» «
F16
מהו מטוס ה-F16?



בשנת 1980 קיבל חיל האוויר הישראלי את המטוס שעתיד להיחשב לאחד מטוסי הקרב המבוקשים ביותר בעולם. זה היה מטוס קל וזריז, המסוגל לבצע תמרונים חדים, המטוס המבצעי החדיש ביותר שיש ועבור היצרנית הצלחה שיווקית מדהימה.

מטוס הקרב האמריקאי F16 זכה לכינוי "נץ". הנץ בטבע הוא עוף דורס. ואכן F16 הוא כלי מלחמה מטורף שתוכנן בידי ג'נרל דיינמיקס וראוי להיקרא כך. עם זריזות, עוצמה ויכולת תמרון מצוינת הוא ללא ספק מכונת מלחמה מדהימה, או בקיצור נץ.

אבל איך הוא הפך למטוס קרב מעולה בקרבות אוויר צמודים? - לאף 16 חידושים שונים, שרק טייסים יודעים את משמעותם האמיתית. למשל חופת הבועה שלו, או מוט ההיגוי המותקן בצד ואיך לא? - המושב שלו שנשען לאחור.

זהו גם מטוס הקרב הראשון שהאמריקאים פיתחו ומסוגל לבצע פניות ב-9 ג'י.

ב-1981, שנה אחרי שה-F16 הראשון התקבל בצה"ל, לקחו ה"נצים" הללו חלק מוביל בהפצצת הכור הגרעיני בעיראק. מאז, ולאורך השנים, הם השתתפו באינספור תקיפות צבאיות וקרבות אוויר.

אם מטוסי ה-F35 ידועים ביכולתם להשתמש בטכנולוגיה המטורפת שיש בתוכם כדי להימנע מקרבות אוויר, אפשרו ל"נץ" 16 יכולת התמרון האדירה שלו, המחשוב הסופר מתקדם לזמנו וביצועים אדירים אחרים, להגיע לקרבות אוויר אוויר פנים אל פנים, שהוא ינהל בצמידות מדהימה - עד להפלת מטוס האויב.

היסטורית, מאפשר המיחשוב הזה, של אף 16, למשל, גם לנתק את הקשר המכני או השליטה במשטחי ההיגוי של מוט ההיגוי של הטייס, ה"סטיק". בכך המחשב ממטב את תגובתו של הטייס, מאזן את הפקודה שלו למוט ההיגוי ומתרגם אותה לפקודה מיטבית למטוס.

אגב, על אף ששמו הרשמי של F-16 הוא "פייטינג פלקון", בעברית "בז לוחם", הטייסים האמריקאיים מכנים אותו דווקא "צפע", באנגלית "viper".


הנה סיפורו של ה-F16 (עברית):

https://youtu.be/hF4YhowXi_c


אז איך קרה שמטוסי F16 נכשלו כל כך (עברית):

https://youtu.be/H1X7rF7Ua7o


כך זה לטוס בתא הטייס של F16:

https://youtu.be/Ys7JTWLB33k


סימולטור F16 (ללא מילים):

https://youtu.be/wSB41kzxKlU


עוד על המטוס המופלא הזה:

https://youtu.be/v_fu7bXwZsI


וסיפורו של טייס:

https://youtu.be/kdnfIE9gvl4
מטוס המיראז'
כיצד הפך מטוס המיראז' לאגרוף אווירי אדיר?



המיראז' (Mirage) מעולם לא היה מטוס אחד המיועד למטרה צבאית כלשהי ומתפתח אבולוציונית כמו מין זואולוגי.

נהפוך הוא - המיראז' הוא שמה של סדרת מטוסים צבאיים על-קוליים, סדרה שפותחה למטרות שונות וכללה סדרת מטוסי קרב, אך גם מטוסי תקיפה ואפילו מפציצים.

הסיפור שלו מתחיל לאחר מלחמת העולם השנייה, כשצרפת, זו שבתחילת המאה ה-20 הייתה מעצמה ועכשיו ליקקה את הפצעים מהכיבוש הנאצי, זה שהיה התבוסה הכי גדולה שלה מאז הפלישה האנגלית אליה ב-1415.

צרפת שחוששת כמו כולם ממלחמת עולם שלישית, הפעם לצד ארצות הברית וכנגד ברית המועצות, רוצה לחזור ולהפוך למעצמה. היא מחליטה לפתח מטוס חדיש, שיחליף את המפציצים הכבדים והאיטיים ששלטו עד אז בתחום. החזון הצרפתי הוא של מטוס מהיר, נושא נשק גרעיני טקטי, שיגיע לאויב במהירות אדירה, יחדור את ההגנות שלו ויכה בו - כל זאת עוד לפני שהמפציצים הסובייטיים ייצאו להפציץ את צרפת.

חברת דאסו הצרפתית הציעה לממשלה הצרפתית מטוס תוצרת צרפת, שמהירותו 2 מאך, כלומר פי שניים ממהירות הקול, הטווח שלו 2,000 קילומטר ושיכול לתדלק באוויר. המנהל היהודי המבריק של החברה התכוון להתבסס על מטוס הקרב המהיר והמשוכלל שהחברה הייתה באמצע הפיתוח שלו - המיראז' 3.

חיל האוויר הצרפתי יצא מגדרו מהתלהבות ואישר את ההזמנה. בקיץ 1959 המריא המיראז' 4 לטיסת הבכורה שלו וימים ספורים אחר כך, הוא כבר שבר את השיא העולמי במהירות על מסלול סגור.

חיל האוויר הצרפתי חגג, עם מטות מטוסי קרב והפצצה משוכללים, שהתחזוקה והעמידות שלהם חלומיים ושהם לגמרי של צרפת. שארל דה-גול, הנשיא הנערץ של צרפת, בכלל התאהב במטוס שהחזיר לצרפת את הגאווה. הוא תלה בו את ציפיותיו לביסוס ההרתעה הצרפתית וראה בו את העתיד הביטחוני של צרפת במקרה חירום.

ואכן, המיראז' היה מטוס נהדר. בשלב מסוים הוא הפך אצלנו לנשר הישראלי והפציץ. מטוס המיראז' שימש את חיל האוויר שלנו כמטוס הקרב העיקרי שלה ולמשך תקופה ארוכה ומפוארת במיוחד. כשנשיא צרפת דה גול העניש את ישראל באמברגו מוחלט, היה מי שדאג להעביר את התכניות של המטוס והוקם יפעל ישראלי שיצר אותו כאן.


הנה סיפורו של המטוס שהחזיר את לצרפת את הביטחון, גם העצמי (עברית):

https://youtu.be/9A5BT_7wzjk


כך התערבבו מצוינות, שיתוף פעולה, אמברגו וריגול (עברית):

https://youtu.be/FmqK-zbV_hM


אחד מקרבות האוויר שבהם הוכיחו המיראז'ים את יכולותיהם ויכולות הטייסים שלנו (עברית):

https://youtu.be/ZLcZe1lzGDk


וסיפורו של המיראז' הצרפתי (עברית):

https://youtu.be/vbBTvmZ7j1c
פנטום
מהו מטוס הפנטום, רוח הרפאים של מטוסי הקרב?



מטוס הקרב פנטום (Phantom) הוא ללא ספק מטוס הקרב הכי ידוע בישראל של הרבע האחרון של המאה ה-20. אבל אולי יעניין אתכם לדעת שמדובר באחד המטוסים הנחשקים בדורו, מטוס שחולל סערה, גם אם הוא התולדה של 3 וחצי מטוסים קודמים בסדרת הפנטומים, ש"לא ממש התרוממו", אם לנקוט כפל משמעות קצת משונה אבל לא לגמרי בלתי מדויק.

מטוס הקרב הזה, ששמו הרשמי הוא F-4 פנטום (F-4 Phantom II) הוא מטוס קרב סילוני, על־קולי ובעל שני מושבים. פיתח אותו ג'ים מקדונל, במפעלי מקדונל דאגלס (Mcdonnell Douglas) וסיפק אותו לצי האמריקאי.

מקדונל רצה במטוס קרב רב משימתי, שיוכל לעשות הכל. שיהיה כשמו "רוח רפאים אווירית", אחת שתגיח מכל מקום לא צפוי ותדע לעשות כל כך הרבה דברים שהאויב לא יבין מה זה היצור הטכנולוגי הזה שתוקף אותו.

