» «
איטליה
במה בועטת ארץ המגף?



"ארץ המגף" הוא הכינוי של איטליה והוא ניתן לה מכיוון שצורת המדינה בגבולותיה הפיזיים (היא מוקפת ים) נראה ממבט-על כמו צורה של מגף.

ואיטליה היא ארץ של תרבות, אמנות, אדריכלות והיסטוריה, שאין כמעט כדוגמתן בעולם. זוהי הארץ שנולדה מהאימפריה הרומית, האזור שבו צמחו מיטב יצירות האמנות של תקופת הרנסאנס, מקור המוסיקה הקלאסית, הכדורגל, ערש האופרה, מצטיינת האדריכלות הקלאסית, אימפריית העיצוב ומה לא.

בעת העתיקה, נסללו ממנה אלפי דרכים והאמרה הייתה ש"כל הדרכים מובילות לרומא". בדרכים אלה צעדו הצבאות שכבשו את כל העולם העתיק, זרמו שיירות עבדים אל רומא, הובאו סחורות מארצות רחוקות והפכו את האזור לעשיר והחזק ביותר בעולם.

אחרי שנים, במאה ה-20, הפכה איטליה למדינה תוקפנית שנשלטת בידי דיקטטור אכזרי בשם מוסוליני, אבל האיטלקים הצליחו להתנער ממנו ולהפוך לדמוקרטיה חמה ותוססת.

כיום איטליה היא בעיקר מעצמת תיירות מבוקשת. יש בה חקלאות מפותחת מאז ומתמיד ובמאה ה-20 התפתחה בצפונה גם תעשייה מרשימה במיוחד. היא נחשבת לאימפריה של עיצוב, יושבת בה מדינת האפיפיור הזעירה, רבים אוהבים את האוכל שלה, במיוחד את הפסטה והפיצה ונוהרים אל התעלות הקסומות של ונציה, לרומא היפה ולטוסקנה השלווה.


הנה קפיצות זמן של איטליה היפה:

https://youtu.be/pGtjz4v0EE8


מעט פרטים על איטליה (עברית):

https://youtu.be/KzDRRzs4jDY


אתרי התיירות האיטלקיים:

https://youtu.be/Vyowwm4CJa4


העיר ונציה, שכולה בנויה בעצם על איים קטנים:

https://youtu.be/s26eLkj8U2k


וסרט 4K של מראות מדהימים מאיטליה:

https://youtu.be/apkcycM0gqo?long=yes
מגדל פיזה
איזה מגדל נוטה על צידו וכבר מאות שנים נראה כאילו הוא נופל?



מגדל פיזה (Leaning Tower of Pisa), שכמעט כל מי שמצטלם לידו עושה כאילו הוא בולם אותו מליפול, הוא מגדל הנוטה על צידו כבר מאות שנים. זהו מגדל הפעמונים של העיר פיזה באיטליה, שהחלו לבנות במאה ה-12. רק כאשר הגיעו לבניית הקומה השלישית התברר לבונים שהוא מתחיל לנטות לצד. כל הנסיונות לייצב את מגדל פיזה במהלך הבניה לא הצליחו והוא הושלם לאחר 200 שנה כשהוא נוטה על צידו.

כיוון שהיה חשש שיקרוס, בשנת 1992 הוחלט לאסור כניסה למגדל פיזה. מאז שקמו את המגדל והמומחים סבורים שהשיפוצים הללו נותנים לו אורך חיים של 300 שנה.


כיצד מגדל פיזה לא נופל (מתורגם):

https://youtu.be/HFqf6aKdOC0


מצגת וידאו של מגדל פיזה הנטוי:

https://youtu.be/x87yWBK0bKc


סרטון קפיצות זמן שמראה את מגדל פיזה לאורך שעות אבל במשך דקה וחצי:

http://youtu.be/93VusyO0iOY


וסרטון אנימציה שמסביר איך מיישרים את מגדל פיזה בקלות:

http://youtu.be/Wv4mzbX0Bqc
ונציה
האם ונציה הולכת ושוקעת בים?



העיר ונציה שבצפון-מזרח איטליה שוכנת בלגונה בשפך הנהר פוֹ שלחוף הים האדריאטי. העיר ונציה יושבת כולה על המים, במאות איים קטנים, כשבמקום רחובות יש בה תעלות מים שהתנועה בהן היא בכלי שיט ממונעים או בגונדולות רומנטיות בשביל התיירים.

זוהי עיר התעלות המפורסמת ביותר בעולם ותיירים רבים באים כדי ללכת בסמטאות ולשוט בתעלות שלה, אותן תעלות המחליפות את הרחובות של ערים רגילות. אבל רבים לא יודעים שבשנים האחרונות ונציה הולכת ושוקעת בקצב של מילימטר בשנה. הבתים בעיר נבנו על אוסף צפוף של קורות וכלונסאות עץ שננעצו בקרקע הרכה ועליהן הונחו לוחות עץ ומשטחי שיש, שהם יסודות הבניינים. הקורות הללו חזקות ויציבות מאד אך הן הולכות וננעצות בקרקע הלגונה וגורמות לעיר לשקוע. הדבר גורם להצפות בעיר ולשקיעתה האיטית.

קצת סטטיסטיקות על העיר - היא בנויה על יותר מ-110 איים ואיונים, איים קטנטנים. יש בה מעל 400 גשרים וגשרונים, הנמתחים מעל כ-150 תעלות שונות. קיימות בוונציה בימינו כ-200 כנסיות.


הנה קצת על ונציה:

http://youtu.be/e5qeTaIY5eQ


טיול בעיר:

https://youtu.be/8xys3L0-zME


מבט אישי:

https://youtu.be/pWnjwTnVPr4


וסרטון תמונות של ונציה:

http://youtu.be/IgGPJ_xfFnE
טוסקנה
מה מיוחד בחבל הארץ טוסקנה?



