» «
פי כושים
מיהם חלזונות הפי כושים?



פי-כושים הם חלזונות מפוארי-קונכייה. אלו חלזונות מיוחדים שתמצאו 2 מינים שלהם בים התיכון ולפחות 15 מינים במפרץ אילת. ייחודם הוא צורת הקונכייה המיוחדת שבתחילה היא גלולה וכל "סיבוב" מכסה את קודמו ולה פתח רחב. בהתבגרה הפתח הופך לצר ועטור בליטות - "שיניים", כפי הכושי – וזה מקור שמו העברי. כיום השם הזה לא היה מתקבל ואנו מציינים אותו רק מכיוון שהוא עדיין השם המקובל.

בהיותם בחיים עוטפת רקמה דקה צבעונית (גלימה) את הקונכייה ומקנה לה ברק. לקונכיית כל אחד מהמינים דגם צבעים ייחודי. קונכיות אלה שרובן טרופיות מבוקשות מאד בין החובבים בעולם ובתקופות היסטוריות שימשו גם כחפצי פולחן ומטבעות לסחר בארצות אפריקה והמזרח.


הנה כמה מיני פי-כושי שצולמו בתאילנד ונמצאים גם במפרץ אילת:

http://youtu.be/5WkkJUDD4ao


וסרטון נוסף על פי-כושים:

http://youtu.be/Mc-KOSsigJU
דג משוט
מהו דג המשוט הענקי?



אורפיש, או דג המשוט, הוא דג צר וארוך. למעשה זוהי משפחה של דגים, שביניהם נמצא הדג הגרמי הארוך בעולם, כלומר הוא הדג הארוך בעולם שיש לו עצמות.

משערים שדג האורפיש הוא "מפלצת המעמקים" - יצור אגדי שהוא אולי המקור לאגדות הרבות שנפוצו במהלך ההיסטוריה, אגדות על מפלצות מכושפות ונחשי ים ענקיים ואימתיים. אורכו העצום, שעל פי הממצאים מגיע ל-15 מטרים, אינו סוף הדרך ומשערים שהם יכולים להיות אף ארוכים עוד יותר.

דג המשוט החמקמק חי בעומק רב של מעל לחצי קילומטר מתחת לפני הים. הוא מהיר מאד והצליחו לזהותו מעט מאד פעמים בבירור.


הנה סרטון על דגי המשוט המדהימים בסביבתם הטבעית:

http://youtu.be/8OElhdbaHMk


דג משוט שהתקרב לחוף וצולם היטב:

http://youtu.be/_xWaQ5E07yk


ואגדת דג המשוט:

http://youtu.be/y5E9QkyB27k
פרת ים
מהי פרת ים?



פרת הים, או תחש הנהרות, חיה באזורים של חופים חמים וניזונה מאצות וצמחי ים. הפרה הזו שחיינית מצוינת והיא גומעת מרחקים גדולים במהירות.

זנבה הגדול של פרת הים הוא שמאפשר לה להתקדם במים במהירות.


הנה סרטון על פרות הים:

http://youtu.be/cIBhatt27tk


הנה שחייה עם פרת ים:

http://youtu.be/bsZ7MT4POXk


ועוד סרטון קסום של תחש הנהרות:

http://youtu.be/_AvjXSEWBXk
שושנון
איך חיים השושנון ושושנת הים?



השושנון (Clown fish) המכונה גם "דג הליצן" הוא דג קטן שצבעיו חזקים. השושנון חי בקביעות בתוך שושנת הים, או ליתר דיוק מסתתר בין זרועות הציד הארסיות שלה.

השיתוף שלהם הוא מהמפורסמים בשונית. יחסי ההגנה שנותנים השושנון ושושנת-הים זה לזה והמזון שאחד מביא לשני, הם דוגמה ליחסים סימביוטיים, יחסי שיתוף פעולה, בין מינים בטבע.

כדי שלא להיצרב, מתכסה השושנון בהפרשה הרירית של שושנת הים עצמה וכך הוא חי ביחד איתה ומוגן מצריבתה.

ומכאן, השושנון חי בהדדיות עם שושנת ים, כששיתוף הפעולה ביניהם מתנהל בסימביוזה מושלמת. שכבת הגנה שעוטפת את גופו מאפשרת לו לחיות ממש בתוך שושנת הים ולמצוא לו מחבוא בין זרועותיה הצורבות. כך הוא נשמר ויכול למצוא מקום מסתור מטורפים.

