» «
גרמניה
מה הופך את גרמניה לארץ העבודה?



גרמניה היא אולי המדינה עם ההיסטוריה המבלבלת ביותר בעולם. מצד אחד, מדובר בארץ שתרמה לעולם פסגות של תרבות וקידמה מהמרשימות והחשובות בהיסטוריה. גוטנברג הגרמני המציא את הדפוס ודיימלר את המכונית. באך, בטהובן וברהמס תרמו את שיאי המוסיקה, גתה וניטשה את פסגות השירה והספרות והרשימה עוד ארוכה.

אבל מצד שני הביאה גרמניה אסונות איומים על העולם כולו, כשהיטלר והמפלגה הנאצית גרמו למלחמה הקשה בהיסטוריה וזאת פחות מ-20 שנה לאחר גמר מלחמת העולם הראשונה, שבה גרמניה הייתה מהכוחות האלימים והאכזריים שהובילו את ההרג חסר-התקדים.

את הניגודים הללו שבארץ כה חרוצה ומוכשרת, שהביאה על עצמה ועל העולם כולו אסונות כל כך קשים וטפשיים, לא קל ליישב. הגרמנים הם עם חרוץ וממושמע שמסוגל בקלות להוביל ולהנהיג.

בתקופות מסוימות, כמו היום, גרמניה הובילה והייתה מנהיגה אחראית, שתרמה לשגשוג ולשלום בעולם. בתקופות אחרות, תרמו דווקא המשמעת והיעילות של העם הגרמני להשמדה ברוטלית והמונית, להשתלטות של דיקטטורות גזעניות ולמלחמות חסרות תקדים בעולם.

גרמניה כמדינה נוצרה רק במאה ה-19, מאיחוד של נסיכויות שונות. היא נמצאת על אחד האזורים הפוריים והיפים באירופה. היא עשירה, יפה ומצליחה. העולם כולו רוצה שתישאר כזו גם באלף השנים הבאות ואף לתמיד.


הנה נופי גרמניה בצילום מהאוויר:

https://youtu.be/ebPStD_9vDI


יש בה טבע מהיפים בעולם:

https://youtu.be/g7Y6sV2xPPo


מעט מהנופים העירוניים של גרמניה:

https://youtu.be/R4K8BxEOhRQ


ולדוגמה - העיר הגרמנית קלן:

https://youtu.be/_W9qK3feOio
גרייסלנד
מהי אחוזת גרייסלנד של אלביס פרסלי?



גרייסלנד (Graceland) היא מהאתרים החשובים בעולם המוסיקה. חצי מיליון תיירים באים בכל שנה לאחוזתו של אלביס פרסלי, שגם קבור בה. באחוזה חוגגים מדי שנה בחודש ינואר את יום הולדתו של מלך הרוק, אלביס. המבקרים מגיעים לביקור באחוזה עצמה, בה ניתן לראות את החפצים היומיומיים שהקיפו את אלוויס פרסלי ואת החדרים המפוארים שבהם התגורר וחי המלך, האיש שעשה מהפכה במוסיקה הפופולארית.

בשנת 1957, בהיותו בן 22, רכש אלביס את גרייסלנד, עבורו ועבור הוריו. הוא התגורר באחוזה משנת 1957 ועד למותו בשנת 1977. הבית, שממוקם בחווה רחבת ידיים המכונה "גרייסלנד", 13 קילומטרים ממרכז העיר ממפיס, נרכש תמורת 100 אלף דולרים. באחוזה מורכבת 23 חדרים בשתי קומות מגורים, בריכת שחייה וגן שבו נקברו לבסוף אלביס ומשפחתו.


הנה סרטון על ביתו של אלביס פרסלי:

http://youtu.be/zr3Us4_eRgE


הנה חגיגת יום ההולדת של אלביס בגרייסלנד, עם עוגה, חקיין וזכרונות מחברים:

http://youtu.be/-MgVmNykfhI


הנה בתו של אלביס שגדלה בגרייסלנד מבקרת בה ביום הולדתה ורואה את ילדותה שוב:

http://youtu.be/D93tF__gBg0
איטליה
במה בועטת ארץ המגף איטליה?



"ארץ המגף" הוא הכינוי של איטליה והוא ניתן לה מכיוון שצורת המדינה בגבולותיה הפיזיים (היא מוקפת ים) נראה ממבט-על כמו צורה של מגף.

ואיטליה היא ארץ של תרבות, אמנות, אדריכלות והיסטוריה, שאין כמעט כדוגמתן בעולם. זוהי הארץ שנולדה מהאימפריה הרומית, האזור שבו צמחו מיטב יצירות האמנות של תקופת הרנסאנס, מקור המוסיקה הקלאסית, הכדורגל, ערש האופרה, מצטיינת האדריכלות הקלאסית, אימפריית העיצוב ומה לא.

בעת העתיקה, נסללו ממנה אלפי דרכים והאמרה הייתה ש"כל הדרכים מובילות לרומא". בדרכים אלה צעדו הצבאות שכבשו את כל העולם העתיק, זרמו שיירות עבדים אל רומא, הובאו סחורות מארצות רחוקות והפכו את האזור לעשיר והחזק ביותר בעולם.

אחרי שנים, במאה ה-20, הפכה איטליה למדינה תוקפנית שנשלטת בידי דיקטטור אכזרי בשם מוסוליני, אבל האיטלקים הצליחו להתנער ממנו ולהפוך לדמוקרטיה חמה ותוססת.

כיום איטליה היא בעיקר מעצמת תיירות מבוקשת. יש בה חקלאות מפותחת מאז ומתמיד ובמאה ה-20 התפתחה בצפונה גם תעשייה מרשימה במיוחד. היא נחשבת לאימפריה של עיצוב, יושבת בה מדינת האפיפיור הזעירה, רבים אוהבים את האוכל שלה, במיוחד את הפסטה והפיצה ונוהרים אל התעלות הקסומות של ונציה, לרומא היפה ולטוסקנה השלווה.


