» «
ריינג'ר 7
למה שימשה החללית ריינג'ר 7?



משימת החלל האמריקאית ריינג'ר 7 העמידה במרכז המשימה את החללית הקרויה בשם זה, כדי לחקור את הירח באמצעות צילום של פניו. הגשושית, חללית גישוש לאיסוף מידע לקראת שליחה של חללית מאוישת אליו, שוגרה על ידי נאס"א ב-1964.

כל מטרתה של הריינג'ר 7 הייתה שידור של תמונות של פני הירח, בזמן שהיא מתרסקת על פניו. היא מילאה את המשימה היטב..


הנה סרטון עם תמונות ששידרה הריינג'ר 7 מהירח:

http://youtu.be/i9y5d0l_O3Y?t=26s
ATV
איזו חללית משמשת להעברת אספקה ואסטרונאוטים אל תחנת החלל הבינלאומית?



החללית האירופית ATV היא החללית שמעבירה כרגע אספקה אל תחנת החלל הבינלאומית. זוהי חללית לא-מאוישת, שמגיעה בניווט מהקרקע אל תחנת החלל ובחזרה לכדור הארץ. מאז ביטול מעבורות החלל הוותיקות של ארצות הברית, זהו אמצעי האספקה וההובלה של אסטרונאוטים היחידי שיש.

ובעצם לא מדובר בחללית אחת בלבד. ה-ATV היא סדרה של כמה חלליות שנבנות באירופה, כשהחלקים השונים של חלליות ה-ATV נבנים בכמה מדינות באירופה ומורכבות לבסוף לחללית אחת.



הנה מסע של חללית ATV אל עבר תחנת החלל הבינלאומית:

http://youtu.be/ZnN0vJj5Z9U




והנה תכניות משנת 2009 שהפכו למציאות בחללית האירופית ATV:

http://youtu.be/3hbp5_KtDGM


אפולו 11
מהו ההישג המדהים של אפולו 11 בדרכה לירח?



פעם כל מי שרצה לתאר משהו שלא יקרה, נהג לומר "כשהאדם ילך על הירח..." אבל ב-16 ביולי 1969 יצאה לדרכה המשימה המאוישת החמישית במסגרת תכנית אפולו. זו הייתה המשימה המשלהבת ביותר לדמיון האנושי של אותם ימים - להנחית אדם על הירח.

אפולו 11 הצליחה להגיע לירח ולנחות עליו ובשיאה של המשימה נחת האדם הראשון על הירח - האסטרונאוט ניל ארמסטרונג. זה קרה אחרי שרכב הנחיתה נפרד מתא הפיקוד שהמשיך לטוס מעל לירח ולהמתין לו שיחזור. מפקד המשימה ניל ארמסטרונג ובאז אלדרין, טייס רכב הנחיתה "איגל", ירדו אל הירח ואחרי הנחיתה שידרו את המסר הידוע: "הנשר נחת!"

כשירד ארמסטרונג אל אדמת הירח צפו בשידור ישיר בטלוויזיה כחמישית מאוכלוסיית העולם! השניים ירדו כדי ללכת על פני הירח ולמלא את משימות המחקר שלהם.

לאחר יממה המריא "הנשר" מהירח והתחבר אל תא הפיקוד, שבו המתין לשניים האסטרונאוט השלישי מייקל קולינס.


הנה תיאור של מבצע אפולו 11:

https://youtu.be/OCjhCL2iqlQ


כך חללית אפולו הייתה בנוייה (מתורגם):

https://youtu.be/8dpkmUjJ8xU


שיגור החללית אפולו 11:

http://youtu.be/BLNtE-7gknA


תקציר המסע אל הירח לרגל 50 שנה להישג:

https://youtu.be/iieD7uSBUpk


חלקים ממסעה לירח:

http://youtu.be/8il6rx-9a3c


ומצגת וידאו של תמונות באיכות גבוהה שצולמו במסע של אפולו 11:

http://youtu.be/B882w2gC22s
פילאה
מה קרה לנחתת החלל פילאה?



