» «
פולחן
מה זה פולחן?



פולחן (Ritual) הוא בדרך כלל טקס דתי או מסורתי, שבו סוגדים לאל או לאלילים. פולחן כזה יכול להיות חלק של דת או במסגרת של אמונה אישית ופרטית.

פולחנים כאלה יכולים להיות לקדושים, לאבות קדמונים וכדומה. יש אפילו את "פולחן השטן", שבו מתגלים סממנים של הערצה וסגידה לשטן. לא פעם כולל הפולחן הזה גם מעשי התעללות בבעלי-חיים ואף בבני אדם.

המושג "פולחן" הוצמד גם ליצירות שצברו מעריצים נלהבים ונאמנים שצופים בהן ומרבים לעסוק בה בהתמדה ולאורך זמן. יצירות כאלה מכונות "קאלט" או "יצירת פולחן".


הסבר קצר על הפולחן הדתי:

https://youtu.be/4TcdAkQJpQE


וכך נראה פולחן דתי בשבטי הפיגמים:

https://youtu.be/HaSNbTC8cl4
גבקליטפה
כיצד המקדש העתיק בגובקלי טפה מסעיר את המדע?



רכס גובקלי טפה (Göbekli Tepe) היה מוכר בדרום מזרח טורקיה במשך שנים רבות, בזכות עץ בודד שהתבלט מפסגתו למרחקים ושביקשו ממנו משאלות. בסקר ארכיאולוגי בשנות ה-60 הבחינו אמנם במספר אבני גיר גדולות בצורת מלבן שבצבצו מהקרקע ושנראו מעשה ידי אדם, אך ההנחה הייתה שמדובר בקברים ביזנטיים שכמותם יש בהרבה מקומות.

אך מאז שנות ה-90 נחשפים על הרכס שרידי מה שיתכן שהוא המקדש הקדום בעולם. זהו מקדש פרהיסטורי שכולל מבנים מגליתים שהקדימו את סטונהנג' שבדרום אנגליה ב-7,000 שנה והם עתיקים בהרבה מהמקדשים והפירמידות של מצרים הקדומה.

מה שמדהים הוא שיתכן שהמקדש הזה, שכולל גם עשרות פסלי אבן גיר בצורת T, שגודלם פי 3 מבן אדם והמוני עמודים מגולפים וחרוטים בדמויות בעלי חיים, נבנה על ידי אנשים שבידיהם כלי אבן ועדיין לא המציאו כלי מתכת או חרס, מרמז על התפתחות מכוננת בתולדות המין האנושי. אם המדענים צודקים, יתכן שהמקדש הזה משנה את התפיסה המדעית לגבי המהפכה החקלאית, מההתפתחויות המרכזיות ביותר בתולדות האנושות.

העדויות הארכאולוגיות שנמצאו במקדש שבגובקלי טפה בטורקיה, מראות שככל הנראה פעלה בו עוד לפני פרוץ המהפכה החקלאית, דת מתקדמת של ציידים-לקטים נאוליתיים, שמאמיניה באו מכל המרחב ובנו לה מקדשי ענק.

אבל מדובר באלף ה-12 לפני הספירה והרי המהפכה החקלאית (המהפכה הניאוליתית) תתרחש אלפי שנים לאחר מכן.. וזה בדיוק מה שמראה עד כמה מהפכני הוא הגילוי הזה - יתכן שהממצאים מגובקלי טפה מראים שבניגוד לאמונה שהמהפכה החקלאית היא שיצרה את החברות החקלאיות שימציאו את הדתות, מה שקרה הוא בדיוק ההיפך? - שאמונות דתיות דוגמת זו שיצרה את המקדש הענק והמושקע הזה ואת הפסלים הסימבוליים בצורות ה-T, הן אלה שהובילו אל המהפכה החקלאית...

גם אם לא מדובר בדת, עדיין המקום הזה משנה את התיאוריות המקובלות לגבי התפתחות המין האנושי. כי אם לא אנשים חדורי אמונה דתית כלשהי, אז מי היו האנשים שבנו את המקדש הזה וכיצד גרמו להם לעבוד? האם היו עבדים? - עד כה העריכו מרבית החוקרים שתופעת העבדות הופיעה רק לאחר המהפכה החקלאית וכאן הם הקדימו אותה באלפי שנים.


הנה סיפור התגלית המרתקת של המקדש העתיק ביותר בעולם:

https://youtu.be/A3aBN2QGn6w


המקדש של גובקלי טפה:

http://youtu.be/_Jk3VrZ9Qss


וסרט תיעודי על האתר העתיק והחשוב הזה:

https://youtu.be/VsEBU0OT8ww?long=yes
תפילה
למה אנשים מתפללים?



תפילות (Prayer) הן הדרך שבה פונים המאמינים לאל או לאלילים שלהם. התפילה יכולה להיות חלק מפולחן טקסי, בטקס דתי כמו התפילה היהודית בבית הכנסת או המיסה בכנסייה נוצרית, אך היא יכולה להתבצע גם בפנייה ישירה ואישית של האדם לאלוהיו.

