» «
יען
מהו היען, העוף הגדול בעולם?



היען (Ostrich), שאנו מרבים לכנות בעברית בטעות "בת יענה", הוא העוף הגדול ביותר בעולם.

לגבי הדעה הרווחת בציבור שיענים טומנים את ראשם באדמה, הרי שזו שגיאה, או סוג של טעות אופטית. איש לא ראה יען הטומן או טומנת את הראש בחול. מה שנכון הוא שמרחוק, כשהיען מנקר מהאדמה גרגרי אוכל, ראשו הקטן כמו נעלם ולכן זה נראה כאילו ראשו שקוע בתוך האדמה.

אגב, היען ייחודי גם באצבעות הרגליים שלו. אם לכל העופות 4 אצבעות רגליים, ליען רק שתי רגליים - אצבע קדמית ואצבע אחורית. במובן הזה מותאמות כפות רגליו היטב לריצה והן יותר דומות לאלו של הגנו והאנטילופנה, שני מיני יונקים אוכלי עשב, שחיים גם הם, כמו היענים, בערבות העשב של אפריקה.

אורך גופו של היען הוא כשני מטרים, גובהו עד 2.5 מטרים ויכול אף להגיע לגובה של 2.75 מטרים. משקלו עולה בבגרותו על 100 קילוגרמים ויכול להגיע למשקל של מעל 155 קילוגרמים.

בטבע היען יכול לחיות עד גיל 40. בשבי, כלומר במקומות דוגמת גן חיות או ספארי סגור ומוגן, הוא יוכל לחיות אפילו עד גיל 50.


הנה סיפורם של היענים (עברית):

https://youtu.be/qiZBQG2kkfo


יען שרוצה להכיר אנשים:

http://youtu.be/Ko2tyyThtGQ


מאכילים יען בספארי:

https://youtu.be/B2An6BpjXgo


חוות יענים בחבל הבשור (עברית):

https://youtu.be/B8tjbhsd2jM


ויען משעשע שמצטרף בריצה קלה לרוכבי אופניים, אבל במהירות רבה:

https://youtu.be/kotWv4MCxNI
אבולוציה
איך התפתחו המינים באבולוציה?



האבולוציה היא אחד התהליכים המופלאים בתבל.


כיצד האבולוציה הזו יצרה את כל בעלי החיים בעולם? - קראו על כך באאוריקה בתגית "עץ החיים".


הנה הסבר על הדרך שבה נוצרים מינים באבולוציה:

https://youtu.be/hOfRN0KihOU
שחייה בדגים
איך הדגים שוחים?



רוב הדגים שוחים על ידי הזזת גופם מצד לצד, כשהזנב שלהם דוחף קדימה והסנפירים שבצידי גופם מונעים מהם לשקוע או לבלום את התנועה.


הנה דגים שוחים באקווריום מהגדולים בעולם:

http://youtu.be/u7deClndzQw
חבצלות ים
חבצלות ונחשוני ענק - האם הם צמחים או חיות?



בשעות בין הערביים כשדגי היום עולים על יצועם, יוצאים מהכוכים בשונית חבצלות הים. מפליא, אלה חיות מוזרות המקורבות במקצת לכוכבי הים. יש להם גוף קטנטן, וכ- 20 זרועות ארוכות הנפרשות במים ומסננות מתוכם את המזון - הקרוי פלנקטון.

חבצלת הים היא בעל חיים ללא ראש או עיניים, אך הוא מבחין ברדת היום ומטפס כלפי מעלה עד שהוא מגיע לראש השונית.

חיה עוד יותר מוזרה היא הנחשונק. נחשון ים שאורח חייו דומה לזה של החבצלת. באנגלית היו מכנים אותם פעם "ראש הגורגונה" המזכיר את הדמות המיתולוגית, אשה ששערותיה נחשים. היום היא נקראת באנגלית "כוכב הסל". אם תתקרבו אליה עם פנס היא תתחיל להתכנס, להצטנף לפקעת, כך היא שומרת על עצמה.


הנה סרטון של הנחשונק - צירוף של נחש וענק:

http://youtu.be/83-FHWS-DUI


והחבצלת מרקדת:

http://youtu.be/VJyO6psuOrw

עולם החי

נחשונק
מה זה נחשונק? נחש ענק, צמח או יהושוע הפרוע?


