» «
חורף
מהו החורף ומה אופייני לחורף?



עונת החורף (Winter) היא העונה הקרה בשנה. רוחות, גשמים, שטפונות, הצפות, ברד, שלג, ברקים ורעמים - החורף הוא ללא ספק ה"דרמה קווין" של עונות השנה. אין בו רגע דל, הוא רגשי שאין דברים כאלה ולא מפסיק לעשות רעש. אבל מה בדיוק קורה בו?

השמש בחורף שוקעת מוקדם מאד וכשקמים בבוקר, עדיין מעט חשוך, כי הימים קצרים והלילות בו ארוכים. זה גם אומר שהשמש שוקעת מוקדם בחורף.

בעונת החורף הכי קר לנו. בשל הקור החורפי צריך ללבוש בו בגדים עבים ומעילים. הגשם מחייב אותנו בדרך כלל לקחת מטריה, כי בחורף יש הרבה יותר גשמים מכל עונה אחרת. לא פעם, כשקר מאוד, יורד בחורף ברד או שלג, שהם סוגים של מים קפואים.

על העצים אין הרבה עלים בחורף, כי העלים נשרו בסתיו ויצמחו רק באביב. בגלל המחסור בימי שמש החורף, משיקים העצים את העלים שלהם, שגוזלים מהעץ אנרגיה רבה, ומתרכזים בהישרדות בקור, עד לעונת האביב. ואכן, באביב תשוב השמש בהדרגה, העצים ילבלבו, העצים יצמיחו עלים ופרחים ויקבלו שוב את הצבע הירוק והנהדר שלהם.


הנה תמונות ומראות החורף בליווי מוסיקת החורף מתוך "ארבע העונות" של המלחין ויוולדי:

https://youtu.be/lk0o0QutEEQ


כך מציירים חורף (עברית):

https://youtu.be/kxJxALpN7BM


שטפונות חורף (עברית):

https://youtu.be/s-Uowtu7iQY


שעון החורף (עברית):

https://youtu.be/lW9zrgEGelc


רבים חווים בחורף סוג של דיכאון עונתי (עברית):

https://youtu.be/Q5owUbpdPts


שיר לחורף לילדים (עברית):

https://youtu.be/gsxXY0Hxp3o


בחיוך - על מי שאוהבים חורף ומי שפחות (עברית):

https://youtu.be/h9EcEfCFWE0


ותכנית חינוכית על החורף (עברית):

https://youtu.be/-GL1TxOkqRM?long=yes
עלים
מדוע נושרים העלים בחורף?



העלים נושרים בחורף מפני שהעץ מתקשה להזרים אליהם את המזון הדרוש.

בחורף התנאים קשים וככל שמתקרר, כבר בסתיו, מפסיק המוהל להגיע אל העלים. מכיוון שהמוהל הוא המזון שהעלים חייבים כדי לחיות, הם הולכים ונחלשים ואז ניתקים ונופלים אל הארץ. זוהי שלכת.

זהו מנגנון אבולוציוני שהתפתח בעצים רבים, כדי שיוכלו לשרוד עונה קרה, עם מעט מאוד שמש, כמו החורף. בהיעדר העלים נדרשת פחות אנרגיה לעץ כדי להמשיך ולהתקיים ולצלוח כך את החורף, עד בוא האביב וחזרת ימי השמש והפוטוסינתזה שמייצרת מקרני השמש אנרגיה לצמחים.


הנה הסבר לתהליך שעובר על העלים בסתיו:

https://youtu.be/JWva5AaDkXw


סרטון יפה על העלים בחורף:

http://youtu.be/NW65urCGG60


שיר נהדר על השלכת בביצוע שולי נתן (עברית):

https://youtu.be/U0Gk7XXcog0


ועוד שיר עם שלכת ותוגת סתיו (מתורגם):

https://youtu.be/YL9dRAOIZUo
שלג
מהו השלג?



