» «
אבקת זיפ
מה הייתה אבקת זיפ?



אי שם בשנות ה-80 היה המשקה הלוהט ביותר מים שעורבבו עם אבקה "בטעם תפוזים" או בטעמי פירות, שכל קשר בינם לבין הפרי היה כמובן מקרי.

קראו לו זיפ, מפני שההכנה שלו הייתה מהירה. פשוט נוטלים מהאבקה הצבעונית, בעזרת כפית המדידה מהפלסטיק שהייתה בתוך הקופסה, מכניסים לכוס של מים קרים ומערבבים...

הזיפ הומצא על ידי חוקרי חברת המזון ג'נרל פודס. במשך שנים הם ניסו לפתח תחליף אבקתי למיץ התפוזים הטרי. הכישלון היה מוחלט והטעם של כל מה שרקחו היה מר וממש לא טעים. הם הצליחו לעשות זאת, רק משהחליטו לוותר על המינרלים והוויטמינים הבריאים שבמיץ התפוזים ולייצר פשוט משקה עם טעם טוב.

לא צריך כמובן להיסחף. הטעם של משקה ה"זיפ" היה סביר, הבריאות לא משהו כנראה, כי מרוב צבעי מאכל מסרטנים וכימיקלים לא ראו שם את הפרי או בדל של משהו שמזכיר דבר טבעי. עם הזמן המשקה הכימי הזה הלך ונעלם, בין השאר לטובת משקאות הנקטר שהלכו ותפסו פופולאריות, גם אם היו עמוסי סוכר ולא הרבה יותר בריאים ממנו.

הליצנים אמרו אז שלא סתם נמכר משקה ה"זיפ" בקופסת פח כי זה מה שהוא שווה. אחרים כינו אותו "אבקת סרטן", אבל השגעון היה מוחלט. בשיא ההצלחה, בשנות ה-80, נמכרו בארץ מעל 1200 טונות של אבקת משקה ה"זיפ" בשנה ולהנאת החיילים, אפילו למנות הקרב בצה"ל הכניסו אותו...

משקה ה"זיפ" נמכר בטעמים כמו תפוזים, אשכוליות, מנגו, לימונים, תפוחים ואיך לא -פטל. אבל זיפ התפוזים היה הפופולארי ביותר והבדחנים היו אומרים שהוא קוטל חרקים מצוין...


הנה פרסומת מיתולוגית למשקה, ששאלה "איזה זיפ שותים היום":

https://youtu.be/nRMiLtyBil4
קוקה קולה
מי המציא את הקוקה קולה?



הרוקח האמריקאי מאטלנטה, ג'ון סתית' פּמברטון, הוא הממציא של משקה הקוקה-קולה. ידוע שבחייו של פּמברטון שימש המשקה בעיקר למטרות רפואיות. פּמברטון, שנפצע במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, חיפש תרופה להתמכרותו למורפין - סם שבו השתמשו להקלת הכאב לפצועים במלחמה. מקוקה, אגוז קולה וצמח הדמיאנה, יצר פמברטון משקה עתיר אלכוהול, שזכה לשם "יין קוקה צרפתי של פמברטון".

פמברטון החל לשווק את המשקה כתרופה יעילה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והמרקחת הצליחה באופן יחסי, אם כי לא דווח על הצלחות רפואיות מזהירות שלה..

משנאסר האלכוהול באטלנטה, עם "חוקי היובש" בשנת 1885, נאלץ פמברטון להמציא את המשקה ללא אלכוהול וקרא לו על שם צמח הקוקה ואגוז הקולה - "קוקה קולה".

כמה שנים לאחר מכן רכש את העסק איש עסקים בשם אסה קנדלר, גאון שיווק שהפך את המשקה הסתמי של פמברטון להצלחה אדירה בארה"ב. לגבי שיווק משקה הקוקה-קולה בבקבוקים, היה קנדלר ספקני, אבל הוא הוכח כמחוכם ביותר והפך את המשקה לפופולארי בעולם כולו ולסמל של שיווק חכם ופורץ דרך.


הנה סרטון על המצאת הקוקה קולה:

http://youtu.be/Pdrr3ZxZUOc?t=33s


פרסומת משנת 1961 על מכירת קולה ב-57 מדינות בעולם:

http://youtu.be/FRvgzxlpxts


תולדות הקוקה-קולה:

https://youtu.be/jwCYxwkjw90


וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:

https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
משקאות קלים
איך מייצרים משקאות קלים?



תהליך הייצור של משקאות קלים (Beverages) הוא למעשה מילוי של בקבוקים בגזוז.

