» «
במבה
איך מייצרים במבה?



את הבמבה מכינים מתירס, שבבי תירס, שמוכנסים לצינור ארוך והם תופחים מהלחץ והחום הגבוהים. רק אחר-כך היא נחתכת לגודל שאנחנו מכירים.

בהמשך מערבבים את הבמבה עם שמן בוטנים, מלח וקצת כורכום ואז היא מקבלת את הצבע המוכר והטעם המיוחד שלה.

ובמבה אדומה, אתם שואלים?🤔 - ובכן, ודאי יעניין אתכם לדעת שהבמבה האדומה מקבלת את הצבע שלה מסלק ואת הטעם המתוק - מתותים.


הנה סרט אנימציה חביב על ייצור הבמבה במפעל:

https://youtu.be/MmMVB7Cy6ig


ובמרכז המבקרים של אוסם, יצרנית הבמבה:

https://youtu.be/DXKXf4tc-_w
דגל
איך מייצרים דגלים?



כבר אלפי שנים שדגלים (Flags) הם דרך טובה לתקשר ולהעביר מסרים לאומיים, לאחד את העם ולחגוג את החיבור הלאומי שלו. אבל דגלים בימינו הם לא רק דגלי לאום. ניתן לראות ברחובות דגלי פרסום ושיווק, דגלים לאירועים, שרשרות דגלים ועוד.

ייצור הדגלים השתנה לגמרי במהלך השנים. אמנם דרושה עדיין, כמו בכל מוצרי הבד, גזירה של הבדים לממדים הרצויים לדגל, אבל אם פעם היו עושים זאת ידנית, הרי שברבים ממפעלי הדגלים של ימינו, הגזירה היא במכונות גזירה משוכללות.

אם פעם היו מייצרים את הדגלים בעבודת יד, מציירים על הבד, או גוזרים מבדים צבעוניים את שלל חלקי הדגל ואז תופרים אותם אל הבד המרכזי, הרי שהיום ייצור הדגלים הוא דפוס לכל דבר.

גלילי הבד הגדולים עוברים במכשירים שעושים ניקוי יסודי לבד, לאחר מכן עובר הבד למכונות דפוס ענקיות שמדפיסות, ממש כמו שמדפיסים שלטים צבעוניים, את הצבעים והסמלים שעל הדגל, בשלל צבעים ודוגמאות. רק לאחר מכן נגזרים הדגלים, במידת הצורך, מהבד עצמו. אז תופרים את שולי הדגל, כדי שלא יתפרק בצדדים, והדגל מוכן.


כך מייצרים דגל באמצעות דפוס רשת:

https://youtu.be/18gG8QIfTDM?t=38s


והנה מפעל דגלים מקצועי:

https://youtu.be/kkLdcVw-ul8
קרמבו
איך מייצרים קרמבו?



הקרמבו הוא אחד הממתקים האהובים בישראל. לרבים הוא חלק מהילדות וממתק מנחם אמיתי. מה שמזכיר שעם 100 קלוריות ליחידה הוא גם לא מהמשמינים שבהם.

על אף שמקורו הוא בכלל מאירופה, אנו בישראל הזללנים הגדולים ביותר של קרמבו בעולם. כאן הוא לא חלבי אלא פרווה והשוקולד אינו שוקולד אלא צימקאו. בקיצור ממתק עניים, אבל מי שאכל באירופה את הקרמבואים ה"אמיתיים" יודע שאיכשהו לחיך הישראלי שלנו הוא הכי טעים מביניהם.

אגב, קרמבו, חיבור של המילים "קרם" ו"בו", הוא שם מסחרי שרק חברה אחת מחזיקה בו ומכנה כך את המוצר שלה. פעם קראו לו באחד המפעלים "כושי" אבל הזמנים השתנו והיום זה נחשב לשם פוגעני ולכן הוא השתנה. אצל הערבים זה פחות מפריע והם נוהגים לקרוא לו "ראס אל-עבד", בעברית "ראש של עבד".