הנה קפיצות זמן של איטליה היפה:

https://youtu.be/pGtjz4v0EE8


מעט פרטים על איטליה (עברית):

https://youtu.be/KzDRRzs4jDY


אתרי התיירות האיטלקיים:

https://youtu.be/Vyowwm4CJa4


העיר ונציה, שכולה בנויה בעצם על איים קטנים:

https://youtu.be/s26eLkj8U2k


וסרט 4K של מראות מדהימים מאיטליה:

https://youtu.be/apkcycM0gqo?long=yes
בוניפאצ'יו
איך בנויה העיר בוניפאצ'יו על קצה הצוק?



העיר בוניפאצ'יו (Bonifacio) שבאי קורסיקה שוכנת על קצה צוק וחולשת על מצר שמפריד בין האיים קורסיקה וסרדיניה.

הנוף הנשקף ממנה הוא מדהים, אבל לצאת לשחק בחצר בבוניפאצ'יו זו הרפתקה שיכולה להסתיים באסון נורא.

גלי הים שכירסמו ושחקו את תחתית צוק הגיר הביאו לכך שחלק מבתי העיר נמצאים למעשה מעל המים, הבתים התלויים באוויר מעל הים נמצאים בגובה של 70 מטרים מעליו והכל נראה תלוי על בלימה ועלול להתמוטט בכל רגע, עם הגל הבא המלחך מלמטה.


הנה העיר בוניפאצ'יו שעל ראש צוקי הגיר הלבנים:

https://youtu.be/nND2pHYZuTE


בתוך העיר:

https://youtu.be/aWjcUw87jTQ


עוד מהעיר התלויה בוניפאציו:

http://youtu.be/9mL40tf1YBM


ומצגת וידאו של עיר המצוק בוניפאצ'יו:

http://youtu.be/3Xu_v9Dc9KM

חו"ל

ונציה
האם ונציה הולכת ושוקעת בים?



העיר ונציה שבצפון-מזרח איטליה שוכנת בלגונה בשפך הנהר פוֹ שלחוף הים האדריאטי. העיר ונציה יושבת כולה על המים, במאות איים קטנים, כשבמקום רחובות יש בה תעלות מים שהתנועה בהן היא בכלי שיט ממונעים או בגונדולות רומנטיות בשביל התיירים.

זוהי עיר התעלות המפורסמת ביותר בעולם ותיירים רבים באים כדי ללכת בסמטאות ולשוט בתעלות שלה, אותן תעלות המחליפות את הרחובות של ערים רגילות.

רבים לא יודעים שבשנים האחרונות ונציה הולכת ושוקעת בקצב של מילימטר בשנה. הבתים בעיר נבנו על אוסף צפוף של קורות וכלונסאות עץ שננעצו בקרקע הרכה ועליהן הונחו לוחות עץ ומשטחי שיש, שהם יסודות הבניינים. הקורות הללו חזקות ויציבות מאד אך הן הולכות וננעצות בקרקע הלגונה וגורמות לעיר לשקוע. הדבר גורם להצפות בעיר ולשקיעתה האיטית.

קצת סטטיסטיקות על העיר - היא בנויה על יותר מ-110 איים ואיונים, איים קטנטנים. יש בה מעל 400 גשרים וגשרונים, הנמתחים מעל כ-150 תעלות שונות. קיימות בוונציה בימינו כ-200 כנסיות.


הנה קצת על ונציה:

http://youtu.be/e5qeTaIY5eQ


טיול בעיר:

https://youtu.be/8xys3L0-zME


ומבט אישי:

https://youtu.be/pWnjwTnVPr4


ומצגת וידאו של ונציה (עברית):

https://youtu.be/1r7cpOhOlno
הפורום הרומי
מהו הפורום הרומי?



פורום הוא אזור ציבורי מרכזי בערים הרומיות, שעוצב בצורת כיכר או כמה כיכרות מחוברות. כמעט כל עיר רומית נבנתה עם פורום משלה, אך כשמדברים על "הפורום הגדול" מתכוונים למתחם עתיק ברומא, אחד האתרים הארכאולוגיים המפורסמים בעולם, שנקרא בתקופה הרומית "פורום מגנום" (forum magnum).

בתקופת האימפריה הרומית הפורום היה אזור מרכזי שבו התקיימו עיקר חיי העיר. המקום אז היווה את מרכז החיים הפוליטיים, הכלכליים, החברתיים והדתיים של האימפריה הרומית.

בפורום מגנום ניצבה אז כיכר שוק הומה אדם ועתירת חנויות מקורות ובה בתי משפט פומביים, מקדשים, שערי ועמודי ניצחון, בית הנבחרים ועוד. בימי הרפובליקה הרומית הוא שימש גם מרכז לאסיפות עם ולקרבות גלדיאטורים.

הרבה נושאים ציבוריים עלו כאן על סדר היום הרומי. תהלוכות ניצחון צעדו כאן, נישאו הספדים ונאומים של מנהיגים ואנשי דת ועוד.

הפורום ממוקם בין גבעת קפיטולין, מקום מושבם של הקיסרים והאצולה הרומית, לבין גבעת פלטין (Palatino), ביתם של עשירי ושליטי רומא.

בין המבנים העתיקים שבו נמצא שער טיטוס המפורסם, שהוקם לאחר מות הקיסר טיטוס ולציון ניצחון הרומאים על היהודים בהנהגתו וכיבוש ירושלים.

עוד בפורום גם ביתו של הקיסר אוגוסטוס, ששיקומו ושחזורו נמשכו לא פחות מ-40 שנה ומקדש יוליוס קיסר.

במרכז הפורום עברה מה שנקראה אז "ויה סקרה", "הדרך קדושה" שבה עברו התהלוכות הדתיות ותהלוכות הניצחון.


#תולדות הפורום הרומי
כבר בתקופת האבן, התקופה הראשונה של הפרהיסטוריה, היה הפורום הרומי, שניזון ממימי הטיבר, מאוכלס בבני אדם. זאת למרות שבפועל הוא ניצב אז מחוץ לאזורי ההתיישבות באזור.

