» «
אולימפיאדה
מה עושים באולימפיאדה?



האוֹלימפּיָאדָה, או המשחקים האולימפיים (Olympic games) כפי שהם מכונים בעולם, הם שמות של אירוע עולמי של תחרויות ספורט רב-ענפיות הנערך אחת לארבע שנים.

במשחקים האולימפיים משתתפים טובי הספורטאים מכל העולם, והם נחשבים ברוב הענפים האולימפיים לאירוע השיא.

משחקי הקיץ האולימפיים הם האירוע הספורטיבי הגדול ביותר בעולם מבחינת היקף ההשתתפות, והאירוע התקשורתי השני בגודלו בתבל, לאחר גביע העולם בכדורגל.


למעשה, אחת לשנתיים מתקיימת אולימפיאדה כלשהי - פעם משחקי קיץ ופעם משחקי חורף.

המונח אולימפיאדה הוגדר בעבר דווקא בתור התקופה בת 4 השנים שבין המשחקים האולימפיים. כיום הוא משמש בקרב דוברי עברית לתיאור האירוע עצמו, ובהשאלה כדי לציין אירועים תחרותיים כלל-עולמיים נוספים.

באנגלית נפוץ המונח "The Olympics" ("האולימפיים") כהתייחסות לאירוע ולמשחקים האולימפיים.

המשחקים האולימפיים העיקריים נערכים כיום בקיץ מדי ארבע שנים, כשמשחקי החורף, המצומצמים יחסית, נערכים שנתיים אחרי כל קיץ אולימפי, בחורף.


הנה מוסד האולימפיאדה ומהם ענפי הספורט שבה (עברית):

https://youtu.be/SiiptY-xhUw


יש ילדים שכבר מגיל צעיר מתכוננים אליה (עברית):

https://youtu.be/a10VA2eSp6Q


קדימון שהפיקה רשת ה-BBC לקראת אולימפיאדת ריו 2016:

https://youtu.be/CKcEySuuUuE


כל מקצועות האולימפיאדה:

https://youtu.be/Tx_OPURbNMk


בחיוך - האם זה הספורט האולימפי החדש (עברית):

https://youtu.be/GfHBmu_2kbc


והאם גם משחקי מחשב יהיו במשחקים האולימפיים (עברית):

https://youtu.be/hDLc56qjAgg?long=yes
סמל האולימפיאדה
מתי נולד הסמל האולימפי?



הסמל האולימפי הוא סמל 5 הטבעות שמתנוסס על דגלים, פרסומים וסרטים של אירוע הספורט החשוב בעולם.

סמל המשחקים האולימפיים כולל 5 טבעות המייצגות תשוקה, מוסר עבודה, ניצחון, אמונה ורוח ספורטיבית. צבעי הטבעות האולימפיות הם כחול, אדום, שחור, ירוק וצהוב. לרוב הן מופיעות על רקע לבן. אם הרקע הוא כהה, משתנה הטבעת השחורה לטבעת לבנה.

בניגוד למיתוס כי מקור הסמל הוא בעת העתיקה, הסמל עוצב רק ב-1912 למשחקים האולימפיים של העת החדשה. עקב דחיית האולימפיאדה של 1914, בשל פריצת מלחמת העולם הראשונה, הונף לראשונה הדגל האולימפי והוצג הסמל רק במשחקים האולימפיים באנטוורפן בשנת 1920.

מעצב הסמל האולימפי הוא הברון הצרפתי פייר דה קוברטן, הנוגה והמייסד של האולימפיאדה המודרנית בכלל.

הרעיון של טבעות משולבות מייצג איחוד והצבעים שנבחרו לטבעות היו באותה עת צבעים שלפחות אחד מהם נמצא בכל דגל מדגלי מדינות העולם.


הנה סיפורו של סמל האולימפיאדה המודרנית:

https://youtu.be/-XSxRTwAppw


רבים לא יודעים את מקורו:

https://youtu.be/c8nkWRi8iv8?t=40s


כמה רגעים יפים של הסמל האולימפי:

https://youtu.be/BZ4qscKOF0U
פייר דה קוברטן
מי יסד את האולימפיאדה המודרנית?



קראו לו הברון פייר דה קוברטן (Pierre de Coubertin) והוא היה מחנך והיסטוריון ממשפחת אצולה צרפתית. הוא ויתר על קריירה צבאית בשביל לעסוק בשיפור החינוך בצרפת של המאה ה-19. זה לא מעשה שולי - קריירה צבאית בצרפת של אותם ימים הייתה מכובדת ביותר ונחשבה להצלחה מסחררת בחיים. אבל דה קוברטן היה אידיאליסט.

דה קוברטן היה גם מלא ביקורת על החינוך שמקבלים ילדי צרפת, שלא כלל שום היבט ספורטיבי. הוא התקנא מאד במערכת החינוך הבריטית שהשקיעה באותם זמנים המון בלימודי ספורט בבתי הספר. כמו היוונים והרומאים בזמנם והבריטים בימיו, הוא ראה בחינוך מרכיב חשוב ביותר בהתפתחותם של צעירים. הוא עצמו עסק בספורט לאורך כל חיי, במיוחד הוא נהג לרוץ ולהתחרות בחתירה, סייף ואיגרוף.

באותן שנים ממש נמצאו ממצאים ארכאולוגיים חשובים בעיר היוונית הקטנה אולימפיה. לפתע התברר עד כמה היו היוונים בעניין הספורטיבי. העולם התוודע אז לחשיבות האולימפיאדה העתיקה בתרבויות הקדומות. כך הוא העלה רעיון "מטורף" - לחדש ולהחיות את מסורת המשחקים האולימפיים של פעם.

הפעלת מיזם המשחקים האולימפיים בעת החדשה לא היה פשוט. דה קוברטן ארגן קונגרס עולמי בסורבון ובו הציע מתכונת מודרנית לחידוש המשחקים האולימפיים. הוא נבחר למזכיר הכללי של המפעל והפור נפל - יש אולימפיאדה. דה קוברטן היה בולדוזר לא רגיל. בהחלטיות וחזון הוא גייס את כל מי שנדרש, כדי להפיק ולממן את המפעל הספורטיבי שלו. בד בבד גם הספיק לעצב את סמל 5 הטבעות של האולימפיאדה.

וכך התקיימה האולימפיאדה המודרנית הראשונה ב-1896 ובהצלחה רבה. זה קרה באתונה, בירת יוון, בניגוד לרצונו של קוברטן, שרצה המשחקים הראשונים יערכו בצרפת. אחריה הוחלט שהמשחקים האולימפיים ייערכו בכל פעם בעיר אחרת ושישתתפו בה כל העמים שירצו בכך. לא הניצחון חשוב, הטעים אז דה קוברטן, אלא ההשתתפות!

