» «
PS/2
מה סיפור הכישלון המדהים של מחשבי PS/2?


סדרת מחשב הפי.אס 2 היה אמור להיות מחשב ה"קאמבק" של IBM, חברת המחשבים הגדולה והחשובה בעולם. החברה, שכשלה בשוק המחשבים האישיים, על אף שפרצה את הדרך בו, עם מחשבי ה-PC, רצתה לתקן את המאזנים שלה בתחום.

אבל השיטה שלה הייתה בעייתית משהו. IBM, שאיבדה זה מכבר את שוק הפיסי לטובת יצרני תואמים של מחשביה וחיקויים שלהם, לא התכוונה לעשות שוב את אותה טעות. בפעם הראשונה קמו מולה יצרני לוחות-אם זולים ויצרני חומרה חזקים מהמזרח וחיקו אותה בחומרה, כשהם משתמשים במערכת ההפעלה שיצרה מיקרוסופט בהזמנתה.

הפעם דאגה IBM להגן ולא לפרסם את תכניות ומפרטי המחשבים החדשים שלה. היא מנעה את ההיווצרות של שוק תואמים שיתחרה בה ומנעה מכירה של מערכת ההפעלה היעודית שפיתחה למחשבים החדשים, מערכת OS/2.

למעשה, IBM כל כך הצליחה למנוע את התחרות אל מול סדרת המחשבים החדשה שלה, שהיא הרגה את השוק כולו. כמעט כל רכיב במחשבעם הללו עבר שינוי ושדרוג והפך את המחשבים המודרניים והמשוכללים שיצרה ליקרים מאד. התוצאה הייתה שפשוט לא היה להם ביקוש. לא היו להם מתחרים זולים, שיעבדו עם מערכת ההפעלה החדשה וההשקעה האדירה שלה ירדה לטמיון.

מרבית המשתמשים, כולל ארגונים וחברות עסקיות רבות, העדיפו להצטייד בתואמי ה-PC הנחותים, אך עם מערכת ההפעלה הפופולארית Windows ומעבדי Intel. השוק הראה ליצרנית הגדולה והעשירה, בצורה די אכזרית, שהוא כבר לא מעוניין בה כחברת מחקר ופיתוח, והסתפק בשילוב של מערכת ההפעלה Windows, עם חומרה של יצרנים נפוצים ותחרותיים ויצרנים זולים של לוחות-אם.

בהמשך חזרה IBM לשוק המחשבים הרגיל, מבוסס מעבדי אינטל ומערכת ההפעלה Windows. היא חזרה מעט לשוק והמחשבים הניידים שלה הצליחו להחזיר מעט מכבודה האבוד, אבל בתוך עשור היא הלכה וצמצמה את פעילותה בתחום המחשבים האישיים, עד שמכרה את חטיבת הניידים שלה ופרשה מהשוק הזה לחלוטין.


הנה קמפיין השיווק של מחשבי ה-PS/2:

https://youtu.be/YUhtV9mCsrA


מחשב כזה שעוד פועל:

https://youtu.be/GnTzJfTW-TY


ועוד פרסומת למחשב הזה:

https://youtu.be/yoE8kZlvXHc
IBM PC
מה היה מחשב ה-IBM PC ומהי ההפתעה שהוא הכין ליצרניו?



המחשב האישי 5150, מחשב שולחני המוכר יותר כמחשב הפי.סי. (PC, קיצור של Personal Computer) שהשיקה חברת IBM ב-1981, הוא דוגמה נהדרת למוצר שבא משום מקום וסוחף את כל השוק אליו, בעיקר משום שהוא מציע משהו טוב יותר מהמוצר המנהיג ושולט בשוק.

ה-PC היה משהו "מספיק טוב" להמונים והם רצו אחריו ורצו בו. אבל לא רבים יודעים שהמחשב הזה לקח את השוק הלא נכון, מבחינת מפתחיו. הם, כמובן, לא הפסיקו לברך על כך, אבל הפי סי בכלל לא נועד להימכר לאנשים פרטיים.

חברת IBM, באותה תקופה המומחית והמובילה בייצור ושיווק של מחשבים לשוק הארגוני-עסקי בעולם, פיתחה וייעדה את המחשב השולחני החדש והקומפקטי שלה, עבור השוק העסקי.

