» «
תמרינדי
מהו משקה התמרינדי והפרי שממנו הוא עשוי?



תמרינדי (Tamarind או Tamr Hendi) הוא פרי שבא מעץ התמרינד ההודי (TAMARINDUS INDICA), הוא עץ גדול שממנו בא פרי ממשפחת הקטניות. נופו של העץ גדול ועליו מנוצים. מקורו בסודן וביערות מדגסקר, כמו גם בסוואנה האפריקאית. עצים רבים כאלו גדלים באיי סיישל.

מעץ התמרינד יוצרים את התמרינדי, אחד המשקאות העתיקים והפופולריים ברחובות המזרח. כי משקה התמרינדי הקר והמתוק הוא נווה מדבר בחום הקיץ המזרח תיכוני.

כבר במאה ה-4 לפני הספירה הפרי היה ידוע במצרים הפרעונית וביוון העתיקה. הוא הגיע עד הודו וממנה נפוץ אל פרס ואל חצי האי הערבי. בערב ובמזרח התיכון הוא זכה לשם המסלף את מקורו, "תמר הינדי". שם שאומץ בשאר מדינות העולם.

עצי התמרינדי מאוד נפוצים כיום בדרום הודו. הם משמשים כיום לא רק כעצי פרי אלא גם לנוי והצללה בצידי הדרך. בקליפת העץ משתמשים לרפואה עממית, מבעיות עיכול וקיבה ועד תרופה נגד מלריה.

כמשקה טעים וזול, הוא כאמור להיט עממי. לעיתים הוא נקרא ארק סוס (Erk Sous) ובמקומות אחרים קוראים לו ליקוריץ (Licorice).

הפרי הזה הוא הבסיס להכנת משקה התמרהינדי הפופולרי, אבל הוא לא רק משקה נהדר, אלא גם בסיס לרטבים ולהוספת טעמים לאוכל מוקפץ, לממולאים ולתבשילי בשר נהדרים.

לפרי עצמו תרמילים גדולים, עם זרעים גדולים, עטופים בציפה חומה, עסיסית בטעם חמוץ מתוק. מסביבם קליפה אבנית. מהציפה שמסביב לזרעים מכינים את המשקה הטעים של התמרינדי, כמו גם ממתקים עתיקים שעשויים ממנו.

הפרי הטרי והירוק מריר וחומצי. הוא אורח של קבע במאכלים מלוחים ומתובלים. הפרי הבשל, לעומת זאת,הרבה יותר מתוק אבל עדיין חמוץ מאוד. הוא משמש לקינוחים, חטיפים ולמשקאות ממותקים. בתאילנד יש מיני תמרינדי מתורבתים, עם מרירות נמוכה מאוד. את אלה אוכלים שם גם בתור פרי טרי.


#אפשר מתכון?
את התמרינדי אפשר לקנות כיום באריזת ואקום ובה התרמילים דחוסים בחתיכות.

הכנת תרכיז תמרינדי היא פשוטה: השריה של 200 גרם תמרינדי לכל הלילה, הרתחה בסיר ואז הוספה של 3 כוסות סוכר וערבוב מדי פעם. הנמכה לאש בינונית ובישול של עוד 15 דקות ואז צינון לטמפרטורת החדר. סינון מהיר במסננת והכנסה לקירור במקרר. מגישים בכוס, ביחס של 1/3 תרכיז ו-2/3 מים קרים וכמה קוביות קרח. לרוויה!


הנה דבריו של מוכר התמרינדי באילת (עברית):

https://youtu.be/2wXhQPgbdLI?t=8


מוכרי רחוב בקהיר מספרים על מכירת ה"ארק סוס":

https://youtu.be/5gyig-Z41Z0


מוכרי התמרינדי ברחוב הם לא פעם אטרקציה של ממש:

https://youtu.be/aYDQiaCkFpc?t=14


על פרי התמרינדי:

https://youtu.be/PQCjpyVHn7M


גם הטעם של הפרי עצמו הוא נפלא:

https://youtu.be/CPtEd0o_zaU


מתכון לתמרינדי ביתי:

https://youtu.be/cq7_jbHpCV8


והמתחרה - מוכר הליקוריץ ברחוב:

https://youtu.be/lrgKZdeUS0E
קוקה קולה
מי המציא את הקוקה קולה?



הרוקח האמריקאי מאטלנטה, ג'ון סתית' פּמברטון, הוא הממציא של משקה הקוקה-קולה. ידוע שבחייו של פּמברטון שימש המשקה בעיקר למטרות רפואיות.

פּמברטון, שנפצע במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, חיפש תרופה להתמכרותו למורפין - סם שבו השתמשו להקלת הכאב לפצועים במלחמה. מקוקה, אגוז קולה וצמח הדמיאנה, יצר פמברטון משקה עתיר אלכוהול, שזכה לשם "יין קוקה צרפתי של פמברטון".

פמברטון החל לשווק את המשקה כתרופה יעילה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והמרקחת הצליחה באופן יחסי, אם כי לא דווח על הצלחות רפואיות מזהירות שלה..

משנאסר האלכוהול באטלנטה, עם "חוקי היובש" בשנת 1885, נאלץ פמברטון להמציא את המשקה ללא אלכוהול וקרא לו על שם צמח הקוקה ואגוז הקולה - "קוקה קולה".

כמה שנים לאחר מכן רכש את העסק איש עסקים בשם אסה קנדלר, גאון שיווק שהפך את המשקה הסתמי של פמברטון להצלחה אדירה בארה"ב. לגבי שיווק משקה הקוקה-קולה בבקבוקים, היה קנדלר ספקני, אבל הוא הוכח כמחוכם ביותר והפך את המשקה לפופולארי בעולם כולו ולסמל של שיווק חכם ופורץ דרך.


