» «
עיוורון צבעים
מה רואים עיוורי צבעים?



עיוורון צבעים (Color Blindness) הוא קושי שיש לאנשים רבים להבחין בין צבעים מסוימים, צבעים שרובנו מבחינים ביניהם ללא קושי. מעטים מבין עיוורי הצבעים לא מצליחים לראות כלל צבעים, אך יש גם כאלה.

מרבית עיוורי הצבעים הם גברים. אין כמעט נשים בעולם שהן עיוורות צבעים.

עיוור צבעים חלקי מתקשה להבחין בין צבעים מסוימים, בעוד עיוור צבעים מוחלט רואה הכול בגווני אפור בלבד. מרבית עיוורי הצבעים הם בעלי עיוורון צבעים חלקי.

מעל 300 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מדרגה כלשהי של עיוורון צבעים. חלקם הגדול מתקשה אפילו להבחין בהבדלים שבין ירוק לאדום או בין צהוב לכחול.

ואכן, שלושת הקטגוריות הכי נפוצות של עיוורון צבעים הן עיוורון צבעים בין אדום לירוק, בין כחול לצהוב ומי שסובלים מעיוורון צבעים מוחלט.


הנה תופעת עיוורון הצבעים (עברית):

https://youtu.be/PWYUP1i51DQ


עיוורי הצבעים מתארים איך זה להיות עיוור צבעים:

https://youtu.be/FKSOe5NK_qQ


ומבחן צבעים - מי שלא מצליח לראות את המספרים בין העיגולים הרבים, כדאי שייבדק:

https://youtu.be/CWyrp3hu4KE
פסיכולוגיה של צבעים
מהי הפסיכולוגיה של הצבע?



צבעים יכולים לעשות דברים נפלאים, איומים, יפים או מכוערים. יש עולם שלם של דימויים, אסוציאציות והקשרים שבהם משפיע עלינו כל צבע.

שורשי הפסיכולוגיה של הצבעים נעוצה עוד בימים של שחר האנושות. המין האנושי היה מוקף תמיד בצבעים ונתון להשפעתם עליו.

נסו לחשוב רגע על התוגה, שלא לומר העצב, שמשתלטים עלינו ביום סגריר, או בסתם יום אפרורי. היזכרו כמה טוב עושים לנו כחול השמיים והשמש הזורחת בצבעים בהירים. כמה רומנטי הוא אודם השקיעה, כמה מרגיע הירוק של הצמחים והעצים וכך הלאה עם רבים מצבעי הטבע.

בטבע משמשים הצבעים את המינים השונים למטרות שונות. בעולם העופות משתמשים בצבעים למשיכת בני זוג בעונת החיזור, מרובה השימוש בצבע כצבעי אזהרה של בעלי חיים כנגד הטורפים המאיימים עליהם, פרחים מושכים מאביקים בעזרת צבעים וכך הלאה.

כמובן שבעולם המודרני צבעים נותנים עבודה. משורות הנורות הצבעוניות בחגים וחגיגות, דרך הזיקוקים ועד תאורות המגדלים מבוססות נורות הלד, הצבע משמח ומרחיב את הלב.

בעולם הפרסום מרבים לעשות שימוש בצבעים לשם העברה של מסרים וכדי לעורר רגשות או ליצור אפקטים פסיכולוגיים רצויים למפרסמים. דוגמאות? - אדום מייצג תשוקה, ירוק - צמיחה ואיזון וצבע סגול מייצג מקוריות ויצירתיות.

גם בתעמולה פוליטית או מדינית משמשים צבעים כמו אדום לאזהרה או להגדלת המוטיבציה להיאבק במתנגדים. צבע שחור יכול לאיים ובצבעים בהירים משתמשים פוליטיקאים כדי להבטיח עתיד טוב יותר, אחרי שנבחר בהם כמובן...

פסיכולוגיית הצבעים מתבססת על ההנחה שצבעים משפיעים עלינו באופן גלוי ובעיקר באופן סמוי, תת הכרתי. ההנחה היא ששימוש מוצלח בצבעים יכול גם להשפיע על הרגשות, הבחירות שלנו ועל מעשינו.

צבעים משמשים צבאות, דתות, מסדרים דתיים, קבוצות ונבחרות ספורט, דגלים, מדי עבודה ועוד. הנאמנות לצבעים הללו בקרב תומכים היא מטורפת.

אם גבר ילבש חליפה שחורה הוא ייתפס כרציני ומוצלח. אך מה יקרה אם הוא ילבוש חליפה סגולה? - פתאום הוא לא שגרתי, נועז, יצירתי וכך הלאה. ואם הוא ילבש צהוב בפגישה עם משקיעים, סביר יותר שלא יצליח לגייס הון. אבל האם יקבל תפקיד בסדרת טלוויזיה קומית?

ואישה, השמלה השחורה הקטנה שלה היא מפתה ונשית. ואם תלבש דווקא שמלה אדומה - איזו תדמית זה יקנה לה? מה זה יגרום אצל גברים? ולמה בכירות בעולם העסקים, או מנכ"ליות של חברות עסקיות ותאגידים, צריכות לבוש בגוונים כהים כדי שייחשבו מוצלחות וסמכותיות?

אז פסיכולוגיית הצבע מלווה אותנו כל הזמן. תעשיות, מפרסמים וגופים רבים משתמשים בה להשגת מטרותיהם ומשפיעים עלינו בדרכים שונות ומגוונות. ממיתוג עסקי ועד בחירת צבעים לדגל לאומי או למפלגה - הצבע כאן כדי להשפיע על חיינו ולעשות זאת ללא הפסקה.