טוסקנה הוא חבל ארץ יפה במיוחד, כפרי ושליו, עתיר עיירות וכפרים עתיקים, במחוז במרכז איטליה. גודלו כגודל מדינת ישראל ויש בו כ-3 מיליון תושבים. מחוז טוסקנה הוא אזור הנחשב לאחד הרומנטיים באיטליה והנופים בו, הן הטבעיים והן מעשה ידי אדם, חיים בהרמוניה מושלמת, זה לצד זה.

החקלאות של חבל טוסקנה היא עתיקה. חלק מהאחוזות שמצויות בו שורשיהן עוד משטחי האדמה שקיבלו המפקדים הרומיים בתקופת האימפריה הרומית.

יש בטוסקנה גם עיירות מקסימות מימי-ביניים, בעלות אווירה מיוחדת ואדריכלות מרתקת והן מהוות חלק יפה ומוסיפות את הממד ההיסטורי לחבל הארץ הכל כך מגוון הזה.

בירתו של מחוז טוסקנה היא פירנצה. השדות המשתרעים מאופק לאופק, העיירות הציוריות, כרמי היין של חבל קיאנטי, היקבים העתיקים ווילות הנופש שבאזור - כל אלה מביאים אליהם בכל שנה אלפי תיירים, מכל רחבי העולם.


הנה סרטון שמדגים את היופי של טוסקנה:

http://youtu.be/Nufj4IencBc?t=3s


מצגת וידאו של מחוז היופי הצבעוני טוסקנה:

http://youtu.be/GhW1iVUjdXA


נופים, אוכל והיסטוריה - הנה סרט תיעודי על החיים היפים בטוסקנה:

https://youtu.be/M_SwFajTAVk?long=yes

איטליה

דגל איטליה
איך נוצר הדגל האיטלקי?



אם הדגל האיטלקי מזכיר לכם את "הטריקולור" הצרפתי, הרי שזה לא במקרה. סיפורו של דגל איטליה, בלשונם "איל טריקולורה" (il Tricolore), הוא סיפור היסטורי שקשור באופן הדוק לצרפת, למצביא הצרפתי נפוליאון ולהיסטוריה של אירופה.

עיצוב הטריקולור מורכב תמיד משלושה פסי צבע, בדרך כלל אנכיים ושווים ברוחבם. הדגל האיטלקי מאופיין בצבעי ירוק, לבן ואדום. הוא נולד מדגלי טריקולור של הרפובליקות הזעירות של איטליה, שהן עצמן הושפעו מהדגל הצרפתי המהפכני.

מדוע הדגל הצרפתי כה השפיע על הנסיכויות הללו? - המצביא נפוליאון שהגיע לאיטליה, בראש צבאו המנצח, הביא איתו רוח והשראה צרפתיים. לשליטים האיטלקיים נראה הדגל הצרפתי החדש של 1790, דגל "הטריקולור", כדגל מודרני ומעוצב להפליא. המדינה המאוחדת נטלה את הרעיון והפכה לדגלה את דגל מילנו, על שלושת צבעיו.

משמעות צבעי הדגל האיטלקי מייחסת את הירוק למישורי וגבעות איטליה, הלבן מייצג את פסגות הרי האלפים הלבנים מהשלג התמידי והאדום הוא צבע הדם שנשפך במלחמות לעצמאות של איטליה.

הדת הנוצרית-קתולית באיטליה חזקה מאד ולא יש פירוש משלה לצבעי הדגל האיטלקי. לפי הפרשנות הדתית מסמל הצבע הירוק תקווה, הלבן - אמונה והצבע האדום מסמל את הנדיבות.

לאחר מלחמת העולם השנייה, משנפטרה מהפשיזם של מוסוליני והמלוכנות ששלטה בה עד אז, הפכה איטליה לרפובליקה. דגל שלושת הצבעים של איטליה היה לסמלה של הרפובליקה החדשה ונקבע בחוק.


הנה הדגל האיטלקי:

https://youtu.be/ecaoYgZd4zY


סיפורו ההיסטורי של דגל איטליה:

https://youtu.be/QEwfe71BHxU
פסטה
מי המציאו את הפסטה - הסינים או האיטלקים?
מאיפה הגיעה הפסטה לאיטליה?


אחד המאכלים האהובים בעולם והקלים להכנה הוא הפסטה. בניגוד למאכלים שלגביהם יש ויכוחים או ספקות מי המציא אותם, הפסטה היא מאכל איטלקי ללא כל ספק. אפילו המילה "פסטה" היא מילה באיטלקית, שפירושה "בצק". בציורי קיר במערות, עוד מהמאה הרביעית לפני הספירה, צוירו אנשים מייצרים פסטה.

לא נראה שמקורה של הפסטה באטריות סיניות, שנוצרו אלפי שנים לפניה. בסין נמצאו אמנם עדויות לייצור אטריות בצורת כד מלא באטריות שנשמרו עוד משנת 2000 לפני הספירה, אבל כלל לא ברור שהן היו המקור לפסטה האיטלקית.

אבל למה סביר בכל זאת שהאטריות הסיניות השפיעו על הולדת הפסטה האיטלקית? - ובכן, סימנים לכך נמצאו בחורבות העיר פומפיי, שנקברה לפני 2000 שנה מתחת ללבה שנפלטה מהר הגעש הסמוך לה. בחפירות של פומפיי נמצאו כלים לייצור פסטה. הדמיון לכלים הסיניים להכנת אטריות הביאו את החוקרים לשער שמקור הכלים הללו היה בסין. ככל הנראה הם הובאו לרומא בדרך המשי הידועה, דרך שבה הובאו סחורות רבות מהמזרח הרחוק באותה תקופה, באמצעות שיירות עמוסות כל טוב. עדויות של מרקו פולו מימי הביניים, בערך מלפני 700 שנה, העידו גם הן על אטריות סיניות שיובאו על ידו לאיטליה. אולי אלו לא היו המקור של הפסטה, אבל הוויכוח נמשך.

