» «
ארץ האש
מהי ארץ האש בדרום אמריקה?



ארץ האש (Tierra del Fuego) הוא ארכיפלג, קבוצת איים שנמצאת בקצה הכי דרומי של דרום אמריקה, מצד דרום למצר מגלן. חלק מהאיים בארכיפלג שייכים לארגנטינה וחלק לצ'ילה.

שמה של "ארץ האש" נולד מהמדורות הרבות שראה פרדיננד מגלן בעת שחצה את מצר מגלן (שנקרא על שמו כמובן).

מלבד אנטארקטיקה, ארץ האש היא הנקודה היבשתית הדרומית ביותר בכדור הארץ. נמצאים בה אחדים מהקרחונים הגדולים במערב כדור הארץ.


הנה סרטון על ארץ האש שצולם בשיט קיאקים:

http://youtu.be/QDJk2F0NSzg?t=9s
ארגנטינה
מהי ארגנטינה המדינה הדרומית באמריקה?



ארגנטינה היא מדינה רחבת-ידיים החולשת על המרחב הדרומי של יבשת אמריקה הדרומית. היא נמצאת בחלק שממזרח לרכס הרי האנדים, עד לאוקיינוס האטלנטי. בירתה היא בואנוס איירס, עיר ענקית,עם שדרות רחבות וכיכרות ענק, שנמצאת על שפת נהר פלאטה.

גיאוגרפית מחולקת ארגנטינה ל-3 אזורים: ארץ האש (טיירה דל פואגו) שבדרום, אזור רכס האנדים ההררי והערבות של הפמפאס, החבל הגיאוגרפי החשוב ביותר שבמרכז המדינה ומרכז גידול עדרי הבקר הענקיים הנדרשים לתעשיית הבשר הענקית שלה.

ארגנטינה היא מיצרניות הבשר החשובות והגדולות בעולם ואכילת הבשר הצלוי בה היא חלק מחיי היומיום. אחד מסימני המטבח שלה הוא הכנת בשר בצלייה איטית המכונה "אסאדו". זוהי מסורת שנולדה אצל הגאוצ'וס, הבוקרים המקומיים של חבל הפמפאס, שהפכו לגיבורים וסמלים נערצים במדינה.

לארגנטינה גם מסורת ותרבות של אהבה לכדורגל, לריקודי הטנגו ולמוסיקת הטנגו הארגנטינאית.

שמה של ארגנטינה בא ממתכת הכסף, שבלטינית נקראת "ארגנטום" (Argentum). זה קרה לאחר שהתאחדו הפרובינציות של נהר לה פלטה (נהר הכסף) לרפובליקה החדשה, ארגנטינהה.


הנה תיאורה הגיאוגרפי של ארגנטינה:

https://youtu.be/TVq29gM2YVY


מקומות ואתרים בארגנטינה:

https://youtu.be/aI_F_lQXYb8


כך נראית פטגוניה בקפיצות זמן:

https://youtu.be/nt4HfMWaH8g


תולדות הנבחרת שלה בגביע העולם בכדורגל:

https://youtu.be/sU_XUNgRzqc


וסקירה על ארגנטינה:

https://youtu.be/1U0N4SGL46A
שוקולד
איך התגלה השוקולד?



בני המאיה של דרום אמריקה היו הראשונים בעולם שהפיקו שוקולד מפולי הקקאו. השוקולד שלהם היה שונה מאוד מהשוקולד המוכר לנו כיום, ולמעשה מדובר במשקה שוקולד נוזלי ומריר. המאיה אהבו והעריכו כל כך את משקה השוקולד שלהם, שהם כינו אותו "משקה האלים". בממצאים ארכיאולוגים התגלו דמויות של מלכים ואלים של בני המאיה, לוגמים את משקה השוקולד.

לצורך הפקת השוקולד, הם טחנו את פולי קקאו ועירבבו אותם עם מים ועם חומרים שונים כגון: קמח, תירס, וניל וצ'ילי. את התערובת שנוצרה הם העבירו במהירות מכלי לכלי עד שהיה נוצר עליה קצף סמיך, בשלב זה המשקה היה מוכן לשתייה. המאיה לא הוסיפו סוכר לשוקולד שלהם ולכן טעמו היה מריר. גם האצטקים נהגו לטחון את פולי הקקאו ולהכין מהם משקה מר ומתובל בצ'ילי. הם קראו למשקה שהרגיע כאבי בטן וכאבים שונים צ'וקואטל וממנו הגיע השם לשוקולד של ימינו.

במאה ה-16 הביאו הכובשים הספרדים את פולי הקקאו לאירופה. גם האירופאים הכינו מהם את משקה הקקאו, אבל אצלם נוספה מתיקות על ידי הסוכר.

רק בהולנד של תחילת המאה ה-19 נוצרה חמאת הקקאו שאיפשרה לשוקולד להפוך למוצק. השוקולד המוצק של אז היה טעים ומוכר לנו בתור שוקולד מריר. כשהתאחדו יצרן השוקולד רודולף לינט וממציא אבקת החלב אנרי נסטלה, והמציאו את שוקולד החלב, הם הפכו אותו לממתק המבוקש ביותר בעולם.

בהמשך באו המצאות שוויצריות נוספות, כמו שוקולד הטובלרון שנולד ב-1908, וקיבל את צורת הפסגה המשולשת של הר המטרהורן שבאלפים של שווייץ. לצדו קיבע מבחר של שוקולדים שוויצריים איכותיים ונמכרים ביותר, את מעמדו של השוקולד השוויצרי בתור השוקולד המבוקש והאהוד ביותר בעולם.


הנה תולדות ועלילות השוקולד (מתורגם):

https://youtu.be/ibjUpk9Iagk


ההיסטוריה של השוקולד:

http://youtu.be/XrIFGfZyvGs


תיאור היסטורי של תולדות השוקולד:

http://youtu.be/9g3q-KcFlt4


ופרסומת מבנגלדש המשלבת את תולדות השוקולד:

http://youtu.be/TsRO8dLZn64
גואנקו
מהם גמלי ההרים של הרי האנדים?