ואכן, הפנטום כשמו היה הוא. המנוע שלו היה מנוע סילון חזק ביותר וקל במיוחד. עם משקל של פרפר ועוצמה של בולדוזר, בפנטום היו לא אחד אלא שני מנועים כאלו. בזכותם יכול היה הפנטום גם להגיע לגובה רב במהירות עצומה, מה שאפשר לו לחסל מפציצים שמתקרבים ליעדי הצי וגם את מטוסי הקרב שליוו אותם.

היה לו גם מכ"מ חזק במיוחד, שיאפשר לו גילוי של מטרות רחוקות והוא היה דו מושבי. שני המושבים הכילו את הטייס ואת מפעיל המכ"מ, שהוא גם מי שמפעיל את מערכות הנשק שלו. הם הפכו את הפנטום ללוחם מדהים, אלוף בקרבות אוויר, שיכול לנהל קרב יעיל ואגרסיבי, בסביבת קרב לחוצה במיוחד.

בצי האמריקאי, שהזמין אותו במקור, ההתלהבות מהפנטום הייתה עצומה. אבל קנאת טייסים הביאה לכך שכל החילות רצו גם. הן חיל האוויר האמריקאי והן המארינס רצו פנטומים וקיבלו.

ה-F4 פאנטום 2 היה גם בעל כושר נשיאה מדהים של נשק וטילים. הוא הצטיין ביכולת פעולה בכל מזג אוויר ולטווח ארוך. ממשימות יירוט ועד למשימות תקיפה, הפצצות ביעדים צבאיים ואף הפצצות בעורף האויב, כמו גם משימות צילום ומודיעין, ירי טילים מהאוויר ועוד.

הפאנטום היה מגשים החלומות האווירי של אותם ימים. מעין אייפון אווירי נחשק שכולם עומדים בתור כדי לרכוש ממנו. הוא טס בשירות ארצות הברית מ-1960 עד 1996. בנוסף לצבא האמריקאי הפנטום שירת גם בחיילות אוויר של עוד 11 מדינות נוספות.

בסוף שנות ה-50 הוא שבר שיא גובה עולמי, כשטס לגובה של יותר מ-30 קילומטרים. שנתיים אחר כך שבר את מהירות חציית יבשת אמריקה העולמי וכך הוא המשיך ושבר שיאים. מלחמת וייטנאם גילתה חוסרים שונים וליקויים ביכולת הקרבית שלו, אל מול המיגים הסובייטיים. אך הוא שופר כל הזמן ופותחו מערכות נשק והגנה שאפשרו לו לשמור על היתרון הקרבי שלו.

חיל האוויר הישראלי השתמש בפנטומים, החל משנת 1969 ועד 2004. בצה"ל הם נקראו "קורנס", מושג שפירושו הוא פטיש כבד. במלחמת יום הכיפורים הפנטומים עשו עבודה מצוינת בבלימת המתקפה המשולבת של המצרים והסורים כנגד מדינת ישראל, אבל במקביל נפלו בהמוניהם, מפאת חולשתו אל מול טילי הקרקע אוויר שלא תוכנן לעמוד בפניהם.

גם במלחמת לבנון הראשונה היה להם תפקיד חשוב מאוד ביתרון של חיל האוויר ובהתקדמות של צה"ל למעמקי לבנון ובמלחמה זו כבר פותחו פתרונות הגנה מעולים כנגד טילי הקרקע אוויר של הסורים.


הנה סיפורו של מטוס הפנטום (עברית):

https://youtu.be/BXlkHczaqI0


סיפורו של הפנטום 2 באנגלית:

https://youtu.be/2dUE1jLDf9E


קרב מיתולוגי של הפנטומים של חיל האוויר נגד המיגים המצריים (עברית):

https://youtu.be/OhLJMnJANIM


פנטומים בווייטנאם:

https://youtu.be/dfrscGQKg2g


אגדה עם כנפיים:

https://youtu.be/4LSKE2lU0Lk


על טייס שהצליח להטיס פנטום ללא חרטום ולהנחיתו בניגוד לחוקי האווירודינאוטיקה (עברית):

https://youtu.be/daEt-KhS3xY


מאבקים מטורפים במיגים הסובייטים בווייטנאם:

https://youtu.be/iWJlsibySsY


שיר הלל לפנטום:

https://youtu.be/savLtW-HXDQ


וגם במשחקי מחשב הוא שד אווירי של ממש:

https://youtu.be/HNmm8CAqd-M
הנמרים המעופפים
מי היו הנמרים המעופפים?



הנמרים המעופפים (Flying Tigers) היתה קבוצת המתנדבים האמריקנים הראשונה שהתנדבה לחיל האוויר הסיני. קבוצת הטייסים ועובדי התעופה הנוספים הוקמה ולחמה בשנים 1941 - 1942 לטובת סין, במלחמת סין-יפן השנייה. לכוח היו כ-60 מטוסים, בשלוש טייסות קרב. ב-1942 החליף "כוח של חיל האוויר האמריקני" את "הנמרים המעופפים".

הקבוצה הוקמה והיתה בפיקודו של קלייר שנו, בשיתוף פעולה על ממשלת ארה"ב. הוא החל בארגון "הנמרים המעופפים" עוד בטרם הצטרפה ארה"ב רשמית למלחמת העולם השנייה, כשמרבית הכוח גויס מחיל האוויר, הצי וחיל הנחתים האמריקניים, ביחד עם אזרחים בתפקידי קרקע. הם קיבלו שכר גבוה בהרבה מהמקובל בצבא ורבים טענו שהיו למעשה שכירי חרב.

"הנמרים המעופפים" ניצחו כמעט בכל קרבות האוויר שערכו. הדבר בלט למול התבוסות שספגו בעלות הברית מובסות כמעט בכל חזית בה נלחמו כנגד היפנים. בתקופה זו היו פעולות "הנמרים המעופפים" קרן האור הכמעט יחידה בלוחמה של בעלות הברית, בחזית המזרח הרחוק.


הנה סרטון על הנמרים המעופפים:

https://youtu.be/F5Gaw-fKQr0


וסרטונים אותנטיים שלהם:

http://youtu.be/I36cglDOtJg

מטוסי קרב

F15
כיצד הפך מטוס ה-F15 לאגדה?



מטוס הקרב F-15 הוא ללא ספק ממטוסי הקרב הטובים והמוצלחים בכל העולם. מדובר במטוס קרב מעולה המצטיין בקרבות אוויר ובפעולות תקיפה.

גודלו מאפשר לו לשאת בקלות מגוון של פצצות, טילים ואמצעי חימוש. אחרי ייצור של אלפי דגמים שונים של מטוסי F-15 ברור לכל שבהשוואה לכל מטוס קרב אחר בעולם, מטוסי ה-F-15 הם בעלי כושר נשיאה מצטיין ומוביל, של תחמושת ואמצעי לוחמה.

במהלך השנים F15 הצטיין בתקיפת מטרות קרקע ובביצועי אוויר-קרקע. הוא מטוס נועד לאפשר שמירה על עליונות אווירית.

מאז הגיעו אלינו המטוסים הראשונים מסוגו, בשנת 1976, הוא נחשב לחוד החנית של חיל האוויר של ישראל.

בצה"ל מבצעים מטוסים אלו חלק נכבד מהתקיפות בחזיתות הדרום והצפון. גם בקרבות אוויר הוא מצטיין, כשהטייס הראשון בעולם שהפיל מטוס אויב באמצעות מטוס F-15 הוא טייס חיל האוויר שלנו.

מטוסי F-15 הם שאבטחו את תקיפת הכור הגרעיני העיקרי ב-1981, כששמרו מלמעלה על שמיניית מטוסי ה-F-16 שהשמידו את מבני הכור.


הנה סיפורו של ה-F15 (עברית):

https://youtu.be/vHRuGMmK_cY


האם F15 הוא בלתי מנוצח (עברית):

https://youtu.be/_9nuD1vZbro


F15 ששרד עם כנף אחת (מתורגם):

https://youtu.be/t739hAxWnxM


וכתבת טלוויזיה על טייסת ה-F15 (עברית):

https://youtu.be/mgqy17AhweA?long=yes
מסרשמיט
מהו הסיפור של מסרשמיט?



חברת מסרשמיט (Messerschmitt) הייתה היצרנית של מטוסי הקרב העיקריים של הנאצים במלחמת העולם השנייה. הם יצרו את מטוס המסרשמיט Bf 109, שהיה ממטוסי הקרב החשובים במלחמת העולם השנייה ומטוס הדגל של חיל האוויר הגרמני.

עוד לפני מלחמת העולם השנייה זכתה חברת מסרשמיט בהרבה יוקרה בקרב השלטון הנאצי. זה קרה כשהמסרשמיט Bf 109 זכה בתחרות לייצור מטוס הקרב העתידי של הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני.