נחשונק (Astroboa nuda). כבר במבט ראשון מתרשמים שזה יצור מדהים. מעין "מדוזה", שלה ראש מוקף בנחשים מתפתלים, הנפתחים בלילה על שונית האלמוגים. ובכן הרושם הוא אמיתי, זהו באמת יצור מעניין שלא רבים כמותו. זהו מין של נחשון ים, שהוא קרוב רחוק של כוכב הים, שלו יש חמש זרועות, אך בנחשונק הן מתחלקות ומסתעפות לעשרות ענפים-נחשים, הנמצאים בתנועה מתמדת. שמו הקודם היה נחשון ים מסועף. כיום הוא נחשונק.

מה עושה הנחשונק? - הוא לוכד בעלי חיים זעירים, פלנקטון, שאותם הוא מעביר בתנועת מסוע עדין לפה הנמצא במרכז "פקעת הנחשים". גם מבנה גופו מעניין: אין לו ראש ורגליים, אך הוא בעל תחושות ויכולות מעניינים. בלא עיניים הוא מבחין בירידה בעצמת האור של בין הערביים, שאז הוא עוזב את מחבואו היומי במערות השונית, בה הוא מצונף כפקעת ומתחיל לעלות אל ראש השונית. שם פורש הנחשונק את המוני זרועותיו, כרשת לכידה ענקית. באור הבוקר הנחשונק מצטנף וחוזר למאורתו.

פירוש שמו של הנחשונק הוא באנגלית "כוכב הסל" (Basket star).


הנה הנחשונק בפעילותו הלילית:

http://youtu.be/F18v1KVmOMI


ונחשון הים פולט את הזרעונים שנועדו להפרות את ביצי הנקבה:

https://youtu.be/7QG_psbdioU
דגי ריאות
איזה דג יכול לחיות גם כשאין מים?



דג הריאות (lungfish) חי במים מתוקים בוציים. יש לו גם זימים וגם ריאות וכך הוא מסוגל לנשום גם במים וגם מחוץ להם. זוהי התפתחות מצוינת לדגים שצריכים לשרוד בתנאים שבהם מים אינם מובטחים לאורך כל השנה.

דגי הריאות הם מאובנים חיים, שקשה למצוא דגים כאלה חיים, הרבה יותר מאשר למצוא מאובנים שלהם. כיוון שבבוץ יש מעט חמצן למדו דגי הריאות לנשום מחוץ למים. כך הם מסוגלים לחיות גם במים וגם ביבשה, כשאין מים בסביבה, או בבוץ.

כמו במיני דגים רבים, ההפריה אצל דגי הריאות גם היא חוץ גופנית – הזכרים מפרישים את הזרע על הביצים שהטילו הנקבות ולאחר שהופרו הביצים, נשארים הזכרים לשמור על הביצים.


הנה סרטון על דגי הריאות:

https://youtu.be/vGj3XJjPIuU


כך הם חיים גם כשהמים מתייבשים:

https://www.youtube.com/watch?v=ZUsARF-CBcI


בחוץ הם גם חשופים לטורפים נוספים לאלה שבמים:

http://youtu.be/D1UKHimLZao


ושוב יכולתו של דג הריאות לשרוד בתנאים הקיצוניים של המדבר המתייבש:

http://youtu.be/tqWciuuKn3c
פלנקטון
מהו פלנקטון וכמה זעיר הוא?



הפלנקטון הן אצות זעירות, מבעלי החיים הזעירים שבים. הם שוכנים במימי האוקיינוס והים ובמאגרי מים מתוקים מסוימים.

בעלי חיים ימיים רבים ניזונים מפלנקטון ולאו דווקא הקטנים שביניהם. אחד הניזונים העיקריים מפלנקטון הוא כריש הלוויתן, הדג הגדול ביותר בעולם.


הנה הפלנקטון וכיצד הוא גדל וחי (מתורגם):

https://youtu.be/xFQ_fO2D7f0


והמוני פלנקטון בכוס מים אחת ובהגדלה על מסך גדול:

http://youtu.be/9N9K7MeIyts
לווייתנים
כמה גדול הוא הלווייתן?



הלווייתן הוא ענק! - יש כמה מינים של לווייתנים. הלווייתן הכחול הוא הגדול שבהם ובעל החיים הגדול בעולם. אורכו יכול להגיע ל-30 מטרים!

