שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו הג'לי עם הג'לטין?
ודאי טעמתם פעם את הג'לי הקר, אותו קינוח מתוק ורוטט מהמקרר שבעבר היה אחד הקינוחים האהובים על ילדים בארץ ובעולם.
סודו של המקפא הטעים והמוזר הזה הוא הג'לטין. בבית מכינים את הג'לי בדרך כלל מתערובת של מים ואבקה המכילה את הג'לטין ואת חומרי הטעם.
ג'לטין הוא חומר טבעי שמופק בתעשיית המזון. כשהוא בא במגע עם מים רותחים ואחרי כן מקורר, יוצר הג'לטין מעין רשת סבוכה ותלת-מימדית, שבתוכה לכודים המים. לכן הג'לי הוא מעין מוצק גמיש ורועד.
הכנת ג'לי מכוס מיץ בצירוף כפית ג'לטין, עם קצת פסיפלורה:
http://youtu.be/JRWYoR9QsYQ
ועלייתו ונפילתו של הג'לי כקינוח אהוב ופופולרי:
https://youtu.be/7Ye7MAGoaeo?long=yes
ודאי טעמתם פעם את הג'לי הקר, אותו קינוח מתוק ורוטט מהמקרר שבעבר היה אחד הקינוחים האהובים על ילדים בארץ ובעולם.
סודו של המקפא הטעים והמוזר הזה הוא הג'לטין. בבית מכינים את הג'לי בדרך כלל מתערובת של מים ואבקה המכילה את הג'לטין ואת חומרי הטעם.
ג'לטין הוא חומר טבעי שמופק בתעשיית המזון. כשהוא בא במגע עם מים רותחים ואחרי כן מקורר, יוצר הג'לטין מעין רשת סבוכה ותלת-מימדית, שבתוכה לכודים המים. לכן הג'לי הוא מעין מוצק גמיש ורועד.
הכנת ג'לי מכוס מיץ בצירוף כפית ג'לטין, עם קצת פסיפלורה:
http://youtu.be/JRWYoR9QsYQ
ועלייתו ונפילתו של הג'לי כקינוח אהוב ופופולרי:
https://youtu.be/7Ye7MAGoaeo?long=yes
מדוע נעשה המלח לח?
קרה לכם שניסיתם לבזוק מלח על האוכל, אבל הוא "סירב לצאת" מהמלחיה?
אז אכן, במלח הבישול יש חומר בשם מגנזיום כלורי. חומר זה נוטה לספוג את הרטיבות שבאוויר ואז המלח הופך לח וגושי. במצב כזה הוא לעולם לא יחזור להיות גרגרים זעירים, שיעברו את הנקבים של המלחיה.
אז צריך להוציא את הלחות מהמלח. לייבש אותו לחלוטין. הפתרון לבעיית הלחות במלח יהיה למצוא חומר שסופח לחות יותר טוב ממנו ולהכניסו אל תוך המלח.
יש חומר כזה וקוראים לו אורז.
אז אבותינו, שגילו את תכונת סיפוח הלחות של האורז, לימדו אותנו להכניס גרגרי אורז בודדים לתוך המלחיה. כשהוא בתוך המלח, סופח האורז ממנו את הלחות ומשאיר אותו יבש.
המלחיה שוב פועלת. יחי המלח!
הנה היכולת המופלאה של אורז לספוח את הלחות, עד כדי כך שבעזרתו אפשר לייבש טלפון שנפל למים (עברית):
http://youtu.be/mITU4Vp_iLg
קרה לכם שניסיתם לבזוק מלח על האוכל, אבל הוא "סירב לצאת" מהמלחיה?
אז אכן, במלח הבישול יש חומר בשם מגנזיום כלורי. חומר זה נוטה לספוג את הרטיבות שבאוויר ואז המלח הופך לח וגושי. במצב כזה הוא לעולם לא יחזור להיות גרגרים זעירים, שיעברו את הנקבים של המלחיה.
אז צריך להוציא את הלחות מהמלח. לייבש אותו לחלוטין. הפתרון לבעיית הלחות במלח יהיה למצוא חומר שסופח לחות יותר טוב ממנו ולהכניסו אל תוך המלח.
יש חומר כזה וקוראים לו אורז.
אז אבותינו, שגילו את תכונת סיפוח הלחות של האורז, לימדו אותנו להכניס גרגרי אורז בודדים לתוך המלחיה. כשהוא בתוך המלח, סופח האורז ממנו את הלחות ומשאיר אותו יבש.
המלחיה שוב פועלת. יחי המלח!
הנה היכולת המופלאה של אורז לספוח את הלחות, עד כדי כך שבעזרתו אפשר לייבש טלפון שנפל למים (עברית):
http://youtu.be/mITU4Vp_iLg
מהם ויטמינים?
ישנם בטבע חומרים שונים שגופנו צריך כדי לשמור על בריאות והתפתחות ראויה. אלו הם הוויטמינים. את רוב הוויטמינים אנו מקבלים מהמזון שאנו צורכים. ככל שאנו אוכלים מוצרים טבעיים כמו פירות וירקות, גופנו זוכה לוויטמינים טובים ובריאים לו.
אך אם כל מזון טבעי מספק את הוויטמינים שיש בו, בעידן מודרני רבים אוכלים יותר ויותר מזון תעשייתי ומעובד, חסר ויטמינים. לכן מנסות בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מזון להוסיף למוצרי המזון הללו, ויטמינים שונים באופן מלאכותי. כך הן נותנות הרגשה שהמוצרים בריאים יותר וטובים לגופנו.
ויטמינים שונים ניתן כיום לצרוך באמצעות כמוסות שיש בהן מבחר גדול של ויטמינים. הן נקראות "מולטי ויטמין" וכוללות ויטמינים שונים שהתגלו כחסרים בגופו של האדם המודרני. השלמה כזו של ויטמינים יכולה לתמוך במי שתזונתם לקויה וככל שהגיל עולה והמצב הבריאותי ירוד, כדאי ליטול ויטמינים כאלה, תוך התייעצות עם הרופא.
אך כללית, ככל שנקפיד לאכול מזון מגוון וטבעי יותר, גופנו יקבל את סוגי הוויטמינים השונים שלהם הוא זקוק, כדי להתפתח ולהיות בריא.
הנה הסבר של תפקיד הויטמינים בגוף האדם (מתורגם):
http://youtu.be/ISZLTJH5lYg
וסרטון אנימציה על הוויטמינים ולמה כל אחד מהם טוב בגוף (ללא מילים):
http://youtu.be/wt0mnA8At8I
ישנם בטבע חומרים שונים שגופנו צריך כדי לשמור על בריאות והתפתחות ראויה. אלו הם הוויטמינים. את רוב הוויטמינים אנו מקבלים מהמזון שאנו צורכים. ככל שאנו אוכלים מוצרים טבעיים כמו פירות וירקות, גופנו זוכה לוויטמינים טובים ובריאים לו.
אך אם כל מזון טבעי מספק את הוויטמינים שיש בו, בעידן מודרני רבים אוכלים יותר ויותר מזון תעשייתי ומעובד, חסר ויטמינים. לכן מנסות בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מזון להוסיף למוצרי המזון הללו, ויטמינים שונים באופן מלאכותי. כך הן נותנות הרגשה שהמוצרים בריאים יותר וטובים לגופנו.
ויטמינים שונים ניתן כיום לצרוך באמצעות כמוסות שיש בהן מבחר גדול של ויטמינים. הן נקראות "מולטי ויטמין" וכוללות ויטמינים שונים שהתגלו כחסרים בגופו של האדם המודרני. השלמה כזו של ויטמינים יכולה לתמוך במי שתזונתם לקויה וככל שהגיל עולה והמצב הבריאותי ירוד, כדאי ליטול ויטמינים כאלה, תוך התייעצות עם הרופא.
אך כללית, ככל שנקפיד לאכול מזון מגוון וטבעי יותר, גופנו יקבל את סוגי הוויטמינים השונים שלהם הוא זקוק, כדי להתפתח ולהיות בריא.
הנה הסבר של תפקיד הויטמינים בגוף האדם (מתורגם):
http://youtu.be/ISZLTJH5lYg
וסרטון אנימציה על הוויטמינים ולמה כל אחד מהם טוב בגוף (ללא מילים):
http://youtu.be/wt0mnA8At8I
אילו מאכלים מחזקים את השרירים שלנו?
לא כולם מודעים כמה שהתזונה שלנו משפיעה על השרירים. אם נאכל דברים טובים לגופנו, נזכה לשרירים בריאים וחזקים. מאכלים עם הרבה מגנזיום (Magnesium) יסייעו לחיזוק השרירים שלנו ויהפכו אותנו לחזקים ובריאים מאד.
מזונות עשירים במגנזיום הם: אגוזי פקאן, אגוזי לוז, שקדים, אבוקדו, אורז מלא, דגי מקרל, קטניות, גרעיני חמניה, סובין וטופו. גם בעלים ירוקים כהים כמו תרד ומנגולד יש הרבה מגנזיום.
