» «
מים
האם למים יש רגשות?



האם מים שומעים ומבינים תוכן של מילים? - הטענה לגבי רגשות של מים, או יכולת להבין מילים, התקבלה בקרב המדענים בלעג גדול. אבל המדען היפאני מסארו אמוטו (Masaru Emoto) טוען בדיוק את זה. אמוטו ביצע בשנת 1999 מאות ניסויים במים והוכיח לטענתו שמים יכולים לקלוט רעיונות, מילים, מוסיקה ומחשבות ושמולקולות המים מושפעות מתוכן ומים משתנים מהם, עד לרמת המבנה המולקולרי שלהם.

החוקר השמיע למים מגוון של רעיונות, מילים, מוסיקה ואפילו תפילות ונעזר במיקרוסקופ אלקטרוני כדי לצלם את המים בזמן השמעת כל מרכיב. פרסום תגליותיו הדהים את העולם, אך גרר ביקורת רבה בעולם המדעי. לטענתו, נראו המולקולות של מים ששמעו מלים טובות או מוסיקה של באך, אחרת לגמרי ממים ששמעו איומים, קללות או את השם היטלר. מסקנותיו המהפכניות לגבי יחסי הגומלין שבין התנהגותנו למצב המים בגופנו למשל, יכולות לשפוך אור על בריאותנו הפיזית והנפשית ועל האופן שבו מה שאנו אומרים או חשים משפיע עליהן.

כמובן שמרבית המדענים לעגו לממצאים וטענו שהמחקרים לא עמדו בתנאי המחקר המדעי. איש מהם גם לא הצליח להגיע לממצאים דומים במחקרים אחרים שנעשו על פי תנאים מדעיים. הושמעה גם טענה שהמבנה המולקולארי של המים אינו מפתח מבנים יציבים לפרקי זמן ארוכים מכמה נאנו-שניות (מיליוניות השניה). היו שניסו לחקור את הדברים הלאה וגילו ממצאים מעניינים ולא בהכרח סותרים. אמוטו עצמו ביצע מחקר נוסף, שפורסם ב-2008, בו השפיעו כ-2000 איש מאירופה על מים שהוצבו בארה"ב, על ידי התרכזות וחשיבה מתכוונת.

אז מצד אחד יש חוקר עם תוצאות יוצאות דופן ומצד שני הקהילה המדעית לא מקבלת את טענותיו של אמוטו והם נחשבות כיום על ידי מדענים רבים לפסאודו-מדע.. לפני שתחשבו מי לדעתכם צודק, נסו רק לזכור שפעם דחו כולם את הטענה המשונה שהעולם עגול...


הנה הטענה על הרגשות של המים:

http://youtu.be/k1-0ulKgmio
מים
מהם המים ואיך הם נוצרו?



המים הם נוזל חסר צבע, טעם או ריח, אבל הוא הנוזל הנפוץ ביותר בטבע והחשוב ביותר לקיומו של עולמנו. המים מכסים כמעט שלושה רבעים מכדור הארץ והם חשובים ביותר לאקלים העולמי ולבעלי החיים והצמחים החיים בעולם.

מחזור המים בטבע הוא אחד הגורמים החשובים, אם לא החשוב ביותר, שקובעים את תנאי הסביבה והחיים על כדור הארץ.

למעשה, ללא מים לא היו על כדור הארץ חיים כלשהם. חשיבותם של המים היא עצומה גם לכלכלה האנושית. אין חיים ללא מים ומשום כך הוקמו בעבר כל עיר וישוב גדולים, על שפת או בסמוך למקור מים, כמו ים, נהר או אגם גדול. בימינו מאפשרת הובלת המים המודרנית להקים יישובים בכל מקום שניתן לחבר בצינורות, כי המים זמינים יחסית.

