» «
F-35 לייטנינג II
מהו הופך את F-35 למטוס הקרב הטוב בעולם?



מטוס F-35 לייטנינג II, שבחיל האוויר שלנו נקרא "אדיר", הוא מטוס קרב חמקן שפותח באמריקה, ביחד עם בריטניה. פיתוחו נועד להחליף את מטוסי הקרב של הדור הנוכחי. הוא מכונה "מטוס תקיפה משותף" ועתיד להיכנס לשירות בצבאות ארצות הברית ובריטניה החל משנת 2015.

תכונת החמקנות של המטוס מתייחסת ליכולתו שלא להתגלות על ידי מערכות מכ"מ. זה לא שהוא שקוף לחלוטין למערכות זיהוי מטוסים שכאלה - אך יש לו יכולת לבלוע חלק מקרני המכ"מ ולהחזיר את השאר לכיוונים אחרים, מה שמטעה את המכ"מ של האוייב לגבי מיקומו האמיתי.

האף-35 הוא לא רק מטוס הקרב הכי טוב בעולם, אלא גם המטוס היקר ביותר בהיסטוריה, לפחות עד ימינו. עלות הרכישה של מטוס כזה, אם תכננתם רכישה כזו, היא כ-250 מיליון דולר, משהו כמו מיליארד שקלים.

האף 35 אמור לזהות מטוסים אחרים הרבה לפני שהם מזהים אותו, להתחמק בקלות ממערכות מכ"מ של האוייב ולא להתגלות על ידן, אלא אחרי שיתקוף והכי חשוב - מטוס הקרב הכמעט דימיוני הזה יפיל את מטוסי האוייב הרבה לפני שהם יבינו שהם בקרב אוויר..

המומחים בענף התעופה גורסים שה-F-35 יהיה מטוס הקרב המאויש האחרון. לפי הערכות בענף התעופה, אחרי ה-F-35 יפותחו למטרות קרב אך ורק כלי טיס בלתי מאוישים - מל"טים.


הנה סיפורו של ה-F35 (עברית):

https://youtu.be/6XbT4o0IMfU


כיצד הוא הפך לאגרוף האדיר של חיל האוויר הישראלי? (עברית)

https://youtu.be/aGE8t2oAb3I


מה הופך את ה-F35 למטוס מעולה? (עברית)

https://youtu.be/Xoc6NDHs0Ys


איך מטוס הקרב החזק תפקד במלחמת עזה? (עברית)

https://youtu.be/UeoSHDMntwg


מטוס הקרב הטוב בעולם - F35 החמקן:

http://youtu.be/iy35zJ3xGhc


וראיון עם מפקד הטייסת של ה-F35 בחיל האוויר (עברית):

https://youtu.be/t0pzmvEgZuw
F-22 רפטור
מהו מטוס החמקן המופלא F22?



מטוס הקרב לוקהיד F22 רפטור (Lockheed Martin F-22 Raptor) הוא מטוס קרב הנחשב לסטנדרט עולמי בתחום החמקנות ולאחד ממטוסי הקרב המתקדמים ביותר בעולם. בזכות השילוב שלו בין מהירות, תמרון, חיישנים מתקדמים וחמקנות, הוא נחשב כמטוס מוביל ובעל יתרון המנצח בכל זירת קרב מודרנית, או במילים פשוטות הרפטור F22 הוא מטוס מצוין לתקיפה של מטרות קרקע, ביון ולוחמה אלקטרונית ובהחלט "אלוף העליונות האווירית" של מטוסי הקרב בעולם.

מדובר בנשק אווירי מהפכני המייצג את פסגת הטכנולוגיה האווירית האמריקאית. המטוס פותח בשנות ה-80 וה-90 כתגובה לחשש מפני מטוסי קרב סובייטיים מתקדמים, הוא נחשב למטוס הקרב הטוב ביותר בעולם.

הסוד של הראפטור טמון בשילוב יכולות שלא היו קיימות לפניו בשום מטוס יחיד. הוא מצליח להיות בלתי נראה לכמעט כל מכ"ם, לטוס במהירות על-קולית למרחקים ארוכים ולנווט בחלל האווירי בזריזות שמאפשרת לו לחמוק מכל טיל.

חברת לוקהיד מרטין (Lockheed Martin) כקבלן ראשי, בשיתוף עם בואינג (Boeing) שסיפקה את הכנפיים, גוף אחורי, אינטגרציה של האוויוניקה ומערכות הדרכה, השתמשה בחומרים מיוחדים ובצורות גיאומטריות מדויקות כדי לפזר את גלי הרדאר, מה שהופך את המטוס לכמעט בלתי נראה לאויב.