אבל גם ביצים, שיבולת שועל, דגים, אגוזי מלך ובשר בקר יעשו טוב לחיזוק השרירים.
הנה כמה מאכלים שיתרמו לבניית השרירים:
https://youtu.be/hgY9SA66UR0
עוד הסבר ורשימה כאלה:
https://youtu.be/bzmimoph_nM
תרומת המגנזיום לשרירינו:
https://youtu.be/dGqJttaHBvk
ומאכלים מומלצים לשרירים:
https://youtu.be/ukrMQuoNIzw
לא כולם מודעים כמה שהתזונה שלנו משפיעה על השרירים. אם נאכל דברים טובים לגופנו, נזכה לשרירים בריאים וחזקים. מאכלים עם הרבה מגנזיום (Magnesium) יסייעו לחיזוק השרירים שלנו ויהפכו אותנו לחזקים ובריאים מאד.
מזונות עשירים במגנזיום הם: אגוזי פקאן, אגוזי לוז, שקדים, אבוקדו, אורז מלא, דגי מקרל, קטניות, גרעיני חמניה, סובין וטופו. גם בעלים ירוקים כהים כמו תרד ומנגולד יש הרבה מגנזיום.
אבל גם ביצים, שיבולת שועל, דגים, אגוזי מלך ובשר בקר יעשו טוב לחיזוק השרירים.
הנה כמה מאכלים שיתרמו לבניית השרירים:
https://youtu.be/hgY9SA66UR0
עוד הסבר ורשימה כאלה:
https://youtu.be/bzmimoph_nM
תרומת המגנזיום לשרירינו:
https://youtu.be/dGqJttaHBvk
ומאכלים מומלצים לשרירים:
https://youtu.be/ukrMQuoNIzw
תזונה
מהו הטעם המתוק ואיך משפיע הסוכר על המוח?
הטעם המתוק (Sweet) הוא טעם שמורגש על הלשון אם נוגעים בה חומרים כמו סוכרים פשוטים, סוגי חלבונים מסוימים ועוד.
הסוכר (Sugar), המתוק והנחשק עד כדי התמכרות, הוא בעצם שם למולקולות שנקראות פחמימות.
ישנם סוגים רבים של סוכרים בהמון מאכלים, כולל כאלה שאינם ממתקים או קינוחים. אבל מה גורם לסוכר להיות כל כך ממכר?
הסוכר מפעיל את קולטני הטעם המתוק שבלשון ומשם נשלחים אותות עד לאזור בקליפת המוח שאחראי על הטעם המתוק. הוא מפעיל את מערכת התגמול של המוח שגורמת לנו לרצות עוד מהמתוק הזה אבל גם לאובדן השליטה העצמית ותשוקה. גם במעיים יש קולטני סוכר ששולחים למוח הודעות שגורמות לגוף לייצר עוד אינסולין, כדי לעמוד בתוספת הסוכר שהגוף קיבל.
גם הסוכר, כמו אלכוהול, ניקוטין והרואין, שולח דופמין להילוך יתר וגורם לנו לחפש עוד ממנו, אם כי הוא כמובן פחות ממכר מהם. אם רק מדי פעם נמתיק בפה - זה בסדר, אבל אם נאכל באופן קבוע מזון לא מגוון ועתיר סוכר, הסוכר יתנהג קצת כמו סמים ויגרום להתמכרות מסוימת למזונות מתוקים.
כך הסוכר משפיע על המוח (מתורגם):
http://youtu.be/lEXBxijQREo?t=6s
הסוכר מסתתר במקומות לא צפויים (מתורגם):
https://youtu.be/Q4CZ81EmAsw
האם הסוכר הוא הצרה הבריאותית של העולם השבע:
https://youtu.be/o6W-wKrb4t0
מפת הטעמים שזיהתה, מעט אחרת ממה שחושבים, את אזורי הטעם שעל לשוננו (מתורגם):
https://youtu.be/hz6GULbowAk
בעיות הבריאות שבסוכר:
https://youtu.be/EFlnlGx0B5U
וסרט תיעודי שחושף את הסכנות שיש בסוכר המתוק כל כך:
https://youtu.be/K3ksKkCOgTw?long=yes
הטעם המתוק (Sweet) הוא טעם שמורגש על הלשון אם נוגעים בה חומרים כמו סוכרים פשוטים, סוגי חלבונים מסוימים ועוד.
הסוכר (Sugar), המתוק והנחשק עד כדי התמכרות, הוא בעצם שם למולקולות שנקראות פחמימות.
ישנם סוגים רבים של סוכרים בהמון מאכלים, כולל כאלה שאינם ממתקים או קינוחים. אבל מה גורם לסוכר להיות כל כך ממכר?
הסוכר מפעיל את קולטני הטעם המתוק שבלשון ומשם נשלחים אותות עד לאזור בקליפת המוח שאחראי על הטעם המתוק. הוא מפעיל את מערכת התגמול של המוח שגורמת לנו לרצות עוד מהמתוק הזה אבל גם לאובדן השליטה העצמית ותשוקה. גם במעיים יש קולטני סוכר ששולחים למוח הודעות שגורמות לגוף לייצר עוד אינסולין, כדי לעמוד בתוספת הסוכר שהגוף קיבל.
גם הסוכר, כמו אלכוהול, ניקוטין והרואין, שולח דופמין להילוך יתר וגורם לנו לחפש עוד ממנו, אם כי הוא כמובן פחות ממכר מהם. אם רק מדי פעם נמתיק בפה - זה בסדר, אבל אם נאכל באופן קבוע מזון לא מגוון ועתיר סוכר, הסוכר יתנהג קצת כמו סמים ויגרום להתמכרות מסוימת למזונות מתוקים.
כך הסוכר משפיע על המוח (מתורגם):
http://youtu.be/lEXBxijQREo?t=6s
הסוכר מסתתר במקומות לא צפויים (מתורגם):
https://youtu.be/Q4CZ81EmAsw
האם הסוכר הוא הצרה הבריאותית של העולם השבע:
https://youtu.be/o6W-wKrb4t0
מפת הטעמים שזיהתה, מעט אחרת ממה שחושבים, את אזורי הטעם שעל לשוננו (מתורגם):
https://youtu.be/hz6GULbowAk
בעיות הבריאות שבסוכר:
https://youtu.be/EFlnlGx0B5U
וסרט תיעודי שחושף את הסכנות שיש בסוכר המתוק כל כך:
https://youtu.be/K3ksKkCOgTw?long=yes
אילו מאכלים מחזקים לנו את העצמות?
כבר מגיל צעיר אנו יודעים שמזון שיש בו סידן הוא מסייע ומחזק את העצמות שלנו. אם נאכל ממנו יתחזקו העצמות שלנו ונהיה יציבים ובריאים יותר. הסידן שומר על העצמות ועל מבנה השן שלנו.
אבל, למעשה, העצמות זקוקות לעוד מרכיב חיוני כדי להיות חזקות. מדובר בוויטמין D, המסייע בספיגת הסידן ובבניית העצם.
שני המרכיבים הללו חשובים מאד לגוף, לא רק אצל ילדים ומתבגרים שגופם נמצא בעיצומו של תהליך הגדילה, אלא גם אצל המבוגרים שבינינו.
תמצאו הרבה סידן וויטמין D במאכלים כמו חלב, ויוגורט, בדגים כמו סלמון, טונה וסרדינים, בטחינה ובירקות ירוקים, כמו תרד, פטרוזיליה ועלי רוקט. גם דגנים מועשרים מצויינים לבניית עצם וכך גם ביצים. אפילו מיץ תפוזים שידוע בוויטמין C שבו, נמכר כיום כשהוא מועשר בוויטמין D ובסידן.
הבה נבין כיצד העצמות שלנו מתפתחות וגדלות (מתורגם):
https://youtu.be/yJoQj5-TIvE
וסרטון על החלב והסידן שלו (עברית):
http://youtu.be/1TMSF9-4pEE
כבר מגיל צעיר אנו יודעים שמזון שיש בו סידן הוא מסייע ומחזק את העצמות שלנו. אם נאכל ממנו יתחזקו העצמות שלנו ונהיה יציבים ובריאים יותר. הסידן שומר על העצמות ועל מבנה השן שלנו.
אבל, למעשה, העצמות זקוקות לעוד מרכיב חיוני כדי להיות חזקות. מדובר בוויטמין D, המסייע בספיגת הסידן ובבניית העצם.
שני המרכיבים הללו חשובים מאד לגוף, לא רק אצל ילדים ומתבגרים שגופם נמצא בעיצומו של תהליך הגדילה, אלא גם אצל המבוגרים שבינינו.
תמצאו הרבה סידן וויטמין D במאכלים כמו חלב, ויוגורט, בדגים כמו סלמון, טונה וסרדינים, בטחינה ובירקות ירוקים, כמו תרד, פטרוזיליה ועלי רוקט. גם דגנים מועשרים מצויינים לבניית עצם וכך גם ביצים. אפילו מיץ תפוזים שידוע בוויטמין C שבו, נמכר כיום כשהוא מועשר בוויטמין D ובסידן.