הנה סרטון על המצאת הקוקה קולה:

http://youtu.be/Pdrr3ZxZUOc?t=33s


כך מייצרת החברה שמפיצה ליותר מדינות ממספר החברות באו"ם:

https://youtu.be/wMctmMin9vM


פרסומת משנת 1961 על מכירת קולה ב-57 מדינות בעולם:

http://youtu.be/FRvgzxlpxts


תולדות הקוקה-קולה:

https://youtu.be/jwCYxwkjw90


וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:

https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
מיץ תפוזים
איך מייצרים מיץ תפוזים?



הכנת מיץ תפוזים בקרטון או בבקבוקים פירושה שטיפה של התפוזים, מיון שלהם כדי להשתמש רק בתפוזים הטובים, ולבסוף סחיטת התפוזים למיץ. לאחר הסחיטה מחזירים חלק מהתוכן של התפוז לתוך המיץ הסחוט.

זהו. מיץ התפוזים מוכן. מכניסים את המיץ לקרטונים או לבקבוקי המיץ, אורזים בארגזים גדולים ושולחים לשיווק לחנויות. לרוויה!


כך מייצרים מיץ תפוזים טבעי:

https://youtu.be/kvWrLXwJzck


עוד על התהליך:

http://youtu.be/T8KJGtMGMSY?t=4m12s


ההיסטוריה האמריקאית של המיץ הזה:

https://youtu.be/u2GRQ96v3J8


ואיך הפך מיץ התפוזים פופולרי כל כך?

https://youtu.be/dCLuP0ky68I?long=yes
תה פרחים סיני
מה הקסם של תה הפרחים הסיני?


תה הפרחים הסיני, הוא תה פורח, תה עשוי מעלי תה ופרחים מיובשים שנקטפו בזמן פריחה (Blooming Tea) ונקשרו לזר בעבודת יד.

מה הקשר בין זר פרחים לתה?

אז הפרחים ועלי התה השונים נאספו ונכרכו על ידי אנשי מקצוע המתמחים בכך, לאגודה של פרחים מיובשים וקשורים ביחד. ביחד הם יוכנסו למים רותחים ויציעו חליטה נפלאה.

תה הפריחה הזה הוא חוויה של טעם מראה וניחוח. כל שצריך לעשות כדי ללגום ממנו ביום קר הוא להכניס את הפקעת המכורכת יחדיו אל המים ולקבל מופע של כמה דקות, בו הפרחים הולכים ונפתחים ויוצרים זר נהדר, מהביל, מרהיב וססגוני בתוך המים.

הניחוח מסגיר את המגוון שיוצר הרמוניה של טעמים. אגב, יש אסופות פרחים מותאמים ושונים, שמהן ניתן לבחור את תעם הפה הפורח שאתם מעדיפים. כעבור 5 דקות או יותר ניתן לשתות את התה הטעים.

בין הפרחים מככבים היביסקוס, חרצית ויסמין.


הנה תה הפרחים הסיני:

https://youtu.be/nrNPwytgLHc


והסבר על תה הפריחות הסיני (עברית):

https://youtu.be/Zbe9arVhs0c?t=3m19s&end=4m10s

משקאות

סיפולוקס
מה היה הסיפולוקס?



סיפולוקס היה בקבוק מתכת שאיפשר הכנה ביתית של מי סודה, לשתייה ולהכנת משקאות מוגזים. הסיפולוקס היה המתקן הראשון שאיפשר להכין מי סודה בבית. קנייה של בלונים קטנים של פחמן דו-חמצני דחוס והחלפתם משהתרוקנו, איפשרו לחובבי הסודה להכינו בעצמם.

הסיפולוקס היה מתקן אהוב מאד בארץ ורבים קיבלו אותו כמתנת חתונה. רבים עוד יותר קיבלו כמה סיפולוקסים בחתונתם... בסוף שנות ה-50 ותחילת שנות ה-60 נפגעו כמה אנשים מפיצוץ של סיפולוקס, אולם עם הזמן השתפרה איכות המכשיר ובטיחותו. לבסוף נעלמו הסיפולוקסים, כשיצאו לשוק מתקנים משוכללים וחדישים יותר.


כך מכינים סודה בסיפולוקס של פעם:

https://youtu.be/_fROp7BRmU4


המקביל הבריטי של הסיפולוקס:

http://youtu.be/lbuCVAHNR1E


ומוצר מודרני מקביל לו ומאפשר סודה ביתית:

http://youtu.be/kzPSWsDlKtk
מי סודה
מי גילה והמציא את מי הסודה?



קשה להעלות על הדעת את טעם החיים של היום ללא משקאות קלים ומוגזים. את התודה על המשקאות האהובים על כולם אנו חייבים לכומר כושל, שלא הצליח בקריירה הדתית שלו, כי היה חוקר באופיו, סקרן ואדם שרצה להבין קצת יותר מאשר לקבל את העולם כמו שהוא.

וכך, במהלך מחקריו הכימיים פורצי הדרך, חקר הכומר והחוקר האנגלי ג'וזף פריסטלי את האוויר במבשלת בירה מקומית בלידס ושם לב שכשהניח קערת מים מעל מכל בירה, הרג האוויר שכיסה את הבירה התוססת את העכברים שהניח שם. מזה הוא למד שהאוויר שמעל לתסס הבירה הוא שונה מהאוויר הרגיל שאנו נושמים.

אבל החלק הלא מתוכנן בניסוייו היה שהוא בדק את טעמם של המים שעברו תהליך דומה וגילה שהם טעימים מאד, על אף שאין להם טעם מסוים. משבדק וגילה שגם ידידיו וחבריו נהנים מהמים המשונים עם בועות הגז, הוא פרסם מאמר שגילה לעולם את סודה של הסודה.

פריסטלי עצמו לא הרוויח דבר מהתגלית המצליחה שלו, אבל גרמני בשם יוהאן שוופס קרא גם הוא את המתכון שפרסם פריסטלי והפך את הסודה לפופולארית בכל אירופה. המפעל שהקים למכירת משקאות מוגזים, מפעל "שוופס", קיים ומצליח עד היום בעולם כולו.


