הוא ביחסים בינאישיים וחרדות הנובעות מהם.

אם בתחילה השקיעו החולים מאמצים בדיאטה ובהורדת המשקל וניהלו מאבק בתיאבון הטבעי, בהמשך מדוכא התיאבון והמחלה הנפשית משתלטת. התחושה של החולים היא שאין להם רצון או צורך לצרוך מזון.

האנורקסיה אמנם נחשבת לאחת התופעות המודרניות ביותר, אבל מחקרים גילו שהיא הייתה קיימת כבר בימי הביניים. אלא שאז מה שהוביל אליה הוא לא המראה החיצוני, אלא ההתנזרות הדתית.

נמצא שכבר במאות ה13 וה-14. היו אנורקסיות רבות מבין הנזירות שחיו חיי סגפנות, כולל צום והתנזרות ממזון. הפרעות האכילה של אותן מאמינות באו לא מרצון להיות רזות ויפות יותר אלא משום אמונתן הדתית ודבקותן באל. רבות מהם מתו מרעב, מאחר שגופן פלט את המזון שכבר אכלו והן האמינו שזהו רצונו של האל.

מקור המילה "אנורקסיה" הוא ביוונית שבה פירוש המילה הוא היעדר או אובדן של התיאבון.


הנה נערה שניצחה את האנורקסיה:

http://youtu.be/J9ukNldqfjw


יש גם בנים אנורקטיים (עברית):

https://youtu.be/gxDM-K023jg


המחשת ההבדל שבין המציאות לבין התפיסה של החולים את עצמם:

http://youtu.be/BuUTBvrn-do


סוכן הדוגמנים עדי ברקן עושה עבודה חשובה בעזרה לבנות שלקו במחלה ובהגברת המודעות לבעיה (עברית):

http://youtu.be/4y8lZl7z7fE


נערה שרצתה להיות דוגמנית והפכה לאנורקטית בסכנת חיים (עברית):

http://youtu.be/FvxUw7cO5JQ


כתבת טלוויזיה על הפעילות החשובה בנושא (עברית):

http://youtu.be/M7ohL9F3xjM?t=7s


וסרט תיכון קצר ומטלטל (עברית):

http://youtu.be/dHVLD1J0b9A
מהם החיידקים הידידותיים של הפרוביוטיקה?



בעשורים האחרונים הפכה הפרוביוטיקה (Probiotics) לאחד הנושאים המעניינים במדע. לפיה חיידקים מסוימים מסייעים לאיזון ולתפקוד משופר של אוכלוסיית החיידקים החיוניים למערכת העיכול.

פרוביוטיקה היא גישה ברפואה המעודדת צריכת תוספי מזון ומזון שבהם חיידקים ידידותיים לגוף.

החיידקים הידידותיים, הוא נושא העוסק בחיידקים שלא זו בלבד שאינם מזיקים לבני אדם, אלא מסייעים בכך שהם מסייעים לחיזוק מערכת החיסון האנושית.

מרבית החיידקים, מהמזיקים שבהם ועד לידידותיים, מצויים בגופנו בכל מקום. ועדיין - החיידקים הללו מרוכזים אצל האדם בעיקר במעיים.

ריכוז גבוה של חיידקים מזיקים מעלה בגוף את הסיכון למחלות. במקביל מסייע הריכוז הגבוה של חיידקים ידידותיים, למערכת החיסון להילחם במחלות.

לשונית, מושג ה"פרו-ביוטיקה" הוא הלחם שבעברית פירושו 'בעד חיים'. ביוונית, התחילית 'פרו' פירושה 'בעד' ו'ביוטיקה' או 'ביו', שמשמעותה בלטינית 'חיים'. למעשה, זהו ההיפוך של הצירוף 'אנטיביוטיקה' שפירושו 'נגד חיים'.

אגב, המושגים הנוגדים הללו מקבלים משמעות נוספת מהעובדה המדעית שמה שפוגע במיוחד בחיידקי הפרוביוטיקה שלנו היא אנטיביוטיקה שאנו צורכים בעת מחלה, או מבשר בעלי חיים שטופלו באנטיביוטיקה.


#מוצרי מזון עם תוספת פרוביוטיקה
ברור שתעשיית הפרוביוטיקה די פורחת במקומות שונים בעולם, כולל בישראל. רבים יודעים לספר מניסיונם או מעידים על יעילות הפרוביוטיקה.

ישנם מספר חיידקים ידידותיים הנמכרים כתוספי מזון. כמה סוגים כאלו ניתן למצוא כיום במוצרי חלב מוחמצים, במיוחד יוגורט.

ועדיין, ישנם חוקרים, ביניהם ישראלים, המערערים על תעשיית זו וטוענים שהיא עלולה להזיק. מחקרים מראים שהנושא ראוי להיבחן לעומק ולא מעט מהם מטילים ספק ביעילות הבריאותית של הפרוביוטיקה.