התהליך מתחיל בשטיפת הבקבוקים, כדי לנקותם מכל לכלוך שעשוי להיות בהם. במקביל, מכינים את המשקה למילוי, על פי המתכון שדרוש להכנתו. לרוב המשקה עשוי מכ-80 אחוז של מים, ממתיק ותרכיז בטעם הרצוי. לאחר מכן, הופכים את המשקה למוגז, בעזרת הקרבונטור - מכשיר מיוחד שמכניס למשקה את בועות הגז שיש בסודה ובמשקאות קלים מוגזים.
זהו. עכשיו סוגרת המכונה כל בקבוק בפקק, מכונה אחרת מוסיפה תווית והמשקה מוכן לאריזה בארגזים.


הנה ייצור של המשקה הקל קוקה קולה:

https://youtu.be/-TLIOHMorFQ


עוד מפס הייצור של המשקה הקל הפופולארי בעולם:

http://youtu.be/QzR5AQ6-VFM


משקאות אנרגיה:

https://youtu.be/-VOLuhRqsNQ


וייצור משקאות לא מוגזים כמו אייס טי ומים בטעמים:

https://youtu.be/bfltJTAIoJk
מי סודה
מי גילה והמציא את מי הסודה?



קשה להעלות על הדעת את טעם החיים של היום ללא משקאות קלים ומוגזים. את התודה על המשקאות האהובים על כולם אנו חייבים לכומר כושל, שלא הצליח בקריירה הדתית שלו, כי היה חוקר באופיו, סקרן ואדם שרצה להבין קצת יותר מאשר לקבל את העולם כמו שהוא.

וכך, במהלך מחקריו הכימיים פורצי הדרך, חקר הכומר והחוקר האנגלי ג'וזף פריסטלי את האוויר במבשלת בירה מקומית בלידס ושם לב שכשהניח קערת מים מעל מכל בירה, הרג האוויר שכיסה את הבירה התוססת את העכברים שהניח שם. מזה הוא למד שהאוויר שמעל לתסס הבירה הוא שונה מהאוויר הרגיל שאנו נושמים.

אבל החלק הלא מתוכנן בניסוייו היה שהוא בדק את טעמם של המים שעברו תהליך דומה וגילה שהם טעימים מאד, על אף שאין להם טעם מסוים. משבדק וגילה שגם ידידיו וחבריו נהנים מהמים המשונים עם בועות הגז, הוא פרסם מאמר שגילה לעולם את סודה של הסודה.

פריסטלי עצמו לא הרוויח דבר מהתגלית המצליחה שלו, אבל גרמני בשם יוהאן שוופס קרא גם הוא את המתכון שפרסם פריסטלי והפך את הסודה לפופולארית בכל אירופה. המפעל שהקים למכירת משקאות מוגזים, מפעל "שוופס", קיים ומצליח עד היום בעולם כולו.


הנה סרטון על ג'וזף פריסטלי:

http://youtu.be/EobWF6_lHJ8?t=2m34s


וכן - לסודה יש טעם והוא נהדר, גם אם הוא נרכש!

https://youtu.be/U3EBsmK3pzk

משקאות

קוקה קולה
מהיכן מגיע השם קוקה קולה?



שמו של הקוקה קולה נגזר משני המרכיבים המיוחדים שלו - עלי צמח הקוקה, צמח מדרום אמריקה שממנו מפיקים גם את סם הקוקאין (כיום הוא אינו נכלל במשקה המפורסם, לאחר תביעה משפטית שהוגשה נגד החברה בשנת 1901) ומאגוזי הקולה, צמח שמקורו באפריקה.


הנה פרסומת לקמפיין שבו משווקים את קוקה קולה כ"אושר" ואת עצמם כ"מפעל האושר":

https://youtu.be/-IgMXhxN6e8


ורגע של כנות מצד החברה המצליחה הזו:

https://www.youtube.com/watch?v=s19ZPmtl66Y


הנה "מפעל האושר" של בקבוקי הקוקה קולה, שבו מספרים את הסיפור של החברה כמו סרט פנטזיה:

https://youtu.be/LV5bpdAx1-8


לקוקה קולה יש הרבה קמפיינים מעניינים, כמו זה שנעשה ב-2011:

https://youtu.be/SQC2moo-pg8


ופרטים שלא ידעתם על קוקה קולה:

https://youtu.be/Iue7AOj9U10?long=yes
סיפולוקס
מהו סיפולוקס?



