» «
פירמידת צ'ולולה
מהי הפירמידה הגדולה בעולם?



הפירמידה הגדולה של צ’ולולה (Great Cholula Pyramid) שבפואבלו מקסיקו היא הפירמידה הכי גדולה בעולם. ואכן היא גם נקראת הפירמידה הגדולה של צ'ולולה.

את הפירמידה הגדולה של צ’ולולה החלו לבנות במאה ה-3 לפני הספירה. מעבר לגודלה המדהים, שקשה לתפוס שבני אדם בנו את כולו, בחלקה העליון בנו הכובשים הספרדים כנסייה גדולה בהמשך ההיסטוריה.

בשל משמעותה ההיסטורית והדתית של הכנסייה הזו, שכאמור נמצאת מעל הפירמידה, התקשו הארכיאולוגים לחפור את מרבית אתר הפירמידה עד היום.

חשוב לציין שהפירמידה של צ'ולולה איננה הפירמידה הכי גבוהה בעולם (ראו את הגבוהה ביותר בתגית "פירמידות, גובה, שיאים") אלא הכי גדולה בנפח שלה.


הנה הפירמידה הגדולה והמרשימה בצ’ולולה שבמקסיקו:

http://youtu.be/3hTSbmmcGFo


עוד מהפירמידה של צ’ולולה במקסיקו:

http://youtu.be/g5TNESOOpQ0


הפירמידה העתיקה של צ'ולולה מקרוב:

http://youtu.be/oyf8j8iKgVc


והגודל העצום של הפירמידה של צ'ולולה:

http://youtu.be/yQ4HCiMfjqU
טנוצ'טיטלאן
איך בנו האצטקים את העיר היפה בעולם?



טֶנוֹצְ'טִיטְלָאן (Tenochtitlan) הייתה בירת האצטקים. בתקופת הקונקיסטדורים, הפולשים מאירופה לדרום אמריקה, היא הייתה העיר הגדולה ביותר בעולם ונבנתה בשנת 1325 על אי קטן, בלב אגם טשקוקו שבמקסיקו. אוכלוסייתה הייתה יותר מכפולה ממספר תושבי לונדון ופאריס של אותו הזמן.

טנוצ'יטיטלן הייתה עיר גדולה, רחבה, מתוכננת ויפה להפליא. מפני שהייתה בנויה על אי ומחוברת בגשרים אל איים מלאכותיים ואל היבשה שמסביב לאגם, סיפרו עליה אז שהיא "ונציה של המערב".

הבנייה שלה, בטכנולוגיה שלא כללה אז הובלה על גלגלים, הייתה פלא אדריכלי העת העתיקה והוכיחה עד כמה הייתה התרבות האצטקית מקורית ובעלת יכולות מרשימות לזמנה.

סופה של טנוצ'יטיטלן היה עצוב ואכזרי. כשנכבשה על ידי הספרדים חיו בה כ-300 אלף תושבים והיא חרבה לחלוטין. על חורבותיה ניצבת היום העיר מקסיקו סיטי, בירת מקסיקו.


הנה טנוצ'טיטלאן, בירת הממלכה האצטקית:

https://youtu.be/_nS6MpVbB_g


כיום נותרו ממנה רק שרידים מעטים:

https://youtu.be/mkAVJVzKuZY


במקום שבו טנוצ'טיטלן שכנה נמצאת כיום בירת מקסיקו:

https://youtu.be/F3QA2J9UxJE?t=1m18s


וסיור מדומה בתלת ממד מעל העיר החרבה:

https://youtu.be/0BNEZMIfLLU
יום המתים
מהו יום המתים של מקסיקו?



בכל שנה, בתחילת חודש נובמבר, נחוג יום המתים (El Día de los Muertos) ברחבי מקסיקו. המקסיקנים מאמינים שביום זה מגיעות נשמות המתים לבקר את המשפחה ואת מי שאהבו בחייהם.

לכן מתקיימות ב"דִיאָס דֶה לוֹס מוּאֶרְטוֹס" החגיגות בבית הקברות המקומי, כמו בחגי מתים שנהוגים במקומות נוספים בעולם.

ההכנות לחג רבות. בפינה מיוחדת בבית נוהגים להכין שולחן מקושט בפרחים ועליו לחם בצורה מיוחדת לחג, מאכלים שהמת אוהב לחם וחפצים שאהב בחייו.

קרובי המתים יוצאים לבית הקברות, לקשט יום קודם בהמוני פרחים, מנכשים את העשבים שמסביב לקבר וצובעים בסיד את האבנים. גם הילדים זוכים ביום המתים בממתקים מיוחדים, לרוב כאלו שנראים כרוחות מחייכות.

ביום המתים מוקירים בני המשפחה את זכרם של הקרובים המתים. הם מבקרים אותם בקבריהם שלהם, מקַשְׁטים אותם בפרחי ציפּוֹרן וּבנרות וּמַשאירים מִנחות של מזון וממתקים בצורה של שְׁלָדים...

היום הזה נועד לזכור, להזכיר ולכבד את המתים, אבל הוא יום של שמחה וחגיגה ולא של אבל ועצבות. זהו יום מלא שמחה וצבעוניות, שהמקסיקנים שמחים בו שהמתים באים לבקרם. לכן הם עושים הכל כדי להנעים להם את האירוח בביתם.

בכיכרות העיר נוהגים להציג בחג מחזות פולקלור וריקודי עם. ברחובות משוטטות להקות נגנים מסורתיות הנקראות מריאצ'י (Mariaci) ובכנסיות מתנהלות תפילות מיוחדות לחג.

בלילה, שיא החג, מואר בית הקברות באלפי נרות. לאורך החג מקושטים הקברים בפרחים, קישוטים ותמונות. המשפחות נוהגות לאכול בו סעודה ליד קברי הקרובים ומשתפות את שכניהם. זה, אגב, הפך למנהג בחג, שבו מוכרות נשים רבות את המטעמים שלהן לעוברים ושבים.

