» «
אסטרונום
מה עושה האסטרונום ומהי אסטרונומיה?



אסטרונום הוא מדען שחוקר את החלל והכוכבים. רוב האסטרונומים כיום צופים בכוכבים וגרמי שמיים נוספים ממצפה כוכבים.

מקצוע האסטרונומיה, הנחשב לתחום המדעי העתיק ביותר בעולם, ממוקד כבר אלפי שנים בניסיון להבין את התנהלות היקום וחוקיו.

עוד בימי קדם החלו בני אדם סקרנים להביט בלילה אל השמים זרועי הכוכבים, לחקור בהם צורות שונות להבין מה בעצם הם רואים.

באמצעות הטלסקופים מתחילת תקופת הרנסאסנס נהג האסטרונום הקלאסי לחקור את מיקומם, תנועתם, תפוצתם ותכונותיהם של כוכבים, ירחים, חורים שחורים ושאר גרמי השמיים.

בהמשך החלו האסטרונומים לחקור במצפה הכוכבים. אלו מקומות שנועדו לחקר השמיים ולצורך כך נבנו בהם טלסקופים איכותיים וגדולים שאפשרו תצפיות גם בכוכבים מרוחקים במיוחד.

כיום, כשהפיזיקה ותגליות רבות באלף האחרון סייעו לאסטרונומים הגדולים לגלות ולהבין חלק מהתשובות לשאלות אסטרונומיות חשובות במיוחד, מחפשים אסטרונומים המתמחים בקוסמולוגיה עדויות על היווצרות היקום ועל הדרך בה נוצרו והתפתחו גרמי השמיים השונים.

חלק אחר מהאסטרונומים הם גם חוקרים מיומנים בפיזיקה והם נקראים אסטרופיזיקאים. שיתוף פעולה וסיוע הדדי בינם לבין אסטרונומים מוביל את האסטרופיזיקאים לתגליות חשובות לגבי דרך התנהלות היקום. האסטרונומים, מצידם, פועלים לגילוי של גרמי שמיים חדשים וחשובים והקוסמולוגים ממשיכים לחקור את היווצרות היקום, דרך מה שנצפה לעיניהם כיום בטלסקופי חלל חדישים המצלמים תמונות למרחקים של אלפי ומיליוני שנות אור.

להיכרות עם אסטרונומים ידועים היכנסו לתגית "אסטרונומים" ולתחום המדעי כולו בתגית "אסטרונומיה".


הנה מדע האסטרונומיה בה עוסקים האסטרונומים:

https://youtu.be/ujg8lsjdqT0


אסטרונום עונה על שאלות לגבי המקצוע שלו:

https://youtu.be/LK03OMWCGHw


אסטרונומים נפגשים במדבר לצפייה בכוכבים וגלקסיות רחוקות (עברית):

https://youtu.be/BjX2ZIXEhbE


על רבנים אסטרונומים שלימדו אפילו את קולומבוס (עברית):

https://youtu.be/acWs2_d8uDI


תחביב האסטרונומיה הוא מהתחביבים המרתקים לבני נוער ולמבוגרים (עברית):

https://youtu.be/iSN_S-vHUQw


כך תהיו גם אתם אסטרונומים חובבים (עברית):

https://youtu.be/-jSpWQTG1aI


וגם היום מוצאים אסטרונומים כוכבי לכת חדשים במערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/AZApVWBzGWg
פלנטריום
מהו פלנטריום?



פְּלָנֵטָרִיוּם (Planetarium) הוא מתקן בו הצופים רואים הקרנה המדמה את שמי הלילה, לצד למידה על גרמי השמיים, תנועת כוכבי הלכת ומופעי כוכבים, לצד היכרות עם קבוצות הכוכבים, הגלקסיות ועצמים אסטרונומיים נוספים.

הפלנטריום הוא קונספט בידורי וחינוכי ותיק. לידתו סביב הפלנטריום הראשון, מתחילת המאה ה-20. תקופת הזוהר של הפלנטריום היא בסוף שנות ה-60, תקופה שזכתה לכינוי "עידן החלל" ובמהלכה התקיימה גם הנחיתה הראשונה על הירח.

המבקרים בפלנטריום יכולים ללמוד על נפלאות היקום ועל חקר החלל. ההקרנה היא על התקרה שצורתה לרוב היא של כיפה ועליה מוקרנות תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד של הכוכבים והעצמים השמיימיים.

תוך הצפייה בפלנטריום זוכים לתחושה ויזואלית תלת-ממדית של מרחבי היקום. הקרנה אופטית של הכוכבים מאפשרת הדמייה מרהיבה של תנועת כיפת השמים.

יש הבדל בין הפלנטריום הקלאסי, שמתבסס על כדור מתכת מחורר ובו נורה המקרינה את צורות הכוכבים מבעד לנקבים זעירים, לפלנטריום הדיגיטלי שבו תוכנות מחשב המשמשות להקרנת כיפת השמיים ועל מה שנראה בה, לצד סרטים ואפקטים ויזואליים וקוליים שונים שיוצרים חווית צפייה מתקדמת עוד יותר.