הנה סרטון על ההמצאה של ג'וזף פריסטלי - סודה:

http://youtu.be/EobWF6_lHJ8?t=2m34s


לסודה יש טעם והוא נהדר, גם אם הוא נרכש (עברית):

https://youtu.be/U3EBsmK3pzk


וסודה סטרים - המלכה העולמית של הסודה נולדה בישראל ועושה טוב לכדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/IgSlh_GpkNU
פנטה
כיצד הומצאה הפנטה בגרמניה הנאצית?



הרבה מרורים ורשע תרם הרייך ה-3 לעולם, אבל ממש כמו שעון מקולקל שפעמיים ביממה צודק בשעה שהוא מראה, איכשהו הנאצים הצליחו לתרום דבר מתוק לעולם. לא בריא כמובן, בואו לא נגזים - בכל זאת נאצים, אבל מתוק הוא כן.

מדובר במשקה הפנטה (Fanta), משקה שנולד בימי השלטון הנאצי בגרמניה והוא תוצאה ישירה של הימים הנוראים ההם. וזה לא סתם קרה בימי היטלר, זה קרה ממש בזמן מלחמת העולם השנייה והיה חלק מהמלחמה הגדולה בהיסטוריה ובצל האירועים שליוו אותה.

הכל מתחיל כשבשנת 1940 מפעל קוקה קולה בגרמניה נקלע לקשיים כלכליים ואחרים. בגלל המצב ובשל חוסרים ועניינים ובעיקר שנאה.

אילו קשיים היו שם? - טוב, זה מתחיל מזה שאת התרכיז הסודי לייצור הקוקה קולה מייבאים מאז ומתמיד מארצות הברית. הרי כל העולם יודע שאת הנוסחה לייצור הקוקה קולה שומרת החברה טוב יותר מאשר שומרות אימפריות את הסודות הצבאיים שלהן.

אבל היו שם עוד קשיים לא קטנים. גם אם התרכיז היה מגיע מאמריקה, בגרמניה של מלחמת העולם השנייה לא קל להשיג סוכר בכמויות הדרושות לייצור של משקה הקוקה קולה.

והיה שם גם עניין אידיאולוגי, נאצי. כמו שצריך. הפיהרר הגרמני והלשכה שלו לא אהדו, בלשון המעטה, את המותגים והתעשייה האמריקאיים. הם הרי חשבו על עצמם כהכי טובים בהכל ועוד יותר בתעשייה הגרמנית, שבאותן שנים זינקה לשמיים ביכולות שלה.

בהיעדר פרנסה בייצור של המשקה המרכזי שלה, החליטה הנהלת המפעל לפתח משקה מוגז חדש, על טהרת הגאווה הגרמנית. הם החליטו להתבסס על מרכיבים שהיו ברשותם בגרמניה של אותם ימים. במיוחד עתידים לככב בו חלקי פרי, סיידר תפוחי עץ ומי גבינה. את המתיקות של הסוכר הם החליפו בסכרין, החומר המתקתק שעל שמו אנו מכנים עד היום "סכריני" כל שיר מתקתק בהגזמה...

והם הצליחו. הסניף הגרמני של קוקה קולה פיתח גזוז מתקתק וטעים, בשם הגרמני fantasievoll. תושבי גרמניה התנחמו בו בזמן שחייליהם דורסים במגפיים שלהם את אירופה כולה ומגיעים עד צפון אפריקה ואחר כך ניגפים מפני הרוסים ו...החיילים האמריקאים.

בתום המלחמה ואחרי תבוסת גרמניה, העבירה החברה העולמית של "קוקה קולה" את המשקה לארצות הברית. בעולם החדש הוא זכה להצלחה רבה והיה עם הזמן למותג בזכות עצמו. לא קוקה קולה אבל משקה אהוב מאוד.

כיום משווקת החברה את הפאנטה בעשרות טעמים, מהתפוז הפופולרי והוותיק ועד טעמים כמו ענבים, לימון, מנגו, אננס, פטל, תות ואפילו פסיפלורה.

מדינת ישראל, אגב, הייתה היחידה בעולם שבה המשקה הופץ בשם אחר. הסיבה למרבה הפלא לא הייתה הנאצים. היא הייתה הרבה יותר פרוזאית. בשנות ה-70 נהגה חברת משקאות קטנה מטברייה לשווק משקה "פנטה" משלה. מנהליה סירבו למכור את השם המסחרי הזה לקוקה קולה. לכן הצמידו הפרסומאים בישראל לעולה החדשה והכתומה, את השם "קינלי".

רק שני עשורים אחר כך, בשלהי הניינטיז, תזכה "קוקה קולה" לקבל את האפשרות להשתמש בשם "פנטה" למשקה הגרמני, שהיגר לאמריקה ועלה לארץ.


הנה הסיפור על המצאת הפנטה:

https://youtu.be/0bI4YI65tKc?t=1m06s&end=2m12s


הסבר על קוקה קולה ורווחיה בעידן הנאצי, מהמשקה החדש:

https://youtu.be/OON_iSqRQls


קצת יותר על הנושא:

https://youtu.be/NhjbSYMRByc


פרודיה על המחסור בגרמניה המובסת ומקומה של הפנטה אצל היטלר המובס:

https://youtu.be/eRFJURlyfzw


וסרט תיעודי קצר על המצאת הפנטה בגרמניה הנאצית:

https://youtu.be/cYSHFPKCpzI?long=yes
מיצי פרי
מה התרומה של מיצי פירות לגופנו?



כולם מכירים את הטעם המעולה של מיצי הפירות. אבל כדאי לדעת שיש במיצי הפרי גם ויטמינים בריאים, שטובים לגופנו.

במיוחד כדאי לדעת שבפרי הדר ובירקות ירוקים יש ויטמין סי, שתרומתו לגופנו רבה. ויטמין סי במיוחד שומר עלינו מהצטננות ומחזק את העצמות והשיניים שלנו.


