» «
המערך הגדול מאוד
מהו מערך הטלסקופים הגדול של ניו מקסיקו?



המערך הגדול מאד הוא מצפה רדיו-אסטרונומי שבנתה ארצות הברית למטרות מחקר של היקום. במצפה יש 27 אנטנות מחקר, שמורכבות מצלחות ענקיות שקולטות מידע רדיו מהחלל. קוטר כל צלחת הוא 25 מטרים!

מתקן המחקר המרהיב הזה הופיע בסרטי קולנוע כמו "קונטקט" ו"היום השלישי".


הנה הסבר על המערך הגדול מאוד - מרכז תצפיות הרדיו לחלל של ארה"ב:

http://youtu.be/FK85e7Ld4Ks


מערך האנטנות הגדול VLA שבניו מקסיקו ארה"ב:

http://youtu.be/61BYXzHmB5w


וסרטון קפיצות זמן שמראה פעולת האנטנות בלילה:

http://youtu.be/79qIyWEoGOI
פרויקט סט
מהו פרויקט סט"י לחיפוש תרבויות בחלל החיצון?



פרויקט סט"י הוא פרויקט שמטרתו לחפש אחר תרבויות וחיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ. הפרויקט מתמקד בהאזנה לאותות רדיו שמגיעים מהחלל ומנסה לזהות סימנים לקיומן של ישויות ותרבויות רחוקות.

לפרויקט זה הגיעו החוקרים לאחר שהסתבר שחיפוש סימני חיים בחלל בעזרת חלליות, הוא משימה יקרה מדי וקשה לביצוע ושאותות רדיו יכולים לסייע הרבה יותר.

הפרויקט משתמש בטלסקופ הרדיו הגדול ביותר בעולם, שקוטרו של 305 מטר ושהוצב בפוארטו ריקו. עד היום האזינו בפרויקט ליותר מ־800 כוכבים במעל למיליארד תדרי רדיו ברגישות גבוהה.

שם הפרויקט מקורו בראשי התיבות באנגלית SETI שפירושן "חיפוש אחרי אינטיליגנציה בחלל החיצון". בעבר הוא היה פרויקט לאומי אבל כיום הוא ממומן מתרומות המגוייסות על ידי חוקרים עצמאיים, בראשות האסטרונום פרנק דרייק.

דרייק הוא האיש שיצר את נוסחת דרייק - נוסחה שמצאה שמספר התרבויות האפשריות בגלקסיית שביל החלב שיוכלו ליצור עם האנושות שלנו תקשורת רדיו היא בין כמה תרבויות בודדות ל-50 מיליון תרבויות אפשריות!


הנה סרטון על תולדותיו של פרויקט סט"י:

http://youtu.be/LCjKBh8f1R8
הד המפץ הגדול
מתי התגלה הד מהמפץ הגדול?



מדענים גילו והקליטו בתחילת 2014 הד מהמפץ הגדול. (על המפץ עצמו קראו באאוריקה בתגית "המפץ הגדול"). הדי המפץ הגדול הם תנודות של גלי גרביטציה, הדים של רעש המפץ האימתני שיצר את כל היקום שסובב אותנו. המדענים מכנים את ההדים שהקליטו "גלי כבידה קדמונים".

גלי הקול החלליים הללו היו המרכיב החסר בתיאוריה שהסבירה שפיצוץ של חומר דחוס מאד יצר את היקום, לפני כמעט 14 מיליארד שנה, יקום שמאז ממשיך ומתרחב. אמנם תיאוריית המפץ הגדול הוכחה מעל לכל ספק ובמחקרים שונים ובלתי תלויים, אך חשוב מאד שהתגלו ההדים הללו, שנחזו באופן תאורטי ועתה הוכחו גם הם כקיימים.

במחקר שימש את החוקרים טלסקופ שממוקם בקוטב הדרומי ושמו BICEP-2. בעזרתו הם הצליחו לגלות גלי-כוח-כבידה, שרצים בחלל כבר מיליארדי שנים, מאז הרגע שבו התרחש המפץ הגדול.


הנה סיפור התגלית המדהימה שהתגלתה ממש במקרה עוד בשנות ה-60:

https://youtu.be/cPalHdzsImc


סימולציה של הצליל:

https://youtu.be/1OpNI5DjxC0


תיאור הצליל עצמו:

https://youtu.be/kpchtF6KnMg


הממצא שמהווה "אקדח מעשן" (הוכחה) להתרחשות המפץ הגדול:

http://youtu.be/y7-_Bi8aSxY


והסבר מדעי מורכב לתופעת ההדים מהמפץ הגדול:

http://youtu.be/4IlBNJbCzfk
SETI@home
מהו שומר המסך שמחפש סימני חיים בחלל?



שומר המסך בוינק או סט"י בבית (באנגלית: SETI@home) הוא למעשה פרויקט קהילתי עולמי לחיפוש של חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ.

מדובר בתוכנה שמתקינים משתמשי מחשבים, לכאורה כדי לשמור על המסך שלהם מצריבת התמונה. אך בזמן ששומר המסך פועל הוא מנצל את יכולת המחשב שעליו הוא מותקן כדי לנתח כמויות עצומות של אותות-רדיו שמגיעים מהחלל ושנאספו על ידי מצפה הכוכבים ארסיבו - מעל 100 מיליון נתונים בשנייה!