הפסטה עשויה מקמח, מים ולעתים ביצים. מבשלים את הפסטה במים מומלחים או באפיה והפסטות השונות נבדלות זו מזו בסוגי הרוטב שמוגש מעליהן. כיום יש מעל 400 סוגי פסטות שונים, שנקראות בדרך כלל על שם המקום שבו הומצאו. עד היום יש מאכלים דומים מאד במטבחים של סין, יפאן ועוד ארצות באסיה.


הנה תולדות הפסטה:

https://youtu.be/GTOCBaDBVGI


ובקצרה על התפתחות הפסטה:

https://youtu.be/38q41vQmWYY


ספציפית הפסטה האיטלקית והויכוח על המקור הסיני שלה:

https://youtu.be/vUrHBHkDfPw


מקור הפסטה ואיך מייצרים אותה היום, בשלל צורות ואפשרויות:

https://youtu.be/kZw5zMqmTdE


הפסטה האיטלקית ואיך מכינים אותה טרייה:

http://youtu.be/aE_rDzbpiGU
בוסקו ורטיקל
מהם מגדלי "היער האנכי"?



מגדלי ''בוסקו ורטיקלה'' (Bosco Verticale), בעברית "היער האנכי" הם דוגמה למגדלים המעוררים פליאה, לא בשל גובהם או הפאר שלהם, אלא בגלל שהם הראשונים בעולם שהחזירו את תפארת הגנים התלויים של בבל. מדובר ב"מגדלים חיים" שנבנו בעיר מילנו שבאיטליה ובהם מגדלים הדיירים עצים באוויר. עצים של ממש הגדלים על הבניין.

לא סתם נבחרו מגדלי "בוסקו ורטיקל" (Bosco Verticale) המיוערים שבמילנו לגורדי השחקים הבינלאומיים המצטיינים לשנת 2014. המגדלים שעוצבו על ידי האדריכל האיטלקי סטפאנו בוארי, צוינו כדוגמה מרהיבת לסימביוזה בין אדריכלות וטבע. שכן, במגדלים שמתנשאים לגובה של מעל 100 מטרים, יש מעל אלף מיני צמחים, הותקנו בהם מערכות מים אפורים, שיאפשרו השקיה במי מקלחת וכדומה והם מצוידים במערכות פאנלים סולאריים, לייצור חשמל וחימום המים באמצעות אנרגיית השמש. כך יצרו בהם סביבת מיקרו-אקלים שחוסכת באנרגיה ותורמת לסביבה ולשיקומה האקולוגי ומאפשרת קיום של חיים הרמוניים של אדם וצמחיה זה לצד זה.

יתרון סביבתי נוסף הוא בחיפוי האקוסטי ובהפחתת זיהום הרעש שיובילו העצים והצמחייה שבמרפסות הדירות ביער האנכי הזה. הם גם יסייעו להקטנת זיהום האוויר והאבק בדירות. כמובן שעצים יקטינו גם את השמש הישירה הנכנסת אל הדירות בעונות החמות ויקטינו את הפרעת הרוחות לחיי הדיירים.


הנה העצים ש"ננטעו" על מגדלי "בוסקו ורטיקל":

https://youtu.be/ijdtJDsBNy4


העצים 5 שנים אחרי נטיעתם:

https://youtu.be/XXRu_qMhRbs


המבנים הללו הם חלק משינוי גישה סביבתית במילאנו:

https://youtu.be/yj1CSMEL1nM


מצגת וידאו על מגדלי היער הוורטיקלי:

https://youtu.be/T0xqRj8zGQE


והגנים התלויים של מילאנו מהאוויר:

https://youtu.be/lGefukU8MCc
הסעודה האחרונה
מה מיוחד בציור הסעודה האחרונה של לאונרדו?



"הסעודה האחרונה" הוא מהציורים המוכרים בתולדות האמנות והחשובים של לאונרדו דה וינצ'י. הוא הושלם בסוף המאה ה-15 וזכה במהלך השנים למחוות תרבותיות רבות ושונות, מאמנים שיצרו לו מחוות אמנותיות ועד לסדרות טלוויזיה כמו משפחת סימפסון והסופרנוס.

הציור מתאר כנראה את מה שהיתה סעודת סדר הפסח האחרון של ישו, בהשתתפות ישו עצמו ותלמידיו. בסעודה זו הוא הכריז שאחד מ-12 השליחים יבגוד בו והוא עצמו עתיד למות. אגב, "הסעודה האחרונה" הייתה נושא שרבים ציירו בימי הביניים והרנסאנס. "הסעודה האחרונה" של לאונרדו הייתה מהפכה - בפעם הראשונה צויירו כאן ישו והשליחים, ללא הילות של קדושה. לאונרדו ניסה (והצליח) להציג את ישו ואת אנשיו כבני-אדם ולא כקדושים שמיימיים, כמו שנהוג היה לציירם אז.

התמונה צוירה על קיר של חדר במנזר בעיר מילאנו. הציור מציג את ישו וחבריו והוא הולך ומתפורר. השחזורים של היצירה, פתיחת דלת בקיר שעליו היא מצוירת, ניסיון העברה למקום אחר ואפילו הפצצה של החדר שבו היא נמצאת במלחמת העולם השנייה - כולם פגעו בה קשות. גם ניסיון מודרני לשחזר את הציור על הקיר רק טשטש וקלקל את מה שללא ספק היה פעם יצירת פאר. רק לאחרונה הושלם שחזור מוצלח יותר, שהחזיר לציור חלק מכבודו.