מסתבר שלצבעים יש השפעה אבל זה משתנה מתרבות לתרבות:

https://youtu.be/OM4fXB23pCQ


גם הדת יודעת להסביר זאת (עברית):

https://youtu.be/DVucKHak5G4


גם בתעמולת בחירות משתמשים בצבעים להעברת מסרים סמויים לבוחר (עברית):

https://youtu.be/e_5CsRTp62Y


האם צבע משפיע על הישגים בספורט תחרותי (עברית):

https://youtu.be/p80r6z2UjVI


בחיוך פרסומי - זה הכוח התזונתי של צבעי הירקות (עברית):

https://youtu.be/L5tVOX99gcU


צבעים בקולנוע מייצרים תחושות אצל הצופים:

https://youtu.be/lINVnA3rVIE


הנה הפסיכולוגיה של הצבעים:

https://youtu.be/8wnGUxVaifs?long=yes


ופירוט הצבעים וההשפעה שלהם בעיצוב (עברית):

https://youtu.be/DN3AHXyHSKU?long=yes
סינסתזיה
מהי סינסתזיה בה החושים מתערבבים?



סינסתזיה (Synesthesia) היא תופעה של עירוב חושים, הגורמת לכך שחוש שמתחיל לפעול אצל מי שלוקה בתופעה הזו, מפעיל מיד חוש נוסף.

כשהחושים מתערבבים בינם לבין עצמם מתרחשת תופעה מעניינת. כשחוש אחד מופעל, הוא מפעיל מיידית עוד חוש. חוש אחר, שלא אמור להיות קשור. כך יכול אדם עם סינסטזיה לחוש טעם מסוים כשהוא שומע מילה, או צליל, בעוד אדם אחר יריח פרח מסוים ויזהה בריח צבע קבוע, יש מי שישמעו צבעים בצלילים ואחרים יזהו טעם משתנה במספרים השונים.

יש לה בסיס גנטי והמומחים יודעים לספר על יותר מ-20 סוגי סינסתזיה. לפחות לחצי מהאנשים שמערבבים חושים יש יותר מסוג אחד, או ביטוי לעירוב החושים.

בקיצור - סינסתזיה פירושה שברגע שמופעל חוש אחד, הוא יפעיל מיידית אצל האדם הסינסתזי עוד חוש אחר.

חשוב לדעת שלא מדובר בבעיה בריאותית או בלקות. הסינסתזיה, כתופעת ערבול חושים, היא לא הפרעה, בעיקר כי היא לא פוגעת באיכות החיים של מי שיש לו סינסתזיה, למעט תופעות ידועות של אסוציאציות שליליות מסיבות של הקשר חושי אחר, אבל לרוב אין בה נזק לאיש. יש מי שהיא דווקא מסייעת להם ביכולות, כמו פתרון של תרגילים מתמטיים, או היכולת לזכור בזכותה טקסטים ארוכים ומורכבים.

יתכן שליצירתיות או לצדדים אחרים שלה שיתגלו בעתיד ה סינסתזיה אפילו תורמת. אולי היא תוכל להסביר לנו יום אחד את הכישרונות המופלאים שגילו כמה מהאמנים הגדולים, המוסיקאים, הציירים והמשוררים שיצרו יצירות מרהיבות.

את התופעה מסבירים כיום חלק מהחוקרים בפגם התפתחותי שיוצר חיבורים לא רגילים של אזורי חושים במוח שאינם קשורים בדרך כלל. אך יש הסברים אפשריים נוספים והמחקר נמשך.


הנה הביטוי של הסינסתזיה (עברית):

https://youtu.be/FjmvcwUNGjY


המריחים צבעים (מתורגם):

https://youtu.be/I2-e2dVwhKc


על התופעה (עברית):

https://youtu.be/f1zSCZ-RDEc


וסינסתזית ב-360 מעלות:

https://youtu.be/obrBAysVef0


על הסינתסזיה של וסילי קנדינסקי, חלוץ האמנות המופשטת ששמע צבעים כמוסיקה ממשית:

https://youtu.be/2xDnxkzQtdI?long=yes
ראיית צבעים
איך אנו רואים צבעים?



צבע (Color) הוא תכונה פיזיקלית של האור. הראייה היא קליטת האור המוחזר מעצמים שונים מסביבנו ותרגום של התכונות הפיזיקליות השונות שלו, כשכל תכונה פיזיקלית מתבטאת בתכונת צבע שאנו מכירים.

כך יהפכו תכונות פיזיקליות כמו אורך גל, תדירות, משרעת וכדומה, לתכונות אור שונות - צבע, ניגודיות (קונטרסט), בהירות ועוד. את התכונות שאנו קולטים מהעצם שהחזיר את האור, יפרש מוחנו כתמונה שלו. עצם נראה הוא בעצם אוסף תכונותיו כפי שנקלטו בעינינו.

את הצבע אנחנו רואים על פי האופן שבו חושינו קולטים את אורך הגל של האור. ברשתית העין שלנו יש 3 קולטני אור. כל אחד מהם "מתמחה" באורך גל שונה. כל אורך גל מקביל לאחד משלושת הצבעים - אדום, ירוק וכחול (באנגלית יש לזה ראשי תיבות: RGB).

מיליוני הצירופים של תגובות הקולטנים שברשתית העין שלנו, הם המקור למגוון העצום של כ-10,000,000 גוונים שונים שאנו יכולים לראות.

אגב, עיוורי צבעים יכולים למצוא את שורש הלקות ברשתית העין שלהם. עיוור צבעים סובל מפגם באחד מהקולטנים או יותר. קולטן פגוע או פגום מלידה הוא שגורם לעיוורון צבעים. פגיעה בקולטן אחד יפגע בהבחנה בין שני צבעים. פגיעה בכמה קולטנים יכולה להוביל לעיוורון צבעים מוחלט.


כך אנו רואים צבעים (מתורגם):

https://youtu.be/l8_fZPHasdo


מהם הצבעים שאנו רואים (מתורגם):

http://youtu.be/b5JgooGgwtQ


הצבעים יכולים ממש להטעות את העין:

https://youtu.be/JHT-VHOFDFY


ולמעשה מדובר בגלים אלקטרומגנטיים ובאורכי הגל השונים (מתורגם):

https://youtu.be/O0PawPSdk28

צבעים

צבע
מהו הצבע ומהם הצבעים בעצם?