עבור ההגנה שהוא מקבל ממנה, השושנון מחזיר לשושנת הים. זה קורה כשהוא מגרש את דגי הפרפרון, שרוצים לטרוף אותה. בנוסף, השושנון גם עוזר לשושנת הים בכך שהוא מושך את טורפיו להתקרב אליה, מה שמסייע לשושנת הים ללכוד ולאכול אותם.

בנוסף, כשהשושנון מוצא מזון בסביבה, בעיקר את הפלנקטון הזעיר שממנו הוא ניזון, יש לו מנהג קבוע. הוא מביא לשושנת הים "שלו" פירורי מזון לאכילה. זוהי, אם תרצו, גירסת עולם הטבע ל"דוגי באג", השקית הזו שבה אנו נוטלים מהמסעדה שבה סעדנו את השאריות, כדי להביאן לכלב הממתין לנו בבית.


הנה חייהם המשותפים של שושנת הים והשושנון:

http://youtu.be/p2MoXON8lNI?t=28s


והבית שיצרו לעצמם ביחד:

http://youtu.be/E8LF3e0aIbA

זואולוגיה ימית

סרטני הגדוד
איך צועדים סרטני הגדוד קדימה ולא הצידה?



מדהים לגלות שחוץ ממין אחד, סרטני הגדוד (Soldier Crabs), כמעט כל הסרטנים הולכים הצידה במקום קדימה.

בניגוד לרוב הסרטנים, אותם סרטני גדוד הם נשמי-אוויר. לכן הם חיים לא במעמקי הים, אלא בתפר שבין הקרקע החולית של חוף הים, לבין קרקע הים המתגלה לשמש בשעת השפל. בה הם מוצאים את מזונם.

הם גם מדהימים גם בצורת השינה שלהם בקרקע. מסתבר שכל אחד מהסרטנים של המין הזה בונה לעצמו בכל ערב מעין איגלו אישי בתוך הבוץ של חול הים הרטוב. בתוכו הוא מסתתר למשך הלילה.

בבוקר, כשהמים התחילים לרדת ויש שפל, יוצאים המוני סרטני גדוד ויוצרים גדוד של סרטנים ההולכים אל תוך הים. בניגוד למרבית הסרטנים בעולם, הם הולכים קדימה וצועדים על קרקע הים הגלויה לחפש מזון. המראה על החוף באותן שעות הוא מרתק וכולל אלפי חורים בקרקע, מהאיגלו הפרטי של כל סרטן, שצץ ממנו ויצא.


הנה סרטני הגדוד שצועדים קדימה בחופי באוסטרליה (עברית):

https://youtu.be/Yz2gM9u_kus?t=2m24s&end=3m35s


תיאור הסרטנים הייחודיים הללו:

https://youtu.be/LzUXuM7zCbU


כשהשפל מתחיל הגדוד צועד אל המים לאכול:

https://youtu.be/L_uAGldPjGs


אם יש גדוד צועד אז צריך מארש מוסיקלי:

https://youtu.be/fEn3x5RAUZM


סרטני גדוד כחולים בבוקר:

https://youtu.be/6rjZHiSyHOM


ולעומתם הלובסטרים הנודדים בהליכה צידית למרחקים ענקיים:

https://youtu.be/C0D1cR5hPN8
דגים
מהם הדגים ואיך הם התפתחו?



דגים (Fish) הם בעלי חוליות, שחיים במים ונושמים בעזרת זימים. עורם מכוסה בקשקשים והתנועה של מרביתם במים היא בעזרת סנפירים.

כ-60% ממיני בעלי החוליות על כדור הארץ הם מיני הדגים השונים. יש יותר מיני דגים מכל מיני היונקים, העופות, הזוחלים והדו-חיים יחדיו.

הדגים נחלקים לדגי מים מלוחים, החיים בימים ובאוקיינוסים ולדגי מים מתוקים, שאותם ניתן למצוא באגמים ובנהרות.

הדגים הם קרי-דם, כלומר בעלי טמפרטורת גוף משתנה, שטמפרטורת גופם מושפעת בעיקר מן הסביבה.


#הדגים והאדם
לבני אדם בכל העולם הדגים הם מקור מזון. מאז ומתמיד האדם דג אותם בטבע, אם כי בימינו, בדומה לבקר ועופות, מגדלים רבים מהם בחוות גידול הכוללות בריכות דגים.

לאדם גם פעילויות פנאי הקשורות בדגים, בראשם דיג, שהוא גם ענף כלכלי וגם תחביב נפוץ, לצד טיפוח וגידול דגים באקווריום וצפייה בדגים באקווריומים ציבוריים.