אפשר לראות ביום המתים המקסיקני את החג המקביל לחגים הנוצריים של "יום כל הקדושים" (All Saints' Day) ו"יום כל הנשמות" (All Souls Day) ולזהות בו את סימנים "ליל כל הקדושים" המפורסם בעולם הנוצרי. שורשי החג הזה שואבים גם מהתרבות הקדומה של מרכז אמריקה וגם מחגים ואמונות ספרדיות ואירופיות שהובאו לכאן על ידי הספרדים.


הנה יום המתים המקסיקני:

https://youtu.be/GzaZidVrebA


הסבר מצויר וקצר:

https://youtu.be/oj7nsq48BcQ


מצגת יום המתים:

https://youtu.be/oqJ_8QQwtig


הסבר ומקורותיו של יום המתים:

https://youtu.be/bY9CdisU67Q


על האוכל של יום המתים:

https://youtu.be/rdlL45ljkEY


ועוד הסבר על חגיגות המתים במקסיקו:

https://youtu.be/RgYrH-DLFXE
מערת הסנוניות
לאיזו מערה יש פיר כה גדול שאנשים צונחים לתוכו?
מהן מערות הענק שבמקסיקו?
מה הסוד של מערת הסנוניות במקסיקו?


למערת הסנוניות (Satano de las Golondrinas) שבמקסיקו יש את הפיר בעל הנפח הכי גדול בעולם. היא לא הכי גבוהה בעולם, אבל מגדל אייפל יכול להיכנס בקלות למערה הזו, על 370 המטרים שלה.

המערה נוצרה מפעילות המים על אבן הגיר, שיצרה צורה של מבנה חרוטי.

המערה עצומה בתחושתה ו"קופצי בסיס" צונחים לתוכה בכיף..


הנה הצנחנים שקופצים לעומק המערה העצומה הזו:

http://youtu.be/DsklxfWuO-Y?t=28s


ופנים המערה עם הפיר הגדול בעולם:

http://youtu.be/2Rc-BlvpOXM

מקסיקו

טקילה
מה יש בטקילה המקסיקנית ובמסקל?



טקילה (Tequila) הוא משקה אלכוהולי שמיוצר באזור העיר "טקילה" שבמקסיקו. מייצרים אותו מהליבה של שיח אגבה (Agave), ששמו "אגבה כחולה" והוא נפוץ במדבר של מקסיקו. אגב, בניגוד למה שחושבים רבים, אגבה אינו סוג של קקטוס, אלא צמח מדברי ממשפחה אחרת.

הממשלה המקסיקנית היא היחידה שמורשית לאשר את השם "טקילה" למשקאות אלו. זו כנראה הסיבה לכך שמשקה אלכוהולי דומה מאד, בשם "מֶסְקָל" (Mezcal), קיבל שם אחר, על אף שהוא כמעט זהה לחלוטין לטקילה.

מה שכן, המסקל מכיל לא פעם סוגים ומינונים שונים של אגבה. ומה שעוד יותר מעניין הוא שהמסקל מכיל לא פעם תולעת!

קראתם נכון. בבקבוק המסקל יש גם תולעת מתה, שהמקסיקנים וחובבי הטקילה מתים עליה... למעשה, מדובר בזחל של עש, שתוקף את צמח האגבה. המקסיקנים קוראים לזחל הזה "גוּסנוֹ", שפירושו בספרדית תולעת. כשמכינים את המסקל, נוהגים לקלות את ליבת האגבה, מה שהופך את טעמו של המשקה למעושן. זה מה שגורם למקסיקנים לאכול את ה"תולעת" של המסקל, או הטקילה, בהנאה רבה...

ואגב, לא רק תולעים מוכנסים למסקל, שהוא הטקילה, אלא גם עקרבים, שגם אותם אוכלים השתיינים בהנאה רבה.


הנה הטקילה והמסקל:

https://youtu.be/YZ9yDyon37Q


כך מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/dmAZ0aH0P9o


ועוד סרטון על ייצור הטקילה:

https://youtu.be/uU8urYBd-3w


במקסיקו מוכרים מסקל, משקה דומה לטקילה עם תולעים או עקרבים, שאותם גם אוכלים:

https://youtu.be/xdGmT0gXQpk


קציר צמח האגבה שממנו מייצרים את הטקילה:

https://youtu.be/YfNxo2vkdUU


ולהיט עצום מפעם שנקרא על שם המשקה "טקילה":

https://youtu.be/pRQjsJ3YWLY
ראשי הענק של אולמק
מהם ראשי הענק של תרבות האולמק?



ראשי הענק באולמק (Olmec colossal heads) הם ראשי אבן ענקיים שפוסלו מגושי בזלת ענקיים אי-שם בתקופת האבן. מי שיצרו אותם הם בני תרבות אבודה, שאיש מהחוקרים לא ידע על קיומה, עד שהתגלו אותם פסלי ענק מקודשים, הם ראשי האולמק.

הראשים של האולמק, 17 התגלו עד היום, מעסיקים את החוקרים כבר יותר מ-150 שנה. במאה ה-19 נחשפו הראשונים שבהם ועוררו השתאות. לא ברור איך הצליחה תרבות פרימיטיבית, מהקדומות שבתרבויות מזו-אמריקה, לפסל עבודות אמנות כה מרשימות וענקיות.

התרבות הזו, שקדמה לאצטקים ב-1500 שנה וגם לאימפריית המאיה שתבוא כמה מאות לאחר שהיא נעלמה, היא סוד גדול. לא נמצאו שרידים שלה עד היום וההשערה היא שהג'ונגלים העצומים כיסו אותם לגמרי.

תרבות האולמק התבססה באזורים הנמוכים שבדרום-מרכז מקסיקו של היום. משערים שהיא נולדה בסביבות המאה ה-15 לפני הספירה.


