» «
כלי הנשק של לאונרדו
מיהו מהנדס הנשק של הרנסאנס?



לא רבים יודעים שבין כל עיסוקיו האמנותיים, הטכנולוגיים והמדעיים, לאונרדו דה וינצ'י היה גם מראשוני המהנדסים של כלי הנשק הממוכנים בהיסטוריה. לא מרצונו הוא נקלע לעיסוק בפיתוח כלי משחית.

הסיפור מתחיל כשלודוביקו ספורצה, הדוכס של מילאן ואחד מפטרוניו של לאונרדו, הופקד לקראת סוף המאה ה-15 על הגנת איטליה. זו הייתה תקופה של חשש מפלישת הצבא הצרפתי ולבקשתו של הפטרון, "שר הביטחון" ספורצה, נאות לאונרדו לפתח פתרונות. לאונרדו דה וינצ'י תכנן לשם כך מספר לא מבוטל של מתקני לחימה וציוד צבאי. ביניהם היו הטנק המוקדם שלו, מעין רכב משוריין לכיתת לוחמים שיורה מתוכו על האוייב, מכונת הירייה המתוחכמת, המצנח הראשון, המכונה המעופפת שלו ועוד.

המדהים הוא שרוב המתקנים הצבאיים הללו לא נבנו מעולם. לא ברור אם זה קרה מחוסר תקציב או מחוסר הבנה של ההמצאות בסביבתו של הגאון. יש אפילו חוקרים הגורסים שלאונרדו עצמו חיבל בתכניות ושילב בהן טעויות, כמו גלגלי שיניים הפוכים למשל, כדי למנוע בנייה של המתקנים והרג של בני-אדם. עדויות אחרות מספרות על מתקנים נוספים שאת התכניות שלהן שרף הגאון, מסיבות דומות.

כך או כך, זו עוד דוגמה לגאוניותו וריבוי הצדדים של גאון הרנסנס המיוחד הזה.


הנה כמה מהמצאותיו הצבאיות של לאונרדו דה וינצ'י:

https://youtu.be/Vg1bxQy_E9k


מצגת וידאו של כלי הנשק שהמציא הגאון:

https://youtu.be/5rKfrJ2kcPU


הטנק של לאונרדו:

https://youtu.be/qZ2iR3vCN-w


ודגם שמופץ כיום ותוכנן בידי לאונרדו דה וינצ'י:

https://youtu.be/milHLWHUkRw
רימון יד
איך פועל רימון יד?



רימון היד (Hand Grenade) הוא סוג של פצצה מעופפת שככל הנראה פותחה לראשנה בסין העתיקה. הרימון נועד להיות מושלך על ידי חייל.

הרימון מבוסס על מנגנון השהייה. בזכות המנגנון הזה הרימון מתפוצץ כמה שניות לאחר שהחייל שולף ממנו את הנצרה ומטיל אותו על האויב.

בזמן שהחייל מטיל את הרימון ותופס מחסה, הוא צועק "רימון!" ותופס מחסה כדי לא להיפגע כשהרימון יתפוצץ.

הקריאה "רימון" היא כדי שכל חבריו יתפסו מחסה עד הפיצוץ ולא ייפגעו, גם הם.

לאחר הפיצוץ יכולים החייל וחבריו להרים ראש, לצאת מהמחבוא ולהסתער או לסגת, לפי מצב הקרב.

מקור שמו של הרימון הוא מהפרי שנקרא רימון. גם גודלם הדומה הוליד את שמו של רימון היד, אבל הסיבה העיקרית באה מגרעיניו הרבים של הפרי שמזכירים את הרסס שברימון היד.


#איך פועל ומתפוצץ רימון יד?
ובכן, כשמשחרר החייל את הניצרה, מוחזק הנוקר של הרימון רק על ידי ידית האחיזה הקפיצית, שנקראת "מנוף". ידו של החייל הוא הדבר היחיד המיני כרגע פיצוץ. הפצצה מוכנה לשימוש והחייל ירפה מידית האחיזה רק כשישליך אותו.

כשמושלך הרימון, מרפה החייל מהמנוף הקפיצי והנוקר שבתוכו מסתובב ונוקר את הפיקה. זה יוצר ניצוץ פנימי, שמדליק את פתיל ההשהיה שבתוך הרימון. אחרי מספר שניות, שמשתנה לפי סוג הרימון, מתפוצץ הנפץ. הנפץ הזה מכיל חומר נפץ רגיש והוא שמביא לפיצוץ כל חומר הנפץ ברימון.

ההדף שגורם הפיצוץ מעיף את הרסיסים שבמעטפת הרימון. פיזור הרסס הקטלני לכל עבר פוגע במה או מי שבסביבה, הורג או פוצע את מי שבטווח הפגיעה של הרימון.


כך פועל רימון יד:

https://youtu.be/ObJHpFCqoeE


אנימציה שמראה את פעולת הרימון:

https://youtu.be/vK0unwA2EZ0


שולפים ניצרה, זורקים ותופסים מחסה - כך מטילים רימון:

https://youtu.be/qvBYjCmLQig


עוד הסבר על פעולת רימון יד:

https://youtu.be/LR0jTkx4w4I
ג'יפ
איך נולד הג'יפ בתור סוס מכני?



הג'יפ (Jeep) הוא רכב שטח שנולד בתקופת מלחמת העולם השנייה. אז ייצרו אותו לשימוש הצבא האמריקני, כשהפך לכוח צבאי משמעותי במלחמה.

על אף שכיום נקרא בישראל כמעט כל רכב שטח כמעט בשם זה, המילה ג'יפ היא מותג. כלומר רק רכבי השטח של חברת דיימלר-קרייזלר זכאים להיקרא כך. בארץ ניתן לומר שהפך לשם גנרי לרכב שטח.

פיתוח כלי רכב שיחליפו בתנועה בשטח את הפרשים והסוסים היה אחת הפעולות החשובות במחצית הראשונה של המאה ה-20. במלחמה עלתה הנחיצות של כלי רכב כאלה, לביצוע של משימות הסיור שנעשו בעבר על ידי פרשים. הרעיון היה לפתח כלי רכב בעלי הנעה כפולה. הנעה כזו, שמניעה את כל ארבעת הגלגלים של כלי הרכב, מאפשרת לו להתנייד בקלות יחסית בשטח לא קל ובדרכים לא סלולות. כשהעמיד צבא ארצות הברית מכרז לרכב כזה, שיחליף את הסוסים, נבחר הג'יפ כרכב שטח קל לצורכי סיור. הוא היה הסוס המכני החדש.