מאז ומתמיד היה לדגים תפקיד חשוב, גם תרבותית. בעבר הם נתפסו כסמלים מיסטיים ואף כאלים. נקשרו בהם לא מעט אמונות ומיתוסים. בדת הנוצרית, למשל, הפכו את הדג לסמל נוצרי. זה היה בימים שבהם השלטון הרומי רדף אותם. כך הפך הדג עם הזמן לסמלו של ישו, מה גם שאחד הניסים הידועים שלו למאמיניו הוא נס הדגים המפורסם.


#היכולות השכליות של הדג
בעבר גרסו החוקרים שרמת המודעות של דגים היא נמוכה. כיום הדברים משתנים ויותר ויותר מחקרים מצאו שדגים סובלים מפחד, מכאב, דיכאון ואפילו שעמום.

אם להרחיב, בעבר גם סברו בדרך כלל שמוחם הפשוט של הדגים מוגבל להתנהגויות בסיסיות בלבד. שמועות בלתי מוכחות גרסו אז שדגים לא זוכרים דברים שקרו מעל יותר מ-3 שניות. עם הזמן והמחקר הופרכה התפיסה הזו לחלוטין. לדגים, מסתבר, יש יכולות מנטליות מורכבות הרבה יותר. בין השאר מצאו החוקרים שהדג יכול לשחק, לשתף פעולה תוך גילוי גמישות, לתכנן פעולות עתידיות ואפילו לזכור מי צפו בתבוסות שלו בעבר.

נמצא גם שהמודעות והיכולות השכליות במינים שונים של דגים הן שונות. חלקם יכולים להגיע לרמה מרשימה, של דברים כמו שימוש בכלים או זיהוי עצמם במראה.

למינים וסוגים במחלקה ראו בתגית "דגים".

למחלקות אחרות ראו בתגית "מחלקות בעלי החיים".


הנה מגוון הדגים בשונית:

https://youtu.be/tQWcq4_r1j0


לגיל הרך:

https://youtu.be/nzQzfi5nH4M


הדגים הם גם האבות הקדמונים של היונקים וכמובן של בני האדם:

https://youtu.be/hSSzn4bIwZg


בחיוך - דג זהב אוהב דגים? (עברית)

https://youtu.be/kDXrG6KLX9s


חפירה חינוכית לילדים על הדגים (עברית):

https://youtu.be/Lohc_4k-glU?long=yes


וסרט תיעודי על התפתחות הדגים באבולוציה:

https://youtu.be/DjthfvB47Mc?long=yes
לובסטרים
מהי נדידת הלובסטרים?



אחת התופעות המופלאות בטבע היא של קבוצות ענק של לובסטרים קאריביים קוצניים, שנודדים במהלך השנה למרחקים של 200 קילומטרים, כדי להשיג מזון. זוהי תופעה מיוחדת שבה מנווטים הלובסטרים מאות קילומטרים, כנראה על פי השדה המגנטי של כדור הארץ, רק כדי לאכול.

הלובסטר הקאריבי נודד לאזורים רחוקים, כשהוא נע על-פני קרקעית האוקיינוס גם במים עמוקים. הנדידה מתבצעת בטורים ישרים, כששורות שורות של לובסטרים צועדים ללא הפסקה, לאורך כל היום והלילה.


הנה סרטון על נדידת הלובסטרים מתחת לפני הים:

https://youtu.be/C0D1cR5hPN8


שום דבר לא יוכל לעצור את הלובסטרים בדרכם:

https://youtu.be/QhLqN2oIDaA


גם על הקרקע נודדות מיליוני נקבות סרטן להשריץ דור חדש של ביצים לאוקיינוס ​​ההודי:

https://youtu.be/AtXDcw34lqI


ומשהו בשביל החיוך:

https://youtu.be/LDU_Txk06tM
ספוג טבעי
מאיפה שולים את הספוג הטבעי?



כיום רוב מי שקונה ספוג מקבל ספוג סינטטי, אך בעבר רבים השתמשו בספוגים טבעיים שנשלו מהים. שולי הספוגים היו צוללים למעמקים ומוציאים ספוגים מעמקי הים, כדי למכור אותם בשווקים.

הספוג הטבעי הוא בעצם השלד של בעל חיים רב תאי. מעניין לדעת שבמעמקי הים קיימים בין 5,000 ל-9,000 מיני ספוגים טבעיים. וזה עוד לפני שהוזכרו מיני ספוגים קדמונים שנכחדו ונמצאו רק בצורה של מאובנים.

לא כל הספוגיים מתאימים לרחצה. רק חלק ממיני הספוגנים הם בעלי שלדים רכים וסיביים. בעבר השתמשו בספוגים הללו גם לצרכים נוספים, כגון מסנני מים וריפוד לקסדות קשיחות.