השלג הם פתיתי קרח שנופלים מהעננים אל הקרקע. יש מקומות בעולם שיש בהם שלג בכל עונות השנה, בעוד שיש מקומות חמים יותר, שהשלג יורד בהם רק בחורף.

פתיתי השלג נראים כגבישים והם קלים כי יש בהם אוויר. בחורף יש מקומות רבים בעולם, שבהם השלג מצטבר ונוצרים משטחי שלג גדולים, כמו מרבדי שלג לבנים. בארץ יש בחורף סביבה מושלגת על הר החרמון ולעיתים גם בהרי ירושלים.


כך נוצר השלג:

https://youtu.be/M8oM9jF3P5M


ההבדלים בין סוגי המשקעים השונים (עברית):

https://youtu.be/ipVXOmJOOVo


הנה השלג בחורף בירושלים:

http://youtu.be/rLRvS2hVixo


אנשים ש"שוחים בשלג" על אף הקור:

http://youtu.be/BSoT5R4bnXQ


שלג באמריקה:

http://youtu.be/EyK5GBwVrS0


ושועל שצד את מזונו בשלג הכבד:

http://youtu.be/D2SoGHFM18I?t=6s
שלג
איך השלג שעל פסגות הרים גבוהים לא נמס אף פעם?



ככל שהר הוא גבוה יותר, כך יהיה קר בפסגתו. הקור על הפסגות הגבוהות ממשיך גם בקיץ ולכן השלג שעליהן אינו נמס במשך רוב הקיץ. בהרים רבים, השלג שעל הפסגות הוא "שלג-עד", כלומר שלג תמידי שלעולם אינו נמס.


הנה הרי האלפים של אירופה - הרים שהשלג אינו נמס לעולם:

http://youtu.be/xmWng5coA0A


הר קניה הקרוב לקו המשווה באפריקה ובכל זאת יש בו שלג לאורך כל השנה:

http://youtu.be/GeAbD8eIViY


וספארי בארץ החמה שמתחת להר קניה המושלג תמיד:

http://youtu.be/Rwr9Shp2FYQ

חורף

פתיתי שלג
מהם פתיתי השלג ואיך הם נוצרים?



פתיתי שלג הם פתיתי קרח גדולים וגבישיים שנופלים מהעננים אל הקרקע. פתיתי השלג הם קלים בזכות האוויר שיש בהם. פתיתי שלג עשויים מגבישי שלג קטנטנים שנצמדים זה לזה.

הצורות המופלאות של פתיתי השלג עשויות במגוון אדיר וניתן לומר שאין שני פתיתי שלג זהים זה לזה. רבות מצורות פתיתי השלג הם פרקטליות, צורות שבהן ככל שמעמיקים ומתקרבים, רואים עוד ועוד מאותן צורות.

הדוגמאות הנפוצות ביותר בפתיתי השלג הן בצורת המשושה. זו שוב הצורה של המשושים, שכל כך נפוצה בטבע (ראו באאוריקה בתגית "משושים").

חלקים גדולים מכדור הארץ מכוסים בשלג. יש אזורים שבהם השלג מכסה את האדמה רק בעונת החורף ולקראת הקיץ השלגים מפשירים. באזורים אחרים, כמו הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי ופסגות ההרים הגבוהים, האדמה מושלגת בכל עונות השנה.


כך נוצר השלג ואיך לכל אחד מפתיתי השלג יש צורה משלו (עברית):

https://youtu.be/omDSofC8L0E?end=1m17s


ההסבר לפתיתי השלג הללו (מתורגם):

https://youtu.be/FwGH4gulLX4


הצורות המופלאות של פתיתי השלג שיורדים בחורף:

http://youtu.be/s1lBbmQmpk0


על תוכנה שפותחה כדי לדמות את פתיתי השלג הללו באופן מדעי (מתורגם):

http://youtu.be/UtHsFVmHdZY


והפשרת השלגים בתחילת הקיץ:

http://youtu.be/MwdWMmFeXIo
כפור
מהו כְּפוֹר?



