» «
תרמילאים
מה עושים התרמילאים ומהו הטיול הגדול?



הטיול הגדול, תרמילאים, מוצ'ילרים, בק פק, גסטהאוז ועוד כל מיני מילות מפתח מגרות, מפעילות אצל רבים מאיתנו את האסוציאציות המתאימות.

לטייל בעולם, עם תרמיל על הגב ותגליות יומיומיות של אנשים, צורות חיים ומראות חדשים. כל זה מייצג חופש מוחלט, רשות לעשות ככל העולה על רוחנו ולעצור את מרוץ החיים האוטומטי. זה נעשה לטובת בחירה יומיומית וחופשית, שתלויה רק בנו. זה גם טיול למקומות רחוקים, שמוצא את מה שהכי קרוב ונוכח בחיינו - את עצמנו, כפי שאנחנו במקומות הכי עמוקים שבנו.

בחוץ לארץ נפוצה התרמילאות בגיל שאחרי סיום התיכון. צעירים ישראלים, לעומת זאת, נוהגים לצאת אליו לאחר שחרורם מצה"ל, במה שמכונה אצלנו "הטיול הגדול", או "טיול אחרי צבא", טיול שיש בו סוג של תגובת נגד ושחרור, תרתי משמע, מהלחץ והמשמעת של המסגרת הצבאית.

תרמילאים נקראים כך כי הם מטיילים עם תרמיל הגב, מה שבדרום אמריקה נקרא "מוצ'ילרו".

מנהג טיולי התרמיל נולד בשנות ה-70 והתגבר משמעותית מאז הניינטיז, שנות ה-90 של המאה הקודמת. אבל שורשיו הרבה יותר מוקדמים וקשורים בסיור הגדול, אותו מסע תיירותי גדול, שעשו צעירים מבתים עשירים במאה ה-19, סביב האתרים התרבותיים העיקריים של אירופה.

כאז כן היום, זהו סוג של תיירות המתמקד במסע עצמאי ובדרך כלל ארוך, ברחבי העולם. הוא נמשך בדרך כלל חודשים אחדים, אך יש המאריכים גם לטיולים של שנה ויותר.

טיול כזה מתאפיין בדרך כלל בשיתוף חברתי עם תרמילאים אחרים, לא פעם גם לינה בחדרים משותפים ובניהול חסכוני של המשאבים האישיים.

היעדים הנפוצים בטיולי תרמיל הם מדינות דרום אמריקה, הודו, נפאל, דרום-מזרח אסיה ניו זילנד, אוסטרליה ומזרח אסיה.

תרמילאים ברחבי העולם, הם בדרך כלל צעירים, סטודנטים, או בוגרים לקראת הגיל השלישי. בארץ הם בדרך כלל צעירים שהשתחררו מצה"ל, אך יש לא פעם גם סטודנטים, צעירים לפני השירות הצבאי או אנשים שלקחו חופשה ארוכה מעבודתם.

אצלנו הטיול הוא סוג של טקס מעבר, בו משלימים צעירים את תהליך ההתבגרות הישראלי, במסלול החיים האופייני של בית ספר–צבא–הטיול הגדול–השכלה גבוהה וקריירה תעסוקתית.


#המאפיינים הבולטים של התרמילאות
טיול ארוך ולמספר יעדים - תרמילאים נוסעים למשך זמן רב ונודדים ממקום למקום, מארץ לארץ. בהודו למשל, התרמילאים הישראלים קוראים למסלול המסורתי שלהם "שביל החומוס", איך לא?

עם תרמיל על הגב - ה"בק פק" המפורסם הוא חלק מהז'אנר. שום תרמליאי שמכבד את עצמו לא יטייל עם מזוודה.

לינה באכסניות - פה ושם אפילו בבתי המקומיים אבל מילות המפתח ללינה בטיול הן הוסטלים וגסטהאוזים. אלה מקומות בהם אתה נחשף לתרמילאים מכל העולם, מתחבר, לומד, מקבל פרופורציות, טיפים, יוצר חברויות וחוויות.

תחבורה ציבורית זולה - תרמילאים משתמשים בתחבורה ציבורית או בטרמפים. זול, נגיש, חווייתי ומתחבר למקומיים.

מתחברים למקומיים - לתרמילאים עניין בהיכרות מעמיקה ובהתערות בקרב המקומיים, למידה מהם, חוויות קהילתיות וטקסים ובעיקרון - שהות בתוכם.



הנה מונטאז' של טיול של שתי תרמילאיות:

https://youtu.be/AmSvfz-o79M


בישראל יש ממש לחץ לצאת אל הטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/_WaBV0g_6aQ


ממראות הטיול הגדול בדרום אמריקה:

https://youtu.be/s4KCeAQIYeM


תרמילאים שעלו בטראק אל העיר מאצ'ו פיצ'ו:

https://youtu.be/78Ouaj0iLUk


יש גם דברים מפחידים בטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/cIWcP332GkY


ומחשבות יפות ומנוסחות על הטיול הגדול ומשמעותו אל מול חיי היום יום של עכברי המירוץ שאנחנו (עברית):

https://youtu.be/ywkFeTH35hw
אינטרנט קפה
מה היה קפה האינטרנט ולמה הוא נועד?



פעם, לפני הטלפון החכם, כשנזקקת לאינטרנט רחוק מהבית או מהעבודה, יכולת להיכנס לאינטרנט קפה (Internet cafe), סוג של בית קפה עם אינטרנט, ולהתחבר.

קפה האינטרנט נולד כתוצאה מצורך, שבאותה תקופה לא היה ממומש, להיות מחובר כשאינך ליד המחשב שלך בבית ואין ברשותך מחשב אחר שמחובר.

בקפה אינטרנט יכולת ליהנות מגלישה באינטרנט עבור תשלום, לפי דקות או שעות. מי שלא היה להם מחשב או מנוי לשירותי גלישה יכולים היו אז לפקוד את קפה האינטרנט המקומי ואף לרכוש מנוי קבוע.

חלק מבתי קפה אינטרנט שימשו אז גם כבתי קפה רגילים, כשבבתי הקפה אינטרנט הרגילים מכרו לגולשים רק שתייה קרה וחטיפים.