נחתת החלל "פילאה", שנשלחה מהחללית "רוזטה" לנחות על השביט צ'וריומוב גרסימנקו P67, לא הצליחה להיאחז במקום הנחיתה ולכן קפצה מספר פעמים עד שהצליחה להתמקם סופית על צ'ורי, כינוי החיבה של כוכב השביט הקטן. המדענים מסוכנות החלל האירופית היו בטוחים שמשימת המחקר עומדת להתחיל, אך במהרה הם הבינו את הקושי במיקום - בניגוד לתכניות, "פילאה" חנתה ליד צוק גבוה שהסתיר לה את אור השמש. בלי אור השמש, ידעו החוקרים, יתרוקנו במהירות הסוללות הסולאריות, שנטענות מאור השמש.

ואכן, הסוללות המתרוקנות אפשרו לנחתת רק כמה שעות של מחקר. נחתת החלל הספיקה לפעול בהיקף מלא רק זמן קצר. בין השאר העבירה צילומים על צבעו האדום של השביט (בניגוד לסברות שצבעו אפור) והספיקה לבצע מעט בדיקות. מאז היא ממשיכה בפעילות נמוכה, שכן התאים הסולאריים נחשפים לאור השמש רק כשעה וחצי ביום בלבד. משימות המחקר שלה נפגעו אבל מתבצעות לאיטן.


הנה הנחיתה של הפילה על כוכב השביט:

http://youtu.be/xCo8GB6Q37I


תכנית הנחיתה המקורית של הפילאה אמורה הייתה לירות ברגי התחברות לקרקע ולא הצליחה:

https://youtu.be/uI7D7FGh7cY


ועל החשיבות של בחירת מקום הנחיתה הנכון, מה שהפך אכן לבעיה:

http://youtu.be/KiYLqX20I74

חלליות

יוליסס (גשושית)
איזו חללית יצאה לחקור את השמש?



לחקור את השמש זו משימה מעט חמה.. ואכן בשנת 1990 יצאה הגשושית יוליסס לחקר השמש. הגשושית, מעין חללית פשוטה יחסית ובמשקל 370 קילוגרם, נבנתה על ידי סוכנות החלל האירופית ושוגרה על גבי מעבורת החלל דיסקברי. למעשה, יוליסס הייתה אמורה לצאת 4 שנים לפני כן למשימתה בשמש אבל הושמדה על גבי מעבורת הצ'לנג'ר שהתפוצצה בעת ההמראה.

יוליסס יצאה כדי להקיף את הקטבים של השמש. לשם הגעה עד לשמש היא עשתה את מה שחלליות שונות עושות - נעזרות בכוח המשיכה של כוכבי לכת אחרים, כדי להתקדם את המרחקים העצומים שעליהן לעשות, עם כמות דלק קטנה יותר משנדרשת לחללית המונעת באמצעות מנוע בלבד. ואכן, כוכב הלכת צדק הוא שעזר ליוליסס להתקדם לכיוון השמש.

בסך הכל הקיפה יוליסס פעמיים את השמש - מרחוק. בשנת 1994 הגיעה הגשושית יוליסס אל מעל לקוטב הצפוני של השמש ו-6 שנים לאחר מכן אל הקוטב הדרומי שלה. בשנת 2005 היא הגיעה הכי קרוב שיכולה הייתה אל השמש והיא המשיכה לפעול עד שנת 2009, שבו לא פעלו מערכות האנרגיה שלה יותר.


הנה תיאור משימתה של יוליסס בשמש:

http://youtu.be/snMQmGs0xuM?t=10s


ועוד על הגשושית יוליסס ומסעה ממעבורת החלל אל השמש:

http://youtu.be/bqmYWgivsHw
חלליות העתיד
איך יטוסו חלליות העתיד לכוכבים רחוקים?



טיסות החלל מתבצעות באמצעות חלליות שמונעות בדלק נוזלי רב. חללית חייבת לשאת דלק רב למסע ארוך בחלל. לא רבים יודעים שהחללית הראשונה שהביאה אסטרונאוטים אל הירח כמעט ונכשלה בגלל מחסור בדלק. האסטרונאוטים שנחתו בנחתת על הירח התקשו למצוא מקום טוב לנחיתה, והדלק הלך ואזל במיכלים. כשנחתה לבסוף הנחתת "איגל" על קרקע הירח, נותר במנועה דלק ל-20 שניות טיסה בלבד.

מקרה זה מדגים עד כמה רגישות משימות כאלה בחלל. שימוש באנרגיה גרעינית להפעלת מערכות החללית היה אולי אפשרי, אבל מסוכן מחשש לקרינה.