גם לחברת אפל, מפתחת המחשב האישי הראשון בהיסטוריה ומובילת השוק שעשתה עסקים טובים בתחום הזה, היה ברור ש-IBM פיתחה מחשב שלא יתפוס. כשהוא החל להימכר, אפל יצאה בקמפיין מודעות לעיתונים עם ברכת "ברוכה הבאה IBM. באמת".

הברכה הצליחה. כי בניגוד לציניות של אפל, נמכר מחשב הפי סי כבר מהיום הראשון להשקתו, כמו לחמניות טריות. המוני לקוחות פרטיים רצו בו לעצמם, לביתם. לחברת IBM המופתעת לא היה נסיון במכירות ללקוחות פרטיים ולכן היא סיכמה עם רשת החנויות Computerland שהיא תמכור את המחשב הזה לשוק הביתי.

הלקוחות באמריקה שילמו אלף דולר רק כדי להיכנס לרשימת ההמתנה, שגדלה במהירות עצומה. רשימה זו נוצרה, אגב, כי IBM, חברת ענק שהתמחתה במחשוב לעסקים, ארגונים וחברות, לא התכוננה מראש לביקוש העצום שלו ולכמות הזמנות כה גדולה, בעיקר של פרטיים.

וכך יצא שבשלהי שנת 1982 נמכר בממוצע מחשב PC בכל דקה. בסביבות 60% ממכירות ה-PC הגיעו לאנשים פרטיים. לחברת IBM זה היה שוק מפתיע ולא מתוכנן. לפתע היא מוכרת כמויות מחשבים אדירות לבתים פרטיים. זה כמו שקיוסק שכונתי יידרש לפתע לספק בקבוקי משקה לעיר שלמה.

מכירות המחשב הפתיעו את השוק כולו. בתחזיות הכי אופטימיות לא חזו ב-IBM מכירות עצומות שכאלה. בשנת 1983 עקף הפי סי את המכירות של מובילת השוק של המחשבים האישיים, חברת אפל.

מחשב ה-5150, המוכר כ-IBM PC, סחף את השוק כולו. הוא נמכר במחיר של 1,565 דולר, עם 16KB זכרון RAM, בלי דיסק קשיח או כונני דיסקטים ועם מעבד של אינטל 8088. אבל אחד הגורמים ששינו בו את חוקי המשחק, הייתה הארכיטקטורה הפתוחה והמודולרית שלו. משמעותה שהמכסה שלו נפתח למשתמש, שיכול היה להרחיבו ולרכוש לו תוספות וכרטיסי הרחבה חיצוניים.

בעשורים שלאחר מכן הפך צמד האותיות PC למילה נרדפת וכינוי גנרי למחשב שולחני. בשנת 1984 כבר הוכתר בסקר רשמי כמוביל השוק העסקי העולמי. אמנם תואמי ה-IBM של המתחרות הזולות מהמזרח כבר נגסו אז במכירות שלו, אבל כרגע הוא היה עדיין המלך שכולם מחקים.


הוא בכלל יועד לעסקים - פרסומות ממחשב הפי סי הראשון:

https://youtu.be/QSjNu9WW118


השיווק ללקוחות פרטיים נעשה כך:

https://youtu.be/MA_XtT3VAVM


מחשב PC של שנות ה-90:

https://youtu.be/JpSfgusep7s


ואיכות תמידית - הדלקת ה-IBM PC המקורי, אחרי 30 שנה:

https://youtu.be/E1QmOvgOfI0
Windows
מהי ווינדוס, מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם?



מערכת ההפעלה הנמכרת ביותר בעולם היא "חלונות" (Windows). זוהי מערכת הפעלה שפותחה למחשבים אישיים על ידי חברת הענק מיקרוסופט, זו שפיתחה גם את מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר שלפניה, מערכת ההפעלה DOS.

במשך שנים רבות זכתה Windows להגמוניה במחשבים שולחניים וניידים. היא נולדה כשמיקרוסופט, מובילת שוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים בשנות ה-80, גילתה שחברת "אפל" של סטיב ג'ובס פיתחה למחשב המקינטוש החדשני מערכת הפעלה גרפית וידידותית למשתמש, שעשתה שימוש במרכיבים חדשניים כמו עכבר מחשב וחלונות הנפתחים על המסך ונראתה טוב מכל דבר אחר בתחום.