אז נחזור לייצור של הקרמבו - התעשייה יודעת כיום לבצע את רוב הייצור של הקרמבו במכונות אוטומטיות, אבל עטיפת הקרמבו נעשית עדיין כמו פעם - את הקרמבו עוטפים בלא מעט מפעלים בידיים. מכיוון שאין מכונה שמסוגלת לעטוף קרמבו ברגישות מספקת, מבלי לשבור אותו, עובדים מיומנים עוטפים אותם אחד אחד, ברדיד אלומיניום עדין ומתכתי.


הנה פס הייצור של הקרמבו:

https://youtu.be/lY3aFsvL5g4


כך מכינים את הקרמבו במפעל:

http://youtu.be/lC92U2j4dMo


כך תכינו קרמבו בעצמכם:

http://youtu.be/_usuhJc1hVc?t=5s


וסרטון מצחיק של תחרות אכילת קרמבו בערוץ הילדים:

http://youtu.be/RLJUOZUodis
טאבלט
איך מייצרים טאבלטים?



טאבלטים הפכו לסוג המחשבים הפופולארי ביותר בקרב המשתמשים האישיים. אנשים קונים טאבלט לרוב כדי לקרוא ולגלוש באינטרנט, לצפות בסרטים ולשחק משחקים פשוטים. מדובר במכשירים ניידים וקלים במשקלם, שהמערכות האלקטרוניות שבתוכם הן חדשניות ומשוכללות במיוחד.

ייצור של טאבלטים דומה לתהליך הייצור של טלפונים סלולאריים ומחשבים ניידים. רובוטים ומכונות הרכבה מטפלים בכל שלב בתהליך ההרכבה של כל טאבלט וטאבלט. בתחילה רובוטים מהירים מרכיבים על המעגלים האלקטרוניים את אלפי הרכיבים שמוכנסים לכל אחד מהם. בחלק אחר של המפעל מורכבים מסכי הטאבלטים ובפינה אחרת הרכבת המצלמות הזעירות של הטאבלט אל המכשיר. בהמשך פס הייצור מחברים את כל החלקים, לתוך המארז הסופי של המכשיר. במחלקת הבדיקות מבצעים בדיקות של המכשירים, כדי לראות שכולם עובדים ופועלים כראוי. אז נארזים הטאבלטים החדשים ונשלחים למחסן. מחר כולם יישלחו למכירה, לכל פינות העולם.


הנה סרטון שמראה את תהליכי הייצור של טאבלטים:

http://youtu.be/mTe54BivXpg?t=36s


הנה סרטון שמראה את פס הייצור של האייפד של אפל:

http://youtu.be/rIAsBPsA27I


הנה סרטון נוסף שמראה את פס ההרכבה של טאבלטים בסין:

http://youtu.be/tbyu1tbGE38

איך מייצרים דברים

חמאה
איך מייצרים חמאה?



בחלב יש מים ושומן. את החמאה מכינים מהשומן שבחלב, החלק השמן שבו, זה שאנו מכירים בתור שמנת. ייצור החמאה הוא תהליך ההפרדה של השומן מהחלב ה"רזה".

כדי לייצר את החמאה, מנערים חזק מאד את השמנת. פעולה זו נקראת "חביצה" ונעשית במכונה שזכתה לשם "מחבצה". הניעור שהמחבצה עושה מפרק את השומן של החלב לטיפות ומפזר אותן בצורה שווה במים. ואכן, כעבור זמן מה של חביצה נדבקות הטיפות זו לזו והופכות קשות יותר - נוצרה החמאה. את גוש החמאה הזה נותר לחתוך ולארוז.


