» «
מילה מילייה
מהו מרוץ המכוניות הקלאסיות מילה-מילייה?



מרוץ המילה-מילייה (Mille Miglia) הוא מירוץ המכוניות הקלאסיות היוקרתי בעולם. פעם נהגו להגדירו כמרוץ המכוניות הטובות בעולם והיום הוא נחשב למרוץ המכוניות היפות בעולם.

המילה-מילייה, בקיצור באנגלית MM, הוא מרוץ מכוניות שמאפשר השתתפות רק לדגמי מכוניות שהתחרו במירוץ המקורי שנערך בתקופת הזהב שלו, בשנים שבין 1957-1927.

במרוץ של 1957 התרחשה תאונה קשה כשאחד מכלי הרכב המתחרים עשה תאונה, בשל התפוצצות צמיג. אל שני הנהגים ההרוגים, הצטרפו עוד 9 צופים שחזו במרוץ ונהרגו מהרכב הנפגע. ביניהם היו 5 ילדים.

המילה-מילייה חודש בשנת 1977 כראלי למכוניות אספנות, כשההשתתפות במרוץ המחודש הוגבלה רק לכלי רכב שהשתתפו באחד או יותר מהמרוצים המקוריים של השנים 1957-1927.


הנה תמונות מהמילה-מילייה:

https://youtu.be/Y1Jq2BPR7CU


המילה מילייה של 1957 עם האסון רב ההרוגים בתאונה:

https://youtu.be/_d4ItiBBO8c


חוויות מהמילה-מילייה:

https://youtu.be/F5oDTiZK6BU


מכוניות "החץ הכסוף" האגדיות של מרצדס עדיין מנצחות, גם במילה מילייה:

https://youtu.be/fuML_vIAO6Y


מרצדס במילה מילייה:

https://youtu.be/v0UHqFNV6Cs


וסרט תיעודי על המירוץ המפורסם של המילה מילייה:

https://youtu.be/1FsdHy3jlNY?long=yes
תחרות גלגול גבינות
מהי התחרות המוזרה של גלגול הגבינות?



כשרוצים לדבר על תחרויות הזויות בעולם, תחרות גלגול הגבינות (Cheese Rolling) באנגליה תופסת מקום של כבוד.

בתחרות הזו מגלגלים המתחרים במורד גבעת קופר האנגלית גבינה גדולה, כשהמתחרים רודפים אחריה במורד. הראשון שחוצה את קו הסיום - הוא המנצח.

כמובן שמרבית המשתתפים מחליקים במהלך הריצה במורד ומשלימים את התחרות בנפילה חופשית ומהירה, או לפחות בגלגול ארוך במורד הגבעה.

בשנים האחרונות ומחשש לפציעות, הוחלט להחליף את הגבינה המסורתית בגלגל עשוי ספוג, שמשקלו קטן והוא הופך את הריצה במורד הגבעה לבטוחה יותר. זה קרה לאחר שהמשטרה איימה על יצרני הגבינות שישלמו את מחיר הפציעות הרבות במרדף אחרי גלגל הגבינה הכבד, שגולש במהירות במורד.

אבל התחרות לא נשארה רק בגלוצ'סטרשיר האנגלית. גם בקנדה התקנאו המקומיים, במיוחד אלו שבעיר וויסלר (Whistler) שבמחוז בריטיש קולומביה, היא קולומביה הבריטית.

כדי לעודד צריכה של מוצרי חלב, מארגנות כבר מספר שנים יצרניות החלב המקומיות תחרות דומה. אצלם זה כבר הפך ל"פסטיבל גלגול הגבינה".

וכך, כבר בפסטיבל הראשון השתתפו שם 10,000 מתחרים, שהתחרו על המקום הראשון במרדף אחר גליל הגבינה שהושלך מראש הר בלאקקומב (Blackcomb Mountain).


הנה סיפור תחרות גלגול הגבינות בגלוצ'סטרשיר:

https://youtu.be/cvuktushEhY


תחרות הגלגול של הגבינה בגבעת קופר (Cooper's Hill):

https://youtu.be/KEh3wz-92i4


בגלוצ'סטר:

https://youtu.be/dtvG9XDtjv4


גלגול גבינות עם מכוניות צעצוע ברדנק:

https://youtu.be/Fbja3JSDftw


ופספוסים:

https://youtu.be/7PNkDIAqtLk
פנג'אט פינאנג
מהי תחרות הטיפוס על עצי הדקל?



תחרות הפַּנְגָ'אט פִינָאנְג (Panjat pinang) שמתקיימת באינדונזיה היא אחת התחרויות המאתגרות והמלהיבות בעולם. מדובר על תחרות טיפוס על עצי דקל, שבראשם פרסים שווים ונחשקים.

התחרות הזו היא כנראה אחת הססגנוניות בתחרויות העולם. היא חלה ביום העצמאות של אינדונזיה, שחל ב-17 באוגוסט. זה החג היחיד שמשותף לבני כל הדתות באינדונזיה. מוסלמים, הינדים, בודהיסטים ונוצרים - חוץ מיום העצמאות, חוגגים בני כל דת בנפרד, את החגים הדתיים שלהם.

כך יוצא שבכל שנה, בשבועות שלפני יום העצמאות האינדונזי, מבלים אזרחי מדינת האיים, במשך שבועות אחדים, בהכנות לקראת החג החשוב כל כך לאינדונזים.

כמעט כל כפר ושכונה מנקים התושבים. רבים מחדשים, צובעים מחדש או משפצים את ביתם וחצרותיהם.

בימים שלקראת התחרות תולים על צמרת עצי הדקל שלל פרסים שווים. היום אגב, אלה פחות עצי דקל גבוהים ויותר עמודי גזע, ללא חוטרי הדקלים שבראש העץ החי.

ממש לפני התחרות משמנים את הגזעים הארוכים של הדקלים ובמהלך התחרות עצמה מטפסים המתחרים על גזעי הדקל ומנסים להוריד את הפרסים שלהם למטה, אל האדמה.