כדי להבין עד כמה הלווייתן גדול, ראו תמונה אמיתית של צוללן העומד מול לווייתן כחול. הוא גם מספר באנגלית על המפגש המשונה עם הלווייתן.


כך הפכו הלווייתנים לענקי הים:

https://youtu.be/AuELkcg5A_c


הנה מפגש עם הלווייתן הכחול:

http://youtu.be/K0_h3AAn7Pk


גולשי גלים שרואים מרחוק לווייתנים קופצים:

http://youtu.be/XVLA4sZVXn0?t=1m44s


וכאלה שפוגשים אותם:

https://youtu.be/HsMuvyZdUAk


נמלי צבא
מה סוד כוחן של נמלי הצבא?



נמלי צבא (Army ants), נמלי הגדוד או הליגיונריות, הוא מין של נמלים שמשמיד כל מה שבסביבתו. נמלי הצבא טורפות חרקים, יונקים קטנים ואפילו בעלי כנף. יכולת הטרף האדירה שלהן נובעת בעיקר מהתיאום המושלם שבקרב הנמלים הציידות.

יש מעל 300 מינים של נמלי צבא, רובם חיים ביערות העד ואזורי קו המשווה.

בכל שבט של נמלים כאלה יש מספר מלכות (נקבות פוריות) ושאר הנמלים הן "פועלות". חלוקת העבודה בקן היא על פי גילן של הפועלות: הצעירות מטפלות ב"מלכה" ובביציה והבוגרות צדות בשטח שמסביב לקן.

הארגון של הציד של נמלי הצבא הוא מדהים. הן יוצרות צורה של חרוט שגובהו מאות מטרים והוא מתחיל בקן. את השטח הזה הן סורקות באותו היום. כך, במשך כ-20 יום, כל יום בכיוון אחר, הן יסרקו את כל השטח שמסביב לקן, יצודו באכזריות לא קטנה את כל הנקרה על דרכן ויביאו אוכל הביתה, לקן.


ראו כמה חזקות הנמלים הללו:

http://youtu.be/UozWJTuhbMQ


הן לא לבד במלחמות - הנה שתי מושבות נמלים לוחמות זו בזו:

https://youtu.be/SdpGAdB_zpc


וסרטון על הנמלים שמחסלות ומפרקות יצורים ענקיים (מתורגם):

https://youtu.be/7_e0CA_nhaE?long=yes
איזה דג שומר על פתח המחילה של סרטן עיוור?


הסרטן הנקשן חי במחילה שאותה הוא חופר על קרקע הים. בשל הדחיפה המתמדת של ערימות חול אל עבר הפתח של המחילה, כמין דחפור קטן, הסרטן הנקשן הוא עיוור למעשה ואינו יכול להבחין בסכנה קרבה.

קברנון, דג קטן, הוא שותפו של הסרטן הנקשן לחיים ולמחילה שלו. שניהם מוצאים בה מחסה בעת סכנה. הקברנון ניצב כשומר לפתחה, להתריע על סכנה מתקרבת.

חוקרים מצאו באילת, שם חיים כמה מיני סרטנים ודגים שונים, שבעת החפירה הסרטן נוגע רוב הזמן בגופו של הדג וכך נשמר הקשר ביניהם.


הנה החפירה והשותפות של הקברנון והסרטן הנקשן:

http://youtu.be/vrPwSEbCcX4
איך הדולפינים מתקשרים ביניהם?



הדולפינים הם יונקים נבונים במיוחד, שמשוחחים ביניהם בעזרת מגע (ליטוף, חיזור במגע, מכות), שפת גוף ותנועה.

מגע, תזוזה מסונכרנת והפרחת בועות - כל אלה הן דרכים לביטוי של רגשות, כמו כעס או עצבנות למשל.

אבל הדרך המעניינת ביותר שבה דולפינים מתקשרים ביניהם היא של נקישות ושריקות ואפילו חיקוי מהיר מאד של הדיבור האנושי. התקתוקים שהם מפיקים, למשל, משמשים למעשה בתור מערכת אקו לוקיישן, או סונאר קולי. בעזרת צלילים אלה וההד שחוזר אליהם, הדולפינים מאתרים את המיקום של דגים אחרים ביחס למיקומם שלהם.


צלילי התקשורת של הדולפינים נעים למרחקים גדולים מאד מתחת למים.