הנה ייצור החמאה:

https://youtu.be/qwb2uZLSLhw


כך מכינים חמאה ביתית:

https://youtu.be/tigXaA5W9tQ


ועוד דרך להכין חמאה לבד:

https://youtu.be/RcpbQX5kCTA


רוצים להכין חמאה בעצמכם ובקלות?

https://youtu.be/Wt_RG42N3GM


וכך הכינו חמאה בתקופה הוויקטוריאנית:

https://youtu.be/DV7hop4m0YQ?long=yes
מראה
איך מייצרים מראות?



המראה השטוחה שבה אנו משתמשים כיום, מיוצרת במפעל. בתהליך הייצור מצמידים אל לוחות זכוכית, בעזרת ואקום, שכבה דקה של מתכת כסף או אלומיניום. המתכת שמוצמדת אל הזכוכית עוברת תהליך כימי הנקרא חנקה.

שיטה זו מאפשרת לייצר בזול כמויות גדולות של מראות ובגדלים עצומים.


הנה תהליך הייצור של המראות:

http://youtu.be/u03S1Nmslw4?t=30s


ואדם שיוצר מראות בעבודת יד, העושות דברים מטורפים:

https://youtu.be/kV8v2GKC8WA?long=yes
נייר
איך מייצרים נייר?



את הנייר מייצרים מעץ שרוסק ועורבב במים, עד שהפך לעיסת נייר. במפעלים רבים משתמשים לייצור נייר גם בחומרים כימיים, כדי ליצור את העיסה. לעיתים קרובות ממחזרים ניירות ישנים לעיסת נייר רטובה.

אחרי שמוסיפים דבק לעיסה וחומר שמלבין אותה, מייבשים אותה מהמים שלה והיא הופכת לשכבת נייר שטוחה. גלילים גדולים מהדקים את שכבת עיסת הנייר הזו ומחממים אותה עד לייבוש הסיבים והתחברותם זה לזה. כך נוצרים גלילי נייר גדולים, שנחתכים אחר-כך לגליונות נייר קטנים.


הבה נתחיל מהעצים - כך מייצרים נייר:

https://youtu.be/jmgMdDH14sE


הנה פס הייצור של נייר בימינו:

https://youtu.be/EOJ9uxx-SM4


כך יצרו נייר בימי הביניים:

https://youtu.be/-XoTGFC-0NA


מצגת וידאן קצרה על ייצור הנייר ומיחזורו:

https://youtu.be/loncOoEbLQY


והנה סרט תיעודי של תהליך ייצור הנייר:

https://youtu.be/E4C3X26dxbM?long=yes
כוסות נייר
איך מייצרים כוסות נייר?



כוסות הנייר הומצאו כדי לשמור על הבריאות ולהילחם בהתפשטות המחלות. כיום קשה לדמיין את החברה המודרנית ללא כוסות הנייר הללו. הן קלות, חסכוניות, נקיות ואפשר לזרוק אותן מיד בתום השימוש או למחזר אותן כנייר תעשייתי, לייצור חוזר.

ההכנה מתועשת לחלוטין. היא כוללת את חיתוך הנייר לדפים שמהם יוכנו הכוסות, הדפסת הכיתובים שעליהן ובמכונה מיוחדת עובר הנייר מעין פיסול של ספל נייר, כולל הדבקה של הקצוות. חומר מיוחד על הנייר אוטם אותו לנוזלים וכך מאפשר לאחוז אותו ביד, עם משקה שאינו נוזל.

לעוד מידע על ייצור כוסות הנייר ומוצרי נייר בכלל, ראו בתגית "נייר".


הנה תהליך הייצור של כוסות הנייר החד-פעמיות:

https://youtu.be/pb2BZGVAS2c


פס הייצור:

https://youtu.be/GPA8_f4kA2k


צמיגים
איך מייצרים צמיגים?



הידעתם שמעל 200 חומרים מרכיבים את הצמיג שאנו מכירים? - תהליך הייצור של הצמיג הוא מורכב ביותר.