מילדים ועד מבוגרים - כל מי שיכול ורוצה לזכות בפרס שהצליח להוריד, מקבל את ההזדמנות לטפס כה גבוה. מי לא רוצה לקבל את ההזדמנות ולהוריד פרס יקר ערך מראש הדקל?

וכך עולים המטפסים עד לצמרת ומנסים את מזלם. על מגוון הפרסים שממתינים להם למעלה אפשר למנות, מצעצועים קטנים ושטויות ברמת חנויות הסטוקים שלנו ועד לאופניים, טלוויזיות וגאדג'טים.


הנה תחרות הפנג'ט פינאנג בעיר הגדולה:

https://youtu.be/u8R3J4HMZtE


תחרות מקומית וצנועה שיכולה להיות מאוד משעשעת:

https://youtu.be/8VkcsxV2PSc


לא פעם גם בנות משתתפות בתחרות פנג'ט פינאנג שבחגיגת הטוג'ובלסאן:

https://youtu.be/wfG9TM_Eyp0


וריאציה מעל נהר של תחרות פנג'ט פינאנג:

https://youtu.be/bmBhdBWUrTA


והספורט שנולד מזה:

https://youtu.be/Z-_2AHE6r_c
הבאולינג האנושי
מהו הבאולינג האנושי?



מהדיונות של מדבר נמיב, שחוצה את נמיביה שבאפריקה ועד מקומות באירופה, כמו העיירה גלוצ'סטר, אפשר לחוות בשנים האחרונות משחק חדש ומשעשע, שגם מצטלם נהדר לרשתות החברתיות המתבקשות של ימינו.

מדובר בתחרות הבאולינג האנושי (Human Bowling), מעין תחרות כדורת מגודלת ומשעשעת, שנערכת במורדות גבעה או דיונת חול.

מדובר בעשרה פיני באולינג ענקיים, שיש להפיל באמצעות כדורי ענק, שבתוך כל אחד מהם מצוי אדם.

חברי כל צוות מחליטים לפני הכל, על הזווית בה יכוון את הכדור לנפילה. בהמשך נכנס אחד מחברי הצוות אל הכדור הענק ומתחיל להתגלגל במורד הגבעה ומנסה ולהפיל כמה שיותר מאותם פינים.

לאחר מכן הצוותים צריכים למצוא את הרמז המסתתר מתחת לאחד מעשרת פיני הענק הללו של הבאולינג האנושי.

זהו משחק הבאולינג המלהיב ומהנה שייצא לכם לראות. בדיונות החול העצומות של מדבר נמיב הפך המשחק ללהיט תיירות ולמוקד משיכה לתיירים חובבי אקסטרים.


הנה הבאולינג האנושי:

https://youtu.be/qPKKtvkVAjY


יש כאלה שהופכים את זה למשחק כדורגל התנגשויות:

https://youtu.be/f92yfPFl9NY


הגרסה משעשעת של DevinSuperTramp, שיצר הצלם וחובב האקסטרים המלהיב, בחסות חברת גרנולה:

https://youtu.be/8qmmC5g-1xQ


ואנשים שפשוט נהנים מהחווייה:

https://youtu.be/jHzdyjrhNEw?long=yes

תחרויות בעולם

נשיאת נשים
מהי תחרות השק קמח בפינלנד?



פסטיבל "שק הקמח" (Wife carrying contest) בפינלנד הוא מנהג משעשע וזוגי מאד, שכבר הפך לאליפות עולמית.

במסגרת התחרות שמתקיימת בו מתחרים הבעלים בסחיבת נשיהם על הגב (Wife carrying championship), לאורך מסלול אתגרי של 253 מטרים, במים ובבוץ. המנצח זוכה בבירה עבור שניהם - בכמות השווה למשקל של האישה!

הפסטיבל מתקיים בעיר סונקיארווי בפינלנד ומשתתפים בו זוגות מכל העולם. בכדי שהתחרות תהיה הוגנת, על כל אישה שנישאת על גב בעלה בתחרות, להיות בוגרת מגיל 17 ובעלת משקל שעומד בתקן.


הנה חלק מהמירוץ בפסטיבל השק-קמח, או ליתר דיוק אליפות העולם בשק קמח:

http://youtu.be/7lVtha7Bz10


ועוד סרטון של נשיאת הנשים בתחרות העולמית בפינלנד:

http://youtu.be/zJE8gzpS4SU
מרוץ חצאי המכוניות
מהו מרוץ חצאי המכוניות?



לא מעט אנשים בעולם אוהבים מכוניות וממציאים דרכים מצחיקות או מוזרות למירוצים שונים. אחד המוזרים שבהם מתקיים כל כמה חודשים בחבל בורגונדי שבצרפת. חבל הארץ הזה, שלרוב מוכר בתור חבל ארץ של יין משובח ונוף גבעות קסום, מכיל את אחד ממרוצי המכוניות המורכבים וההזויים בתבל. הנהגים במרוץ של חבל בורגונדי נוהגים בחצי מכונית.

התחביב המוזר של נהיגה בחצי מכונית הוא לרוב תחביב של מייקרים ומכונאים, שחותכים, פשוטו כמשמעו, כלי רכב. הם נוהגים על חצי רכב ושני גלגלים. מירוץ חצאי המכוניות של בורגונדי הוא אחד המצחיקים שבמירוצים הללו. זה אולי נשמע כמו נהיגה פשוטה ומשעשעת, אבל לנהוג חצי רכב זה ממש לא קל...


הנה מרוץ חצאי המכוניות:

http://youtu.be/ObY5eaK9e6w


כך חותכים מכונית באמצע הנסיעה:

http://youtu.be/O1m0gAs-AXQ


ולא תמיד זה עובד פשוט:

http://youtu.be/ktlvQgngq90
מרוץ גמלים
מהם מרוצי הגמלים של המדבר?



מרוץ גמלים (Camel Race) הוא אחד המנהגים המסעירים של שבטי הבדואים של מדבריות המזרח התיכון. אלו מרוצים שמרתקים אלפים מיושבי המדבר מזה מאות שנים. כל מרוץ כזה הוא הזדמנות להפגין את יוקרת השבט שממנו בא הרוכב וזו גם ההזדמנות להפגין את יכולת הנהיגה של הגמל ואת הגנטיקה והכוח המיוחד שלו. אגב, ככל שהרוכב קטן גוף יהיה הגמל מהיר יותר ולכן ברוב המקרים הרוכבים הם ילדים או רובוטים קלים דמויי-אדם.