הבה נבין כיצד העצמות שלנו מתפתחות וגדלות (מתורגם):
https://youtu.be/yJoQj5-TIvE
וסרטון על החלב והסידן שלו (עברית):
http://youtu.be/1TMSF9-4pEE
למה אנחנו אוכלים?
האוכל (Food) חשוב לבריאותנו ולחיינו. האכילה היא צורך של הגוף והיא לא תלויה ברצוננו, כיוון שגופנו זקוק לאוכל. אנו אוכלים מכיוון שגופנו זקוק למזון. המזון הוא כמו הדלק של גופנו. גם בזמן השינה חלקים שונים בגופנו ממשיכים לעבוד והאוכל פועל לטובתו.
המזון שאנו אוכלים עוזר לנו לגדול ולהתפתח בצורה נורמלית. כל עוד אנו אוכלים בצורה בריאה ונכונה, יותר ירקות וגם פירות במידה, האוכל שומר על בריאותנו ונותן לנו כוח.
הרעב הוא האופן שבו הגוף משדר לנו שהוא זקוק למזון. כשאנו רעבים אנחנו לרוב מרגישים חולשה ומאבדים את החשק להיות פעילים.
אדם ממוצע אוכל בחייו 35 טון של מזון. אז תאכלו משהו?
הנה חשיבות האכילה וטיפים לאכילה בריאה של ילדים (עברית):
https://youtu.be/BYJ07C9PlzA
למה חשוב לאכול פירות וירקות? (מתורגם)
https://youtu.be/3rkVdQSGNcg
וסרטון בו מנסים הפירות והירקות לשכנע כמה חשוב לאכול אותם ולא פיצה וצ'יפס:
https://youtu.be/u1sh_XGKJ-Q
האוכל (Food) חשוב לבריאותנו ולחיינו. האכילה היא צורך של הגוף והיא לא תלויה ברצוננו, כיוון שגופנו זקוק לאוכל. אנו אוכלים מכיוון שגופנו זקוק למזון. המזון הוא כמו הדלק של גופנו. גם בזמן השינה חלקים שונים בגופנו ממשיכים לעבוד והאוכל פועל לטובתו.
המזון שאנו אוכלים עוזר לנו לגדול ולהתפתח בצורה נורמלית. כל עוד אנו אוכלים בצורה בריאה ונכונה, יותר ירקות וגם פירות במידה, האוכל שומר על בריאותנו ונותן לנו כוח.
הרעב הוא האופן שבו הגוף משדר לנו שהוא זקוק למזון. כשאנו רעבים אנחנו לרוב מרגישים חולשה ומאבדים את החשק להיות פעילים.
אדם ממוצע אוכל בחייו 35 טון של מזון. אז תאכלו משהו?
הנה חשיבות האכילה וטיפים לאכילה בריאה של ילדים (עברית):
https://youtu.be/BYJ07C9PlzA
למה חשוב לאכול פירות וירקות? (מתורגם)
https://youtu.be/3rkVdQSGNcg
וסרטון בו מנסים הפירות והירקות לשכנע כמה חשוב לאכול אותם ולא פיצה וצ'יפס:
https://youtu.be/u1sh_XGKJ-Q
מהו מזון העתיד?
הסרט "סוילנט גרין" הציג בשנות ה-70 של המאה הקודמת חזון של עתיד שבו אנשים לא סועדים במזון טבעי אלא ניזונים מכמוסות המכילות את כל מה שהם צריכים. נראה שהסרט הולך ומתממש ואנו צועדים לעבר עתיד של אוכל מרוכז. אז נכון שכנראה שגם בעתיד הקרוב עדיין נוכל לאכול חומוס וקוסקוס או סושי, אבל לאט לאט הולך ומסתמן מזון העתיד.
משקה בשם Soylent שיצא בגרסתו השנייה, מציע את כל אבות המזון והוויטמינים שהגוף שלנו צריך - בבקבוק אחד. כל זאת בחיסכון של זמן וכסף (מחירו כשליש מעלות המזון הרגיל, משהו כמו 35 שקלים ליום). המשקה הפשוט והמשופר שנקרא כרגע soylent 2.0 מבטיח להיות אף טעים מקודמיו, שנמכרו כאבקה. הוא שופר גם במקורות המינרלים שמהם הוא מיוצר.
מרבית הלקוחות של סוילנט 2.0 הם אנשי הייטק עסוקים, שאם לא יצרכו אותו סביר שרובם ימשיכו לצרוך ג'אנק פוד לא ממש בריא או לשכוח לאוכל באופן מסודר, במהלך יום העבודה שלהם...
הנה משקה ה-soylent בגירסתו הקודמת, שבה נמכר כאבקה:
https://youtu.be/SGkLWjuiakQ
הסיבה לבחירת השם "סוינלט":
https://youtu.be/t8NCigh54jg?t=8m51s&end=10m01s
בחור שחי חודשים על סוילנט בלבד, לא מרגיש רעב וחש מעולה, אך מרגיש שחברתית הוא קצת הפסיד בכך שהוא ניזון רק מסוילנט:
https://youtu.be/BuQk6N0ooQI
תגובות של טועמים סוגי מזון עתידני, כולל הסוילנט:
https://youtu.be/lCNSst-_z5c
האם זוהי תזונת העתיד? (מתורגם)
https://youtu.be/xFqecEtdGZ0
והאם אוכל רגיל עומד להפוך לנוסטלגיה, כמו בסצנה מהסרט "סוילנט גרין" משנת 1973?
https://youtu.be/kQQ6wNfkcmc
הסרט "סוילנט גרין" הציג בשנות ה-70 של המאה הקודמת חזון של עתיד שבו אנשים לא סועדים במזון טבעי אלא ניזונים מכמוסות המכילות את כל מה שהם צריכים. נראה שהסרט הולך ומתממש ואנו צועדים לעבר עתיד של אוכל מרוכז. אז נכון שכנראה שגם בעתיד הקרוב עדיין נוכל לאכול חומוס וקוסקוס או סושי, אבל לאט לאט הולך ומסתמן מזון העתיד.
משקה בשם Soylent שיצא בגרסתו השנייה, מציע את כל אבות המזון והוויטמינים שהגוף שלנו צריך - בבקבוק אחד. כל זאת בחיסכון של זמן וכסף (מחירו כשליש מעלות המזון הרגיל, משהו כמו 35 שקלים ליום). המשקה הפשוט והמשופר שנקרא כרגע soylent 2.0 מבטיח להיות אף טעים מקודמיו, שנמכרו כאבקה. הוא שופר גם במקורות המינרלים שמהם הוא מיוצר.
מרבית הלקוחות של סוילנט 2.0 הם אנשי הייטק עסוקים, שאם לא יצרכו אותו סביר שרובם ימשיכו לצרוך ג'אנק פוד לא ממש בריא או לשכוח לאוכל באופן מסודר, במהלך יום העבודה שלהם...
הנה משקה ה-soylent בגירסתו הקודמת, שבה נמכר כאבקה:
https://youtu.be/SGkLWjuiakQ
הסיבה לבחירת השם "סוינלט":
https://youtu.be/t8NCigh54jg?t=8m51s&end=10m01s
בחור שחי חודשים על סוילנט בלבד, לא מרגיש רעב וחש מעולה, אך מרגיש שחברתית הוא קצת הפסיד בכך שהוא ניזון רק מסוילנט:
https://youtu.be/BuQk6N0ooQI
תגובות של טועמים סוגי מזון עתידני, כולל הסוילנט:
https://youtu.be/lCNSst-_z5c
האם זוהי תזונת העתיד? (מתורגם)
https://youtu.be/xFqecEtdGZ0
והאם אוכל רגיל עומד להפוך לנוסטלגיה, כמו בסצנה מהסרט "סוילנט גרין" משנת 1973?
https://youtu.be/kQQ6wNfkcmc
מה אוכלים הצמחים?
הצמח אוכל באמצעות שורשיו. השורשים מקבלים מהאדמה מלחים שונים שמזינים אותם ומאפשרים להם לגדול ולהתפתח.
הנוזל שמגיע מהאדמה ועובר ומפיץ לאורך כל חלקי הצמח את חומרי המזון נקרא מוהל. הוא בעצם כמו הדם שמביא מזון לכל חלקי גופנו.
יש גם צמחים שטורפים חרקים, אבל אלה הם צמחים נדירים יותר.
הנה סרטון משעשע על צמח שדורש דישון טוב כדי לאכול טוב (מתורגם):
http://youtu.be/ww--HRZPjGo
והצמחים שטורפים חרקים:
https://youtu.be/pkwxXeSC6Ls
הצמח אוכל באמצעות שורשיו. השורשים מקבלים מהאדמה מלחים שונים שמזינים אותם ומאפשרים להם לגדול ולהתפתח.
הנוזל שמגיע מהאדמה ועובר ומפיץ לאורך כל חלקי הצמח את חומרי המזון נקרא מוהל. הוא בעצם כמו הדם שמביא מזון לכל חלקי גופנו.
יש גם צמחים שטורפים חרקים, אבל אלה הם צמחים נדירים יותר.