כְּפוֹר (Frost), או קָרָה, הם שמותיה של תופעה אקלימית של קיפאון, השורר בסמוך לפני הקרקע ויוצר, בטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס ופחות, מעטה דק של קרח על פני צמחים ומכוניות.

הכפור נחשב לאחד מהדברים הפוגעים בחקלאות, כשפגיעתו היא בעיקר בגידולים כמו ירקות ופירות. בזנים מסוימים של צמחים עשויה הקרה לגרום אף לקפיאה הרסנית, שנובעת מהתפוצצות של נימי הצמח וממנה למותו.

הקרה מתרחשת כשיורד אוויר קפוא ממקום גבוה, כמו הר, אל מקום נמוך וגורם לכיסוי של קרח על פרחים, צמחים, כלי רכב וכדומה - תוצאה של ריבוץ של אדי המים. אדי המים שקופאים אז על צמחים וחפצים, מכסים אותם בקרח. תוכלו לזהות את הכפור או הקרה כשכבה דקה של קרח, שנוצרת עליהם בשל קפיאת הטל, על עלי הצמחים ועל זגוגיות וחלונות.

הכפור מתרחש לרוב בלילות קרים ובהירים כשאין רוח וצפיפותו הגדולה יותר גורמת לאוויר הקר והכבד "לגלוש", מהמקומות הגבוהים אל העמקים ואל המקומות הנמוכים שבסביבה.


הנה הסבר של הכפור, או הקרה:

https://youtu.be/riqncgdMNUo


מצגת וידאו על היווצרות הקרה, או הכפור:

https://youtu.be/HBn1oSWu2nE


הסברים של חזאים ואנשי מזג אוויר:

https://youtu.be/qCaamom_2NY


ומצגת יפה של סוגי הכפור:

https://youtu.be/4Q9GhTDDRjk
מפולת שלגים
מה גורם למפולת שלגים?



כשמצטברת כמות גדולה של שלג במקום כלשהו, היא עלולה להתנתק פתאום מההר וליפול, כשהיא גוררת הכל עמה וקוברת את כל מה שמתחתיה. זהו רגע מסוכן שצריך להיזהר ממנו, כשנמצאים על להרים גבוהים ומושלגים ומתחתם. להתרחשות כזו קוראים מפולת שלגים.

ואכן, מפולת שלגים (Avalanche) היא מצב שבו גושי שלג ענקיים מתדרדרים וגולשים במורד ההר וקוברים את כל מה שעומד בדרכם. מפולת שלגים נוצרת כשיש כמות שלג גדולה והוא מפשיר באזור הררי תלול. מפולות השלגים הללו נעות במהירות עצומה של מעל 300 קילומטרים לשעה!

אמנם מפולות כאלה נוצרות בשל שינויי מזג אוויר, אבל מה שיכול להצית מפולת שלגים היא ירייה אל השלג, תנועה של בני אדם או בעלי חיים או אפילו קול חזק. במקומות מושלגים רבים בעולם יורים אל מקומות שמועדים למפולות כאלה, כדי לגרום למפולת יזומה, שלא תסכן בני-אדם.

מעל מיליון מפולות שלגים מתרחשות בכל שנה בעולם!


הנה גולש סקי שמתחיל מפולת שלגים מדהימה:

https://youtu.be/ktuOCZrN2OU


סקירה מהירה על מפולות השלגים בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/C9CyqExEmC0?t=31s


רוכב אופנוע שלג שנקלע למפולת שלגים אימתנית ונקבר תחתיה:

https://youtu.be/7kc7srzCs2A


וקבוצת גולשים שרואה מפולת שלגים מתקרבת אליה:

https://youtu.be/tlpB7tcx0rM
אגם קפוא
איך אגמים קופאים בחורף?