שימוש באנרגיה מקולטי שמש הוא כנראה העתיד של הנעה לחלליות העתיד. החללית Juno שטסה לכוכב הלכת צדק, מרחק של 800 מיליון קילומטרים, כבר טסה עם הנעה סולארית כזו. טיסות מאוישות יצטרכו התאמות, הן בהספק החשמלי שלהן והן במערכת כפולה, לצורך גיבוי של תקלה במערכת הראשית.


הנה התכנון של טיסות רחוקות בחלליות מאוישות:

http://youtu.be/js1r4stQbXs


חלליות העתיד כפי שרואה אותם סטיבן הוקינג, שינועו בזמן, אל העתיד:

http://youtu.be/YzMrNFd4oOk


המערכות הסולאריות של החללית ג'ונו:

http://youtu.be/YthXivgXTaM


וסרט תיעודי על חלליות בעתיד וטכנולוגיות לתנועה בחלל שיבשילו בעתיד:

https://youtu.be/ecSt6hsliGQ?long=yes
קאסיני
מה חקרה החללית קאסיני בכוכב שבתאי?



החללית קאסיני-הויגנס המריאה בשנת 1997 למשימת מחקר בכוכב שבתאי. הדרך שבה שלחו אותה לשבתאי מעניינת - במקום לשלוח אותה לכיוון שבתאי, היא נשלחה דווקא לכיוון השמש. אנשי נאס"א השתמשו בטכניקה שנקראת "מקלעת כבידתית" - החללית התקרבה אל נוגה והשתמשה בכוח הכבידה שלו כדי להאיץ את מהירותה לכיוון כוכב שבתאי, כשבדרך היא משתמשת גם בהאצת כבידתם של כדור הארץ וצדק.

שבע שנים לאחר שיצאה לדרכה, בשנת 2004, נכנסה קאסיני למסלול של שבתאי והיא תשהה בו עד 2017, עת תתרסק באופן יזום אל שבתאי.

בסוף שנת 2004 שוחררה הגשושית הויגנס מקאסיני ויצאה אל האטמוספרה של הירח טיטאן. כעבור זמן קצר היא נחתה על טיטאן, שהפך לעצם החללי הרחוק ביותר שהונחת עליו כלי מכדור הארץ.

ב-2014 גילתה קאסיני שמתחת לקרח באחד מירחיו של שבתאי יש אוקיינוס. זה מבשר טובות כי ייתכן שבעתיד יוכלו בני אדם לחיות על ירח כזה.


הנה משימתה של החללית קאסיני:

http://youtu.be/MwikN8T06FM


ההישגים המדהימים שלה:

https://youtu.be/xrGAQCq9BMU


התמונות ששלחה משבתאי:

https://youtu.be/f1vGQJw8q4c


וסופה - בהתרסקות מרהיבה על הכוכב שאותו חקרה:

https://youtu.be/68vxYRAony8
אפולו 13
איך חללית אפולו 13 הצליחה לשוב מקולקלת מטיסה אל הירח?



אם יש סיבה שאנשים נוהגים כיום לומר על בעיה שנוצרה את המשפט "יוסטון, יש לנו בעיה" זה בגלל או בזכות החללית אפולו 13. על אף שאפולו 13 היא הטיסה שהגיעה לנקודה הכי רחוקה מכדור הארץ מכל שאר הטיסות המאוישות לחלל, היא התפרסמה בכך שלא הצליחה להשלים את משימתה ולנחות על הירח. את תהילתם המאוחרת קיבלו האסטרונאוטים שלה במיוחד על שהתגברו על תקלות רציניות והצליחו לחזור לכדור הארץ, בחללית מקולקלת.

התקלה נולדה כשבדרכה של החללית אפולו 13 להנחתת אדם על הירח, התפוצץ מכל חמצן על הסיפון שלה. במבצע, שכמו לקוח מהסרטים, לאחר שהצוות ביצע תיקונים ואלתורים שונים הוא הצליח לחזור אל כדור הארץ בשלום.

בשנת 1995 יצא סרט הקולנוע "אפולו 13" ובכך זכתה לפרסום הטיסה, שעד אז הציבור הרחב לא כל כך ידע עד כמה הייתה קרובה להסתיים באסון ובאובדן של כל חברי הצוות.


