» «
אגם קאינדי
מהו היער התת ימי של אגם קאינדי?



היער התת-מימי (Underwater forest) שבאגם קאינדי (Lake Kaindy) הוא מקום מיוחד במינו. האגם נמצא דרום מזרחית לעיר אלמטי (Almaty) שבקזחסטן ומושך אליו מבקרים ותיירים רבים.

כבר יותר ממאה שנה שכולם נוהרים לבקר בו ולצפות בתופעה מיוחדת ומרהיבה שנוצרה בו.

מדובר ביער שצמרות העצים בו מבצבצות מתוך מימי הטורקיז של האגם. ממש בתוך המים ועמוק בתוכם שקועים וגדלים העצים והמעניין הוא שגזעי העצים הבולטים מהמים נראים רגילים לחלוטין.

לא פחות מעניין הוא מה שגרם לכך שחלקו התחתון של היער שקוע מתחת לפני המים של האגם, בעוד שאת חלקו העליון ניתן לראות בחוץ.

כי באזור האגם התרחשה בשנת 1911 רעידת אדמה. בין השאר היא גרמה להצפה של היער ובו העצים, מה שגרם להיווצרות של האגם הזה, שזכה מאז לשם אגם קאינדי (Lake Kaindy)

אז רעידות אדמה הן לא תמיד איומות וגרועות. לעתים, באופן מוזר אבל קסום, הן מייצרות תופעות טבע מסקרנות ומרהיבות כמו היער התת-מימי שכאן. והכי כיף ומלהיב הוא שהמבקרים באגם והיער שבו נוהגים לשוט בסירות על פני המים, במעין "טיול ביער" אבל לא רגלי אלא טיול שמתקיים בתוך שיט על פני המים.


הנה היער שיוצא מהאגם:

https://youtu.be/nrkpw1izROQ


מתחת למים ביער התת-ימי שבאגם קאינדי:

https://youtu.be/P1O_K7YWYtQ


מבט מהאוויר:

https://youtu.be/F-eMUiJ3YC8


תמונות מהאגם והיער שבו:

https://youtu.be/bvDHSl_nql0


ושיט בין העצים שבאגם:

https://youtu.be/yKGs8sY72gc
שבטים בעולם
האם יש עדיין שבטים שלא נחשפו לעולם המודרני?



כן. שבטים כאלה אמנם נדירים אבל מדי פעם מוצאים את האחרונים שבהם. אחד השבטים שהעולם נחשף אליו בשנים האחרונות, הוא שבט אינדיאני לא ידוע, שנמצא באמזונס ואפילו שמו לא ברור עדיין.


הנה היכרות עם השבט הלא-מוכר הזה, מהאוויר:

http://youtu.be/sLErPqqCC54
בעלי חיים
איך החיות מדברות ביניהן?



בעלי חיים מתקשרים ביניהם באמצעים שונים. בעלי חיים משתמשים בעיקר בתנועות ובצבע כדי להעביר מסרים. אצל היונקים יש שימוש גם בקולות, כמו נביחות ונהימות, כדי להעביר מסרים שונים. הפילים מעבירים מידע רב ממרחק של כמה קילומטרים באמצעות קריאות בצלילים נמוכים שהם מתחת לסף השמיעה של בני אדם. גם ריחות הם אמצעי תקשורת מצוין - בעלי כלבים יוכלו לספר כמה זמן משקיעים הכלבים שלהם בהרחת כלבים אחרים ומה שהם משאירים אחריהם...

התקשורת בין בעלי חיים היא מגוונת עוד יותר. הלווייתן הקטלן שר כצורת תקשורת עם בני מינו. גם הציפורים מתקשרות ביניהן באמצעות שירת הציפורים. יש להן גם שיטות להעביר מידע בהתנהגות, כמו טקסי חיזור וריקודי חיזור מושקעים של הזכרים. באמצעות הריקוד הם מעבירים מידע לנקבות על כוונותיהם ולעיתים הם מתקשטים בצבעים עשירים ומסוגננים, גם אם מסוכנים להם (קראו על כך באאוריקה בתגית "עקרון ההכבדה"). התקשטות וריקודי חיזור הם דרכי תקשורת מוכרות כדי לומר לנקבה "קחי אותי"...