הנה הבריאות שבמיץ סחוט (עברית):

http://youtu.be/ZCOyszn7JCA


בירה
מהי בירה?



הבירה היא משקה עתיק מאד. האדם למד לבשל בירה ממש בתקופה בה החל המין האנושי לייצר לחם.

במזרח התיכון הקדום של לפני 8,000 שנה כבר ידעו בביטחון לייצר בירה ויש אף חוקרים הסבורים שכבר לפני 14,000 שנים, אפילו קודם למהפכה החקלאית ולתירבות החיטה, כבר יצר האדם הקדמון בירה.

מכל מקום, עד היום הבירה היא אחד המשקאות האהובים בעולם. הבירה ידועה כמשפרת האולטימטיבית למצב הרוח ודי קל להבחין בזה. בפאבים למשל, אנשים מתיידדים בקלות רבה, נפתחים הרבה יותר וגם בלי להיות שיכורים, עושים דברים שללא בירה בידם ובגופם לא היו מרשים לעצמם לעשות.

מבחינה גאוגרפית משתנים הטעם, הצבע והריח של בירות ברחבי העולם. הסיבה היא שהמרכיבים המשמשים לבישול הבירה שונים גם הם ממקום למקום ומתרבות לתרבות.

בעידן המודרני יש מקצוע שנקרא "אוצר בירה". ובדומה לאוצרי יין, מדובר במומחים לבירות, על על תחומי הידע הקשורים בהם.


#בירה ובריאות
ודאי יעניין רבים לדעת שכל עוד לא שותים ממנה יותר מדי, הבירה היא דווקא בריאה. הסיבות מגוונות, החל מזה שבירה מייצרים משעורה, שנזכיר שהיא דגן עשיר בוויטמינים מקבוצה B החשובים לבריאות.

הבירה גם מכילה מינרלים ונוגדי חמצון, שהם מאוד בריאים והיא מסייעת לתפקוד מיטבי של המערכת החיסונית שלנו ולשיפור הפעילות הקוגניטיבית, כלומר החשיבה והזיכרון.

שתייה מתונה של בירה גם מורידה את הסיכון למחלות לב ומחלות בכלי דם, מפחיתה דלקות, טובה למאבק בסוכרת, מקטינה סיכוי לסוגים של סרטן.

אז נסיים במנטרה של השותים: "בגן עדן אין בירה, אז כדאי שנשתה כאן!"


כראוי לפאב נתחיל בסצנת שמות הבירות הקצרצרה מהסרט "טד":

https://youtu.be/RqVP1XoYpWM


והאוטובירה:

https://youtu.be/ftKKfzF6fSQ


עניין כרס הבירה ומה האמת מסביבה:

https://youtu.be/oJtQth3bl5M


הפאב, כאן "או פלקו" בעיר פראג, הוא מקום מפגש חברתי:

https://youtu.be/4n7z7TZxqV0


יש בעולם עשרות אלפי מותגים של בירה אבל בגדול החלוקה בסוגים מתחילה משניים (עברית):

https://youtu.be/n8sRdPyvR2Q


הבירה העתיקה בהיסטוריה (עברית):

https://youtu.be/rDrDLWS-k8c


ואוהבי בירה מספרים (עברית):

https://youtu.be/JNGF-9ShZ6o
איך מייצרים את הקוקה קולה?



משקה הקוקה-קולה שנולד כתרופה נגד בעיות מעיים, קיבה וכליות והפך למשקה הפופולארי ביותר בעולם מיוצר כבר שנים רבות ברחבי העולם. את תמצית המשקה מייצרים בארצות הברית, מקום בו שמורה הנוסחה הסודית להכנת המשקה המצליח. חברת קוקה קולה מעולם לא שחררה את המתכון למפעליה הרבים, מחשש שהנוסחה תדלוף ותגיע לידי מתחריה הרבים.

את התמצית מערבבים עם תמיסת מים וסוכר וכך נוצר התרכיז, הסירופ של הקולה. אליו מוסיפים מים שמהווים 85% מהמשקה הסופי. אחרי שהמשקה מוכן, מוסיפים לו את הפחמן הדו-חמצני, שמקנה לו את הבועות שיש בכל משקה מוגז.

בשלב האחרון ממלאים את הבקבוקים או את פחיות המשקה המפורסמות, סוגרים בפקקים והם נארזים באריזות גדולות, מוכנים להפצה לחנויות.


כך מיוצר הקוקה קולה (עברית):

https://youtu.be/-TLIOHMorFQ


כך שומרים על הטעם האחיד של המשקה (עברית):

https://youtu.be/3Nn0Mdx4yKc


הנוסחה הסודית נשמרת בסוד (עברית):

https://youtu.be/u6A5JIachss


וסרט תיעודי על ההיסטוריה המלאה של הקוקה קולה:

https://youtu.be/ToYfRlEDY_E?long=yes
איך מייצרים יין והאם הוא בריא?



מאז ימי קדם גילו שמיץ או פרי עוברים תהליך כלשהו שגורם למשקה להיות משכר. העובדה שהיין גרם לשכרות ולשמחה התגלתה כמסייעת ורק בהמשך גילו שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת לבעיות ונזקים לבריאות. רק בשנים האחרונות התגלה ששתייה מתונה של יין מועילה במניעת מחלות לב.

בימינו היינן מכין את היין בדרכים חדשניות ומבוססות מכונות. בעבר אנשים ממש דרכו ברגליים על אשכולות הענבים, שהוכנסו את הגת, מעין בריכה בה עמדו יחפים וריסקו ברגליהם, כדי שהמיץ של הענבים ייצא החוצה.

ואכן, המיץ נאסף והועבר לאיחסון בתוך חביות עץ שביקב. מכאן החל השלב שנקרא "יישון" (מלשון "ישן"). זה השלב בו היין מאוחסן למשך זמן רב בחבית ובתנאים של חושך וקרירות. כך הולך ונוצר בחבית היין האיכותי שאנשים אוהבים ומוכנים לשלם עליו מחיר יקר יחסית.

