» «
פרוטוקול קיוטו
מהו פרוטוקול קיוטו שהגביל את פליטת גזי החממה?



כשראו מדינות העולם את העובדות לגבי התחממות כדור הארץ והנזק שגלום בה לאנושות, הן החליטו לעשות מעשה ולעצור את האסון.

פרוטוקול קיוטו שעליו חתמו האומות בשנת 1997 בעיר קיוטו שביפאן הקציב לכל מדינה מכסה מותרת לפליטה של גזי חממה. כך הוכרחו המדינות המפותחות להפחית את היקף הפליטה של גזים הגורמים להתחממות כדור הארץ ולאפקט החממה.

הסכם קיוטו הוליד תופעה כלכלית מדהימה של סחר בגזי חממה. לפיה מפעלים במדינות מפותחות שחייבים בהפחתה של פליטת גזי חממה ולא מצליחים לעמוד במכסה שהוקצבה להם לפליטת גזי חממה, יכולים עדיין לרכוש זכויות פליטה ממפעלים שחסכו בפליטה וקיבלו זיכוי מהאו"ם. זיכוי זה מאפשר להם למכור את הזכויות שחסכו לאותם מפעלים במדינות המפותחות שלא עמדו בהפחתה הנדרשת ולא הצליחו לעמוד במכסה שהוקצבה להם ולפיכך הם בחריגה. כך יש מוטיבציה לכל הצדדים לחסוך בפליטת גזי חממה והיתרות שנשארות יכולות לעבור תמורת תשלום, מהחסכנים שבמזהמים אל ה"בזבזנים" שבהם, שנאלצים לשלם עבורן בכסף.


הנה הסבר על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/aXdmqXG3ITU


תיאור מצויר של התנהלות מדינות העולם אחרי החתימה על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/B11kASPfYxY


הסבר למסחר בפליטות גזי חממה:

http://youtu.be/ReOj12UAus4


וסרטון נוסף שממחיש את המסחר בזיהום שנובע מההתחייבויות שנטלו על עצמן המדינות:

http://youtu.be/fJrFSLfaeeE
משבר האקלים
למה כדור הארץ משתגע ועובר משבר אקלים?



שמעתם את ההורים אומרים שמזג האוויר משתגע או שיש משבר אקלים? - פעם היינו אומרים שייתכן שהם צודקים וחלק אמרו שממש לא. היום אנו יודעים שהם צדקו.

העולם חווה בשנים האחרונות שינויים קיצוניים ביותר באקלים. ה"התחממות הגלובלית" שידועה גם בתור "התחממות כדור הארץ" היא תופעה שאי-אפשר להתעלם ממנה.

קוראים להרס ההולך ומתגבר ולמה שהעולם ואנו עוברים "משבר אקלים". תוכלו להבין אותו היטב בתגית "משבר האקלים". חשוב מאוד להבין את המשבר הזה, גם מפני שהוא מביא לתוצאות איומות, נזקים גדולים והתחממות מהירה של עולמנו וגם כי בניגוד למשברים שונים שהיכרנו, המשבר הזה אינו משבר חולף אלא משבר הולך ומחריף ובלתי הפיך.


הנה המחשה באמצעות משחק הטטריס של הסיבה שכדור הארץ משתגע (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הוויכוח לגבי השינויים הקשים במזג האוויר העולמי (מתורגם):

https://youtu.be/XZ-qspBsbqA


וגרטה, ילדת האקלים שלוחמת במנהיגות העולמית האדישה (מתורגם):

https://youtu.be/H2QxFM9y0tY?long=yes
הסכם פריז
מהו הסכם האקלים העולמי, הסכם פריז?



"הסכם פריז" משנת 2015 הוא הסכם האקלים העולמי, העושה כדי להפחית את פליטת גזי החממה, לממן את הטיפול בפליטת גזי חממה בידי מדינות העולם ולמזער את הנזק שכבר נגרם לאקלים כדור הארץ.

עם 195 מדינות שחתמו עליו, הסכם פריז הוא ההסכם המקיף הראשון בעולם בתחום האקלים. ההסכם נקבע בשנת 2015, במהלך התכנסות ועידת האקלים של האו"ם בפריז.

מטרות ההסכם נועדו להיות העצמה של יישום UNFCCC, אמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינוי אקלים. אמנה זו הושקה בפסגת כדור הארץ של שנת 1992.

האמצעים שגלומים בתכנית כוללים, לאו דווקא בסדר החשיבות שלהם, את צמצום פליטת גזי חממה והפחתת פליטות גזי החממה כך שלא יפגע בייצור המזון, הגבלת ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות צלזיוס עד שנת 2050 ול-1.5 מעלות צלזיוס בלבד, עד סוף המאה ה-21. עוד אמצעים הם עידוד של הזרמת כספים לצרכי הפחתת פליטות גזי החממה והעמידות לשינויי אקלים, טיפוח העמידות ושיפור ההסתגלות להשפעות שליליות של שינויי האקלים ועוד.

במסגרת ההסכם התחייבה כל מדינה שחתמה עליו להגיש תוכנת, אחת ל-5 שנים, עם פירוט הדרכים שיינקטו על ידיה לצורך ההתמודדות עם שינויי האקלים.

האסטרטגיה להשגת מטרות הסכם פריז זכתה לכינוי 20/20/20. הפירוש הוא הפחתה ב-20% של פליטת פחמן דו חמצני (CO2), הגדלה ב-20% של נתח השוק של אנרגיה מתחדשת ועליית החסכון באנרגיה של 20%.

שחקנית משמעותית בהסכם היא ארה"ב, בה פרש ממשל טראמפ ב-2017 מהסכם פריז. בינואר 2021, שעות בודדות לאחר שג'ורג' ביידן נכנס כנשיא לבית הלבן, הוא חתם על מכתב שמורה להחזיר את ארה"ב להסכמי האקלים, כולל הסכם פריז.

ביידן גם מינה את ג'ון קרי, לשעבר שר החוץ של ארה"ב, לשליחו המיוחד לענייני אקלים. קרי, המכונה "צאר האקלים", מתכוון להחזיר את ארה"ב לחזית העולמית ולהובלת המאבק במשבר האקלים.


הנה הסכם פריז וכיצד הוא מנסה להתמודד עם משבר האקלים (מתורגם):

https://youtu.be/k1oPVp63eNk


המצב בקיום ההסכם נכון לאמצע 2021 (מתורגם):

https://youtu.be/-wJo5aKBwq0


הסיבות להסכם הזה:

https://youtu.be/I-4F5MJEeqs


הספקנים, שטוענים שההסכם לא יועיל לעצירת התחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/47bNzLj5E_Q


הסבר ההסכם של פריז בקצרה:

https://youtu.be/3tnDjCA4peY


והרצאת טד נהדרת על הסכם פריז (מתורגם):

https://youtu.be/MIA_1xQc7x8?long=yes
מדבור
מהו מדבור ולמה המדבר הולך ומשתלט?



אחת התופעות של משבר האקלים, המתרחש בעולם בעשורים האחרונים, היא התרחבות המדבריות בעולם. התופעה זו נקראת אצל חוקרי האקלים "מדבור" (Desertification).