מרוץ הגמלים המודרני כולל גמלים שהם תוצר של השבחה גנטית של דורות. לעומת מרוצים במהירויות זהות המרוצי הסוסים, עולם מרוצי הגמלים עובר התקדמות מתמדת. בתוך חצי מאה השתפרה המהירות הממוצעת של גם ליהמרוץ ב-30%. הסיבה לכך היא שהוריהם הם גמלי-על, מהירים וחזקים להחריד. גם שיטות האימון והמקצוענות של המאמנים הולכים ומשתפרים כל הזמן.

המרוץ של היום מתבצע לא פעם ללא רוכבים, על מסלול תחום בין כבישים, שבהם נוסעים השדרנים, המאמנים המהמרים והסקרנים. לכל גמל מחובר שוט אלחוטי, שבעזרתו יכול המאמן להצליף בגמל ולעודד אותו לרכב מהר יותר. שדרנים ופרשני רכובים על ג'יפים משדרים את מהלך המרוץ אל הקהל שבבית.


הנה מרוצי הגמלים והילדים שנוהגים בהם:

http://youtu.be/yFjLFwo_pN8


מירוץ גמלים מודרני, ללא רוכבים, על פרס של מיליון דולר:

http://youtu.be/6ll4-OiLn4E


להשוואה, מרוץ גמלים רכוב בהודו:

http://youtu.be/98W4wQIMxps


ועוד ממרוצי המדבר:

http://youtu.be/pDBGdEZa9eM
טריאתלון איש הברזל
מהי תחרות איש הברזל?



תחרות "איש הברזל", בלועזית "איירון מן", היא מתחרויות הספורט הקשות ביותר בעולם. התחרות שמשלבת תחומי ספורט שונים מאתגרת את קצה היכולת האנושית והמשתתפים בה נדרשים לכושר גופני ברמה גבוהה במיוחד.

איירונמן הוא טריאתלון שמשלב שחייה של 3,800 מטרים, ריצת מרתון שלימה ורכיבה של 180 קילומטרים על אופניים.


הנה היופי באיירונמן:

https://youtu.be/Wwba_3EKLnI


סרטון מזמין לתחרות "איש הברזל":

http://youtu.be/qjxxYoL7nSU


תחרות שלמה בהילוך מהיר:

https://youtu.be/tiDb--kwnmw


וסיום מדהים של הטריאתלון:

https://youtu.be/1pfrYC0vagk


רודיאו
מהו הרודיאו?



רודיאו (Rodeo) הוא ספורט תחרותי שבו בוקרים ורפתנים מתחרים בהפגנה של כישוריהם בטיפול ושליטה בבעלי חיים, כמו גם בהיאבקות, היגוי ומרוצי חביות.

שליטה בשוק למשל, כרוכה ברכיבה והישארות, זמן רב ככל האפשר, על גבו של השור המתפרץ. חוץ מהחזקת מעמד על שוורים, יש ברודיאו גם תחרויות של חבלים על עגלים, בהן צריך לקשור עגל בחבל במהירות, יש מרוצי חביות בהם רוכבים על סוס סביב שלוש חביות במהירות האפשרית ויש שליטה בסוסים פראיים, כשיד אחת של הרוכב באוויר.

הרודיאו הוא אחד מסוגי הספורט הפופולריים בצפון אמריקה ומנגד מעורר ביקורת מצדם של ארגונים לזכויות בעלי החיים.

זה ספורט תחרותי מסורתי שמקורו בכלל בספרד ובמקסיקו ומהן הוא התפשט והתפתח אל ארצות הברית, קנדה, דרום אמריקה ואוסטרליה. במדינות כמו טקסס בארצות הברית הוא נחשב לאחד מסמליה של המדינה. כך. גם בדרום אמריקה.

אך זהו גם ספורט תובעני ומסוכן, המצריך אתלטיות ומיומנות רבה. וזהו גם ספורט שמושך ביקורת רבה מארגונים שונים לזכויות בעלי החיים.

בדרך כלל המשתתפים הם קאובויים שטיפלו במשך שנים רבות בבעלי חיים ובמשך שנים שכללו את כישוריהם, בתרגול ותחרויות.

אירועי רודיאו מתקיימים ברמות שונות, החל מתחרויות חובבים מקומיות ועד לאירועים מקצועיים גדולים, כמו רודיאו הלאומי של הגמר (NFR), שנערך מדי שנה בלאס וגאס, נבאדה.

וחלק משמעותי במשיכה לאירוע הזה הוא ודאי האווירה ברודיאו, שהיא בדרך כלל חגיגית וכוללת אוכל, מוסיקה חיה ובידור מסוגים שונים.


#אירועי רודיאו
הבולטים באירועי הרודיאו הם אלו שבהם הקאובוי רוכב על גבי שור או סוס פראיים, כשמטרתו הברורה היא הצליח ולהחזיק מעמד כ-8 שניות על גב הבהמה המשתוללת, כשידו האחת אוחזת בחבל הקשור סביב צווארה ויד נוספת באוויר.

אגב, מיד לאחר שהמתחרה נופל מגב השור או הסוס ימהר להכנס לרחבה ברנש לבוש בבגדים צבעוניים, שישנה את נתיב הבהמה המשתוללת, כדי שותאפשר לרוכב לצאת מהרחבה ללא פגע, מה שמחייב גם כן מיומנות.


הנה רגעי רודיאו גדולים:

https://youtu.be/gbF0gfuf8rQ


רודיאו הוא ספורט מסוכן:

https://youtu.be/yILVRmFzYkw


רודיאו על שוורים:

https://youtu.be/8Vp9N8LhMGs


רק להחזיק מעמד - זה האתגר:

https://youtu.be/5UNYXXfuOO8


תולדות הרודיאו האמריקאי:

https://youtu.be/G0_C1gXD_JY


הרודיאו המקסיקני שהוא שונה מעט:

https://youtu.be/tUnbPJrbTDI


וקדימון הסרט "הרוכב" מ-2017 על כוכב רודיאו משותק מתאונת רכיבה שחולם לחזור:

https://youtu.be/AlrWRttLTkg
מהם מרוצי הגרנד פרי?