המדהים הוא שהצבא האמריקני נזקק לג'יפים כה רבים בתקופת המלחמה, עד שנדרשו שלושה מפעלים שונים, כדי לייצר את הג'יפ, שנבחר כמתאים ביותר לדרישות הצבא. כך התחלק הייצור בין חברת בנטם, מפעלי ויליס שנפתחו מחדש לאחר מספר שנים בהן לא היו פעילים וחברת פורד שסייעה לייצורו. מעל 600 אלף ג'יפים יוצרו משנת 1941 ועד לסיום מלחמת העולם השנייה ב-1945.

הצלחתו הגדולה של הג'יפ במשימות צבאיות במלחמה, הפכו אותו לשם נרדף לרכב שטח. כמוהו הפכו עוד רכבי שטח שפותחו לצרכי צבאות העולם להצלחות מסחריות גם בשוק האזרחי. ביניהם בולטים לנד רובר, רכב השטח מתוצרת בריטניה וההאמר האמריקאי, שהפך למותג יוקרה לעשירים, לאחר שבלט במשימות צבאיות של צבא ארצות הברית במלחמת המפרץ בעיראק.

מקור השם Jeep לא ידוע, אבל משערים שמדובר בשיבוש של GP, סלנג החיילים לרכב לשימוש כללי (General purpose).


הנה מצגת וידאו של התפתחות הג'יפ הצבאי שהפך בהמשך גם לרכב אזרחי מועדף על רבים:

https://youtu.be/8Eim5-gwHpE


נסיעה בג'יפ ממלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/XndwWwFys0E


הג'יפ החדש שמייצרים אצלנו עבור צה"ל לשנת 2023 (עברית):

https://youtu.be/N4gbTXWjVRk


כך מייצרים את הג'יפים המודרניים:

https://youtu.be/LxN7d69lq-k


הטיימליין של הג'יפ:

https://youtu.be/JBtmm2TNRaA


אבל לפני הכל הג'יפ הוא רכב לשוחרי הנסיעה בשטח:

https://youtu.be/zJE5n3pFjA8
לוחמה אלקטרונית
מהי לוחמה אלקטרונית ואיך היא משמשת צבאות?



לוחמה אלקטרונית (Electronic warfare), הידועה בקיצור ל"א או באנגלית EW, היא שיטת לוחמה המתרכזת בשיבוש של המערכות האלקטרוניות של האויב.

מערכות הל"א השונות נועדו להשיג עליונות אווירית, ימית ויבשתית אל מול מערכי ההגנה וההתקפה של האויב. לשם כך מתקינים אותן בפלטפורמות הצבאיות כולן: הן על הקרקע והן בכלי טיס או כלים ימיים כמו ספינות וצוללות.

בין השאר פועל הל"א לשיבוש של מערכות תקשורת, מערכות מכ"מ של האויב שפועלות לגילוי ואיתור התקפות ולשיבוש של מערכות נל"א - מערכות שמפעיל האויב להתגוננות מפני לוחמה אלקטרונית כנגדו.

לוחמת ל"א תופסת חלק מלא במשימות האסטרטגיות, ההגנתיות וההתקפיות, של צבאות העולם. גם בה מתקיים כל הזמן מרוץ חימוש בין הצדדים, כשכל צד מנסה לפתח מערכות לוחמה אלקטרונית מתוחכמות שיתגברו על מערכות הנל"א של האויב, אותן מערכות-נגד שתפקידן להתגבר על לוחמת הל"א שלו עצמו.

את עולם הל"א מלווה גם תחום מודיעיני שנקרא אלינט (ELINT), בו משתמשים הצדדים בשיטות וכלים לצורך ריגול ועיבוד מידע על האופן שבו פועלות מטרות התקיפה האלקטרונית של הצד השני ולהשתמש הכי טוב באמצעי הלוחמה האלקטרונית שברשותם.

חשיבות הלוחמה האלקטרונית ותרומתה הוכחו באופן מסוים כבר במלחמת העולם השנייה. היא התגברה והפכה משמעותית הרבה יותר במהלך השנים, בעימותים צבאיים כמו מלחמת קוריאה, מלחמת וייטנאם, מלחמת המפרץ והלחימה בקוסובו.

כמובן שצה"ל, כצבא של מדינה המצויה באיום מתמיד, מרבה להפעיל ואף להצטיין במבצעים של לוחמה אלקטרונית ובשימוש בה במלחמותיו.


הנה סיפורה של הלוחמה האלקטרונית (עברית):

https://youtu.be/MbNRhLESFEM


ולוחמי הלוחמה האלקטרונית (עברית):

https://youtu.be/5Yh6dwbce6Q

טכנולוגיה צבאית

LS3
מהי הבהמה הרובוטית המשוכללת בעולם?



הרובוט האוטונומי LS3 ( קיצור של Legged Squad Support System) הוא רובוט תומך לחימה. רובוט צבאי זה מפותח כדי לשאת על רגליו מטען שנדרש ללוחמים בשטח. מהרובוטים החכמים בעולם. הוא מסוגל ללכת ולטפס על בוץ, אבנים, גבעות ועוד.

ה-LS3 יודע לציית לפקודות קוליות. הוא מסוגל לעקוב אחרי התרמיל של האדם שמוביל אותו. הרובוט רוכש יותר ויותר יכולות שיאפשרו לו בעתיד להתנהל לבדו בשדה הקרב ולא לצפות לפקודות של הלוחמים העסוקים בלחימה או במארב שקט לכוחות האוייב. הוא יהיה מסוגל להחליט החלטות הגיוניות בתנאי קרב ולתקשר בצורה חכמה עם הלוחמים.

חיל הנחתים האמריקאי מפעיל אותו כיום בניסוי של ניווט ונשיאת משאות לצרכים צבאיים.


הנה סרטון של רובוט ה-LS3:

http://youtu.be/R7ezXBEBE6U


הבהמה הרובוטית LS3 כפי שהיא מגיבה לתקשורת קולית של המפקד:

http://youtu.be/hNUeSUXOc-w


כך הרובוט האוטונומי נבדק ונבחן בניסויים צבאיים:

https://youtu.be/arIJm2lAfR8


כאן בהמת הרובוט בתנאי מדבר ושלג כבד:

http://youtu.be/LJZQ3n-iQYE
אלבניה
מהן פטריות הבטון של אלבניה?



רודן אלבניה אנוור הוג'ה כל כך חשש מהתקוממות או פלישה לארצו עד שהחליט להקים בונקרים קטנים להגנה על המשטר. אולי זה רגיל, כשמדובר בשליטים שצריכים להגן על ארצם ומשטרם. אבל הוג'ה היה כל כך משוכנע בתכנית שלו, עד שהקים לא פחות מ-750 אלף בונקרים ברחבי אלבניה.

תכניתו המשונה של הרודן החששן הזה הייתה שבכל בונקר כזה יהיה מקום לחייל או שניים ושאם יפזר אותם בכל רחבי המדינה, הוא יוכל להגן על עצמו ועל שלטונו היטב.