בדתות השונות יש תפילות במועדים קבועים ויש תפילות ברגעי הצורך. התפילות הקבועות מתקיימות בדרך כלל במקדשי הדת, דוגמת בית הכנסת היהודי, המסגד המוסלמי, הכנסייה הנוצרית ומקדשי השינטו שביפאן. תפילה קבועה כזו יכולה להיות בקבוצה, כמו ב"מניין" היהודי.

אבל אדם יכול גם ליזום תפילה בעצמו, בכל מקום שבו הוא נמצא. חוץ מתפילה קבועה שבה מחויב המאמין הדתי בשעות קבועות, יכול אדם מאמין לבקש עזרה מאלוהיו או להודות לו על הטוב שבו זכה, כשהוא פונה אליו בתפילה אישית ופרטית. תפילות כאלה יכולות לשמש את המאמין גם כדי לבקש הדרכה מהאל, להתוודות על חטאים שעשה או לבקש סליחה על מחשבות שחשב. לעתים יש בתפילה הבעה של תודה לאל, הבעה של רגשות ועוד.

לכל דת יש שיטות תפילה משלה. יש תפילות במזמורים, כמו הפיוט היהודי, שירי הגוספל הנוצריים וכדומה. בדתות המזרח כמו הבודהיזם יש שימוש במילה חוזרת הנקראת מנטרה. יש דתות המשתמשות במילים מאגיות ועוד.


הנה תפילה של יהודים חרדים:

https://youtu.be/WIXqdZguaaY


מוסלמים מתפללים במסגד:

https://youtu.be/gBex_C1SsEE


תפילה נוצרית במיסת חג המולד:

https://youtu.be/hkaqL1yti0U


הסבר התפילה לילדים (עברית):

https://youtu.be/YCv2KD-ZJuk


ותפילה עתיקה ונואשת של עבד מצרי קדום (מתורגם):

https://youtu.be/8eotO2Orpao
כריסטיאניה
איך חיים את החופש בכריסטיאניה?



"העיר החופשית" או "פריטאון כריסטיאניה" (Freetown Christiania), היא שכונה פריקית, צבעונית ופרועה הטוענת לעצמאות מקופנהגן. היא כל כך הפוכה ושונה מקופנהגן הנקייה והסטרילית, עד שקשה להאמין שהיא חלק מהעיר הזו.

מדובר באוטופיה מבולגנת ומגניבה, בנוסח שנות ה-60 ששיטוט בה מרגיש שהיא עוד לא התבגרה.

ואכן, בעיר החופשית כריסטיאניה חיה קהילה אלטרנטיבית בת כ-1,000 תושבים, החיה בשכונה ששטחה 340 דונם, באזור עירוני המזכיר הכלאה משונה בין אירוע של ברנינג מן, הופעה של טופאק שאקור ובית קפה מבוסס על גראס חופשי באמסטרדם.

השכונה, שזכתה לכינויים כמו "עיר החירות" ו"אמסטרדם הקטנה", הוקמה בשנות ה-70 של המאה הקודמת. הייתה זו חבורת היפים, צעירים אוונגרדיים ונערי פרחים דניים שזיהתה אז מתחם של מבנים וחורבות שפינה ועזב אז הצבא הבריטי מאחור. הרבה לפני המחנה הבריטי שכן כאן מחנה צבאי דני, שבנה המלך כריסטיאן הרביעי ונקרא Christianhavn.

מכל מקום, הקבוצה עשתה חור בגדר, תפסה את המקום לעצמה והתיישבה בו. הסקווט היה פופולרי באותה תקופה וזה היה מהסוג הנרחב של מחנה צבאי נטוש. בכל זאת הסקיסטיז של אחרי הסיסקטיז. גם שלום, גם אהבה.

אם בתחילה המשטרה ניסתה לפנות את "המהפכנים ועושי הצרות" שהתנחלו בה, זה לא עזר לה ורבים נוספים הצטרפו וקבעו עובדות בשטח.

השכונה ויושביה התעקשו וכיום כריסטיאניה היא שכונה צעירה, צבעונית ומבוקשת מאד, הטוענת לעצמאות מקופנהגן. תושבי השכונה מקיימים בה קומונה שיתופית ומאמינים בסמים חופשיים לכולם." העיר החופשית" הזו מהווה מרכז של מוסיקה ואמנות פרינג', עם גרפיטי ואמנות רחוב צבעונית על כל הקירות, הרבה גינות, פארקים מקסימים ובתי קפה מגניבים.

בכריסטיאניה תראו גם את "אופני כריסטיאניה" הייחודיים, שהומצאו ומיוצרים בה והפכו לסמל המסחרי של הקהילה הזו. האופניים בעלות עגלת הילדים מקדימה, הלכו והחליפו את כלי הרכב הממונעים, שהכניסה לכריסטיאניה אסורה להם.


הנה שכונת כריסטיאניה החופשית בקופנהגן:

https://youtu.be/BprhsBk_m_4?t=29s


פריטאון כריסטיאניה:

https://youtu.be/AZDfwHqW2ls


ביקור בפריטאון כריסטיאניה:

https://youtu.be/ezwMj426dMg


בלוגרים:

https://youtu.be/jambZCUtxa4

פולחן

סיבוב העצם
מהו חג "סיבוב העצם" במדגסקר?