הנה התקשורת של הדולפינים:

http://youtu.be/Q5JQ9ab2Cbg


שירת הדולפין היא לא מוסיקה אלא פעולה תקשורתית:

https://youtu.be/JJZVQ-rIiP0


תקתוקי אקו לוקיישן שהם הסונאר הקולי שלהם:

https://youtu.be/d6798extvoU


כך זה נשמע:

https://youtu.be/nTXG105QrWI?t=9s


והדולפינים בריף הדולפינים באילת:

http://youtu.be/h44mHuc8nZw
מיהם טורפי הלילה?



טורפי לילה (Night predators) הם בעלי חיים שטורפים בשעות הלילה. אם במהלך היום הם נחים במערות, מאורות, או בין העצים, במהלך הלילה מתעוררים פעילי הלילה הללו, שנמנים על קבוצת בעלי החיים שאוכלים בחשיכה, ויוצאים לצוד.

הקרפדה, למשל, מסתובבת בחשיכה וטורפת שלשולים וחרקי לילה כמו צרצרים וחרגולים. להגנה על עצמה היא מפרישה ריר ארסי וריחני, עם ריח רע שמרתיע טורפים שמבקשים לטרוף אותה.

עטלפים מגינים על עצמם מטורפים שמתמקדים בטרף בשעות היום. הם עושים זאת על ידי יציאה לחפש מזון דווקא בשעות החשיכה. יש מיני עטלפים שאוכלים פירות, אבל הטורפים שביניהם פוערים בחושך את הפה ובפיהם הפעור לרווחה הם טורפים חרקים מעופפים.

גם עכביש הצלב, הנוהג לישון בשעות היום, טווה את קורי העכביש שלו דווקא בלילה. בקורים הללו מסתבכים חרקים קטנים, נלכדים והופכים למזון עבור העכבישים.

בעלי חיים רבים במדבר יוצאים לצוד בלילה בגלל החום של שעות היום. ביניהם אפשר למצוא את הקיפודים, שועלי פנק, חולדות ודו-חיים מדבריים.

גם בערבה ניתן למצוא טורפי לילה, ביניהם חתול בר, שועל מצוי, זאב, צבוע, קרקל, שועל חולות, תן זהוב, שועל צוקים, כמו גם דורסי לילה דוגמת כוס החורבות ואוח מדברי.

גם נחשים ליליים זוחלים בחושך ומגששים בלשונם הדקה, כמחפשים טרף. על ידי יכולתם להרגיש את חום גופו, הם מאתרים את קורבנם גם בחשיכה מוחלטת. כשהם לוכדים לטאה או בעל חיים קטן, הם פוערים פה גדול ובולעים אותם בבת אחת. מכאן הם יעכלו את הטרף ויחושו שבעים למשך הימים או השבועות הקרובים. כשיהיו שוב רעבים, נמצא אותם מחדש בליל ציד.


#איך טורפי לילה מאתרים את הטרף בחשיכה?
לבעלי חיים יש כמובן שיטות שונות לזהות את הטרף בלילה. יש מהם שהראיה שלהם כוללת שכבה בעיניים שמחזירה אור וכך מאפשרת להם לראות גם בחשיכה. אצל אחרים העיניים מאירות מעט את הסביבה, כמו פנסים קטנים.

אבל מרבית טורפי הלילה נאלצים להתבסס על החושים האחרים שלהם, חושים יעילים ומפותחים מהרגיל, שמחליפים את חוש הראיה.

יש מהם שמסתמכים על חוש הריח המפותח שלהם ואחרים על חוש מישוש מצוין. בעלי חיים כמו הארנב, הפנק והירבוענים מתבססים על חוש השמיעה דווקא. הם מזהים את הטרף באמצעות אוזניהם הענקיות. השמיעה החדה בלילה עוזרת להם לאתר קולות של חרקים בחשיכה. כך הם מצליחים לצוד בלילות החשוכים, מבלי להזדקק לראיה לילית.

העטלף, לעומתם, משתמש בשיטה מדהימה שהטבע נתן לו ונקראת "אקולוקציה", בתרגום חופשי "איתור מיקום באמצעות הדים". בזמן במעופו הוא משמיע קריאות ללא הרף וכך שולח גלי קול חזקים שמתנגשים בעצמים בסביבתו וחוזרים אליו. כך הוא מצליח לאתר וללכוד את טרפו, מחרקים ליליים ועד עשים.