הגואנקו (Guanaco) הם קרובים לא רחוקים של הלמה והאלפקה, הגמלים של הרי האנדים. הם חיים באזורים כמו פטגוניה, מקומות שיש בהם תנודות קיצוניות של טמפרטורה וקשה להשיג בהם מזון. ההתאמה שלהם לאזור היא מצוינת.

הגוואנקו רץ מהר מאד. מהירותו מגיעה ל-55 קילומטרים לשעה.


הנה סרטון על הגואנקו - הגמלים הפראיים של הרי האנדים שבדרום אמריקה:

http://youtu.be/lRRKYG8M87A

דרום אמריקה

תרמילאים
מה עושים התרמילאים ומהו הטיול הגדול?



הטיול הגדול, תרמילאים, מוצ'ילרים, בק פק, גסטהאוז ועוד כל מיני מילות מפתח מגרות, מפעילות אצל רבים מאיתנו את האסוציאציות המתאימות.

לטייל בעולם, עם תרמיל על הגב ותגליות יומיומיות של אנשים, צורות חיים ומראות חדשים. כל זה מייצג חופש מוחלט, רשות לעשות ככל העולה על רוחנו ולעצור את מרוץ החיים האוטומטי. זה נעשה לטובת בחירה יומיומית וחופשית, שתלויה רק בנו. זה גם טיול למקומות רחוקים, שמוצא את מה שהכי קרוב ונוכח בחיינו - את עצמנו, כפי שאנחנו במקומות הכי עמוקים שבנו.

בחוץ לארץ נפוצה התרמילאות בגיל שאחרי סיום התיכון. צעירים ישראלים, לעומת זאת, נוהגים לצאת אליו לאחר שחרורם מצה"ל, במה שמכונה אצלנו "הטיול הגדול", או "טיול אחרי צבא", טיול שיש בו סוג של תגובת נגד ושחרור, תרתי משמע, מהלחץ והמשמעת של המסגרת הצבאית.

תרמילאים נקראים כך כי הם מטיילים עם תרמיל הגב, מה שבדרום אמריקה נקרא "מוצ'ילרו".

מנהג טיולי התרמיל נולד בשנות ה-70 והתגבר משמעותית מאז הניינטיז, שנות ה-90 של המאה הקודמת. אבל שורשיו הרבה יותר מוקדמים וקשורים בסיור הגדול, אותו מסע תיירותי גדול, שעשו צעירים מבתים עשירים במאה ה-19, סביב האתרים התרבותיים העיקריים של אירופה.

כאז כן היום, זהו סוג של תיירות המתמקד במסע עצמאי ובדרך כלל ארוך, ברחבי העולם. הוא נמשך בדרך כלל חודשים אחדים, אך יש המאריכים גם לטיולים של שנה ויותר.

טיול כזה מתאפיין בדרך כלל בשיתוף חברתי עם תרמילאים אחרים, לא פעם גם לינה בחדרים משותפים ובניהול חסכוני של המשאבים האישיים.

היעדים הנפוצים בטיולי תרמיל הם מדינות דרום אמריקה, הודו, נפאל, דרום-מזרח אסיה ניו זילנד, אוסטרליה ומזרח אסיה.

תרמילאים ברחבי העולם, הם בדרך כלל צעירים, סטודנטים, או בוגרים לקראת הגיל השלישי. בארץ הם בדרך כלל צעירים שהשתחררו מצה"ל, אך יש לא פעם גם סטודנטים, צעירים לפני השירות הצבאי או אנשים שלקחו חופשה ארוכה מעבודתם.

אצלנו הטיול הוא סוג של טקס מעבר, בו משלימים צעירים את תהליך ההתבגרות הישראלי, במסלול החיים האופייני של בית ספר–צבא–הטיול הגדול–השכלה גבוהה וקריירה תעסוקתית.


#המאפיינים הבולטים של התרמילאות
טיול ארוך ולמספר יעדים - תרמילאים נוסעים למשך זמן רב ונודדים ממקום למקום, מארץ לארץ. בהודו למשל, התרמילאים הישראלים קוראים למסלול המסורתי שלהם "שביל החומוס", איך לא?

עם תרמיל על הגב - ה"בק פק" המפורסם הוא חלק מהז'אנר. שום תרמליאי שמכבד את עצמו לא יטייל עם מזוודה.

לינה באכסניות - פה ושם אפילו בבתי המקומיים אבל מילות המפתח ללינה בטיול הן הוסטלים וגסטהאוזים. אלה מקומות בהם אתה נחשף לתרמילאים מכל העולם, מתחבר, לומד, מקבל פרופורציות, טיפים, יוצר חברויות וחוויות.

תחבורה ציבורית זולה - תרמילאים משתמשים בתחבורה ציבורית או בטרמפים. זול, נגיש, חווייתי ומתחבר למקומיים.

מתחברים למקומיים - לתרמילאים עניין בהיכרות מעמיקה ובהתערות בקרב המקומיים, למידה מהם, חוויות קהילתיות וטקסים ובעיקרון - שהות בתוכם.



הנה מונטאז' של טיול של שתי תרמילאיות:

https://youtu.be/AmSvfz-o79M


בישראל יש ממש לחץ לצאת אל הטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/_WaBV0g_6aQ


ממראות הטיול הגדול בדרום אמריקה:

https://youtu.be/s4KCeAQIYeM


תרמילאים שעלו בטראק אל העיר מאצ'ו פיצ'ו:

https://youtu.be/78Ouaj0iLUk


יש גם דברים מפחידים בטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/cIWcP332GkY


מחשבות יפות ומנוסחות על הטיול הגדול ומשמעותו אל מול חיי היום יום של עכברי המירוץ שאנחנו (עברית):

https://youtu.be/ywkFeTH35hw


ובקורונה רבים מהם החליפו את חו"ל בשביל ישראל (עברית):

https://youtu.be/FNnfJXj8Z24?long=yes
הנדסת האינקה
מהי ההנדסה הגאונית של האינקה?