סיפולוקס היה בקבוק מתכת שאיפשר הכנה ביתית של מי סודה, לשתייה ולהכנת משקאות מוגזים. הסיפולוקס היה המתקן הראשון שאיפשר להכין מי סודה בבית. קנייה של בלונים קטנים של פחמן דו-חמצני דחוס והחלפתם משהתרוקנו, איפשרו לחובבי הסודה להכינו בעצמם.

הסיפולוקס היה מתקן אהוב מאד בארץ ורבים קיבלו אותו כמתנת חתונה. רבים עוד יותר קיבלו כמה סיפולוקסים בחתונתם... בסוף שנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 נפגעו כמה אנשים מפיצוץ של סיפולוקס, אולם עם הזמן השתפרה איכות המכשיר ובטיחותו. לבסוף נעלמו הסיפולוקסים, כשיצאו לשוק מתקנים משוכללים וחדישים יותר.


כך מכינים סודה בסיפולוקס של פעם:

https://youtu.be/_fROp7BRmU4


המקביל הבריטי של הסיפולוקס:

http://youtu.be/lbuCVAHNR1E


הנה מוצר מודרני בדיוק כמוהו:

http://youtu.be/kzPSWsDlKtk
מיצי פרי
מה התרומה של מיצי פירות לגופנו?



כולם מכירים את הטעם המעולה של מיצי הפירות. אבל כדאי לדעת שיש במיצי הפרי גם ויטמינים בריאים, שטובים לגופנו.

במיוחד כדאי לדעת שבפרי הדר ובירקות ירוקים יש ויטמין סי, שתרומתו לגופנו רבה. ויטמין סי במיוחד שומר עלינו מהצטננות ומחזק את העצמות והשיניים שלנו.


הנה סרטון על הבריאות של מיץ סחוט:

http://youtu.be/ZCOyszn7JCA
מיץ תפוזים
איך מייצרים מיץ תפוזים?



הכנת מיץ תפוזים בקרטון או בבקבוקים פירושה שטיפה של התפוזים, מיון שלהם כדי להשתמש רק בתפוזים הטובים, ולבסוף סחיטת התפוזים למיץ. לאחר הסחיטה מחזירים חלק מהתוכן של התפוז לתוך המיץ הסחוט.

זהו. מיץ התפוזים מוכן. מכניסים את המיץ לקרטונים או לבקבוקי המיץ, אורזים בארגזים גדולים ושולחים לשיווק לחנויות. לרוויה!


הנה סרטון שמציג את התהליך:

http://youtu.be/T8KJGtMGMSY?t=4m12s



קפה
למה אנשים כל כך אוהבים קפה?



קפה הוא משקה מעורר וטעים, שמבוגרים בכל העולם מרבים לשתות. בכל יום שותים בעולם לא פחות מ-2 מיליארד כוסות קפה! - כל כך רבים אוהבים וזקוקים לקפה, עד שאחרי המים, הוא המשקה הפופולרי ביותר בתבל!

שתיית הקפה היא טקס בכל מקום שהוא, משתיית קפה עם חברים, דרך אירוח בדואי שכולל קלייה וכתישה של פולי קפה ועד הפסקות קפה בחברות הייטק וישיבה בבית קפה עם חברים. לרבים מהווה הקפה מרכיב מיידי בהשכמת הבוקר, כשהקפאין שהוא מכיל הוא הדלק שמניע את הגוף העייף.

הקפה, שהתגלה באתיופיה שבאפריקה, נפוץ משם לכל העולם. שנים רבות לאחר מכן, כשנסוגו התורכים העות'מאנים מהמצור על וינה, הם השאירו אחריהם שקי קפה. הווינאים כל כך התלהבו מהטעם שלו, שבית הקפה שנפתח בווינה הפך להצלחה מסחררת ולתחילתה של אופנה פופולרית בכל העולם המערבי. כיום נחשבת דרום אמריקה לאזור גידול הקפה המרכזי בעולם. ברזיל וקולומביה הן מגדלות הקפה הגדולות בתבל.


הנה סיפורו של הקפה - המשקה השני בפופולריות שלו בעולם, אחרי המים:

http://youtu.be/MGj17DTYxIM


מקומות שבהם מגדלים קפה אורגני בפרו:

https://youtu.be/E7Ia8brtCgA


כך מכינים קפה טורקי בטורקיה:

https://youtu.be/R6efa37Gk-Q


הנה הצורך בו וההשפעה שלו שהפכו אותו המשקה האהוב בעולם:

https://youtu.be/o0W_0MuvlwQ
מהם המים?