היא כורכת הפיכת שטחי קרקע בעלי עבר חקלאי שהפכו צחיחים ושטחים פוריים שהיו לשטחי מדבר. מה שמביא אותם למצב בו קשה לגדל בהם מזון ולעתים לא ניתן לגדל בהם גם גידולים חקלאיים אחרים.

מדעני אקלים הגיעו למסקנה מדהימה שבכל שעה נוספת שעוברת הופכים כ-13,000 דונמים של אזורים פוריים בכדור הארץ לשממה!

קשה לכם להאמין? - התכבדו ותכירו תופעה איומה שנמשכת כבר עשרות שנים, אבל הקצב שלה הולך ומתגבר באופן מדאיג ומדהים גם יחד.

המדבור נוצר בשל תהליכים שונים של שינוי שהעולם עובר. מדובר בשורת גורמים, כולל התנוונות הקרקע, ניהול לא מוצלח של מערכות המים, חקלאות יתר או חקלאות הרסנית, מדיניות כושלת של שימור הקרקע, וכמובן התחממות כדור הארץ ומשבר האקלים.


#תוצאות
ההערכות הן שכתוצאה מהמדבור שנובע מהתדלדלות משאבי הטבע ושינויי האקלים, עלולים בתוך עשור אחד כ-50 מיליון בני אדם לעקור מבתיהם.

בין השאר, תהליכי המדבור מביאים לשיטפונות רבים. אלה מחזקים בארצות רבות תהליכים הגורמים להגדלה של הרעב, העוני ומגפות שונות. כתוצאה מתופעות אלה הולכת וגוברת תנועת הפליטים מאפריקה לאירופה.

ואגב אירופה, אם בעבר לא סבר איש שעל יבשת זו מרחפת סכנה של מדבור, היום כבר ברור שמדינות בדרום אירופה ואף מעט במרכזה, סובלות מתופעות הלוואי של המדבור המתגבר.

אבל מה שברור הוא שבעוד אוכלוסיית העולם הולכת וגדלה, הולכים ומתמעטים המשאבים הנדרשים כדי לייצר עבורה מזון. המחסור העולמי במים, לצד התמעטות הולכת ומתגברת של הקרקע לחקלאות במדבר המתפשט - מביאים להתגברות המחסור ולאיום ממשי על הביטחון התזונתי בעולמנו.



#פעולה למניעת מדבור
מעבר למאבק בהתחממות הגלובלית, המתנהל באיטיות ואף ברשלנות של מעצמות העולם התעשייתי, ישנה יוזמה של מספר מדינות באפריקה, בקריביים ובאוקיינוס השקט, המסתייעת בארגון המזון והחקלאות של האו"ם ובתרומות של האיחוד האירופי.

יוזמה זו מנסה לשחזר את התפוקה החקלאית של יערות ונופים מדולדלים והעומדים בפני מדבור ולהגביר את העמידות של באוכלוסיה בפני שינויי אקלים במדינות היוזמות.

על המיזם הזה נמנות שש מדינות שהן חלק ממה שקרוי באפריקה" החומה הירוקה הגדולה" כמו גם האיטי שבאיים הקריביים ופיג'י שבאוקיינוס הפסיפי.


הנה המדבור כפי שהוא נראה ביער אחד בישראל, בצל תופעת המדבור (עברית):

https://youtu.be/QtAxRMPIbv4


מצגת וידאו על המידבור:

https://youtu.be/gRJBuM7qjQ0


מה ניתן לעשות נגד התופעה של המדבור בעולם?

https://youtu.be/qVcMSeXZnJI


כך נוצרו המדבריות (מתורגם):

http://youtu.be/T6Us1sPXBfA


והרצאת טד על איך לעצור את המדבור (מתורגם):

https://youtu.be/vpTHi7O66pI?long=yes

התחממות גלובאלית

קיפוד ים
להיכן נעלמים קיפודי הים?



קיפודי ים (Sea urchins) הם יצורי ים מופלאים. אלו בעלי חיים המתאפיינים בקוצים, השומרים עליהם מטורפים ותוקפים.

הקוצים הללו, בין אם הם חדים וארוכים או שהם שטוחים וקהים יותר ואחרים, מכילים בחלקם בלוטות ארס שבמקרה של דקירה עלולות לגרום לכאב גדול.

קיפודי הים הולכים ונעלמים מחופי הים התיכון. המדענים סבורים שמינים שפלשו אל הים התיכון, דרך תעלת סואץ שנוצרה בידי אדם, מתחרים עם הקיפודים על מזונם ומותירים להם הרבה פחות מזון.

אבל גורם נוסף שנחקר ונמצא משפיע מאד על היעלמותם הוא התחממות מי הים, הקשורה בהתחממות הגלובלית. מסתבר שעליית טמפרטורת המים בעשורים האחרונים, המגיעה עד 3 מעלות שלמות, גורמת להכחדתם של קיפודי הים.

מעניין לדעת שהזדווגות אינה הדרך של קיפודי הים להתרבות. במקומה מתקיימת הפריה המים הפתוחים. מה הכוונה? - הזכרים משחררים מיליוני זרעונים לים הפתוח וכך עושות גם הנקבות עם הביציות. כולם נעים בים הפתוח ואצל מי מהם שנפגשים מתרחשת ההפריה.

לקיפודי ים, על אף שמם, אין כל קשר אבולוציוני או זואולוגי לקיפודי היבשה. הם הרי חסרי חוליות, בעוד קיפוד היבשה הוא יונק. הקרובים המפתיעים שלהם הם דווקא בני המין האנושי, שחולקים עימם כ-7,000 גֵנים משותפים.

מה שאיננו חולקים עם קיפודי הים היא יכולת הרגנרציה שלהם, היכולת לגדל מחדש איברים שנפגעו, לא רק כשמדובר בקוצים אלא גם באיברי תנועה. ואגב, חלק ממיני הקיפודים הימיים מגיעים ל-200 שנות חיים.


הנה קיפודי הים הנעלמים (עברית):

https://youtu.be/EIc9irLZ9QM


וכך הם נראים בים:

https://youtu.be/D3W4OCnHyCs
אקלים
מהו אקלים?



כאשר סוג מסוים של מזג אוויר משפיע על איזור בכדור הארץ לאורך זמן, זהו אקלים. בעוד מזג האוויר משתנה כל הזמן, האקלים הוא מזג האוויר הקבוע יותר, זה שכל אזור מתאפיין בו והוא משתנה מעט מאד ובתהליכים שנמשכים זמן רב. האקלים משפיע על הלבוש של בני האזור, על סוג הבתים שהם בונים ועל האוכל שניתן לגדל באזור.

העולם מתחלק לאיזורים בעלי אקלים שונה. ישנם אזורים כמו הקטבים, שבהם קר תמיד ואפילו קפוא. יש מקומות חמים מאד, כמו מדבריות. אזורים אחרים, כמו יערות הגשם, הם חמים אבל לחים לאורך כל השנה.