כוח המחשוב הדרוש לניתוח כמות הנתונים היומית המתקבלת מארסיבו הוא עצום. על ידי חלוקת העבודה למחשביהם של מיליוני גולשים יכול המדע לנתח את הנתונים בעלויות מזעריות וגם למשתמשי התוכנה לא נגרם כל נזק כלכלי.

בעקבות הצלחת הפרויקט פותחה תוכנת בוינק, שמאפשרת להשתמש במחשבים אישיים בצורה דומה, כדי לסייע במחקרים למציאת תרופות למחלת הסרטן, למחלת האיידס ועוד.


#על סט"י
הגוף המכונה סט"י, קיצור של Search for Extraterrestrial Intelligence, הוא מכון אמריקאי בלי מטרות רווח שהוקם לפני כמה עשרות שנים על ידי קבוצת אסטרונומים, כדי לקדם את המחקר המדעי של החיים ביקום.

מי שהקימו את סט"י היו כמה אנשי טכנולוגיה ועסקים מעמק הסיליקון והוא ממומן מחסויות ותרומות של אנשים וגופים פרטיים. עם השנים הצטרפו אליהם קבוצות מדענים מארה"ב ומכל העולם כולו.

חוקרי סט"י משתמשים בצלחות רדיו גדולות שעל הקרקע ובלוויינים וטלסקופים בחלל, כדי לחקור במסגרת הפרויקטים של סט"י בשלל תחומים.

את עיקר המאמץ מכוונים חוקרי הפרויקטים הללו לקליטה של אותות רדיו שיכולים להיות מסרים מציביליזציות רחוקות. זאת לצד פעילות מתמדת של סריקת השמיים, על מנת לנסות ולאתר כוכבי לכת בעלי סביבה ארצית שעשויה להכיל חיים כמו אלו שעל פני כדור הארץ.


הנה מצגת על פרויקט SETI@home שמזמינה להשתתף במאמצי הפענוח של המידע מהחלל:

http://youtu.be/GI6dLQFve3c


תוכנת בוינק שניתן לתרום בעזרתה כוח מחשוב מהמחשב האישי, גם לפרויקטים אחרים:

http://youtu.be/--Vy5ee7DwE


אנשים שנלהבים מהתוכנה במחשב הביתי שלהם:

http://youtu.be/knYu5Ld_CRA


והרצאה שמסבירה מה התוכנה עושה:

http://youtu.be/_aIJV5aQR68

חקר החלל

הויגנס (גשושית)
מה עשתה הגשושית הויגנס על הירח טיטאן?



הויגנס הינה גשושית שיצאה לחקור את ירחיו של כוכב שבתאי, במיוחד הירח הענקי טיטאן - הירח הגדול ביותר המקיף את שבתאי והיחיד מבין הירחים שבמערכת השמש שיש לו אטמוספרה מלאה משל עצמו.

הגשושית נשלחה בסוף 2004 מהחללית קאסיני, ביוזמת סוכנות החלל האירופית ונחתה על העצם הרחוק ביותר מכדור הארץ עד היום. בשעתיים שעברו מנחיתתה על טיטאן שידרה הגשושית לעבר החללית קאסיני תמונות מהירח החשוב הזה וגילתה בו ערוצי נחלים ואגמים קרים. החומרים שודרו לכדור הארץ ומנותחים שם עד היום.

הגשושית נקראת על שם האסטרונום ההולנדי כריסטיאן הויגנס, שכבר במאה ה-17 חקר את שבתאי וירחיו.


הנה המשימה של הויגנס בחלל:

http://youtu.be/1yPyxflggjY


נחיתת הגשושית הויגנס על גבי הירח טיטאן:

http://youtu.be/nDuo6e1ykGI


וסרטון שהורכב ממידע אמיתי שנשלח בעת נחיתת הגשושית על גבי טיטאן:

http://youtu.be/HtYDPj6eFLc?t=36s
יוליסס (גשושית)
איזו חללית יצאה לחקור את השמש?



לחקור את השמש זו משימה מעט חמה.. ואכן בשנת 1990 יצאה הגשושית יוליסס לחקר השמש. הגשושית, מעין חללית פשוטה יחסית ובמשקל 370 קילוגרם, נבנתה על ידי סוכנות החלל האירופית ושוגרה על גבי מעבורת החלל דיסקברי. למעשה, יוליסס הייתה אמורה לצאת 4 שנים לפני כן למשימתה בשמש אבל הושמדה על גבי מעבורת הצ'לנג'ר שהתפוצצה בעת ההמראה.

יוליסס יצאה כדי להקיף את הקטבים של השמש. לשם הגעה עד לשמש היא עשתה את מה שחלליות שונות עושות - נעזרות בכוח המשיכה של כוכבי לכת אחרים, כדי להתקדם את המרחקים העצומים שעליהן לעשות, עם כמות דלק קטנה יותר משנדרשת לחללית המונעת באמצעות מנוע בלבד. ואכן, כוכב הלכת צדק הוא שעזר ליוליסס להתקדם לכיוון השמש.

בסך הכל הקיפה יוליסס פעמיים את השמש - מרחוק. בשנת 1994 הגיעה הגשושית יוליסס אל מעל לקוטב הצפוני של השמש ו-6 שנים לאחר מכן אל הקוטב הדרומי שלה. בשנת 2005 היא הגיעה הכי קרוב שיכולה הייתה אל השמש והיא המשיכה לפעול עד שנת 2009, שבו לא פעלו מערכות האנרגיה שלה יותר.