המים הם נוזל חסר צבע, טעם או ריח, אבל הוא הנוזל הנפוץ ביותר בטבע והחשוב ביותר לקיומו של עולמנו. המים חשובים ביותר לאקלים העולמי ולבעלי החיים והצמחים החיים בעולם. מחזור המים בטבע הוא אחד הגורמים החשובים, אם לא החשוב ביותר, שקובעים את תנאי הסביבה והחיים על כדור הארץ.

חשיבותם של המים היא עצומה באשר לכלכלה האנושית. אין חיים ללא מים וכל עיר וישוב גדול הוקמו פעם על וליד מקור מים. מלחמות רבות נסבו על מים ומקורות מים והשליטה בהם. המים גם מהווים את אחד השיקולים החשובים ביותר בכוונת בני האדם להתיישב בעתיד בכוכבים אחרים בחלל. גרמי שמיים שבהם אין מקורות מים יהוו בעיה של ממש למגורים של בני אדם.

מבחינה כימית, המים הם תחמוצת המימן (או בשם נוסף "מימת החמצן") וסמלם הכימי הוא H2O. על אף שבימי קדם חשבו שהמים הם מהיסודות בטבע, הוכיח במאה ה-18 הכימאי הצרפתי אנטואן-לורן לבואזיה שהמים (כמו האוויר) אינם יסודות אלא תרכובת של מימן וחמצן.


הנה סרטון על מה הם המים בעולם וחשיבותם:

http://youtu.be/nSENolWbyYQ


תולדות המים - מתורגם לעברית:

https://youtu.be/RwtO04EXgUE


סוד המבנה הכימי של המים:

http://youtu.be/kaNdMmKazxc


הנה סרט תיעודי שמספר כיצד הגיעו המים אל כדור הארץ:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30?long=yes
איזו מדינה מייצרת הכי הרבה קפה בעולם?



יצרנית הקפה הגדולה בעולם היא ברזיל. אמנם גם איטליה ידועה כמדינה חזקה בתחום הקפה, אך איטליה היא יצרנית מכונות הקפה הגדולה בעולם, בעוד שברזיל היא המובילה בייצור פולי הקפה. 80% מפולי הערביקה (זן הקפה הכי פופולארי בעולם) הם מברזיל.


הנה סרטון על גידול ותהליך ייצור הקפה בברזיל:

http://youtu.be/aYB9dYOiYno
איך מייצרים את הקוקה קולה?



משקה הקוקה-קולה שנולד כתרופה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והפך למשקה הפופולארי ביותר בעולם מיוצר כבר שנים רבות ברחבי העולם. את תמצית המשקה מייצרים בארצות הברית, מקום בו שמורה הנוסחה הסודית להכנת המשקה המצליח. חברת קוקה קולה מעולם לא שחררה את המתכון למפעליה הרבים, מחשש שהנוסחה תדלוף ותגיע לידי מתחריה הרבים.

את התמצית מערבבים עם תמיסת מים וסוכר וכך נוצר התרכיז, הסירופ של הקולה. אליו מוסיפים מים שמהווים 85% מהמשקה הסופי. אחרי שהמשקה מוכן, מוסיפים לו את הפחמן הדו-חמצני, שמקנה לו את הבועות שיש בכל משקה מוגז.

בשלב האחרון ממלאים את הבקבוקים או את פחיות המשקה המפורסמות, סוגרים בפקקים והם נארזים באריזות גדולות, מוכנים להפצה לחנויות.


כך מיוצר הקוקה קולה:

https://youtu.be/-TLIOHMorFQ


כך שומרים על הטעם האחיד של המשקה:

https://youtu.be/3Nn0Mdx4yKc


הנוסחה הסודית נשמרת בסוד:

https://youtu.be/u6A5JIachss


וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:

https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
מהו תה?



התה (Tea) הוא המשקה השני האהוב בעולם, אחרי הקפה. מהמאה ה-17 הפך התה לאחד מהדברים הכי מבוקשים מהמזרח.

"תה" מכנים כל משקה שחולטים מעלים של צמח עלי התה, או בשמו המדעי "קמיליה סיננסיס" (Camellia sinensis). מצמח זה נוצרו בעיקר 3 סוגי התה העיקריים, שהיו ונשארו התה הירוק, התה השחור ותה הקולונג. הצמח הזה גדל באקלים חם ולח, במקומות בהם יורד הגשם לאורך כל השנה. ארצות כמו הודו, סין, טאיוון ויפאן היו ונשארו אלה שמגדלות את עיקר התה בעולם.