גם אם הופלה על ידי הכובשים האירופיים מספרד, ביכולת התכנון והבנייה שלה, הייתה אימפריית האינקה האדירה, ששלטה פעם באמריקה הדרומית, מהאימפריות הבולטות בהיסטוריה. באמצע האלף השני ועד שנכבשה על ידי הספרדים, שלטה האימפריה הזו על מרבית החלק המערבי של דרום אמריקה, מקולומביה בצפון ועד צ'ילה בדרום.

לצורך שליטתה במרחבים העצומים שלה, שכללו חלקים מפרו, בוליביה, אקוודור, צ'ילה וארגנטינה של היום, פיתחו ממציאיה פתרונות הנדסיים מרשימים במיוחד.

אימפריית האינקה הגיעה להישגים אדריכליים מרשימים מאד, ביניהם בניית ה"עיר האבודה" מאצ'ו פיצ'ו, שהוקמה בגובה בלתי נתפס ועם תשתית הנדסית מעולה ומתוכננת בגאוניות.

כדי לקשר את בירתה של אימפריית האינקה, העיר קוסקו שנמצאת כיום בשטחה של פרו, אנשי האינקה יצרו ברחבי האימפריה שלהם דרכים מתקדמות וארוכות ביותר. הדרכים האלה יוצרות רשת בת אלפי קילומטרים של דרכים, שמתעלה על כל מה שנעשה באירופה של ימי הביניים. הם אפשרו שליטה מעולה על אימפריה שבה חיו כ-6 מיליון איש, בני עמים שונים, שדיברו ביותר מ-700 שפות שונות!

אימפריית האינקה השיגה הישגים אדירים בהנדסה חקלאית ויצרה מערכות השקיה משוכללות מאד לתקופתה. לבני האינקה היו גם הישגים מרשימים מאד בתחום הרפואה והכירורגיה.

הישגי האינקה מעוררים השתאות אפילו למול האדריכלות, ההנדסה והטכנולוגיה המודרנית, אבל היא מקבלת משנה הערכה כשזוכרים שמדובר בתרבות שלא הכירה אפילו את הגלגל. את החישובים שלהם עשו בני ומהנדסי האינקה בעזרת שיטה הנקראת קיפו, שמבוססת על קשרים בחבלים, בשיטה שעדיין לא פוענחה.


הנה מערכת הדרכים המעולה שיצרו בני האינקה ברחבי האימפריה שלהם:

https://youtu.be/RoBo5qsNNDM


כך השתמשו בני האינקה בטרסות, מדרגות הר חזקות במיוחד, כדי לייצב את הבירה מאצ'ו פיצ'ו:

https://youtu.be/kB3TT2ciSCc


יש הרואים ביכולות התכנון והבנייה שלהם משהו שלא מן העולם:

https://youtu.be/4h4jwQunxRw


וכמה דברים מדהימים על תרבות האינקה:

http://youtu.be/DOXbAafFuJk
אינקה
איך קוסקו ופרו של ימינו היו מרכז תרבות האינקה?



האינקה היה עם שהקים אימפריה באמריקה הדרומית. בירתה של אימפריית האינקה הייתה העיר קוסקו, שנמצאת כיום בשטחה של פרו ומכאן רבים רואים בפרו את "ארץ האינקה". למען הדיוק יש לציין שאימפריית האינקה השתרעה על אזורים נרחבים בפרו ואקוודור של היום.

אימפריית האינקה שלטה למשך זמן קצר על שטח עצום באמריקה הדרומית, שכלל חלקים מפרו, בוליביה, אקוודור, צ'ילה וארגנטינה של היום. באימפריה זו חיו כ-6 מיליון איש בני עמים שונים, שדיברו ביותר מ-700 שפות. האימפריה, שהתקיימה משנת 1200 בערך, נכבשה על ידי הספרדים בשנת 1532 ושנה אחר-כך הוציאו להורג את קיסר האינקה האחרון.

מבחינה תרבותית היתה לאינקה תרבות שלמה, אם כי לא היה להם כתב משלהם וגם את הגלגל לא הכירו ולא עשו בו שימוש. את החשבונות עשו בני האינקה בעזרת שיטה הנקראת קיפו, שמבוססת על קשרים בחבלים ושיטה זו עדיין לא פוענחה.

אימפריית האינקה הגיעה להישגים אדריכליים מרשימים מאד, בנתה רשתות דרכים מתקדמות וארוכות ביותר, השיגה הישגים אדירים בהנדסה ויצרה מערכות השקיה משוכללות מאד לתקופתה. לבני האינקה היו גם הישגים מרשימים מאד בתחום הרפואה והכירורגיה.


הנה עלייתם ונפילתם המדהימים של בני האינקה (מתורגם):

https://youtu.be/UO5ktwPXsyM


על מאצ'ו פיצ'ו, בירת ממלכת האינקה (עברית):

http://youtu.be/dSm3tm03KkI


כמה דברים מדהימים על תרבות האינקה:

http://youtu.be/DOXbAafFuJk


וסרטון משעשע שבו מתארים הספרדים את ההבדלים ביניהם לבין האינקה:

http://youtu.be/kKeB82retLs
אבני איקה
מהן האבנים המצוירות של איקה?



לאחר שנמצאו באזור איקה שבפרו אוסף של כ-10,000 אבנים, בעלות צורות גאומטריות מעניינות, הן נקראו אבני איקה. החוקר ד"ר חווייר קבררה, כנראה דוקטור לרפואה, אסף את האבנים המופלאות והמעוטרות הללו במשך 37 שנים.

על האבנים הכבדות, שנראה שבאו מתרבות עבר מתקדמת ביותר, גילפו אמנים קדומים ולא ידועים, דמויות של אנשים, בעלי חיים ולא מעט ציורים שנראים ממש כמו משימות רפואיות ברפואה המודרנית, כמו ניתוחים, עירויי דם והשתלת איברים. כמו כן יש שם ציורים של שימוש בטלסקופים וכלי טיסה. יתכן שניתן אף לראות בהן הסימנים ליבשת שנעלמה, אולי אטלנטיס האבודה. נראה שהאבנים בן בנות כמה מאות שנים, אם כי יש טענה שבדיקה הראתה שגיל האבנים הללו גדול אף יותר.