אחרי שהדיג המופרז של הספוגים הטבעיים כמעט והביא להכחדתם, מייצרים אותם כיום באמצעות חקלאות ימית. מרבית הספוגים לרחצה הוחלפו בכל מקרה בספוגים סינתטיים.


כך מוכרים את הספוג הטבעי:

http://youtu.be/kLHkbkhroPw


דייגי הספוג היוונים:

http://youtu.be/MKElDV_FklA


והנה ספוגים מתחת לפני המים:

http://youtu.be/mTbYpQT1GBU


כוכבן קוצני
איזה כוכב ים בולע אלמוגים?



כוכב הים הגדול והמסוכן מכולם הוא"כוכבן קוצני", הידוע גם כ "כוכבן האלמוגים". זהו יצור מיוחד שפיו נמצא במרכז הגוף, בין 20 הזרועות שלו. כמו רוב קווצי העור - קיפודי ים, נחשוני ים ומלפפוני ים, לכוכב הים אין ראש, עיניים או רגליים של ממש. את זרועותיו פורש כוכבן האלמוגים על האלמוגים שהוא מתכוון לטרוף. אבל במקום לבלוע אותם אל תוך גופו, הוא שולף את קיבתו החוצה ומפריש עליהם ריר שבו יש חומרים מפרקים הנקראים "אנזימים". האנזימים מפוררים את רקמת האלמוג ומעכלים אותו מבלי לקטוף אותו ממקומו.

כוכבן האלמוגים פועל בעיקר בלילות וכוכבן אחד מסוגל לעכל בלילה אחד אלמוג די גדול. מדי כמה שנים מתרבים הכוכבנים ואז הם ממש מסכנים את קיומה של השונית שבה הם חיים. אבל בטבע יש טורפים שמחפשים אותו. אחד הטורפים המובהקים שלו הוא הטריטון הענק. טורף אחר שלו הוא סרטן קטן הנקרא "קישוטית הדורה".


הנה הכוכבן הקוצני, בשעת הטרף והטורף, החלזון טריטון ענק:

http://youtu.be/HbFF5EeVG3U


הכוכבן הקוצני מקרוב, בצילומים מחוף הסעודי של ים סוף:

http://youtu.be/-ardrFZuFkU


וזהו טורף נוסף לכוכבן הקוצני, הטריטון הענק:

http://youtu.be/IocpsnfLjYo
מי יוצר עיגולים בקרקע הים?



בשנת 1995 התגלתה תופעה מוזרה על קרקעית הים שליד האי הדרומי אממי-אושימה ביפאן. עיגולים גאומטריים שמזכירים מעט את מעגלי היבול החקלאיים, נמצאו שוב ושוב על הקרקעית. מהותם של העיגולים שנראו מעוצבים ביד אמן לא הייתה ברורה. הצוללנים שדיווחו עליהם לא יכולים היו להעיד על מקור התופעה וגם למדע לא היה הסבר.

כעבור עשור, לאחר מחקר וניסיונות להתחקות אחרי האמן החרישי, מצאו חוקרים יפאניים שמי שאחראי ליצירות הגיאומטריות הללו הם זכרי דגים נפוחיתיים (Pufferfish), שאנו מכנים לא פעם "אבו נפחא". מדובר במין לא מוכר שיוצר את העיגולים המופלאים. הדגים הללו משרטטים את עיגולי הקרקע המעוצבים באמצעות נפנוף סנפירים.

לעיגולי הקרקע (Crop circle) הללו תפקיד בתהליך החיזור. כך מפתים הזכרים את הנקבות להזדווג עימם. הנקבה נמשכת למבנה העגול שעל קרקע האוקיינוס ובסוף התהליך המופלא היא מטילה את ביצים במרכז הצורה המעגלית של הזכר וקפלי הקרקע מסייעים להגנה על הביצים.


הנה מסתרי הציורים של דגי יפאן:

http://youtu.be/YOGvVn7IWVY


כך יוצר דג הנפוחית את עיגולי הקרקע המופלאים שלו:

http://youtu.be/hpdlQae5wP8


ומצגת על התופעה המרהיבה:

http://youtu.be/WIbdnx7Q-JU
מהם הדגים המעופפים?



דגי הדאון, או דאוניים הם מינים של דגים שמתעופפים אל מחוץ למי הים. הדגים המעופפים הם בעלי מנגנון הישרדות יחודי - כשטורף רודף אחריהם, הם יכולים לנתר אל מחוץ למים ולדאות באוויר למרחקים של מעל ל-10 מטרים!