מיקרוסופט הבינה שעליה להחליף את פקודות הטקסט המעיקות של דוס בממשק גרפי נוח ויצרה את Windows. תמיד כשיש לך מוצר מצליח, כדאי לברר אם אתה מבין שמתחרים יוכלו לקחת את ההובלה שלך, בזכות מוצר שיעשה את מה שהוא עושה, אבל עם ממשק קל ונעים יותר לשימוש.

אז מיקרוסופט פיתחה את חלונות כמערכת הפעלה מקבילה, יש שיאמרו מערכת המחקה את מערכת ההפעלה של המקינטוש של חברת Apple. אפל תבעה את מיקרוסופט בתביעת זכויות יוצרים גדולה, אך לא הצליחה להוכיח שהאחרונה העתיקה ממנה קניין רוחני. מכאן הפכה "חלונות" למערכת הפעלה מוצלחת, שבכל גירסה הלכה והשתפרה. במיוחד היו טובות גירסאות ה-Windows 95, XP, Windows 7 ו-10 המצוינת. גרסאות אחרות היו בחלקן כושלות יחסית וגרמו להתמרמרות רבה בקרב הלקוחות, מה שהוביל לשדרוג שלה לגרסה הבאה, שדרוג שתמיד היה רווחי ליצרנית.

כיום זוכה ווינדוז לתחרות רבה ממערכות הפעלה בקוד פתוח, דוגמת לינוקס ו-Chrome OS למחשבים אישיים ואנדרואיד, מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר לסמארטפונים. מצד שני, היא עצמה עברה להשתמש בהמון כלים פתוחים, לתמוך בקהילת המפתחים של קוד פתוח, גם דרך אתר Github שאותו רכשה וממשיכה לנהל אותו, לטובת המתכנתים באשר הם. זו עדיין מערכת ההפעלה המצליחה ביותר בעולם.


הנה האבולוציה של מערכת ההפעלה "חלונות":

https://youtu.be/E7zt8dxBi8A


הצלילים של Windows היו כבר מזמן לאגדה והנה תזמורת סימפונית מבצעת יצירה שמבוססת על הצלילים האופייניים של חלונות הישנה:

https://youtu.be/dGKwx-BFO0E


הודעות השגיאה של "חלונות" הפכו גם הם ללהיט:

https://youtu.be/ngXAkVidEoQ


ומשתמש שהחליט "לבדוק" אם מיקרוסופט גונבת רעיונות מחברת "אפל" בשביל חלונות:

https://youtu.be/TaIUkwPybtM
תואם IBM
מה היו תואמי ה-IBM?



השנה היא 1981 וחברת IBM, חברת המחשבים המובילה בעולם והחזקה בייצור ושיווק של מחשבים לשוק הארגוני-עסקי בעולם, מוציאה את המחשב השולחני החדש והקומפקטי שלה, IBM PC, קיצור של Personal computer.

הוא היה להצלחה מיידית. הכירו את כל הסיפור בתגית "IBM PC". שנה אחר כך, בשנת 1982, כבר נמכר בממוצע מחשב PC בכל דקה. מכירות המחשב הזה הלכו וגדלו והפתיעו את כל העולם.

בשנת 1983 עקף הפי סי החדש את המכירות של מחשבי אפל, אלו של מפתחת המחשב האישי הראשון ומובילת שוק המחשבים האישיים עד אז.

אז המכירות של IBM את המחשבים האישיים היו עצומות. אבל מסתבר שבמזרח הרחוק קורה משהו גדול אפילו יותר. כי בהדרגה נולד בעולם שוק מקביל, של מחשבים תואמים למחשב הפופולרי והיקר של IBM.

המחשבים הללו, "תואמי ה-IBM" (), מפס הייצור של המתחרות הזולות מהמזרח, החלו להימכר בכמויות גדולות. כשראו המונים בעולם שהם לא רק זולים, אלא גם אמינים מספיק, הם נגסו במרץ במכירות של ה-IBM PC.

אבל איך זה קרה?

הייתה זו IBM עצמה, שאיפשרה את כניסתם של המחשבים האלה, שמותגו כ"תואמי PC". כי בניגוד למובילה בייצור מחשבים קטנים, חברת אפל, בחרה IBM בשלב מסוים לבסס את המחשב שלה על ארכיטקטורה פתוחה, כלומר על מאות מרכיבים ואביזרים שיוצרו על ידי חברות צד שלישי, חברות שהן לא היא.