גם בעולם העופות יש טורפי לילה. חלק מהטורפים בלילה הם דורסי הלילה (Strigiformes). זוהי סדרת עופות דורסים שבניגוד לדורסי היום שבקבוצת העופות הדורסים, היא מוצאת את הטרף בשעות הלילה. ינשוף, לילית, כוס, תנשמת ואוח, למשל, נמנים על דורסי הלילה שטורפים בעיקר חרקים, עכברים ועקרבים.

אגב, יש גם בעלי חיים שצדים גם ביום וגם בלילה. בין הפעילים גם בשעות היום וגם בלילה תמצאו את האריה. כמו כל החתולים, האריות נמים לאורך כל שעות היממה ומדי פעם קמים לחוד ואחרי האוכל הם חוזרים לישון.

יש אפילו כאלו, כמו החדף, שאינם ישנים כלל.


הנה טורפי לילה:

https://youtu.be/YvKnsnDIM6E


לילה (מ)טורף במדבר:

https://youtu.be/OySNxJMmi-w


והאוח טורף בלילה:

https://youtu.be/bec_eFQ2pVE
מי מנקה את ההיפופוטם?



ודאי התהפכתם לא פעם על משכבכם ולא הצלחתם להירדם מרוב סקרנות, כשהשאלה החשובה ביותר ניקרה בראשכם - איך מתנקה ההיפופוטם מהלכלוך שעל גופו?

שאלה יפה... ובכן, שיטת הניקיון של ההיפופוטמים היא דוגמה להדדיות יפה בטבע, הדדיות המבוססת על שיתוף פעולה המכונה בשפה המדעית "סימביוזה".

השחקן השותף להיפופוטם בסימביוזה שכאן הוא דג השפם (Barbell). מדובר בדגים שעובדים אצל ההיפופוטם בשטיפת רכב, אופס, בשטיפת הגוף וניקיונו. אבל לא גופם שלהם, אלא גופו של ההיפופוטם.

דגי השפם מנקים את ההיפופוטמים מלכלוך שמצטבר על גופם ומטפילים שנצמדים אליהם. בתמורה סועדים דגי השפם את ליבם בטפילים הללו. כמו במקרה של הנקאי, שמנקה דגים תמורת הטפילים שהוא אוכל, תוך כדי הניקיון, גם שיתוף הפעולה הזה של דג השפם עם ההיפופוטם הוא מושלם. בעוד ההיפופוטם זוכה להיפטר מטפיליו המציקים, זוכים דגי השפם לארוחה דשנה.

כמובן שבתמורה לשירות הנפלא שהוא מקבל מדג השפם, ההיפופוטם, מבעלי החיים החזקים והמסוכנים בטבע, לא פוגע בו ובחבריו המנקים.

דגי השפם נפגשים עם ההיפופוטם לניקיונות הסימביוטיים הללו, בעיקר באגמים, הנהרות והביצות.


הנה סרטון על דגי השפם המנקים את ההיפופוטם:

https://youtu.be/q6q4uwefhDA


ועוד מדגי השפם המנקים היפופוטמים:

https://youtu.be/8SJq2bnb1VA
מהי מושבת נמלים ואיך היא פועלת בקבוצה עצומה?



מושבת הנמלים (Ant colony) היא קהילת נמלים השוכנת בקן נמלים אחד. מושבה כזו של נמלים יכולה להגיע לגדלים עצומים. קן הנמלים נחפר על ידי הנמלים, לרוב מתחת לפני הקרקע ולעתים בצורות אחרות.

הקן מאכלס את מושבת הנמלים. בו הן אוגרות את מזונן ומגינות על המלכה, הוולדות, והביצים שבמושבה. אוכלוסיית מושבת נמלים מורכבת תמיד מצאצאיה של מלכת המושבה. היא היחידה במושבת הנמלים שמטילה את הביצים.

יש מינים שבהם יש כמה מלכות בקן אחד. לאחר שמלכת הקן מתה, תלך ותדעך אוכלוסיית המושבה והקן ילך ויתרוקן עד שהוא יינטש לחלוטין. אבל מלכות צעירות שהמלכה מולידה, ייצאו כל הזמן למעוף הכלולות שלהן ויקימו קנים חדשים ומושבות נמלים חדשות.

את חיי מושבת הנמלים ניתן להכיר בעזרת נמלול, קן נמלים שקוף שבו רואים את הנמלים חיות ומתנהלות בקן ובבית הגידול שלהן.