הנה תיאור משימתה של יוליסס בשמש:

http://youtu.be/snMQmGs0xuM?t=10s


ועוד על הגשושית יוליסס ומסעה ממעבורת החלל אל השמש:

http://youtu.be/bqmYWgivsHw
קפלר-22b
האם יכולים להתקיים חיים בכוכב קפלר-22b?



קפלר-22b, כוכב הלכת השלישי של הכוכב דמוי שמש קפלר-22 נמצא במרחק של כ-20 שנות אור מכדור הארץ. אבל קפלר-22b הוא הדוגמה הטובה ביותר המוכרת כיום לכוכב לכת חוץ-שמשי, כלומר מחוץ למערכת השמש שלנו, אשר מסלולו סביב הכוכב שלו נמצא בתוך תחום ישיב מבחינה תאורטית.

מה שזה אומר במילים פשוטות הוא שייתכנו חיים על הכוכב קפלר-22b ותיתכן בו תרבות כמו התרבות האנושית. זה כמובן לא מבטיח את קיומה של תרבות כזו, כיוון שגם בכדור הארץ לא היו בני-אדם או יצורים תבוניים במרבית הזמן.


הנה הכוכב הישיב קפלר-22b (מתורגם):

http://youtu.be/i0Fr3yzyfTs
מארינר 2
איזו חללית גילתה שאין סיכוי לחיים על נוגה?



החללית מארינר 2 גילתה במסעה בשנת 1962 שהטמפרטורה על פני הכוכב נוגה היא לפחות 425 מעלות צלזיוס. התגלית הזו ביטלה סופית את הסיכוי לקיומם של חיים על נוגה. כמובן שהממצא הזה הוכיח שבעתיד לא ניתן יהיה גם לקיים חיים על הכוכב זה.

מארינר 2 הייתה הראשונה בהיסטוריה שיצאה אל כוכב אחר בחלל. היא גשושית שנשלחה כדי לגשש ולחקור כוכב לכת.


הנה סיפורה של מארינר 2:

https://youtu.be/jhwGwZhHWcU


מאז יודעים בוודאות שאין סיכוי לחיים על ונוס:

https://youtu.be/tsBAozoyYZw


ההמראה ההיסטורית בשנת 1962 של המארינר 2:

http://youtu.be/Y_rXXI17tUA


סרטון אנימציה שמראה את מסעה של הגשושית מארינר 2:

http://youtu.be/O55KgKsyrdg


ומה שנגלה לחללית מעל נוגה:

https://youtu.be/sVRhYL8UPPQ?long=yes


אדמונד היילי
מה גילה אדמונד היילי שעל שמו השביט האלי?



אדמונד היילי הוציא את כוכבי השביט מתחום האמונות התפלות למדע המדויק והרציונלי. כשחקר עדויות עתיקות על כוכבי שביט שנצפו בזמנים עברו, הוא שם לב שאחת ל-76 שנים עובר כוכב שביט בשמים. הוא שיער שמדובר באותו כוכב שביט, שמסלולו מחזיר אותו אחת לזמן זה לקרבת כדור הארץ. בספרו על האסטרונומיה הוא ניבא באופן מדעי שכוכב השביט ישוב בסוף שנת 1758 ותאר את מסלולו הצפוי. ואכן, במועד המדויק שחזה היילי, שנים אחרי מותו, הבזיק השביט בשמיים. מאז הוא קרוי "שביט היילי" והוא ממשיך לבקר שוב ושוב, בדיוק כפי שצפה האסטרונום הגאון.

חוץ מאסטרונום, אדמונד היילי היה גם פיזיקאי ומתמטיקאי אנגלי. במסעותיו הימיים הוא תעד לראשונה 341 כוכבים שנראים רק מחצי הכדור הדרומי ובכך הביא להגדלת יכולת הניווט העולמי של ספני אירופה. הוא היה גם הממציא של פעמון הצלילה הראשון שכלל אספקת אוויר לצוללן שמתחת למים.

היילי עסק גם במטאורולוגיה והמציא את תחזית מזג האוויר. צורות המיפוי והסימון שהמציא לתחזיות מזג האוויר, נהוגות עד היום.

תרומתו למדע הייתה עצומה גם בכך שעודד את ניוטון לפרסם את התיאוריה החשובה שלו על גרמי השמיים וכיצד חוקי המכניקה הם שקובעים את מסלולם בחלל.


הנה סרטון על השביט המפורסם שנקרא על שמו של אדמונד היילי:

http://youtu.be/_apLqXMyirU


ההיסטוריה של השביט היילי:

http://youtu.be/C8zV1xiGqf4


וכך פועלים שביטים כאלה (עברית):

https://youtu.be/uXDZIrbFWNI?long=yes
האם בומרנג חוזר גם בחלל?



בהחלט. ניסוי שנערך בתחנת החלל הבינלאומית הראה שאותם חוקים אווירודינמיים חלים גם בחלל. בשנת 2008 הטיל האסטרונאוט היפאני טאקו דוי בומברנג, במהלך השעה החופשית שלו, וגילה את התגלית. המשמעות שלה אינה חשובה כל כך מבחינה מדעית, אך חוקרים ומהנדסי תעופה ואווירונאוטיקה מתעניינים בה בהחלט.


הנה הניסוי שחקר את שיבת הבומרנג בחלל:

http://youtu.be/6Vj-FoJky6w
מהן החלליות פיוניר 10 ופיוניר 11?