הנה ראשי הענק של אולמק:

https://youtu.be/vPcMRzwhN74


סיפורה של תרבות האולמק שהקדימה את האצטקים ב-1500 שנה:

https://youtu.be/pzslPfShMzw


על חקר תרבות האולמק שקדמה לאצטקים:

https://youtu.be/9IYrcdnN1gc


יש כאלה שניתנו במתנה והגיעו למקומות אחרים בעולם:

https://youtu.be/i_a7YePPdwI


ומסכה שנוצרה בתרבות הזו:

https://youtu.be/D9uJxXnDTU8
סומבררו
מה סודו של הסומבררו?



כובע הסומבררו (Sombrero) של המקסיקנים הוא כובע חכם ורחב שוליים, שנועד למנוע מהשמש לחרוך את פני המקסיקנים. כמי שחיים במדינה חמה מאד, עם שמש הקופחת על פניהם בחוזקה, השכילו אנשי מקסיקו לאמץ מגבעת רחבה ורחבת שוליים, שמצילה על פניהם צל ומצילה אותם מהחום הלוהט של קרני השמש.

כיום מגבעת הסומבררו נדירה יותר והיא משהו שנקשר יותר למסורת המקסיקנית. מייצרים עדיין כטבעי סומבררו במקסיקו, אבל למרבה האירוניה מי שקונה אותם היום הם התיירים שבאים לבקר וחוזרים הביתה עם הסומבררו.


הנה סומבררו וייצורו לשיווק:

https://youtu.be/n882sErE-x0


להקה מקסיקנית עם סומבררו:

https://youtu.be/QJ6h0TVdrdY


חנות עם סומבררוס למכירה:

https://youtu.be/LMasm0tcA4w


רוצים לאכול עוגת סומבררו?

https://youtu.be/YS_D3m75bZo


וגיטרה עם סומבררו:

https://youtu.be/cAjfYCGYuas
פירמידת אל קסטיליו
מהי הפירמידה של קוקולקן?



פירמידת קוקולקן או פירמידת אל קסטיליו היא פירמידה שנמצאת באתר הארכאולוגי של עיר המאיה צ'יצ'ן איצה שבמקסיקו. הפירמידה נבנתה בידי בני המאיה בין המאות ה-11-13, כמקדש לאל קוקולקן.

כמו רבות מהפירמידות ביבשת אמריקה גם אל קסטיליו, או פירמידת קוקולקאן, בנויה בשכבות. הכוונה לפירמידת שלבים שבנויה מדרגות ענק מרובעות עם גרמי מדרגות בכל אחד מצדי הפירמידה.

המסתורין והקסם בפירמידה של קוקולקאן בצ'יצ'ן איצה בא לידי ביטוי בכך שבימים של השוויון של האביב והסתיו, בשעות הזריחה והשקיעה של השמש, פינת הפירמידה מטילה צל בצורה של נחש המכוסה בנוצות - זהו קוקולקן.

בשני הימים האלה ובהם בלבד, הצלליות מהפינות גולשות בשורות למטה לצד הצפוני של הפירמידה כשהשמש עולה ומקבלות אותה!

הסרט הרומנטי משנות ה-80 "כנגד כל הסיכויים" השתמש בפירמידה של קוקולקן כאתר מרכזי בחיפוש של הגיבור אחרי אהובתו הנעלמת.


הנה העיר צ'יצן איצה והפירמידה של קוקולקן:

http://youtu.be/kyvw6G9Max0


הילוך מהיר של פירמידת אל קסטיליו בקוקולקן:

http://youtu.be/hDyI426m3uc


וסרטון תלת מימד שמנסה לתאר כיצד נראה המקום בעידן העתיק:

http://youtu.be/_4zVUKTv0oU?t=12s


איי מארייטס
מהו החוף הסגור של איי מארייטס?



החוף הנסתר והקסום הזה נמצא באיי מארייטס שבמקסיקו. במשך שנים רבות ערך צבא מקסיקו באיים אלו אימונים צבאיים שכללו הפגזות כבדות. העובדה שהאיים לא היו מיושבים הפכה אותם למתאימים לאימונים מסוג זה. כתוצאה מההפגזות הכבדות שחטפו האיים, הם הפכו מסתם איים יפים למקומות ייחודיים בעולם.

אנשים אוהבים באיי מארייטס בעיקר את המערה חסרת התקרה הזו, שהפכה ללגונה מרהיבה ביופייה. זה אולי מקרה ייחודי שבו כלי נשק יצרו משהו חיובי.. האם יש עוד אתר הפגזות יפה כל כך בעולם?


פעילות קלילה: התקרבו לאיים בביקור הווירטואלי ומצאו בעזרת התמונות את מיקום המערה של החוף הסגור.


הנה סרטון של החוף המיוחד של איסלה מרייטס:

http://youtu.be/M_5yX0wp5pI


הנה מצגת וידאו של תמונות מהחוף הקסום הזה:

http://youtu.be/DPACJeyqewk?t=7s
מיהו הגיבור המצויר ספידי גונזלס?



בשנת 1953 עשה את הופעתו הראשונה בסרטים המצוירים בטלוויזיה גיבור סרטים מצויר בשם ספידי גונזלס (Speedy Gonzales). בסרטונים המצוירים של האחים וורנר הוא היה "העכבר המהיר ביותר בכל מקסיקו".

העכבר המקסיקני הזריז רץ מהר מאוד, דיבר באנגלית עם מבטא מקסיקני מוגזם ותיבל את דבריו בהרבה ספרדית. אך מנגד, דמותו של ספידי גונזלס, כגיבור הלטיני מהסרטים המצוירים, הציגה סטריאוטיפ מקסיקני די פוגעני.

לרוב, הלבוש של ספידי כלל פריטי לבוש מקסיקניים מסורתיים, ביניהם חולצה ומכנסיים לבנים, דוגמת התלבושת המסורתית הנפוצה אצל גברים ונערים מהכפרים המקסיקניים, לצד מטפחת אדומה וסומבררו צהוב.

על אף שכללה אפיונים די פוגעניים כלפי תושבי אמריקה הלטינית, הפכה דמותו של ספידי גונזלס די מהר לדמות פופולרית מאוד, לרוב גם בקרבם של אותם צעירים לטיניים.