בעלי חיים במעמקי הים מתקשרים באמצעות זרמים חשמליים, צבעי זרחן או תאורת גוף. צפרדעים מקרקרות, צרצרים מצרצרים זה לזה, דבורים רוקדות ריקוד בצורת הספרה 8 וכך מסמנות לחברותיהן איפה יש צוף רב. קופים משתמשים בהבעות פנים כמו חשיפת שיניים ותנועות גוף כמו שיער סומר כדי להעביר רגשות, גחליליות מאירות בלילה כדי למשוך בני זוג - כל אלה הן דרכי תקשורת שמחליפות את השפה האנושית, למי שמוחם אינו מפותח כמו של בני האדם.


הנה הסבר על כיצד מתקשרים בעלי החיים:

http://youtu.be/s_N6Mt0wPqA


בעלי חיים שמדברים בריקודי חיזור ותנועות גוף:

http://youtu.be/1b_zy7D5Fjw


סרטון משעשע על כיצד חיות כמעט מדברות...

http://youtu.be/_aJ-Ax6nBCc


הנה מה שהם אולי מתכוונים לומר (:

http://youtu.be/R6R-Hm0enGg


וסרט תיעודי על תקשורת בבעלי חיים:

http://youtu.be/s5fAS-krjyc?t=2m17s?long=yes
גותים
מתי הגותים שפלשו לרומי ובימינו הפכו לנוער מאופר?



הגותים (Goths) היו שבטים גרמאנים שבאו מהאזור הדרומי של שבדיה ופלשו במאות הראשונות לספירה לתחומי האימפריה הרומית.

בשנת 269 הביס קלאודיוס השני את הגותים וזכה לתואר 'גותיקוס מקסימוס'. על אף שהתאחדו הובסו הגותים במאה הרביעית לספירה גם על ידי ההונים וסבלו ממשבר.

במאה ה-4 הגותים התפצלו לאוסטרו-גותים, הגותים המזרחיים שהתיישבו בצפון הים השחור, ולוויזיגותים - הגותים המערביים, שהתיישבו באזור רומניה והונגריה של היום.

עם השנים, במהלך ימי הביניים, הם התמזגו עם המקומיים בכל אזור ונעלמו כשבטים של ממש.

נראה שבמאה ה-21 הם הפציעו שוב. אבל לצעירים המכונים כיום "גותים", אין שום קשר לשבטים הקדומים הללו.

הלבוש והאיפור שלהם, המוסיקה שהם מאזינים לה ושאר המאפיינים המוכרים, הם בחירה תרבותית ואופנתית של הגותים המודרניים וחלק מהסגנון האישי שבחרו לעצמם.

ואגב, לא. עבודת השטן אן דיכאון הם ממש לא הכרחיים כדי להשתייך אליהם. יש גותים שמדוכאים בימינו אבל גם אחרים שלא. חלקם בוחרים סגנון חיים שמתאים להם וזו זכותם, אבל הוא לא בהכרח מתקשר עם מצבים נפשיים או מעשים קשים.


הנה סיפורם של הגותים הקדומים (מתורגם):

https://youtu.be/STOJftffOqs


מצגת וידאו על הגותים:

https://youtu.be/b8uvfchN8w8


והגותים של היום:

https://youtu.be/5U9bElamKwA


התפתחות האופנה הגותית הנשית:

https://youtu.be/6JXYLSbJ5FA


והגברית:

https://youtu.be/iti7HE1UBN8

העולם המופלא

פינגווינים
מהם הפינגווינים והאם הם ציפורים?



הפינגוויניים הם עופות ימיים. במשפחת הפינגוויניים 17 מינים שונים. הם מהעופות הפרימיטיביים ביותר, שבשל לחצי סביבה, היו חייבים לעבור ולפעול בים. והם אכן רכשו יכולת מעולה והתאמה מצוינת למים ויותר מכל עוף אחר הם מיומנים בתנועה במים.

את הפינגוויניים ניתן למצוא רק בחצי הכדור הדרומי, מהקוטב הדרומי (יבשת אנטארקטיקה) ועד לאיי גלאפגוס הסמוכים לקו המשווה. הפינגווין הגדול ביותר הוא הפינגווין הקיסרי שבאנטארקטיקה. גודלו של הפינגווין הקיסרי הוא אמצעי להישרדות באקלים הקפוא של אנטארקטיקה. לעומתו, הפינגווין הקטן ביותר חי באיי הארכיפלג גלאפגוס, שם חם יותר והוא שורד בקלות רבה מחבריו שבקוטב.