הנה סרטון משעשע על צמח שדורש דישון טוב כדי לאכול טוב (מתורגם):
http://youtu.be/ww--HRZPjGo
והצמחים שטורפים חרקים:
https://youtu.be/pkwxXeSC6Ls
מהי דיאטה?
דיאטה (Diet), בהגדרה כללית, נוגעת לבחירות המזון והשתייה שאדם עושה במטרה להשיג יעד בריאותי או להגיע למשקל כלשהו.
אז אמנם יש "דיאטת השמנה", בשיח היומיומי הדיאטה מתקשרת בדרך כלל לאכילה מוגבלת או מבוקרת, המכוונת בעיקר למטרות של הרזיה או לשיפור המצב הבריאותי.
המילה עצמה באה מיוונית עתיקה, בה "דיאט" היא אורח חיים. ואכן, הדיאטה הים-תיכונית, למשל, היא בעצם חלק מאורח חיים, של אכילה נכונה ובריאה ולא של עינוי גופני שבמרכזו הימנעות והרעבה עצמית.
ואגב, שתייה מרובה חשובה ומומלצת להרזיה. הסיבה לכך היא שלא פעם אנו טועים ומחליפים תחושת צימאון בתחושת רעב ואוכלים במקום לשתות. שתיית מים תימנע לא פעם אכילה מיותרת והיא גם בריאה.
#דיאטות לדוגמה
ישנם סוגים שונים של דיאטות, ביניהן אלו שמתמקדות בהגבלה של קבוצות מזון מוגדרות. דיאטות כאלה הן למשל דיאטות דלות שומן או דיאטה דלת פחמימות. יש דיאטות הפוכות, המתעדפות סוגי מזונות מסוימים, דיאטות צמחיות או דיאטות פליאו, שמנסות לחזור ולחיות כמו האדם הקדמון, ומעדיפות הרבה בשר ושומן, במקום פחמימות ומזון מעובד.
דיאטה של הוצאת נוזלים מבוססת על אכילה של פירות וירקות בלבד. אלה מכילים המון אשלגן, שגורם להפרשת נוזלים, יחד עם הפרשת עודפי האשלגן. כך הגוף מאבד עד כ-1.5 קילו ביום, אך זו אינה ירידה ברקמת השומן אלא אובדן נוזלים בלבד, שיש בה גם סכנה של התייבשות הגוף ונזקים שהיא גורמת.
יש גם דיאטות כסאח, שממש לא מומלצות ואינן מאוזנות, הן מבחינה קלורית והן בהרכב של אבות המזון שהגוף צריך.
#חשוב מאוד!
בכל מקרה, לפני דיאטה שווה לפנות לייעוץ מקצועי ומהימן, אפשר אצל דיאטנית בקופת החולים. בכל מקרה חשןב להימנע מדיאטות מוזרות ולא מאוזנות, שעלולות ממש לפגוע בבריאות הגוף ואפילו הנפש, בהפרעות אכילה קשות.
הנה הדיאטה הים תיכונית (עברית):
https://youtu.be/fo1xQWOmZs8
כדאי לדעת מה חווה הגוף שלנו בדיאטה רגילה (עברית):
https://youtu.be/j9NAZkdZ5vc
יש דיאטות מהירות אבל האם הן מומלצות? (מתורגם):
https://youtu.be/P7yM0TKvUm4
אולי זו הדרך היותר טובה להורדת משקל (עברית):
https://youtu.be/Nwt4sA4nDNU
שיר נפלא של אפרת גוש על "דיאטה" שאולי באה ממצוקה ופרידה (עברית):
https://youtu.be/_53JXbiqRcA
וכדאי לחשוב טוב טוב על הדיאטות שמציעים לכם ולא לפגוע בבריאות (עברית):
https://youtu.be/JnzvnJaTAZU?long=yes
דיאטה (Diet), בהגדרה כללית, נוגעת לבחירות המזון והשתייה שאדם עושה במטרה להשיג יעד בריאותי או להגיע למשקל כלשהו.
אז אמנם יש "דיאטת השמנה", בשיח היומיומי הדיאטה מתקשרת בדרך כלל לאכילה מוגבלת או מבוקרת, המכוונת בעיקר למטרות של הרזיה או לשיפור המצב הבריאותי.
המילה עצמה באה מיוונית עתיקה, בה "דיאט" היא אורח חיים. ואכן, הדיאטה הים-תיכונית, למשל, היא בעצם חלק מאורח חיים, של אכילה נכונה ובריאה ולא של עינוי גופני שבמרכזו הימנעות והרעבה עצמית.
ואגב, שתייה מרובה חשובה ומומלצת להרזיה. הסיבה לכך היא שלא פעם אנו טועים ומחליפים תחושת צימאון בתחושת רעב ואוכלים במקום לשתות. שתיית מים תימנע לא פעם אכילה מיותרת והיא גם בריאה.
#דיאטות לדוגמה
ישנם סוגים שונים של דיאטות, ביניהן אלו שמתמקדות בהגבלה של קבוצות מזון מוגדרות. דיאטות כאלה הן למשל דיאטות דלות שומן או דיאטה דלת פחמימות. יש דיאטות הפוכות, המתעדפות סוגי מזונות מסוימים, דיאטות צמחיות או דיאטות פליאו, שמנסות לחזור ולחיות כמו האדם הקדמון, ומעדיפות הרבה בשר ושומן, במקום פחמימות ומזון מעובד.
דיאטה של הוצאת נוזלים מבוססת על אכילה של פירות וירקות בלבד. אלה מכילים המון אשלגן, שגורם להפרשת נוזלים, יחד עם הפרשת עודפי האשלגן. כך הגוף מאבד עד כ-1.5 קילו ביום, אך זו אינה ירידה ברקמת השומן אלא אובדן נוזלים בלבד, שיש בה גם סכנה של התייבשות הגוף ונזקים שהיא גורמת.
יש גם דיאטות כסאח, שממש לא מומלצות ואינן מאוזנות, הן מבחינה קלורית והן בהרכב של אבות המזון שהגוף צריך.
#חשוב מאוד!
בכל מקרה, לפני דיאטה שווה לפנות לייעוץ מקצועי ומהימן, אפשר אצל דיאטנית בקופת החולים. בכל מקרה חשןב להימנע מדיאטות מוזרות ולא מאוזנות, שעלולות ממש לפגוע בבריאות הגוף ואפילו הנפש, בהפרעות אכילה קשות.
הנה הדיאטה הים תיכונית (עברית):
https://youtu.be/fo1xQWOmZs8
כדאי לדעת מה חווה הגוף שלנו בדיאטה רגילה (עברית):
https://youtu.be/j9NAZkdZ5vc
יש דיאטות מהירות אבל האם הן מומלצות? (מתורגם):
https://youtu.be/P7yM0TKvUm4
אולי זו הדרך היותר טובה להורדת משקל (עברית):
https://youtu.be/Nwt4sA4nDNU
שיר נפלא של אפרת גוש על "דיאטה" שאולי באה ממצוקה ופרידה (עברית):
https://youtu.be/_53JXbiqRcA
וכדאי לחשוב טוב טוב על הדיאטות שמציעים לכם ולא לפגוע בבריאות (עברית):
https://youtu.be/JnzvnJaTAZU?long=yes
מה וכמה כדאי לאכול באכילה נכונה?
כמה נכון לאכול?
כמה כדאי לנו לאכול?
המזון שאנו אוכלים הוא כמו דלק לכלי רכב. הוא מספק כוח ואנרגיה לגוף.
אכילה מוגזמת הופכת אותנו לשמנים ומעלה את משקלנו יותר מדי, מה שמגביל אותנו ואף מביא מחלות. שתיית הרבה מים תמנע בלא מעט מקרים אכילה מיותרת ןמשמינה והיא לכשעצמה טובה לבריאות הגוף.
אכילה מועטת מדי אינה מספקת, מחלישה את הגוף ומקטינה את יכולתו להילחם במחלות ואף יכולה להביא למוות מרעב.
כדי להיות בריאים ולגדול היטב, יש לאכול במידה הנכונה ולהעדיף ירקות מסוגים ומצבעים שונים, על בשר ומוצרים מעובדים. מהמתוקים כדאי להעדיף את הפירות - אך לא להגזים גם בהם.
אכילה נכונה מחייבת גם צריכת מזונות קבועה ומאוזנת. המלצה של דיאטנית שווה זהב.
כדאי גם לעשות פעילות גופנית, שתאזן את האנרגיה שמצטברת מהמזון העודף.
הנה סרטון על תזונה בריאה של ירקות ופירות (עברית):
http://youtu.be/OGyuJ7rL-7Q
מה כדאי לי לאכול? (מתורגם)
https://youtu.be/xyQY8a-ng6g
על דיאטות מומלצות ולא מומלצות (מתורגם):
https://youtu.be/P7yM0TKvUm4
והסבר מדעי לתזונת 5 הצבעים של פירות וירקות (עברית):
http://youtu.be/PSl3MK4tlEE?t=12s
כמה כדאי לנו לאכול?
המזון שאנו אוכלים הוא כמו דלק לכלי רכב. הוא מספק כוח ואנרגיה לגוף.