בארצות מתפתחות ניתן גם היום למצוא בתי קפה אינטרנט. תרמילאים ומטיילים מתחברים בהם לפייסבוק, אינסטגרם או לחשבונות הדואר האלקטרוני שלהם ושומרים כך על קשר עם הבית והעולם.

את רעיון קפה האינטרנט ואת השם באנגלית "סיייבר קפה" (Cybercafe), המציא אדם בשם איוון פופ (Ivan Pope) בראשית שנת 1994. באותה שנה כבר נפתחו מתחרים כמו ה-CompuCafe, שלצד שירותי האינטרנט הציע גם בר עם מלצרים רובוטים, או ה-Binary Cafe, אינטרנט הקפה הראשון בטורונטו.

הטרנד התפשט במהירות, כשבספטמבר של אותה שנה פתחו את קפה האינטרנט הראשון בלונדון ובראשית 1995 נפתח במנהטן האינטרנט קפה האמריקאי הראשון.


ביקור בקפה אינטרנט ביפן:

https://youtu.be/JZh05urEHTM


בקוריאה הביאו לקפה משחקי מחשב ומחשבי גיימרים מעולים שמושכים צעירים:

https://youtu.be/XXRzQYlKKC4


קפה אינטרנט בהודו שבעליו מספרים על הירידה בשל הסמארטפונים עם האינטרנט:

https://youtu.be/zb_x5MW8gtU


ביפן יש מי שלא הולכים לישון הביתה מהאינטרנט קפה וממש גרים בו:

https://youtu.be/MtdupS0gRt0
טרקים
מה זה טרק?



"טרק" הוא טיול שעושים בהליכה, בטבע, בהרים וכן הלאה. הטרקים ברובם הם למקומות מרוחקים וקשים להגעה בדרך אחרת, כמו טיפוס על הרים והליכה למקומות קשים להגעה. לרוב רואים בהם דברים מופלאים ומיוחדים, אנשים שחיים בצורות חיים מעניינות, נופים מרהיבים, בעלי חיים ותופעות טבע לא רגילות. בטרק חווים גם חוויות עם אנשים שמטיילים אתכם ויוצרים קשרים מיוחדים.


הנה סרטון שמציג טרק בהרים:

http://youtu.be/NzIDCJV1SeE


והנה טרק להרי הפמיר שבטג'יקיסטן:

http://youtu.be/th7sL4lyfcY
טוק טוק
מה מיוחד בטוק טוק התאילנדי?



הטוק טוק (Tuk tuk) הוא המונית הלא רשמית של תאילנד. אם תרצו זוהי מונית העניים התאילנדית, כשמצד שני אין תייר שיבקר שם, מבלי לנסוע לפחות פעם אחת על הטוק טוק.

הטוק טוק הוא למעשה אופנוע טוסטוס, בעל 3 גלגלים, שעליו הותקנה יחידה מוסעת ופתוחה, עם מושבים שיכולים לנסוע עליהם גם 4 אנשים. רוב הטוק טוקים מכוסים בגג.

הטוק טוק נוסע יפה ומגיע למהירות של 90 קילומטרים לשעה. הוא נראה בדיוק כמו לפני יותר מ-50 שנה, אבל הוא עצמו משוכלל הרבה יותר, קל יותר ובעל מנוע משוכלל וחזק, בעל 60 כוחות סוס, שנוסע על גז ולא על בנזין כבעבר.

נהגי הטוקטוקים בעיר הבירה בנגקוק, נוסעים מהר ולא חוששים להידחף לתוך הפקקים המפורסמים של העיר ההומה אדם וכלי רכב. אז אולי הנסיעה בו היא קצת מעיקה, בשל העשן שהנוסע מריח כל הזמן מהמכוניות הרבות שלפניו, אבל מצד שני, נהגי הטוק טוק מכירים היטב את הרחובות והכבישים וכמעט תמיד מצליחים להביא את הנוסעים אל היעד, מהר יותר מהמוניות.

שמו של הטוק טוק ניתן לו על שום צלילי הנקישה שמשמיע המנוע שלו.


הנה הטוק טוק בתאילנד:

https://youtu.be/s1t80DyAT9I


תיירים אוהבים אותו מאד:

https://youtu.be/2dNMgFMEbrM


בואו לנסיעה על הטוק טוק:

https://youtu.be/z6ZKZyAjtoU


גם בקמבודיה יש טוק טוקים:

https://youtu.be/0VcnCgeYfn0?end=1m36s


ומצגת וידאו של טוק טוקים בשלל צבעים והקשרים:

https://youtu.be/FUTHfsF8ZQM

תרמילאים

תאילנד
מהי תאילנד, ארץ האנשים החופשיים?



ממלכת תאילנד שנמצאת בדרום-מזרח אסיה, היא מדינת האנשים החופשיים. בשפתם של התאים, אזרחי תאילנד, פירוש המלה תַ'אִי הוא "חופשיים". בעבר נקראה תאילנד בשם סיאם.


הנה סרטון שמציג את תאילנד:

http://youtu.be/xW3TwR7vFAU


האיים הקסומים של תאילנד:

https://youtu.be/TAF9_Ykt4Hs


ובואו לטיול ישראלי בתאילנד (עברית):

https://youtu.be/jhRzG1jQFRU?long=yes
גואנקו
מהם גמלי ההרים של הרי האנדים?



הגואנקו (Guanaco) הם קרובים לא רחוקים של הלמה והאלפקה, הגמלים של הרי האנדים. הם חיים באזורים כמו פטגוניה, מקומות שיש בהם תנודות קיצוניות של טמפרטורה וקשה להשיג בהם מזון. ההתאמה שלהם לאזור היא מצוינת.

הגוואנקו רץ מהר מאד. מהירותו מגיעה ל-55 קילומטרים לשעה.


הנה סרטון על הגואנקו - הגמלים הפראיים של הרי האנדים שבדרום אמריקה:

http://youtu.be/lRRKYG8M87A
מפלי גוואירה
מהם מפלי גוואירה שנעלמו?