אגב, אין לבלבל בין פלנטריום למצפה כוכבים. כי במצפה הכוכבים יהיה תמיד סוג של טלסקופ המאפשר צפייה אמיתית בכוכבים. בפלנטריום, לעומת זאת, לא מציעים צפייה כזו בגרמי שמיים.

קיימים אמנם מצפי כוכבים עם פלנטריום לצידם, אבל זה רחוק מלהיות תמיד כך.


#מה רואים בו?
לצד מופעי הכוכבים ותנועותיהם, מתארת ההדרכה בפלנטריום גם תופעות שמימיות שונות.

במקום מועברות לא פעם גם הרצאות אסטרונומיות, בהן אסטרונומים ומומחים הרצאות בנושאים שונים הקשורים לאסטרונומיה, אסטרופיזיקה, קוסמולוגיה וחקר החלל.

יש ומוצגות שם חוויות של מציאות מדומה (Virtual Reality), המאפשרת למבקרים לחקור את החלל ועצמים שמימיים בו, באופן אינטראקטיבי וסוחף.

עוד מוקרנים לא פעם בפלנטריומים סרטים מדהימים, החל ממסעות בדיוניים בחלל ועד סרטי מדע תיעודיים.


הנה הפלנטריום:

https://youtu.be/nxDlkegwabM


הפלנטריום של בריסל בירת בלגיה:

https://youtu.be/vGayhMutwxw


מה רואים בפלנטריום?

https://youtu.be/zDD_Pv8Adqg


החוויה של ביקור בפלנטריום היא חינוכית, מדעית ומהנה:

https://youtu.be/zKYylgiTe3E


והפלנטריום הגדול ביותר בעולם שנבנה בסין:

https://youtu.be/tuffi6ZqKZs
ערפילית
מהן ערפיליות?



אפשר לראות ערפיליות כמקור הכוכבים. ערפילית (Nebula) היא דבר מרתק בחלל. הערפיליות הן צבירים של גז, ענני ענק שעשויים מאבק וגז בין-כוכבי.

עננים כאלה מפוזרים ברחבי הגלקסיה. המדענים קוראים להן גם ענן מולקולרי ומהן נוצרים כוכבים. גודלן הוא עצום והקוטר של עננים מולקולריים כזה יכול להגיע ל-100 שנות אור - טריליונים של קילומטרים מקצה לקצה של הערפילית. ערפיליות צבעוניות מקבלות את צבען מאור הכוכבים הסמוכים, הנשבר בגז שבהן.

כוכבים מתחילים להיווצר כתוצאה מהתפוצצות של סופר-נובה בכוכב סמוך לערפילית. קראו על כך באאוריקה בתגית "כוכבים, איך נוצרים דברים".


הנה הסבר על הערפילית אוריון ועל ערפיליות בכלל (מתורגם):

http://youtu.be/dvCD_zdlPxY


טיסה מדומה בתוך ערפילית:

http://youtu.be/Xd8KPzJP0_U


וסרטון מעמיק על הערפיליות ביקום (עברית):

https://youtu.be/QcWVLRRltNc?long=yes
טיכו ברהה
מה תרם למדע טיכו ברהה?



טיכו ברהה (Tycho Brahe) היה מלומד ואסטרונום דני מהמאה ה-16, שהיה אחרון האסטרונומים הגדולים שצפו בכוכבים בעין בלתי מזוינת, בעידן שלפני המצאת הטלסקופ.

ברהה היה המדויק ביותר מבין האסטרונומים שלפני עידן הטלסקופ ואחד מהמדענים החשובים שתרמו למהפכה המדעית.

בנערותו ראה ברהה ליקוי לבנה. הליקוי התרחש לפי תחזיות האסטרונומים וטיכו כל כך התרשם ממנו, עד שהחליט להיות אסטרונום. בני משפחתו התנגדו, שכן טענו שלא יאה שבן אצילים כמוהו יעסוק במדע. הוא נשלח ללמוד משפטים, אבל המשיך ללמוד ולעסוק באסטרונומיה בסתר. בעת לימודיו באוניברסיטה השתתף ברהה בדו-קרב עם אציל אחר ואיבד בקרב את אפו. לאורך כל חייו הלך מאז, עם אף תותב ודבק ששימש להדביקו לפניו.

כוכבו של ברהה דרך לאחר שהוא מצא כוכב חדש והוכיח ש"הספירות השמימיות" משתנות, בניגוד למחשבה המקובלת עד אז, לפי התיאוריה האריסטוטלית השלטת, שאין שינויים בכוכבים. תגלית זו של ברהה, שגם קבע את המונח "נובה" לכוכב חדש, הכתה את העולם המדעי בשוק והפכה אותו לגמרי. הנובה של 1572 הוכיחה שעולם הכוכבים הקבועים משתנה ועוד איך. הברנש הדני הפך לאסטרונום בעל שם וזכה מעתה ליוקרה רבה.