בעיצוב המטוס נכללו חומרים סופגי קרינה, מערכות להפחתת חתימה תרמית (זיהוי של חום המטוס על ידי האויב), להפחתת חתימה רדארית (זיהויו במסכי מכ"ם של האויב) וקווים זוויתיים. כדי להקטין את החתימה במכ"ם ובאינפרא-אדום משתמשים בהסתרת חימוש בתאים פנימיים ומנועים שהוחבאו היטב, זאת בזמן שהוסיפו לו עם הזמן מערכת IRST, שהוא חיישן אינפרא-אדום פסיבי המאפשר לו לגלות מטוסי אויב חמקניים באמצעות החתימה התרמית שלהם.

המנועים התאומים מדגם F119 של חברת פראט אנד ויטני (Pratt & Whitney) מייצרים כוח דחף אדיר שמאפשר לו להגיע למהירות של מאך 2.25 בלי להשתמש בבוסטרים וליכולת טיסה על-קולית ממושכת וללא מבער אחורי, בטווחים עצומים של כ-2,600 ק"מ (קילומטרים).

הטכנולוגיה הזו נקראת "סופר-קרוז" (Supercruise) והיא מעניקה למטוס יתרון עצום בקרבות אוויר. כשהטייס רוצה לתמרן בצורה קיצונית, הוא משתמש בטכנולוגיה המכונה "ווקטור דחף" (Thrust Vectoring) המאפשרת לו לכוון את זרם הגזים החמים למטה ולהעמיד את המטוס כמעט במקום, כשכל זה מתרחש באוויר.

הפיתוח של הראפטור החל ב-1981 כחלק מתוכנית שנקראת Advanced Tactical Fighter. לוקהיד מרטין התחרתה עם נורת'רופ גרומן (Northrop Grumman), העיצוב הזוכה נחשף לראשונה ב-9 באפריל 1997 בטקס חגיגי. הטיסה הראשונה התבצעה ב-7 בספטמבר 1997 מדובינס איר רזרב בייס במריאטה, ג'ורג'יה, בהטסה של הטייס הראשי אלפרד "פול" מץ.

F-22 נכנס לשירות ב־2005 כשהמטוס הראשון נמסר לחיל האוויר האמריקאי בדצמבר של אותה שנה. אך המסע עד לשם היה רצוף בעיכובים וחריגות תקציב.

פרט מעניין הוא שהמטוס נקרא בתחילה F/A-22 כדי לשקף את יכולותיו הכפולות בקרבות אוויר-אוויר וקרבות אוויר-קרקע, אבל בשנת 2005 הוחלט לשנות את השם ל-F-22 כדי להדגיש את תפקידו העיקרי כמטוס קרב.

הקוקפיט של הראפטור מספק לטייס מידע חסר תקדים על סביבתו. מערכות האוויוניקה המתקדמות משלבות מידע מחיישנים שונים ומציגות למפעיל תמונת מצב מלאה של כל מה שקורה ברדיוס של מאות קילומטרים. הטייס יכול לגלות, לעקוב ולתקוף מטרות מרחוק, הרבה לפני שהן מבחינות בו.

הראפטור נושא את הנשק שלו במפרצים פנימיים כדי לשמור על הפרופיל החמקני שלו. הוא יכול לשאת שישה טילי אוויר-אוויר מסוג AIM-120 AMRAAM ושני טילי AIM-9 Sidewinder, בנוסף לתותח פנימי M61A2 בקליבר 20 מ"מ (מילימטר). למרות שהוא תוכנן בעיקר כמטוס קרב אוויר-אוויר, הוא מסוגל גם לתקוף מטרות קרקע בדיוק רב.

אחד הסודות המעניינים של הראפטור הוא שהוא כל כך מתקדם שהוא אסור בארצות הברית לייצוא. הקונגרס האמריקאי חוקק חוק מיוחד המונע מכירת המטוס לכל מדינה, אפילו לבעלות הברית הקרובות ביותר של ארה"ב. עובדה זו הופכת אותו למטוס אמריקאי הבלעדי היחיד.

הבעיה העיקרית עם הראפטור היא מחירו הגבוה. כל מטוס עולה כ-150 מיליון דולר, מה שהפך אותו לכלי נשק יקר מאוד. הקונגרס האמריקאי החליט לעצור את הייצור ב-2009 לאחר שיוצרו 195 מטוסים בסך הכל, מתוכם 187 מטוסי ייצור סדרתי ו-8 מטוסי פיתוח ובדיקה, שזה הרבה פחות מהמספר המקורי שתוכנן.

היום הראפטור משרת בבסיסים אמריקאיים ומבצע משימות בחצי הכדור המערבי ובמזרח התיכון. למרות שהוא כמעט ולא השתתף בקרבות אמיתיים, הוא נחשב לאמצעי הרתעה חזק מאוד ולסמל של העליונות האמריקאית בחלל האווירי.