האקלים מושפע מגורמים כמו מיקומו של האזור על כדור הארץ למשל, שמשפיע על כמות החום שהוא מקבל מהשמש. כך לדוגמה יהיו אזורים שקרובים לקו המשווה או רחוקים מהאוקיינוס, בעלי אקלים חם מאד. גם מבנה הנוף של אזור, הררי או נמוך למשל, משפיע על האקלים. באזורים הרריים, כמו הרי האלפים או רכס הרי ההימלאיה, יהיה מאד קר!

מדענים רבים הוכיחו שהאקלים בעולם משתנה בהדרגה והופך חם יותר ויותר. התופעה הזו של "ההתחממות הגלובלית" זכתה לשם "משבר האקלים". דומה שמנהיגי העולם לא ממהרים לפתור את המשבר האקלימי החמור ביותר בתולדות המון האנושי.


הנה הסבר של האקלים:

https://youtu.be/zz_CRzcIT-Q


מה ההבדל בין מזג אוויר לאקלים (עברית):

https://youtu.be/7joNfy4Ru1E


הנה הדברים שמשפיעים על האקלים:

https://youtu.be/95TtXYjOEv4?long=yes
גרטה ת'נברג
איך הקימה ילדה שוודית תנועת מחאה עולמית?



הכל החל כשגרטה ת'נברג (Greta Thunberg), ילדה שוודית חכמה ורק בת 15, החליטה למחות מול הפרלמנט בארצה ולומר את מה שרבים מרגישים - "המנהיגים נוהגים כמו ילדים!".

בעצם, במקום להתחיל את שנת הלימודים, היא מחתה והפגינה מול הפרלמנט של שוודיה ודרשה ממנו להצטרף להסכם האקלים שנחתם בפריז ולתרום את חלקה למאבק במשבר האקלים. בהדרגה היא הצליחה למשוך את תשומת הלב של התקשורת לנושא זה.

כוכבה כפעילה סביבתית דרך כשנאמה על במת האו"ם ונזפה בשגרירים מכל העולם, על אוזלת ידם בקשר לעתיד כדור הארץ. זעמה העיקרי היה על העובדה שגם המבוגרים שמדברים ומכירים בבעיה ובקטסטרופה המתפתחת למול עינינו, לא עושים דבר.

היא סיפרה בעבר שבגיל 11 היא הפסיקה לדבר ולאכול ובתוך חודשיים איבדה 10 קילוגרמים ממשקלה. בהמשך היא אובחנה בתסמונת אספרגר שעל הרצף האוטיסטי, מ-OCD ומיוטיזם שעוצר את הדיבור והוא נובע מהפרעה נוירולוגית. היא מדברת, כך אמרה אז, רק כשהיא סבורה שהדבר הכרחי. "עכשיו זה אחד מאותם רגעים!" היא הטעימה.

מאז הפכה ת'ונברג, שמגדירה את עצמה ברשתות החברתיות כ"פעילה סביבתית רדיקלית עם אספרגר", לסמל של מאבק הילדים בעולם המבוגרים הציני, שמתעלם מבעיית האקלים ומעדיף את ההווה שלו, על העתיד שלהם.

בשלב מסוים התפשט "אפקט גרטה" בעולם כולו. האשטג נוצר לו ברשת ותלמידים בהמון מקומות קיימו הפגנות ושביתות כנגד מדיניות האקלים של הממשלות שלהם. עיתונים ומגזינים מהחשובים בעולם הקדישו לה כתבות מקיפות וסיקרו בהערכה את התופעה.

הפעילות המדהימה שלה נובעת מכך שהיא רואה את שינויי האקלים כאיום קיומי. בשנת 2021 משבר האקלים מתגלה במלוא הדרו ההרסני, אבל כמה שנים לפני כן כמעט איש לא דיבר על הזיהום הסביבתי וכולם המשיכו בחייהם כרגיל. "האוטיסטים", היא נהגה לומר, "הם הנורמלים. מי שמוזרים הם כל השאר - אלה שלא דואגים לעולם."


הנה כתבת טלוויזיה בעברית על הילדה שמשנה מציאות (עברית):

https://youtu.be/cREDB7DRBAs


הנאום הגדול של גרטה (מתורגם):

https://youtu.be/X6qG-WIAxeU


מצעד אקלים בישראל (עברית):

https://youtu.be/k6l9GoHsa4s


גרטה מקבלת פרס ומקדישה אותו לשימור היערות (מתורגם):

https://youtu.be/27h1Kdx5dc4


סיפור המחאה שהפכה לסערה עולמית:

https://youtu.be/ZOJ51zJJ6kc


ההשראה שהיא נותנת לילדים ומבוגרים בכל העולם:

https://youtu.be/uRgJ-22S_Rs


מחאה אחרת בנושא היא השלכת עוגה על ה"מונה ליזה" של אמן שרצה טיפול במשבר האקלים (עברית):

https://youtu.be/WRHum03fZwc


וסיפורה בהרצאת טד עם אמונותיה (מתורגם):

https://youtu.be/EAmmUIEsN9A?long=yes
נפיחות
האם גזים של כבשים ופרות פוגעים בכדור הארץ?



ישנם כמה גזי חממה שמחממים בהדרגה את כדור הארץ וגז המתאן הוא רק אחד מהגורמים להתחממות של כדור הארץ ולמשבר האקלים.

גז זה נוצר ברובו מריכוזי חיידקים בשדות אורז וביצות. מסתבר שפעילות חיידקים במעיים של עדרי הכבשים העצומים של ניו-זילנד ולמעשה בעולם כולו, מחמירים גם הם ובאופן דרמטי את הבעיה האקולוגית של הפגיעה באוזון.

הגזים שפולטים בעלי חיים מעלי גירה כאלה, כמו כבשים ופרות, בעיקר בנפיחות וגיהוקים, מכילים גם הם גז מתאן שפוגעים גם הוא בשכבת האוזון.

המתאן יוצר הרבה יותר נזק מהפחמן הדו חמצני. מדובר באחד הגורמים הקשים להתחממות כדור הארץ ואת הנזק של נפיחות העדרים בניו זילנד ואוסטרליה גילו רק אחרי שהמדענים מצאו שדווקא מעל ארצות אלה ייצר מעין חור באוזון.


הנה סרטון על גז המתאן שנוצר בחוות הבקר והנסיון לעצור את תרומתו להתחממות כדור הארץ:

http://youtu.be/V8QCDHAG9tk


וגורמים נוספים להתחממות הגלובלית (עברית):

http://youtu.be/DDJUYXN34gM


קיימות
מה זו קיימות?


קיימות (Sustainability) היא רעיון חברתי או אפילו אידאולוגיה, הנאבקת על היכולת להמשיך לחיות בכדור הארץ בהווה, מבלי לפגוע ביכולת של הדורות הבאים לספק את צורכיהם ולחיות עליו גם הם.

חיים ברי קיימא מתבססים על דברים שניתן לעשות עוד ועוד, ללא הפסקה, מבלי להרוס את העולם.

דו"ח ברונטלנד של האו"ם מ-1987 הגדיר את הקיימות כ"פיתוח שמספק את צורכי ההווה מבלי לסכן את יכולותיהם של הדורות הבאים לספק את צרכיהם".

