» «
אור
מה זה אור?



אור (Light) הוא צורה של אנרגיה. למעשה האור הוא סוג של קרינה אלקטרומגנטית שנראית לעין האנושית. האור עוזב את מקור האור ונע בקווים ישרים לעבר העיניים שלנו.

האור הוא כל קרינה אלקטרומגנטית שנמצאת בטווח הנראה, כלומר שאדם יכול לראות בעיניו. מדע האור, הנקרא אופטיקה, אומר שאפשר לראות את כל מה שבין האינפרה-אדום לאולטרה סגול, שניהם לא נראים על ידי העין האנושית של בני אדם.

זהו אור והוא מהיר. מהיר מאוד. מהירות האור, ללא הפרעה של חומרים, היא 300 אלף קילומטר בשנייה. זה שאומר שאור שנדלק בכדור הארץ ייראה בירח אחרי קצת יותר משניה. די מהר, לא?

אם אתם לא מבינים כמה מהיר האור, אז נאמר לכם שזה כל כך מהר שקשה לכם לתפוס את המהירות הזו של האור. דמיינו מישהו שעובר בשנייה אחת בלבד מרחק ששווה ל-1,000 פעם המרחק מתל אביב לאילת.

זה מרחק אדיר ואת כל זה האור גומע בשנייה אחת בלבד!


מהו אור - באנגלית קלה?

https://youtu.be/1PsHHKwtXQU


הסבר מפורט ומתורגם על האור ומהו אור (מתורגם):

http://youtu.be/IXxZRZxafEQ


כך התפתחה ההבנה של האור לאורך ההיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/J1yIApZtLos


כך רואה העין את האור (מתורגם):

http://youtu.be/KhXU9D1NlOc


וכך האור מעניק לנו את הצבעים (מתורגם):

http://youtu.be/b5JgooGgwtQ
קרינת צ'רנקוב
מהי קרינת צ'רנקוב?



קרינת צ'רנקוב (Cherenkov Radiation) היא הקרינה שנפלטת כשחלקיק נע במהירות גדולה יותר מהמהירות של האור שאותו הוא יצר. מדובר באפקט מקביל מתחום האור, לבום על-קולי.

ההסבר של קרינת צ'רנקוב ממש מזכיר את ההסבר של בום העל-קולי: נניח שאלקטרונים נעים בכור-גרעיני או במאיץ-חלקיקים. האלקטרונים הללו יוצרים גלי-אור (גלים אלקטרומגנטיים).

אם האלקטרונים נעים בשלב כלשהו מהר יותר מגלי-האור שהם יוצרים, מה שיכול לקרות אם החומר שבו הם נעים מקטין את מהירות גלי-האור והם נעשים איטיים יותר מהאלקטרונים, במקרה כזה הם יפיקו "בום" של אור שזכה לשם "קרינת צ'רנקוב".

הקרינה הזו קרויה על שם הפיזיקאי פאבל צ'רנקוב. הוא שהסביר אותה לראשונה בשנת 1934 ואף זכה בפרס נובל לפיזיקה על תגלית זו.


הנה סרטון הסבר לקרינת צ'רנקוב:

http://youtu.be/x4Ir6E4IG64


ומבט אל הליבה של הריאקטור - היא האור הכחול שמאיר בחשיכה ואין שם נורה כלשהי שיוצרת אותו:

http://youtu.be/2hQ2W45vY-Q
זיהום אור
מהו זיהום אור ובמה הוא פוגע?



בין הזיהומים שמייצר האדם בכדור הארץ, על הפגיעה שלהם בסביבה, בצומח ובחי, אחד מהפחות מוכרים בציבור הוא זיהום אור (Light Pollution).

זיהום האור הוא מושג שמתאר עודף של אור מלאכותי בשמי הלילה. הוא נובע בדרך כלל מבזבוז מסיבי של אור ותאורה, שלרוב הוא תוצר לוואי של העידן התעשייתי והערים הגדולות של העידן המודרני.

מה שמביא לזיהום אור הם תופעות של אור עודף ומוגזם, בזבוז משמעותי של אור מלאכותי, כבישים ומתקנים העוברים בשטחים פתוחים שהם בתי גידול של בעלי חיים, או כיוון גרוע של אור שגורם לו לפנות למקומות שאין צורך להאיר.

גורמים כמו ערפל, עננים, אירוסול ואפילו פחמן דו-חמצני מחזקים או יכולים לחזק זיהום אור ולהחריף אותו.

התופעה הבולטת ביותר שנגרמת מזיהום אור היא זיהום האור האסטרונומי, שגורם להיעלמות הכוכבים בשמי הלילה. יש בזה כמובן גם מפגע אסתטי, הנובע מכך שבמקום לראות כוכבים מנצנצים בשמיים, אנו רואים אותם בקושי, דרך ענן של אור מעל העיר. זו גם הסיבה העיקרית שהקמה של מצפה כוכבים מחקרי תהיה כמעט תמיד באזורי מדבר או במקומות רחוקים מערים ויישובים גדולים שכאלה.