הנה קיצור סיפורה המפעים של אפולו 13:

https://youtu.be/y2vQwzw2Ilo


כך היו בנויות חלליות אפולו (מתורגם):

https://youtu.be/8dpkmUjJ8xU


הנה הרגעים הקריטיים של "יוסטון, יש לנו בעיה":

http://youtu.be/hE6NoPjWCLo


מצגת וידאו ממבצע אפולו 13 והמשימה לחזור הביתה:

http://youtu.be/abqEovQg8zY


קדימון סרט הקולנוע על אפולו 13:

https://youtu.be/nEl0NsYn1fU


השיבה הביתה אל כדור הארץ - בסרט:

https://youtu.be/z1AEwqMYhJ4


ושידור טלוויזיה אמיתי על הנחיתה הדרמטית של אפולו 13 בכדור הארץ:

https://youtu.be/kmGP4o272ac?long=yes


רוזטה (גשושית)
מהי החללית שנחתה על כוכב שביט?



סיפורה של הגָּשוֹשִית (חללית קטנה ולא-מאוישת) רוזטה מתחיל בשנת 2004. היא נשלחה אז על ידי סוכנות החלל האירופית אל כוכב השביט בגודל 4 הקילומטרים, שנקרא לו בקיצור צ'וריומוב גרסימנקו P67. הוציאה אותה לחלל החללית "אריאנה 5".

כדי לחסוך אנרגיה, את רוב טיסתה הארוכה אל השביט עשתה רוזטה במצב שינה. אחרי מסע ארוך בחלל, שהמרחק שלו הוא כמה פעמים המרחק מכדור הארץ לשמש, הגיעה החללית בחודש מאי 2014 אל השביט ונכנסה למסלול סביבו. היא התעוררה ממצב השינה והחלה את משימתה בכוכב השביט.

אז רוזטה החלה לאסוף נתונים על כוכב השביט הזה ואז יצאה לדרך המשימה הגדולה שלה - הנחתה של רכב הנחיתה פילאה על השביט עצמו.

זו הפעם הראשונה בתולדות חקר החלל שחללית נוחתת על כוכב שביט. ההישג של אנשי סוכנות החלל האירופית הוא קודם כל מדעי, שכן המידע שתעביר החללית לכדור הארץ על היווצרות היקום והחלל ועל כוכבי שביט והרכבי החומרים שמהם הם עשויים - המידע הזה הוא חשוב מאד למחקר. אבל ההישג הזה הוא גם טכנולוגי ומעמיד את אירופה כשחקן בעל חשיבות מרכזית בחקר החלל במאה ה-21.

למרבה הצער, לאחר שנחתת החלל "פילאה" נחתה על השביט, הסתבר שהצוק שלידה מסתיר לה את אור השמש. עד שהסוללות שלה התרוקנו לגמרי היא הספיקה להעביר מעט מידע על השביט.


הנה סרטון אנימציה יפה על שליחותה של החללית רוזטה לחלל הרחוק:

http://youtu.be/AvkPFXdpOQQ


הטכנולוגיה של רוזטה והנחיתה על השביט:

http://youtu.be/szKZ77MbF9Q


24 דקות ו-9 שניות לוקח לכל מסר להגיע מהרוזטה לכדור הארץ:

http://youtu.be/8gPPQ3fFOpQ


וכך נבחר מקום הנחיתה על כוכב השביט:

http://youtu.be/KiYLqX20I74
איזו חללית חקרה את כוכב נוגה?



מיפוי של רוב כוכב הלכת נוגה נערך בשנת 1978 על ידי החללית "פיוניר-ונוס". למעשה מדובר בפרויקט פיוניר-ונוס שבו שוגרו הגשושית פיוניר-ונוס 1 והגשושית פיוניר-ונוס 2. השניה כללה 5 גשושיות שחקרו את סביבת הכוכב במהלך הנפילה אל פניו.

הגשושיות הללו הספיקו להעביר מידע רב מהכוכב הלוהט, אך תוך זמן קצר מאד נשמדו. ההרס שלהן נגרם כתוצאה מהחום הרב שעל כוכב הלכת. הסיבות: קרבתו של ונוס לשמש והאטמוספירה עתירת הפחמן הדו-חמצני, שאין מים שימוססו אותו, כמו בכדור הארץ.

גם החללית "מגלן" הקיפה את נוגה באוגוסט 1990. "מגלן" הקיפה את ונוס במשיך 4 שנים. היא חקרה בעיקר את האטמוספירה של נוגה ושידרה מידע רב גם על פני השטח של כוכב הלכת המרתק הזה. לאחר שהשלימה את מיפוי המכ"ם של רוב פני השטח של נוגה, הונמכה מגלן לקרקע והתרסקה.