הוסיף להיסטריה עוד יותר גם שיר הומוריסטי על העכבר המקסיקני, שכתב וביצע דוד דנטה ב-1961. בגרסתו של דנטה הוא לא זכה להצלחה, אבל שנה אחר כך הוא זכה לגרסת כיסוי של הזמר פאט בון והפך להיט ענק, שנמכר במיליוני עותקים.

ההשתתפות של המדבב מל בלאנק מהסרטים המצוירים, בהקלטת גרסת הכיסוי הזו, תרמה גם היא להצלחה. קולו של ספידי גונזלס מהטלוויזיה לא היה מעולם כל כך מוכר.

עם השנים נשאר ספידי גונזלס אצל רבים דמות חמימה מהילדות הרחוקה. לתושבי ארצות הברית יש לא מעט זכרונות נעימים ממנו. המהירות, ההתלהבות, שמחת החיים והדיבור המתגלגל - כל אלה מעוררים אצלם געגוע לילדות ולעולם התמים שהכירו אז.

וכך, שב ספידי גונזלס עם השנים, להיות מוקרן בטלוויזיה, באינטרנט ובמדיה החברתית. סדרת ה"לוני טונס" של האחים וורנר לא הייתה מושלמת בלעדיו. נוסטלגיה במיטבה.

בימינו נוהגים לפרסם לפני ההקרנה הודעה שאומרת משהו כמו: "הסרטים המצוירים שאתם עומדים לראות הם תוצרת זמנם. ייתכן שיתוארו בהם דעות קדומות אתניות וגזעיות שהיו מקובלות בחברה האמריקאית".

הסיבה נוגעת כמובן לסטראוטיפים הגזעיים והאתניים שרווחו אז במערב והיו לגיטימיים באמריקה הטלוויזיונית של אותם ימים. היום, בעידן הפוליטיקלי קורקט, אין להם מקום והם לא היו מתקבלים על המסך, אלא כשמדובר בסנטימנטים אמריקאים כל כך רחוקים ונוגעים ללב.


הנה ספידי גונזלס:

https://youtu.be/Q2EIBU9khEU


קטעים נהדרים משירי ספידי - באווירה מקסיקנית:

https://youtu.be/p6m6sOD3iUM


הלהיט שהוקדש לספידי גונזלס והתפרסם בפי הזמר פט בון:

https://youtu.be/v4s2AMKPHnE


אוסף סרטוני ספידי גונזלס הכי טובים:

https://youtu.be/O9CPPFQKsIA?long=yes


וכך התפתחה הדמות המצוירת שלו:

https://youtu.be/XFukAsW6ZcI?long=yes
מהו כיסא חותנת?



בתרבות העולמית יחסי הכלה והחותנת שלה אינם תמיד טובים כל כך. לחותנת, אמו של החתן, יש תמיד מה לומר לאשתו של הבן שלה, שתמיד יישאר "הילד שלה"...

זו הסיבה שלקקטוס השמנמן והקוצני מכולם, זה שיש לו צורה של פוף והרבה קוצים כואבים מעליו, הצמידו את הכינוי "קקטוס כיסא החותנת".

זהו אחד הקקטוסים הפופולאריים בארץ ובעולם. הוא הגיע ממרכז מקסיקו וגובהו בטבע יכול להגיע עד לגובה של מטר. כיום הוא נפוץ מאד בגינות בעולם, אבל בטבע כבר די נדיר למצוא אותו והוא נמצא בסכנת הכחדה.


הנה כיסא החותנת:

http://youtu.be/1nHmhxVjUNw


והגדילה של הקקטוס במשך 40 שנה:

http://youtu.be/OQlT11SFlNU
מי היה קורטז כובש האצטקים?



הרנן קורטז (Hernan Cortes), או קורטס, היה אחד הקונקיסטדורים (הכובשים), שבאו אל אמריקה כדי לכבוש אותה. הממלכה האצטקית הייתה רק בת 100 שנה וב-1520 שלט בה מונטסומה. מונטסומה, שאת שמו יש ההוגים כמונטזומה, או מוקטסומה השני, היה מלך שבניגוד לקודמיו כמעט ולא עסק במלחמות.

לפי המסורת האצטקית, בתקופה זו ממש החלו להופיע סימנים ואותות מבשרי פורענות. האגדות מספרות על יללות מסתוריים שנשמעו בלילות ומראות משונים שהופיעו בשמיים. המלך מונטזומה חשש מהסימנים הללו. עצביו החלשים והדיכאון שהשתלט עליו הביאו אותו לטבוח ביועציו שלא הצליחו לפתור את חלומותיו.

הופעת הספרדים על חופיו הייתה הפתעה גמורה למלך האצטקי. האמונה האצטקית הייתה שקצלקואטל, חצי אדם וחצי אל לבן-עור, שהיה מנהיג העיר הקדומה טולה ונעלם, ישוב ביום מן הימים. מונטזומה היה דתי מאוד וחשב שהמגיעים הם קצ'לקואטל השב לרשת את המלכות ואנשיו. הוא הורה לקדם במתנות את האל ופמלייתו ופתח להם את שערי העיר. ההחלטה הזו תעלה לו בשלטונו ובחייו.

הספרדים המעטים, אנשי הקונקוויסטאדור הרנאן קורטז, מנו כמה מאות והיו ברובם הרפתקנים תאבי בצע. קורטז ואנשיו הגיעו לעיר טנוצ'יטיטלן שהייתה בנויה על אי וחשבו שהם חולמים. בעיר המדהימה של הכופרים, בירת האטצקים קיבל את פניהם המלך מונטזומה. זו הייתה העיר המדהימה וכנראה גם הגדולה ביותר בעולם באותה עת. היו מי שראו בה "ונציה של המערב", שכן הייתה בנויה על אי ומחוברת בגשרים אל היבשה שמסביב לאגם.