בכך היא הצליחה לספק את הביקוש הגואה בתחילה, אך במקביל אפשרה לחברות זרות רבות וזולות הרבה יותר לייצר מחשבים שהורכבו מאותם מרכיבים. עזרה לכך גם העובדה שהיא לא החתימה את חברת מיקרוספט, יצרנית MS-DOS, מערכת ההפעלה של ה-IBM PC, על בלעדיות וגם לא את חברת אינטל (Intel), יצרנית המעבד של ה-PC, המוח שלו. בכך השוק היה למעשה פתוח עבור מיקרוסופט למכור את מערכת ההפעלה המצליחה לאינספור חברות מחשבים, שהרכיבו מחשבים תואמי יבמ מושלמים, כולל המעבד המרכזי שקנו מחברת אינטל, ועקפו בהרבה את חברת IBM במכירות.

אז הבחירה של יבמ עזרה לה לפתח את השוק הזה ולהביא את המחשוב האישי לכל בית, אבל לטווח היותר ארוך גם להפסיד אותו. כי די מהר נוצר שטפון עולמי של מחשבים זולים ומצוידים היטב.

זה היה צונאמי של ממש, שאמנם יצר את מהפכת המחשוב האישי של שנות ה-80, זו ש-IBM החלה. אך במקביל הלך ונדחקה דווקא יבמ עצמה מהשוק שיצרה, בשל הביקוש האדיר.

לכן הלכה היצרנית הגדולה יבמ וחזרה בהדרגה להתרכז במחשבים הארגוניים, הגדולים והיקרים, מחשבים לעסקים גדולים בלבד. במשך לא מעט שנים הם הצטיינו דווקא במכירות של מחשבים ניידים אישיים ואיכותיים, מסדרה שנקראה ThinkPad, אבל ב-2005 מכרו גם את קו הייצור האחרון הזה לחברה סינית בשם Lenovo ויצאו מעולם ה-PC לחלוטין.


הנה סיפורה של חברת IBM, כולל ההצלחה והכישלון של מהפכת המחשב האישי:

https://youtu.be/jsEXx7asU24


הרצאת וידאו קצרה על עלייתה וירידתה של יבמ בעולם המחשוב האישי:

https://youtu.be/5_1BlGGSccM


החיקוי המלא הראשון של מחשב יבמ מושלם:

https://youtu.be/HEMhpInIACk


הנה הצלחתה המטורפת ומפלתה של חברת יבמ עם ה-IBM PC שלה:

https://youtu.be/6ChwN1fnCb8?long=yes


והסיפור כולו בסרט תיעודי:

https://youtu.be/0PceJO3CAGI?long=yes

PC

IBM PC
איך הפכו מחשבי הפיסי לנפוצים ביותר בעולם?



מחשבי ה-PC החלו ממחשב ה-IBM PC (יבמ פי סי) שנולד ב-1981 בחברת המחשבים הגדולה בעולם, חברת IBM. הוא היה כה משפיע ופורץ דרך מבחינת תפוצתו והפופולריות שלו, שהשם PC, ראשי תיבות של "Personal Computer" - מחשב אישי, הפך לסימן ההיכר של מחשבי IBM PC ותואמיהם.

חברת יבמ, עד אז בעיקר יצרנית של מחשבי ענק לחברות וארגונים, הצליחה בזכותו להפוך במהירות גם למלכת המחשבים האישיים. ה-IBM PC שלה כבש בסערה את כל העולם. המחשוב הביתי פרח והחברה שלטה בשוק כמעט חדש של עשרות מיליארדים בשנה. נראה היה אז שהעתיד כולו שלה.

אך הצלחת החברה בהנהגה של שוק המחשב האישי, שזכה לשם "PC", הייתה קצרה. הסיבה לכך היא טעות קטנה, שבטווח הקצר אפשרה לה להפוך את המחשב האישי שלה לסטנדרט בתחום המחשוב האישי, אבל לטווח הארוך עלתה לה ביוקר. היא יצרה ארכיטקטורה פתוחה למחשב הזה, כלומר השאירה את הדלת פתוחה לפיתוחי חומרה של צדדים שלישיים, חברות שיפתחו חלקים למחשבים שלה וגם תוכנות, באופן כמעט חופשי.

אז אמנם יבמ הזמינה חלקים רבים של המחשב מספקים חיצוניים. אבל במקביל מכרו הללו את הידע והחלקים שלהם גם ליצרניות מחשבים אחרות במזרח.