מחקריו ותמיכת הפטרונים שלו הפכו את ברהה לאדם עשיר ומבוסס בתקופתו. הוא ביצע תצפיות מדויקות בכוכבי הלכת. את ממצאיו המשיך לחקור, אחרי מותו, עוזרו יוהנס קפלר, שיהפוך לאסטרונום ידוע גם הוא. קפלר גילה מהתצפיות של ברהה תגליות מרתקות, כמו זו שכוכבי הלכת מקיפים את השמש במסלול שצורתו אליפסה ולא עיגול, כמו שחשבו החוקרים לפניו.

לפי עדות קפלר, עוזרו הנאמן, מילותיו האחרונות של ברהה היו: "לא חייתי לשווא".


הנה סיפורו של טיכו ברהה (מתורגם):

https://youtu.be/7QDvKzY4aqA


סקירה על חייו ותגליותיו של טיכו ברהה:

https://youtu.be/H4tZ9tyd_MM


ומצגת וידאו על דמותו:

https://youtu.be/PPq9Tgshuro

אסטרונומיה

מערכת השמש
מהי מערכת השמש?



"מערכת השמש" (Solar system) היא מערכת של כוכבי לכת, שאחד מהם הוא כדור הארץ שלנו. אלו כוכבים שמקיפים את השמש בזכות כוחות הכבידה.

מערכת השמש ממוקמת בקצה הגלקסיה שנקראת "שביל החלב". אם נרים את הראש לשמיים בלילה, נוכל לראותה היטב, בצורה של המוני כוכבים הנראים כשביל ענקי של כוכבים.

השמש תופסת מעל 99% מהמסה הידועה של כל מערכת השמש. כלומר, היא שוקלת לבדה כמעט פי 100 ממשקל כל הכוכבים, הננסים והגופים הקטנים שסובבים אותה!

במערכת השמש 8 כוכבי לכת. בנוסף להם יש גם כוכבי לכת ננסיים והמון שביטים, אסטרואידים ומטאורואידים. בעבר נהוג היה שיש כוכב לכת תשיעי בשם פלוטו, אך בשנים האחרונות הוכח סופית שאינו מתאים להגדרת כוכב לכת ושהוא בעצם כוכב ננסי, כמו עוד רבים בגודל שלו שמסתובבים סביב השמש (קראו עליו באאוריקה, בתגית "פלוטו").

לחלק מהגופים שסובבים סביב השמש, במיוחד לגדולים שבהם, ישנם ירחים משל עצמם, שסובבים אותם וסובבים ביחד עימם גם סביב השמש.


הנה מערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/2W9R5BDCLgc


הסבר לילדים צעירים (עברית):

https://youtu.be/3FZhJvXQT6I


הסבר לבני נוער חכמים (עברית):

https://youtu.be/kdRCRK3QSO0


הכוכבים המרכיבים את מערכת השמש:

https://youtu.be/sEos4NyIT8A


כך היא נוצרה:

https://youtu.be/B1AXbpYndGc


יחסי הגודל בין כוכבי מערכת השמש:

https://youtu.be/I02ND44l39g


סיור מקיף ב"כוכבי הלכת" שבמערכת השמש (מתורגם):

https://youtu.be/4qwRZj7zfkA


סיפורה של מערכת השמש:

http://youtu.be/mtKNH2Y2OJM


וסרטון תיעודי על כוכבי מערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/Bf3y3B41J8I?long=yes
לוסי
מהו היהלום הגדול ביותר שיש?



אם בכדור הארץ יש יהלומים גדולים שמשקלם נמדד במאות קראטים, הרי שמדענים גילו כוכב שהליבה שלו עשויה מיהלום עצום, במשקל של 10 מיליארד טריליון טריליונים של קראט!

מדובר בננס לבן שנמצא בקבוצת הכוכבים קנטאור. המדענים כינו אותו "לוסי", על שם השיר המפורסם של להקת החיפושיות "לוסי בשמי היהלומים"..

אגב, אם מישהו חושב לטוס ולחצוב את היהלום של לוסי, כדאי שיתחיל לבנות חללית מהירה ביותר - הכוכב הננס הזה נמצא במרחק של 50 שנות אור מאיתנו..


הנה סרטון על הננס הלבן שהוא יהלום:

http://youtu.be/6uTlygM7c-s


ומסתבר שהוא אינו היחיד שהאסטרונומים גילו:

http://youtu.be/3-hDNq7IjSk
ירח שחור
מהו ירח שחור?



ירח שחור (Black moon) הוא תופעה אסטרונומית שלא מתרחשת הרבה, בה הירח נולד פעמיים בחודש הלועזי. היום אנו יודעים שהתופעה חוזרת מדי 32 חודשים בממוצע, ובטוח פעם ב-29 שנים, אך בעבר חששו ממנה מאוד.

יש גם אמונות טפלות הקשורות באירוע הזה. רבים חוששים שאם ירח שחור מתרחש ביום שישי, זהו סימן שאסון מתקרב, משהו כמו סוף העולם או קץ הימים. ב-30 לאוקטובר 2016 זה אמור להתרחש. האם נשרוד עד תום היממה הזו?