אמנם ה-109 היה רק דגם אחד בשורה של מטוסי מסרשמיט רבים, אבל הוא עתיד להיות אחד משורה של כלי טיס חשובים (לצד כמה דגמים כושלים), שעתידים לשנות את פני התעופה כולה. ואגב, הוא גם היה המטוס שהפיל הכי הרבה מטוסים בתולדות התעופה.

אחד מממשיכיו של ה-109 הוא מטוס הקרב הסילוני הראשון אי-פעם, מסרשמיט Me-262. מטוס מעניין אחר הוא המסרשמיט Me 163 קומט (כוכב שביט) - מטוס הקרב הרקטי היחיד שאי-פעם שרת בחיל אוויר כלשהו. והיו גם כשלונות, כמו מסרשמיט Bf-110, שהיה מהדגמים הגרועים שלהם ולא הצליח להחליף את ה-109 האגדי.

מי שאחראי להצלחה של החברה הוא וילי מסרשמיט, יצרן מטוסים מוכשר שעמד בראשה. מסרשמיט היה חביב המשטר הנאצי ובעל כישרון פוליטי. בתבונתו הוא הקים את מפעליו הגדולים בדרום גרמניה, הרחק ממוקדי הייצור המוכרים.

קשריו עם הבכירים הנאצים אפשרו לו גם לקבל למפעלים שלו עובדי כפייה ממחנות ריכוז נאציים שונים, כמו מאוטהאוזן.

לאחר התבוסה במלחמת העולם השנייה נאסר על מסרשמיט לייצר מטוסים, לפחות לא בגרמניה. מטוסים היא ניסתה לייצר במצרים, נחשו נגד מי... אבל תקלות בפיתוח, יכולות מטורפות של חיל האוויר הישראלי במלחמת ששת הימים ובעיקר המודיעין הישראלי של המוסד - כל אלה הצליחו לשבש את הפרויקט ולמנוע את פיתוח המטוס המצרי-נאצי הזה.

באירופה החלה מסרשמיט לייצר מכוניות ואף עשתה זאת בהצלחה מסוימת, אך בהמשך השנים היא התמזגה עם חברות אחרות, עד שנבלעה בקבוצה מסחרית שכללה את יצרני המרצדס ושם היא נעלמה לגמרי מהמפה.


הנה תעשיית המטוסים הנאצית במצרים של אחרי מלחמת העולם השנייה (עברית):

https://youtu.be/lIhDVXIhMDg


וילי מסרשמיט בסרטים אותנטיים:

https://youtu.be/TwpfBpeUUD4


מטוס המסרשמיט Bf 109 בימינו:

https://youtu.be/y_NTOOf2kzU


קרב מדומה בין מסרשמיט לספיטפייר:

https://youtu.be/t84dVdKuVDc


ומכונית המסרשמיט שעוצבה כמו תא טייס:

https://youtu.be/bZYvQAzMECM
מטוס קרב
מתי הופיעו מטוסי הקרב הראשונים?



מטוסי קרב הופיעו בפעם הראשונה בהיסטוריה במלחמת העולם הראשונה והיו מטוסים קטנים שהונעו על ידי מדחף אחד.

מבחינת כלי הנשק הם כללו בתחילת המלחמה בקושי מכונת ירייה אחת. הפוקר הגרמני יסיים את המלחמה עם שני מקלעי שפנדאו הרסניים.

מכונת הירייה היתה מסונכרנת עם סיבובי להב המדחף, כדי שהכדורים לא יפגעו בפרופלור (כמו שקראו אז למדחף) ויפילו את המטוס שלהם.

ההמצאה, אגב, הייתה של טייס קרב בשם רולאן גארוס. אתם מכירים אותו בזכות התחרות על שמו. קראו על ההמצאה והאיש בתגית "מקלע מסונכרן".

במלחמת העולם הראשונה עסקו המטוסים בדרך כלל במשימות תצפית, סיור ולחימה במטוסי האויב. אחריה שופרו מטוסי הקרב מאד ותפקידיהם הורחבו בהרבה ממשימות של מודיעין צבאי, כמו שהיה אז.

כיום מטוסי הקרב הסילוניים הם מכונות מלחמה משוכללות ביותר. דוגמה מוצלחת היא זו של המטוס החזק בעולם כיום: מטוס אף 35 לייטנינג 2 - מטוס הקרב החמקן האמריקאי. זהו מטוס רב משימתי, שמבצע בהצטיינות משימות מגוונות, כולל תקיפה, הפצצה ויירוט. שלא נדע...


הנה ההפלה הראשונה של מטוס על ידי מטוס (עברית):

https://youtu.be/alTa4poO3Ls


סצנה מהסרט "Flyboys" משנת 2006 של מטוסי הקרב של מלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/hnbiyUHR8i0


סיפורם של מטוסי קרב במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/3rVA_yRoiek


מטוסי הקרב של צה"ל כיום:

https://youtu.be/DiY1y_4pWs8


ומטוס הקרב המודרני F35:

https://youtu.be/Kshe7-BYfWc
מיג 31
איך ניצח מטוס המיג 31 את המטוס המהיר בעולם?


מיג 31 הסובייטי הוא ללא ספק "מלך המיגים". ההיסטורי. המטוס הזה שמכונה "הדרקון" היה שנים רבות מטוס היירוט החזק ביותר בעולם, שנועד ליירט, כלומר להפיל מטוסי אוייב, בקרבות אוויר או בהרתעה.

היעילות של המיג 31 הייתה כה גדולה, עד שאת אחד מהישגיו הגדולים הוא לקח בהליכה, כלומר בטיסה. הוא ניצח ללא כל ירי את המטוס המהיר ביותר של האמריקאים. אבל כיצד זה קרה?

זה התרחש כשמטוסי המיג 31 הסובייטיים הצליחו להינעל על מטוס הציפור השחורה, המטוס שנחשב אז המטוס המהיר ביותר בעולם. הם הצליחו להביס אותו יפה וללא אש, כשהוכיחו לטייסים האמריקאים שהם יכולים להינעל על הציפור השחורה, המטוס המהיר בעולם והבלתי מופל. להינעל על מטוס פירושו בהיגיון של טייסי הקרב שהם יוכלו להפילו, אם רק ירצו בכך.

לא היה צריך יותר מזה במלחמה הקרה. קרב אוויר בין ארה"ב וברית המועצות עלול היה להצית מלחמת עולם ושני הצדדים ידעו זאת. לכן, במקום לספוג השפלה אווירית, החליטו האמריקאים על החלפת הציפור השחורה בלווייני ריגול שיחליפו אותו במשימות הריגול והצילום שמילא אז והיה אמור למלא בעתיד.

עובדה זו הביאה להפסקת השימוש במטוס המופלא של האמריקאים לחלוטין. המיג 31 לעומתו, מתוכנן להמשיך בשירות חיל האוויר הרוסי עד שנת 2030.

עד היום הטיסה ההיא נתפסת כאחד ההישגים המדהימים של ברית המועצות והטכנולוגיה שלה - המטוס הטוב ביותר שלהם מביס את המהיר שבמטוסי המערב ובעצם במטוסי העולם באותם ימים.

מה שמעניין הוא שגם במלחמת פוטין נגד אוקראינה מוצא את עצמו המיג 31 מככב בגדול. הוא מראה את הזנב ומותיר עשן למטוסים האירופים החדשים, שהם פאר הטכנולוגיה האווירית של ימינו.


כך הביס מיג 31 את הציפור השחורה האמריקאי (עברית)

https://youtu.be/IYEopK6zLrY


מיג 31 יורה טיל היפר-סוני:

https://youtu.be/D_k_aX_QeNg


מלך המיגים מגיע לקצה החלל:

https://youtu.be/KP-EvqlCSJo


המיג 31 במלחמת רוסיה אוקראינה (עברית)

https://youtu.be/UO8JFO5sLu8


וסרטון אוסף של טיסות מיג 31:

https://youtu.be/UFVbP50-GMI?long=yes


מטוס המוסקיטו
מה היה מפציץ הקרב עשוי העץ שנקרא "מוסקיטו"?



המטוס הזה היה מטוס קרב, מטוס קומנדו, מטוס ריגול ואפילו מפציץ והוא היה קטן ועשוי מעץ. לא ברור איך מסתדר כל הבלגן הזה במטוס אחד, שהרג מצחוק את כל תעשיית המטוסים כשתוכנן, אבל עובדה...