מפלי גוואירה (Guaíra Falls) היו מהמפלים הגדולים בעולם ומהמרשימים שעל כדור הארץ.

המפלים האדירים, שנקראו "שבעת המפלים של גוואירה" (O Salto das Sete Quedas do Guaíra), נמצאו על נהר ריו פאראנה הענקי, בגבול ברזיל-פרגוואי.

הם קרויים כך ככל הנראה על שמו של צ'יף אינדיאני. עד שנות ה-70 של המאה הקודמת הם היו המפלים השניים בגודלם בעולם!

קול נפילת המים במפלים העצומים נשמע למרחק של לפחות 30 קילומטרים.

המפלים העצומים הללו נעלמו תחת מימיו של אגם איטייפו המלאכותי, שנוצר לאחר שנבנה סכר איטייפו הענקי באזור, בכדי להפיק חשמל הידרואלקטרי, כלומר חשמל מכוח המים.

על בניית הסכר החליטו המשטרים הצבאיים ששלטו באותה התקופה בברזיל ובפרגוואי ושערכי טבע לא נחשבו בעיניהם. המפלים האדירים של גוואירה היו רק פרט אחד בשינוי האזורי שנוצר בהחלטה זו. האגם הענקי שנוצר כתוצאה מבניית הסכר קבר תחת מימיו עיירות, יערות עד ענקיים ומגוון עצום של מינים שנכחדו בהצפת האזור.


הנה המפלים כיום:

https://youtu.be/UjunHQZf_cI


המפלים העצומים בסרט משנת 1936:

http://youtu.be/5V4NtwV_xtY


ומצגת וידאו של מפלי גוואירה:

http://youtu.be/TPlQ1V8Ojm4
טרסות עגולות
למה שימשו הטרסות העגולות של האינקה?



בני תרבות האינקה ידועים ביכולת ההמצאה, התושייה והגאונות של הפתרונות שמצאו לבעיות בתחומי חיים שונים.

שיטת הטרסות היא שיטה של מדרגות חקלאיות שיצרו החקלאים בעת העתיקה על צלעות ההרים. הרעיון הגאוני בפשטותו בשיטת הטרסות הוא לגדל גידולים חקלאיים על המדרגות שאתה יוצר בהר ולנצל את מי הגשמים. מי הגשמים גולשים ממדרגה למדרגה ומשקים כך הרבה יותר גידולים חקלאיים.

הטרסות העגולות של בני האינקה (Terraces) הן הגרסה של בני הממלכה הקדומה לשיטת הטֶרָסות (Terraces) העתיקה, הנפוצה באזורים שונים בעולם.

בנוסף לייעול והגדלת התנובה שהשיגו באינקה תודות לטרסות, חקלאי האינקה גם שמו לב שהטמפרטורות בטרסות העליונות ובטרסות התחתונות שונות משמעותית, עד 15 מעלות צלזיוס הפרש ביניהם. משרע הטמפרטורות הרחב נובע בעיקר מהכיוונים וההשפעה השונה של השמש והרוח על כל חלק בהר.

תודות לשוני הזה בטמפרטורות יכולים היו חקלאי האינקה להתאים את סוגי הגידולים בכל שכבת טרסות לטמפרטורה האופיינית לה. כך יצא שבכל שכבה כזו של טרסות הרים, גידלו האינקה סוגים אחרים של גידולים.

בפרו ניתן היום לראות את הטרסות העגולות של מוריי (Moray), אתר ארכאולוגי חקלאי מרשים מתקופת האינקה. מוריי, הנמצא בעמק הקדוש, הוא לדעת החוקרים סוג של תחנת ניסיונות חקלאית קדומה, בה ניסו אנשי האינקה סוגי גידולים ושיטות גידול שונות, שמטרתן הייתה להגדיל את תנובת הקרקע ואת איכות הגידולים.

מוריי, הבנוי טרסות עגולות, נמצא בסמוך לעיר הפרואנית וויניי ויינה (Winayhuayna), שם שנתנו לה בני האינקה ופירושו בשפת קצ'ואה הוא "אורכידאה".


הנה הטרסות העגולות שיצרו בני האינקה במוריי שליד קוסקו, כדי לחקור חקלאות במיני-אקלים באמצעות טרסות:

https://youtu.be/qXKoJQ5Nx6s


נסיון להסביר את הטרסות המופלאות שיצרו בני האינקה:

https://youtu.be/o3gwRXbP4Zc


הטרסות המרשימות של האינקה ליד העיר וויניי ויינה (Winayhuayna:

https://youtu.be/0O-Q4965j8A


ועוד מחקלאות הטרסות ההררית של מוריי:

https://youtu.be/1IMiIDFI8xE


קמפינג
מה כיף בקמפינג?



קמפינג (Camping) הוא בילוי של לינה בטבע ושהייה למשך כמה ימים בסביבה נקייה מרעש, עשן והמולה.

בקמפינג נוהגים אנשים, זוגות, חבורות וומשפחות להיזרק בטבע עם אוהלים שהביאו מהבית.

הנופשים בקמפינג נוהגים להביא איתם צידה, מדליקים מדורה ומכינים קפה בעזרת גזייה ומשקיעים בהכנת מאכלים פשוטים בטבע.

לא פעם הקמפינג יהיה בסמוך לאגם או חוף ים מבודד. במדינות רבות בעולם יש מתחמי קמפינג ובהם חונים ומקימים את האוהל והמקום מספק מקלחות ושירותים, לצד צרכניה ושמירה על הנופשים.

זו חוויה נהדרת למי שחיים בעיר ורחוקים ביום יום מהסביבה הטבעית. מתנתקים קצת מהמזון המהיר ומשליחי המסעדות, מהקצב המטורף ומהמולת העיר. אלה מתחלפים לזמן מה ומפנים את המקום לטובת עצים, בעלי חיים, פרחים, שמיים זרועי כוכבים וחביתה עם סלט.

הכלל כאן ברור. לקמפינג לא באים כדי להתפנק. הלינה באוהל חסרה את המזגן והמקלחת המפונפנת ומאיך לדעת שזה סוג של נופש, הממיר את התפנוקים בחוויות.