כשירו הספרדים בתותחים שלהם, הרשים הדבר את האצטקים. הם מצידם הקריבו קרבנות אדם כאות כבוד למבקרים. אבל מה שהיה נכון לממלכה האצטקית עורר באורחים הנוצרים שאט נפש והכרה בכך שהאינדיאנים הללו הם כופרים. קורטז בנה במהירות ברית עם שבטים אינדיאניים שהיו יריבים מרים לאצטקים ועם שבטים שהיו בני ברית שלהם. הוא הפך אותם לנוצרים וביחד אתם תקף את טנוצ'יטיטלאן, בירת האצטקים.

מכאן ואילך יערוך קורטז מעשי טבח המוניים, מגוון תמרונים ושוד מאורגן של אוצרות הממלכה, כשהמלך האצטקי לצדו, מספק לו את כל מה שביקש ומקווה לטוב. בסוף מונטזומה ייהרג בידי אנשיו הזועמים, בזמן שניסה לשכנע אותם לתת לספרדים לחזור בשלום מאחד ממעשי הטבח שעשו.

בקרב הגדול שנלחמו האצטקים הם נצחו את הספרדים והרגו מאות מהם, עם עוד אלפים מבני בריתם האינדיאנים. הספרדים מכנים את הניצחון האצטקי הזה עד היום "ליל הצער". אמנם קורטז וחייליו הטובים ביותר הצליחו להימלט, אבל האצטקים האמינו שהם יצליחו לשרוד והמליכו גיבור מלחמה בשם קואהטמוק למלכם. אבל אחרי מצור שבו הרעיבו הספרדים את האצטקים, קרבות קשים, מגיפות קשות שהרגו רבים מהאצטקים והרס העיר המפוארת שלהם, הובסו האצטקים בידי קורטז ואנשים האכזריים.

ב-13 באוגוסט 1521 נכנע הקיסר האצטקי האחרון, קואהטמוק, לקונקיסטאדורים הספרדים בפיקודו של הרנאן קורטס. האגדה מספרת שאת הקיסר הצעיר עינה קורטז כשדרש שיכניסו את רגליו לשמן רותח. הוא לא הצליח לגלות ממנו היכן הוסתרו אוצרות הממלכה והזהב הרב שלה ולבסוף הורה לתלות אותו והעיר נבזזה. מי שנשארו בה בחיים הפכו לעבדים ושפחות של הספרדים. על חורבותיה של העיר תקום העיר העצומה "מקסיקו סיטי" וכל האינדיאנים יוכרחו להמיר את דת האלילים שלהם לנצרות.


כך נפלה האימפריה האצטקית במלחמה נגד כמה מאות ספרדים ואחד קורטז:

http://youtu.be/i3kWJfkqT0g


הטקטיקה המפורסמת של שריפת הספינות כדי לנצח:

https://youtu.be/1P_euomdHOU


קטעים מסרטים שמציגים את קרבות הספרדים נגד האצטקים:

http://youtu.be/W1-QfatP64Q


חייו של מי שעזב את האוניברסיטה כדי לכבוש את אמריקה:

http://youtu.be/CPj4swVZZZM


וסרט תיעודי על קורטז ונצחונו על האצטקים:

http://youtu.be/A8niQ1ZAbwU?long=yes
למה אסור לקפוץ בסיס למערת הסנוניות?



מערת הסנוניות שנמצאת במקסיקו היא כה גבוהה עד שקופצי בסיס מכל העולם מגיעים לעשות בה קפיצות אמיצות במיוחד, שבהן הם יורדים את רוב הגובה בנפילה חופשית ורק בשלב הסופי והממש קרוב לתחתית המערה הם פותחים את המצנח.

בשנים האחרונות מונעים השלטונות את קפיצת הבסיס לתוך המערה. הטענה היא שהקפיצות הללו פוגעות באוכלוסיית הציפורים שבמערה ושעל שמה היא קרויה 'מערת הסנוניות'.


הנה המערה כשחובבי הספורט האתגרי וקופצי בסיס קופצים לתוכה בצניחה חופשית:

http://youtu.be/ocpuuaNwMSw


קפיצות בסיס והסבר קצר על המערה ועל הסנוניות שיוצרות טורנדו בכל בוקר:

http://youtu.be/QXX-r-6j5Rs?t=8s


וקפיצות של קופצי בסיס רבים אל המערה הענקית:

http://youtu.be/eDYGHLoNZIE?t=1m4s
איך נוצרת מערת קריסטלים כמו שיש בצ'יוואווה במקסיקו?



בצ'יוואווה שבמקסיקו ישנה מערת קריסטלים מדהימה שנקראת "מערת הקריסטלים" (Cave of the Crystals), או בעברית "מערת הגבישים".

המערה הזו מיוחדת במראה הבלתי נתפס שבתוכה, המציע חלל ענקי של גבישי ענק מרהיבים כל כך שקשה להאמין שהם אמיתיים.

המערה הזו היא חלק ממכרה שנמצא 300 מטרים מתחת לפני האדמה בנאיקה, במדינת צ'יוואווה שבמקסיקו. כן, זו אותה מדינה שעל שמה נקראים כלבי הצ'יוואווה המיוחדים.

באולם המרכזי של מערת הקריסטלים יש גבישי סלניט ענקיים, כנראה הגבישים הטבעיים הכי גדולים שנמצאו בכדור הארץ. אורכו של הגביש הגדול ביותר במערה הוא 11 מטר!

ב-58 מעלות, החום במערה הוא גבוה מאד ולכן לחוקרים קשה מאד לשהות בה לשם מחקר למשך יותר מ-10 דקות. המבקרים כאן, לעומתם, מבקרים בליווי מדריכים המוליכים אותם בהליכה המאתגרת שבין הגבישים הענקיים, גם כדי שלא להיפגע מהם ובעיקר - על מנת שלא לפגוע באותם גבישים נדירים ומיוחדים כל כך.