דה הבילנד מוסקיטו (באנגלית: de Havilland Mosquito) נולד כמטוס קרב בריטי, דו-מנועי, שהגוף שלו התבסס על גוף מעץ לבוד, תרזה ובלזה, בתקופה שבה שימוש בעץ נחשב מיושן. כך קשה היה ליירט אותו והוא היה מוגן בהרבה ממטוסי המתכת.

בזמן מלחמת העולם השנייה שרת המטוס, שטיסת הבכורה התקיימה ב-25 בנובמבר 1940, בשלל תפקידים, עד שנת 1956. אגב, גם בחיל האוויר הישראלי, הוא שרת עד שנה זו.

עם טייס ונווט שיושבים זה לצד זה, המוסקיטו הרב-תכליתי נבנה לתפקידים שונים במהלך מלחמת העולם השנייה. הייתה גרסת מטוס הקרב, שצוידו ליום או ללילה, היה מטוס הסיור והצילום, מטוס המוסקיטו כמפציץ טקטי, מוסקיטו מפציץ, גרסת התקיפה הימית וכן הלאה.

מפציצי המוסקיטו נשאו פצצות במשקל של כמעט 2 טון. מנגד, מטוסי הקרב היו בעלי כושר תמרון מטורף, שניצח לא מעט מטוסי קרב חד מנועיים. על המוסקיטו אמר פעם במרירות מפקד הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני, הרמן גרינג, ש:"דמי רותח כשאני רואה את המוסקיטו. אני הופך ירוק וצהוב מקנאה. דווקא הבריטים, שיש להם יותר אלומיניום מאיתנו, בונים מטוס יפה כזה מעץ במפעלי פסנתרים מקומיים ומקנים לו מהירות, שכל הזמן עולה..."


הנה סיפורו של המוסקיטו האגדי עשוי העץ (עברית):

https://youtu.be/MF1iztKmWg8


וממנו ועד "הציפור השחורה" - תולדות מטוסי הריגול (בעברית):

https://youtu.be/sxY16u1wcbM
מה הגדולה של מטוסי הסוחוי הרוסיים?



סוחוי (Sukhoi), יצרנית המטוסים הצבאיים והאזרחיים הרוסית, נולדה ממש ערב מלחמת העולם השנייה, בשנת 1939. הקים אותה מהנדס המטוסים ואחד מגאוני התעופה הגדולים בהיסטוריה, פאבל סוחוי מבלארוס.

מאז מיוצרים ברציפות מטוסי הסוחוי לדורותיהם ומשמשים כעמוד השדרה של חיל האוויר הסובייטי ושל חילות האוויר של גרורותיו, מדינות ברית המועצות לשעבר.

במהלך השנים נהנו ממטוסי הסוחוי גם חילות האוויר של מדינות רבות שקנו נשק מברית המועצות, כולל מדינות ערב.

בקרבות אוויר רבים שניהלו מטוסי חיל האוויר הישראלי נגד מטוסי סוחוי מצריים וסוריים הופלו רבים מהם, מה שלא מפחית מאיכויות המטוסים, אבל אולי מעיד גם על הרמה הגבוהה הנדרשת מטייסים המטיסים אותם.

לא פלא שמאז הוקמה ועד ימינו נחשבת סוחוי לאחת מיצרניות המטוסים המתקדמות ביותר בעולם.

אם כוכב העל של מטוסי הסוחוי היה הסוחוי Su-47, הרי שמטוס הקרב סוחוי SU-57 הוא המפלצת המעופפת והיריב הרוסי הנוכחי ל-F-22 של ארה"ב. בשנת 2011 הוא החליף את הדגם המיתולוגי של המפעל, הסוחוי 27, דגם שדי שלט באוויר במשך כ-30 שנה.

הסוחוי 57 המודרני נחשב לראש החץ של דור חדש של מטוסי סוחוי סופר מודרניים ומתקדמים שמייצרת או מתכננת רוסיה לייצר.

ברור, עם זאת, שהדגם המיתולוגי באמת מכל דגמי סוחוי הוא הסוחוי 27 של תחילת הסוונטיז. עם זינוק כמו של טיל ותמרון זריז במיוחד, ה-27 שצויד במנועים חזקים מאוד וגוף המתוכנן לתמרונים קיצוניים, היה בעל יתרונות על מטוסים מערביים רבים.

עם השנים נולדו לו במשפחת הסוחוי 27 לפחות 10 ממשיכים, רובם דמו לו, אבל בכל אחד מהם ניסו לחדש ולבדוק אפשרויות חדשניות. את הסוחוי 47 "ברקוט" ציידו היצרנים בכנפיים משוכות לפנים, על מנת שיוכלו לחקור את יכולות התמרון שנראו אפולו טובות משל אחיו האחרים.

מכל מקום, מאז המעבר למאה ה-21 פעילה החברה גם בעולם של מטוסי הנוסעים, לצד שתי ענקיות מטוסי הנוסעים, בואינג ואיירבוס. גם בתחום זה סוחוי נחשבת לאחת החדשניות והמתקדמות שבין היצרניות בעולם.


הנה סיפורו של הסוחוי הרוסי (עברית):

https://youtu.be/hBy7yNMcoVQ


מעט פלברות של מטוס על (ללא מילים):

https://youtu.be/FE6CTvs_g9Y


סוחוי 75 "שחמט" העתידי - החמקן שהוא או המבטיח או כולו תעמולה (עברית):

https://youtu.be/7mqLNU2g-ec


על התמרון שגילה טייס סורי בסוחוי 27 (עברית):

https://youtu.be/L9p4sgpt2vc


ורצף סרטונים של ה-57 המשובח:

https://youtu.be/ST6EvvdqVEA
כיצד הפיל מטוס הקרב הנאצי מסרשמיט BF109 הכי הרבה מטוסים אי-פעם?



המסרשמיט Bf 109 היה ממטוסי הקרב החשובים במלחמת העולם השנייה. בשדה הקרב היה לו חימוש הכי כבד ומתקדם, יש לו תותחים ומקלעים שיכולים לירות המשך 55 שניות ברצף. אין ספק שבתחילת מלחמת העולם השנייה הוא היה המטוס הטוב ביותר בעולם.

המטוס החד-מנועי, שיוצר על ידי חברת מסרשמיט (Messerschmitt), היה מטוס הדגל של חיל האוויר הגרמני. הנאצים קיוו לנצח בעזרתו את חיל האוויר הבריטי. תקוות היטלר הייתה להשיג עליונות אווירית, שתאפשר לו לקדם פלישה לבריטניה או לפחות להשיג שביתת נשק עם אנגליה. כמובן שהוא נכשל לגמרי בכך - מטוסי הספיטפייר של הבריטים הביסו את הטייסים הגרמניים ואת מטוסי המסרשמיט שלהם.

לפני מלחמת העולם השנייה זכה המסרשמיט Bf 109 בתחרות לייצור מטוס הקרב העתידי של הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני. הוא שימש בתור מטוס הקרב העיקרי של הצבא הנאצי. אמנם ה-109 היה רק דגם אחד בשורה של מטוסי מסרשמיט רבים, אבל הוא החשוב שבהם. למעשה, הוא עתיד להיות למטוס עם הכי הרבה הפלות של מטוסי אויב בהיסטוריה של התעופה.

מחליפו Bf-110 היה מטוס קרב גרוע והותיר לו מקום עיקרי במלחמה גם בהמשך.

וילי מסרשמיט שעמד בראש החברה היה חביב המשטר הנאצי ובעל כישרון פוליטי לא קטן. הוא ניצל זאת כדי להקים בדרום גרמניה מפעלים גדולים ומוצלחים לייצור מטוסי המסרשמיט, הרחק ממוקדי הייצור המוכרים. המפעלים הללו אף "זכו" לקבל עובדי כפייה ממחנות ריכוז נאציים שונים, כמו מאוטהאוזן.

לאחר מלחמת העולם השנייה נאסר על החברה לייצר מטוסים. בתחילה היא החלה לייצר מכוניות, בהצלחה מסוימת, אך בהמשך השנים היא התמזגה עם חברות אחרות, עד שנרכשה על ידי קבוצה שכללה את יצרני המרצדס ונעלמה מהמפה.