חוויות של טבע, אוהל, שק שינה והרבה זמן ביחד עם אנשים ששמחים לבלות איתם.


זו האווירה בקמפינג (עברית):

https://youtu.be/pO9HgGNROwY


ילדה שמבלה שבועות ארוכים בקיץ, על שפת הים (עברית):

https://youtu.be/_dPKoR5frFY


המצאות קמפינג שוות (עברית):

https://youtu.be/ViQ-Aabydz0


יש מי שבאים במכונית קמפינג שכזו:

https://youtu.be/GIG9P0lB1iA


כשגיא הוכמן המצחיק מגיע לקמפינג (עברית):

https://youtu.be/hJ06E5psC_s


בואו ללמוד איך עושים קמפינג (עברית):

https://youtu.be/cmRXKaGg2P8?long=yes


מה אוכלים בקמפינג (עברית):

https://youtu.be/JcsQ9YTsm_Y?long=yes


וכך עושים קמפינג בתקציבים שונים (עברית):

https://youtu.be/lN0CJoP9qyE?long=yes
מהם הנוודים הדיגיטליים?



נוודים דיגיטליים (Digital nomads) הם אנשים שחיים את החלום של רובנו. הם מטיילים בכל העולם, מבלים וחיים כמה ימים או שבועות בכל מקום, מצלמים ולוגים או סרטונים מכל העולם, מקליטים פודקסט, מתעדים אנשים או נופים, מופיעים או עושים עבודה אחרת שאפשר לנייד לכל מקום ולקיים את עצמם.

כך הם מצליחים לשלב טיול שלא נגמר עם פרנסה וקיום. חלק מצליחים אפילו לחקור את העולם, תוך שהם מרוויחים הרבה כסף, סוחרים במטבעות דיגיטליים, סוחרים ברשת או מתכנתים בעבור חברה שיושבת אי-שם בעולם.

תרמיל, מחשב נייד ולעתים מצלמה הם כל מה שדרוש לנווד דיגיטלי אופייני, כדי לבקר במדינות אינספור ולהצליח לפרנס את עצמו ולהתקדם במסע. הנוודים הללו מוותרים על נוחות וביטחון כלכלי שברכישת דירה ועבודה קבועה, אבל מרוויחים טיול בלתי פוסק, אינספור חוויות בכל מקום וקשרים בכל העולם.

אם מטייל אופייני מוציא כסף רב, הנווד הדיגיטלי מרוויח כסף במהלך הטיול של עצמו. יש חברות ומותגים שמוכנים לתקצב את הטיולים הללו ולתת חסות לנוודים דיגיטליים שיש להם הרבה עוקבים ברשתות החברתיות. הפרסום הזה הוא זול וישיר לקהל היעד שלהם וכולם, במיוחד הנווד הדיגיטלי, נהנים מההסדר. פה ושם הוא גם מצלם או מתעד משהו שמיטיב עם נותני החסות שלו ובעיקר עושה כיף.


הנה סיפורם של הנוודים הדיגיטליים (עברית):

https://youtu.be/uYlIhMt2vYc


עיתונאי שנתן מבט מהיר של יום אחד בתור נווד דיגיטלי:

https://youtu.be/zjf8Qxo_tXk


הסבר של נוודת דיגיטלית והסיבות לבחור בחיים האלה:

https://youtu.be/BQEr5-lnF7c


אוסף חוויות מהעולם של נוודים כאלו:

https://youtu.be/CC0ywOEAsIE


סרט תיעודי על חייהם של נוודים דיגיטליים:

https://youtu.be/iXGtx-hroKE?long=yes


וסיפורים של נוודים על חייהם:

https://youtu.be/duQESSbrsvE?long=yes
ממתי אקוודור היא מרכז העולם?



אקוודור נקראת על שם קו המשווה - האיקווייטור, שעליו היא יושבת. מוזיאון מרכז העולם (Mitad del Mundo), מוקדש לקו המשווה ויושב ממש עליו הוא אתר תיירות, שאליו בא כל תייר המגיע לקיטו, הבירה.

ליד האנדרטה המציינת את מרכז העולם, כמעט כל אחד רואה לעצמו חובה להצטלם, עם רגל אחת בכל אחד מצידי העולם.

בסביבה עורכים לתיירים גם הדגמות של כל מיני ניסויים שמוצגים כיחודיים לקו המשווה, ביניהם כיווני סיבוב מנוגדים של מערבולות מים בכיור, בכל צד של קו המשווה והעמדת ביצה על מסמר.

אבל למה זה מרכז העולם? - הרי קו המשווה מקיף את כל כדור הארץ... מסתבר שמוזיאון מרכז העולם נבנה בדיוק במקום שבו עובר קו הרוחב 0.

קו האורך המרכזי הוא במקום אחר. הקו הזה הוא עניין של החלטה והסכמה עולמית בלבד.

במאה ה-19 הוחלט שהמרידיאן הראשי, קו האורך 0°, שהיה שנוי במחלוקת עד שנת 1884 לא עובר כאן ולא בשום מקום אחר אלא באימפריה הגדולה ביותר של אותה תקופה. בשנה זו התכנס "כנס קו אורך עולמי" ושם אומץ קו האורך העובר דרך גריניץ' המצוי מזרחית ללונדון, כקו האורך 0.

אז גם אם פעם הוצעו כקו האורך 0 כל מיני קווי אורך שעברו במקומות שונים בעולם, כולל אקוודור, מאז 1884 מוסכם באופן שרירותי, אך סופי לחלוטין, שקו האורך 0 עובר בגריניץ', לונדון.

ועדיין, מה לא עושים בשביל המון תיירים, שבאים להצטלם ולתקוע סיכה בעוד נקודה חשובה, פחות או יותר, על מפת העולם.

ואגב, קו אורך כזה או אחר - קווי הרוחב עובדים כאן בכל מקרה וקרינת השמש בקו המשווה היא חזקה מאד, מה שאומר בכל מקרה שאם לא מורחים קרם הגנה בשפע, יוצאים מהחווייה הזו שרופים.