לא ידוע בדיוק באיזו תרבות השקיעו כל כך הרבה באמנות אבנים משונה זו. לא ברור גם כיצד כל כך הרבה תיאורים באבנים הללו נראים מודרניים להפליא ונבואיים, בעידן שבו צוירו. היו אמנם מקרים של זיופי אבנים שנעשו במאה האחרונה, אבל מרבית האבנים הללו נראות אותנטיות ונחפרו על ידי ארכאולוג אקדמי בעל שם כמו הדוקטור קבררה ומכאן המסתורין שבהן.


הנה סיפורן של אבני איקה והמשמעות התרבותית שלהן:

https://youtu.be/TXv2Z6dinSA


עוד על אבני איקה:

https://youtu.be/1FMIn9FY16w


ציורי הדינוזאורים על אבני איקה, שאם הם אמיתיים הרי שהם שוברים את כל התאוריה המדעית לגבי היעלמותם ביחס לאדם הנבון:

https://youtu.be/NPO6h8M6DI4


והמוזיאון של דוקטור קבררה:

https://youtu.be/8hDqAr2VAZs


מרכז העולם
ממתי אקוודור היא מרכז העולם?



אקוודור נקראת על שם קו המשווה - האיקווייטור, שעליו היא יושבת. מוזיאון מרכז העולם (Mitad del Mundo), מוקדש לקו המשווה ויושב ממש עליו הוא אתר תיירות, שאליו בא כל תייר המגיע לקיטו, הבירה.

ליד האנדרטה המציינת את מרכז העולם, כמעט כל אחד רואה לעצמו חובה להצטלם, עם רגל אחת בכל אחד מצידי העולם.

בסביבה עורכים לתיירים גם הדגמות של כל מיני ניסויים שמוצגים כיחודיים לקו המשווה, ביניהם כיווני סיבוב מנוגדים של מערבולות מים בכיור, בכל צד של קו המשווה והעמדת ביצה על מסמר.

אבל למה זה מרכז העולם? - הרי קו המשווה מקיף את כל כדור הארץ... מסתבר שמוזיאון מרכז העולם נבנה בדיוק במקום שבו עובר קו הרוחב 0.

קו האורך המרכזי הוא במקום אחר. הקו הזה הוא עניין של החלטה והסכמה עולמית בלבד.

במאה ה-19 הוחלט שהמרידיאן הראשי, קו האורך 0°, שהיה שנוי במחלוקת עד שנת 1884 לא עובר כאן ולא בשום מקום אחר אלא באימפריה הגדולה ביותר של אותה תקופה. בשנה זו התכנס "כנס קו אורך עולמי" ושם אומץ קו האורך העובר דרך גריניץ' המצוי מזרחית ללונדון, כקו האורך 0.

אז גם אם פעם הוצעו כקו האורך 0 כל מיני קווי אורך שעברו במקומות שונים בעולם, כולל אקוודור, מאז 1884 מוסכם באופן שרירותי, אך סופי לחלוטין, שקו האורך 0 עובר בגריניץ', לונדון.

ועדיין, מה לא עושים בשביל המון תיירים, שבאים להצטלם ולתקוע סיכה בעוד נקודה חשובה, פחות או יותר, על מפת העולם.

ואגב, קו אורך כזה או אחר - קווי הרוחב עובדים כאן בכל מקרה וקרינת השמש בקו המשווה היא חזקה מאד, מה שאומר בכל מקרה שאם לא מורחים קרם הגנה בשפע, יוצאים מהחווייה הזו שרופים.


הנה "מרכז העולם", בקיטו בירת אקוודור:

https://youtu.be/u4W1lcdy4P0


הניסויים על קו המשווה שנועדו להדגים תופעות משווניות:

https://youtu.be/5QVcfV0FKTs


קיטו, עיר הבירה הגבוהה בעולם:

https://youtu.be/_ySpP0s6pvI


זוג שמבלה במרכז העולם ומספר עליו ועל אקוודור:

https://youtu.be/Bt0pfuyuZj8


ונדנדה בקצה העולם:

https://youtu.be/wzx0JK8mWwY
מהו הסביצ'ה של פרו?



הסביצ'ה (Ceviche), גרסת הדג הכבוש של דרום-אמריקה, הוא אחד ממאכלי הדגים המרעננים של המטבח העולמי. המאכל הזה מנצח - גם בטעמו וגם במראה שלו, שכל כך מתאים לעידן המודרני של הצילחות, עידן שבו מנה שיוצאת מהמטבח צריכה גם להיראות נהדר ולא רק להיות טעימה.

את הסביצ'ה, המאכל הלאומי של פרו, לא צריך אפילו לבשל. כבר אצל האינקה יצרו את הסביצ'ה, עוד שלפני שהספרדים הביאו את הליים מאירופה. בני האינקה יצרו אותו מדג נא ומפרי שמזכיר את הפסיפלורה.

כיום מכינים את הסביצ'ה מדגים שהושרו במיץ לימון עם בצלים חתוכים. מקפידים על דג מפולט, כלומר נקי מעור ועצמות ושיהיה דג טרי מאד, כמו פארידה, פלאמידה, לברק, דג מוסר, אינטיאס, דניס, או כל דג אחר וטרי ממש, שהמוכר מאשר שהוא מתאים לסשימי.

לרוב מצרפים לדג מרכיבים נוספים, כמו צ'ילי חריף, רוטב בצל או כוסברה. אלה מוסיפים לו טעמים, אבל צריך להקפיד על כמויות זעירות, כדי שלא להרוס את הטעם של הדג הטרי, שחייב להיות המרכזי בו.

הסביצ'ה נפוץ גם בשאר מטבחי דרום אמריקה, אבל בעולם הוא ידוע כמאכל המפורסם ביותר של פרו. בתיאבון!


הנה הכנת סביצ'ה בפרו (עברית):

https://youtu.be/YOtYbmJtn-A


מומחי הסביצ'ה בפרו:

https://youtu.be/9kuC8_C2JWE


כך מכינים את הסביצ'ה:

https://youtu.be/aA2Y6NVxSDo


ותולדות הסביצ'ה:

https://youtu.be/j-_sD0nOeJ8
מהי אל-דוראדו?