כך פועלת מושבת הנמלים (מתורגם):

https://youtu.be/vG-QZOTc5_Q


אפשר ללמוד על מושבת הנמלים במתקנים שקופים:

http://youtu.be/_lFzDQkOcYU


מושבת נמלים עצומה שנחפרת כדי להתרשם מהיכולת העצומה והחריצות של הנמלים:

http://youtu.be/CmD5ahkOPAQ


מושבת הנמלים השקופה:

http://youtu.be/994zXdEzdnc


יש מושבות נמלים בג'ל שהנמלים ניזונות ממנו:

http://youtu.be/dJSHqOEIhv0


והסבר על מושבת הנמלים:

http://youtu.be/_hdxAy0I-Mw
איך הדגים ישנים ומי מייצר שק שינה?
איך ישנים הדגים?
האם דגים ישנים?


דגים ישנים. יש בהם כאלה שנכנסים לחול להסתתר. אחרים מוצאים פתרונות מגוונים. דגים נקאים למשל, מסתתרים בפיהם של לקוחותיהם שבאו להתנקות.

התוכינון גדול מדי ומהווה פתיון נוח לכרישים וטורפים גדולים ולכן הוא הולך לישון בשונית ואפשר לראות את התוכינונים בכל מערה או סדק גדול.

להגנתו התוכינון מתעטף בשק של ריר שקוף, השומר עליו מפני טורפים וטפילים כאחד. בבוקר הוא פורץ את השק ויוצא למים החופשיים.


הנה סרטון של שנת התוכינון בינות לסלעים:

http://youtu.be/wTeycpQjhGY
מה הופך את תנין היאור לטורף-על?



תַּנִּין הַיְאוֹר האימתני (Nile crocodile) הוא אחד הטורפים האיומים ביותר לאדם. מדובר בתנין האפריקני הגדול ביותר. לא פעם מגיע התנין הזה למשקל של טון. הוא יכול להגיע בקלות לאורך של יותר מ-6 מטרים.

תחום תפוצתו של תנין היאור כולל את מרבית אפריקה שמדרום לסהרה והאי מדגסקר. עד תחילת המאה ה-20 ניתן היה לראותו גם בארץ ישראל. נשיכתו היא מהחזקות בעולם החי. נשיכה חזקה משלו יש רק לתנין הים.

תנין היאור נחשב בתחום מחייתו לטורף-על. אין לו טורף טבעי, מה שאומר שכל יצור חי שנתקל בו, זוכה להפוך לארוחה של היצור עם המראה הקדמוני. התנינאי האגרסיבי הזה תוקף כמעט כל יצור חי. באפריקה נטרפים מדי שנה בממוצע, בסביבות 300 בני אדם.

אפילו במאבק נגד טרף ענקי במיוחד, כמו זברה או תאו, הוא מנצח. הוא עושה זאת בטכניקה אכזרית - תנין היאור מטביע את טרף הענק במים, גורם לו למוות מהיר בחנק וכשההתנגדות פוסקת, הוא מתחיל לאכול. הוא מבצע אז את "גלגול המוות", בולע נתחים שלמים של הטרף, כולל עצמות, קרניים ופרסות. מערכת העיכול שלו חזקה מספיק כדי לטפל בכל אלה.


הנה תנין היאור האימתני והענק:

https://youtu.be/fpq7s6lQc58


תנין היאור מנסה ללכוד תאו. האם יצליח?

https://youtu.be/ijhjOfcIu1w


הנקבה משתמשת במלתעות הקטלניות שלה בשביל להעביר את הוולדות בבטחה:

https://youtu.be/rvjDcbLtU5I
איזה דג משנה את מינו במהלך חייו?



התוכינון, דג תוכי, הוא דג מדהים. יש אמנם דגים שונים שמשנים את מינם, אך מין זה של דגים הוא מהיחידים שבהם משתנה מינן של הנקבות לזכר.

וזה לא הדבר המדהים היחיד שהדג המופלא הזה עושה. אם לא ידעתם, לתוכינון אנו חייבים תודה על החול שיש לנו בחופי הים ובקרקעית הים. הוא זה שבמו ידיו, או ליתר דיוק קיבתו, מייצר את החול הזה בשביל כולנו. קראו על כך באאוריקה בתגית "תוכינון".


הנה סרטון על שינוי המין של דג התוכינון:

http://youtu.be/xsD_d016gAE


ממה חי התוכינון ואיך הוא יוצר חול ים?