מטרת הקיימות היא להבין את השפעות האדם על סביבתו ולפתח תפישת עולם שתשלב סביבה חברה וכלכלה, ותפעל לכינון של עולם טוב יותר.

אך לפני הכל מתייחסת הקיימות לאחריות המוטלת על המין האנושי כלפי העולם הקיים, אחריות שתוקפה הוא ארוך טווח. מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ניסח זאת יפה במשפט המצמרר "We have no Plan B" - אין לנו תכנית חליפית (עבור כדור הארץ).

תומכי הקיימות מבינים שעל אף שלא נוכל להחזיר את הגלגל לאחור וגם לטכנולוגיה הכי מתקדמת בעולם אין סיכוי להעלים את הנזק הסביבתי של השנים ההרסניות, אך הם עדיין מתעקשים על הקיימות כאופק חדש וסיכוי לתקווה ולתיקון, שישמרו על העולם בשבילנו ובשביל הדורות הבאים ובכך להוריש להם ירושה הוגנת.

במטרה להביא לעולם שיש בו יש איזון בין צרכי האדם לסביבה ולטבע, יש לעשות שינויים. הפחתת השימוש בפלסטיק ובמזהמים דומים, מעבר לאנרגיות מתחדשות שיחליפו את התלות בדלקים, פחם, נפט וגז טבעי וכדומה.

בכך מציגה הקיימות תפישת עולם וגישה תרבותית, המעמידה לפני הכל את רווחתם של דורות העתיד ודורשת לשמור על העולם שלהם ובשבילם.


#הקיימות בהיסטוריה
תפיסת הקיימות אינה חדשה והיא מחוברת למסורות עתיקות שניתן למצוא אפילו אצל שבטים אינדיאניים. אלה ראו במשאבי הטבע שברשותנו סוג של פיקדון שיש לשמור ולהעביר בבוא היום אל הדורות הבאים.

ואכן, הקיימות מנסה לרכך ואף להתנתק מתרבות הצריכה החומרנית, השלטת בעולם המערבי בחצי המאה האחרונה. שאיפתה היא לאמץ תרבות שונה, המקדמת ערכים סביבתיים וחברתיים חדשים, תרבות שתחזק רעיונות אחרים שכסף לא משחק בהם תפקיד והם לא נמדדים בו, כמו קהילתיות, סולידריות חברתית וערכי משפחה.

גם בישראל, כמו במדינות אחרות, אימצה הממשלה את התפישה הזו ומינתה את "נציב הדורות הבאים". היא מנסה להטמיע אותה במערכת החינוך הלאומית ובתחומים שונים בתעשייה, בחקלאות וכדומה. ועדיין, באותה נשימה, מוזנחים ומטופלים ברשלנות נושאים כמו המעבר לאנרגיה ירוקה כמו אנרגיית השמש במקום כזו המבוססת על דלקים, או מיחזור של אריזות והקטנת השימוש בפלסטיק.

ניתן לראות שהעשורים הראשונים של המאה ה-21 מאופיינים בעיור עצום, כלומר מעבר המוני במדינות רבות אל הערים הגדולות, גידול מואץ באוכלוסייה, תוך ניצול פרוע של משאבי הטבע והרס סביבתי עולמי חסר תקדים.

נראה שהאנושות חושפת את כדור-הארץ באופן מודע ואפילו פושע, לשינוי אקלימי הרסני ובלתי הפיך. השינוי הזה מתבטא לפני הכל בהתחממות עולמית חסרת תקדים, בשינויי אקלים עצומים בכל פינה בעולם ובשלל אסונות טבע הרסניים שהעולם לא הכיר כמוהם.

רוצים להבין עד כמה המצב דורש מעשה? - בתגית "הרס כדור הארץ".


הקיימות מבוססת על חיים בהווה שאינם הרסניים לעתיד (מתורגם):

https://youtu.be/zfnrB3QZD7E


למה הקיימות נחוצה? (ללא מילים)

https://youtu.be/lri7MiGQnoQ


זה בידיים שלנו - ראו כמה יצירתיות ומעשה יכולים לשנות את המצב (מתורגם):

https://youtu.be/DbXLoNHWWmI


הקיימות ואתגרי העתיד (עברית):

https://youtu.be/KWs-18k4M0U


ניתן לשפר את הפגיעה בכדור הארץ והנה רק דוגמה (עברית):

https://youtu.be/SkOOoAPWD4Y


ותכנית תיעודית על הקיימות (עברית):

https://youtu.be/AOHFvNk2mHY?long=yes
מי היונק עם חוש הריח הטוב ביותר?



דוב הקוטב (Polar bear), שרובנו מכנים "הדוב הלבן", מצויד בחוש ריח מפותח במיוחד. הדוב הזה של ימינו יכול להריח טרף ממרחק של 30 קילומטרים ואפילו יותר!

זה לא פלא שחוש הריח שלו כל כך קיצוני - בקוטב קשה מאד למצוא מזון ורק מי שיש לו יכולת מעולה להריח את הטרף מרחוק, יוכל לשרוד. במשך מיליוני שנים שרדו רק דובי הקוטב שניחנו בחוש ריח מפותח במיוחד.

כך הלכו והתרבו הוולדות שלהם, בעלי חוש הריח המפותח וחוש הריח של המין הזה הלך והשתפר, עד שהגיע ליכולת המופלאה הזו.

כיום, נאבקים כל בעלי החיים בקוטב הצפוני על קיומם, בשל ההתחממות הגלובלית. דב קוטב מורעב שנראה מחפש מזון בפח אשפה באי באפין שבצפון קנדה, המחיש את מצבו הקשה של כדור הארץ. סביבת המחייה של הדוב הזה הולכת ונעלמת ומזונו הטבעי נכחד. חייבים לעשות משהו בנושא!


הנה דוב הקוטב בפעולה:

http://youtu.be/OwZH_aT0FGI


הדוב הלבן במאבק עם כלבי ים:

https://youtu.be/zNO0kxTClYo


ודב קוטב מורעב מחפש מזון בפח בגלל ההתחממות הגלובלית:

https://youtu.be/_JhaVNJb3ag
מהי התחממות כדור הארץ ואיך ניתן לעצור אותה?



התחממות כדור הארץ, שרבים מציינים בשם "אפקט החממה", נוצרת כאשר חום נלכד באטמוספרת כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים שלה.

ההתחממות שכולנו חשים כיום נגרמת כשגזים שונים עוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.


#איך היא נגרמת?
ההתחממות נוצרת כשחום נלכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה. מה שגורם להתחממות הוא אותם גזים שעוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.

אבל הגורם האמיתי הוא לא הגזים הללו שהרי הם היו תמיד באטמוספרה. הגורם הוא פליטה של יותר ויותר מהם, בשל גורמים שונים וכתוצאה מכך הקטנה דרמטית של פליטת החום מהאטמוספרה לחלל. זה מה שמעלה את החום בכדור הארץ וזה ימשיך עוד ועוד. לגבי הגורמים המדויקים לחום הזה - ראו תגית "גורמי משבר האקלים".