אך גם אם הכי ידועה מהתופעות שנגרמות כתוצאה מזיהום אור היא זו של הסתרת הכוכבים בשמי הלילה, היא ממש לא היחידה. עוצמת התאורה המלאכותית בשעות הלילה התגברה במאה האחרונה לממדים שפוגעים קשות בבתי הגידול, באקולוגיה ובביולוגיה של החי והצומח שבטבע.

בשל העובדה שחלק גדול מהפעילות של חיות בר ובעלי חיים מתרחש בשעות הלילה, הנזק לחיי הטבע הוא משמעותי. הסובלים הם רבים מהמינים ולא חסרות דוגמאות. מצבי הים הזעירים שאך זה בקעו מהביצים ובמקום אל הים המנצנץ מושכים אותם דווקא אורות העיר.

אם זה הסינוור של ציפורים נודדות הנעזרות באור הכוכבים לניווט בלילה, חרקים המשמשים מזון ומתקבצים דווקא ליד עמודי תאורה ובכך משנים את מעגל התזונה הלילי, אם זו הפגיעה בהתמצאות המרחבית של יונקים גדולים שנדרסים בכבישים, או שינויים ב"שעון הביולוגי" של בעלי חיים שונים, כתוצאה מהאור שיוצר בלבול בין יום ללילה. אלה רק חלק מפגיעות הזיהום של האור.

האדם לא צריך להפסיק להאיר את חייו בלילות. עלינו רק לשים לב שאנו עושים את המקסימום שלא לפגוע בסביבתנו, גם בנושא זה. תאורה חכמה, חסכונית, ממוקדת רק במה שצריך ובעיקר מתחשבת וכזו שמכבים בכל זמן שאינה נדרשת - כל אלו הם המינימום ההכרחי לשמירה על הטבע שמעניק לנו כל כך הרבה.


הנה הסבר על זיהום האור (עברית):

https://youtu.be/tqJ5HyZBCKE


סרטון שמציג את זיהום אורות:

https://youtu.be/V_A78zDBwYE


השפעת האור על ראיית הכוכבים:

https://youtu.be/0FXJUP6_O1w


השפעות פחות ידועות ודי מזיקות שלו:

https://youtu.be/sYAzTYmXMBg


ומשום כך טלסקופים לצפייה בחלל העמוק יימצאו תמיד במדבר:

https://youtu.be/IM4hhIwlYpY
נוזלים
למה דברים נראים הפוכים כשמביטים בהם דרך כוס נוזלים?



כשמביטים במשהו דרך כוס נוזלים הוא נראה הפוך. זוהי תופעה אופטית מעניינת, שמעניין למה היא מתרחשת, נכון?

ההסבר הפשוט הוא שבכל פעם שהאור עובר חומר כלשהו הוא משתקף ומתהפך. אם הכוס ריקה רואים את החץ כמו שהוא על הנייר, כיוון שהאור בין עינינו לחפץ שמעבר לכוס חוצה שני חומרים (שתי דפנות זכוכית של הכוס) - הראשון הופך אותו והשני הופך אותו שוב, מה שמראה אותו בדיוק כמו שהוא. אבל כשמוסיפים את הנוזלים לכוס, נוסף חומר שלישי ולכן הוא הופך שוב את הכיוון של מה שרואים מעבר לכוס ועתה הוא נראה הפוך.


הנה סרטון שמציג זאת בעזרת חץ על נייר, שאנו רואים דרך כוס, לפני ואחרי מילוי המים:

http://youtu.be/o08jgkut7e8

אור

שביט
מה יוצר את שובל האור של כוכבי השביט?



כוכבי שביט (Comets) הם כוכבים שעשויים מקרח, גז ואבק. כוכב שביט מקיף את השמש במסלול ענק בצורת אליפסה ומסלול מסוג זה גורם לקפיאתו, בכל פעם שהוא מתרחק מהשמש.

כשכוכב השביט מתקרב לשמש, נמסים חלקים ממנו ונסחבים אחריו לאורך מליוני קילומטרים, בשובל ענקי של קרח, סלעים, חול ואבק.

אור השמש על החלקים הנמסים של השביט הוא שגורם למה שנראה כזנב של אור, האופייני כל כך לכוכבי שביט.

בזכות כוכבי השביט והאסטרואידים הגיעו מרבית המים אל כדור הארץ. זה אומר שככל הנראה כל בעלי החיים, כולל אותנו המין האנושי, חייבים לכוכבי השביט את קיומנו.