למזלו לא עמדה תכניתו מעולם למבחן. הוג'ה שלט באלבניה במשך 40 שנה ללא מאמץ גדול מדי. אך המדינה עצמה הפסידה המון כסף על בניית הביצורים הללו, שבאו במקום מפעלים, בתי ספר, כבישים וכל מה שחברה צריכה כדי להתפתח.

אגב, עניי אלבניה כינו את הבונקרים המשונים שצמחו להם בגינה "פירמידות" ובמקום לזכות בחינוך ותעשייה מודרניים זכו להתגורר במדינת הביצורים הצבאיים של אירופה.


הנה המחיר שגבו הבונקרים של אלבניה מהכלכלה שלה:

http://youtu.be/fMbIKKRSzAE



ומבט אל הבונקרים הללו היום - מבפנים ומבחוץ:

http://youtu.be/BL7kttMjJTQ
ימת אראל
מהו אי הנשק הביולוגי הנטוש?



שמו של האי ווזרוז'דניה, ברוסית "התחייה", הוא אירוני. האי המסתורי שנמצא בימת אראל, ממוקם בימה הגוססת, ההולכת ומתייבשת, שבני אדם חונקים ומעלימים כבר שנים במו-ידיהם.

אבל באי עצמו פותחה בעבר תעשיית מוות מסוג אחר. בשנת 1948 הקים בו הצבא הסובייטי מעבדת מחקר סודית ביותר לפיתוח של נשק ביולוגי. הפעולות הסודיות שנעשו באי ווזרוז'דניה, הנמצא במרכז הימה, מעולם לא פורסמו. בשנת 1992, לאחר התפרקות ברית המועצות והצבא הסובייטי, ננטשו הבסיס ומעבדת המחקר הסודית. כשנטשו החוקרים והחיילים שאיישו את המקום, הם השאירו אחריהם חומרים מסוכנים שהוטמנו בקרקע ושאריות של ניסויים ומחקרים. כל אלה הופכים את המקום למסוכן למבקרים. במיוחד חוששים שם מחומר קטלני, רעל בשם אנטרקס, שיש חשש אמיתי שמצוי במקום.

יוזמות בינלאומיות לטיהור הבסיס הנטוש והמסוכן הזה מועלות כל הזמן אך אין להן עדיין תוצאות.


הנה סרט על האי ווזרוז'דניה:

http://youtu.be/nAFGx9nU3q4


והנה ההמשך:

http://youtu.be/u_2lJ4gtMLE


הנה סרטון על הנשק הביולוגי שפיתחו הרוסים שם ובכלל:

http://youtu.be/vO88RIH-53U
רימון יד
מי המציא את רימון היד?



המצאת רימון היד (Hand Grenade) היא סיפור עתיק מאד. אם תרצו היוא מתחיל דווקא מכדים מתפוצצים שפותחו בסין העתיקה.

המונגולים היו ככל הנראה הביאו את הרימונים הקדומים הללו הזו לאירופה במסעות הכיבוש שלהם.

אולי מהם למדו הביזנטים שגילו שאפשר להכניס לתוך כדים את "האש היוונית". זו הייתה תערובת של נפט וכוהל, שהחבטה מנפילת הכדים המלאים בה, הביאה להצתה ולהתפוצצות, עם נפילתם.

המוסלמים, שלמדו מהביזנטים ולחמו נגד הצלבנים, פתחו את העניין ומזערו אותו באופן משמעותי. הם השתמשו ברימוני יד מקרמיקה. רימונים עתיקים שכאלה התגלו בחפירות ארכיאולוגיות במקומות שונים במזרח התיכון.

אז במאה ה-15 מופיעות באירופה פצצות מעופפות שקדמו להמצאת רימון-היד ומהוות אב קדמון שלו. זה היה כדור יצוק וחלול שמולא באבק-שריפה והוצת בעזרת פתיל בעירה, אך הושלך לעבר האויב אחרי המתנה, זמן קצר בלבד לפני הפיצוץ.

בימי הביניים נוצר תפקיד חדש ללוחם מיומן ברימונים. היו אז לוחמים שמלאו תפקידי "רמנים" או בשם אחר "גרנדירים". אלו היו חיילים שהתמחו בתפעול ובזריקה של רימונים על האויב.

מדובר בתקופה אחרת, עידן שבו רימוני היד היו מורכבים, מסוכנים ומסובכים הרבה יותר. כדי לתפעל אותם באופן יעיל ובטוח, עברו אותם רמנים התמחות מיוחדת והיו מומחים בתחום זה.

בשנת 1848 הומצא רימון העשן הראשון, שנועד למסך ולהסתיר תנועה של חיילים תוקפים או נסוגים, על ידי מסך עשן רב שהתפזר ממנו לאורך זמן מה. הממציא היה אנגלי בשם רוברט ייל, שעיסוקו היה בתחום של זיקוקי די נור ומכאן הבנתו בחומרי נפץ ועשן.

רימונים פרימיטיביים שימשו גם בלוחמת החפירות, בתוך הביצורים והתעלות של מלחמת קרים. גם הצדדים במלחמת האזרחים האמריקאית שניהם הטילו רימוני יד שהתפוצצו על ידי מדחף שהופעל בעת הפגיעה בקרקע.

בשל יעילותם הנמוכה והסכנה שהם היוו עבור החיילים בשדה הקרב, החליט משרד המלחמה הבריטי בשנת 1902 על הפסקת השימוש ברימוני היד. מנגד, זרם של דיווחים על השימוש המוצלח בהם, במיוחד בלוחמת התעלות בזמן מלחמת רוסיה-יפן, יצרה מוטיבציה אדירה לשיפור בטיחות השימוש בהם ולהחזרתם לשדה הקרב.

כך נולד בשנת 1915 רימון היד המודרני. הימים הם ימי מלחמת העולם הראשונה ורימון זה כלל מנגנון איכותי ובטוח יותר שהתבסס על נצרה בטוחה. הוא הומצא בידי האנגלי ווִילִיאַם מִילְס (William Mills) וכונה בתחילה "פצצת מילס" (Mills Bombs).

מילס רשם פטנט על המצאת רימון יד בעל השהייה שהתפוצץ לרסיסים זמן מה לאחר שחרור הנצרה ובמלחמת העולם הראשונה הוא הפך לציוד לחימה מוצלח, במיוחד בלוחמת התעלות המפורסמת.

את התכנון המבריק של מילס מיהרו אז לאמץ צבאות ויצרנים מכל העולם וכל רימוני היד מאז הם גרסאות של ההמצאה הבטוחה יחסית שלו.

בימינו, מיותר לציין, יכול כל חייל לזרוק רימוני יד, כשהוא ממהר לתפוס מחסה לאחר הטלת הרימון, בזמן השהייה של מנגנון הפיצוץ.

בטירונות, הקורס הראשוני של כל חייל קרבי, מלמדים ומכשירים כמעט כל חייל ל"זריקת רימון".