#איך ניתן לעצור את התחממות כדור הארץ?
את התחממות כדור הארץ, או מה שנקרא "אפקט החממה", ניתן לעצור באמצעים שונים, שהמשותף להם הוא שכולם כרוכים בריסון ושינוי ההרגלים שיצר לעצמו המין האנושי. כולם מובילים להקטנה של גזים כמו מתאן ופחמן דו חמצני באטמוספרה. כמה מהם מפורטים בתגית "פתרונות למשבר האקלים".

מהפסקת השימוש בדלק מאובנים מזהם (נפט, פחם וגז טבעי) לטובת אנרגיה ירוקה וחליפית, דרך הפחתה בכריתת יערות, מניעת זיהום אוויר והקטנה של כמויות הבשר שאנו אוכלים (כמויות המחייבות גידול של כמויות עצומות של בהמות,שלצערנו פולטות מפעילות המעיים שלהן גז מתאן הרסני לאטמוספרה) ועוד.

עוד אחד מהאמצעים החשובים שניתן ליישם כדי לעצור את התחממות כדור הארץ הוא לכידת פחמן דו חמצני. קראו כל כך בתגית "לכידת פחמן דו חמצני".

יש גם יוזמות ומחקרים ראשונים בכיוון של קירור כדור הארץ. חברה אמריקאית של יזם סדרתי בשם איסמן משגרת בתחילת 2023 בלונים המשחררים דו-תחמוצת הגופרית, כדי לקרר את האטמוספירה. המטרה היא ליצור גשם חומצי והתכנית העמעט דמיונית היא שבעלות של כ-10 מיליארד דולר בשנה תופעל תכנית שתביא לקירור כדור הארץ במעלה אחת צלזיוס. זה זול מאוד בהשוואה לרעיונות אחרים לעורכת הטמפרטורה, אבל הניסויים רק מתחילים.

מכל מקום, יזם הניסוי מציין שהקירור עובד. כשהר הגעש פינטובו בפיליפינים שחרר ב-1991 אלפי טונות של דו תחמוצת הגופרית לסטרטוספירה, הוא הביא על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב לירידה זמנית של הטמפרטורות בעולם, ירידה ממוצעת של כמעלה אחת פרנהייט.

גם אם הרעיון לשכפל את התנאים הללו על מנת שניתן יהיה להילחם כך בהתחממות הגלובלית ובמשבר האקלים נשמע כמו מדע בדיוני, נראה שרק רעיונות יצירתיים באופן יוצא דופן יוכלו לקדם אותנו. לכן חוקרים אותו גם גופי מחקר וחברות נוספות. אפילו הבית הלבן מפתח כרגע תוכנית מחקר לכיוון זה.

אז איזה מהתרחישים והרעיונות האלה גרוע פחות? רוב המדענים שחוקרים את הבעיה אינם בטוחים, אבל הם חושבים שחשוב להתחיל לחקור את ההשלכות והכיוונים השונים כי השעון האקלימי מתקתק במרץ והעתיד, במקרה שלא ייעשה דבר, פשוט מבהיל.


הנה סקירה על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/RoW4JcQCQt8


ודאי תתפלאו, אבל ההורים שלכם ואתם יכולים לעצור את משבר האקלים בעצמכם (עברית):

https://youtu.be/SkOOoAPWD4Y


והסבר על הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs
איך לשמור על העולם?
איך נשמור על העולם?
איך אנו יכולים לשמור על העולם?


שמירה על כדור הארץ היא לא משימה קשה מדי. בסך הכל כדאי לאמץ הרגלים טובים, כמו לכבות מכשירי חשמל כשלא צריך אותם, לכבות את האור בחדר שיוצאים ממנו וכדומה. כדאי גם לארגן את בני הבית כולם לא להשליך בקבוקים, נייר ומוצרי פלסטיק לפח הרגיל אלא להשליכם לפחים המיועדים למיחזור.

כדאי גם לעודד את אבא ואימא לקנות רק מה שצריך ולהפסיק לקנות יותר מדי ולזרוק את המיותר. זה גם חסכוני וישאיר יותר כסף לדברים חשובים בתקציב המשפחתי וגם יהיה טוב לכדור הארץ שלנו ולנו.


הנה הקיימות, פיתוח בר קיימא וחיים תוך שמירה על העולם (מתורגם):

https://youtu.be/zfnrB3QZD7E


סיפור שמדגים כמה חשוב שנשמור על העולם:

http://youtu.be/fxnrylPLBuE


כך כל אחד מאיתנו יכול לעשות הרבה למען הסביבה (עברית):

http://youtu.be/S2BqMdR7hl8


אפילו מותגי ענק משתדלים לתרום את חלקם ולייצר מוצרים מתכלים (עברית):

https://youtu.be/rIjSrXYeKpI


עוד דברים שנוכל לעשות לשמירת העולם:

http://youtu.be/bn8R_XqjjI0


מיחזור - מה שכל אחד מאיתנו יוכל לעשות למען הסביבה (עברית):

http://youtu.be/1FQF-lGSmlk


העולם שכל כך חשוב לנו:

http://youtu.be/thuViaxRd_w?t=25s


וסרט תיעודי מהמם ביופיו על כדור הארץ ומה המין האנושי גורם לו:

https://youtu.be/NEnRsTlSsxM?long=yes
מהי בצורת?



בצורת היא ירידה של גשמים מועטים במיוחד או הפסקה של הגשמים באזור מסוים. בכל שנה יש ממוצע של גשמים שיורדים, אך בשנה שבה יורדים מעט מאד גשמים ישנה בצורת. בבצורת נפגעת החקלאות ומעט מאד פירות וירקות גדלים, או שאין גידולים כלל.

בנוסף לפגיעה בחקלאות, הבצורת גורמת גם למחסור במי שתיה, לשריפות קשות ועוד.


הנה הבצורת של שנת 2014 בקליפורניה ארה"ב:

http://youtu.be/_AfklhH1dPs


השוואת תמונות מהחלל של אותו אזור לפני ואחרי פריצת הבצורת:

http://youtu.be/hIOBO7q9Nms


בעלי החיים הסובלים מבצורת קשה בסרנגטי (עברית):

https://youtu.be/7YBwc7bVYjI


הבצורת הקשה בקליפורניה:

http://youtu.be/95TWwzBynWA


ואיזה כיף כשנשברת הבצורת (עברית):

https://youtu.be/wtCCGBbP1Vg
מהו אפקט החממה?



האטמוספרה של כדור הארץ עשוייה מגזים ששומרים על החום בכדור הארץ. האטמוספרה הזו היא שאחראית לכך שכדור הארץ אינו קפוא ושיש בו חיים, בעלי חיים, צמחים ובני אדם.

אבל התעשייה, התחבורה והחקלאות שיצר האדם משחררות יותר מדי גזים מזיקים שכאלה לאטמוספרה ובכך גורמת להתחממות גדולה מדי על פני הכוכב שלנו.