הסוד של דגי הדאון הוא בסנפירים הגדולים שלהם, שהופכים לכנפיים כשהדגים דואים באוויר. בעזרתם הם יכול להגיע למהירות של יותר מ-70 קילומטרים לשעה! - במהירות זו קשה יהיה לדג חרב או לדג טונה להשיג אותם וברוב המקרים הם יחמקו מהם.


הנה סרטון על דגי הדאון - הדגים המעופפים:

http://youtu.be/9uFjmeWnFZ4


הזמן הארוך שלהם באוויר מאפשר לציפורים לא פעם לצוד אותם בעודם מעופפים:

https://youtu.be/szuchBiLrEM


והנה דגים מעופפים שאינם דאוניים שעפים מבהלה בגלל הגלים של הסירות שנדמים להם כטורפים מתקרבים:

http://youtu.be/tLmJjRqXDCo
איך מזהיר הזהרון?



דג הזהרון הוא מהדגים המרשימים והמאיימים שיש. זהו דג ארסי וטורף שבאנגלית זכה לשם "דג האריה" (Lionfish). צבעיו המרתיעים וסנפיריו הפרושים אכן מזכירים רעמה של אריה - הכל אומר "היזהרו ממני!"

הזהרון, שבזכות צורתו ידוע גם בכינויו "דג השמש", בולט בדגם האזהרה הכולל שלו. הוא לא מסווה את עצמו אלא להיפך. בולט ומזהיר כמו שלט המתריע על סכנה.

ויש ממה להיזהר. בקצה הסנפירים שלו יש לזהרון קוצים חדים, מעין זיזים ארסיים שנועדו להגנה מפני טורפים. מהקוצים הללו הוא מזריק ארס חזק לטורפים שינסו לתקוף אותו וגם בני אדם צריכים להיזהר. דקירה מהם תגרום לצריבה של מעל יממה ומחייבת פנייה לטיפול רפואי, מחשש לחום גבוה וקשיי נשימה ולעתים אף בצקת מקומית.

הדג הטורף והמרשים הזה הוא איטי ולכן הוא אורב לדגים קטנים בסביבות השונית. המראה שלו מטעה לא פעם כי הוא נראה לדגים שונים כמו שושנת ים שלווה. זה מסייע לו בטרף, כי הם מתקרבים אליו והוא טורף אותם בהפתעה.

יש לו פה שנמתח במהירות ומאפשר לו להסתער ולשאוב אותם כהרף עין אל פיו. הוא גם יודע לטרוף בקבוצה, תוך שיתוף פעולה עם חבריו, מה שמסייע לזהרונים למקסם את הטרף.

בשנים האחרונות הזהרון התמים הפך לבעיה עולמית, בתור מין פולש וטורף-על. קראו על כך בתגית "זהרון, מינים פולשים".


הנה החקיינות האגרסיבית של הזהרון הטורף (עברית):

https://youtu.be/OMOQEk2GL6w


זהרון במפרץ אילת:

https://youtu.be/h_b4_gYU1BQ


ומעט על הזהרונים הפולשים לעולם (עברית):

https://youtu.be/y940gl3vSzQ
מהי אוזן הים הנאכלת?



אוזני הים הם חלזונות משוטחים כמו הצלחיות שראיתם, אולם הקונכייה משוטחת כאוזן, ומצופה מתוכה בשכבת דַר (אם הפנינה) שלה מספר נקבי נשימה פתוחים, דרכם נעשה חילוף מים לנשימה. הגוף משוטח אף הוא ומזונם הוא האצות הגדלות בתחום הכרית. מין גדול של אוזן ים, אבאלוני, הגדל בימים הממוזגים משמש מזון מבוקש לאוכלי "פירות הים".

צעדים רבים ננקטים כיום כדי למנוע דיג-יתר והכחדה של חילזון זה שמהווה מזון מאד מבוקש בארצות רבות – קליפורניה, דרום אפריקה, טסמניה ועוד.


כך שולה צוללן אוזני ים בחוף קליפורניה, באזור הממוזג. בידו הוא אוחז קנה מידה שמאשר שגודלו מורשה לשלייה על ידי החוק:

http://youtu.be/Zw0jIXrJcPk
לאיזה חלזון יש קונכיה שנראית כמו כובע סיני?



צלחית היא חלזון שאימץ לו את צורת "הכובע הסיני", כלומר הוא איבד את הפיתול החלזוני בשלב מוקדם של חייו. הצלחית חי בתחום הגאות והשפל. צורתו מקלה עליו להיצמד בחזקה אל הסלעים ולהתגונן ממכות הגלים. זה קורה בזכות ואקום - יש לצלחית מעין רגל גדולה שנצמדת אל הסלע בחוזקה, ומתחברת אליו בכוח רב על ידי יצירת ואקום.