מדהים במטוס הזה שהוא כה חמקני שכשהוא משתתף בתרגילי קרב מול מטוסים אחרים, עליו לשאת רפלקטור מיוחד כדי שהמטוסים האחרים יוכלו לראותו במכ"ם שלהם. ואגב, עם הזמן נוספו לו עצמו מכלי דלק חמקניים חיצוניים שהגדילו את טווח הטיסה שלו, מבלי לפגוע בחמקנות.

אנקדוטה נוספת מעניינת היא שבתחילת הפיתוח, המטוס היה כל כך מתקדם שהמהנדסים לא היו בטוחים איך יגיב הטייס לכל הטכנולוגיה החדשה. הם פיתחו סימולטור מיוחד שדימה בדיוק את הטיסה, אבל גילו שהטייסים שתרגלו בסימולטור הטיסו בצורה זהירה מדי את המטוס האמיתי, כי הם פשוט לא האמינו שהוא מסוגל לבצע תמרונים כל כך קיצוניים.


הנה מטוס הרפטור F-22 (עברית):

https://youtu.be/jjy2XyTQ6a0


ה-F-22 Raptor בסרטון סגידה משהו:

https://youtu.be/Fq2cTx-uGgA


למה ישראל לא זוכה לקבל אותו? (עברית)

https://youtu.be/Zk8vtpWKK-Q


F-22 רפטור ממריא:

https://youtu.be/16ti9GwnlVs


בקולנוע רק גיבור העל טוני סטארק יכול להילחם ועוד בשני F22 Raptor:

https://youtu.be/_873UeiwnVA


והוא גם טיסן מבוקש:

https://youtu.be/cbbbWtw4L4o
מטוס חמקן
מהי החמקנות ומהו המטוס החמקן?



מטוס חמקן הוא מטוס שלא מתגלה על ידי מערכות מכ"מ (רדאר), או לפחות מצליח להיעלם מרוב המכ"מ. במטוסים חמקניים הוטמעה היכולת לבלוע חלק מקרני המכ"מ ולהחזיר את השאר לכיוונים אחרים, מה שמטעה את המכ"מ לגבי מיקומו האמיתי של החמקן ומקטין את יכולת ההגנה למולו.


#איך בנוי מטוס חמקן?
החמקן הוא כלי טיס צבאי שמקשה על גילויו באמצעות מערכות המכ"ם (רדאר) של האויב. את החמקנות מאפשרים העיצוב הייחודי של המטוסים הללו, לצד טכנולוגיות הנדסיות מתקדמות של הסוואה, בהן מצוידים המטוסים החמקנים. בעזרת כל אלה מסוגל החמקן להתחמק בקלות מעינו הבוחנת של מכ"ם האויב.

הגורם הראשון שמבטיח חמקנות הוא צורתו המיוחדת והבלתי רגילה של המטוס החמקן, צורה שלפחות במפציץ B-2 נראית ככלי טייס מעולמות אחרים. הצורה הזו נקראת "גוף שלוב כנפיים", בו כנפי המטוס שלובות בגוף המטוס עד שנראה שהם בעלי גוף אחד. לכל חמקן עיצוב המנסה להיות הכי יעיל להקטנת כמות החום שהוא פולט.

כי זו לא רק הצורה החייזרית שלו, אלא מערכת פיזור החום היעילה שלו שהיא הסוד של המטוס החמקן באשר הוא. החמקנות התרמית של המטוס היא תכונה שמתבטאת בהקטנת כמות החום שהוא פולט. הצורה שמחברת ככל היותר בין גוף המטוס והכנפיים שלו, הופכת אותם לגוף אחד ובכך מגדילה את פיזור החום שנפלט ממנועי המטוס. בכך היא מונעת יצירה של מעין "לפידים תרמיים", גופי חום בולטים במיוחד שהאויב יכול לזהות מרחוק באמצעות חיישנים תרמיים. כי במקום שהחום יתרכז בנקודה אחת ויהיה קל לזיהוי, המערכת והעיצוב של גוף משולב כנפיים מפזרים אותו על פני שטח רחב יותר ובכך מקררים אותו, מה שמקטין דרמטית את החתימה התרמית של המטוס, כמות החום שהוא פולט.