ראשית, בוחר היצרן את הגומי המתאים לייצור הצמיגים - לרכב פרטי למשל, משתמשים בגומי סינתטי, בעוד שלצמיגי משאית, המתאים הוא הגומי הטבעי. מהגומי הנבחר מכינים את התערובת, שמרכיבה את הצמיג ומבטיחה שיהיה חזק ועמיד. יש בה בין השאר גומי, פיח שחור, מעכבי חמצון, מאיצי הדבקה, שרף, חומרי ריכוך ועוד. מהתערובת תכין מכונת החיתוך יריעות ארוכות, שיקוררו בתוך מים. מהיריעות יורכבו הצמיגים, לרוב על ידי הלבשה על תוף מיוחד ומכבש שיקנה להם את הצורה הסופית והמוכרת שלהם.

בתהליך הגיפור, מוכנסים הצמיגים שהתקבלו לתוך מכבש גדול. המכבש הזה יהפוך אותם לגמישים, בתהליך שמערב חום גבוה ולחץ גדול.

בשלב האחרון, יוטבעו על הצמיגים החריצים, שחשובים לבטיחות ולהיצמדות לכביש. ייצור צמיגים מסתיים בהוספת הכיתובים, שרשומים על הדפנות של הצמיג. הצמיגים המוכנים ייארזו ויישלחו להפצה ולמכירה.


כך מייצרים את הצמיגים:

https://youtu.be/1o9mVZxoayA


ושוב, מפעל לייצור צמיגים:

https://youtu.be/CX7_6mL7ksA


הנה השיטה שבה מתכננים ומייצרים צמיגים:

http://youtu.be/Li-MKobBg5w


וכל תהליך ייצור הצמיגים, מהפקת הגומי שממנו הוא עשוי ועד למשלוח הצמיגים לחנויות:

http://youtu.be/4lVv1Qf5Pz8
איך מייצרים מכוניות?



אם בתקופת הנרי פורד הומצא פס הייצור, שבו ישבו המוני פועלים והרכיבו מכוניות, היום הכל אחרת. במפעלי המכוניות המודרניים מצויים המוני רובוטים ומכונות חכמות וגם כמה בני אדם. כולם בונים ומרכיבים ביחד את המכוניות שאנו מכירים. מדובר במפעלי תעשיה מתוחכמים מאד שיוצרים את הפלא המורכב כל כך של כלי הרכב שלנו. כל כלי רכב כזה נבנה מאלפי חלקים וחלקם מכיל עוד מיליוני רכיבים זעירים ועדינים. כל התהליכים בתהליכי ייצור המכוניות של היום הם ממוחשבים ומפוקחים באמצעות תוכנות מחשב משוכללות במיוחד.


כך מייצרים את מכוניות הרולס רויס היוקרתיות (עברית):

https://youtu.be/scKnW05VOxg


תהליך הייצור של מכוניות ספורט:

https://youtu.be/0tQfp26tNuk


ומפעל מכוניות בעבודת יד:

https://youtu.be/OJLcoGMPQ94
איך אופים פיתות?



זה מתחיל מקמח ומים ומכונה שמייצרת מהם בצק. להכנת הפיתות במאפיה נשקל כל גוש בצק אוטומטית. המטרה היא שהוא יהיה בדיוק בכמות הדרושה להכנת הפיתה ממנו.

אחרי שגושי הבצק נשקלים הם נכנסים למיתקן שמכין מהם כדורים, בגודל קבוע של בצק. להכנת הפיתות הם מוכנסים למכונה נוספת, שמשטחת את כדורי הבצק לעיגולים שטוחים בצורת פיתות.

מכאן מכניסים האופים את כדורי הבצק המושטחים לאפייה בתנור. שם הם נאפים ומתנפחים. כשהאופה מוציא את הפיתות החמות מהתנור אז ברור שהכל מוכן.

בתיאבון!


הנה הכנת הפיתות במאפייה (עברית):

http://youtu.be/c96nOswarYQ


אפיית פיתות במצרים:

https://youtu.be/mhzvhZPThMI


וכך אופים פיתות בבית:

https://youtu.be/NPiA69p4gqE
מהו האורז ואיך הוא מגיע לשולחננו?