בשל סגולות המרפא שיוחסו לו, שימש התה כסוג של תרופה, עד למאה ה-5 לספירה. מאז החלו עשירי סין להנות ממנו באירועים חברתיים ולהעניק חבילות תה כמתנות יוקרתיות. כך החל להתפתח טקס התה הסיני

בהדרגה החלה בשורת התה להתפשט ליפאן ובהמשך גם לאירופה. הגעת התה לאירופה הייתה אירוע משמעותי שיצר תחרות על שליטה במזרח, בתחילה בין הולנד לבריטניה. בעקבות ההתלהבות מהתה הפכו חברות הולנדיות ובריטיות שקיבלו זכיון לייבא את התה המון כוח והפכו לגורמים שיצרו שליטה אירופית בהודו, סין ובארצות אחרות במזרח הרחוק. התהליך יצור את הקולוניאליזם וישנה את ההיסטוריה.

התה התגלה מעל 2000 שנה לפני הספירה. האגדות לא סגורות אם זה היה חכם סיני או הקיסר בכבודו ובעצמו, שיצא אל הטבע והתקין מדורה כדי להכין אוכל. לתוך הכלי עם המים הרותחים התעופפו ברוח מספר עלים מצמח התה הלא מוכר עדיין. במקרה הם צנחו היישר אל תוך המים הרותחים. כשהוא לגם מהמים שנצבעו בירוק, התפעל מהטעם המיוחד ומהניחוח המשכר. הוא הבחין לא רק בארומה המיוחדת של המשקה האקראי אלא גם לכך שהמשקה המריץ אותו. נפעם ונרגש מהתגלית, הוא מצא עוד מהעלים הללו ונולדה אחת מההתמכרויות הנינוחות של המין האנושי - שתיית התה.

עד כמה שזה אולי מוזר, מקור המילה תה הוא במילה הסינית קיה (Kia), שבמהלך המאה ה-6 השתנתה ל-Cha. כשהגיע התה במאה ה-17 לאירופה התחלפה ההברה Ch ב-T הנוח יותר להגייה ומשם עברה המילה למרבית שפות העולם.


הנה התה בתרבות האנושית:

https://youtu.be/jEAjp9_u-yU


מצגת וידאו של תולדות התה:

https://youtu.be/lFVC7AnVulI


כך נפוץ התה מסין אל העולם כולו:

https://youtu.be/Rwz4kQA5TXk


ובתרבות:

https://youtu.be/raptRo19ibE


סרט תיעודי קצר על תולדות התה:

https://youtu.be/wiU6mJ9E84k?long=yes


וסרט תיעודי ארוך על תעשיית התה:

https://youtu.be/QCmGOXa9eLc?long=yes
מהו התה היקר ביותר בעולם?



התה בסין הוא מוצר ומשקה חובה. לא פעם מגיעים סוגי תה מסוימים למחירים גבוהים מאד. התה של האי ג'ונשאן (Junshan island), למשל, נחשב לתה יקר מאד.

אבל התה היקר ביותר שנמכר בעולם הוא תה יקר בהרבה. מדובר בתה שמספרים עליו גדולות ונצורות אבל קשה למצוא צילומים או סרטים שלו, כי התה הכי יקר בעולם הוא תה ירוק סיני שנקרא טיוגואנין (Thioguanine). התה הזה עולה מעל 3,000 דולר לקילו תה. זה אומר שכוס קטנה של תה עולה להכין בבית כ-15 דולר, מעל 50 שקלים. בבית קפה סביר שהייתם משלמים לפחות 100 שקלים עבור כוס אחת של תה!

אין עוד משקה בעולם שמוכנים לשלם עליו כל כך הרבה.


הנה התה היקר והפחות מרתיע של האי ג'ונשאן:

https://youtu.be/hlMYrblsZp4


וסרט תיעודי ארוך על המשקה האהוב בכל העולם:

https://youtu.be/QCmGOXa9eLc?long=yes
מי המציא את הקפה הנמס?



קפה נמס (Instant Coffee), נס קפה, או קפה אינסטנט כפי שהוא מכונה בעולם, הוא משקה קפה שניתן להכין מערבוב של אבקה עם מים חמים או חלב חם. קצת כמו תרכיז ממותק, הוא הקפה הנגיש והפשוט להכנה.

ראשון נולד ה"נסקפה". זהו הקפה הנמס הראשון. שהושק בשנת 1938. הוא פותח על ידי חברת נסטלה ונמכר תחת השם נס קפה, לאחר שבתקופת השפל הגדול הצטברו בברזיל עודפי יבול וממשלת ברזיל ביקשה מנסטלה לפתח משקה כזה.