"גרנד פרי" (Grand Prix) הוא סדרת מרוצים על כבישים רגילים. השם ניתן למרוצי "הפרס הגדול", מרוצי כביש בין ערים, שנולדו בשנת 1894 בצרפת ועם השנים התפתחו למרוצי סיבולת קשים יחסית.

מרוץ הגרנד פרי הראשון אורגן בשנת 1906 על ידי מועדון המכוניות של צרפת. הוא נערך במשך יומיים במסלול לה מאן, מרוץ בעל צורה משולשת. התחרו בו 32 מכוניות, מתוצרת של שניים עדר יצרני רכב באותה תקופה. במכונית רנו ניצח אז פרנק זייס ההונגרי וגמע הכי מהר את המרוץ בן 1,260 הקילומטרים.

בעשרים השנים הראשונות שלטו ונצחו ב"גרנד פרי" בעיקר מכוניות צרפתיות, כשהידועה בהן היא בוגאטי. בסוף שנות העשרים החלו לשלוט במרוץ המכוניות האיטלקיות, דוגמת המזראטי והאלפא רומיאו. שנות ה-30 היו בסימן שליטה של מכוניות המרוץ הגרמניות, בעלות ההנדסה היחודית והתמיכה של היטלר וכנופיית התעמולה הנאצית שלו. ב"גרנד פרי" כיכב אז דגם "הדמעה" של חברת בנץ, שהושק במרוצי הגרנד פרי האירופי של 1923.

לאחר מלחמת העולם השנייה חזרו האיטלקים להוביל את מרוצי הגרנד פרי, הן ברמת היצרנים והן בנהגי המרוץ המעולים שלהם. פירמות כמו מזרטי ופרארי החדשה הפכו למובילות של מרוצי "הפרס הגדול".

מאז התפתחו מרוצי הגרנד פרי מאד. העובדה שהמרוצים מתקיימים לרוב בכבישים רגילים ובדרכים ציבוריות, גרמה לא פעם לתאונות קטלניות. תאונות אלה פגעו הן בנהגים והן בצופים תמימים, שמצאו את עצמם לא פעם נפגעים ממכונית המשתתפת במרוץ.

הידועים ביותר בעולם הגרנד פרי הם מרוצי הגרנד פרי של המכוניות, אך יש גם מרוצי אופנועים גרנד פרי ועוד.

בלבול מסוים יש בעובדה שממרוצי הגרנד פרי למכוניות התפתחו מרוצי הפורמולה והפורמולה 1. משום כך נקרא עד היום כל סיבוב של אליפות העולם בפורמולה 1 בשם "גרנד פרי".


הנה תולדות מרוץ הגרנד פרי למכוניות - בתום מלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/p7eerMIGQUY


המרוץ החדש בסדרת הגרנד פרי - למכוניות חשמליות:

https://youtu.be/LyUYPxKBSwo


הבה נצטרף למרוץ מכוניות:

http://youtu.be/LD4XfM2TZ2k?qr=yes


וסרט תיעודי על הגרנד פרי של שנות ה-20 וה-30:

https://youtu.be/NCP_GJ8JBOE?long=yes
מהו מוטו ג'י פי, מרוץ האופנועים החשוב בעולם?



מרוץ האופנועים המוביל בעולם בחשיבותו הוא מרוץ ה-MotoGP. זה המרוץ הנחשב ביותר בעולם והיוקרתי מבין מרוצי האופנועים - או במילים פשוטות: MotoGP הוא אליפות העולם לאופנועי מרוץ.

למעשה מדובר בשלושה מרוצים שונים, הנערכים במסגרת אליפות שנתית בינלאומית, מאז שנת 1949 ומכונים כיום בשם הכולל MotoGP.

מרוצי ה-GP מתקיימים בשלוש קטגוריות, המחולקות לפי נפחי המנוע של האופנועים.

מקור ראשי התיבות GP הוא מצרפתית. השם "גרנד פרי" משמעותו "הפרס הגדול" והוא משמש לתחרויות בתחומים נוספים. ה-Moto הוא כמובן קיצור של מוטורסייקל, אופנוע באנגלית.

בשנת 2021 פרש מהמרוצים ולנטינו רוסי האיטלקי, מי שנחשב לאלוף המוביל בעולם ה-GP במשך 25 שנה, מאז 1996.


#הזמן. המקום.
מרוצי ה-MotoGP נערכים בכל שנה, בעונת מרוצים שנמשכת כחצי שנה.

מרבית המרוצים הללו נערכים בדרך כלל באירופה. אך לפעמים גם במדינות מזרח אסיה ודרום אמריקה, כמו גם אוסטרליה ויפן. בארצות הברית, בה הקהל פחות מתחבר לסדרה, נערכים לעתים מרוצי GP, אבל משמעותית פחות.


#האירוע
בדרך כלל כל אירוע של מרוצי אופנועי ה"גרנד פרי" יכלול 3 ימים בסופשבוע שלם, מיום שישי ועד ראשון.

בעוד ששני הימים הראשונים מוקדשים לאימונים ולמקצי דירוג לקראת המרוצים המובילים, רצף המרוצים בכל הקטגוריות יתקיים תמיד ביום האחרון.


#האופנועים
אופנועי ה-Moto GP הם אופנועי המירוץ הטובים ביותר בעולם ומיוצרים מהחומרים הטובים והמתאימים ביותר למירוצים. הם מיישמים לא מעט טכנולוגיות חדישות במיוחד, הרבה לפני שיגיעו, אם בכלל יגיעו לכביש הציבורי.

כי האופנועים המתחרים במרוצי גרנד פרי הם אבות טיפוס שנבנים במיוחד לתחרות ולא מיועדים לשימוש אחר.