בלי מים אין חיים ולכן, מדינה שאין לה מים ועצמאות בתחום המים מצויה בבעיה קיומית מתמדת. לישראל נותנת ההתפלה מרחב נשימה מצוין במשאב הכל כך חשוב הזה. בעבר היא כמעט ונקלעה למלחמות עם סוריה ולבנון, בשל תכניותיהן לשינויים והטייה של נהרות משותפים, שהיו פוגעים במים המגיעים לכנרת ולברזים שלנו.

מלחמות רבות נסבו על מים ומקורות מים והשליטה בהם. ניתן לומר שלאורך ההיסטוריה, הסיבה המרכזית למלחמות נעוצה במים ובשליטה על מקורותיהם. במיוחד זה קורה במקרה של בצורת ומחסור במים, אבל לא רק. לכן מאוד חשובה ההסכמה בין מדינות בקשר למים בנהרות ובמקורות מים משותפים. אך מספיק שאחת מהן תפר את ההסכמות ויתחילו עימותים, שעלולים להגיע למלחמות.

המים גם מהווים את אחד השיקולים החשובים ביותר בכוונת בני האדם להתיישב בעתיד בכוכבים אחרים בחלל. גרמי שמיים שבהם אין מקורות מים יהוו בעיה של ממש למגורים של בני אדם.

מבחינה כימית, המים הם תחמוצת המימן (או בשם נוסף "מימת החמצן") וסמלם הכימי הוא H2O. על אף שבימי קדם חשבו שהמים הם מהיסודות בטבע, הוכיח במאה ה-18 הכימאי הצרפתי אנטואן-לורן לבואזיה שהמים (כמו האוויר) אינם יסודות אלא תרכובת של מימן וחמצן.


הנה תולדות המים בעולם (מתורגם):

https://youtu.be/RwtO04EXgUE


על המים בעולם וחשיבותם:

http://youtu.be/nSENolWbyYQ


סוד המבנה הכימי של המים:

http://youtu.be/kaNdMmKazxc


ניסויים ביתיים נהדרים עם מים:

https://youtu.be/CCxbI1qRsWY


וסרט תיעודי שמספר כיצד הגיעו המים אל כדור הארץ:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30?long=yes
מים
איך הגיעו המים לכדור הארץ?



מים (Water) הם חומר החיים הכי חשוב שעל כדור הארץ ובלעדיהם סביר להניח שלא היינו חיים. בכל כוכב חדש שהמדע חוקר, המים הם מהדברים הראשונים שהחוקרים מחפשים בו. מים על כוכב, חשוב לדעת, פירושם שייתכנו בו חיים ושהאדם יוכל להתיישב בו. תראו את הכוכב שלנו, כדור הארץ.

כיצד הגיעו המים אל כדור הארץ מלכתחילה? איך נוצר כוכב המים שלנו, ששני שליש ממנו הם אוקיינוסים וימים ושאין עוד כמוהו במערכת השמש?

מה שנפסל מראש הוא ההשערה שהמים היו על כדור הארץ מלכתחילה, מהשלב שבו הוא נוצר. אם מים היו על כדור הארץ בעת היווצרותו, הם היו מתאדים בחזרה לחלל, בעידנים שעל כדור הארץ היו טמפרטורות גבוהות מאד והוא היה חסר אטמוספרה שמגנה מקרינת השמש החזקה. די ברור שבנסיבות כאלה לא היו יכולים להישאר עליו מים.

ספק נוסף נובע מהעובדה שהיווצרות של כוכבים במערכת השמש, התרחשה בתהליך של התמצקות (הפיכה למוצק) חומרים שהיו במערכת השמש. ההפיכה של כוכבים למוצקים, לא הייתה יכולה להתרחש כשיש בהם מים בכמות גדולה כל כך. אם היו מים בתהליך הזה, הרוח הסולארית הייתה מעיפה אותם ולא מאפשרת להם להיות חלק מהכוכבים הנוצרים.

סברה אחרת של המדענים הייתה שכוכבי שביט הם שהביאו מים מהחלל, או אותם אסטרואידים שפגעו שוב ושוב בכדור הארץ, במשך מאות מיליוני שנים ושסימניהם ניכרים על פני הכוכב שלנו. האם הם שהביאו לכאן את המים?