אכילה מוגזמת הופכת אותנו לשמנים ומעלה את משקלנו יותר מדי, מה שמגביל אותנו ואף מביא מחלות. שתיית הרבה מים תמנע בלא מעט מקרים אכילה מיותרת ןמשמינה והיא לכשעצמה טובה לבריאות הגוף.
אכילה מועטת מדי אינה מספקת, מחלישה את הגוף ומקטינה את יכולתו להילחם במחלות ואף יכולה להביא למוות מרעב.
כדי להיות בריאים ולגדול היטב, יש לאכול במידה הנכונה ולהעדיף ירקות מסוגים ומצבעים שונים, על בשר ומוצרים מעובדים. מהמתוקים כדאי להעדיף את הפירות - אך לא להגזים גם בהם.
אכילה נכונה מחייבת גם צריכת מזונות קבועה ומאוזנת. המלצה של דיאטנית שווה זהב.
כדאי גם לעשות פעילות גופנית, שתאזן את האנרגיה שמצטברת מהמזון העודף.
הנה סרטון על תזונה בריאה של ירקות ופירות (עברית):
http://youtu.be/OGyuJ7rL-7Q
מה כדאי לי לאכול? (מתורגם)
https://youtu.be/xyQY8a-ng6g
על דיאטות מומלצות ולא מומלצות (מתורגם):
https://youtu.be/P7yM0TKvUm4
והסבר מדעי לתזונת 5 הצבעים של פירות וירקות (עברית):
http://youtu.be/PSl3MK4tlEE?t=12s
מהן פחמימות?
הפחמימות הן תרכובות אורגניות שונות, מהנפוצות ביותר בכדור הארץ. הפחמימות נחוצות לכל היצורים החיים, במיוחד לבניית התא וכדי לתת אנרגיה. גם ל-DNA, החומר התורשתי שבגופנו, תפקידן של הפחמימות חשוב. יש להן גם תפקיד בזיהוי התא, שתורם למערכת החיסונית של יצורים שונים.
הפחמימות מורכבות מהיסודות פחמן, מימן וחמצן. לגוף האדם הפחמימות מהוות את מקור האנרגיה העיקרי שלו. קיימות פחמימות פשוטות ומורכבות. הפחמימות הפשוטות הן מתוקות. ביניהן הסוכר הלבן, דבש, סוכר חלב וסוכר הפירות (על פחמימות בסוכר למשל, ראו בתגית "סוכר"). הפחמימות המורכבות, דוגמת העמילן, נמצאות במוצרי לחם כגון סוגי לחם, תפוחי אדמה, פסטה, אורז, קטניות ודגנים. לקבוצת הפחמימות המורכבות משתייכים גם הסיבים התזונתיים.
הנה הפחמימות מבחינה כימית (מתורגם):
http://youtu.be/FllgvG4u6yo
כבר מזמן הם הפכו ל"אשם תמיד" של עולם ההשמנה (עברית):
https://youtu.be/nekzU0lRuyA
ואילו פחמימות כדאי לאכול? (עברית)
http://youtu.be/8EGOsXEMQvA?t=20s
הפחמימות הן תרכובות אורגניות שונות, מהנפוצות ביותר בכדור הארץ. הפחמימות נחוצות לכל היצורים החיים, במיוחד לבניית התא וכדי לתת אנרגיה. גם ל-DNA, החומר התורשתי שבגופנו, תפקידן של הפחמימות חשוב. יש להן גם תפקיד בזיהוי התא, שתורם למערכת החיסונית של יצורים שונים.
הפחמימות מורכבות מהיסודות פחמן, מימן וחמצן. לגוף האדם הפחמימות מהוות את מקור האנרגיה העיקרי שלו. קיימות פחמימות פשוטות ומורכבות. הפחמימות הפשוטות הן מתוקות. ביניהן הסוכר הלבן, דבש, סוכר חלב וסוכר הפירות (על פחמימות בסוכר למשל, ראו בתגית "סוכר"). הפחמימות המורכבות, דוגמת העמילן, נמצאות במוצרי לחם כגון סוגי לחם, תפוחי אדמה, פסטה, אורז, קטניות ודגנים. לקבוצת הפחמימות המורכבות משתייכים גם הסיבים התזונתיים.
הנה הפחמימות מבחינה כימית (מתורגם):
http://youtu.be/FllgvG4u6yo
כבר מזמן הם הפכו ל"אשם תמיד" של עולם ההשמנה (עברית):
https://youtu.be/nekzU0lRuyA
ואילו פחמימות כדאי לאכול? (עברית)
http://youtu.be/8EGOsXEMQvA?t=20s
איך סטרס פוגע בבריאותנו?
מתח רב ומצבי לחץ (Stress) משפיעים על גופנו באופן לא טוב. בטווח הקצר הגוף אמנם מגיב טוב לסטרס ומסתייע בו להישרדות, אבל כשאנו חווים לחץ ומתח באופן מתמשך ולזמן ארוך, הם גורמים להשפעה רבה ורעה על הגוף, תוך פגיעה פיזית בתאים ובאיברים שונים בו.
איך לחץ משפיע על הגוף שלנו?
מנגנון ההישרדות, שנקרא "הילחם או ברח" (Fight or flight response), הוא בעצם סוג של תגובה "אוטומטית" של מערכת העצבים האוטונומית והרפלקסים שלנו, שנועדה לאפשר לנו להתחמק מהאיום שהביא ללחץ או לסטרס, להצליח לברוח מהר וטוב יותר, או להילחם בו באמצעים שלא חשבנו שנוכל לנקוט ועם יכולות שלא ידענו שיש לנו.
במצב של פחד, בתוך שניות מופעלת בגופנו תגובה גופנית, פיזיולוגית, בה הגוף מפריש חומרים מסוימים, שנקראים הורמונים, במיוחד הורמונים שנקראים "קורטיזול" ו"אדרנלין", אבל יש עוד כמה.
ההורמונים הללו, הקורטיזול והאדרנלין, כשהם מופרשים באופן מואץ ומוגבר במצבים של סטרס, גורמים לעליית סוכר בגופנו וללחץ הדם גם הוא לעלות. הם מפריעים לעיכול באופן חמור (לכן ממליצים לנו להרגיע עם האוכל ברגעים של כעס או לחץ גדול). הם גם מגדילים את התיאבון ויוצרים השמנה מואצת (מכירים את צריכת הגלידה המוגזמת תוך בכי על הפרידה שחווינו).
גם המוח שמפעיל את מערכת העצבים מחולל מהומה בגופנו כשאנו לחוצים זמן רב. לכן, מי שחיים במצבי סטרס קבועים חווים בעצם נזקי גוף ונפש ועלייה משמעותית בסיכויים לחיים לא בריאים. רבים עלולים לחלות במחלת הסוכרת, אחרים עתידים לסבול מלחץ דם גבוה ובהמשך לא פעם גם ממחלות כמו טרשת עורקים מואצת ומחלות לב. הסכנה מחיים עם סטרס מתמשך גדלה גם לשבץ מוחי ולהתקפי לב וצעירים יזהו התגברות בארנה, פצעי הבגרות המוכרים כל כך.
אז הרפו, נהלו את הקשיים, אל תילחמו על הזמן והירגעו בזמני לחץ. מרגיעים כמו מדיטציה, יוגה, מוסיקה מתאימה או כל דבר שמרגיע אתכם באמת - כולם יתרמו ויסייעו לכם לשרוד שנים רבות יותר, תוך שהם יסייעו למנוע אפילו מחלות קשות.
כך משפיעים מצבי לחץ על גופנו (עברית):
https://youtu.be/v-t1Z5-oPtU
השפעת המתח על מוח האדם (מתורגם):
https://youtu.be/WuyPuH9ojCE
הסטרס, המתח והלחץ והשפעתם על פצעונים (מתורגם):
http://youtu.be/qz1FKi6z4Fc?t=14s
ועוד סרטון בנושא:
https://youtu.be/gmwiJ6ghLIM
מתח רב ומצבי לחץ (Stress) משפיעים על גופנו באופן לא טוב. בטווח הקצר הגוף אמנם מגיב טוב לסטרס ומסתייע בו להישרדות, אבל כשאנו חווים לחץ ומתח באופן מתמשך ולזמן ארוך, הם גורמים להשפעה רבה ורעה על הגוף, תוך פגיעה פיזית בתאים ובאיברים שונים בו.
איך לחץ משפיע על הגוף שלנו?
מנגנון ההישרדות, שנקרא "הילחם או ברח" (Fight or flight response), הוא בעצם סוג של תגובה "אוטומטית" של מערכת העצבים האוטונומית והרפלקסים שלנו, שנועדה לאפשר לנו להתחמק מהאיום שהביא ללחץ או לסטרס, להצליח לברוח מהר וטוב יותר, או להילחם בו באמצעים שלא חשבנו שנוכל לנקוט ועם יכולות שלא ידענו שיש לנו.
במצב של פחד, בתוך שניות מופעלת בגופנו תגובה גופנית, פיזיולוגית, בה הגוף מפריש חומרים מסוימים, שנקראים הורמונים, במיוחד הורמונים שנקראים "קורטיזול" ו"אדרנלין", אבל יש עוד כמה.