אל דוראדו היא העיר האגדית של האינקה, שמעולם לא נמצאה. אגדות עליה מסעירות את הדמיון של הרפתקנים מזה מאות שנים. שמועות על עיר הזהב אל דוראדו, שכונתה גם פייטיטי או מנואה, נפוצו בגל ההתלהבות של האירופים מהזהב הרב שמצאו במקדשים של דרום אמריקה.

הרפתקנים ניסו למצוא אותה במהלך השנים. החיפוש אחרי אל דוראדו הפך לשיגעון של מאות שנים והיו אף חוקרים רבים שטענו שמצאו את עיר המסתורין שכל קירותיה זהב של אמריקה הלטינית. איש מהם כמובן שלא מצא דבר..


הנה עלילות העיר אל-דוראדו:

http://youtu.be/vUAEa4ORAkY


סרט ארוך יותר על עיר הזהב האבודה של המאיה - אל דוראדו:

https://www.youtube.com/watch?v=0FLsOKZPLNs?long=yes


והנה שיר מתוך סרט מצויר שהוקדש לאל-דורדו:

http://youtu.be/OSC_mV-jDaY
מיהו הגיבור המצויר ספידי גונזלס?



בשנת 1953 עשה את הופעתו הראשונה בסרטים המצוירים בטלוויזיה גיבור סרטים מצויר בשם ספידי גונזלס (Speedy Gonzales). בסרטונים המצוירים של האחים וורנר הוא היה "העכבר המהיר ביותר בכל מקסיקו".

העכבר המקסיקני הזריז רץ מהר מאוד, דיבר באנגלית עם מבטא מקסיקני מוגזם ותיבל את דבריו בהרבה ספרדית. אך מנגד, דמותו של ספידי גונזלס, כגיבור הלטיני מהסרטים המצוירים, הציגה סטריאוטיפ מקסיקני די פוגעני.

לרוב, הלבוש של ספידי כלל פריטי לבוש מקסיקניים מסורתיים, ביניהם חולצה ומכנסיים לבנים, דוגמת התלבושת המסורתית הנפוצה אצל גברים ונערים מהכפרים המקסיקניים, לצד מטפחת אדומה וסומבררו צהוב.

על אף שכללה אפיונים די פוגעניים כלפי תושבי אמריקה הלטינית, הפכה דמותו של ספידי גונזלס די מהר לדמות פופולרית מאוד, לרוב גם בקרבם של אותם צעירים לטיניים.

הוסיף להיסטריה עוד יותר גם שיר הומוריסטי על העכבר המקסיקני, שכתב וביצע דוד דנטה ב-1961. בגרסתו של דנטה הוא לא זכה להצלחה, אבל שנה אחר כך הוא זכה לגרסת כיסוי של הזמר פאט בון והפך להיט ענק, שנמכר במיליוני עותקים.

ההשתתפות של המדבב מל בלאנק מהסרטים המצוירים, בהקלטת גרסת הכיסוי הזו, תרמה גם היא להצלחה. קולו של ספידי גונזלס מהטלוויזיה לא היה מעולם כל כך מוכר.

עם השנים נשאר ספידי גונזלס אצל רבים דמות חמימה מהילדות הרחוקה. לתושבי ארצות הברית יש לא מעט זכרונות נעימים ממנו. המהירות, ההתלהבות, שמחת החיים והדיבור המתגלגל - כל אלה מעוררים אצלם געגוע לילדות ולעולם התמים שהכירו אז.

וכך, שב ספידי גונזלס עם השנים, להיות מוקרן בטלוויזיה, באינטרנט ובמדיה החברתית. סדרת ה"לוני טונס" של האחים וורנר לא הייתה מושלמת בלעדיו. נוסטלגיה במיטבה.

בימינו נוהגים לפרסם לפני ההקרנה הודעה שאומרת משהו כמו: "הסרטים המצוירים שאתם עומדים לראות הם תוצרת זמנם. ייתכן שיתוארו בהם דעות קדומות אתניות וגזעיות שהיו מקובלות בחברה האמריקאית".

הסיבה נוגעת כמובן לסטראוטיפים הגזעיים והאתניים שרווחו אז במערב והיו לגיטימיים באמריקה הטלוויזיונית של אותם ימים. היום, בעידן הפוליטיקלי קורקט, אין להם מקום והם לא היו מתקבלים על המסך, אלא כשמדובר בסנטימנטים אמריקאים כל כך רחוקים ונוגעים ללב.


הנה ספידי גונזלס:

https://youtu.be/Q2EIBU9khEU


קטעים נהדרים משירי ספידי - באווירה מקסיקנית:

https://youtu.be/p6m6sOD3iUM


הלהיט שהוקדש לספידי גונזלס והתפרסם בפי הזמר פט בון:

https://youtu.be/v4s2AMKPHnE


אוסף סרטוני ספידי גונזלס הכי טובים:

https://youtu.be/O9CPPFQKsIA?long=yes


וכך התפתחה הדמות המצוירת שלו:

https://youtu.be/XFukAsW6ZcI?long=yes
מהו יער האמזונס, היער הגדול בעולם?



יער האמזונס (Amazon Forest) הוא היער הגדול בעולם. הג'ונגל הגדול בעולם משתרע על פני תשע מדינות. שטחו של ג'ונגל האמזונאס הוא מעל 6 מיליון קמ"ר ומגוון המינים שחיים בו הוא הגדול ביותר בתבל.

האמזונס סובב את הנהר המפורסם, נהר האמזונס - הארוך ביותר בעולם. שניהם גם נמנים על שבעת פלאי עולם הטבע, שנבחרו ב-2011.

חשיבותו של יער האמזונס לאקלים כדור הארץ היא עצומה. היער הזה הוא יער הגשם הגדול בעולם. הוא נחשב ומכנים אותו "הריאות של העולם". כי העצים הרבים שבו ניזונים מהפחמן הדו חמצני המזיק לאקלים והופכים אותו לחמצן, שכידוע נחוץ לנו ולכל היצורים החיים כאוויר לנשימה.