קוראים לזה "אפקט החממה" כי זה קורה ממש כמו בחממה, שבתוכה נשמר החום ומאפשר לצמחים לגדול במזג אוויר חמים, גם בעונה הקרה. אבל בעוד שבחממה נותנת החמימות חיים לצומח, אפקט החממה מזיק לחי ולצומח ואף מכחיד, כלומר מחסל מינים רבים שלהם, מכיוון שהוא מחמם את כדור הארץ יותר מדי.


כך פועל אפקט החממה בכדור הארץ בשל הפחמן הרב שנפלט אל האטמוספירה של כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


עוד על אפקט החממה:

http://youtu.be/Hi3ERes0h84


הסבר מדעי להתחממות הגלובאלית (מתורגם):

http://youtu.be/1M8sdTjmnfk


והקריאה לעצור את השינוי הרע הזה ולהתחיל לחשוב על שמירת כדור הארץ (עברית):

https://youtu.be/J12Uc4g2Y1E?long=yes
מה הקשר בין אפקט החממה לפגיעה באוזון?



הקשר בין אפקט החממה לפגיעה באוזון קיים במובן הזה שלשניהם תורמים מעשיו של המין האנושי.

אבל הקשר הזה מאד חלש, שכן החור באוזון מתרחש בעיקר בשכבות הגבוהות של האטמוספרה (בגבהים שבין 10 ל-50 קילומטרים), בעוד שעיקר אפקט החממה מתרחש בשכבות הנמוכות שלה (בגבהים שבין האדמה ל-10 קילומטרים).

יש טענה שגז החממה כלורו-פלורו-כרבון תורם גם לפגיעה בשכבת האוזון, אבל נעזוב את זה בצד כרגע, כי אם יש קשר משמעותי בין שני התהליכים הוא דווקא בהשראה שניתן לקבל מהצלחת המאבק וההסכמות העולמיות לתיקון החור באוזון, שיצרו שינוי בתהליך ההרסני בכדור הארץ, למאבק בהתחממות הגלובלית ואפקט החממה.


הנה מצגת וידאו על האוזון שנפגע והתיקון האנושי האפשרי (עברית):

https://youtu.be/zVfBuQZr1xg


הקשר בין אפקט החממה לפגיעה באוזון:

http://youtu.be/-RMD88DNaGk?t=19s


עוד על התחממות כדור הארץ המסוכנת לקיומנו כאן (מתורגם):

http://youtu.be/ZWdKJ3rO3EY


והרצאת טד על ההשראה שנותנת הצלחת המאבק להרס שכבת האוזון למאבק באפקט החממה (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes
מהו הקרחון המתנפץ פריטו מורנו?



הקרחון המתנפץ פריטו מורנו (Perito Moreno Glacier) נמצא ליד העיר אל-קלפטה שבארגנטינה. הוא אולי דוגמה קלאסית למה שקורה לכדור הארץ בשנים האחרונות ולהתחממות כדור הארץ, אם כי גושי הקרח הגדולים מהקרחון שקורסים לתוך מי האגם אינם תופעה חדשה.

הדבר קורה פעמים רבות במהלך העונה החמה. זהו מראה מרהיב אבל הוא עוד כלום לעומת הקריסה של סכר הקרח של הקרחון שמתרחשת אחת לכמה שנים.


הנה סרטון קצר של הקרחון המתנפץ שבארגנטינה:

http://youtu.be/d304HDK3GrE
האם מכונית השמש תסייע למאבק במשבר האקלים?



היא הבטיחה אבל לא הצליחה. מכונית השמש המרהיבה של חברת "סטלה" (Stella Lux Sun car), שם שהוא עצמו היה סוג של טייק אוף על שמה של ה"טסלה" החשמלית, הייתה מכונית השמש מהראשונות הבשלות בעולם המוטורי ומהטובות שבהן בתקופתה.

אמנם כבר בשנת 1978 הופיעה מכונית השמש הבכורה, הרכב הסולארי הראשון, אבל בהמשך הלך והסתבר שהבעיות בפיתוח הזה משמעותיות במיוחד.

מהבעיה המיידית של מה עושה רכב סולארית בימים מעוננים שבהם אין שמש ועד לסוגיות כמו טווח הנסיעה של אנרגיית השמש שיכול לאגור רכב כזה לנסיעות ארוכות.

את שתי הבעיות פתרו בכך שבהווה מדובר כמעט תמיד על רכב היברידי, המתבסס גם על טעינה חשמלית וגם על אגירת אנרגיה מקרני השמש.

כך הצליחה לדוגמה מכונית השמש ההיברידית "סטלה", לנסוע 800 ק"מ בין טעינות, במהירות של רכב רגיל ובזכות קרני השמש שאפשרו את ההגדלה הנאה של הטווח הרגיל שמאפשר רכב חשמלי.

מכל מקום, בשנים האחרונות מצליחות מתחרות חזקות יותר לנצח בזירה הזו. למשל הלייט ייר - מכונית סולארית מרשימה, שהצליחה לנצח את המתחרות שלה ולהפוך ממכונית קונספט למוצר שממש נמכר, גם אם ביוקר רב.

או ה"סונו סיון" שהפכה את הלוחות הסולריים לחלק מגוף הרכב ומבטיחה להימכר בגרושים ביחס למתחרותיה היקרות כל כך.

אז תמיד היו גם כלי רכב סולאריים משעממים, שניסו לעשות את העבודה גם בלי לרגש וגם כאלו שנראו כאילו באו מהעתיד. כמו רכב האפטרה (Aptera) האמריקאי, שכמו נלקח מהעתיד ומבטיח להציע שינוי נהדר. הוא מביא איתו גם בשורה עיצובית וגם יכולת מוטורית לא קטנה.

בכך מקווה האפטרה העכשווית והעתידנית לשלב את כל מה שאמריקה חולמת - גם רכב מרגש, מעוצב כמו מהחלל וכזה שאין לשכנים וגם אחד שמבטיח שביום יום הוא לא יצטרך תחנת הדלק.


הנה סקירה של מכוניות סולאריות עכשוויות וה-DIY הישראלית (עברית):

https://youtu.be/1qIlnEI4wKc


סטלה לוקס - רכב השמש הגרמני שלא הגיע לקו המטרה:

https://youtu.be/1vTKnwsYPxA


הלייט ייר - מכונית סולארית שניצחה את המתחרות שלה ומצליחה להפוך למוצר נמכר גם אם יקר (עברית):

https://youtu.be/zz3llJT7qxs


ה"אPטרה" האמריקאית שהופכת כסף לזהב, עם יכולות ועיצוב מפעימים:

https://youtu.be/W8RYs9OcycQ


ה"סונו סיון" בה הלוחות הסולריים הם חלק מגוף הרכב והמחיר נמוך להרהיב:

https://youtu.be/4AmykB6Gpho


ובחזרה לעבר - מכונית השמש הראשונה בהיסטוריה (עברית):

https://youtu.be/8dhBEMopItQ


איזה גז גורם להתחממות כדור הארץ?



רבות מדובר על כך שפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם זינקו במאה האחרונה ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים.