פסטיבל ה"פמדיאנה", או "חג סיבוב העצם", הוא אירוע שמקיימים אחת לכמה שנים באי מדגסקר. המקומיים רוקדים בו עם המתים.

כן, הפסטיבל המרתק הזה רוקדים אנשי מדגסקר עם עצמות יקיריהם שמתו זה מכבר. אמונתם מדריכה אותם לעשות את הטקסים המוזרים האלה, בין השאר כדי לפרק את העצמות של המתים מהר יותר בקברם. הסיבה? - כדי להביא את רוחות יקיריהם לעולם המתים במהירות רבה יותר.

לאחר הטקס נקברים המתים שוב ושבים לנוח על משכבם בשלום. הרוקדים החיים שבים גם הם לביתם ולחייהם.


הנה קדימון לסרט על ריקוד עם עצמות הנפטרים במדגסקר:

http://youtu.be/dOzdEZqJLxI


ומעט מהריקודים עם עצמות המתים בפמדיאנה של מדגסקר:

http://youtu.be/vn677nI_5ng
יום טבילת דוב הקוטב
מהו יום טבילת דוב הקוטב?



"יום טבילת דוב הקוטב" (Polar Bear Plunge) הוא מנהג המתקיים במקומות רבים ב-1 בינואר בכל שנה. ביום הזה, בשיא הקור של החורף, נכנסים מאות אלפי בני-אדם אל מי הים הקפואים.

כך מציינים במדינות רבות את השנה החדשה. בצפון אמריקה כמו ארצות הברית וקנדה הוא נקרא "פלאנג'פסט" (Plungefest), בהולנד וסקנדינביה Nieuwjaarsduik.

החוקרים סבורים ששורשי הטקסים הללו הם פרהיסטוריים וקשורים במנהגים קדומים של שבטים אירופיים כלשהם.

כיום המנהג לטבול בים הקר של ינואר נפוץ במדינות כמו הולנד, ארה"ב, קנדה ואנגליה וברבות אחרות באירופה ובמדינות האנגלו-סקסיות. השמות יכולים להשתנות ממקום למקום.

בהולנד, למשל, מכנים זאת "צלילת השנה החדשה" (Nieuwjaarsduik). אלפי אנשים מגיעים למקומות קבועים בהולנד, בכ-90 חופי ים ושפות אגמים ברחבי המדינה המישורית, ונכנסים בהמוניהם אל מי ים הקרח. זהו אירוע חברתי של ממש, עם ספונסרים, ריקודים ואווירה של פסטיבל.

בדנמרק נכנסים המונים למי האגמים הקפואים בשיא החורף, בקור בלתי נתפס. בכך הם מזדהים עם אבותיהם הוויקינגים.

יש מדינות שבהן תועל המנהג לגיוס כספים למטרות צדקה. בארצות הברית ובקנדה למשל נהנים ארגוני הצדקה מתרומות של המשתתפים. האחרונים גם סובלים מקור וגם תורמים...

באנגליה לעומת זאת, מתקיים מצעד חגיגי של אלפים הלבושים בתלבושות משוגעות שהחוגגים בוחרים. האירוע הזה, שנקרא שם "לוני דוק" (Loony Dook), מתקיים למשל במקומות כמו דרום קווינספרי שבסקוטלנד. אלפי אנשים מגיעים שם כדי להשתתף באירוע הטבילה בים.


הנה יום טבילת דוב הקוטב בזנזיבר:

https://youtu.be/gzAirnzgvpM


50 אלף איש רצים למים בשיא החורף:

https://youtu.be/hh7ZOeLungI


בהולנד:

https://youtu.be/hDmHdvLlqHU


ויום טבילת דוב הקוטב בקנדה:

https://youtu.be/CUThlW8m9oo
פולחן וודו
איך הרוח משתלטת על האפריקאי בטקס הוודו?



בפולחן של הדת הנקראת ווּדוּ (Voodou) במערב אפריקה אנשים מתחברים לרוח האדמה, הסקפטה בלשון המקומיים, והרוח משתלטת על הגוף כשהאנשים בהכרה. 3 ימים שלמים לוקח לרוח לעזוב את גוף "המארח" בטקס המשונה והקצת מעיק הזה.

האי טוגו נחשב למקום שממנו בא הוודו, קסם שחור שנועד לעשות דברים בלתי נתפסים, כמו לרפא ממחלות, להביא ילדים לנשים עקרות ולנקום במי שפגע בכם. כיום תיירים מכל העולם מגיעים לאי טוגו כדי לצפות ולהביא מזור לבעיותיהם, דרך העל-טבעי.


הנה וודו באי טוגו, המקום שבו הוא התפתח לראשונה:

https://youtu.be/e9ofSOSH7No


ובחורה שרוח השתלטה עליה בטקס הוודו האפריקאי באי טוגו, מולדת הוודו:

http://youtu.be/c8BQgzmDypU?t=3m55s
בנייני יונאגוני
מהם בנייני יונאגוני שמתחת לפני הים?