יש בציור שימוש בפרספקטיבה מיוחדת שיוצרת תחושת עומק. הקווים האלכסוניים שנראים בחלונות ובתקרה נותנים לתמונה פרספקטיבה, כלומר הם הולכים ונהיים צרים, ממש כמו שהעין רואה את המציאות העמוקה, התלת-מימדית. זו הייתה המומחיות של לאונרדו והוא מצליח למשוך את המבט של המסתכל אל דמותו של ישו שבמרכז הציור.

דמויות השליחים מחולקות לשלישיות, רמז לשילוש הקדוש שכל כך חשוב לנוצרים. יש שישה שליחים מכל צד של ישו. שימו לב לעומק של הדמויות והתנועה שמגולמת בכל אחד מהם. במיוחד של הבוגד, יהודה איש קריות, ברור לעין. יש תיאור ספרותי שבו מתאר סופר את האמן שמחפש את "האדם הכי מושחת בעולם" כדי שיהיה מודל לדמותו של יהודה איש קריות. בספר הוא מוצא לבסוף סוחר גרמני שמתאים בדיוק למה שחיפש.


הפעם נתחיל בפרק חינוכי בעברית על "הסעודה האחרונה" האמיתית של ישו:

https://youtu.be/h-gJ5XK3NQ0?long=yes


ועתה לכל פרטי ציור "הסעודה האחרונה":

http://youtu.be/sTrHjIKUYuo


מידע בקצרה על הציור:

https://youtu.be/iV6_wTrkd70


ניתוח "המסרים הסודיים" ששתל לכאורה לאונרדו בציור:

http://youtu.be/J5t91VaiBYY


נסיון קצת משונה לעשות אנימציה לציור הגדול הזה:

http://youtu.be/98gDA9rWyrI


וניתוח העומק והפרספקטיבה של הציור, יסודות חשובים באמנות התקופה:

https://youtu.be/ODEvCINTADs


ספגטי
מהו הספגטי האיטלקי החלול?



הוא מצודד וילדים מתים עליו ומוכנים לאכול אותו מרוב אהבה - לא מדובר בג'סטין ביבר או בן-אל תבורי אלא בספגטי (Spaghetti). ואכן, הספגטי הוא ממאכלי הילדות הנהדרים ביותר, שדורות של ילדים הכי אוהבים.

גם האמהות מעדיפות אותו - כמה שהוא פשוט להכנה, כך הוא גם בריא לילדים וטעים למאכל לכל המשפחה. עם רוטב אדום ומתקתק, העוטף את חוטי הפסטה שלו, הספגטי הוא עונג של ממש בפה.

טכנית, הספגטי הוא סוג של פסטה, המתאפיינת באטריות ארוכות ודקות, שעוביין בין מילימטר ל-1.5 מילימטר. הוא אינו חלול במרכזו וזאת בניגוד לפסטת הבוקטיני, שבארץ קוראים לה לגמרי בטעות, מקרוני - אבל בכל שם שהוא, גם היא מאוד פופולרית בעולם.

את השם "ספגטי" ניתן לתרגם באופן מילולי בתור "חוטים קטנים". השם הזה בא מהמילה האיטלקית spaghetto, קיצור של spago, שפירושה "חוט שזור" או "חוט דק".

ישנם כמה סוגי ספגטי בעולם - עם בשר, עם נקניק או כמו שילדים מעדיפים - ללא שום תוספות שכאלה. חוץ מהספגטי הרגיל, הגדול והדק, רבים אוהבים גם את ה"ספגטיני" (spaghettini) הדקיק, אחרים את ה"ספגטוני" (spaghettoni) העבה ויש מי שמעדיפים את הספגטי המוזיקלי מכולם - "ספגטי אלה קיטרה" (spaghetti alla chitarra). הוא זכה לשמו כי בכל אחד מהספגטים יש חריצים אופקיים שמזכירים מיתרים של גיטרה.


הנה הספגטי וההכנה שלו:

https://youtu.be/eqfpk8Xph20


יש שאלות פיזיקליות קשות מאוד שקשורות בספגטי (עברית):

https://youtu.be/Pf-zr9vgsHs


כך מכינים ספגטי (עברית):

https://youtu.be/MWSCbncAGVU


ואיך נוצר החיבור בין ספגטי וכדורי בשר:

https://youtu.be/0zwEysuyyJg
איפה אפשר לאכול את הפיצות הטובות בעולם?



ללא ספק איטליה, מולדת הפיצה, היא המקום לאכול בו פיצה טובה ואיכותית. הפיצות באיטליה הן קודם כל דקות ולא ממלאות. הן עשויות בתיבול שהאיטלקים המציאו ולכן הן באמת מיוחדות במינן. ברוב המקרים הפיצה האיטלקית עשויה מחומרים טריים ובריאים יותר מהמקובל ברשתות הפיצה העולמיות ובמדינות אחרות.

הפיצה באיטליה היא מאכל פשוט בצורה שלא תאומן. עם 3 מרכיבים בלבד, בצק עם רוטב עגבניות וגבינה, היא מצליחה להיות טעימה כל כך ומדויקת בטעמה. יש מי שיוסיפו לפיצה עוד מרכיבים, אבל אין עוד הרבה מאכלים שבכל כך מעט מרכיבים, מצליחים לתת כל כך הרבה. מישהו, אגב, יצטרך פעם לחקור, איך לקחו את המאכל הנהדר הזה בעולם, שיא הפשטות והקלות, והפכו אותו לג'אנק פוד הכי פופולארי, אבל גם מהלא מוצלחים שיש, מבחינה תזונתית.

למה היה צריך את קלקול האיכות הבסיסית שלו מהמקור, עם הגרסאות המתאמצות, השמנות ומפוצצות בחומרים מיותרים, עם עודפי הבצק והמתכונים הממכרים, שלא מרבים בריאות או טעם לאוכלים, אלה שצורכים את מרבית הפיצות בעולם?


#משהו לדרך...
באיטליה פיצה היא מאכל שאוכלים כמעט אך ורק בערב.