ודאי יעניין אתכם לדעת שלמעשה איננו רואים צבעים. צבע (Color) של חומר מסוים הוא למעשה אותו אורך גל של אור שלא נספג על ידו. אם משהו נראה לנו אדום זה מפני שהוא בולע את כל אורכי הגל של האור, מלבד אורך הגל שנותן את הצבע האדום.

בננה, למשל, סופגת את כל האור, מלבד זה שמייצר את הצבע הצהוב ולכן היא... צהובה. אם יש בה פגם בקליפה, משתנה בחלק זה הריכוז וצפיפות החומר של הקליפה ובאותו אזור משתנה ספיחת אורכי הגל שלה. לכן הוא יהיה למשל כהה וייראה לנו חום כהה או ממש שחור.

נסביר רגע את הצד המדעי. כשאור מהשמש או מתאורה כלשהי פוגע בעצם, חלק מהקרינה האלקטרומגנטית הזו נבלעת בעצם וחלק מוחזר ממנו. לכל עצם יש מאפיינים פיזיקליים, שגורמים להחזרת האור באורך גל ספציפי. אורך הגל הזה ייצר את מה שאנו קוראים "צבע" והוא יהיה אופייני לאותו עצם.

אופטית, הצבע הוא הפרשנות שעושה המוח, לנתונים שהוא מקבל ממערכת הראייה, לאורכי הגל השונים שבהם מופיע האור. אנו תופסים את כמות האור שמגיעה בכל אורך גל, מה שקרוי "תדירויות אורכי-הגל", וקוראים להם צבעים. כל עצם או חלק בעצם מחזיר אור לעינינו ובהתאם למה שאנו חווים מהאור הזה, אנו תופסים את זה כצבע של העצם או של החלק של העצם.

מתי איננו רואים צבעים? - בלילה אין הרבה אור ולכן אין החזרה של אור, מה שאומר שאיננו רואים אור. לכן בלילה אנו עיוורים לצבעים. לכן עצמים שאינם מחזירים כלל אור, באורך גל שהעין האנושית רואה, ייראו לנו שחורים. כשהתאורה יורדת, משהו שקודם נראה לנו כחול, יכול להיראות לפתע שחור. הסיבה - אורך הגל שלו השתנה ביחס ליכולת העין שלנו לראותו.

המעניין הוא שצבעים אינם נחלתם של כל בעלי החיים. חלקם לא רואים צבעים כמונו בני האדם, בעוד שיש לא מעט שרואים צבעים רבים יותר מאיתנו. הכל עניין של אבולוציה.

תופעה מעניינת נוספת היא של עצמים בעלי החזרת אור באורכי גל שונים, מה שייראה לנו כצבעים שונים. אבל תאורה מסוימת תיתן לכולם תחושה של צבע זהה. התופעה הזו נקראת "מטמריזם".


הנה סרטון שמסביר בדיוק מהם הצבעים (מתורגם):

http://youtu.be/b5JgooGgwtQ


הסבר מצוין של ראיית הצבעים:

https://youtu.be/H6REpZ8Cyk0


והצד המדעי של הצבע כאורכי גל (מתורגם):

https://youtu.be/UZ5UGnU7oOI?t=12s
פרפרים
למה יש לפרפרים כל כך הרבה צורות וצבעים?



על עור הפרפר (Butterfly) פזורות מיליוני גבשושיות זעירות הבנויות כך שישברו את אלומות האור הפוגעות בהן ויחזירו רק אורכי גל מסוימים.

כל אורך גל כזה הוא צבע מסוים. כך גם לא דוהה הצבע של הפרפר, כמו שדוהים צבעים שאנו מייצרים. צבעיו של הפרפר לא דוהים בשמש ולא נשחקים מהאבק שבאוויר, שכן הגבשושיות הזעירות הללו נשמרות טוב יותר מסתם צבע.


#צבעיהם המגוונים של הכנפיים מיועדים לכמה צרכים:

הסוואה - הפרפר דומה לרקע הפרחים ובכך מעלים את עצמו מטורפים.

אזהרה - פרפרים מסוימים מזהירים בצבעיהם טורפים ומעבירים להם מידע שהפרפר המזהיר מכיל חומרים רעילים. יש בטבע גם פרפרים חקיינים שצבועים בצבעי האזהרה הללו, מבלי שהם רעילים..

משיכת בן זוג - לצבעים יש תפקיד חשוב בחיזור בין פרפרים. בריבוי צבעים יש משיכה של בן זוג וגם שימוש ב"עיקרון ההכבדה" - הפרפר מבליט את עצמו ובכך מדגים לבת הזוג את יכולתו לשרוד ואת היכולת לשמור עליה ובמיוחד על הוולדות שלה.


הנה צבעי הפרפרים המגוונים כל כך:

http://youtu.be/Mp8oOHzTPE8


פרפרי האמזונס היפים:

http://youtu.be/BeryOvBs6n0


וכמה מהפרפרים היפים ביותר בעולם:

https://youtu.be/Q0Ygp2UfEW4
פיגמנטים
מהם פיגמנטים ומה עושים איתם?



פיגמנטים (Pigments), או צִבְעָנים, הם בעצם צבעים טבעיים המשמשים כחומרי הגלם של עולם הציור והצבע.

במהלך הדורות השתמשו בפיגמנטים לכל סוגי הצבעים, מהצבעים של ציורי הפרסקו שצוירו על הקירות, דרך צבעי הטמפרה שבהם מוהלים פיגמנטים בביצים, אך גם לצבעי השמן שבהם ציירו הציירים הקלאסיים, לצבעי אקוורל (צבעי מים) ועוד.

מבחינה ביולוגית, כל תרכובת צבעונית שמצויה בתאים של יצורים חיים היא פיגמנט. מרבית התאים החיים מכילים פיגמנטים. בעלי חיים חסרי פיגמנטים נקראים לבקנים.