הם רצו בברזיל משקה זול, המתאים לשנות השפל הכלכלי העולמי, עידן של חסרון כיס אצל הלקוחות בברזיל ולמעשה - בכל העולם. מצחיק שהיום הקפה הנמס כבר לא כל כך זול...

אולי הוא לא זול כי הנס-קפה של חברת "נסקפה" הגיע עד לירח. ניל ארמסטרונג וחבריו לטיסה ההיסטורית של החללית אפולו 11 שתו את הנס-קפה שלהם בירח והפופולריות של המשקה הנמס הרקיעה, תרתי משמע, שחקים...

בכל מקרה, את אבקת הקפה הנמס מייצרים מפולי קפה קלויים שנטחנו היטב ובושלו בשיטת חליטה שמאפשרת למצות את הקפה לרכז קפה, קפה מרוכז. את הקפה המרוכז הזה מייבשים ומקבלים את האבקה.

כיום הקפה הנמס הוא משקה קפה פופולארי מאד, גם בברזיל מכורתו וגם בעולם כולו.

השם "נסקפה" הוא צירוף של שם החברה "נסטלה" ושל קפה.


כך הומצא הקפה-נמס:

https://youtu.be/xma7Hye25AI


כך מייצרים קפה נמס:

https://youtu.be/4G5LcVUcWAg


וסרט תיעודי על הנסקפה:

https://youtu.be/uRhlzYxMxAQ?long=yes
איך מייצרים יין והאם הוא בריא?



מאז ימי קדם גילו שמיץ או פרי עוברים תהליך כלשהו שגורם למשקה להיות משכר. העובדה שהיין גרם לשכרות ולשמחה התגלתה כמסייעת ורק בהמשך גילו שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת לבעיות ונזקים לבריאות. רק בשנים האחרונות התגלה ששתייה מתונה של יין מועילה במניעת מחלות לב.

היינן מכין את היין בדרכים חדשניות כיום אבל בעבר דרכו על אשכולות הענבים בגת, המיץ נאסף ולאחר שעבר לאיחסון ביקב, בשלב שנקרא יישון (מלשון "ישן") נוצר היין האיכותי שאנו מכירים. זנים שונים מייצרים טעמי יין שונים וגם סוג החביות ומשך ואופי האיחסון משפיעים מאד על הטעם. יינות אדומים פשוטים ומרבית היינות הלבנים למשל, מיושנים במכלי נירוסטה. יינות איכות מסוימים עדיף ליישן דווקא בחביות עץ אלון.

אמנות עשיית היין הפכה מזמן לתעשייה עתירת ממון. שוב ושוב הצליחו להוכיח שיינות יקרים אינם דווקא הטעימים ביותר, אך זה לא מפריע לבקבוקי יין מסוימים להגיע למחירי עתק של אלפי דולרים ויותר!


כך מייצרים את היין בייקב ישראלי קטן:

http://youtu.be/9XPeeiSbp1w


ייצור היין במפעל גדול:

https://youtu.be/7gquYRxLMFI


כבר אלפי שנים מייצרים את היין בצורה דומה אך בכמויות אחרות:

https://youtu.be/3PInCVXBsS8
למה אנו כל כך צריכים קפה ומה ההטעייה שבו?


אחרי נפט, הקפה הוא החומר הנצרך ביותר בכדור הארץ. המין האנושי צורך 100 אלף טונות של קפאין בכל שנה והמדענים רואים בו גם את הסם הנפוץ בעולם. אבל זו לא "העבירה" היחידה של הקפאין... מדובר בחומר שהוא אחד הנוכלים הגדולים של עולם הטבע.

כולנו יודעים שהקפאין והקפה שמכיל הרבה ממנו, גורמים לנו אמנם לנדודי שינה, לחץ דם גבוה יותר ואולי גם מוסיפים מעט לחרדות שלנו, אבל הם גורמים לנו גם להיות אנרגייים, נלהבים ועירניים...

אבל רגע... עירניים? - זו טעות. הקפאין נחשב סם מעורר אבל הוא כלל לא מעורר אותנו, אלא מטעה את מוחנו לחשוב שאיננו עייפים. למעשה אנו מוטעים לחשוב שאנו עירניים, מה שכלל לא הופך אותנו לעירניים באמת.