מכיוון שהיצרנים משתמשים במירוצים הללו כדי לבחון, לנסות ולהדגים טכנולוגיות ומרכיבים חדשים ואף פורצי דרך, לא פעם עשויים אופנועי גרנד פרי לכלול מרכיבים שיעילותם לא ודאית או במקרים נדירים גם כאלו שמקנים לאופנוע יכולות קיצוניות ואף מסוכנות.

במקרים שונים בעבר נאסר על יצרני אופנועים שפותחו לתחרויות הגרנד פרי להשתמש בדגם המירוץ כבסיס ישיר לאופנוע המיועד לנסיעה בכבישים ציבוריים.


הנה פרסומת לשידורים ממרוץ המוטו GP (עברית):

https://youtu.be/6dohi8a-Eyk


הסכנות (עברית):

https://youtu.be/DBP9esVKjpQ


והמסלול אל מרוצי ה-Moto GP (עברית):

https://youtu.be/YjqKOm8ljJ0
מהו מרוץ הריקשות של הודו?



מרוץ הריקשה (Rickshaw run) המתקיים בהודו הוא ככל הנראה המירוץ האיטי ביותר בעולם. זהו מרוץ של "טוק טוקים", אותן ריקשות ממונעות שהן כה נפוצות בהודו ובמדינות אסיה כיום.

המרוץ הזה משתרע על פני 3,500 קילומטרים בתת-היבשת הענקית של הודו. במרוץ משתתפות ריקשות רבות וכולן צבועות ומקושטות, או כמו שלעתים קרובות אומרים עליהן "ריקשות מחופשות ".

ה-Rickshaw Run עובר בציר שמהעיר מנאלי אל לה, בדרכים מסוכנות ומסעירות, דרך הרי ההימליה, מול אבק, אבנים, מפולות הרים ונהגי אוטובוס מסוכנים, אך גם בנופים מלאים באנשים מיוחדים, נופים, כפרים ומראות מרגשים.

מי שהשתתפו במרוץ הזה מעידים שזהו מרוץ שלא פעם ממש משנה חיים.


הנה מירוץ הריקשות של הודו:

https://youtu.be/HuYqyIKNNjs


כך הוא מתנהל על פני אלפי קילומטרים הודיים:

https://youtu.be/lLOQQ7ge_0Q


הנופים והאנשים שעושים את הדרך המרגשת של מירוץ הריקשות:

https://youtu.be/Y4C1dNsncmg


והדרך המסעירה במסלול מסוכן עם נופים מהיפים בעולם:

https://youtu.be/FMNMHbpIsE0
איפה יצרו את הפיצה הארוכה בעולם?



אחת לכמה שנים נשבר שיא הפיצה הארוכה ביותר בעולם. לפני כמה שנים הכינו אותה בנאפולי, מולדת הפיצה המקורית. אז היה אורכה 1853.88 מטרים. להכנתה השתמשו בין השאר ב-2,000 קילו קמח ו-1,600 קילו של רוטב עגבניות!

במשך השנים השתתפה בשבירת השיאים גם מילאנו, עם פיצה באורך של 1,595.45 מטרים.

אם עד אז כולן היו ערים איטלקיות, שהתחרו ביניהן על הכנת המאכל הלאומי האיטלקי והתאמצו לייצר ולקבוע שיא עולמי של מאכל הפיצה הארוך ביותר בעולם, המציאות עתידה להשתנות לפתע.

זה היה בשנת 2017, כשלקחה את הבכורה ארצות הברית של אמריקה, שבמונחי כמות היא אימפריית פיצה ענקית של ממש בימינו. הדבר קורה בעיירה פונטנה שבקליפורניה, בה התאגדו מסעדות ופיצריות רבות, שילבו ידיים ותנורים ויצרו פיצה מטורפת, באורך של 1,930 מטרים, כמעט 2 קילומטר.

באורך של 17 מגרשי כדורגל ועם 1,769 קילו של גבינת מוצרלה שנדרשו מעליה, 100 טבחים שעבדו 54 שעות בכדי להכין אותה, הפיצה האמריקנית הזו הפכה מיד לפיצה הארוכה בתבל והפיצה הארוכה ביותר אי-פעם.

אז מתי לדעתכם יישבר שיא הפיצה הארוכה בעולם שוב?


הנה הסגנית, הפיצה הארוכה של נאפולי:

https://youtu.be/LtJ3ucUCLdo


המתחרים והמנצחים הנוכחיים מאמריקה, שלעת עתה הם שיאני גינס בהכנת הפיצה הארוכה בהיסטוריה:

https://youtu.be/cho2sDJ9_Ig


ומסתבר שהפיצה הארוכה הזו היא גם מתחרה ראויה בתחרות על הפיצה הגדולה בהיסטוריה, או הפיצה הכי גדולה אי פעם:

https://youtu.be/YjGapYhLdhw


אז איך להכין פיצה בבית? (עברית)

https://youtu.be/Hsuz4I7IgEc
מהו גיהוץ האקסטרים?



התחביב הזה כבר מזמן יצא משליטה. יש בו המון הומור והמון אתגר, אבל קודם כל הוא מסעיר את הדמיון באחת מהפעולות הביתיות הפחות יצירתיות ומסעירות -
הגיהוץ!

קבלו את גיהוץ האקסטרים, או ה"איירונינג" (Ironing). זהו תחביב מוזר אך משעשע, שבו אנשים נלחמים בבגדים מקומטים, תוך צניחה ממטוסים, דיווש באופניים, בצלילה מתחת לפני הים, בהליכה על כבל שנמתח מעל תהום, או מעל גבי פסגות הרים גבוהים.

"האיירונסטים" מגהצים במקומות הכי פחות צפויים ובשלל מצבי קיצון, לכאורה בלתי-אפשריים, כשהם מציבים לעצמם כל הזמן יעדים מוזרים וקשים יותר ויותר. עם הזמן נולדו רעיונות, כמו למשל "גיהוץ סימולטני", שבו מגהצים עשרות איירוניסטים ביחד, על גבי הר או מתחת לפני הים.