120 שנה אחר-כך, הפכה האולימפיאדה לאירוע הספורט החשוב בעולם. היו לה ירידות ועליות, אבל היא הלכה וגדלה והתפתחה לאירוע מדיה עצום ולגורם כלכלי מעצב לאומות העולם. התחרות על קיום המשחקים בארצות השונות היא גדולה. ההשקעה באירוח האולימפיאדה עצומה. אבל כך גם התהילה וההכנסות של רבות מהמדינות שארחו את המפעל האולימפי.

פייר דה קוברטן הטביע אז עוד ממרה - "מהיר יותר, גבוה יותר, חזק יותר" (Citius, altius, fortius). היא הייתה כה מדויקת ונכונה שבמהרה הפכה לסיסמת הספורט בכלל. החזון של ההרצל של הספורט הוליד את הספורט המודרני בכל ממדיו.


הנה סיפור יסודה של האולימפיאדה המודרנית:

https://youtu.be/Xi2Np_lNAXA


פסלו של דה קוברטן בפארק אטלנטה בארצות הברית:

https://youtu.be/v6yKrzngb_Y


תולדות המשחקים האולימפיים בעת העתיק תיקה:

https://youtu.be/mQ94xbXnYu4


והיחס בין תולדות האולימפיאדה העתיקה והאולימפיאדה המודרנית:

https://youtu.be/uSf7-LsmU3Y
אולימפיאדת ברלין
מה הייתה האולימפיאדה הנאצית?



זו הייתה ללא ספק האולימפיאדה של הנאצים. אולימפיאדת ברלין 1936 הייתה אחד הרגעים שבו העולם כולו הביט על גרמניה וראה מפגן ראווה, בו הציגו הנאצים לעיני העולם את ההישגים שלהם.

סמלים נאציים, כמו דגלים ומגינים גדולים עם צלב הקרס עיטרו את האולימפיאדה הזו מסביב. התעמולה הנאצית שניהל יוזף גבלס, שר התעמולה של גרמניה, נועדה להעלות את המורל הגרמני והצליחה לגרום לרבים להעריץ את גרמניה בשליטת היטלר.

הבימאית של היטלר, לני ריפנשטאהל, מי ששנתיים לפני כן ביימה את סרט התעמולה "ניצחון הרצון", על הכינוסים הנאציים הגדולים, התבקשה להפיק סרט ויצרה את "אולימפיה", שהציג את האולימפיאדה הגדולה של הנאצים. כהרגלה היא השתמשה (וייצרה בו-זמנית) את האסתטיקה הנאצית, הגדילה את הדימוי האלוהי של הפיהרר ואת ערכי ה"גזע", העלתה את הגדולה הפשיסטית והוויזואליה של הרייך השלישי, כממשיך האימפריות הגדולות של העידן הקלאסי.

כדי לשמור על המהוגנות הנאצית ולחזק את תדמית המשטר הנאצי בעולם, הוסרו כל השלטים כנגד היהודים בברלין ונאסר על פגיעה במהלך האולימפיאדה, ביהודים, שחורים ואנשים מהגזעים שהמשטר הנאצי הגדיר כ"נחותים".

במסגרת הסמלים חידשו ברלין והאולימפיאדה של 1936 מסורות ויצרו חדשות. כהמשך לאולימפיאדה היוונית העתיקה, זו הייתה האולימפיאדה הראשונה בעידן המודרני שנערך בה מרוץ הלפיד בטקס הפתיחה. חידושים כמו הכנסת טורניר אולימפי בכדורסל או שידור של המשחקים האולימפיים בטלוויזיה, גם אם באיכות נמוכה ובמעגל סגור ששודר בברלין בלבד.

את החגיגה קלקלו לנאצים הישגיו של ספורטאי אמריקאי שחור, ג'סי אוונס, שהפגין הישגים בלתי נתפסים, ניצח ספורטאים גרמנים "מהגזע הארי" וניתץ את כל הרעיונות שניסו היטלר וכנופייתו להפיץ בתעמולה לקראת ובמהלך המשחקים האולימפיים. קראו על כך בתגית "ג'סי אוונס".


הנה סיפור האולימפיאדה הנאצית (עברית):

https://youtu.be/PcOsWLRnYeM


באנגלית על המשחקים האולימפיים של הרייך השלישי:

https://youtu.be/pEJ1Fmia8gc


משתתפים ומומחים מנתחים את האולימפיאדה של הנאצים:

https://youtu.be/gNKlxcqLKcM


וטקס הפתיחה של אולימפיאדת ברלין 1936:

https://youtu.be/V4clb83HBeU

אולימפיאדה

אולימפיאדת החורף
מהי אולימפיאדת החורף?



אולימפיאדת החורף או בשם הרשמי "משחקי החורף האולימפיים" הם האולימפיאדה של מקצועות הספורט החורפיים - ענפי ספורט שנערכים על קרח או על שלג.

בין מקצועות הספורט שבהם מתחרים באולימפיאדת החורף נמצאים ענפי ספורט כמו סקי, הוקי קרח, מזחלות קרח והחלקה על קרח.

גם משחקי החורף נערכים אחת לארבע שנים, ממש כמו האולימפיאדה.


הנה אולימפיאדת החורף ב-2006:

http://youtu.be/TjInosmsYc8


ומאולימפיאדת החורף בלילהמר 1994:

http://youtu.be/ujt3ounAfbU
הלפיד האולימפי
למה מדליקים את הלפיד האולימפי?



המרוץ של הלפיד האולימפי (Olympic flame) הוא אחד הסמלים הכי מזוהים עם האולימפיאדה. יש החושבים שכבר באולימפיאדה העתיקה הגיעו רצים עם הלפיד אל האולימפיאדה, אבל זה לא קרה כך.

יש ויכוחים אם מסורת הדלקת הלפיד האולימפי נולדה כבר ביוון העתיקה, במשחקים האולימפיים של אותם ימים. רבים מהחוקרים טוענים שהלפיד לא היה חלק מהמשחקים, אלא רק מהטקסים הדתיים של פולחן זאוס, שהתרחשו במקביל למשחקים ושלמעשה הוקדשה לו האולימפיאדה היוונית כולה. הלפיד נשאר דולק אז במקדש זאוס, לאורך כל תקופת המשחקים האולימפיים באולימפיה. באותם ימים האש הייתה סמל מרכזי בהרבה תרבויות וליוונים זו הייתה תזכורת לפרומתאוס שגנב את האש מהאל זאוס, לפי המיתולוגיה היוונית, ונתן אותה לבני האדם.