לצד הצורה שלו, המפזרת את החום באופן שמקשה על גילויו של החמקן, מוסיפים היצרנים שלל פיתוחים טכנולוגיים להסתרה ובלבול מערכות הרדאר של האויב. גם חילות האוויר עצמם שותלים טכנולוגיות סודיות משלהם לכל מטוס חמקן שכזה, המוסיפים לו יכולות שהופכות אותו לכמעט בלתי-נראה. וכך מתקיים מרדף מתמיד של "חתול ועכבר", בין הטכנולוגיה החמקנית לבים מערכות מכ"מ, שגם הן הולכות ומשתכללות ונועדו לגילוי כלי טיס.


#דוגמאות לחמקנים
בשל הפיתוח היקר של מטוסים חמקנים, הם פותחו עד היום רק על ידי המעצמות. הראשונים היו מטוסי F-117A, המטוס החמקן הראשון של העת המודרנית. היו גם את ה-F22 ראפטור ומטוס הקרב F35 לייטנינג II האמריקאי-בריטי, שפיתוחו נמשך עד היום.

כמובן שהיה המפציץ החמקן האמריקני הוותיק יותר B2 שהוא לא רק חמקן אלא מפציץ אימתני והיחידי בעולם שיכול לשאת פצצות מפצחות בונקרים, במשקלים מטורפים של כמעט 14 טון לכל פצצה.

בנוסף פותחו מטוסים חמקנים גם על ידי רוסיה וסין. יש סברה שהנאצים ניסו לייצר מטוס חמקן בעת מלחמת העולם השנייה ולא סיימו (ראו באאוריקה בתגית "הורטן 229").

מטוס הקרב החמקן אף 35 למשל, יכול לזהות מטוסים אחרים הרבה לפני שהם מזהים אותו ולהפיל את מטוסי האויב בשלב מוקדם מאד, בטרם יתחיל קרב האוויר האמיתי.


הנה עולם החמקנות והאם מטוסים חמקנים באמת לא יכולים להתגלות? (עברית)

https://youtu.be/65v0HOi9MAo


הכירו את המטוסים החמקנים ובמיוחד את הראשונים שתוכננו לחמוק כך:

https://youtu.be/X5aytDSnuxk


החמקן החדיש F22 (עברית):

https://youtu.be/jjy2XyTQ6a0


כדי לחמוק מהרדאר - כך הומצאו המטוסים החמקנים:

https://youtu.be/As0Z5ror0BA


הכירו את המפציץ B2 ספיריט - מפציץ חמקן שנושא את הפצצות מפצחות הבונקרים (עברית):

https://youtu.be/SVXSKvDsrkg


מטוס הקרב הטוב בעולם - F35 החמקן:

http://youtu.be/iy35zJ3xGhc


ואחד החמקנים החזקים בעולם - YF 23 "אלמנה שחורה":

https://youtu.be/dPgm-4TZ9Kk
מטוס העתיד
כיצד ייראו מטוסי הנוסעים של העתיד?
מה מאפיין את מטוסי העתיד?


ברור שמטוסי העתיד יפעלו בעתיד ומן הסתם התחזיות הן תמיד רק תחזיות. אבל נראה שלחברות התעופה ויצרניות המטוסים יש לא מעט רעיונות טובים לקראת העתיד.

לתיירות ההולכת ומתגברת מתכוננים בחברת העיצוב "ממילניום" באמצעות קונספט שנקרא Airsleeper. הם תכננו את שורות המושבים כך שייבנו בשתי קומות. הישיבה הדו-קומתית תזכיר מעט את המיטות בתאי השינה ברכבות ואכן, הנוסעים יוכלו גם להסב את המושב שלהם למיטה שטוחה.

ואולי תכנון המושבים יאפשר לנתק את המושבים מרצפת תא הנוסעים ולהתחבר דווקא לדפנות או קירות המטוס.

תכנון אחר מתוכנן לאפשר למושב חופש תנועה מסוים במרחב ואולי גם יוכל לכלול רעיונות כמו מושבים "צפים", הכוללים שינויים באמצעי האחסון.

השינויים המהפכניים כוללים גם שינויים בחלונות. כאן מתוכננים מסכי וידאו שיחליפו את החלונות ויציגו מראות דמיוניים, את הנוף שלמטה באופן משופר או גורמים שמיימים מסביב. אפילו תקרת המטוס תוחלף בתקרת מסך שתציג קווי רקיע אורבניים ואף תדמה את תא הנוסעים לצוללת בנופים תת-ימיים.

כשחברת איירבוס הציגה את מטוסי העתיד שלה היא הלכה על מטוסי נוסעים בעלי "גוף שלוב כנפיים", אותו קונספט של מטוסי החמקן שאנו מכירים, בו הכנפיים שלובות בגוף המטוס עד שנראה שהם בעלי גוף אחד.