בנוסף לציוד הנחוץ לפעילות הספורטיבית המסוימת, הם נוטלים איתם לכל מקום, על כתפיהם בלבד, גם את ציוד הגיהוץ המלא, מהבגדים לגיהוץ, דרך קרש גיהוץ וראשון הראשונים - המגהץ עצמו!

ואגב, גם תעשיית המגהצים מגיבה לטרנד. עד עתה יצאו כבר לשוק לא מעט פריטי ביגוד שמותאמים לתחביב ואפילו כמה מגהצים שהותאמו לתנאים הקשים של ה"איירונינג".

האגדה מספרת שהטרנד הזה נולד בשנת 1997 כשעובד מתפרה בריטי בשם פיל שואו החליט, בפרץ של יצירתיות, לשלב טיפוס על צוק בסביבת מגוריו, עם פעולת הגיהוץ, השונה כל כך. רבים היו מסתפקים באדרנלין ובחיוך באיזו רשת חברתית נשכחת, אבל שואו החל לפרסם את הרעיון, עד שהוא תפס. באתרים כמו יוטיוב ופייסבוק החלו מאות איירוניסטים לפרסם את חוויות הגיהוץ האתגרי שלהם והצעידו את התחביב המוזר לפרסום עולמי.

אז אם תחשבו על זה שוב, הרי שמגהצי האקסטרים עושים בדיוק את מה שאוהבים כל חובבי הספורט האתגרי, ספורט האקסטרים, לעשות - הם לוקחים פעולה מוכרת אל הקיצון. במקרה שלהם נלקחת פעולת הגיהוץ הפשוטה ובעיני רבים, אחת המשעממות שבעבודות הבית, אל הקצוות הכמעט-הזויים של עולם הספורט.


הנה 25 דוגמאות שונות ומשונות לאיירונינג אתגרי במיוחד:

https://youtu.be/j1y4rsEVzYo


בצניחה:

https://youtu.be/7MV7-tMrbiM


וגם ילדים בעניין:

https://youtu.be/pkRrVVWAfF0
מהו פסטיבל משחק הפסולה באינדונזיה?



באי האינדונזי סומבה נחוג חג עונת הביכורים המקומי, בפסטיבל עממי. הפסטיבל הזה כולו מוקדש למשחק ה"פסולה" (Pasola) המסורתי של המקומיים. זהו אחד המשחקים העתיקים בעולם וגם מהאכזריים שבו.

במשחק הפסולה מתחרים בני האי האינדונזי מי יטיח חניתות עץ בחברי הקבוצה היריבה. במשחק האכזרי נשפך לא מעט דם, שבני המקום מאמינים שמפרה את האדמה וכך מבטיח יבול משופר בשנה הבאה.

משחק ה"פסולה" מתקיים בכל שנה בחודשים פברואר עד מרץ. הפסטיבל בן היומיים מתקיים במחוז מערב-סומבה במדינה. המקומיים, שמזונם מבוסס על אורז ותירס, מבקשים בו את ברכת האלים ליבול מוצלח.


הנה סיפורו של משחק הפסולה האינדונזי:

https://youtu.be/6MDHshDNnTk


לקט של זריקות חנית במשחק הפסולה:

https://youtu.be/Wcb0JQnAetI?long=yes


ובאריכות מתוך תחרויות משחק הפאסולה:

http://youtu.be/U0O4NQlw93s?long=yes
מהו ראלי דקר, מרוץ האופנועים הקשה בעולם?



הקשה שבמרוצי האופנועים בעולם הוא מרוץ ה"ראלי דקר", או בשמו הקודם ראלי פריז דקאר. זהו המרוץ המוטורי הקשה ביותר בעולם.

המרוץ הזה הוא מרוץ סיבולת ממונע בשטח קשה, לרבות מדבריות ודיונות. הוא נחשב לאתגר השטח המפרך ביותר בעולם ונערך בכל שנה, כמעט ברציפות מאז 1978.

כיום ה"ראלי דקר" הוא אחד מאירועי הספורט החשובים והמרתקים בעולם וזוכה במהלכו לשידורים בכל רשת טלוויזיה שמכבדת את עצמה.

לאופנוענים והנהגים האתגר הגדול ב"דקר" הוא בהתמודדות עם תנאי שטח קשים במיוחד וסכנות מטורפות. לא סתם נחשב מרוץ הדקר למרוץ האופנועים הקשה בעולם.

ולא סתם הוא גם המסוכן ביותר. כיום הוא נחשב למרוץ העיקרי שיש בו קורבנות, כמעט מדי שנה.

ועדיין, ה"ראלי דקר", המסוקר בהרחבה בתקשורת לסוגיה, מקבל תמיכה פעילה במיוחד של יצרניות האופנועים וכלי הרכב האחרים המשתתפים בו (מכוניות ומשאיות).

את הראלי דקר עורך ארגון הספורט הצרפתי אמוארי, מאז שנת 1979. משתתפים בו גם חובבנים וגם מקצוענים.

גאוגרפית, הראלי דקר התקיים בתחילה באפריקה, כשהתחיל בפריז והסתיים בדקר שבסנגל. עם הזמן עבר לאמריקה הדרומית וכיום הוא נערך בערב הסעודית.

אורכו של הראלי ממשיך להיות מעל 9,000 קילומטרים והוא נמשך כ-16 ימים.


כך מתנהל מרוץ האופנועים בראלי דקר:

https://youtu.be/aP3pfEXI32Q


מהמרוץ של שנת 2023:

https://youtu.be/H9tFiKFw2Jw


וקטעים מה"ראלי דקאר" 2023 לסוגיו:

https://youtu.be/o9qWevvUNpY
מהם מרוצי הפורמולה 1?



על אף שמירוצי המכוניות הללו הושקו עוד בתחילת המאה הקודמת, המרוץ הראשון של פורמולה 1 התקיים בשנת 1948. מאז ועד היום הם נחשבים לענף הספורט המוטורי הנחשק בעולם, אבל מה זה בעצם פורמולה אחת?