מעניין ודאי לדעת שעל אף חשיבותו באולימפיאדה העתיקה, נשכחה הדלקת הלפיד האולימפי, לאחר שהופסקו המשחקים האולימפיים ביוון העתיקה, על ידי הקיסר הרומי. גם לאחר שהחלו האולימפיאדות המודרניות לא תפס הלפיד האולימפי שום מקום.

רק בשנת 1928, באולימפיאדת אמסטרדם, 1535 שנים לאחר ביטול האולימפיאדות של העת העתיקה, חידשו באולימפיאדה את מנהג הלפיד. באולימפיאדה של ברלין הנאצית, נולד המנהג של מרוץ הלפיד והפך למרכיב המרכזי בטקס פתיחת האולימפיאדה המודרנית. מאז, על אף לידתו מהטקס הנאצי שנועד לפאר את הרייך השלישי, ממשיך המירוץ להתקיים בכל אולימפיאדה. הלהבה מודלקת ביוון, בעיר העתיקה אולימפיה, שבה התקיימו אולימפיאדות העת העתיקה. משם היא מועברת במירוץ, כשרצים רבים רצים עם הלפיד, כל אחד בתורו, עד שהלפיד מובא אל טקס האולימפיאדה ומציל את האש האולימפית.


הנה תולדות הלפיד של האולימפיאדה:

https://youtu.be/VgmEjaT9Fdw


ההיסטוריה של מרוץ הלפיד:

https://youtu.be/pcjfrfa2ubE


כך מדליקים את הלפיד האולימפי בעיר העתיקה אולימפיה:

https://youtu.be/jfL_BrAY-zM


הלפידים האולימפיים לאורך השנים:

https://youtu.be/k8oJzeX4lTM


סרט תלת ממד על אולימפיה העתיקה - ערש האולימפיאדה:

https://youtu.be/K2-voEaEgiM?long=yes
הפסקת האש האולימפית
מהי הפסקת האש האולימפית?



האולימפיאדה העתיקה התקיימה בתחילה בין הממלכות הקטנות של יוון העתיקה והפכה לאירוע בינלאומי שבו השתתפו ספורטאים מארצות אחרות. כמו האולימפיאדה המודרנית, גם האולימפיאדה העתיקה שאפה להיות אירוע של שלום. אבל ערי-המדינה היווניות עסקו ביניהן בלא-מעט מלחמות.

לכן נולד הרעיון של "הפסקת האש האולימפית" (Olympic truce). הראשון שהוביל את הפסקת האש לזמן האולימפיאדה היה המלך איפיטוס מאליס, המחוז שבו נמצאת העיר אולימפיה. הוא שלח שליחים לכל בתי המלוכה של המדינות היווניות המשתתפות בתחרויות ועודד את המלכים להורות לחיילים ולהניח את נשקם למשך האולימפיאדה ובכך להכריז על הפסקת אש ביניהן. הוא רצה שכל הספורטאים והצופים יוכלו להגיע למשחקים האולימפיים, מבלי לחשוש לבטחונם.

מאז, בכל פעם כשהתקיימה האולימפיאדה נהוג היה להכריז על הפסקת אש מיוחדת לתקופת האולימפיאדה. הפסקת האש האולימפית שנחשבה מקודשת, הוכרזה כמה חודשים לפני תחילת התחרויות וכללה את כל המלחמות, הקרבות והעימותים בין המדינות שעתידות להשתתף במשחקים.

וכך אפשרה הפסקת האש האולימפית לספורטאים ולקהל הצופים להגיע לתחרויות בבטחה. בכך פסקו המלחמות בין ערי המדינה היווניות והארצות המשתתפות, עד לסיום התחרויות באולימפיה.

הנוהג נשמר לאורך קיומן של האולימפיאדות העתיקות. מדי פעם מנסים גם בעידן המודרני להחזירו. קשה לומר שהצלחה גדולה נרשמת בנושא... לאולימפיאדת מוסקבה ב-1980, למשל, לא הגיעו 65 מדינות. זה קרה לאחר שברית המועצות פלשה לאפגניסטן. ארבע שנים לאחר מכן, בלוס אנג'לס 1984, "החזירה" ברית המועצות לעולם. זה קרה כשסירבה בעצמה להשתתף באולימפיאדה ועל פי הוראתה, הוחרמו המשחקים האולימפיים, על ידי הגוש המזרחי כולו.


כך היינו רוצים שזה יקרה:

https://youtu.be/Z0xcUafzLwo


אגדת הפסקת האש האולימפית:

https://youtu.be/14NpOolT4zo


יוזמה של ילדים לקדם את קיום הפסקת האש האולימפית שוב:

https://youtu.be/6BHYO7tsfn4


וסרט תיעודי על הפסקות האש האולימפית בעידן המודרני:

https://youtu.be/DJwMfRyScWU?long=yes
נשים באולימפיאדה
ממתי השתתפו נשים באולימפיאדה?



האולימפיאדה לא הייתה ברבות השנים המקום הידידותי ביותר לנשים. המשחקים בעת העתיקה היו בעירום ופתוחים לגברים בלבד. על נשים נשואות נאסר אפילו לצפות במשחקים, מחמת צניעות. מי שנתפסו עושות זאת הוצאו להורג בהשלכה מההר הסמוך. במקומם הם נאלצו להשתתף במשחקים שהוקדשו לאלה הרה, אשתו של זאוס, אבי האלים היוונים ומי שמשחקי הגברים הוקדשו לו.

אבל אם שימש אז העירום תירוץ לשיתוף גברים בלבד, הרי שהתירוץ הזה לא התקיים בעת חידוש המשחקים בסוף המאה ה-19. היה זה פייר דה קוברטן, מחדש המשחקים האולימפיים ב-1896, שדחף למשחקים על טהרת המין הגברי בלבד. האולימפיאדה הייתה בעיניו "שיר הלל לספורט הגברי". תפקיד הנשים היה להריע ולהכתיר את המנצחים ולא להשתתף בתחרויות.

היה גם עניין בריאותי. במאות הקודמות האמינו שהרחם הוא האיבר הרגיש בגוף האישה. פעילות ספורטיבית עלולה לפגוע בו, בהתפתחות האגן וביכולת העתידית של האישה ללדת...