במבט ראשון התוכינון מבהיל. זהו דג גדול, יש שקוראים לו דג תוכי, שמסתובב בין השוניות ונוגס בסלעים ובעיקר באלמוגי אבן.

האמת היא שהוא בסך הכל צמחוני. האבן שהוא מגרד מהאלמוג מכילה המון אצות, צמחים החיים עם האלמוג בשיתוף.

את שברי הסלע הוא גורס במערכת שיניים קשות בבית הבליעה, מעין מגרסה... ולמעשה הוא מכניס לגופו חול המכיל חומר צמחי שהוא מזונו.

מהפתח האחורי של גופו פולט התוכינון צואה, שהיא בעצם חול נקי שמתרכז בעשרות קילוגרמים לכל מטר מרובע של קרקע ים רדודה.

אגב, התוכינון גם מחליף את מינו בבגרותו. קראו על כך באאוריקה בתגית "תוכינון".


הנה שיר בו שר סרטן נזיר על יצרן חול הים שכולנו צריכים להודות לו - התוכינון:

http://youtu.be/k_OyfZO3M58


התוכינון והתהליך החשוב של יצירת חול ים בגופו:

http://youtu.be/2aAfIlRjgk8


וסרטון שמדגיש כמה תורם דג התוכי לשונית האלמוגים:

http://youtu.be/dMcEztHmb1U?t=5s
איך הדגים נושמים בעזרת הזימים?



לדגים אין ריאות, כמו ליונקים למשל. הם קולטים את החמצן ישירות מהמים, בתהליך מעניין מאד:

הדג בולע מים דרך הפה ופולט את המים דרך הזימים. הזימים, שהם פתחים שנמצאים מאחורי ראשו, הם שקולטים את החמצן מהמים. הם בנויים מקרומים דקים ועדינים מאד שסופגים את החמצן מהמים.

בזמן שהם משחררים את המים בחזרה לים, הם מעבירים את החמצן ישירות לתוך דמו של הדג, באמצעות זימים נוספים שזה תפקידם.

יש דגים שאצלם הזימים יכולים להתקיים לצד הריאות במשך כל חייהם. כך קורה אצל דגי הריאות, למשל, בניגוד לדו-חיים שמאבדים אותם בבגרותם.

הדגים פולטים בהמשך את הפחמן הדו חמצני אל מי הים. אלה הבועות שאנחנו כל כך אוהבים לצייר בציורי הדגים שלנו וגם מוסיפים כל פעם שאפשר בקולנו "בלופ בלופ", אף שהדגים כלל אינם משמיעים קול בנשימה.


הנה הסבר על הנשימה של הדגים בעזרת הזימים:

https://youtu.be/B-T4ORXLgLI


והזימים שבצידי גופם של הדגים:

http://youtu.be/XEIRlw5rCUk
מהי החיה הגדולה בעולם?



אם היינו מספרים לכם על יצור שגודלו והכובד שלו הם בלתי נתפסים, על כמה גדול הייתם חושבים? - האם הייתם מאמינים שלשונו של לוויתן כחול (Blue Whale) לבדה יכולה להגיע למשקל של פיל קטן? - האם תאמינו שליבו לבדו יכול להגיע לגודל של מכונית!

אז כן, הלוויתן הכחול הוא גדול מאד, אפילו יותר גדול מאוטובוס נוסעים! - אורכו יכול להגיע עד 30 מטרים ומשקלו יכול להיות יותר מ-170 טונות. למעשה, הלווייתן הכחול הוא בעל החיים הכי גדול שחי אי-פעם על פני כדור הארץ!

הוא שייך למשפחה של לווייתני מזיפות, שהמשותף לכל חבריה הוא שאין להם שיניים. זאת מכיוון שהם אינם טורפים אלא בעלי מזיפות, מעין מסננות שמסייעות להם לסנן מתוך המים הרבים שהם בולעים את הפלנקטון, הסרטנים והדגים הקטנים שהם עיקר מזונם.

הלווייתן הכחול הוא בסכנה אמיתית של הכחדה. זה קורה בעיקר בשל העובדה שבמשך כאלף שנים צדו את הלווייתן הכחול כדי להכין מוצרים שונים כמו מרגרינה, שמן מאכל וחישורים של מטריות.