בתקופת הברזל, התקופה בה אפשרה היכולת הטכנולוגית של האדם לייצר כלים מברזל, היו כאן בתי קברות של התושבים המקומיים.

בתקופת האימפריה הרומית, בה האזור נוקז מביצות והזיהומים נוקו, הפך האזור למרכז היצירה והמסחר של העיר והזמין תושבים מכל רחבי האימפריה להגיע אליו.

אך כמו העלייה של המקום, כך הגיעה גם הירידה. עם בניית המרכז הדתי והשלטוני במרכז הפאלאטין, מעמדו של הפורום החל לרדת. הצורך במקדשים, התחזקות הנצרות ובכלל - זניחת אורח החיים הרומי, הביא להזנחה קשה של האזור והמבנים התמוטטו והתכסו בחול. זו הייתה התקופה בה קיבל הפורום את הכינוי "שדה הבשר" - בגלל גופותיהם של בעלי החיים שהושלכו לכאן.

במאה ה-19 החלו החפירות והשחזורים שהפכו אותו למקום שבו אתם עומדים היום. התנופה המשמעותית ביותר התבצעה בימי שלטונו של הרודן הפשיסטי מוסוליני, במאה ה-20.


הנה סרטון שמציג את הפורום הרומי:

http://youtu.be/TPVvXvf4xRc


כך נראה הפורום בתקופת האימפריה הרומית:

http://youtu.be/S4PACYJKxic


ומצגת וידאו שמסבירה על הפורום הרומי וחשיבותו:

http://youtu.be/0HTeWERWaJ4
פרובאנס
מה גרם לאזור פרובאנס להיות כל כך אהוב על אמנים בצרפת?



אזור חבל פרובאנס הוא מהאזורים היפים והאהובים בצרפת ובאירופה כולה. כמו חבל טוסקנה היפה שבאיטליה, פרובאנס התברכה באווירה שלווה ושקטה של כפרים ציוריים ושדות פורחים בשלל צבעים.

בפרובאנס התפתחה גם תעשיית בשמים עתיקה, שהפכה את צרפת למעצמת בשמים. העיירה גראס שנמצאת כאן, זכתה לכינוי "עיר הבשמים". בה הופכים, כבר מאות שנים, את תמציות הבשמים המופקות כאן ובמקומות אחרים לבשמי היוקרה שהפכו לאגדה. מוזיאון הבשמים של גראס נמצא בארמון פרגונרד ומראה כיצד הפכו יצרני הבשמים של פרובאנס לעשירים מופלגים.

השילוב בין הנוף הצבעוני והיופי הכפרי, לבין האנשים והמבנים, הוא שמשך אל פרובאנס בעבר אמנים וציירים. הללו התיישבו באזור וציירו שלל ציורים שהפכו את חבל הארץ הזה לאחד המצוירים בעולם.

במלחמת העולם השנייה התמקמה בפרובאנס ובדרום צרפת בכלל, "צרפת החופשית". זה היה אזור שלא נשלט על ידי הנאצים וממנו התקיימה התנגדות לכיבוש הגרמני.

כיום זורמים לפרובנס גם תיירים מכל העולם - חלקם הכירו אותה לראשונה מציוריהם של ואן גוך, פיקאסו, סזאן, מאטיס ומארק שגאל ובאים היום לחוות את המקום ואת הטעמים והריחות הידועים שלו, את האתרים ההיסטוריים שבו, הבשמים שמיוצרים בו והיינות המובחרים מהכרמים הרבים שבחבל הארץ הקסום הזה.



הנה סיפורו של חבל פרובאנס:

https://youtu.be/W9KTeUO88Z4


סרטון קצר שמציג קמצוץ מהיופי של פרובאנס:

http://youtu.be/Er_juPrnBb0


שדות הלוונדר בפרובאנס:

https://youtu.be/U8AzaciQrcs


קציר מסורתי של פרחי הלבנדר:

https://youtu.be/n4Vx4dPhQGw


אי אפשר שלא לצייר אותם:

https://youtu.be/gqVPYHRC6go


קניון וורדון שבפרובאנס:

http://youtu.be/u0RlYxgXWos


ומצגת וידאו על חבל פרובנס שבצרפת:

http://youtu.be/2f1CjAs1hmg?t=13s
טרסות האורז של הקורדילרה הפיליפינית
במה ידועים שדות האורז של בנאו?



שמעם של בני שבט האיפוגאו שבפיליפינים יצא לרחוק כבוני טרסות אדירות ממדים וכחקלאים חרוצים במיוחד. רבים רואים בטרסות האורז של בנאו (Banaue Rice Terraces) את המרפסות החקלאיות היפות בעולם ומכנים אותן "הפלא השמיני של העולם".

טרסות בנאו הן גם מהעתיקות שיש בעולם - כבר יותר מ-2,000 שנה, ללא הפסקה, מעבדים שבטי ההרים, אותם הכפריים המקומיים בהרים, את טרסות האורז הללו במורדות ההרים!

הטרסות נמצאות בגבהים שבין 700 ל-1.500 מטרים והן מציעות את אחד הנופים המרהיבים שיכולה החקלאות בעולם להציע. בעונה שאינה גשומה מציעות טרסות האורז הללו את כל גווני הירוק האפשריים ועוד קצת..

מעבר לחשיבות החקלאית של הטרסות, הן מהוות גם מערכת סביבתית מתוחכמת ביותר, עם מאפיינים אדריכליים, חברתיים, תרבותיים, פיזיים, כלכליים ואפילו דתיים. הן גם המבנה האנושי היחיד בפיליפינים שעליו לא השפיעו הכובשים הקולוניאליסטים ששלטו בעבר בפיליפינים.


הנה סרטון של טרסות האורז של בנאו בפיליפינים:

https://youtu.be/IKTBY9FM35I


שדות האורז בבנאו בפיליפינים:

http://youtu.be/nByTiUnXM_U?t=1m7s


ומצגת וידאו של הטרסות המפורסמות:

https://youtu.be/Lb2sdsHUCLQ


הסעודה האחרונה
מה מיוחד בציור הסעודה האחרונה של לאונרדו?