בנייני היונאגוני הם מבנים שנתגלו במעמקי האוקיינוס השקט, בסמוך לחופי יפן ומול העיר היפאנית "יונאגוני" (Yonaguni). במחקר מתחת לפני המים התגלו צורות של אדריכלות קדומה, כולל עמודים, מדרגות, רחובות מרוצפים, שדרות, צמתים, מעברים מקומרים, מזבחות ופירמידות. מדובר במבנים שנבנו לפני יותר מ-10 אלפים שנים!

יש ויכוחים בין חוקרים שטוענים שאלו שרידיה של עיר שקועה או אתר פולחני קדום ומושקע במיוחד, לבין מי שטוענים שמדובר בפעילות טבעית שנובעת מרעידות אדמה, עם מרכיבים שנבנו על ידי אדם. דרוש מחקר נוסף כדי שהמדענים יוכלו לקבוע סופית מה הסוד שמאחרי סימני האדריכלות התת-מימית הזו.


הנה צלילה אל החורבות התת-ימיות של יונאגוני:

http://youtu.be/_ep9P6uX9BM


וסרטון נוסף מהעיר השקועה במים:

http://youtu.be/kB57CPG_Wxs


הליכה על גחלים
מהי ההליכה באש שבמלזיה?



אחד המנהגים המעניינים בתרבויות רחוקות היא הליכה באש. כל מי שרואה את הטקס המוזר והמכאיב הזה, עומד נדהם למול המראה והאמונה של המקומיים שעושים זאת.

בטקסי הטיהור של מלזיה למשל, הולכים מאות אנשים יחפים על גחלים לוחשות של מדורה. מטרת ההליכה על האש במלזיה היא להיטהר ולהיעזר באש כך שתרחיק את הרוחות הרעות ולהרחיק מחשבות רעות מההולך על האש.


הנה טקס הליכה על גחלים לוחשות:

http://youtu.be/fZAOb8CJLO0?t=1m43s
מהו פסטיבל האש הויקינגי של איי שטלנד?



בלרוויק שבאיי שטלנד חוגגים בכל שנה את פסטיבל האש המקומי, ה"הלי הא" (Helly Aa Festival). בפסטיבל הזה מתקיים מצעד של מקומיים מחופשים לויקינגים, כשהם מהלכים עם לפידים בידיהם.

זהו פסטיבל סוף הימים הקדושים שמציין את סוף החגים. במסגרתו גם מבעירים דגם של ספינה ויקינגית, מעין מנחה סמלית לאל השמש.


הנה סיפורו של פסטיבל האש באיי שטלנד:

https://youtu.be/3oXSdNZ0R1I


טקס שריפת הסירה הוויקינגית:

https://youtu.be/q2qSdTvoSi4


ממראות פסטיבל האש של איי שטלנד:

https://youtu.be/i4M7e_pG2a0


השילוב הקסום בין חמת החלילים הסקוטית והדמויות הוויקינגיות:

https://youtu.be/EC_Mny_jnFs


ופסטיבל סוף הימים הקדושים באיי שטלנד:

http://youtu.be/qR7uiGVK0sQ?t=4s
מהו טקס קבורת הסרדין של בני האי טנריף?


טקס "קבורת הסרדין" (El Entierro de la Sardina), בסנטה קרוז שבאי טנריף הוא אחד הטקסים המשעשעים בעולם. הוא נערך ביום שאחרי המצעד הגדול של האי, שהוא מעין קרנבל, השני בעולם בגודלו - אחרי זה של ריו דה ז'ניירו שבברזיל!

בטקס עורכים בני האי תהלוכה של מעין לוויה היתולית לדג. במהלכה לובשים המשתתפים בגדי אבלים ומקוננים בלווייה המדומה של בובת סרדין ענקית. הטקס מגיע לשיא כששורפים את בובת הסרדין.

הסרדין הזה, אגב, נקרא צ'יצ'רו (Chicharo) והוא ממש מסמל את אנשי סנטה קרוז, עד כדי שהם מכנים את עצמם צ'יצ'ררוס.

יעניין אתכם לדעת שמי שצועדות ברחובות סנטה קרוז בלווייה הזו הן בעיקר "אלמנות בוכיות", המגולמות בידי... גברים מחופשים בבגדי נשים. גרביונים שחורים, שפתונים אדומים וחזה נשי שופע - את הכל הם מניחים על גופם השעיר ומשעשעים עד אין גבול.

הטקס מסמל את סיום חגיגות הקרנבל המקומי והפרידה מהבשר הרב שאוכלים במהלכו. מקורו במסורת ספרדית עתיקה שבה נהגו לקבור שומן חזיר, כאות פרדה מהבשר ולקראת תחילת צום הלנט הנוצרי.

מיד לאחר הלוויה נחפזים תושבי העיר אל הכנסיות ומבקשים מחילה על החטאים שביצעו במהלך הקרנבל. רק אחרי זה הם פורשים לבתיהם ומשלימים את שעות השינה שהחסירו במהלך הקרנבל.