הנה מומחים לפיצות והאבחנות שלהם על המאפה המיוחד הזה:

https://youtu.be/yDHM6A9_xUs


הפיצה הוותיקה ביותר בעיר האיטלקית נאפולי ואיך מכינים אותה כל כך טעימה ודקיקה:

https://youtu.be/Vx1nDIu5Knc?t=8s


והנה הפיצות של רומא:

https://youtu.be/lZfV-jsFjKU


לא פלא שכך, אם נשפוט מההיסטוריה של הפיצה:

https://youtu.be/5CzkdgCiBMo
איך גילו את פומפיי שכוסתה בהתפרצות הר געש?



בסוף המאה ה-16 עסק אדריכל בשם דומניקו פונטנה בחפירת תעלה להעברת מי הנהר סארנו לעבר עיירה בדוכסות נפולי. העובדים נתקלו בגבעה קטנה והחליטו לקדוח בה מנהרה שתקצר את הקו. תוצאות החפירה הזו היו מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות בכל הזמנים. התגלתה עיר שכוסתה לפני כ-2000 שנה על בהתפרצות הר הגעש וזוב שארעה בשנת 79 לספירה.

העיר פומפיי נשארה חבויה ומכוסה ולמרות שהיו אגדות על קיומה, עיר מלאת אוצרות הקבורה מתחת לאדמה, היא לא נמצאה במשך מאות שנים. רק בשנת 1748, כמעט 1,700 שנה לאחר שנקברה בהתפרצות הגעשית של הר הגעש וֵזוּב, היא התגלתה במקרה. המגלה היה איכר, שחפר בשדה שלו ונתקל בשרידים העתיקים שלה. בהמשך החלו חפירות ארכיאולוגיות מאורגנות שבהם נחשפה העיר במלואה.

מבחינת המחקר המדעי, פומפיי סייעה לחוקרים לראות בדיוק כיצד נראתה עיר רומית בעת העתיקה, כיצד היתה בנויה, האדריכלות שלה, השירותים שניתנו לאזרחים ואפילו כתובות ויצירות אמנות שהיו על קירות הבתים והעסקים שבה. בניגוד לערים עתיקות אחרות שנהרסו לאורך דורות ונשארו מהם שרידים חלקיים, דווקא תודות לכיסוי העיר המיידי על ידי הלבה והאפר, השתמרו בה כל הסממנים של עיר פעילה ותוססת.


הנה סיפורה של פומפיי שנקברה בשלמותה:

https://www.youtube.com/watch?v=DeB5N_bH7E8


סיור ברחובות ובבתי פומפיי העתיקה:

http://youtu.be/KSRI1BKjTfU


מראה של בית אופייני מהתקופה הזו:

http://youtu.be/24opWnfv8e4?t=15s


סרטון אנימציה שמראה כיצד כוסתה כל פומפיי באפר געשי:

https://youtu.be/dY_3ggKg0Bc


ומצגת וידאו על פומפיי אז והיום:

https://youtu.be/HHH-pObU6p4
מי הקיסר שבנה ארמון לסוסו?



הקיסר העריץ קליגולה (Caligula) היה קיסר במשך תקופה לא ארוכה, אך הוא הספיק בתקופה קצרה זו לצבור מוניטין כאחד השליטים האכזריים, המוזרים וההזויים בהיסטוריה האנושית. מעשיו המטורפים כללו אינסוף מעשי רצח ואכזריות בלתי נתפסים, מלחמות מיותרות ויקרות והחלטות משונות ומטורפות.

שיא שגעונו של קליגולה הוא הארמון שהורה לבנות לסוסו... בארמון שנועד לסוס של קליגולה היו גם חדר משרתים ורהיטים ולסוס אישית הוקצו בארמון אורוות עשויות שיש, אבוס עשוי שן, שמיכות ארגמן ורבידים ששובצו באבני חן.

קליגולה אף הגדיל והכריז על אותו הסוס בתור לא פחות מאל חדש והמליץ למנות אותו למשרה היצוגית הרמה ביותר ברומא, משרת הקונסול, לאות זלזול במוסדות הרומיים העתיקים. בספר "חיי 12 הקיסרים" כתב גאיוס סווטוניוס טרנקווילוס על הסוס של קליגולה שהחיילים היו מצווים על השכנים שישמרו על השקט... פן יפריעו את מנוחתו של הסוס אינקיטאטוס.

כך הפכו המצאותיו המשונות של הקיסר קליגולה לסיפורים היסטוריים שקשה לשכוח ועוד יותר קשה לתפוס.

שמו האמיתי היה גאיוס יוליוס קיסר אוגוסטוס גרמניקוס (לטינית: Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus). לכינוי "קליגולה", שפירושו בלטינית "מגפי צבא קטנים", הוא זכה בגיל שלוש, בעת שהפך לקמע של הצבא הרומי שהונהג על ידי אביו. לאחר שהקיסר טיבריוס רצח את שני אחיו הגדולים, כשחשש שהם עלולים לרשת אותו, קליגולה הילד המתין שנים רבות והיה דווקא נאמן לקיסר, כשהוא מתכנן לרשת אותו אחרי מותו. ואכן, כשמת הקיסר, הוא הוריש את הקיסרות לקליגולה ולנכדו במשותף. הנכד חוסל תוך זמן קצר וקליגולה הפך לקיסר והשליט הבלעדי של האימפריה הרומית. תחילת שלטונו הייתה נורמלית ונעימה לעם, אך לאחר שחלה, הוא התערער בנפשו ואז החל עידן שלטונו המעוות וחסר-הרסן.


הנה סיפור השיגעון של קליגולה, השליט האכזרי בהיסטוריה:

http://youtu.be/FUTiEG3BeXQ


כך הכריז על עצמו אל:

http://youtu.be/NJvVEt6F_Xw


קטע מסרט עליו:

http://youtu.be/Yk8_mtwxztY


וסרט תיעודי ארוך על הקיסר האימתני קליגולה:

https://youtu.be/mjS8GQhb_7Y?long=yes
מהו הפנתיאון ברומא?