בטווח הקצר הארכיטקטורה הפתוחה שירתה מצוין את IBM, מכיוון שהיא יצרה אקו-סיסטם שהיא הייתה במרכזו. אבל לטווח הארוך זה גם השאיר את הדלת פתוחה לשלל מוצרים מתחרים ולמחשבים שלמים שיוצרו בלעדיה ויעקפו אותה. בגדול.

בנוסף, IBM גם אפשרה, יש אומרים בטעות, לחברת "מיקרוסופט" שיצרה בשבילה את תוכנת DOS, מערכת ההפעלה שהפעילה את ה-PC, למכור אותה גם ליצרנים אחרים.

זה בדיוק מה שהיה דרוש ליצרנים הללו כדי שיתחילו לייצר מחשבים מתחרים שיחקו לחלוטין את מחשב ה-IBM PC. המחשבים הללו כונו בציבור "תואמי IBM". יצרניהם גם התקינו את מערכת ההפעלה DOS של מיקרוסופט עליהם ולפיכך הם הציגו ביצועים דומים לשל מחשב ה-IBM PC. כמובן שמחירם היה זול משמעותית מזה של ה-PC המקורי של IBM. בהמשך תואמי ה-IBM אף הצליחו להציג ביצועים טובים ממנו.

אז "תואמי ה-IBM" נמכרו בכמויות ענקיות, לעומת מחשבי IBM PC עצמם, שהיו יקרים הרבה יותר ונמכרו פחות ופחות. ההמונים, הסתבר, ויתרו על האיכות בתמורה למחיר זול. הם לא היו צריכים את המחשב המצוין והסתפקו פשוט ב"מחשב טוב".

כך מצאה את עצמה החברה שהביאה את המחשב אל כל משרד ובית בעולם המודרני, כשהיא מפסידה כסף רב בתחום ומחשביה אף הולכים ונעשים נחותים לעומת המתחרים, כולל חברות סטארט-אפ כמו Compaq, Dell ו- Gateway ולצידן מתחרות מבוססות דוגמת Digital והיולט פקרד.

בהמשך, לאחר שנים שבהן הצליחה IBM לבסס רק את תחום המחשבים הניידים האיכותיים שלה, היא החליטה לעזוב את התחום ולחזור ולהתרכז בתחום הארגוני והעסקי. החברה מכרה את כל קו הפיתוח והייצור של מחשבים אישיים ליצרנית סינית ובהמשך גם את קו הניידים המצליחים שלה Lenovo לסינים ופרשה לחלוטין מעולם הפי.סי.


הנה מחשב היבמ PC של יבמ:

https://youtu.be/QSjNu9WW118


חובבי מחשב מספרים על מחשבי ה-IBM PC:

https://youtu.be/qszR8-2PTtU


כך עבדו אתו:

https://youtu.be/igQpCococwQ


וכך הפיסי עבד:

https://youtu.be/mksB3v3ciq0


יבמ עבדה על טכנולוגיות מתקדמות בשבילו:

https://youtu.be/3pNGO5ppfQ8


פרסומת עם צ'ארלי צ'אפלין משנות ה-80 למחשב הזה:

https://youtu.be/kQT_YCBb9ao


סיפורו של הפי סי הראשון:

https://youtu.be/0PceJO3CAGI?long=yes


וסרט ארוך על המנוע שלו - מערכת ההפעלה DOS:

https://youtu.be/bLVbSjDq0DE?long=yes
מערכת הפעלה
מהי מערכת הפעלה?



מערכת הפעלה (Operating System), ברמה הפשוטה ביותר, היא התוכנה שמנהלת ומפעילה את המחשב, או כל מכשיר דיגיטלי ופריט ממוחשב או מבוסס מחשב, כולל טלפון חכם, שעון חכם, טלוויזיה חכמה וכדומה.

למעשה, מערכת ההפעלה היא אחת הטכנולוגיות החשובות ביותר בעולם המודרני.

מערכת ההפעלה כשמה כן היא. מפעילה את התהליכים והמשאבים במחשב. זוהי התוכנה שמספקת למחשב את היכולות הבסיסיות שלו ומאפשרת לתקשר איתו וכמובן גם להריץ ולהפעיל עליו תוכנות.

בין מערכות ההפעלה הידועות בעולם כיום ניתן לציין את Windows, Mac OS, Linux המיועדות למחשבים, iOS ואנדרואיד, המפעילות את מרבית הסמארטפונים בעולם ועוד כמה זעירות ופחות מוכרות, המריצות מספר זעום, או מתוחכם פחות של מכשירים.