אבל היו נשים שהוכיחו שהאישה לא פחות טובה. באולימפיאדה הראשונה ב-1896 נעלבה רצת המרתון סטמטה רבית'י היווניה, על שלא נתנו לה לרוץ מרתון. היא רצה למחרת את כל המסלול לבדה.
4 שנים אחר-כך, במשחקי פאריס ב-1900, הורשו נשים להשתתף. שרלוט קופר הבריטית הייתה האישה הראשונה שזכתה במדליית זהב באולימפיאדה זו. אבל נשים לא משכו קהל וכמעט ואיש לא בא למשחקים שלהן, מה עוד שהותר להן להתחרות רק בגולף וטניס - אותם ענפי ספורט שלא יווצר בהם מגע פיזי בין המתחרים. המקרה של מרגרט אבוט מדגים עד כמה זה היה מוזר - היא שיחקה וניצחה בטורניר גולף ב-1900, מבלי לדעת שמדובר במשחק אולימפי. עד מותה ב-1955 היא לא ידעה שזכתה במדליית זהב אולימפית...

רשמית רק באולימפיאדת 1912 בשטוקהולם הורשו נשים להשתתף במשחקים. לקח המון שנים עד שהנשים סללו את דרכן לספורט העולמי. במשחקי פאריס 1924 היו כ-100 משתתפות, לעומת כ-3,000 גברים, במינכן 1972 השתתפו כבר מעל 1,000 נשים. היחס היה עדיין שישה גברים לכל אשה. רק ב-1976 חצו הנשים את רף 20% מסך המשתתפים באולימפיאדה.

במשחקים האולימפיים בלונדון 2012 היו 44% מהמשתתפים נשים. נבחרות ארה"ב וקנדה כללו יותר נשים מגברים! - בלונדון היו לראשונה כל ענפי הספורט פתוחים לנשים. באולימפיאדה זו השתתפו ספורטאיות בכל הנבחרות הלאומיות, כולל אלו של ארצות שמרניות כמו קטאר, סולטנות ברוניי וערב הסעודית.


הנה תולדות הנשים במשחקים האולימפיים ואף בספורט בכלל:

https://youtu.be/tA2-WOQOFM4


וסרט תיעודי קצר על הנשים בתולדות האולימפיאדה:

https://youtu.be/4eJVuwC6e0Q?long=yes


המשחקים האולימפיים ביוון העתיקה
מה הייתה האולימפיאדה העתיקה?



האולימפיאדה, שכיום נקראת המשחקים האולימפיים (Olympic Games) התקיימה בימי קדם בין הממלכות הקטנות של יוון העתיקה. ערי-מדינה אלה היו עסוקות מרבית הזמן במלחמות, אבל אחת ל-4 שנים הן נהגו לשלוח את הספורטאים הטובים שלהן אל העיר אולימפיה, בה התקיימו משחקי הספורט של האולימפיאדה.

המשתתפים במשחקים האולימפיים של יוון היו גברים בלבד והם התחרו ביניהם בעירום מלא. נשים לא הורשו לצפות בתחרויות, במיוחד לא הנשואות שבהן. המנצחים זכו אז בזר של עלי זית ונהגו אז לחבר להם שירי הערצה ולפסל את דמותם.

בין ענפי הספורט שכללו המשחקים האולימפיים של יוון העתיקה היו זריקת דיסקוס, היאבקות, ריצה, מרוץ שליחים, הטלת כידון, קפיצה לרוחק, מרוץ מרכבות, איגרוף ופאנקרטיון - ספורט המשלב היאבקות עם איגרוף.

האולימפיאדה העתיקה הייתה גם חגיגה דתית שהוקדשה לזאוס, מלך האלים. במהלכה הוקרבו גם קורבנות. אך לאחר שנים שבהן נערכו משחקי הספורט באולימפיה כאירוע יווני בלבד, החלו במאה ה-3 לפני הספירה להצטרף ספורטאים ממדינות אחרות. כך החלו הספורטאים לנצח לא רק עבור עצמם ולתהילתם האישית בלבד, אלא גם בשם מדינתם וארצם. המשחקים האולימפיים נחשבו כה חשובים בעת העתיקה, עד שהמלחמות בין הארצות המשתתפות הופסקו עד לסיום התחרויות.

מניין האולימפיאדות בכל 4 שנים היה כה קפדני, אפילו אם לא התקיימה אולימפיאדה זו או אחרת, עד שההיסטוריונים השתמשו במניין האולימפיאדות כציון של זמן שבו התרחשו אירועים חשובים באותה עת. בשנת 146 השתלטו הרומאים על המשחקים האולימפיים.

את האולימפיאדה של העת העתיקה הפסיק הקיסר הרומי בשנת 394 לספירה, לאחר 1168 שנים שבהן התקיימה. זה היה לאחר שהרומאים קיבלו על עצמם את הנצרות והוא ראה במשחקים האולימפיים אירוע של עבודת אלילים.


הנה סיפור האולימפיאדה העתיקה (מתורגם):

https://youtu.be/VdHHus8IgYA


כך נולדו המשחקים האולימפיים ביוון העתיקה:

https://youtu.be/K8ztMlmavBw


ההיסטוריה של האולימפיאדה העתיקה ביוון:

https://youtu.be/wZlKFw7a9Ko


לא היה אירוע תרבותי כה משמעותי כמו האולימפיאדה בעת העתיקה:

https://youtu.be/ht1j4_qV6js
מהו הטניס ולמה הוא מכונה "הספורט הלבן"?



הספורט הלבן הוא הכינוי שניתן לענף הספורט שבו לובשים פעמים רבות בגדים לבנים - הטניס. זהו ספורט אולימפי, שהוא פופולארי בכל רחבי העולם.

הטניס הוא גם ענף אולימפי קבוע ויש בו תחרויות חשובות, המתקיימות ברחבי העולם. זהו אחד הענפים היחידים שבו הנשים אינן חשובות פחות מהגברים. רבים אף אומרים שטניס הנשים מסקרן הרבה יותר.

בעת המודרנית הטניס שולב במשחקים האולימפיים החל מאולימפיאדת אתונה ב-1896. באולימפיאדת פריז ב-1924 הוא הוצא מהמשחקים האולימפיים ורק בשנת 1988 הוא חזר אליהם.


הנה קטעים ממשחק טניס נהדר:

https://youtu.be/oyxhHkOel2I


רגעים מצחיקים מטניס הנשים:

https://youtu.be/bOU2oGVBM_o


חוקי הטניס:

https://youtu.be/zVdWbWi7kI8


תולדות הטניס:

https://youtu.be/l3mSQpbOQHo


תכנית חינוכית על הטניס (עברית):

https://youtu.be/gnY3AEXtPys?long=yes


ובואו למגרש הטניס:

http://youtu.be/EdReErzMsl4?qr=yes
כיצד הפך מייקל פלפס לשחיין המעוטר בהיסטוריה?