"הסעודה האחרונה" הוא מהציורים המוכרים בתולדות האמנות והחשובים של לאונרדו דה וינצ'י. הוא הושלם בסוף המאה ה-15 וזכה במהלך השנים למחוות תרבותיות רבות ושונות, מאמנים שיצרו לו מחוות אמנותיות ועד לסדרות טלוויזיה כמו משפחת סימפסון והסופרנוס.

הציור מתאר כנראה את מה שהיתה סעודת סדר הפסח האחרון של ישו, בהשתתפות ישו עצמו ותלמידיו. בסעודה זו הוא הכריז שאחד מ-12 השליחים יבגוד בו והוא עצמו עתיד למות. אגב, "הסעודה האחרונה" הייתה נושא שרבים ציירו בימי הביניים והרנסאנס. "הסעודה האחרונה" של לאונרדו הייתה מהפכה - בפעם הראשונה צויירו כאן ישו והשליחים, ללא הילות של קדושה. לאונרדו ניסה (והצליח) להציג את ישו ואת אנשיו כבני-אדם ולא כקדושים שמיימיים, כמו שנהוג היה לציירם אז.

התמונה צוירה על קיר של חדר במנזר בעיר מילאנו. הציור מציג את ישו וחבריו והוא הולך ומתפורר. השחזורים של היצירה, פתיחת דלת בקיר שעליו היא מצוירת, ניסיון העברה למקום אחר ואפילו הפצצה של החדר שבו היא נמצאת במלחמת העולם השנייה - כולם פגעו בה קשות. גם ניסיון מודרני לשחזר את הציור על הקיר רק טשטש וקלקל את מה שללא ספק היה פעם יצירת פאר. רק לאחרונה הושלם שחזור מוצלח יותר, שהחזיר לציור חלק מכבודו.

יש בציור שימוש בפרספקטיבה מיוחדת שיוצרת תחושת עומק. הקווים האלכסוניים שנראים בחלונות ובתקרה נותנים לתמונה פרספקטיבה, כלומר הם הולכים ונהיים צרים, ממש כמו שהעין רואה את המציאות העמוקה, התלת-מימדית. זו הייתה המומחיות של לאונרדו והוא מצליח למשוך את המבט של המסתכל אל דמותו של ישו שבמרכז הציור.

דמויות השליחים מחולקות לשלישיות, רמז לשילוש הקדוש שכל כך חשוב לנוצרים. יש שישה שליחים מכל צד של ישו. שימו לב לעומק של הדמויות והתנועה שמגולמת בכל אחד מהם. במיוחד של הבוגד, יהודה איש קריות, ברור לעין. יש תיאור ספרותי שבו מתאר סופר את האמן שמחפש את "האדם הכי מושחת בעולם" כדי שיהיה מודל לדמותו של יהודה איש קריות. בספר הוא מוצא לבסוף סוחר גרמני שמתאים בדיוק למה שחיפש.


הפעם נתחיל בפרק חינוכי בעברית על "הסעודה האחרונה" האמיתית של ישו:

https://youtu.be/h-gJ5XK3NQ0?long=yes


ועתה לכל פרטי ציור "הסעודה האחרונה":

http://youtu.be/sTrHjIKUYuo


מידע בקצרה על הציור:

https://youtu.be/iV6_wTrkd70


ניתוח "המסרים הסודיים" ששתל לכאורה לאונרדו בציור:

http://youtu.be/J5t91VaiBYY


נסיון קצת משונה לעשות אנימציה לציור הגדול הזה:

http://youtu.be/98gDA9rWyrI


וניתוח העומק והפרספקטיבה של הציור, יסודות חשובים באמנות התקופה:

https://youtu.be/ODEvCINTADs
איך הולידה מלחמת העולם את ה"אמריקנו"?



קפה אמריקנו (Americano) נולד כשהגיעו החיילים האמריקנים לאירופה, בזמן מלחמת העולם השנייה. בבית שתו החיילים את מה שכל אמריקאי שתה אז - קפה פילטר. אפשר לזלזל במרק הקפה הזה או לאהוב אותו, אבל החיילים רצו את מה שהתרגלו לשתות והיה בשבילם בית. מלחמה לא מלחמה - הם חיפשו נואשות את הקפה שהכירו ולא התחברו לקפה שהאירופים נהגו לשתות.

ככל הנראה נולדה ההברקה באחד מבתי הקפה הקטנים. כאן ראה בעל הבית שהחיילים האמריקנים לא אוהבים את האספרסו המשובח שלו. הוא העביר אותו לכוס גדולה ומזג לתוכה תוספת של מים רותחים והגיש להם. החיילים הופתעו לגלות שהוא יודע להכין את הקפה שהם אוהבים והם שתו אותו בהתלהבות. נולד קפה אמריקאי ממכונות האספרסו האירופיות.

וכך החלו להגיש לחיילים האמריקנים לדרישתם את האספרסו האירופי, בצירוף קנקן קטן של מים חמים לידו. בצורה כזו זכו החיילים האמריקנים לקפה שהיה איכותי כמו האספרסו, אבל הוא לא היה מרוכז כמוהו. כל חייל יכול היה לדלל את הקפה לפי טעמו. כך נמנעו מוכרי הקפה האירופים מלמהול את האספרסו בעצמם, במה שנתפס כמעט כחילול הקודש של אוהבי קפה אמיתיים...


כך נולד קפה אמריקנו:

https://youtu.be/K6OYw1GCvCQ


וכך מכינים אמריקנו טוב:

https://youtu.be/5aDqNwMVEyc
איך נוצר הדגל האיטלקי?



אם הדגל האיטלקי מזכיר לכם את "הטריקולור" הצרפתי, הרי שזה לא במקרה. סיפורו של דגל איטליה, בלשונם "איל טריקולורה" (il Tricolore), הוא סיפור היסטורי שקשור באופן הדוק לצרפת, למצביא הצרפתי נפוליאון ולהיסטוריה של אירופה.