סוכנות החלל של ברית ממועצות שלחה 16 חלליות 'ונרה' לכוכב נוגה. כל ה-12 הראשונות נהרסו עוד לפני שהצליחו לנחות על הכוכב ורק ונרה 13 הצליחה לנחות על פניו של כוכב נוגה ולשרוד שם קצת יותר משעה לפני שהוכרעה בידי הלחץ האטמוספרי הכבד שעל הכוכב, שמקביל ללחץ בעומק של 950 מטרים מתחת לפני הים.


הנה סרטון על משימת החקר של כוכב נוגה בעזרת חלליות וגשושיות פיוניר-ונוס:

http://youtu.be/Hl08JKiR0qc


לסובייטים הייתה החללית ונרה שנשלחה אל כוכב נוגה:

https://youtu.be/rMGUA77z80E?long=yes
מה עושים האסטרונאוטים?



אַסטרוֹנאוּטים (Astronauts) הם טייסי חלל, מי שטסים לחלל, או מי שטיסות לחלל הם עיסוקם.

לאסטרונאוט נחשב, לפי ארצות הברית, מי ששהה בתחום החלל, בגובה של מעל 80 קילומטרים מעל האדמה. הפדרציה הבינלאומית לאווירונאוטיקה מחשיבה רק את מי שהגיעו לגובה של 100 קילומטרים כאסטרונאוט.

ואגב, המילה "אסטרונאוט" מורכבת משתי מילים יווניות, שמשמעותן "מלח" ו"כוכב". כלומר פירוש המילה היא "ספן כוכבים". המילה אסטרונאוטים הוא על משקל ה"ארגונאוטים" ששטו מיוון הקדומה להביא אליה מרחוק את גיזת הזהב היקרה של קולכיס.


הנה חייהם של האסטרונאוטים (מתורגם):

https://youtu.be/ZZyNwGD3XE0


אסטרונאוטים מדברים:

https://youtu.be/hMlGyM498Wc


מהלכים על הירח:

https://youtu.be/H0IwURC4v5E


כך הם ישנים בחלל (מתורגם):

https://youtu.be/dOvgQnUM6U4


והחיים בתחנת החלל הבינלאומית (עברית):

https://youtu.be/Bl786tPcYNU?long=yes
מה חקרה החללית גלילאו?



החללית גלילאו, שנקראה על שם חוקר כוכב הלכת צדק החשוב, גלילאו גליליי, שוגרה לצדק בשנת 1989. משימתה של "גלילאו" הייתה חקירה של הירחים המקיפים את צדק, הרכבו של כוכב הלכת והאטמוספירה שלו. החללית שלחה לכדור הארץ אלפי צילומים של כוכב הלכת הגדול במערכת השמש.

החללית גלילאו הגיעה גם לכוכב הלכת צדק ב-1995, לאחר 6 שנים של מסע ונכנסה למסלול הקפה מסביבו. היא הצניחה גשושית מחקר שביצעה מדידות של האטמוספירה, העננים, סערות הברקים המפורסמות של צדק ומערך הרוחות והסערות בכוכב.

החללית ביצעה מחקר מעמיק וצילמה את הירחים הגדולים והקטנים של כוכב הלכת, כולל הממצא המרעיש שבירח "אירופה" של צדק יש אוקיינוסים של מים נוזלים.


הנה סרטון על החללית גלילאו:

https://youtu.be/zLRcXpAfTMU


והגשושית שהצניחה גלילאו אל האטמוספרה של צדק והתאדתה בה לאחר 58 דקות בלבד:

https://youtu.be/4oDR9XRNShI
מהן החלליות פיוניר 10 ופיוניר 11?



פיוניר 10 ופיוניר 11 היו שתי החלליות הראשונות שנשלחו לכוכב צדק. החלליות הללו המריאו מכדור הארץ בשנת 1972.

שנה לאחר מכן, בשנת 1973, הן חלפו ליד כוכב צדק. החלליות גילו במשימתן תגליות חשובות מאד על צדק, כמו העובדה שיש על יופיטר קרינה קטלנית לבני אדם וחזקה ביותר בכלל.