השחיין האמריקאי מייקל פלפס נחשב לשחיין הטוב ביותר בכל הזמנים והספורטאי האולימפי המעוטר ביותר בהיסטוריה. עם 22 מדליות זהב אולימפיות, מתוך 26 מדליות אולימפיות בכלל, הוא גם האלוף האולימפי בעל מספר מדליות הזהב הרב ביותר בתולדות המשחקים האולימפיים המודרניים מכל ענפי הספורט. מעבר לכך הוא גם זכה 7 פעמים בתואר שחיין השנה בעולם - יותר מכל שחיין אחר בהיסטוריה.

השיא שלו באולימפיאדה אחת הוא המדהים ביותר - באולימפיאדת בייג'ינג (2008) זכה ב-8 מדליות זהב בחמישה משחים אישיים ושלושה משחי שליחים, תוך שבירת שבעה שיאי עולם ושיא אולימפי אחד.

בנוסף, הצליח פלפס באולימפיאדת ריו להפוך לגדול הספורטאים בכל הזמנים. זה קרה כשזכה במדליית הזהב האישית ה-13 שלו. בכך עקף את ליאונידס האתונאי, גדול הספורטאים של העת העתיקה ומי שזכה ב-12 נצחונות באולימפיאדה היוונית של אז - המקבילה העתיקה למדליות זהב אולימפיות של היום.


הנה 10 עובדות על מייקל פלפס, שהיה לספורטאי הטוב בעולם (עברית):

https://youtu.be/Ic6XR0CGIM0


היכולות המטורפות שלו בצילום מתחת לפני המים:

https://youtu.be/QE5vRwKVOMg


והמשחה ל-200 מטר של מייקל פלפס:

http://youtu.be/SCpNH74eC7k
מי היה הספורטאי הכי מבוגר שזכה באולימפיאדה?



המתחרה השוודי אוסקר סוואן היה בן 72 בשנת 1920 כשזכה במדליית הכסף בענף ציד צבאים, ענף ספורט מצער ואכזרי שהתקיים אז באולימפיאדה ולשמחתנו אינו חוקי יותר.

מכל מקום, הוא היה גם הזוכה המבוגר ביותר אי-פעם, שזכה במדליית זהב אולימפית. זה היה באולימפיאדת שטוקהולם 1912, כשבגיל 64, הוא ניצח בתחרות הציד וזכה במקום הראשון.


אין לנו סרטון על אוסקר סוואן.
מי הפסידה במרתון אבל ניצחה?



את סיום המרתון של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 איש לא ישכח. אמנם האלופה ג'ואן בנואיט ניצחה בו וזכתה במדליה ביושר, אבל הניצחון האמתי והמדהים היה של המפסידה במירוץ דווקא, זו שהגיעה במקום ה-37..

קוראים לה גבריאלה אנדרסון שייס. במהלך המירוץ היא דלגה בטעות על אחת מתחנות הריענון, קיבלה מכת שמש, התייבשה והתמוטטה. איכשהו היא הצליחה להגיע אל האצטדיון בקושי, כ-20 דקות אחרי המנצחת. מותשת ומתייבשת, סובלת מאפיסת כוחות, מתנודדת, כמעט קורסת, אך על הרגליים, היא התקדמה לאיטה והמשיכה אל קו הסיום בקושי. איש לא האמין שהיא תצליח להשלים את המירוץ. החובשים רצו בכיוונה כדי לעזור לה, אבל היא הדפה אותם בכדי שלא להיפסל.. צעד אחרי צעד, היא המשיכה לצעוד, מתנודדת ושבורה..

האיצטדיון הוכה בהלם. איש לא זכר רץ שהתמוטט כך במרתון והצליח בכל זאת להגיע אל קו הגמר. הקהל כולו נעמד על רגליו בהתרגשות. מאז ימי יוון העתיקה והרץ המפורסם מקרב מרתון, אין סמל יותר גדול לרוח הספורט והאולימפיאדה, מאשר רץ שמתעקש להשלים את הריצה, כנגד כל הסיכויים. זה היה הרגע האולימפי המרשים ביותר שידעו המשחקים, שלא קשור בניצחון.

שייס הצליחה להגיע עד קו הסיום בקושי, אבל על הרגליים. במרתון היא הפסידה, אבל בדברי הימים של הספורט היא הפכה לאגדה!

ועדיין ילדים, אל תעשו זאת בעצמכם. אם התייבשתם עליכם לעצור ולפנות לעזרה רפואית ולא להמשיך ולהסתכן במוות.


הנה סיום ריצתה האגדית של גבריאלה אנדרסון שייס:

https://youtu.be/GM5wTcItbuY


ומנטורים למוטיבציה משתמשים בסיפור שלה עד היום:

https://youtu.be/8kdaRQtrPjo
מהו הקרב הארוך בתולדות האולימפיאדה?



תחרות היאבקות שנמשכה כמעט 12 שעות היא ללא ספק קרב ההיאבקות הארוך בהיסטוריה והקרב האולימפי הכי ארוך בתולדות האולימפיאדה.

זה היה באולימפיאדת סטוקהולם בשנת 1912. המתאבק האסטוני מרטין קליין (Martin Klein) התחרה במסגרת המשלחת הרוסית. חוץ ממנו התחרו עוד 11 ספורטאים אסטונים במשלחת הרוסית, אך מי זוכר אותם...

את קליין, לעומת זאת, יזכרו לעד. בקרב היאבקות בלתי נשכח על חצי הגמר, נאבק המתאבק האסטוני הנמרץ במשך 11 שעות ו-40 דקות, באלוף העולם אלפרד אסיקיינן. הקרב נערך ביום שמש ומתחת לכיפת השמיים.

היה חם, אך שניהם לא ויתרו והתגוששו במרץ רב. הזמן עשה את שלו וכשנקפו השעות הם הלכו ונחלשו. העייפות הגדולה והשמש הקופחת עשו גם הם את שלהם ולעיתים נראו השניים כאילו הם רוצים בעיקר לישון.

כשהשעון התקרב לשעה ה-12 הצליח קליין להכניע את האלוף ולנצח את הקרב. בסיום הקרב היה מרטין קליין כה תשוש שהוא לא הצליח לגייס את הכוחות להשתתף בקרב הגמר. כך זכה מן ההפקר במדליית הזהב השוודי קלאס יוהנסון, בעוד קליין המתאושש נאלץ הסתפק במדליית הכסף, המדליה הראשונה שבה זכה אסטוני.