בימים עברו שימשו פיגמנטים טבעיים לצביעת בגדים, בדים, צמר, חוטים ועוד. הם נלקחו מצדפות, קונכיות ובעלי חיים שמייצרים צבענים שונים באופן טבעי. מהארגמון למשל, יצרו צבע אדום. את מתכת הכספית נהגו לערבב עם גופרית וכך ליצור את צבע הוורמיליון.

בתעשייה נוהגים להשתמש בפיגמנטים לצביעה של חומרים שונים וליצירת צבעים לתעשייה, של פלסטיק צבעוני, דיו, בדי טקסטיל, צבעים מאכל למוצרי מזון וכדומה. כיום יש בנוסף לפיגמנטים טבעיים גם פיגמנטים מלאכותיים, שאינם מהחי.

באמנות הציור מהווים הפיגמנטים את החומרים החשובים ביותר ליצירת הצבעים השונים. בצבעי השמן מערבבים אותם עם שמנים, ליצירה של הצבע הסופי. צבעי המים הם שקופים יותר. על ידי כך שחוזרים בצביעה שוב ושוב על מקום מסוים, ניתן לייצר בהם דרגות כהות שונות של גווני הצבע. הצטברות הפיגמנטים על הנייר היא שיוצרת צבע חזק יותר.


הנה ייצור פיגמנטים או צבעים טבעיים בעבודת יד (עברית):

https://youtu.be/YFtpoENECiA


כך הפיגמנטים הופכים לצבעים:

https://youtu.be/9cUDDQt7xfs


אחד הפיגמנטים הבעייתיים בתקופות קדומות היה הכחול:

https://youtu.be/v2JZDdKtZ0Q


כך נמכרים הפיגמנטים בחנויות:

http://youtu.be/Icrm9sjjfkE


וכיום יש גם פיגמנטים מטאליים (מתכתיים):

https://youtu.be/nuZeIQ6Xh6E
פרחים
למה לפרחים שונים יש צבעים שונים?



בעולם יש אינספור מיני פרחים, מכל מין, סוג וצבע. אבל כיצד כל פרח יש לו צבע או צבעים משלו?

ובכן, בכל פרח יש "צבען" שצובע אותו בצבע או גוון משלו. הצבענים הללו אופייניים, כל אחד לסוג או זן אחר של פרחי בר.

הצבענים, שנקראים בשפה המדעית "פיגמנטים", הם אחרים במיני הפרחים או בסוגיהם השונים. לכן גם צבעיהם של הפרחים מגוונים ושונים זה מזה.


הנה צבעי הפרחים בהולנד, ממלכת פרחים עולמית:

http://youtu.be/qKQRcy0CgQw?t=2s


ומתערוכת הפרחים השנתית של הולנד, קוקנהוף:

http://youtu.be/44k4d3JeKBE


ים
למה צבעיו של הים משתנים?



הים עשוי ממים, שהם נראים שקופים אך הם כלל אינם כאלו.

יש הסבורים שצבעו של הים משתנה לפי צבע השמיים, אבל המים הם כחולים מטבעם ולכן גם גם כשאנו צוללים אנו רואים את המים בצבעם הכחול.

כעל שהמים עמוקים הכחול נעשה חזק כי יש יותר מים. כשהם רדודים, הים פחות כחול, כי אין מספיק מים כדי להפוך לכחול ואנו רואים מלמעלה את החול הבהיר שבקרקעית, מה שיוצר גוון טורקיזי משהו.

מבחינה אופטית, המים כחולים ועוצמת צבעו הכחול של הים נובעת מכך שהמים בולעים ומחזירים אורכי גל שונים של האור. הצבע שאנו רואים הוא אותו חלק של האור שהוחזר ולא נבלע. זאת אומרת שאם אור "לבן" כמו אור השמש פוגע במים, המים יבלעו את הגלים הארוכים יותר מאשר את הקצרים, ולכן מה שנראה יהיה רק את אורכי הגל הקצרים, שצבעם כחול.

אז המים עצמם אינם שקופים, אלא צבעם כחול. המים שבבקבוק או בכוס נראים לנו שקופים כי אין בהם הרבה מים והכחול שבמולקולות המים הטא עדין. רק אם יהיו המון מים והמון המון מולקולות, כמו בים, רק אז נוכל לראות את צבעם הכחול של המים.

רוצים הוכחה? - חפשו תמונות של קרחונים או מפלים קפואים ותראו שמבפנים הם כחולים, גם אם מבחוץ הם לבנים, מה שנובע מכך שהם מחזירים את כל האור שפוגע בהם, בעוד שבפנים לא.


ראו את צבעיו של הים במקומות שונים באיי אלמוגים:

http://youtu.be/NYnmhc5UR4U


ונסו להבחין בתמונות שבמצגת הבאה היכן הים עמוק והיכן הוא רדוד:

http://youtu.be/r7mY88zN27s
מדוע השמיים כחולים?



קודם כל חשוב לדעת שלשמיים אין צבע משלהם. הצבע הכחול הוא צבע שעינינו רואות בשמיים. הסיבה שאנו רואים צבע שאינו בשמיים היא מעניינת.

אור השמש מורכב מאורכי גל שונים. כל אורך גל נראה לנו כצבע אחר. האורך הקצר הוא הכחול, הגל הארוך אדום וכך הלאה. אתם יכולים לראות את אורכי הגל הללו אחרי הגשם, בקשת בענן, כי כשקרני השמש פוגעות בטיפות שבאוויר הן נשברות ומציגות את כל הצבעים הללו.

השמיים נראים לנו כחולים כי האור הכחול הוא זה שיש לו אורך גל קצר. כשאור השמש פוגע בגזי החנקן והחמצן שבאטמוספירה, כל הצבעים האחרים עוברים ואיננו רואים אותם. האור הכחול, בעל הגל הקצר, פוגע ומתפזר לצדדים, הרבה יותר מצבעים אחרים ו"צובע את השמיים" בכחול.