#קיצור תולדות מערכות ההפעלה
ההיסטוריה של מערכות ההפעלה למחשבים מתחילה בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, עת פותחו מערכות ההפעלה הראשונות למחשבים האלקטרוניים הענקיים של אותם ימים, דוגמת ה-IBM 701.

בשנות ה-70 וה-80, פותחו מערכות ההפעלה המוכרות והמצליחות ביותר, בראשן MS-DOS למחשב ה-PC ומערכת ההפעלה UNIX, ממנה יצמחו המון מערכות הפעלה, כולל לינוקס המצליחה ואנדרואיד, כיום מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר לסמארטפונים, שמבוססת עליה.

מאמצע שנות ה-80 וה-90 מפותחות מערכות ההפעלה של אפל, ה-Mac OS שפותחה עבור מחשב המקינטוש פורץ הדרך ו-Microsoft Windows שאימצה לא מעט מהחידושים שלה למחשבי הפי.סי.

בשנות ה-2000, עם הצגת הטלפון החכם הראשון, מכשיר ה-iPhone של חברת Apple, הושקה גם מערכת ההפעלה שלו, ה-iOS. תוך זמן קצר יצאו לשוק מכשירי טלפון חכמים של חברות מתחרות והושקה מערכת ההפעלה המתחרה, Android.

אנדרואיד פותחה על בסיס מערכת ההפעלה לינוקס. פיתח אותה סטארטאפ קטן, שנרכש על ידי חברת Google ומכאן היא הפכה תוך שנים ספורות למערכת ההפעלה הפופולרית ביותר בעולם.


כך פועלת מערכת ההפעלה:

https://youtu.be/GjNp0bBrjmU


על מערכות ההפעלה למכשירים ניידים כמו iPhone או iPad של Apple או מכשירים של חברות מתחרות:

https://youtu.be/qJJ-kEwgLrY


ההתפתחות לאורך השנים של מערכת ההפעלה "חלונות":

https://youtu.be/E7zt8dxBi8A


הצגה אופיינית של גרסת iOS חדשה לאייפון:

https://youtu.be/eHAmKJ2TbZs


בשביל האמנות - תזמורת סימפונית מבצעת יצירה שמבוססת על הצלילים המוכרים של מערכת ההפעלה Windows:

https://youtu.be/dGKwx-BFO0E


הנה ההיסטוריה של מערכות ההפעלה:

https://youtu.be/9TLDCr5pKrc?long=yes


והרצאת וידאו על הדמיון והקשר של מערכות ההפעלה אל המודלים החדשים של AI המתפרץ כיום:

https://youtu.be/1lG7lFLXBIs?long=yes
לינוקס
מהי לינוקס, מערכת ההפעלה בקוד פתוח?



לינוקס (Linux) היא מערכת הפעלה חינמית למחשבים שפותחה בקוד פתוח, כלומר בשיתוף פעולה עולמי של אלפי מהנדסי מחשב ומתכנתים, שאיש מהם לא קיבל שכר עבור עבודתו. למעשה, לינוקס היא משפחה של מערכות הפעלה שכולן צמחו מאותה ליבה של הלינוקס.

הפיתוח של ליבת לינוקס נולד בתחילת שנות ה־90 על ידי המתכנת לינוס טורבאלדס, שפיתח את ליבת לינוקס עוד כשהיה סטודנט באוניברסיטת הלסינקי בפינלנד. בתחילה לגלגו רבים על הנסיון לפתח מערכת הפעלה מתחרה לווינדוז, על ידי אנשים פרטיים. ואכן, לקח זמן רב עד שלינוקס החלה לסדוק את ההגמוניה הכמעט מושלמת של Windows במחשבים שולחניים.

אבל בסוף זה קרה. החל מקורא הספרים קינדל, דרך המחשב האולטרה-נייד Eee של אסוס, נגן הטלוויזיה Tivo ושטף של מכשירים שהחלו מתבססים עליה, לינוקס החלה להתקבל בעולם המחשבים. הפצות שונות שלה חולקו והופצו בעולם, חלקן כמו "אובונטו" הפכו מוכרות ואהודות גם בקרב המשתמשים הפרטיים. כיום מריצים מחשבים רבים בעולם את מערכת ההפעלה כרום OS, שמבוססת על ליבת לינוקס. לינוקס אמנם לא שולטת, אבל היא כוח חשוב וחזק, שמושך את תעשיית המחשבים קדימה.