המצער הוא שהמדליה לא נזקפה לזכות אסטוניה, עדיין לא מדינה עצמאית באותה תקופה, אלא לטובת הרוסים.


נצחונו של מרטין קליין מעולם לא תועד אבל כך נראו קרבות היאבקות באותה תקופה:

https://youtu.be/pzXvTQIr6kQ


ותכנית חינוכית על ההיאבקות:

https://youtu.be/o-_Rl3lIYiU?long=yes
מתי נולדה האולימפיאדה?



המשחקים האולימפיים, שאנו קוראים להם גם "האולימפיאדה", הם משחקי הספורט הכי גדולים וחשובים בעולם. הם התחילו עוד ביוון העתיקה ונקראים על שם העיר שבהם התקיימו - העיר אולימפיה. הפעם הראשונה שבה התקיימו המשחקים האולימפיים הייתה בשנת 776 לפנה"ס ורק יוונים השתתפו בהם. במשחקים השתתפו גברים בלבד ורק גברים הורשו לצפות בהם, כיוון שהמשתתפים התחרו בעירום. המשחקים היו גם אירוע דתי שהוקרבו בו קורבנות לאלים.

החל מהמאה ה-3 לפני הספירה החלו גם ספורטאים ממדינות אחרות להשתתף במשחקים. מאז הפכו המשחקים האולימפיים להיות אירועים של תחרויות בין מדינות. לא פעם הופסקו מלחמות באמצע עד לסיום התחרויות האולימפיות.

ענפי הספורט באולימפיאדה העתיקה היו:

זריקת דיסקוס
הטלת כידון
ריצה
היאבקות
איגרוף
שילוב בין היאבקות לאיגרוף שנקרא פאנקרטיון
קפיצה לרוחק
מרוץ מרכבות


הנה סיפורה של האולימפיאדה מיום הולדתה (מתורגם):

https://youtu.be/VdHHus8IgYA


סיפורה של האולימפיאדה בכל הזמנים:

https://youtu.be/jA6Y7gG3OLs


כך היא התחילה:

https://youtu.be/uSf7-LsmU3Y


סרטון על הימים שבהם נולדה האולימפיאדה:

http://youtu.be/2j2DGdAfxjs?t=30s


הנה מצגת קצרה בעברית על המשחקים האולימפיים ביוון העתיקה:

http://youtu.be/IjiRLIDFbqE
מיהו הרץ הטוב בעולם?



ללא ספק, האתלט הג'מייקני יוסיין בולט (Usain Bolt), מי שמכונה "הסילון מג'מייקה", הוא הרץ הטוב בעולם ואולי הטוב בכל הזמנים. בולט הוא האלוף האולימפי, בעל 6 מדליות זהב, אלוף העולם, בעל 13 מדליות (מהן 11 זהב) ושיאן העולם, בריצת 100 מטר (9.58 שניות), בריצת 200 מטר (19.19 שניות) ובריצת שליחים 100X4 מטר (36.84 שניות).

ובולט הוא היחיד בהיסטוריה שניצח ב-3 אולימפיאדות שונות בריצה ל-100 מטר וזכה במדליית זהב!

אין פלא שיחס הקהל והתקשורת לבולט הם כאל כוכב רוק. הוא מתקבל בתשואות הכי רמות ובהתלהבות הכי גדולה מכולם.

בתקופה שבה רוב מתחריו הגדולים הושעו בשל נטילת סמי מרץ, בולט ניצב כאחד והיחיד שלא נטל סמים כאלו. בג'מייקה הוא סמל לאומי וקראו רחובות על שמו עוד בחייו!

כבר באולימפיאדת בייג'ינג, ב-2008, הוא הפך לאצן הראשון בהיסטוריה ששבר את שיא העולם בכל אחד משלושת המקצועות באולימפיאדה אחת.

יוסיין הוא גם האתלט הראשון בהיסטוריה שזכה פעמיים ברציפות במשחקים האולימפיים ב-3 מדליות זהב בריצות הנחשבות ל-100 ול-200 מטר ובריצת שליחים 4x100 מטר. הוא עשה זאת באולימפיאדות של בייג'ינג ב-2008 ולונדון 2012.

בולט מדורג במקום הראשון בהיסטוריה במספר המדליות שצבר (10 מדליות!) ובמספר מדליות הזהב שצבר באליפויות העולם (8 מדליות - זהה למספר שצבר גם קרל לואיס מארצות הברית).


הנה סרטון נפלא על חיי יוסיין בולט באנימציה (מתורגם):

https://youtu.be/qTdNkEAX5j0


ספורטאי ענק שיודע לקבל תבוסה לנבל המושלם (עברית):

https://youtu.be/wzMix7Izlu8


כך מתאמן בולט כדי לשמור על התואר של האיש המהיר בעולם:

https://youtu.be/Fg_00IbfZ-c


השוואה בין ריצתו של בולט לבין ריצת הצ'יטה, שהוא בעל החיים המהיר בטבע:

https://youtu.be/yf2rf4R6ONM


וריצתו האחרונה והטרגית של בולט (עברית):

https://youtu.be/dIeS-rc7zVU
מי הספורטאי הישראלי הראשון שזכה במדליית זהב באולימפיאדה?



באולימפיאדת אתונה, בשנת 2004, זכה גולש הרוח הישראלי גל פרידמן במדליית זהב לראשונה בתולדות ישראל. פרידמן לכן הוא גם האלוף האולימפי הישראלי היחיד שזכה במדליית זהב אולימפית וגם הישראלי היחיד שזכה בשתי מדליות אולימפיות.


הנה סיפור הזכייה הראשונה של גל:

https://youtu.be/k7GQmsag8Ac


ההישגים של גל פרידמן (עברית):

https://youtu.be/BtpOXcDZ290


מתי נולד ספורט האיגרוף?



ספורט האיגרוף (Boxing) הוא ענף ספורט עתיק יומין. כבר בימי קדם נהגו אנשים להתמודד ביניהם על הניצחון בקרב אגרופים. הפיכתם לספורטאים מהשורה הייתה רק עניין של זמן.

העדות הראשונה לאיגרוף מופיעה בתחריט שׁוּמֵרי מהאלף ה-3 לפני הספירה. עדויות של ממש לקיומן של תחרויות איגרוף ספורטיבי נרשמו מהאלף ה-2 לפני הספירה. תולדות האיגרוף כספורט מתועד מתחילים באמצע האלף ה-1 ביוון העתיקה.

אבל היה זה באולימפיאדה ה-23, בשנת 668 לפני הספירה, כשהפך ספורט האיגרוף לחלק בלתי נפרד מהמשחקים האולימפיים של אותם ימים.