"פורמולה 1" (Formula one) הוא השם שניתן למרוצי המכוניות החד-מושביות, מכוניות המרוץ המקצועיות ביותר. למעשה פורמולה 1 היא סדרת מרוצים במסלולים מיוחדים, שנועדו למרוצי מכוניות, שבצידה מוענקים תוארי אליפות העולם השנתיים לנהגים ולקבוצות מרוץ. כל מירוץ בפורמולה 1 זוכה לרייטינג עולמי שנתי של 700 מיליון צופים, יותר מחצי מהם צופים בו בשידור ישיר!

הפורמולה 1 הוא לא מרוץ אחד, אלא סבב מרוצים והוא נחשב ליוקרתי ביותר בעולם. הוא עד כדי כך יוקרתי שעלות מרוץ בודד בו מגיעה לרבע מיליארד דולר. זוהי תעשיית ענק עולמית שמגלגלת יותר מ-4 מיליארד דולר בעונה והיא הסיבה שהפורמולה 1 נחשב לענף הספורט היקר ביותר בעולם.

סבב הפורמולה 1 התחיל באירופה, אבל במהלך השנים הוא חדר למזרח הרחוק, במדינות כמו יפאן, סין, מלזיה, סינגפור ודרום קוריאה, לנסיכויות העשירות של המפרץ הפרסי, כמו בחריין ואבו דאבי. כיום הוא התפרש כמעט לכל העולם. יש בו כיום 19 מירוצים והם מתקיימים ב-4 יבשות.


הנה העולם של פורמולה 1:

https://youtu.be/hFHmYFlbFn8


עובדות מדהימות על סבב מרוצי הפורמולה 1:

https://youtu.be/V7WBJ5sD5FE


חידושי הפורמולה אחת:

https://youtu.be/4NG3qZHx1jM?long=yes


ותיקי הפורמולה 1 - קבוצת פרארי שהשתתפה בכל התחרויות עד היום:

https://youtu.be/U-0_Fvlhdpk?long=yes


מהו מרוץ סוסים?



מרוץ הסוסים (Horse race) הוא אחד מסוגי הספורט המצליחים באי הבריטי ובאמריקה. המרוץ אומר שמתחרים בו סוסים ורוכביהם, המעוניינים להגיע ראשונים לקו הסיום.

סוסי המרוץ הם סוסים גדולים, חזקים ומהירים. מצטיינים ביניהם במיוחד גזע הסוסים הערבי בעל הכוח והסיבולת הגבוהה וגזע הת'ורוברד, שהוא בעל יכולת לרוץ מעל 100 קילומטרים ללא מנוחה. רוכב הסוס נקרא ג'וקי. בעת המרוץ הוא מתכופף, כדי שלא ליצור התנגדות למול הרוח ולבלום את הסוס בדהירתו.

עלות סוס מרוץ, גידולו ואחזקתו היא גבוהה מאד. כדי להצטיין במרוצים יש להחזיק את סוסי המרוץ בתנאים מצוינים. לכן מחזיקים בסוסי מרוץ בעיקר אנשים עשירים או אנשי מקצוע, שמממנים את האחזקה היקרה באמצעות הימורים.

המקומות שבהם נערכים מרוצי הסוסים נקראים היפודרום. ישנם היפודרומים שמסלוליהם מעגליים, מסולסלים או ישרים. לעתים יש בהיפודרום משוכות קפיצה, שעל הסוסים לעבור בעת הריצה.

ענף מרוצי הסוסים הוא פופולארי מאד באנגליה ואירלנד. בין אוהבי המרוצים הללו נמצאת גם מלכת אנגליה, אליזבת' השנייה. היא חובבת מושבעת של מרוצי הסוסים ובעלת סוסים אלופים שונים, שהניבו לה לאורך השנים אלפי נצחונות במרוצי סוסים.

גם בארצות הברית תעשיית הסוסים היא חזקה במיוחד. מומחים מעריכים שכ-40 מיליארד דולר עוברים בה בכל שנה ומאות אלפי אנשים מוצאים בה את פרנסתם. רבים מהם עוסקים בתעשיית ההימורים על מירוצי סוסים, אחת השיטות להרוויח סכומי עתק על גבם של אנשים שחולמים להתעשר מהימורים ומפסידים כסף רב. קראו על כך בתגית "הימורים, מרוצי סוסים".


הנה מרוץ סוסים באינדונזיה שהרוכבים הם ילדים צעירים:

https://youtu.be/ApAdpT9WRMQ


סוס מרוץ בשם "Mine that Bird" מנצח באופן מדהים תוך מעבר מהמקום האחרון לניצחון:

https://youtu.be/ifHilc9Wb3w


זה מה שרואה הרוכב במירוץ סוסים:

https://youtu.be/i-nIAYVn-to


כך מטפלים בסוס מרוץ:

https://youtu.be/KYRzfqhKqsw


מרוץ של סוסים ערביים אציליים ברשות הפלשתינית (עברית):

https://youtu.be/L8II_GDGCUQ


ותכנית חינוכית על מרוצי הסוסים (עברית):

https://youtu.be/5foAhLrI1_g?long=yes
מהם מרוצי הכרכרות?



מרוץ כרכרות (Chuckwagon Race) הוא מרוץ מרתק בו דוהרים סוסים המושכים כרכרות גדולות ומנסים לנצח את היריבים. כשהם נערכים במסלולים מאורגנים יש מוטות אופקיים, בזווית של 90 מעלות מהניצב, המונעים מהסוסים לדהור בצמוד לקיר ולשבור את הכרכרה שלהם.

המנהג כיום הוא צפון אמריקאי. חלק ממסורת ההתיישבות במערב הפרוע של ארצות הברית. כל מערבון שני מציג מרדפים של כנופיות או אינדיאנים, הרודפים אחרי שיירות של כרכרות או אחרי הכרכרה של משפחת מתיישבים תמימה המהגרת למערב כשכל רכושה הוא על כרכרה שכזו.

בימינו ידוע מאד מרוץ הכרכרות של פסטיבל ה"קלגרי סטמפיד" השנתי בקנדה ומרוצי הכרכרות שנערכים כל שנה בארצות הברית.