מטוסיה העתידיים נועדו להיות בעלי פליטת הפחמן נמוכה. לכך מסייעת הצורה של הכנפיים המשולבות בגוף המטוס. הסיבה היא שכוח הגרר האווירודינאמי של כלי תעופה כאלו הוא נמוך יותר ובכך הם יעילים יותר וידידותיים יותר לסביבה, צעד חשוב בדרך המאוחרת מדי של העולם לכיוון של אמצעי תחבורה ירוקים יותר.

אגב, צורת המטוס הזו הופכת אותו לקשה יותר לשליטה, אך טכנולוגיות המחשוב המתקדמות יותר, כמו גם חומרים משופרים שנכנסו לשימוש בעולם התעופה ישפרו את השליטה בכלי הטיס הללו ויהפכו אותם לקלים יותר.

ואולם, אם מטוסי הנוסעים של העתיד יעוצבו כך, יישבו מרבית הנוסעים הרחק ממרכז המטוס. מכאן שבהשוואה לדגמי ההווה, המבוססים על "צינור וכנפיים", הם יחושו חזק יותר כל פנייה של המטוס וכל תזוזה באוויר.

קונספטים ועיצובים חדשים ומקוריים של מטוסי נוסעים עתידיים כוללים גם תקרה שקופה שתחליף את תקרת תא הנוסעים והחלונות הזעירים ותציע תצפית פנורמית מרהיבה.

עוד מוצעת הסבה של שורות המושבים המוכרות לאזורים שונים שיכללו חללים למפגשים חברתיים, חללי עבודה, אחרים שיוקדשו למנוחה וחללים חברתיים המיועדים למפגש עם שאר הנוסעים המעוניינים בכך. הרעיון הוא שבמהלך הטיסה יוכל כל נוסע המעוניין בכך לעבור ממתחם למתחם, על פי צרכיו ורצונותיו.

מן הסתם השינויים המהפכניים במטוסי העתיד יהיו פחות נועזים או הרבה יותר, בהתאם לפיתוחים הטכנולוגיים והשינויים העתידיים בעולם התעופה, אבל תמיד מעניין מה חושבים ומתכננים מהנדסי ומעצבי העתיד גם בתחום הזה. ימים יגידו מה צופן בחובו המחר היותר מאוחר.


הנה כמה מטוסים של ימינו שמרמזים על מטוסי העתיד:

https://youtu.be/hX0S2SYxqSY


עוד ממטוסי העתיד הבולטים:

https://youtu.be/gWNHql50zxk


האם פנים המטוסים ישתנה גם הוא?

https://youtu.be/7EAj2SwrcjA


ואולי כשמדובר בעתיד מדובר בכלל על תעופה אישית:

https://youtu.be/ABrjdyavqkI

חמקן

הורטן 229
האם להיטלר היה מטוס חמקן?



הפרשה הזו מדהימה בכל קנה מידה ובעיקר קל ללמוד ממנה איזה מזל שהיטלר וגרמניה הנאצית הובסו במלחמת העולם השנייה ולא זכו לעוד כמה שנים.

מסתבר שכבר באמצע שנות ה-40, שנה לפני סיומה של מלחמת העולם השנייה, הצליחו שני האחים הגרמנים הורטן, מהנדסי מטוסים גאונים, לפתח אבטיפוס של מטוס קרב סילוני שהיה בעל תכונות מתקדמות וחסרות תקדים בשדה הקרב האווירי של אותה תקופה.

המטוס הזה הקדים בחצי מאה את המטוסים האמריקאים החמקנים. הוא היה בעל כנף משולשת, עשויה עץ ופלדה, שהקנתה לו יכולת לחמוק מהרדאר הבריטי. היו בו תותחים הרסניים והנעתו הסילונית הייתה חדשנית ופורצת דרך. בעת הנחיתה הופעלו בו מצנחים שבלמו אותו והיה בו גם כיסא מפלט לטייס. הוא היה העתיד של התעופה הצבאית.

הפיתוח של האחים הורטן נענה לאתגר שהציב שנה קודם לכן מפקד הלופטוואפה הרמן גרינג, הסגן של היטלר, מנהל חיל האוויר הגרמני ומבכירי המשטר הנאצי. גרינג רצה במטוס קרב סילוני שיוכל לחמוק מהרדאר הבריטי, להגיע אל מפקדות בעלות הברית עם משקל רב של חומרי נפץ ולהשמידן.

כמו החמקנים המודרניים התבסס המבנה עוצר הנשימה של המטוס החמקני שזכה לשם הורטן 229 (Horten 229) על כנף משולשת, הקונספט של מטוסים בעלי "גוף שלוב כנפיים", שבהמשך ישמש מטוסי לוחמה כמו "המפציץ החמקן", ה-B2 האמריקאי ולא מעט חמקנים נוספים.