מבחינת התאמת הגוף לתנועה בים הם עברו כמה שינויים, לעומת עופות יבשתיים:

כנפיים - את התנועה במים מבצעים הפינגוויניים באמצעות הכנפיים, שכמו אצל צבי הים הן הפכו דומות לסנפירים. כמובן שעם השינוי האבולוציוני הזה איבדו הפינגווינים את היכולת לעוף. אבל באופן מסוים הם מניעים את הסנפירים למעלה ולמטה, כך שהפינגווינים למעשה "עפים במים"...

עצמות - הפינגווין מצויד בעצמות מלאות, בניגוד לעצמות החלולות של הציפורים, שנועדו להקל על התעופה שלהן. עצמותיהם המלאות של הפינגווינים מסייעות להם בצלילה לעומק רב.

צורת הגוף - עם האבולוציה הותאם גופם לתנועה יעילה במים.


הנה הפינגווינים בספארי (עברית):

https://youtu.be/uyMs-FL9hTg


סיפורו של הפינגווין (מתורגם):

https://youtu.be/kGhknFzrnXg


על הפינגווינים באנגלית:

https://youtu.be/O8qilxaBR20


עוד על הפינגווין הקיסרי:

http://youtu.be/A9mbCNs47FI


כך חי הפינגווין הקיסרי ביבשת אנטארקטיקה:

https://youtu.be/c7M686pXr6M


וכמה מצחיקים הפינגווינים מצליחים להיות, עם עריכה ומוסיקה נכונה:

http://youtu.be/Tcx6YyXvvRI
תחרות גלגול גבינות
מהי התחרות המוזרה של גלגול הגבינות?



כשרוצים לדבר על תחרויות הזויות בעולם, תחרות גלגול הגבינות (Cheese Rolling) באנגליה תופסת מקום של כבוד.

בתחרות הזו מגלגלים המתחרים במורד גבעת קופר האנגלית גבינה גדולה, כשהמתחרים רודפים אחריה במורד. הראשון שחוצה את קו הסיום - הוא המנצח.

כמובן שמרבית המשתתפים מחליקים במהלך הריצה במורד ומשלימים את התחרות בנפילה חופשית ומהירה, או לפחות בגלגול ארוך במורד הגבעה.

בשנים האחרונות ומחשש לפציעות, הוחלט להחליף את הגבינה המסורתית בגלגל עשוי ספוג, שמשקלו קטן והוא הופך את הריצה במורד הגבעה לבטוחה יותר. זה קרה לאחר שהמשטרה איימה על יצרני הגבינות שישלמו את מחיר הפציעות הרבות במרדף אחרי גלגל הגבינה הכבד, שגולש במהירות במורד.

אבל התחרות לא נשארה רק בגלוצ'סטרשיר האנגלית. גם בקנדה התקנאו המקומיים, במיוחד אלו שבעיר וויסלר (Whistler) שבמחוז בריטיש קולומביה, היא קולומביה הבריטית.

כדי לעודד צריכה של מוצרי חלב, מארגנות כבר מספר שנים יצרניות החלב המקומיות תחרות דומה. אצלם זה כבר הפך ל"פסטיבל גלגול הגבינה".

וכך, כבר בפסטיבל הראשון השתתפו שם 10,000 מתחרים, שהתחרו על המקום הראשון במרדף אחר גליל הגבינה שהושלך מראש הר בלאקקומב (Blackcomb Mountain).


הנה סיפור תחרות גלגול הגבינות בגלוצ'סטרשיר:

https://youtu.be/cvuktushEhY


תחרות הגלגול של הגבינה בגבעת קופר (Cooper's Hill):

https://youtu.be/KEh3wz-92i4


בגלוצ'סטר:

https://youtu.be/dtvG9XDtjv4


גלגול גבינות עם מכוניות צעצוע ברדנק:

https://youtu.be/Fbja3JSDftw


ופספוסים:

https://youtu.be/7PNkDIAqtLk
סוסון ים
איך זכר סוסון הים יולד בטבע?



סוסוני הים נודעים כבעלי החיים שהזכרים שלהם מסוגלים להתעבר וללדת. סוסון ים זכר כזה הוא שיולד את הוולדות. למעשה הוא יכול ללדת 1800 צאצאים בלידה אחת.