כנראה שכן. במיוחד עניינו את המדע "מטאוריטים כרונדריטים". אלו מטאוריטים פחמניים שככל הידוע נוצרו בסמוך להיווצרות מערכת השמש שלנו. במחקרים שערכו המדענים הם גילו שהמטאוריטים הללו גם הכילו מים וגם היו בעלי תרכובות מינרליות, שהתאימו לאלה של סלעים שיש על כדור הארץ.

זה מחזק את ההשערה שמשם הגיעו חלק גדול מהמים אל כדור הארץ - אותם מטאוריטים כרונדריטים פגעו בכדור הארץ וכל אחד מהם הביא אליו עוד מים, שהלכו והצטברו והפכו במהלך מיליארדי שנים לאותם אוקיינוסים ענקיים שיש על כדור הארץ.

אגב, רק 3% מהמים שעל כדור הארץ ראויים לשתייה. אלה מה שאנו מכנים "מים מתוקים". כ-90% מאותם המים המתוקים שבעולם נמצאים באנטרקטיקה שבקוטב הדרומי. שאר המים הם מים מלוחים, מי ים שאם רוצים לשתות אותם - יש להתפילם. המלח הצטבר בהם בריכוז כה גבוה, בשל מיליוני שנים של אידוי המים והצטברות במים הנותרים של המלח שהיה מלכתחילה במים, אך בריכוז נמוך.


כך נוצרו המים שבכדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/RwtO04EXgUE


הנה המטאוריטים הפחמניים שהביאו את המים לכדור הארץ:

https://youtu.be/BvrzM-BavDg


סיפורם של המים שבכדור הארץ:

https://youtu.be/_LpgBvEPozk


סרט תיעודי על הופעת המים בכדור הארץ:

https://youtu.be/iJnw9_u_t30?long=yes


וסרט על הדרך בה הגיעו המים לעולמנו ועל התהליכים שהם עוברים כאן (עברית):

https://youtu.be/jp2DnJ1gmOg?long=yes
ג'ריקן
מהו הג'ריקן ואיך קיבל את שמו?



"ג'רי-קן" (באנגלית "מכלים של גרמנים") הוא מיכל הדלק המצוין שפיתחו יצרני הנשק של בעלות הברית במלחמת העולם השניה, על ידי חיקוי של פיתוח גרמני זהה שנפל לידיהם. בתהליך של הנדסה לאחור, הם למדו את המבנה של מיכלים גרמניים שנתפסו שלל ואת יתרונותיהם ויצרו מיכלים דומים לנפט, מים ונוזלים אחרים.


הנה ג'ריקן ממלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/8F0lGZrxqBI


והיום יש ג'ריקנים מפלסטיק וגם חיוכים (עברית):

https://youtu.be/x7UWszUSTqg

מים

סכר
למה צריך סכרים בעולם?



ישנן כמה סיבות טובות לבנות סכרים בעולם. מימי קדם בנו סכרים שמנעו זרימה של מים רבים, שמציפים אזורים מיושבים וגורמים לאסונות ולפגיעה בחקלאות.

לעיתים קרובות הסכר דווקא שומר את מי הנהרות ומפנה ומנתב אותם לשדות, כדי שישקו אותם. סכרים אחרים חשובים כדי לאגור את המים בעונה הגשומה ולשחרר אותם בעונות היובש, כדי להשתמש בהם בחקלאות.

סוג אחר של סכרים, הוא של הסכרים ההידרו-אלקטריים, סכרים המייצרים חשמל מכוח המים. אלו סכרים שמשתמשים בכוח הכבידה שגורם למים לזרום וטורבינות מים ענקיות מייצרות מהם חשמל.

הסכרים הגדולים בעולם מייצרים כמות אדירה של חשמל, המספק אנרגיה נקייה ומאיר אזורים עצומים מבלי להזדקק לאנרגיה יקרה ומזהמת, הפוגעת בסביבה.