עיצוב הטריקולור מורכב תמיד משלושה פסי צבע, בדרך כלל אנכיים ושווים ברוחבם. הדגל האיטלקי מאופיין בצבעי ירוק, לבן ואדום. הוא נולד מדגלי טריקולור של הרפובליקות הזעירות של איטליה, שהן עצמן הושפעו מהדגל הצרפתי המהפכני.

מדוע הדגל הצרפתי כה השפיע על הנסיכויות הללו? - המצביא נפוליאון שהגיע לאיטליה, בראש צבאו המנצח, הביא איתו רוח והשראה צרפתיים. לשליטים האיטלקיים נראה הדגל הצרפתי החדש של 1790, דגל "הטריקולור", כדגל מודרני ומעוצב להפליא. המדינה המאוחדת נטלה את הרעיון והפכה לדגלה את דגל מילנו, על שלושת צבעיו.

משמעות צבעי הדגל האיטלקי מייחסת את הירוק למישורי וגבעות איטליה, הלבן מייצג את פסגות הרי האלפים הלבנים מהשלג התמידי והאדום הוא צבע הדם שנשפך במלחמות לעצמאות של איטליה.

הדת הנוצרית-קתולית באיטליה חזקה מאד ולא יש פירוש משלה לצבעי הדגל האיטלקי. לפי הפרשנות הדתית מסמל הצבע הירוק תקווה, הלבן - אמונה והצבע האדום מסמל את הנדיבות.

לאחר מלחמת העולם השנייה, משנפטרה מהפשיזם של מוסוליני והמלוכנות ששלטה בה עד אז, הפכה איטליה לרפובליקה. דגל שלושת הצבעים של איטליה היה לסמלה של הרפובליקה החדשה ונקבע בחוק.


הנה הדגל האיטלקי (עברית):

https://youtu.be/ecaoYgZd4zY


וסיפורו ההיסטורי של דגל איטליה:

https://youtu.be/QEwfe71BHxU
מהו הספגטי האיטלקי החלול?



הוא מצודד וילדים מתים עליו ומוכנים לאכול אותו מרוב אהבה - לא מדובר בג'סטין ביבר או בן-אל תבורי אלא בספגטי (Spaghetti). ואכן, הספגטי הוא ממאכלי הילדות הנהדרים ביותר, שדורות של ילדים הכי אוהבים.

גם האמהות מעדיפות אותו - כמה שהוא פשוט להכנה, כך הוא גם בריא לילדים וטעים למאכל לכל המשפחה. עם רוטב אדום ומתקתק, העוטף את חוטי הפסטה שלו, הספגטי הוא עונג של ממש בפה.

טכנית, הספגטי הוא סוג של פסטה, המתאפיינת באטריות ארוכות ודקות, שעוביין בין מילימטר ל-1.5 מילימטר. הוא אינו חלול במרכזו וזאת בניגוד לפסטת הבוקטיני, שבארץ קוראים לה לגמרי בטעות, מקרוני - אבל בכל שם שהוא, גם היא מאוד פופולרית בעולם.

את השם "ספגטי" ניתן לתרגם באופן מילולי בתור "חוטים קטנים". השם הזה בא מהמילה האיטלקית spaghetto, קיצור של spago, שפירושה "חוט שזור" או "חוט דק".

ישנם כמה סוגי ספגטי בעולם - עם בשר, עם נקניק או כמו שילדים מעדיפים - ללא שום תוספות שכאלה. חוץ מהספגטי הרגיל, הגדול והדק, רבים אוהבים גם את ה"ספגטיני" (spaghettini) הדקיק, אחרים את ה"ספגטוני" (spaghettoni) העבה ויש מי שמעדיפים את הספגטי המוזיקלי מכולם - "ספגטי אלה קיטרה" (spaghetti alla chitarra). הוא זכה לשמו כי בכל אחד מהספגטים יש חריצים אופקיים שמזכירים מיתרים של גיטרה.


הנה הספגטי וההכנה שלו:

https://youtu.be/eqfpk8Xph20


יש שאלות פיזיקליות קשות מאוד שקשורות בספגטי (עברית):

https://youtu.be/Pf-zr9vgsHs


וכך מכינים ספגטי (עברית):

https://youtu.be/MWSCbncAGVU
איפה אפשר לאכול את הפיצות הטובות בעולם?



ללא ספק איטליה, מולדת הפיצה, היא המקום לאכול בו פיצה טובה ואיכותית. הפיצות באיטליה הן קודם כל דקות ולא ממלאות. הן עשויות בתיבול שהאיטלקים המציאו ולכן הן באמת מיוחדות במינן. ברוב המקרים הפיצה האיטלקית עשויה מחומרים טריים ובריאים יותר מהמקובל ברשתות הפיצה העולמיות ובמדינות אחרות.

הפיצה באיטליה היא מאכל פשוט בצורה שלא תאומן. עם 3 מרכיבים בלבד, בצק עם רוטב עגבניות וגבינה, היא מצליחה להיות טעימה כל כך ומדויקת בטעמה. יש מי שיוסיפו לפיצה עוד מרכיבים, אבל אין עוד הרבה מאכלים שבכל כך מעט מרכיבים, מצליחים לתת כל כך הרבה. מישהו, אגב, יצטרך פעם לחקור, איך לקחו את המאכל הנהדר הזה בעולם, שיא הפשטות והקלות, והפכו אותו לג'אנק פוד הכי פופולארי, אבל גם מהלא מוצלחים שיש, מבחינה תזונתית.

למה היה צריך את קלקול האיכות הבסיסית שלו מהמקור, עם הגרסאות המתאמצות, השמנות ומפוצצות בחומרים מיותרים, עם עודפי הבצק והמתכונים הממכרים, שלא מרבים בריאות או טעם לאוכלים, אלה שצורכים את מרבית הפיצות בעולם?


#משהו לדרך...
באיטליה פיצה היא מאכל שאוכלים כמעט אך ורק בערב.