האורז (Rice) הוא מהגידולים העתיקים בתולדות החקלאות. מעל מחצית מאוכלוסיית העולם מתבססת על האורז כמקור המזון המרכזי והיומיומי שלה. יותר מכך - אחרי התירס והחיטה, אורז הוא הגידול השלישי בתפוצתו בעולם.

האורז הוא בעצם הגרגרים של צמח שגדל במקומות לחים וחמים. מימי קדם ועד ימינו, גידול האורז הוא ענף חקלאי חשוב בעולם. זהו מזון בסיסי וזול יחסית, שמספק גם למשפחות העניות ביותר בעולם יותר ממחצית הקלוריות היומיות הדרושות לקיום הפיזי של הגוף.

גידול האורז הוא סוג פשוט יחסית של חקלאות, מה שהופך אותו לענף חקלאי שמתאים במיוחד למדינות עניות. אמנם גידול האורז מצריך לא מעט עבודה עבודה ודרושים משקעים רבים להשקיה של שדות האורז, אבל קל לגדל אותו בכל מקום. ממישורים גדולים ועתירי גשמים ועד למאות טרסות על צלעות הרים תלולים - בעולם ניתן למצוא שדות אורז, בכל מקום שיש בו חקלאים ומשקעים.

לרוב מגדלים אורז בשדות שהוצפו במים. כשהצמחים גדולים, מייבשים את השדה ונותנים לשמש לייבש את הצמחים לגמרי. לאחר שיובשו צמחי האורז, קוטפים אותם והם מועברים למפעל. שם חובטים בהם במכונה, כדי להפריד את גרגרי האורז מהצמח היבש. אז מנקים את הגרגרים וממיינים אותם, כדי להוציא מהם את גרגרי האורז הפגומים. לסיום, אורזים את האורז המנופה והנקי בשקים והם מוכנים לשיווק.

יבשת אסיה היא ספקית וצרכנית האורז הגדולה ביותר בעולם. יש המון סוגים שלו, כולל אורז קלסי, אורז בסמתי, פרסי, תאילנדי, הודי, אקוורלו, יסמין, אורז בר, אורז מלא ועוד. יש אותו בגרסת האורז הארוך, הקצר, העגול, הדביק, אורז אחד-אחד, אורז לבן, אדום, חום או צבעוני - הכל הולך והוא תמיד מאכל מזין וטעים, כשמכינים אותו נכון...


הנה ייצור האורז משלב הגידול בשדות ועד למפעל שמנקה ואורז את האורז לשיווק:

http://youtu.be/jlXqG5JslPQ


כך מגדלים את האורז:

https://youtu.be/kxAEiHCErSA


העניין היה לתרבת את האורז ולגדלו בשדות:

https://youtu.be/7w0XuoqvCFg


והנה קציר האורז בשדות:

http://youtu.be/V2SSKAf0yBU
איך מייצרים יין והאם הוא בריא?



מאז ימי קדם גילו שמיץ או פרי עוברים תהליך כלשהו שגורם למשקה להיות משכר. העובדה שהיין גרם לשכרות ולשמחה התגלתה כמסייעת ורק בהמשך גילו שצריכת אלכוהול מוגזמת גורמת לבעיות ונזקים לבריאות. רק בשנים האחרונות התגלה ששתייה מתונה של יין מועילה במניעת מחלות לב.

היינן מכין את היין בדרכים חדשניות כיום אבל בעבר דרכו על אשכולות הענבים בגת, המיץ נאסף ולאחר שעבר לאיחסון ביקב, בשלב שנקרא יישון (מלשון "ישן") נוצר היין האיכותי שאנו מכירים. זנים שונים מייצרים טעמי יין שונים וגם סוג החביות ומשך ואופי האיחסון משפיעים מאד על הטעם. יינות אדומים פשוטים ומרבית היינות הלבנים למשל, מיושנים במכלי נירוסטה. יינות איכות מסוימים עדיף ליישן דווקא בחביות עץ אלון.