אגם הוא מצבור מים גדול שבחורף קר מאד, יכול לקפוא ולהפוך למשטח קרח ענקי. במיוחד באזורים בהם האקלים מקפיא את המים בחורף. לא נדיר לראות ברחבי העולם אגם קפוא. זו לא נחשבת תופעת טבע נדירה מדי ובמקומות קרים במיוחד בעולם, היא מתרחשת כמעט בכל חורף.

חשוב לציין שרק המים העליונים באגם קופאים בחורף קר, בעוד שמתחת להם המים מאפשרים לבעלי החיים הימיים להמשיך ולחיות. בכל שנה מתבשרים תושבי ניו-יורק על אנשים שטבעו לאחר שצעדו על אגם קפוא בסנטרל פארק ונפלו למים הקפואים, כשהקרח קרס תחתם, מבלי שהיה שם מי שימשה אותם במהירות.

אגב, צבע המים העליונים שקופאים באגם, נעשים בדרך כלל לבן והוא אטום, כך שלא ניתן לראות דרכו כמו במימי האגם. במקרים נדירים, כמו זה של אגם שצולם בהרי הטטרס (Tatras) שבסלובקיה, המים באגם הקפוא הם כה צלולים ושקופים, שעל אף שהם קפואים, ניתן לראות דרכם את הקרקעית.


הנה בקנדה, אגם לואיז הקפוא בחורף:

https://youtu.be/rVdakJckiyY


בעיר הפינית רייקיאוויק העיריה מזרימה מים חמים לקטע מאגם טיורן כדי שבעלי הכנף ישרדו בו את החורף:

https://youtu.be/0AeMwR1gQVQ


מימיו הקפואים של אגם שקפא כך:

https://youtu.be/8WBqX7MSqWw


משחק הוקי על פני אגם קפוא:

https://youtu.be/87-Xs38Eyrk


ולמעשה האגמים נוצרו מלכתחילה מקרח (מתורגם):

https://youtu.be/gBRcOLcEwF0


רעידה מקור
למה כשקר לנו אנחנו רועדים?



בעלי חיים רבים רועדים כשקר, ביניהם יונקים, חרקים ועופות. למעשה מה שרועד הם השרירים שלנו. כל בעלי החיים הללו הם בעלי "דם חם", השומרים על חום גוף רגיל ויציב בעזרת פעולות שנעשות בגוף, כמו פעילות השרירים. זו הסיבה שכשקר לנו, כדאי להתחיל לזוז ולהתנועע, לקפץ מצד לצד ועוד פעולות שמחממות.

אך מכיוון שלפעמים איננו זזים מספיק כשקר לנו, השרירים "מזיזים" אותנו באופן אינסטינקטיבי, על ידי פעולות הזזה מהירות מצד אל צד. זהו הרעד שאנו מרגישים והוא מעין כיווץ מהיר של השרירים. הרעידה מייצרת תנועות קטנטנות בגוף, שנועדו לחמם אותנו מעט.


הנה הסבר לרעידות בקור (עברית):

http://youtu.be/2C_dG-OuMgw
מהם היורה והמלקוש?
איזה גשמים הם היורה והמלקוש?
מהו היורה? מהו המלקוש?


ברוב ארצות העולם הגשמים הם לא דבר נדיר. אבל יש גשמים שמסמלים את חילופי העונות. הגשם הראשון של החורף והגשם האחרון הם הגשמים המיוחדים שגם הצמידו להם שמות.

הגשם הראשון הוא היורה. הוא לא פוגע באף אחד ובטח שלא יורה, אבל מוריד גשם על הארץ היבשה, של אחרי הקיץ. משום שהוא בא אחרי קיץ ארוך ללא גשמים, הוא שוטף את האבק מעל הכל. זה, אגב, הופך אותו למסוכן מעט לנוהגים. האבק השטוף בגשם עלול לגרום להחלקה על הכביש. לכן כדאי לנהוג לאט בגשם הראשון ולבלום בזהירות, כדי שלא להחליק.