פיוניר 10 ופיוניר 11 היו שתי החלליות הראשונות שנשלחו לכוכב צדק. החלליות הללו המריאו מכדור הארץ בשנת 1972.

שנה לאחר מכן, בשנת 1973, הן חלפו ליד כוכב צדק. החלליות גילו במשימתן תגליות חשובות מאד על צדק, כמו העובדה שיש על יופיטר קרינה קטלנית לבני אדם וחזקה ביותר בכלל.

כמו כן התגלה על ידן שלצדק שדה מגנטי רב כוח, הרבה יותר משחשבו המדענים.

המסע של החללית פיוניר 11 היה גם סביב כוכב שבתאי וגם ליד טיטאן, הירח הגדול ביותר שלו.


הנה השליחות של החללית פיוניר 10:

http://youtu.be/0nGCFWnhdow


והמסע לחלל של פיוניר 11:

http://youtu.be/s08Km32u7X8
מי היה קופרניקוס ומה תרם לתרבות האנושית?



ניקולאוס קוֹפֶּרניקוּס (Nicolaus Copernicus), או מיקולאי קופרניקוס בפולנית, היה אסטרונום, מתמטיקאי, כלכלן, משפטן וכומר פולני. הוא היה איש רב תחומי, חכם מאין כמותו ומתוחכם בהתנהלותו המדעית. עוד מעט תבינו עד כמה, אבל בינתיים נאמר שבתגליתו המדהימה הוא היה האיש שהניע את המהפכה שיצרה את העולם המודרני על שלל הידע והפיתוחים שנוצרו בו - היא המהפכה המדעית.

קופרניקוס היה הראשון בהיסטוריה שהציג תאוריה מדעית לפיה כדור ארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים את השמש, כך שכדור הארץ אינו מרכז היקום כמו שסברו בני-האדם עוד מימי יוון העתיקה. הוא הגיע לתיאוריה שלו לאחר בחינת הנתונים שלו ושל חוקרים קודמים ושלילת ההיגיון הפנימי בתיאוריה הקיימת, שכדור הארץ הוא מרכז היקום ומערכת השמש.

לאחר מכן הוא ניסח את התיאוריה שלו, המסתדרת עם הנתונים הללו, בצורה מעמיקה ומדעית. בכך הוא פתח, למעשה, את המהפכה המדעית המודרנית כולה.

מבלי דעת הוא לימד את המדענים כיצד צריך מדען להתנהל. להטיל ספק ולשלול תיאוריות שאינן מגובות בנתונים מדעיים המסתדרים איתן.

המדהים הוא שמקצועותיו ותפקידיו הרשמיים של קופרניקוס היו בכלל של איש דת, מושל, משפטן, אסטרולוג ורופא.

אסטרונומיה היתה בשבילו רק תחביב ועיסוק צדדי...

התאוריה שלו לגבי מרכזיותה של השמש במה שייקרא אחריו מערכת השמש, היא ללא ספק אחת התגליות החשובות בהיסטוריה והיא השפיעה גם על תחומים רבים אחרים בתולדות האנושות.

התיאוריה של קופרניקוס נקראת התיאוריה ההליוצנטרית, שמעמידה את השמש במרכז מערכת השמש ואת כדור הארץ כסובב סביבה.

תיאוריה זו נגדה את הגישה הגיאוצנטרית השלטת, בה תמכה באותה תקופה הכנסייה הקתולית, הגוף החזק והשולט באירופה. היא תמכה באמונה הקדומה שגרסה שכוכבי הלכת והשמש הם שמקיפים את כדור הארץ ובכך העמידה את כדור הארץ במרכז היקום.

לא ברור אם פקחותו או מזלו של קופרניקוס שמרו עליו. לפי המסופר תושייתו של המדפיס ובעל בית הדפוס שהדפיס את ספרו היא שמנעה ממנו הסתבכות איומה ומסוכנת עם הכנסייה החזקה כל כך. המדפיס הוסיף לספרו של קופרניקוס הקדמה קצרה, בה צויין שהתורה של קופרניקוס היא רק כלי עזר מתמטי לחישוב תנועת גרמי השמיים. הוא אף הקדיש את הספר לאפיפיור...

בזכות מחווה זו אישרה הכנסייה את הפצת ספרו ולא ראתה בו כמי שקורא תיגר על אלוהים. בכך ניצל גדול המדע הזה מגורל קשה שצפוי היה אז למי שחשבו אחרת מהגישה הדתית השלטת, שלפיה כדור הארץ הוא מרכז היקום. ממה ניצל? - ככל הנראה מפגישה כואבת ומלאת עינויים עם האינקוויזיציה הנוצרית ובמידה יהיה מתעקש על ממצאיו גם מהוצאה כואבת להורג.


הנה תרומתו המתורגמת של קופרניקוס לעולם (מתורגם):

https://youtu.be/GPBB5thPgQE


כך שמרה פקחותו על חייו ותגליותיו המופלאות של התוכן המופלא:

https://youtu.be/y6gG_lY5spY


המהפכה התודעתית שבתיאוריה ההליוצנטרית שלו נגדה את כל מה שהאמינו בו אז:

https://youtu.be/ZpZ3xY5_4ng


סיפורו של קופרניקוס ותגליותיו:

https://youtu.be/IL1g1pgHKtI


בכך החל קופרניקוס את המהפכה המדעית שממנה אנו נהנים בעידן המודרני (מתורגם):

https://youtu.be/bx6J2D96mCw?t=45s


סרט תיעודי על סיפורו של קופרניקוס:

https://youtu.be/TxuvlPXvFqA?long=yes


ופרופסור הר-סגור ההיסטוריון מספר עליו (עברית):

https://youtu.be/Xpot0FEeaD8?long=yes
מהו הרובוט הראשון שנחת על כוכב מאדים?