לצורה של הצלחית כמה וריאציות, שמאפשרות לו הסתגלות לחיים בשעות ארוכות של חשיפה לאוויר. את האכילה וכרסום האצות מהסלע עושה הצלחית בשעת הגאות. אויבו הגדול של הצלחית הוא כוכב הים, המסוגל לקרוע נתחים מבשרו או לבלוע אותו. הצלחית לא נשארת חייבת ומתגוננת בפניו.


שימו לב כמה חזק כוח האחיזה של הצלחית בסלע, כוח שנועד למנוע עקירתה בגלים:

http://youtu.be/c8oXshRN-To


וראו את המאבק של הצלחית להדוף את כוכב הים - טורף המאיים לבלוע אותה:

http://youtu.be/tIskCOnLmII
איך המדוזות מסייעות לאדם?



בשנים האחרונות גדלה כמות המדוזות בעולם באופן חד ומזיק. חלק מהמדוזות מגיעות למשקל ענק של מעל 200 קילוגרם. המדוזות סותמות ומשביתות תחנות כוח ומתקני התפלת מים ופוגעים בתעשיית הדיג. בחופים מסוימים בעולם מונעים כניסה של בני אדם בזמנים של מתקפות של זנים קטלניים של מדוזות.

כיום עובדים החוקרים על הקמת תעשיה להפיכת המדוזות לחומר שממנו ייצרו חומרים שונים לתעשיית הרפואה, מוצרי פלסטיק מתכלים ועוד. בצורה כזו גם יימנעו נזקי המדוזות, גם יואץ השימוש בחומרים מתכלים וגם יפותח ענף דיג חדש, שיפרנס אלפי אנשים בכל העולם.


הנה פיתוח של חומרים זוהרים בחשיכה, שעשויים מ-DNA של מדוזות:

https://youtu.be/m_3L-jPBh5M


וחולה שמצליח לצעוד בזכות השימוש הרפואי במדוזות (אל תיבהלו מהדיבוב המכני לאנגלית):

https://youtu.be/O9raXUXzSiA
חבצלות ונחשוני ענק - האם הם צמחים או חיות?



בשעות בין הערביים כשדגי היום עולים על יצועם, יוצאים מהכוכים בשונית חבצלות הים. מפליא, אלה חיות מוזרות המקורבות במקצת לכוכבי הים. יש להם גוף קטנטן, וכ- 20 זרועות ארוכות הנפרשות במים ומסננות מתוכם את המזון - הקרוי פלנקטון.

חבצלת הים היא בעל חיים ללא ראש או עיניים, אך הוא מבחין ברדת היום ומטפס כלפי מעלה עד שהוא מגיע לראש השונית.

חיה עוד יותר מוזרה היא הנחשונק. נחשון ים שאורח חייו דומה לזה של החבצלת. באנגלית היו מכנים אותם פעם "ראש הגורגונה" המזכיר את הדמות המיתולוגית, אשה ששערותיה נחשים. היום היא נקראת באנגלית "כוכב הסל". אם תתקרבו אליה עם פנס היא תתחיל להתכנס, להצטנף לפקעת, כך היא שומרת על עצמה.


הנה סרטון של הנחשונק - צירוף של נחש וענק:

http://youtu.be/83-FHWS-DUI


והחבצלת מרקדת:

http://youtu.be/VJyO6psuOrw
מאיזה חילזון עשו כפתורים?
מהו חלזון הגלגל ומה הקשר בינו לבין כפתורים?
מיהו חילזון הכפתורים?


משפחת הגלגליים כוללת חלזונות אוכלי אצות, שמיוצגים כמעט בכל חופי הסלעים בעולם. כמה מהם, כמו המין הקרוי גלגל-שיניים מגיעים לגודל מרשים. שני מינים נוספים, גלגל רכסים וגלגל סתום הם כמעט זהים אך לאחד שקע טבורי עמוק ולשני טבור סתום.

בימי קום המדינה, בטרם פותח הפלסטיק, נהגו לייבא קונכיות גלגל-שיניים מדרום ים- סוף. בבית החרושת "דר" שבבני ברק היו חותכים מהם כפתורי צדף למכירה. נהגו אז לשבץ שברים קטנים של צדפות או חלזונות המצופים דר ברהיטים שונים, שנודעו כרהיטים דמשקאים, שכן דמשק הייתה מרכז הייצור הזה.