הנה טקס קבורת הסרדין:

https://youtu.be/6NYgHFGpSio


עם הסבר בספרדית:

https://youtu.be/jzNzEuUAemQ


ובפירוט רב:

https://youtu.be/fy63Wq8sWiM
מהם המגליתים שנשארו מימי קדם?



ברחבי העולם פזורים לא מעט מבנים קדומים הנקראים מגליתים. מגלית (Megalith) היא אבן גדולה שממנה בנו בעבר מבנה, קבר או אנדרטה. זו יכולה להיות אבן בודדה או חלק משילוב אבנים גדול יותר, אבל בכל מקרה זהו גוף המורכב מסלעים רבים או יחיד שעוצבו למטרה מוגדרת ומשמעותית לבוניה.

נראה שמגליתים רבים שימשו בתפקיד כלשהו בקביעה של אירועים אסטרונומיים משמעותיים בתקופה הנאוליתית וגם לפניה ואחריה, כמו התקופה המזוליתית, הכלקוליתית ותקופת הברונזה.

מקור המילה "מגלית" מיוונית עתיקה, שבה "מגה" הוא גדול ו"ליתוס" הוא אבן.


הנה המגלית הגדול ביותר בעולם שנמצא בלבנון:

https://youtu.be/Zubjwo7ea3A?t=17s


מגלית מסתורי שנותר מהאינקה בפרו:

https://youtu.be/oeAyfVSFYTw?t=35s


ועוד מגליתים ברחבי העולם:

https://youtu.be/gW5WUJ980ts?t=10s
מי משחילים שיפודים לפרצופם בפסטיבל הצמחוני?



עיוותי גוף (Body Modifications) בעולם הם עניין מגוון ולא פעם משונה. ממתיחת אוזניים ושפתיים ועד הגבהת הצוואר לממדים שלא יאומנו - אנשים בעלי אמונות ושוחרי מסורות קדומות מאמינים בעיוותי הגוף הנהוגים אצלם, משלל סיבות ומנהגים.

אבל אחת השיטות המוזרות והמפחידות ביותר לצפייה היא זו של אנשים הנועצים מכשירים חדים בלחייהם.

זה אחד מעיוותי הגוף המשונים ביותר בעולם. מי שמתחברים אליו הם בני הדת הטאואיסטית, המאמינים שמנהגם לתקוע חרבות סמוראים, סכינים ושיפודים בלחי יכפר על חטאיהם ויזכה אותם במזל טוב.

אפילו הדם הנשפך מגופם בעת המעשה של נעיצת העצם החד בלחייהם לא מפחיד את המאמינים. האמונה הטאואיסטית גורסת שכל טיפת דם שנשפכת מלחיו של המאמין מוקדשת לאלים.

המנהג הזה מתקיים אחת לשנה, במהלך הפסטיבל הצמחוני (KIN JE), פסטיבל הצמחונים באי פוקט שבתאילנד. לפי המסורת המקומית נולד פסטיבל הצמחונים ב-1825, עם להקת אופרה סינית שביקרה במקום וחלתה כולה. הסיפור הוא שכדי לפייס את האלים, אימצו חברי הלהקה בפוקט תפריט צמחוני וביצעו טקסים טאואיסטים ששיפרו את מצבם.

עם פתיחת הפסטיבל צועדים המשתתפים ברחובות ומכאיבים לעצמם, כשברקע מושמעת מוסיקה מסורתית וזיקוקים נורים אל השמיים.

וכך, במשך 9 ימי הפסטיבל ובמהלכו צועדים המאמינים הללו, עם מגוון החפצים התחובים להם בלחיים. יש מהם שתוקעים בלחי אחת חרב, שיפודים ומספר סכינים. אחרים מחוררים את שפתם התחתונה ומחדירים לתוכה אביזרים ארוכים אף יותר.

בפסטיבל מתקיימים גם פולחנים מכאיבים אחרים ונפוצים יותר ביבשת אסיה, כמו הליכה על גחלים.

"איך לא כואב להם?" - אתם ודאי שואלים. ובכן, כדי שלא להרגיש כאב מנסים המאמינים הטאואיסטים להיכנס ל"טראנס", מצב נפשי שיקל עליהם את הכאב ככל האפשר. את השאר עושה האמונה.


הנה מצגת וידאו על אחד מעיוותי הגוף המבהילים:

https://youtu.be/ckOGqhRIryg


טאואיסטים בפסטיבל הצמחונות בפוקט:

https://youtu.be/J6kGC3Y0PXY


ו-9 ימים של חפצים חדים ותקועים בלחיים:

https://youtu.be/_BwzygJW2Tk
מהו טקס ההלקאה העצמית של המוסלמים השיעים?



ביום העשוראא (Ashura), בחודש ה"מוחרם", החודש הקדוש לשיעים, מבצעים המאמינים בעצמם טקס של הלקאה עצמית המונית, כשכל אחד מהם מכה את גופו בלהבים ושרשרות ופוצע את גופו בדם.

המאמינים השיעים עושים את הפולחן הזה כדי להנציח את מות נכדו של הנביא מוחמד, האימאם חוסיין. הוא נהרג עם 70 מבני משפחת הנביא בקרב כרבלא, שבו הובסו השיעים על ידי המוסלמים הסונים.