ההורמונים הללו, הקורטיזול והאדרנלין, כשהם מופרשים באופן מואץ ומוגבר במצבים של סטרס, גורמים לעליית סוכר בגופנו וללחץ הדם גם הוא לעלות. הם מפריעים לעיכול באופן חמור (לכן ממליצים לנו להרגיע עם האוכל ברגעים של כעס או לחץ גדול). הם גם מגדילים את התיאבון ויוצרים השמנה מואצת (מכירים את צריכת הגלידה המוגזמת תוך בכי על הפרידה שחווינו).
גם המוח שמפעיל את מערכת העצבים מחולל מהומה בגופנו כשאנו לחוצים זמן רב. לכן, מי שחיים במצבי סטרס קבועים חווים בעצם נזקי גוף ונפש ועלייה משמעותית בסיכויים לחיים לא בריאים. רבים עלולים לחלות במחלת הסוכרת, אחרים עתידים לסבול מלחץ דם גבוה ובהמשך לא פעם גם ממחלות כמו טרשת עורקים מואצת ומחלות לב. הסכנה מחיים עם סטרס מתמשך גדלה גם לשבץ מוחי ולהתקפי לב וצעירים יזהו התגברות בארנה, פצעי הבגרות המוכרים כל כך.
אז הרפו, נהלו את הקשיים, אל תילחמו על הזמן והירגעו בזמני לחץ. מרגיעים כמו מדיטציה, יוגה, מוסיקה מתאימה או כל דבר שמרגיע אתכם באמת - כולם יתרמו ויסייעו לכם לשרוד שנים רבות יותר, תוך שהם יסייעו למנוע אפילו מחלות קשות.
כך משפיעים מצבי לחץ על גופנו (עברית):
https://youtu.be/v-t1Z5-oPtU
השפעת המתח על מוח האדם (מתורגם):
https://youtu.be/WuyPuH9ojCE
הסטרס, המתח והלחץ והשפעתם על פצעונים (מתורגם):
http://youtu.be/qz1FKi6z4Fc?t=14s
ועוד סרטון בנושא:
https://youtu.be/gmwiJ6ghLIM
מה חשוב בארוחת הבוקר ואיפה אוכלים אותה בריאה?
נהוג לומר שארוחת הבוקר (Breakfast) היא הארוחה החשובה ביותר שלנו. כשאנו קמים בבוקר, הגוף שלנו עייף וצריך אנרגיה. ארוחת הבוקר נותנת לנו כוח וחיזוק, לקראת היום שמתחיל.
זאת בתנאי שהיא בריאה, כמובן. דגנים, למשל, ובמיוחד דגנים מלאים, הם מצויינים לארוחת בוקר שמטעינה את הגוף באנרגיה.
בארוחת הבוקר לא כדאי לאכול הרבה מתוק. במקומות שונים בעולם מתחילים את היום בארוחת בוקר מלאה סוכר, במאפים עתירי סוכר ופחמימות ו מעדנים רוויי מתיקות. איש לא ימליץ על ארוחת בוקר כזו וגם לא יעודד את האוכלים בשר מטוגן בארוחת הבוקר שלהם, מה שוודאי לא מזמין בריאות.
ודווקא מהים התיכון יצאה הבשורה לעולם. עם מרכיבים מנצחים מבחינה בריאותית, כמו ירקות טריים, שמן זית, גבינה, יוגורט, טחינה, לא פעם קטניות כמו פול או חומוס, טונה, הרבה לימון, פחות שומן רווי או בשר אדום וקינוח או מיץ עשויים מפירות טריים - ארוחת הבוקר במדינות הים התיכון נחשבות לבריאות ביותר בעולם. דיאטנים רבים ממליצים על מאכלים ים תיכוניים כאלה לאנשים המעוניינים בדיאטת בריאות.
על חשיבות ארוחת הבוקר:
https://youtu.be/vQ3XNgoa8U8
ארוחת הבוקר הים-תיכונית על שלל סגנונותיה נחשבת לבריאה ביותר ואפילו דיאטטית:
https://youtu.be/PPuj05ZQyc8
הצעות לארוחת בוקר בריאה? (עברית)
https://youtu.be/_zoMWdyopYQ
ועדיין - יש לא מעט הפתעות בארוחת בוקר כזו (עברית):
https://youtu.be/w8g6xWinrkk
בצפון אפריקה המציאו את השקשוקה:
https://youtu.be/618QsMaVXp8
השוואה בין מרכיבי ארוחת הבוקר במדינות שונות בעולם:
https://youtu.be/ry1E1uzPSU0
למה ארוחת הבוקר של אמריקאים רבים היא מתוקה?
https://youtu.be/YvbgE2eCgDY
גם בארגנטינה היא כזו (מתורגם):
https://youtu.be/-5Q9cKUWgAM
והאם ולמי ארוחת בוקר אנגלית היא טעימה?
https://youtu.be/3HL9TLH0uEM
נהוג לומר שארוחת הבוקר (Breakfast) היא הארוחה החשובה ביותר שלנו. כשאנו קמים בבוקר, הגוף שלנו עייף וצריך אנרגיה. ארוחת הבוקר נותנת לנו כוח וחיזוק, לקראת היום שמתחיל.
זאת בתנאי שהיא בריאה, כמובן. דגנים, למשל, ובמיוחד דגנים מלאים, הם מצויינים לארוחת בוקר שמטעינה את הגוף באנרגיה.
בארוחת הבוקר לא כדאי לאכול הרבה מתוק. במקומות שונים בעולם מתחילים את היום בארוחת בוקר מלאה סוכר, במאפים עתירי סוכר ופחמימות ו מעדנים רוויי מתיקות. איש לא ימליץ על ארוחת בוקר כזו וגם לא יעודד את האוכלים בשר מטוגן בארוחת הבוקר שלהם, מה שוודאי לא מזמין בריאות.
ודווקא מהים התיכון יצאה הבשורה לעולם. עם מרכיבים מנצחים מבחינה בריאותית, כמו ירקות טריים, שמן זית, גבינה, יוגורט, טחינה, לא פעם קטניות כמו פול או חומוס, טונה, הרבה לימון, פחות שומן רווי או בשר אדום וקינוח או מיץ עשויים מפירות טריים - ארוחת הבוקר במדינות הים התיכון נחשבות לבריאות ביותר בעולם. דיאטנים רבים ממליצים על מאכלים ים תיכוניים כאלה לאנשים המעוניינים בדיאטת בריאות.
על חשיבות ארוחת הבוקר:
https://youtu.be/vQ3XNgoa8U8
ארוחת הבוקר הים-תיכונית על שלל סגנונותיה נחשבת לבריאה ביותר ואפילו דיאטטית:
https://youtu.be/PPuj05ZQyc8
הצעות לארוחת בוקר בריאה? (עברית)
https://youtu.be/_zoMWdyopYQ
ועדיין - יש לא מעט הפתעות בארוחת בוקר כזו (עברית):
https://youtu.be/w8g6xWinrkk
בצפון אפריקה המציאו את השקשוקה:
https://youtu.be/618QsMaVXp8
השוואה בין מרכיבי ארוחת הבוקר במדינות שונות בעולם:
https://youtu.be/ry1E1uzPSU0
למה ארוחת הבוקר של אמריקאים רבים היא מתוקה?
https://youtu.be/YvbgE2eCgDY
גם בארגנטינה היא כזו (מתורגם):
https://youtu.be/-5Q9cKUWgAM
והאם ולמי ארוחת בוקר אנגלית היא טעימה?
https://youtu.be/3HL9TLH0uEM
מה אוכל כריש ענק?
הכריש הענק, או "כריש העצם", הוא הדג השני בגודלו בעולם אחרי "כריש הלווייתן" העצום. אבל על אף גודלו העצום ה"כריש הענק" אינו רעב אף פעם ואינו מסוכן לבני אדם. הוא אפילו מתרחק מאיתנו.
הסיבה היא שהכריש הענקי אוכל את יצורי הים הזעירים, הפלנקטון. כרישי ענק נוהגים לשחות לאט כשהפה שלהם פעור לרווחה. מי-הים נכנסים לפיהם וזיפים מיוחדים בזימים מסננים את הפלנקטון מהמים כל הזמן ומבטיחים להם מזון בשפע.
הנה כריש העצם הענק:
https://youtu.be/aX6xEjOMxys
וכאן הוא מצולם במצלמת גו פרו:
https://youtu.be/9MaCNHDpKcc
הכריש הענק, או "כריש העצם", הוא הדג השני בגודלו בעולם אחרי "כריש הלווייתן" העצום. אבל על אף גודלו העצום ה"כריש הענק" אינו רעב אף פעם ואינו מסוכן לבני אדם. הוא אפילו מתרחק מאיתנו.
הסיבה היא שהכריש הענקי אוכל את יצורי הים הזעירים, הפלנקטון. כרישי ענק נוהגים לשחות לאט כשהפה שלהם פעור לרווחה. מי-הים נכנסים לפיהם וזיפים מיוחדים בזימים מסננים את הפלנקטון מהמים כל הזמן ומבטיחים להם מזון בשפע.