אמנות עשיית היין הפכה מזמן לתעשייה עתירת ממון. שוב ושוב הצליחו להוכיח שיינות יקרים אינם דווקא הטעימים ביותר, אך זה לא מפריע לבקבוקי יין מסוימים להגיע למחירי עתק של אלפי דולרים ויותר!


כך מייצרים את היין בייקב ישראלי קטן:

http://youtu.be/9XPeeiSbp1w


ייצור היין במפעל גדול:

https://youtu.be/7gquYRxLMFI


כבר אלפי שנים מייצרים את היין בצורה דומה אך בכמויות אחרות:

https://youtu.be/3PInCVXBsS8
איך מייצרים את הפופקורן?



פּוֹפּקוֹרְן (Popcorn) מיוצר מגרעיני תירס מבוקעים באש או בחום גבוה. את הפופקורן מגדלים כתירס רגיל, לא משהו שונה מגידול התירס הפופולארי כל כך במקומות שונים בעולם.

לאחר שקוטפים את התירס בסתיו, נלקחים הגרעינים המתאימים לייבוש במכונות מיוחדות שמאיצות את התייבשות הגרעינים, בדיוק למידה הנכונה כדי שיוכלו להפוך לפופקורן שאנו כל כך אוהבים. במפעל בוררים את הגרעינים בכמה צורות ומשאירים את הגרעינים שבגודל הטוב ביותר, אלו שאינם קלים ואינם כבדים מדי.

אחרי חימום של כמה גרגרים, שנועד לוודא את תקינותם והתאמתם לאריזה, נארזים גרגרי התירס. שני מוצרים מכינים מהם - או אריזה של גרגרי תירס להכנה עצמית, או שמכינים אותם במפעל, במכונות תירס גדולות המזכירות את מכונת התירס שבבית הקולנוע ואז הפופקורן המוכן נארז ונשלח לחנויות, מוכן לאכילה ישר מהאריזה.


הנה סרטון שמראה כיצד מייצרים את הפופקורן:

http://youtu.be/B__abaQC7CY


והנה מתיחת פופקורן, בשביל החיוך:

http://youtu.be/aUGVEDAmhzg
איך מייצרים את הקורנפלקס?



הקורנפלקס עשוי מגרעיני תירס שהופרדו מהקלחים של התירס ואודו עד שהפכו רכים מספיק לייצור קורנפלקס.

בשלב הזה מוסיפים להם במפעל סוכר ומלח ובעזרת גליל גדול הם נמעכים לצורת הקורנפלקס.

עכשיו הם נאפים בתנור ונעשים קראנצ'יים (פריכים) ואז הם נארזים ומוכנים לשיווק לחנויות.


הנה סרטון על הייצור של הקורנפלקס:

https://youtu.be/HPpMV_vcVEg


ועל פס הייצור:

http://youtu.be/dOljVYy8W-c


ופס ייצור נוסף וצנוע יותר:

https://youtu.be/uFE7K6jSrVE
איך מייצרים את גביעי הגלידה מהוופל?



כדי לייצר את קונוסי הוופל (Waffle Cones), אלה שלתוכם מכניסים מוכרי הגלידה את מבחר הכדורים שאתם כל כך אוהבים, מכינים עיסת בצק שמזכירה את עיסת הפנקייק.

את העיסה מכינים מקמח, סוכר חום, שמן, קרמל ועוד כמה מרכיבים. מטפטפים כמות קטנה של עיסה למכונת אפייה, כמו שמכינים וופל בלגי, יוצרים צורה עגולה ואופים משני הצדדים שלו.

עתה מעבירות זרועות אוטומטיות כל עיגול וופל כזה למתקן שמעגל אותו לצורת קונוס. את הקונוסים מקררים ואורזים אותם לקראת משלוח וזהו... להפצה לגלידריות ולחנויות!