הנה סכר הובר, מהגדולים בסכרי העולם. זהו סכר שמספק מים וחשמל לאזור כולו:

http://youtu.be/NyklSsIhXkk


מערכות החשמל של סכר הובר:

http://youtu.be/D7_rzojvKdE
כוסות
האם ניתן להחזיק כוס מים הפוכה מבלי שהמים יישפכו?



הניסוי שנציג כאן מאפשר לכם להכיר את כוחו של לחץ האוויר - האוויר לוחץ מלמטה על הקרטון ומונע מהמים להישפך.

הנה סרטון שמדגים את הניסוי:

http://youtu.be/WU1RKUx18mo?t=30s
קוקייה רצנית
איך משקה הקוקייה הרצנית את הגוזל בנוזלים?



הקוקייה הרצנית מספקת לגוזל נוזלים בדרך חכמה במיוחד - כשהיא מאכילה אותו, היא לא מרפה מהמזון שהיא נותנת לפיו הפעור. כך היא מאפשרת לרוק לזלוג מהמקור שלה אל פיו של הגוזל, עד שוידאה שקיבל מספיק נוזלים.


הנה סרטון של הקוקיה הרצנית מושכת את הזמן בזמן ההאכלה:

http://youtu.be/N8hA8FMIXTg


וכשהגוזלים גדולים יותר, היא כבר לא צריכה להשהות את מסירת המזון:

http://youtu.be/3m28sBNgfjI
בועות סבון
איך נוצרות בועות סבון?



הסבון, כשמוסיפים אותו למים, הופך את פני המים לגמישים יותר וקלים להתמתחות. הסבון מחליש את מתח הפנים של המים והופך אותם גמישים. כך נשיפה לתוך המים יוצרת בלונים ולא שוברת אותם.

הבלונים האלה נקראים "בועות הסבון". ובועות הסבון הללו מרתקות כי הן בנויות כפרקטלים טבעיים, בהן על כל בועה, יושבות בועות קטנות, שעל כל אחת מהן בועות זעירות יותר וכן הלאה.

רוצים טיפ קטן? - אם משתמשים במים ממזגן או מי גשמים ומוסיפים למים ולסבון מעט חומר שנקרא גליצרין, המים נעשים עוד יותר גמישים ואז אפשר לייצר בנשיפה בלונים ממש, אבל ממש גדולים!


הנה סרטון על הכנת בועות סבון גדולות מאד:

http://youtu.be/Afx7KAWy-Gg


וגברת שפריץ שעושה פלאים עם בועות סבון:

http://youtu.be/mL-qSknzPJE


אקוויפר
מהו אקוויפר?



אקוויפר היא שכבת קרקע מחלחלת, שנמצאת מעל לאקוויקלוד (שכבת קרקע שהמים אינם יכולים לחלחל בה. שכבת האקוויפר סופגת את המים המחלחלים הללו ומחזיקה אותם בתוכה. בארות מים לרוב שואבות מים מהאקוויפר.

חלק ממי השתיה שאנו שותים בישראל הם מאקוויפר ובמיוחד מוכר אקוויפר החוף, שמשתרע מתחת לפני הקרקע, לאורך חוף הים התיכון, מקיסריה עד רצועת עזה. המים באקוויפר החוף נאגרים בתוך חול, אבן חול וכורכר.

שכבה בלתי חדירה הנקראת אקוויקלוד, מי התהום הזורמים לאיטם בתת-הקרקע אינם יכולים לחלחל דרך שכבה זו, ונוטים להצטבר מעל לאקוויקלוד (בתוך שכבת האקוויפר הרווי -



הנה סרטון אנימציה קצר על האקוויפר ואיך מצטברים בו מים:

http://youtu.be/2DUEF6_3JHk
למה ישובים צריכים מגדל מים?