סוסוני הים נפוצים בשוניות אלמוגים וליד חופים עם אקלים טרופי או סובטרופי. במיוחד ניתן למצוא אותם באוקיינוס השקט, באוקיינוס האטלנטי ובאוקיינוס ההודי ובשלוחותיו, כולל מפרץ אילת בישראל.


הנה סיפור הריונו של סוסון הים הזכר:

https://youtu.be/wILL_rDRkIA


זכר סוסון הים יולד:

https://youtu.be/WKYk6GPuMeI


או נכון יותר לומר משריץ:

https://youtu.be/qki0JF053wQ


הסבר לילדים?

https://youtu.be/vaVcdYx0qWY


וכתבה על סוסוני הים והשמירה בארץ מפני הכחדה שלהם (עברית):

https://youtu.be/mjbT4LmLcuw?long=yes
או
מהו האו"ם?



האו"ם, קיצור של האומות המאוחדות, הוא ארגון בינלאומי של כל המדינות בתבל, שמטרתו לשמור על השלום בעולם. הוא הוקם לאחר סיום מלחמת העולם השנייה ולאור ההבנה שאם מדינות העולם לא יעבדו יחדיו כדי לשמור על העולם ולא יעמדו מאוחדים כנגד רודנים וממשלים אכזריים ותוקפניים, העולם יהפוך לגיהנום.

כיום, רוב מדינות העולם, כמעט 200 מדינות, שייכות לארגון. חיילים מרבות מהן נשלחים בכוחות או"ם למדינות במלחמה, כדי לשמור על השלום בין הצדדים. אבל הארגון, שיושב בניו-יורק שבארצות הברית, לא תמיד מצליח לשמור על מטרתו המקורית. ביקורת רבה מושמעת על העובדה שלעיתים קרובות מדי הוא משמש כלי למדינות חזקות ובעלות קשרים עם מדינות רבות אחרות, שנועד כדי להשיג מטרות שאינן קשורות בשלום ולעיתים אף מרחיקות אותו.


מהו האו"ם? (עברית לילדים)

https://youtu.be/zlKRempmObg


סרטון על ארגון האו"ם:

http://youtu.be/1cqw8-ongtY


והנה ההצבעה ההיסטורית באו"ם על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל (מתורגם):

http://youtu.be/mPdXKx74PBk


דובי נמלים
מהו דוב הנמלים?



דב נמלים (Ant bear או Ant Eater) הוא אחד מבעלי החיים המיוחדים שרואים בטבע. מוזרים בצורתם ככל שיהיו, דומה שדובֵּי נמלים הם יונקים שהאוכל שלהם הוא המיוחד דווקא - שכן הם אוכלי נמלים וטרמיטים.

למעשה, בטבע אוכלים דובי הנמלים בסביבות 30,000 נמלים וטרמיטים בכל יום.

דובי הנמלים הם בעלי חרטום ארוך, דמוי צינור ואין להם שיניים. גם הטפרים הקדמיים החדים והחזקים שלהם משמשים לציד הנמלים והטרמיטים.

איך הם אוכלים? - הם מוצאים את הנמלים בעזרת אפם החודרני ושולפים אותם מקיניהם באמצעות הלשון שנעה במהירות ומכוסה ברוק דביק. ואגב, לשונו הארוכה של דוב נמלים יכולה להגיע לאורך של 65 סנטימטרים!

דוב הנמלים נפוץ במיוחד בחלקים הטרופיים של דרום אמריקה ומרכז אמריקה. הוא חי על עצים או על פני הקרקע, לאורך גדות נהרות, בערבות עם ביצות נמוכות, ובעומקי היערות הלחים.


הנה דב הנמלים (עברית):

http://youtu.be/ON-7DZKLQVo?t=8s


בחינוכית קצת בלבלו עם השנבוב שאוכל נמלים אך אינו קרוב משפחה (עברית):

http://youtu.be/pJfAioJKLmU


דוב נמלים בגן חיות:

https://youtu.be/Rj67rHawDTg


ודוב נמלים ענקי שאפילו יגואר נרתע מלתקוף:

https://youtu.be/Ko_tSbs9UdQ
מהי שירת הלווייתן?



לווייתנים הם מחזרים רומנטיים במיוחד. הם שרים להן שירים שנשמעים ממרחק גדול מאד ומחזרים כך אחר הנקבות.