אגב, לא פעם אפשר לראות בעמודי האסטרולוגיה את המושג "ירח שחור". מדובר ברעיון אחר, שלא קשור ל"ירח השחור" שעליו מדובר כאן.


הנה נבואות הזעם הקשורות בירח השחור:

https://youtu.be/A1PfYzvMiTo


על תופעת הירח השחור:

https://youtu.be/U8wQKWmzYcA


שיר על ירח שחור:

https://youtu.be/dceorz43MwY


מצגת קצרה על הירח השחור:

https://youtu.be/t0svFuOQ1iU


ועוד אחת:

https://youtu.be/Jhs3vMODDrE
יוהאנס קפלר
מי היה יוהנס קפלר?



כשאתה ילד אומלל ובן למשפחה ענייה שהבורות שולטת בה, אם אתה נבון ושאפתן, תהיה חייב להביט למעלה כדי להגיע למשהו... בדיוק משם הגיע האסטרונום והמתמטיקאי הגרמני יוֹהָנֶס קֶפְּלֶר (Johannes Kepler) לתגליותיו הגדולות ויהפוך לאגדה מדעית.

הכל החל כשהיה בן 6. כמו רבים באותה תקופה, גם קפלר צפה נפעם בכוכב השביט הגדול שהופיע בשנת 1577. אבל בזמן שכולם ראו בשביט סימן לאסון מתקרב, הילד הצעיר והעני ראה דווקא את הכוכבים במלוא יופיים וסקרנותו גברה. אגב הסקרנות הזו נבעה גם מחיבתו לאסטרולוגיה, עיסוק צדדי שילווה אותו לאורך כל חייו.

אלה לא היו רק הבורות והעוני שהקיפו אותו. כבן לאב נוקשה ואלים, שבשלב מסוים נטש את המשפחה ולאם רעה ורכלנית, שהואשמה לא פעם בכישוף, הוא נאלץ לגבש לעצמו אופי אחר ושונה מהוריו.

דווקא ילדותו הדווקנית למשפחתו הבעייתית, היא שתהפוך את המדען הצעיר לפורץ דרך ושובר מוסכמות ולמי שיתנער מהמחשבה השלטת, הגישה הדתית הצרה להבנת העולם והאמונות הטפלות. כשגדל, הוא למד באוניברסיטה ושם הוא שמע לראשונה על הרעיונות המהפכניים של קופרניקוס, לגבי מבנה מערכת השמש.

כך היה קפלר לאסטרונום, שהאמין בתיאוריה הקופרניקאית (של קופרניקוס). כמו קופרניקוס, גם הוא גרס שכדור הארץ הוא רק אחד מכוכבי הלכת ושכולם נעים סביב השמש. קפלר הפך לעוזרו ולתלמידו של האסטרונום המפורסם טיכו ברהה, אך זה מת שנה לאחר מכן. לאחר מותו של ברהה, ניתח קפלר את התצפיות המדויקות שערך מורו בחייו ופיתח תיאוריה משלו לגבי תנועת הכוכבים.

כשפרסם את ספרו "אסטרונומיה חדשה", גילה עולם המדע שבניגוד לקופרניקוס ולגלילאו, קפלר הצעיר העריך אז, לפני כ-400 שנה, שתנועת הכוכבים סביב השמש אינה מעגלית אלא בצורת אליפסה (משהו כמו מעגל מעוך).

זו הייתה מהפכה במדע האסטרונומיה. בניגוד למה שחשבו מאות שנים על מסלולם המעגלי של הכוכבים, קפלר מצא שהכוכבים נעים במסלולים אליפטיים. מאז הפכה תפיסה זו לעובדה מדעית.

אמנם זה היה חידוש מרתק לאסטרונומים בני דורו, אבל תגליתו המפורסמת לגבי המסלול האליפטי של כוכבי הלכת המקיפים את השמש, אינה היחידה...

קפלר גם תיאר יפה גם את כוח המשיכה של השמש, הכוח שקובע את מסלוליהם של כוכבי הלכת וגם את העובדה ששינויי המרחק מהשמש משנים את מהירותם של כוכבי הלכת. חשובה גם התגלית לגבי הקשר בין מרחקו של כוכב מהשמש לזמן שבו הוא משלים מחזור הקפה שלם מסביבה.

כל אלו איפשרו לו לתאר את חוקי תנועת הכוכבים. הוא המשיך וניסח את שלושת "חוקי קפלר", חוקים שיהיו מרכזיים בהבנת מערכת השמש ועתידים להשפיע מאז על כל גדולי האסטרונומים, כולל אייזיק ניוטון, אולי גדול המדענים בהיסטוריה.


הנה קיצור תולדות יוהנס קפלר:

https://youtu.be/tp1WkB7l-9k


חייו של קפלר:

https://youtu.be/VB3V36LJpGc


מכונה שמדגימה את רעיונותיו של יוהאנס קפלר (עברית):

https://youtu.be/drjtj9LFkA8


ומצגת וידאו על קפלר ודרכו:

https://youtu.be/DLO_GDF0qq8


ביאטריס טינסלי
מי הייתה ביאטריס טינסלי?