הנה סיפורו של מטוס הקרב העיקרי של הנאצים:

https://youtu.be/wkqirNxvNJE


על הנאצי יהודי שניסה למנוע את יצורו וכנראה צדק (עברית):

https://youtu.be/6Zm_l-Z9VE4


מטוס המסרשמיט Bf 109 בימינו:

https://youtu.be/BzUUlO6ihwE


טיסה בטוחה אחרי הרבה שנים:

https://youtu.be/y_NTOOf2kzU


מתוך סרט - הספיטפייר נגד המסרשמיט Bf109 בקרב על בריטניה:

https://youtu.be/HHx3lWQjNWM


וסרט תיעודי על המסרשמיט BF109:

https://youtu.be/AqfWN-oaxaU?long=yes
איך הצליחה ישראל להשיג את המיג 21 האגדי והחדיש ביותר מהאויב?



המבצע מטורף הצליח בשנת 1966 המוסד הישראלי להביא לישראל מטוס מיג 21 של חיל האוויר העיראקי.

אותו מטוס מיג 21 נחת באחד הבקרים בבסיס חיל האוויר בחצור. למעשה, מדובר במטוס שיורט על ידי שני מטוסי מיראז' שלנו בסמוך לגבול ירדן.

הטייס שלו היה טייס בן 30 בדרגת סרן מחיל האוויר של עיראק. הוא זה שסימן לטייסי חיל האוויר שבכוונתו לנחות בישראל ואכן הוא הנחית את מטוסו בבסיס חיל האוויר, מרצונו המלא.

מה שלא כולם הבינו מיד הוא שהיה זה הסיום של "מבצע יהלום", או בכינוי שנתן לו חיל האוויר שלנו "הציפור הכחולה".

מה היה מיוחד באותו מיג 21?

מדובר היה במטוס של ברית המועצות. המיג 21 היה מטוס שנבנה הפוך ובניגוד למטוסי היירוט הגדולים, הכבדים והיקרים של ארה"ב.

ואכן, בריה"מ בנתה מטוס פשוט ועממי ובבירור מטוס מצוין. המיג הזה היה כלי מעולה, שתפקד גם ככלי פוליטי נהדר ועזר לברית המועצות להפוך למעצמה של ממש. עם השנים נאמר עליו שהוא הצליח להפיל אפילו מטוס F16.

את המיג הזה משיגה ישראל בתקופה בה מדינות ערב מחזיקות נשק סובייטי מערכות נשק אוויריות שאותן לא מכירה מערכת הביטחון בישראל. המיג הוא איום שרוצים ללמוד ולפתח לו מענה אצלנו.

ב-1963 יוצרים במוסד קשר עם סוחר יהודי שחי בעיראק ויש לו קשרים טובים בחוגי הממשל והצבא העיראקי. האיש, שגויס עוד בשנות ה-50, איתר את מוניר רופא, מפקד הכוח האווירי העיראקי בעיר מוצול שבצפון עיראק. האחרון הביע נכונות לצאת מעיראק לפגישה, לקראת עריקה ונחיתה עם מטוסו בשדה תעופה בישראל.

ואכן בתחילת 1966 נפגש הטייס באירופה עם מי שיהיה למפעילו. מדובר באדם שמשתייך למיעוט הנוצרי בעיראק, מה שמונע ממנו קידום בצבא, מצבו הכלכלי לא מזהיר והוא מרגיש שאינו מוערך בארצו.

עכשיו דואג המוסד ליציאת המשפחות של הסייען והטייס מעיראק ולסידורים הכספיים של העריק המבצע כמעט מוכן. כאן דואגים ב"מוסד" ובחיל האוויר להביא את הטייס העיראקי לארץ. בכדי להכינו לעריקה והנחיתה בארץ הוא טס בשמי ישראל, לומד להכיר את נתיבי הטיסה שבהם יטוס ומתרגל נחיתה בשדה התעופה שבו ינחת.

מפעיליו גם לוקחים אותו לסיור בתל אביב. עם מארחיו הוא נהנה לסעוד במסעדה. מפעיליו חותמים איתו על הסכם לסגירת חובותיו וזכויותיו, מסכמים את דרכי התקשורת החשאית ומתכננים את נתיב הטיסה כך שמצד אחד העריקה לא תתגלה ותשובש בידי העיראקים, ומנגד לא ייורט בארץ המטוס עם סמליו העיראקיים, כשיגיע לתחום האווירי של ישראל.

וכך יוצא לדרך מבצע שעתיד להיות לציון דרך בתולדות המודיעין הישראלי. באוגוסט 1966 נוחת בשדה התעופה בחצור מטוס מיג 21 של עיראק.

על המבצע ידעו עד אז מעט מאוד שותפי סוד, בחיל האוויר וב"מוסד". הוא אפשר לטייסי חיל האוויר ללמוד היטב את מטוס המיג 21 החדיש, לאתר את נקודות החולשה שלו, גם באמצעות טיסה ותרגילים באוויר ולבנות שיטות לוחמה בו.

העריק העיראקי גם תרם לא מעט מידע לחיל האוויר, על מתקני חיל האוויר העיראקי ותורת הלחימה שלו. את פירותיו עתיד חיל האוויר הישראלי לקטוף שנה אחר כך, במלחמת ששת הימים ובניצחון האדיר ב-1967, שחלק מכריע בו שמור לחיל האוויר שלנו.

במהלך השנים הבאות יזכה המבצע המתוחכם והנדיר כל כך של "המוסד" הישראלי לתהילה אדירה ויביא לזינוק שלו למקום גבוה מאוד, מבין שירותי הביון העולמיים.


הנה המיג 21 (עברית):

https://youtu.be/GXEOgBbMxV4


ועוד מסיפורו של המיג (עברית):

https://youtu.be/h_tyPnsLvhQ
מה היה מטוס הקרב הסילוני הראשון בעולם?



מטוס הקרב הסילוני הראשון בעולם היה מסרשמיט Me-262, שכונה "שוואלבה" (סנונית). חברת מסרשמיט הגרמנית יצרה אותו בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, בשביל חיל האוויר הגרמני, הלופטוואפה. בשנת 1942 הוא החל להילחם במטוסי ההפצצה של בעלות הברית. מהירותו של המסרשמיט Me 262 הייתה כ-850 קילומטרים לשעה - מהירות עדיפה על כל מטוס שהיה ברשות בעלות הברית באותה העת!

המסרשמיט Me262 פותח כמטוס יירוט מהיר של מטוסי אויב, שנועד להפיל מטוסי אויב, להגן ולא להפציץ. אך הפיהרר הגרמני היטלר, מומחה צבאי בעיני עצמו, החליט שגרמניה לא צריכה להגן אלא לתקוף. לכן הורה להסב את מטוס היירוט המהיר למשימות תקיפה והפצצה. כך, איבד המטוס את יתרונו הגדול והפך למפציץ בינוני. גרמניה, שהייתה יכולה בזכותו לנצח בקרבות אוויר רבים, איבדה את יתרונה באוויר וזה תרם לתבוסתה הגדולה במלחמה.


הנה סיפורו של המסרשמיט Me-262:

https://youtu.be/9ERVlpB-Uwk


המסרשמיט Me262 מפיל מפציץ B17:

http://youtu.be/aReAJ4t_ShU


מטוס קרב מסרשמיט Me-262 שהשתמר עד היום:

https://youtu.be/wDlN8zMwKJs


וסרט תיעודי על המסרשמיט Me-262:

https://youtu.be/-mvxKqpcOc0?long=yes
איך פיתח רולאן גארוס את המקלע המסונכרן למטוסים?
איך פיתח רולאן גארוס את מערכת הירי הראשונה ממטוסים?
ומהי מכונת הירייה המסונכרנת שהמציא?


קראו לו רולאן גארוס (Roland Garros) ורובנו שמענו עליו בהקשר לספורט. האיש שעל שמו נקרא מועדון טניס צרפתי מפורסם וגם האליפות הפתוחה לטניס של צרפת.

אבל גארוס היה לפני הכל טייס, מחלוצי הטיסה באירופה. הוא היה הראשון שחצה את הים התיכון בטיסה ישירה מצרפת ועד טוניס. הוא גם שירת כטייס קרב במלחמת העולם הראשונה וחתום על ניצחון היסטורי בקרב אווירי.

אבל בראש ובראשונה גארוס נודע בפיתוח הטכנולוגי שהוא יזם. הוא העלה אז רעיון להוסיף למטוסים מכונת ירייה אווירית, סוג של מקלעי חרטום שיוצבו בקדמת המטוס. הרעיון לא היה חדש, אבל נפסל לפני כן. הסיבה הייתה החשש שהקליעים יפגעו בזרועות של מכונת הירייה ויפילו את המטוס עצמו.