הנה סיפורה של מערת הקריסטלים המדהימה של צ'יוואווה:

https://youtu.be/jb1bL8xTqAs


מראות מהמערה של גבישי ענק מיוחדים:

http://youtu.be/jEU9ltjVwcs


התפעלות המבקרים מהמערה המיוחדת הזו:

https://youtu.be/HeiMfLmJtzk
איזה בית בעולם נראה כמו קונכיה גדולה?
מהו בית נאוטילוס?
מה זה בית נאוטילוס שבמקסיקו סיטי?


קאסה נאוטילוס, בספרדית "בית נאוטילוס" (Nautilus House), הוא מבנה מיוחד בצורת קונכיית נאוטילוס, קונכיה שעדיין נמצאת במימי האוקיינוסים ומתקיימת ברציפות כאורגניזם שלא השתנה הרבה מאז ימי הדינוזאורים.

הבית נבנה בשנת 2006 במקסיקו סיטי, בירת מקסיקו. "בית הקונכיה", כמו שיש המכנים אותו, תוכנן על ידי הארכיטקט חוויאר סנוסיאן, בשביל שחקן קריקט מקסיקני שהתגורר בו.


הנה "בית הנאוטילוס":

https://youtu.be/MopSkKBfhlI


סרטון ישן מפנים הבית:

https://youtu.be/weW7VbazdjI


הוא ידוע גם כ"בית הקונכיה":

https://youtu.be/zyDvUdss_oI


תמונות מתוך הבית:

https://youtu.be/Niw84xcYlTs


עוד תמונות:

https://youtu.be/bcTRcGIagSM


והנה קונכיית הנאוטילוס המיוחדת שעל שמה נקרא הבית:

http://youtu.be/HIRCI0G19Uw
איפה נולד נזיד הצ'ילי קון קרנה?



הוא המאכל הלאומי של טקסס ורבים חושבים שמוצאו ממקסיקו. למעשה, יש על כך ויכוח וטענה שמקורו בכלל בטקסס. אבל למה לקלקל אגדה שבגללה מגישים צ'ילי במקסיקו רק במסעדות לתיירים, כי הם בטוחים שהם הגיעו למולדת המאכל הנהדר הזה?

כך או כך, במערבונים ובצלחות של האקדוחנים במערב הפרוע הוא תפס מקום של כבוד, בכל פעם שהגיבור הגיע מהדרך הארוכה במדבר והתיישב לרגע לאכול מנה חמה של צ'ילי.

עד היום הצ'ילי קון קרנה (Chili con carne), בעברית "פלפלים עם בשר", הוא המאכל הלאומי של מדינת טקסס שבארצות הברית, המדינה המזוהה כל כך עם המערב הפרוע.

לצ'ילי קון קרנה יש גרסאות שונות ומשונות, בפינות שונות של העולם. אבל המתכון הבסיסי והכי מוכר שלו מציע נזיד חריף שעשוי מפלפלי צ'ילי חריפים, בשר, שום, בצל וכמון. נוהגים להכין אותו באופן מסורתי מבשר בקר קצוץ או טחון. יש המוסיפים לו עגבניות, שעועית ועוד מרכיבים מגוונים.

ההיסטוריונים סבורים שלמאכל המקורי אחראים הקונקיסטדורים, הכובשים הספרדים שכבשו את מקסיקו במאה ה-16. ככל הנראה כלל המתכון המקורי בשר שיובש, פלפלי צ'ילי מיובשים, חלב כבשים ומלח. הספרדים נהגו לכתוש את הכל ביחד ולייבש את העיסה בצורה של קוביות מיובשות, שאותן בישלו בסירים כשרצו להכין את הנזיד.

מקור השם הוא בספרדית, בה "צ'ילי" הוא פלפל הצ'ילי החריף ו"קרנה" זה בשר.


הנה הצ'ילי קון קרנה המקסיקני שהקאובויז כל כך אוהבים:

https://youtu.be/bTJLLxqZevA


תולדות הצ'ילי קון קרנה:

https://youtu.be/JkZ_2fjzsSE


וכך מכינים צ'ילי קון קרנה (עברית):

https://youtu.be/7zYa9l4B35E
מה התגלה במברק צימרמן?



מברק צימרמן (Zimmermann Telegram) הוא עניין היסטורי מטורף בחשיבותו אבל לא ידוע בקרב מי שאינם היסטוריונים וחבל שכך. המברק הזה היה מסר טלגרפי אחד, שככל הנראה שינה לחלוטין את ההיסטוריה האנושית.

הסיפור מתרחש בתקופת מלחמת העולם הראשונה. באירופה נלחמת גרמניה בצבאות שעומדים נגדה וחוששת שארצות הברית של אמריקה תצטרף למלחמה כנגדה. גרמניה חשה חזקה והיא רוצה לנצח.

ב-16 בינואר 1917 שולח שר החוץ של גרמניה, ארתור צימרמן, מברק מוצפן. המברק מיועד לשגריר גרמניה בארצות הברית, הרוזן יוהאן פון ברנשטורף. המטרה היא שהשגריר באמריקה יעביר את המברק הלאה - אל שגריר גרמניה במקסיקו, היינריך פון אקארדט.

ב-16 בינואר 1917 על ידי שר החוץ של גרמניה, ארתור צימרמן, לשגריר גרמניה בארצות הברית, הרוזן יוהאן פון ברנשטורף, על-מנת שיעבירו לשגריר גרמניה במקסיקו, היינריך פון אקארדט.

במברק מסמיכה ממשלת גרמניה את פון אקארדט, כאמור שגריר גרמניה במקסיקו, להציע למקסיקו ברית עם גרמניה. הברית הזו נועדה להיות נגד לא אחרת מאשר ארצות הברית, בתחומה עובר המברק. ההצעה הגרמנית למקסיקו היא שמקסיקו תכבוש מחדש את שטחי דרום-מערב ארצות הברית מידיה, בדגש על טקסס, אריזונה וניו מקסיקו. המדינות הללו היו בעבר שייכות למקסיקו וגרמניה מציעה במברק תמיכה כלכלית נדיבה בצעדים המלחמתיים הללו.