הנה הסבר של כוכבי השביט (מתורגם):

http://youtu.be/bf-nHajMo54


וגם למרקורי יש שובל כזה:

https://youtu.be/GfUSuaMi8B0
ביו לומינציה
מה סודם של בעלי החיים שיוצרים אור?



התופעה של בעלי חיים שיכולים ליצור אור מוכרת לרובנו מהגחלילית. אבל היא תופעה שחוזרת על עצמה בטבע במקרים שונים. חלקים מגופם של בעלי חיים כאלה יכולים להפוך לנקודות אור או מקלות זוהרים.

היכולת ליצור אור היא חלק ממנגנוני ההישרדות של בעלי החיים המאירים. הגחלילית משתמשת ביכולת זו כדי למשוך בני זוג ולהתרבות. כימיקלים הם שמאפשרים לה להאיר כך. תולעת הרכבת מאירה בשני צבעים וכך מזהירה טורפים מלטרוף אותה. סרטן שרימפ המים העמוקים מקיא ג'לי זוהר כשתוקפים אותו וכך הוא מרחיק טורפים. דג האנגלר משתמש בנקודת אור כדי למשוך במעמקים החשוכים דגים קטנים אל פיו הטורף. חיידקים זוהרים ששמורים בתוך שק קטן הם שמאפשרים לו לזהור באפילת המעמקים.

האור שיוצרת תופעת הביו-לומינציה אינו חם ואינו מתכלה. זו הסיבה שכיום מנסים ליצור שימוש בביו לומינציה לתאורה שימושית וחסכונית בחיי היום יום, כמו תאורת דרכים על ידי עצים מאירים.


הנה תופעת הביולומינציה כפי שהיא נראית מתחת לפני הים:

http://youtu.be/UXl8F-eIoiM


סרטון שמסביר את תופעת הביו-לומינציה (מתורגם):

http://youtu.be/oKjFVBVGad0?t=14s


משלחת צלמים שצוללת לצלם יצורים מאירים בביו-לומינציה במעמקי הים:

http://youtu.be/9HXXQBz6Vv0


וכך מגלים אותם החוקרים:

https://youtu.be/M2nY-8ZGMdM
שנות אור
כמה רחוקה השמש מכדור הארץ בשנות אור?



השמש וכדור הארץ ממש קרובים זה לזה. במונחים יקומיים אנחנו ממש שכנים של השמש, דלת מול דלת, אם כי טכנית נכון יהיה לומר שאנו ישנים אצלה בסלון של מערכת השמש...

הרי מרחק השמש מאיתנו הוא 8 דקות אור. כלומר, קרן שמש שיוצאת מהשמש תגיע לכדור הארץ לאחר 8 דקות בלבד. בקילומטרים המרחק שלה מכדור הארץ נשמע קצת יותר מרשים - המרחק של השמש מאיתנו הוא 150 מיליון קילומטרים, או 93 מיליון מייל.

אבל השמש נראית קטנה, נכון? - זה מכיוון שהיא רחוקה. למעשה, הנפח של השמש הוא כמו הנפח של מיליון כדורי ארץ ביחד!

ואגב, במדידת מרחקים במערכת השמש משתמשים ביחידת מידה ששווה למרחק השמש מכדור הארץ - קראו עליה בתגית "יחידה אסטרונומית".


הנה סרטון על השמש ואנחנו:

https://youtu.be/VkW54j82e9U


כך פספסו את ההזדמנות לחשב את המרחק הזה כבר ביוון העתיקה:

https://youtu.be/lVgx0Eio2Mg


אבל במאה ה-18 הצליחו לגלות את המרחק בזכות מעבר של כוכב ונוס בינינו לבין השמש, מעבר שמתרחש אחת ל-108 שנים:

https://youtu.be/nRzAu1yG_uw
נורת ליבון
מה הבעיה בנורת הליבון?



נורת הליבון פותחה בהדרגה על ידי ממציאים רבים אך תומאס אלווה אדיסון קידם אותה מאד ורשם עליה פטנט. בכך הוא קיבע את מעמדו כממציא (גם) של נורת הליבון.

אבל הנורה שמחממת פתיל, חימום שגורם לו לבעור מאירה על ידי בעירה. זה סוד עוצמתה אבל גם סיבת הבזבזנות שלה. עם השנים הסתבר שיש דרכים חסכוניות יותר, הצורכות הרבה פחות אנרגיה, כדי להאיר.

זו הסיבה שבשנים האחרונות מוחלפות נורות הליבון על ידי נורות חדשות וחסכוניות יותר, כמו נורות הפלורסנט ונורות הלד. הנורות הללו חוסכות המון חשמל ומשכך הן טובות לסביבה. מדינות שונות כבר חוקקו ותיקנו תקנות האוסרות על תאורה בנורות ליבון ולמעשה כפו על מעבר לנורות חסכוניות בחשמל.