הלוויתן גדול הסנפיר הוא אחד הזמרים הידועים בטבע. בשירת הלוויתן שלו יש צלילים הנשמעים למרחקים של קילומטרים רבים. אלו קולות דמויי שריקה שמייצר לווייתן גדול סנפיר בתקופת החיזור בלבד. בנוסף ללווייתן גדול סנפיר, גם הלווייתן הכחול ידוע בשירתו.

למען האמת, זימרת החיזור אינה יחודית ללווייתנים. גם בעלי חיים קטנים יותר מזמרים לבנות זוג שירים בתקופת החיזור. למשל הקרקורים של הצפרדעים והקרפדות הם שירי חיזור ידועים, שניתן לשמוע במקומות רבים בארצנו.


הנה הסבר לשירתם של הלווייתנים (מתורגם):

https://youtu.be/7Xr9BYhlceA


האזינו לשירת הלווייתנים הגבנוניים מתחת למים:

https://youtu.be/WabT1L-nN-E


ושירת הלווייתן הכחול היא נמוכה יותר:

https://youtu.be/i8MTsgdWuU0
מהי פרת ים?



פרת הים, או תחש הנהרות, חיה באזורים של חופים חמים וניזונה מאצות וצמחי ים. הפרה הזו שחיינית מצוינת והיא גומעת מרחקים גדולים במהירות.

זנבה הגדול של פרת הים הוא שמאפשר לה להתקדם במים במהירות.


הנה סרטון על פרות הים:

http://youtu.be/cIBhatt27tk


הנה שחייה עם פרת ים:

http://youtu.be/bsZ7MT4POXk


ועוד סרטון קסום של תחש הנהרות:

http://youtu.be/_AvjXSEWBXk
מהו נתחן סגול?



בארץ מוגדרים דגי הנתחן סגול (Yellowtail Tang) כערך טבע מוגן שאסור לדוג אותו. הם גדלים בישראל רק במפרץ אילת. נתחן סגול הוא דג שונית בעל מימדים קטנים, של כ-25 סנטימטרים בממוצע לבוגר. צבע גופו של הנתחן הוא סגול ומכאן גם שמו. צבע זנבו האחורי והמיוחד של הנתחן הסגול הוא צהוב בוהק דווקא.

הנתחן הסגול חי בדרך כלל בשונית האלמוגים הרדודה. בזמן הטלת הביצים של הנקבה, מקפיד הנתחן הסגול על המקום שלו. המדענים קוראים לזה "שמירה על הטריטוריה", כשבתקופה זו במיוחד מגרש הנתחן הסגול כל פולש זר שחודר לנחלתו, הטריטוריה שלו.


הנה הנתחן הסגול בטריטוריה שלו ממנה הוא יגרש דג אחר מהמין שלו שייתפס כפולש:

https://youtu.be/wukzmSLe5lI


בשל כך הוא זקוק לאקווריום גדול:

https://youtu.be/v6KtxeZnARI


להקת נתחנים סגולים:

https://youtu.be/vZxC5PWGumg


ועוד נתחן סגול:

https://www.youtube.com/watch?v=9V_WvY3Yr9E#t=16
איך נראים חיי השבטים בעולם?



השבטים בעולם מרביתם חיים ביישוב של קבע. אחרים הם שבטי נוודים, כמו שהיו פעם הבדואים.

הגברים של השבט הם לרוב הכוח המגן שלו. הם חמושים בכלי נשק פשוטים, כמו קשת, חנית או רומח, באפריקה לפחות. הלוחמים האפריקאים נוטים, אולי פחות מבעבר, להיות אמיצים. בתקופת סחר העבדים, החשש של סוחרי העבדים מהם היה גדול.

הריקודים והשירה של אנשי השבטים נועדו לציין שמחות והצלחה בציד ובחקלאות. הם מתפללים ליבול טוב בשדות ולגשם מספיק, לחתונה וללידה. הריקוד הוא דרך לתקשר עם כוחות עליונים שיוכלו לסייע במקרים הללו. לצעירי המסאי למשל, משמש ריקוד הקפיצות לתחרות מי יזכה בנערה. המנצח הוא הקופץ לגובה הרב ביותר.

אבל הריקוד מהווה אצל בני השבטים גם את אחת מצורות הבידור והחגיגה הכי פופולריות. הוא לא מחייב כמעט דבר, מלבד קצב ורצון לרקוד. לצעירים הוא משמש גם דרך לחיזור.