מגדל מים נועד כדי ליצור לחץ מים, שיביא את המים לכל בתי הישוב. פעם, כשהותקנו מערכות צנרת, גילו שהמים יוצאים מהן בזרזיף חלש מהברז.

זה לא היה נוח. המים צריכים לצאת מהברז בכמות מספקת ובלחץ מים סביר.

עד העידן המודרני, בו יש מערכת מים וצינורות שמזרימים אותם, לא היו צריכים לחץ מים. מספיק היה דלי או מיכל ובאר שממנה שאבו והביאו מים הביתה. אבל כשלחץ המים מהברז הפך הכרחי, למקלחת טובה למשל, לא הייתה ברירה אלא להשתמש במשהו שייצר את הלחץ הזה.

אז כדי שהמים יפרצו מהברזים בלחץ מספיק, גייסו המהנדסים את כוח הכבידה של כדור הארץ. הם הציעו לבנות בכל ישוב מגדלי מים. באמצעות מגדל המים, הם הסבירו, יירדו המים בלחץ כוח הכבידה ויווצר לחץ מים טבעי בברזים.

אז החלו לבנות מגדלי מים, או מכלי מים גדולים שנבנו בראש גבעה סמוכה ליישוב, כדי שמשקל המים ייצר לחץ מים בברזים.

זו דוגמה יפה לניצול של כוחות הטבע לצורך אנושי מודרני.

כיום המצב כבר השתנה. בעידן המודרני, בו עומדות לרשותנו משאבות משוכללות, החליטו השלטונות שלא צריכים יותר את מגדלי המים. הותקנו משאבות מודרניות שיוצרות לחץ מים מעולה. אבל חייבים לציין שלחץ המים הזה יש לו מחיר. הוא יקר יותר כי משאבות צורכות חשמל ומכאן שהוא גם הרבה פחות סביבתי או שומר על כדור הארץ.


למה ערים צריכות מגדל מים? (עברית)

https://youtu.be/-XbZQ4LCclk


על מגדל המים של חדרה וכיצד סיפק מים לכל תושבי העיר (עברית):

http://youtu.be/cYupC_obUAA


ומצגת וידאו של מגדלי מים היסטוריים בישראל (עברית):

http://youtu.be/oeWJKhyjGsE
איך נוצרת מערבולת?



כשחומר בצורת נוזל או גז זורם במעגל, נוצרת מערבולת (Whirlpool). מערבולות נוצרות לעתים בים וגם באוויר, בסופות טורנדו שיוצרות סחרור או ברוחות מדבריות שיוצרות עמוד חול, כמו עלעול החול.

במרכז המערבולת הזרימה מהירה יותר ממהירות זרימת החומר בשוליים. לשחיינים עלול להיות מסוכן מאד להיקלע למערבולת.

אגב, כמו תופעות טבע רבות, משבלולים ועד גלקסיות ענקיות ביקום, גם המערבולת היא מתופעות הטבע המתנהלות על פי חתך הזהב. זהו אותו יחס מתמטי מופלא שמתקיים הרבה בטבע. קראו עליו באאוריקה בתגית "יחס הזהב".


כך נוצרת המערבולת:

https://youtu.be/pnbJEg9r1o8


מערבולת מצולמת מהצד בים:

https://youtu.be/eBWqaamZ01I


וכמה מערבולות גדולות ומסוכנות במיוחד:

https://youtu.be/0v6VE4aNkN8?long=yes
מהם מי תהום?



מי תהום הם מים שנמצאים מתחת לפני האדמה, בחללים שנמצאים שם. המים הם לרוב מי גשמים שמחלחלים אל בטן האדמה. כשהמים הללו מגיעים אל שכבה בלתי חדירה של אדמה, הם מצטברים מעל לשכבה זו (היא נקראת אקוויקלוד), בתוך שכבה רווייה של אדמה, שנקראת אקוויפר רווי. שכבה זו סופגת את המים ומחזיקה אותם בה.


הנה סרטון על מי תהום:

http://youtu.be/wffcSWHTASc
איך בנויים בורות המים העתיקים?