כימית, הפעולה שקפאין מחולל במוח היא מרתקת - הוא מעכב את מעכבי הגוף. זה קורה בשהקפאין חוסם מולקולות שנקראות אדנוזין. המולקולות הללו הן שגורמות לנו לישון על ידי כך שהן גורמות לנוירונים במוחנו להאט את פעולתם ובכך לסמן לגוף להוריד הילוך ולהאט את פעולותיו. אבל כאן בא הקפאין, המתחרה באדנוזין וגורם לפעולה הפוכה - הוא מאט את האטת הנוירונים, כלומר לא נותן לנוירונים לגרום לתחושת עייפות ולהוריד את הקצב, משמע להרפות וללכת לישון.

אגב, כל העניין של הקפאין וההטעיה שהוא עושה למוח עובד גם כנגד הגמילה מהצורך של מי שהתרגלו לשתות קפה ורוצים להפסיק. אם ננסה להפסיק, יבואו מולקולות האדנוזין במשנה מרץ ויגרמו לנו לעייפות, לכאבי ראש ולמצב רוח ירוד. זה אמנם יעבור אחרי כמה ימים, כשהגוף יתרגל למצב החדש ונטול הקפאין, אבל השלב הזה מונע מרבים להפסיק עם צריכת הקפה המוחלטת. מה שאגב לא בטוח שהוא מומלץ, בשל יתרונות לא קטנים שהקפאין מעניק בכל זאת לבריאותנו.

אז מה היה לנו שם? - נוכל חלקלק, היורד במורד הגרון וגורם לנו לחוש עירנות, אבל במידה רבה ובכמויות מדודות גם עוזר להפיח אנרגיה בגופנו. בקיצור, המשיכו לשתות קפה ולתת להצגה של הקפאין להימשך - אבל במידה ובכיף!


הנה הצורך האנושי בקפה:

https://youtu.be/4YOwEqGykDM


כך מעוררת אותנו שתיית הקפה (מתורגם):

https://youtu.be/foLf5Bi9qXs


אבל הקפאין לא מעורר אלא מטעה את מוחנו:

https://youtu.be/xq0scBg5XF4


איך מייצרים מים מינרליים?



לא ברור כיצד בדיוק הפכו המים למשקה קל. אם היית אומר לפני 40 שנה למישהו שימכרו מים בבקבוקים ושכולם יקנו אותם במחיר מלא, הוא היה צוחק ושואל באיזו ארץ יקרה הדבר המוזר הזה? - אבל הדבר הזה הצליח. לגמרי הצליח. הפרסומאים הצליחו לגרום למיליוני אנשים לצרוך מים בתשלום גבוה, כשהמים בברזים במרבית מדינות העולם המערבי הם באיכות מצוינת.

אז איך בדיוק מייצרים מים מינרליים?

ראשית, המים המינרליים מיוצרים באופן טבעי, בטבע. אלו אותם מים שמגיעים לברזים שלנו. הגשם יורד על אדמת ההרים ומחלחל אל הקרקע. המינרלים שבקרקע נספגים במים והכל מצטבר במי התהום שבבטן האדמה. מהאדמה יוצאים המים אל המעיינות.

כאן מתחיל העניין. מהמעיינות מוזרמים המים אל המפעל בצינורות. בארצות רבות באירופה, המים הללו יגיעו מהפשרת מי שלגים. במפעל בודקים ומוודאים שהמים נקיים. אחר כך מכניסים את המים למכלים ובקבוקים, אורזים אותם ושולחים להפצה בחנויות ולמכשירי המים שבבתי הלקוחות.


כך מייצרים את המים המינרליים - בעברית:

https://youtu.be/otfZyxByfRQ


וכך הם מוכנסים לבקבוקים:

https://youtu.be/BI0TbsISb4k


האמת על מי הברז וכיצד גורמים לנו להאמין שאינם מספיק טובים (מתורגם):

https://youtu.be/6oG6hBkc2JE
איך נולדו שקיקי התה?



האגדה מספרת שאת שקיקי התה אנו חייבים לאחת הטעויות המוצלחות בהיסטוריה. הסיפור התרחש לכאורה בתחילת המאה ה-20, כשכמה מלקוחותיו של תומאס סאליבן, סוחר תה מניו-יורק, קיבלו ממנו דוגמאות תה ששלח להם בשקיקי משי קטנים. חלקם סברו שמדובר ברעיון חדשני והחליטו לטבול את השקיקים הממולאים בכוסות מים רותחים ולשתות. כשסיפרו לסאליבן על ההנאה שלהם מהשיטה ש"המציא", הוא הבין שבעוד שהוא רק ארז את הדוגמאות בשקיקים, הם טבלו אותם כמו שהם ונהנו. מכאן ועד לאריזה בשקיקי נייר הייתה הדרך קצרה.