כך או כך, בין מדע לשיווק יש פער והבדל משמעותיים. על אף העובדה שרבים המומחים שחלוקים לגבי האפקטיביות הבריאותית של תוספי מזון פרוביוטיים אלו, חל בשנים האחרונות גידול במכירת מוצרי חלב פרוביוטיים לציבור.


הנה הסבר על החיידקים הפרוביוטיים (עברית):

https://youtu.be/FohYorHrdVo


החיידקים שבמעיים מושפעים ומשפיעים על העיכול והבריאות ויש לנו השפעה עליהם (מתורגם):

https://youtu.be/1sISguPDlhY


הזנה של חיידקים ידידותיים לבניינים (מתורגם):

http://youtu.be/A4fUu9OLUMA


כמוסות פרוביוטיות שמוצעות למכירה מכילות כל אחת 10 מיליארד חיידקים טובים ובריאים (עברית):

https://youtu.be/IwuYfccQZvY


ומחקרים שמסבירים שצריכת כדורים כאלה עם חיידקים פרוביוטיים היא כלל לא בריאה (עברית):

https://youtu.be/cZdb8D43-LM
מהו הטעם המתוק ואיך משפיע הסוכר על המוח?



הטעם המתוק (Sweet) הוא טעם שמורגש על הלשון אם נוגעים בה חומרים כמו סוכרים פשוטים, סוגי חלבונים מסוימים ועוד.

הסוכר (Sugar), המתוק והנחשק עד כדי התמכרות, הוא בעצם שם למולקולות שנקראות פחמימות.

ישנם סוגים רבים של סוכרים בהמון מאכלים, כולל כאלה שאינם ממתקים או קינוחים. אבל מה גורם לסוכר להיות כל כך ממכר?

הסוכר מפעיל את קולטני הטעם המתוק שבלשון ומשם נשלחים אותות עד לאזור בקליפת המוח שאחראי על הטעם המתוק. הוא מפעיל את מערכת התגמול של המוח שגורמת לנו לרצות עוד מהמתוק הזה אבל גם לאובדן השליטה העצמית ותשוקה. גם במעיים יש קולטני סוכר ששולחים למוח הודעות שגורמות לגוף לייצר עוד אינסולין, כדי לעמוד בתוספת הסוכר שהגוף קיבל.

גם הסוכר, כמו אלכוהול, ניקוטין והרואין, שולח דופמין להילוך יתר וגורם לנו לחפש עוד ממנו, אם כי הוא כמובן פחות ממכר מהם. אם רק מדי פעם נמתיק בפה - זה בסדר, אבל אם נאכל באופן קבוע מזון לא מגוון ועתיר סוכר, הסוכר יתנהג קצת כמו סמים ויגרום להתמכרות מסוימת למזונות מתוקים.


כך הסוכר משפיע על המוח (מתורגם):

http://youtu.be/lEXBxijQREo?t=6s


הסוכר מסתתר במקומות לא צפויים (מתורגם):

https://youtu.be/Q4CZ81EmAsw


האם הסוכר הוא הצרה הבריאותית של העולם השבע:

https://youtu.be/o6W-wKrb4t0


מפת הטעמים שזיהתה, מעט אחרת ממה שחושבים, את אזורי הטעם שעל לשוננו (מתורגם):

https://youtu.be/hz6GULbowAk


בעיות הבריאות שבסוכר:

https://youtu.be/EFlnlGx0B5U


וסרט תיעודי שחושף את הסכנות שיש בסוכר המתוק כל כך:

https://youtu.be/K3ksKkCOgTw?long=yes


מה זה תת משקל?



תת משקל הוא מצב בו אדם אינו שוקל מספיק ביחס לגובהו, מינו וגילו. במילים אחרות, אדם רזה יותר מדי, סובל מתת-משקל. רבים חושבים שעליהם להיראות רזים כי להיות רזה זה להיות יפה. לפעמים זה נכון אבל הרבה פעמים אנשים מגזימים ונמנעים ממזון בצורה חמורה ומסוכנת.

מי שנמנע מאכילה ללא התייעצות עם דיאטנית או מומחה לתזונה, עלול להיקלע לתת-תזונה, להפרעות אכילה ואפילו לסכן את חייו. בתחילה לא מרגישים בכך וזה מרגיש אפילו כיף, כי יורדים במשקל ומקבלים מחמאות מהחבר'ה ומרגישים קלים ומתרגלים לאכול פחות ופחות...

אל תתפתו. במיוחד בגיל ההתבגרות, לפני שמתחילים בדיאטה או בכל צעד שעלול לגרום להפרעת אכילה, היוועצו בהורים וביחד פנו לדיאטן או יועצת תזונה, כדי שיסייעו לכם בהדרכה מדויקת ובאבחון מצבכם האמיתי. הוכח במחקרים שלא פעם אנחנו נוטים לחשוב שאנחנו שמנים יותר ממה שאנו באמת.


הנה סרטון על נערה שהגיעה לתת-תזונה בגלל הפרעת אכילה (עברית):

http://youtu.be/FvxUw7cO5JQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.