אז אם היורה הוא הגשם הראשון שיורד ומסמן את בוא החורף, רבים זוכרים גם את הגשם האחרון שבו. המלקוש הוא הגשם האחרון שיורד בסוף החורף. המצחיק הוא שאת המלקוש לא מזהים כשהוא מגיע. כשהוא יורד, אי אפשר לדעת שהוא הגשם האחרון של החורף, לגמרי ובאופן סופי. רק זמן מה אחר-כך, לאחר שלא היו עוד גשמים אחריו, מבינים שהגשם ההוא, שירד באותו יום חורף, היה הגשם האחרון בהחלט של אותו חורף - המלקוש.

אז זכרו - יורה ומלקוש, ראשון ואחרון הגשמים.


על היורה נכתב השיר "גשם ראשון":

https://youtu.be/nKT9E3NQVUw


היורה בשוק הכרמל בתל אביב:

https://youtu.be/oGIxAmdJ_Nk


שיר יפה ליורה (עברית):

https://youtu.be/DBVycgx6WTo


ועוד שיר עם דימויים יפים של גשם ומצב נפשי (עברית):

https://youtu.be/X3bGncDZvr4
מהי החשיכה הארוכה של "ליל הקוטב"?



כמו שבקרבת הקוטב הצפוני השמש זורחת בקיץ לאורך כל היממה, יש באזורים הצפוניים הללו גם תופעה הפוכה במהלך עונת החורף. בזמן זה בשנה מתרחש "ליל הקוטב", שפירושו שבמשך ארבעה חודשים, לאורך כל היממה, יש רק חושך.

כמובן שבחורף שלא רואיאם בו כמעט את השמש, מאד קר ומקפיא מסביב. החיים מתקיימים בעלטה קבועה ומעיקה. אפילו בימים שיש בהם מעט שמש, הולכים ילדי נורבגיה לבית הספר בחשיכה ושבים הביתה כשחושך מסביב.

מבחינת מיקום השמש, "ליל קוטב" מתרחש כשהשמש מסתתרת לאורך כל שעות היממה מתחת לקו האופק.


הנה ימים שהם בעצם "לילות הקוטב":

https://youtu.be/tt06QndxVtE


צילומי "ליל הקוטב" בשמיים כהים, בדילוגי זמן של שעות ארוכות:

https://youtu.be/hnnE4_OQA3U


צלם שיצא לצלם את ליל הקוטב הארוך:

https://youtu.be/kZU7dfoDry8


וזריחת השמש אחרי ימים רבים של ליל הקוטב בספיצברגן:

https://youtu.be/d1q55NlQ0a8
איך זה לעשות סקי?



סקי הוא ספורט מהיר שעוסקים בו רק בשלג החורפי. בסקי יורדים במורד ההר במהירות גדולה, כשמחליקים על מגלשי סקי על השלג. באתרי סקי יש נקודות עם אתגרים שונים, כמו קפיצות וסיבובים ומכשולים שיש לעבור בזמן הגלישה. הסקי עלול להיות גם מסוכן וגולשי סקי נפצעים לעיתים בזמן הגלישה.


כך לומדים לעשות סקי (עברית):

https://youtu.be/uhsnUsi4wN8


גולשי סקי מיומנים עושים סקי שלעתים נראה מסוכן במיוחד:

https://youtu.be/hTSG2aSEF-E


סרטון שצולם על ידי גולש סקי ונותן להרגיש איך זה לעשות סקי נועז במיוחד:

https://youtu.be/aDEaAOcDKnA


וסרט חצי פרסומי על חופשת סקי באתר גלישה באירופה (עברית):

https://youtu.be/j4oWH966Qvk?long=yes


כך זה מרגיש לעשות סקי במציאות מדומה:

https://youtu.be/0wC3x_bnnps?qr=yes
מהי שנת חורף, למה בעלי חיים ישנים בחורף ומה אנו למדים מזה?