הנה נורת הליבון:

http://youtu.be/1eOpxaIZvRQ?t=28s


ובזבוז החשמל של נורת הליבון לעומת נורות הפלורסנט והחד החסכוניות של היום:

http://youtu.be/KPdCYXngXTc


שחור לבן
האם שחור ולבן הם צבעים?



שחור ולבן הם לא ממש צבעים. שחור הוא היעדר של אור לגמרי ומשום כך הלילה שחור. הלבן לעומתו הוא תערובת של כל הצבעים הקיימים גם יחד. משום כך כשקרן אור פוגעת בזכוכית או בטיפות גשם, היא נשברת לצבעים שונים, מה שנקרא מנסרה או קשת בענן.


הנה הסבר על האור שבתוכו מוסברים גם השחור והלבן:

http://youtu.be/eCVPhjHh57E


הניסוי של ניוטון ופירוק האור הלבן לצבעים:

http://youtu.be/uucYGK_Ymp0


אשליית הצבעים שבשחור-לבן:

http://youtu.be/pMaYlVv5E58


וריקוד מטעה בשחור לבן:

http://youtu.be/GvZAdW7IJCg
איך מאיר הסטיקלייט?



הסטיק-לייטים (stick light), אותם מקלות תאורה שאנו פוגשים לא פעם במסיבות או חגיגות, הם אמצעי מצויין ליצירת אור בחשיכה.

אבל איך עובד הסטיק לייט? - ובכן, הוא מאיר בזכות תגובה כימית בין 3 חומרים: מי חמצן (המאוחסנים בכמוסה קטנה), פניל אוקסלט אסטר וחומר שלישי שהוא חומר פלורוסנטי ויכול להאיר.

"שבירת הסטיקלייט" שאנו עושים מנתצת רק את הכמוסה הפנימית ומערבבת את מי החמצן עם החומר פניל אוקסלט אסטר.

התגובה בין שני החומרים הללו משחררת אנרגיה, שמגיעה במהירות לחומר הפלורוסנטי. הוא לא יכול להכיל את האנרגיה החדשה שהגיעה אליו וממש כמו נורת פלורוסנט שמאירה מאנרגיית החשמל שהיא מקבלת, הוא פולט אור (אחת מצורות התפשטות האנרגיה).

האור הזה הוא האור של הסטיק לייט. הוא כבה רק כשהחומרים מיצו את התגובה הכימית ואינם מגיבים זה לזה יותר.

כמה פעולות אפשריות במקלורים הללו: ניעור של הסטיקלייט יעודד את הראקציה (התגובה הכימית) ויחזק את האור. חימום של הסטיקלייט (לא לנסות בבית!) יחזק את האור מאד, אך יקצר את זמן התאורה של הסטיקלייט. ולכיוון ההפוך - אם תרצו לשמר את האור לזמן רב יותר, הכניסו אותו למקפיא. תנאי הקור יעמעמו את האור וישמרו אותו לשעת הצורך.

ואגב, זו הזדמנות טובה להזהיר ילדים צעירים מהתעסקות במקלונים זוהרים שכאלה. שבירה של הסטיק לייט עצמו עלולה להשפריץ את הנוזל לעיניים. את זה למד בישראל ילד בן 7 שעיניו התמלאו בחומרים הללו ונגרם לו כאב עצום. החומרים הללו רעילים ומסוכנים.


כך פועל הסטיק לייט:

http://youtu.be/uJgNTeBWhDk


הסבר נוסף של פעולת הסטיק לייט:

http://youtu.be/PZfHn1YJVGk


והסבר של התופעה שנקראת ביולומינציה ובה בעלי חיים משתמשים בחומרים דומים כדי לזרוח בחשיכה (מתורגם):

http://youtu.be/oKjFVBVGad0?t=14s
למה מאירות הגחליליות?



אולי ראיתם פעם בלילה המון אורות קטנים של גחליליות. אז למה הגחלילית בעצם מאירה?

גחלילית (Firefly) היא חיפושית קטנה, בעלת גוף מאורך, באורך של פחות מ-3 סנטימטרים.

תכונתה המיוחדת של הגחלילית היא האור הזעיר שהיא מפיצה מגופה. אבל למה היא מאירה בחשיכה?

ובכן, חיפושיות הגחליליות מאירות באור בהיר בחשיכה. לרוב אלה הנקבות שנעמדות על ראש גבעול גבוה וזוהרות בחושך, כדי למשוך בני זוג. אם כי חשוב לציין שיש גם מיני גחליליות שבהם גם הזכרים זוהרים בחושך. זה קצת כמו שאצלנו בני האדם, לא רק הבנות מתאפרות ומתייפות. לפעמים גם הבנים עושים את זה...