בשריפות הרבות ששורפים ביער האמזונס לצרכים חקלאיים בעייתיים, לא זו בלבד שנשרפים מיליוני עצים שלא יוכלו להמיר פחמן דו-חמצני לחמצן אלא גם ששריפתם עצמה היא פעולה שפולטת לאטמוספרה אלפי טונות של פחמן-דו-חמצני בכל יום.

כך פוגעות השריפות הללו פעמיים בהשפעתו המקררת של יער האמזונס ובעולם כולו.


נתחיל בטיול באמזונס (עברית):

https://youtu.be/SdQeC-rSnxo


על יער האמזונס:

https://youtu.be/9eFiZbB9aJQ


היער העצום הזה במבט שקט:

http://youtu.be/OEuF2om_THg


על סריקת האמזונס בגוגל - גם היער וגם נהר האמזונס:

http://youtu.be/3Q8nIHDxfp0


תכנית חינוכית על האמזונס (עברית):

https://youtu.be/kqZnyqO7EZ4?long=yes


סרט תיעודי על הפגיעה ביערות האמזונס, יערות הגשם הגדולים בעולם:

https://youtu.be/pkk9323zBZg?long=yes


וסרט תיעודי על בעלי החיים המיוחדים של יער האמזונס:

https://youtu.be/Iz06QeuSoSM?long=yes
איפה יש אגם בלוע של הר געש?



ישנם לא מעט אגמים שיושבים בתוך לועות של הרי געש כבויים. אחד היפים שבהם היא לגונה קילוטואה. זהו אגם לוע מרהיב, שיושב על לוע של הר געש קדום, במערב הרי האנדים של אקוודור. בימים של שמש, צבע הלגונה הוא טורקיז מרהיב. היא נקראת על שם כפר בשם זה שנמצא בסמוך אליה.

הר הגעש הוא כבוי והוא מתנשא לגובה של 3,840 מטר מעל פני הים. קוטר הלוע שלו, שבה יושבת הלגונה הכחולה הזו, הוא בן 2.5 קילומטרים.


הנה לגונה קילוטואה מלמעלה:

http://youtu.be/4fqqK6GXYFY


סרטון של שחייה בלגונה של הר הגעש קילוטואה:

http://youtu.be/w0UML01e0Ro


ומסע וירטואלי במפות של גוגל ארץ אל אגם קילוטואה:

http://youtu.be/TE1AYNCujEE
מהו הרכבל הארוך בעולם?



הרכבל הכי ארוך בעולם שהוא עירוני נמצא בבוליביה. הרכבל של העיר לה פס (La Paz cable car) מסיע המוני אנשים מהעיר אל-אלטו לעיר לה פס וחוסך להם שעות של טלטולים בדרכים רעועות, צרות ובלתי נסבלות לנסיעה.

רק שנבין - אורך 3 קווי הרכבל הזה הוא 11 קילומטרים. בעבודה מלאה הוא מסיע 18 אלף נוסעים בשעה.

אגב, הרכבל הזה הוא כמעט פי שניים יותר ארוך מהרכבל בארמניה, בעל השיא העולמי הקודם, שאורכו היה "רק" 5.7 קילומטרים.


הנה הרכבל הארוך בעולם שבבוליביה:

http://youtu.be/y3O4VXKRgPk


ומזוויות אחרות:

http://youtu.be/FAriob9Z9NI
מהו העצלן?



העצלן (Sloth) שחי ביערות האמזונס מבלה את רוב חייו כשהוא תלוי על העצים, בעזרת 3 טפריו, שהם האצבעות הארוכות והמעוקלות שלו. את מזונו משיג עצלן 3 האצבעות מהעלים שהוא תולש מהעצים.

עצלן זכה לשמו כנראה מהיותו חיה איטית במיוחד, כמעט עיוורת וחרשת. הוא אוכל רק עלים מעצי יערות הגשם ובעיקרון ישן המון ולא זז לשום מקום...

המהירות המרבית שהעצלן יכול להגיע אליה היא כ-2 מטר בדקה, כלומר מהירות התנועה המקסימלית שלו היא 0.12 קמ"ש, מה שהופך אותו ליונק הכי איטי בעולם.

העצלן יורד אחת לשבוע כדי לחפור בור, לעשות צרכיו ולכסות. אז הוא פגיע לטריפה בידי יגוארים וכלבי פרא או עופות דורסים כמו ההרפיה. נסיונות להבין מדוע הוא מסתכן כל כך מעוררות השערות, מדישון העץ שעליו הוא ישן ועד להטלת ביצים של העש שחי בתוך פרוותו. 


הנה העצלנים בספארי (עברית):

https://youtu.be/35R0IrPqZYE


העצלן בסביבתו הטבעית:

http://youtu.be/ndMKTnSRsKM


עושה הכל בדרך למציאת בת זוג:

https://youtu.be/T7HGSvczDA4


הקולות החמודים של העצלן:

http://youtu.be/5Tdokh1KYuQ


טיפול אנושי בגורי העצלן:

http://youtu.be/q1mAGQAw3Oc


ומקורותיו של העצלן (מתורגם):

https://youtu.be/-64U7WoBrqM
מה רואים בדגל ברזיל?



בדגל ברזיל יש צבע ירוק שמסמל את יערות הגשם ירוקי-העד, בעוד הצבע הצהוב שבדגל מסמל את המחצבים ובמיוחד את הזהב הטמון באדמת המדינה הענקית הזו.

העיגול הכחול שבדגל הם שמי ברזיל. 27 הכוכבים שעליו מסמלים את 26 המדינות הקטנות שהתחברו לברזיל הענקית, המדינה הגדולה ביותר ביבשת דרום אמריקה.

הכוכב מספר 27 מסמל את השלטון הפדרלי של ברזיל (שלטון פדרלי הוא השלטון המרכזי בפדרציה, מדינה גדולה שכוללת מדינות קטנות רבות).

במרכז העיגול הכחול יש סרט לבן שעליו כתוב המוטו הברזילאי, הסיסמה הלאומית של ברזיל, שאומרת "סדר וקידמה".