ההורטן, מכל מקום, היה עשוי בחלקו מעץ משוח בדבק. כדי שיוכל לחמוק מהרדאר, ערבבו המהנדסים בדבק הזה אבקת פחם, שבולעת גלים אלקטרומגנטיים.

המטוס החמקן הנאצי היה גם מטוס לוחמה מצוין. במבחנים ותרגילים של פעולות אוויר שערך חיל האוויר הגרמני ב-1944 הוא הצליח להביס את מטוסי ה"מסרשמידט" מדגם Me 262, גאוות ההנדסה האווירית הגרמנית.

למזלן של בנות הברית הסתבכו העניינים בתחילת 1945. במקביל לתבוסתם המסתמנת של הגרמנים במלחמה, התרסק גם האבטיפוס הראשון של ההורטן 229 בטיסת ניסוי ועיכב את התהליך בזמן רב. האחים אמנם יבנו אבטיפוס נוסף אבל הנאצים ההולכים ומובסים כבר לא יספיקו להנות מהטכנולוגיה המדהימה הזו.

ההורטן הוחבא עם התכניות בהאנגר סודי ומרוחק, שנתפס בגמר המלחמה על ידי הצבא האמריקאי. האבטיפוס והתכניות שלו הועברו לאמריקה וללא ספק היו חומר לימוד מצוין למהנדסי התעופה שם.

יותר מ-70 שנה אחר כך מככב בשמיים ה-B-2 המודרני, מטוס קרב חמקן ומפציץ אימתני שנראה ופועל ממש כמו ההורטן, אבל עם טכנולוגיות של המאה ה-21. בשנת 2009 סיים צוות חוקרים אמריקאי לבנות את ההורטן 229, על פי התכניות המקוריות שלו.

אמריקה למדה שוב עד כמה הקדימו האחים הורטן את עולם התעופה הצבאי של התקופה. הפרויקט הונצח בסרט תיעודי שנקרא "אצבעו של היטלר" והזכיר שוב את הגאונות הטכנולוגית הגרמנית ועד כמה היה העולם קרוב לגורל אחר לחלוטין מזה שבו זכינו במציאות.


הנה סיפורו של ההורטן 229 או החמקן הנאצי (עברית):

https://youtu.be/sGZkBj70rzQ


וזה מה שהיה עלול לקרות אם היו הנאצים מספיקים לייצר אותו:

https://youtu.be/RtNr9mb6CZI
A-12 לוקהיד
מה היה מטוס הריגול החמקן A-12?



הלוקהיד A-12 הוא מטוס ריגול אמריקאי חמקן ומתקדם שעיצובו נחשב פורץ דרך, עם דגשים על חמקנות שהוא נחשב לחלוץ בה, על מהירות אדירה ועמידות בפני גילוי והפלה.

הוא טס לראשונה ב-1962 ופותח עבור ה-CIA, בכדי להחליף את המטוס U2 ולבצע משימות צילום בגובה רב ובמהירות על-קולית. בתחילה הסירו את המכ"ם מהדגם הקודם של "הציפור השחורה" ואת המפעיל האנושי שלו ובמקומם שמו מצלמה מעולה, קלת משקל ואוטומטית שלא דרשה צלם אנושי. כל אלה הפכו את מטוס הצילום והריגול הזה לקל במיוחד.

במהלך פיתוחו של המטוס הזה פותחו יכולות טכנולוגיות פורצות דרך, כמו עיצוב הגוף הייחודי שלו שנועד להפחית את החתימה הרדארית ולהעלימו ממסכי המכ"מ של האויב ושימוש בסגסוגות תעופתיות ובטיטניום כדי שיעמוד בחום הגבוה שיוצרות המהירויות הגבוהות שאליהן הגיע.

ה-A בשם הוא קיצור של "ארכאנג'ל", המלאך העליון שזה היה שם הקוד שנתנו לפרויקט במסדרונות חברת לוקהיד. ואכן, כמו מלאך-על אווירונאוטי ה-A12 טס במהירות של הרבה מעל 3600 קילומטרים לשעה, מהירות שנשמרה עד היום בסודיות והייתה הכי מהירה בהיסטוריה ובהרבה יותר מהשיא של קודמו המפלצתי, ה-SR71 מאותה סדרה.

לשירות מבצעי ה-A12 נכנס ב-1967, כשהוא מבצע משימות צילום בעיקר מעל צפון וייטנאם במסגרת מבצע "מגן שחור" (Black Shield). הוא הוצא משירות ב-1968, לאחר שנה אחת, כשה-SR-71 Blackbird, שפותח בהתבסס על עיצובו, נכנס לשירות מבצעי.