המסורת השיעית והמאמינים השיעים חווים את הסבל שגרמו להם הסונים כבר לפני יותר מ-1,000 שנים, ממש כאילו זה קרה היום. זה מרכיב משמעותי מאוד וחלק מההוויה של השיעה המוסלמית. בלי להבין את עוצמת החוויה ההיסטורית הזו, קשה להבין את מעשיהם של המאמינים ובכללם את המנהג הזה.

במהלך הטקס הקשה לצפייה מכים המאמינים את עצמם עד זוב דם. החוויה הדתית העמוקה שהמוסלמים הללו עוברים, נובעת מאמונה גדולה ומכבוד לקדוש חוסיין, נכד הנביא. בזכותה הם יכולים לעבור את הטקס האכזרי והכואב מאד הזה, עם כאבים מועטים יותר ולהתעלות לדרגת רוחניות גדולה.


הנה סרטון בלי דם של טקס העשוראא:

http://youtu.be/kZqWe0syEEM


וההקשר ההיסטורי של מאבק הסונים והשיעים וטקס העשורא בהקשר זה (בעברית):

https://youtu.be/hb7pL_epjls
מיהם מכשפי הווּדוּ?



הכישוף השחור של דת הווּדוּ (Voodou) התפרסם בכל העולם, אבל הוא מועט מאד בדת הזו. ווּדוּ היא דת שמקורה בהאיטי שבאיים הקאריביים, הוודו שילבה מסורות ממערב אפריקה עם דברים שנלקחו מהנצרות הקתולית, בשל המסחר בעבדים.

דת הוודו מאמינה באל יחיד וכל יכול שברא את העולם. לאל זה אין קשר לבני האדם ולחיי היום יום שלהם. במקומו, אחראיות על ניהול העולם רוחות שכפופות לאל הזה ונקראות "אורישה". בדת הוודו יש גם פולחן לאבות ולקרובי משפחה מתים, ומאמינים בה גם בריפוי פולחני ממחלות. דת הוודו סובבת סביב רוחות הראדה הטובות.

אבל יש בדת הוודו גם צד אפל, של מכשפים שחורים שנקראים "בוקור". הם יכולים להטיל קללות. יש גם מכשפים שנועצים סיכות בבובות וודו כדי להטיל קללה ולפגוע באנשים שנואים. לפי האמונה, יכול מכשף הוודו להפוך בני-אדם לזומבי, מתים-חיים, יצורים שאין להם רצון עצמאי והמכשף יכול לשלוט בהם ולגרום להם לעשות כרצונו.


הנה סרטון על מכשפת וודו:

https://youtu.be/ixlbTa1yRds


האם לבובות הוודו יש עבר שמגיע עד מצרים העתיקה?

https://youtu.be/DSEOb8i7tKE


ובשביל החיוך - מתיחת וודו מצחיקה:

http://youtu.be/kR2qKiJ2gpo
מי היו עולי הרגל לירושלים?



בדתות רבות נהוגה העליה לרגל למקומות הקדושים. ביהדות החל מנהג העלייה לרגל לבית המקדש בסוף תקופת הבית הראשון. בתקופת הבית השני הוא הפך למנהג פופולרי בציבור היהודי.

העלייה לרגל לירושלים פירושה הגעה לבית המקדש בירושלים ולטקסים שנערכו בו באחד משלושת הרגלים, 3 חגים שבהם נהוג היה לעלות לבית המקדש, כולל חג הסוכות וחג הפסח.

באותה תקופה הייתה ציפייה דתית מכל יהודי, לעלות לבית המקדש לפחות פעם בשנה.

העלייה לרגל הייתה עבור היהודי משאת נפש. חלק מהיהודים, במיוחד העניים והרחוקים מירושלים, נהגו לחסוך ולהתאמץ במשך שנים רבות, עד שהגיעו לעלייה לרגל אל בית המקדש.

אמנם לפי המקרא רק גברים היו מחוייבים במצווה אבל למעשה העולים לרגל עלו בדרך כלל כמשפחה, קהילה או אפילו יישוב שלם שעלה למקדש.

העולים לרגל הביאו לבית המקדש מתנות מהיבול ומהמיקנה, לכוהנים וללוויים. הם האזינו לשירת הלוויים, חזו בעבודת הכוהנים, הקריבו קורבנות וגם אכלו מהם.

רוב העולים לרגל עלו לירושלים בחג הסוכות, עם סיום העבודות החקלאיות והאסיף ולפני ההתחלה של העונה החקלאית החדשה.


הנה דרך עולי הרגל בירושלים העתיקה (עברית):

http://youtu.be/ceN6siiP6pQ
מהו יום המתים של מקסיקו?



בכל שנה, בתחילת חודש נובמבר, נחוג יום המתים (El Día de los Muertos) ברחבי מקסיקו. המקסיקנים מאמינים שביום זה מגיעות נשמות המתים לבקר את המשפחה ואת מי שאהבו בחייהם.

לכן מתקיימות ב"דִיאָס דֶה לוֹס מוּאֶרְטוֹס" החגיגות בבית הקברות המקומי, כמו בחגי מתים שנהוגים במקומות נוספים בעולם.