רבים מבעלי החיים ישנים שינה עמוקה בחורף. תרדמת החורף היא מצב שבו בעל החיים יורד בפעילותו כמעט לחלוטין. גם חילוף החומרים של גופו קטן משמעותית במהלך שנת החורף.

בזכות תרדמת החורף יכולים בעלי החיים לשרוד תקופות מזג אוויר קשה ותנאים קשים בסביבה, שבהם המזון מועט ביותר. על ידי המעבר למצב של תרדמה, מתגוננים בעלי החיים טוב יותר ויכולים לשרוד את העונות הקשות.

מרבית בעלי החיים צורכים לפני המעבר לשנת חורף מזון רב. כך הם צוברים שומן שמסייע לגופם לעבור את התרדמה בשלום. משך שנת החורף משתנה בין חיות קטנות, הישנות ימים אחדים, וחיות גדולות בתנאי סביבה מתאימים, שישנות במשך חצי שנה.


הנה הסבר תרדמת החורף של בעלי החיים שמהם מנסים כיום ללמוד להטיס אסטרונאוטים לכוכבים רחוקים מאוד בתרדמת (מתורגם):

https://youtu.be/xptpXSTtgSY


הכנות לתרדמת החורף אצל הדובים:

http://youtu.be/TpY4frpheWw


מי ישנים? - מכרסמים, עטלפים ועד דובים, כולם ישנים בחורף:

http://youtu.be/3hSGuYMOe3E


סוף שנת החורף של הנחשים:

http://youtu.be/lUup6AdcKLw


האביב של דובי הקוטב:

http://youtu.be/OwZH_aT0FGI


והסבר על תרדמת החורף (עברית):

https://youtu.be/AgURvB6Jgzs
מהי הקשת בענן? איך נוצרת הקשת?



הקשת בענן מופיעה בדרך כלל בגשם. הקשת בענן היא תופעת טבע אופטית, כלומר משהו שרואים. היא נראית בצורה של קשת, שצבועה בצבעים רבים ונוצרת כתוצאה משבירה של קרני האור, ונפיצה והחזרה שלהן על ידי טיפות הגשם.

את הקשת נראה רק אם נביט אל הגשם בזמן שהשמש, מקור האור, תהיה מאחורינו. האור נתקל בטיפות מים רבות ששוברות את קרני האור לצבעים בדידים (המכונים "צבעי הקשת"), כמו מנסרה. למעשה, כל טיפת מים היא מנסרה בפני עצמה, ששוברת את קרני האור.

בין הצבעים שרואים בקשת בענן: צבע אדום שבצד החיצוני של הקשת, אחריו כתום, צהוב, ירוק, כחול, אינדיגו, ובצד הפנימי צבע סגול.


הנה הסבר הקשת בענן וכיצד היא נוצרת (עברית):

https://youtu.be/ZIEjdy78-h4


מצגת וידאו על הקשת בענן ומה שגורם לה (עברית):

http://youtu.be/zmGP8nL-MH0


הסבר של תופעת הקשת בענן (עברית):

http://youtu.be/3oYnUabaXnQ


כך נוצרת הקשת כשהשמש מאחרינו וצבעי הקשת:

https://youtu.be/GqbgJ3c3yhc


כמה דברים על הקשת בענן:

https://youtu.be/DmvUZ4FY0ik


וסרט תיעודי על הפלא של הקשת בענן:

https://youtu.be/bGZAeHbg3XI?long=yes
לאן נודדות הציפורים לקראת החורף?


בכל סתיו, לקראת החורף, נודדות הציפורים אל הארצות הטרופיות והחמות של אפריקה ודרום אמריקה. אקלים טרופי מבטיח לציפורים חורף חמים, נעים ומלא במזון ולא חורף מושלג, קר מאוד ודל במזון כמו החורף של אירופה וצפון אמריקה הקרות.

עם בוא האביב נודדות הציפורים בכיוון ההפוך - צפונה. הן עפות אל הארצות הצפוניות, שבהן האקלים נעים יותר בקיץ. יותר מזה, באירופה המתחממת יהיה לציפורים קל יותר למצוא בטבע מזון בשפע, מאשר באפריקה הלוהטת ודלת המזון בקיץ.