כמטוס ריגול סילוני על-קולי הייתה תרומתו של ה-A-12 ענקית. אמנם כמטוס הוא היה בשירות מבצעי במשך שנה אחת בלבד, אבל אחריה הוא שימש כבסיס לפיתוח של שאר המטוסים במשפחת הציפור השחורה.

המטוס הזה טס גבוה יותר ממטוסי SR-71 ו-YF-12 ואף מהר יותר מהם, אך עקב הסודיות העליונה הוא לא רשם אפילו שיא רשמי אחד.

כיום רואים באיי 12 את האבטיפוס לפיתוח מטוסי ריגול מהירים וחמקניים נוספים, שהבולט מתוכם הוא SR-71 המפורסם. ואלה לא רק המהירויות והגבהים המדהימים שאליהם הוא הגיע. כי ה-A12 הציג סטנדרט חדש ומטורף לחמקנות במטוסי ריגול והשפעתו הייתה אדירה על עיצובם של מטוסים כאלה שבאו אחריו.

עד אמצע שנות ה-80 היה עצם קיומו של המטוס הזה חסוי. גם אז שוחררו מעט מאוד פרטים לגביו ועד היום משוחררים בקמצנות את הפרטים לידיעת הציבור.


הנה מטוס הריגול החמקן לוקהיד A-12 (עברית):

https://youtu.be/7l0xpa0gTtk


הנשיא לינדן ג'ונסון מכריז עליו:

https://youtu.be/ZGxLbqnDKJU


על מטוס Lockheed A-12:

https://youtu.be/bjj_H7-YmFo


הגרסה המהפכנית A12 אוונג'ר שפותח מחשש להתקפה סובייטית מקדימה (עברית):

https://youtu.be/pEBfrc79DHA


מהקולנוע - גיבור העל טוני סטארק נגד שני מטוסי F22 באוויר:

https://youtu.be/_873UeiwnVA


וה-Lockheed A-12 (ללא סאונד):

https://youtu.be/psdtKHyefwA
B-2 ספיריט
מה הופך את המפציץ B-2 למפציץ חמקן?



ה-B-2 ספיריט (B2 Spirit) הוא מפציץ אסטרטגי כבד אמריקאי, הנחשב לאחד מכלי הנשק המתקדמים והיקר ביותר בעולם ובהיסטוריה. יש לו צורת כנף ייחודית שנקראת "כנף מעופפת". הצורה הזו שלו נקראת "גוף שלוב כנפיים", בו כנפי המטוס שלובות בגוף המטוס עד שנראה שהם בעלי גוף אחד. צורה זו ידועה כמפזרת חום באופן צמעולה ומקטינה בכך באופן דרמטי את חתימת המכ"ם שלו, מה שמונע ממערכות מכ"מ לראותו.

כי מטוס B-2 ספיריט הוא מפציץ חמקן שפותח באמריקה במהלך שנות ה-80 של המאה הקודמת. למעשה, המפציץ הזה הוא דוגמה מצוינת למטוס חמקן, כלי טיס צבאי שמקשה על גילויו באמצעות המכ"ם, הרדאר שבידי האויב. את החמקנות מאפשרים העיצוב הייחודי של המטוסים החמקנים, לצד טכנולוגיות הנדסיות מתקדמות של הסוואה, בהן המטוסים החמקנים מצוידים.

מטוס ה-B2 יכול לשהות באוויר עד יומיים, לשאת פצצות גרעיניות ולבצע תקיפות מדויקות מבלי להתגלות. כמפציץ, מדובר בכלי טיס שמסוגל לשאת את כל סוגי החימוש והפצצות, כולל נשק גרעיני וטילי שיוט שמוצאים את דרכם אל המטרה בעצמם. אבל ייחודיות אחת שיש ל-B2, לעומת כל מטוס אחר בהיסטוריה, היא היכולת שלו לשאת פצצות חודרות בונקרים, במשקל של 14 טון כל אחת, פצצות שנוצרו עד היום רק על ידי מדינה אחת בעולם - ארצות הברית ונועדו להכריע יעדים מבוצרים בלתי-אפשריים לפיצוח ולחדור סלעים לעומקים שלא יאומנו.

המפציץ החמקן B-2 ספיריט הוא המטוס היקר בהיסטוריה. עלותו של כל מטוס B-2 הייתה בתחילה מעל 2 מיליארד דולר לכל מטוס. כיום מעריכים שבממוצע עלה כל מטוס כזה קצת פחות ממיליארד דולר וככל הידוע אמריקה ייצרה עד היום כמות מצומצמת של כ-21 יחידות בלבד.

במלחמת 12 הימים של ישראל מול איראן, שלחה ארצות הברית מספר מטוסים כאלו, שהפציצו בפצצות חודרות הבונקרים את הכורים הגרעיניים המבוצרים היטב של איראן, במיוחד בפורדו שבאיזור קום ובכור באיספאן.