הנה הסבר על צבע השמיים (עברית):

https://youtu.be/-hymh-FOjfc


ניסוי שמוכיח ומסביר את זה יפה:

https://youtu.be/R97fg3AihXo


הסבר נוסף של הצבע הכחול של השמיים (מתורגם):

https://youtu.be/NafbGOQBlQs


ולילדים באנגלית לצבע הכחול של השמיים:

http://youtu.be/oG-ibVdYmtI
למה הצבע הכחול הוא כה נדיר בטבע?



אולי תהיתם פעם כיצד זה שהצבע הכחול (Blue), ללא ספק אחד הצבעים האהובים על רובנו, כמעט ולא נמצא בטבע. למעט השמיים כמובן.

אז אמנם יש את פרחי הנמופילה ואת פרג ההימלאיה התכולים, באוויר מתעופפים בני משפחת הפרפרים הכחליליים והשפיריות הכחולות, ביערות הגשם תיבהלו מנחש האלמוגים הכחול ובים תמצאו גם את מדוזת האורליה הכחולה, לצד דגים בתרניים ולובסטרים כחולים, יש אפילו צפרדע עץ וצפרדע חץ הרעל שהן כחולות, אבל אין עוד הרבה כאלה. כי אין הרבה בעלי חיים, צמחים ואפילו לא פרחים המתהדרים בצבע הכחול.

גם בין גווני העיניים, נדיר הצבע הכחול מאוד. ואגב, אם תחפשו מאכלים כחולים בין המזון שאנו אוכלים, גם אותו תתקשו מאד למצוא.

אז מה הסיפור של הכחול? איך זה שהוא הצבע הכי נפקד בעולם שמסביבנו? איך זה שצבע אחד ודווקא לא בהכרח מהבעייתיים מבחינת הישרדות או אבולוציה, לא נמצא הרבה בעולם הטבע ובממלכת החי?

או שמא הוא כן בעייתי? - אז כן. אמנם השמיים והים כחולים וזה המון, לפחות מבחינת המקום הפיזי שהם תופסים במרחב שמסביבנו, אבל לבעלי חיים וצמחים, או בכלל לתרכובות שלא סופגות אור כחול, אלא משקפות אותו, יהיה קשה יותר להתקיים, ואורגניזמים כחולים שכאלה יצרכו הרבה יותר אנרגיה.

בנוסף, צמחים בעלי צבע כחול יצטרכו תנאים בסיסיים, שנדירים למדי בטבע, ביחס לתנאים חומציים.


ראו את ההסבר להיעדרו היחסי של הצבע הכחול:

https://youtu.be/3g246c6Bv58


וזה יצר בעיה לציירים שנזקקו לו בעבר מהטבע:

https://youtu.be/v2JZDdKtZ0Q


ומצד שני יש מי שמתחבר לכחול באופן טבעי (עברית):

https://youtu.be/QvSzsGEvsQ4
מהו פסטיבל הצבעים ולמה משפריצים ההודים צבעים בתחילת האביב?



לנו יש את פסח, אבל להודים יש את "פסטיבל ההולי", חג הצבעים ההודי, שנקרא "חג ההולי" או ה"הוליקה".

בהיותו מסורת הינדית עתיקה, ההולי הוא מהחגים המטריפים של הודו, חג האביב שלהם, שהוא כולו בסימן צבעים.

החג הזה הוא גם חג האהבה של הודו, שכן הוא עומד בסימן סיפור האהבה המיתולוגי בין קרישנה וראדה, אהובתו מהמיתולוגיה ההודית.

זה מתחיל ביום שאחרי ליל הירח המלא של חודש מרץ. אז חוגגים מאמיני דת ההינדו והסיקים את הפרידה מהחורף ואת תחילתו של האביב.

החוגגים משפריצים צבעים אחד על השני ודומה שביום הזה מותרים כל הדברים האסורים: החוגגים שותים חלב עם סם מריחואנה וחוגגים זה לצד זה בלי הבדלי מעמד. צריך להבין שזה יוצא דופן בהחלט, שכן בהודו יש הפרדה ברורה בין הקאסטות השונות, המעמדות ההודים. בחג ההולי לא מפסיקים לשיר ולרקוד לאל קרישנה, כשאין מחיצות בין ההודים.

אבל ההולי הוא כבר מזמן לא סתם חג הודי. כשפסטיבל ההולי מגיע מוכיחים תושבי הודו שהם יודעים לצאת מהשאנטי או העוני והדלות ולהרים חגיגת צבעים שניתזים באוויר, באבקות צבעוניות מכל כיוון ובכל גוון. הרחובות מתמלאים בקרבות צבע, מסיבות ענק עטופי צבעי גוף ומוסיקה מחרישת אוזניים, כיכרות הערים נצבעים בכל צבעי הקשת והחגיגות לא נגמרות, בהילולה מלאת התלהבות וצבע שנמשכת ימים שלמים.

גם נפאל, שכנתה של הודו, עורכת חגיגות דומות בחג הצבעים ומהודו התפשטו חגיגות הצבע למקומות רבים בעולם, הן בשל העובדה שהאוכלוסייה ההינדואית חוגגת אותו בכל מקום שבו היא נמצאת, כולל בפקיסטן, מלזיה, סרי לנקה, סורינם ומאוריציוס והן משום שבמדינות מערביות כמו ארצות הברית ואנגליה, הוא מהווה חלק מטרנד מהנה של הכפר הגלובלי שפוגש את מתרפקי תרבות ההיפים והפסיכדלי. הצבעים הנהדרים והמגוונים כל כך רק מוסיקה לאסתטיקה הידועה של הפסיכדליה.