המארס רובר סוג'ורנר, רובוט חללי ממונע, היה הראשון שפעל על קרקע המאדים. כללית, הוא גם היה הרובר השני שנחת על כוכב לכת כלשהו. הראשונים היו הרוברים שנחתו על הירח בתוכנית החלל "לונחוד".

הסוג'ורנר (Sojourner) או "מארס רובר" הוא רובר רובוטי קטן של סוכנות החלל האמריקנית. בשנת 1997 הוא נשלח לכוכב מאדים כדי לחקור ולעשות ניסויים ובדיקות שונות על גבי כוכב הלכת האדום "מאדים" (מארס). התכנית עצמה, מארס פאת'פיינדר, כללה גם הקמה של תחנת מחקר על הכוכב.

בין תפקידיו של רובר מאדים גם לבחון נתיבים ודרכי תנועה על הכוכב וללמוד על הרכב הקרקע והסלעים שעל הכוכב.


הנה דגם של הסוג'ורנר או הפת'פיינדר:

http://youtu.be/7V_n_vsJius


הבאג המפורסם שגרם לפאת'פיינדר לסבול מדחיינות (מתורגם):

https://youtu.be/iDbdXTMnOmE


ותמונות ששלח רובר המאדים מהכוכב:

https://youtu.be/rG-BKUAndF8
מה עשו החלליות וויאג'ר 1 ו-2?



צמד החלליות או הגשושיות "וויאג'ר 1" (Voyager 1) ו-2 (Voyager 2) שוגרו בשנת 1977 למסע לקצה של מערכת השמש וליציאה מתחום מערכת השמש. השיגור ניצל אירוע אסטרונומי מיוחד, שמתרחש רק פעם ב-175 שנה: מיקומם של ארבעה כוכבי לכת במערכת השמש היה כזה שהחללית ניצלה את כוח המשיכה שלהם כדי לקצר מאד את מסעה. המסע לנפטון לדוגמה, התקצר מ-30 שנים ל-12 שנים בלבד. החלליות יצאו בעקבות חללית החלוץ "פיוניר 10", שקדמה להן בכמה שנים. לאחר כשנתיים הגיעו החלליות לכוכב צדק ושיגרו מידע וצילומים רבים מצדק ומירחיו.

וויאג'ר 1 אימתה את קיומן של הטבעות המקיפות את צדק וגילתה ירחים נוספים רבים שנעים מסביב לכוכב, רובם אסטרואידים שנלכדו בכוח המשיכה העצום שלו. בהמשך נחקרו גם הטבעות של כוכב שבתאי, הכתם האדום שעל כוכב צדק (שהתגלה שהוא בעצם סופה ענקית באטמוספירה של הכוכב) ועוד.

מאז 2012 וויאג'ר 1 היא גם החללית הראשונה אי-פעם שיצאה אל מחוץ למערכת השמש! כמה שנים אחר כך יצאה גם וויאג'ר 2 בנקודה אחרת ממערכת השמש וגילתה שהחלל החיצון צפוף או מרוכז מזה שבמערכת השמש. העניין נחקר כיום.

וויאג'ר 2 טסה במסלול מעט שונה וחקרה את כוכבי הלכת אורנוס ונפטון. היא החללית היחידה אי-פעם שעברה בכל 4 כוכבי הלכת הגדולים ביותר.

שתי החלליות נושאות עליהן תקליטי זהב שמכיל צלילים המתארים את המין האנושי ואת כדור הארץ, כדי לאפשר לחוצנים שאולי ייתקלו בהן מידע על בני-האדם (ראו בתגית"תקליט הזהב של וויאג'ר").


הנה סרטון על משימתן של וויאג'ר 1 ו-2:

https://youtu.be/oDSWGHDPhZY


מסלול מסעה של חללית וויאג'ר 2 עד ליציאה ממערכת השמש:

https://youtu.be/MGPM58S5Njg


תיאור עזיבתה של וויאג'ר 1 את מערכת השמש:

http://youtu.be/zidTu5SjH3o?t=9s


כמה זמן נוכל להיות בקשר עם החללית הרחוקה:

https://youtu.be/aalfNIvQaJ4


מה ראתה וויאג'ר 2 מחוץ למערכת השמש:

https://youtu.be/39Xo_iOIuJY?long=yes


והתגלית על החלל הצפוף שבחוץ:

https://youtu.be/og0OOdVZjmI?long=yes
מה חקרה החללית קאסיני בכוכב שבתאי?



החללית קאסיני-הויגנס המריאה בשנת 1997 למשימת מחקר בכוכב שבתאי. הדרך שבה שלחו אותה לשבתאי מעניינת - במקום לשלוח אותה לכיוון שבתאי, היא נשלחה דווקא לכיוון השמש. אנשי נאס"א השתמשו בטכניקה שנקראת "מקלעת כבידתית" - החללית התקרבה אל נוגה והשתמשה בכוח הכבידה שלו כדי להאיץ את מהירותה לכיוון כוכב שבתאי, כשבדרך היא משתמשת גם בהאצת כבידתם של כדור הארץ וצדק.