בור מים (Cistern) הוא שיטה קדומה לאיסוף מי גשמים, כדי לנצלם לצורכי האדם. הבור נמצא בדרך כלל באזור הנמוך בסביבה, כך שקל יהיה למים להגיע עד אליו.

אבל פתחו העגול של הבור לא מיועד בדרך כלל להזרמת המים אל תוכו, אלא לשאיבת מים ממנו.

#אז איך המים מגיעים אל הבור?

כשמי הגשמים יורדים על הסביבה, הם ניגרים במורד ונאספים אל תעלות שנחפרו והוכנו כדי לנקז אותם אל בריכה קטנה הנקראת אגן שיקוע. אגן השיקוע נמצא בסמוך לפתח מתקן האגירה ותפקידו לגרום לסחף הגס, במיוחד העפר והאבנים, לשקוע בו. ממנו יוצאים המים הנקיים בתעלה קטנה, היישר אל מעבר צר המאפשר להם לזרום לתוך הבור.

תעלות ניקוז המים הללו, או תעלות הסחף כמו שקוראים להן הארכיאולוגים, הכרחיות לאגירת מים רבים ככל האפשר. כי כמה מים כבר יוכלו להיכנס אל הפתח הצר של בור המים?

הבור עצמו הוא רחב ידיים כמובן, כדי לאגור מים רבים ככל האפשר. בכלל, מאגרי המים הקדומים הללו, במיוחד בורות המים, הם עוד המצאה עתיקה, שלצד הטרסות העתיקות שיצרו החקלאים על ההרים, מאגרי המים הגדולים והתעלות לניקוז מים, אפשרה גם היא מים טובים לשתייה וניצולם לצורך חקלאות יעילה ופוריה בימי קדם.

#אבל איך נשמרים המים בבור עצמו?

הרי בבור, שלא פעם חפור בסלע הכורכר או בסלע חול, יש חלחול של המים לאדמה שבתחתיתו ובדפנותיו. איך נמנע את אובדן המים הזה? - אז כדי למנוע זאת, נהגו אבותינו הקדמונים לטייח את בורות המים. הטיח הפך את הדפנות והרצפה של הבור לבלתי חדירים למים ובכך הוא אפשר אגירה של מים לזמן ארוך.

#אז מה ההבדל בין בור מים לבאר מים?

בניגוד לבאר, ממנה שואבים מי תהום הלכודים מתחת לסלע ולפני האדמה, הבור הוא בעצם מתקן לאגירה של מי גשמים. מי גשמים נאגרים בו במיוחד בחורף ונשמרים חודשים ארוכים, על מנת שיוכלו לשתות מהם ולהשקות את בעלי החיים בהמשך השנה, בדגש על עונת הקיץ החמה וחסרת הגשמים.

לבורות המים הצנועים יש גם "אחים גדולים", בדמות מאגרי מים גדולים יותר, שאל תוכם מוטים מי השיטפונות, הזורמים באפיקי הנחלים.


הנה בור המים (עברית):

https://youtu.be/QTKnrfgEG-c


בור מים עתיק במדבר יהודה (עברית):

https://youtu.be/Q4DLH0LYHiE


סיור מוסבר בבור מים (עברית):

https://youtu.be/f2Flcwwf3sU
כמה כוסות מים צריכים ילדים לשתות ביום?
כמה ילד צריך לשתות?
כמה כוסות מים חשוב לילד לשתות ביום?


ילד בריא זקוק ל-8 כוסות מים ביום, כדי להיות בריא. השתיה חשובה מאד לגוף וללא נוזלים - נתייבש!


מה יקרה אם לא נשתה מספיק מים? (מתורגם)

https://youtu.be/9iMGFqMmUFs


על החשיבות של שתיית מים:

http://youtu.be/UqMX1jvH_vY


וכמה ילדים חושבים שצריך לשתות:

http://youtu.be/0HJe02JwAok
כמה מים יש באוקיינוס?