הנה "מרכז העולם", בקיטו בירת אקוודור:

https://youtu.be/u4W1lcdy4P0


הניסויים על קו המשווה שנועדו להדגים תופעות משווניות:

https://youtu.be/5QVcfV0FKTs


קיטו, עיר הבירה הגבוהה בעולם:

https://youtu.be/_ySpP0s6pvI


זוג שמבלה במרכז העולם ומספר עליו ועל אקוודור:

https://youtu.be/Bt0pfuyuZj8


ונדנדה בקצה העולם:

https://youtu.be/wzx0JK8mWwY
מהי צלחת הטאלי של ההודים?



צלחת הטאלי (Thali) ההודית היא חוויה קולינרית ותרבותית מדהימה. ייחודית למדינת הענק הזו, הטאלי מציעה דרך נפלאה לחוות בארוחה אחת, על צלחת מחולקת, את העושר האדיר של המטבח ההודי.

כל רכיב בטאלי נבחר בקפידה, במטרה ליצור ארוחה מאוזנת ומזינה, המשקפת את הפילוסופיה ההודית של הרמוניה תזונתית וערך תזונתי מעולה.

כשמדברים על טאלי מדברים על ארוחה שלמה. על צלחת מחולקת אחת היא כוללת מגוון מרשים של טעמים וטקסטורות. כל אלה מוגשים היום על מגש עגול וגדול, בדרך כלל עשוי מתכת.

ההודים העניים נהגו ועד היום מגישים אותו על עלה גדול ואוכלים אותו ביד. האכילה בידיים, לרוב ביד ימין, היא חלק מהחוויה האותנטית של הודו.

הטאלי מציגה בדרך כלל אורז, במרכז הצלחת, כשהוא מוקף מסביב במבחר תבשילים קטנים המייצגים את כל מגוון הטעמים של האוכל ההודי הנהדר - מתוק, חמוץ, מלוח, מר וכמובן - חריף.

בדרך כלל נכללים בטאלי תבשיל ירקות שנקרא "סאבג'י", מגוון סוגי קארי, תבשיל עדשים שנקרא אצלם "דאל", צ'אטני, יוגורט "קֶארד" או ראיטה לוויסות החריפות וצ'פאטי (פיתה דקיקה שנאפית מעל האש, או נאן שהם מיני לחם הודי.

מרקם מעניין מוסיף לארוחת הטאלי הפפאד, שהוא מעין קרקר מקומי פריך וקראנצ'י.

גורם מעניין מאוד בטאלי הוא המקומיות שלה. מדובר במגוון שמשתנה לפי האזור. המבנה הבסיסי שלה תמיד דומה, אך התכולה משתנה בהודו מאזור לאזור. בהשוואה בין צלחות טאלי באזורי הודו השונים, ניכרים הטעמים והמסורות הייחודיים של כל אזור ומקום.

בסוף, הטאלי היא לא רק ארוחה, אלא ייצוג נפלא של המגוון והעושר שבתרבות ההודית. אין כמעט פועל בתת-היבשת ההודית שארוחת טאלי אינה הארוחה היומית שלו.

זו ארוחה עם אמירה תרבותית עממית, שמדגישה את חשיבות האיזון בחיים ואת האהבה העמוקה לאוכל טוב ורב צדדים וטעמים.


הנה הסבר על הטאלי של הודו (עברית):

https://youtu.be/K-GuoPd2OP0


הטאלי זה אוכל רחוב מוביל בהודו:

https://youtu.be/ZK7rF23rW-U


כך אוכלים אותו:

https://youtu.be/RXp1ndWek_M


מנת ענק של טאלי:

https://youtu.be/kASNJiWuvDY?long=yes


ופרק טלוויזיה על אוכל רחוב במומבאי שבהודו (מתורגם):

https://youtu.be/GDpGxEeJdvo?long=yes
מהי ארגנטינה המדינה הדרומית באמריקה?



ארגנטינה היא מדינה רחבת-ידיים החולשת על המרחב הדרומי של יבשת אמריקה הדרומית. היא נמצאת בחלק שממזרח לרכס הרי האנדים, עד לאוקיינוס האטלנטי. בירתה היא בואנוס איירס, עיר ענקית,עם שדרות רחבות וכיכרות ענק, שנמצאת על שפת נהר פלאטה.

גיאוגרפית מחולקת ארגנטינה ל-3 אזורים: ארץ האש (טיירה דל פואגו) שבדרום, אזור רכס האנדים ההררי והערבות של הפמפאס, החבל הגיאוגרפי החשוב ביותר שבמרכז המדינה ומרכז גידול עדרי הבקר הענקיים הנדרשים לתעשיית הבשר הענקית שלה.

ארגנטינה היא מיצרניות הבשר החשובות והגדולות בעולם ואכילת הבשר הצלוי בה היא חלק מחיי היומיום. אחד מסימני המטבח שלה הוא הכנת בשר בצלייה איטית המכונה "אסאדו". זוהי מסורת שנולדה אצל הגאוצ'וס, הבוקרים המקומיים של חבל הפמפאס, שהפכו לגיבורים וסמלים נערצים במדינה.

לארגנטינה גם מסורת ותרבות של אהבה לכדורגל, לריקודי הטנגו ולמוסיקת הטנגו הארגנטינאית.

שמה של ארגנטינה בא ממתכת הכסף, שבלטינית נקראת "ארגנטום" (Argentum). זה קרה לאחר שהתאחדו הפרובינציות של נהר לה פלטה (נהר הכסף) לרפובליקה החדשה, ארגנטינהה.


הנה תיאורה הגיאוגרפי של ארגנטינה:

https://youtu.be/TVq29gM2YVY


מקומות ואתרים בארגנטינה:

https://youtu.be/aI_F_lQXYb8


כך נראית פטגוניה בקפיצות זמן:

https://youtu.be/nt4HfMWaH8g


תולדות הנבחרת שלה בגביע העולם בכדורגל:

https://youtu.be/sU_XUNgRzqc


וסקירה על ארגנטינה:

https://youtu.be/1U0N4SGL46A
מהם ראשי הענק של תרבות האולמק?