הנה סרטון של פסטיבל הצבעים של ההולי (עברית):

https://youtu.be/8Wj818YYD6k


עוד מחג הצבעים בהודו:

https://youtu.be/zqsRFAJVN9c


גם התיירים בהודו נהנים בחג הצבעים:

http://youtu.be/Hh-o5g4tLVE


הכפרים מתמלאים בצבע:

https://youtu.be/AbFIkJ8KFZ8


הדודל שהקדישו לו בגוגל:

https://youtu.be/LgFf42Krh4c


והנה מצגת תמונות של החג:

http://youtu.be/i4atKTpZ1aA
למה עופות וציפורים משנים צבע?



עופות רבים משנים את צבע הנוצות שלהם, כדי להסוות את עצמם מפני טורפים. שֶׂכְוִי הַשֶּׁלֶג למשל, או שכווי הצפון, משנה את צבע נוצותיו לפני כל חורף לצבע לבן, שמסווה אותו היטב בשלג. באביב חוזר שכווי השלג לנוצותיו בגוון החום-אפרפר, עם הכתמים הלבנים. לזכרים יש גם נקודות אדומות בלחיים.

כך עוברות להן העונות והשכווי של הצפון יודע להשיל צבע ולהחליפו, בהתאם לעונות ולסכנות האורבות לו בכל אחת מהן. הוא משתלב טוב יותר בנוף ועופות דורסים רואים אותו הרבה פחות.


הנה שכווי השלג ולבוש החורף שלו:

http://youtu.be/T3DD4U2snHs


ושכווי השלג בצבעי הקיץ, נטמע בנוף טוב יותר:

http://youtu.be/aCw1FSZJFT8
מהם צבעי היסוד?



צבעי יסוד (Primary colors) הם צבעים שלא ניתן לייצר מערבוב של צבעים אחרים. צבעי היסוד משמשים בסיס ליצירה של צבעים נוספים, על ידי ערבוב שלהם.

צבעי היסוד בציור ובעיצוב גרפי, הם: כחול, אדום וצהוב, שמהם ניתן ליצור צבעים רבים. "שלושת צבעי היסוד" הללו מבוססים על שלושת פיגמנטי היסוד, הצבענים. באמצעות שלושת הצבעים האלה ניתן ליצור מגוון רחב של צבעים

שלושת צבעי היסוד של האור הם אדום, ירוק וכחול. קבוצה זו המכונה RGB (על שם ראשי התיבות של הצבעים באנגלית) מתייחסת לרוב למסכי מחשב ומכשירים דומים.

יש גם צבעי יסוד המשמשים לדפוס בדרך כלל. אלה הם קבוצת הציאן, מג'נטה וצהוב. קבוצה זו משמשת ללוחות צבעים בתחום הדפוס.

רבים באמנות הושפעו מסגנון הציור של האמן פיט מונדריאן וזרם "דה סטיל" ההולנדי שעליו הוא נמנה, שהשתמשו בעיקר או רק בצבעי היסוד בעבודותיהם.

הכירו את תחומי האמנות השונים שהתייחסו אליהם - בתגית "צבעי היסוד".


הנה 3 צבעי היסוד של הגרפיקאים, בקליפ של להקת אוקיי גו לתכנית "רחוב סומסום":

http://youtu.be/yu44JRTIxSQ


הסבר על צבעי האור הבסיסיים - אדום, ירוק, כחול - RGB:

http://youtu.be/LCs8mK1rzc0?t=53s


ערבוב צבעים יסודיים, בראשי תיבות RGB:

http://youtu.be/ksS-FJ3B8Og


דוגמאות ליצירות של האמן פיט מונדריאן שרובן מצוירות בצבעי יסוד:

https://youtu.be/dhv3_nGfETw


ובהשראתו של מונדריאן - ריקוד בצבעי יסוד:

https://youtu.be/8IbHuW8aqY8
מהי הקשת בענן? איך נוצרת הקשת?



הקשת בענן מופיעה בדרך כלל בגשם. הקשת בענן היא תופעת טבע אופטית, כלומר משהו שרואים. היא נראית בצורה של קשת, שצבועה בצבעים רבים ונוצרת כתוצאה משבירה של קרני האור, ונפיצה והחזרה שלהן על ידי טיפות הגשם.

את הקשת נראה רק אם נביט אל הגשם בזמן שהשמש, מקור האור, תהיה מאחורינו. האור נתקל בטיפות מים רבות ששוברות את קרני האור לצבעים בדידים (המכונים "צבעי הקשת"), כמו מנסרה. למעשה, כל טיפת מים היא מנסרה בפני עצמה, ששוברת את קרני האור.

בין הצבעים שרואים בקשת בענן: צבע אדום שבצד החיצוני של הקשת, אחריו כתום, צהוב, ירוק, כחול, אינדיגו, ובצד הפנימי צבע סגול.


הנה הסבר הקשת בענן וכיצד היא נוצרת (עברית):

https://youtu.be/ZIEjdy78-h4


מצגת וידאו על הקשת בענן ומה שגורם לה (עברית):

http://youtu.be/zmGP8nL-MH0


הסבר של תופעת הקשת בענן (עברית):

http://youtu.be/3oYnUabaXnQ


כך נוצרת הקשת כשהשמש מאחרינו וצבעי הקשת:

https://youtu.be/GqbgJ3c3yhc


כמה דברים על הקשת בענן:

https://youtu.be/DmvUZ4FY0ik


וסרט תיעודי על הפלא של הקשת בענן:

https://youtu.be/bGZAeHbg3XI?long=yes
מהו משחק הספיירוגרף?



ספיירוגרף (Spirograph) היה משחק פופולארי פעם, שבו יצרנו צורות גיאומטריות מרהיבות, בעזרת דיסקיות מפלסטיק ועטים צבעוניים. התוצאה על הנייר הייתה שרטוטים גיאומטריים מדהימים, שנוצרו ללא מחשב אלא עם מאמץ ומעט יצירתיות ומחשבה.

כיום אפשר לצייר בספיירוגרף מקוון שנמצא כתוכנה באינטרנט.