בכל מקרה, האורות הקטנים של הגחליליות בחושך הוא מראה קסום ומיוחד. האורות הללו הם חלק מתהליך שנקרא ביולומינציה, תהליך טבעי, שהוא נדיר יחסית על פני היבשה, אך בקרב בעלי חיים ימיים הוא נפוץ יותר, במיוחד בקרב אלה שחיים במעמקי הים.

מנגנון התאורה הטבעי של הגחליליות ממוקם בקצה בטנה. יש שם איברי תאורה, שתגובה כימית המתרחשת בהם יוצרת חמצון של לוציפירין, חומר שאנזים הקרוי לוציפרז מסייע להתחמצנות שלו, במגע עם האוויר.

בשנים האחרונות הולך ומתברר בארצות שונות בעולם, שהחרקים המאירים הללו, המפיצים את האור הקסום והרומנטי כל כך, הולכים ונעלמים.

הסיבה היא, כמו במקרים רבים, הפגיעה המתמשכת של בני-אדם בטבע ובמערכות האקולוגיות. מחומרי הדברה ודישון הרסניים ועד לאורות מלאכותיים שמציב האדם - סיבות אלה ואחרות גורמות להתמעטות הגחליליות.


הנה הגחליליות בלילות הקיץ:

http://youtu.be/lluWT6XU0Yg?t=8s


הנה מצגת וידאו שמסבירה את תופעת הגחליליות:

http://youtu.be/q-ZF46poxC8


והנה מחפשי הגחליליות של יוטה בארה"ב:

http://youtu.be/JFOmPQWw4Io
מתי השתמשו הלוחמים בזחל כפנס?



הכל התחיל עם הלוחמים בחפירות של מלחמת העולם הראשונה. הלוחמים המסכנים ששהו תקופות ארוכות בחפירות השתמשו בזחלים מאירים כדי להאיר את סביבתם בצנעה.

הם קראו ליצורים הללו "תולעים מאירות" (Glow worms), אבל למעשה אלו היו זחלים שהאירו להם. הזחלים הללו, בעלי תכונת הביולומינציה, או ביולומינסנציה, שימשו כפנסים זעירים לחיילים בחזית. החיילים השתמשו בהם לקריאת מכתבים מאהובה רחוקה, לצפייה בתמונות של בני המשפחה, לסקירת מפות ומעבר על תכניות הקרב.

וכך הפך האור הקסום והטבעי הזה את הזחלים המאירים לחברים טובים לאותם לוחמים. מי שהיה מאמץ את עיניו בלילה השחור, יכול היה לראות נקודות אור זעירות בלב האפילה המילולית והאמיתית, של המלחמה הגדולה והאיומה ההיא, פיסות של אנושיות ואהבה מוארת בלב החושך של המלחמה והסבל של אותה תקופה.


כך השתמשו הלוחמים במלחמת העולם הראשונה בזחלים הזעירים כפנסים:

https://youtu.be/x3VTT9ARr3g?t=2m52s


זו מערה בניו זילנד שמכילה עשרות אלפים מהם:

https://youtu.be/JC41M7RPSec


וסיפורה של המערה עם האורות הטבעיים:

https://youtu.be/zRz7Crx5xPc
איך פועלת קרן לייזר?



קרן הלייזר, שכמו המצאות מדהימות שונות במאה ה-20 התבססה גם היא על תגלית של אלברט איינשטיין, היא קרינה ממוקדת של אור או מולקולות, מעין אלומת אור בלתי נראית לעין אנושית.

קרני לייזר משמשות כיום כלי עזר חשוב בעולם הרפואה. ידועים למשל ניתוחי עיניים בלייזר. בזכות היותה של קרן הלייזר מרוכזת ובעלת אנרגיה גבוהה מאוד, כשהיא מכוונת אל רקמה חיה ולא רצויה, האנרגיה של קרן הלייזר מחממת את המים שבתאי הרקמה והתאים נמסים, מבלי שייגרם נזק לתאים השכנים.

בצורה דומה נעשה שימוש גם לחיתוך בקרן לייזר בתעשיה. בתחום הבידור משתמשים בלייזר כדי ליצור הולוגרמות ולעשות מופעי אורות מרהיבים. שוטרי תנועה נעזרים בקרן לייזר כדי לעצור נהגים שעוברים את המהירות המותרת.

גם בשדה הקרב פותחו מערכות לייזר חדשניות שיאפשרו בעתיד הגנה והתקפה. בתוך שנים אחדות יוכלו קרני לייזר להפיל טילים כדי להגן על השמיים מהתקפות האוייב או לתקוף כוחות אוייב באופן מדוייק והרסני פחות.


גם כאן איינשטיין עזר - נשק הלייזר שיגיע בקרוב למטוסי הקרב ויחסוך חיי אדם (עברית):

https://youtu.be/bFBl4TWduJ8


מופע קרני לייזר עם מוסיקה:

http://youtu.be/i5Va8yyJFGA


פרופסור שמדגים את פעולת קרן הלייזר:

http://youtu.be/FAc5bXX4qog?t=6s


וההסבר המדעי של הלייזר:

http://youtu.be/1LmcUaWuYao
מהם אורות מארפה ומה מוזר בהם?