בתקופת ימי הביניים, עידן החושך והשקיעה של התרבות, היה האיגרוף ספורט של עניים ושל בני המעמד הנמוך. בתור שכזה, לא היה לו משקל ספורטיבי או תרבותי של ממש.

לאחר עידן ארוך של שקיעה, זכה האיגרוף במאה ה-18 לתחייה של ממש. מרכז העניינים הוא עתה באנגליה, בה מונהגות אליפויות איגרוף מסודרות, שגם זוכות לפופולאריות בקרב הציבור.

בשנת 1865-7 הוגדרו באנגליה חוקי האיגרוף המודרניים. הם קיבלו את השם "חוקי קווינסברי", על שם המרקיז האנגלי שנתן חסות לעניין. בין השאר הם קבעו את דקת ההפסקה בין הסיבובים בני 3 הדקות. כמו כן נקבע אז שהקרב בין המתמודדים יוכרע בכך שאחד מהם יצליח להכות את יריבו עד עילפון, או בשפה מקצועית "נוק-אאוט".

אז הוכרזו 12 עד 15 הסיבובים המקובלים בתחרויות איגרוף מקצועני והצורך בהכרעה בין המתאגרפים. הוגדרו גם קטגוריות משקל שהלכו והתחדדו במהלך השנים. הקטגוריות שונות בין האיגרוף החובבני ואיגרוף מקצועי. במשחקים האולימפיים למשל, שבהם התחרויות הן של איגרוף חובבני, הוגדרו 10 קטגוריות משקל, מ"זבוב קל" ועד "סופר כבד".

כך גם הוכרזה זירת האיגרוף, עם הפינות, הפינה הכחולה והפינה האדומה - כל אחת מיועדת למתאגרף מהשניים. עם השנים הובדל האיגרוף החובבני מהמקצועני. החובבים עוטים עליהם קסדה ולובשים גופיות, בעוד המתאגרפים המקצוענים מתחרים בפלג גוף עליון חשוף וללא קסדות.

האיגרוף זכה לכינוי "המדע המתוק", The Sweet science, שם שדייק את היותו ספורט אלים אך לא פעם יפה והוא במידה רבה גם אמנות.

בארצות הברית הפך האיגרוף לאחד מענפי הספורט הפופולריים ביותר. היו בו אלופים מעוררי השראה. מג'ו לואיס, שהיה לאלוף העולם השחור בתקופת השפל הגדול באמריקה, דרך רוקי מרציאנו, דמפסי, שוגר ריי רובינסון הרוקד בזירה, ליסטון וכמובן מוחמד עלי, הפה הגדול והשחצני של הענף ומי שנחשב עד היום לגדול הספורטאים בכל הזמנים.

אפילו המפיונרים, שזיהמו את האיגרוף בשנות ה-50, קנו תחרויות והיטו את הקרבות למען ההימורים, אפילו הם לא הצליחו להשמיד את האהבה לאיגרוף באמריקה.


הנה תולדות האיגרוף:

https://youtu.be/uV-C054FUgc


מי הגדול ביותר מביניהם?

https://youtu.be/a39uP_hbrv8


מצגת וידאו של 10 מגדולי המתאגרפים:

https://youtu.be/8gFukEo4Lxg?long=yes


וסרט תיעודי על המתאגרפים הגדולים בהיסטוריה:

https://youtu.be/zIW8xcWqN-Y?long=yes
מיהו הרץ הנכה המהיר בעולם?



אוסקר פיסטוריוס הוא אצן דרום אפריקני קטוע רגליים, שזכה לפרסום עולמי כשהשתתף באולימפיאדה רגילה, בתחרויות כנגד אצנים רגילים.

באולימפיאדת לונדון הוא התחרה במירוצים ל-400 מטרים ובמרוץ השליחים של 4X100 מטרים.

פיסטוריוס, שבהיותו בן 11 חודשים נקטעו רגליו מתחת לברכיים בשל פגם מלידה, היה בכך לאדם קטוע הרגליים הראשון, שמתחרה במשחקים האולימפיים ולא רק במשחקים הפראלימפיים.

כאתלט הוא התגבר, כנגד כל הסיכויים, על מחלה מולדת. ללא גפיו התחתונות הוא התעקש להתחרות כנגד אצנים בריאים בתחרויות הקשות ביותר ובכך הוא היה לאדם מפורסם ולגיבור בינלאומי.

תלונות כנגד העובדה שהוא רץ עם רגליים מלאכותיות הביאו אותו שוב ושוב לבתי המשפט. שם הוא התאמץ והצליח להוכיח משפטית שהלהבים המשמשים לו כרגליים לא מקנים לו יתרון בלתי הוגן, כנגד אנשים בריאים.

אגב, בשל רגליו התותבות שמזכירות להבים, זכה פיסטוריוס לכינוי "הבלייד ראנר האנושי", על שם הסרט המפורסם.

חייו, המזכירים גם כך סרט הוליוודי, עברו טלטלה בהמשך השנים, כשחברתו נורתה על ידו בביתם והוא הורשע בהריגה. בהמשך שונתה ההרשעה לרצח והעונש שנגזר עליו הפך ל-13 שנות מאסר. מאז הוא אסיר.


הנה ריצה באולמפיאדת הנכים שבה פיסטוריוס מתחרה:

http://youtu.be/BBDg1ChJfwk


אוסקר פיסטוריוס רץ באולימפיאדה הרגילה:

http://youtu.be/vB_g-RSIGfM


הנה פיסטוריוס מתאמן:

http://youtu.be/XSLDd5JW0fM
מיהו השחיין שלא הפסיד מעולם?



ג'וני וייסמילר (Johnny Weissmüller), השחיין האולימפי שהפך שחקן, הוא אגדת ספורט וקולנוע ומאלופי האולימפיאדה הגדולים בהיסטוריה. לא כולם יודעים שמי שהפך ברבות השנים לכוכב קולנוע ב-12 סרטי "טרזן", החל את דרכו בתור שחיין אולימפי ואלוף עולם בלתי מנוצח.

כמי שגדל בתור ילד חולני ורופאיו הם שהמליצו על שחייה כתרופה לבריאותו, הפך בבגרותו לאלוף עולם בלתי מנוצח. בשנות ה-20 היה וייסמילר לספורטאי שנודע בשיאים עולמיים רבים ובמדליות זהב אולימפיות שבהן זכה בענף השחייה. למעשה, ניצח וייסמילר בבריכה האולימפית בכל משחה שבו השתתף.