ההכנות לחג רבות. בפינה מיוחדת בבית נוהגים להכין שולחן מקושט בפרחים ועליו לחם בצורה מיוחדת לחג, מאכלים שהמת אוהב לחם וחפצים שאהב בחייו.

קרובי המתים יוצאים לבית הקברות, לקשט יום קודם בהמוני פרחים, מנכשים את העשבים שמסביב לקבר וצובעים בסיד את האבנים. גם הילדים זוכים ביום המתים בממתקים מיוחדים, לרוב כאלו שנראים כרוחות מחייכות.

ביום המתים מוקירים בני המשפחה את זכרם של הקרובים המתים. הם מבקרים אותם בקבריהם שלהם, מקַשְׁטים אותם בפרחי ציפּוֹרן וּבנרות וּמַשאירים מִנחות של מזון וממתקים בצורה של שְׁלָדים...

היום הזה נועד לזכור, להזכיר ולכבד את המתים, אבל הוא יום של שמחה וחגיגה ולא של אבל ועצבות. זהו יום מלא שמחה וצבעוניות, שהמקסיקנים שמחים בו שהמתים באים לבקרם. לכן הם עושים הכל כדי להנעים להם את האירוח בביתם.

בכיכרות העיר נוהגים להציג בחג מחזות פולקלור וריקודי עם. ברחובות משוטטות להקות נגנים מסורתיות הנקראות מריאצ'י (Mariaci) ובכנסיות מתנהלות תפילות מיוחדות לחג.

בלילה, שיא החג, מואר בית הקברות באלפי נרות. לאורך החג מקושטים הקברים בפרחים, קישוטים ותמונות. המשפחות נוהגות לאכול בו סעודה ליד קברי הקרובים ומשתפות את שכניהם. זה, אגב, הפך למנהג בחג, שבו מוכרות נשים רבות את המטעמים שלהן לעוברים ושבים.

אפשר לראות ביום המתים המקסיקני את החג המקביל לחגים הנוצריים של "יום כל הקדושים" (All Saints' Day) ו"יום כל הנשמות" (All Souls Day) ולזהות בו את סימנים "ליל כל הקדושים" המפורסם בעולם הנוצרי. שורשי החג הזה שואבים גם מהתרבות הקדומה של מרכז אמריקה וגם מחגים ואמונות ספרדיות ואירופיות שהובאו לכאן על ידי הספרדים.


הנה יום המתים המקסיקני:

https://youtu.be/GzaZidVrebA


חוויות ביום המתים של המקסיקנים:

https://youtu.be/sMs-lCaTKoE


הסבר מצויר וקצר:

https://youtu.be/oj7nsq48BcQ


מצגת יום המתים של מקסיקו:

https://youtu.be/oqJ_8QQwtig


הסבר ומקורות יום המתים במקסיקו:

https://youtu.be/bY9CdisU67Q


על האוכל של יום המתים:

https://youtu.be/rdlL45ljkEY


ועוד הסבר על חגיגות המתים במקסיקו:

https://youtu.be/RgYrH-DLFXE


מי היו הבתולות הווסטליות של רומא העתיקה?



ברומא העתיקה היו הבתולות הווסטליות (Vestal Virgins) הכוהנות של אלת האש והאח, האלה וסטה. בשנים מ-509 לפני הספירה ועד שנת 394 לספירה הן שימשו כאחראיות על שמירת הבערה המתמדת של האש הקדושה, אש התמיד הבוערת במקדש וסטה ושלום האימפריה כולה תלויה בבערתה המתמדת.

פולחן האש ברומי מעיד על החשיבות העצומה שרחשו עוד מימי קדם לאש. עוד בפרהיסטוריה הייתה האש מרכיב חשוב שהיה צורך לשמור עליה בוערת תמיד. מבחינה טקסית, לפחות אצל הרומים, זה לא השתנה מעולם.

תפקידן של הכוהנות הווסטליות היה לשמור את האש הקדושה בוערת תמיד. הבתולות היו נשים מושלמות, ללא מום או פגם. כבר בגילאי 6 עד 10 הן נבחרו. תמיד מקרב תושבי איטליה שמלידה היו אזרחים חופשיים.

בתחילה הן נבחרו רק ממשפחות האצולה, אך המחסור בבנות איכותיות הכניס למעגל גם את בנותיהן של עבדים משוחררים.

הן נדרו נדר פרישות, לכן לא קיימו לעולם כל מגע עם גבר ולא הקימו משפחה במשך 30 שנות הכהונה שלהן ככוהנות. בעשור הראשון הן היו חניכות ולמדו את תפקידיהן במקדש. בעשור שאחריו שימשו ככוהנות ובעשור השלישי היו החונכות של הבתולות החדשות והצעירות. כבתולה הבכירה שימשה הבתולה הוותיקה ביותר מכולן.


הנה סיפורן של הבתולות הווסטליות (מתורגם):

https://youtu.be/ER0Cu0KQFqM


ובשיר המפורסם "בהיר יותר מחיוורון" הן מוזכרות כ-16 בתולות וסטליות:

https://youtu.be/WvU8tvonSuE
מהם כדורי האבן של קוסטה ריקה?