יעניין אתכם אולי לראות בסוף כיצד בודקים את החוזק של הקונוסים הללו. את הבדיקה עושים לכל סדרה, כדי לוודא שהקונוסים חזקים מספיק ולא יתפרקו עם הגלידה שבתוכם. אם הם חלשים מדי, זורקים את כולם ובודקים את מכונות הבצק והכמויות, לוודא שהבצק חזק מספיק כדי שלא להישבר.


הנה הכנת הקונוסים מפעל לקונוסים של וופל:

https://youtu.be/1F1sGHbYkb0


ומפעל משפחתי המייצר כבר דורות את גביעי הגלידה מהוופל:

https://youtu.be/4K4JAyPxlTw
איך מייצרים דבש טעים?



הדבש לא מיוצר במפעל אלא בטבע, על ידי הדבורים. המפעל רק אורז אותו כמוצר ודואג שיעמוד במבחני הטעם והאיכות הדרושים.

את הדבש מייצרות הדבורים, כשהן מביאות את הצוף אל הכוורת ושופכות את הדבש מקיבת הדבש שלהן. בכוורת מתרחש תהליך של פירוק ואידוי המים, בין השאר על ידי נפנוף של כנפי הדבורים.

רדיית הדבש הוא השלב שבו מגיע הכוורן לאיסוף ולוקח את חלות הדבש מהכוורת. תהליך זה מכונה "רדייה" - כשהכוורן רודה, אוסף את הדבש מהכוורות. חלות הדבש נלקחות למפעל ושם מורידים את הדבש מהחלות ומערבבים אותו, כדי שטעמו יהיה אחיד וקבוע. הדבש מוכנס אל תוך מכלים גדולים. במכלים אלה הוא שוהה לזמן מה ומשם הוא נמזג לצנצנות. על הצנצנות מודבקות התוויות עם פרטי המוצר והן נארזות בתוך ארגזים ונשלחות לשיווק.


הנה סרטון על הדבש ותהליכי הייצור שלו:

http://youtu.be/d9SDi8o75Gw


ויש גם אנשים שמקפידים על הטעם של הדבש:

http://youtu.be/S1xKDQ4XdC4


כך מייצרים את הדבש בכמויות מסחריות:

https://youtu.be/iT6IQx26eHk


איך חוצבים שיש?



השיש (Marble) הוא סלע גבישי שמשמש לבני האדם כבר אלפי שנים לבנייה, פיסול ועוד.

חציבת השיש הטבעי היא מלאכה מאד מורכבת ומדויקת. כדי לחתוך את השיש בצורה חלקה וללא נזקים לאבן העדינה משתמשים בכבלי יהלום, שרק הם מסוגלים לחצוב את השיש ללא נזק. כמובן שהיהלום שממנו עשויים הכבלים הינו מלאכותי, אבל הוא כה קשה עד שהוא מבצע את העבודה.

מכרות השיש באיטליה הם מהידועים בעולם ובהם מתבצע החיתוך של האבן בצורה מושלמת. אך יש מכרות נהדרים גם בהודו, בברזיל ובמדינות נוספות.

החוצבים המומחים מחוררים את השיש ומשלשלים לתוכו את כבלי היהלומים. משיכה של הכבלים במנוע בעל 50 כוחות סוס, מנוע חזק מאד, העושה את עבודת החיתוך היטב.

אחר כך מטים את גוש השיש הענקי ומפילים אותו על שכבת עפר. משם הדרך קצרה להרמה שלו אל המשאית שתיקח אותו למפעל השיש. שם הוא ייחתך לפרוסות, אותם לוחות שיש שיגיעו למטבחים, לקירות בנייני היוקרה ולרצפות ההיכלות ומלונות הפאר בעולם כולו.

אבני השיש הנחשבות ביותר בעולם מגיעות מאיטליה ובמיוחד ממחצבות השיש שבסביבת קררה. השיש האיטלקי נשלח משם לכל העולם והוא מבוקש מאוד.