שבע שנים לאחר שיצאה לדרכה, בשנת 2004, נכנסה קאסיני למסלול של שבתאי והיא תשהה בו עד 2017, עת תתרסק באופן יזום אל שבתאי.

בסוף שנת 2004 שוחררה הגשושית הויגנס מקאסיני ויצאה אל האטמוספרה של הירח טיטאן. כעבור זמן קצר היא נחתה על טיטאן, שהפך לעצם החללי הרחוק ביותר שהונחת עליו כלי מכדור הארץ.

ב-2014 גילתה קאסיני שמתחת לקרח באחד מירחיו של שבתאי יש אוקיינוס. זה מבשר טובות כי ייתכן שבעתיד יוכלו בני אדם לחיות על ירח כזה.


הנה משימתה של החללית קאסיני:

http://youtu.be/MwikN8T06FM


ההישגים המדהימים שלה:

https://youtu.be/xrGAQCq9BMU


התמונות ששלחה משבתאי:

https://youtu.be/f1vGQJw8q4c


וסופה - בהתרסקות מרהיבה על הכוכב שאותו חקרה:

https://youtu.be/68vxYRAony8
מהי החללית שנחתה על כוכב שביט?



סיפורה של הגָּשוֹשִית (חללית קטנה ולא-מאוישת) רוזטה מתחיל בשנת 2004. היא נשלחה אז על ידי סוכנות החלל האירופית אל כוכב השביט בגודל 4 הקילומטרים, שנקרא לו בקיצור צ'וריומוב גרסימנקו P67. הוציאה אותה לחלל החללית "אריאנה 5".

כדי לחסוך אנרגיה, את רוב טיסתה הארוכה אל השביט עשתה רוזטה במצב שינה. אחרי מסע ארוך בחלל, שהמרחק שלו הוא כמה פעמים המרחק מכדור הארץ לשמש, הגיעה החללית בחודש מאי 2014 אל השביט ונכנסה למסלול סביבו. היא התעוררה ממצב השינה והחלה את משימתה בכוכב השביט.

אז רוזטה החלה לאסוף נתונים על כוכב השביט הזה ואז יצאה לדרך המשימה הגדולה שלה - הנחתה של רכב הנחיתה פילאה על השביט עצמו.

זו הפעם הראשונה בתולדות חקר החלל שחללית נוחתת על כוכב שביט. ההישג של אנשי סוכנות החלל האירופית הוא קודם כל מדעי, שכן המידע שתעביר החללית לכדור הארץ על היווצרות היקום והחלל ועל כוכבי שביט והרכבי החומרים שמהם הם עשויים - המידע הזה הוא חשוב מאד למחקר. אבל ההישג הזה הוא גם טכנולוגי ומעמיד את אירופה כשחקן בעל חשיבות מרכזית בחקר החלל במאה ה-21.

למרבה הצער, לאחר שנחתת החלל "פילאה" נחתה על השביט, הסתבר שהצוק שלידה מסתיר לה את אור השמש. עד שהסוללות שלה התרוקנו לגמרי היא הספיקה להעביר מעט מידע על השביט.


הנה סרטון אנימציה יפה על שליחותה של החללית רוזטה לחלל הרחוק:

http://youtu.be/AvkPFXdpOQQ


הטכנולוגיה של רוזטה והנחיתה על השביט:

http://youtu.be/szKZ77MbF9Q


24 דקות ו-9 שניות לוקח לכל מסר להגיע מהרוזטה לכדור הארץ:

http://youtu.be/8gPPQ3fFOpQ


וכך נבחר מקום הנחיתה על כוכב השביט:

http://youtu.be/KiYLqX20I74
למה משמשים הלוויינים?



הלוויין (Satellite) הוא כל גוף בשמיים המלווה כוכב אחר, כלומר נע במסלול מסביב לכוכב. לכדור הארץ למשל, יש את הירח - הוא הלוויין הטבעי שלנו. אבל מוכרים יותר הם הלוויינים המלאכותיים, מעשה ידי אדם. כיום יש מעל 3000 לוויינים מלאכותיים בחלל. לוויינים כאלה מפותחים ומיוצרים למטרות שונות.

הנה כמה סוגי לוויינים בחלל:

לווייני תקשורת - נושאים ציוד המיועד לתקשורת, העברת שיחות טלפון, ערוצי טלוויזיה ורדיו ועוד.

לווייני מחקר - נושאי ציוד שמטרתו מחקר מדעי ותעשייתי.

לווייני ריגול - שמצלמים ועוקבים אחרי תנועות צבא ותעשייה של מדינות שונות בעולם, כדי לרגל ולהשיג מידע שקשה להשיג באמצעים אחרים.

לווייני למעקב אחרי מזג האוויר - הם מספקים את תחזיות מזג האוויר, עוקבים אחרי תופעות מזג אוויר והשפעות של האדם על מזג האוויר.


הנה סרטון באנגלית על ההיסטוריה של הלוויינים:

http://youtu.be/DFIXfcL43_4?t=8s


הלוויין הישראלי אופק 9 ששוגר לפני כמה שנים (עברית):

http://youtu.be/BNIPBe1h6NQ


והלוויינים שפותחו לצורך מעקב וחיזוי מזג האוויר:

http://youtu.be/pgnpZ9SnEAw


מי היה האסטרונום פורץ הדרך גליליאו גליליי?