הנה המפציץ B2 ספיריט (עברית):

https://youtu.be/SVXSKvDsrkg


כשבא לשכונה מפציץ חדש ומסייע לסגור את המאבק נגד הבריון האיראני (עברית):

https://youtu.be/YKYyFdecWBY


פצצות-העל מפצחות הבונקרים שרק הוא יכול לשאת (עברית):

https://youtu.be/-akUwmQcR0Y


המפציץ החמקן B-2 ספיריט:

https://youtu.be/IdbpMOWGYGk


כך הוא ממריא ונוחת:

https://youtu.be/cbmS0_UC6hc


הנה הפצצה שלו:

https://youtu.be/lfPymtfbWXs


המפציץ החמקן בתדלוק אווירי ממטוס התדלוק:

https://youtu.be/77G8NZv4kY8


מפציצים שונים בפעולה:

https://youtu.be/phzRY0DdRXk


וסרט תיעודי על המפציץ החמקני:

https://youtu.be/godifMGvf6c?long=yes
מכ
איך עובד המכ"ם ולמה הוא שימושי?



מכ"ם או רדאר (Radar) הוא מכשיר לגילוי מיקומם של עצמים כמו ספינות, מטוסים וכדומה.

איך מכ"ם עובד?

מכ"ם משדר גלי רדיו מסביב. גלי הרדיו פוגעים בעצמים בטווח שאליו הוא מכוון וחוזרים לאנטנה שלו. המכ"מ מסוגל לנתח לפי כיוון, זמן ואופי ההחזרים שהוא מזהה מהו כל עצם שהתגלה ולאן הוא מתקדם.

אם לפרט יותר, המכ"ם משדר אלומת גלי רדיו (קרינה אלקטרומגנטית) מאנטנה. כל עצם, כמו כלי טיס, ספינה וכדומה, שיימצא בתחום אלומת השידור יפזר חלק ממנה במרחב, בצורת גלי רדיו חוזרים.

כשהמקלט של המכ"ם קולט את אותות הקרינה החוזרים הללו, הוא מזהה את הימצאותו של העצם במרחב. ניתוח האותות החוזרים יאפשר למכ"ם לחשב את הכיוון, המרחק ומהירות התנועה של העצמים הללו, וכן לשער את הנפח של כל אחד מהם.

ב-1904 הדגים הממציא כריסטיאן האולסמייר כיצד ניתן לעשות שימוש במכ"ם ובגלי רדיו כדי לאתר ספינות. באוגוסט 1917 פיתח ניקולה טסלה את השיטה והביאה לגילוי של עצמים רחוקים מהטווח המקורי של ההמצאה, כולל שיטה לגילוי צוללות.

אבל המצאת הרדאר נולדה בשנת 1935 כשהיטלר החל לבנות מחדש את חיל האוויר הגרמני, הלופטוואפה. בריטניה חשה מאוימת ועל המדען רוברט ווטסון וואט הוטל למצוא פתרון. הוא המציא את המכשיר לגילוי מטוסים במרחקים של 8 מיילים (כמעט 13 קילומטר). במלחמת העולם השנייה סייעה המערכת המצוינת הזו להגנה על בריטניה, מפני חיל האוויר הגרמני.

המכ"ם משמש כיום גם לצורך תחזית מזג האוויר ולמיפוי ואיסוף מידע על שטחים ונפחים. המכ"ם מאפשר גם לגלות ולעקוב אחרי ציפורים, ביום ובלילה, בגבהים שבני-אדם לא יכולים לעקוב בהם.

פירוש המילה מכ"ם הוא ראשי תיבות של "מגלה כיוון ומרחק". באנגלית הוא נקרא "רדאר" (Radar) מראשי התיבות של Radio Detection And Ranging.


הסבר לילדים על פעולת הרדאר:

https://youtu.be/0FS_N5-aErE


כך פועל הרדאר:

https://youtu.be/J5y0XDZFQug


מכ"ם מזג אוויר שמתיישן ולא מוחלף (עברית):

https://youtu.be/H15m84kqusc


הלפיד המעופף עם המכ"מ שהדליקו לו אור (עברית):

https://youtu.be/R1o8-PC0_CI


מכ"ם מודרני נגד טילים בשירות צה"ל (מתורגם):

https://youtu.be/ZsBjQllQEVs


הרדאר משמש גם לזיהוי ספינות, צוללות, מטוסים ועוד:

https://youtu.be/3LeKxA9YLsA


וכדי לחמוק מהרדאר הומצאו המטוסים החמקנים:

https://youtu.be/As0Z5ror0BA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.