מזנים שונים של ענבים מייצרים טעמי יין שונים. גם סוג החביות ומשך ואופי האיחסון שלו משפיעים מאד על הטעם. יינות אדומים פשוטים ומרבית היינות הלבנים למשל, מיושנים במכלי נירוסטה. יינות איכות מסוימים מעדיפים אנשי היקב ליישן דווקא בחביות עץ אלון.

אמנות עשיית היין הפכה מזמן לתעשייה עתירת ממון. שוב ושוב הצליחו להוכיח שיינות יקרים אינם דווקא הטעימים ביותר, אך זה לא מפריע לבקבוקי יין מסוימים להגיע למחירי עתק של אלפי דולרים ויותר!


כך מייצרים את היין בגאורגיה, מולדת היין:

https://youtu.be/ev7KMJl79UI


בייקב ישראלי קטן:

http://youtu.be/9XPeeiSbp1w


כך דורכים על ענבים לייצור של יין:

https://youtu.be/ms2bU7LZ06w


ייצור היין במפעל גדול:

https://youtu.be/7gquYRxLMFI


וכבר אלפי שנים שמייצרים את היין בצורה דומה אך בכמויות אחרות:

https://youtu.be/3PInCVXBsS8
מי המציא את הקפה הנמס?



קפה נמס (Instant Coffee), נס קפה, או קפה אינסטנט כפי שהוא מכונה בעולם, הוא משקה קפה שניתן להכין מערבוב של אבקה עם מים חמים או חלב חם. קצת כמו תרכיז ממותק, הוא הקפה הנגיש והפשוט להכנה.

ראשון נולד ה"נסקפה". זהו הקפה הנמס הראשון. שהושק בשנת 1938. הוא פותח על ידי חברת נסטלה ונמכר תחת השם נס קפה, לאחר שבתקופת השפל הגדול הצטברו בברזיל עודפי יבול וממשלת ברזיל ביקשה מנסטלה לפתח משקה כזה.

הם רצו בברזיל משקה זול, המתאים לשנות השפל הכלכלי העולמי, עידן של חסרון כיס אצל הלקוחות בברזיל ולמעשה - בכל העולם. מצחיק שהיום הקפה הנמס כבר לא כל כך זול...

אולי הוא לא זול כי הנס-קפה של חברת "נסקפה" הגיע עד לירח. ניל ארמסטרונג וחבריו לטיסה ההיסטורית של החללית אפולו 11 שתו את הנס-קפה שלהם בירח והפופולריות של המשקה הנמס הרקיעה, תרתי משמע, שחקים...

בכל מקרה, את אבקת הקפה הנמס מייצרים מפולי קפה קלויים שנטחנו היטב ובושלו בשיטת חליטה שמאפשרת למצות את הקפה לרכז קפה, קפה מרוכז. את הקפה המרוכז הזה מייבשים ומקבלים את האבקה.

כיום הקפה הנמס הוא משקה קפה פופולארי מאד, גם בברזיל מכורתו וגם בעולם כולו.

השם "נסקפה" הוא צירוף של שם החברה "נסטלה" ושל קפה.


כך הומצא הקפה-נמס:

https://youtu.be/xma7Hye25AI


כך מייצרים קפה נמס:

https://youtu.be/4G5LcVUcWAg


וסרט תיעודי על הנסקפה:

https://youtu.be/uRhlzYxMxAQ?long=yes
איזה תה הוא הכי יקר בעולם?



התה בסין הוא מוצר ומשקה חובה. לא פעם מגיעים סוגי תה מסוימים למחירים גבוהים מאד. התה של האי ג'ונשאן (Junshan island), למשל, נחשב לתה יקר מאד.

אבל התה היקר ביותר שנמכר בעולם הוא תה יקר בהרבה. מדובר בתה שמספרים עליו גדולות ונצורות אבל קשה למצוא צילומים או סרטים שלו, כי התה הכי יקר בעולם הוא תה ירוק סיני שנקרא טיוגואנין (Thioguanine).

התה הזה עולה מעל 3,000 דולר לקילו תה. זה אומר שכוס קטנה של תה עולה להכין בבית כ-15 דולר, מעל 50 שקלים. בבית קפה סביר שהייתם משלמים לפחות 100 שקלים - עבור כוס אחת של תה.

אין עוד משקה בעולם שמוכנים לשלם עליו כל כך הרבה.


הנה התה היקר והפחות מרתיע של האי ג'ונשאן:

https://youtu.be/hlMYrblsZp4


שדות התה של ג'ונשאן (ללא מילים):

https://youtu.be/YEyZTewvils


ומבחן טעימה:

https://youtu.be/ILw-r9chwGM
למה אנשים כל כך אוהבים קפה?



קפה הוא משקה מעורר וטעים, שמבוגרים בכל העולם מרבים לשתות. זהו טעם נרכש, שכשלומדים ליהנות ממנו - אין חזרה לאחור. אנשים מבוגרים נהנים מאוד מקפה טוב והתפתח סביבו בתרבות המודרנית טקס של ממש.

בכל יום שותים בעולם לא פחות מ-2 מיליארד כוסות קפה! - למעשה, כל כך רבים אוהבים וזקוקים לקפה, עד שהוא נחשב, אחרי המים כמובן, למשקה הפופולרי ביותר בתבל.

שתיית הקפה היא טקס בכל מקום שהוא, משתיית קפה עם חברים, דרך אירוח בדואי שכולל קלייה וכתישה של פולי קפה ועד הפסקות קפה בחברות הייטק וישיבה בבית קפה מפונפן עם חברים. לרבים מהווה הקפה מרכיב מיידי בהשכמת הבוקר, כשהקפאין שהוא מכיל הוא הדלק שמניע את הגוף העייף.