האורות במארפה (Marfa Lights) הם תופעה מסתורית שאיש לא יכול להסביר, לפחות לא לאותם מאמינים בצלחות מעופפות או בחייזרים שבאים לבקר מבלי להזדהות.. מעל לעיירה מארפה שבטקסס, ארצות הברית, מזהים אנשים מדי פעם אורות זוהרים ומסתוריים בגווני כתום-אדום-צהוב. זה קורה מאז שנות החמישים של המאה ה-20. התופעה הלא-מוסברת שקיבלה את הכינוי "אורות מארפה", מציגה את האורות למשכי זמן שבין שניות אחדות לשעות ארוכות, לעיתים אור בודד ולעיתים קבוצת אורות, שמשתנה בזמן אמת לזוגות וליחידים, שמתרחקים ומתקרבים - מעין מחול של אורות.

האורות שתועדו בצילומים ובסרטונים רבים מתוארים כאורות בגודל של כדורסל ובגובה אדם. נסיונות להסביר את התופעה לא הוכחו מעולם ואיש גם לא הצליח להתקרב אל האורות עצמם.

קרבתו של האזור לכביש 67 מאפשרת לספקנים לומר שמדובר באורות של מכוניות, אבל אין דמיון בין החומר המצולם לבין אורות כאלה במקומות אחרים בעולם. גם עדויות בני שבט האפאצ'י על רוחות אבותיהם, סיפורים על האורות עוד מהתקופה שלפני בניית הכביש המהיר, המהירות שבה נעים האורות והעדויות על אורות שהתקרבו ועברו את הצופים מעל ראשם - כולם מקשים על אימוץ תיאוריית הכביש המהיר.

על התופעה נכתב הספר "אורות" מאת דיוויד מורל.


הנה סרטון על אורות מארפה:

http://youtu.be/s4zZpp0380o


תצפית על אורות מארפה:

http://youtu.be/6FridXUHwYw


ומצפה מיוחד שהוקם כדי שאנשים יוכלו לחזות באורות של מארפה:

http://youtu.be/Ym2HJQBqAfo
למה תמיד כהה מעל לקשת בענן?



הקשת בענן שמופיעה בשמיים היא תופעה מיוחדת ומרהיבה ביותר. אך תופעה מרתקת לא פחות הם הבדלי האור שבין צידה העליון והתחתון של הקשת. הביטו בקשת ושימו לב שמתחת לקשת יש אזור מואר, בעוד שמעליה יהיה כהה יותר. במילים אחרות, תמיד תכסה הקשת על מעין כיפה של אור.

הסיבה היא אופטית ויש לה הסבר מדעי. בין צבעי הקשת יש הבדלי תדירויות ולכל צבע יש תדירות משלו, מה שנקרא גם "אורך גל". את התדירות הכי נמוכה מבין הצבעים יש לאור האדום. זה האור שנראה הכי טוב בחושך. זו, אגב, גם הסיבה שאמצעי ראיית לילה מתבססים על האינפרה אדום, המרכיב האדום שבאור. אז אם הקשת היא גווני האור שמוארים אל השמיים, צפוי שהאדום יהיה בצד החשוך, בעוד שמצידה השני של הקשת, יתפזר הסגול בעל אורך הגל הקצר ויאיר גם מחוץ לקשת.

אגב, הגוון הכהה הזה מקבל לעתים צורה של רצועה. זה קורה כשנוצרת בשמיים קשת כפולה. במקרה כזה נוצרת בין הקשתות מעין רצועה כהה שנקראת "רצועת אלכסנדר", על שם מגלה התופעה. קראו עליה באאוריקה בתגית "קשת כפולה".


הנה הסבר הפרשי האור מעל ומתחת לקשת בענן:

https://youtu.be/xkDhQGXqwCM


בתמונות רבות של הקשת הצבעונית שבענן:

https://youtu.be/fahr069-fzE


וסרטון קפיצות זמן שמדגים את התופעה, עם מוסיקה מיוחדת:

https://youtu.be/HRE7hx2bang
מדוע פעם האירו המגדלורים בצבעים שונים?



בעבר האירו מגדלורים בכל מקום בצבעים שונים. כך היו יודעים הספנים מול איזה חוף הם נמצאים ולא רק היכן החוף.

השומר, איש המגדלור, נהג לא פעם לגור בחדר או בחלל הבנוי שבתחתית המגדל. עם דמדומים הוא נהג לטפס אל הצריח, בכדי להדליק את האור עם רדת החשיכה, ושוב עשה זאת עם שחר, כדי לכבותו.