ביאטריס טינסלי (Beatrice Tinsley) הייתה אסטרונומית וחוקרת היקום מניו-זילנד, ילידת אנגליה.

טינסלי תרמה רבות להבנת החלל בכלל ולהיווצרותן של גלקסיות בפרט. היא זכתה בפרסים שונים והצטיינה הן בלימודים והן במחקר. בשנים האחרונות לחייה היא לימדה וחקרה בארצות הברית, בעוד שבעלה ושתי בנותיה המאומצות נשארו בניו-זילנד.

היא הפכה בסוף חייה פרופסור לאסטרונומיה באוניברסיטת ייל, אך מתה בגיל 40 בלבד. המאמר האחרון שלה בכתב עת מדעי, פורסם שבוע לפני מותה.

ממשלת ניו-זילנד קראה על שמה בשנת 2010 את הר טינסלי. ההר נמצא ליד פיורד קפלר, הקרוי גם הוא על שם חוקר חלל מוביל, האסטרונום הנודע יוהנס קפלר.


הנה דודל שהוקדש לה על ידי מנוע החיפוש גוגל:

https://youtu.be/-UFSjZbVvmw


אסטרונומית מספרת על ביאטריס טינסלי:

https://youtu.be/ZJylzJZ8odY?t=57s


ועוד סיפורים על טינסלי:

https://youtu.be/CNZhUPFrevg
מהו פולסר?



פולסר הוא כוכב נייטרונים שמסתובב סביב עצמו במהירות עצומה ולכן פולט קרינה אלקטרומגנטית מהקוטב המגנטי שלו. מהירות הסיבוב של פולסר היא עד 1000 פעם בשנייה, המקסימום שכוכב ניטרונים יכול להסתובב מבלי להתפרק.

הפולסרים הם כוכבי ניטרונים צפופים ביותר. המדענים משערים שהם שרידים של כוכבים בעלי מסה גדולה מאד שהתפוצצו בצורת סופרנובה ולא הפכו לחורים שחורים (כשסופרנובה מתפוצצת היא הופכת לחור שחור או לכוכב נייטרונים). הם נמצאים לרוב בצבירים גלקטיים בני מיליארדי שנים.


הנה סרטון הסבר על הפולסר (מתורגם):

http://youtu.be/Ox9G0LvDnCw
איך נוצר הירח וכיצד קיבל את צורתו?



ישנם ויכוחים בין המדענים לגבי ההיווצרות של הירח והאבולוציה של הירח בהמשך. אחת התיאוריות המקובלות גורסת שהירח נולד במקביל לכדור הארץ, בהתנגשות בין כוכב הארץ הקדמון שנקרא "פלאנטיסימל" ובין אסטרואיד ענקי בגודל של מאדים, בערך לפני 4.5 מיליארד שנה.

התיאוריה גורסת שההתנגשות הזו גרמה לכמות אדירה של סלע נוזלי להינתק מכדור הארץ ולהתאחד לגוש חדש - הוא הירח. אותה פיסת כוכב, הירח שלנו, הייתה אז כדור אש ענקי, אך היא נותרה מאז לכודה בכוח הכבידה של כדור הארץ.

מאז התקרר הירח, ממש כמו כדור הארץ. הוא מסתובב במסלול אליפטי מסביבנו ולא נעלם, אם כי הוא מתרחק מכדור הארץ במספר סנטימטרים בכל שנה.


כך נוצר הירח מלווין של כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/10ZUcG099w4


סרטון שמדגים בעזרת מכתש אריזונה הקטן יחסית, איך יכול היה הירח להיווצר מהתנגשות שכזו:

http://youtu.be/c0FCE4H0Dro


וסרט תיעודי על היווצרות הירח:

https://youtu.be/WGTBJHFNywI?long=yes
מי היה האסטרונום והמוסיקאי ויליאם הרשל?



ויליאם הרשל (William Herschel) היה אסטרונום בריטי יליד גרמניה. הוא התפרסם תודות לתגליות שונות שהחשובה שבהן היא ככל הנראה גילוי כוכב הלכת אורנוס וכמה מירחיו. במהלך השנים הוא גם מדד את גובהם של ההרים שעל הירח וקטלג ותיעד כוכבים כפולים, מושג שהוצמד לזוגות כוכבים המסתובבים אחד סביב השני.

לאסטרונום הבריטי ויליאם הרשל אנו חייבים גם את גילוי הקרינה התת-אדומה, שאנו מכירים כ"אינפרה-אדום". את הקרינה הבלתי נראית הזו מזהים כיום לפי החום שהיא פולטת ואף משתמשים בה לצילום בחשיכה, המבוסס על החום שפולטים בעלי חיים ועצמים שונים. בזכות החום הזה הרשל גם גילה אותה. זה היה כשהוא הצמיד מדחום לאלומות האור הצבעוניות, שהתפצלו ממנסרה, שעליה האיר באור לבן. הרשל שם לב שגם כשהוא מדד מעבר לאלומת האור האדום שנשבר דרך המנסרה, הטמפרטורה במדחום עלתה. מה שהפליא אותו שזה היה באזור שלא נראה בו אור כלשהו. זו הייתה קרינת אינפרה-אדום והוא הבין זאת.