כבר בימי קדם היו מרוצי מרכבות פופולריים במיוחד. ברומי העתיקה הפכו רכבים בני המעמדות הנמוכים בחברה לעשירים מופלגים רק על ידי ניצחונות במרוצי המרכבות הפופולריים. המרוץ שהחל עם נפלת הדגלון מידו של הקיסר כלל כמה סיבובים מהירים ודי קשים, המהירים ממי שנותרו בחיים הוכרזו כזוכים וזכו בשכר והערצה מפנקים.

מחקר המפורסם בבלוג "Lapham's Quarterly", פרופסור פיטר סטראק, ללימודים קלאסיים באוניברסיטת פנסילבניה, מצא שאחד מהם, רכב המרכבות גאיוס אפוליוס דיוקלס, צבר הון ששווה בערכים של ימינו ל-15 מיליארד דולר.

וחובה עלינו להזכיר גם את עשר הדקות של סצנת מרוץ המרכבות המיתולוגית מהסרט מעוטר האוסקר מ-1959 "בן חור". לצילום הסצנה, מהמורכבות בתולדות הקולנוע, נדרשו 800 ניצבים, מעל 3 חודשים וגם סט הצילומים הכי גדול שנבנה אי פעם.


הנה מרוץ הכרכרות של קַלְגָרִי סְטַמְפִּיד:

https://youtu.be/AC5RnMdzSYk


מרוץ הכרכרות השנתי הוא אירוע מדהים:

https://youtu.be/ZnAEIpw5kOE?t=1m07s


עוד מרוץ כרכרות בקנדה:

https://youtu.be/NLohRY2dTAw


יש מי שממש מתפרנסים מסיקור של תחרויות כאלה:

https://youtu.be/5fgPIVulZqE


מרוץ מרכבות בטבע של מיזורי:

https://youtu.be/MvuxJhsgVeU


מנקודת המבט של הרכב:

https://youtu.be/J35daifV3z0


מרוץ המרכבות מהסרט "בן חור":

https://youtu.be/tCiDJMSqw10?long=yes


ומרוצי הכרכרות שמתקיימים כאירוע ענק בארצות הברית:

https://youtu.be/pMnr6WkvZNg?long=yes
מהו מרוץ השוורים של פסטיבל סן פרמין בפמפלונה?



דמיינו מאות או אלפי אנשים הגיוניים, שבאים במיוחד לעיירה ספרדית, רובם מתלבשים בצבעי אדום-לבן וממתינים לחבורת שוורים שתרדוף אחריהם. כשהשוורים מגיעים הם נסים מהם ובורחים בבהלה, כשאלפי אנשים צופים בהם מחלונות ומרפסות הרחוב.

ואכן, מרוץ השוורים (Running of the Bulls) המסורתי של העיירה פמפלונה (Pamplona) שבצפון ספרד, הוא שיאו של פסטיבל סן פרמין. במסגרת הפסטיבל משוחררת חבורת שוורים מאיימים לרחובות העיר והמשתתפים בורחים מפניהם, לאורך מסלול של 800 מטר.

מטרת המשתתפים היא לחמוק מקרני השוורים הרצים, אבל לא לכולם זה מצליח - מאז 1910, השנה שבה החלה מסורת המירוץ המשונה הזה, איבדו את חייהם, נכון ליום הכתיבה כאן, במירוץ המסורתי הזה מעל 15 בני אדם. לפחות עוד 300 נפצעו.

הסופר הנודע והעיתונאי ארנסט המינגוויי כתב על פסטיבל סן פרמין בספרו, רומן הביכורים שפרסם אותו בכל העולם "וזרח השמש", לאחר ביקור עם חבריו במרוץ ובזירת מלחמת השוורים שבעיר. מאז, הפך מרוץ השוורים המקומי לתופעה שרבים, מכל העולם, נוהרים להשתתף בה או לפחות לחזות בה במו-עיניהם.

יש במנהג הריצה הזה, כמו גם במלחמת השוורים, לא מעט אכזריות כלפי בעלי חיים ובידור מסוכן. פסטיבל סן פרמין הוא על שם הקדוש והפטרון המקומי והוא אירוע שלא אמור לקדש אכזריות כלפי חיות, או פגיעה בחיי אדם, אך עושה זאת. לכן רבים בעולם רואים בשני הדברים הללו, די בצדק, מנהגים שצריכים סופית לעבור מהעולם.


הנה סיפורה של ריצת השוורים בפמפלונה:

https://youtu.be/Q1RjsWcf-0s


יצאו בזול מצפייה בריצת מרוץ הפרים בפסטיבל סן פרמין (עברית):

https://youtu.be/GGGm4-WaUa8


ההכנות למרוץ הפרים המסורתי, הטקסים שלפני והריצה המפחידה מפני השוורים השועטים ודוהרים:

https://youtu.be/wHR7swmqcLQ


ומצגת נפגעי ריצת השוורים המפחידה של פמפלונה:

https://youtu.be/AGgkG08Qbis
מהו פסטיבל "העיט הזהוב" במונגוליה?



בפסטיבל "העיט הזהוב" או "נשר הזהב" מציינים מסורת של צייד בעזרת נשרים. זוהי מיומנות עתיקה של הקזחים, שנעזרו בנשרים כדי לצוד חיות קטנות.

במונגוליה נשארו מעטים שעדיין מיומנים בציד עם נשרי הזהב. כל צייד שמתחרה בפסטיבלי מוכיח את יכולתו של הנשר המאולף שלו לצוד ומתחרה בחבריו עם נשרים מאולפים מכל רחבי הסביבה.

הפסטיבל משמר את ההיסטוריה הנעלמת הזו ועושה הכל כדי לקדם את המסורת אצל צעירי המונגולים. הוא מתקיים מדי שנה בחודש אוקטובר במערב מונגוליה.


הנה סרטון מפסטיבל העיט הזהב של מונגוליה:

http://youtu.be/4BoUyojMo-A


עוד מפסטיבל העיטים הזהובים שבמונגוליה:

http://youtu.be/E9vXI4kIOHc


ומצגת וידאו על פסטיבל העיט הזהוב (עברית):

http://youtu.be/gHfhQUsZnWw
מהו מירוץ הפאליו ללא אוכפים של טוסקנה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.