הנה כריש העצם הענק:
https://youtu.be/aX6xEjOMxys
וכאן הוא מצולם במצלמת גו פרו:
https://youtu.be/9MaCNHDpKcc
כמה כוסות מים צריכים ילדים לשתות ביום?
כמה ילד צריך לשתות?
כמה כוסות מים חשוב לילד לשתות ביום?
ילד בריא זקוק ל-8 כוסות מים ביום, כדי להיות בריא. השתיה חשובה מאד לגוף וללא נוזלים - נתייבש!
מה יקרה אם לא נשתה מספיק מים? (מתורגם)
https://youtu.be/9iMGFqMmUFs
על החשיבות של שתיית מים:
http://youtu.be/UqMX1jvH_vY
וכמה ילדים חושבים שצריך לשתות:
http://youtu.be/0HJe02JwAok
כמה כוסות מים חשוב לילד לשתות ביום?
ילד בריא זקוק ל-8 כוסות מים ביום, כדי להיות בריא. השתיה חשובה מאד לגוף וללא נוזלים - נתייבש!
מה יקרה אם לא נשתה מספיק מים? (מתורגם)
https://youtu.be/9iMGFqMmUFs
על החשיבות של שתיית מים:
http://youtu.be/UqMX1jvH_vY
וכמה ילדים חושבים שצריך לשתות:
http://youtu.be/0HJe02JwAok
מה הופך ריבה לריבה?
בתוך פירות שונים ישנו חומר בשם פקטין. הפקטים קצת מזכיר את הג'לטין שממנו מכינים ג'לי. כשמבשלים פירות שונים שמכילים פקטין, עם מים וסוכר, מתקבלת הריבה.
פקטין ניתן למצוא בפירות הדר כמו לימון, תפוחי עץ, עגבניות שרי, שזיפים וענבים. אך כשרוצים להכין ריבה מפירות שאין בהם פקטין, מוסיפים אבקת פקטין שהופקה מפרי הדר ומוסיפה את יכולת הקרישה שהכרחית לריבה של ממש.
הנה סרטון על הכנת ריבה תותים ללא פקטין אלא בבישול ארוך:
http://youtu.be/Mq2N1DFY83s
בתוך פירות שונים ישנו חומר בשם פקטין. הפקטים קצת מזכיר את הג'לטין שממנו מכינים ג'לי. כשמבשלים פירות שונים שמכילים פקטין, עם מים וסוכר, מתקבלת הריבה.
פקטין ניתן למצוא בפירות הדר כמו לימון, תפוחי עץ, עגבניות שרי, שזיפים וענבים. אך כשרוצים להכין ריבה מפירות שאין בהם פקטין, מוסיפים אבקת פקטין שהופקה מפרי הדר ומוסיפה את יכולת הקרישה שהכרחית לריבה של ממש.
הנה סרטון על הכנת ריבה תותים ללא פקטין אלא בבישול ארוך:
http://youtu.be/Mq2N1DFY83s
מהי ומה גודלה של הקיבה שלנו?
תפקיד הקיבה (Stomach) בגופנו הוא איחסון המזון שריו אוכלים ופירוקו לצורך הזנת הגוף.
לקיבה אין גודל קבוע. הנפח שלה יכול לנוע בין 50 מ"ל לליטר וחצי אבל הנתונים הם עוד יותר מרשימים.
כי כשהקיבה ריקה, גודלה הוא בקושי כמו אגרוף של ילד. אבל מסתבר שהקיבה מאד גמישה וכשאנו אוכלים לשובע היא יכולה לגדול לגודל של 4 ליטרים, בערך כמו שניים וחצי בקבוקי קולה משפחתיים.
זה ודאי גם ההסבר ל"כרס של אחרי ארוחה", שרבים מזהים בגופם, לאחר סעודה דשנה.
הנה הקיבה ודרך פעולתה:
http://youtu.be/KAfnIPYN0X0
כך אנו מזהים מתי אנו שבעים ומלאים (מתורגם):
https://youtu.be/YVfyYrEmzgM
וכך בנויה הקיבה מבחינה אנטומית (עברית):
https://youtu.be/R0fOvKx46sk
תפקיד הקיבה (Stomach) בגופנו הוא איחסון המזון שריו אוכלים ופירוקו לצורך הזנת הגוף.
לקיבה אין גודל קבוע. הנפח שלה יכול לנוע בין 50 מ"ל לליטר וחצי אבל הנתונים הם עוד יותר מרשימים.
כי כשהקיבה ריקה, גודלה הוא בקושי כמו אגרוף של ילד. אבל מסתבר שהקיבה מאד גמישה וכשאנו אוכלים לשובע היא יכולה לגדול לגודל של 4 ליטרים, בערך כמו שניים וחצי בקבוקי קולה משפחתיים.
זה ודאי גם ההסבר ל"כרס של אחרי ארוחה", שרבים מזהים בגופם, לאחר סעודה דשנה.
הנה הקיבה ודרך פעולתה:
http://youtu.be/KAfnIPYN0X0
כך אנו מזהים מתי אנו שבעים ומלאים (מתורגם):
https://youtu.be/YVfyYrEmzgM
וכך בנויה הקיבה מבחינה אנטומית (עברית):
https://youtu.be/R0fOvKx46sk
מהי ההיסטוריה של הקפאת המזון?
כבר אלפי שנים ידוע שהקפאת המזון (Food freezing) שומרת על טריותו למשך זמן רב.
האדם הקדמון לא ידע שההקפאה מונעת מהחיידקים שבמזון להתפשט ולגרום לריקבון, אבל הבחין שהקור הרב שמר על המזון היטב. לכן התרגלו אבותינו הפרהיסטוריים לשמור מזון בקרח הטבעי ובשלג.
רק עם התפתחות המדע גילו המדענים את החיידקים וכיצד מונע הקור את התפתחותם במזון ואת הריקבון שהם מייצרים בו.
בשנת 1857 פותח המקפיא הראשון. הוא התבסס על גז ולקירור האוויר עד לאפס בתוך המכונה נעשה בו שימוש באמוניה ובפחמן דו-חמצני. כך ניתן היה לראשונה לייצר קרח במכשיר שגם שמר על המזון בטמפרטורה אפסית וגם יכול היה, אמנם לאט, אבל גם להקפיא אותו.
אבל די מהר הסתבר שהאמוניה היא חומר מסוכן ואף קטלני. ניסויים רבים נעשו למציאת גז אחר. רק עם גילוי גז הפריאון ניתן היה לייצר את המקפיאים הביתיים ולהכניס אותם לבתים. אגב, רק בתחילת המאה ה-21 התגלה שגז הפריאון, ששימש מאז כנוזל הקירור העיקרי במקפיא ובמקרר, גורם לנזק לשכבת האוזון באטמוספרה וגם הוא הוחלף.
מכל מקום, בשנת 1929 הציג ברנש אמריקאי בשם קלרנס בירדסאיי את "הקפאת הבזק". המכשיר תפס היטב וגם אם נעשו ניסיונות מקבילים ופחות מוצלחים לשיטות אחרות, המקפיא נוסף למקררים הביתיים שנמגרו לעסקים ולבתים פרטיים, בתחילה של עשירים ובהמשך לכל בית.
מקפיאים ביתיים שימשו לשימור מזון במטבחים ביתיים, בהמשך המאה ה-20 והמאה ה-21. ההוראה הייתה ונשארה לעקרות הבית ולבעלי המקפיאים להקפיא את המזון הקפוא, מיד עם הרכישה.
הנה תולדות הקפאת המזון:
https://youtu.be/uWZwncX_4hk
וכך ניתן גם לשמור את הגלידה לאורך זמן (עברית):
https://youtu.be/naWDMyzHgkU
כבר אלפי שנים ידוע שהקפאת המזון (Food freezing) שומרת על טריותו למשך זמן רב.
האדם הקדמון לא ידע שההקפאה מונעת מהחיידקים שבמזון להתפשט ולגרום לריקבון, אבל הבחין שהקור הרב שמר על המזון היטב. לכן התרגלו אבותינו הפרהיסטוריים לשמור מזון בקרח הטבעי ובשלג.
רק עם התפתחות המדע גילו המדענים את החיידקים וכיצד מונע הקור את התפתחותם במזון ואת הריקבון שהם מייצרים בו.
בשנת 1857 פותח המקפיא הראשון. הוא התבסס על גז ולקירור האוויר עד לאפס בתוך המכונה נעשה בו שימוש באמוניה ובפחמן דו-חמצני. כך ניתן היה לראשונה לייצר קרח במכשיר שגם שמר על המזון בטמפרטורה אפסית וגם יכול היה, אמנם לאט, אבל גם להקפיא אותו.
אבל די מהר הסתבר שהאמוניה היא חומר מסוכן ואף קטלני. ניסויים רבים נעשו למציאת גז אחר. רק עם גילוי גז הפריאון ניתן היה לייצר את המקפיאים הביתיים ולהכניס אותם לבתים. אגב, רק בתחילת המאה ה-21 התגלה שגז הפריאון, ששימש מאז כנוזל הקירור העיקרי במקפיא ובמקרר, גורם לנזק לשכבת האוזון באטמוספרה וגם הוא הוחלף.