היו גם עוד תגליות מעניינות באסטרונומיה. הוא היה הגאון שגילה, שהמבט לחלל הוא למעשה מבט אל העבר. זאת מכיוון שאנו צופים בכוכבים כה רחוקים, שעד שאורם נגלה לנו, עוברות שנים רבות, עשרות שנים ועד אלפי ומיליוני שנים.

אבל המעניין הוא שהעבודה היומיומית של הרשל הייתה בכלל כמלחין, מוסיקאי ומורה למוסיקה. עד גיל 35 הוא לא עסק כלל באסטרונומיה. את עיקר הקריירה שלו עשה במוסיקה. הוא ניגן בכינור, אבוב ועוגב. אמנם מרבית יצירותיו נשכחו כיום, אבל הרשל חיבר 24 סימפוניות, שלל קונצ'רטי ולא מעט מוסיקה דתית נוצרית, על אף שהיה לפחות חצי יהודי (אב יהודי ואמא כנראה מהאנוסים).

אגב, גם 3 אחיו ג'ייקוב, אלכסנדר ודיטריך, הופיעו כמוסיקאים בעירם באת'. זה היה המשך לאביהם המוסיקאי.

אבל מרגע שגילה את עולם הצפייה בכוכבים, הרשל ניצל את כישרונותיו הרבים ואת הסקרנות והיצירתיות שלו ופיתח גם טלסקופים נהדרים. זה גם איפשר לו להתרכז באסטרונומיה כתחביב שהניב תגליות רבות.

הוא החל לייצר טלסקופים, שמכר בשפע לאסטרונומים אחרים. די מהר זה יהפוך למקור הפרנסה העיקרי שלו ובחייו הרשל יבנה מעל 400 טלסקופים. המפורסם שבהם נחשב לטלסקופ הגדול ביותר בתקופתו - אורכו היה 12 מטרים!


הנה סיפורו של ויליאם הרשל המגלה את אורנוס:

https://youtu.be/rXc405l-J4Q


הסימפוניה מספר 14 ברה מז'ור של הרשל:

https://youtu.be/3mV-ZSzgs8Q


עוד תגלית שלו על מה אנו באמת רואים מהחלל:

http://youtu.be/M9CjmywZ3yQ


סונטה ופוגה מספר 6 שכתב המוסיקאי האסטרונום:

https://youtu.be/Za6lDrmRLZY


ואחותו האסטרונומית קרולין, המוכשרת לא פחות ממנו, שרק בהיותה אישה לא קיבלה קרדיט על תרומתה לתגליותיו:

https://youtu.be/x1prmkoNFl8
מהו יום אחד?



יום כולל את שעות היממה המוארות. היום נמשך מהזריחה ועד לשקיעת השמש. לעיתים מכנים את היממה בשם "יום", כמו ימות השבוע שנקראים יום ראשון, יום שני וכדומה.



הנה סרטון שמסביר מהו יום על כדור הארץ ומתכוון ליממה (מתורגם):

http://youtu.be/3e_Z_rMX3Ig
מהי סופרנובה?



סופרנובה היא תופעה של כוכב שמתפוצץ. הסופר נובה מתרחשת כשההיתוך בליבת הכוכב מפסיק והוא קורס ומתכווץ. כוכב שמתפוצץ בצורת סופר נובה הופך לחור שחור או לכוכב נייטרונים.

הפיצוץ קורה במהירות רבה מאוד. הכוכב הנדחס נעשה לוהט והוא מתרסק במהירות לרסיסים. ליבת הכוכב כולה מתפזרת ברחבי היקום. לצופים בתהליך נראים סימני הפיצוץ במשך שנים בודדות בלבד.

אסטרונומים סינים הם כנראה הראשונים שתיעדו סופרנובה. במאה ה-11 תועדו שתי סופרנובות נוספות. אחת מהן, סופרנובה 1006, היא האירוע השמימי הבהיר ביותר שנצפה אי-פעם.


כך מתרחשת סופרנובה:

http://youtu.be/IMsLYVlZNMc


והסבר לתופעת הסופרנובה והחום הרב שנוצר בה:

http://youtu.be/yC7p_Bey5lU
מהו ליקוי חמה טבעתי?



ליקוי חמה טבעתי (Annular solar eclipse) הוא תופעה אסטרונומית שבה נוצרת מעין "טבעת אש" בעת ליקוי חמה. במקום הסתרה של השמש כולה, מוסתר בליקוי החמה הטבעתי רק החלק המרכזי של השמש, כשמסביבו רואים את השמש.