לינוקס היא אחת הדוגמאות החשובות לפיתוח תוכנה חופשית, שהקוד שלה פתוח. קוד המקור של לינוקס המקורית נקרא "ליבת לינוקס" והוא זמין לשימוש חופשי של מי שמעוניין. כל מתכנת או חברה המעוניינים בכך יכולים להשתמש בלינוקס, לפתח אותה בעצמם ולהפיץ אותה בחינם לכל אחד.


הנה סרטון על תולדות הלינוקס:

http://youtu.be/5ocq6_3-nEw


כך בנויה מערכת ההפעלה לינוקס:

http://youtu.be/yVpbFMhOAwE


סרט ארוך על מערכת ההפעלה לינוקס:

http://youtu.be/XMm0HsmOTFI?long=yes


וסרטון טד עם לינוס, ממציא הלינוקס (מתורגם):

https://youtu.be/o8NPllzkFhE?long=yes
דוס
איך נולדה מערכת ההפעלה MS-DOS של מחשב הפיסי?



מערכת ההפעלה דוס של מיקרוסופט (MS-DOS) היא אחד הפרדוקסים הגדולים של עולם המחשבים. מצד אחד היא הייתה בעלת מראה מסך מכוער, לא אינטואיטיבית וחייבה את המשתמש ללמוד הרבה כדי להשתמש בה ולזכור עשרות פקודות, כדי לעשות פשוטות כמו העתקה או הדבקה.

מצד שני היא זו שהצליחה להפוך את המחשב האישי לפופולרי באופן שלא יאומן ונמכרה במיליוני עותקים רבים.

מערכת ה-MS-DOS, או בכינוי של החבר'ה "דוס", נכתבה בהמשך למערכת ההפעלה המקורית, שפיתח מתכנת עצמאי בשם טים פטרסון, בעל חנות רדיו-שק. אותו פיטרסון מכר את התוכנה שפיתח לחברת מיקרוסופט וקיבל עבורה סכום זעום. בידי מיקרוסופט הפכה אותה מערכת הפעלה להצלחה מסחרית עצומה ועולמית.

ההצלחה הייתה בעיקר תודות לכך שהשימוש ב-MS-DOS לא הוגבל למחשבים של חברת יבמ וכך השתמשו בה מאות מיליוני מחשבים זולים שיוצרו במזרח וכונו "תואמי יבמ".

אז אחרי שצלחו את ההמתנה האינסופית לטעינה של דוס והתרגלו לממשק המייאש, יש הרבה שיאמרו שהיה בה גם משהו מדליק. לא מעט אנשי מחשבים מצליחים ימשיכו שנים רבות אחר כך להשתמש ביכולות, בפשטות, בתכליתיות ובנוחות המשונה של מערכת ההפעלה הלא-גרפית הזו.

קצת נתונים משעשעים על DOS: הקוד, שנכתב כולו בשפת אסמבלי 8086, כלל 7 קובצי מקור בלבד. 3 שנים מאוחר יותר יצאה גרסה 2.0 שכללה כבר כ-100 קובצי ASM והציעה כמה חידושים, כמו תמיכה בכונן קשיח ל-IBM XT עם נפח אחסון "עצום" של 32MB ותמיכה בתקליטונים, או דיסקטים כמו שהם כונו אז, בגודל של 5.25 אינץ’. הקיבולת שלהם הייתה או 180KB או 360KB לדיסקט.


הנה סיפורה של ה-MS-DOS:

https://youtu.be/Fvx5L3RnjAA


סטיב ג'ובס, המתחרה האגדי מחברת Apple, לועג ל-DOS:

https://youtu.be/KMX_FuOLoCI


סרטון שנועד לעודד שדרוג לגרסת MS-DOS 5:

https://youtu.be/NfpYrem94q0


כך DOS נראתה:

https://youtu.be/1bKNts8liWI


וסרט תיעודי על הנצחון של DOS בדרך להיות מערכת ההפעלה של ה-IBM PC:

https://youtu.be/bLVbSjDq0DE?long=yes


ביל גייטס
איך הפך ביל גייטס את הפי.סי. למחשב הנמכר בעולם?



הבחור הצעיר שנסע בחזרה אל משרדי החברה הקטנה שהקים, כבר ידע שההתחייבות שנתן לחברת יבמ, לספק מערכת הפעלה למחשב האישי החדש שהם עומדים להוציא לשוק, היא בעייתית. הרי אין לו מערכת הפעלה שכזה והוא לא מפתח אותה.