כך פועלות מחצבות שיש:

https://youtu.be/KVuCjH8jdbw


כל התהליך - מחציבת השיש ועד ללוחות שיוצאים למכירה:

https://youtu.be/qG8mwN44Io4


עוד מחצבת שיש אופיינית:

https://youtu.be/MBiYI22uxcE


וכך מעבדים ופורסים את השיש במפעל:

http://youtu.be/59RVcFPXN_g
איך מייצרים שעוני יד?



ייצור שעוני יד היה ונשאר מלאכה של דיוק מופתי. בעוד שעוני הקוורץ הזולים מורכבים על ידי מכונות ורובוטים ובכמויות ענק, ייצור של שעון יד איכותי הוא גם היום עבודת יד זהירה ומורכבת.

התוצאה בהתאם, יקרה למדי עד יקרה מאד. אבל שעוני היד הללו הם איכותיים במיוחד. בניגוד לשעוני הקוורץ הזולים שמיוצרים בסרט נע, באמצעות רובוטים, יכולים שעוני יד שהורכבו ביד לשרוד ולעבוד עשרות שנים ללא בעיות מיוחדות.


הנה סרטון שמראה את ייצור השעון של סייקו בעבודת יד:

https://youtu.be/KbJEjSdU5Xg


ייצור ידני של שעוני יד יוקרתיים:

https://youtu.be/Xi19Gr5urBQ?t=14s


וכך מרכיבים רובוטים ומכונות את שעוני ה-Swatch המפורסמים:

https://youtu.be/QmKHw-3sVTI


הרכבת שעון שווייצרי ביד:

https://youtu.be/CXt-QANAa2U


והנה סרט תיעודי על השעונים השווייצרים האיכותיים כל כך:

https://youtu.be/CtkcLjiNy_0?long.yes
איך מייצרים נייר זכוכית?



נייר זכוכית (Sandpaper) מיוצר מנייר עבה שפוזרו עליו גרגרי קוורץ (בעברית צורן) טהורים, או צורן מחול ים שנופה לפני כן. כדי ליצור נייר זכוכית במידות שונות משתמשים בגרגרים בגדלים שונים - גרגרים גדולים של צורן יוצרים נייר זכוכית גס, בעוד שגרגרים קטנים יוצרים נייר זכוכית עדין.


הנה תהליך הייצור של נייר זכוכית:

http://youtu.be/FpkRlFrlHy8


כך מייצרים נייר זכוכית:

https://youtu.be/z3Db6ckGhes


ושוב התהליך:

https://youtu.be/uiDDx1WfU1o
איך מייצרים נייר טואלט?



ייצור נייר טואלט (Toilet paper) הוא ענף תעשייתי חדש יחסית. עד להמצאת נייר הטואלט השתמשו בעלים וניירות מזדמנים לניקוי הישבן, אבל בשנת 1890 המציאו את גליל נייר הטואלט, שעשה מהפכה בהגיינה האנושית. נייר טואלט מייצרים כיום מנייר ממוחזר, שהופך לעיסת נייר ענקית. העיסה משוטחת על ידי גלילים ענקיים במפעל והופכת לגליונות נייר. הללו מגולגלים ונחתכים לגלילי נייר הטואלט המוכרים, נארזים ונשלחים לחנויות.


הנה סרטון שמראה איך מייצרים את נייר הטואלט:

https://youtu.be/Z74OfpUbeac


תיאור מפורט של ייצור גלילי נייר הטואלט מהתכנית גלילאו (עברית):

https://youtu.be/zy3SrDMgcJ4?t=1m21s&end=15m44s


ועוד הסבר באנגלית לייצור נייר הטואלט:

https://youtu.be/wrg_6dny6Po
איך מייצרים חלבה?
איך מייצרים מכנסי ג'ינס?
איך מייצרים תקליטים?
איך מייצרים את הקפה?
איך יוצרים קליפ?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.