במגדלורים גדולים או במגדלורים שמוקמו על איים קטנים ומרוחקים, לא פעם חיו שומר המגדלור ומשפחתו כולם במבנה המגדלור, שלשם כך נבנה גדול ומרווח יותר, לפחות בחלקו התחתון.

כיום מאפשר מכשיר ה-GPS לספנים לדעת בדיוק היכן הם נמצאים, בכל רגע ביממה ובכל מזג אוויר. במובן הזה, המגדלור אינו נחוץ יותר וצבעי האור המשתנים עוד פחות.


הנה מגדלור מהיום אל הלילה והאור הלילי שלו לספינות:

https://youtu.be/Id0zO7TJ0pw


מגדלורים יפים באנגליה:

http://youtu.be/P-_K2SDpq7A


מגדלורים יפים מהעולם:

https://youtu.be/ARS_cKTIVCM


מגדלור פגי'ס קוב, של המפרץ של פגי:

https://youtu.be/2arm80cDQTY


ופנים מה שיש בתוך מגדלור כזה:

https://youtu.be/Fwil2br7yD0
מהו הצל?



צל (Shadow) הוא אזור שמוסתר מהאור ולכן הוא חשוך יותר וכהה. את רוב הצללים אנו רואים למול השמש, כשעצמים כמו אנשים, בניינים או כל עצם אחר, מסתירים את אור השמש ומטילים צל על האדמה.

גם בחשכה נוצרים צללים, כשאור המנורות מוסתר.

במקרים של כמה מקורות אור, הצל יכול להיות מוטל לכמה צדדים.


הנה סרטון הסבר על הצל לילדים:

http://youtu.be/ZSkOo364_wI


ידהים אתכם לגלות שהצל שלכם יודע מה הרדיוס של הכוכב שעליו אתם נמצאים (עברית):

https://youtu.be/yDciUtbEqDI


תיאטרון צלליות מציג ריקוד מקסים עם צללים:

http://youtu.be/pvYuOGqNp3Y?t=5s


וקטע משעשע מסרט של לואי דה פינס בו הצל המשתנה הופך את המלצר הנחמד שהוא ל...

https://youtu.be/nc5LaNcTAfU


למה נועד המגדלור?



בימי קדם לא היו לספנים מכשירים משוכללים לניווט האנייה. מצפן הוא מכשיר מצוין בכדי להראות כיוונים, אך לא כדי לתת מידע על מיקומו המדויק של הנמל או החוף.

גם המפות, ששימשו להבין את מיקומו של כל חוף, מבנה ונמל, לא יכולות היו לתת לספנים מידע מדויק, בשעת סערה, על מיקומם ביחס לשונית האלמוגים, לשרטונים המסוכנים או לסלעים.

בכדי שלא יאבדו את דרכם או יעלו על שרטון, הומצא לטובת הספנים המגדלור (Lighthouse). מבנה גבוה יחסית, או שממוקם על צוק גבוה מעל הים, שעליו מותקן זרקור המאיר למרחקים.

בזרקור השתמשו כדי להראות לנווטי הספינות היכן נמצא החוף. כך היו הספנים יודעים להיכן לשוט בצורה בטוחה ובשעת סערה - לאיפה לא. את הזרקור הפעיל בכל לילה שומר המגדלור, שלא פעם גם התגורר באחת מהקומות שלו.


הנה סרטון על המגדלור:

https://youtu.be/yo4rD9NvO5M


המגדלור ההרוס של אדיסטון, שנבנה לפני 300 שנה, כדי להציל חיים של ספנים רבים:

http://youtu.be/TZKowr6_F3I


בואו לפגוש שומר מגדלור:

https://youtu.be/oFDL9a4Ab_Q


והסבר לילדים על המגדלור:

https://youtu.be/6vLja4hpeSk
למה קשית בתוך כוס מים נראית כאילו היא שבורה?



כשהאור עובר דרך מים, הוא נשבר וכיוונו משתנה. לכן, קשית שמונחת בכוס עם נוזלים נראית כאילו היא שבורה. המתמטיקאי ההולנדי וילברורד סנל הסביר כבר במאה ה-17 שקרני האור נשברות, כשהן עוברות דרך תווך עם מהירות אור אחת לתווך בעל מהירות אור אחרת, במקרה הזה דרך המים. ההסבר זכה לשם המדעי "חוק סנל".

חוק סנל מסביר גם את הסיבה שכוכבים מנצנצים. גם קרני האור שלהם עוברות דרך תווך עם מהירות אור שונה, במקרה ההוא התווך הזה הוא אטמוספרת כדור הארץ.


הנה דוגמה לשבירה של קרני האור:

https://youtu.be/Bzmo-Zpek7M


על חוק סנל ושבירת קרני האור:

http://youtu.be/FH08Wlkb7I4


והסבר מפורט על חוק סנל, תוך ביצוע ניסויים שמדגימים אותו:

http://youtu.be/kc2o73FyN3I
מהי משרביה?