גלילאו גליליי היה פיזיקאי ואסטרונום איטלקי מהעיר פיזה. הוא נחשב לאבי האסטרונומיה המודרנית ואחד מאנשי המדע הדגולים והמשפיעים ביותר בכל הזמנים.

חשובים במיוחד הם המחקרים והתגליות שלו באסטרונומיה, כולל המאבק שניהל נגד תפיסותיה המדעיות השגויות של הכנסייה הקתולית, שדגלה בתפיסה השגויה שכדור הארץ הוא מרכז היקום.

גלילאו היה האסטרונום הראשון שפרסם השערות מדעיות ותגליות המבוססות על תצפיות באמצעות טלסקופ. הוא עשה זאת באמצעות טלסקופ שהוא בנה בעצמו ובאמצעותו הוא חקר את השמיים והחלל.

גלילאו לא היה רק אסטרונום מבריק אלא גם פיזיקאי, מתמטיקאי וממציא. בשנת 1609 בנה גלילאו את הטלסקופ הראשון שלו. בתקופתו של גלילאו היו נפוצים טלסקופים אך הם היו פשוטים למדי ויכולת ההגדלה המקסימלית של הטובים שבהם הייתה רק פי 3. המדען השאפתן רצה שיהיה לו טלסקופ עם יכולות הגדלה גבוהות יותר וחדות גבוהה יותר, שבאמצעותו הוא יוכל לערוך מחקרים ותצפיות אסטרונומיות.

לטלסקופ הראשון שבנה גלילאו הייתה יכולת הגדלה פי 8, אך הוא המשיך לעבוד ולשכלל אותו ולפתח דגמים משוכללים יותר ובעלי יכולת הגדלה טובה יותר. גלילאו בנה למעלה מ-100 טלסקופים שונים כשלטובים בהם היית יכולת הגדלה פי 30, הרבה יותר מכל טלסקופ אחר שהומצא עד ימיו.

באמצעות הטלסקופ שפיתח בעצמו הצליח גלילאו לגלות את ארבעת ירחיו הגדולים של כוכב צדק. ירחים אלו נקראים כיום איו, אירופה, גנימד וקליסטו, ונהוג לכנותם "הירחים הגליליאניים" על שמו. כיום ידוע כי לצדק יש 67 ירחים, אך ניתן לצפות בהם רק באמצעות טלסקופים משוכללים ומתקדמים יותר מהטלסקופ שהיה לגלילאו.

גלילאו תרם רבות גם לפיזיקה ובפרט למכניקה ולחקר תנועתם של גופים. אחד העקרונות החשובים ביותר שהוא גילה הוא עיקרון התמדה ("אינרציה"), גלילאו ניסח עקרון זה כך: "גוף הנע על משטח אופקי ללא הפרעה חיצונית ימשיך לנוע באותו כיוון ובמהירות קבועה". עקרון זה הפך בהמשך להיות החוק הראשון מתוך שלושת חוקי התנועה של ניוטון.

החדשנות הרבה של גלילאו בתחום הפיזיקה ניכרת בכך שהוא העניק חשיבות רבה לביצוע ניסויים אמפיריים, בכך ששילב מתמטיקה במחקריו הפיזיקליים ובהצלחות פורצות הדרך שלו לתאר את חוקי הטבע באמצעות נוסחאות מתמטיות.

בגלל שרעיונותיו המדעיים עמדו בסתירה לתפיסה המדעית של הכנסייה הקתולית, נרדף גלילאו על ידי האינקוויזיציה, גוף אפל שכפה את דעותיה הדתיות של הכנסייה הקתולית. הוא נרדף מכיוון שפרסם ספרים המבססים את שיטתו המדעית של קופרניקוס - לפיה כדור הארץ סובב סביב השמש והשמש עומדת במקומה.

טענה זו הייתה הפוכה לטענת הכנסייה, שהשמש סובבת את כדור הארץ שנמצא במרכז היקום. גלילאו הועמד למשפט ונמצא אשם. בסיום המשפט נגזר עליו עונש של מאסר עולם בביתו. נדרש ממנו גם לכפור בדעותיו ולהצהיר בפומבי כי הוא מתכחש לפירסומיו הקודמים ותומך בטענה לפיה הארץ היא מרכז היקום והשמש סובבת סביבה.

לאחר תום המשפט ומכיוון שחשש לחייו, הפסיק גלילאו לכתוב ולפרסם כמעט לחלוטין. בכל זאת הוא פרסם גם בסתר ספר אחד, שהוברח להולנד והודפס שם.

אבל על ערש מותו, מספרת האגדה, הוא אמר או כתב את המשפט החשוב: "ואף על פי כן, נוע תנוע". בו הוא התריס כנגד הכנסייה והצהיר שהארץ נעה סביב השמש ושלמעשה ישנם כוכבים רבים הנעים מסביבה. זה נאמר על אף שנאסר עליו לתמוך ברעיון הזה, אבל על ערש דווי הוא לא חשש יותר. בכך חזר בו מההכחשה הכפויה שנגזרה עליו בתום המשפט.

350 שנה אחרי מותו ולאחר שהוכח כי צדק לגמרי, זיכתה אותו הכנסייה מכל אשמה בנושא זה. בכך הוכרה חשיבותו גם כמי שתרם תרומה מכרעת למהפכה המדעית כולה.