הנה תולדות רימוני יד:

https://youtu.be/vluYvTCUXSQ


שולפים ניצרה, זורקים ותופסים מחסה - כך מטילים רימון:

https://youtu.be/qvBYjCmLQig


רימונים במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/zQBxrhAoC1g


מטול הרימונים אפשר עם הזמן להטיל אותם בכמות ובמהירות:

https://youtu.be/Eb6HIV5TW5Y


ורימונים מודולריים מהעידן המודרני:

https://youtu.be/f28mvBqbmOI


נגמ
מה עושה הנגמ"ש?



נַגְמָ"שׁ, בעברית "נושא גייסות משוריין" (APC, קיצור של Armoured personnel carrier), הוא כלי רכב קרבי משוריין (רק"מ) שנועד להוביל כוחות של חיילים אל שדה הקרב ובחזרה ממנו. הנגמ"ש החליף את הזחל"ם הצה"לי, ששימש בימים עברו וששילב גלגלים עם זחלים.

ראשונים בצה"ל היו נגמ"שי ה-M113, שפותחו בארצות הברית, בעת מלחמת וייטנאם. הנגמ"שים הללו שירתו את צה"ל בנאמנות שנים רבות, מאז מלחמת יום כיפור, שבה הגיעו לישראל וכולל במלחמות לבנון ובפעולות צבאיות רבות. כיום נחשבים נגמ"שים אלו מיושנים ובשנים האחרונות הם הולכים ומוחלפים על ידי כלים חדישים יותר.

הנגמ"ש החדש של צה"ל "איתן", הוא נגמ"ש ממוגן שיש לו מערכות מיגון נגד טילי נ"ט (נגד טנקים), כמו אלה שבהם מצוידים הטנקים של צה"ל - מערכת מיגון אקטיבי הנקראת "מעיל רוח". ה"איתן" מצטרף בכך ל"נמר", הנגמ"ש הישראלי הנחשב לנגמ"ש הממוגן בעולם.

הנגמ"ש החדש של צה"ל "איתן", הוא הנגמ"ש הגלגלי הראשון בתולדות צה"ל. גלגליו של הנגמ"ש הזה מגדילים את יכולתו של ה"איתן" להגיע בקלות ובמהירות של כמעט 100 קילומטרים לשעה, ממקום למקום. זהו לקח נוסף ממבצע "צוק איתן", שבו נתקל הצבא בקשיי עבירות לא פשוטים ואף קטלניים.


הנה הנגמ"ש החדש "איתן" (עברית):

https://youtu.be/fbRU-rTFOVU?t=20s


טור נגמ"שים מוכנים לקרב:

https://youtu.be/S_0DQMvwgDA


נגמ"ש הנמר שמבוסס על בסיס טנק המרכבה אך ללא תותח (עברית):

https://youtu.be/9ol1u_SoNcQ?t=24s


נגמ"ש נמר של חיל ההנדסה צולח תעלה נגד טנקים ומציב גשר (עברית):

https://youtu.be/KI-aryEAuEQ


נגמ"ש לא מאויש (עברית):

https://youtu.be/BEW9L1GtzCc


נגמש מודרני "איתן", על גלגלים שלא זקוקים לאוויר:

https://youtu.be/O1mv5_W7VUM


שימו לב לצריח שלו שמזכיר טנק (עברית):

https://youtu.be/lJKCjsp_yG4


והאם הנגמ"ש הצה"לי הוותיק מדגם M113 ננטש? (עברית)

https://youtu.be/k2KcLGfcY_8
מתי החלו להלחם בעזרת טנקים?



הטנקים (Tanks) הם המצאה בת כ-100 שנים. זה היה במהלך מלחמת העולם הראשונה, בשנת 1912, כשתכנן הבריטי דה-מול רכב זחלי אבל נדחה שוב ושוב. רק בשנים שלאחר מכן פיתח הצי הבריטי את הטנק, כשוינסטון צ'רצ'יל, מי שיהיה מנהיגה העתידי של בריטניה, היה מהדוחפים העיקריים לפיתוח הכלי שיוכל לדבריו להכריע את המלחמה.

וכך הוכנסו הטנקים למלחמה על ידי הבריטים, כשגם ארה"ב וגרמניה הבינו מיד שנפל דבר ומיהרו להתחיל בפיתוח של טנקים משלהן. אך הטנקים הוכנסו לקרבות בהיסוס וביחידים ולקח זמן עד שלמדו המפקדים להפעילם בצורה נכונה. משום כך לא הכריעו את הקרבות ולא נוצלה יכולתם להפתיע את הכוחות המיושנים של האויב.

יכולותיהם הצבאיות של הטנקים הובאו לידי ביטוי רק לקראת סוף המלחמה. היה זה בקרב קַמְבְּרֵה שבצפון צרפת, בשנת 1917, כשהצליחו הטנקים להבקיע את החזית הגרמנית ולפרוץ קדימה. הטנקים הללו תרמו לניצחון מדינות ההסכמה, בראשות בריטניה וארה"ב, במלחמה כולה.

למרבה הצער הם לא הצליחו להכריע את אותו הקרב. זאת מכיוון שהבריטים כבשו את השטח עם הטנקים, אבל חיילי הרגלים שלהם לא הצליחו לתפוס במהירות את השטח והגרמנים כבשו אותו בחזרה במהירות, כשהטנקים הבריטים זזו לאחור.


הנה תולדות הטנקים הראשונים בהיסטוריה:

https://youtu.be/7sUKGu3nFDo


סיפורו של טנק אחד ששינה את הדברים:

https://youtu.be/QXOWfvkhM3c


צילומים מקרבות השריון המבישים של ההתחלה:
http://youtu.be/iHIp-hyXKWc


מגוון סרטונים אותנטיים:

http://youtu.be/bbTvQOiGiWI


קטע קצר מסרט תעודה צרפתי שמציג טנקים במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/5bn2zCY9lis?t=10s


וסרט ארוך על ההיכרות עם הטנקים הראשונים במלחמה זו:

https://youtu.be/z5vdLarcfwY?long=yes
מהי האש היוונית?



זה היה בשנת 674 לספירה, בימי הביניים. באותה שנה ניסה הצי הערבי של הח'ליפות האומיית להטיל מצור על העיר הביזנטית קונסטנטינופול, איסטנבול של היום.

אבל בקרב ההוא גילו התוקפים נשק הגנה יעיל ואכזרי שהפעילו מגיני העיר נגדם. זה היה נשק שהם לא הצליחו לנצח.

קראו לו "האש היוונית".

מדובר היה בחומר נוזלי מסוכן והרסני מאוד, שהותז עליהם מהאוניות הביזנטיות או מהיבשה, בצורה של סילוני אש, כמו מלהביור. ככל הידוע, השתמשו באש הזו כאן לראשונה.