מכל מקום, בשנת 1929 הציג ברנש אמריקאי בשם קלרנס בירדסאיי את "הקפאת הבזק". המכשיר תפס היטב וגם אם נעשו ניסיונות מקבילים ופחות מוצלחים לשיטות אחרות, המקפיא נוסף למקררים הביתיים שנמגרו לעסקים ולבתים פרטיים, בתחילה של עשירים ובהמשך לכל בית.
מקפיאים ביתיים שימשו לשימור מזון במטבחים ביתיים, בהמשך המאה ה-20 והמאה ה-21. ההוראה הייתה ונשארה לעקרות הבית ולבעלי המקפיאים להקפיא את המזון הקפוא, מיד עם הרכישה.
הנה תולדות הקפאת המזון:
https://youtu.be/uWZwncX_4hk
וכך ניתן גם לשמור את הגלידה לאורך זמן (עברית):
https://youtu.be/naWDMyzHgkU
איך מיוצרים הממתיקים ללא סוכר?
הממתיקים ללא סוכר, שמשמשים להמתקת קפה או תה לאנשים שמעונינים לשמור על דיאטה ולהימנע מסוכר מיותר, מתבססים לרוב על סכרין. הסכרין הוא מרכיב שנותן הרגשת מתיקות, אך אין בו קלוריות או ערך תזונתי של ממש. כיום יש גם ממתיקים מסוכרלוז.
את הסכרין מפיקים, עד כמה שזה נשמע אולי מוזר, מפחם..
הנה סרטון על בישול ללא סוכר עם תחליף אחר לסוכר, טבעי יותר:
http://youtu.be/5V_30m-q-CU
וסרטון תיעודי על מקור המתיקות של הממתיקים ללא סוכר שבהם משתמשים למסטיקים:
https://youtu.be/hNHFxbTAJd8?long=yes
הממתיקים ללא סוכר, שמשמשים להמתקת קפה או תה לאנשים שמעונינים לשמור על דיאטה ולהימנע מסוכר מיותר, מתבססים לרוב על סכרין. הסכרין הוא מרכיב שנותן הרגשת מתיקות, אך אין בו קלוריות או ערך תזונתי של ממש. כיום יש גם ממתיקים מסוכרלוז.
את הסכרין מפיקים, עד כמה שזה נשמע אולי מוזר, מפחם..
הנה סרטון על בישול ללא סוכר עם תחליף אחר לסוכר, טבעי יותר:
http://youtu.be/5V_30m-q-CU
וסרטון תיעודי על מקור המתיקות של הממתיקים ללא סוכר שבהם משתמשים למסטיקים:
https://youtu.be/hNHFxbTAJd8?long=yes
כמה מסוכנת השמנת יתר של ילדים?
כמו ילדים רבים באמריקה, גם שון, ילד אמריקאי בן 12, נוהג לבקר עם משפחתו או עם אחד מהוריו בסניף כלשהו של רשת המבורגרים ומזון מהיר. הוא אוכל ארוחה טעימה ומשביעה, שותה כוס ענקית של משקה ומקנח בדרך כלל בגלידה מתוקה להפליא. זה קורה לכולם, אבל שון הוא ילד שמשקלו מתקרב ל-90 קילו.
אחת התופעות הצורמות והכואבות להורים של היום היא השמנת היתר של ילדים (Child obesity) ומתבגרים. בעולם המערבי הפכה השמנת ילדים ובני נוער ללא פחות ממגפה. רבים המומחים שרואים בה את המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים בעולם המתקדם. המומחים גם מציינים תמיד שסיבוכי ההשמנה מגיל צעיר מלווים את הילד השמן אחרי כן גם לגיל הבוגר ובריאותו תהיה תמיד בסכנה ועם שלל תחלואים וקשיים פיזיים.
להשמנה ולמשקל יתר בילדים יש השפעה רבה וקשה על הבריאות של הילד. ההשפעות הנלוות להשמנת יתר אצל ילדים באות לידי ביטוי גם בתחום הרפואי, במחלות שונות, חלקן קשות כמו סכרת. גם ההשפעה הנפשית שלהן קשה וכמובן שגם בתחום החברתי ירגישו הילדים עם משקל יתר דחייה רבה מחבריהם.
אבל כיום ניתן לטפל בתופעה זו כבר מהתחלה. כשהרופא מזהה משקל יתר בזיהוי מוקדם, או נטייה של ילד להשמנה, הוא יכול להמליץ על התערבות רפואית ושינוי הרגלי אכילה ופעילות גופנית. בדרך כלל שילוב וביצוע של התהליך המגוון הזה, גם טיפול, גם תזונה נכונה וגם ספורט ופעילות גופנית, שילוב כזה יעצור את השמנת היתר ויוסיף בריאות לילד.
אז אם שון יימנע מאכילה של חטיפים רבים, אם הוא לא יחפש תעסוקה במקרר כשהוא משועמם, אם הביקורים במסעדות מזון מהיר יצומצמו והוא יעשה פעילות גופנית, אם האכילה בבית תהיה משפחתית, ליד שולחן ולא למול הטלוויזיה - כל אלו כבר יכולים לעצור את השמנת היתר. הרגשה טובה, בריאות טובה, מצב רוח טוב יותר ומקובלות בחברה - כל השאר יבוא כבר מעצמו...
הנה כתבת טלוויזיה על השמנת יתר אצל ילדים:
https://youtu.be/K4MK3jM8iOw
כמה המלצות לאכילה בריאה וכזו שלא תביא לבעיות כאלה (עברית):
https://youtu.be/nLxXFYEJdPs?t=1m55s
סרט תיעודי על ילד בן 7 שמשקלו הגיע למשקל של גור פילים:
https://youtu.be/mqAVs_02cCE?long=yes
וסרט תיעודי על ילדי המידות הגדולות:
https://youtu.be/ZNySc_BIl5k?long=yes
כמו ילדים רבים באמריקה, גם שון, ילד אמריקאי בן 12, נוהג לבקר עם משפחתו או עם אחד מהוריו בסניף כלשהו של רשת המבורגרים ומזון מהיר. הוא אוכל ארוחה טעימה ומשביעה, שותה כוס ענקית של משקה ומקנח בדרך כלל בגלידה מתוקה להפליא. זה קורה לכולם, אבל שון הוא ילד שמשקלו מתקרב ל-90 קילו.
אחת התופעות הצורמות והכואבות להורים של היום היא השמנת היתר של ילדים (Child obesity) ומתבגרים. בעולם המערבי הפכה השמנת ילדים ובני נוער ללא פחות ממגפה. רבים המומחים שרואים בה את המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים בעולם המתקדם. המומחים גם מציינים תמיד שסיבוכי ההשמנה מגיל צעיר מלווים את הילד השמן אחרי כן גם לגיל הבוגר ובריאותו תהיה תמיד בסכנה ועם שלל תחלואים וקשיים פיזיים.
להשמנה ולמשקל יתר בילדים יש השפעה רבה וקשה על הבריאות של הילד. ההשפעות הנלוות להשמנת יתר אצל ילדים באות לידי ביטוי גם בתחום הרפואי, במחלות שונות, חלקן קשות כמו סכרת. גם ההשפעה הנפשית שלהן קשה וכמובן שגם בתחום החברתי ירגישו הילדים עם משקל יתר דחייה רבה מחבריהם.
אבל כיום ניתן לטפל בתופעה זו כבר מהתחלה. כשהרופא מזהה משקל יתר בזיהוי מוקדם, או נטייה של ילד להשמנה, הוא יכול להמליץ על התערבות רפואית ושינוי הרגלי אכילה ופעילות גופנית. בדרך כלל שילוב וביצוע של התהליך המגוון הזה, גם טיפול, גם תזונה נכונה וגם ספורט ופעילות גופנית, שילוב כזה יעצור את השמנת היתר ויוסיף בריאות לילד.
אז אם שון יימנע מאכילה של חטיפים רבים, אם הוא לא יחפש תעסוקה במקרר כשהוא משועמם, אם הביקורים במסעדות מזון מהיר יצומצמו והוא יעשה פעילות גופנית, אם האכילה בבית תהיה משפחתית, ליד שולחן ולא למול הטלוויזיה - כל אלו כבר יכולים לעצור את השמנת היתר. הרגשה טובה, בריאות טובה, מצב רוח טוב יותר ומקובלות בחברה - כל השאר יבוא כבר מעצמו...
הנה כתבת טלוויזיה על השמנת יתר אצל ילדים:
https://youtu.be/K4MK3jM8iOw
כמה המלצות לאכילה בריאה וכזו שלא תביא לבעיות כאלה (עברית):
https://youtu.be/nLxXFYEJdPs?t=1m55s
סרט תיעודי על ילד בן 7 שמשקלו הגיע למשקל של גור פילים:
https://youtu.be/mqAVs_02cCE?long=yes
וסרט תיעודי על ילדי המידות הגדולות:
https://youtu.be/ZNySc_BIl5k?long=yes