הנה מעט על דגל ברזיל (עברית):

https://youtu.be/VA7WP250nfs


מהי החיפושית הכי ארוכה בעולם?



החיפושית הארוכה ביותר בתבל היא חיפושית הרקולס, שמקורה מדרום אמריקה. מדובר בזן של חיפושיות הקרנף החזקה. אמנם חיפושית הטיטאן היא הגדולה ממנה, אבל חיפושית הרקולס נחשבת לחיפושית הארוכה ביותר בעולם.

את אורכה המדהים של חיפושית ההרקולס היא יכולה לזקוף לזכות הקרן הארוכה שלה, שיכולה להביא אותה לאורך של כמעט 20 סנטימטרים!


הנה חיפושית ההרקולס בטבע, שומרת על השטח שלה בכוח מפולשים:

https://youtu.be/EjvLOAIxbNQ


כאן היא מקרוב:

https://youtu.be/Cz8zVQ0XTR8


והנה שוב החיפושית הארוכה כל כך:

http://youtu.be/A2I2yc_OeoU
מה יש בערבות הפמפאס של ארגנטינה?



פמפה, פמפס או פמפאס (Pampas) הוא מישור רחב ידיים בארגנטינה המהווה את מקום המרעה העיקרי עבור העדרים העצומים של הבקר, הצאן והסוסים בה, המסתובבים באופן חופשי במרחבים האדירים המשמשים להם מרעה.

מדובר באזור החקלאי המצוי בעיקר במרכז ארגנטינה וחלקים באורוגוואי ובדרום ברזיל. אלו מישורי ערבה עצומי ממדים, שמשתרעים על פני כ-777 אלף קילומטרים רבועים. הם ירוקי עשב ועתירי אדמה, המניבה יבולים חקלאיים עשירים ומגוונים. חלקים גדולים בפמפאס הם ביצות ואדמות חוליות.

הפמפאס נחשב החבל הגיאוגרפי המשמעותי ביותר בארגנטינה. חיות בו חיות-בר רבות, ביניהם אייל הפאמפאס הנפוץ, כמו גם שועל הפמפס, הננדו וכמה מיני ארמדיל.

בערבות הפמפאס חיים מרבית הגאוצ'וס, הנוהגים את הבקר ומפקחים עליו בשטחי המרעה העצומים והמרכזיים בגידול עדרי הבקר .

הבשר של ארגנטינה נודע בכל העולם באיכותו וארגנטינה מייצאת אותו לכל פינות כדור הארץ.

בתצורות של אזור הפמפס גילה צ'ארלס דארווין את התגליות החשובות שהביאו אותו להציע את עקרון "הברירה הטבעית", החשוב כל כך בתורת האבולוציה.

דארווין מצא כאן מאובנים של בעלי חיים גדולים ומכוסים בשריון. הוא זיהה את דמיונם תארמדילים שחיים באזור גם בימיו. במיוחד הרשים אותו הדמיון של מאובן של גליפטודון (Glyptodon), יונק קדמון וענקי ששמו בעברית מתורגם ל"שן חקוקה".

הוא הבין שהגליפטודון דומה מאוד לארמדילים המודרניים אבל אינו זהה להם. כאן האסימון שלו נפל. החוקר הגאוני הבין שלאורך תקופות ארוכות בנות מיליוני שנים, משתנים מיני בעלי החיים, בתהליך כלשהו שלו הוא יקרא "הברירה הטבעית".


הנה ערבות הפמפאס:

https://youtu.be/PI1FnnQ4_T4


והגאוצ'וס שחיים בפמפס ונוהגים את הבקר:

https://youtu.be/9TWoHUO6Ek0
כיצד שחרר סימון בוליבר את דרום אמריקה ומת עצוב?



דמיינו אדם אחד שהוא גם משחרר, גם מורד וגם בוגד, אדם מושמץ אך נערץ, מי שמנצח שוב ושוב, הופך לגיבור של יבשת שלמה ובכל זאת מת מובס ומושפל, רק כדי להפוך לגיבור היסטורי על-זמני.

וזה לא נפוליאון אלא סימון בוליבר (Simon Bolivar), המכונה "המשחרר" (El Libertador), מי שהיה מגדולי המצביאים של אמריקה הדרומית ובראשית המאה ה-19 הוביל בה לעצמאות של מדינות רבות.

בוליבר היה יליד ונצואלה ובן למשפחת אצולה עשירה ממוצא ספרדי. הוריו מתו בילדותו, ובמותם הוא יורש הון גדול. הוא גדל בהשגחת דודו ובבגרותו יוצא לספרד להשלמת לימודיו.

אחד ממוריו, סיימון רודריגז, היה תלמידו של ז'אן ז'אק רוסו והציג את בוליבר למחשבה הליברלית של המאה ה-18. הרעיונות הללו ישפיעו על בוליבר הצעיר באופן עמוק ומתמשך.

בבגרותו הוא נושא לאישה את בתו של אציל ספרדי, אך פחות משנה לאחר נישואיהם מתה הכלה הצעירה מקדחת צהובה. לבוליבר היה ברור בהמשך חייו שמותה הטרגי של רעייתו הצעירה הוא שדחף אותו לקריירה פוליטית בגיל צעיר.

כשהוא חוזר לוונצואלה בשנת 1807 מתייצב בוליבר הצעיר בראש קבוצת רדיקלית של קריאולים שהציבה לה למטרה למגר את השלטון הספרדי, בדרך לאיחוד של כל יבשת אמריקה הדרומית.

כשנפוליאון בונפרטה ישתלט באירופה על ספרד, הוא הוביל את המושבות של אמריקה הספרדית למרד. עד אז הן היו מושבות כנועות ורגועות.

בשנת 1810 מצליחה הקבוצה להפיל את השלטון הספרדי ולהקים את הממשלה הראשונה בדרום אמריקה שנבחרה בבחירות חופשיות. אך המאבק בין אנשי בוליבר לשלטון הספרדי ובני בריתו ביבשת לא פסק וממשיך עד שנת 1824, בה שוחררה בוליביה, אחרונת המושבות הספרדיות באמריקה הדרומית.