האוקיינוסים בעולם הם כה גדולים שהם מכסים יותר משני שליש מעולמנו.

יש בהם כל כך הרבה מים שקשה להאמין - 97% מהמים שבכדור הארץ נמצאים באוקיינוסים.


הנה סרטון על המים שבאוקיינוסים:

http://youtu.be/moSBExlLu2M
איפה יש מאות ספינות במדבר?



אם תראו פעם תמונות של אניות במדבר, די סביר שמדובר יהיה בצילומים של מאות האניות התקועות במרחבי החול שנותרו מחלקיה של מה שהייתה פעם הימה הרביעית בגודלה בעולם, ימת ארָאל (Aral Sea).

ימת ארל נמצאת באגן יבשתי סגור באזור קזחסטן שבמרכז אסיה. מדובר בבית הקברות הגדול ביותר לאוניות, שבאופן מעט אירוני נמצא במקום שבו מת דווקא הים.

הספינות מתו אחריו. בכלל, ב-50 השנה האחרונות הולכת ימת אראל ומתייבשת, לאחר שהרוסים היטו לצורכי חקלאות את הנהרות שהזינו אותה במים.

גם זיהומי מים, ניסויי נשק ופרויקטים של תעשיה וחקלאות מזהמת פגעו בה באופן חמור. הימה הענקית והתוססת כבר איבדה מעל חצי מגודלה והיא ממשיכה להיעלם בקצב מהיר.

ואם הצרות הללו לא מספיקות, ימת אראל גם הפכה עם הזמן לסכנה בריאותית של ממש למי שגרים לידה.

ועדיין בשנים האחרונות מתחיל להשתנות מעט המצב. הממשלה הרוסית, ביחד עם גורמים בינלאומיים, מצליחה לאיטה למלא את הימה מחדש. זה רק בצד הצפוני והמים אינם רבים עדיין, אבל יש סוף סוף מעט תקווה לאגם הענקי הזה.


הנה סרטון על הספינות במדבר שפעם היה ימה ומה שנשאר ממנה:

http://youtu.be/oNDjL_q7kHU?t=5m2s


על מה שמכונה "צ'רנוביל השקטה":

http://youtu.be/eVCf9lwW6eI


בעיות הבריאות שיוצרת ימת אראל המתייבשת ומזדהמת:

http://youtu.be/e8b0svfuO_k


מצגת וידאו של המראות בימת אראל:

http://youtu.be/F9OPTz6IA4s


והתקווה - בחלקה הצפוני של ימת אראל ההתייבשות נעצרה מעט, הוחזרו לו חלק מהמים ודגים שוב שוחים בה:

https://youtu.be/_nB8cQKCW8o
האם אפשר להבעיר נר מתחת למים?



ודאי שכן. יש דרך מופלאה לגרום לנרות לבעור מתחת למים ואתם יכולים לעשות זאת גם בעצמכם. הסוד הוא לגרום לאש שבוערת עוד לפני שהיא במים, להמשיך לבעור גם כשהמים מכסים אותה.

שימו לב שניסוי כזה ניתן לעשות רק ביחד עם מבוגר לידכם.


כך ניתן לגרום לנר לבעור בתוך המים. כמובן שהניסוי לוקח יותר זמן מאשר מוצג בסרטון (עברית):

http://youtu.be/fj-iyzZkj6c


איך המים יוצאים מהברז?



המים נשאבים ממאגרי מים, כמו הכינרת והמאגרים התת קרקעיים הנקראים אקוויפרים. הם מועברים לטיהור, שבו יסוננו מהלכלוך על ידי העברתם דרך מסננים של חול בעזרת חומרי ניקוי מורחקים מהם החיידקים. אז מוזרמים המים לצינורות שעוברים מתחת לכבישים, היישר אל הבתים.

הברזים מכילים מערכת שבסיבוב או בלחיצה פותחת מעבר למים ולחץ המים בצינורות גורם לכך שככל שנפתח פתח גדול יותר בברז, יוצאים ממנו יותר מים והזרם חזק.