את ערכי השבט, הידע והתרבות שלו לומדים בני השבטים ומעבירים מדור לדור. הם עושים זאת באמצעות אגדות, סיפורים ושירים. כל אלה מושמעים לצעירים ולילדים, שלומדים אותם מהוריהם. כשיתבגרו, הם יספרו וישירו בתורם לבניהם ובנותיהם והדברים יעברו הלאה. בצורה כזו מועברים גם הכללים והערכים המקודשים לשבט ולכבוד המשפחה.

על הרפואה בשבט אחראי לרוב ה"שאמאן", הכינוי של איש הדת, רופא האליל ומרפא השבטים במקומות רבים בעולם.

הלימודים בשבטים הם חלק מאמצעי המעבר מילדות לבגרות. אבל את המעבר הזה מילד לבוגר או לבוגרת, מסמלים טקסים מיוחדים. בטקסים הללו, הנקראים "טקסי מעבר", עוברים המתבגרים בשבט ממעמד של ילד למעמד של גבר.

לאותם טקסים קוראים האנתרופולוגים, חוקרי התרבויות, לעתים גם "טקסי התבגרות", או "טקסי חניכה". בטקסים הללו צריכים צעירי השבטים לעמוד במשימה קשה כלשהי (בכל שבט דברים שונים), או חוויה כואבת, כשאת בגרותם הם מוכיחים בהפגנת אומץ, לצד כוח סבל, תוך איפוק ונשיכת שפתיים.

הכירו שבטים שכאלה בתגית "שבטים בעולם".


טקסי השבטים הם בסיס להרבה טקסים ופולחנים בעולם, גם בעולם המודרני:

https://youtu.be/kyX746A66GY


הנה החיים בשבט האמר בדרום אתיופיה:

https://youtu.be/2Kk0gMPpFmQ


ריקוד ושירה שבטיים בשבט שבאפריקה:

https://youtu.be/coCeJllwLRw


בהרבה שבטים קעקועים הם חלק מטקסי מעבר:

https://youtu.be/81JPj8BqBBQ


שבטי האינדיאנים לפני מאה שנה כפי שצולמו אז (עברית):

https://youtu.be/ytUc-A4LFqg


והסוד האפל של תינוקות ה"מינגי" המקוללים הממיטים צרות על השבט (עברית - לא לילדים):

https://youtu.be/JYXgNlFSHgg
איך בעלי חיים משוחחים?



אמנם בעלי החיים לא מדברים ביניהם כמו בני-אדם. הם לא יודעים מילים או כיצד לבנות משפט. אפילו התוכים שמחקים בני אדם, לא ממש יודעים מה המשמעות של המילים שהם אומרים.

אבל המדענים יודעים לספר שרוב בעלי החיים יש דרכים לתקשר ולהעביר מסרים ביניהם ללא מילים, בלשון מדעית - בתקשורת שאינה מילולית.

קולות שונים ומשונים, סימני התנהגות, מגע ואפילו ריחות - כל אלה משמשים לתקשורת של בעלי חיים, מיונקים וציפורים ועד לחרקים שונים שחיים במושבות חברתיות.


הנה סרט מופלא על התקשורת של בעלי החיים:

http://youtu.be/s5fAS-krjyc
מיהם המונגולים ששלטו באימפריה הרצופה הגדולה אי פעם?



המונגולים, שפירוש שמם הוא "העם הגיבור", הם נוודים קשוחים שעוסקים בגידול צאן ובקר, כמו יאקים, גמלים דו-דבשתיים, איילים מבוייתים וסוסים, ציד ואילוף של עיטים ועוד. המונגולי הנודד גר ביורט, שמגן עליו מהחום הקשה שבקיץ המונגולי הדרומי ומהקור המקפיא של החורף במונגוליה.

חבל הארץ הקרוי מונגוליה הוא אזור מבודד בין סין לרוסיה, שמדבריות והרים גבוהים סוגרים עליו מכל עבר. האנשים בו קשוחים ומורגלים בחיים לא פשוטים, באקלים קיצוני ובצרכי קיום שהם לא פעם על גבול ההישרדות.