אש בעולם העתיק שימשה לא פעם בלוחמה ימית בין ספינות. כל צד ניסה לשרוף את ספינות האויב. לרוב ניתן היה לכבותה בקלות, עם בד, מים וכדומה. אבל כאן היה מדובר בנשק אש שונה ועמיד. נשק שלא ניתן היה לכבותו.

כי "האש היוונית" (Greek Fire) היה הכינוי של מכונת מוות קדומה, שפותחה באימפריה הביזנטית. זה היה להביור קדום, שידוע גם בשם "אש ביזנטית". לשם הזה הוא זכה משום שגם הרומאים וגם הביזנטים הרבו להשתמש בו בהגנה על מבצרים וערים כמו קונסטנטינופול.

המיוחד באש הזו, שלאחר שהוצתה לא ניתן היה לכבות אותה. גם אחרי שכל הצי שלהם נשרף, נראה הים עצמו כעולה באש מסביבם.

להביור "האש היוונית" הומצא על ידי קליניקוס, אדריכל פליט מהליופוליס, לבנון של היום. הוא היה נשק שונה ואלים מכל מה שהעולם העתיק הכיר. גיים צ'יינג'ר צבאי של ממש. מרגע שהחלו לעשות בו שימוש הפך הנשק הזה לנשק יעיל והרסני, שמנע מספינות אויב להתקרב אל הצי הביזנטי ומתוקפים אחרים לכבוש אותה.

אגב, טענה שונה מעט לגבי טכניקת הירי של האש היוונית, היא שלא להביור אלא דווקא קטפולטות שימשו את הרומאים לשיגורה על הצבאות שניסו לפלוש, כשהיא מאוחסנת בתוך כדים עשויי חימר.

האש היוונית היא גם אחת הסיבות שאיפשרו את קיומה של האימפריה הביזנטית, שנים רבות לאחר שחייליה התמעטו וכוחה היה דל יחסית בשדה הקרב האופייני של התקופה.

ביחד עם חיצים וחניתות, שימשה אש יוונית כנשק שניצת במגע ואפילו מים לא הצליחו לכבות. היא הייתה מוטחת על ידי המגינים, בתוקפים המטפסים על החומות. זה התאפשר באמצעות סיפוני גז שהוצבו על הביצורים. הסיפונים הללו יצרו מעין להביורים ניידים, שריססו אש על כל מי שניסו לטפס מהחפיר המלא במים.

כך היו השורות הקדמיות הופכות לכבשן לוהט ולא זו בלבד ששרפו את הראשונים, אלא גם נתנו לאדמה מראה שהטעה את התוקפים שאחריהם לחשוב שהאדמה עצמה עולה באש.

שמות רבים היו לה. אבל בין אם אש יוונית, אש רומית, אש ימית או אש נוזלית - כיום אין ידע מדויק על מרכיביה של האש היוונית הקדומה.

ההיסטוריונים משערים שככל הנראה היה בה מרכיב של גופרית, נפט או אבק שריפה. דווקא הנפט נראה החומר הסביר מבין השלושה, שכן לגופרית לא היה כוח ההרס שתיארו משקיפים ערבים ואבק שריפה לא היה זמין באסיה הקטנה, לפחות עד המאה ה-14.

מכל מקום, גם אחרי נפילת הרומאים והביזנטים נותרה האש היוונית בזיכרון הצבאי כאחד מכלי הנשק האכזריים ביותר של ימי הביניים. גם אם רב הנסתר בה על הגלוי, היא נתפסת עד היום כאחד מכלי הנשק המתקדמים של העולם העתיק.


הנה הנשק הסודי של האימפריה הביזנטית:

https://youtu.be/6gx9-O3eZ_0


הסבר על האש היוונית:

http://youtu.be/ZnHCw2in9DU


תולדות האש היוונית:

https://youtu.be/lPUgvYZ5UDk


וסרטון ארוך יותר על תולדות האש היוונית:

https://youtu.be/wZfm2avqEeM?long=yes
מתי הומצאו הטנקים ולמה בעצם הם נקראו "מכלים"?



הטנק הוא רכב הקרב המשוריין החשוב בצבאות היבשה המודרניים. הטנק יוצר לראשונה בבריטניה בזמן מלחמת העולם הראשונה. הוא נבנה על סמך תכניות קודמות, בעיקר על בסיס טרקטורים וכלים חקלאיים אחרים.

הטנק מורכב מ-3 חלקים: התובה (בסיס הטנק), הצריח המסתובב והתותח. הטנק המודרני הוא המצאה בת 100 שנים. כינו אותו באנגלית Tank (באנגלית "מכל"), אך לא בגלל הדמיון שלו לחבית מים, אלא מפני שהאנגלים רצו להטעות את האויב ברשת הקשר, כאילו הם מדברים על העברת מיכלי מים ולא על כלי נשק חדש וקטלני במערכה.

היה זה וינסטון צ'רצ'יל, מי שהיה בתחילת המלחמה שר הימייה, שתמך מאוד בהכנסת רכב משוריין לשדה הקרב. כשהוא ראה שעמיתיו לממשלה מתנגדים לפיתוח הזה, צ'רצ'יל החליט לממן את הפרויקט מתקציב הצי ונבנו אז מספר אבות-טיפוס.

כדי לשמור על סודיות נהגו לקרוא לטנק במסמכים ובשדרים בשם Tanks, באנגלית "מכלי מים". האויב חשב שמדובר במכלים שבהם השתמשו אז במדבר. אבל המהנדסים והעובדים בסדנאות הייצור, כמו גם החיילים והקצינים בקשר, ידעו ש"מיכלי מים", או פשוט "מיכלים" (Tanks), הם בעצם "טנקים". ההסוואה הזו תפסה ונשארה עד ימינו, לפחות בשם...


הנה סרטון אמיתי של הטנקים הראשונים בהיסטוריה, במהלך מלחמת העולם הראשונה:

http://youtu.be/iHIp-hyXKWc


טנקים מודרניים בתיאור קרב ממלחמת המפרץ ב-1991:

http://youtu.be/WLGRshNS7Gs


וסרט תיעודי על ההיסטוריה שהובילה אל הטנקים הראשונים של מלחמת העולם ה-1:

https://youtu.be/ZBOH95IXzdM?long=yes
איך פועלות פצצות עומק?



פצצות עומק (Depth charge), או מטעני עומק, הן פצצות המיועדות לפעול כנגד צוללות.

הן פותחו בתחילת המאה העשרים, במהלך מלחמת העולם הראשונה, כשספינות מערכה בריטיות ניהלו מאבק בצוללות הגרמניות.