הוא גם חידש לא מעט בטכניקה שלו. וייסמילר היה הראשון בעולם ששחה בתחרויות בסגנון החתירה, או בשמו אז "קראול אמריקאי". השחייה הייתה מנוגדת לסגנון המקובל, שבו היה ראשו של השחיין בחוץ. בקראול השחיין משקיע את ראשו במים, עד גבות העיניים. כדי להגיע למהירות ויכולת כה גבוהה בקראול, הוא נהג להתאמן במשך שעות ארוכות, כשרגליו קשורות ורק ידיו פעילות, או כשידיו לא חותרות ואוחזות בקרש ורק רגליו דוחפות אותו קדימה.

הצלחותיו הספורטיביות הן בלתי נתפסות. באולימפיאדת פאריס 1924 הוא זכה בשלוש מדליות זהב וארבע שנים אחר-כך, באמסטרדם, הוא הוסיף שתיים נוספות. יצא שבבריכות השחיה האולימפיות הוא מעולם לא הפסיד.

כשפרש וייסמילר מקריירת השחייה בת שבע השנים שלו, הוא עשה זאת לאחר ששבר 67 שיאי עולם וזכה ב-5 מדליות זהב אולימפיות בשחייה. מאזנו הספורטיבי היה מושלם - הוא מעולם לא הפסיד במשחה אישי!


מהבריכה אל הג'ונגל - ג'וני וייסמילר:

https://youtu.be/D91MF6D3QHk


ג'וני וייסמילר שובר שיא בקטע נדיר מהמשחים שבהם ניצח:

https://youtu.be/Sx50JTFqS2M


יו ג'יין, מי טרזן:

https://youtu.be/bxSzcWLIhiQ


ומסדר בסרט לאריה ארוחה של נאצי:

https://youtu.be/7Cwh_PBB5OU
איך מנצחים בקפיצה לגובה?



קפיצה לגובה (High jump) הוא ענף ספורט באתלטיקה וחלק מענף הקפיצות האולימפי, הכולל גם מקצועות כמו קפיצה במוט, קפיצה לרוחק וקפיצה משולשת. בקפיצה לגובה נדרשים המתחרים בקפיצה לגובה לקפוץ מעל רף אופקי הממוקם בגובה נתון, מבלי להפילו. זהו ספורט חדש יחסית, שלא היה קיים אצל היוונים, באולימפיאדה של העת העתיקה.

התחרות הראשונה בקפיצה לגובה שתועדה באופן רשמי התקיימה בראשית המאה ה-19, בסקוטלנד. בסוף אותה מאה השתתפו כבר הקופצים לגובה באולימפיאדה הראשונה ביוון. הם קפצו מעל חבל מתוח בין שתי כלונסאות.

הקפיצה המקובלת אז הייתה בסגנון המספרת. השם נובע מתנועת הקפיצה שהזכירה תנועת מספריים - הקופצים נהגו לרוץ לעבר הרף במסלול אלכסוני, להעביר את הרגל הקרובה מעבר לרף ואז את הרגל השנייה.

בתחילת המאה ה-20 פיתח קופץ אמריקאי בשם הורין את סגנון גלילת הבטן. גם בסגנון הגלילה, היעיל יותר, רץ הקופץ לעבר הרף במסלול אלכסוני, אך נהג להתרומם בעזרת הרגל הקרובה לרף, עם פניו לעבר הרף, כשהרגל הרחוקה מהרף היא שמרימה את הגוף מעליו. גלילת הבטן הפך לסגנון מועדף על קופצים.

אך היה זה הקופץ האמריקאי דיק פוסברי שעשה את המהפכה האמיתית בענף הקפיצה לגובה. פוסברי הפך את היוצרות. בקפיצה שהוא המציא עברו הראש והכתפיים ראשונים מעל הרף ואז עבר הגב. למעשה, הקופץ "נשכב" על הרף ונוחת על גבו. קצת כמו קפיצת המספרת אבל במקום הישבן מובילים הראש והכתפיים.

פוסברי קפץ בסגנונו החדשני, שייקרא באופן נדיר על שמו "קפיצת פוסברי". הוא זכה במדליית הזהב באולימפיאדת מקסיקו (1968) והקפיצה שהציג הפכה לסנסציה. מהר מאד הפך הסגנון החדש לסגנון הקפיצה המקובל בתחרויות הקפיצה לגובה האולימפיות והבינלאומיות.

קפיצת הפוסברי הפכה לקפיצה של כל מי שהתחרו בקפיצות לגובה. אחד מהם הוא הקופץ לגובה הגדול בכל הזמנים - הקובני חווייר סוטומאיור. סוטומאיור, בחור גבוה מארץ עניה וקומוניסטית, הצליח לנצח את גדולי הקופצים, אנשים שהתאמנו בליווי המקצועי ועם התנאיים הטובים בעולם. שוב ושוב הוא הצליח לשפר את שיא העולם. לא פחות מ-3 פעמים ברציפות הוא קבע את שיא העולם בקפיצה לגובה. בהדרגה הוא הביא אותו לגבהים שאיש עוד לא זכה לקפוץ ושספק אם יישבר בשנים הקרובות. מ-2.43 מטרים, דרך 2.44, ולבסוף אל שיא העולם הנוכחי והמדהים של 2.45 מטרים!

חווייר סוטומאיור היה גם האדם הראשון שקפץ מעל גובה של 8 רגל. הוא כנראה הספורטאי הטוב ביותר שלא הכרתם. מעולם לא פרסם מוצר, לא קיבל קמפיין, לא הופיע בתכנית אירוח או באירוע של סלבריטאי ספורט. בהיותו בן לארץ קומוניסטית ושנואה על ארצות הברית, איש לא פינק אותו בתשומת-לב המגיעה לענק ספורט ברמתו.


הנה ההיסטוריה של הקפיצה לגובה (עברית):

https://youtu.be/xR8T4XCUDps


מצגת וידאו וסקירה על תולדות הקפיצה לגובה (עברית):

https://youtu.be/b-LK9sfd-yM


גדול הקופצים לגובה חוויאר סוטומאיור בשיאי הקפיצה שלו 2.45 מטרים:

https://youtu.be/7n6NhV4CaiU


ודיון על הטכניקה הטובה ביותר לקפיצה לגובה:

https://youtu.be/XBtBdNHBNSI
מי האצנית שהתרסקה במטוס וזכתה שוב בזהב?
מי זכה במרתון הראשון בחייו בזהב?
איך נולד והתפתח ספורט הטניס?
מיהו מחלק המים שהפך לאלוף מרתון?
כיצד זורקים דיסקוס בספורט?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.