ראשי הענק באולמק (Olmec colossal heads) הם ראשי אבן ענקיים שפוסלו מגושי בזלת ענקיים אי-שם בתקופת האבן. מי שיצרו אותם הם בני תרבות אבודה, שאיש מהחוקרים לא ידע על קיומה, עד שהתגלו אותם פסלי ענק מקודשים, הם ראשי האולמק.

הראשים של האולמק, 17 התגלו עד היום, מעסיקים את החוקרים כבר יותר מ-150 שנה. במאה ה-19 נחשפו הראשונים שבהם ועוררו השתאות. לא ברור איך הצליחה תרבות פרימיטיבית, מהקדומות שבתרבויות מזו-אמריקה, לפסל עבודות אמנות כה מרשימות וענקיות.

התרבות הזו, שקדמה לאצטקים ב-1500 שנה וגם לאימפריית המאיה שתבוא כמה מאות לאחר שהיא נעלמה, היא סוד גדול. לא נמצאו שרידים שלה עד היום וההשערה היא שהג'ונגלים העצומים כיסו אותם לגמרי.

תרבות האולמק התבססה באזורים הנמוכים שבדרום-מרכז מקסיקו של היום. משערים שהיא נולדה בסביבות המאה ה-15 לפני הספירה.


הנה ראשי הענק של אולמק:

https://youtu.be/vPcMRzwhN74


סיפורה של תרבות האולמק שהקדימה את האצטקים ב-1500 שנה:

https://youtu.be/pzslPfShMzw


על חקר תרבות האולמק שקדמה לאצטקים:

https://youtu.be/9IYrcdnN1gc


יש כאלה שניתנו במתנה והגיעו למקומות אחרים בעולם:

https://youtu.be/i_a7YePPdwI


ומסכה שנוצרה בתרבות הזו:

https://youtu.be/D9uJxXnDTU8
מה זה גלאמפינג?



נשמע שהגלמפינג (Glamping) הוא כיום בכל מקום על פני הגלובוס. אנשים רוצים ללון בגלמפינג, מספרים על גלמפינג ושואלים על גלמפינג, אבל מה זה בדיוק גלמפינג או אולי מה לעזאזל ההבדל בין גלמפינג לקמפינג?

אז הגלמפינג הוא שדרוג של הקמפינג הקלאסי, בו נהגו אנשים ומשפחות להיזרק בטבע עם אוהלים שהביאו מהבית, קצת צידה לדרך ומדורה או איזו גזייה לעשות קפה ומאכלים פשוטים.

וכמובן, שמיים זרועי כוכבים וטבע שמקיף אותך כמו אח.

גלמפינג לעומת זאת, מציע חוויית קמפינג מהודרת, מפנקת ויוקרתית. קמפינג שהוא גלאם. נוצץ. קמפינג של הביוקר, אבל עדיין עם קרבה לטבע, שקט, אוויר צלול וחיבור לסביבה.

הנוחות כמו במלון, אבל בלי להתנתק ולהיסגר בחדר מבודד מהסביבה.

בגלמפינג, חיבור של המילים "Camping", בעברית "מחנאות", עם "Glamorous", באנגלית "זוהר, מפואר".

אפילו לא ברור שמדובר יהיה בהכרח באוהל. יהיו כאלה עם ביתנים מיוחדים שהמיוחדות שלהם או לפחות המיקום בו הם ניצבים מושכים ללון בהם.

טרנד הגלמפינג העדכני, שהחל באירופה והתפשט לעולם כולו, תוך צמיחה משמעותית בתקופת הקורונה. בצפון אירופה, למשל, יש בועות שקופות המאפשרות לישון ולהביט מהמיטה בשלג היורד מלמעלה או בזוהר הצפוני. באסיה ובאפריקה מוצעים אוהלי יורט מפנקים ואוהלי מותרות, במקומות מסוימים זה יהיה אוטובוס, קרון או אפילו מטוס, שבעליו הציבו אותם בטבע והם הפכו למקום לינה בוטיקי.

הגלמפינג, בניגוד לפשטות של הקמפינג, מציע נופש בטבע, אם באוהל אז מפנק ומצויד בכל הדברים שנחוצים כדי להרגיש טוב, כמו במלון ולא פרימיטיבי מדי. כי פרימיטיביות לכמה ימים היא מקסימה אבל יש אנשים שפשוט לא מסוגלים לחזור כל כך רחוק אחורה בזמן.

בכל מקרה, אם ברמה גבוהה מדובר, אז מתחמי הגלמפינג מתחרים ביניהם בלהציע את הפינוק המירבי שבטבע.

ויש בהחלט רמות שונות של פינוק. מתאורה, Wifi והמיטה שתמיד תהיה רכה, דרך גלמפינג במדינות קרות או חמות מדי שיציע באוהל מיזוג, שמקרר בקיץ ומחמם בחורף ונותן הרגשה טובה בלילה ומרעננת בבוקר ופחות כזו שמזכירה את האוהל מהמילואים.

חלק מהנופשים אולי לא, אבל רבים מחפשים בגלמפינג את החדר שהשאירו מאחוריהם במלון בחופשה הקודמת. ואכן, אוהלי הגלמפינג כוללים לא פעם גם ריהוט, טלוויזיה, פרקט, מקלחת מפנקת ושירותים על רמה.

חלק משירותי הגלמפינג יוסיפו ויציעו גם טיפולים משלימים וחוויות יוקרה, החל מטיולים בסביבה וחוויות ספורט ועד יוגה, מדיטציה, ארוחות למיטה וכדומה.


הנה חווית הגלמפינג (עברית):

https://youtu.be/vWfAk4BQ0wg


הישראלים שמתאהבים בגלמפינג (עברית):

https://youtu.be/p9028s8wheY


אוהל גלמפינג ציורי:

https://youtu.be/d2Huft0uVbE


גלמפינג במדבר הירדני:

https://youtu.be/4QfmkN2J7_E


גלמפינג הררי בגאורגיה:

https://youtu.be/rColL0WOL8I


גלמפינג בשלג:

https://youtu.be/M2yYduZJp1k


גלמפינג במלונות בועה בעולם:

https://youtu.be/ONrSOQ_CJ7M


יש גם מתחמים שהם בין קמפינג לגלמפינג (עברית):

https://youtu.be/GwdK-kRCwX0


ועוד אתרי גלמפינג מעניינים בעולם (עברית):

https://youtu.be/_bjMSbAP30M?long=yes
מיהו הגאוצ'ו, אמיגו?