הצעד הלכאורה לא חכם הזה נועד לרתק את ארצות הברית למלחמה בשטחה ולמנוע ממנה להצטרף לחברותיה באירופה, כנגד הגרמנים. הוא היה מתוחכם וערמומי ואם היה מצליח יש לשער שכל ההיסטוריה של המאה ה-20 הייתה עלולה להשתנות בו. אם לקחת בחשבון שמלחמת העולם הראשונה ותוצאותיה, הם שהולידו גם את מלחמת העולם שאחריה, לא בטוח שלרעה...

כך או כך, המברק יורט על ידי המודיעין הימי הבריטי ופוענח. הבריטים העבירו מידע על התכנית לארצות הברית במהירות. בכך הם הפכו את התכנית הגרמנית-מקסיקנית למרכיב חשוב בהחלטה של נשיא ארה"ב להצטרף למלחמה האיומה שבצידו השני של האוקיינוס האטלנטי. בדיעבד הוא הוביל את ארצות הברית להצטרפות למדינות ההסכמה במלחמת העולם הראשונה ולניצחון על גרמניה ובנות בריתה.

בהתאם לצד אותו בוחנים, זוהי הצלחה מודיעינית אדירה של אנגליה, או כישלון מודיעיני עצום של הגרמנים, שבכל מקרה שינו את תולדות העולם.


הנה סיפורו של מברק צימרמן:

https://youtu.be/VO4Bhk92bUM


פירוט של סיפור המברק הגרמני למקסיקו:

https://youtu.be/KKhgrCDkm0s


מצגת וידאו על המברק של צימרמן:

https://youtu.be/_Nj8LSBXFJo


כך מצטרפת המעצמה הצפון אמריקאית ומכריעה את המלחמה הגדולה:

https://youtu.be/DHn1Egt6Xdg


ותכנית היסטורית על התקופה וההקשר ההיסטורי למברק המפורסם (עברית):

https://youtu.be/1aFkpwLFrA8?long=yes


מי היו בני המאיה ומה התרבות שיצרו?



בני המאיה הוא השם שנתנו לשבטים שונים ממרכז אמריקה, עם לשון ותרבות דומות. בני המאיה מנו בשיא כ-14 מליון תושבים וישבו במשך למעלה מ-3,000 שנה, על שטח עצום - ממקסיקו ועד גואטמלה והונדורס של היום.

תרבות המאיה הגיעה לשיא במאות 3-9 לספירה. בני המאיה יצרו את אחת התרבויות המפותחות ביותר באמריקה שלפני הכיבוש האירופי במאה ה־16 ואז החלו לדעוך.

לצד התרבות העשירה של המאיה, שנחשפה בממצאים ארכיאולוגיים, בני המאיה רכשו ידע עצום בתחומים כמו אסטרונומיה ובמדעים כמו מתמטיקה והם יישמו חלק גדול מהידע הזה בהנדסה ובתכנון מקדשים על פי גרמי השמיים. את כתב הסמלים היחודי שלהם, מעין הירוגליפים שדומים מעט לאלו של המצרים הקדמונים, לא הצליחו עד היום לפענח לגמרי.

בני המאיה היו גם עשירים וזה בא לידי ביטוי בתרבותם. עדות לעושר הגדול של תרבות המאיה העתיקה מהווים השרידים שנחשפו בחפירות ארכיאולוגיות וביניהם פירמידות מדהימות, מקדשים מרהיבים, קברים עצומים, פסלים, כדים, ציורי קיר ותכשיטים יקרים.


הכירו את אימפריית המאיה:

https://youtu.be/Q6eBJjdca14


10 עובדות מרתקות על התרבות של בני המאיה:

https://youtu.be/DwZbGLCtZ6A


סיפורה:

https://youtu.be/pXpdruZ04R4


מצגת וידאו על המיתוסים של בני תרבות המאיה (עברית):

https://youtu.be/2FG0GjMQ1cw


מעט על תרבות המאיה:

http://youtu.be/qW3J_ekQKZI


על אתרי המאיה, בני המאיה שמדברים היום ספרדית ושפת המאיה:

http://youtu.be/U7fqvhjLUyY


ואנשי המאיה:

http://youtu.be/86F10IrvVus
איך קשורים הדינוזאורים ומכתש צ'יקשולוב?



מכתש צ'יקשולוב נמצא בחצי האי יוקטן שבמקסיקו. חוקרים סבורים שהוא נוצר מפגיעה של מטאוריט בקוטר של כ-10 קילומטרים.

החוקרים קושרים את פגיעת המטאוריט העצום הזה בכדור הארץ להכחדת הדינוזאורים מהעולם, לפני 65 מיליון שנה. לפי השערתם, גרמה פגיעת המטאוריט בכדור הארץ לפיצוץ בעוצמה אדירה ששווה ל-2 מיליון פצצות מימן 2 מיליוני פצצות כמו זו שהרסה לבדה את העיר היפאנית הירושימה!

השמיים שהתכסו באפר ואבק גרמו לשינוי במזג האוויר לשנים ארוכות ולתנאי חיים קשים, שגרמו לכך שהדינוזאורים לא שרדו ונעלמו מעל פני האדמה.


הנה סרטון שמתאר את פגיעת האסטרואיד ויצירת המכתש הענקי:

http://youtu.be/Y8Ij9xboreA


כך הוכחדו הדינוזאורים בגלל האסטרואיד שפגע בכדור הארץ:

https://youtu.be/5wvgvRfgD8w


בימינו המכתש נמצא מתחת לג'ונגלים ולפני הים והאופן בו הוא נוצר ונוצרו היונקים שבכדור הארץ:

http://youtu.be/dNRTtLLuNM8
מי בנו את הפירמידות בטאוטיווקאן שבמקסיקו?



זה אולי מדהים אבל איש לא יודע מי בנו את טאוטיווקאן, עיר ענקית ומפוארת, שנמצאת במקסיקו ומכילה פירמידות ענקיות ומדהימות.