אבל מדוע רק מרכז השמש מוסתר על ידי הירח ולא כולו, כמו כל ליקוי חמה? - הירח אמנם נמצא בדיוק בין השמש לכדור הארץ, אבל מפני שמסלול הירח הוא אליפטי, כשמתרחש ליקוי חמה שבו הירח נמצא בנקודה מרוחקת יחסית, הוא אינו מצליח להסתיר את השמש לגמרי, כי הוא נראה קטן יותר ממנה. כך לא נוצר ליקוי חמה מלא, אלא נשארת מהשמש טבעת של אש שאופיינית לליקוי החמה הטבעתי.


הנה הסבר קצר של תופעת הליקוי הטבעתי (עברית):

https://youtu.be/0ybHpsxpw48?t=1m22s&end=151s


הסבר מעמיק יותר באנגלית:

https://youtu.be/kgbK2FZFFdw


ליקוי החמה הטבעתי של שנת 2012:

https://youtu.be/DtkoAlwIpWY


וליקוי חמה טבעתי באינדונזיה:

https://youtu.be/exLm7T24-J8
מהו מטאור? ומה הקשר שלו לכוכבים נופלים?



כמו אסטרואיד, אבל סלע קטן, מטאור (Meteor) הוא גוש סלע קטן, עשוי מתכת וסלע, שעף בחלל. גוף חללי קטן למדי.

המטאור נע במערכת השמש. כשהוא חודר לאטמוספירה שמסביב לכדור הארץ, המטאור נשרף ויוצר שובל של אור. זהו מעין זנב של אור, שנמשך אחריו, כמו חוט של אור. אנחנו קוראים למטאור כזה "כוכב נופל", כי הוא פונה במעופו כלפי מטה, אל האדמה ולרוב הוא בוהק, כמו כוכב, אבל משאיר שובל של אור אחריו.

כשהמטאור מצליח להגיע לקרקע, הוא מכונה "מטאוריט". בעולם יש מכתשים רבים שנגרמו מפגיעת מטאוריטים באדמה.


הנה סרטון שמסביר באנגלית את הכוכבים הנופלים:

https://youtu.be/v-DmkH7udc4


על אסטרואיד והחשש התמידי שיהפוך למטאור (מתורגם):

http://youtu.be/SO8yTvWUpB4


והסבר על ההבדלים בין הכוכבים הנופלים:

https://youtu.be/dJxgrCMn-_s
מהו שביל החלב?



"שביל החלב" היא הגלקסיה שלנו, שקיבלה את שמה מהמראה שלה בשמי כדור הארץ - מעין פס אור בהיר שנמתח לכל אורך השמיים. זוהי מערכת עם מיליארדי כוכבים שבה נמצאת גם מערכת השמש שלנו.

אם רוצים להבין כמה גדול הוא היקום, כדאי לזכור שגלקסיית "שביל החלב" היא אחת ממאות מיליארדים רבים של גלקסיות הקיימות ביקום. בין הכוכבים שבשביל החלב גם ענני גז ואבק בין-כוכבי. במרכזה של הגלקסייה קיים על פי הערכות המדענים חור שחור עצום מימדים.

האגדה יוונית קדומה מספרת ששביל החלב נוצר כשזאוס הערים על אשתו, האלה הרה ושיכנע אותה להניק את הרקולס, שאך זה נולד. אך משהיא גילתה את זהותו של התינוק היונק, כבנו הלא חוקי של זאוס, היא שלפה את השד מפיו היונק וזרם של חלב ניתז באוויר - הוא "שביל החלב".


הנה הסבר על היווצרותה של גלקסיית "שביל החלב" (מתורגם):

http://youtu.be/Fcetyuz8uKA


מה שנמצא בלב הגלקסיה שלנו (מתורגם):

http://youtu.be/tUMgV-z1im0


מבט אל שביל החלב בלילה חשוך במדבר (סרטון קפיצות זמן):

https://youtu.be/KySThq5CxLI


"מתחת לשביל החלב" של להקת The Church - שיר מקסים:

https://youtu.be/pWxJEIz7sSA


והביטו כמה יפה בשביל החלב:

https://youtu.be/d430I3XGVxE?qr=yes


מהו הכוכב הזוהר ביותר בשמיים?



הכוכב סיריוס הוא הכוכב הזוהר ביותר בשמיים שלנו. מדידות שבחנו את עוצמת האור של סיריוס הצביעו על כך שהוא זוהר פי 25 יותר מהשמש שלנו, השמש העומדת במרכז מערכת השמש.

סיריוס אינו רק הכוכב הבהיר ביותר בשמי הלילה שלנו, אלא גם חבר מרכזי בקבוצת "הכלב הגדול". לכן מכונה סיריוס גם "כוכב הכלב". בתרבות המצרית הקדמונית נחשב כוכב הכלב כמי שהופעתו בשמיים התריעה על תחילת גיאות הנילוס - ממש כמו נביחת הכלב המתריע על סכנה.