כמו כן התגלה על ידן שלצדק שדה מגנטי רב כוח, הרבה יותר משחשבו המדענים.

המסע של החללית פיוניר 11 היה גם סביב כוכב שבתאי וגם ליד טיטאן, הירח הגדול ביותר שלו.


הנה השליחות של החללית פיוניר 10:

http://youtu.be/0nGCFWnhdow


והמסע לחלל של פיוניר 11:

http://youtu.be/s08Km32u7X8
איזו חללית טסה לפלוטו?
איך הגיעה החללית ניו הוריזון לפלוטו?


מאז שיגורה ב-19 בינואר 2006 עשתה את דרכה חללית קטנה לקצה מערכת השמש, במבצע שאפתני ביותר לחקר פלוטו וירחיו, מרחק של 7.5 מיליארד קילומטרים מכדור הארץ.

במשך 10 שנים חצתה הגשושית "ניו הורייזונס" (New Horizons) של נאס"א את מרחבי החלל העצומים, בדרכה לאיזורי הספר של מערכת השמש. מטרתה העיקרית של החללית הייתה חקר פלוטו וירחיו. ובאמת, ביולי 2015 חלפה הגשושית על  פני כוכב הלכת הננסי וירחיו.

במשך תקופה ארוכה נחשב פלוטו כוכב הלכת השמיני, אך הדבר השתנה ב-2006, לאחר שהתגלו גופים חלליים מכוסי קרח שנעים במסלול דומה למסלולו של פלוטו, חלקם כמו אריס, האומיאה, מאקה-מאקה, וקווה-וור, אולי אף גדול במעט מקוטרו של פלוטו. מאז הוא מוגדר כוכב לכת ננסי (פלנטואיד).


הנה תיאור מסעה של הניו הורייזונס (מתורגם):

https://youtu.be/vyUnzfMh-zA


הניו הורייזונס בפעולה:

https://youtu.be/R6I7JhPkMtM


ההכנות להגעה אל פלוטו:

https://youtu.be/AmHLqhHsxm8


וסרטון ארוך יותר על תגליותיה של הניו הורייזונס סביב פלוטו:

https://youtu.be/6l4kr36TzQ4?long=yes
איזו חללית היא הראשונה שיצאה אל מחוץ למערכת השמש?



החללית וויאג'ר 1 (Voyager 1) היא אחת משתי חלליות הוויאג'ר שיצאו למשימות מחקר אל קצה מערכת השמש שלנו.

בשנת 2012 היא יצאה מתחומי מערכת השמש אל החלל החיצון. בכך היא גם הייתה לחללית הראשונה בתולדות האנושות שעזבה את מערכת השמש. היציאה של וויאג'ר 1 לשם היא כדי לחקור את החלל החיצון, זה שמסביב למערכת השמש שלנו.


הנה סיפור נטישת מערכת השמש בידי הגשושית וויאג'ר 1:

https://youtu.be/oDSWGHDPhZY


על היציאה של וויאג'ר מחוץ למערכת השמש:

http://youtu.be/ZEKw-TITTU8


ומה ראתה החללית מחוץ למערכת השמש:

https://youtu.be/Du5hekU95mY?long=yes
איזו חללית הגיעה ראשונה אל הירח?



חללית אחת, לונה 2 הסובייטית, המריאה ב-13 בספטמבר 1959 מברית המועצות לחלל. היא הכתה בתדהמה את מנהיגי ארה"ב ועוררה את הדמיון של העולם כולו. בתוך ימים היא הייתה לחללית הראשונה שהגיעה אל הירח או אל עצם חללי כלשהו מחוץ לאטמוספירה של כדור הארץ.

לונה 2 לא הייתה מאוישת. במסעה ההיסטורי אל הירח היא התרסקה על הקרקע שלו. ההפתעה האמריקאית גרמה לטלטלה ולמאמץ אדיר של ארה"ב ובתוך עשור הגיעה חללית אמריקאית מאוישת לירח והנחיתה אסטרונאוטים אמריקאים על קרקע הירח, לראשונה בהיסטוריה (ראו בתגית "אפולו 11").


הנה הגשושית הסובייטית לונה 2:

http://youtu.be/Osfs3AnH-ZA
כיצד נוסעות חלליות בהאצת כבידה?