בלב הפתרון המבריק של רולאן גארוס עמד התקן חכם, שסנכרן בין המקלע והמדחף. הוא הצליח לפתח מנגנון שאפשר מצב בו הקליעים נפלטים מהקנה באותו חלקיק שנייה, שבו יש מולו רווח בין הלהבים של המדחף המסתובב.

תוצאת העניין הייתה שיפור מדהים באווירונים של התקופה. אם עד אז תפקיד המטוסים היה בעיקר של מודיעין צבאי, כמו סיור, תצפית ולחימה במטוסי האויב, מעתה ולאורך מלחמת העולם הראשונה עלו לשמיים יותר ויותר מטוסי קרב.

גארוס עצמו, אגב, המשיך לטוס כטייס קרב ובאחת התקיפות נחת בשל תקלה, מעבר לקווים של הצבא הגרמני. הוא ניסה עוד לשרוף את המטוס אבל הצבא הגרמני גילה את המקלע המסונכרן שלו ושילב אותו במטוסיו. אחרי 3 שנים בשבי גארוס נמלט ממחנה השבויים וחזר לצרפת ולמטוסי הקרב. כחודש לפני סיום המלחמה ויום לפני יום הולדתו השלושים, הוא הופל עם מטוסו ונהרג.


הנה סיפורו של הממציא רולאן גארוס (עברית):

https://youtu.be/bEoqdozFbsc


כך נולד המקלע המסונכרן של רולאן גארוס:

https://youtu.be/VX3fDlR-SDw


צילום סופר איטי של המקלע:

https://youtu.be/ysB-SH19WRQ


מטוסי הקרב במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/3rVA_yRoiek


והנין של המקלע המסונכרן - תותח הוולקן המודרני והאימתני שיורה 6000 פגזים בדקה (עברית):

https://youtu.be/AlGrTsbXs3k
איך נפל הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני?



הלוּפְטְוַואפֶה (Luftwaffe) הוא שמו של חיל האוויר הגרמני. למעשה, זוהי המילה לכל חיל אוויר, אבל מאז מלחמת העולם השנייה מתקשר המושג בעולם לחיל אחד בלבד - לחיל האוויר של גרמניה.

במלחמת העולם השנייה היה לופטוואפה הזרוע האווירית של צבא הקבע של גרמניה הנאצית, הוורמאכט. הוא היה חיל חזק ויעיל, אבל 20 שנה קודם לכן זה לא היה הסיפור.

במאי 1920, פורק הלופטוואפה, על פי התנאים של חוזה ורסאי, שנחתם לאחר תבוסת גרמניה במלחמת העולם הראשונה. החיל הזה לא היה היחיד שפורק אז. כמוהו פוזרו כל הצבא, הצי הקיסרי הגרמני ושאר הכוחות בעלי היכולת הצבאית שהחזיקה אז גרמניה.

אבל כשעלה היטלר לשלטון, הוא החל להכין את גרמניה למלחמה הבאה. ברור היה לו שהיישום של תכניותיו האפלות יהיה מורכב ושמדינות העולם החופשי יילחמו בו, לפחות עד שיובסו, לשיטתו. וכך, בחודש פברואר 1935 החלו אנשי היטלר לעשות בלופטוואפה רפורמה מקיפה שתהפוך אותו, 4 שנים אחר כך, לאחד מכוחות האוויר החזקים באירופה ובעולם.

ב-1 בספטמבר 1939, כשמלחמת העולם השנייה פרצה באירופה, היה הלופטוואפה חיל האוויר החזק באירופה. טייסיו, שרכשו ניסיון רב בקרבות מלחמת האזרחים בספרד, ומטוסים החדשים, פאר ההנדסה והייצור הגרמניים, היו מוכנים למערכה.

כך החל הלופטוואפה למלא משימות הפצצה בבליץ הגרמני על פולין ולפגוש מטוסי קרב של בנות הברית, בקרבות אוויר קשים. החיל שהפך בסתר לאחד מחילות האוויר המנוסים והמתקדמים בעולם, הפתיע את כולם.

מפקדו ברוב שנות המלחמה היה רייכסמרשל הרמן גרינג, מי שבמלחמת העולם הראשונה היה קצין זוטר בחיל הרגלים והפך לטייס מצטיין ומעוטר. הוא ניצח ביותר מעשרים קרבות אוויר וקיבל ב-1918 את העיטור הצבאי הגבוה ביותר של הצבא הגרמני.

אבל אם בתחילת מלחמת העולם השנייה, בניצחונותיו הראשונים של הצבא הגרמני, היה גרינג מפקד יעיל, שהפך את חיל האוויר לגוף צבאי אימתני ומנצח, בהמשך הוא הלך והתמכר לזלילה, לסמים, בזבזנות וביזת אוצרות אמנות מכל רחבי אירופה. במקביל למעשי הזוועה שעשה כנאצי נלהב וחברו סגנו של היטלר, הלכו תפקודו ומעמדו והדרדרו. הלופטוואפה, ממש כמוהו, הלך ונכשל במלחמה.

בקרב על בריטניה, למשל, כשל הלופטוואפה במשימות ההשמדה של חיל האוויר הבריטי וכתישה של ערי בריטניה, כהכנה לפלישה נאצית עתידית לאי הבריטי. מחיל אוויר, שהיה גורם משמעותי בכיבושי הבזק של גרמניה בכל רחבי אירופה, הוא הופך לחיל מביך שלא מצליח להגן אפילו על גרמניה.

בעוד שהמהנדסים הגרמניים מספקים ללופטוואפה מנועי סילון חדישים ומערכות מובילות מסוגן בעולם, כמו מטוס הקרב הסילוני - המסרשמיט Me-262, הטיל המונחה V-1, הטיל הבליסטי V-2 ואפילו מטוס חמקן ראשוני, עסק הלופטוואפה בהישרדות בשדה הקרב ובביצוע של מעשי זוועה ופשעי מלחמה, בין השאר תוך שימוש בפליטים לצורך ניסויים איומים בבני אדם.

הרוע משחית והלוּפְטְוַואפֶה הוא הדוגמה הטובה ביותר לכך שכל התכונות הרעות של האידיאלוגיה והנפשות הפועלות בנאציזם, הרגו גם את מכונת המלחמה היעילה שהייתה בידיהם. למזלנו.


כך הפך הלופטוואפה את טייסיו לתלויים בסמים, כדי לתפקד (עברית):

https://youtu.be/ng1lqqKs2b0


סרטונים אמיתיים של הפצצת לונדון בידי הלופטוואפה, חיל האוויר הגרמני:

https://youtu.be/tEg0XUGukzQ


על היהודי שהקים את הלופטוואפה (עברית):

https://youtu.be/6Zm_l-Z9VE4


ורק במשחקי המחשב הם נראים נהדר כל כך:

https://youtu.be/_htwfzAgX_Q
לאיזה מטוס יש את יחס ההפלות של מטוסים הטוב בהיסטוריה?



אמנם המסרשמיט Bf 109 זכה לשם של אלוף ההפלות העולמי. באמתחתו יש כ-15,000 מטוסי אויב שהופלו, אבל אין הוכחות לכך, בעיקר מכיוון שמפקדות חיל האוויר שניהלו את המסמכים שבהם צויינו ההפלות נכתשו בהפצצות בנות הברית. המסרשמיט גם סבל מיחס הפלות קשה ביותר. מרבית המטוסים הללו הופלו בעצמם.

נראה שיש לו יריב חזק ולא צפוי ועוד מהצד השני של המתרס. שם כל הרישומים נשמרו ושם היחס בין ההפלות של המטוס להפלות שהנחילו טייסיו לאויב הוא מדהים.

מדובר ב-F6F הלקט (Grumman F6F hellcat) שהטיסו האמריקאים אל מול הטייסים היפנים ובכללם טייסי הקמיקזה. אירוני לחשוב שעוד טרם עברו הטייסים המתאבדים לעולמם, הם פגשו, עדיין בעולם הזה, את "חתול הגיהנום" האווירי שהפיל אותם כמו זבובים.

ה-F6F hellcat היה מטוס של הצי האמריקאי, מטוס שפותח ויוצר במהירות, כמעט בחופזה, במהלך המלחמה. הפיתוח והייצור שלו היו כמעט הכי מהירים באותה תקופה. מפעלי גרומן ייצרו במהירות אדירה, במהלך המלחמה, לא פחות מ-1,600 מטוסים כאלה.

זה היה נס, חשבו אז, אם המטוס הזה יהיה טוב. איש לא ציפה שהוא יהיה מעולה.