הנה מומחים לפיצות והאבחנות שלהם על המאפה המיוחד הזה:

https://youtu.be/yDHM6A9_xUs


הפיצה הוותיקה ביותר בעיר האיטלקית נאפולי ואיך מכינים אותה כל כך טעימה ודקיקה:

https://youtu.be/Vx1nDIu5Knc?t=8s


הפיצות של רומא:

https://youtu.be/lZfV-jsFjKU


ולא פלא שכך, אם נשפוט מההיסטוריה של הפיצה:

https://youtu.be/5CzkdgCiBMo
מהו הפנתיאון ברומא?



הפנתאון (Pantheon) ברומא הוא המבנה השמור ביותר בעולם, שנשאר עומד על תילו מאז התקופה הרומית. זהו המבנה העתיק ביותר בעולם שעדיין מכוסה בגג המקורי שלו והוא אחד מהמקומות המרשימים בעיר רומא, עיר שלא חסרה אתרים ארכיאולוגיים מרהיבים.

מבחינה אדריכלית, הפנתאון הוא הישג משמעותי בעולם העתיק, שכן כל כיפתו יצוקה מבטון, שמורכב מאדמת פוצולנה. זהו המבנה בעל הכיפה הגדולה ביותר בעולם העתיק והיא כל כך חזקה שהצליחה לשרוד עד לימינו.

המילה "פנתיאון" פירושה ביוונית "כלל האלים". במיתולוגיות עתיקות שונות, כמו השומרית והיוונית, המילה פנתיאון תיארה מקדש. ואכן, המבנה הרומי העתיק העומד שלם עד היום שימש במקור כמקדש לכל האלים - "פנתיאון".

אך על אף היותו אחד המקדשים המרשימים בכל הזמנים, הרומאים שינו עם הזמן את שימושיו. בשלב מסוים הוא הפך לחצר הקיסר ובהמשך לבית משפט.

לאחר קבלת הנצרות על ידי הקיסר והפיכתה לדת של האימפריה הרומית, הפנתאון הופך לכנסייה נוצרית בשם "סנטה מריה רוטונדה". חייבים להודות שזה שימוש מעניין למבנה שבמקור יועד לעבודת אלילים והכיל מזבחות כמספר אלילי הכוכבים.

תאריך יום הענקת הפנתאון במתנה לאפיפיור, על ידי הקיסר פוקאס, נחגג עד היום בעולם הנוצרי כ"ליל כל הקדושים". בין הקבורים ברצפת הפנתאון גם הצייר רפאל ומלכי איטליה.


מדריך שמספר על הפנתאון של רומא (עברית):

https://youtu.be/qQ-QyN_qVnU


המבנה הרומי השמור בעולם:

https://youtu.be/ExwRrjE4kRQ


כך נבנה הפנתיאון ברומא (עברית):

https://youtu.be/tuZcS2Flabw


ההיסטוריה של הפנתיאון ברומא:

https://youtu.be/KaY8zqYfQI0


גם מבפנים הוא מדהים:

https://youtu.be/-aDhzQMIGCY


על מקור החוזק של הכיפה הענקית של הפנתיאון, שהקדימה את זמנה במאות שנים (מתורגם):

http://youtu.be/jVdiwu82pyk


על "מקדש כל האלים" והאוקולוס שבפנתאון ברומא:

https://youtu.be/Yn2XdZfx93w


ומצגת וידאו של המבנה המרשים הזה:

http://youtu.be/KaY8zqYfQI0
איך גילו את פומפיי שכוסתה בהתפרצות הר געש?



בסוף המאה ה-16 עסק אדריכל בשם דומניקו פונטנה בחפירת תעלה להעברת מי הנהר סארנו לעבר עיירה בדוכסות נפולי. העובדים נתקלו בגבעה קטנה והחליטו לקדוח בה מנהרה שתקצר את הקו. תוצאות החפירה הזו היו מהתגליות הארכיאולוגיות החשובות בכל הזמנים. התגלתה עיר שכוסתה לפני כ-2000 שנה על בהתפרצות הר הגעש וזוב שארעה בשנת 79 לספירה.

העיר פומפיי נשארה חבויה ומכוסה ולמרות שהיו אגדות על קיומה, עיר מלאת אוצרות הקבורה מתחת לאדמה, היא לא נמצאה במשך מאות שנים. רק בשנת 1748, כמעט 1,700 שנה לאחר שנקברה בהתפרצות הגעשית של הר הגעש וֵזוּב, היא התגלתה במקרה. המגלה היה איכר, שחפר בשדה שלו ונתקל בשרידים העתיקים שלה. בהמשך החלו חפירות ארכיאולוגיות מאורגנות שבהם נחשפה העיר במלואה.

מבחינת המחקר המדעי, פומפיי סייעה לחוקרים לראות בדיוק כיצד נראתה עיר רומית בעת העתיקה, כיצד היתה בנויה, האדריכלות שלה, השירותים שניתנו לאזרחים ואפילו כתובות ויצירות אמנות שהיו על קירות הבתים והעסקים שבה. בניגוד לערים עתיקות אחרות שנהרסו לאורך דורות ונשארו מהם שרידים חלקיים, דווקא תודות לכיסוי העיר המיידי על ידי הלבה והאפר, השתמרו בה כל הסממנים של עיר פעילה ותוססת.


הנה סיפורה של פומפיי שנקברה בשלמותה:

https://www.youtube.com/watch?v=DeB5N_bH7E8


כך התרחש האסון וכך חלק שרדו אותו (מתורגם):

https://youtu.be/9klE-iUxX0c


סיור ברחובות ובבתי פומפיי העתיקה:

http://youtu.be/KSRI1BKjTfU


מראה של בית אופייני מהתקופה הזו:

http://youtu.be/24opWnfv8e4?t=15s


סרטון אנימציה שמראה כיצד כוסתה כל פומפיי באפר געשי:

https://youtu.be/dY_3ggKg0Bc


ומצגת וידאו על פומפיי אז והיום:

https://youtu.be/HHH-pObU6p4
מי המציאו את הפסטה - הסינים או האיטלקים?
מאיפה הגיעה הפסטה לאיטליה?