מטכנאי-מתכנת שהכיר, הוא רכש בגרושים את מערכת ההפעלה החובבנית שההוא פיתח. את הקוד שקנה הוא הפך למערכת ההפעלה DOS. בתוך זמן קצר היא תהיה למערכת ההפעלה הפופולרית ביותר בשנות השמונים.

כי החוצפה וההעזה הצליחו לו. אז הכירו את ביל גייטס (Bill Gates), היזם האמריקאי שהקים את חברת "מיקרוסופט". ההצלחה העסקית והטכנולוגית הנדירה שהוא הניע הפכה אותו לאחד מהמנהלים החזקים בעולם ולאיש העשיר בעולם.

כבר בצעירותו הסתמן ביל כגאון. מוריו פטרו אותו מתכנית הלימודים הרגילה ואפשרו לו לשקוד על כתיבת קוד.

ה-DOS שהוא שיווק לחברת IBM תהפוך למפרש והרוח של מהפכת המחשב האישי, שתשנה את העולם לחלוטין. את מיקרוסופט, החברה שבראשה עמד גייטס, היא תעשיר ברמות בלתי נתפסות.

איך זה קרה? - בפיקחותו דאג ביל שבהסכם עם IBM לא ייכלל סעיף בלעדיות. בהמשך, רגע אחרי שמחשב ה-IBM PC יצא לשוק וכבש אותו בסערה, הוא החל למכור את מערכת ההפעלה שלו לעשרות ומאות יצרני מחשבים "תואמי IBM" והפך את מיקרוסופט, חברת התוכנה שהקים יחד עם פול אלן, לחברה החזקה בעולם הטכנולוגיה.

עד היום ההסכם הזה, שעשה עם חברת יבמ, נחשב למהלך העסקי הכי מוצלח בכל הזמנים.

במשך שנים רבות הוא כיהן כמנכ"ל ואדריכל התוכנה הראשי של החברה. כשהחליט שדי לו, הוא פרש והקדיש את עצמו למטרות חשובות יותר. גם כיום הוא פעיל במיקרוסופט, אם כי הרבה פחות ויותר כבעל מניות בה.

מי שהודיע למוריו שבגיל 30 הוא מתכוון להיות מיליונר, הפך בגיל 31 למיליארדר. אבל זה לא נעצר שם. במרבית הקריירה שלו גייטס היה האיש העשיר בעולם. פה ושם מישהו עבר אותו אבל אז מיקרוסופט הייתה מסיימת רבעון מוצלח והוא שב לראש הטבלה.

כיום הוא משקיע את מרבית זמנו בפתרון בעיות לטובת העולם כולו. גייטס קורא המון ספרי מדע ומחקרים ומסמן תחומים שבהם הוא יכול לסייע בכספו לפיתוחים טכנולוגיים חשובים וטובים לאנושות. הוא משקיע בהם ממון רב מכספה של הקרן שהקים עם רעייתו ומחזק יזמים שמציעים פתרונות לבעיות גדולות שכאלה.

גייטס הוא גם נדבן, שהקים קרן צדקה שמאפשרת למיליארדרים שמוכנים לתרום חצי מהונם לצדקה להתחייב לעשות זאת. הוא ומלינדה גייטס רעייתו, שייסדו את קרן הצדקה הענקית, כבר הודיעו שבמותם ייתרם 95% מהונם לצדקה. ילדיהם יצטרכו "להסתפק" במיליארדים בודדים...


הנה סיפור הצלחתו של ביל גייטס (עברית):

http://youtu.be/y3FDcT6h_mc


בשנות ה-80 ביל גייטס מפרגן למקינטוש של Apple ומיקרוסופט מקפידה לפתח לו תוכנות מעולות משלה, שגם מייצרות לה רווחים נאים:

https://youtu.be/-5zeJyQ31rM


עוד על מיקרוסופט מפעל חייו של ביל גייטס (מתורגם):

http://youtu.be/ynGwwfsYA-U


כמה עשיר ביל גייטס?

http://youtu.be/IvRM4fHKTQI


הנה סיפורה של העסקה המוצלחת ביותר בכל הזמנים:

https://youtu.be/Qc5khH5gllg?long=yes


וסרט תיעודי על חייו של גייטס:

https://youtu.be/saQK8Y4h2uM?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.