הנה מסע החורף של הציפורים (מתורגם):

https://youtu.be/Q-mMMpl_T80


המקומות שאליהם נודדות הציפורים בחורף:

https://youtu.be/ds2XFvSQzBg


בדרך הביתה באביב לאירופה הן עוצרות למנוחה אצלנו באגם החולה (עברית):

https://youtu.be/_JR9jA_eqZw


וכך גידל אדם משפחת עופות והחתים אותם ובבגרותם לימד אותם את מסלולי הנדידה (מתורגם):

https://youtu.be/Rxo-IbAF7kQ?long=yes
מהם עמודי הפניטנטס של הרי האנדים?



ה"פניטנטס" (Penitentes) הם עמודי קרח המסודרים כלהבים חדים וישרים, בגבהים של עד 5 מטרים. הם נוצרים בחורף כשלג ונותרים באביב כשהם מסודרים בטורים ישרים - ממש כמו זקיפים הניצבים על משמרתם!

הסידור הטבעי שלהם במבנה מתמטי שכמו נוצר על ידי מחשב, או לפחות בידיו של מעצב משחקי מחשב, מקנה להם את ההילה של אותן תופעות טבע שאנשים כל כך מעריצים ורואים בהם את פלאי הבריאה.

להבי הפניטנטס מחייבים אקלים מאד מסוים, שרק הוא מאפשר את היווצרותם - מדובר תמיד באזורים יבשים ועתירי רוחות, גבוהים מאד (לפחות 4000 מטרים), עם טמפרטורות מתחת לאפס ומכוסים בשלג.

ואכן הלהבים הענקיים והקפואים הללו ממתינים למבקרים באזורים הגבוהים של הרי האנדים בדרום אמריקה או בעמק המוות שבארה"ב.

אגב, המדען הראשון שדיווח על תופעת הפניטנטס היה אבי תורת האבולוציה צ'ארלס דרווין, שנתקל בהם במסעו בדרום אמריקה, אי שם במאה ה-19.


הנה עמודי הקרח של הפניטנטס:

https://youtu.be/qKgir4AXHQE


מראה הפניטנטס כפי שצולם על ידי מטפס הרים נרגש:

http://youtu.be/Y9a9Mnf_c-A


וסרטון קפיצות זמן של היווצרות התופעה לאורך החורף והאביב:

http://youtu.be/HjlkrVxBtIA
למה הציפורים נודדות בחורף דרומה?



הקור של החורף באירופה מקשה על הציפורים את חיפוש המזון. המזון בחורף אינו רב והימים לחיפוש המזון קצרים יותר (בחורף הימים תמיד יותר קצרים). לכן הציפורים נודדות בסתיו בהמוניהן לארצות החמות של אפריקה.

מדובר בלהקות עצומות של ציפורים נודדות, מיליארדים בכל שנה. רק בעונת האביב הן יעשו את הדרך בחזרה לאירופה המתחממת ובה ימצאו שפע של מזון טבעי, במהלך כל תקופת הקיץ.


על נדידת הציפורים בישראל (מתורגם):

https://youtu.be/Q-mMMpl_T80


ישראל היא תחנה קבועה לציפורים הנודדות במהלך נדידתם (בעברית):

https://youtu.be/18aK3Vef_ks?t=22s


ובואו לנדוד עם הציפורים בסרטון הבא (מתוך הסרט "La Peuple Migrateur" באנגלית: "winged migration"):

http://youtu.be/Q40h8dPmgwQ


מהי עונת הנדידה של הציפורים?



עונת הנדידה של הציפורים חוזרת פעמיים בשנה. הפעם הראשונה היא כשנודדות הציפורים בסתיו - מהאזורים הצפוניים והקרים של כדור הארץ, כמו צפון אירופה - אל הארצות הטרופיות והחמות של אפריקה. עונת הנדידה השנייה היא בכיוון ההפוך.