עד כמה מעולה? - טייסיו של הגרומן F6F הפילו לא פחות מ-5,163 מטוסים של היפנים. היחס בין ההפלות שלו למספר ה"הלקטים" שנפלו הוא נהדר, אם אפשר לכתוב דבר כזה על מלחמה כזו - רק 270 מטוסי F6F נפלו במלחמה נגד הצבא היפני. במילים פשוטות - ביחס הפלות של 19 ל-1, הופלו ממנו כ-5% לעומת ההפלות שלו עצמו את מטוסי האויב היפנים.

אגב, המטוס האלוף הזה לא היה בדיוק מטוס קרב מה"רגילים". מדובר היה במטוס של הצי האמריקאי, אבל על זה כבר בפעם אחרת.


הנה סיפורו של המטוס שהפך לאלוף ההפלות ההיסטורי ובכלל לא היה מטוס קרב (עברית):

https://youtu.be/9ptBuWl0YjA


מעט הסברים על ה"חתול":

https://youtu.be/UwJa-dIeeHI


וההלקט שהופיע בזירה במהלך המלחמה והבריק:

https://youtu.be/7cYJjKSrQos
מהו המטוס החמקן?



מטוס חמקן הוא מטוס שלא מתגלה על ידי מערכות מכ"מ (רדאר), או לפחות מצליח להיעלם מרוב המכ"מ. במטוסים חמקניים הוטמעה היכולת לבלוע חלק מקרני המכ"מ ולהחזיר את השאר לכיוונים אחרים, מה שמטעה את המכ"מ לגבי מיקומו האמיתי של החמקן ומקטין את יכולת ההגנה למולו.

בשל הפיתוח היקר של מטוסים חמקנים, הם פותחו עד היום רק על ידי המעצמות. הראשונים היו הF-117A, המטוס החמקן הראשון של העת המודרנית, ה-F-22 ראפטור ומטוס הקרב F-35 לייטנינג II האמריקאי-בריטי, שפיתוחו נמשך עד היום, והמפציץ החמקן האמריקני הוותיק יותר B-2. בנוסף פותחו מטוסים חמקנים גם על ידי רוסיה וסין. יש סברה שהנאצים ניסו לייצר מטוס חמקן בעת מלחמת העולם השנייה ולא סיימו (ראו באאוריקה בתגית "הורטן 229").

מטוס הקרב החמקן אף 35 למשל, יכול לזהות מטוסים אחרים הרבה לפני שהם מזהים אותו ולהפיל את מטוסי האויב בשלב מוקדם מאד, בטרם יתחיל קרב האוויר האמיתי.


הנה הסבר על נושא החמקנות (עברית):

https://youtu.be/65v0HOi9MAo


הכירו את המטוסים החמקנים ובמיוחד את הראשונים שתוכננו לחמוק כך:

https://youtu.be/X5aytDSnuxk


כדי לחמוק מהרדאר - כך הומצאו המטוסים החמקנים:

https://youtu.be/As0Z5ror0BA


הכירו את המפציץ החמקן B2:

https://youtu.be/fpXtcZ4CHmg


מטוס הקרב הטוב בעולם - F35 החמקן:

http://youtu.be/iy35zJ3xGhc


ואחד החמקנים החזקים בעולם - YF 23 "אלמנה שחורה":

https://youtu.be/dPgm-4TZ9Kk


מהו המטוס יורק האש ספיטפייר?



מטוס הספיטפייר (Spitfire) בעברית 'יורק אש' היה מטוס קרב שניתן לומר עליו שהוא הציל את אנגליה. הספיטפייר היה מטוס הקרב העיקרי של חיל האוויר הבריטי במלחמת העולם השניה. הוא היה מטוס הקרב שבו הצליחו הטייסים הבריטים להביס את מטוסי הקרב הגרמנים במה שנקרא "הקרב על בריטניה".

היתרון העיקרי של הספיטפייר היה כושר התמרון המצוין שלו. יכולת הפנייה החדה שלו עלתה זו של מטוס הקרב הגרמני העיקרי, המסרשמיט Bf 109. היא איפשרה לו תמרון טוב יותר בקרבות אוויר והקנתה יתרון לטייסי הקרב של בריטניה.

גם בארץ עשה היסטוריה, כשהצליחו אנשי חיל האוויר בשנת 1948 להרכיב את הספיטפייר הראשון של צה"ל, מחלקי מטוסים בריטיים שהבריטים עזבו בארץ.


כך הגנו מטוסי הספיטפייר על בריטניה מהמפציצים הגרמנים (עברית):

https://youtu.be/R1o8-PC0_CI


מטוס הספיטפייר בחומרים בריטיים ישנים:

https://youtu.be/_u4Md_aXVJE


חוויות של טייס שמטיס אותו כיום, 80 שנה אחרי ייצורו:

https://youtu.be/-u-uNzxzlCI?t=1m5s


קרב בו נלחמו מטוסי ספיטפייר של ישראל ובריטניה זה בזה - מי ניצח? (עברית):

https://youtu.be/pgV9QVh-2ig


ספיטפייר בפעולה:

https://youtu.be/mi7ARMfuLL4


החולשות שלו:

https://youtu.be/YzRlga2-Hho


טייס ממלחמת העולם השנייה שבגיל 91 חוזר לטוס על הספיטפייר:

https://youtu.be/rMsj_EAzmzc


מתוך סרט קולנוע - הנה הספיטפייר נגד המסרשמיט Bf109 בקרב על בריטניה:

https://youtu.be/HHx3lWQjNWM


ואיש שבנה בעצמו ספיטפייר:

https://youtu.be/XYD4IEd3zP0
מהו מטוס הזירו היפאני?



זירו (Zero A6M) היה מטוס קרב יפאני, בעל מוניטין אגדי, מהמטוסים הטובים בזמן מלחמת העולם השנייה ובהיסטוריה של התעופה הצבאית בכלל. נתוניו ההנדסיים פרצו דרך ולקחו את עולם מטוסי הקרב כמה צעדים קדימה.

את המטוס המושלם תכנן אחד מבכירי המהנדסים של חברת מיצובישי, ז'ירו הוריקושי. הוא היה רק בן 34 כשהחל לתכנן את ה-Zero, בראשותה של קבוצת מהנדסים צעירים ומבריקים. החבורה החלה לפתח מטוס קל יותר מכל קודמיו, בעל שלדת אלומיניום, קלה במיוחד. השיטות התכנוניות שלהם כללו לא מעט עורמה. תוך שהם מתחזים לקניינים, המעוניינים לרכוש מטוסים עבור יפאן, הם ריגלו במפעלי מטוסים בכל העולם, גנבו רעיונות ותיעדו ידע ומידע שקיבלו בסתר, כשכל זה משמש בסתר, לתכנון ולפיתוח הזירו.

התוצאה הייתה מדהימה. הזירו שקיבל את הסימון A6M, נכנס לשירות ב-1940. הוא היה מטוס קרב קטן ויפה, קל כנוצה, מעוצב בקווים נקיים, קל ומהיר להפליא, אבל זה לא היה הכל. עם טווח של 2,200 ק"מ, יותר מהטווח של מרבית מטוסי הקרב גם בימינו, כשהוא אוחז בכושר תמרון מעולה ויכולות ניהול קרב אוויר מצויינות, הוא היה בפשטות למטוס הקרב הטוב בעולם.

כך יצא שה-Zero היה מהמטוסים החזקים בזירה ועתיד לעשות חיים קשים מאד לטייסי האויב. הטייסים היפאניים לא היה פראיירים. לאחר שצברו ניסיון עצום במלחמה נגד סין, הם התגלו כמיומנים מאד בקרבות אוויר. ביחד עם כושר התמרון של הזירו והזריזות שלו ותוך שהם מפחידים את טייסי בנות הברית בתרגילי אירובטיקה מבלבלים ושחצניים, שבצעו אגב תוך כדי קרב, הם הורידו לא מעט מטוסי ספיטפייר בריטיים, שנפלו כמו זבובים.

מטוסי הזירו הללו תקפו בהמוניהם, בין השאר, את פרל הארבור, במתקפה שגרמה לארצות הברית להיכנס למלחמה נגד יפאן. המודיעין האמריקאי כל כך הופתע מכמות מטוסי הזירו שתקפו אותם, עד שהעריכו שליפאן יש המון נושאות מטוסים. הסיבה היא שאיש לא האמין שמטוסי קרב יכולים להגיע כל כך רחוק ללא שדה תעופה כזה בסביבה.