הפנתאון (Pantheon) ברומא הוא המבנה השמור ביותר בעולם, שנשאר מהתקופה הרומית. זהו המבנה העתיק ביותר בעולם, שעדיין מכוסה בגג המקורי שלו והוא אחד מהמקומות המרשימים בעיר רומא, עיר שלא חסרה אתרים ארכיאולוגיים מרהיבים.

מבחינה אדריכלית, הפנתאון הוא הישג משמעותי בעולם העתיק, שכן כל כיפתו יצוקה מבטון, שמורכב מאדמת פוצולנה. זהו המבנה בעל הכיפה הגדולה ביותר בעולם העתיק והיא כל כך חזקה שהצליחה לשרוד עד לימינו.

המילה "פנתיאון" פירושה ביוונית "כלל האלים". במיתולוגיות עתיקות שונות, כמו השומרית והיוונית המילה תיארה מקדש, ובאמת, המבנה הרומי העתיק העומד שלם עד היום שימש במקור כמקדש לכל האלים - "פנתיאון", אך הרומאים שינו את שימושיו בהמשך גם לחצר לקיסר, בית משפט ואחרי קבלת הנצרות, הוא הפך לכנסייה נוצרית בשם "סנטה מריה רוטונדה". חייבים להודות שזה שימוש מעניין למבנה שבמקור יועד לעבודת אלילים והכיל מזבחות כמספר אלילי הכוכבים.

תאריך יום הענקת הפנתאון במתנה לאפיפיור, על ידי הקיסר פוקאס, נחגג עד היום בעולם הנוצרי כ"ליל כל הקדושים". בין הקבורים ברצפת הפנתאון גם הצייר רפאל ומלכי איטליה.


מדריך מספר על הפנתאון של רומא (עברית):

https://youtu.be/qQ-QyN_qVnU


המבנה הרומי השמור בעולם:

https://youtu.be/ExwRrjE4kRQ


ההיסטוריה של הפנתיאון ברומא:

https://youtu.be/KaY8zqYfQI0


גם מבפנים הוא מדהים:

https://youtu.be/-aDhzQMIGCY


על מקור החוזק של הכיפה הענקית של הפנתיאון, שהקדימה את זמנה במאות שנים (מתורגם):

http://youtu.be/jVdiwu82pyk


על "מקדש כל האלים" והאוקולוס שבפנתאון ברומא:

https://youtu.be/Yn2XdZfx93w


ומצגת וידאו של המבנה המרשים הזה:

http://youtu.be/KaY8zqYfQI0
מאיפה באים צבעי הפסטה הצבעונית?
מה מקור הצבעים של הפסטה האיטלקית?


את הפסטה אפשר להכין בצבעים שונים ומגוונים. למעשה, צובעים את הפסטה על ידי רטבים שעשויים ממרכיבים טבעיים שונים, בצבעים שונים כמובן.

באיטליה, כשאומרים "פסטה אדומה", למשל, באיטלקית "פסטה רוזה" (Pasta Rossa), מתכוונים לרוב לפסטה ברוטב פומודורו, כלומר ברוטב עגבניות.

"פסטה לבנה" היא "פסטה ביאנקה" (Pasta Bianca). זוהי פסטה המתובלת ברוטב אלפרדו או בחמאה נמסה ופרמזן. יש גם "פסטה ירוקה", או באיטלקית "פסטה וֶרְדָה" (Pasta Verda), שהיא פסטה ברוטב פֶּסְטוֹ.

אם שמתם לב, אז מדובר בשלושת צבעי הדגל האיטלקי. לא שאלה הצבעים היחידים, אבל אחת הגאוות הפטריוטיות של איטליה היא הפסטה שמייצרים עם רטבים ב-3 הצבעים של הדגל האיטלקי - אדום, לבן וירוק. הרטבים הללו הם שנותנים לפסטה את שלושת הצבעים הללו וכולם הם צבעים המרכיבים את דגל איטליה.


הנה הכנת פסטות בצבעי הדגל האיטלקי:

https://youtu.be/HxpU1RO9ahg


והפסטה הזו מיוצרת היום לכל העולם, כמו כאן בפרסומת מהודו:

https://youtu.be/OmO6JKH4CnM
מה זה אנטיפסטי איטלקי?



אנטיפסטי (Antipasti) הוא מאכל איטלקי, בדרך כלל של ירקות אפויים בתנור. תפקיד האנטיפסטי הוא להיות מנה מקדימה, שמעוררת את החשק שלפני הפסטה.

באמצעות שפע של צבעים, טעמים וריחות, מגרה מנת האנטיפסטי את החושים ופותחת את התיאבון לפסטה, או כל מה שיבוא במנת הפרימו, המנה הראשונה, זו שלפני העיקרית.

בפרימו האיטלקית מככבת כמובן הפסטה, אבל לעיתים תהיה שם מנת אורז הריזוטו העגול או מרק טוב. אחריה תבוא המנה העיקרית, לרוב הבשר או הדג מלווה ביין ובסוף הקינוח המלווה בקפה אספרסו מריר ולעיתים כוסית של משקה חריף איטלקי - גְראפָה.

משום שהיא מקדימה את הפסטה נקראת מנת הירקות הזו "אנטיפסטי" - לפני הארוחה.

הפסטה? - לפניה!

זוהי מנה קלה להכנה שמבליטה את טעמם האמיתי של הירקות העונתיים, כל ירק בהכנה והתיבול המתאימים לו, בין אם זו אפייה קצרה בתנור, צלייה, טיגון או... כן, חליטה.

כך או כך, אין כמעט ירק שיונח בתבנית ולא ייצא נהדר. אנטיפסטי מוגש כמעט תמיד כשלצידו לחם טרי או פוקאצ'ה ואחריו מובטחת ארוחה טובה, במיוחד אם אתם באיטליה, עם יין אדום יבש ושירים נפוליטניים ברקע...