משְרַביה (Lattice work או Mashrabiya) היא סבכה, מעין חלון מסוגנן, שמקובל בבנייה האיסלאמית, בחלונות, בקירות ובפתחי מבנים.

משרביות הותקנו בצדי הבתים כדי לאווררם. את המשרביה שבדרך כלל נעשתה מעץ, אפשר לראות בבתים מסורתיים רבים במדינות ערב. האמנות והאסתטיקה האיסלאמית, שהביאו לשיא את עבודת העיטור, הפכו את המשרביות הללו למעוטרות ומסוגננות במיוחד בסגנון הערבסקות.

המשרביה משתמשת במגבלה אופטית שמקשה על המבט מאזור מואר אל אזור חשוך. כשאנו מצויים באור ומביטים לעבר מקום חשוך, העין שלנו מתקשה להתמודד עם החשיכה ולהבחין בה בפרטים.

האור שמחוץ לבית מסתיר את הבית המוצל והחשוך יותר. ואכן, משרביות מאפשרות לחצוץ מבלי לחסום, לאפשר חלון הצצה החוצה, מבלי להיחשף. בכך הן משרתות צורך מסורתי ודתי של המוסלמים, להבדיל בין פנים הבית למה שקורה בחוץ.

מצד אחד יכולים אוויר, אור וחום להכנס דרכה אל הבית, אך מנגד שומרת המשרביה על הפרטיות ומקשה על הנמצאים מחוץ לבית לראות את מה שקורה בתוכו ובמיוחד את הנשים.

במשך מאות שנים השתמשה האדריכלות האסלאמית במשרביות עשויות עץ, אבן ואף בטון כדי להכניס אוויר ואור אל הבתים. כיום מייצרים משרביות גם בחיתוך לייזר, בטכניקות מדוייקות, מהירות וזולות הרבה יותר מכל שיטה מסורתית.

במאה ה-21 הייתה המשרביה גם למרכיב אדריכלי מקובל ובעל היבטים ירוקים. היא משמשת לנוי ולעיצוב, גם בקרב מי שאינם מוסלמים. מעבר ליופיין המעוטר, המשרביות מסייעות לבנייה ירוקה, כזו המנצלת את הטבע לאיכות חיים ושומרת על כדור הארץ.

על ידי שימוש במשרביה, ללא היבטיה החברתיים והדתיים, מנצלים אדריכלים את היכולת המופלאה שלה לשפר את זרימת האוויר הטבעית אל המבנה ולשמור, ללא השקעת אנרגיה, על קרירותו הטבעית. בעולם הולך ומתחמם - זה לא מעט.


כך מייצרים משרביות מסורתיות מעץ:

https://youtu.be/JFiaVEWG3gs


משרביות משיש:

https://youtu.be/ieVcTJlbzGE


משרביה מודרנית מעץ:

https://youtu.be/VNvK9MCEvs4


כך בונים מרפסת משרביה:

https://youtu.be/FYzlNSgClT4


משרביות מודרניות מיוצרות בעזרת חיתוך לייזר ומשמשות באדריכלות מודרנית של מבנים איסלאמיים:

https://youtu.be/PXNRiIrEcME


והנה מגוון דוגמאות של משרביות וערבסקות בחיתוך לייזר:

https://youtu.be/0SdulBbcIBw
מה המרחק של הירח מכדור הארץ בשנות אור?



מרחק הירח היא רק שניית אור מכדור הארץ. במילים אחרות, לקרן אור שמאירה מכדור הארץ היה לוקח רק שניה אחת כדי להיראות על ידי מישהו שנמצא בירח.

המרחק בקילומטרים של הירח מכדור הארץ הוא 384,400 קילומטרים.

על אף שבהשוואה למרחקים שאנו מכירים על פני כדור הארץ עצמו מדובר במרחק עצום, זהו מרחק זעיר במונחים גלקטיים או חלליים.

ועדיין, האסטרונום פרד הויל חישב פעם שאם היינו מסוגלים לנהוג במכונית אל הירח, במהירות של 95 קילומטרים לשעה, היה לוקח לנו כמעט חצי שנה לגמוע את המרחק אליו.

אגב, כמובן שהכל תאורטי כי שום מכונית לא הייתה מצליחה לצאת מגבולות האטמוספרה, שלא לדבר על המחסור בתחנות דלק בחלל, או בחמצן לשריפת הדלק במנוע.


הנה סיפורו והמרחק של הירח מאיתנו על כדור הארץ (עברית):

https://youtu.be/DOrZd85aWiw
איך מייצרים נרות?
מהו אינפרה אדום או הקרינה התת-אדומה?
למה יש עננים לבנים ואפורים?
מהי מנסרה?
האם אפשר להבעיר נר מתחת למים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.