כדורי האבן של קוסטה ריקה (Stone spheres of Costa Rica) הם כ-300 כדורי אבן ענקיים ומושלמים שנמצאו במהלך שנות ה-30 של המאה הקודמת במרכז אמריקה. הקוטר של הכדורים המסתוריים הללו משתנה. שהגדול מביניהם מגיע לקוטר של 2 מטרים ומשקלו 15 טון!

להמון שאלות הנוגעות לכדורי קוסטה ריקה לא נמצאו תשובות של ממש. לא ברור מי ומדוע יצרו אותם, איזו טכנולוגיה שימשה ליצירת הכדורים המושלמים, למה נמצאו מרביתם באמצע הג'ונגל וכיצד הועברו במקרים שונים אל ראשי ההרים.

החוקרים סבורים שהכדורים נוצרו לצרכי פולחן, אבל המסתורין לגביהם נמשך, מה שמאפשר למיתוס שמסביבם להתפתח. ההשערות והתיאוריות של נוכלים וחובבי קונספירציות ייחסו להם שימושים מגוונים, מנקודות ציון להנחתת חייזרים ועד לאבנים שהובאו מאטלנטיס האבודה - כל אגדה אפשרית ומותרת.


הנה האבנים מקוסטה ריקה:

https://youtu.be/eBkFaH9DdyM


שחזור של טקסים עתיקים עם כדורי האבן של קוסטה ריקה:

https://youtu.be/t1Gt0GPJ4kw


והמסתורין סביבם לא קטן:

https://youtu.be/UQVUvxjbbdc
איך נראה בית המקדש השני?



על בית המקדש השני, כפי ששופץ על ידי הורדוס, נאמר בתלמוד הבבלי: "מי שלא ראה בנין הורדוס לא ראה בנין נאה מימיו".

ואכן, בית המקדש השני, שנבנה כמה מאות שנים לפני כן על ידי עולי בבל לאחר שיבת ציון, הורחב ושופץ מאד על ידי המלך הורדוס בשנת 19 לפנה"ס. הבניין המפואר ששיפץ הורדוס נראה כך: בראש המקדש ניצב ההיכל ומסביבו חצרות העזרות, הנמוכות יותר ומוקפות החומה. לצד העזרות ניצבו האזורים הארגוניים של בית המקדש ומספר בתי מלאכה שעסקו בתחזוקה של המקדש. החצר החיצונית הייתה "עזרת הנשים". היא שימשה להתכנסויות תפילה וקריאה בתורה.

בשנת 70, פחות מ-90 שנה לאחר השיפוץ, נחרב בית המקדש בידי הרומאים, במהלך דיכוי המרד הגדול של היהודים כנגדם.


הנה בית המקדש, כפי שמשערים שבנה אותו הורדוס:

http://youtu.be/K3lhp9O44ZE


כך עבדו הכוהנים בבית המקדש ביום הכיפורים:

http://youtu.be/E6oEn0JX9Mk


וסיפור בניית בית המקדש השני בידי הורדוס (עברית):

https://youtu.be/Nz_9k0UuIEY?long=yes
מהו הכותל המערבי בשביל היהודים?



קדושתו של הכותל המערבי לעם היהודי היא אדירה. זהו השריד היחידי שנותר מבית המקדש בירושלים, לאחר שהחריבו טיטוס בשנת 68 לספירה. קדושתו של הכותל המערבי באה לו מקביעת חז"ל שאמרו שלאחר חורבן בית המקדש, השכינה לא תזוז לעולם מהכותל המערבי.

רבים רואים בכותל סמל לעם היהודי ואומרים שכמו שהכותל הצליח לשרוד את כל האויבים שניסו להחריבו, כך יעמוד העם היהודי וימשיך להתקיים גם לאחר שמרבית אויביו נעלמו וייעלמו מהעולם.

האגדה גם מספרת שכשנבנה הכותל המערבי חולקה העבודה בין הקבוצות השונות שביהודים. העניים הם שקיבלו לבנות את הכותל המערבי ומכיוון שלא היה בידיהם הממון לשכור פועלים, הם עמלו על בניית הכותל בעצמם. משהנחרב בית המקדש בידי האויב, ירדו לפי האגדה המלאכים ממרומים והגנו על הכותל מהרס, תוך שאמרו: "כותל זה הוא עבודתם של העניים ולעולם לא ייחרב."


הנה סרטון על ההיסטוריה של הכותל המערבי בירושלים (עברית):

http://youtu.be/MxevjNxgWZw?t=5s



קצת מאווירת הכותל המערבי בירושלים:

http://youtu.be/WQIEs9-vej4?t=41s


והאופן שבו משמרים את אבני הכותל:

http://youtu.be/UHWIIV67meY
למה לאל תות יש גוף אדם וראש ציפור?
מהו תיפוף המים של נשות השבטים באיי שלמה?
מהי גאיה, אמא אדמה, האלה הגדולה מבין האלילות?
מיהו אנוביס, האל המצרי עם ראש התן?
למה בהודו מפזרים אפר מתים על נהר הגנגס?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.