בעבר היו המונגולים אימפריה חזקה, ששלטה בחצי העולם של אז. במאה ה-13 איחד ג'ינגיס חאן את השבטים המונגולים והצליח להקים את האימפריה הרצופה הגדולה ביותר בתולדות האדם. בשיאה היא השתרעה על מרבית אסיה וחלק מאירופה!


הנה סרטון על המונגולים:

http://youtu.be/p9Ol0IJkU7c
מהי האיגואנה החזקה?



האיגואנה (Iguana) היא זוחל שנפוץ בעיקר בדרום אמריקה ובמרכז אמריקה. לאיגואנות חוש טעם מאד מפותח, יותר משל בני-אדם. הן צמחוניות, אם כי בטבע הן אוכלות מעת לעת גם חרקים. יש להן גם ראייה מצוינת למרחקים והן מיטיבות לזהות צורות, צבעים וצללים - גם ממרחקים גדולים!

בין המינים של האיגואנות קיימים איגואנת האנטילים הקטנים והאיגואנה הירוקה, שהיא גם חיית מחמד. האיגואנות מגיעות מאזורים טרופיים. הן חיות לרוב על העצים ביערות, תמיד בקרבת מקורות מים. הן אינן תוקפניות כלפי בני-אדם, אך הן חזקות. כדי להגן על עצמן הן מצליפות בעזרת הזנב ולעיתים גם שורטות עם הציפורניים.

את האיגואנות ניתן למצוא בדרום ברזיל, פרגוואי, מקסיקו ובאיים הקאריביים. גם בחלק ממדינות דרום ארצות הברית, פלורידה וטקסס למשל, ניתן למצוא איגואנות. 


הנה האיגואנה בטבע:

http://youtu.be/GM3v0esGq1E


איגואנות באיי הגלפגוס:

http://youtu.be/czpPbDGHOZA


על האיגואנות למיניהן:

http://youtu.be/hAeVq-XK5ZI


איגואנה שמישהו מגדל בבית:

http://youtu.be/co8s3o1Mg64


וסרט על האיגואנות ובעלי החיים שמסביבם באיי הגלפגוס:

https://youtu.be/L7AxNcg8RXE?long=yes
למי בטבע יש הכי הרבה שיניים?
שממית רחבת זנב היא בעל החיים שיש לו הכי הרבה שיניים (למעט דגים). יש לשממית רחבת הזנב יותר מ-300 שיניים - יותר מאשר לזוחל, ציפור או יונק כלשהם. מספר השיניים העצום הוא מופלא עוד יותר לאור זה שכל אורכה של השממית הזו הוא רק 30 ס"מ!


הנה השממית רחבת-הזנב במלוא הדרה:

http://youtu.be/jXdKcIecMw0


איך נוצרת הרוח?



ישנו תהליך מחזורי שקורה כל הזמן בשמיים. האוויר שקרוב לקרקע מתחמם בגלל קרני השמש שפוגעות ומחממות את הקרקע. כשהאוויר מתחמם הוא עולה ואוויר קר מחליף אותו קרוב לקרקע. האוויר הקר הזה הוא דחוס יותר מהאוויר החם (הרי חום הוא בעצם דחיסות של חלקיקים) וכשהוא יתחמם, הוא יעלה שוב ויוחלף שוב באוויר קר ודחוס. ביחד עם סיבוב כדור הארץ, התנועה של האוויר למעלה ולמטה הופכת לרוח.

הגורם העיקרי ליצירת רוחות, אם כן, הוא הפרשי הלחצים באטמוספירה, שנוצרים בעיקר בשל הפרשי טמפרטורת האוויר. ואכן, הפרשי לחצים הללו הופכים לאנרגיה קינטית, אנרגיה של תנועה - שהיא הרוח. רוחות נוצרות גם בשל הפרשים במשקל הסגולי של גושי אוויר שונים ובגלל הצורה של פני כדור הארץ.


כך נוצרת הרוח:

https://youtu.be/9uvMGB3G6X8


הסבר לילדים:

https://youtu.be/0yXC45dgmSs


רוח בעוצמה של 100 קילומטרים בשעה ואיך היא מזיזה ומרימה מטוס נוסעים על הקרקע:

http://youtu.be/cHhZwvdRR5c


ורוח נושבת בצמרות העצים:

http://youtu.be/3zvZO5SbASM
מהו החמור הטיבטי קיאנג?



הקיאנג (Kiang) הוא החמור של אסיה והחמור הגדול בעולם. הוא רץ מהר וחי באזור טיבט. מכאן גם שמו "חמור הבר הטיבטי".