אין הסכמה בין הארכאולוגים לגבי התרבות שבנתה את העיר טאוטיהוקאן. העיר החלה להיבנות בשנת 200 לפני הספירה והיא שוכנת כ-40 ק"מ מצפון-מזרח למקסיקו סיטי במקסיקו. זה היה עוד לפני התפתחות ציוויליזציית טולטק, ציוויליזציה קדומה במקסיקו שנחשבה בתחילה כמקימת העיר.

בנוסף, החוקרים סבורים שהתרבות והאדריכלות שבעיר הושפעו מציוויליזציית אולמק, אולי הציוויליזציה החשובה באמריקה התיכונה.

שמה של העיר (שמשמעותו היא "מקום לידתם של האלים") ניתן לה על ידי האצטקים, אך זה קרה מאות שנים לאחר שנפלה וננטשה.

פירמידה הירח ופירמידת השמש בעיר טֵאוֹטִיװַאקַאן הן רק שתיים מהמבנים המדהימים שבעיר. הן שימשו ככל הנראה כּמִקדשים אוֹ מצפי כּוכָבים, בעוד פִירָמִידוֹת קטנות יותר שימשו בה למגורים ולעבודה.

הפירמידה הגדולה ביותר בעיר נקראת פירמידת השמש ובנייתה הושלמה בשנת 100 לספירה. ב"שדירת המתים", השדירה המרכזית של העיר, יש בנוסף לפירמידות גם במות טקסיות שעליהן שכנו ככל הנראה מקדשים.

הפירמידות שימשו חלק מהפולחן בעיר, שהיה מבוסס על עבודת אלילים. בין השאר הקריבו בטאוטיווקאן גם קורבנות והשבטים השונים שהתגוררו בעיר עבדו אלילים שונים.


הנה סרטון על העיר:

http://youtu.be/PibnTBi1rrQ?t=7s


הסברים בספרדית שמראה את העיר מראש פירמידת השמש:

http://youtu.be/KJ5rTwe-50o


והחפירות הארכיאולוגיות שמתקיימות בעיר:

http://youtu.be/iCJM_5dOMSE?t=4s
מהו הרודיאו?



רודיאו (Rodeo) הוא ספורט תחרותי שבו בוקרים ורפתנים מתחרים בהפגנה של כישוריהם בטיפול ושליטה בבעלי חיים, כמו גם בהיאבקות, היגוי ומרוצי חביות.

שליטה בשוק למשל, כרוכה ברכיבה והישארות, זמן רב ככל האפשר, על גבו של השור המתפרץ. חוץ מהחזקת מעמד על שוורים, יש ברודיאו גם תחרויות של חבלים על עגלים, בהן צריך לקשור עגל בחבל במהירות, יש מרוצי חביות בהם רוכבים על סוס סביב שלוש חביות במהירות האפשרית ויש שליטה בסוסים פראיים, כשיד אחת של הרוכב באוויר.

הרודיאו הוא אחד מסוגי הספורט הפופולריים בצפון אמריקה ומנגד מעורר ביקורת מצדם של ארגונים לזכויות בעלי החיים.

זה ספורט תחרותי מסורתי שמקורו בכלל בספרד ובמקסיקו ומהן הוא התפשט והתפתח אל ארצות הברית, קנדה, דרום אמריקה ואוסטרליה. במדינות כמו טקסס בארצות הברית הוא נחשב לאחד מסמליה של המדינה. כך. גם בדרום אמריקה.

אך זהו גם ספורט תובעני ומסוכן, המצריך אתלטיות ומיומנות רבה. וזהו גם ספורט שמושך ביקורת רבה מארגונים שונים לזכויות בעלי החיים.

בדרך כלל המשתתפים הם קאובויים שטיפלו במשך שנים רבות בבעלי חיים ובמשך שנים שכללו את כישוריהם, בתרגול ותחרויות.

אירועי רודיאו מתקיימים ברמות שונות, החל מתחרויות חובבים מקומיות ועד לאירועים מקצועיים גדולים, כמו רודיאו הלאומי של הגמר (NFR), שנערך מדי שנה בלאס וגאס, נבאדה.

וחלק משמעותי במשיכה לאירוע הזה הוא ודאי האווירה ברודיאו, שהיא בדרך כלל חגיגית וכוללת אוכל, מוסיקה חיה ובידור מסוגים שונים.


#אירועי רודיאו
הבולטים באירועי הרודיאו הם אלו שבהם הקאובוי רוכב על גבי שור או סוס פראיים, כשמטרתו הברורה היא הצליח ולהחזיק מעמד כ-8 שניות על גב הבהמה המשתוללת, כשידו האחת אוחזת בחבל הקשור סביב צווארה ויד נוספת באוויר.

אגב, מיד לאחר שהמתחרה נופל מגב השור או הסוס ימהר להכנס לרחבה ברנש לבוש בבגדים צבעוניים, שישנה את נתיב הבהמה המשתוללת, כדי שותאפשר לרוכב לצאת מהרחבה ללא פגע, מה שמחייב גם כן מיומנות.


הנה רגעי רודיאו גדולים:

https://youtu.be/gbF0gfuf8rQ


רודיאו הוא ספורט מסוכן:

https://youtu.be/yILVRmFzYkw


רודיאו על שוורים:

https://youtu.be/8Vp9N8LhMGs


רק להחזיק מעמד - זה האתגר:

https://youtu.be/5UNYXXfuOO8


תולדות הרודיאו האמריקאי:

https://youtu.be/G0_C1gXD_JY


הרודיאו המקסיקני שהוא שונה מעט:

https://youtu.be/tUnbPJrbTDI


וקדימון הסרט "הרוכב" מ-2017 על כוכב רודיאו משותק מתאונת רכיבה שחולם לחזור:

https://youtu.be/AlrWRttLTkg
איזה נהר מסמן את הגבול בין ארה"ב למקסיקו?
מהי מזו-אמריקה או אמריקה המרכזית?
כיצד שגה מונטזומה מלך האצטקים ואיבד את שלטונו?
מה הפך את האימפריה האצטקית לחזקה באמריקה?
מהו העץ הכי רחב בעולם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.