האצת כבידה או 'מקלעת כבידתית' היא שיטה שהמציאו מהנדסי החלליות כדי לאפשר להן לנסוע למרחקים עצומים בחלל במינימום שימוש בדלק. היות שהחלליות לא יכולות לשאת את כמויות הדלק הענקיות הנדרשות למסעות ארוכים בחלל, מנצלים מתכנני המסעות את כוח הכבידה של כוכבי הלכת כדי לשנות את כיוונן או להאיץ אותן.

על פי השיטה של האצת הכבידה מפנים את החללית לקרבתו של כוכב לכת ועושים שימוש בכוח הכבידה שלו, מה שקוראים בשפה עממית "כוח המשיכה" שלו, משנה את מסלולה של החללית או מגדילה את מהירותה, מבלי שמשתמשים לשם כך בדלק.


הגשושית ג'ונו משתמשת במקלעת כבידתית במסעה אל כוכב צדק:

http://youtu.be/kZS4UsOHmLE


כך "נורית" חללית באמצעות המקלעת הכבידתית לעבר היעד:

http://youtu.be/ESHn0nl7WlA


המקלעת הכבידתית הביאה את הגשושית רוזטה, במסע של 12 שנה, לשביט שעליו הנחיתה רכב חלל:

http://youtu.be/qa0EjIYnHTE


הנה ב'מסע בין כוכבים':

http://youtu.be/2R9SmRhO-oc


מי היו הקוסמונאוטים?



קוסמונאוטים (Cosmonauts) היה שמם של האסטרונאוטים של ברית המועצות. השם היה שונה, אבל חוץ ממנו ומהצד שייצגו בתקופת המלחמה הקרה, הכל היה זהה. הכירו אותם בתגית "אסטרונאוטים".

התואר קוסמונאוט (ברוסית: Космона́вт) שניתן לטייסי חלל סובייטים והיום רוסיים, הוא רק אחד מאלו שניתנו לטייסי חלל במדינות בעולם. לצידו יש גם טייקונאוטים בסין, ספאסיונאוט צרפתי וכדומה.

הקוסמונאוט הראשון שהגיע לחלל היה הרוסי יורי גגארין. הוא חזר לכדור הארץ לאחר שביצע הקפה שלמה סביבו ונחת בשלום על אדמת ברית-המועצות.


הנה הקוסמונאוט הראשון בחלל יורי גגארין:

http://youtu.be/ko9zgw7yZTk


מי שהייתה הקוסמונאוטית והאישה הראשונה בחלל, ולנטינה טרשקובה:

https://youtu.be/ZxDnIrA4wdI


הקוסמונאוט שחזר וגילה שברית המועצות קרסה:

https://youtu.be/zhyZRMUwpIs


תיאוריית קונספירציה על הקוסמונאוטים הראשונים בחלל? (עברית)

https://youtu.be/8QdkqhxTwhM


ומצגת וידאו על הקוסמונאוטים האבודים:

https://youtu.be/yN4wTnVjfik?long=yes
מהי החללית אוריון?



הדגם החדש של החללית אוריון, שצפוי להגיע לחלל בשנת 2015, יהיה חללית העתיד המאוישת של נאס"א. במקור הייתה החללית חלק ממיזם שנועד להטיס את האסטרונאוטים לירח ולתחנת החלל הבינלאומית ואף למשימות מאוישות למאדים.

כיום החללית אוריון מיועדת להעביר אספקה וצוותי אסטרונאוטים, מהארץ לתחנת החלל הבינלאומית. מדובר בדגם MPCV החדש של אוריון. הוא ייצא לניסויים ראשונים במרחקים של מעל 5000 קילומטרים ואמור להגיע בהמשך למרחקים הגדולים ביותר שטיסות מאויישות הגיעו אליהן בחלל.


הנה סרטון אנימציה שמציג את החללית העתידית של אוריון:

http://youtu.be/f6Eaj-Vg9Ns
מהי מעבורת החלל?



מעבורת חלל היא חללית רב-פעמית, כלומר זוהי חללית המסוגלת להמריא מכדור הארץ לחלל, ולאחר שביצעה את המשימות שלה בחלל היא חוזרת ונוחתת בחזרה בכדור הארץ. לאחר כל משימה כזו עוברת מעבורת החלל הכנה לטיסתה הבאה לחלל.