ראשו של הקיאנג גדול ואפו קמור. על גבו פס חום ארוך, שמתחיל ברעמת הצוואר ומסתיים בזנב. רגליים, בטן הצוואר ואזורים נוספים בגופו הם בצבע לבן.

פרוותו של הקיאנג זקופה וקצרה יחסית, בקיץ כ-1.5 סנטימטרים ובחורף עובייה כפול. בכל עונה צבעה משתנה. בעוד שבחורף צבעה הוא בגוון חום כהה, בסוף הקיץ הצבע החום מקבל גם גוון אדום מבריק.

בעבר סווג הקיאנג כתת-מין דומה מאוד של הפרא, חמור הבר האסיאני. כיום הוא נחשב למין נבדל ממנו, לאחר שמחקרים מולקולריים הצביעו בצורה משכנעת שהקיאנג הוא מין נפרד לחלוטין מהפרא.

מכל מקום, גם אם הפרא דומה לקיאנג, חמור הבר הטיבטי, שצבע הפרווה שלו הוא חום בהיר-אפרפר, כשולי פיו, צבעי בטנו, אחוריו וצדן הפנימי של רגליו הם לבנים, הם שונים זה מזה.


הנה הקיאנג:

https://youtu.be/H7zYICK51fo


קיאנג בערבות טיבט:

https://youtu.be/INF2AC5-5kE


קיאנג בצרפתית:

https://youtu.be/FUKWfKHwMFM
מהו היום הראשון של החורף?



"היום הראשון של החורף" המכונה גם "יום ההיפוך החורפי" הוא כינוי ל-21 בדצמבר, התאריך מציין את תחילת החורף בחצי הכדור הצפוני על פי הגדרה אסטרונומית.

כדור הארץ מסתובב סביב צירו סיבוב אחד בכל יום סיבוב אחד ממזרח למערב. אורך סיבוב זה הוא "יממה" אחת - יום ולילה.

"אורך היום" - הוא הזמן מהזריחה עד השקיעה, "אורך הלילה" הוא הזמן מהשקיעה עד הזריחה.

לאורך השנה אורכי היום והלילה אינם קבועים, כך שישנם ימים בשנה ש"אורך היום" שלהם, גדול מ"אורך היום" של ימים אחרים. תופעה זו נגרמת בגלל נטיית כדור הארץ סביב צירו ביחס למישור התנועה שלו סביב השמש.

ב-21 בדצמבר, "היום הראשון של החורף", מתרחשת תופעה מעניינת: בחצי הצפוני של כדור הארץ, יום זה הוא היום הקצר ביותר בשנה והלילה הוא הארוך ביותר בשנה. ומיום זה ואילך הימים מתחילים להתארך והלילות להתקצר.

בחצי הדרומי של כדור הארץ, יום זה הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הוא הקצר ביותר בשנה, ומיום זה ואילך הימים מתחילים להתקצר והלילות להתארך.


הנה תנועתו של כדור הארץ סביב השמש (מתורגם):

https://www.youtube.com/watch?v=WdioxH4m5T0


והשיר "חורף" שמבצע גידי גוב (עברית):

https://www.youtube.com/watch?v=Y5bbt872LA0
מהו הגיהנום של באפו?



המעיינות של "הגיהנום של באפו" נראים מפחידים כמו השאול של דנטה או ציורי הגיהנום מימי הביניים.

אבל זה לא מה שמרגישים בהם, כי המעיינות החמימים והאדמדמים הללו הם נעימים וטובים לרחצה. אנשים באים אליהם מכל פינות יפאן לרחצה נעימה והם נחשבים למקום בעל קסם ויופי מיוחדים.


אז הנה סרטון גיהנומי קצרצר של הגיהנום הזה...

http://youtu.be/4N1-qLtHCaY


המעיינות האדומים של בפו ביפן:

http://youtu.be/HUMd_CBAQo0?t=16s


ועוד מבט על "הגיהנום של באפו" ביפאן:

http://youtu.be/RVICJwJZYx8
כיצד מצילים הדולפינים בני אדם?
כמה מיני עכבישים יש בעולם?
מיהו אמן ההסוואה של הטבע?
מהן מערות השיש בצ'ילה?
האם בעלי חיים חשים מראש רעידות אדמה וצונאמי?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.