כך מכינים אנטיפסטי איטלקי על הפלנצ'ה:

https://youtu.be/4gu-bbrYHqk


מגוון אדיר של מנות אנטיפסטי איטלקיות, הכוללות לא רק ירקות:

https://youtu.be/8se3nVockaU


ולא להתבלבל עם סלט אנטיפסטי, גם הוא פותח ארוחה:

https://youtu.be/mRvX7oCRuAA
איזו פירמידה נבנתה על ידי הרומאים?



הרומאים לא נתפסו מעולם כבוני פירמידות מצטיינים. אבל ברומא שבאיטליה השאירו הרומאים לעולם כמה פירמידות, מהן שרדה אחת בלבד - פירמידת קסטיוס. זוהי תרומתם הקטנה מאד לעולם הפירמידות, המצופה כולה בשיש לבן. 37 מטרים גובהה ו-22 מטרים לכל צלע ברוחב ובאורך שלה - היא אולי לא גדולה אבל היא הפירמידה הרומאית הידועה ביותר.

פירמידת קסטיוס הוקמה כמה שנים לפני הספירה, בסביבות 12 שנים לפני הספירה. הפירמידה השתמרה היטב כיוון ששולבה בחומת אורליאנוס שנבנתה לאחר זמן. במרכז הפירמידה נמצא חדר קבורה ובעבר נראו בו ציורי קיר, פרסקאות, אבל הם הלכו ודהו עד שבמאות האחרונות נעלמו לחלוטין.

פירמידת קסטיוס נבנתה כקברו של השופט הרומאי גאיוס קסטיוס אפולו. היא נמצאת בסמוך לפורטה סן פאולו, בין ויה אוסטיאנסיס והוויה דלה מורמוראטה ברומא.


הנה סרטון על הפירמידה של רומא:

http://youtu.be/Q7bU2C5xQfQ?t=9s


ועוד מהפירמידה ברחוב של רומא:

https://youtu.be/jHljD9uqEEA
איך חוצבים שיש?



השיש (Marble) הוא סלע גבישי שמשמש לבני האדם כבר אלפי שנים לבנייה, פיסול ועוד.

חציבת השיש הטבעי היא מלאכה מאד מורכבת ומדויקת. כדי לחתוך את השיש בצורה חלקה וללא נזקים לאבן העדינה משתמשים בכבלי יהלום, שרק הם מסוגלים לחצוב את השיש ללא נזק. כמובן שהיהלום שממנו עשויים הכבלים הינו מלאכותי, אבל הוא כה קשה עד שהוא מבצע את העבודה.

מכרות השיש באיטליה הם מהידועים בעולם ובהם מתבצע החיתוך של האבן בצורה מושלמת. אך יש מכרות נהדרים גם בהודו, בברזיל ובמדינות נוספות.

החוצבים המומחים מחוררים את השיש ומשלשלים לתוכו את כבלי היהלומים. משיכה של הכבלים במנוע בעל 50 כוחות סוס, מנוע חזק מאד, העושה את עבודת החיתוך היטב.

אחר כך מטים את גוש השיש הענקי ומפילים אותו על שכבת עפר. משם הדרך קצרה להרמה שלו אל המשאית שתיקח אותו למפעל השיש. שם הוא ייחתך לפרוסות, אותם לוחות שיש שיגיעו למטבחים, לקירות בנייני היוקרה ולרצפות ההיכלות ומלונות הפאר בעולם כולו.

אבני השיש הנחשבות ביותר בעולם מגיעות מאיטליה ובמיוחד ממחצבות השיש שבסביבת קררה. השיש האיטלקי נשלח משם לכל העולם והוא מבוקש מאוד.


כך פועלות מחצבות שיש:

https://youtu.be/KVuCjH8jdbw


כל התהליך - מחציבת השיש ועד ללוחות שיוצאים למכירה:

https://youtu.be/qG8mwN44Io4


עוד מחצבת שיש אופיינית:

https://youtu.be/MBiYI22uxcE


וכך מעבדים ופורסים את השיש במפעל:

http://youtu.be/59RVcFPXN_g


איפה הומצא האקדח?



לא ידוע שמו של ממציא האקדח, אך העיר פיסטויה (Pistoia) שבטוסקנה באיטליה היא ללא ספק המקום שבו נולד כלי הנשק הזה.

האקדחים הראשונים יוצרו בעיר האיטלקית פיסטויה, ככל הנראה בסביבות שנת 1425. משם הופצו אל אירופה כולה ובהדרגה החלו יצרנים נוספים לייצר אקדחים. אבל עובדת היותם של יצרני הנשק של פיסטויה החלוצים בייצור אקדחים הביא לכך שבשפות שונות מכונה האקדח עד היום "פיסטול" (Pistol), על שם העיר האיטלקית, ערש האקדח.

אז בפיסטויה, שמקומה בטוסקנה שבאיטליה, כ-30 קילומטרים מצפון לפירנצה, נולדו החלוצים של ייצור האקדחים, אבל משם התפשטו כלי הנשק והתפתחה התעשייה הזו לרחבי העולם וזה נגמר בדם. המון דם.


כיום קשה להאמין שמעיר שלווה כזו נולדה תעשיית נשק כה גדולה:

https://youtu.be/bcRLgAWCIdg


הנה היא מהאוויר:

https://youtu.be/xK1ooDB38ak


דו-קרב האקדחים שיוולד בהמשך ההיסטוריה:

https://youtu.be/Toi3JY3LLUM


אקדח הקולט 1911, האקדח הידוע בעולם:

https://youtu.be/4-VbDlLoQBQ


האקדח העתיק ביותר ששרד מ-1597:

https://youtu.be/cdlecO3gyOo


והאקדח הוותיק ביותר שעדיין מיוצר - הברטה בן ה-500:

https://youtu.be/XR4gaEF7bo4
מי המציא את מדע הקרימינולוגיה?