פצצות העומק היו אז מעין חבית, שגולגלה על ידי המלחים מהסיפון בעת שהספינה הייתה מעל הצוללת. בהמשך הן השתנו לצורות שונות ובחיילות הים למדו להטיל אותן על צוללות בעזרת מתקנים מיוחדים ואף להטילן ישר ממטוסים והליקופטרים שאיתרו צוללות.

פצצות עומק לא חייבות לפגוע בגוף הצוללת. הן מושלכות מהמשחתות לסביבתה ומתוכננות להתפוצץ בעומק דומה לזה שבו הצוללת הגרמנית שוהה, בין 30 ל-50 מטרים. לצוללות אז היו מגבלות ממשיות לצלול עמוק, גם מסיבות הנדסיות וגם כדי שיוכלו לשמור על קשר רדיו עם בסיס האם שלהם.

מכל מקום, הפיצוץ של פצצת העומק בסמוך לצוללת יוצר גל הדף שיכול לגרום לחורים ולדליפה או לשבש ולפגוע במערכת החשמל של הצוללת ובכל מקרה להביא אותה לטביעה די מהירה.

במלחמת העולם הראשונה הצליחו פצצות העומק הללו, שהושלכו על ידי המשחתות הבריטיות, לחסל צוללות גרמניות רבות ולשנות את מאזן השליטה באוקיינוס לרעת הגרמנים.


הנה פצצת העומק:

https://youtu.be/1CYDhh8XW4c


ניסיון להטביע צוללת בפצצות עומק:

https://youtu.be/Gc7dCJfb2L8


פצצת עומק מתפוצצת:

https://youtu.be/izk3aYS9FIA


הדגמה של פיצוץ פצצת עומק על צוללת ב-1946:

https://youtu.be/D9pRBb5yF-E


והאפקט שיוצרות פצצות עומק על דגם של צוללת:

https://youtu.be/M5lMRDBseac
מהו התותח?



התותח (Cannon) הוא כלי נשק חם, בעל יכולת ירי של פגזים, שלא סתם יורה אלא ממטיר אותם על האויב שבמרחק. שיטת הירי שלו מתבססת על פיצוץ של אבק שריפה, הגורם לירי של פגז התותח.

הקרב הראשון בהיסטוריה שיש לגביו תיעוד כל שימוש בתותחים היה בסין. מתועד כלי ירי, מבוסס אבק שרפה, שירה בקרב בשנת 1132. התותח הקדום הזה הגן אז על העיר דֶה-אָן, שבמחוז הֶבֵּיי של ימינו. מטרתו של התותח הייתה באותם ימים לשרוף את כלי המצור המנסים לאפשר פריצה אל העיר, כמו גם להשמיד מטרות אויב, במרחק של... 10 צעדים.

במערב התותח הופיע לראשונה אצלנו, כאן בארץ, בעמק יזרעאל. זה היה בקרב עין ג'אלות המפורסם, בשנת 1260. זה הקרב בו ירו הממלוכים בתותחים לראשונה. ככל הידוע הם למדו כיצד להשתמש באבק שריפה מהמונגולים שבאסיה. למרבה האירוניה, בקרב החשוב במיוחד הזה הם נלחמו והביסו את הצבא המונגולי ועצרו את התפשטותו לאירופה.

רבים מתבלבלים במה שמוגדר תותח וחושבים שתותחים חייבים להיות גדולים, על גלגלים ולירות פגזים ענקיים. הגדרה זו של תותח אינה מדויקת ואף. לא נכונה.

תותח מוגדר כיום ככלי ירייה חם ובעל קליבר של 20 מ"מ ומעלה. אבל יוצא שלצד התותחים הכבדים יש גם תותחים קטנים יחסית ואוטומטיים. אחד המפורסמים שבהם הוא תותח הוולקן או ה-M61, שיכולים לירות אלפי פגזים קטנים בדקה.

תותח הוולקן, למשל, מותקן כיום על מטוסים רבים בצבאות העולם ומאפשר הפלה של מטוסים באמצעות חירור גופם במאות חורים קטלניים לגוף המטוס.


כך התותח פועל:

https://youtu.be/g1WmUjXtJrk


כך יורים בתותח:

https://youtu.be/V0yjU7Z05A4


כך ירו בתותח במאה ה-18:

https://youtu.be/cy99rH16gQk


מי שרוצה לראות כיצד יורים בני אדם בתותח אז הנה:

https://youtu.be/4RHGgCVDc_E


והנה תותח הוולקן המיתולוגי (בעברית):

https://youtu.be/AlGrTsbXs3k
איך פועל התותח?



התותח (Cannon) הוא מכלי הנשק החשובים בשדות הקרב של המאות האחרונים. זהו כלי נשק חם הממטיר פגזים על אויב הנמצא במרחק.

התותח הוא כלי נשק ארטילרי. פירוש הדבר הוא שאת הפגז יורה התותח בירי שנקרא "ירי תלול מסלול". כלומר, הפגזים נורים בזווית למעלה, תוך חישוב של טווח הקשת שתיווצר, כך שכשיגיע הפגז לשיא גובהו, הוא יתחיל לרדת בזווית שתאפשר פגיעה במטרה. המילה "ארטילריה" מתייחסת לכל כלי נשק שמשמשים לירי או שיגור של תחמושת, בירי תלול מסלול.

יתרונו של ירי תלול מסלול הוא שהיורים לא חייבים לראות את המטרה. החישובים של מסלול הפגז מאפשרים לירות בתותח אל מעבר לגבעה או אל מרחקים גדולים יחסית. כל זה בניגוד לירי שטוח מסלול, ברובה או באקדח למשל - ירי שבו הכדורים נורים ישירות אל המטרה והיורה חייב לראותה על מנת לפגוע בה.

כוח הפיצוץ של אבק השריפה הוא שמניע את פגז התותח בעת הירי. בתותחים מודרניים הוא מאוחסן בתרמיל מתכת, שבראשו קליע. בעת הפיצוץ דוחף ההדף העצום שגרם הפיצוץ, בכוח אדיר את הקליע המורכב בקצה התרמיל והוא נורה למטרה.

בתותחים אחרים ובתותחי העבר הוכנס אבק השריפה בנפרד מהפגז, לרוב בתוך שק. כשמציתים את אבק השריפה משתחררת בתחתית הקנה כמות גדולה של גזים ויורה את הפגז.

אם במלחמות העבר הוצבו התותחים בקרבת או ממש בשדה הקרב, התותחים המודרניים הם כה חזקים ומשוכללים, עד שהם יכולים לירות פגזים למרחקים של עשרות קילומטרים. בניגוד לעבר בו היו טבלאות חישוב של זווית הירי לפי המרחק מהמטרה, בתותח מודרני כל מערכת הכיוון היא ממוחשבת ומדויקת להפליא.

גם שיטת הפעולה של היום מתבססת על סוללות תותחים, כלומר כמות תותחים משמעותית שיוצרת כיסוי מרבי של השטח המופגז, או מה שקרוי. בשפה המקצועית "הרעשה ארטילרית".