ההתחממות נגרמת מגזים שעוטפים את האטמוספרה, לא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה. הגזים הללו נקראים "גזי חממה" והבולטים מביניהם הם פחמן דו חמצני וגז המתאן.

מה שקורה הוא שהגזים הללו גורמים לחום להילכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה והוא הולך וגובר משנה לשנה.

בכך הולכים הגזים הללו וגורמים להתחממות כדור הארץ, הנגרמת במה שנקרא "אפקט החממה".

#למה חממה?
כי זה מזכיר את התחממות האוויר בחממות חקלאיות, תהליך שבחקלאות הוא מכוון כדי ליצור אקלים שמנותק מהטמפרטורה שבחוץ וכך לגדל בתנאי חום מבוקרים, צמחים גם במהלך העונות הלא אופייניות להם.

#גזי החממה
גז החממה העיקרי בין גזי החממה שגורמים לאפקט החממה הוא הפחמן הדו-חמצני (CO2). את הפחמן הדו-חמצני אנו מכירים כגז הפסולת בתהליך הנשימה, גז שאותו משחרר הגוף של כל בעל חיים בנשימה, אל האוויר. זה קורה במקביל לשאיפת החמצן הדרוש לו כדי לחיות.

אבל בעידן המודרני הגז הזה CO2 לא לבד. גם גז מתאן שנוצר בכמויות מוגזמות מזיק מאוד. בטבע הוא נוצר מריקבון של חומרים אורגניים ומנפיחות וגיהוקים הבאים מקיבות של כבשים ופרות. כמה שזה נשמע מוזר גרפסים ופלוצים של בקר מזיקים לכדור הארץ מאוד. הצרה היא שמגדלים כמויות עצומות של בקר כיום, בשל צריכת הבשר האדירה של המין האנושי.

אבל לפליטתו של הפחמן הדו חמצני גורמים גם התיעוש והטכנולוגיה, שתורמים למצב הקשה בפליטת הגז האדירה והלא מרוסנת שבאה ממפעלי תעשייה, כלי רכב ממונעים, תחנות-כוח ומתקני הסקה ביתיים.

עוד תרומה למשבר האקלים באה מהשמדת יערות בכלל ויערות הגשם העצומים בפרט. למשל בכריתה עצומה של יערות ושריפות יזומות שעושים בהם, כדי לפנות קרקע לתעשיות שונות ולגידול מזון לבעלי חיים לתעשיית הבשר - כל אלה פוגעים בעצים שמייצרים את החמצן בעולם ומקטינים את הפחמן הדו חמצני (ראו בתגית "נשימה, עצים").


הנה הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


על אפקט החממה:

http://youtu.be/ab6jV4VBWZE


המדהים הוא שזה אותו הגז שאחראי לפוטוסינתזה ולחלק גדול מהחיים בעולם (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


מדענים שרים על התחממות כדור הארץ וכמה היא מסוכנת:

http://youtu.be/HHP9Rh-ooh0


וכתבת טלוויזיה בעברית שמדווחת על כדור הארץ שמשתגע:

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes
איך מתרחשת ה"פוטוסינתזה"?



לא רק בני אדם ובעלי חיים, אלא גם הצמחים צריכים לאכול. הפוטוסינתזה הוא תהליך בו הצמחים לוקחים את אור השמש ומשתמשים בו לייצור המזון והסוכרים שהם צריכים כדי לגדול.

כלומר, הצמחים מייצרים לעצמם מזון מאור השמש וכך הם ניזונים ומתפתחים. כימית, אפשר לומר שבתהליך הפוטוסינתזה מייצר הצמח מתרכובות דלות באנרגיה, דוגמת הפחמן דו-חמצני והמים, תרכובות עתירות אנרגיה, בדגש על פחמימות וסוכרים.

כך, למעשה, מאפשרת אנרגיית האור לצמח לצבור אנרגיה החשובה לצמיחה ולהתפתחות שלו.

תהליך הפוטוסינתזה מתחיל בשלב בו האור מאפשר לצמח לספק את חומרי האנרגיה שדרושים לקיום התהליך השני והלא תלוי באור, זה שמייצר בצמח את הסוכר. המדענים אומרים לא פעם שהתהליך הזה מזכיר מעט את הנשימה התאית, תהליך שמתרחש במיטוכונדריה.

תפקיד מרכזי בפוטוסינתזה משחק אברון קטן בשם כלורופלסט. מדענים שתומכים בתיאוריה האנדוסימביונטית גורסים שמקורו של הכלורופלסט בתאים קדומים, שבלעו תאים פוטוסינתטיים ויצרו אותו. אך הקשר הסימביוטי שנוצר ביניהם פיתח תלות הדדית בין הטורף לנטרף. הסימביוזה, כלומר התלות ההדדית הזו, מתבטאת בכך שהתא הטורף מספק הגנה וחומרי גלם לכלורופלסט ובתמורה זוכה ממנו לאנרגיה, לסוכרים ולסילוק של פחמן דו-חמצני.

מה שחשוב הוא שרק בצמחים נמצאים הכלורופלסטים שמסוגלים להפוך את אנרגיית השמש לאנרגיה זמינה ליצורים חיים. ובזכות תהליך הפוטוסינתזה, הצמחים הפכו עם האבולוציה לבסיס של כל שרשרת המזון. הם מהווים את מקור התזונה והאנרגיה לבעלי חיים רבים, שבתורם משמשים מזון לטורפים אחרים וכך הלאה - עד לטורפי-העל.

לכן כל כך מסוכנת הפגיעה בצמחים, שחלה בעשורים האחרונים בעולם. הפגיעה בכמויות העצים והצמחים בעולם, בהיותם עומדים בבסיס הרחב של פירמידת המזון, עלולה להרוס בתי גידול שלמים. בנוסף, הפחמן הדו-חמצני, שהצמחים הופכים אותו לחמצן הנחוץ כל כך לחיים בכדור הארץ, הוא מגזי החממה שתורמים להתחממות הגלובלית. הצמחים הם אחד האמצעים החשובים והתורמים ביותר לסילוק גזי החממה ההרסניים הללו ובהיעלמותם עלול כדור הארץ להשאר חסר חיים.


כך מתבצעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

https://youtu.be/877kdO3dcHI


תופעת הפוטוסינתזה (מתורגם):

http://youtu.be/eo5XndJaz-Y?t=11s


עוד על התהליך של הפוטוסינתזה:

http://youtu.be/2xNwZCk2CHY


והתוצאה היא צמח בריא שמזמין אליו את מאבקיו:

https://youtu.be/tIoip2yFyVs
מהו משבר האקלים וכיצד אקלים כדור הארץ משתנה?



המדענים מסבירים שאקלים כדור הארץ הולך ומשתנה ולרעה. השם שניתן לתהליך הקשה הזה הוא "משבר האקלים" (The climate crisis).

כולנו מרגישים את המצב. מדובר באחד האסונות שאנו גורמים לעולמנו באמצעים שונים ולא נראית מגמה של מנהיגי העולם שמצליחה לעצור את האסון העולמי המתקרב.

שינוי אקלים גלובלי זה הולך בעיקר לכיוון של התחממות, אבל לא רק. לכן גם השתנה המושג בשנים האחרונות מ"ההתחממות גלובלית" ל"משבר האקלים".