שמעתם על הקאובוי'ס של ארצות הברית, אותם בוקרים שליוו את עדרי הבקר למרעה והפכו לחלק מהתרבות האמריקאית? - הגאוצ'ו (Gaucho) הוא האח הדרום אמריקני של הקאובוי - איש הסְפר, רכוב על סוסו כשהוא עוטה פונצ'ו וחמוש בסכין ארוכה. מרבית הגאוצ'וס חיים בערבות הפמפאס, האזור החקלאי המצוי במרכז ארגנטינה ונחשב החבל הגיאוגרפי המשמעותי ביותר בה. הם נוהגים את הבקר בשטחי המרעה העצומים והמרכזיים בגידול עדרי הבקר.

הגאוצ'וס היו בוקרים קשוחים וחרוצים שנהגו את עדרי הענק למרעה ופיתחו יכולת ותכונות שאפשרו להם להפוך לגיבורים של אמריקה הדרומית. היכולת הגבוהה שאפשרה להם לנהוג את העדרים הענפים במרחבי הערבות העצומות של הפמפאס, היא שהקנתה להם עם השנים יוקרה עצומה, אך לא תמיד הם היו מכובדים.

במקור נחשב לגאוצ'ו אדם מעניי ארגנטינה. בהדרגה הפך "גאוצ'ו" מילה נרדפת ליתום, נווד וערירי. תדמיתם של הגאוצ'וס השתפרה רק במלחמת העצמאות של ארגנטינה, כשהתפרסמו באומץ ליבם בקרב. מעתה החלו לראות בהם אנשי אדמה חופשיים ואפילו נערצים. הם זכו להילה רומנטית של בוקרים קשוחים, שורדי טבע חסרי-מעצורים ואמיצים. תכונות אלה הפכו את דמות הגאוצ'ו לחלק מסמליהן הלאומיים של ארגנטינה ואורוגוואי.

בניגוד לקאובוי'ס שנעלמו כבר מזמן, הגאוצ'וס של ארגנטינה קיימים עד היום והם אולי השריד האחרון לבוקרים של פעם. עדיין חיים בארגנטינה כ-150 אלף גאוצ'וס. בעבר הם התפרנסו מציד בקר וסחר בעורות. היום רבים מהם חיים בטבע ולא מעט מהם אומרים שלא היו חיים בשום מקום אחר או מסכימים להחליף את עבודתם בעבודה אחרת. הם עדיין מתעקשים לישון על האדמה ולצלות את מזונם בשיפוד על אש המדורה.


הנה הגאוצ'וס - הקאובוי'ס של ארגנטינה:

https://youtu.be/l7KovwMiHJ4


העבודה שלו:

https://youtu.be/9TWoHUO6Ek0


הגאוצ'וס הישראליים:

https://youtu.be/ID36e7E_W58


והגאוצ'וס בעבודה:

https://youtu.be/3T2uFRsH-X0
מה מיוחד באגם פושקר שבלב המדבר בהודו?



אגם פּוּשְקָר (Pushkar) שבהודו הוא האגם הקדוש של העיירה הקדושה להינדים פושקר. העיירה הזו שבמדינת ראג'סטאן בהודו היא אחד ממרכזי העלייה לרגל העתיקים של הודו.

האגם נוצר בלב המדבר והיווצרותו שם נחשבת לנס של ממש. על פי המסורת, האל ברהמה הוא שיצר אותו, כשבמהלך קרב עם השד וג'ראנאבהה (Vajranabha) הוא שמט מידו פרח לוטוס כחול. השם "פושקר", לפחות לפי האטימולוגיה הזו פירושו המילולי הוא "לוטוס כחול".

האמונה המקומית היא שטבילה באגם יכולה לרפא מחלות גוף ונפש ואפילו לגאול את הטובל בו מה"סמסרה", מעגל גלגול הנשמות. לכן הם מכנים אותו לעיתים בתואר "מלך המקומות הקדושים", בשפה המקומית טירטה-ראג'.

העיר שעל שפת האגם נקראת גם היא "פושקאר". היא נחשבת לאחת הערים העתיקות בהודו. על אף שלא ידוע מתי נוסדה, ההודים מאמיני ההינדואיזם מאמינים שהאל ברהמה ייסד גם אותה.

כך גם מקדש ג'גקפיטה ברהמה מנדיר, הנחשב למקדש החשוב ביותר להינדואיסטים בהודו.

אבל האמונות וההיסטוריה מסתדרות יחד גם כשהן מעט שונות. כי למעשה האגם הוא אגם מלאכותי שנוצר בסביבות המאה ה-12 בבנייה של סכר במקורות נהר ה"לוּנִי" המקומי.


הנה אגם פושקר הקסום:

https://youtu.be/OKR3ux-qB-I


על פני האגם ליד מקדש ברהמה, מפזרים פרחים על המים:

https://youtu.be/ciP9HNLwB3c


המקדש, האגם והעיר העתיקה פושקר שברג'סטאן:

https://youtu.be/qSRl-GdmF4I


מתי הלמה יורקת?



למה (Llama) היא מעלת גירה ממשפחת הגמליים. בצווארה הארוך יש דמיון בין הלמה לגמל, אך היא קטנה ממנו ואין לה כלל דבשת.

כמו האלפקות, קרובותיהן הקטנות יותר שמעבר לים, הלמות הן חיות יצריות, שבעת מאבק נוהגות לירוק אחת על השניה. בכל פעם שהן חשות מותקפות, גם מצד בני אדם, הן משתמשות ביריקות בכדי להרתיע.

הלמה היא חיה מבויתת באמריקה ומהסמלים של הרי האנדים, כבהמה שחיה בגבהים של 4,000-2,000 מטרים מעל פני הים. עוד לפני גידולה לבשר, היא משמשת לילידים כבהמת המשא העיקרית שלהם. זאת בזכות היכולת שלהן לשאת משקל השקול לכרבע ממשקל גופן.