בזכות היותו קרוב יחסית ובזכות עוצמת האור הרבה שלו, הכוכב סיריוס הוא הזוהר שבין כוכבי השמיים שאנו רואים מעלינו. אגב, לא כדאי עדיין לארוז מזוודה לקראת נסיעה לסיריוס - הוא נמצא בערך 9 שנות אור מכדור הארץ, מה שאומר שהמסע אליו, בחללית מהירה של ימינו, ייקח משהו כמו 100 אלף שנים...


הנה הכוכב סיריוס:

http://youtu.be/F0qt91rvorU
מה הקשר בין הסינים לקבוצת הכוכבים דרקון?



קבוצת הכוכבים דראקו או הדרקון כוללת 15 כוכבים. הם יוצרים את הצורה של הדרקון. זוהי מקבוצות הכוכבים הראשונות שהוגדרו בשמיים. שמות הכוכבים בקבוצת הדרקון הם ערביים.

מיקומו של דראקו מתחיל בין שתי העגלות, הגדולה והקטנה והוא מתעקל מעל לגוף של העגלה הקטנה ואז עולה ומתרחק ממנה לעבר 4 כוכבים בצורת עפיפון.



הנה קבוצת הדרקון:

http://youtu.be/gAr-p_uSkXM


ועל הסינים והדרקון:

http://youtu.be/ul0XgPN8yAs
איך הוכחה טענת איינשטיין על קיום גלי הכבידה?



בשנים האחרונות נמצאו ראיות ברורות שהיו לאישוש חשוב, הוכחה לקיומם של גלי כבידה (Gravitational wave) בחלל. את גלי הכבידה הללו חזה הפיסיקאי הדגול אלברט איינשטיין בתורת היחסות הכללית שלו.

זה היה ב-21.02.16 כשהכריזה קבוצת מדענים מארצות הברית שהצליחו לקלוט ולהקליט, באמצעות מכשירים סופר-מדויקים, את ההדים של אירוע קוסמי אדיר-ממדים שהתרחש לפני מיליארד שנות אור.

האירוע הוא התנגשות של שני "חורים שחורים" עצומים, שמסתם המשותפת גדולה פי 62 ממסת השמש שלנו. השניים התמזגו ויצרו באותה התנגשות אימתנית גלי כבידה, שאותם הצליחו החוקרים לזהות.

גלי הכבידה הללו הם מעין התעקמויות זעירות במרחב-זמן, שנעות במרחב הזה כמו שגלים נעים במים. אלה מעין אדוות קטנות הנעות במארג החלל-זמן ונוצרות בהתמזגויות של חורים שחורים.

עד כה נחשב קיומם של גלי הכבידה הללו בגדר השערה בלבד וחוקרים רבים חיפשו הוכחה ישירה לקיומם.

זו למעשה ההוכחה הראשונה לתיאוריה של איינשטיין ולפיה היקום שלנו הוא דינמי ובו שזורים זה בזה החלל והזמן והיקום עצמו אכן מתרחב ומתכווץ ומתנועע.

הכל זוהה ובדיוק מדהים לתיאוריה שניסח איינשטיין, על פי חישובים תיאורטיים וללא אפשרות בחייו לצפות ולאתר להן הוכחות ביקום.

גם הממצא עצמו מדהים, כי בו המדענים הצליחו להוכיח את התחזית האחרונה של אלברט איינשטיין, היחידה שלא הוכחה עד היום מתורת היחסות הכללית, בת 100 השנים.

התגלית המדעית המסעירה הזו היא האות לסיומו של חיפוש מדעי שהתנהל במשך עשרות שנים, על ידי מדענים רבים. נראה שסוף סוף הוא הסתיים ומתחיל שלב חדש ומרתק בחקר היקום בכלל והתופעות הקשורות בגלי הכבידה בפרט.


הנה הסבר בעברית של גלי הכבידה שחזה הפיסיקאי הדגול אלברט איינשטיין (מתורגם):

https://youtu.be/YHS9g72npqA


גילוי גלי הכבידה וההוכחה לקיומם, בדיוק 100 שנה אחרי שאיינשטיין חזה את קיומם:

https://youtu.be/s06_jRK939I


הסבר על גלי הכבידה ומשמעותם (עברית):

https://youtu.be/ovQ9DqJQlKM


הנה הסבר מפורט להוכחה לתיאוריה של איינשטיין (עברית):

https://youtu.be/dx4rs2E6etU
איך כדור הארץ נע בחלל?



כדור הארץ נע סביב השמש והירח נע סביב כדור הארץ. לכדור הארץ לוקח מעט יותר מ-365 ימים להסתובב סביב השמש. לכדור הארץ לוקח יממה להשלים סיבוב סביב עצמו.


הנה תנועתו של כדור הארץ סביב השמש ומה שקורה סביבו (מתורגם):

http://youtu.be/WdioxH4m5T0


ותנועת כדור הארץ במהלך שנה שלמה:

https://youtu.be/9n04SEzuvXo
מהי קבוצת כוכבי "הכלב הגדול"?
מהם אסטרואיד, מטאור ומטאוריט?
ממתי מייצרים שעונים אסטרונומיים?
מהו מחזור חייו של כוכב?
האם השמש צפויה למות?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.