תוצאות התחממות כדור הארץ עלולות להיות קשות ולהקשות את החיים בעולם. הערכת חלק מהחוקרים היא שעד שנת 2100 תעלה הטמפרטורה על פני כדור הארץ ועלולה אף להגיע ל-3.5 מעלות צלזיוס יותר משהיא היום.

אבל העובדה שלא רק על התחממות עולמית מדובר, באה לידי ביטוי במצב הזה, בו הולכים ומתרבים אירועי מזג אוויר קיצוניים, כמו בצורת, שטפונות וגלי חמסין וחום. גם תהליך המידבור בעולם (הפיכת שטחים למדבריות) עלול לקבל תמריץ במשבר אקלים כה חמור, בין השאר בשל פגיעה באיכות המים.

בשל החום יופשרו גם רבים מהקרחונים בעולם וישנה הערכה שפני הים יעלו בכ-30 סנטימטרים, מה שעלול להציף ערי חוף רבות בעולם. זה כמובן גם מזכיר שהתחממות כדור הארץ עלולה לפגוע בתיירות העולמית וכמובן בחקלאות.

גם החוקרים המתנגדים לטענה שאפקט החממה נגרם כתוצאה ממעשי אדם, מודים שקיימת התחממות כזו. הם רק טוענים שמדובר בהתחממות מחזורית, חלק מהשינויים הטבעיים שעובר הכוכב שלנו כל הזמן ושבעבר הניבו גם עידני קרח ותקופות חמות מאד.

מדעני האקלים, לעומתם, לא ממליצים לאזרחי העולם להתרגל למצב החדש ולהתחממות הגלובלית. הם טוענים שזהו אינו שינוי שכבר קרה וזהו, אלא תהליך שאנו נמצאים רק בשלביו הראשונים. לדבריהם, מה שאנו חווים עכשיו הוא לא החום הנורמלי החדש, אלא רק שלב מעבר, בדרך להתחממות גדולה הרבה יותר.

התוצאות של משבר האקלים שהביא המין האנושי על עצמו, אומרים המדענים, יהיו חמורות הרבה יותר ממה שאנו חווים כרגע. מצב הדברים ההולך ומחמיר עלול אף להביא להכחדת החיים על פני כדור הארץ, כולם או חלקם, כולל חלילה גם המין האנושי כולו.


הנה סרטון על משבר האקלים העולמי (עברית):

https://youtu.be/J12Uc4g2Y1E


הסבר לצעירים (עברית):

https://youtu.be/30ItGxBQMbc


מצב העולם ומשבר האקלים נכון לאמצע 2021 (מתורגם):

https://youtu.be/-wJo5aKBwq0


שינוי האקלים הגלובלי (מתורגם):

https://youtu.be/z7iP-QVg3PI


התוצאות אפשריות של ההתחממות של כדור הארץ (עברית):

http://youtu.be/d6sfIn8mjQo?t=15s


סרטון קומי על הנושא העצוב של ההתחממות בכדור הארץ (עברית):

http://youtu.be/Z-WWyQ0rcmc


ההשפעות שתגרום וכבר גורמת ההתחממות הגלובלית (עברית):

http://youtu.be/PGlAwkrDKJU


וכתבת טלוויזיה שמדווחת על כדור הארץ שמשתגע (עברית):

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes
מה ההשפעה של התחממות כדור הארץ היום ובעתיד?



התוצאות של התחממות כדור הארץ הן שונות ודי קשות. הראשונה שבהן היא תהליך חמור של התחממות כדור הארץ. הוא מתרחש כשהפשרת הקרח שמכסה את אדמת האזורים הצפוניים של העולם, מביאה לשחרור של גז מתאן. שחרור הגז הזה מאיץ את התחממות כדור הארץ ומגביר את הסיכוי לפריצת שיפות ברחבי העולם. השריפות הללו מביאות בתורן להעלמות של יערות רבים ולהפיכתם לאזורים צחיחים ומדבריים.

בלא מעט יערות בעולם חיסול היער הוא לא טבעי, בשל שריפה בחסות מזג האוויר החם. ביערות אלה שורפים את היער באופן יזום, לטובת אינטרסים עסקיים של תאגידים, מדינות וכלכלות במשבר. בירוא של אותם יערות והעלמות העצים שקולטים פחמן דו-חמצני מזיקים עוד יותר למצב האקלים. עיקר הנזק הוא בצמצום של אחד הגורמים הכי משמעותיים לוויסות האקלים בעולם.

זה לא עוצר כאן כי במקומות רבים הופך השטח שבו היו היערות לכר גידול לבקר. המדע גילה כבר מזמן שהגזים שפולטים עדרי הבקר בעולם מביאים לכמויות אדירות של גזי חממה. יערות האמזונס הם מהדוגמאות הכי בולטות לתהליך הזה.


הנה עוד כמה הערכות לנזקי משבר האקלים:

עליית הטמפרטורה בעולם - מדענים מעריכים שעד שנת 2100 תעלה הטמפרטורה על פני כדור הארץ בין מעלה ל-3.5 מעלות צלזיוס!

עלייה של פני הים - בישראל למשל גורסות הערכות המדענים שגובה פני הים התיכון יעלה ב-30 ס"מ, מה שאומר שכ-60 מטרים מקו החוף שלנו יהפוך לים.

יתרבו אירועי מזג אוויר קיצוניים - כמו בצורת, שטפונות וגלי חמסין וחום.

פגיעה בחקלאות ובתיירות - בשל השפעות החום ומה שמתלווה אליו.

ועוד המון תופעות זעירות יותר כמו גלי חרקים שינדדו מאפריקה לישראל, תהליכים של שטחים שיהפכו למדבר (תהליך שנקרא "מידבור"), פגיעה באיכות המים ועוד.


הנה סרטון על ההתחממות בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


מדען שמסביר את זה במספרים פשוטים ומצמררים (מתורגם):

https://youtu.be/Qb0sKLdTGG4


התייבשות שהולכת ומחסלת אוכלוסיות ומינים בטבע של אפריקה (עברית):

https://youtu.be/zdMObsdmi_I


כבר לפני עשור חזו במדויק את תוצאות התחממות כדור הארץ (עברית):

http://youtu.be/d6sfIn8mjQo?t=15s


תצחקו אבל אחרי זה לכו למחות - סרטון קומי על הנושא העצוב של ההתחממות בכדור הארץ (עברית):

http://youtu.be/Z-WWyQ0rcmc


ההשפעות שתגרום ההתחממות הגלובלית (עברית):

http://youtu.be/PGlAwkrDKJU


וכתבת טלוויזיה עם דיווח על כדור הארץ שמשתגע (עברית):

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes
איך אש באמזונס פוגעת בכדור הארץ שהעצים תורמים לו?
מהי לכידת פחמן דו חמצני ואיך תוכל לבלום את ההתחממות הגלובלית?
מהי הבורסה של גזי החממה?
מה גורם לשטפונות ולמה הם מתרבים בעולם?
מה גורם לאפקט החממה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.