כך התותח פועל:

https://youtu.be/g1WmUjXtJrk


הדרך בה יורים בתותח:

https://youtu.be/V0yjU7Z05A4


אפשר ליצור תותח בבית - להתנסות בעיקרון ורק עם ההורים:

https://youtu.be/5mu04ufvmk8


כך פעלו התותחים של ימי הביניים:

https://youtu.be/G8fvueTCaOE


וכמעט לשמיים יורה תותח מודרני:

https://youtu.be/hw91mzpyzjM
באיזו מלחמה החלו להשתמש בגז ככלי נשק?



לוחמת גז החלה במלחמת העולם הראשונה. היא החלה בצורת גזים שאינם ממיתים, כמו גז דמעות, אך תוך זמן קצר התפתחה הלוחמה הכימית במלחמה לשימוש בגזים קטלניים דוגמת גז חרדל.

על אף שכבר במהלך המלחמה פותחו בצבאות השונים אמצעי הגנה כנגד התקפות כימיות בגז, מעריכים שכ-4 אחוזים מהחיילים מהרוגי מלחמת העולם הראשונה מתו משאיפת גז במהלך לוחמה כימית.

בעקבות דעת הקהל שהתנגדה חריפות לנשק כימי נוספו לאמנת ז'נבה סעיפים שאסרו על שימוש בגזים ממיתים בשדה הקרב. במהלך השנים הצטרפו רוב המדינות להסכם אי-התקפה בגז קטלני וכיום נחשב הדבר לפשע מלחמה.

ודאי ישעשע אתכם לדעת שאותו גז חרדל שפעם היה נשק כימי איום, הוא היום... תרופה נגד סרטן.


הנה סיפורו של הגז במלחמה הגדולה:

https://youtu.be/vmir6SxYNII


לוחמת הגז במלחמת העולם הראשונה:

http://youtu.be/o8DH0YtRQMc


ותולדות הנשק הכימי החל ממלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/5XM3mPVMlGw
האם ניתן להיות רואה ולא נראה?



דנידין הרואה ואינו נראה עוד לא קיים וכך גם אנשים בלתי נראים אחרים, שהתרגלנו לפגוש בדרך כלל בספרות הפנטזיה והמדע הבדיוני. שם יכולים אנשים וגופים להפוך בלתי נראים בלחיצת כפתור, או בעזרת קסם כמו שתיית המים הסגולים של הפרופסור קתרוס. חשוב לדעת שרק בעולם הפנטזיה יכולים שתיית שיקוי סודי, או שימוש בחפצים כמו טבעת או גלימה, להפוך אדם לבלתי-נראה לחלוטין. גם בעולם הקולנוע הבדיוני ניתן להסתיר דמויות בעזרת אפקטים מיוחדים וגרפיקת מחשב CGI.

בטבע, לעומת זאת, אי-נראות (Invisibility) מלאה אינה קיימת. החומרים השקופים אינם שקופים לחלוטין והנראות עדיין קיימת. במצב של חפצים שלא מחזירים או בולעים את האור, עובר האור דרכם ואנו רואים אותם כשקופים. זכוכית היא שקופה, עד בלתי נראית. כך גם פרפר כנף הזכוכית, שכנפיו שקופות יחסית והחוקרים לומדים את סודותיו כדי ליישמם בפיתוחים טכנולוגיים עתידיים.

בעולם הטכנולוגי מבינים ששקיפות מלאה אינה אפשרית ומנסים להגיע בעיקר לרמות גבוהות של אי נראות, מעין הטעיית-שקיפות. טכנולוגיה של הסוואה אקטיבית לצרכים צבאיים, למשל, מנסה להשתמש בתמונות המוצגות בזמן אמת על גבי מסך לביש שעוטה הלוחם, כך שניתן יהיה ליצור אפקט של אי-נראות, על ידי הקרנת הרקע על גופו של החייל.

טכנולוגיה אחרת מציעה מדים "לא נראים" עבור חיילים, שעשויים "בד חמקני". בד כזה יסתיר את הלוחמים על ידי כיפוף האור מסביב להם והסתרתם בעזרת מטה-חומרים. הרעיון הוא שהצבע והמרקם של מדי ההסוואה החדשניים יוכלו להשתנות בהתאם לרקע, כמו שקורה אצל דיונון או זיקית.


האם נוכל להפוך לא נראים בזכות הטכנולוגיה (מתורגם):

https://youtu.be/w-YLJ-pHRhA


מחיצה בלתי נראית שיש כבר כמה שנים:

https://youtu.be/TJvGOI263po


הסינים הציגו גלימת היעלמות שעליה הם עובדים שנים:

https://youtu.be/39xpcAVwZj4


במהלך השנים היו נסיונות לייצר מטוסים בלתי נראים (עברית):

https://youtu.be/aZirDPV8Qb8


בסרטים של ג'יימס בונד כבר יש מכונית בלתי נראית:

https://youtu.be/gmrnSp0SUoE


מדווחים שהצבא האמריקני מיישם טכנולוגיה סודית של בדים לא-נראים:

http://youtu.be/wGgUZgCeOzQ


בצבא יוכלו לנצל את השקיפות הזו להסוואה:

http://youtu.be/Rqi3jpBSyCc


ולסיום, גם אם אנשים בלתי נראים עדיין אין, אולי אנחנו בדרך?

https://youtu.be/BC2dRkm8ATU


מהו סימולטור הקרב המושלם וירטס?



וירטס הוא סימולטור צבאי שמאפשר ללוחמים להתאמן בתנאי קרב, באופן וירטואלי לחלוטין. הוא מדמה עולם תלת-ממדי אפוף לחלוטין, עם מציאות מדומה מוחשית במיוחד וכנראה המשוכלל בעולם.

הווירטס מאפשר ללוחמים להתאמן בתנאי קרב אמיתי. אין אפשרות כזו במטווח, שבו אתה יורה ולא יורים עליך, או בתרגיל שבו הלוחמים מדמים קרב אבל לא חשים את הסכנה האמיתית שבקרב של ממש. הוא יותר דומה למשחק מחשב משוכלל, אבל יכולת העיבוד והתוכנה הממוקדת בתנאי קרב הופכים אותו להרבה יותר מדויק ואמיתי.

כשהלוחם נורה בקרב מדומה כזה, הוא מקבל הלם חשמלי שמאפשר לו לחוש את הפגיעה. זה יוצר איום ולכן גם הפחד באימון כזה הוא אמיתי.

היתרון הנוסף של וירטס הוא ביכולת לשחזר את הקרב על המסך ולנתח כל פרט ושלב בו, גם לאחר שהוא הסתיים.