הנה הלווייתן הכחול לילדים (עברית):

https://youtu.be/P36TAKPoMTI


הסבר לגודלו העצום של הלוויתן הכחול והסיבה האבולוציונית לגודל הזה (מתורגם):

http://youtu.be/FrK9WDMOqBI?t=15s


ושוב - החיה הגדולה בעולם - לווייתן כחול:

http://youtu.be/1fzT6ifrhL8


סקירה מצערת על הכחדת הלווייתנים הכחולים:

http://youtu.be/o5MPbZZ4xJA


ולסיום, מצגת וידאו על הלוויתן הכחול:

http://youtu.be/QxZOA9itmSg?t=6s
עד כמה התמנון חכם?



התמנון (Octopus) הוא יצור מיוחד במינו, תבוני, חכם ובעל תושיה ולפני הכל - יצור שלומד כל הזמן ויודע לייצר אסטרטגיה להישרדות, לטרף, להסוואה וכדומה.

התמנון יכול לזכור חוויות שעבר ולשנות את התנהגותו על פי מה שחווה בעבר. הוא מזהה צורות גיאומטריות ומזהה את מי שמאכיל אותו, כמו שלמדו החוקרים באקווריומים ברחבי העולם. באקווריום המצפה התת-ימי באילת ,למשל, תוכלו לראות שהתמנון מסוגל לפתוח פקק של בקבוק בהברגה ולשלוף מתוכו מזון שהכינו עבורו.

בטבע האוקטופוס, כלומר התמנון, הוא מכונת מלחמה של ממש. ראיייתו חדה מאד, הוא מסווה את עצמו היטב, נע במהירות ובמגוון שיטות תנועה ומשתמש בדיו קטלנית שגורמת לאויביו לאבד את יכולת ההתמצאות שלהם.

גם הרבייה של התמנונים היא מעניינת: לזכר יש זרוע אחת מתוך השמונה המקיפות את פתח הפה, שנקראת זרוע הרבייה. זרוע זו שונה מכל היתר במנגנון ההצמדה שיש לה. מנגנון זה אומן להכנס לכיס הגוף של הזכר, לחפון מעין גלולות שבתוכן זרע ואת אלו יעביר באמצעות הזרוע אל כיס הנקבה, בעת ההזדווגות. כשיפתחו הגלולות הללו, הן יפרו את ביציות הנקבה.

מרגע שייצאו הביצים ממנה, תתחיל הנקבה להזין את הביצים הרבות, עד חצי מיליון שהיא תשריץ. כוחה שלה, לעומתם, יילך וייעלם. היא תגסוס עד מוות, לטובת הדור הבא. מרבית הביצים והוולדות של התמנונים לא ישרדו. רק מעטים יזכו להפוך לתמנונים בוגרים.

מה לעשות, אלה הם חייהם של מרבית האורגניזמים בטבע ובתוכן הרכיכות דוגמת התמנונים: "לחיות מהר ולמות צעיר".

מצד שני, הראינו כאן שלתמנון יש מוח מצוין. לא סיפרנו ועכשיו נספר שיש לו גם לב... ולא לב אחד כמו לסתם אנשים שכמונו, גם אם רגישים, לתמנון יש שלושה, כן יש לתמנון 3 לבבות!


הנה התמנון המדהים:

https://youtu.be/epbJi35lzEs


יש לו תכונות לא רגילות:

https://youtu.be/oSyEZAm8nb8


הוא יכול להלך על שתיים מזרועותיו, כמו אדם, אך בלי עצמות או שלד ואפילו צד כך:

https://youtu.be/BFda1MZ54G4


כך גילו למה כרישים נעלמו באקווריום.. הסתבר שהתמנון אורב להם ובולע אותם במהירות רבה:

http://youtu.be/p9A-oxUMAy8


כאן מסווה את עצמו התמנון מפני טורפים, בתוך צדפות שהוא מוצא:

http://youtu.be/K7V5a3boptQ


תמנון חמקמק שמתגלה כ"הודיני של הים":

https://youtu.be/9yHIsQhVxGM


ותמנון פותח בקבוק:

http://youtu.be/38jQPFhISpM
מדוע לעופות כמו החרמשון יש מקור כפוף?
איך הברדלס הוא החיה המהירה בעולם?
מהן הדבורים ואיך הן מתנהלות וחיות?
איך הסוסים דוהרים כל כך מהר?
איך התמנון נדבק לדברים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.