אחד המאכלים האהובים בעולם והקלים להכנה הוא הפסטה. בניגוד למאכלים שלגביהם יש ויכוחים או ספקות מי המציא אותם, הפסטה היא מאכל איטלקי ללא כל ספק. אפילו המילה "פסטה" היא מילה באיטלקית, שפירושה "בצק". בציורי קיר במערות, עוד מהמאה הרביעית לפני הספירה, צוירו אנשים מייצרים פסטה.

לא נראה שמקורה של הפסטה באטריות סיניות, שנוצרו אלפי שנים לפניה. בסין נמצאו אמנם עדויות לייצור אטריות בצורת כד מלא באטריות שנשמרו עוד משנת 2000 לפני הספירה, אבל כלל לא ברור שהן היו המקור לפסטה האיטלקית.

אבל למה סביר בכל זאת שהאטריות הסיניות השפיעו על הולדת הפסטה האיטלקית? - ובכן, סימנים לכך נמצאו בחורבות העיר פומפיי, שנקברה לפני 2000 שנה מתחת ללבה שנפלטה מהר הגעש הסמוך לה. בחפירות של פומפיי נמצאו כלים לייצור פסטה. הדמיון לכלים הסיניים להכנת אטריות הביאו את החוקרים לשער שמקור הכלים הללו היה בסין. ככל הנראה הם הובאו לרומא בדרך המשי הידועה, דרך שבה הובאו סחורות רבות מהמזרח הרחוק באותה תקופה, באמצעות שיירות עמוסות כל טוב. עדויות של מרקו פולו מימי הביניים, בערך מלפני 700 שנה, העידו גם הן על אטריות סיניות שיובאו על ידו לאיטליה. אולי אלו לא היו המקור של הפסטה, אבל הוויכוח נמשך.

הפסטה עשויה מקמח, מים ולעתים ביצים. מבשלים את הפסטה במים מומלחים או באפיה והפסטות השונות נבדלות זו מזו בסוגי הרוטב שמוגש מעליהן. כיום יש מעל 400 סוגי פסטות שונים, שנקראות בדרך כלל על שם המקום שבו הומצאו. עד היום יש מאכלים דומים מאד במטבחים של סין, יפאן ועוד ארצות באסיה.


הנה תולדות הפסטה:

https://youtu.be/GTOCBaDBVGI


ובקצרה על התפתחות הפסטה:

https://youtu.be/38q41vQmWYY


ספציפית הפסטה האיטלקית והויכוח על המקור הסיני שלה:

https://youtu.be/vUrHBHkDfPw


מקור הפסטה ואיך מייצרים אותה היום, בשלל צורות ואפשרויות:

https://youtu.be/kZw5zMqmTdE


הפסטה האיטלקית ואיך מכינים אותה טרייה (עברית):

http://youtu.be/aE_rDzbpiGU
איזה מגדל נוטה על צידו וכבר מאות שנים נראה כאילו הוא נופל?



מגדל פיזה (Leaning Tower of Pisa), שכמעט כל מי שמצטלם לידו עושה כאילו הוא בולם אותו מליפול, הוא מגדל הנוטה על צידו כבר מאות שנים. זהו מגדל הפעמונים של העיר פיזה באיטליה, שהחלו לבנות במאה ה-12. רק כאשר הגיעו לבניית הקומה השלישית התברר לבונים שהוא מתחיל לנטות לצד. כל הנסיונות לייצב את מגדל פיזה במהלך הבניה לא הצליחו והוא הושלם לאחר 200 שנה כשהוא נוטה על צידו.

כיוון שהיה חשש שיקרוס, בשנת 1992 הוחלט לאסור כניסה למגדל פיזה. מאז שקמו את המגדל והמומחים סבורים שהשיפוצים הללו נותנים לו אורך חיים של 300 שנה.


כיצד מגדל פיזה לא נופל (מתורגם):

https://youtu.be/HFqf6aKdOC0


מצגת וידאו של מגדל פיזה הנטוי:

https://youtu.be/x87yWBK0bKc


סרטון קפיצות זמן שמראה את מגדל פיזה לאורך שעות אבל במשך דקה וחצי:

http://youtu.be/93VusyO0iOY


וסרטון אנימציה שמסביר איך מיישרים את מגדל פיזה בקלות:

http://youtu.be/Wv4mzbX0Bqc


מי גנב את המונה ליזה ומה הייתה תוצאת הגניבה הזו?



אם כל ילד בעולם המערבי מכיר את "המונה ליזה" הרי שזה לא מעט בזכות גנב קטן ולא מתוחכם במיוחד - זה היה הוא שהפך את המונה ליזה מסתם ציור נודע ואהוד בעיקר על מומחים לאייקון התרבות החשוב בעולם!

זה קרה באוגוסט 1911. ממוזיאון הלובר שבפאריז נגנבה ה"מונה ליזה". הגנב, עובד המוזיאון ששמו וינצ'נזו פרוג'ה, החביא את הציור הקטן מתחת למעילו ויצא מהמוזיאון באדישות רבה. לשווא חיפשו שוטרי פאריס אחר הגנב, הציעו פרס כספי למוסר המידע וחקרו כל מי שיכול היה לדעת משהו, אך לא מצאו דבר.

המדהים הוא שבזכות גניבתה על ידי אותו פרוג'ה, הייתה היצירה שנגנבה לסנסציה עולמית. כך או כך, במשך שנתיים החביא הגנב את הציור שיהפוך מעתה ליצירה הכי מפורסמת בהיסטוריה, בארגז מתחת למיטתו.

כשהוא שב לאיטליה, אחרי שנתיים, הציע פרוג'ה הנבעך למכור את התמונה למוזיאון אופיצי שבעיר פירנצה. דקות אחר-כך קיבלה המשטרה המקומית את הטלפון שהפך אותה לגיבורת הפענוחים של אותם הזמנים. המונה ליזה נמצאה!

אחר-כך יספר הגנב "פעלתי בשל דחף רגעי". בהמשך הוא ישנה את גרסתו ויספר שרצה להשיבה לאיטליה, שממנה שדד אותה נפוליאון. במשפט יאמר זאת שוב והשופטים יקלו את דינו, על אף הידע ההיסטורי הלא מרשים שגילה... צחוק הגורל, שאחרי מאסר לא ארוך ישוב פרוג'ה "הפטריוט" לצרפת וימות בה כמה שנים מאוחר יותר.