הקפה, שהתגלה באתיופיה שבאפריקה, נפוץ משם לכל העולם. שנים רבות לאחר מכן, כשנסוגו התורכים העות'מאנים מהמצור על וינה, הם השאירו אחריהם שקי קפה. הווינאים כל כך התלהבו מהטעם שלו, שבית הקפה שנפתח בווינה הפך להצלחה מסחררת ולתחילתה של אופנה פופולרית בכל העולם המערבי. כיום נחשבת דרום אמריקה לאזור גידול הקפה המרכזי בעולם. ברזיל וקולומביה הן מגדלות הקפה הגדולות בתבל.


הנה סיפורו של הקפה - המשקה השני בפופולריות שלו בעולם, אחרי המים:

http://youtu.be/MGj17DTYxIM


מקומות שבהם מגדלים קפה אורגני בפרו:

https://youtu.be/E7Ia8brtCgA


כך מכינים קפה טורקי בטורקיה:

https://youtu.be/R6efa37Gk-Q


על הצורך בו וההשפעה שלו שהפכו אותו המשקה האהוב בעולם:

https://youtu.be/o0W_0MuvlwQ


והדרך בה הפך הקפה למרכיב מרכזי בתרבות ובחיים המודרניים (מתוך פרסומת):

https://youtu.be/odGy-I8Q5Ks
איך מייצרים משקאות קלים?



תהליך הייצור של משקאות קלים (Beverages) הוא למעשה מילוי של בקבוקים בגזוז.

התהליך מתחיל בשטיפת הבקבוקים, כדי לנקותם מכל לכלוך שעשוי להיות בהם. במקביל, מכינים את המשקה למילוי, על פי המתכון שדרוש להכנתו. לרוב המשקה עשוי מכ-80 אחוז של מים, ממתיק ותרכיז בטעם הרצוי.

לאחר מכן, הופכים את המשקה למוגז, בעזרת הקרבונטור - מכשיר מיוחד שמכניס למשקה את בועות הגז שיש בסודה ובמשקאות קלים מוגזים.

זהו. עכשיו סוגרת המכונה כל בקבוק בפקק, מכונה אחרת מוסיפה תווית והמשקה מוכן לאריזה בארגזים.


הנה ייצור של המשקה הקל קוקה קולה (עברית):

https://youtu.be/-TLIOHMorFQ


עוד מפס הייצור של המשקה הקל הפופולארי בעולם:

http://youtu.be/QzR5AQ6-VFM


משקאות אנרגיה:

https://youtu.be/-VOLuhRqsNQ


ייצור משקאות לא מוגזים כמו אייס טי ומים בטעמים:

https://youtu.be/bfltJTAIoJk


והשפעת מיסים על משקאות מתוקים על הצריכה (עברית):

https://youtu.be/_fi2XlBPoVM?long=yes
מהם המים ואיך הם נוצרו?



המים הם נוזל חסר צבע, טעם או ריח, אבל הוא הנוזל הנפוץ ביותר בטבע והחשוב ביותר לקיומו של עולמנו. המים מכסים כמעט שלושה רבעים מכדור הארץ והם חשובים ביותר לאקלים העולמי ולבעלי החיים והצמחים החיים בעולם.

מחזור המים בטבע הוא אחד הגורמים החשובים, אם לא החשוב ביותר, שקובעים את תנאי הסביבה והחיים על כדור הארץ.

למעשה, ללא מים לא היו על כדור הארץ חיים כלשהם. חשיבותם של המים היא עצומה גם לכלכלה האנושית. אין חיים ללא מים ומשום כך הוקמו בעבר כל עיר וישוב גדולים, על שפת או בסמוך למקור מים, כמו ים, נהר או אגם גדול. בימינו מאפשרת הובלת המים המודרנית להקים יישובים בכל מקום שניתן לחבר בצינורות, כי המים זמינים יחסית.

בלי מים אין חיים ולכן, מדינה שאין לה מים ועצמאות בתחום המים מצויה בבעיה קיומית מתמדת. לישראל נותנת ההתפלה מרחב נשימה מצוין במשאב הכל כך חשוב הזה. בעבר היא כמעט ונקלעה למלחמות עם סוריה ולבנון, בשל תכניותיהן לשינויים והטייה של נהרות משותפים, שהיו פוגעים במים המגיעים לכנרת ולברזים שלנו.

מלחמות רבות נסבו על מים ומקורות מים והשליטה בהם. ניתן לומר שלאורך ההיסטוריה, הסיבה המרכזית למלחמות נעוצה במים ובשליטה על מקורותיהם. במיוחד זה קורה במקרה של בצורת ומחסור במים, אבל לא רק. לכן מאוד חשובה ההסכמה בין מדינות בקשר למים בנהרות ובמקורות מים משותפים. אך מספיק שאחת מהן תפר את ההסכמות ויתחילו עימותים, שעלולים להגיע למלחמות.

המים גם מהווים את אחד השיקולים החשובים ביותר בכוונת בני האדם להתיישב בעתיד בכוכבים אחרים בחלל. גרמי שמיים שבהם אין מקורות מים יהוו בעיה של ממש למגורים של בני אדם.

מבחינה כימית, המים הם תחמוצת המימן (או בשם נוסף "מימת החמצן") וסמלם הכימי הוא H2O. על אף שבימי קדם חשבו שהמים הם מהיסודות בטבע, הוכיח במאה ה-18 הכימאי הצרפתי אנטואן-לורן לבואזיה שהמים (כמו האוויר) אינם יסודות אלא תרכובת של מימן וחמצן.


הנה תולדות המים בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/RwtO04EXgUE


על המים בעולם וחשיבותם:

http://youtu.be/nSENolWbyYQ


סוד המבנה הכימי של המים:

http://youtu.be/kaNdMmKazxc


ניסויים ביתיים נהדרים עם מים:

https://youtu.be/CCxbI1qRsWY


וסרט תיעודי שמספר כיצד הגיעו המים אל כדור הארץ:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30?long=yes
כיצד מרמה הקפאין את מוחנו שאיננו עייפים?