במשך 19 שנים בוליבר מוביל את המאבק לשחרור צפון דרום אמריקה. הוא עומד בראש כוחות קטנים עם ציוד מוגבל ביותר אך מביא אותם ללא מעט ניצחונות מדהימים, לצד תבוסות קשות. המצביא נע שוב ושוב בין מי שנמלט אל מקומות גלות ובין גיבור שמנצח וכובש שטחי ענק מהספרדים. בין השנים 1825 ל-1828, הוא בשיא כוחו ושולט כנשיא ומגן של "גראן קולומביה", שכוללת את קולומביה, פנמה ונצואלה, אקוודור של ימינו, פרו ובוליביה שנולדה זמן קצר לפני כן.

עכשיו הוא כבר דמות על-היסטורית ברמה של ג'ורג' וושינגטון ונפוליאון בונפרטה. מגנרל מחונן ופוליטיקאי כריזמטי, הוא הפך למנהיג הגדול והבלתי מעורער של התנועה לעצמאות של אמריקה הלטינית משאריות האימפריה הספרדית.

בוליבר שגירש את הספרדים מצפון דרום אמריקה תפס מקום מרכזי ביסוד הרפובליקות החדשות של אמריקה הלטינית ושלט בהן. קולומביה הגדולה הייתה המהלך הראשון שלו והוא חלם ליצור ממנה מדינה חזקה ומאוחדת בכל אמריקה הדרומית. אבל הפוליטיקאים האחרים ולא מעט מנהיגים מקומיים התנגדו לתכניות הללו.

וכך, בשנת 1830 יתפטר בוליבר המאוכזב מהנשיאות. חצי שנה אחר כך, בסוף אותה שנה, הוא יילך לעולמו, כנראה משחפת - בבית חברו בסנטה מרתה, קולומביה.

הוא אמנם ייזכר כ"ליברטדור", מי שישחרר מהשלטון הספרדי אבל באיחוד דרום אמריקה הוא נכשל. בשנותיו המאוחרות ייראה החזון הגדול של מי שכונה בשיאו "ג'ורג' וושינגטון של דרום אמריקה" ככישלון מוחלט. אבל מורשתו היא הרבה מעבר לצבאי ומדינית.

כי שנים לפני הביטול הרשמי של העבדות בוונצואלה, בוליבר שחרר את העבדים שלו. הוא היה היה אמנם פטריוט מוחלט, אך לצד זאת גם נהג באדיקות בערכי החירות, השוויון והמחשבה הליברלית של ז'אן ז'אק רוסו והמאה ה-18.

מאז מותו, בוליבר הוא גיבור לאומי במדינות אמריקה הדרומית, אותן מדינות שהוא שחרר משלטון ספרד: בוליביה הקרויה על שמו, ונצואלה, פנמה, קולומביה, אקוודור ופרו.

מאז ועד היום ממצבים את עצמם פוליטיקאים במדינות אלה כממשיכי דרכו של בוליבר. המוני פסלים וכיכרות, בכל רחבי דרום וצפון אמריקה, נושאים את דמותו ושמו של המנהיג הגדול ביותר בתולדות אמריקה הדרומית.


הנה קיצור חייו של המשחרר של דרום אמריקה:

https://youtu.be/9FIC_vihEpw


סיפורו של גיבור דרום אמריקה ומי שבגד בספרד:

https://youtu.be/kQ8a4W_hDbE


עוד על סימון בוליבר:

https://youtu.be/wxuxFg_8nkI


בחייו ראו בו דיקטטור, אחרי מותו קראו לו המשחרר:

https://youtu.be/p1bmJGX0md8?long=yes


התיאור של דמותו המרשימה ומטיל אימה:

https://youtu.be/lRKSU57klrw?long=yes


הרצאה על "ג'ורג' וושינגטון של אמריקה הדרומית":

https://youtu.be/reFr06PGB3c?long=yes


ופודקסט של הפרופסור הרסגור המיתולוגי על בוליבר (עברית):

https://youtu.be/rC9n1hMlbLk?long=yes
מהם מפלי גוואירה שנעלמו?



מפלי גוואירה (Guaíra Falls) היו מהמפלים הגדולים בעולם ומהמרשימים שעל כדור הארץ.

המפלים האדירים, שנקראו "שבעת המפלים של גוואירה" (O Salto das Sete Quedas do Guaíra), נמצאו על נהר ריו פאראנה הענקי, בגבול ברזיל-פרגוואי.

הם קרויים כך ככל הנראה על שמו של צ'יף אינדיאני. עד שנות ה-70 של המאה הקודמת הם היו המפלים השניים בגודלם בעולם!

קול נפילת המים במפלים העצומים נשמע למרחק של לפחות 30 קילומטרים.

המפלים העצומים הללו נעלמו תחת מימיו של אגם איטייפו המלאכותי, שנוצר לאחר שנבנה סכר איטייפו הענקי באזור, בכדי להפיק חשמל הידרואלקטרי, כלומר חשמל מכוח המים.

על בניית הסכר החליטו המשטרים הצבאיים ששלטו באותה התקופה בברזיל ובפרגוואי ושערכי טבע לא נחשבו בעיניהם. המפלים האדירים של גוואירה היו רק פרט אחד בשינוי האזורי שנוצר בהחלטה זו. האגם הענקי שנוצר כתוצאה מבניית הסכר קבר תחת מימיו עיירות, יערות עד ענקיים ומגוון עצום של מינים שנכחדו בהצפת האזור.


הנה המפלים כיום:

https://youtu.be/UjunHQZf_cI


המפלים העצומים בסרט משנת 1936:

http://youtu.be/5V4NtwV_xtY


ומצגת וידאו של מפלי גוואירה:

http://youtu.be/TPlQ1V8Ojm4
איפה נמצאת הבריכה הגדולה בעולם?
איפה נמצאת פטגוניה?
כיצד הכינו צבע אדום מכנימות בדרום אמריקה?
איפה בולען בלע צומת עירונית?
מהו פרח סחלב הקוף הערפדי?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.