הנה קדימון לסימולטור קרב דומה לוירטס:

http://youtu.be/XBSG0Zhku-k


והנה סרטון שמדמה קרב אמיתי:

http://youtu.be/tUIgJd7AreI


והנה סימולטורים מגוונים אחרים שצה"ל מכשיר בעזרתם חיילים:

http://youtu.be/R36v0iN4_Rw
האם רובוטים יילחמו בשבילנו בעתיד?



טייסים אוטומטיים, מזל"טים ומל"טים, רובוטים משטרתיים וטכנולוגיות דומות מסמנים את מה שהולך להיות הדור הבא של הלוחמים - הרובוטים. ניתן כבר לחזות שבעתיד יתנהלו מלחמות ועימותים צבאיים, כשיותר ויותר רובוטים וטכנולוגיות חכמות עומדים במרכזן ומחליפים חיי אדם יקרים בהרס של מכונות, יקרות אמנם, אבל פחות מחיים של אנשים בשר ודם..

ממשלות של מדינות מתקדמות כמו ארה"ב, ישראל ויפאן מפתחות כיום טכנולוגיות מדהימות לניהול תבוני של לוחמה, מעקב, ריגול וכדומה. הרבה משימות מסוכנות יתבצעו בעתיד על ידי מכונות ורובוטים, כשחלקן מתבצעות רק על ידי המכונות, ללא מעורבות של גורמים אנושיים ובקבלת החלטות ממוכנת.

לצד לוחמת הסייבר, שתוכל להכריע מדינות באמצעות פגיעה במערכות חיוניות ואפילו הפנייה של כוחות שלהן כנגד עצמן, מלחמות העתיד הרובוטיות תהיינה אולי פחות כואבות, אך יותר יקרות. מנגד, יש הסבורים שהמלחמות בעתיד יפגעו באנשים רבים יותר בעורף, שכן השפעה של פגיעות סייבר למשל, עלולה להיות כואבת לאוכלוסיה עצומה ומגוונת. דמיינו למשל פגיעה במערכת החשמל במדינות קרות בשיא החורף...


הנה סקירה של מלחמות העתיד הללו:

http://youtu.be/PVT5TfFL4Os


הרובוט אטלס שמפותח לצרכים צבאיים - בעברית:

https://youtu.be/7KWcxgcrqRU


הרובוט הקרבי:

https://youtu.be/y3RIHnK0_NE
מהו התותח הגדול ביותר שנבנה אי-פעם?



"שוורר גוסטב" היה תותח-על שפותח על ידי הגרמנים לקראת מלחמת העולם השנייה. מטרת השוורר גוסטב ותותח נוסף בשם "דורה" היה ניפוץ של קו מאז'ינו הצרפתי.

שוורר גוסטב היה תותח בעל קליבר של 800 מילימטרים ואורך קנה עצום של 40 מטרים! - מעולם לא נבנה לפניו או אחריו תותח כה גדול. הוא הוזז בשטח על גבי מסילות ברזל שהונחו בשבילו במיוחד. כל פגז שלו שקל 7 טון והוא גרם לנזקים קשים בחזית הרוסית שבה הנאצים הפעילו אותו.

אבל היו לו חסרונות שנבעו דווקא מגודלו. 250 איש נדרשו להפעילו והיה ניתן לשגר ממנו פגז רק אחת ל-40 דקות. גם הצידוד של התותח לצדדים היה כמעט בלתי אפשרי.

בתום המלחמה, משהבינו שהובסו, פוצצו הנאצים את התותח היחידי מסוג "שוורר גוסטב" שנבנה על ידם.


הנה סרטון על התותח הגדול בעולם:

https://youtu.be/GGPxesCB8ns


תותח השוורר גוסטב עצום המידות:

http://youtu.be/Hf3fgfHoTOc


כמו ה-K5 שכאן, גם אותו הסיעו על פסי רכבת:

https://youtu.be/e4zWmygavE4


וסרט על הצדדים הטכנולוגיים של תותח השוורר גוסטב הענקי:

http://youtu.be/5dhWCj0Osqo
מה הפך את הטומי גאן לחביב הכנופיות?



אם יש כלי נשק שהמשטרה באמריקה שמחה שנעלם, זה כנראה הטומי-גאן. תת-המקלע המכונה "טומי גאן" (Tommy gun), או בשמו הרשמי M1 תומפסון, הוא תת-מקלע קטן ובעל כוח אש אימתני, שהיה אחד מתתי-המקלעים המוצלחים הראשונים שנוצרו בעולם.

פיתוח התומפסון, "טומי גאן", החל ב-1916 לצרכים צבאיים. אך הוא לא הספיק לצאת לייצור במלחמת העולם הראשונה. לכן החלו לשווקו בשנת 1921 לשוק האזרחי בארצות הברית. פרט למשקלו הכבד, החיסרון היחיד שלו היה הטווח הקצר שלו.

קל להסתרה מהשוטרים ובעל קצב אש שהגיע ל-700 כדורים בדקה, היה הטומיגאן נשק מעולה, קומפקטי ויעיל מאד. באותה תקופה, בה לא נאסרה נשיאת נשק אוטומטי על ידי אזרחים, הפך הטומי-גאן להיט.

בזכות תכונות אלה התחבב הטומי-גאן על פושעים ב"תקופת היובש". זו הייתה תקופה של מאבקים על שוק האלכוהול המוברח, שהתנהלו בשנות ה-20 של המאה הקודמת. המאפיונרים באמריקה אהבו את כלי המוות החדש והקומפקטי והרבו אז להשתמש ב"טומי" נגד יריביהם בכנופיות אחרות ולא פעם גם כנגד שוטרים.

יש לטומי-גאן צליל ייחודי שהקנה לו את הכינוי "מכונת הכתיבה של שיקגו". זאת לאחר שכיכב בשרשרת של מאבקי כנופיות אלימים בשיקגו, אחד המקומות שבהם ניהלו כנופיות מבריחי האלכוהול מאבקים אלימים רבים בתקופה זו.

וכך היה הטומיגאן, במחצית הראשונה של המאה ה-20, לאחד מכלי הנשק המפורסמים בעולם. רק בשנות ה-60 החליפו אותו תת-מקלעים חדשים.

גם הוליווד אהבה את ה"טומי גאן" ולאחר ששלבה אותו באינספור סרטי פשע הוא הפך לדימוי הרווח של תת-מקלע בקולנוע ובתרבות הפופולארית בכלל. לאיש לא הפריע שהוא זרע כל כך הרבה מוות מסביבו...


הנה סיפורו של הטומי גאן:

https://youtu.be/Cgq44HxtADY


השוואה בין תת-המקלע טומיגאן לבין הרובה החצי-אוטומטי M16:

https://youtu.be/-hq8l-hSArY
מה זו פריגטה?
מהו מזל"ט?
מהי ארטילריה?
מה סיפורו של מטוס הביון הוקאיי?
מהו הנגמ"ש הממוגן ביותר בעולם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.