הלמות הן חיות נבונות יחסית, ובתוך מספר חזרות הן מסוגלות ללמוד משימות פשוטות בעצמן. הן חיות כעדר, ביחד עם למות אחרות.

באזור האנדים מבטאים את שמה לְיָמָה ומקור שמה הוא בשפת הקצ'ואה העתיקה.


הנה עשרה דברים שלא ידעתם על הלמות:

https://youtu.be/Hxy_4O5lceY


ההבדלים בין הלמה והאלפקה:

https://youtu.be/ZAbFzZAPuOE


הלמות המצחיקות ביותר:

https://youtu.be/Tq_MdFz7mlE


מתעצבנת:

https://youtu.be/OMeonBRZH7I


גם כאן:

https://youtu.be/dGinm6KIC4Q


ולד למה בן יומו, ברגעיו הראשונים:

https://youtu.be/mHkxBU_tqLw


והלמה יורקת על ילד:

https://youtu.be/A_6XHB8D9vQ
מהן מיוחד בסירות העגולות של גואה?



בדרום הודו, במקומות כמו חופי גואה ועיר המסתורין האמפי, אפשר לראות סירות עגולות, שמזכירות צלוחית או חצי קוקוס. הסירות הללו נקראות "קורקל" (Coracle) או "טפה" (Teppa) ובמקומות אחרים גם "קססונית". לרוב הן עשויות מבמבוק ודקלים ומחוזקות מקליפת אגוז הקוקוס.

הסירות העגולות והקטנות הללו עשויות נצרים ומצופות בזפת. הן משמשות למעבר בנהרות כמו הטונגהבהדרה (Tungabhadra River). הקורקלות הללו מעבירות בכל יום את המקומיים, כמו גם תיירים וסחורות, בין גדות הנהרות. סירה כזו יכולה להוביל 15 אנשים מבוגרים, או הרבה יותר ילדים ואפילו ציוד כבד כמו אופנועים.

המעניין הוא השיט בה. הנוסעים נצמדים אל צידי "הקערה המשייטת" והמשיט חותר במשוט לאיטו, תוך שהוא מנחה אותם לנוע ולזוז מעט ימינה או מעט שמאלה, בכדי לאזן את הסירה.


הנה הסירות עגולות של גואה:

https://youtu.be/UapjLFRGWO8


הקורקל או הטפה, סירות עגולות שאופייניות לדרום הודו:

https://youtu.be/6EjsrUU_tfM


גם דייגי האזור משתמשים בהן - לדייג:

https://youtu.be/d3vNVP4cx68


כך יוצרים את הקורקלי:

https://youtu.be/e59YLQZQLNc


ככה זה לשוט באחת:

https://youtu.be/fTXnLv6IFEY


וברור שהסירות הללו הן חלק מהקסם של האזור:

https://youtu.be/H7raw1m9PdI
מהו מבצר ג'איסלמר שבהודו?



על ההר שבלב העיירה ג'איסלמר בהודו ניצב מבצרים מהמרשימים ביותר בהודו ואולי בעולם כולו - זהו מבצר ג'איסלמר. המבצר העצום הזה עשוי מאבני חול והוא מהמבצרים העתיקים ביותר ברג'אסטן. גובהו של מבצר ג'איסלמר הוא כ-75 מטרים ובתחומו נחפרו בארות שמספקים עד היום הזה מים לתושבי האזור.

המבצר של ג'איסלמר הוא חלק מהעיר עד היום - כרבע מאוכלוסיית העיר העתיקה מתגוררת בתוכו!


הנה מבצר ג'איסלמר:

http://youtu.be/MjNoZa81YmI


ומתוך פנים המבצר:
מהו מקדש הלוטוס של דלהי?



מקדש הלוטוס (Lotus temple) שנבנה בעיר ההודית ניו דלהי (New Delhi) הוא דוגמה נהדרת לאסתטיקה, לסימטריה ולהרמוניה שכל כך חשובים בדת הבהאית.

את מקדש הלוטוס, שזכה בכמה וכמה פרסים אדריכליים, תיכנן האדריכל פריבורז צהבא. האיש היה אחד המתכננים של הגנים הבהאים המפורסמים, חלק מהמרכז הבהאי שבעיר חיפה.

כמו הגנים והמקדשים שלהם בישראל ובכל העולם, מקדש הלוטוס של הבהאים פתוח לבני כל הדתות.

למה דווקא פרח הלוטוס? - כי הלוטוס, הפרח הלאומי של הודו וצמח מים שנחשב יפה במיוחד, מייצג שלום, טוהר, ניקיון, אהבה, יופי, כוח אלוהי וחיי נצח.

את המקדש מרכיבים משטחים שמזכירים את עלי הכותרת של פרח הלוטוס. בכל אחת מ-9 הצלעות שלו, ניתן לראות שלושה עלי כותרת. העלים הללו, המצופים בשיש לבן, עשויים בטון. כדי ליצור למבנה מראה של פרח שעומד להיפתח, מתנשאים העלים הללו לשלושה גבהים שונים.

את התמונה ההרמונית של המקדש משלימים תשעה פתחיו, כל אחד בצלע אחרת שלו. מכל פתח יוצא שביל ובין השבילים משתרעות 9 בריכות נוי שמעוצבות בצורת עלי הגביע של צמח הלוטוס.


הנה יופיו של מקדש הלוטוס של הבהאים:

https://youtu.be/u0ejW1j75t0


כמה עובדות מעניינות על המקדש המרהיב:

https://youtu.be/8VAJNSXzvNw


מהאוויר:

https://youtu.be/BWiaj8-kAI0


תמונות מקדש הלוטוס:

https://youtu.be/-8xbzlLesO0


וביקור במקום:

https://youtu.be/JdiIZ9woXkI
מהם בתי כלונסאות?
מהו מנזר החתולים הקופצים הבודהיסטי?
מהו יק, בהמת המשא של טיבט?
כמה קשה לטפס אל פסגת הר האוורסט?
מהי וייטנאם ואיך איחדו תושביה את ארצם במלחמה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.