זה נשמע קצת כמו מטוס רגיל, אבל חשוב לזכור שעד מעבורות החלל היו החלליות חד-פעמיות. כלומר, כל משימה חייבה בעבר חללית חדשה, שעולה מיליארדים של דולרים. מעבורות חלל אפשרו לראשונה שימוש חוזר, בדיוק כמו שעושים במטוס רגיל.

בשנת 2011 סיימו מעבורות החלל את תפקידן. מדינת ישראל איבדה בהתרסקות מעבורת החלל קולומביה את הטייס אילן רמון, שנשלח למשימה כאסטרונאוט הישראלי הראשון.


הנה סרטון על המצאת מעבורת החלל, שלמעשה נולדה בגרמניה הנאצית (עברית):

https://youtu.be/sZ3nXjtDmM4


מעבורת החלל ממריאה:

http://youtu.be/OnoNITE-CLc?t=9s


המראת מעבורת החלל כפי שהיא נראית ממטוס:

http://youtu.be/GE_USPTmYXM


ולא הכל מושלם במעבורות (עברית):

https://youtu.be/CQjPKS9fuk8
מה עשו החלליות וויאג'ר 1 ו-2?



צמד החלליות או הגשושיות "וויאג'ר 1" (Voyager 1) ו-2 (Voyager 2) שוגרו בשנת 1977 למסע לקצה של מערכת השמש וליציאה מתחום מערכת השמש. השיגור ניצל אירוע אסטרונומי מיוחד, שמתרחש רק פעם ב-175 שנה: מיקומם של ארבעה כוכבי לכת במערכת השמש היה כזה שהחללית ניצלה את כוח המשיכה שלהם כדי לקצר מאד את מסעה. המסע לנפטון לדוגמה, התקצר מ-30 שנים ל-12 שנים בלבד. החלליות יצאו בעקבות חללית החלוץ "פיוניר 10", שקדמה להן בכמה שנים. לאחר כשנתיים הגיעו החלליות לכוכב צדק ושיגרו מידע וצילומים רבים מצדק ומירחיו.

וויאג'ר 1 אימתה את קיומן של הטבעות המקיפות את צדק וגילתה ירחים נוספים רבים שנעים מסביב לכוכב, רובם אסטרואידים שנלכדו בכוח המשיכה העצום שלו. בהמשך נחקרו גם הטבעות של כוכב שבתאי, הכתם האדום שעל כוכב צדק (שהתגלה שהוא בעצם סופה ענקית באטמוספירה של הכוכב) ועוד.

מאז 2012 וויאג'ר 1 היא גם החללית הראשונה אי-פעם שיצאה אל מחוץ למערכת השמש! כמה שנים אחר כך יצאה גם וויאג'ר 2 בנקודה אחרת ממערכת השמש וגילתה שהחלל החיצון צפוף או מרוכז מזה שבמערכת השמש. העניין נחקר כיום.

וויאג'ר 2 טסה במסלול מעט שונה וחקרה את כוכבי הלכת אורנוס ונפטון. היא החללית היחידה אי-פעם שעברה בכל 4 כוכבי הלכת הגדולים ביותר.

שתי החלליות נושאות עליהן תקליטי זהב שמכיל צלילים המתארים את המין האנושי ואת כדור הארץ, כדי לאפשר לחוצנים שאולי ייתקלו בהן מידע על בני-האדם (ראו בתגית"תקליט הזהב של וויאג'ר").


הנה סרטון על משימתן של וויאג'ר 1 ו-2:

https://youtu.be/oDSWGHDPhZY


מסלול מסעה של חללית וויאג'ר 2 עד ליציאה ממערכת השמש:

https://youtu.be/MGPM58S5Njg


תיאור עזיבתה של וויאג'ר 1 את מערכת השמש:

http://youtu.be/zidTu5SjH3o?t=9s


כמה זמן נוכל להיות בקשר עם החללית הרחוקה:

https://youtu.be/aalfNIvQaJ4


מה ראתה וויאג'ר 2 מחוץ למערכת השמש:

https://youtu.be/39Xo_iOIuJY?long=yes


והתגלית על החלל הצפוף שבחוץ:

https://youtu.be/og0OOdVZjmI?long=yes
האם בעתיד נוכל לטוס לעתיד?
למה משמשת תחנת החלל הבינלאומית?
איזו חללית גילתה שאין סיכוי לחיים על נוגה?
מהי תחנת החלל המסתובבת "גלגל פון בראון"?
איזה עתיד מכינה לנו חברת החלל ספייס איקס?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.