הנה חילזון גלגל גדול כשהוא נע באיטיות על השונית והסלעים שבקרבתה:

http://youtu.be/7q6Ou3eJRss


ביצים מופרות של הגלגל או אחד מקרוביו, המתפתחות לאיטן לדרגה הקרויה מפרשן VELIGER, בראשית התפתחות הקונכייה:

http://youtu.be/RWyuHWYq-lo


ריהוט "דמשקאי" עשוי דר מוטבע מיוצר כיום במצריים, באינדונזיה ובסין:

http://youtu.be/iOF8D78qDiM


ועוד חפצים משובצי חלזונות כאלה:

http://youtu.be/Kq-kaxyir8I


מיהו החילזון הפורש כנף?



הסטרומבוסים (Strombus) הם חלזונות טרופיים צמחוניים, המצטיינים בכנף הפרושה שלהם. בצעירותם הם גדלים, עד לשלב בגרות, שאז מסתיים גידולם הרגיל ונפרשת "כנף" רחבה. בשלב הזה הם מתחילים להתעבות ולעתים הם כבדים למדי.

הכנף לרוב היא פשוטה, אך במקרה של השיבען הים-סופי היא נושאת שבעה זיזים חדים. הבדואים בסיני נהגו לשלות אותם ולאכול את בשרם. חלק מהקונכיות שובצו בקירות החושות שלהם - סוג של ארכיטקטורה בדואית.


כך החלזון נע על הקרקע החולית ומתחת לכנף הפרושה מציצים עיניים משוכללות ויפהפיות, על קנה ארוך:

http://youtu.be/hRTbACS-OGk


וכך הסטרומבוס מנצל את הרגל השרירית שלו כדי להדוף טורף ולהתהפך ואף לקפץ במים:

http://youtu.be/z50h_q1rpMs
איזה חילזון מדביק אבנים וקונכיות על עצמו?



האבנן הוא חילזון מיוחד במינו, שמסווה את עצמו על ידי הדבקה של אבנים או קונכיות לקונכייה שלו.

החילזון עושה זאת על ידי כך שהוא נצמד אל האבן או לעצם מוצק אחר, ומחדיר לתחתיתו את הגלימה הרכה, שממנה מופרש במשך שעה ויותר חומר גירי, חומר שמדביק באופן קבוע את האבן לקונכייה.

בדרך זו מסוגל האבנן להערים גם על קונכיות וכך הוא מעלים את עצמו בסביבתו הטבעית.


הנה החילזון בטבע:

http://youtu.be/ykufWhBDf-k


וחוקרת מסבירה את דרך איסוף הפריטים שהאבנן מדביק על עצמו:

http://youtu.be/qCrN1VxuI3w
מהו הדג הפולש המאיים על העולם?



דג הזהרון, שבאנגלית מכונה "דג האריה" (Lionfish) הוא מהדגים הארסיים והטורפים בים.

הזהרון האדום, שאנו מכירים כבן בית בים סוף ובמפרץ אילת, נחשב בים הקריבי ובאוקיינוס האטלנטי למין פולש. הוא הגיע לשם לאחר שפריטים בודדים שוחררו בידי חובבים שגידלו אותם באקווריומים. משם התרבו הזהרונים בים הקריבי במהירות עצומה.

גם בים התיכון הוא מהווה בעיה חמורה. אל הים הזה הוא פלש דרך תעלת סואץ והוא מחסל בו אוכלוסיות דגים שלמות.

כי זה לא סתם דג טורף. מדובר במין פולש שהופך לטורף-על, מין ארסי מאוד, שאין מי שטורף אותו או מפריע לו להתרבות במהירות.

והוא עצמו טורף והרבה דגים אחרים. כדי לעצור את התפשטותו ההרסנית בימי העולם, הביולוגים מנסים ללמד כרישים למשל, לטרוף אותו. אבל שינויים כאלה בהרגלי הטרף לוקחים המון זמן ומשאבים. יש חשש שהם טיפה בים ההתרבות המהירה של הזהרונים.

שנבין את המספרים - בכל הטלה יוצרת הנקבה 30 אלף ביצים, או 2 מיליון בשנה, שבהיעדר טורפים טבעיים חיים רבים מהם לא פחות מ-15 שנה! - זה הפך את הים הקריבי לגן עדן לזהרונים.

אותם חובבי דגים, אגב, קנו את הזהרונים המרהיבים הללו, לאחר שראו אחד מהם בטלוויזיה, באקווריום של ז'אן לוק פיקרד, מפקד ספינת החלל "אנטרפרייז" בסדרת הטלוויזיה "מסע בין כוכבים". הוא אף כינה את הזהרון שלו בחיבה "ליווינגסטון". אך מה שפיקרד לא סיפר להם הוא עד כמה הדג הזה טורף. הם גילו זאת בעצמם כשהבחינו שהדגים הקטנים באקווריום שלהם הולכים ונעלמים.