גלילאו היה ממניחי היסודות למחקר המדעי המודרני, בכך שהעמיד את הניסוי האמפירי כתנאי הכרחי במחקר המדעי, במקום רעיונות פילוסופיים או השקפת עולם דתית, ששימשו עד אז יסוד למדע.


הנה סיפור תגליותיו המדהימות של גלילאו, תודות לטלסקופ שבנה (עברית):

https://youtu.be/Bf3y3B41J8I


לילדים - מעט על גליליאו גליליי ועל מאבקו באינקוויזיציה (עברית):

http://youtu.be/R75SJ5Lz2w4


תגליתו הגדולה והכעס שעוררה:

http://youtu.be/cTOJRU02QoY?t=10s


תולדות חייו של גליליאו בקצרה:

http://youtu.be/Rejbk1oJ2xg


וגם זה סיפורו:

http://youtu.be/NMM8vx9vDiE
מהו האירוג'ל - החומר הקל ביותר בעולם?



האירוג'ל (Aerogel) הוא חומר מלאכותי מוצק, בעל צפיפות נמוכה במיוחד ש-99.8% ממנו הוא אוויר. מדובר בחומר שהרכיב הנוזלי שבו הוחלף באוויר, שהוא קל במיוחד.

בזכות המבנה המיקרוסקופי המיוחד שלו, לאירוג'ל יכולת בידוד מעולה (יש לו חסינות לחום של עד 1300 מעלות צלסיוס!) ויכולת לשאת משקל כבד במיוחד.

על אף שהאירוג'ל יוצר לראשונה בשנת 1931 על ידי הכימאי סטיבן קיסטלר, הוא פותח ושופר בעשורים האחרונים הן על ידי נאס"א, לטובת משימות בחקר החלל והן על ידי מדענים בסין, שהצליחו לשפר את תכונותיו עוד יותר.

כיום זוכה האירוג'ל לשימושים מגוונים בתעשיות כמו הקוסמטיקה והצבעים, בחומרי בידוד לבניין ובתעשייה הכימית לסוגיה. בחלל השתמשו בו בשנים האחרונות באיסוף אבק וגרגרי חול מכוכב הלכת מאדים.


הנה הדגמה של הארוג'ל, החומר הקל בעולם, ועד כמה הוא קל:

http://youtu.be/j2Ny_00t30I


וסרטון שמדגים את חוזקו של הארוג'ל ולפיכך את השימושים שלו בתעשיה:

http://youtu.be/WREnMOheOMI
למה שימשה החללית ריינג'ר 7?



משימת החלל האמריקאית ריינג'ר 7 העמידה במרכז המשימה את החללית הקרויה בשם זה, כדי לחקור את הירח באמצעות צילום של פניו. הגשושית, חללית גישוש לאיסוף מידע לקראת שליחה של חללית מאוישת אליו, שוגרה על ידי נאס"א ב-1964.

כל מטרתה של הריינג'ר 7 הייתה שידור של תמונות של פני הירח, בזמן שהיא מתרסקת על פניו. היא מילאה את המשימה היטב..


הנה סרטון עם תמונות ששידרה הריינג'ר 7 מהירח:

http://youtu.be/i9y5d0l_O3Y?t=26s
איך נוצר היקום?



אין תשובה מוחלטת לגבי איך נוצר היקום ויש המון דיונים ותיאוריות על כך. רבים מהמדענים סבורים שפיצוץ עצום, שהם מכנים "המפץ הגדול", יצר את היקום שאנו מכירים, אם כי לא מדובר בפיצוץ של ממש, אלא יותר התפזרות הדרגתית ומתמשכת.

מתי זה קרה? - גיל היקום לא ידוע אם כי, בהתבססות על ניתוח קרינת הרקע הקוסמית, גיל היקום המשוער הוא כ-13.7 מיליארד שנה. (המון ערכים באאוריקה בנושא בתגית "היקום").

הערכות אומרות שיש ביקום הזה עד כ-2 טריליון גלקסיות ו-20 טריליון מיליארדי כוכבים, מספרים שלא יאומנו והם בלתי נתפסים בכל צורה שתנסו לדמיין אותם. בשביל החלב לבדו מעריכים המדענים שיש בסביבות 40 מיליארד כוכבי לכת ארציים.


כך נוצר היקום (מתורגם):

https://youtu.be/DmUiCweDic4


עוד על היווצרות היקום (מתורגם):

http://youtu.be/cPdN3_1BU1k


המשך הסרטון (מתורגם):

http://youtu.be/QqL0U9UeWFU


פיצוח סודות היקום, גרס הפיזיקאי הגאון סטיבן הוקינג, יביא להבנת כוונתו של האל (עברית):

https://youtu.be/NNoEXjnpVfA


מדענים מפורסמים שרים את ההסבר למפץ הגדול:

http://youtu.be/1HBkZPyfpdE


כך יצר המפץ הגדול את היקום (עברית):

https://youtu.be/CKoZe-jQDAU?long=yes


ומדוע נוצר בכלל היקום? - הרצאת טד (מתורגם):

https://youtu.be/zORUUqJd81M?long=yes
מי היה היצור החי הראשון בחלל?
מהו הכוכב הגדול ביותר הידוע לאדם?
איזו חללית חקרה את כוכב נוגה?
מהי ספקולציית נמסיס ואיך כוכב יכול להכחיד את האנושות?
איך נולד היקום?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.