אחרי נפט, הקפה הוא החומר הנצרך ביותר בכדור הארץ. המין האנושי צורך 100 אלף טונות של קפאין בכל שנה והמדענים רואים בו גם את הסם הנפוץ בעולם. אבל זו לא "העבירה" היחידה של הקפאין. מדובר בחומר שהוא אחד הנוכלים הגדולים של עולם הטבע...

כולנו יודעים שהקפאין והקפה שמכיל הרבה ממנו, גורמים לנו אמנם לנדודי שינה, לחץ דם גבוה יותר ואולי גם מוסיפים מעט לחרדות שלנו, אבל הם גורמים לנו גם להיות אנרגייים, נלהבים ועירניים...

הקפאין ידוע כחומר מעורר, המגביר את הריכוז והעירנות, במיוחד כשאנו עייפים. הרי רובנו מתחילים את הבוקר שלנו עם קפה, וגם בשעות הצהריים או הערב מכינים לעצמנו כוסות נגד העייפות.

אבל רגע... עירניים? - זו טעות. הקפאין נחשב סם מעורר אבל הוא כלל לא מעורר אותנו, אלא מטעה את מוחנו לחשוב שאיננו עייפים. למעשה אנו מוטעים לחשוב שאנו עירניים, מה שכלל לא הופך אותנו לעירניים באמת...

התבלבלתם? - טוב, עזבו...

כימית, הפעולה שקפאין מחולל במוח היא מרתקת - הוא מעכב את מעכבי הגוף. זה קורה בשהקפאין חוסם מולקולות שנקראות אדנוזין. המולקולות הללו הן שגורמות לנו לישון על ידי כך שהן גורמות לנוירונים במוחנו להאט את פעולתם ובכך לסמן לגוף להוריד הילוך ולהאט את פעולותיו. אבל כאן בא הקפאין, המתחרה באדנוזין וגורם לפעולה הפוכה - הוא מאט את האטת הנוירונים, כלומר לא נותן לנוירונים לגרום לתחושת עייפות ולהוריד את הקצב, משמע להרפות וללכת לישון.

אגב, כל העניין של הקפאין וההטעיה שהוא עושה למוח עובד גם כנגד הגמילה מהצורך של מי שהתרגלו לשתות קפה ורוצים להפסיק. אם ננסה להפסיק, יבואו מולקולות האדנוזין במשנה מרץ ויגרמו לנו לעייפות, לכאבי ראש ולמצב רוח ירוד. זה אמנם יעבור אחרי כמה ימים, כשהגוף יתרגל למצב החדש ונטול הקפאין, אבל השלב הזה מונע מרבים להפסיק עם צריכת הקפה המוחלטת. מה שאגב לא בטוח שהוא מומלץ, בשל יתרונות לא קטנים שהקפאין מעניק בכל זאת לבריאותנו.

אז מה היה לנו שם? - נוכל חלקלק, היורד במורד הגרון וגורם לנו לחוש עירנות, או לשכוח את העייפות. במידה רבה ובכמויות מדודות הוא גם עוזר להפיח אנרגיה בגופנו. בקיצור, המשיכו לשתות קפה ולתת להצגה של הקפאין להימשך - אבל במידה ובכיף!


הנה הצורך האנושי בקפה:

https://youtu.be/4YOwEqGykDM


כך מעוררת אותנו שתיית הקפה (מתורגם):

https://youtu.be/foLf5Bi9qXs


אבל הקפאין לא מעורר אלא מטעה את מוחנו:

https://youtu.be/xq0scBg5XF4


מה הייתה אבקת זיפ?



אי שם בשנות ה-80 היה המשקה הלוהט ביותר מים שעורבבו עם אבקה "בטעם תפוזים" או בטעמי פירות, שכל קשר בינם לבין הפרי היה כמובן מקרי.

קראו לו זיפ, מפני שההכנה שלו הייתה מהירה. פשוט נוטלים מהאבקה הצבעונית, בעזרת כפית המדידה מהפלסטיק שהייתה בתוך הקופסה, מכניסים לכוס של מים קרים ומערבבים...

הזיפ הומצא על ידי חוקרי חברת המזון ג'נרל פודס. במשך שנים הם ניסו לפתח תחליף אבקתי למיץ התפוזים הטרי. הכישלון היה מוחלט והטעם של כל מה שרקחו היה מר וממש לא טעים. הם הצליחו לעשות זאת, רק משהחליטו לוותר על המינרלים והוויטמינים הבריאים שבמיץ התפוזים ולייצר פשוט משקה עם טעם טוב.

לא צריך כמובן להיסחף. הטעם של משקה ה"זיפ" היה סביר, הבריאות לא משהו כנראה, כי מרוב צבעי מאכל מסרטנים וכימיקלים לא ראו שם את הפרי או בדל של משהו שמזכיר דבר טבעי. עם הזמן המשקה הכימי הזה הלך ונעלם, בין השאר לטובת משקאות הנקטר שהלכו ותפסו פופולאריות, גם אם היו עמוסי סוכר ולא הרבה יותר בריאים ממנו.

הליצנים אמרו אז שלא סתם נמכר משקה ה"זיפ" בקופסת פח כי זה מה שהוא שווה. אחרים כינו אותו "אבקת סרטן", אבל השגעון היה מוחלט. בשיא ההצלחה, בשנות ה-80, נמכרו בארץ מעל 1200 טונות של אבקת משקה ה"זיפ" בשנה ולהנאת החיילים, אפילו למנות הקרב בצה"ל הכניסו אותו...

משקה ה"זיפ" נמכר בטעמים כמו תפוזים, אשכוליות, מנגו, לימונים, תפוחים ואיך לא -פטל. אבל זיפ התפוזים היה הפופולארי ביותר והבדחנים היו אומרים שהוא קוטל חרקים מצוין...