אבל בעוד סאליבן ארז שקיקי תה גדולים בהרבה, מי שיצרו את שקיקי התה האישיים לטבילה וגם רשמו על עליהם פטנט, הן שתי נשים חרוצות ורציניות מוויסקונסין, רוברטה לוסון ומרי מולרן, שהיו הראשונות לשווק את התה כך.

כך או כך, הופעת שקיקי התה הוזילה את מחירי התה והפכה את המשקה לפופולרי מתמיד. לראשונה ניתן היה לשתות תה, ללא צורך לחלוט אותו בכלים מיוחדים וזה מה שהפך את התה למשקה להמונים ולמעשה למשקה החם השני בפופולריות בעולם (אחרי הקפה).


הנה הסיפור האמיתי של המצאת שקיקי תה:

https://youtu.be/BpRCyLi5UXw


רבים מכינים שקיקי תה של תה מובחר או תערובות תה בעצמם:

https://youtu.be/o7TsDhi3qHU
איך התפתחה השמפניה?



"כשהשמפניה צוחקת, כל העולם צוחק" נאמר לא פעם על המשקה המבעבע והחגיגי הזה. השמפניה (Champagne) היא ללא ספק מלכת היינות המבעבעים וכשחוגגים - זה בדרך כלל יהיה עם בקבוק שמפניה..

לאבי השמפניה נחשב דום פייר פריניון, נזיר צעיר שהתמנה ב-1670 למנהל יקב במנזר ולאחר ניסיונות מתמידים הצליח ליצור יין מבעבע שיהפוך לשמפניה. הוא נעזר בטכנולוגיות חדשניות שנולדו בזמנו, כמו ניפוח בקבוקי זכוכית ושימוש בפקקי שעם.

מאז הפכה השמפניה למשקה חגיגי שמלכים ורוזנים חגגו איתו. עד היום, כשבכל בר ומסעדה אפשר להזמין שמפניה ולחגוג, היא המועדפת להרמת כוסית שכזו.

שמפניה מיוצרת באזור שמפאן  (Champagne), אזור היין הצפוני שבאזורי היין הצרפת ומהצפוניים בעולם היין בכלל. מדובר באזור קשה לגידול ענבים טובים ליין, הן בגלל האקלים והן בשל אדמת הגיר שבאזור. בעלי היקבים הצליחו להפוך את המגבלה ליתרון ויצרו את היין הכי רווחי ומצליח בעולם.

ועדיין חשוב לציין שאלכוהול לא מומלץ ואף אסור לילדים ולבני נוער!


הנה השמפניה:

https://youtu.be/b-8puOeAro4


הנה הכימיה של המשקה המבעבע:

https://youtu.be/rrVgGjuFDus


ופרסומת ליקב במחוז שמפיין:

https://youtu.be/yiL-6KWLivc
איך מייצרים קפה?



ייצור קפה מתחיל בגידולו. אנו מכירים את הקפה בתור אבקה, אבל הקפה גדל על צמח, שפירותיו הם פולי הקפה.

לאחר שאוספים את פולי הקפה, ממיינים אותם במכונות שבוחרות רק את הפולים האיכותיים (אלו ששוקעים בשטיפה), אחר כך מכונה מרסקת את הקליפה ואז קולים אותם, אורזים ומפיצים. לעיתים הם מועברים לפס ייצור של קפה נמס ולעיתים רק טוחנים אותם לשיווק כקפה טחון, להכנה מיידית של קפה.

לאחר שהקפה מוכן, הוא עובר לאריזה וכשהאריזות מוכנות, הן מוכנסות לארגזים ונשלחים לחנויות ולבתי הקפה.


כך גדלים פולי הקפה על העץ ועושים את דרכם למפעל ואל הכוס שלנו:

https://youtu.be/xD-pLgLgZGo


הסבר על הכנת הקפה:

http://youtu.be/Osrh1jiGl4k


ואז מגיעים השקים עם פולי הקפה למפעל ונטחנים ונארזים:

http://youtu.be/dt-y3N0Sy9Y


כך הפך הקפה לאהוב בכל העולם:

https://youtu.be/PrjkBDfmn1o
איך גילו את היין?
למה משקה ברד גורם לכאבי ראש?
מה הסיפור של התה הטורקי?
מהו נמנום הקפה, הנמנום הטוב ביותר?
איך מייצרים בירה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.