כשמגיעה עונת האביב, עושות הציפורים את דרכן צפונה, אל הארצות הצפוניות. בארצות אלה האקלים נעים יותר בקיץ. באירופה המתחממת יהיה לציפורים קל יחסית למצוא שפע של מזון טבעי, במהלך כל תקופת הקיץ.


כך נראות הציפורים הנודדות:

https://youtu.be/nZSkitrLE34


נדידת הציפורים והנופים שנגלים להם מלמעלה:

https://youtu.be/vpnhtQwq0Ug


וראו את הנדידה המרשימה של הציפורים:

https://youtu.be/FdE48YSu7ww
למה בצמיגים יש חריצים?
מה מטרת החריצים שבצמיגי הרכב?


החריצים שעל הצמיג נועדו כדי לאפשר למים לעבור מתחת לצמיג ולהגדיל את אחיזתו הטובה בכביש. אם לא היו חריצים בצמיג, הוא היה חלק מאד וקשה היה לשלוט בו.

גם צמיג שחוק מאד הופך להיות חלק יותר והחריצים שלו נשחקים ונעלמים. לכן מחליפים למכוניות ואופנועים צמיגים שהתבלו.

אבל מה רע בצמיג חלק? - צמיגים חלקים הם מסוכנים מאד, מפני שהרכב מחליק בהם על הכביש ובמיוחד על כביש רטוב. במצב כזה של החלקה, עלול הנהג לאבד שליטה והרכב יכול בקלות להתהפך או להתנגש ברכב אחר.


כך פועלים החריצים בצמיג:

https://youtu.be/Lualcj06m68


מבנה הצמיג:

https://youtu.be/CX7_6mL7ksA


וצמיגים מיוחדים לכביש רטוב:

https://youtu.be/G5Vi5uDsLVE
מהו פסטיבל הקרח של סין?



בפסטיבל השלג והקרח בעיר חרבין שבסין מוצגים בכל שנה עשרות פסלים עשויים קרח שפוסלו מגושי קרח שנחצבו מנהר סוֹנגחוּאָה הסמוך אליה.

מאות אלפי תיירים באים בקור החורפי של מינוס 10 עד 20. הם באים לחזות בעשרות אמנים ואלפי עוזריהם המפסלים בתים ומבנים, דמויות ענק, קתדרלות של קרח וקשתות ענקיות ועוד.

בחלק ניכר מהפסלים מוצבת תאורה מרשימה שהופכת את גושי הקרח לקסומים עוד יותר ומזמינים לצפייה בלילה.


הנה סרטון על פסטיבל הקרח של חרבין (עברית):

http://youtu.be/VjNoUDdKcGo


קצת ממראות הפסטיבל:

http://youtu.be/3H_A5dDpvTg


עוד סרטון על הפסטיבל (עברית):

http://youtu.be/IqNSgAmT8E0


ועבודת הפיסול של האמנים המתכוננים לפסטיבל:

http://youtu.be/Ld_XDRjzGRY
מהו שבר ענן?



שבר ענן (Cloudburst) הוא כינוי למטח גשם חזק הניתך בחוזקה וסופת גשמים עזה. שבר ענן כולל במרבית המקרים סופות ברקים ורעמים, ממטרים עזים ולעתים קרובות גם שיטפונות וברד.


הנה שבר ענן בצילום ממטוס:

https://youtu.be/wfSkuAA61OE


תוצאות שבר ענן בנתניה:

https://youtu.be/JD0EWrKII28


באצבע הגליל:

https://youtu.be/ojkFrYl9jrI


וסוף סוף אפשר לראות ברקים בהילוך איטי:

https://youtu.be/RDDfkKEa2ls
מהי מזחלת?
מהי אולימפיאדת החורף?
מהו איגלו?
מהו יום טבילת דוב הקוטב?
איך חיים באיגלו בחורף הקפוא?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.