הנה סיפורה של המונה ליזה והגניבה שפרסמה אותה בעולם כולו (מתורגם):

https://youtu.be/yRK_uCMwZPY


כך דווקא גניבת היצירה תפרסם אותה בכל העולם ותספק פרטים רבים שלא יאומנו:

https://youtu.be/aPIeJqh_oTA


סיפורו של הציור והגניבה שהפכה אותו למפורסם ביותר בעולם (עברית):

https://youtu.be/4wc_t8VcVVM


שחזור הגניבה הפשוטה להפליא של המונה ליזה ממוזיאון הלובר:

http://youtu.be/BhXaD2PTFwQ


והחשד שמאחרי הגנב עמד מוח מתוחכם הרבה יותר, שזמם סנסציה משלו:

http://youtu.be/Rq0jS8mAJ4Q
מאיפה באים צבעי הפסטה הצבעונית?
מה מקור הצבעים של הפסטה האיטלקית?


את הפסטה אפשר להכין בצבעים שונים ומגוונים. למעשה, צובעים את הפסטה על ידי רטבים שעשויים ממרכיבים טבעיים שונים, בצבעים שונים כמובן.

באיטליה, כשאומרים "פסטה אדומה", למשל, באיטלקית "פסטה רוזה" (Pasta Rossa), מתכוונים לרוב לפסטה ברוטב פומודורו, כלומר ברוטב עגבניות.

"פסטה לבנה" היא "פסטה ביאנקה" (Pasta Bianca). זוהי פסטה המתובלת ברוטב אלפרדו או בחמאה נמסה ופרמזן. יש גם "פסטה ירוקה", או באיטלקית "פסטה וֶרְדָה" (Pasta Verda), שהיא פסטה ברוטב פֶּסְטוֹ.

אם שמתם לב, אז מדובר בשלושת צבעי הדגל האיטלקי. לא שאלה הצבעים היחידים, אבל אחת הגאוות הפטריוטיות של איטליה היא הפסטה שמייצרים עם רטבים ב-3 הצבעים של הדגל האיטלקי - אדום, לבן וירוק. הרטבים הללו הם שנותנים לפסטה את שלושת הצבעים הללו וכולם הם צבעים המרכיבים את דגל איטליה.


הנה הכנת פסטות בצבעי הדגל האיטלקי:

https://youtu.be/HxpU1RO9ahg


והפסטה הזו מיוצרת היום לכל העולם, כמו כאן בפרסומת מהודו:

https://youtu.be/OmO6JKH4CnM
איך הפך האספרסו למלך הקפה?



קפה אספרסו (Espresso) הוא מלך סגנונות וסוגי הקפה. הוא הומצא באיטליה כדי לספק קפה מהיר לאנשים עסוקים וממהרים, שלא פעם אף שותים אותו בעמידה.

מאז המאה ה-19, בה זכה הקפה לפופולריות עצומה באירופה, חלמו ממציאים להמציא מכונה שתהיה מסוגלת להכין כוסות קפה בודדות. החלום הזה הוגשם רק במאה שאחריה, לאחר מלחמת העולם השנייה. מאז מכינים את האספרסו בעיקר בצורה אחת - במכונת הקפה שפותחה לשם כך.

מכונת הקפה היא מתקן המאפשר מיצוי של הקפה דרך זרם מים רותחים, העוברים בתוכו בלחץ גבוה. כך מתקבלת התמצית החזקה והארומטית, שמעליה מתנוססת שכבת קצף קפה המכונה "קרמה" והיא המעידה שהאספרסו הוא איכותי.

טעם האספרסו הוא טעם נרכש. הוא מרוכז ודומיננטי ולא כולם מסתדרים איתו כמו שהוא. יש המדללים אותו בחלב (לאטה), במים חמים (אמריקנו) ובקצף (קפוצ'ינו או במה שנקרא בישראל 'קפה הפוך').

ואכן, גם הקפוצ'ינו עם חלב הקצף הלבן מורכב מאספרסו שנוצר במכונת האספרסו, כשמעליו מוסיפים את החלב המוקצף בקיטור והאהוב על רבים. אם האספרסו מיועד לממהרים - הקפוצ'ינו הוא הקפה למי שזמנו בידיו ויכול להתענג על קפה מפנק ואיטי יותר.

פירוש השם "אספרסו" הוא באיטלקית "מהר" או "לחוץ" - כדרך הכנתו בלחיצה במסננת ועל שם שתייתו החפוזה, בלגימה אחת או שתיים.


הנה תולדות האספרסו:

https://youtu.be/rF0bfK9wakI


האספרסו הוא הבסיס לכמה מסוגי הקפה האיכותיים:

https://youtu.be/jTH-YKSbbIw


כך מכינים אספרסו:

https://youtu.be/Mihmgxzqysg


והיום יש גם מכונות אספרסו ניידות:

https://youtu.be/pDZtm3JVo_w
מה זה טרק?



"טרק" הוא טיול שעושים בהליכה, בטבע, בהרים וכן הלאה. הטרקים ברובם הם למקומות מרוחקים וקשים להגעה בדרך אחרת, כמו טיפוס על הרים והליכה למקומות קשים להגעה. לרוב רואים בהם דברים מופלאים ומיוחדים, אנשים שחיים בצורות חיים מעניינות, נופים מרהיבים, בעלי חיים ותופעות טבע לא רגילות. בטרק חווים גם חוויות עם אנשים שמטיילים אתכם ויוצרים קשרים מיוחדים.


הנה סרטון שמציג טרק בהרים:

http://youtu.be/NzIDCJV1SeE


והנה טרק להרי הפמיר שבטג'יקיסטן:

http://youtu.be/th7sL4lyfcY
מי המציא את מכונת האמת?
מה הופך את סנטוריני לאי הפוסטר של יוון?
איך חוצבים שיש?
איפה נמצא נהר הריין?
איפה הומצא האקדח?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.