כך מציירים בספיירוגרף:

https://youtu.be/l42Bc7CTLAs


וגם כך:

http://youtu.be/ZkNU3fvELFg


הנה הדרכה:

http://youtu.be/GczuhQwEZWg


וצורות שנוצרות מדיסקיות שונות:

http://youtu.be/LC5Pl5BKGu4
מי האמנית שמקיאה צבעים?



אמנים מודרניים יוצרים אמנות בשלל צורות ורעיונות. הביטוי העצמי והמקוריות הם ללא גבול באמנית ופעמים רבות עולים רעיונות לא צפויים כדי ליצור אמנות.

למשל אמנית הקיא המודרנית מילי בראון. זוהי אמנית מיצג ויוצרת וידאו ארט שיוצרת אמנות מהבטן, תרתי משמע.

בראון שותה ואז מקיאה צבעי מאכל בגוונים שונים. ההקאות הללו נעשות על קנווסים, בדי ציור או על שמלות לבנות ועוד. לאחר שהיא מקיאה עבודה ומסיימת אותה, העבודה מצורפת למכלול עבודותיה ומוצגת בתערוכות וגלריות נחשבות בעולם.

לא פעם מוכרת מילי בראון את היצירות הצבעוניות שלה לאספני אמנות ומוזיאונים לאמנות חדישה. אלה מגלים עניין בדרך הביטוי המרתקת שלה, שנצבעה על קנווסים שעליהם זוהרים כתמי הקיא הצבעוניים כל כך.

אין ספק שכמו אמנים מודרניים אחרים, בראון בתורה מעמידה גם היא למבחן את השאלה הרגילה לגבי גבולות האמנות. יש מבקרים זועמים אבל מילי בראון מוכרת את ציורי ההקאה שלה באלפי דולרים והעניין בה הולך וגובר.

מעבר לעניין שהיא זוכה לו בחוגי האמנות, היא גם זכתה לפרסום בינלאומי כשכוכבת הפופ ליידי גאגא שיתפה איתה פעולה בקליפ מתגרה (כרגיל) שלה.


הנה מילי בראון האמנית המקיאה בעבודה:

http://youtu.be/V-qKjyHuffE


הקאה על קנווס:

http://youtu.be/LxdaBiWX4uQ


ראיון עם האמנית על עבודות הקיא האמנותי שלה:

http://youtu.be/mVNihRFZ8k8


ועבודת קיא מ-2012 בה היא מביעה דעה פוליטית במיצג של בובה בתיבת נגינה המשתנה מול עינינו:

http://youtu.be/x4h3OPUSbCw


איך הפך הצבע הוורוד לצבע של בנות?



רובנו גדלנו והתרגלנו לראות את הצבע הוורוד (Pink) כצבע של בנות. אבל מאיפה הקשר הזה שבין צבע למגדר? האם תמיד היה ורוד צבע של בנות וכחול של בנים?

ככה זה לא היה תמיד ואם נרצה להפתיע רגע אז נספר שבציורים עתיקים תוכלו לראות דווקא את המין הגברי בוורוד, כנראה בשל הקרבה שלו לאדום, צבע שהתקשר תמיד עם אומץ וגבורה.

הנשים בעבר התאפיינו בימים ההם דווקא בלבוש כחול, שכן הכחול, על האסוציאציות השמיימיות שלו, נחשב אז צבע תמים ועדין.

באמצע המאה ה-19 החלו להלביש גם ילדים בצבעי ורוד וכחול. עד אז לבשו ילדים את הצבע הלבן, הקל לכביסה. אבל בגדי הילדים הצבעוניים השונים, כולל צבעי פסטל שונים, לא כיוונו לבנות או לבנים. החלוקה הייתה אז יותר לפי צבע העיניים או השיער של הילד. תינוקות עם עיניים כחולות או שיער בלונדיני זכו בבגדים כחולים, בעוד ששחורי שיער ועיניים חומות הולבשו בצבע ורוד.

אבל החלוקה המגדרית הלכה והשתנתה ובתחילת המאה העשרים תעשיית בגדי הילדים נהגה כבר לשייך בנים לצבע ה... ורוד והבנות לכחול. החוקרת פרופסור ג'ו פלוטי מצאה שבאמריקה ייעצו כך להורים באופן ברור.

המהפך חל לאחר מלחמת העולם השנייה, כשההורים לתינוקות הבייבי בום שנולדו אחרי המלחמה, הלבישו אותם כמוהם. הבנים הולבשו כמו האבות, שמדיהם היו אז בדרך כלל כחולים. הצבע הזה היה זול יותר לייצור והתאים לייצור המוני של בגדי עבודה. אגב, מצבע המדים הזולים הללו נולד כינויו של מעמד העובדים "הצווארון הכחול".

הבנות, שהולבשו אז כמו אמהותיהן, זכו בצבע השני - הוורוד. מי שהביא לכך הייתה התעשייה, שנתנה להן את הצבע ההפוך. זה היה שרירותי אבל עבד והתאים לגוון הסמוק של לחיי הבנות החמדמדות של המשפחה האידיאלית מהפרסומות באמריקה ולמעשה בכל העולם המערבי.

במהלך שנות השישים החלו נשים וגברים צעירים להתלבש אותו דבר. ג'ינסים וחולצות טריקו החליפו את הלבוש בסטייל של אבא ואימא ומראה היוניסקס הפך למראה הטרנדי והנכון. היה בזה קצת היגיון של נשות התנועה הפמיניסטית של 1940, שראו בלבוש הגברי דבר שיקדם את הבנות שלהן לשוויון מול הבנים. הייתה גם התנועה ההיפית, עם ערכי השוויון והמרד בהורים.

בשנות ה-80 של המאה ה-20 זה השתנה שוב, כשאימהות החלו להתגעגע למראה הנשי של ורוד לילדותיהן וקצת התנערו מהמחשבה שהלבוש יגביל אותן בבגרותן. הטבעה מחודשת של הבדלי הצבעים לא איימה עליהן יותר.