הנה פרסומת מיתולוגית למשקה, ששאלה "איזה זיפ שותים היום":

https://youtu.be/nRMiLtyBil4
איך מייצרים מים מינרליים?



לא ברור כיצד בדיוק הפכו המים למשקה קל. אם היית אומר לפני 40 שנה למישהו שימכרו מים בבקבוקים ושכולם יקנו אותם במחיר מלא, הוא היה צוחק ושואל באיזו ארץ יקרה הדבר המוזר הזה? - אבל הדבר הזה הצליח. לגמרי הצליח. הפרסומאים הצליחו לגרום למיליוני אנשים לצרוך מים בתשלום גבוה, כשהמים בברזים במרבית מדינות העולם המערבי הם באיכות מצוינת.

אז איך בדיוק מייצרים מים מינרליים?

ראשית, המים המינרליים מיוצרים באופן טבעי, בטבע. אלו אותם מים שמגיעים לברזים שלנו. הגשם יורד על אדמת ההרים ומחלחל אל הקרקע. המינרלים שבקרקע נספגים במים והכל מצטבר במי התהום שבבטן האדמה. מהאדמה יוצאים המים אל המעיינות.

כאן מתחיל העניין. מהמעיינות מוזרמים המים אל המפעל בצינורות. בארצות רבות באירופה, המים הללו יגיעו מהפשרת מי שלגים. במפעל בודקים ומוודאים שהמים נקיים. אחר כך מכניסים את המים למכלים ובקבוקים, אורזים אותם ושולחים להפצה בחנויות ולמכשירי המים שבבתי הלקוחות.


כך מייצרים את המים המינרליים (עברית):

https://youtu.be/otfZyxByfRQ


מוכנסים לבקבוקים:

https://youtu.be/BI0TbsISb4k


והאמת על מי הברז וכיצד גורמים לנו להאמין שאינם מספיק טובים (מתורגם):

https://youtu.be/6oG6hBkc2JE
מהו תה?



התה (Tea) הוא המשקה השני האהוב בעולם, אחרי הקפה. מהמאה ה-17 הפך התה לאחד מהדברים הכי מבוקשים מהמזרח.

"תה" מכנים כל משקה שחולטים מעלים של צמח עלי התה, או בשמו המדעי "קמיליה סיננסיס" (Camellia sinensis). מצמח זה נוצרו בעיקר 3 סוגי התה העיקריים, שהיו ונשארו התה הירוק, התה השחור ותה הקולונג. הצמח הזה גדל באקלים חם ולח, במקומות בהם יורד הגשם לאורך כל השנה. ארצות כמו הודו, סין, טאיוון ויפאן היו ונשארו אלה שמגדלות את עיקר התה בעולם.

בשל סגולות המרפא שיוחסו לו, שימש התה כסוג של תרופה, עד למאה ה-5 לספירה. מאז החלו עשירי סין להנות ממנו באירועים חברתיים ולהעניק חבילות תה כמתנות יוקרתיות. כך החל להתפתח טקס התה הסיני

בהדרגה החלה בשורת התה להתפשט ליפאן ובהמשך גם לאירופה. הגעת התה לאירופה הייתה אירוע משמעותי שיצר תחרות על שליטה במזרח, בתחילה בין הולנד לבריטניה. בעקבות ההתלהבות מהתה הפכו חברות הולנדיות ובריטיות שקיבלו זכיון לייבא את התה המון כוח והפכו לגורמים שיצרו שליטה אירופית בהודו, סין ובארצות אחרות במזרח הרחוק. התהליך יצור את הקולוניאליזם וישנה את ההיסטוריה.

התה התגלה מעל 2000 שנה לפני הספירה. האגדות לא סגורות אם זה היה חכם סיני או הקיסר בכבודו ובעצמו, שיצא אל הטבע והתקין מדורה כדי להכין אוכל. לתוך הכלי עם המים הרותחים התעופפו ברוח מספר עלים מצמח התה הלא מוכר עדיין. במקרה הם צנחו היישר אל תוך המים הרותחים. כשהוא לגם מהמים שנצבעו בירוק, התפעל מהטעם המיוחד ומהניחוח המשכר. הוא הבחין לא רק בארומה המיוחדת של המשקה האקראי אלא גם לכך שהמשקה המריץ אותו. נפעם ונרגש מהתגלית, הוא מצא עוד מהעלים הללו ונולדה אחת מההתמכרויות הנינוחות של המין האנושי - שתיית התה.

עד כמה שזה אולי מוזר, מקור המילה תה הוא במילה הסינית קיה (Kia), שבמהלך המאה ה-6 השתנתה ל-Cha. כשהגיע התה במאה ה-17 לאירופה התחלפה ההברה Ch ב-T הנוח יותר להגייה ומשם עברה המילה למרבית שפות העולם.


הנה התה בתרבות האנושית:

https://youtu.be/jEAjp9_u-yU


מצגת וידאו של תולדות התה:

https://youtu.be/lFVC7AnVulI


והתה בתרבות:

https://youtu.be/raptRo19ibE
איך ברזיל מייצרת הכי הרבה קפה בעולם?



יצרנית הקפה הגדולה בעולם היא ברזיל. היא המובילה בייצור פולי הקפה בעולם, כש-80% מפולי הערביקה, זן הקפה הכי פופולארי בעולם, הם מברזיל.

אמנם גם איטליה ידועה כמדינה חזקה בתחום הקפה, אך איטליה היא יצרנית מכונות הקפה הגדולה בעולם.


הנה סרטון על ברזיל שמייצרת שליש מפולי הקפה בעולם:

https://youtu.be/7dfRA9-NSZs


וזהו גידול וייצור הקפה בברזיל:

http://youtu.be/aYB9dYOiYno
איך נולדו שקיקי התה?
איך התפתחה השמפניה?
איך פועלת מכונת משקאות?
מה הסיפור של התה הטורקי?
איך לשמור על השיניים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.