הנה הזהרונים הפולשים (עברית):

https://youtu.be/y940gl3vSzQ


הזהרון אדום כפולש בים הקריבי:

https://youtu.be/Rg2_IsfoNXg


מה שהפך לבעיה עצומה:

https://youtu.be/GzaeYzAC8Ro


מנסים ללמד כרישים לטרוף אותו, כדי לעצור את הפלישה של הזהרון לים הקריבי:

https://youtu.be/KkUPDHF-7R8


פיתחו אפילו רובוט שלוכד אותם:

https://youtu.be/V1CT2prWVtc


מרגילים מינים נוספים לאכול אותם:

https://youtu.be/krDE3QRef6s


וסרטון תיעודי על הפלישה העולמית של הזהרונים:

https://youtu.be/380CE6sTLzk?long=yes
מה מיוחד בספוגי הזכוכית "סלסלת ונוס"?



"סלסלת הפרחים של ונוס" הוא מין של ספוגים טבעיים שהמדע והטכנולוגיה המודרניים לומדים מהמבנה שלהם בעיון. ספוגי הזכוכית הללו הם יצורים מפתיעים שמצוידים בתכונות מעניינות שהטכנולוגיה עוד תשתמש בהן בעתיד.

דוגמאות? - למשל המערכות האופטיות המתוחכמות שהספוגים הללו פיתחו ושעשויות לקדם את תעשיית הסיבים האופטיים. או המנגנון הטבעי שיוצר אצלם מחטי זכוכית, מנגנון שיוכל לסייע לפיתוח זכוכית מחומרים ננו-גבישיים, שלא יחייב חימום לטמפרטורות גבוהות, שתעשיית הזכוכית הקיימת נדרשה לו מאז ומתמיד.

צורת השלד שלהם היא של מחטים היוצרים רשת קוצנית. השלד עשוי מצורן (סיליקון), שהוא היסוד הכימי שבזכוכית. השלד הזה מוליך אור טוב יותר מהסיבים האופטיים המשוכללים ביותר שפותחו עד היום. יכולות הולכת האור שלהם עשויות לשמש את תעשיית הסיבים האופטיים ולשכלל את יכולת העברת הנתונים באמצעותם.

לסלסלת ונוס, אותו שלד מפתיע של הספוג, יש עוד תכונה הנדסית מעניינת. שכבות מחטי השלד של "סלסלת הוונוס" בנויות במרווחים קבועים, באופן שמקנה למחטי השלד עמידות מצוינת נגד שבירה. גם כשמפעילים עליו לחץ רב, השלד מתכופף ואף נסדק, אך לא נשבר.

ואגב, השלד החזק הזה הוא גם הסיבה שסלסלת ונוס הוא מלכודת אוהבים מעולה. בצעירותם מוצאים זכר ונקבת הסרטן בתוך הספוג הצעיר מקום מחיה מצוין. אך בעוד הוא גדל לאיטו, הם גדלים במהירות וכך הם מוצאים את עצמם לכודים בספוג הנעים וחיים בו את כל חייהם, עד למותם. היפאנים רואים בכך סמליות גדולה והם מעניקים את הספוג הרומנטי בטקס האירוסין, לאות שהזוגיות היא לכל החיים ובחירה בבן זוג היא בחירה משמעותית בחיים.


הנה סיפורם של ספוגי הזכוכית:

https://youtu.be/UcLQY9HBvcc


שוניות ענקיות של ספוגי זכוכית והסבר עליהן:

https://youtu.be/qb6w-Q0GP74


על חוזקו העצום של שלד הסיליקון של ספוג הזכוכית:

https://youtu.be/Sqjfisptau4?t=4s


התכונות המרתקות של ספוגי הזכוכית והעניין שבהם לטכנולוגיה:

https://youtu.be/9FR6_8n29Mg


המדענים לומדים מהם כיצד ניתן לייצר זכוכית ללא חום גבוה:

https://youtu.be/JZUO3l4U-aY


וסרט תיעודי על התכונות האופטיות והכוח הרב של שלד ספוג הוונוס והאדריכלות הטבעית שלו:

https://youtu.be/GEmoQzsvPQ0?long=yes
מיהם פושטי-רגל או חלזונות הדחפור?
מהו פלנקטון וכמה זעיר הוא?
מהי הרקדנית הספרדיה?
למה שוחים הדגים במעלה הזרם?
מהו אוסף קונכיות?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.