חברת החיתולים החד-פעמיים פמפרס זיהתה זאת והייתה הראשונה שהוציאה מוצר שזיהה בנות עם ורוד. ליין חיתולים בצבע ורוד לבנות וכחול לבנים פתח גל מחודש של זיהוי צבעוני בין מין לצבע ואיש לא ראה בו קיפוח, אלא בחירה אסתטית בוטחת ומודעת של חברה מודרנית, גם אם מעט נשלטת על ידי מנגנוני שיווק ופרסום מתוחכמים ובעלי עניין.

אז בימינו שולטים בבגדי הבנות גווני הוורוד והסגול הקרוב אליו. גם מי שרואות בעצמן פמיניסטיות, לא חוששות להלביש את בנותיהן בגוונים ה"נכונים" לתקופה ובלבד שלא יחזרו לבגדי היוניסקס, הזהים לבנים ולבנות.


הנה סיפורו בעברית של הצבע הוורוד, כצבע הנשי השולט (עברית):

https://youtu.be/BvCqE27295o


כך הפך הצבע הוורוד לצבע של נערות ונשים:

https://youtu.be/KaGSYGhUkvM
מהי חגיגת הצבעים של ההולי בהודו?



כנראה שפסטיבל ההולי (Holi Festival), בחג תחילת האביב ההודי, היה הראשון מבין חגיגות הצבעים (Color celebrations) בעולם. הוא נולד מפולחן הינדואיסטי ועם הזמן הדביק את העולם בהתלהבות. בחגיגה השנתית הזו מפזרים על החוגגים אבקות בצבעים שונים, אוכלים סוכריות מתוקות בצבעים ורוקדים לצלילי מוזיקה עממית. לחיזוק החוויה "משקים" את הרוקדים במים, שמדביקים את האבקות לגופם. יופי של בלגן.

את החגיגה הזו חוגגים בליל הירח המלא האחרון של החורף. חגיגת ההולי מנציחה את סיפורו של הנסיך פאראלאדה, שהתמסר לפי המיתולוגיה ההינדואיסטית לפולחן של וישנו, האל שאחראי על הסדר של היקום.

אבל פסטיבל ההולי הוא בהחלט אינו היחיד שבו כולם צובעים את כולם. מסיבות הצבע וחגיגות הצביעה ההמונית התפשטו כבר מזמן למקומות רבים בעולם. תרבות מסיבות הריקודים העצומות הללו מוסיפה לא פעם שלל צבעים למדורה של המוסיקה שנותנת בראש, בחסות הדי ג'ייז הגדולים.

אין כאן מסורת או סיבה תרבותית כלשהי לצביעת האנשים, אלא יותר המצאה של חוויה מהממת ופסיכדלית של המוני אדם הרוקדים בטירוף, לצלילי מוסיקה קצבית, כשהם צבועים בשלל גווני הקשת. זוהי פסיכדליה עכשווית, והמשך טבעי וססגוני, אם תרצו, למסיבות הרייב בטבע, רק בלי הסמים...


הנה צעירים רבים רוקדים בחג ההולי ההודי כשהם נצבעים באבקה הצבעונית:

https://youtu.be/AbFIkJ8KFZ8


הנה הסבר על הפסטיבל (עברית):

https://youtu.be/8Wj818YYD6k


וילדים הודים מסבירים על החג והפסטיבל הנהדר הזה ועל האלילים ההודיים:

https://youtu.be/E7NZEtivn0s


זה החל בקטן והלך וגדל, כשהיום החגיגה הזו נחשבת למסיבת הצבע הגדולה בעולם:

https://youtu.be/Hh-o5g4tLVE


אם שאלתם את עצמכם - ככה מצלמים את החגיגה הזו מבפנים:

https://youtu.be/R1hs5FO_Oqk


ויש אפילו קליפ אירי עם חגיגת צבעים כזו:

https://youtu.be/DtAfUsEfIqE
מדוע יש ברחוב פחי אשפה בצבעים שונים?



הסיבה שיש פחים בצבעים שונים היא שכל פח מיועד לסוג אחר של זבל. פחים אלה מאפשרים למחזר כל מיני חומרים בתעשייה.

אחת לכמה ימים מגיעה משאית שאוספת את החומר המיועד למפעל. החומר נלקח למפעל המיחזור ושם הוא מעובד כדי שניתן יהיה לייצר ממנו מוצרים חדשים.

כך, בעזרת פחי המיחזור או מיכלי המיחזור אנו מקטינים את כמות הפסולת שנזרקת ושומרים על כדור הארץ והסביבה שלנו.


הנה סרטון על צבעי פחי המיחזור השונים (עברית):

http://youtu.be/1FQF-lGSmlk
מדוע משתנים צבעי עונות השנה?



צבעי עונות השנה משתנים בעיקר בשל השינוי בקרני השמש והאור שהן מביאות. בעוד שבעונת הקיץ הגוונים בהירים, כי השמש חזקה וקופחת מלמעלה, בעונת הסתיו הגוונים כהים, בשל העננות הרבה.

גם החורף האפלולי הוא בגלל שהשמש רחוקה ולא נראית כמעט מבין העננים. באביב היא חוזרת בחזרה ושולחת את קרני האור שלה על הפריחה שלאחר החורף. התוצאה היא שלל צבעים משכרים.


להמחשת הצבעים של העונות, הנה סרטון שמציג עץ אחד לאורך שנה שלימה:

https://youtu.be/NK8WWcXB4j0


וכל העונות בזו אחר זו:

https://youtu.be/10Jzw1hjOv4
למה נוצרת קשת מעל מפל?
מהו צבע האינדיגו ומאיפה הוא הגיע?
מה היה היתרון של צבעי השמן בציור?
למה באש מופיעים צבעים שונים?
האם שור מתעצבן מצבע אדום?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.