ואכן, בתחילה נהנו מטוסי הזירו מעליונות באוויר. אבל במלחמה הגדולה בהיסטוריה היו גם לאמריקאים לא מעט הפתעות. בהמשך מלחמת העולם השנייה שופרו המטוסים האמריקאים, בעוד שהיפאנים לא הצליחו לשמור את הזירו בעדיפות והוא כמעט ולא שופר. גם מטוסי הזירו הקיימים הלכו ונעלמו, כשארבע מנושאות המטוסים היפניות הוטבעו על ידי האמריקאים, כשאיתן יורדים למעמקים מאות מטוסי זירו ועימם גם צוותי הטיס הטובים ביותר של הקיסרות היפאנית.

אמנם למטוסי ה-Zero הזריזים, שחמקו מאש הנ"מ האמריקאית, היה תפקיד מכריע במבצעי הקמיקאזה היפאניים, שפגעו באניות רבות של צי ארצות הברית, אבל את הסוף כולם יודעים - המלחמה הוכרעה בהירושימה ונגסאקי והיפאנים הובסו, ביחד עם מטוסי הדגל שלהם, שכבר לא הונפו אל-על.

כך או כך, עולם מטוסי הקרב לא מצליח לשכוח את המטוס היפאני הקטן והזריז, עם כושר התמרון המדהים וטווח הטיסה המטורף, שכל תכונותיו הפכו אותו לאחד ממטוסי הקרב הטובים בתולדות התעופה הקרבית ולאבן דרך בהתפתחות מטוסי הקרב בכלל.


הנה מטוס הזירו של יפאן (עברית):

https://youtu.be/no3RNmCoj1M


סיפורו של הזירו היפני:

https://youtu.be/Xl3Vanoq_sU


מטוס זירו טס בימינו:

https://youtu.be/wTHq_tJ_7Gk


זירו משתתף בהדגמה לקהל הרחב:

https://youtu.be/np4pfMeiupE


הזירו נוצח על ידי האמריקאים רק אחרי שהמציאו תמרון גאוני להפלתו (עברית):

https://youtu.be/gsfOWdHG66w


וסרטון תיעודי על עלייתו ונפילתו של הזירו היפני:

https://youtu.be/X0Mu4jJ0S0s?long=yes
מהו היורופייטר טייפון?



המיתוס מספר שהיה זה מפקד חיל האוויר האמריקני, הגנרל ג'ון פ. ג'מפר, שסיפר בשנת 2004, בקנאה מסוימת, ש"הטסתי את כל מטוסי הסילון, אך אין טוב כמו הטייפון." מילים כדורבנות שבין אם אמר ובין אם לא אמר נציגה הבכיר של ארצות הברית, יצרנית המטוסים המתקדמים והיקרים בעולם, אומר כמעט הכל.

ואכן, יורופייטר טייפון (Eurofighter Typhoon) הוא מטוס קרב לאפשר מטוס קרב מובחר במחירים סבירים יותר מהמטוסים האמריקאים המתוכחמים אך יקרים להחריד. זהו מטוס על-קולי, בעל יכולת טיסה במהירות של 2,500 קילומטרים בשעה ומסוגל לטווח טיסה בתדלוק אחד של כ-2,900 קילומטרים. מהירותו העל קולית מאפשרת לו חיסכון עצום בדלק, מה שמגדיל את זמן השהייה שלו באוויר.

גם מבחינה קרבית, ביכולותיו הצבאיות, הוא נחשב הצלחה. באימונים משותפים לחילות האוויר של גרמניה, ארה"ב, איטליה ועוד, מוכיחים טייסי הטייפון יכולת "הפלה" מעולה, של מטוסי F-15 אמריקאים ועוד.

הטייפון פותח על ידי מספר מדינות במשותף, כולל גרמניה, בריטניה, ספרד ואיטליה. הוא משרת בחילות האוויר שלהן ושל עוד מדינות רבות שרכשו אותו. הטייפון נחשב להצלחה גדולה ונמכר היטב בשוק הצבאי-אווירי בעולם.

לטייפון תכונות מרשימות. ניתן, בין השאר, להפעילו בפקודות קוליות של הטייס, יש לו מערכת ניווט משלו שאינה תלויה במערכת ה-GPS האמריקנית, הוא כולל מערכת שמתקנת טעויות טייס חמורות ומונעת בכך התרסקויות. בנוסף, מוט ההיגוי שלו שולט בחלקי המטוס השונים בעזרת אותות דיגיטליים, במקום במערכות מכניות, מה שמקטין משמעותית את משקל המטוס ומונע טלטולים וסחרורים בעת הטיסה. עוד פרט חשוב - על אף שהוא לא תוכנן להיות מטוס חמקן, לטייפון יש אמצעים שונים שנועדו להקטין את חתימת המכ"ם שלו.


הנה היורופייטר טייפון המדהים (עברית):

https://youtu.be/TEbJDOcfizQ


הוא נמצא כיום בחילות אוויר רבים בעולם:

https://youtu.be/AAWGEeC8kCs


הצגת ביצועים:

https://youtu.be/QoVGz9xai1M


ומצגת וידאו שלו:

https://youtu.be/DcFZcF17GJk
כיצד מטוס הקרב הארייר ממריא ונוחת אנכית?



מטוס הקרב הבריטי הארייר (Harrier) יכול לנחות בצורה אנכית ללא תנופה, בדומה למסוקים. הוא גם יכול להמריא אנכית, או על מסלול קצר במיוחד. התכונות הללו הפכו אותו למטוס קרב יחודי ובעל שימושיות רבה במצבים צבאיים שונים.

ההארייר הוא מטוס תקיפה שפותח במקביל למדינות נוספות, שניסו לפתח אז מטוסי תקיפה וסיור בעלי יכולת המראה ונחיתה אנכית. מכל אלה היה ההרייר הפיתוח היחיד שהצליח והפך למטוס מבצעי. המהנדסים פיתחו בו מתקן שמסוגל להטות למטה את זרם הגזים שנפלט מהמנוע. כך הם אפשרו לו להמריא אנכית. הטיית הגזים בשיטה הזו אפשרה גם להטות את הגזים קדימה ובכך לעצור באוויר, או אפילו לטוס אחורה!

ההארייר פותח בשיא המלחמה הקרה, בשנות ה-60 של המאה ה-20. מרבית מטוסי ההרייר של חיל האוויר הבריטי הוצבו במערב גרמניה, להגנה במקרה של מתקפה צבאית מצד ברית המועצות. היתרון הגדול של ההרייר היה ביכולות ההמראה והנחיתה שלו, שאפשרו להציבו בבסיסים קטנים ופחות בולטים. יש בכך חשיבות עצומה, שכן ברור היה שבמקרה של מתקפה סובייטית, הבסיסים הגדולים יותקפו מיד. כך התאפשר לברית נאטו לשמור את המטוסים הללו כעתודה תמידית למטוסי הקרב האמריקנים שבבסיסים הגדולים וארוכי המסלולים.

הארייר כה הצליח עד שנרכש אפילו על ידי חיל הנחתים האמריקני, בשירותו כונה AV-8A. שם הוצבו כמטוסי חיל הנחתים על אוניות סער אמפיביות (שיכולות לצאת ולנסוע על היבשה), כך שבמהלך הקרב יוכלו לספק לכוחות המסתערים סיוע אווירי קרוב.

בשנות ה-70 פותח דגם חדש של ההרייר, הארייר ימי (Sea Harrier). הם הוצבו על גבי נושאות המטוסים החדשות של הצי המלכותי הבריטי ואף הצטיינו במלחמת פוקלנד ב-1982, כנגד ארגנטינה.

הוא היה מטוס מוצלח למדי, אך להארייר יצא גם שם של "יוצר האלמנות" (Widow maker). זאת בשל מספר תאונות טיסה שהתרחשו במטוסי הארייר מהדגמים הראשונים. עם כל זאת, המומחים טוענים שהוא לא מסוכן יותר ממטוס קרב רגיל.


הנה מטוס הקרב הבריטי הארייר בנחיתה אנכית והמראה:

https://youtu.be/94c3a7NXxVs


טייס הארייר שאיבד את גלגל החרטום שלו הצליח להנחיתו בנחיתה אנכית מדויקת, על דרגש שהוצב לו במיוחד:

https://youtu.be/pRtlM6IoH-Y


ומטוס הארייר "עומד באוויר":

https://youtu.be/3VFZaKowFNs
מהו הופך את F-35 למטוס הקרב הטוב בעולם?
מהו המטוס המהיר ביותר בעולם?
מהו כיסא מפלט ואיך הוא פועל?
האם להיטלר היה מטוס חמקן?
כמה גדולה היא נושאת מטוסים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.