הנה פעולת הברזים שלנו:

http://youtu.be/FV4kH8IMjtY?t=3s


הסבר באנימציה של פעולת הברז:

http://youtu.be/eY_1O6OD3ZI


אלה המקורות מהם אנו מקבלים מים (מתורגם):

https://youtu.be/Pz6AQXQGupQ
איך נוצרים בולענים?



הבולענים נוצרים במקומות רבים בעולם. אנו בארץ מכירים אותם מאזור ים המלח. הם נוצרים לרוב כתוצאה מפעילות תת-קרקעית של מים וחלל שנוצר באדמה. יום אחד, השכבה העליונה של האדמה מתמוטטת כיוון שנוצר מתחתיה חלל פתוח ונוצר לו בולען.

מבחינה כימית, מדובר בפעילות של מים עם מליחות נמוכה מימיו של ים המלח. המים הללו ממיסים שכבות תת-קרקעיות של מלח יבש וכך שוקעת הקרקע שמתחת לשכבות הללו ונוצרים בולענים.


הנה מבט מהאוויר ובו הבולענים בים המלח:

https://youtu.be/3-Q-UDhN0z8


על הבולענים של ים המלח:

https://youtu.be/xNJu_F63Yzs


אנימציה שמסבירה איך בולען נוצר במעמקי האדמה:

http://youtu.be/YnUovucMSjo


ובחיוך על חיפוש הבולענים (עברית):

https://youtu.be/WMTAJ5DnbiE
איך מפיקים אנרגיה ממים?



למים שזורמים בנהרות ובנחלים יש בדרך כלל כוח רב. אם מניחים טורבינות על זרימת המים, הן מסתובבות בכוח המים ומייצרות חשמל.

כך יוצרים תחנות כוח המייצרות אנרגיה מנפילת המים והזרימה החזקה שלהם. הן נקראות תחנות הידרו-אלקטריות.

כשצריך להגדיל את כוחם של המים לייצר חשמל מייצרים סכרים ומוסיפים את כוח הכבידה. המים נופלים מגובה רב וכך מתעצם כוחם לייצר חשמל.


הנה הדרך שבה המים הופכים לאנרגיה (מתורגם):

http://youtu.be/FUCkaXsqRP8
מהי התפלת מים?



התפלת מים היא תהליך שבו מפרידים בין המים לחומרים המומסים שנמצאים בהם, מלחים ומינרלים. מטרת ההתפלה היא לקבל מים שניתן לשתות או להשקות את הגידולים בחקלאות.

ההתפלה היא פתרון למחסור במים, במדינות שיש בהן בעיית מים, כמו מדינות רבות באפריקה וגם בישראל, שהיתה מהראשונות שבה פותחה התפלת מים.

מקור המילה "התפלה" הוא מהמילה "תפל" - חסר טעם, הסיבה למילה זו היא שתהליך ההתפלה מסיר את מליחות המים ואת טעמם המלוח.


הנה התפלת המים בישראל (עברית):

https://youtu.be/WErieXV3BTs


תולדות ההתפלה בישראל, אימפריה בתחום שעדיין מודאגת (עברית):

https://youtu.be/FSZ9PG4HkkU


מתקני התפלה מתפילים גם מים מליחים שנשאבו מהאדמה (עברית):

https://youtu.be/w0G4rgmLzMM


מצגת וידאו לימודית על התפלה של מים (עברית):

http://youtu.be/g1_Ewci393E


וסרטון תיעודי על התפלת מים יעילה שתסייע לעולם כולו:

https://youtu.be/XPCaM9Rzzbs?long=yes
מהי מזרקה ולמה משמשות המזרקות?
איך ליצור מזרקה בעצמנו?
למה האצבעות מתקמטות במים?
מהם מים אפורים ולמה חשוב למחזר אותם?
למה צריך נווה מדבר?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.