אבי מדע הקרימינולוגיה הוא האיטלקי צ'זארה לומברוזו (Cesare Lombroso). הוא חקר פושעים ועבריינים רבים ואת תכונותיהם ואת מבנה העצמות והגולגולת של פושעים.

לומברוזו טען שמבנה המוח של פושעים הוא שונה משל בני אדם הגונים ונתן סימנים שמאפשרים לזהותם. הוא פיתח תיאוריה מדעית לה הוא קרא "אטאביזם" (Atavism).

רוב טענותיו וממצאיו הופרכו על ידי המדע המודרני. ועדיין, עצם המחקרים שלו והשימוש בשיטות המחקר שהפעיל, הפכו אותו לאבי מדע הקרימינולוגיה וחוקר הפשע הראשון שהשתמש בכלים מדעיים.

בנוסף לטענותיו לגבי התכונות המולדות של הפושע, לומברוזו הירבה לבדוק לחץ דם וקצב דופק לב של פושעים וחשודים פליליים. הוא מצא שהיו שינויים שניתן לחזות, הן בלחץ הדם והן בקצב הלב, על פי דברי הנאשמים ומידת האמת בהם. היו הבדלים שהראו אם הנאשמים אמרו אמת או שקר. בכך הוא גם אחראי לתכלית שיצרה את התפתחות בדיקת האמת, במה שבעתיד ייקרא "מכונת אמת", או פוליגרף.


הנה סרטון על מחקריו של לומברוזו לגבי תכונותיו הפיזיות של הפושע:

https://youtu.be/y-HFI7zUqDI


פרופסור מתאר את מחקריו:

https://youtu.be/HmdAYqqc8gc


חוקרת בתחום מתארת את מדע הקרימינולוגיה שהוא נחשב לאביו (עברית):

https://youtu.be/pgiiPr12SdM


ויש מומחים שאפילו עורכים סיורי פשע, תחום שמסקרן מאוד את הציבור (עברית):

https://youtu.be/PObQMHQyLcw
מה סוד הקסם של הפיאט 500?



מכונית הפיאט 500 (Fiat 500) צ'ינקווצ'נטו הייתה מכונית זעירה שפותחה באיטליה לנסיעה בעיר והפכה לאגדה. באיטלקית כינו את המכונית "צ'ינקווצ'נטו" (500 בשפה הזו) והיא יוצרה על ידי חברת פיאט בין השנים 1957-1975.

הפיאט צ'ינקווצ'נטו הזולה יצאה לשוק האיטלקי בעשור הקשה אחרי מלחמת העולם השנייה, תקופה שבה איטליה הייתה בקשיים כלכליים. המכונית הפשוטה בת שתי הדלתות ומנוע שתי בוכנות התאימה לתקופה ושאבה את העיצוב שלה מהחיפושית של פולקסווגן.

כמו מכוניות קלאסיות עממיות שונות, הציגה גם חברת פיאט במרץ 2007 דגם חדש. גם הוא נקרא פיאט 500 וכלל מרכיבים עיצוביים שנלקחו מה-500 המקורי. בשנים האחרונות התרבו הדגמים שלה וחלקם זולים, כמו ה-500 הקלאסית.


הנה סיפורה של הפיאט 500:

http://youtu.be/PUcAkucShzQ


הנה פרסומת קלאסית שלה:

http://youtu.be/cYXtPnhmdso


הנה החדשה פוגשת את הוותיקה:

http://youtu.be/yb8q8m5eyXY


וסרט תיעודי על הפיאט 500 האגדית:

https://youtu.be/8eIW8vKzjYc?long=yes
איך הפך האספרסו למלך הקפה?



קפה אספרסו (Espresso) הוא מלך סגנונות וסוגי הקפה. הוא הומצא באיטליה כדי לספק קפה מהיר לאנשים עסוקים וממהרים, שלא פעם אף שותים אותו בעמידה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.

מכונת הקפה היא מתקן המאפשר מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים, העוברים בתוכו בלחץ גבוה. כך מתקבלת התמצית החזקה והארומטית, שמעליה מתנוססת שכבת קצף קפה המכונה "קרמה" והיא המעידה שהאספרסו הוא איכותי.

טעם האספרסו הוא טעם נרכש. הוא מרוכז ודומיננטי ולא כולם מסתדרים איתו כמו שהוא. יש המדללים אותו בחלב (לאטה), במים חמים (אמריקנו) ובקצף (קפוצ'ינו או במה שנקרא בישראל 'קפה הפוך').

ואכן, גם הקפוצ'ינו עם חלב הקצף הלבן מורכב מאספרסו שנוצר במכונת האספרסו, כשמעליו מוסיפים את החלב המוקצף בקיטור והאהוב על רבים. אם האספרסו מיועד לממהרים - הקפוצ'ינו הוא הקפה למי שזמנו בידיו ויכול להתענג על קפה מפנק ואיטי יותר.

פירוש השם "אספרסו" הוא באיטלקית "מהר" או "לחוץ" - כדרך הכנתו בלחיצה במסננת ועל שם שתייתו החפוזה, בלגימה אחת או שתיים.


הנה תולדות האספרסו:

https://youtu.be/rF0bfK9wakI


האספרסו הוא הבסיס לכמה מסוגי הקפה האיכותיים:

https://youtu.be/jTH-YKSbbIw


כך מכינים אספרסו:

https://youtu.be/Mihmgxzqysg


היום גם יש מכונות אספרסו ניידות:

https://youtu.be/pDZtm3JVo_w
מי גנב את המונה ליזה?
מי המציא את מכונת האמת?
איך הפכה וספה לקטנוע אייקוני?
איפה נמצא נהר הריין?
מהם הרי הדולומיטים שבאיטליה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.